Ondrej Dostál dícsérete

Tory I 2009.09.02. 12:00

Békés tüntetés Dunaszerdahelyen a szlovákiai nyelvtörvény ellen...

Békés, majálishangulatot hozó derű jellemezte a szlovákiai magyarok tiltakozó nagygyűlését kedd délután. A szlovák rendőri brutalitásról elhíresült dunaszerdahelyi stadionban magyar zászlók lengtek, a szónokok a szlovák kormányt és az új nyelvtörvényt szidták. Az MKP már a novemberi megyei választásokra készülve kampányolt, de a fő üzenet a magyar büszkeség volt.

...szlovák szónokkal:

A nyelvtörvény körüli vita nem magyar-szlovák vita. Ez a vita a szabad társadalomban élő emberek és azok közötti vita, akik azt hiszik, hogy az állam korlátlanul beavatkozhat az emberek életébe, a nyelvtörvény pedig egy szimbolikus pálca, mellyel megmutatjuk, ki itt az úr.

A szónok nem más, mint Ondrej Dostál, a Konzervatív Intézet igazgatója, és természetesen blogger. Érdemes elolvasni a profilját. Azok közé az emberek, potenciális vezetők közé tartozik, akik segítségével lehetséges az "együttműködés a szlovák társadalom értelmes gondolkodó többségével". Az, hogy ő is konzervatív (He is a co-ordinator of Initiative Against the European Constitution) óriási plusz.

Végül hadd mondjak köszönetet angolul is:

Thank you Mr. Dostál for your brave words in Dunaszerdahely. Yesterday, you spoke against hatred, oppression and tyranny. You spoke against government intrusion into the very basics of our life: language. You had the wisdom not to see people divided by language, but people united by their want for freedom. Freedom to tell simple things, ordinary things the way they want to, the language or manner they wish - not as mandated by some governments or petty politicians. Your courage is not trivial, as we painfully know: Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. Our freedom depends on brave men and women like you. And as long as we have leaders and thinkers like you, it will not be extinct. For your stand, I am thankful.


Kapcsolódó írások:

Szlovák banzáj - Jobboldali think-tankok Szlovákiában


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr981355057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jan 2009.09.02. 12:04:42

kár, hogy nem tudok szlovákul, úgy elolvasnám néhány posztját...

Cypriánus 2009.09.02. 13:08:37

Dostál nagyon jó arc, de kétlem hogy a szlovák társadalom többsége értelmesen gondolkodna.
elég néhány felmérést elolvasni....

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.09.02. 13:32:51

off
nem dícslérni jöttem a szittya boltokat, de ma láttam az egyikben egy jó polót:
"Fiatalabb vagyok mint Szlovákia!"-felirattal... :)

.szali 2009.09.02. 14:32:33

@Cypriánus: Hát ja, és végülis a mostani kormányukat is a többség szavazta meg... (az otthonmaradókról nem lenne értelme véleményt nyilvánítani).

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.09.02. 14:38:02

Az OKS egy állandóan külön utakon járó, neokonzervatív-liberális párt, ennek megfelelően sajnos nem is túl népszerű. Dostál ki merte mondani azt, amit rajta kívül egyetlen más politikus sem, remélni merem, hogy nem recesszióból, hanem meggyőződésből.

sorompó 2009.09.02. 14:44:32

Emberek, a dicsér rövid i. (Igen, a ref. énekeskönyvben évtizedek óta hibásan írják.)

Cypriánus 2009.09.02. 15:13:35

a refórmátús énekeskőnyvek és prédikáciok ékezehasználattja már számós szúbbkúlturálís paródiát szült (pl. Lente István: Kis köpenykönyv című zseniális paródiagyűjteményében (Harmat Kiadó, minden keresztény értelmiségnek ajánlom a könyvet) a "Mennyei malaszt" cínű írás. :) )

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.09.02. 15:27:02

@d.z.: jaj, de :)
(megzápult az agyam már a nyártól)

rockjano 2009.09.02. 15:35:45

Hmmm... ez szép de azért nem minden konzervatív jó fej sem ott sem itt. Ja és ha jól értem ô nagyon nem úgy konzervatív mint nállunk szokás lenni (tehát nem nacionalista).

Inteligens emberek vannak ott is és itt is, és ez ideológiai nézetektôl független. Da azért jó hogy ilyen vélemény is van.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.09.02. 15:41:25

@rockjano:


Itten nacionalistát nem nagyon talál. A kurucok jól érzékelik, hogy közelebb áll hozzánk a régi birodalmi gondolat, mint a romantikus nackóság.

konzervativok.blogspot.com/2008/06/birodalomrl.html

Jester 2009.09.02. 15:49:46

"He is a co-ordinator of Initiative Against the European Constitution"

Nálam ez minusz pont.

zsoltko · http://www.parameter.sk/users/zsocsesz 2009.09.02. 16:11:25

@.szali: Pont úgy, ahogy Magyarország jelenlegi kormányát meg a magyarok választották meg. Szóval, ez gyenge érv...

rockjano 2009.09.02. 16:22:50

@Gabrilo:

Oksa,
az okos megfontolt konzervativizmus egy olyan liberálisnak is legitim mint én vagyok :-)

(jó egy picit öregesnek érzem de ez legyen a legnagyobb baj)

Nagyon bírnám ha a jobboldalon ez terjedne.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.09.02. 16:34:55

@rockjano:


Természetesen ez nem a libikhez szabott konzervatőrség, csak eltér sok másik irányzattól.
Mellesleg, a mai magyar libik eszmei atyjának tekinthető a posztban fikázott JS Mill :(((
Sajnos :(((

rockjano 2009.09.02. 18:09:03

Mér a libikhez szabott az milyen??

Vannak liberális konzik is!!! (nem csak a fideszben)

A liberalizmus és a konzervativizmus nincs olyan távol egymástól mint itt azt nállunk sokan (okkal vagy ok nélkül) gondolják...szerintem (németországban koalíciós partnerek voltak sokáig)

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.09.02. 18:13:33

@rockjano:


Szerintem épp elég távol vannak. Merem legalábbis remélni! A mai liberálisok (mondjuk az amcsi "Liberal" és a magyarok is) baloldali liberálisok. Attól meglehetősen messze vannak a konzervek. És én még annál is messzebb :))

rockjano 2009.09.02. 18:46:39

Neeem, még nállunk sem minden liberális baloldali, másutt meg végképp nem (én magam sem, tôllem a baloldal nagyon távol van).
Az hogy a szadesz hogy politizált és hogy nem (van ebben némi hiszti és sok igazság is) az egy dolog, attól még nem minden liberális baloldali egyáltalán, ez egy mítosz a jobboldalon. (és butaság is lehet még egyzser szükség a libsikre, nem most de hosszú az élet)

Király Zsolt (Körkép.sk) · http://korkep.sk 2009.09.03. 01:50:44

Petőcz Kálmánnal együtt győztük meg a pozsonyi Civil Házban Ondrejt arról, hogy mindenképp fel kéne szólalnia. Ő pedig nem is kérette magát sokáig, bár volt vesztenivalója. Dostál az az ember, akivel érdemes, és lehet is együttműködni a szlovák demokraták közül. Le a kalappal előtte. Csak kár, hogy a szlovák sajtó nem a súlyának megfelelően kezelte ezt a kölcsönös gesztust.

bádogos 2009.09.03. 13:01:59

Maximális elismerésem Dostál úrnak (és társainak) !

Bővebben:
www.kommentar.info.hu/kollai_istvan_liberalis_konzervativizmus_szlovak_modra.pdf
www.institute.sk/section.php?people

Mellesleg nem lehet nem észrevenni, hogy az ő konzervativizmusuk bizony sokkal liberálisabb, mint amit Magyarországon ezzel a névvel illetnek. Ez az itthoni jobboldalra is ráférne. Ellenkező esetben még jónéhány év fog eltelni légvárkergetéssel.

Little Miss Muffet 2009.09.05. 22:43:42

Ondrej Dostalnak elismerésem, hogy egyáltalán kiállt ez ellen a téboly ellen. ( Ezt meg is írtam neki).
Nem tudom a szlovák közvélemény mennyire van tudatában az ilyen másféle hangoknak. Sajna amíg a történelem könyveikben a magyarok általi ezeréves elnyomatásukat okítják nem sok jóra számíthatunk.
A Felvidék.ma -n találtam erre vonatkozólag egy jó kis olvasói írást Kanadából. Ha annyira el lettek volna nyomva mint pl. az írek vagy a welsziek, akkor ma nyelvük se nagyon lenne, a közös történelmünket meg nem kellenne restelniük... Ahogy egy cseh lap írta, a magyar törtéenelem nélkül a szlovák történelem egy vékony kis füzet lenne.

Cypriánus 2009.09.07. 18:07:43

Kedves Nyomkereső!

minden tiszteleteme Dostálé, és kösz, hogy rábeszélted! :)

De kérdeznék valamit: szerinted van a felvidéki magyarságnak jövője? De komolyan?

az elmúlt 20 évben kb. 100 000 fővel fogyott. Ez nagyon durva. Tehát a trend e szerint évi kb. 1%-os fogyás. 2091-re nem maradunk már Szlovákiában?
30% vegyes házasság, 30% magyar gyerek szlovák iskolában-hogy maradunk így meg?????????????

A szlovák-magyar megbékélésről sincs sok illúzióm (saját tapasztalataim alapján sem. ) egy uralkodó helyzete ellenére végsőkig frusztrált, gyűlöletre és bizlamatlanságra nevelt 90 éve többségi nép szív magába előítéleteket az iskolai oktatástól a politikusi szónoklatokig...és vélt és kitalált múltbéli sérelmek egész sorát.
Miközben az általuk ütött sebekről nem is tudnak. Vagy nem akarnak tudni.
Jellemző volt, ahogy a magyar megbékélési kezdeményezésre válaszul megősítettéka Benes-dekrétumokat-mi kezet nyújtunk, ők meg téglát vágnak a pofánkba.

a szlovák tinik 60%-a szerint be kéne tiltani a magyar nyelvet, Meciar alatt volt fölmérés mely szerint a felük ki akarta volna telepíteni a magyarokat...ők gyűlölnek minket, és nem fogják föl, hogy ez nem kölcsönös. Legalábbis nem volt az-ugyanis érezhetően fordula trend-a románok megítélése javul Magyaroszágon a szlovákoké rohamosan romlik. Hamarosan ők lesznek az I. számú ellenség, ha így folytatják...vagy már azok.

asszem akkor kezdenének csak a megbékélés után tapogatózni ha:
1) a felvidéki magyarság tenné ki a lakosság 15%-át és TÉNYLEG veszélyes lenne. Azaz jelen szinten 1000 000 lenne. (ettől messze áll, és rohamosan fogy.)

2.) Ha 4,5 millió szlovákkal 17, 5 milló magyar állna a Kárpát-medencében.(tehát nem 3X, hanem 4X annyian lennénk.)

3:) ha ezek mellett még az egy főre eső magyarországi GDP több lenne mint a szlovák .

addig elő lehet adni a Tátrai tigrist, meg Szvatoplukot, Viszont onnantól, hogyha tényleg lehetőség lenne rá, hogy Fico unokája hadifogolyként sepreget a Tátra gerincén húzódó lengyel-magyar határon, szerintem varázslatosan megnőne a tót atyafiakban a békevágy.

Tudom, Te szeretsz ott élni-sokaktől eltérően. Mivel én jóformán csak harcias és dühös felvidéki magyarokkal találkozom, akik gyakran maguk is atrocitások áldozatai, szívesen várom a véleményedet, mint higgadt nézőpontot.

Király Zsolt (Körkép.sk) · http://korkep.sk 2009.09.07. 20:50:33

Kedves Cypriánus!

Azt nem tudom, hogy pillanatnyilag van-e a felvidéki magyarságnak jövőképe, de azt mondhatom, hogy létezik egy polgári társulás nálunk, melynek keretein belül barátaimmal együtt azon dolgozunk, hogy ilyen jövőképünk igenis legyen:
voxjuventae.sk/index.html

Amit az asszimilációról, a SVK-HU viszonyról és a megbékélésről írsz, valós és igaz. Mégis, veled ellentétben bennem valahogy több a remény és a hit, meg kisebb az elkeseredettség, mint azt a Te szavaidból kiérzem. Talán mert olyan pozsonyi demokrata közegen (is) mozgok, ahol a konstruktív hozzáállás nem hiánycikk, és ahol van remény a megbékélésre. (Ondrej Dostál az egyik élő példa erre, de sok ilyen hasonló ember van ideát. Pl. Milan Nič, Martin Bútora, Radičová stábjának emberei, stb. stb.)

Ha megengeded, figyelmedbe ajánlom a neves szl-i magyar szociológusnő, Lampl Zsuzsanna pazar könyvét, Magyarok és szlovákok címmel. Ő sokkal szakavatottabbként tudja elmondani mindazokat a kérdéseket, amit Te is felvetettél:
korkep.sk/2009/03/10/magyarok-es-szlovakok/

Igen, szeretek itt élni, (éltem Budapesten is két évet) annak minden bajával, nyűgjével együtt. Hidd el, nemcsak frusztrált felvidéki magyarok vannak, akikkel találkozol. Sajnálom, hogy a "Gyermekkor vége" poszt vitájából diplomatikusan kimaradtál mindkét helyen.
korkep.sk/2009/01/05/a-gyermekkor-vege/

Ott sokmindent meg lehetett volna beszélni.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása