Gyarmatosítsuk Bécset!

___________________________ (törölt) I 2009.05.04. 19:03

A címben szereplő felszólítás nem iróniaméteres, hanem üzenetében komoly, csak persze szóhasználatában nem. Van ugyanis kettő darab lehetőségünk.

Egy: magyar fiatalság színe-virága szétszóródik a világon mindenhol, Kaliforniától Melbourne-ig, és maximum karácsonyozni látogat haza. Ez a legvalószínűbb opció - a fiatalok kivándorlása már-már tömegesnek mondható, érthető okokból.

Kettő: csinálunk nekik itt, a közelben, mondhatni, a szomszédban, egy második, élhető Budapestet. (Mivel az eredeti megjavítására 10 év nem elég, és utána meg nem lesz kivel.)

Szerintem, ha már a világ legélhetőbb városa úgyis itt van 2,5 órányi autóútra Budapesttől és kb. 1 órányira Soprontól, mi értelme elmenni Londonba vagy Melbourne-be?


Elég régen felmerült már bennem a Bécsbe költözés ötlete, mert a Budapesttől autótávolságon belül lévő városok közül messze ez a legélhetőbb. Az pl. mit tud, hogy van a középén egy bazi nagy darab "riói nyaralás, demóverzióban"

Az ötlet akkor formálódott tervvé, amikor egy nagyon belvárosi szállodát felhívva rögtön magyarul szóltak a kagylóba. Kiderült, hogy az egész személyzet magyar. Megérkezünk, megyünk le az utcára (nem valami külváros, hanem a Mariahilfer), hát nem azt látom rögtön az első bódéra kiírva, így, szép ungarische nyelven, hogy "FORRALT BOR"? Aha, mondom, jól van, alakul ez.

Kicsit odébb megyünk, beülünk a 7sternbe ebédelni (Siebensterngasse 19.), már meg sem lepődtem, hogy a pincér magyarul köszönt. Ledöntöm a páleszt (Kirschwasser, vagy mi, de pont ugyanolyan), betoljuk a Cordon Bleu-t sült krumplival - annyira ismerős, megszokott, "pesties" volt az egész hely hangulata, a dekoráció, az ételek, az italok, minden, hogy el is felejtettem, hogy hol is vagyunk.


Amellett, hogy ezerszer élhetőbb, mint Birmingham például (ahol két és fél évet töltöttem el), van három nagy előnye.

Egy, ismerős, otthonos, megszokott, - azért összenőttünk velük a Monarchia időszaka alatt. Nem csak az ételek vagy italok, de például az építészeti stílus is annyira ismerős, hogy a Getreidemarkton ballagva szinten már vártam, mikor jön az Oktogon. Egy az egyben ugyanaz a stílus. Ugyanez a helyzet a nyelvvel - a német alapnyelvtan sokkal nehezebb, mint az angol, de a kifejezések, fordulatok sokkal ismerősebbek, tükörofordíthatóak. Okozott is nekem némi identitásválságot az, amikor rájöttem, hogy a magyar nyelvben még olyan alapszavak is, hogy pl. "udvarias", német tükörfordítások.

Kettő, közel van. Ha Bécsben élsz, akkor tulajdonképpen nem is igazán költöztél teljesen külföldre, hiszen akár minden hétvégén Pesten lehetsz, vagy legalább egy hangulatos soproni csehóban. Ha nem szeretsz vezetni, pénteken a munka után még talán pont el lehet érni a 17:50-es RailJet-et, ami 20:50-re Pestre ér. Tisztára, mint a vidéki ingázók. Tervezem azt is, hogy lesz pénzem egyszer, akkor lesz hétvégi házam is valahol a soproni borvidéken. Hétközben meló Bécsben, péntek este kocsiba be, és egész hétvégén a soproni kékfrankos rosé meghitt társaságában nyesegetni kertet, meg olvasni-írni - nem is hangzik rossz élettervnek.

Három, már most rengeteg a magyar. Én ettől a forraltboros dologtól például lehidaltam. Kell még százezer ember, és akkor ezt meg lehet szervezni rendesen, lesz magyar színház, diszkó, mozi, mifene. És akkor egész jól elleszünk.Csináljunk Bécsből egy második Budapestet! Egy olyan várost, ami közel van, ahol nem szakadunk el otthonról, ahonnan minden hétvégén haza lehet járni, ahol megvan minden otthonról, ami jó, de nincs meg semmi, ami nem jó. Egy ilyenben simán ki lehetne húzni azt a 20 évet, amíg itt lesz valami.

Egy ilyen meglétével kevésbé szóródnának szét a világon a magyarok...

Én szeptembertől megpróbálom. (Addig tanulok németül...)

 

Kapcsolódó írások:

Kettő állampolgárság akkor és ma

Ez a sarc lesz a végső

Szebb jövőt!


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr11100500

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kötöttségek nélkül 2009.05.05. 10:04:03

Itt élned, halnod kell...RE: Gyarmatosítsuk Bécset! Most nekem, a mocskos liberális hazaárulónak kell felhívnom a figyelmet arra, hogy mennyire visszás, és gyáva dolog külföldre költözni azzal a jelszóval, hogy ez az ország menthetetlen és élhetetlen? Nem…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2009.05.05. 01:10:43

@Prala: Hat ez rendkivul magasroptu. Nem tetszik valakinek a velemenye, erre ravetited az osszes neked nem tetszo viselkedest a fal lepisalasatol kezdve a kurvazasig, aminek raadaul rendkivul sok koze van a falubol varosba (vag varosbol faluba) koltozeshez.

> Majd írd meg egy post- ban, hogy melyik McDonald's- ba vettek fel, oksa?

Kicsit el vagy maradva, magasan kepzett emberek jol el tudnak helyezkedni. Persze szakmafuggo is a dolog, de ez az altalanositas mero butasag.

Féldecis Rezsim · http://tisztaudvar.blog.hu 2009.05.05. 01:20:43

Kapaszkodás:off jön!
Felhívom a szíves érdeklődők figyelmét:
a
tisztaudvar.blog.hu
legfrissebb bejegyzésére.
:-)

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2009.05.05. 01:49:15

aesculus: "Ki mondja, hogy Tarlós nem lenne nagyságrendekkel jobb, mint Demszky?"

Kedves Aesculus, pl. én mondom. És tapasztalatból. Óbudán élek jó ideje, és volt szerencsém megtekinteni Tarlós úr működését, mint kerületi polgármester.
Siralmas.
Nem gondolom, hogy az egész várost szignifikánsan jobban vezetné el, mint a kerületet. Amúgy meglepődnék, ha a Fityesz ismét őt indítaná majd.

papika 2009.05.05. 02:03:09

A poszt szerzője szerint, ha elmegyünk innen, akkor mitől lesz itt jobb, hogy húsz év múlva visszajöjjünk? Beérnek az MSZP reformjai?

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2009.05.05. 02:16:04

Volt alkalmam időnként Bécsben dekkolni, mert a cégünknek ott a másik irodája.
Szép, takaros, rendezett és unalmas.

hüjehalyó · http://www.aldi.hu 2009.05.05. 02:40:34

Én azt mondom, hogy aki itthon lúzer, az lúzer marad akkor is, ha Bécsbe, Berlinbe, Stockholmba, vagy akár Fokvárosba is költözik. Aki pedig külföldön sikeres, az itthon is sikeres lenne.

Az egyéni boldogulás nem a politikusoktól, az iskolai végzettségtől, hanem kizárólag az egyéntől függ. Minden egyéb csak kifogás és nyavajgás.

Komolyan mondom néha már én érzem hülyén magam, hogy az átlagnál jobban merek keresni.
Ha minden magyar a külső körülmények hibáztatására fordított energiát valami más, értelmes dologba fektetné, akkor már rég nem itt tartana ez az ország.

Amúgy meg eszem ágában sincs elköltözni innen. Tudom-tudom Budapest-központú az ország, de azért nem csak ott lehet lakni... Rengeteg gyönyörű hely van országon belül. Lehet oda is költözni. (Tipp: olyan helyre, ahová mások üdülni járnak).

joungen 2009.05.05. 06:01:48

hüjehalyó: jah, tökéletesen igazad van + hozzátenném, hogy akik idehaza tönkeretesznek mindent azok sem csak a politikusok - azám az igazán tuti dolog, ha idehaza egy környezetszennyező, mutyizó, acsarkodó vadparaszt valaki közben meg arról sóhajtozik, hogy mlyen jó lenne külföldön...én eléggé sokat éltem kint és most is ingázok, de az biztos, hogy pl. Budapest utcáit nem a politikusok szemetelik össze, vagy Budapest levegőjét nem a politikusok mérgezik meg..., de persze ha ezt tudná és megérten a legtöbb idehaza élő akkor nem ilyen lenne ez az ország.

pistii 2009.05.05. 06:11:37

Budapest mitől izgalmas? A kosztól, szegénységtől, igénytelenségtől?

bécsi pszicho · http://www.flickr.com/photos/haazee 2009.05.05. 06:24:16

Nem szeretném, ha Bécsben csinálnátok magatoknak egy második "Budapestet". Inkább menjetek valahova a Szaharába vagy valami hasonló helyre, Bécset ne akarjátok tönkretenni!

Kopiás Attila Steve 2009.05.05. 06:39:58

@KA_Steve: Átolvasva megint a cikket, végignézve a kommenteket és a saját hozzászólásomat, rájöttem, hogy itten kontextusban vagyok akaratom ellenére. Beszorulva a "hülye paraszt, miattad tart ott az ország, ahol" üzenetek között egy "én inkább maradok" üzenetnek erősen torzul a jelentéstartalma.
Szóval a lényeget röviden pontosítanám arra, hogy én maradok, mert szeretem és mert remélem, jobbá lehet tenni, remélem, egyre többen leszünk, akik jobbá akarják tenni, de mindemellett éljenek a nyitott határok, éljen, hogy egyre többen meg tudják választani, hol éreznék jól magukat, remélem bejön neked Bécs. :+)

kholiq 2009.05.05. 07:31:23

Az Obolben elek es van egy arab haverom, Hassin, aki tavaly is volt Pesten es iden is megy. Kerdeztem tole, hogy minek. O meg visszakerdezett, hogy komolyan kerdezem-e. "Dude, it has a striking infrastructure and it's not advertised anywhere. It's like Eldorado, you go and wow suddenly it's there with all those buildings!" Ilyen velemeny is van.

Ja, es megkerdeztem, hogy miert nem megy inkabb Becsbe, erre rohogott "It's like an old folks home full with retired people"...

egyenlítő 2009.05.05. 07:46:56

1. Mennyi arisztokrata van itt, a reformkor előttről! Ez tényleg konzervatórium.

2. El lehet innen menni, de ennek a mondatnak volt második fele is: nekünk akkor is el kell látni a nyugdíjasainkat. Tessék talán így idézni! Vagy Petőfi azt mondta: Rabok legyünk!

3. A "merjünk kicsik lenni" egy osztrák kancellár mondása volt. Mertek.

?aztaaa? 2009.05.05. 07:54:44

nézzétek az osztrákokat lehet szeretni vagy nem szeretni,egy dolog biztos: ausztria mint ország nagyon is jól működik.
hogy mitől? szerintem ember nincs a földön aki tudná hogy mitől-miért. de működik.és jól.
írja itt valaki hogy inkáb itthon marad mert "itt születtem,itt kell élnem". szerencsétlen agymosott... aki maradni akar maradjon, és kinlódjon.én nem akarok.
Saját story: két éve aláírt németországi munkaszerződésem volt. A kezdésig volt egy hónapom. Időközben itthon is megkináltak egy jó vezetői munkával.(németo.-i is Leiter lett volna). Visszamondtam a németet, mert úgy gondoltam hogy itthon kell megtalálni számításaimat. Hát tévedtem.Nem kicsit,nagyot.Ekkora barmot mint én,mutogatni kellene.Beláttam tévedtem.DE, mégegyszer nem fog ez velem előfőrdulni. A következő lehetőségnél úgy húzok el innen hogy egy évig még nyaralni sem jövök. Ekkora egy sz..rkupacot mint itt, európa még nem hordott a hátán.
Tegye ezt mindenki !! Irány a nyelvtanulás, utána kocc.... pár év múlva meg rökögünk külföldről hogy a magyarok legfontosabb elfoglaltsága még mindig a jobb/bal oldal fikázása. Közben meg süllyed az ország.
De egy biztos...azon a hajón Én nem leszek rajta...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.05.05. 08:24:34

Khmmm, khmmm, nem vagytok ti egy egészen icike-picikét hazaárulók???

ü
bbjnick:-)

pancsi 2009.05.05. 08:27:26

Te miért gondolod, hogy minden magyarnak a te tetü Budapested a zsinórmérték meg a városok non plus ultra-ja ? Lassan megfulladtok saját mocskotokban, de még mindig elhiszitek, hogy ti vagytok kelet Párizsa. Szánalmas.

Kenneth 2009.05.05. 08:47:35

@pancsi:
Nekem úgy rémlik nemrég látott napvilágot egy turisztikai felmérés, és Budapest Párizs mellett a legkedveltebb turista célpont volt.
Baromság, hogy mocskosabb mint máshol.
Lehet, hogy Bécs élhetőbb, de akkor tényleg nem értem miért itt hőbörögtök? Miért nem indultok?

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2009.05.05. 08:49:41

@pistii: Ha te Budapestet koszosnak és szegénynek nevezed, akkor még nem láttál koszt meg szegénységet...
Persze, van itt is kosz meg szegényebb rész, de azért az Bécsben is van.
De menj ki egyszer Manilába és utána gondold át. Vagy Mexikóvárosba. Vagy még sorolhatnám.

phaidros 2009.05.05. 08:50:09

No, azért ne úgy képzeljék már el Bécset akik még nem voltak ott, mint ahol nincs hajléktalan, kosz, kutyaszar. Ajánlom e célból a Franz Josefs Bahnhof környékét, az őszi szél ott látványosan kavargatja a szemetet a levegőben, és az ottani Meki az egyik legkoszosabb volt amit láttam.

Késtem el azért, mert a villamossínre belógott egy kocsi.
(Igaz, a tűzoltók 3 perc múlva ott voltak, szóval az állam működik azért.)

Az osztrákok is a németekhez képest inkább olaszok. :)
Ennek ellenére, az egyetlen nagyváros Európában, ahol OTTHON éreztem magam.

Squarell 2009.05.05. 08:51:18

A post író minden szavával egyetértek kivéve az utolsó mondatát:

"Egy ilyenben simán ki lehetne húzni azt a 20 évet, amíg itt lesz valami"

Én erre várok már 20 éve, azóta járok rendszeresen Ausztriába! 16 éves hülye gyerekként Budapest utcáit járva azon fantáziálgattam mire 36 leszek milyen jó lesz Budapest... olyan, mint Bécs. Muhahahahahaha! Azóta két dologra kellett ráébrednem. 1. nagyon sok tekintetben még rosszabb lett 2. ITT SOHA A BÜDÖS ÉLETBEN NEM LESZ OLYAN DE MÉG HASONLÓ SEM!

Parajpuding 2009.05.05. 08:57:26

Ha a magyarok ellepik Bécset és Budapestet csinálnak belőle, akkor ugyanolyan szutykos, élhetetlen és lakhatatlan ocsmányság lesz az eredménye, mint most Bp.

Bécset mentse meg az Isten a magyaroktól! Van egy létszám, ahol még a magyar képes felvenni az ottani "kultúrát" és beilleszkedik. Azonban egy létszámbeli holtponton túl szarrá változtatják a környezetüket.

ford? 2009.05.05. 09:02:25

..patkányok, és a sülyedő hajó

orv 2009.05.05. 09:05:26

Valamikor hasonló épületeket építettünk. Meg tömegközlekedést, meg hidakat, parkokat. Aztán Ők már a 20-as években rájöttek, hogy a Bauhaus sok embernek segíthet és NEM azonos a panellel.És jár az épületekhez közösségi tér, belső udvari park, terasz,sokminden.Ezek is meghatározóak a mai Bécsben is, csakhogy ezek élhetőek! Grinzingben pedig a katedrálisig érnek a szőlők és a szőlőskertek fai alatt üldögélhetsz, bort szopogatva /és nem csap le az ÁNTSZ, mondván,hol felel ez meg a HACCP-nek?!/ És nincs autósterror, van viszont városi biciklizés, bankkártyával,egy órára ingyenesen...
És vannak lacikonyhák, hatalmas parkok és mindenhová eljuthatsz tömegközlekedéssel - kényelmesen és gyorsan.
Szóval valamikor hasonló módon áltunk az élet dolgaihoz, csakhogy mi vagy 80 éve abbahagytuk a serénykedést és feltaláltuk a pinceborozót dohhal,füsttel, lőrével, hozzá az ócska és kissé koszos és büdös ruházatot, meg ami még ezzel a szemlélettel jár.

zotya-DUB · http://bookmrk.wordpress.com/ 2009.05.05. 09:14:27

@Kenneth: orbitalis hulyeseg hogy Bp rogton Parizs utan a legkedveltebb. Vagy ez miben nyilvanul meg szerinted? Mert Parizsba kb 20x tobb turista megy egy evben mint Bp.-re.... Az europai top 20-ban benne sincs Bp, csak szolok.

floorwalker (törölt) · http://spacepetanque.blog.hu/ 2009.05.05. 09:16:28

Aki szerint budapest szép és jó város, az valszeg ideszületett és sosem látott mást, valamint kávézón, kocsmán és autón kívül max a Margitszigeten jár.
Vajon próbáltatok már levegőt (igazi friss levegőt) venni bármelyik nagy téren? Estére a huszadik utcában is érezni a szmogot. (Engem speciel ez már tudatalatt is fojtogat.)
A kultúrát nem lehet az emberekbe verni, ellenben szemmel és szájjal kellene verni azokat, aki ilyenné teszik ezt a várost.
Ettől függetlenül én biztosan nem maradok itt, mert úgy tűnik ehhez a változtatáshoz túl kevesen vagyunk.

Kenneth 2009.05.05. 09:23:10

@zotya-DUB:
Szerintem abban a felmérésben nyilvánul meg amit olvastam, biztos utána lehetne nézni, az is lehet, hogy más felmérés mást mutatna.
Az viszont hogy az első 20-ban nincs az európai városok közül elég nagy baromság.

budai zöld 2009.05.05. 09:38:07

Perszepersze a fejekben lévö különbség is fontos oka annak, hogy Bécs élhetö, Budapest meg nem. De azért az is, hogy a legkeletibb nyugati várost elég jól elviszi a hátán az odavitt orosz lóvé meg a keleteurópába fektetö osztrák bankok profitja. A bécsi bicikliutak aszfaltja talán az m6-osból hányzik.
De az biztos, hogy dolgoznak, spórolnak és élnek - és mi is többre mennénk, ha így tennénk.

zotya-DUB · http://bookmrk.wordpress.com/ 2009.05.05. 09:46:52

@Kenneth: 2 millio latogato kereste fel tavaly a fovarost, Becs eseteben 3.5 millio turista volt, Pragaban 4,6 millio. Ezen kivul:

1. Parizs: 30 millio latogato
2. London: 27 millio latogato
3.: Roma: 25 millio latogato

szoval hogy jon ide Bp a 2 millio latogatojaval???? Ami iden talan csak 1,9 millio lesz.
Az egy dolog hogy te szeretned ebben a ligaban latni a varost, de a tenyek teljesen mast mutatnak.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2009.05.05. 09:47:03

aki akarna és tudna változtatni a dolgokon, az elmegy. fasza.

így, gyermekeim, sosem lesz változás. ne is gyertek vissza. 20 év után ne.

kimenni 2-3 évre, megtanulni mindent, amit lehet: az kötelező, mert mindnyájan gazdagodunk belőle.
de kimenni, megvárni, míg itthon jobb lesz, az sima gyávaság.

a konzervatív nem menekül és nem lapul meg.

sandorn (törölt) 2009.05.05. 09:50:52

Nincs kedvem Osztrákok között élni akik folyton attól fosnak hogy a Magyarok elveszik előlük a teret, meg átmennek lopni a határon. Bár ezt a postot olvasva reálisabbnak tűnik a félelmük:)

na_most_akkor 2009.05.05. 09:57:26

Ennyi sok magyar, aki nem ismeri az ékezetes betűket ...
- 1. Nem tudom, hogy kell bekapcsolni
- 2. Lusta vagyok átkapcsolni, mert ITT (akárhol) nem azt használjuk
- 3. (A TÖBBSÉG ?) Leszarokmindenkitolvassátokahogyakarjátokvagyahogytugggggyyyyátok

Kenneth 2009.05.05. 09:58:32

@zotya-DUB:
Ezeket az adatokat hol lehet megtalálni?

Azt viszont több helyen is meg lehet találni, hogy Budapest mint konferencia célpont a 6. helyen áll európában.

padisah 2009.05.05. 09:58:32

El kéne kezdeni Bp rendbehozását a lelépés helyett. Pl azzal hogy lekamerázni, interneten, tévében lejátszani ahogy az idióta mammerek teleszaratják a kutyájukkal a várost.

Minden reggel munkába menet a teleszart járdán kell kerülgetnem a korábban ott jártak által egyenletesen szétkent kutyakaki+pisi foltokat, és ezek a kutyák egészen konkrétan a nyugdíjas nénikék gyerek és társpótléknak tartott ölebei. Pontosan az a kör, akiknek megfájdul a dereka ha le kell hajolni a kutyus piszkáért, vagy ha valaki nekiszegezné a kérdést, hogy most mit fog vele kezdeni, méltatlankodna hogy az milyen *méltóságon* aluli a számára.

Meg kell őket nyilvánosan szégyeníteni, világossá tenni, hogy ami tesz, az életformája elfogadhatatlan, pontosan olyan szégyen mint nyilvánosan fingani egyet.

rossgeller 2009.05.05. 10:00:51

en most jopar hetet kinn voltam (melo) es egeszen masnak tunt becs. rendben vannak a nyilvanvalo dolgok, hogy szep, tiszta, rendezett, nem zsufolt stb. de ezek az eletnek csak a kulisszai, valojaban nem olyan nagyon elheto. Eloszor is het kozben alig lehet valamit csinalni, ha helyi erokkel akarnal egyutt lenni, egyszeruen az a szokas, h het kozben melo, este haza, otthon dogles-tvzes, aztan szombaton (esetleg penteken) kimozdulas, vendegseg vagy kocsma, aztan haza. a mindennapokban nekem ugy tunt, h nem igazan foglalkoztatjak oket a tarsas kapcsolatok, sokkal zarkozottabbak mint mi. kedvesek a korrektseg hataraiig, de azon tul semmi nincs, csak az elvarhato minimumot teljesitik masok fele. Lehet, h szep meg jol lehet keresni, de annyira nem elheto vidam es tarsasagi embereknek. Pl egy magyar taxis meselte, h o probalt kinn elni (allampolgar is) de annyira nem birta, h vett egy hazat valahol sopron kornyeken, es minden nap ingazik becsbe taxizni.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.05.05. 10:02:39

Remélem nincs magyarul értő osztrák, aki el tudja olvasni ezeket a kommenteket.
Mer' ha van, akkor sztem tutira belép valami szélsőséges bevándorlásellenes pártba.

Van az a sztori, mikor a csávót megkérdezik a város bejáratánál, hogy miért akar odaköltözni.
-"Hát, mert ahol eddig laktam ott MINDENKI MÁS koszos tróger csaló volt, tisztességes emberként ott nem lehetett élni".
Szerinted beengedték?

Valandil 2009.05.05. 10:04:07

@Daily Shark: 15 év alatt leszürkült Budapest. Elfogytak a fák, sok lett az autó, kutyaszaros a járda, büdös a levegő. 1-2 havonta járok Bp-en, "érdekes" volt látni a folyamatot. Aki nap, mint nap benne él, nem biztos, hogy észreveszi, mitől van rosszabb kedve.

floorwalker (törölt) · http://spacepetanque.blog.hu/ 2009.05.05. 10:05:38

@mcs, vannak meddő harcok... ennyi. menni v maradni nem bátorság kérdése, hanem a racionalitásé. Csak a nevelés segíthet, azzal meg már adós az ország és ebben a mindenkori polgármester sem léphet. Sok sikert, ah pihenésre vágysz, várunk vidéken vagy Bécsben. :)

zotya-DUB · http://bookmrk.wordpress.com/ 2009.05.05. 10:09:12

@Kenneth: akarhol a neten, altalaban az adott orszag turisztikai hivatalanak honlapjain vagy a varosok honlapjain, de a google is a baratod.
Ne ertsd felre, imadom a varost, de a lehetosegekhez kepest abszolut nincs kihasznalva, mikozben minden adottsaga meglenne hozza hogy annyi turista menjen oda mint pl Pragaba. Az azt jelenti hogy meg legalabb 6 millio vendegejszaka is lehetne plusszban, ami 50 euros atlag szobaarral szamolva 300 millio euros extra bevetelt jelentene, a kapcsolodo szolgaltatassok igenybevetelerol nem is szolva, ami lehetne meg egyszer 300 millio euro. Ezt osszeadva 180 milliard ft lenne, ami abszolut realis. De nem lesz ebbol semmi, mert a turisztikai szolgaltatasok AFA-ja 25% nalunk, mig pl a cseheknel 9%!!! Abszurdisztan.

___________________________ (törölt) 2009.05.05. 10:11:23

Több hozzászólónak: igen, gondolom, hogy furán hazafiatlanul hangzik ez az egész. Próbáltam is hangsúlyozni, hogy alapvetően a veszett fejsze nyelének mentéséről van szó - olyan tempóban pörög fel a kivándorlás a fiatalok körében, hogy ez még mindig jobb, mint ha eltűnnének az emberek valahol Kaliforniában.

Jobb megoldás annál, SZVSZ, hogy valahol így a határtól egy órányira összegyűjteni az elégedetleneket.

Az benne a jó, hogy a közelség miatt semmi sem végleges az ilyen döntésben.

Egy különösebb kényelmetlenséggel nem járó, ideiglenes, akár "ingázós" állomás az életben, ami nagyon is nyitva hagyja a kaput, és ez szerintem nagyon fontos.

Ki tudja, egy másik kormány és egy másik főpolgármester akár 5 éven belül is ki tud alakítani valami olyat, ami elég reményt ad, és akkor semmibe nem tart visszaköltözni, csomagtartóba bepakolás, 2 óra vezetés, kész. Nem bízom ebben, de ez is egy lehetőség.

(Remény alatt azt értem, hogy nyilván nem azoknak szól ez a poszt, akik azt várják, hogy az állam toljon az arcukba sült galambot, hanem annyit szeretnének, hogy valahogy kevésbé akadályozza az ő saját erőfeszítéseiket. )

Annak a hozzászólónak viszont igaza van, aki azt írta, hogy Bécs tele van öreg magyar komcsival. Hát ez sajnos igaz - de vigasztaló, hogy ott semmi hatalmuk nincs.

Önjáró Talajgyalu 2009.05.05. 10:11:49

Nemtom, en akarhanyszor athaladtam Ausztrian, mindig ledobbentem, hogy mennyire sotlan, humortalan, elni keptelen nepek lakjak. Persze ez most durva altalanositas, de akkor is, szamomra ez jott at, ez volt a levegoben. Akkor is ha mindenki udvarias meg alapvetoen kedves volt.

Ennek ellenere, Becs tetszett. De arrol is meg vagyok gyozodve, hogy Budapest siman a fasorban hagyhatna 5-6 ev alatt Becset, 60 ev cuccializmus ide vagy oda, ha az itteniek nem kurnak el. De elkurjak...

Szoval igy 30 kornyeken, ahol most jarok, egyre szimpatikusabb a Becsben melozunk, hetvegen hazaugrunk Sopronba koncepcio. (ill. ahhoz kozeli helyre, ahol a csaladom amugyis el, es ketszintes kertes hazat kapok annyiert, amennyiert Bp-n egy 9. emeleti 36nm-es panelt...)

Csak elo kene szedni az altalanos iskolai nemet emlekeket. Jo, egy kilo kenyeret most is tudnek kerni a boltban nemetul, es meg azt is megertem, hogy ein euro funfundzwanzig, de azert az keves, hogy melot is kapjak arrafele...

A nép fia 2009.05.05. 10:14:25

Nagyon szeretnék Bécsben élni, de sajnos németül alig gagyogok valamit. Ha esetleg olyan helyen lehetne munkát vállalni, ahol magyarok vannak, vagy épp angol nyelven...

Glasgow-ban éltem jó darabig, az is pöpec váors. Viszont szinte mindenben más, mint Bécs. Nyüzsgő, rohanó, dinamikus. Közelben sincs hozzá a bécsi nyugalom.

Ha valaki tud bármilyen lehetőséget, akkor írjon!

denorianus@hotmail.com

Kenneth 2009.05.05. 10:21:16

@zotya-DUB:
Hát, én nem nagyon találtam meg ezeket az adatokat, kivéve a budapestit, de azt nem kétlem hogy számszerűségükben akár helyesek is lehetnek.

Viszont az is igaz, hogy egy város úgymond kedveltségét nem feltétlenül az oda látogatók száma határozza meg.
Lehet hogy rómába jóval többen utaztak, de aki oda utazott valószínűleg máshol is járt már, és korántsem biztos, hogy Rómában érezte magát legjobban.
Az ilyen statisztikákban az utazók szubjektív véleménye jelenik meg , és figyelembe veszi a válaszadó azt is, hogy pl Milánóban egy ebédet egy pohár borral nem elit helyen 40 euroért kapsz, Budapesten meg 20 Euroért.

Persze az is igaz, hogy budapestnek lehetne több látogatója is....de ezzel szerintem minden város így van.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.05.05. 10:21:35

@Shenpen:

"hogy ez még mindig jobb, mint ha eltűnnének az emberek valahol Kaliforniában"

Miért?

negeev 2009.05.05. 10:23:09

Ez eléggé elüt a Konzervatórium stílusától. Igazán nem is értem…
Én inkább itthon maradok Budapesten. Nem tudom, hogy kitől várod, hogy felvirágoztassa a várost. Ha azt ajánlod, hogy hagyják el Budapestet a fiatalok, akkor kik fejlesszék fel? Az idősek? Hülyeségeket beszélsz.
Én maradok, mert szerintem ez hazafiasabb tett, mint elkotródni és néha hazajárni, borozgatni.
Persze, kit érdekel, hogy mit teszel. Én maradok.

v2peti 2009.05.05. 10:23:44

Szerintem jól járnának velünk. Több munkát átvehetnénk a törököktől. (pl. buszsofőr) És nem várnánk el a mecsetek építését sem, jó nekünk a Stephansdom is. Legfeljebb lenne még egy magyar nyelvű mise pluszban.

v2peti 2009.05.05. 10:27:20

Egyszer ca. 15 éve olvastam az élhető városok listáján a 3. volt, míg az első Stockholm volt. Míg a mostani listán ők a győztesek, és Stockholm lesüllyedt a 15. szinte, megelőzi őt több város, pl. Berlin is. Ami kissé furcsa, mert ott ha jól tudom a bűnözés azért eléggé nagy.
Persze sógóréknál is vannak bűnözők, de de pl. a jegyautomaták működnek, és nincsenek megrongálva. (Na és a tömegközlekedés is kiválónak mondható, mint sokminden más is.)

___________________________ (törölt) 2009.05.05. 10:28:06

@Úlfhéðinn: mert onnam b*sznak hazajárni is, meg később visszaköltözésre rábeszélni is sokkal nehezebb onnan.

Kenneth 2009.05.05. 10:29:47

Hát, mindenesetre úgy néz ki még maradok én is. Nincs kedvem idegenek között élni, dolgozni. Mondjuk nálam csak angol terület jöhetne szóba amúgy is.
Ha 2010-11 felé nem látszik egy olyan fordulat lehetősége, hogy az adóterheket nagy arányban csökkentsék a szoc kiadások kárára, akkor viszont lehet menni kell. Elvégre nem áldozhatjuk az életünket és munkánkat a nyuggerek és cigányok eltartáására.

___________________________ (törölt) 2009.05.05. 10:30:48

@negeev: "Ha azt ajánlod, hogy hagyják el Budapestet a fiatalok, akkor kik fejlesszék fel?"

NEM, nem azt. Azt, hogy _inkább_ csak ide a szomszédba, mint a világ túlfelére. Azért, mert egyre többen az utóbbit csinálják. Tényleg nem érthető?

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2009.05.05. 10:31:18

@Valandil:
30 ország kb. 40 nagyvárosában éltem már hetekig. Van némi összehasonlítási alapom. Ezen túl elég sok külföldi ismerősöm van, aki itt járt hetekig, olyan is, aki ideköltözött, elvileg sokkal jómodúbb, tisztább és jobb infrastruktúrájú városból.
Nagyon kevés van köztük, aki úgy finnyáskodott volna, mint itt sokan.
Pedig nem csak a szép oldalát látták.
Szó sincs arról, hogy ez ne lenne élhető város, persze sokkal jobbá lehetne és kéne tenni.

De ez a poszt megint a szokásos magyar rinyálásról szól, hogy jaj, de rossz nekünk, jaj, de szörnyű itt a helyzet, debezzeg ott túl...

Bécsben is életem hetekig. Unalmas volt, a boltok bezártak többnyire este 6-7 után, 8-ra kiürültek az utcák jórészt, hétvégén szintén nehéz volt bármit nyitva találni, stb. Nyaralási programhoz jó egy hétre mondjuk, vannak látnivalók, bejártam pár múzeumot, de nem vagyok egy kultúrsznob, és nekem ez a város kicsit döglöttnek tűnt.
Persze lehete, hogy nem a jó helyekre mentem vagy nem jókor.

A nép fia 2009.05.05. 10:34:01

@kholiq: Majd megkérdezzük akkor az arab haverodat, jó? Biztosan ő a mérce.

zotya-DUB · http://bookmrk.wordpress.com/ 2009.05.05. 10:36:54

@Kenneth: pedig ott vannak a mar emlitett helyeken. Persze nemet, angol, francia nyelvtudas nem art.
A mar emlitett szamok helyesek, hidd el. Tudom sokkolo, de sajnos ez van. A szallodak a fovarosban alig 30%-os kihasznaltsaggal mukodnek, evrol evre csokken a turistak szama, mig mashol novekszik 2-8%-ot. Iden kivancsi leszek mi lesz, mert a valsag miatt mindenhol csokkenhet a turistak szama.
A kedveltseget akkor szerinted mi hatarozza meg ha nem az hogy mennyien mennek oda es mennyit koltenek?????

Bp meg nem olcso abszolut. Egy nemet nagyvaros frekventalt helyen ugyanannyiert iszom a sort mint peldaul a Liszt Ferenc teren.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2009.05.05. 10:52:19

1. Lehet, hogy Budapest érdekesebb "buli" szempontból. De más "bulizni" és más itt élni. csak egy plauzibilis példa : melyik fővárosban van az, hogy az egyik legforgalmasabb téren lévő aluljárót terrorizálják éjjelenként a pauperek ? ( Most a Nyugati térre gondolok ).

2. Lehet, hogy Bécs unalmas. De számomra pont ez a vonzerő. Kiszámíthatóság, NYUGALOM, csend, meglepetésektől lehetőség szerint mentes élet.
Tudom, ez vérmérséklet fűggvénye, de nekem nagyon bejönnek az ilyen helyek.
A kísérőjelenségeikkel együtt : p.l. a boltokban "uramnak" szólítanak és nem tegeznek, a negyedben a kisgyerekek szintén "uramnak" szólítanak ( gúny nélkül ), a buszvezető, a vasutas előre köszön, stb.
Ha az ember úgy viselkedik, ahogy elvárják tőle és ahogy civilizált ( p.l. a 3O kmes negyedben 3Ocal megy, még akkor is ha nincs kint a sebességkorlátozás csak egy "Spieledne Kinder" feliratú tábla, ha az ember köszön a buszvezetőnek, amkor leszáll, stb ) akkor hasonló választ kap.
Megfizethetetlen.

3. Lehet Magyarországon is jól élni és keresni, persze. Csakhogy
3.1. Én sajnos olyan ember vagyok, aki nem kíván nagyon hivatali meg egyéb intrikákba belemerülni, hanem szakmailag akarok ott lenni. Magyarországon ebből nehezebben lehet megélni. Kint persze, nem leszel ilyen mentalitással felsővezető, de megvan az évi 6O usque 7O Kd, és annyi bőven elég.
3.2. Magyarországon négy évente RETTEGNI kell, hogy (a) az mszp visszatér a hatalomba vagy (b) az mszo hatalomban marad,
és folytatódik az elkúrás, a lopkovic, a középrétegek ellehetlenítése, a depriváltak és aszociális elemek kultiválása, a leszakadás ( minden szinten ) stb.
Mint mondottam, imádom a nyugalmat és a békét, hogy fontosabb dolgokra ( p.l. munkám, család ) koncentráljak. Így ez a perspektíva nem vonzó.

4. Természetesen mindig magyarnak tekintem magamat ( bár egyesek szerint "rossz magyar" vagyok ). Ugyanis ezt a nyelvet beszélem anyanyelvi szinten, itt nőttem fel, stb.
Kényelemszeretetem azonban azt diktálta, hogy felvegyem egy másik, nyugat európai ország állampolgárságát ( amoiért cserébe le kell majd adnom a magyar állampolgárságot ). Természetesen ez nem egy Mucius Scaevolai cselekedet.
Természetesen soha nem leszek "másik nyugati ország beli".
De. P.l. banki középvezetői ( vagy felsővezetői ) állást INKÁBB kapok ott, mint Magyarországon. ( L. mutyi, irodai intrikák, stb ).
És bár való igaz, hogy nem leszek sohasem az ottani társadalom "teljesértékű" tagja,
DE
azért bizonyos fokig megható volt hallani, hogy ennek pont az ellenkezőjéről gyózködött az a néni a "Gemeintében". akitől az állampolgársági oklevelet megkaptam.
Nagyon sajnálom hogy így alakult.
Nem vagyok rá büszke.
De sajnos a nyugalmam meg az egészségem sokkal többet ér. Lehet "lehazaárulózni", stb., bizonyos szempontból igaza is van annak aki ezt mondja. Én azonban nem tudom, hogy miért érnék többet, ha 4O évesen idegroncs lennék, 5O évesen meg a zInfarktus vinne el.
Mindenesetre az az előnyöm megvan, hogy ezzel az útlevéllel Ausztriában "korlátozás nélkül" ( zonder beperkingen, hehehe ) vállalhatok állást.

Üdvözlök mindenkit.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2009.05.05. 11:00:41

@Shenpen:
Szerintem szimpatikus hozzáállás.
Szerintem haza fognak az emberek jönni ( én is hazajövök ) de majd 5O évesen. Addig gyűjtögetem a pénzt, írogatom a cikkeket meg implementálgatom nekik a SABR t.

off
P.l. a komcsikra pont azért is vagyok mérges, hogy autópályát csináltak és nem vasutat.
Mert milyen jó lenne, ha Bécsbe is Thalys vagy ICE járna és az ember egy óra alatt kinn is lenne. Akár még a Lágymányosból is lehetne Bécsbe ingázni.
on

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.05.05. 11:07:29

@Shenpen:

"mert onnam b*sznak hazajárni is, meg később visszaköltözésre rábeszélni is sokkal nehezebb onnan."

Sztem ez_egyéni_döntés kellene, hogy legyen.
A visszaköltözésre pedig nem lehet rábeszélni senkit.
Vagy hazahúzza a szíve egy idő után, vagy lesz belőle "rrég nam baszélni madjart, you know".

Amúgy ha még sok nyavajgást hallok, elkezdem használni a "zámolyi konzik" kifejezést, (most találtam ki). :DDD

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2009.05.05. 11:08:08

@Scaramella va alla guerra:

Te ülj békében a helyeden, de kintről ne oszd az észt. Vagy gyere haza és segíts jobbá tenni.

ihatethisindapassthingy 2009.05.05. 11:11:29

Úgy látom, itt is megoszlanak az emberek az igényeik szerint.

Szerintem Budapest nem olyan rossz - színes, nyüzsgő és van élet (legalábbis a belvárosban). Ugyanakkor kicsit lepusztult és igénytelen, de ez igaz pl. a legtöbb mediterrán városra Lisszabontól Rómáig, amik ennek ellenére szórakoztatóak és a maguk módján élhetőbbek, mint fővárosunk. Örülnék egy tisztább és rendezettebb városnak, ugyanakkor Bécs kilúgozottsága nélkül (hozzáteszem, erről csak benyomásaim vannak, de mások is említettek ilyesmit a sógorék kapcsán), ami szerintem itt pár kommentelőnek éppenhogy tetszik (merthogy "nyugis"). Én úgy gondolom, egy fővárosnak nem kell feltétlenül irtó nyugodtnak lenni, szívesen látom a sokszínűséget, ugyanakkor rengeteg teendő van az általános igénytelenség terén (utcai szemetelés, aluljárók, stb). Valahová Bécs és Róma közé lőném be az idális fővárosunkat.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2009.05.05. 11:27:05

@Daily Shark:
Nem osztom az észt.
Elismerem, hogy vannak más szempontok is.
Sajnos nem vagyok Don Quijotei típus, a szélmalomharcot a hülyékkel nem kedvelem. A "jobbá tételhez" ez kellene ugyanis.
Hiszen a hülyék úgyis legyőznének a rutinjukkal.

___________________________ (törölt) 2009.05.05. 11:38:17

Még egy gondolat, aztán nem leszek egy darabig. Én úgy érzem - és lehet, hogy ez hiba - hogy "az élet" ill. "élni" kb. definíció szerint az a valami, ami hétvégén történik.

Mert miről szólnak a hétköznapok? Meló, testedzés, házimunka, némi olvasás, vacsi, aztán szovesz. Szóval, semmi más, "csak a kötelező körök".

Ezt kb. mindegy hol csinálod, azaz hogy hétköznap hol dolgozol/"laksz", annyi a lényeg, hogy ne legyen ideggörcs az egész, hanem nyugis legyen.

Az életminőségedet az határozza meg szerintem, _hétvégén_ hol "élsz", mert minden, ami számít, hétvégén történik - barátok, rokonok, kultúra, művelődés, tevékenykedni vmi jó célért stb. stb. stb.

Ld. soproni borvidéki házikó mint cél, nekem legalábbis :)

Lehet, hogy valamit nem jól csinálok persze. Ha valakinek van elképzelése arról, hogyan lehetnek a hét hétfő reggeltől péntek délutánig terjedő időszaka több annál, mint "kötelező körök", írja meg :)

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2009.05.05. 12:25:54

Ja igen.
Mondjuk az ilyen atrocitások kevésbé valószínűek :
autozz.blog.hu/2009/05/05/lekopott_a_lehuzott_ablakon_at
Valahogy nincs kedvem terminátornak kiképezni magamat, mint már mondottam, a NYUGALOM és a CSEND az, amit szeretek.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.05.05. 12:36:26

ettől a poszttól tényleg összefosnák magukat a bécsiek...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2009.05.05. 12:57:57

@Scaramella va alla guerra:
Én budapesti vagyok hetedíziglen. A nyugalomtól és csendtől rosszul vagyok.
Az a tanyasiaknak való.
Sokallom a csendrendeletet és a decibelmérést.
Lehetne az éjszakai élet sokkal zajosabb. Mégsem egy mezőváros.
Vagyis mégis az.

Grgabácsi 2009.05.05. 13:22:00

Bécs masszívan züllik lefelé, slamposodik, de azért még mindig frankó hely.
Viszont ha már, akkor Németország. Különösen ex-NDK, mint pl. Drezda vagy Lipcse. Előbbi helyen volt szerencsém ösztöndíjasként eltölteni kis időt, holnap már mennék is vissza. Gyakorlatilag teljes "NSZK" színvonal bevándorlók nélkül!

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.05.05. 13:23:44

Simon, rég akarom mondani, nem érdemled te meg a Brúszwillisztet: ő egy kispoggár volt, mást sem akart, csak sört vedelni a kertes házában... csak különféle barmok folyton negravarták...

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.05.05. 13:23:50

@bbjnick: Ne mondjon ilyen orángutánságot. :>

A Shenpen egy rendes magyar ember. Csak szereti a birodalmi fővárost.

Ezzel én is vagyok.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.05.05. 13:31:15

aki szereti Bp.-t, az fejtse már ki, kérem... hátha megszeretem... nem csak megszokom.

Sir Humphrey · http://konzervatorium.blog.hu 2009.05.05. 13:32:17

@bbjnick:

Ha már Bécs is hazaárulás, akkor itten nagy baj lehet bbjnick...

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.05.05. 13:33:16

@murci/szamárfül: Nézze mindig új szemmel és cselekedjen benne úgy, ahogy még sosem. Budapestet is szeretni fogja. :>

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.05.05. 13:37:46

Egy anekdót, 1896-ból:
Millenáris kiállítás a Városligetben, Ferencjóskának - meg a plebsnek -, szép kis skanzen épült a szerte nagymagyar tájak vidékek bemutatására.
F.Jóska sétál a kiállításon, az egyik tájjelegű házikó mellé ki van állítva egy derék magyar paraszt, az adott népviseletben. FJ hozzáfordul: -Maga... idevalósi?

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2009.05.05. 14:29:26

@murci/szamárfül:
Igazából a Dzseremiájronsz mondta a szájmonmondját a Brúszvilisznek, mégis ő a magyar. Olyan szépen tud szenvedni, hogy kinevezéses alapon lett a nyertes.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2009.05.05. 14:44:36

@murci/szamárfül:
Szeretem, de nem tudok annyi regényt írni róla, amennyit megérdemel.

nemsissi 2009.05.05. 15:36:20

először is ajánlanám a blogomat, amelyet Bécsben élő magyarként írtam. www.nemsissi.blog.hu - étteremajánló, programok, a város testközelből, stb.
illetve megjegyezném, a 100ezer magyar ötletre, hogy a Schwedenplatz-on lévő Billa előtt rendszeresen tanyáz pár csavargó - hajléktalan külsejű ember, mely jelenség nagyon nem jellemző Bécsre. Ezek az emberek magyarok...

Gallion 2009.05.05. 17:02:38

Budapest egy nagyon kellemes város ha az ember nem befelé forduló szerencsétlen vagy kisnyugdijas. Ha tud élni, ha kitudja használni a várost amiben él akkor szeretni fogja. Aki erre képtelen, annak talán tényleg jobb ha veszi a sátorfáját és máshol óbégat... legalább rájön, hogy a külföldi városok se marcipánból vannak.

Gallion 2009.05.05. 17:11:32

Ja a World Tourism Organisation szerint egy évben Magyarországra kb. 8,8 millió turista érkezik mig Csehországba 6,6 millió. Az kétségtelen, hogy a tendencia nálunk rossz mert csökken éves lebontásban, de az is tény, hogy az előnyünk nem pici.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.05.05. 19:57:02

Mit jelent az, hogy "élhető"? Szerintem semmit, de valaki megcáfolhatja a feltételezésemet :)

zotya-DUB · http://bookmrk.wordpress.com/ 2009.05.05. 21:08:53

@Gallion: melyik evben volt ez? mert 2008ban 7,6 millio turista jott, kb 20 millio vendegejszakaval. (KSH)
A csehekhez meg 13 millio vendeg, akik osszesen 40 millio!!! vendegejszakat toltottek.
Szoval valamit beneztel nagyon..... Az van sajnos hogy sehol sem vagyunk.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.05.05. 21:38:14

@dzsucseharcos:

"Mit jelent az, hogy "élhető"? Szerintem semmit, de valaki megcáfolhatja a feltételezésemet :)"

Na igen, mindenkinek mást. Tehát gyakorlatilag tényleg semmit.

max_headroom 2009.05.05. 23:18:23

@mcs: "kimenni 2-3 évre, megtanulni mindent, amit lehet: az kötelező, mert mindnyájan gazdagodunk belőle.
de kimenni, megvárni, míg itthon jobb lesz, az sima gyávaság."

Azért ez a kérdés jóval bonyolultabb ennél.

Mert mi van, ha valaki évtizedeken át próbált javítani azon, ami ott van, amiért egész életében különcnek, rosszabb esetben futóbolondnak nézték? Amiért esetleg nevetség tárgya lett, vagy éppen kiközösítés áldozata? Az olyannak meddig kell az őshülyeség áradata ellenében nap mint nap élethalálharcot vívnia? Meddig kell rongálnia az idegrendszerét, kockáztatni az egészségét, hogy te ne tartsd gyávának? Tényleg csak azzal bizonyíthatja a bátorságát, ha - mint sokan mások - ő is fiatalon belepusztul abba, ami ma Magyarországon megy?

Olvastam már a hozzászólások között itt, a Konzervatóriumon is olyan veretes marhaságot, hogy a magyar, amikor néhány éves külföldi tartózkodás után hazamegy, már nem tudja felvenni a tempót. Ugyan mivel? Mi az az utóbbi évtizedben produkált, elképesztő eredmény, ami kizárólagosan magyar specialitás, és ami egy - tegyük fel - az amerikai felsőoktatásban diplomát szerzett harmincasnak meghaladná a képességeit?

Talán épp az ehhez hasonló attitűd, az "ezitt" az egyik oka, hogy az az ország és benne Budapest valóban élhetetlen.

Kopiás Attila Steve 2009.05.06. 04:01:59

@Shenpen: Hát, mit mondjak, szerintem legalábbis törekedni lehet rá, hogy a hétköznapok ne mindennapi rutin legyenek, megtalálni bennük az azonnali és hosszútávú értelmet és örömöt, akár filozófus vagy, akár földműves, akár mindkettő egyszerre. Nemtom, asszem engem kicsinálna ha azt érezném, hogy a hétköznapjaim lélektelen mókuskerékből állnak, végülis el lehet őket viselni, de a hétvége az egyetlen, ami éltet.

@max_headroom: "Mert mi van, ha valaki évtizedeken át próbált javítani azon, ami ott van, amiért egész életében különcnek, rosszabb esetben futóbolondnak nézték? Amiért esetleg nevetség tárgya lett, vagy éppen kiközösítés áldozata?"

Story of my life... :+) Szerintem az van, hogy senkitől nem lehet többet elvárni, mint amennyit önszántából szívesen adna. Lehet támogatni abban, hogy szívesebben legyen önzetlen és közösségépítő, de nyilván van benne egy limit. Kényszerből nem megy. Nekem minden autoriter rendszerrel, legyen az reakciós vagy coccialista, pont ez a problémám: megmondják mi a jó én meg akarjam azt csinálni mert különben rossz vagyok. Szóval szerintem egyéni motiváció kérdése. Ha valaki azt érzi, neki oké ha ellép a szarból mert már eleget tett, vagy eleve el sem akarja kezdeni mert reménytelen, akkor hajrá, go for it. Majd azok kavarnak valamit, akik maradnak, oszt vagy lesz elég ember, aki nem csak a saját közvetlen azonnali érdekeit nézi, vagy nem. Csak akkor az ne legyen - ha szabad halkan javasolni valamit - hogy valaki távozásával támogatja a neki nem tetsző irány erősödését és utána szidja a hazai állapotokat. Ez van, minél több olyan ember megy ki, mint az illető, annál kevesebb olyan ember lesz itthon mint ő, ez nem rocket science...

Kopiás Attila Steve 2009.05.06. 04:02:39

@Shenpen: Hát, mit mondjak, szerintem legalábbis törekedni lehet rá, hogy a hétköznapok ne mindennapi rutin legyenek, megtalálni bennük az azonnali és hosszútávú értelmet és örömöt, akár filozófus vagy, akár földműves, akár mindkettő egyszerre. Nemtom, asszem engem kicsinálna ha azt érezném, hogy a hétköznapjaim lélektelen mókuskerékből állnak, végülis el lehet őket viselni, de a hétvége az egyetlen, ami éltet.

@max_headroom: "Mert mi van, ha valaki évtizedeken át próbált javítani azon, ami ott van, amiért egész életében különcnek, rosszabb esetben futóbolondnak nézték? Amiért esetleg nevetség tárgya lett, vagy éppen kiközösítés áldozata?"

Story of my life... :+) Szerintem az van, hogy senkitől nem lehet többet elvárni, mint amennyit önszántából szívesen adna. Lehet támogatni abban, hogy szívesebben legyen önzetlen és közösségépítő, de nyilván van benne egy limit. Kényszerből nem megy. Nekem minden autoriter rendszerrel, legyen az reakciós vagy coccialista, pont ez a problémám: megmondják mi a jó én meg akarjam azt csinálni mert különben rossz vagyok. Szóval szerintem egyéni motiváció kérdése. Ha valaki azt érzi, neki oké ha ellép a szarból mert már eleget tett, vagy eleve el sem akarja kezdeni mert reménytelen, akkor hajrá, go for it. Majd azok kavarnak valamit, akik maradnak, oszt vagy lesz elég ember, aki nem csak a saját közvetlen azonnali érdekeit nézi, vagy nem. Csak akkor az ne legyen - ha szabad halkan javasolni valamit - hogy valaki távozásával támogatja a neki nem tetsző irány erősödését és utána szidja a hazai állapotokat. Ez van, minél több olyan ember megy ki, mint az illető, annál kevesebb olyan ember lesz itthon mint ő, ez nem rocket science...

2009.05.06. 05:08:44

Ha kimész, kérdezd meg az osztrákokat miért utálják annyira a Habsburgokat. Mert hogy mi nem mindig kedveltük őket, az még érthető, de nekik mi bajuk volt az uralkodóval? Ez sosem fért a fejembe. Disznóság. Mikor egész Bécs arra épül, hogy a birodalmi múlt nevezetességeit mutogatják.

meronem 2009.05.06. 09:51:37

Shenpen vonaton fog ülni???? WTF? ;)
@max_headroom: "amikor néhány éves külföldi tartózkodás után hazamegy, már nem tudja felvenni a tempót. Ugyan mivel?"
Azzal pl hogy 2-3 munkahelyen dolgozik a nyugat-európai fizetés töredékéért, meg valahogy madáchosan a közdés maga lesz a cél bizonyos értelemben. :)
(Az amik biztos többet és keményebben melóznak, meg a brókerek is...)

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.05.06. 11:41:52

@murci/szamárfül: "aki szereti Bp.-t, az fejtse már ki, kérem... hátha megszeretem... nem csak megszokom."

Nagyon egyszerű. Mivel már kilenc éve jó távol lakom tőle, amikor visszalátogatok, már turistaként tudom értékelni. Na jó, a Blahán, a Móriczon és a Nyugati tér nekem sem megy, de ha felnézek a régi körúti házakra, akkor szembetűnő, hogy Bp-en valaha kultúrnép lakott, és ők egészen szép dolgokat hagytak az utókorra.

(Egyébként ugyanez a véleményem Kolozsvárról.)

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.05.06. 11:43:11

tehát: "a Blaha, a Móricz és a Nyugati tér nekem sem megy"

J. McClane 2009.05.06. 12:08:20

"Csináljunk Bécsből egy második Budapestet! "
Ne rontsuk le erre a szintre Bécset okés?

freiherr 2009.05.06. 16:58:51

szerintem meg inkább pestet gyarmatosítsuk.

először is el kéne foglalnunk egy utcát, valami stratégiai útvonalat. tüntetően eljárnánk dolgozni, nem hordanánk izomtrikót és fülbevalót (könyörgöm: hol látni ilyen szánalmas ál- G.I. Joe parvenüket, balkániasan agyonparfümözött bohócfigurákat Párizsban vagy Berlinben????), nem öltöznénk bűnözőnek. tiszta lenne az utca, sok gyermek születne. ezeket a gyerekeket nem neveznénk dzsenifernek, milánnak, barbie-nak, alexnek, alexának. hanem józsefnek, máriának, péternek, irénnek. Igen, Irénnek, Jolánnak, Györgynek, Ábelnek, Botondnak, Erzsébetnek. katalinnak, és nem Katának. dacolva az idióta, proletarizált, magyartalan közízléssel. aztán újra létre kéne hozni iskoláinkat, NEMZETI színházunkat, stb. terjeszkedni szép lassan. adófillérjeinkből létrehozni egy valós, a mi vagyonunkat őrző rendőrséget.

egy napon anélkül sétálhatnánk végig este a város belső negyedein, hogy kést szorítanak a torkunkhoz, bűnözőnek öltözött, általunk eltartott megélhetési (félre ne értsetek nem, vagy nemcsak cigány) proletárok nyomnák a gázt a gyalogátkelőhelyen, derékig kihajolva és testi sértéssel fenyegetve, ha lassan és nyugodtan végighaladunk a kijelölt átkelőn, nem várjuk meg alázatosan, hogy elhajtson a majom az ócska kocsijával. egy napon olyan színházi előadásokat tekinthetnénk meg esténként, melyek kínálata nem áll több mint 50 százalékban orosz és/vagy libsibolsi szerzők műveiből, hanem neadj'Isten némi rálátást engednének más kultúrák, a valós európai és nem európai kortárs drámára (és az előadást végre nem az 50-es években erőszakkal meghonosított, a magyar lélektől idegen, az előadást artikulátlanul végigrikácsoltató rendezési stílus dominálna, s az egekért, nem lenne mindig vastaps minden előadás végén minden este a közönség teljes civilizálatlansága okán ); tiszta kirakatok mögött szemlélhetnénk meg az árukat. s a könyveket, melyek nem kizárólag egy szűk, tehetségtelen elit perverz magányát ecsetelnék.

mit szóltok hozzá?

freiherr 2009.05.06. 17:01:56

@csi: szvsz ez vmi háború után kialakult majd megmerevedett túlélési reflex lehet, mint a szerencsétlen németeké, akikbe beleverték, hogy a nemzeti érzés nacionalizmus.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.05.06. 17:28:48

„szerintem meg inkább pestet gyarmatosítsuk.”

Nem rossz ötlet.

„s a könyveket, melyek nem kizárólag egy szűk, tehetségtelen elit perverz magányát ecsetelnék.”

Ez találó volt. :>

freiherr 2009.05.06. 17:29:39

@budai zöld: könyörgöm, nevezzük már nevén: a FEJEKBEN laknak a cigányok? a FEJEKBEN lakik a város történetének első polgármestere, aki nem budapesti, és szarrá fúrja a várost egy soha meg nem épülő metró miatt? a FEJEKBEN lakik a kommunista hatalomátvétel, amely bezáratta az összes, éjjel nyitva tartó kávéházat, tudod mennyi volt itt? és ávósokkal kergette szét a népligeti állandó szórakoztatónegyedet? a FEJEKBEN építik be az összes zöld területet? a FEJEKBEN nem építenek zajvédő falat az m5-ös torkolata mellé???

max_headroom 2009.05.06. 21:40:30

@KA_Steve: "Csak akkor az ne legyen - ha szabad halkan javasolni valamit - hogy valaki távozásával támogatja a neki nem tetsző irány erősödését és utána szidja a hazai állapotokat. Ez van, minél több olyan ember megy ki, mint az illető, annál kevesebb olyan ember lesz itthon mint ő, ez nem rocket science..."

Persze, a matematikája világos, de véleményeket azért ne cenzúrázzunk már. Mert amikor leszólja a balkáni állapotokat, hátha hozzáteszi, amit a kinti tapasztalatai alapján a működőképes modellről tud - na akkor érdemes odafigyelni rá.

@meronem: "Azzal pl hogy 2-3 munkahelyen dolgozik a nyugat-európai fizetés töredékéért, meg valahogy madáchosan a közdés maga lesz a cél bizonyos értelemben."

Talán ezt a tempót nem is _akarja_ felvenni.

"Az amik biztos többet és keményebben melóznak, meg a brókerek is...)"

Ismerek olyan amerikaiakat, akik többet és keményebben dolgoznak, de a kulcsszó inkább ez: hatékonyabban. Ha dolgoznak valamin, annak jóval hamarabb lesz látható / értékelhető / használható eredménye, mint Magyarországon.

És még egy, szintén ilyen fontos - ha nem fontosabb - részlet: ha valaki komoly erőfeszítéseket tesz valahol, nem terem mellette rögtön három tehetségtelen ember, akik irigységből egész nap ellene dolgoznak, intrikálnak. Mert ha esetleg elő is fordulna ilyesmi, akkor garantáltan az utóbbi hármat rúgják ki rövid úton, és nem azt, aki tényleg húz.

Fligo 2009.05.07. 19:20:08

Pestieknek üzenem: NEM CSAK BP-BÖL ÁLL MAGYARORSZÁG!
Egy kisvárosból költöztem Bécsbe, pedig jobban éltem, mint a pestiek.
Ami azt illeti, kutyakaka Bécsben is van. Igen, a vénemberek sza...tják a dögjeiket, ha lehet, a büntetötábla elé.
És nagyon barátságosak az emberek, ha ismerik egymást. Már annyi a külföldi (török, jugo, kínai....), h megváltozott az egész város. Régebben(7-8 éve) nem volt tolongás, türelmesek voltak az emberek egymással, ma viszont, mintha pesten lennék!!!!!
Mit akartok gyarmatosítani, hiszen már megint megelöztek bennünket!
A hivatalokban a német mellett török, szerb, cseh és egyéb nyelvekre is le vannak fordítva a nyomtatványok. Magyarra nem. Bennünket utálnak a sógorok. Talán mert hasonló a kultúránk. A törökök itt olyanok, mint otthon a cigányok. Már terrorizálnak. Mert jogaik vannak.
Higgyétek el, Bécs is beállt a sorba. Nem sok van hátra...

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.05.08. 07:59:45

@Loxon: „szerintem meg inkább pestet gyarmatosítsuk.”

Igaz is, csakhogy az elmúlt másfél évtizedben inkább Pest gyarmatosította Budát. A Feneketlen tó környéke, a Móricz és a többi még a kilencvenes évek elején-közepén is konszolidált volt: most metróépítés, furnérlemezek, fetrengő alkoholisták és piszok.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.05.12. 19:15:23

@Sir Humphrey: & @Loxon:

Nem mondtam, kérdeztem. És nem Shenpen "lebegésre" gondoltam, amikor az "icike-picike hazaárulósdira" rákérdeztem, hanem a kommentek többségében megnyilvánuló "ebben az országban már nem lehet élni se", "menjünk innen", "Magyarország sz*rország" öngerjesztő hisztériára.

ü
bbjnick

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása