Ki legyen a baloldal?

Eric Oltwaite I 2010.03.17. 12:50

Miközben a (magyar nemzeti szokásjog szerint besorolt) jobboldal kevés meglepetést tartogat, egy erős jobbközép Fidesz és egy erős kispárt/gyenge középpárt méretű, szélsőjobb retorikát szélsőbaloldali gondolatokkal ötvöző Jobbik már a 2010-es parlament biztos befutójának számít, a magyar balközép komoly átrendeződés előtt áll.

Három párt, a magát középpárttá leamortizáló MSZP, a volt MSZP-s pénzügyminisztert húzónevévé választó MDF és a Védegyletből, valamint kisebb baloldali csoportokból kinőtt, a TASZ-szal kapcsolatban álló LMP verseng a baloldali váltópárt szerepért, és – bár úgy tűnhet – ebben a versenyben nem áprilisban hirdetnek majd nyertest, hanem 2014-ben.
 
Miközben a Fidesznek minden esélye megvan arra, hogy egyedül alakítson kormányt, káros lenne a finanszírozási válságból, elhibázott költségvetési politika által okozott versenyhátrányból felépülő és strukturális reformok előtt álló országra nézve, ha kormányzása alatt a választói akarat és a magyar rendszerből adódó visszásságok miatt a parlamenti ellenzék rossz irányba húzná a vezető kormánypártot. Melyik baloldali párt mellé álljon az, aki elutasítja a Fideszt? Szubjektív és intuitív kérdésfelvetések sora és értékelés következik.
 
Tegyük fel, hogy a választói cél münchauseni: az országot saját magánál fogva kirángatni a politikai korrupció és a szennyezett közélet bénító mocsarából.
 
Az MSZP felismerte ezt a választói akaratot és jellemzően saját maga ellenzékeként kampányol. Üzeneteiben megjelenik a „múlt” elutasítása és a jövő pozitív szerepe. Kérdés, hogy hitelesen képviseli-e ezt a megújulást Mesterházy Attila, akinek a szerepe még nem teljes körűen tisztázott az EU-s pályázati pénzek nem megfelelő felhasználása kapcsán. Miközben az országot stabilizálta az EU és az IMF, kétségtelen, hogy Bajnai Gordon realista kormányzást folytatott és nem ment szembe az EU és az IMF kényszerpályájával, amelybe viszont a korábbi MSZP-kormányzat kényszerítette az országot. Miért kap akkor a kampányban nagyobb szerepet Gyurcsány Ferenc Bajnaival szemben? Ha az MSZP levonta a következtetéseket, miért szerepelteti Gyurcsány Ferencet az országos listájának biztos befutó helyén? Miért tervezi az országot financiális válságba taszító kormány pénzügyminiszterét, Veres Jánost brüsszeli feladatokkal jutalmazni?
 
Az MDF „középen álló” kommunikációt folytat évek óta, csak azt nem vette észre, hogy az az erőviszony-rendszer, amihez képest középen állónak határozta meg magát, eltolódott, elsősorban a szélsőjobb előretörésének eredményeként. A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Bokros Lajosnak – amennyiben ez nem lenne választójogi lehetetlenség – egyedül középpárti támogatottsága lenne, 20%-kal, miközben a MDF támogatottsága legjobb esetben is parlamenti küszöb körüli. Mi okozza ezt a nagy eltérést? Véleményem szerint a párt, miközben kommunikációjában a tiszta párt imidzsét szeretné felépíteni, annyi kérdéses, gyanús ügybe keveredett, hogy a választókat Bokros ellenére sem tudja meggyőzni tisztaságáról. Miért nem néz szembe Dávid Ibolya az UD Zrt. ügyben vállalandó esetleges felelősségével? Miért bújik a mentelmi joga mögé? Hiszen a választásokig – ismerve a magyar igazságszolgáltatást – nem születne döntés amúgy sem. Tiszta az ő lelkiismerete? Milyen szerepet tölt be az MDF kampányfinanszírozásában az előzetes letartóztatásban lévő Mesterházy Ernő? Miért zárták ki megkérdőjelezhető körülmények között tagjaikat?
 
Kissé naiv és arctalan kezdeményezés az LMP, azonban hozzájuk nehéz lenne bárkinek is a fentiekhez mérhető súlyú kérdéseket intézni. Az LMP legnagyobb hibája az, hogy még nincs kész. Van ugyan választási programja, vannak fiatal jelöltjei, de nincsen hiteles, markáns arca. Az LMP nem megfelelni nem tud választói kérdéseknek, hanem vele kapcsolatosan nincsenek is komoly választói kérdések. Egy behozhatatlan előnye viszont van: tisztának látszik.
 
Ez az előny az alapján tűnik behozhatatlannak, hogy a Jobbik sikere – ismerve a magyar embereket – elsősorban nem a demagóg gyűlöletpolitikájában rejlik, hanem a mára már (elsősorban a minden növekvő párt körül megjelenő gyanús alakok és a szélsőséges, demokrácia-ellenes szervezetekkel való nem tisztázott kapcsolati miatt) ugyan jelentősen kopó, de még mindig élő „tiszta” látszatában. A sukorói ügy mutatja, hogy lehet egy korrupciógyanús ügyet antiszemita és idegengyűlölő stílus nélkül is nyilvánosság elé tárni.
 
A Jobbik szélsőségességének azért nem tud a mai, tényezőnek számító parlamenti baloldal (az MSZP és az MDF) alternatíváját nyújtani, mert a választók (akiket a fiatal demokráciák pártjai egyébként gyakran alábecsülnek) szemében nem tiszták. Ugyanez lesz a behozhatatlan hátrányuk is az új parlamentben: hacsak a Jobbik nem kerül jelentősebb korrupciós botrányba, egy képviselőjük szava kétszer annyit fog érni a választók szemében, mint egy, régi baloldali párt képviselőjének szava.
 
A Fidesz kormányra kerülése után maga is arra fog kényszerülni, hogy leszámoljon azokkal, akik korrupciós pénzek reményében támogatják a legesélyesebb pártot. Ez a demokrácia kényszerpályája, amelyen minden országnak végig kell menni. De ezzel egy időben szükséges az, hogy a következő parlamenti ciklusban felépüljön egy tiszta baloldal, amely a Jobbik öncélú és vállalhatatlan stílusától mentes, ugyanakkor erkölcsi alapja van a gyűlöletkommunikáció elutasítására. Ez alapján kell meghoznia egy magyar, a Fideszt bármilyen okból elutasító szavazónak a döntést.
 

A szerző angol közbeszerzési szakértő és korrupcióelemző, Kelet-Európa szakértő. Amennyiben a kommentelők hozzá intézik kérdéseiket, véleményüket, azokat angolul legyenek kedvesek megfogalmazni.


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr61846594

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bokros: Nincs lázadás az MDF-ben! 2010.03.17. 18:30:01

A kormányfőjelölt szerint nincs szó lázadásról az MDF-ben, amely azonban egy demokratikus párt, így természetesen vannak viták a tagok között.

Trackback: Miért olyan veszettül unalmas a kampány? 2010.03.17. 13:06:20

Mesterházy Attilára és Vona Gáborra túl nagy a kabát, Bokros Lajost pedig a sok kommunikációs tanácsadó egyszerűen "kiherélte". Erős karakterek nélkül viszont nincsen jó dráma. (Fotó: hetivalasz.hu) A 2010-es választási kampány rettenet...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kzoltana 2010.03.17. 14:19:03

"Míg megemlékezéseit tekintve az összes konkurens párt a Duna bal partján keresett helyet magának, a Fidesz a jobb partján."

www.nagyitas.hu/common/main.php?pgid=cikk&cikk_id=861&tema_id=29

Csontos János főszerkesztő tollából

latte · http://midterms.blog.hu 2010.03.17. 17:05:03

Az LMP nem igazán mer baloldali lenni, mint ahogy minden egyéb cimkétől is ódzkodik. Ennek ellenére fog kapni, és akkor mér jobb lenne, ha ők találnák ezt ki.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.03.17. 17:25:28

Ez teszik, nagyon jó írás, írhatna gyakrabban is.

"(magyar nemzeti szokásjog szerint besorolt) jobboldal"
Ezt bronztáblára kellene vésni.

"káros lenne [...] parlamenti ellenzék rossz irányba húzná a vezető kormánypártot."
Ez ügyben nincsenek illuzióim, csak abban reménykedek, hogy a szocik ellenzéknek se lesznek túl hatékonyak.

"Melyik baloldali párt mellé álljon az, aki elutasítja a Fideszt? "
Engem jobban érdekelne, hogy hová álljon, aki még csak nem is baloldali?

"Miért kap akkor a kampányban nagyobb szerepet Gyurcsány Ferenc Bajnaival szemben?"
Mert Bajnai nem politikus. Erősen kétlem, hogy valaha is képes lenne kiállni egy tömeg elé és elérni, hogy éljenezzék.

"Az MDF „középen álló” kommunikációt folytat évek óta, csak azt nem vette észre, hogy az az erőviszony-rendszer, amihez képest középen állónak határozta meg magát,"
Szerintem ez a legkisebb baj az MDF-fel. Hiába vannak nagyon jó meglátásai, ha egyszer a párt szétrohad belülről és Ibolya Lajoson kívül már mindenkit kizárt.

"A Fidesz kormányra kerülése után maga is arra fog kényszerülni, hogy leszámoljon azokkal, akik korrupciós pénzek reményében támogatják a legesélyesebb pártot."
Nem osztom az optimizmusát. Ezt csak a Jobbik tudná kikényszeríteni, de szerintem idővel a Jobbik is rájön, hogy micsoda pénzeket lehet csapolni az önkormányzati szférából és nem lesz érdeke a pártfinanszírozást vakargatni.

2010.03.17. 20:13:35

Hát, kíváncsi leszek, sikerül-e a Fidesznek korrupciómentesen vagy legalább relatíve korrupciómentesen működni, nem lesznek-e újabb Ezüsthajók, Happyendek, kőbányák, szőlőbirtokok, monopol útépítők, lebukott polgármesterek, stb. Őszintén remélem, hogy meg tudják tenni, az ország érdekében. Kövessék az LMP tanácsait és sikerülni fog :).

after80 · http://sasfeszek.blog.hu 2010.03.17. 21:31:06

Az Mszp jobboldali párt. A jobboldal vadkapitalista szárnyát képviselik vörös rongyokban.

józan' 2010.03.18. 03:36:09

@iii: "Ezüsthajók, Happyendek, kőbányák, szőlőbirtokok"

Kihagytad Kaya Ibrahimot és a Felcsút FC-t .

_andris 2010.03.18. 04:37:48

Ki legyen a baloldal? milyen hülye kérdés ez? ha viszonyfogalomként fogjuk fel, akkor valaki mindig az lesz. Ha meg nem, akkor lehet, hogy nem lesz. És? Az egésznek nincs szüksége jobb meg bal megkülönböztetésére, Mo. itt marad magukat fontosnak képzelő oldalak, meg oldalakért aggódó politológusduma nélkül is.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.03.18. 09:23:34

@Lord_Valdez: "Bajnai nem politikus. Erősen kétlem, hogy valaha is képes lenne kiállni egy tömeg elé és elérni, hogy éljenezzék."

Tévedés. Először én is csak egy szürke technokratának gondoltam, de menet köztben voltak olyan megnyilvánulásai, amitől meggondoltam magam. Bajnai JÓ politikus, aki tudja, hogy az, amit elért egy év alatt, az olyan hivatkozási alap, amit kár lenne már most, egy eleve vesztes helyzetben elpazarolni, ezért most hátrébb vonul, és majd csak 4-8 év múlva próbál csak meg ebből profitálni, amikor már mindenki csak a szépre emlékezik. És ezzel vissza is tértünk a poszt témájához: Lehet, hogy pont ő tudja majd megvalósítani azt, ami most Bokrosnak (egyelőre úgy néz ki) nem sikerült.

greybull 2010.03.18. 16:55:28

De most ti mi a faszról beszéltek itt?! A Fidesz és szövetségesei vérbaloldal, olyan gyönyörű népi-nemzeti szocdemek, hogy ihaj! Az Mszp-Szdsz- Mdf meg olyan neokonzervatív, nagytőkés-burzsoá, globalista vérjobboldal, mint a huzat. Ki legyen, ki legyen a baloldal?? - ki NE legyen? Hát a Maszopszadeszmadöf az apjuk faszát.

evil overlord (törölt) 2010.03.18. 18:20:33

@greybull: Ez nem a W blog meg a tirpákbokrétás.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.03.18. 19:34:30

És ha a Jobbik lesz az egyik baloldal?

@evil overlord: a Tirpákon rend van.

lüke 2010.03.18. 19:36:27

hogy hogy ki legyen?
aki balról elöz:)
ilyen már úgyis raritás a magyar utakon:)

evil overlord (törölt) 2010.03.18. 20:20:32

@tölgy: Pontosan, ott csak a KGB használhatja ezt a hangnemet.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.03.18. 21:49:02

@Fedor:
Lehet, hogy ügyes, de nem karizmatikus.
Ha esetleg igazad van, annyi baj legyen.

@tölgy:
Egyébként igen. Szerintem a Jobbik is egyértelműen baloldali.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.03.18. 21:59:00

@evil overlord:
Nem igazán, inkább afféle nacionalista, népi baloldal.

evil overlord (törölt) 2010.03.18. 22:56:15

@Lord_Valdez: Nem azt mondtam, hogy náci, de a klasszikus szélsőjobbos jegyek (közepes kollektivizmus nyakonöntve soviniszta szóssszal) elég egyértelműek.

-JzK- 2010.03.18. 23:26:41

A Jobbik nem soviniszta, hanem nacionalista. Tehát azon lövések, amik a sovinizmusra vannak becélozva, nem találnak.
Nacionalistának meg szabad lenni, sőt, bizonyos kereteken belül kifejezetten egészséges is.

És még mindig nem állt helyre a mérleg közepe abból az állásból, ahova a szovjet pofozta. Szóval egyelőre még mindig ott tartunk, hogy pattog le a máz, meg a sok belénknevelt gátlás a hazafinak levéstől.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.03.19. 06:52:26

@-JzK-:
Az a baj, hogy ez nem hazafiság, hanem hőzöngés és mindenféle kényszeres önigazolás (fiktív múlt fabrikálás, fiktív dicsőség fabrikálás, üldözési mánia stb.).
Ha már a szovjeteknél tartunk, akkor nagyon nehéz megérteni az oroszmániát is.

snakekiller23 2010.03.19. 07:25:24

@Lord_Valdez:

Szerintem ideológiailag egyáltalán nem nehéz dió az oroszmániájuk: van a globális, internacionalista cionrasszista karvalytőke a New York-Tel-Aviv tengely mentén, amely kulturális diktatúrájával elnyomja a magyar nemzetet és van egy ettől a bagázstól (szerintük) többé-kevésbé független, sőt azzal bizonyos tekintetben szemben álló tökösen nacionalista nemzetállam, ami mint követendő példa és a világdiktatúrával szembeni potenciális szövetséges tűnik fel a szemükben. Halálkomolyan úgy gondolják, hogy Putyin legalább hagyna minket "magyarnak lenni", csak a biznic érdekelné, (ld. konnacionalizmus) szerintük az oroszok már nem folytatnának régimódi brutális birodalmi terjeszkedést (hogy ez hogy fér meg a nemzetiradikalizmus implicit néplélek-értelmezésésével az jó kérdés).

Hogy milyen... krhm... gyakorlatiasabb megfontolások motiválják az oroszpártiságot arra én is kíváncsi lennék.

evil overlord (törölt) 2010.03.19. 08:38:28

@-JzK-: Lószart mama. Az egészséges nacionalizmus (patriotizmus) nem a magukfajtázásról szól.

@snakekiller23: Ja, leragadtak az ellenségem ellensége a barátom toposznál. Iránt is ezért imádják, militáns iszlamizmusa ellenére (ezért is röhejes a Jobbik kereszténykedő szövege). Az '56 utáni megtorlásokra kisértetiesen emlékeztető justizmordok nem zavarják őket? Az oroszokban azt hiszem azt is szeretik, hogy ott a buzikat a rendőrök verik pofán, ha vonulni mernek (Iránban meg mint tudjuk már nincsnek buzik). Bár a fiúk pár brossúrával le vannak maradva, Európában (igaz, ők keletre néznek) már a szélsőjobbon sem menő a buziellenesség.
BTW, Haider akkor is ekkora sztár lenne, ha unalmában nem a karinthiai szlovéneket, hanem a burgenlandi magyarokat baszogatta volna?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.03.19. 14:45:50

@Lord_Valdez: "Lehet, hogy ügyes, de nem karizmatikus."

Egész életében egyre magasabb és magasabb és magasabb vezető pozíciókba került a versenyszférában és a politikában egyaránt. Szerinted ez ment volna karizma és vezetői képességek nélkül?

Egyébként a szlovákokkal kacsolatos megnyilvánulásai győztek meg arról, hogy nem csak válságkezelő miniszterelnöknek jó, hanem politikus miniszterelnöknek is.

snakekiller23 2010.03.19. 15:10:34

@evil overlord:

A militáns iszlámizmus szerintük csak a zsidók és a globálkapitalista kulturdiktatúra ellen irányul, ha majd tisztes keresztény nemzetállamokkal állnak szemben, nem lesz gond, vagy mittomén. Ahmadinezsád ellenzékét szerintük találd ki kik szervezik, pénzelik, az egész iráni tüntetősdi egy tudjukmilyen trükk, nem valódi nemzeti mozgalom, tehát a megtorlás helyénvaló. (asszem tomcat egyik abszolút mélypontján adott elő ilyet, hogy az Iránban az itthon kilőtt szemkért állnak bosszút a rezsim védelmezői). Megvan ám mindenre a magyarázat, ha holdkóros ökörség is, de van. :)

evil overlord (törölt) 2010.03.19. 16:19:02

@snakekiller23: Bolond beszéd, de van benne rendszer. Murphynek igaza volt, a Földön az összinteligencia állandó, az emberek száma pedig nő.

HaKohen 2010.03.19. 20:02:52

@-JzK-:

"És még mindig nem állt helyre a mérleg közepe abból az állásból, ahova a szovjet pofozta. Szóval egyelőre még mindig ott tartunk, hogy pattog le a máz, meg a sok belénknevelt gátlás a hazafinak levéstől."

Gyönyörű képzavar, nekem is becsületemre válna. Irigyellek is miatta.

HaKohen 2010.03.19. 20:09:44

@Lord_Valdez: @Fedor:

Ha komolyan vesszük a kérdést, akkor el kell ismerni Bajnai Gordon karizmát. Ugyanis - ha jól tudom, bár nem vagyok szakértő az ügyben, még lelkes amatőrnek sem vagyok mondható - a focicsapatokban egyedül a kapusnak van szüksége (akár védésnél, akár ki/bedobásnál az erős és edzett karjára.

Mármost ezért karizmatikus Bajnai Gordon, hiszen mint ismeretes kapusként villog valamilyen focicsapatban. (Orbán Viktor nem kapust játszik, ezért nincs is neki karizma! Na, erre varrjatok gombot három héttel a választások előtt.)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.03.20. 06:51:30

@Fedor:
Más képességek kellenek ahhoz, hogy karriert csinálj valami (fél)professzionális környezetben és más ahhoz, hogy milliókat az ujjad köré csavarj, hogy éljenezzen akkor is, amikor épp megszorítod. Ez meg van Viktorban, meg van Feriben, de Gordonban nincs. Benne az van, hogy leül és elmagyarázza, de az nincs, hogy oda vakkant kettőt és önként mész az ágyútűzbe.

HaKohen 2010.03.20. 19:20:30

@Lord_Valdez:

Nagyon halkan mondom: szerencse, hogy azért ilyen vakkantás nélküli fazonok is akadnak a politikai színtéren. Bár, ha meggondoljuk, nem biztos, hogy szerencse - ezt még halkabban mondom.

(Off: megvan ez esetben egybeírandó, és nem meg van - az más nyelvtanilag.)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.03.20. 19:49:07

@HaKohen:
Miért is? Én nem vágyom ilyen vakkantós emberekre, mert túl veszélyesnek tartom őket.

Valóban, általában igyekszem ügyelni a helyesírásra (szerény képességeim szerint).

HaKohen 2010.03.20. 22:00:18

@Lord_Valdez:

Akkor ugyanazt mondjuk, nemde, Lordom?

Én sem vágyom vakkantósokra (vakkantósnak elég a kutyám). Ez, gondolom, az e tekintetben hasonló értékrendünkből adódik.

Ámde más kérdés a realitás, azaz a társadalom tényvilága - ahogy Merton mondaná, mert nem ismerte a konzi bloggereket. Vagyis hogy van rajtunk kívül néhány millió honfitársunk, aki az ilyen vakkantósok után megy, akár effajta, akár affajta színezetűek lett légyenek is (hogy kellően konzervatív irállyal fejezzem ki magamat). És bár nagyon pocsék színvonalon ösmerem a történelmet, azt azért tudom, hogy ez más népekkel sem nem van (volt, lesz) másképp.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása