Káeurópai piknik

Király Rák I 2009.09.11. 07:03

Tételezzük fel, hogy a szlovák kormány nem egyszerűen csak alkoholisták és gyógyszerfüggők önterápiás csoportja, hanem átlagos, céltudatos, vélt, vagy valós igazáért, illetve saját népszerűségi mutatóikért mindent feláldozni képes politikusok klubja. Ebben az esetben két oka lehet annak, hogy a folyamatosan felszínen tartott magyarellenes megnyilvánulásokat mainstream, szakpolitikai döntéseket befolyásoló, irányadó politikává emelték. Az egyik, a szlovák vezetők által hangoztatott hazafias elköteleződés a szlovák államiság és nyelv védelmében. Valószínű azonban, hogy ez csak egy üres jelmondat a teljesen abszurd magyargyűlölő kirohanások, a történelemhamisító oktatási reformok, a tudatosan gerjesztett diplomáciai botrányok és a magyar kisebbség általános jogainak csorbításának fedezésére. Elképzelhető, hogy a szlovák nemzetvédő harciasság ugyanúgy (akár a válság okozta) valódi problémákról kívánja elterelni a figyelmet, mint az összes hasonló, látványos pótcselekvés a náci Németország óta.

Bárhogy is van, az egyértelmű, hogy a szlovák politikusok tudatosak. Nem véletlenül támadják a felvidéki magyar politikai pártokat, nem véletlenül másítják meg országuk történelmét, nem véletlenül akadályozzák a kisebbségi nyelvhasználatot. Bármi is legyen a motivációjuk, az eredmények tekintetében elkötelezettek.

Ezt felejtette el Bajnai Gordon csütörtökön.

A tegnapi megállapodás legtöbb passzusából csupán egyeztetések terve, jövőbeni közös tolerancia és elfogadás ígérete, nomeg mosolydiplomácia köszön vissza. A Sólyom-botrány esetében szó sincs szlovák bocsánatkérésről, csupán a további (Európában példa nélküli) hasonló esetek közös elkerüléséről.

A nyelvtörvény kapcsán kaptunk ugyan ígéretet a Vollebaek-ajánlások elfogadására, ám ez kétséges eredmény. Ne feledjük, a szlovák fél már egyszer, érdekei védelmében direkt félrefordította az ajánlást. Konkrétumok, iránymutatások pedig nincsenek a tegnap aláírt szövegben. Kétséges tehát, hogyan fog cselekedni a szlovák kormány. Ezzel szemben Magyarország elfogadta a nyelvtörvény jövőbeni módosítását, ez pedig az eddigi tapasztalatok alapján ismételten csak teret fog adni Ficoék számára a megállapodás sajátságos értelmezésére.

A megállapodás másik, rendkívül előnytelen pontja az idegengyűlölet közös elítélése. A megfogalmazás ugyanis egyértelműen azt sugallja, hogy a két ország azonos mértékben felelőse a kialakult helyzetnek. Ezzel Bajnai egyenlőségjelet tett a szlovák kormány idegengyűlölő kirohanásai és a hazai, marginális, parlamenten kívüli szélsőséges csoportok közé.

Nem véletlen, hogy Slota már a megállapodás estéjén szlovákirtással vádolta meg Magyarországot, miközben itthon a Honfoglalás óta legfeljebb Mikszáth Kálmán egy-egy ironikusabb novellája okozhatott lelki törést tót és szlovák származású honfitársainknak. Az 1849. júliusi nemzetiségi törvény pedig már 160 évvel ezelőtt garantálta számukra a nemzetiségi nyelvhasználat jogát. Éppen azt, amit Szlovákia 2009-ben elvesz a felvidéki magyaroktól.

A Magyar Gárda betiltásának említése magyar oldalon furcsa. Egyrészt maga a betiltás legalábbis kétes eredményű (hiszen a Gárda gyorsan újjáalakult), másrészt a szervezet sem súlyban, sem retorikában, sem eredményeiben, terveiben nem mérhető a szlovák kormány kisebbségellenes hozzáállásához.

Rendkívül komoly stratégiai hiba volt a magyar kormány részéről a megállapodást az 1995.-ös kétoldalú szerződésen alapulónak beállítani. Az ugyanis külön is kiemeli a kisebbségek nyelvhasználatának jogát, a nyelvi identitás megőrzését. Mivel a tegnapi paktum a magyar fél részéről indirekt módon elismeri egy jövőben módosított szlovák nyelvtörvény létjogosultságát, nyilvánvaló, hogy ellentmond a korábbi szerződésnek. A '95-ös szerződés szerint a magyar kisebbségnek, Szlovákiában joga van felsőoktatásban is (7. cikkely) és azon kívül is tanulni (6. cikkely), diszkriminációmentesen használni (14. cikkely), saját identitásukat és kultúrájukat kifejezésére, „szóban és írásban a magán- és közéletbeni”, hivatalos ügyintézés során használni anyanyelvét, a magyart (15. cikkely).

A megállapodás diplomáciai kudarcát csak tovább mélyítik az olyan jelzésértékű cselekedetek, mint Fico balassagyarmati határátlépése, amely kétségtelen utalás volt Sólyom meghiúsult utazására. Ugyanúgy, mint az a tény, hogy Slota már a megállapodás utáni órákban hazugnak nevezte, és a tőle megszokott, rendkívül provokatív, gusztustalan stílusban támadta a magyar miniszterelnököt és az országot.

A felek olyan megállapodást írtak alá, amibe mindketten belemagyarázhatják a saját sikerességüket. Apró előrelépés történt a nyelvtörvény módosításának terve kapcsán, de egyáltalán nem lehetünk biztosak abban, hogy a találkozó után érvényesülnek a szlovákiai magyar kisebbség érdekei. A gyenge szerződés azonban több ponton is gumiszabályokat, többféleképpen értelmezhető irányelveket adott a szlovák fél kezébe, amelyekkel (a szokásos koreográfia szerint) a szélsőséges szlovák kormánypárt már élni is kezdett.

UPDATE: Tanulságos írás a HVG.HU-n Csáky és Duray véleményével. Ezzel (Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának az egyéb pontok közé keverésével) kapcsolatban mi is hasonlóképpen gondolkodunk.

Kép: Négymadár


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr671374336

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Újabb "győzelem"! 2009.09.12. 01:52:39

Sólyom, Bajnai és TaTa86 horgászik az Ipoly partján, egyszer csak kifogják Ficot. Fico nagyon megriad ám, és így szól a három horgászhoz: -Kedves magyarok, kérlek kíméljétek meg életem, és dobjatok vissza a vízbe. Cserébe mindegyikőtöknek teljesítem eg...

Trackback: Magyarország vs. Orbán? 2009.09.11. 09:58:44

A Fidesz sosem volt jó a külpolitikában. Az a nacionalista gőg, ami áthatja nyilatkozataikat a nemzetközi tárgyalásokon a legtöbb esetben kontra produktív.A tegnapi Bajnai-Fico találkozó az Index cikke szerint egyértelmű diplomáciai sikerrel zárult. Az...

Trackback: Fico bevonulása Balassagyarmatra (videóval) 2009.09.11. 07:37:07

Nem szarozott a szlovák kormányfő. Nem egy-két autóval, egy egész haddal ruccant át Fico Magyarországra.  Megdöbbentő, hogy egy nyitott furgonból az arrajárók egy géppuska csövével találhatták szembe magukat. Talán félve jött ide? Kíváncsi lettem...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyg 2009.09.11. 07:47:26

Az indexes elemzés után felüdülés volt ez a poszt. (Valószínű, Bajnaiék PR szerződést kötöttek azzal a portállal, csak pozitívumok jelennek, jelenhetnek meg. Érdemes utánanézni az Index korábbi, Bajnairól szóló tudósításainak.)

Nekem egyébként a Sólyom látogastásról szóló passzus fejezi ki a legjobban a találkozó eredméynességét: A két kormányfő - fenntartva az eset jogi aspektusaival kapcsolatos eltérő álláspontját - sajnálatát fejezte ki a látogatás "körülményei miatt". Azaz nemm változott sermmi, sőt nem is fog.

Walter Melone (törölt) 2009.09.11. 08:23:12

Bajnai tegnap többet tett a két ország jó kapcsolatáért, mint Sólyom egész életében.

Lehet fikázni ezt, de én inkább élnék barátságban egy szomszéd országgal, mint gyűlölködve.

jan 2009.09.11. 08:25:09

Azt mondja már meg valamelyik okos konzervatív, hogy hogyan kellett volna Bajnainak jobban tárgyalnia? Szerintetek milyen eszközei lettek volna, amiket elmulasztott használni?

Legszívesebben én is jól megzsarolnám Ficót, elzárnám a gázcsapot meg ilyesmi, de tudtommal nekünk nincs ilyen gázcsapunk, amivel szívathatnánk őt. Az EU és a Nyugat leszar minket, kis visszamaradott káeurópaiak kínos vitájának látja az egészet, esze ágában sincs igazságot tenni. Kéksisakosok se fognak bevonulni.

Ezek hiányában mik az eszközeink szerintetek?

veiszi 2009.09.11. 08:27:17

@Walter Melone: "én inkább élnék barátságban egy szomszéd országgal, mint gyűlölködve"
polák wegier dwa bratanki, i do szabli i do szklanki (bocs a rossz lengyel helyesírásért)

-d(-_-)b- 2009.09.11. 09:01:25

@jan:
"Azt mondja már meg valamelyik okos konzervatív, hogy hogyan kellett volna Bajnainak jobban tárgyalnia?"

Kedves okos jan: a válasz: sehogy dem kellett volna neki tárgyalnia. Egy ugyanolyan "blokád" megszervezésén kellene már rég dolgoznia a magyar diplomáciának, mint amilyen Ausztria ellen volt Haider fénykorában.

Caracalla 2009.09.11. 09:03:17

Igazából mindkét félnek van valami, amit felmutathat, a szlovákok tovább szabotálhatják a nyelvhasználatot (nem nyilvános a doksi, amit állítólag iránymutatónak fognak tekinteni), és mindketten a hazai sajtóban a saját szájuk szerint magyarázhatják a megállapodást.

Az indexet vagy megetették a külügyi források, vagy tényleg valamilyen okból pozitív hangvételűnek akarták kihozni a dolgot.

jan 2009.09.11. 09:07:54

@-d(-_-)b-: köszi, ez tényleg egy értelmes alternatíva, az már más kérdés, hogy tudnánk-e ilyen bojkottot szervezni (ha Fico és Slota antiszemita is lenne, nem csak magyar és cigányellenes, akkor ez nyilván könnyebben menne, valljuk be)

-d(-_-)b- 2009.09.11. 09:19:13

@jan: Hát igen, az is igaz. De első körben elég lenne a lengyelekkel, ukránokkal, csehekkel összehozni valamit, ők érintettewk még rajtunk kívül.

nyg 2009.09.11. 09:25:06

@Walter Melone: Akár önfeladás árán is?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.09.11. 09:25:20

Ki kell venni az alkalmatlan komprádor kormányok kezéből és a civilszférának kell átvennie a kezdeményezést a jószomszédság erősítésében. Ajánlom, hogy a szlovák és magyar gazdák közösen vegyék blokád alá a multicégek szlovákiai és magyarországi felvásárlótelepeit, bevásárlóközpontjait. Valamint azt is, hogy a szlovák és magyar hazafiak szervezzenek közös tüntetéseket úgy Szlovákiában, mint Magyarországon a cigánybűnözés ellen. Az akciók után közös bográcsozás, iszogatás, zene, tánc.:-)

Előre a szlovák és magyar nép megbonthatatlan és egyre elmélyülő barátságáért! abcúg fico! abcúg slota! abcúg bajnai! bbjnick for president!:-)

ü
bbjnick

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.09.11. 09:26:13

@Caracalla: Az index látványosan Bajnai-barát. Elvégre volt a Wallis is tulajdonosuk, vagy nem?

Bruno 2009.09.11. 09:40:23

Pontosan mit is ért a Haider ellni bojkott? Válaszolok: sz.rt se. Egyébként is az EU-t baromira nem érdekli két periférikus tagállamának veszekedése. De nem baj: majd jön a Vezér és jól lerohanja Szlovákiát (vagy nem). Aztán majd vagy javul a helyzet, vagy nem. Egy biztos: továbbra is érvényben van az, amit egy arrafele lakó ismerősöm szokott volt mondani. "még egy kicsit támogatnak bennünket a magyarok és simán beledöglünk".

Ennyi

nyg 2009.09.11. 09:44:58

Az vajon normális, hogy Ficót nyitott furgonban, fegyveresek (kifelé meredező géppisztollyal) kísérték? Kellően demonstrálva az erőt. Most melyik országban vagyunk? Kik vagyunk?

Bozdurgán 2009.09.11. 09:47:27

Az index cikkét olvasva nem hittem el, hogy ugyanazt a dolgot ennyire máshogy lehet látni.
Az index a diplomácia sikerének állítja be a tegnapi történteket de akkor mi lenne a kudarc szerintük?

A közös Cirill és Metód szobor avatás KOMÁROMBAN milyen baráti gesztus már?:)
Vagy amikor arról beszél hogy szlovákia erős, nő a GDP és stabil a kormány nem úgy mint máshol..
Vagy hogy sajnálatukat fejezik ki, az miaz? értelmezhetetlen.

Kettősálampolgárság !!!!, Segítség a magyar nyelvű utca/városnév táblák kihelyezésére, iskolák támogatása magyar identitást erősítő rendezvények,magyarnyelvű sajtó, dotálása, mindezt nyíltan a magyar állam támogatásával.
Reklámkampány az EUban , hogy a közvélemény is lássa az elnyomást, és az erősödő asszimilációt.
És pl Németország bevonása közvetítőként, (ha már folyamatosan köszöngetik a határnyitást, tegyenek is valamit:)

Annyi mindent lehetne csinálni , de nekünk csak egy szárnyszegett kisfius mosolyú félénk miniszterelnök jutott, akit a padlóba döngölt egy primitív Tót, aki szlovák fegyveres kommandósokkal érkezett, ami ugye egy vicc.

Hoggarty 2009.09.11. 09:50:51

Az Európai Unió pár napja nyilvánosságra hozta az elitkutatások nyertes pályázatait. Egy darab magyar és nulla darab szlovák kutatóhely nyert. Kettőszázharminchétből. Összesen NÉGY kelet-európai kutatóhelyet támogattak és KETTŐSZÁZHARMINCHÁROM darab nyugatit. Miközben ez a két vicces kis ország azon vitatkozik, hogy ki is a Kárpát Medence Teljhatalmú Ura, a Tehetséges Nemzet, a kontinens lesajnálja őket. Azokat az egyetemeket is ahonnak a konzervatórium huszonpáréves szerzői irogatnak. A teljesítményüket, a tehetségüket (illetve annak hiányát). Ez a kegyetlen valóság. Az ezzel való nemszembenézésre kiválóan alkalmas ennek a két hatalmas országnak a rendkivül fontos vitája.:))

Bozdurgán 2009.09.11. 09:51:30

@Bruno:
A Haider féle dologhoz , még annyit tennék hozzá, hogy arra volt jó, hogy soha többet ne avatkozzon bele az EU egy tagország belügyébe.
Az a bojkott megmutatta, hogy az EU csak egy gazdasági únió , ez a népek békés együtt élése csak a duma, az senkit sem érdekel.

Corry 2009.09.11. 09:54:31

Most volt a határnyitás és Sólymunk volt is kint Németországban. Nagyon remélem sikerült mindenkivel kezet fognia, akivel illendő volt. Ott elintézhette volna a németekkel, hogy beszéljenek már a Fico fejével.
Egyébként a Sólyomnak a határátlépés nem nagyon megy, többször keveredett bonyodalmakba ezügyben, értem én, hogy bunkók voltak a szlovákok de ha mindeki bunkó csak mi nem vagyunk azok, az azért már érdekes.

Amikor a Fico a magyar gazdasággal és a focival csipkelődik igaza van, a tények makacs dolgok. És legalábbis a gazdasági állapotokat mi csináltuk magunknak...

Corry 2009.09.11. 09:56:10

javitás: Most volt a határnyitás 20. évfordulója...

Bozdurgán 2009.09.11. 10:00:33

@Hoggarty:

Ez csak azt bizonyítja ,hogy a nyugati hatalmak ugyanazt a gyarmati politikát folytatják mint a világháborúk előtt.

Egy gyarmatnak nincs szüksége elitképzésre, és kutatás fejlesztésre. Egy gyarmat csak piac, és összeszerelőműhely, van földje és vannak vizei.
És ennyi.

A legdurvább, hogy ugyanúgy működik a megosztó politika mint 100 éve, (mindenki tudja, hogy ha összefogna a keleti régió: lengyelország, a baltikum, szlovákia, magyarorszák, a balkán, románia, bulgária) és közös célokért együtt tenné magát oda, felborulna a jól bevált egyensúly.
De hallott valaki az utobbi 15 évben ilyesmit?

Lucius Cornelius Sulla (törölt) 2009.09.11. 10:02:41

@Walter Melone:
Teljes mértékben igazad van. Fico is elismerte, milyen jó tárgyalni a magyarokkal. Megemlékezett Gyurcsányi úrral kötött megállapodásokra is, hogy azok milyen sikeresek voltak és hogy elmélyítette a két ország barátságát.
Drága Melone, a kurva anyádat.

Walter Melone (törölt) 2009.09.11. 10:05:05

@Lucius Cornelius Sulla:

"Drága Melone, a kurva anyádat."

Látom új stílus van keresztény konzervatív körökben.
Szánalmas...

Hoggarty 2009.09.11. 10:05:46

@Bozdurgán: Felhorgadtunk elvtárs, felhorgadtunk ?? Tetszett netán az internetharcimarcizáson kivül bármit csinálni a kibaszott életben ? Nem. A nyelvtörvény, az odamegyek, a nemmegyekoda, a jólmegmondom, kiadomanyilatkozatot, azanyjukiskolájátezeknekapacalzabálóknak, azanyjukiskolájátezeknekabrindzaevőknek pontosan erről szól. Szlovákia versus Magyarország. Konzervatórium versus Index. Godzilla versus Mechagodzilla.

Lucius Cornelius Sulla (törölt) 2009.09.11. 10:09:43

Fico azt kérte a magyar kormánytól, hogy szüntessék meg, vagy alakítsák át a Kárpát-medencei magyar képviselők fórumát, aminek az MKP is tagja, mert szerinte tarthatatlan, hogy magyarországi jogi keretek vonatkozzanak nem magyarországi képviselőkre. A fórum következő csúcsát egyébként a következő napokban tartják Budapesten. Erre a felvetésre Bajnai a sajtótájékoztatón nem reagált.
-----
A nagy áttörés...

jan 2009.09.11. 10:11:23

@Walter Melone: nem mindenki konzervatív, aki itt fórumhozzászól, azért ezt ne felejtsd el (amúgy osztozom a felháborodásodban)

Gazz 2009.09.11. 10:17:25

Az általam nem különösebben tisztelt Orbán Viktor vitathatalan érdeme, hogy kidolgozott egy taktikát, hogyan lehet kisebbségből egy kormányt halálba szopatni. Ez egy működő recept, nézzük meg a szocialisták népszerűségi mutatóit.
Namost kérném szépen ez a fegyver egy hungarikum ugyan, de tökéletesen bevethető lenne Szlovákiában és akár Romániában is.
Nem Magyarországnak kell itt haragszomrádot játszani, hanem a magyar kisebbségnek. Itt volna az ideje, hogy kiálljanak saját magukért.
Tehát akkor a tuti recept.

1. Fico, Slota telefonszámának, lakcímének nyilvánosságra hozatala.
2. Ezek nyilvános szerepléseinek ellehetetlenítése bekiabálással, szardobálással ( igen, szar!), tojásdobálással.
3. Korrupciós botrányaik leleplezése folyamatosan adagolva. Titkos magnófelvételek, amin a pártjaikat korrumpálják.
4. Akármilyen módon is, de meg kell őket szégyeníteni.

Fico és Slota is ember. Nagy a mellényük, de igazából átlagos mindakettő. Egy idő után mindenkinek nyilvánvaló lesz, hogy - csakúgy mint Gyurcsány Ferenc itthon - a béke záloga az, hogy ők eltakarodjanak a politikából. Ezt el lehet érni, Orbán is elérte.
Biztos vagyok benne, hogy van ott is olyan magyar keménymag, aki ezt megcsinálja. Akár pénzért is.
A dolog működik. Csak türelem, kitartás, és elszántság kell hozzá.
Magyarország szerepe, hogy ezt anyagilag segítse.
Szerintem a pofonok eltűrésének kora lejárt. Orbán bebizonyította, hogy ezt a meccset máshogy is lehet játszani. A lehetőség adott, éljünk vele.

phaidros 2009.09.11. 10:19:22

@Walter Melone: mindkettőtökben közös, hogy nem vagytok szerzők a Konzervatóriumon, és itt kommenteltetek. Én nem vonnék le ilyen következtetéseket, mert a logikád alapján Te is keresztény konzervatív vagy. (Tudom, tudom, aki nem úgy gondolja, ahogy Te, az keresztény konzervatív, és hülye.)

Gazz 2009.09.11. 10:19:41

Nyilván az akciókat úgy kell megcsinálni, hogy ne lehessen közvetlenül magyarországhoz kötni.
Azt speciel furcsálom, hogy a kurucinfónak nincs különkiadása a szlovákiai magyarok számára.

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2009.09.11. 10:21:03

@Bozdurgán: Én hallottam. Méghozzá a szemétmocskosfasiszta patásördög ZorbánViktor merte ezt mondani nem is olyan rég: ha mi összefognánk a Románokkal, a szlovákokkal, meg a lengyelekkel, akkor érdekes dolgok alakulhatnának ki, de mindenestre kicsit erősebb érdekérvényesítés lehetne ebből. Nem véletlenül "gyűlöltetik" a magyarokat a környező országokkal. A nyugat tudja nagyon jól, hogy uo. gazdasági potenciállal rendelkezhetne ez a régió, mint bármely másik. Sőt a mezőgazdasági adottságok, meg ezerszer jobbak.

Walter Melone (törölt) 2009.09.11. 10:29:51

@phaidros:

Azért sokat elmond rólad is, hogy nem azon vagy fennakadva, ha valaki a másik kurva anyját emlegeti, hanem azon, hogy ő most jogosan lett keresztény konzervatívnak titulálva, vagy sem.
Gratulálok, a lényegét ragadtad meg a problémának.

jürgen · http://szupjektiv.sk/ 2009.09.11. 10:30:22

Gazz: abban egyetértek veled, hogy olyan áron nem kell a béke, hogy mi kussolunk, s úgy táncolunk, ahogy ők fütyülnek. Ha a béke a szlovák nacionalistáknak azt jelenti, hogy asszimilálódjunk, akkor nem kérünk belőle. De a tiltakozásnak vannak legitim és törvényes eszközei is. A cél nem szentesíti az eszközt... egy felvidéki magyar

is 2009.09.11. 10:30:54

hát ne menjetek diplomatának. értem én a kocsmai logikát: ha valaki meglöki a poharad, és ki is megy a sör fele, akkor mondd neki, hogy 'bunkó', ha ő erre azt mondja, hogy 'aki mondja', akkor állj fel a székről, és kérdezd meg, hogy 'ezt nekem mondtad?', erre ő mondja azt, hogy 'talán a falnak beszélek, te hülye', mire te egy picit, csak érintkezéses jelleggel mellbekocogtatod, mire ő ellök, mire te behúzol neki, aztán ütitek-vágjátok egymást, a végén meg előrekerül egy bicska.

alternatíva, amit talán már el is tetszettek felejteni: ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel. Jézus Krisztusnál jobban senkivel nem törölték fel a padlót, de aztán csak neki lett igaza. nem kell 'lemenni kutyába', de aki szerint itt a keménykedés, meg a blokád, meg a fegyverkezés viszi előre a dolgot, hát az akkorát téved, mint ide Lacháza.

Forest (törölt) 2009.09.11. 10:32:05

Tényleg, Cirill Method szobor felállítása Révkomáromban?
Oké, de akkor Szent István szobrát is olyan településen állíthassuk fel, ahol 90%-ban Szlovákok laknak..
Vagy az már nem tetszene?
Ez a kifelé meredező géppisztoly tényleg meredek.. ..eszetlen ultra nacionalista (magyar) kormányzás esetén ez tekinthető lenne fegyveres provokációnak - "fegyveres bevonulásnak" -. ..beszarás..
Az embargó f@szság. Vegyétek alapul Németországot a II. VH előtt.. Mi lett az embargóból? Végül jött egy szobafestő aki munkát adott az embereknek.. ..a hadiüzemekben.. ..a többit tudjátok..
A többi szláv-ajkú nép egyébként sem lenne partner. Max abban hogy minket vegyenek embargó alá - kivéve talán a Horvátokat, akik még büszkék közös történelmi nagyjainkra, lásd pl Nikola Zrinsky -

Publius Decius Mus 2009.09.11. 10:32:38

Végre egy alapos elemzés. Az index vezércikke meg gyomorforgató politikai propaganda Bajnai mellett. Nem gondolom, hogy ő az ördög, de ebben semmit sem nyújtott, ezzel csak pedig még nehezebb helyzetbe hozta Magyarországot. Erre az index meg aláfeküdt és nyilvánosan kinyalta neki... Mit lehet erre mondani?

Lucius Cornelius Sulla (törölt) 2009.09.11. 10:32:40

@Walter Melone:
Miből gondolod, hogy keresztényezhetsz? Ha valaki kétpofára zsidózik, az gyűlöletkeltő. Hm?

Lucius Cornelius Sulla (törölt) 2009.09.11. 10:37:01

@is:" hát ne menjetek diplomatának. értem én a kocsmai logikát: "
1., Te sem vagy diplomata.
2., Lehet több "diplomatát" láttam már közelről, mint te.
3., Szoci idézget egy másik szoci védelmében a Bibliából, vicces.

Éhesló 2009.09.11. 10:37:14

"Lovas István: Samospráva

Dunajská Stredában a Magyar Koalíció Pártja több mint tízezres tüntetést szervezett, ahol – mint látható a címoldali fotón – „Megoldás az autonómia” feliratú táblával is tüntettek a megalázó szlovák nyelvtörvény ellen, amelyet az Európai Parlament újonnan megválasztott elnöke európai ügynek nevezett.
Az „autonómia” – önrendelkezés - szlovákul „samosprávát” jelent.
Dunajská Streda pedig Dunaszerdahelyet.
Miután mi állandóan gesztusokat gyakorlunk (az MTI egyik csütörtöki tudósításában a Dunaszerdahely neve mellé írta a szlovák nevet zárójelben, mint ahogyan azt a szlovák államnyelvtörvény történelemkönyvek esetében megköveteli, miközben a Ferihegyi repülőtéren a kijelző táblán Tirgu Mures áll Marosvásárhely helyett), arra gondoltam, hogy e gesztusok terén túlteljesítek.
Ez az oka a szlovák címnek és a Dunajská Stredában kezdetű mondatnak.
Kezdem egyébként megrögzötten azt hinni, hogy gesztusbetegségben szenvedünk. Mi állandóan gesztusokat gyakorlunk, mert évtizedek óta azt hisszük, hogy az eredményre vezet.
A gesztusok gyakorlásában egyébként nincs semmi baj. Sőt. De mindent gyakoroljunk a maga helyén.
Gesztusokat pedig ne pazaroljunk azoknak, akiktől viszontgesztust se nem kaptunk, se nem várhatunk el. És főleg ne akkor gyakoroljunk egyoldalú gesztusokat, amikor éppen a másik oldal a legfájdalmasabbat rúgja belénk.
Surján László, néppárti európai parlamenti képviselő például szintén csütörtökön „az EP rendjében kissé szokatlan módon – a szakbizottsági ülést használta fel arra, hogy jóindulatáról biztosítsa szlovák kollégáit, és köszöntötte őket nemzeti ünnepük alkalmából”, állt az EurActiv.hu uniós internetes portálon.
Hát nem szép?
Mint ahogyan az a gesztus is, amelyről a Hvg.hu számolt be. Egyebek között Hushegyi Gábort, az ötven éves pozsonyi esztétát kérdezte meg „Kiröhögjük azt, ami van” – a szlovákiai magyar értelmiség válaszol címen arról, hogy miként reagálnak a diszkriminatív nyelvtörvényre. „Kitűnően érzem magam”, mondta Hushegyi. Majd nyilatkozata végén az SZDSZ-es Bauer Tamást dicsérte.
Vajon akkor, amikor Dél-Tirolban a megindult kényszerű asszimiláció ellen még robbantgattak az ottani osztrákok, pontosan a Befreiungsausschuss Südtirol, vajon milyen gesztusokat gyakorolt a dél-tiroli vagy a határon túl élő osztrák értelmiség? Tapsolt.
Azóta Dél-Tirolban nőtt a németajkúak aránya.
Mindez egyáltalában nem jelent bátorítást erőszakra.
De hagyjunk már fel a simogatásra hiába váró gesztuspolitikával.
És támogassuk a dunaszerdahelyi tüntetők autonómiakövetelését.
(Lovas István - Magyar Nemzet Képeslap)"

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2009.09.11. 10:37:46

Szakadjunk már le erről a géppisztolyról, mikor vm. japán kutya jött hozzánk, Ferihegyről befelejövet ugyanúgy ott ült a gépisztolyos csóka a nyitott ajtós Transporterben. Ez valszeg a védett személyeknél bevett gyakorlat...

Lucius Cornelius Sulla (törölt) 2009.09.11. 10:41:09

Azt amúgy megszámolta valaki, hogy hányszor mondták ki az " EXTRÉMITÁS" szót?

Obszerváló 2009.09.11. 10:42:01

Sokan vannak akik gyorsan felejtenek, én még emlékszem milyen állapotban volt a magyar külpolitika Martonyi (és Orbán) ámokfutása után.
Mélyponton voltak a kapcsolataink a visegrádi országokkal, az USA-val, Oroszországgal, de nagyon hűvös volt a viszony a NATO-val, az EU-val is. Ehhez a romhalmazhoz képest még a mostani is egy sikerdiplomácia.

Lucius Cornelius Sulla (törölt) 2009.09.11. 10:45:17

@Tata123:
Nem szerettek.
De :
-Hoztak nyelvtörvényt?
-Kitiltották a köztársasági elnököt?

ast 2009.09.11. 10:47:13

„A szlovák gazdaság január-márciusban negyedéves szinten 11,2 százalékkal zsugorodott. A január óta az euróövezethez tartozó, 5,4 millió lakosú ország ezzel negatív Európa-bajnok lett, holtversenyben Lettországgal.”

hvg.hu/gazdasag/20090902_szlovak_gazdasag_zsugorodott.aspx

„amikor fico a magyar gazdasággal csipkelődik..."

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2009.09.11. 10:49:13

@Tata123: Jah.hát végülis, romhalmaz, a ballip sajtókampánynak köszönhetően, meg a nácizásnak köszönhetően, meg nem ugrottunk mindenkinek segget nyalni...hát igen, sokkkal jobb most, lábtörlőként...

Örülök, hogy úgy látod, ahogy láttatni akarják...

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2009.09.11. 10:49:22

Aki azt mondja, hogy ez is eredmény, annak részben igaza van. Lesznek bizottságok, lesz tárgyalás, talán a törvény is finomodik valamit.

De, van egy de. Fico és Slota nem az a két politikus, aki csak úgy megváltozik, és másképp fog politizálni a megállapodás hatására. Ezzel egy időben viszont túl sok kapaszkodót adtunk nekik az eddigi politikájuk folytatására, arra, hogy azt kommunikálják:
- a rossz kapcsolat a két ország közös sara
- Magyarországon xenofób és kisebbségellenes, bezzeg Szlovákia csak nemzeti érdekeket véd

Mi lesz a történelemkönyvvel? Mi lesz Malina Hedviggel? Mi lesz a párizsi Jószomszédi szerződéssel? (Ez utóbbi egyébként a Horn-kormány nevéhez köthető, nem lett volna degradáló Bajnaiéknak felvállalni a képviseletét.)

Persze, a felesleges izmozás nem sokat ér, de ez a lagymatag hozzáállás kifejezetten káros. Fico és Slota ugyanis nem európai politikusok, ezt nem szabad elfelejteni.

Zzoorroo 2009.09.11. 10:50:06

A szlovákok lenyomnak bennünket diplomáciai stratégiában, sajnos. Még akkor is, ha most úgy tűnik, Bajnai nyert Ficóval szemben.

Gazz 2009.09.11. 10:50:08

@jürgen: Amiket írtam, azok nagyrésze legitim. A tojásdobálás, a korrupciós ügyek szellőztetése, a provokáció legitim.
A többi meg a legitimitás határait súrolja. Európai Únióban nem lehet a tömegbe lövetni tojásdobálásért.
A lényeg az, hogy Slotát, Ficót, Gasparicot személyében kell támadni. Nagyon keményen, és szemét módon. Erősebb pozícióban vannak, de mindegyik hiú, ez a sajtópereikből kiderült. Ez a gyenge pontjuk. A megaláztatást egyik sem bírja sokáig.

Gazz 2009.09.11. 10:51:14

@Király Rák: Így van. Nem európaiak, nem is szabad velük kesztyűs kézzel bánni.

a nagy levin 2009.09.11. 10:54:24

nekem ugy tunik, hogy az index kozelebb jar az objektiv ertekelshez, mint ez a cikk.

"Rendkívül komoly stratégiai hiba volt a magyar kormány részéről a megállapodást az 1995-ös kétoldalú szerződésen alapulónak beállítani."

1. ez nem szerepel a nyilatkozatban
2. eppen azert nem hiba erre hivatkozni, hiszen ennek ertelmeben csak olyan szlovak nyelvtorveny fogadhato el, ami az 1995-os szerzodesnek is megfelel (amellett persze, hogy az EBESZ ajanlassal is osszhangban kell lennie...)

Azt varta valaki, hogy Fico ugy fog bocsanatot kerni, hogy a "bocsanat" szot hasznalja (estleg magyarul)? Ugyan mar... de a korabbi erveit megsem merte elohozni.

Íme a 11 pontos közös nyilatkozat

1. Mindkét ország érdeke, a kialakult politikai feszültség csökkentése, s minden politikai pártnak tartózkodnia kell a szélsőséges megnyilvánulásoktól.

2. Magyarország és Szlovákia törekszik a konstruktív párbeszédre, ezért minden létező eszközt megragad a feszültség enyhítésére.

3. Bár a két ország között érdemben eltérő jogi értelmezés van, arra vonatkozóan, hogy a magyar államfő révkomáromi látogatása hogyan zajlott, mindkét ország sajnálatát fejezi ki. Annak érdekében, hogy ilyen ne fordulhasson elő, szakmai tárgyalásokat kezdeményeznek ilyen esetekre vonatkozóan a normákról és magatartásról, emellett mindkét ország hangsúlyozza az uniós állampolgárok szabad áramlásának fontosságát is.

4. Mindkét ország egyetért abban, hogy a nemzeti kisebbségek, akár szlovák, akár magyar tiszteletben tartják a kétoldalú és európai egyezségeket.

5. A nyelvtörvény kapcsán megállapodtak abban, hogy az Európai Biztonsági Együttműködés ajánlásait elfogadják, és üdvözlik az EBESZ főbiztosának monitoring szerepét. Az két ország az EBESZ főbiztosának ajánlásait figyelembe véve kívánja feloldani a nyelvtörvény körül kialakult feszültségeket.

6. A vegyesbizottság rendszeresen részt vesz a nyelvtörvény kapcsán kialakult vitákban, ahová meghívják az EBESZ képviselőit is. Ebben a kérdésben az európai normát tekintik irányadónak.

7. Mindkét országban jelentős gond az idegengyűlölet, és a szélsőséges erők térnyerése, a két ország egy közös rendőri bizottságot hoz létre ennek visszaszorítására.

8. Össze kell hívni az összes vegyesbizottságot minden területre kiterjedően a vitás kérdések tisztázására, hogy rendszeres közös kormányüléseket tartsanak a problémák megbeszélésére.

9. Új kezdeményezésként a két fél magyar-szlovák független tanácskozó testületet létrehozását tervezi, amely ajánlásokat fogalmaz meg a két ország kapcsolatának javítására, erre egy pénzügyi alapot hoznak létre, amely segítségével többek között nemzetek közötti tanulmányi programokat valósítanak meg.

10. A két kormányfő megbízza a két külügyminisztert, hogy a fent említett pontokra vonatkozóan javaslatokkal álljanak elő.

11. Előkészítik a szlovák-magyar jószomszédi viszony 15. évfordulójának megrendezését.

Bozdurgán 2009.09.11. 11:00:15

@Hoggarty:

Ne haragudj, de te a kommunikáció olyan dimenzióját képviseled, ami számomra sajnos elérhetetlen, nagyon szeretnélek megérteni, de amit az én dimenzióban látni lehet a hozzászólásodból az csak egy kusza értelmetlen karakterfolyam , ami számodra biztosan értékes információkat tartalmaz, de a többi ember sajnos nem érti.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2009.09.11. 11:02:34

@a nagy levin:

De, szerepel. A megállapodás egyszerre erősíti meg a 95-ös szerződést, és legitimálja a szlovák nyelvtörvény létezését valamilyen formában. Nem arról van szó, hogy direkte ki van mondva, a nyelvtörvény jó, de diplomáciai lehetőséget ad Szlovákiának arra, hogy ezt szó nélkül beleértse. Ne legyen kétségünk afelől, hogy ez meg is fog történni, ha szükségük lesz rá.

A nyilatkozatot én is linkeltem, kár volt bemásolni rövidített formában.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2009.09.11. 11:05:50

@Walter Melone: ,,Lehet fikázni ezt, de én inkább élnék barátságban egy szomszéd országgal, mint gyűlölködve."

Teljesen igazad van, mindenki ezt szeretné. De a barátság nem egyoldalú dolog, két félen múlik. Te ölelgetheted a terrorista gépfegyverét, de ha ő nem akar a barátod lenni még simán keresztüllő.

==T== 2009.09.11. 11:10:22

@Walter Melone: Ha szerinted a szolgalelkűség és a csontig benyalás ezt jelenti...

Mellesleg a magyar ME-nek nem a két ország jó kapcsolatáért kell dolgoznia, hanem az itthoni és az ottani magyarokért.

Hoppázó Beléndek 2009.09.11. 11:14:32

mind2 cikk rossz, az indexes túl pozitív, ez meg túl negatív. egyik sem objektív, a rossz az,h ez fent itt annak akar látszódni.. az index legalább korrekt, meg sem próbálják..

Dezsőjóska 2009.09.11. 11:17:24

Minden szájbabaszott politikusnak békén kéne hagynia a határon túli magyarokat!

@==T==: A magyar ministerelnöknek a két ország jó kapcsolatáért kell dolgoznia!

Ti többiek, tényleg ne menjetek diplomatának.

jürgen · http://szupjektiv.sk/ 2009.09.11. 11:19:22

@Gazz: átlépi vagy sem a legitimitás határát, egy biztos: nem szalonképes út, amit felvázoltál. Ez csak újabb muníciót szolgáltatna a szlovák nacionalistáknak.
Egyetértek szerzővel abban, hogy nem lehet barátkozni azzal, aki fegyvert fog rád. De azt se tartom megoldásnak, hogy akkor vakon elkezdjek rá lövöldözni. Ki kell csavarni a kezéből a fegyvert s úgy békés útra téríteni. Ehhez persze erősebbnek kéne lenni...

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2009.09.11. 11:20:16

@Hoppázó Beléndek: A fő különbség, hogy ezt itt lehet kommentálni. Ha ki is fejted a véleményedet, lehet vele vitába szállni, így egy csak egy értékítélet, amivel önmagában nem sokat lehet kezdeni.

Walter Melone (törölt) 2009.09.11. 11:22:13

@==T==:

A kettő nem zárja ki egymást. Sőt!

@Király Rák:

Pozitív gesztusokat kell tenni. Ellensúlyozni kell valahogy Sólyom László évek óta tartó a szomszéd államokat sértő viselkedését. Azzal, ahogy a külpolitika hagyományait, illemtanát semmibe vette, sokat ártott a környező országokban élő magyaroknak.

Lucius Cornelius Sulla (törölt) 2009.09.11. 11:25:30

"Ellensúlyozni kell valahogy Sólyom László évek óta tartó a szomszéd államokat sértő viselkedését."
lol
-Ezért kell "védeni" a szlovák nyelvet?

nyg 2009.09.11. 11:26:22

@VonPerez "kapus vagyok, nem csatár": Ne szakadjunk le róla. Ez egy kemény erődemonstráció volt, és nagyon megalázó. De ha van, aki ezt szereti,lelke rajta, de ne akarja, hogy más is normálisnak tekintse az abnormálist.

Lucius Cornelius Sulla (törölt) 2009.09.11. 11:26:32

Hedvig ügyet, Dac esetet, Benest is Sólyomnak köszönhetjük- LOL

Publius Decius Mus 2009.09.11. 11:29:31

A magyar diplomácia már ott hibázott, hogy a nyelvtörvényből nem csinált botrányt még annak elfogadása előtt! Újságcikkek megjelentetése nyugaton, emberi jogi szervezetek nyilatkozatait elősegíteni, stb. Vagy nem is tudtunk róla? Akkor mire fizettük a Ficsort?

A szlovákok is gondolkoztak volna rajta, hogy megéri e megszavazni ezt nekik. Bocsánat, de sokkal intelligensebb és céltudatosabb vezetésük van.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2009.09.11. 11:33:05

@Walter Melone: A pozitív gesztusok szerepét nem szabad alábecsülni, de:

- azok önmagukban, egyoldalúan nem sokat érnek
- semmiképpen nem szabad olyan pozitív gesztusokat tenni, amit az opponens fél kihasználnat, ami a rossz gyakorlat önigazolására szolgálhat számára.

Ha van egy megromlott viszony, ahol (és ez a lényeg) az egyik fél számára nem cél a viszony rendezése, akkor a másiknak egy idő után túl kell lépni a gesztuspolitikán.

Valójában ez a fő különbség Magyari Péter (index) és az én véleményem között. Magyari szerint ennek még nincs itt az ideje, szerintem viszont igen.

jürgen · http://szupjektiv.sk/ 2009.09.11. 11:37:56

@Király Rák: és én felvidéki szemmel nézve a dolgokat veled értek egyet!

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.11. 11:41:12

inforadio.hu/hir/kulfold/hir-240595
Az 1865-68-as országgyűlésen elfogadott, Báró Eötvös József-féle "nemzetiségi egyenjogúságról" szóló törvény csak az egyéni jogokat és az azokból fakadó kulturális-intézményi autonómiát ismerte el. Eszerint az ország államnyelve a magyar, de a törvényeket a nemzetiségek nyelvén is ki kell hirdetni, továbbá az élet számos területén a bíróságoktól az anyakönyvekig és az egyházakig biztosította az anyanyelv használatát. Az akkori Európában már ez is úttörő szemlélet volt.

A nemzetiségeknek azonban ez már nem volt elég. 1861-ben a szerbek karlócai nemzetgyűléséhez hasonlóan a szlovákok turócszentmártoni nemzetgyűlése is területi autonómiát igényelt magának. Az említett országgyűlés nemzetiségi képviselői pedig tiltakoztak a törvény ellen, és kollektív jogokat követeltek maguknak.

Dezsőjóska 2009.09.11. 11:46:08

@Lucius Cornelius Sulla: Te láttál sok diplomatát, ahogy mondod, de ez nem jelenti azt, hogy fingot is tanultál tőlük.

Fico nem fél tőlünk, talán ebben egyetértünk. Utál minket, szerintem ebben is. Az, hogy idáig eljutott, és írásban a magyar érdekek érvényesülnek, ahhoz semmi köze a magyar diplomáciának, vagy akárkinek aki magyarnak született. Azt az EU, vagy egyes EU vezetők kényszerítették ki! Azon javítani mi nem tudunk, csak rontani, esetleg olyan vaddisznó hozzáállással amit itt javasoltok!

Walter Melone (törölt) 2009.09.11. 11:47:08

@Király Rák:

Ha megnézzük a kifutásokat, kiderül, hogy csak a pozitív gesztusok képesek pozitív változást létrehozni.
A nyelvtörvény ügyében az EU nem fog állást foglalni. Ha el akarjuk érni ennek az ignorálását, gesztusokat kell tennünk.

És ami fontosabb, menekülő utat kell hagyni a másik fél számára. Ha a végrehajtási utasítás annyira felpuhítja a törvényt, hogy az értelmét veszti, akkor ebből az ügyből mindenki győztesen kerülhet ki.
Ficó kommunikálhatja, hogy nem vonta vissza a tv-t, a nemzeti kisebbségek pedig, hogy elérték amit akartak.

A diplomáciában nem szabad dacpolitikát vinni. Aki ilyen eszközhöz nyúl, az könnyen úgy járhat, mint Észak-Korea.

Dezsőjóska 2009.09.11. 11:49:54

@SzilvayG (dszg): Abban az időben nem lehetett a vasúttársaság tagja, aki nem beszélt magyarul! Ez elég érdekesen vette ki magát a horvát bánságban, ahol 90% a nem magyar ajkúak aránya!

Sutty 2009.09.11. 11:52:40

Bajnai adott egy hatalamas pofont a kakinak, egyértelmű: az indexes cikk vaksága (megtévesztő, igazságelhallgatással kormánypárti? "Fico két igényt fogalmazott (nemtudjuk mi az igény)... a magyarokkal szemben." - és nem írják le, hiába vágták ki a video-ból Fico hangját (a legelején mondja a legfontosabb érveit) legyepálta Bajnait is már az első mondatban: "Bajnai kormány egy bukott kormány, áprilisig kell kibírni." Fico röhög a pofánkba, elég hatásos. Ez Bajnairól nem mondható el, SEMMI SEM LETT ELINTÉZVE, ISMÉT!!!

Sutty 2009.09.11. 11:53:15

BAJNAI IS MONDJON LE! FOGJA MEG FECÓ BÁCSI ÉS LACIBÁCSI KEZÉT, ÉS FOGJON TIPLIT!

Lucius Cornelius Sulla (törölt) 2009.09.11. 11:57:45

@Dezsőjóska:
Akkor tanítanál? Látom sok éves tapasztalattal bírsz. Vagy csak az újjadból szoptad a bölcsességeidet?
Ez érvényes Walterre is.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2009.09.11. 11:58:43

@Walter Melone: Az egyetlen részeredmény az EBESZ-ajánláson alapszik, ami pedig nem Szlovákiának tett gesztus, hanem a felvidéki és hazai magyar politikusok közös, EU lobbija kapcsán jött létre.

A logikád szerint Ján Slota már régen észak-koreai politikus, pedig valóságban nem az.

Lucius Cornelius Sulla (törölt) 2009.09.11. 12:01:36

Sajnos ami a legnagyobb gond, hogy a magyar külügynek lövése sincs, hogy mit kellene kezdeni a külhoni magyarokkal.
A külpolitikánk vagy csak kullog az események után, vagy belpolitikai célokra használják fel. Siralmas.

Walter Melone (törölt) 2009.09.11. 12:03:29

@Király Rák:

Miért, Slotát a szlovák határokon kívül ki veszi komolyan?

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2009.09.11. 12:05:36

Még két dolog, ami a cikkből kimaradt, pedig fontos.

- Bajnainak nem kellett volna az óvónős hasonlatot használni. (A két ország két óvódás, akik árulkodnak az óvónőnek). Butaság volt, és kontraproduktív

- A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumára (nagyon helyesen) nincs befolyása a magyar kormánynak. Ezt azért egy félmondatban meg lehetett volna említeni magyar részről, hamár Fico a szervezet feloszlatását kérte tőlünk.

bádogos 2009.09.11. 12:06:29

Néhány észrevétel:

1. Ha valaki azt gondolja, hogy Magyarország bármiféle nyomással vagy fenyegetéssel bármit ki tud kényszeríteni Szlovákiától, az nagyon téved. Szlovákia semmilyen tekintetben nem függ tőlünk.

2. Ilyen nyomást csak az EU tud kifejteni, ha akar, és eddig egyelőre nem nagyon akart. Nekünk arról kell meggyőznünk, hogy akarjon, és némi elmozdulás ez ügyben már érezhető.

3. Ha ezt el akarjuk érni, azt kell az EU felé kommunikálni és látványosan demonstrálni, hogy mi mindent megteszünk a megoldás érdekében, és képesek vagyunk kulturáltan viselkedni.

4. A tegnapi találkozó "látványpékség" volt, kirakat-diplomácia. Az is akart lenni, annak is kellett lennie, és annak meg is felelt. Elérte, amit egyáltalán elérhetett. (Nem volt sok, de előzetes elvárásaimhoz képest inkább pozitívan csalódtam.)

5. Tudom, hogy ezeket a megállapodásokat Ficóék simán el is szabotálhatják. Nekünk ezeket a megállapodásokat nem elsősorban nekik kell majd mutogatnunk, hanem az EU-nak.

6. Ha jól manőverezünk, és kevés támadási felületet hagyunk, el tudjuk érni, hogy európai szinten a mi szövetségeseink száma gyarapodjon, és bármilyen pozitív változást csak ettől remélhetünk.

7. A "Magyarország tárgyaljon az erő pozíciójából" kijelentés értelmezhetetlen. Ilyet akkor sem tudnánk tenni, hogyha az ország jó állapotban lenne, most meg ráadásul még eléggé le is van pusztítva szegény. Aki az előbbi kitételt a harcias odamondogatással azonosítja, az hülye, és az ország pozícióit rombolja.

8. A határon túli magyarok bujtogatása, betarthatatlan ígéretekkel etetése, az ottani többséggel szembeni uszítása, bármilyen lelki-szellemi értelemben ágyútöltelék szerepbe kényszerítése szigorúan tilos, mert már így is épp elég pszichés nyomás nehezedik rájuk. Bármilyen kiéleződő konfliktusban ők lesznek az elsők, akik a rövidebbet húzzák. Itthonról értelmes szavakat nem nagyon kapnak, legfeljebb jelszavakat. Egy idő után sokan fognak teljesen racionálisan úgy dönteni, hogy nem is olyan jó magyarnak lenni, esetleg kivándorolnak harmadik országba, és igyekeznek nagy ívben elfelejteni egész Kelet-Közép Európát.

9. Bár soha nem szavaztam baloldali pártra, el kell ismernem, a jelenlegi magyar diplomácia az ország jelenlegi _mozgásterében_ (ennek felismerése a diplomácia alfája & ómegája) igenis jól manőverezik ! Szorongva gondolok arra a pillanatra, amikor a külpolitika irányítása a Balázs Péter kaliberű szakemberek helyett, Németh Zsolt szintű scheggek kezébe csúszik át (ld. a ma reggeli nyilatkozatát). Az sem vígasztal, hogy Orbán is rendszeresen improvizál majd külpolitikai téren. O. nagyon szereti a konfliktusokat, szeret frontokat nyitni, de nem képes azokat sem lezárni, sem okosan visszavonulni, amikor taktikailag arra lenne szükség. Az ország gyorsan elveszítheti mindazt az előnyt, amit kemény munkával megszerzett.

Lucius Cornelius Sulla (törölt) 2009.09.11. 12:07:25

@Király Rák:
Én ezt a "náciparadicsom" kitételt sem nagyon értettem. A nemzetközi sajtó előtt talán nem kellene szaroznunk magunkat.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.11. 12:08:02

@Dezsőjóska: inkább olvasd el Győri Szabó Róbert Kisebbség, autonómia, regionalzmus című kötetét. Tényleg voltak ilyen problémák, de a magyar szabályozás akkor is messze megelőzte korát. 1. 2.: az akkor volt, most meg 120 évvel később vagyunk, és azóta nem voltak ilyen bajaik a szlovákoknak itthon.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.11. 12:09:22

@Király Rák: ráadásul kérdés, hogy az EU-n belül miért ne alapítahtna bármiylen határokon átnyúló szervezetet akárki. Vagy nem kérdés...?

Lucius Cornelius Sulla (törölt) 2009.09.11. 12:09:44

@bádogos:
Még azért emlékszünk arra, amikor a smert kizárták, erre az mszp volt az első, aki barátilag fogadt őket .

Walter Melone (törölt) 2009.09.11. 12:14:55

@Király Rák:

"- Bajnainak nem kellett volna az óvónős hasonlatot használni."

pedig divatos szófordulat az ügyben. Orbán is élt vele...

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2009.09.11. 12:15:18

@bádogos: Nagyrészt igazad van, de az alapvető megállapítást nem ez volt, hanem az, hogy túl sok fogódzót adtunk Szlovákianak a félreértelmezésre, és olyan ígéretet is tudomásul vettünk (Magyar Képviselők Fóruma), amelyet nem volt szerencsés.

Orbánt és Némethet lehet szeretni, nem szeretni, de azt azért ne vitassuk el tőlük, hogy a Fidesznek nagyon komoly szerepe volt a nyelvtörvény ellenes európai lobbi kialakításában (és a szlovákiai magyar eu képviselők presztízsének növelésében). Ez minden, amit egy ellenzéki párt az adott esetben megtehet. (Ettől még persze automatikusan nem lesz jó, vagy rossz kormánypárt a Fidesz, de előre kivetíteni rájuk egy Slota-féle dacpolitikát nem igazságos)

Dezsőjóska 2009.09.11. 12:16:46

@Lucius Cornelius Sulla: Én sem az újjamból szoptam ki. Elég volt érdeklődve hallgatni azok diplomáciai megnyilvánulásait akik nagyon értenek hozzá. Franciák, angolok, németek, amerikaiak.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2009.09.11. 12:19:06

@Walter Melone: Konkrétan az ellenkezőjét mondta

Bajnai: A két ország óvódás, akik óvónőhöz fordulnak
Orbán: Az EU nem óvónő.

Nyilván Bajnaira reagált.

Más, Slotát lehet nem komolyan venni, de amíg a pártja határozza meg a magyarlakta települések oktatáspolitikáját, addig ez inkább ignorancia.

@Lucius Cornelius Sulla: Igen ezt említettem is valahol. Közös sarat bevállalni ilyen mértékben nem feltétlenül okos dolog.

Lucius Cornelius Sulla (törölt) 2009.09.11. 12:19:32

@Dezsőjóska:
Föld bolygót ne felejtsd ki a felsorolásból.

Publius Decius Mus 2009.09.11. 12:25:51

Nem tudom feltünt e nektek, hogy sok mindenben harmónia van a szlovák jobboldal és a magyar baloldal között. Pl. szeretik emlegetni a magyar szélsőjobbot mint valódi veszélyt, a szlovákok soha nem piszkálják Bajnait azzal, hogy a volt komcsi állampárt miniszterelnöke. Válaszolgatásukban van egy olyan retorikai folytonosság amiből mindkét fél profitál. De a határon túli magyarok nincsennek azok között akik profitálnak, csak szívnak.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2009.09.11. 12:26:31

@Dezsőjóska: Azt azért ne felejtsük el, hogy az általad említettek diplomáciai sikeressége nagy részben gazdasági-kulturális vezető szerepüknek tudható be.

Persze ettől függetlenül nem az a helyes diplomácia, ha valaki cipővel csapkodja az asztalt (talán Hruscsovon kívül keveseknek jött be), de nem is a megalázkodás, az alaptalan vádak elfogadása, sőt táplálása.

jan 2009.09.11. 12:37:20

@bádogos: végre egy intelligens hozzászólás

Publius Decius Mus 2009.09.11. 12:42:02

@jan: Szerinted az intelligens, hogy bármilyen érdekünkben az Európai Únió segítségére számítunk? Hol voltatok ti az utóbbi 20 évben?

Az igazi Svarc Enegger · https://www.youtube.com/watch?v=Ik9qunsZZtY&index=21&list=RDJVoyWQSNr8I 2009.09.11. 12:43:50

Tőlem annyi Cirill és Metód szobrot állítanak, amennyit csak akarnak. Minden kerületbe egyet, ha ez kell a megegyezéshez.

papika 2009.09.11. 12:55:46

No akkor lássul lépésről lépésre a nyelvtörvény problematikát.
Mi a baj a nyelvtörvénnyel?
A szlovákiai magyarok félnek, hogy az ő nyelvhasználatukat akarják korlátozni, illetve büntetni. Ezt -ha valóban ez a cél, vagy akár "csak" vmi más cél következménye- a szlovák állam nem teheti meg, pl. a háborúk utáni békeszerződések, a szlovák alkotmány, egy sor eu-s és egyéb egyezmény miatt.
A szlovák kormány mit szól a félelmeikhez?
Szarnak rá. Ezért az anyaországhoz fordultak segítségért.
Mi a demokratikus megoldása egy ilyen helyzetnek?
Ha a törvényhozó és végrehajtó hatalom megpróbálja vagy figyelembe venni az aggódalmasokdó csoport észrevételeit, vagy eloszlatni kételyeit.
Van-e a szlovákiai magyaroknak legitim képviselete, akikkel erről lehet tárgyalni?
Van, az MKP.
Sikerült-e elérni Bajnainak (és itt vegyük észre, hogy a magyar kormány szerepe közvetítő, a szlovák kormány és a szlovákiai magyar képviselet között, a magyar kormánynak nem önmagáért fontos, hogy a nyelvtörvényen változtassanak, ez nem l'art pour l'art), hogy a szlovák kormány tárgyalásokat kezdjen az aggódók csoportjának képviselőivel?
Nem.
Akkor meg minek örül, aki örül? Miért eredmény, ha nem azokat vonják be a felülvizsgálatra, vagy akármibe, akiket érint?

nyg 2009.09.11. 13:17:32

@bádogos: Itt van a külügy embere is?

Bozdurgán 2009.09.11. 13:27:20

@bádogos:

Az a folyamat amit leírtál nem diplomácia, és nem érdekérvényesítő képesség.
Ha a diplomáciánk azt gondolja, hogy ez az általad leírt kamarillapolitika sikert jelenthet akkor elég nagy balek.
Én most nem tudnék példát mondani arra, hogy 2 ország bármilyen vitáját az EU oldotta volna meg.
Az EU nem szívesen avatkozik ilyen - számára - piti dolgokkal kivéve ha a tőke szabad áramlásába ütközik arra azonnal tud reagálni:)

Engem Ficó azokra a csajokra emlékeztet akik nem örülnek annak ami van, hanem folyton a határokat kutatják, hogy mit szabad és mit nem, ha nem mondjuk, hogy na ennyi és elég akkor még tovább fog menni.

Annyi jót kaptunk az EU-tól egyszerűen hiehetetlen, hogy sokan a sok jó ellenére is azt várják hogy egy gazdasági közösség oldja meg 2 pici ország vitáját.

bádogos 2009.09.11. 13:31:49

@Publius Decius Mus: Az elmúlt akárhány évet elnézve, szerintem, ez az egyetlen megoldás, de ha van jobb ötleted, oszd meg velünk.

bádogos 2009.09.11. 13:40:25

@Bozdurgán: Tévedsz. Ez az egyetlen megoldás.

Az már önmagában eredmény, hogy Fico hajlandó volt egyáltalán belemenni a nyelvtörvényről szóló vitába. Pedig korábban kötötte az ebet a karóhoz, hogy arról szó sem lehet. Ezt egyedül azért tette, mert látta, hogy Európában a magyar kifogások igenis eladhatók és ennek lehetnek mindenféle indirekt következményei.

Őt nem érdekli, hogy amit tesz, az a magyaroknak tetszik-e vagy nem, de az igen, hogy milyen kép alakul ki róla abban a körben, ahonnan a beruházók, túristák, stb. - tömören - a pénz jön. A mediatizált világban a látvány, a hangulat és a benyomások mindennél többet számítanak. (Btw. már Tranonban is így volt.)

Bozdurgán 2009.09.11. 14:05:39

@bádogos:

A nyelvtörvényre az egyetlen logikus válasz a kettős államolgárság megadása lett volna.És akkor nem lett volna miről beszélni, hiszen a kissebbség egy másik ország álamolgára azt meg nem súlythatja a nyelvtörvény.

A 2 bekezdésben egyetértünk, és ebben volt as legjobb elmondta azt, amit akart, hogy a nyelvtörvény nem diszkriminativ, a kissebségnek parlamenti pártja van, 4 éve kormányzati szerepe is volt, és amúgy is, nem is érti mi bajuk a magyaroknak, ez így felsorolva tényleg hatásos volt, és hallotta sok sok újságíró, kár hogy eközben Gordon lesütötte a szemét és zavartan pislogott.

bádogos 2009.09.11. 14:25:55

@Bozdurgán:

Ez a kettős állampolgárság teljes félreértése. Ha a szlovákiai magyaroknak magyar állampolgársága lenne, azzal megkapnák mindazokat a jogokat, amelyek egy magyar túristát megilletnek Szlovákiában. Mellesleg szlovákiai munkavállalásra sem jogosít automatikusan. Ha viszont elmegy az ottani postára dolgozni, mint szlovák állampolgár, akkor az ottani törvényeket be is fogják vasalni rajta. Ezért ezeknek a módosítását kell elérnünk.

Még néhány szó a kettős állampolgáráságról:
A magyar állampolgársággal az ottaniak kettős állampolgárokká válnának, tehát az ottani törvények IS vonatkoznának rájuk. (Egy részük még a külföldiekre is vonatkozik, ha Sz. területén tartózkodnak.)

Általában: A kettős állampolgárságnak ott van értelme, ahol _harmadik_ országban, előnyösebb feltételeket lehet vele elérni (pl. a románok így beengedik a moldávokat az EU-ba munkát vállalni), vagy ha az állampolgárságot adó ország saját területén akar előnyöket biztosítani a kinti kisebbségnek és így tartja őket nyilván (ez utóbbira más megoldás is létezik).

A Magyarországgal határos országok közül már egyedül csak a kárpátaljai magyaroknak jelentene lényeges különbséget az állampolgárság - Szerbia és az EU között is létrejött az utazási megállapodás.

Az, hogy Magyarország külpolitikailag mit lép, két dologtól függ: mi az ország érdeke és mi a határon túli magyarok érdeke. (A kettő nem mindig esik egybe, de törekedni kell a jó kompromisszumra.)

A jelenlegi helyzetben, a szlovákokkal folytatott kötélhúzásban Magyarország érdeke az, hogy Európában tisztán látsszon, ki mit akar. Minél kevesebb dolog történjen, de az egyértelmű legyen, és ne zavarja a felállást semmilyen fehérzaj. (Meg hülye politikusok nyilatkozatai ne rombolják a magyar pozíciót, ld. Németh.)

Itt és most a kettős állampolgárság felvetése, egy új nagy horderejű ügy kipakolása az asztalra, a szlovák álláspont gyors áttörését jelentené és a végső konklúzió az lenne: Ezek ott keleten mind a szart kavarják. Ez hiányzik nekünk legkevésbé.

Lucius Cornelius Sulla (törölt) 2009.09.11. 14:39:45

@bádogos: Zokogok a gyönyörtől, de a végcél az autonómia. Ez lenne a magyar külpolitika céljai is. Most meg baszakodhat ezzel a nyelvtörvénnyel, mert megint későn kapott észbe.

Hoggarty 2009.09.11. 14:56:08

Szlovakiaban es Romaniaban oszthatatlansagi klauzula van az alkotmanyban, ami gyakorlatilag kizarja az autonomiat. Franciaorszagban sincs autonomia. Sot, Franciaorszagnak van egy nyelvtorvenye amely alapjan a breton iskolak nem kaphatnak allami tamogatast.

A kettos allampolgarsag ma csak Szerbiara vonatkozhat. Europai Unios tagallam allampolgarsagi ugyben nem alkothat olyan torvenyt ami diszkriminativ egy masik EU tagallam polgaraival szemben. A kettos allampolgarsagrol tortent nepszavazas utan 13 nyugati nagykovet jelezte kozos kozlemenyben, hogy elegedett a dolgok ilyeten alakulasaval.

Bozdurgán 2009.09.11. 14:59:02

@bádogos:

Mindenekelőtt azt szeretném elmondani, üdítő a jelenléted, mert lehet , hogy máshogy látom a tegnapot mint 2 órával ezelőtt, még akkor is ha nem értek vele egyet, de legalabb értem.
Valószínű én vagyok elrugaszkodva a valóságtól amikor nem az EUban és az EU felé mutatott képben keresem a magoldást, de nem tudok elképzelni olyan helyzetet amikor az EU igazat ad akármelyik félnek is,az elkenés, a folyosói megegyezések, a rossz kompromisszumok inkább várható eredmény.

Amellett, hogy egyet értünk azzal , hogy attól, hogy valaki kettős államolgár ugyanúgy vonatkoznak rá a helyi törvények, mintha nem lenne az, de azért egy
egy magyar túristáért is többet tud tenni a magyar adminisztráció, mint egy szlovák államolgárságú kissebségért nem?

Ha a magyar államolgárok jogaiért lép fel egy állam, kevésbé tekinthető a más ország belügyébe történő beavatkozásnak.Ráadásul ez egy igen erőteljes jelzés lenne minden irányba, hogy hahó itt vagyunk, a szlovákiai magyar kissebség ugyanott él ahol 600 éve csak közben kissebbsége kerül a saját hazájában.

Bozdurgán 2009.09.11. 15:06:38

@Hoggarty:

Az hogy a nagyhatalmak elégedettek a megosztott és feldarabolt magyar nemzettel akiknek olyan vezetői voltak/vannak akik a nemzet egyesülése ellen kampányoltak, az nem azt jelenti, hogy ez normális:)
Az a népszavazás a magyar történelem leggyomorgforgatóbb eseménye volt

Lucius Cornelius Sulla (törölt) 2009.09.11. 15:37:25

@Hoggarty:
Ez nem így van. A többlet jogok nem ezt jelentik. Nincs Uniós tilalom a többes állampolgárságra.
Ukránoknál van egyedül erre jogszabály, de tudomásom szerint nem foglmaztak meg negatív véleményt erről, szerintem kisebb gondjuk is ngyobb.
Oszthatatlansági klauzula nem tudom kiterjed e az autonómiára - lehetséges- , ennek majd utánanézek.

Hoggarty 2009.09.11. 15:47:06

@Lucius Cornelius Sulla: Nem a kettos allampolgarsagot, hanem az allampolgarsagi alapon valo diszkriminaciot tiltjak. Gyakorlatilag csak ugy adhatnank meg a kettos allampolgarsagot a szlovakiai magyaroknak, ha ebbol nem zarjuk ki a szlovakiai szlovakokat (ezt viszont valoban meg lehet csinalni, ketharmados tobbseg kell hozza).

Bozdurgán 2009.09.11. 15:55:08

@Hoggarty:

valós veszélynek érzitek, hogy szlovákiai szlovákok a 20 éves önálló államukban pezsegve egyszer csak úgy döntenek, hogy magarok lesznek?

Lucius Cornelius Sulla (törölt) 2009.09.11. 15:56:05

@Hoggarty: Ez még mindig nem így van.
Eleve értelmezhetetlen amit írsz. Feltételeket lehet szabni. Ezeknek a feltételeknek vagy megfelel valaki , vagy nem. Ilyen pl. ha igazolja mondjuk a felmenői közötta volt magyar állampolgár. Ennek akár szlovákiai szlovák is megfelelhet. és ha szeretne magyar állampolgár is lenni, akkor miért ne.

Hoggarty 2009.09.11. 16:26:15

@Lucius Cornelius Sulla: Arrol nincs szo, hogyha Magyarorszag ezt megtenne, akkor sarokba allitanak, de az allampolgarsaggal kapcsolatos konvencioban ez all. (State Party nem allampartot hanem a szerzodest alairo allamot jelent)

Article 5

Non-discrimination

1. The rules of a State Party on nationality shall not contain distinctions or include any practice which amount to discrimination on the grounds of sex, religion, race, colour or national or ethnic origin.

2. Each State Party shall be guided by the principle of non-discrimination between its nationals, whether they are nationals by birth or have acquired its nationality subsequently.
.................................................................

amikor mi szeretnenk ugy ertelmezni az europai konvenciokat, hogy nem OK a szlovak nyelvtorveny, akkor kicsit fura, hogy ugy ertelmezzuk az europai konvenciokat, hogy az allampolgarsagi torvenyunk nemzeti vagy etnikai hovatartozas alapjan kulonboztet meg embereket.

az, hogy az egykori Magyarorszag teruleten lakok leszarmazottait tuntetjuk ki egy teljesen mas eset. en 2005-ben ezt javasoltam, meg lehet keresni.

Lucius Cornelius Sulla (törölt) 2009.09.11. 16:36:29

@Hoggarty:
Hékás, amit írtam az mióta etnikai vagy nemzeti hovatartozás alapján különböztet meg? A volt magyar állampolgár felmenője az azthiszem nem tartozik ide.

Lucius Cornelius Sulla (törölt) 2009.09.11. 16:38:44

@Lucius Cornelius Sulla:
Csak példaként , egy angolszász ember, aki kínai állampolgár, de 1915-ban az egyik nevelőszülője magyar állampolgár volt és ezt tudja igazolni, akkor magyar állampolgárságot is igényelheti és ezzel a ténnyel automatikusan meg is kapja.
Hol van itt az etnikai, nemzeti alapú diszkrimináció?

Hoggarty 2009.09.11. 16:50:28

@Lucius Cornelius Sulla: Eppen azt irtam, hogy ez rendben van, a nemzeti-etnikai alapon valo diszkriminacio pedig nincs rendben.

Bell & Sebastian 2009.09.11. 17:31:28

Látván egynémely kommentelő szánalmas erőlködését, megjegyezném, Szlovákia rég zsebrevágta a júdáspénzt azért, hogy blokkoljon egy káeurópai összefogást magyar-lengyel dominanciával a nagyok kontrázására!

SZDSZ nagyban, az! Hol orosz-, hol F/D/A zsoldbean!
(A haszonélvezők: békazabálók/káposztazabálók/sniclizabálók!)

Trianon ← mezőgazdaság, Fico ← mezőgazdaság, Bajnai ← mezőgazdaság. A műparasztjai, mert azok hát!
Ugyanis a mezőgazdasági kvótákról, támogatásokról van szó, aki nem látja, az minimum politikai vakságban szenved.

Biznic forever!

Hoggarty 2009.09.11. 21:11:34

"Érzékelem a Szlovákiában keletkezett feszültséget. Érzékelem Magyarország bizonyos, hosszú távú terjeszkedési ambícióit. (Vaclav Klaus, cseh elnök)

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2009.09.11. 21:54:21

@Hoggarty: ,,Oh, fuckin Slovaks are stupid" (cseh diák egy brünni kocsmában, amikor megtudta, hogy magyar vagyok, 2009 augusztus 21.) :)

___________________________ (törölt) 2009.09.11. 23:05:06

@Bell & Sebastian: "Ugyanis a mezőgazdasági kvótákról, támogatásokról van szó, aki nem látja, az minimum politikai vakságban szenved."

Ez nem vakság kérdése, a legtöbb embernek leghalványabb fogalma sincs a számokról: mennyi lóvé van összesen, mennyi jut az egyes országoknak stb. stb. bevallom, nekem se. Ha tud erről linkelni _alapos_ cikket, megköszönném.

Bell & Sebastian 2009.09.11. 23:27:53

@Shenpen:

Föladta a leckét, nem mondom! :)

Hoggarty 2009.09.11. 23:42:30

@Shenpen: Az EU éves költségvetése úgy nagyjából a teljes magyar GDP másfélszerese. Projektekből lehet becsülni, hogy mely tagállamok esetében nagyobb a kifizetés mint a befizetés.
www.openeurope.org.uk/research/budget07.pdf

Itt van egy ilyen nem hivatalos becslés 2007-re.

Bell & Sebastian 2009.09.12. 00:38:04

@Shenpen:

Költségvetés:
statisztika.blogspot.com/2009/06/eu-koltsegvetes.html

KAP:
hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6s_agr%C3%A1rpolitika

SPS:
www.agronaplo.hu/hirek/3350

EU statisztikák:
epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/statistics/themes

Jól járt oldalon elsősorban francia-, német-, olasz parasztok. A cukorrépa termesztés/cukorgyárak ügye a legjellemzőbb arra nézve, mi is folyik itt valójában!

Átfogó, érthető elemzés nincs. Az meg meglepett, hogy a támogatások tekintetében pozitív a mérlegünk.

Bell & Sebastian 2009.09.12. 00:47:05

GDP dollárban:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Országok_GDP_szerinti_listája_(nominális)

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2009.09.12. 01:04:55

Nagyon elkanyarodtunk a tárgytól, nem baj. :)

scsaba1 2009.09.12. 11:46:45

@Walter Melone:

Walter, te valami párhuzamos univerzumból írsz? Vagy nem tudom, hogy mit szívtál, de adj belőle nekem is...

Bell & Sebastian 2009.09.12. 13:15:21

@Király Rák:

Például amit a visegrádi csúcsról tudni érdemes:

www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?id=97791

A többi feledhető.

Josef (K.) 2009.09.13. 03:01:28

@Király Rák:

Bugár Béla, a Híd-Most párt elnöke ellenben nem azon a véleményen van, mint "ti". :) Ez van.

ujszo.com/online/kozelet/2009/09/10/bajnai-fico-talalkozo-osszefoglalo-videokkal

Caracalla 2009.09.13. 09:07:54

Nagyjából itt a közvetett bizonyíték, hogy az Indexet megetette a magyar külügy: index.hu/kulfold/2009/09/12/sme_fico_tul_agressziv_volt_szecsenyben/

Ha megnézzük, csak a magyar 'magas rangú diplomata' tartja áttörésnek.

A külügy már megint inkább belpolitikai marketinggel semmit külpolitikával foglalkozik, az eredményeket számoljuk majd össze, ne az ígéreteket.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2009.09.13. 12:45:58

@Josef (K.): Ez van, bár ,,A pozitívnak nevezte a találkozó eredményét" félmondatnál több jó lenne, mert így nem ismerjük meg igazán Bugár álláspontját.

Josef (K.) 2009.09.13. 17:14:47

@Király Rák:

Igen, sajnos mélységében nem ismertük meg a
konzervatív Bugár álláspontját. Az azonban már
látszik az eddigi nyilatkozataiból, hogy ebben a
kérdésben markánsan eltér a véleménye a "tiétektől".

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2009.09.13. 21:17:22

@Josef (K.): Kedves Josef

Ne sértődjön meg, de tizes skálán ez a komment értékelhetőségi szempontból nem ért el túl magas helyezést (mondjuk egyest). Vitatkozzon, hozzon ellenérveket, mutassa be Bugár álláspontját részleteibe menőleg. DE ez így nem sok.

Nem ért egyet? Miért? Miben látja pozitívnak a találkozót (nem csak Bugár, akár ön is), miben más a véleménye a miénkhez (idézőjel mondjuk ebben az esetben teljesen felesleges) képest?

Az igaz, hogy (ha akarom, esetleg ezért fizetnek) tudok minimális pozitívumot találni a megállapodásban, ez le is van írva a posztban. Viszont sajnos (és ez nem cinizmus, vagy kárörvendés tényleg sajnos) az idő máris azt látszik igazolni, hogy nekünk (idézőjel nélkül) lesz igazunk. :(

Persze sosincs teljesen lejátszott játszma, viszont a magyar külügy most nehéz helyzetbe került.

Josef (K.) 2009.09.13. 22:58:31

@Király Rák:

Tisztelt Rák!

Önök nagy hangsúlyt fektettek annak kihangsúlyozására,
hogy a szlovákiai magyarok egyes vezetőinek véleménye
egybeesik az Önökével (anélkül, hogy különösebben elemezték volna azokat). Még a cikkük update-jébe is
beletették ezt. Így helyénvalónak tűnt megjegyezni, hogy más befolyásos, konzervatív szlovákiai magyar vezetők
véleménye viszont eltér ettől. Ha ezen megjegyzésemet
nem érzi helyénvalónak, illetve ha ez sértette a blog harmoniáját és az Ön lelkibékéjét, akkor most kérek elnézést Öntől. Igérem, hogy megpróbálok felzárkózni a
blog irányvonalához, színvonalához. (Újonc vagyok, ez időbe fog telni.)

Legnagyobb tisztelettel:
K.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2009.09.13. 23:04:52

@Josef (K.): Köszönjük az észrevételt.

Ha bárki részletekkel szolgál Bugár úr különvéleményét illetően (tehát, hogy miben látja ő pozitívnak a találkozót Csákyékkal ellentétben), az is menni fog update-be.

Üdvözlettel,
KR

Josef (K.) 2009.09.15. 20:06:02

@Király Rák:

Sajnos Bugár sehol sem fejtette ki
részletesen a véleményét a témáról,
óvatoskodik. Az első nyilatkozatában is
óvatosan fogalmazta meg a pozitív véleményét.

<<
Bugár Béla, a Híd-Most párt elnöke pozitívnak tartja a tárgyalás kimenetelét. "Az eredmény kedvező, mert legalábbis volt egy tárgyalás, ráadásul egy megegyezés is, és van egy 11 pontos program is. Most természetesen sok függ attól, hogy miként valósítják meg, és hogy ezt mindkét fél akarja-e."
>>

Josef (K.) 2009.09.15. 20:11:25

@Király Rák:

Azonban most Bugár nagyon okosan használja ki a Bajnai-Fico találkozó eredményeit:

"Hangsúlyozta, hogy Bajnai Gordon és Robert Fico múlt heti találkozójukon megegyeztek, hogy a kisebbségi főbiztos nyelvtörvény kapcsán megfogalmazott minden ajánlását elfogadják. Bugár emlékeztett, a főbiztos egy kisebbségi törvény elfogadását is szorgalmazta, ennek szükségességéről is tárgyal majd Vollebaekkel."

Hosszabb cikk:

www.bumm.sk/33452/bugar-kisebbsegi-torveny-elfogadasarol-is-targyal-a-fobiztossal.html

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása