Az SZDSZ nem kisgazdásodik, hanem egyszerűen eladják

Hadrian VII. I 2009.07.14. 12:50

Jó napot kívánok, július 14-e, kedd van, a francia forradalom 220. évfordulója, napos, száraz idő várható, ma eddig két darab (BAZ-megyei ill. szabolcsi) SZDSZ-elnök lépett ki a pártból!

*

Az utóbbi napokban szinte közhelyszerűen ismételgeti mindenki, hogy az SZDSZ a Független Kisgazdapárt sorsára jutott, maga Fodor Gábor is erről beszélt, és ahol kisgazdákról beszélnek, ott bizony mindig felbukkan ténylegesen is egy kisgazda. Szóval már mindenki annyit "kisgazdázott", hogy sejteni lehetett, a legjobb dramaturgiai pillanatot megválasztva előbukkan majd ismét maga Torgyán is - és nem is okozott csalódást. Először kicsit hezitáltunk, hogy esetleg egy médiahekk lehet ez a közlemény, de akik emlékeznek T. doktor unikális stílusára, nem kételkedhetnek. Íme:

Nekrológ az SzDSz temetése alkalmára
Budapest, 2009. július 13., hétfő (OS)

 

Arcátlan történelemhamisítás a Független Kisgazda-Földmunkás- és Polgári Párt szétverését az SzDSz jól megérdemelt agonizációjához hasonlítani. Az FKGP-t ugyanis a nemzetellenes erők verték szét, míg az SzDSz halálát pedig annak nemzetellenes politikája okozza.

A nemzet pártját, a Független Kisgazdapártot fel kell támasztani, míg az SzDSz pedig nyugodjék békében.


2009. július 13.


Dr. Torgyán József
mint
a Torgyán-Kisgazda-Koalíció
elnöke
 

Most komolyan: lehet bármit is hozzáfűzni ehhez a tömör, velős, és hihetetlenül szórakoztató közleményhez? Amikor Torgyán sajnálja le az SZDSZ-t, és ír nekrológot, annál tényleg nincs lejjebb. (Hogy mi lehet az a "Torgyán-Kisgazda-Koalíció", fogalmam sincs: vagy tényleg benne van a "Torgyán" szó a furcsa formáció nevében - zseniális! -, de azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy Torgyánnal, mint intézménnyel kötött koalíciót valamelyik kisgazda-maradványpárt.)

Nyilván hülyeség, amit mind az SZDSZ-ről, mind saját egykori pártjáról ír Torgyán, ugyanakkor érdemes elgondolkozni azon, hogy milyen valós párhuzamok és milyen különbségek adódnak.  A legfontosabb különbség, hogy az FKGP szervezetileg is folyamatosan szétesett: kétszer volt koalícióban, és mindkétszer szakított a párt vezetése a párt frakciójának nagy részével. Ha az SZDSZ-t ebből a szempontból nézzük, akkor ugyanez ott is reális veszély, hiszen Kóka és hívei tízen, míg az egykori Fodor-pártiak csak kilencen vannak a frakcióban: vagyis az SZDSZ vezetése már régen nem tudja érvényesíteni akaratát saját frakciójában. Fodor Gábor éppen ezzel indokolta saját elnökségének sikertelenségét. Most pedig, hogy Kókát a párt új elnöke kizárással fenyegeti, és egyébként is kilépési hullám indult meg, minden körülmény adott, hogy a párt és frakciója egymással szembeforduljon.

Fontos különbség ugyanakkor, hogy az SZDSZ új elnöke, a párt hübriszéért bocsánatot kérő Retkes, illetve legfőbb támogatói egyáltalán nem tagjai az SZDSZ parlamenti frakciójának - így az ugyan megtörténhet, hogy a párt kizárja saját frakciójának vezetőjét, az azonban nem, ami Torgyánnal: hogy a frakció próbálja meg kizárni saját pártjának elnökét.

További különbség, hogy a kisgazdapárt viharos története szervezeti szakadásokról is szólt, míg az SZDSZ-ből eddig semmiféle testület nem vált ki, és egyelőre az új pártot alapítani szándékozó, fiatalabb SZDSZ-esek is kivárnak. Azonban a szavazótábor egysége legalább olyan fontos, mint a pártszervezet egysége: ebben a tekintetben viszont igencsak sok az azonosság. Az kvázi nyílt titok, hogy az FKGP-t a Fidesz és vezetője verte szét, miközben lenyúlta a párt szavazóit - azt azonban egyelőre nem nagyon pedzegeti senki, hogy az SZDSZ-t viszont leginkább Gyurcsány, illetve az MSZP verte szét, nagyon hasonló módon. Pedig az, amit Fodor és mások is sejtetnek, hogy az MSZP egyszerűen megvásárolta a frakció jónéhány tagját, illetve Gyurcsány bábjának, Kókának a párt számára rendkívül kártékony ténykedése - ő vitte le 1%-ra a pártot, és most is ő akadályozza a kármentést - egyértelműen azt mutatja, hogy a szocialisták keze van a dologban.

Mindez meg is látszott az EP-választások eredményeiben: a 2006-os és 2009-es adatokat összehasonlító elemzésünk azt mutatta, hogy az SZDSZ-szavazók bizony legnagyobb arányban az MSZP-hez pártoltak át. Amit jelenleg látunk, az már csak a végjáték, avagy a fúziós projekt utolsó előtti fázisa. Most az történik, hogy a szocialistáknak a szavazók "átterelésében" segédkező politikusok annyira eljelentéktelenítik a pártot, hogy az teljesen elveszítse önállóságát, és közös listán induljon majd az MSZP-vel 2010-ben.

Nem, ez az egész történet nem ideológiákról, nem megújulási kísérletről, hanem egyszerűen két eltérő üzleti koncepció és érdekkör küzdelméről szól. Az egyik koncepció az, hogy amint az a rendszerváltozás után az állami tulajdonú vállalatokkal is történt, a vállalat élére ültetett menedzsment szétveri a céget, hogy aztán minél előbb és minél olcsóbban tudja egy vállalatóriás az egészet felvásárolni. Ezért persze a menedzsment megkapja a maga kis (nem is olyan kicsi) jutalmát. A másik koncepció sem különbözik ettől alapjaiban: a menedzsment, látva, hogy elkerülhetetlen a fúzió, megpróbálja minél feljebb strófolni az árat, hogy minél előnyösebb pozíciót tudjon majd kiharcolni, mielőtt eladja az egész szervezetet, és vállalja az alávetettséget. A két csoport érdeke tehát annyiban különbözik, hogy szétverni, vagy megerősíteni akarják a céget a fúzió előtt. (Volt egy harmadik üzleti koncepció is - az MDF-fel való fúzió - de az lekerült a napirendről, mivel a vásárlónak nem érné meg az üzlet.)

Torgyánnak tehát nincs igaza: nem a nemzetellenes politikája, hanem egyszerűen csak az eltérő üzleti érdekek verik szét az SZDSZ-t. Tehát azt javaslom, hogy ha a tisztelt olvasónak is van SZDSZ-részvénye: adja el mielőbb!


Kapcsolódó írások:

"Az a kiábrándult, aki az SZDSZ-re szavaz, annyira nem is lehet kiábrándult" - Lehet Más a Politika

 


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr981245504

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: retkes-Retkes? 2009.07.14. 19:38:19

Nehéz nagyobb bunkóságot találni, mint amikor valakinek a nevén viccelődnek. Vajon melyik napilap kolumnistájának sikerült először elsütnie a retkes párt-Retkes Attila-szóviccet? Hát természetesen a polgári konzervatív napilap, blogunk kedvenc sárdobál...

Trackback: Kifordított ország 2009.07.14. 13:06:17

Torgyán, mint régen... Majdnem kikapcsoltam a tévét szerdán, mikor elkezdődött Bárdos műsora (20 év), de gondoltam Torgyán papa megér 5 percet és belenézek. Nem mondom hirtelen a kilencvenes évek velejében éreztem magam, hisz Torgyán úgy "tündökölt&…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Konzervatív 2009.07.14. 13:36:45

Nagyon jó a poszt végi vállalatos hasonlat-konklúzió.
Orbán valóban szépen benne volt a kisgazdák szétverésében,de megerősödve jött ki ebből,mert el tudta hitetni a szavazóival,hogy a magyar választási rendszer szigorúsága miatt csak az "Egy a tábor,egy a zászló"-taktika működik.Ha valóban igaz,hogy a szocik verték szét a szadit,kérdés,hogy ők mennyire tudják ezt kimagyarázni,elfogadtatni???

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.07.14. 14:28:20

@Konzervatív: szerintem Orbánéknak érdeme, hogy politikailag ellehetetlenítették Torgyán dokit.

Konzervatív 2009.07.14. 15:15:28

Hogy érdem-e,azt nem tudom eldönteni.Torgyán nem volt több,mint egy dörzsölt pesti ügyvéd,aki meghülyítette a vidéki parasztokat,és tönkretett egy nagy hagyományokkal rendelkező történelmi pártot.Mondjuk az SZDSZ-t nem fogom hiányolni,az biztos.Véleményem szerint már csak egy nagy kérdés van:Mit fog dolgozni Gusztos Péter???:)
Mert neki a gimis érettségin kívül semmilyen végzettsége sincs...www.parlament.hu/internet/insurl/ogy_kpv.kepv_adat?p_nyelv=HU&p_ckl=38&p_head=N&p_azon=g027&P_BIZ=

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.07.14. 15:38:19

az, hogy szétmállik a párt a vezérkar alól, olyan, mintha kiderülne, a bélféregen is csak egy , még kisebb újabb parazita élősködött... és most másznak el, minél meszebb a dögtől.

clownfish 2009.07.14. 16:19:55

mekkora szüksége lenne ma az országnak egy igazi FKgP-re...
de nem a torgyánosra, a Nagy-Kovács-Varga-félére!

states 2009.07.14. 16:20:56

Már rég olvastam ennyi sületlenséget, egy pártot sem lehet szétverni, ha ahhoz nem nyújt saját maga segítséget. Az FKGP-ot nem Orbán verte szét, hanem elsősorban Torgyán, mindenek előtt azzal, hogy az általa vezetett minisztérium, az FM kritikán aluli teljesítményt nyújtott, a beosztottjai nyakig voltak a legkülönfélébb korrupciós ügyekben, közülük volt, akit letöltendő börtönre ítéltek. Az SZDSZ-ről ugyanez mondható el, a pártot belülről feszítik szét az ellentétek, amelyek évek alatt halmozódtak fel, s édeskevés köze van ehhez az MSZP-nek.

Konzervatív 2009.07.14. 16:56:47

States!
Csak azt ne mondd,hogy OV nem volt benne az FKGP szétverésében...

Vidéki 2009.07.14. 18:19:29

Ezt a helyzetértékelést tartom reálisnak: „az MSZP egyszerűen megvásárolta a frakció jónéhány tagját, illetve Gyurcsány bábjának, Kókának a párt számára rendkívül kártékony ténykedése - ő vitte le 1%-ra a pártot, és most is ő akadályozza a kármentést - egyértelműen azt mutatja, hogy a szocialisták keze van a dologban.”

Az SZDSZ még nincs veszve. Ha a demokratikus játékszabályoknak nem engedelmeskedő Kóka híveknek kártékony tevékenységére nem sikerül megtalálni az ellenszert és az új vezetés is kénytelen meghunyászkodni előttük, akkor van csak nagy baj.

Retkes Attila megnyilatkozásai reálisan vázolták a követendő utat. Ha az új vezetést támogató tehetséges, tapasztalt régi SZDSZ-es vezető egyéniségek összeszedik erejüket, megtalálhatják a Kóka tábor aknamunkájának ellenszerét.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.07.14. 19:37:46

@SzilvayG (dszg): LOL orbán érdeme, hogy ellehetetlenítette Torgyánt. Ezt te sem gondolod komolyan, ugye?

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.07.15. 00:15:46

@calam: Ha erre sem emlékszel, minek politizálsz?

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.07.15. 17:12:52

@calam: DE. Miért, jó lett volna köztársasági elnüknek? Ne mondd, hogy te imádtad Torgyánjózsit! Őt el kellett távolítani a magyar politikai életből. Orbánék megtették. Tiszta minisztériumok, botrány, ez-az, csá. Torgyán ettől még mindezt magának köszönheti. Az eltávolítását meg Orbánéknak.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.07.15. 18:56:11

Sajnálom, hogy bele kell lépjek a Torgyánölő Szt. Viktor mondakörbe, de Torgyánékat saját maguk lehetetlenítették el azzal, hogy kizárták egymást, majd majd minden héten szétszakadtak kisgazdákra és még kisebb gazdákra...
Aki nem hiszi lapozzon kicsit vissza a sajtóban:
index.hu/24ora/?s=kisgazdap%C3%A1rt&tol=1999-07-15&ig=2002-07-15&rovat=osszes&p=17

A szavazók lenyúlása mindkét esetben igaz, de egy pártot nem lehet kívülről szétverni, ha belülről nem rohad.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása