Kaczyński mert nagy lenni

Szilvay Gergely I 2010.04.17. 08:01

Ellentmondásos - így értékelték gyors nekrológjaikban a nyugati lapok a repülőszerencsétlenségben elhunyt lengyel államfőt. Ez az a semmitmondó, üres, rosszulhangzó címke, amit hirtelen mindenki rá lehet sütni valami miatt. Úgyhogy felejtsük is el. Miért néztek rá furán? Honnan ez a minősítés? Nem a lengyel elnök volt ellentmondásos, hanem maximum ellentmondásosan értékelték. Persze, ahogy mások esetében is, mindenki a szája íze szerint. A Kaczyński-fivérek voltak a varsói gyors. Ők sodorták el a baloldali, poszkommunista kormányzatot 2005-ben. A lengyel bal nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. 2007 őszén azon röhögtem Krakkóban, hogy a nyugati lapok fanyalognak, mert két jobboldali párt az esélyes a győzelemre a lengyel választásokon.

Gondoljunk bele, ha itthon két jobboldali párt versengene a hatalomért, a baloldal kitalálná, hogy megszűnt a demokrácia, hiszem nincs igazi alternatíva. De ott akkor a PO nyert. Ha a lengyel választások térképét megnézzük, akkor nagyon érdekes kép rajzolódik elénk amúgy: a régi német császárság területe: PO, kelet: PiS.

Én kedvel(t)em az ikreket. Oké, a PiS-nek kissé harsány a hazafisága, és hajlamos sértődöttségi politikát folytatni. Ezt meg minek engedtétek be - kérdezte Lech Kaczyński Donald Tuskot, amikor Putyin a lengyelekhez látogatott. Inkább keleten, meg inkább vidéken kedvelték, de hát ez most miért is kellene, hogy degradáló legyen? Mintha arrafelé semmirekellő tudatlanok laknának. Persze Krakkóban nem sok Kaczyński-kedvelővel találkoztam. A fiataloknak, egyetemistáknak Donald Tusk volt a favoritja, ha már politika. A polgáriak kicsit áramvonalasabbak, mint a Jog és Igazságosság. Persze én is közelebb éreztem magam a PO-hoz, de magyarként megengedhettem magamnak azt a luxust, hogy ne kelljen választanom a Pis és a PO közt, hanem minden ilyen kérdésre közöljem: örülnék, ha nekünk, magyaroknak ilyen opciók közül kellene választanunk.

És én minden Tusk iránti szimpátiám mellett is kedveltem ezt a talán régimódi, kedves arcú elnököt (meg az ikertestvérét is). Kaczyński mert nagy lenni. Nem talált ki olyan marhaságokat, hogy merjünk kicsik lenni. Keményen, talán még a kelleténél is keményebben kiállt hazája érdekeiért. Kitagadták ezért az EU-ból? Nem. Inkább számoltak vele. Emlékszem a Merkel-Kaczyński-párbajokra az EU-ban. Élvezet volt figyelni, mit művel a lengyel elnök. Oké, biztos időnként okozott fejfájást Radosław Sikorskinak, meg talán szükség volt némi diplomáciai tűzoltásra. De ott, a lengyeleknél talán csak taktikában, sőt hangnemében tért el a kormány és az elnök külpolitikája. Szerencsés együttállás, ahhoz képest mindenképp, ami itt volt évekig. Mert a lengyeleknél az elnök hagyományosan külpolitikában aktív. Hogy miként oldják meg a külügyminiszterrel a feladatmegosztást, nem tudom. De mintha a lengyeleknek az előző időben határozottan jobban sikerült volna a külpol, mint nekünk. Mert nálunk Sólyomnak kellett kárt menteni, amíg a külügyben mertek kicsik lenni.Tulajdonképpen a két elnöknek köszönhetjük a lengyel-magyar-barátság napját, és azt, hogy a szocik ámokfutása ellenére nem szenvedtek igazi kárt a lengyel-magyar kapcsolatok. (Pedig volt min bőven megsértődnie a lengyel diplomáciának, ha megnézzük, mit műveltek a ráadásul Bemről elnevezett téren. És a szociknak köszönhetjük, hogy a lengyelek szimpátia-listáján visszacsúsztunk pár helyet.)

A lengyel elnök a katyńi mészárlás hetvenedik évfordulójának emlékünnepségére sietett, amikor kíséretével együtt utolérte a végzet. Itthon a Katyni Mártírok Parkjában tartottak megemlékezést a lengyel parlament által 2007-ben elfogadott emléknapon, április 13-án, délelőtt tíz órakor. A kérlelhetetlen oroszellenesnek ismert elnök beszédében épp a megbékélést készült hangsúlyozni. Sajnos ezt már nem tudta elmondani.

Tudjuk, hogy Lengyelországban sem járnak annyian templomba, mint amennyire azt mi innen képzeljük. Tudjuk, hogy az ország nem annyira egységesen konzervatív-jobboldali, mint azt sokszor láttatják velünk. A lengyelek is tudnak vitázni, veszekedni. Legutóbb azon, hogy hova temessék az elnököt. Végül a Wavel mellett döntöttek, pedig nemrég volt, hogy az elnöktől megtagadták a krakkói díszpolgárságot... De nem is ez a fontos. Hanem hogy mint azt az elnök és kíséretének tragédiája is mutatta, a lengyelek továbbra is olyan nemzet, amitől érdemes tanulni. Csak azt tudom mondani: őrizzük meg Lech Kaczyński emlékét, és nyomába lépve merjünk mi is nagyok lenni.

 Nyugodjék békében. És Isten áldja Lengyelországot.


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr941920784

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nincs még veszve a lengyel-magyar barátság 2010.04.17. 09:37:43

A tragédiát követő magyar reakciók ismét megmutatták, hogy a közös érzelmi bázis igenis létezik. Ennek segítségével mindig ki tudtunk jutni a kapcsolati hullámvölgyekből. Így lesz ez most is.   Újabb írásunk a lengyel tragédiáról: A lengyel eg...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vkat118 2010.04.17. 09:44:07

Elég szubjektív a bejegyzés. Az utolsó részhez annyit fűznék hozzá, hogy tényleg mindenki templomba jár (5 éves kisiskolástól a félholt nyuggerig térden mászva imádkoznak folyamatosan) és tényleg konzervatív jobboldali mindenki akivel találkoztam.

Vkat118 2010.04.17. 09:45:02

Jah és nem kell félni nálunk a "kedves arcú" Vona fog hamarosan rendet rakni:)

greycup 2010.04.17. 09:49:09

"Inkább keleten, meg inkább vidéken kedvelték, de hát ez most miért is kellene, hogy degradáló legyen? Mintha arrafelé semmirekellő tudatlanok laknának. Persze Krakkóban nem sok Kaczyński-kedvelővel találkoztam"

Ezt pl. a NOL elegánsan úgy fogalmazza meg, hogy "...Táboruk a kevésbé iskolázott, vallásos, konzervatív rétegből került ki. " hehehe...

A PiS ősszel megy a levesbe, rajtuk a tragédia sem fog segíteni.

"..talán még a kelleténél is keményebben kiállt hazája érdekeiért."

ez meg napjaink legszebb kliséje :)))

lehet más a propaganda 2010.04.17. 09:59:40

Tiszteletben tartva az elhunyt emlékét, és Lengyelország gyászát, hozzá kell fűznöm a magam véleményeként, hogy nem értettem egyet a Kaczynski által képviselt külpolitikával.

A lengyel elnök igyekezett minél szélesebbre tárni a kaput az amerikai katonai jelenlét előtt Lengyelországban és ugyanezt vetítette a már eleve kiélezett helyzetben lévő Grúziára is. Megértve Lengyelország és persze a mi országunk Oroszországgal kapcsolatos sanyarú történelmi tapasztalatait, egy realistább és kiegyensúlyozottabb külpolitika szerintem nagyobb biztonságot jelent a régiónk számára, mint az időnként már-már hisztérikusan felidézett ellenségkép.

E külpolitikai irányzatnak mégsem a belső támasza szűnt meg elsősorban - illetve Kaczynski sajnálatos halálával az is - hanem az amerikai külpolitikai doktrina átírása miatt vált talajvesztetté. Halálával Kaczynski elkerülte, hogy a politikai bohóc történelmi szerepét osszák rá az újabb fejlemények, miután nyilvánvalóvá vált, hogy csupán sakkfigurának haszálták egy nagy stratégiai játszmában, amelynek Lengyelország csak mellékszereplője.

Kívánom hogy Obamának legyen módja megjelenni a temetési szertartáson, és így halálával Kaczynsi megkapja azt a figyelmet, amit élőként aligha érdemelt volna ki a mostani amerikai vezetéstől.

Béke poraira!

Szilvay Gergely 2010.04.17. 10:12:17

@Slaydo: mondjuk úgy, majdnem mindenki. :) Szubjektív, igen, de annak is volt szánva.
@lehet más a propaganda: ezzel most tudnék vitatkozni, de nem fogok.

TROLL 2010.04.17. 10:13:42

Úgy tűnik az utóbbi hetekben meredeken zuhan a konzi színvonala. Szerintem Kaczynski, bár kétségkívül szórakoztató ember volt, és habitusából kifolyólag csinált, mondott hasznosnak bizonyuló dolgokat (ez nem egy nagy etvasz ugye, a politikusnak ugye ez a dolga), nem volt jó fej. Az igazság valahol e között és a magyar össznépi képmutatás kifigurázását leszámítva egy nagy baromság Bede cikk között van. index.hu/velemeny/menonemmeno/2010/04/16/nemzeti_gyasznap_nem_meno/

Vkat118 2010.04.17. 10:30:47

@Szilvay Gergely:

Jó ezzel nincs is semmi gond: azért blog, hogy szubjektív legyen. Csak kategorikusan azért én nem jelentettem volna ki, hogy túlzás amit a vallásról hallunk. Én pont az ellentétét tapasztaltam, 5templom/utca és úgy tele van, hogy nem lehet beférni megnézni őket. Emberek elsétálnak mellettük és ha kell utcánként 5x vetik a keresztet.

másikpista 2010.04.17. 10:32:22

Kaczinski legalább komolyan gondolta amit hirdetett. Nálunk viszont megélhetési keresztény politikusok nyomatják a szenteltvizet még a csapból is (ezzel most kicsit előre ugrottam időban) miközben persze övék az utána járó ÁFA

gyz 2010.04.17. 10:56:27

úgy könnyű szeretni, hogy nem kell nap mint nap az ő hülyeségeit hallgatni a tévében.

a halálát sosem kívántam, nem így kellett volna távoznia, de könnyebb lesz nélküle az országnak.

nod20 2010.04.17. 11:14:08

Még a politikus kategóriában is végtelenül opportunista és populista volt. Lezuhant egy repülő, mert beleszólt a pilóta dolgába. Ez azért sokat elmond.

jan 2010.04.17. 11:21:46

Ha már értékeljük az elnöki tevékenységét, azt azért tegyük hozzá, hogy minden jó szándéka és vitathatatlan személyes integritása ellenére volt sok ügyetlen húzása is. Pl. a lengyelekkel kifejezetten kibékülni akaró Merkellel teljesen fölösleges veszett össze, és morbid volt az az érvelése is, hogy a Lengyelország számára kiosztandó EP-mandátumok meghatározásakor figyelembe kéne venni a a 2. vh-ban elszenvedett emberveszteséget is.

Persze egy becsületes, de bumfordi politikus emberileg nekem is százszor szimpatikusabb, mint egy dörzsölt, korrupt gazember, ez tény.

fuflun 2010.04.17. 11:24:13

Kedves posztíró, ezt írod: "Tulajdonképpen a két elnöknek (Kaczynskinak és Sólyomnak) köszönhetjük a lengyel-magyar-barátság napját, és azt, hogy a szocik ámokfutása ellenére nem szenvedtek igazi kárt a lengyel-magyar kapcsolatok..."
Ez nekem így, konkrétumok nélkül egy otromba vádaskodásnak tűnik és egyfajta kisajátításnak, hogy tudniillik csak jobboldali alapon létezheta lengyel-magyar barátság. Ami messze-messze nem igaz. Legfeljebb a szólamok szintjén.

Milisztár 2010.04.17. 11:38:39

Nagyon sajnálatos Kaczynski halála, de hogy nálunk ezért nemzeti gyásznapot tartanak, az azért erős túlzás.

F_Jikov 2010.04.17. 11:44:58

Az index.hu ismét a maga módján és színvonalán emlékezett meg Kaczyńskiról. Innen is gratulálunk hozzá... index.hu/velemeny/menonemmeno/2010/04/16/nemzeti_gyasznap_nem_meno/

F_Jikov 2010.04.17. 11:49:17

@lehet más a propaganda: Ez mind szép, csak sok köze nincs a tényleges helyzethez, a lengyel kül- és biztonságpolitikához.

CJKrisz 2010.04.17. 11:50:41

@F_Jikov:
Én is olvastam. Persze kommentelni nem lehet hozzá. Annak a cikknek az írója egy tanulatlan gyökér. Legalábbis sikerült bizonyítania.

CJKrisz 2010.04.17. 11:54:45

@nod20:
Semmi nem bizonyítja, hogy beleszólt volna bármibe is. De ha meg is tette, akkor is a gép kapitánya vonható felelősségre, mert egy gépen utazhat akár az atyaúristen is, döntési joga a pilótának, a repülőgép első számú kapitányának van.

b p 2010.04.17. 12:15:29

margóra: Lo. 3 és félszer akkora mint Mo. de persze ettől még lehetünk mi is nagyok, csak ahhoz fel is kell nőni

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2010.04.17. 12:18:37

Nem ő volt a Stones filmben (shine a light) Clintonnal?

fuflun 2010.04.17. 12:35:10

Aztán meg ez a Wawelben való eltemetés... A Wawelben mégis csak királyok nyugszanak, meg például Pilsudski, a lengyel egység megteremtője. Akik MINDEN lengyel számára jelentik a nemzet egységét. Mérhető hozzájuk Kaczynski? A valóban tragikus halál ezt nem hozza automatikusan magával. Volt akkora formátumú politikus? (Arról nem beszélve, hogy ezt különben is az utókor mondja majd meg, nem pedig azok, akiknek kedvezett.)

nick grabowski · http://fpa-mcc.blog.hu 2010.04.17. 13:32:01

Nyugodjék békében.

Gergő, anno Basista óráin sokszor felmerült a Dmowski-Piłsudski ellentét. Nem kisebbítve Kaczyński érdemeit (erős érdekvédelem, stb.), nekem végig az volt az érzésem, hogy a PiS valahol inkább a "dmowskiánus" vonalat követi. Ami számomra abszolút nem volt szimpatikus, az a Tusk-Kaczyński szembenállás az állam képviseletének kérdésében. Úgy érzem, hogy Kaczyński valahol egy inkább félautoriter rendszer felé akarta eltolni a lengyel politikai berendezkedést, ahol az elnöknek sokkal aktívabb szerep jut, s ez nem biztos, hogy előnyös lett volna.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.04.17. 13:58:35

"Tudjuk, hogy Lengyelországban sem járnak annyian templomba, mint amennyire azt mi innen képzeljük."

Területileg változó. A német és orosz Lengyelországban már nem annyian, mint valaha, de az osztrákban -- na, néhány éve láttam még olyant Bem szülővárosában, hogy vasárnap délelőtt nem volt ember az utcákon, mert kivétel nélkül mindenki a templomban ült.

Lengyelország menő; a mi kicsinyességünk, sunyiságunk, félelmeink és komplexusaink terhe nélküli, vagy azokat csak kisebb mértékebn hordozó ország, ahol - tényleg jól látja a szerző - mernek nagyok és szükség esetén nagylelkűek lenni. Komoly morális tőkéjük van; az a dolog, amiről nálunk mindig azt mondták, nincs és nem is értelmezhető, náluk egy sikeres társadalmat teremtett.

gyz 2010.04.17. 14:23:08

@fuflun: a Wawelben való temetés egy világbotrány, és a politikai alapon való gecizés csúcsa: tudták, hogy megléphetik, hiszen ki vetemedne olyan otrombaságra, hogy a temetésen problémázik.

gyz 2010.04.17. 14:25:38

@elGabor: ehhez a "meréshez" hozzátartozik 39 millió ember, és a miénkkel összehasonlíthatatlanul nagyobb piac, komoly alkupozíciókkal.

fuflun 2010.04.17. 14:51:51

@gyz: És az is hozzátartozik, hogy – ha jól tudom – ma 15 millió lengyel vagy lengyel származású ember él az USÁ-ban, akiknek az elnökválasztást illetően is erősen lehet szavuk. És az is hozzátartozik, hogy Lengyelország a kora újkorban valóban nagyhatalom volt és ezt ott minden kisiskolás tudja. (Ahogyan a lelkünk mélyén mi is jól tudjuk, hogy mindig kis pont voltunk a világ térképén.)
A történelemhez való hozzáállásukat viszont nagyon irigylem. Ahol olyan filmek tudnak születni, mint a Pan Tadeusz vagy a Tűzzel-vassal (szemben a mi Honfoglalásunkkal és Sacra coronánkkal). Ott a történelem egy mélyen átélt dolog, nálunk meg poltikai kurzus.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.04.17. 15:22:14

@gyz: A 39 milliós lakosság nem csak ok, hanem következmény is. Nem választható el egymástól. De szerintem még a tízmillióból is sokkal többet ki lehetne hozni.

Bloodscalp 2010.04.17. 15:27:09

@Szilvay Gergely: nem tudom mennyire olvastál utána az ikreknek vagy mennyit tudsz róluk/róla, de elég érdekes egy figura volt...olyan kis különutas..saját elképzelésekkel, volt egy sor érdekes húzása:)

amúgy érdekes ha egy jobboldali médiában ellenkeznek egy megbélyegzés ellen, mert pont az ilyen médiák imádnak címkézve politizálni..

nick grabowski · http://fpa-mcc.blog.hu 2010.04.17. 15:41:21

@gyz: Krakkóban most kinn lévő/élő ismerősökkel beszélve ez nem feltétlen van így: az érsekség előtt a héten tüntetést szerveztek (képek alapján főleg fiatalok vettek részt), ill. facebookon egy-két csoport alakult, hogy ne a Wawelben temessék el őket.

Wiseacre_ 2010.04.17. 17:50:24

Szubjektív a jegyzet, de ide pont jó.
Kevés politikus van ma már, aki mindenkinek megfelelő. Leginkább azokra fog a múlt emlékezni pozitívan, akik az országukat, nemzetüket nagyként tisztelték és becsülték. Kaczyński ilyen volt, határozott, karakteres. Ő megtette, amit akart és elvártak tőle a választói, hűen elveihez.

davkedav 2010.04.17. 19:01:20

Mutatis mutandis:

PiS = FKGP

PO = Fidesz

Van még kérdés?

(A megjelenésében és karakterében (mínusz festett haj és plebejus jovialitás) is Torgyánra hasonlító Kaczynskinak pedig - a kommentekben már említettek mellett - persze jutott energiája arra is, hogy nem kevés honfitársának egyébként sem feltétlenül könnyű (magán)életét, ha lehet, még egy kicsit nehezebbé tegye, és így híven repezentálta azt a fajta politikust, aki mindig sokkal inkább valami ellen, semmint valami mellett szeret agitálni (uszítani, adott esetben, különösen akkor, ha egyéb területeken csődöt mondott) - úgyhogy a véleményem róla továbbra is változatlan.)

Iustizmord 2010.04.17. 21:56:40

ez a lista nálunk így nézne ki

Sólyom László, Köztársasági Elnök
Sólyom Lászlóné, First Lady
Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetsége Elnöke
Katona Béla, a Parlament Elnöke
Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal vezetője
Juhász Gábor, titokminiszter
Balajti László, az NBH főigazgatója
Molnár Csaba, MEH miniszter
Vadai Ágnes, HM államtitkár
Tömböl László (legjobb vezérkari főnök név EVER)
Szabó Máté, ombudsman
Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke
Gyarmati György, az Állambiztonsági Levéltár Főigazgatója
Bíró László, tábori püspök
Schmitt Pál, a MOB elnöke
Fodor György, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Rektora
+ pár tucat parlamenti képviselő, főleg a szocik soraiból

ugye, hogy ismeretlen lengyel arcokkal sokkal döbbenetesebb ez :DDDDDDDDDDD

from markoferko.tumblr.com/post/510397719/ez-a-lista-nalunk-igy-nezne-ki

csak úgy btw

Iustizmord 2010.04.17. 22:00:18

VÉLEMÉNY (benyomás), NEM TÉNYKÖZLÉS:

amennyire nekem lejött, a PiS meg az ikrek a nyárspolgári, szűklátókörű, intoleráns, tekintélyelvű, hörcsögösködő, arcoskodó politikai vonalat vitte.

kb mint itthon tömjén zsolt, csak sokkal arrogánsabban.

nagyon rossz kombó. abzug.

gyz 2010.04.18. 11:22:55

@Iustizmord: jól jött le, pontosan így van.

a vicc az, hogy valami okból él egy olyan tévhit a magyarországi jobbos köztudatban, hogy pis-fidesz, tehát szeressük, po meg szdsz. Utóbbi abból fakad, hogy a Po jelzői között ott szerepel a vörös posztónak számító liberális elnevezés is, és nálunk ez már elég a megbélyegzésre. Az persze más kérdés, hogy ha Tuskot liberálisnak vélik, akkor Orbán maga lenne a szakállas bácsiba oltott gay pride

a pár hsz-szel korábbi azonosítás sokkal közelebb áll a valósághoz (pis-fkgp, po-fidesz)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.04.18. 11:59:45

Azért írták, hogy ellentmondásos, mert semmit mondó. Egy frissen elhunyt politikusról nem illik leírni, hogy buggyant.

Többen is pedzegették, hogy a kicsiség-nagyság nem kitaláció kérdése, hanem tényeké. Lengyelország nagy. Magyarország nem. Nos, ez igaz, de ettől persze még lehet hangos, mert a hangerőt azt mi választjuk. Az más kérdés, hogy egy rottweiler morgására figyelnek, egy tacskóéra nem (esetleg még meg is rugdossák). Néha talán megérte volna hangosabbnak lenni, de hogy általában is azt erősen kétlem.

pierre bayle 2010.04.18. 13:16:53

Nem tudom, h t. szerző kegyeletből írta-e ezt a cikket vagy tényleg ez a véleménye.

Az elhunyt LK egy ócska falusi demagóg volt, kábé a féregirtós beszéd Torgyánjához hasonlított.

Nyugodjon békében és éljen Lengyelország.

Sztyepan Asztahov 2010.04.18. 18:06:04

hát ja, esik a konzi színvonala. A Pis eléggé egy mucsai párt volt. Remélem a konzik azért tudják mi a konzervativizmus és retrogád irányzatok közti különbség. ÉN nem sajnálom ezt az embert. Nélküle jobb lesz Lengyelországnak.

HaKohen 2010.04.18. 18:26:19

Bocs, hogy hozzászólok, mivel teljesen műveletlen vagyok a mai lengyel politikában, inkluzíve Kaczynski-ikrek.

Mindenkit sajnálok, aki idő előtt (?!) eltávozik kellemes kis világunkból. Akár lengyel, akár bosnyák vagy kongói - és akár politikus celeb, akár nem.

Ámde túl kellene lépnünk (és szerintem három nap után túl is lépünk, hiszen minden csoda csak addig tart) a pillanat és... khm... különféle érzelmek és érdekek diktálta felmagasztalásokon és (mi az ellentéte?) lemagasztalásokon (?). Gondoljunk néhány hasonló státuszú celebre akár a magyar, akár a lengyel, akár bármi más nép történelmében.

Szóval várjuk ki azt a néhány, mondjuk 50, na jó legalább 5 évet.

Iustizmord 2010.04.18. 20:09:20

@gyz: ha Tuskot liberálisnak vélik, akkor Orbán maga lenne a szakállas bácsiba oltott gay pride

@Lord_Valdez: z más kérdés, hogy egy rottweiler morgására figyelnek, egy tacskóéra nem (esetleg még meg is rugdossák).

@pierre bayle: Nem tudom, h t. szerző kegyeletből írta-e ezt a cikket vagy tényleg ez a véleménye.

Az elhunyt LK egy ócska falusi demagóg volt, kábé a féregirtós beszéd Torgyánjához hasonlított.

@Sztyepan: A Pis eléggé egy mucsai párt volt. Remélem a konzik azért tudják mi a konzervativizmus és retrogád irányzatok közti különbség

srácok, ez a 4 komment volt a mai nap csúcspontja, pedig bebarangoltam a netet.... fel is írom mindegyiket. élmény volt, reveláció, köszi.

evil overlord (törölt) 2010.04.19. 11:57:49

Kedves dszg, a mi találtuk fel a spanyolviaszt ugyanolyan marhaság mint a merjünk kicsi lenni. Egyetlen olyan ország sincs, mely megtehetné hogy ne törődjön a többi ország érdekeivel, érzelmeivel (nem véletlenül zuhant az USA népszerűsége a legtöbb országban). A nemzeti érdekeket határozottan kell képviselni, de képesnek kell lenni kompromisszumokra, és nem szabad a sáros bakancsot kibaszni (bocs) a tárgyalóasztal közepére. Ez utóbbira volt jó példa az EP képviselők száma körüli mizéria, szerintem Mo-nak ez alapján követelnie kellett volna a 2. bécsi döntés szerinti határok visszaállítását :)
BTW, nekem sokkal szimpatikusabb a polgári (*) PO, mint az esetlen, überkonzervatív PiS, amelyik anno közösen kormányzott a radikális jobboldali Önvédelem és a Lengyel Családok Ligája - ha jól rémlik a nevük - pártokkal. Ráadásul a "Jog és Igazságosság" névről nekem a MIÉP jut eszembe, a (viszonylag) radikális pártok KK Európában úgy látszik szeretik a hülyén fellengzős neveket.

* elég vicces, hogy a magyar wikipadiában liberálisként szerepel, a sok hülye meg emiatt utálja. A nemzeti liberális címke valószínűleg helyes lenne, de a liberális semmiképpen.

bádogos 2010.04.19. 19:06:07

@Sztyepan: "Remélem a konzik azért tudják mi a konzervativizmus és retrogád irányzatok közti különbség."

Sajnos ez a reményem már rég elpárolgott. Most ott tartunk, hogy a retrográd a kúl, és abcúg minden, ami modern. Magánvéleményem szerint piszkosul el vannak tévedve a rekettyésben, de ami ennél fontosabb, ez az az irányzat, ami a mai Európában egy egzotikus kisebbségen kívül igazából a kutyának sem kell. Az idő elvégzi majd az elkerülhetetlen szelekciót.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása