A béke 43 órás szigete

Sir Humphrey I 2010.04.11. 08:30

Évek óta minden választás, népszavazás alkalmával menetrendszerűen nekiugranak a péntek éjféltől általában vasárnap este 7-ig tartó, üdítő, nyugodt és, békés pár tucat órának, amit mindannyian kampánycsendként ismerünk. Érvelnek a betarthatatlansága, az időtmúltsága, feleslegessége és tarthatatlansága mellett. Talán igazuk van. Talán most, amikor már rég meghaladtuk a TV, a rádió vagy a nyomtatott sajtó csatornáit, amikor izgatottan grasszálhatnak még harcoló kampányalakulatok az utcákon, amikor ezer fórumon megtörhetem ezt a csendet, tényleg tarthatatlan ez a rozsdás, nyikorgó intézmény.

De számomra két szempontból mégis szimpatikus ez a közel két nap.

Egyrészt kifejezetten élvezem azt, hogy a médiának más témát kell találnia. Élvezem, ahogy pártközeli TV-k gyöngyöző homlokkal próbálnak szimbolikus üzeneteket sugározni felénk, vizionálva az ellenfél győzelme esetén bekövetkező Armageddont. Élvezem, hogy a rádiók ilyenkor csak kertészeti, vagy autós magazinokat ismételgetnek, és vasárnap napközben, mint a drogos a szer után, úgy kapkodnak az újabb és újabb részvételi adatok után. Élvezem, hogy az újságok lapjai ekkor megváltoznak, jó riportokat és cikkeket találok bennük, sőt, talán ezeken napokon nem is veszek újságot, hiszen annyira lényegeset nem is tudnak mondani.

Másrészt ilyenkor, ha csak pár órára is, de van lehetőség az eddigi híreket, elemzéseket és véleményeket összeszedni, átnézni, kicsit elgondolkodni, mérlegelni. Persze, azt hogy kit választok nagy valószínűséggel már régóta eldöntöttem, de miért ne adjam meg a lehetőséget egy kis rágódásra? (már ha van értelme a hosszas rágódásnak...de ez már más kérdés!) Persze a rágódást, mint tevékenységet, például a Városligetben sétálgatva is lehet folytatni, mely park mégicsak szimpatikusabb ha épp nem visszhangzik egy aktuális kampányrendezvénytől.

Egyszóval nem tudom, miért lenne jobb, ha az utolsó percekig, szinte a szavazófülke függönyéig szuggerálnának mindenfelől lelkes propagandisták. Sajnálnám, ha elveszítenénk ezt az egyébként nyúlfarknyi időt, csak azért, hogy bármelyik párt is tovább darálja az egyébként is unalomig ismételt üzenetét. Sajnálnám a csöndet, a végső döntés előtti utolsó nyugodt órákat. És végül: sajnálnám, ha eltűnnének a kampánycsend, utolsó feszült percei, amikor már mindenki kiugrik a bőréből az izgalomtól, hogy Baló György vizenyős tekintetébe meredve megtudja az első exit poll eredményeket. Tényleg jobb lenne ha eltörölnénk? 


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr161909809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csoj Kil Bong · http://www.youtube.com/user/eurovision#p/u/38/buGOZExVf8o 2010.04.11. 10:53:45

"Élvezem, hogy az újságok lapjai ekkor megváltoznak, jó riportokat és cikkeket találok bennük, sőt, talán ezeken napokon nem is veszek újságot, hiszen annyira lényegeset nem is tudnak mondani."
Most akkor remekek ezek az újságok, vagy épp annyira uncsik, hogy minek olvasni őket?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.04.11. 11:24:21

Alapvetően nincs baj azzal, hogy a mainstream média nem ezzel foglalkozik, sőt már nagyon is unalmas. Amiért mégis azt mondom, hogy idejétmúlt az az, hogy ma már a mainstream média súlya jelentősen lecsökkent. A nem-mainstreamre meg nem vonatkozik. Szóval a kampánycsend kicsit olyan, mintha ma a gőzmozdonyok koromkibocsájtására alkotnál rendeletet.

Kopiás Attila Steve 2010.04.11. 13:22:48

@Lord_Valdez: Nekem a fő problémám nem az, hogy van, még csak nem is az, hogy idejétmúlt lenne, csak az, hogy nem egyértelműen definiált. Szerintem mindenképpen frissíteni kéne a törvényt és pontosan meghatározni mit szabad mit nem, ne az OVB meg az AB évente változó állásfoglalásain múljon, hogy mit szabad és mit nem.
- szabad-e privát társaságban politizálni? Ha igen, mi a limit, meddig privát buli valami, mikortól közös program, mi az objektív limit?
- szabad-e webes felületeken politizálni? Mi vonatkozik pártok saját weblapjára, kampányweblapokra, facebookra, iwiwre, youtubera, blogokra, twitterre stb?
- minek mi a büntetése, ha mégis megszegik? Jelenleg ejnyebejnye, ami miatt pont a pártok tesznek a rájuk elég precízen vonatkozó tiltásra...

Lehetne sorolni, de a lényeg az, hogy szerintem jogállamban egy átlag állampolgárokra is vonatkozó törvénynek átlag állampolgárok által is egyértelműen definiáltnak kell lennie, beleértve a szankciókat is.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.04.11. 13:27:03

@KA_Steve: az azért elég abszurd, és a magánéletbe való beavatkozás lenne, ha privát társaságban nem szabadna politizálni. Ráadásul ellenőrizhetetlen, ugyanezt gondolom a közösségi portálokról. Ezeknek a pontos határát pedig sosem fogod tudni meghatározni.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.04.11. 13:53:21

@KA_Steve:
Dobray jól mondja. A magánéletben való politizálás tiltása nagyon durva lenne. Hadd ne döntse már el az állam, hogy miről beszélek pl.: a családommal.
A kampányweblapokat meg sokszor marha nehéz a párthoz kötni, mert nem vállalják. Simán lehet valami fansite is.
A közösségi portálok magánélet.
A blog határeset, de ott is gyakorlatilag betartathatatlan. Ki vagyok én? Hova küldjék a büntetést? És, ha nem is vagyok magyar állampolgár? És, ha nem is élek az országban?

Definiálni fontos ebben egyetértünk, de jobb lenne inkább az egészet elfelejteni, van már így is elég jogszabályunk.

Holnap Kapitány · http://iloveyouso.blog.hu 2010.04.11. 14:16:29

Itt a választás éjszakája -- örökre vége a korrupciónak?

holnapkapitany.blog.hu/2010/02/10/kristalypark_novella

Holnap Kapitány: Mesék egy elképzelt Magyarországról

HaKohen 2010.04.11. 18:26:06

Biztos igazatok van. De a csendet én is élvezem. (Még ha korlátozott is.)

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása