Cigányútra tévedtünk

Novák Attila I 2009.02.28. 10:31

Tatárszentgyörgyön agyonlőttek két cigányt, egy ötéves kisfiú is sörétet kapott, hátulról. Esélye sem volt a menekülésre. Ehhez hasonló eset már többször is előfordult, az elkövetők szándéka akkor is egyértelmű volt, kilétük pedig bizonytalan.

Novák Attila írása

Annyi azonban biztos, hogy az áldozatok teljesen vétlenek voltak, viszont a cigánysor szélén laktak, könnyű alkalmat nyújtottak a gyilkosoknak tettük végrehajtására és a menekülésre. Az elmúlt hetek tragikus eseménysora Sólyom László köztársasági elnököt is cselekvésre késztette, ami egyértelmű jelzés arra nézve, hogy komoly válság alakult ki.

Nyilvánvaló, hogy közeledünk a roma-nem roma etnikai polgárháború felé, ahol etnikai alapon is szerveződő roma galerik is működnek, de a romák elleni támadások is fokozódnak. Valami felrobbant, aminek pedig nem kellett volna. Ezért a helyzetért a bal-és a jobboldal is felelős, mert hagytak üszkösödni egy olyan problémát, amivel nem azért nem lehet játszani, mert érdekeket sért, hanem azért, mert a mi bőrünkre megy.

Mik is azok a nézetek, melyek gátját képezik a helyzet helyes szemléletének? A baloldal (és a liberálisok) a romákkal kapcsolatos összes problémát, sőt az esetleges valós és negatív tapasztalatokat is a kirekesztés/rasszizmus címszó alá söpörtek be, a romák szerepéről pedig kizárólag akkor hajlandóak beszélni, ha a romák áldozatok. Ebben a szemléletben, amellett, hogy a konzekvencia nem sajátja, van egyfajta rejtett rasszizmus is, hiszen a romákat passziv elemeknek tekinti, olyanoknak, akik gyerekek, akiket meg kell védeni a felnőttektől, s eltekint attól a ténytől, hogy ők valójában ugyanolyan felnőtt emberek, akiknek jogaik és kötelességeik is egyformán vannak.

Ezt a diskurzust alapvetően a holokauszt emlékezete mozgatja: a cigányokkal, mint kollektívummal kapcsolatos bármiféle negatív vélemény kimondása a gázkamrákhoz vezető út első állomásának nyilváníttatik, amelynek következtében nem csak a fasiszta vagy rasszista nézeteket, hanem a valós problémákról való nyílt beszédet is kisöprik a margóra. Ennek is köszönheti a Jobbik a népszerűségét, mely  úgymond  beszél ezekről a problémákról. (Jean-Marie Le Pen, a francia radikális jobboldali Nemzeti Front vezetője mondta azt régebben, hogy „én kimondom azt, amit ti csak gondoltok".)

Ez a szemlélet nem tud mit kezdeni azzal az etnikai feszültséggel, amely leginkább a szegényebb kelet-magyarországi régiókban alakult ki a romák és nem romák között, ahol súlyos szociális problémák is terhelik a térséget és ahol a szembenállás etnikai színezetet is ölt. Ez a diskurzus teljesen uralkodóvá vált a baloldali-liberális kormányok alatt  az értelmiség meghatározó köreiben főleg –, és jellegzetes lecsapódása az, hogy a gyermekek után járó támogatásokat feltétel nélkül folyósítják, így kifejezettenpénzkereső tevékenységgé vált a gyermekvállalás ebben a csoportban. A magyarság bármely alcsoportjának demográfia megerősödésének  egy alapvetően rossz korfával rendelkező társadalomban  egyébként feltétel nélkül örülnünk kellene, ugyanakkor, ha ezek a demográfiai folyamatok az ország szociális problémáit továbbmélyítik, akkor olyan fékeket kellene beépítenünk a rendszerbe, mely termelőket és adózókat, felnőtteket teremt a segélyezettekből. S nem szociális juttatásra váró gyerkeket.

Ehhez azonban strarégiára lenne szükség, ami hiányzik. Az antiszegregációs, illetve a „gettósítás" (jellemző e szó) elleni tolerancia-kampányok alapvetően becsődöltek, a hamis elvekre épülő kisebbségi önkormányzati rendszer pedig nem képes orvosolni ezeket a problémákat, hiszen nem fejezi ki a magyarországi romák valódi megosztottságát és sokféleségét.

*

Azonban a jobboldalnak is megvan a maga felelőssége a roma ügyekben. Nem pusztán arról van szó, hogy a jobboldali kormányok alatt sem ment sikeresebben előre a roma integráció ügye, nem született roma integrációs terv, nem volt roma politika, és hogy a jobboldali pártokkal szövetséges roma szervezetek ugyanolyan instrumentalizált hatalmi célt töltenek be, mint a baloldalhoz hű roma szervezetek. Hanem arról is, hogy létezik egy jobboldali közeg, ahol meglehetősen masszív cigányellenesség dívik (miközben az MSZP-szavazók körében is létezik a jelenség), és még a jobbközép-konzervatív körökben is hajlamosak leszűkíteni az egész roma-nem roma együttélés zökkenőinek kérdését a rendészetére, mondván, hogy a lényeg az, hogy a cigányoknak az átlagosnál nagyobb „bűnözési hajlandóságát" rendőrök (és esetleg a revitalizált csendőrség) segítségével kell megtorolni, és helyreállítani a rendet.

Természetesen senki sem kérdőjelezi meg azt, hogy a bűnt üldözni kell, és ha szükséges, akkor fokozott rendőri jelenléttel is gátat kell szabni a lopások, rablások és gyilkosságok terjedésének. Ám ez az álláspont attól a ténytől tekint el, hogy ahhoz, hogy a roma társadalom itt tart, komplex okok vezettek. Tehát a helyzetről nem pusztán saját maguk, illetve a többségtől némileg eltérő kulturális-társadalmi normáik tehetnek, hanem a magyar társadalom egészének átalakulása, s a számukra ezzel járó perspektívátlanság. A munkakényszer és a szocialista nagyipar megszűnése (ez korábban felszívta a romák jó részét), ezzel pedig a tömeges roma munkanélküliség elterjedése is fontos szerepet játszott a rossz helyzet kialakulásában, melynek a megoldása sem lehet így pusztán rendőri.

A rendőrség nem ad megélhetést és életcélt a romáknak, nem iskoláztatja őket, nem alakítja ki azt a középosztályt, melyhez asszimilálódni lehetne, maximum a baloldalon „megélhetési bűnözésnek" nevezett jelenségeket előzi és torolja meg. A rendőrségnek más nem is feladata  egyébként. A „Law and Order" híveinek figyelmét ellenben felhívnám arra, hogy a magyarországi büntetésvégrehajtás rendszerének ismerete alapján azt vélelmezhetjük, hogy a javító-nevelő funkció helyett a bűnre való további és visszafordíthatatlan szocializáció valósul meg a börtönökben és fegyházakban, és a büntetési célok közül kizárólag a társadalomból való átmeneti kizárás valósul csak meg. Ami kevés, lássuk be.

Szintén nem nagyon vesznek tudomást a jobboldalon arról, hogy bár valóbanvannak etnikai feszültségek romák és a nem romák között, ám a cigányellenesség sem egy baloldali-liberális khiméra pusztán, hanem létező valóság, a támadásokkal pedig a fizikai agresszió is megjelent a romákkal szemben, jellemzően nem a pénzbehajtó bandákat, hanem a koldusszegény és kiszolgáltatott cigánysort célozva meg.

Mégis, a véleményem az, hogy a cigányok társadalmi problémájának kezelésének mindenkit kielégítő módja inkább érkezhet a konzervatív (konzervatív-liberális) irányból, mint a baloldalról. Mert ez az a világnézeti-politikai áramlat, ahol nem csak a jogokat szajkózzák és nem pusztán megvédendő kisebbséget látnak a romákban, de a rájuk háruló társadalmi és egyéni kötelességeket is számbaveszik. Voltak és vannak a jobboldal felől érkezett pozitív kezdeményezések: Malgot István író-rendezőcigányszinházat is szervezett, Böjte Csaba dévai ferences szerzetes pedigrengeteg roma gyerekkel foglalkozik. Egyikük sem nevezhető a „Tégy a gyűlölet ellen" mozgalom pártpolitikai hívének, vagy az Amnesty International és az SZDSZ közös, helyi aktivistájának...

Ők nem valamiféle aufklérista projekt tárgyaiként tekintenek a romákra, hanem a saját kulturális-társadalmi hagyományuk előnyeinek és hátrányainak tudatában neveltek és nevelnek, valamint a többségi társadalom helyzetének és szükségleteinek alapján próbálnak meg segíteni, cselekedni.

Amúgy meg közel egymillió magyar állampolgárról van szó. Polgártársainkról.

Ezt ne feledjük.

Szerző: Novák Attila

 


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr14971184

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: MALACKA NEWS 2009.03.01. 17:17:32

Vérszagra gyűl ... Tatárszentgyörgyön éppúgy állatok öltek, mint ahogy állat volt az az emberi genommal bíró véglény is, aki Cozma szívében megforgatta 20 centis pengéjét. Ebben egyetértek Bayerral, és bármennyire is tűnhet humánusnak, én nem vagyok hajl…

Trackback: Morcogás egészségügyi reformról és általában 2009.02.28. 23:25:07

A kártya és a kalapMai hír az Indexen: rendőrkézen a pécsi kézigránátos támadás egyik gyanúsítottja. A volt rendőr jelenleg egy óvoda gondnoka, korábban 18 évig rendőrködött. Saját bevallása szerint testvérével együtt a Fekete Kalap nevű hagyományőrző zen…

Trackback: Sárdobáló 2009.02.28. 11:23:04

Beszédes csendÖt nappal a rémes tatárszentgyörgyi gyilkosság után nem maradt más, mint a kétségbeesés és tehetetlenség. Meghalt egy fiatal cigány apuka és az öt éves kisfia, a család többi része pedig megsérült, házuk leégett. A különböző véleményformálók…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Acmee 2009.02.28. 10:54:12

"Minket, magyarokat (+ a magyarként élő cigányokat) pedig az zavar, h:

1. Olyan környékeken, ahol a kisebbség a többség, nincs közbiztonság. Tudom, rendőr mesélte, itt nálunk egy városrészbe be sem mernek menni, csak a rohamosztagosok.

2. Nem hajlandóak a társadalmi normákat betartani, ezzel tulajdonképp magukat minősítik társadalmon kívülinek.

3. A mi befizetett adónkból játszóterek, utak, szórakoztató központok (színház, gyermekházak) építése helyett a cigányság (és itt tennék különbséget a cigány és a "magyar cigány" között) hónapról hónapra megélésébe öntjük a pénzt, ellentételezés nélkül. (Nem azt mondom, hogy nem kell adni nekik. Épp ellenkezőleg, segíteni kell, de nem úgy, hogy közben semmit nem várunk el "cserébe". Falukban, városokban pl. marha sok közmunka elvégzésére lenne lehetőség, amely nem egyenértékű a segély mértékével, de mégis valamelyest ellentételezi, ráadásul a "dolgozó" közvetlen környezetén látja a változást.)

4. A cigányok nagyon kis százaléka próbál meg integrálódni a társadalomba. Nagyobb részük semmit nem tesz érte, a maradék pedig kifejezetten ellenségesen áll hozzá az ilyen próbálkozásokhoz.

Nem kellene nektek is egyből "rasszistát" kiáltani. Felröppentek olyan hírek is, hogy uzsorásbosszú lehet a háttérben, amiről ugye a hatóságok (a mostani "ügymenetet" figyelembe véve) simán hallgathatnak (politika kezére játszás). Szerintem ennek a gyilkosságnak a "beállítása" direkt a közvélemény lecsillapítására tett kísérletnek betudható. Azt viszont feltétlenül bebizonyította, hogy a hatóságoknak hinni nem lehet." by me :)

narancshéja 2009.02.28. 11:04:55

Nem értek egyet a cigányság elvben mindenáron való integrálásával. Szerintem ez a kísérlet megbukott. Vagy határozott, pozitív diszkrimiációs törvényeket kell elfogadtatni, vagy meg kell teremteni a multikulturális együttélés új szabályait: kvázi autonóm közösségekké kell szerveznünk őket és szépen saját magukra bízni teljes negyedek, falvak, gyárak, földek működtetését. Amit tennének, azt önmagukért tennék. Romakommandó, romarendőrség, roma polgármester, roma gyár, roma föld.

kukoid1 2009.02.28. 11:07:53

minek szülnek a cigányok ha ugyse nevelik a fattyaikat csak
lopásra ölésre azalattt az idő alat amig lelőtték őket 300 ujjabb cigus gyereket nemzettek de hogy mi a francnak azt nemtudom

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.02.28. 11:12:39

A gáz az, hogy a cigányság ügyét a szabad és demokratikus Magyarország qrta el. :(

nanena · http://nanena.blog.hu 2009.02.28. 11:23:30

A hatalom dönti el, mi lesz. Mi elégedetlenkedhetünk, befolyásunk nem sok van. Ha marad Gyurcsány, gyakorlatilag a jelenlegi helyzet fog eszkalálódni, a tehetetlenség fog fokozódni. Ha a Jobbik kormányközelbe kerül, a drasztikus megoldások kerülnek terítékre, mert programjuk gyakorlatilag a cigánykérdés megoldásán alapul, s ha nem lépnek, az legitimációjukat kérdőjelezi meg. Orbánnal lehet ez is, az is.

huhaha 2009.02.28. 11:28:51

Nekem már tökre elegem van az egészből. Nem látok kiutat, megoldást. de nem is az én/mi feladatunk lenne ez. Van egy kormánya ennek az országnak - nem?
Én teszem az én dolgomat. Ők miért nem teszik az ő dolgukat? Ha én nem dolgozok, elzavarnak!!!

Heltai Jenő 2009.02.28. 11:35:02

N Attila cikke nagyon okos és nagyon becsületes írás, gratulálok hozzá.

Nem tudom, hallottátok-e Tölgyessyt a hétfő reggeli rádió-műsorában, amikor a cigánykérdésről beszélt. A kulcsa a dolognak, amit kimondott, hogy egy premodern - vagy még középkor előtti, törzsi világ - társadalom él együtt a modern világgal. Következésképpen, ezt nem lehet megérteni a tolerancia-intolerancia fogalmi mezőnyében, mint ahogy a nyugat-európai muszlim kérdést sem.

Kampfer 2009.02.28. 12:12:28

Ez egy vicc... Lehet sokat okoskodni ezzel kapcsolatban, megszólalhat ezer idióta szociológus meg jogtudor és ingyenélő politikus is! A kérdés már nem tudják kezelni... A szadesz, meg ez az elmebeteg maszopos csürhe a fletó vezetésével kiengedte a szellemet a palackból. Jól írták fentebb, sokat nem tudunk tenni, nincs eszköz a kezünkben...! Nincs messze az idő, amikor célszerű lesz a megmaradt kis szutykos forintjainkat konzervekbe és géppisztolyokba fektetni! Mert ha elszabadul a pokol, senki nem fog megvédeni mindket, hacsak saját magunkat meg nem védjük! Ez nem Csehország, vagy Szlovákia, ahol volt bátorság gátat szabni a cigányhordák pusztításának! És itt is látható, hogy ez nem magyar-cigány konfliktus, hanem európai-cigány konfliktus. Nem csak itt nem tudtak integrálódni, hanem szinte sehol a világban! Ennyi nép pedig nem lehet hülye, vagy intoleráns, ahogy ezt a gusztostalan, meg ez a mohácsivéglény el akarha hitetni...
Magánvélemény, hogy a tatárszentgyörgyi cigányokat nem kell bemutatni, épp elég összeütközés volt már velük! A telkünket is ezek törték föl, a környéken az összes település (Peszér, Dabas, Ladánybene, Baracs) gyűlöli őket! Elsőkézből tudom! És azt is, hogy leszarják, hogy hányat lőnek hátba ezek közül... És az igazat megvallva engem sem nagyon hat meg! A kiskunlacházi kislányt leszarta a hatalom, a szadesz meg a sok liboldó! Hát ezt meg én szarom le...! Ennyi gonddal is kevesebb!
K.

nettó tömeg · http://nettotomeg.blog.hu 2009.02.28. 12:14:03

Mostantól dolgozni kell a békéért és a jólétért. És ez nem csak a cigányok dolga, hiszen nem csak nekik fontos.
nettotomeg.blog.hu/2009/02/27/ciganybunozes_es_rasszizmus

smalladam 2009.02.28. 12:47:20

gratulálok attila, tetszett az írás!

sajnos a kommentekből látszik, hogy egyeseknek ebből is csak a cigányhordázás jött le...

Corry 2009.02.28. 13:04:36

@Heltai Jenő:

Én is csatlakozni szeretnék a gratulálók táborához, nagyon jó összefoglalást olvashattam, amely felelősnek érzi magát a cigányság helyzetéért és mindemellett teljességgel kimarad a álpolkorrekt, értelmetlen formában a toleranciára felszólító szöveg.

Az általad idézett Tölgyessy interjú is alátámasztja azt, hogy ezt a kérdést a többségi társadalom toleranciájával csupán megoldani nem lehet, a sokadik tiltakozó levél megírása és aláírása lényegében ugyanazok részéről nem fog sehová vezetni.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.02.28. 13:28:19

azért az nem igaz, hogy csak jobbosok segítenének a romáknak. Rengeteg nem konzervatív szoc.munkást, utcau segítőt ismerek, vagy akár egyházi embert is, akik csinálják ezt, legfeljebb nem ismertek, mint Böjte Csaba.

Aztán az jól ismert dolog a szociológiában, hogy a több gyerekből csak nagyobb szegénység lesz, ezért nem is értem ezt a megélhetési érvet.

Aztán, hogy a "ballibek" nem hiszem, hogy ne lennének hajlandóak a problémákról beszélni, sőt, beszélnek, csak legfeljebb nem úgy, ahogy te/ti szeretnétek.

Most ennyi jutott eszembe, majd még tuti lesz még valami, de lehet, hogy nem.

smalladam 2009.02.28. 13:46:16

@calam: pedig szerintem attilának igaza van mindkét kérdésben

én is úgy látom, hogy eddig képtelenség volt a cigánykérdésről normálisan beszélni

amúgy meg a megélhetési gyerekgyártás jogos. jártál te már cigánytelepen? aki így is-úgy is kurva szegény, annak tök mindegy hány gyereke van, ahhoz képest sokkal nagyobb nyereség az ő szintjén az a mondjuk fejenként 10 ezer forint amit a gyerekenként kap

ennek az egész segély dolognak pont ez a lényege: aki annyira minimál szinten él, annak simán megéri az az összeg is, amiből mondjuk én csak néhány napig tudnék megélni

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.02.28. 13:50:19

@calam: A cigányok közt viszonylag ritka a szociológia PhD.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.02.28. 13:53:46

@smalladam: de érted. Ha bármilyen statisztikát nézel 3 gyerektől felfele nő a szegénység kockázata. Akik alacsony színvonalon élnek azok számára is nyilvánvaló, hogy szarabb lesz, ha lesz még egy gyerekem.

Azt nem értem, hogy mi a kifogásod, hogy nem csak Böjte Csabák segítenek cigányoknak, csöviknek, hanem kifejezetten nem konzervatívok is.

A másik, hogy nem tudom, hogy volt-e a kezedben szociológiai szemle, vagy tanulmánykötet, vagy könyv. Ott elég sokat írtak a cigányok problémáiról, csak artikulátlan, empirikusan alátámasztva.

Azt egyelőre nem látom biztosítva, hogy bárki megoldaná a kérdést. Én úgy látom, hogy vannak mondjuk szociológusok/szociálpolitikusok egyetemeken, kutatóintézetekben, akik tök mást mondanak, mint amit rájuk hivatkozva a kormányok csinálnak, és a felelősség a mindenkori kormányé/képviselőké. Ilyen szempontból nem nagyon várható javulás.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.02.28. 13:54:18

@tölgy: hopp, erre nem gondoltam:)

NovákAttila 2009.02.28. 14:00:40

Calam,
nem állítottam, hogy kizárólag konzervatív kezdeményezések voltak/vannak, pl. Bíró András Autonómia Alapítványát (roma kisvállalkozókat segít), illetve Derdák Tibor pedagógia munkásságát (francia nyelvet tanít falusi cigány iskolákban) nagyon sokra tartom. Viszont azt állítom, hogy a roma-nem roma együttélés zavarait, sőt viharait kizárólagosan a többségi társadalom rasszizmusaként való beállítás nem csak, hogy demagóg és kontraproduktív, de még csak nem is igaz. Márpedig ez a beszédmód uralja a "hivatalos" diskurzust (most a radijobbról nem beszélnék), mely a romákban áldozatokat lát és alapvetően kizárólag a többségi társadalomra terheli rá az egész kérdés súlyát. Eltekint attól, hogy a romák egy speciális etnikai csoport, amelynek sajátos jegyei vannak és eszerint kellene a problémájukat kezelni. Nem "megoldani", mert azt nem lehet.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.02.28. 14:10:14

@NovákAttila: Szerintem senki nem állítja, hogy a romák problémáiért kizárólag a többségi társadalom lenne a felelős. Én biztosan nem. De az biztos, hogy van egy társadalmi struktúra, ami kialakítja a mai fennálló helyzetet és a szerkezet nyertesei nem a cigányok.

De nyilván a cigányokon (persze kik is ők?) komoly felelősség van, de valahogy azért az létszik, hogy az érdekérvényesítő képességük sokkal gyengébb, mint másoknak.

smalladam 2009.02.28. 14:11:03

@calam: láttam már ilyen tanulmányokat, de tudod az a baj, hogy kismilliárd ilyet lehet írni, ha azok akiknek a kezükben van a probléma kezelési lehetősége egyrészt, másrészt pedig a tömegek befolyásolási lehetősége (v.ö. közbeszéd), nos azok valahogy kurvára nem azt csinálják

ez ugyanaz, mint hogy vannak gazdasági szakemberek, akik megmondják a zorbánnak a tutit, majd ezután ő kiáll a pódiumra és előadja a szokásos "zemberek" dumát.

azok nélkül, akik a tudást eszközzé tudják alakítani, az egész lófaszt sem ér. és ma magyarországon pont az van, hogy akik tudnák, azok nem teszik. ez a baj.

phaidros 2009.02.28. 14:58:35

@smalladam: Vagy elmenekülnek, mint az RD blog írója.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.02.28. 15:20:56

Jó írás, bár a problémának még több komponense van. Egyszer megérné az összeset (amennyire lehet) számba venni.

tony montana 2009.02.28. 15:33:03

Gratulálok a cikkhez Novák Attilának!
Talán annyit fűznék hozzá,hogy a rendszerváltó politikusok, szinte semmit nem tettek a romák felzárkoztatására.Talán csak a Kádár rendszerben volt valami lehetőségük a munkára.Persze ahol kötelező volt,hiszen akkor még kötelező volt:KMK!Persze csak ott is segédmunkásnak feleltek meg,hisz valamiért annak a rendszernek sem volt érdeke a romák integrálása.A felzárkoztatási programokról csak annyit,hogy nincsen!!IVannak olyan barátaim,akiknek kerestünk segitséget továbbtanulásban,vagy állás keresésben,és semmit nem találtunk.Sem a neten,sem a cigányönkormányzatokban!!!Amikor bemész hozzájuk,csak vonogatják a vállukat,és mosolyognak,hogy nincsen sajnos semmire pénz:)Persze Farkas Flórinak.Horváth Aladárnak és a többinek van pénz luxusautókra.Akik a vezetőinkhez fordulnak nem pénzt kérnek,csak lehetőséget a "kitöréshez".És azt persze ezektől az emberektől nem kapják meg,hisz akkor jönne egy új,és tanult roma fiatal réteg,aki ezeken változtatna.Lehet tanulmányokat írni,de ezeknek az író diákoknak bekéne költözni az alanyaikhoz,és akkor talán valamit megértenének.
Kampfer:Gondolom te jártál Szlovákiába,Csehországban ahol véget vetetk a "cigányhordák"pusztitásának.Én jártam,és ott van egy kis külömbség a mi helyzetünkhöz képes.Ott nem volt kollektív megbélyegzés,a cigányok ellen.Romániában a román és cigány együtt gyászolt Marian Cosmáért.nem voltak cigány üldözések.
A kiskunlacházi kislányt látom szerinted romák ölték meg ugye?Én erre azt mondom,még senki nem tudja ki volt,és nincs semmi bizonyiték,hogy romák tették volna.
És ez a jobb oldali politikusok és média hibálya.Lásd:Hír tévé,echo tévé,magyar hírlap,magyar nemzet.És amikor a hír tévé látta,hogy kiszabadult a szellem a palackból,az ők hathatós sgitségével,mit csinálnak.roma költők verseit mutogatják,roma főző müsorokat sugároznak stb.Szerintem csak egyszerübb lenne elnézést kérni az uszitgatásokért.
Amúgy jártam európa sok országában,de nem tapasztaltam,hogy nem bírnának együtt élni a romákkal.Franciország,Olaszország nagyszerűen asszociálodtak a romák.De Spanyolország erre a legjobb példa,tökéletes szimbiozisban,élnek és tökéletesen létre hoztak egy közös kultúrát.
És egy sajnálatos tény:senkit nem érdekelt nyugaton,hogy félig roma vagyok,de mikor megtudták hogy magyar vagyok,gyanakodva figyelgettek.
Minket magyarokat nem nagyon kedvelnek a közvetlen szomszédjaink sem(románok,szlovákok,csehek),és az uniós társaink sem(franciaország,németek,ausztria)
Erre egy példa:Beszéltem sok horvát emberrel mikor nyaraltam,és nem értékelték azt látni a magyar autókon(jobb oldali szimpatizánsoknál),hogy nagy magyarországos matrica van rajtuk,ahol az országuk sehol nincsen,vagyis van,a magyar korona részeként.
Hisz lássuk be,mi magyarok sem értékelnénk,ha egy osztrák autóján a Habsburg birodalmi matrica figyelne,ahol magyarország helyén a kétfejű sas pózólna.
Köszönöm,hogy hozzá szólhadtam.
Üdv nindenkinek

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.02.28. 15:49:31

@tony montana:

Szerintem olvass utána, mit is jelent a náci (nemzetiszocialista) kifejezés, majd olvasd újra a komment(jei)det.

ü
bbjnick

osborne 2009.02.28. 16:01:05

korrekt cikk. és igen, a szélsőséges pártok megerősödése annak (is) köszönhető, hogy a nagy pártok hallgatnak vagy rasszistáznak fontos etnikai ügyekben. a brit BNP is hasonló okokból növeli táborát ma:

www.thefirstpost.co.uk/46597,opinion,how-the-bnp-moved-into-the-political-mainstream?WTmc_id=rss

bryan 2009.02.28. 16:19:15

Valójában szerintem mindkét oldali megoldásokra szükség lenne. Ahogy a jobb és baloldal hosszútávú stratégiai együtműködésére is ebben a kérdésben. Az úgy nem megy, hogy négyévente változik a stratégia, (egyszer law&order restriktív, aztán osztogató szociális). Ez egy olyan kérdés, ahol már a megoldáshoz (integráció) való közelkerülés is alsó hangon 20 év. Ha lebontjuk négy éves ciklusokra a dolgot akkor száz, vagy végtelen. Nem látom azt, hogy a jobb oldali megoldási tervek jobbak lennének mint a balosok, inkább azt figyeltem meg, hogy mindkét oldalnak félmegoldásai vannak, amik a másik nélkül nem működnek. Kiszámíthatóság nélkül meg megette a fene az egészet.

tallian.miklos 2009.02.28. 16:35:11

@calam: én meg erre hadd mondjam azt, hogy a magyar szociológus által készített statisztikát nyersen és egyszerűen nem hiszem el. Nemcsak azért, mert eleve problémás interpretálni azokat a kérdéseket, hogy "Ön mennyire utálja a cigányokat?" Másrészt pedig, no offense, de elég TáTK-os kollegát ismerek ahhoz, hogy reprezentatív mintával rendelkezzem a statisztikai szaktudásukról...

Másrészt pedig a szegénység - gyerekszám összefüggésnek csak egy összetevője a szociális támogatások kérdés. _Általánosságban_ az van, hogy az egy kulturális minta, hogy a plusz erőforrást jólétbe, megtakarításba vagy ilyesmibe fekteti egy populáció, vagy rögtön minden többletet az egyedszám növelésére fordítanak. A két állapot közt nem egyszerű az átmenet, az európai-amerikai kultúrkörnek is eltartott egy ideig.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.02.28. 17:22:25

@tony montana:
Nos, nem mindenki tv-ből tájékozódik. Van akinek a szomszédja cigány.
És vannak, akik tömegközlekednek, pesti kerületekben élnek - szerintem is elkúrták. Mindezeknek van ilyen-olyan tapasztaltuk.

Felhívnám a figyelmét, hogy a "rasszista jobboldal" üzit főleg exportra állította elő a Központ, és persze a honi netes világ számára, de legalább ilyen fontos vagy fontosabb az utca népének az "Orsós Orbán" üzenet. Dialektikusan.

osborne 2009.02.28. 17:30:38

tony, nem a médiát kell okolni, a rendvédelmet számonkérni miért nem jutnak előre pl Kiskunlacházán. Romániát említed még, gondolom ott még van vagy már van tekintélye a rendőrségnek. Itthon az elpárolgott. Vagy ott is vonulhatnak vidéki gangek erődemóként gond nélkül?

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.02.28. 17:33:52

@tallian.miklos: asszem te sem sok kutatást láthattál. Ugyanis nem az előítélet kutatásokról van szó, bár ha azok konkrét mennyiségek kimutatására nem alkalmasak arra igen,hogy tendenciákat mutassanak.

A ma jellemzően sokat publikáló szociológusok még nem a TáTK végeztek, szóval nekik van statisztikai tudásuk és biztos vagyok benne, hogy a TáTK is van olyan aki rendelkezik ilyennek.

A második bekezdést bocsánat, de nem értem pontosan.

Bell & Sebastian 2009.02.28. 17:40:44

-Funkcionális analfabetizmus felszámolása szegregált iskolákban
-Szakmunkásképzők a trad. cigány és hiány szakmákra
-Életvezetés-segítő központok (szociológusok)
-Átnevelő táborok
-Végső esetben gettósítás kijárási tilalommal a kriminalizáltaknak (börtön helyett)

Megjegyzem a mostani válság fő oka is az, hogy olyanoknak pumpáltak pénzt, akik arra méltatlanok, cserébe meg az egyenlőbbek semmiről sem mondtak le, sőt! Eltették a jutalékukat.

star77 2009.02.28. 18:09:54

Amúgy látta,vagy olvasta vki a "roma felzárkóztatási programot",v netán tudja vki,hogy konkrétan az a 120 mrd Forint mire ment el?ez a helyzet nem fog megoldódni.csak rosszabb lesz.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.02.28. 18:16:43

@calam:
OFF
Úgy tűnik, Maga ismeri ezt a szociológus világot. Tudna ajánlani egy kihagyhatatlan, fontos könyvet, amit magyar szociológus írt mostanában?
Mondjuk ilyen égető ügyben, mint a cigányság.
ON

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2009.02.28. 18:42:50

"a romák szerepéről pedig kizárólag akkor hajlandóak beszélni, ha a romák áldozatok. Ebben a szemléletben, amellett, hogy a konzekvencia nem sajátja, van egyfajta rejtett rasszizmus is..."

Egyfajta? Ebben nem egyfajta rasszizmus van, hanem ugyanolyan rasszizmus, mint amivel a Jobbikot szokás vádolni. A romákról ugyanis nem csak akkor írnak, ha áldozatok, hanem mindig és kizárólag áldozatként tüntetik fel őket.
Arról nem is beszélve, hogy nem az a rasszista, aki külső antropológiai ismérvek alapján valamilyen negatív megállapítást tesz, hanem aki külső antropológiai jegyek alapján általánosít, független attól, hogy a megállapításának tartalma pozitív, vagy negatív.
Ld. még:

republicator.blog.hu/2008/07/22/lora_fel

Egyébként Magyarországon nincsenek egymillióan.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.02.28. 18:42:57

@Bell & Sebastian:
Ha calam és a többiek tudnák, hogy a szegénységből milyen jól megél a "szakma". :(
És ha nő a szar, akkor a "szakma" is több mogyihoz jut. A kudarcát meg mindig meg tudja magyarázni - a többség rasszizmusával, a Hold járásával, stb. -, tulajdonképpen saját maga minőségellenőre. A legideálisabb állapot.

balazsisandor · http://bakasztorik.blog.hu 2009.02.28. 18:50:14

Mielőtt megítélsz bárkit, járj egy mérföldet a mokaszinjében- indián mondás

tallian.miklos 2009.02.28. 19:14:23

@calam: Nagyon egyszerű. Az oksági viszony fordított, nem azért van sok gyerek, hogy sok legyen a szoctám, hanem azért sok a gyerek, mert van szoctám. Ez nem cigány sajátosság, hanem premodern, preindusztriális kulturális stratégia: minden pluszforrást azonnal utóddá konvertálni.

A posztindusztriális stratégia sokkal inkább a jólétbe fekteti a többletforrásokat.

Ez nem ilyen tudatos dolog egyébként, hanem kulturális norma-szerűség. Az ipari forradalom előtt Európában is ez volt egyébként.

(Aki meg még nem a TáTK-on végzett, most az tanít ott, és engedi át azokat, akiket. Olyan matematikai színvonallal, amilyennel. Pedig ez nem kötelező, és nem is mindenki csinálja a szociológusok közül sem, igaz, nekik komoly ügyfeleik vannak, nem a magyar állam. Én sem tanítok inkább, minthogy rám legyen fogva, hogy analfabéták diplomájában működöm közre.)

juhász.jenő 2009.02.28. 19:41:31

Néhány napja mélységes szégyenérzettel hallgattam, a TV-t. Egy megszólaló elmagyarázta nekem, hogy mennyire hiányzik belőlem a tolerancia, ha nem tudom elfogadni, hogy egyes kisebbségek identitástudatának része egyéni stílusuk, sajátos kommunikációs rendszerük. Igenis meg kell tanulnunk értékelni, hogy más hangerővel és gesztikulációval és más szubkultúrájukkal színesítik az ország életét. A többség hibája, ha nem tudja ezt befogadni.
Meg kell tanulnunk, hogy nem kell attól megijedni és félni, ha hangoskodnak, vagy többen jelennek meg hirtelen, mert náluk nagy a közösségi összetartás és ezt tisztelni kell, számukra ez a természetes.
Én nagyon szégyelltem magam, hogy nem tudtam tolerálni, amikor friss császármetszésen átesett lányom arról mesélt, hogy a műtőből kitolva egy 10 fős család üvöltözött a kórteremben, egy másik anyuka nem tudott szoptatni, mert 5-6 idegen férfi lökdöste az ágyát és két markos biztonsági őr sem tudta a családot eltávolítani a kórteremből, mert nekik joguk volt meglátogatni a másnap hazamenő rokonukat.

Szégyellem, hogy igyekszem minél hamarabb leszállni a buszról, ha egy 8-10 fős csapat felszáll, üvöltözik, a berendezést rugdossák és alaposan megnézik a kézitáskámat.

Szégyellem, hogy eszembe jutott, hogy a békés egymásmellettélés számomra azt jelenti, hogy mindkét fél igyekszik alkalmazkodni a másikhoz és nem azt, hogy az egyik fél mindent eltűr.

Álszent szövegekkel és ostoba elvekkel csak félrevezetni lehet, de megoldást találni nem.

Bell & Sebastian 2009.02.28. 19:47:27

@juhász.jenő:

Hja kérem, az elméleti tolerancia gyakorlatilag rasszizmus.
Oda-vissza!

osborne 2009.02.28. 19:51:54

btw amúgy én is attól tartok, ahogy a szövegben is előkerül, hogy etnikai polgárhábóroú(szerűség) van itthon kibontakozóban, amit a politikaa saját politikai érdekei alapján benzinel. közben emberéletek vesznek el, brutális.

hatláb · http://ebenci.blog.hu 2009.02.28. 20:27:30

Szintén gratulálok az íráshoz, nagyon velősen megfogalmazza a problémát. Sajnálom, hogy sokan ezt a kommentlehetőséget is csak az agressziójuk kiéléseként használják föl.

Bell & Sebastian 2009.02.28. :
-Tradicionális cigány szakmák a kosárfonás és a vályogvetés. Az előzőt ma gépek végzik, a másikra nincsen szükség. Ergo erre nem lehet iskolát alapítani.

- Átnevelő táborok és gettók kijárási tilalommal. Nem emlékeztet ez téged valamire?

doktorur 2009.02.28. 21:18:47

@tölgy: bocsásson meg kedves Tölgy, hogy ilyen aprósággal zavarom, de nyelvünkben az "ideális" szó önmagában felsôfokú, így további fokozása hibás. Ellentétben kifejtett véleményével, amellyel ismételten egyet kell értenem...

Bell & Sebastian 2009.02.28. 21:20:27

@hatláb:

Persze hogy, de majd megkérünk egy szociológust, keresztelje át.

Van több ilyen szakma is, most élik majd reneszánszukat, egy kis propagandéval megsegítve.

Nem nagyon van más, de mondd ha tudsz...

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2009.02.28. 21:24:09

Novák Attila írásával nagy részben egyetértek, viszont a kommentelők között többek által is dícsért Tölgyessi-véleménnyel nagyon nem. Persze abban igaza van Tölgyesinek, hogya kérdést nem lehet tolerancia-intolerancia problémaként kezelni, viszont, hogy itt egy modern és egy premodern kultúra összeütközéséről lenne szó... nagyon nem értek egyet.

A cigányság esetében szó sincs premodern törzsi társadalomról, meg kulturális közegről. A hazai cigányság,kulturális és társadalmi közege nettó deklasszált underclass kultúra.
(a tradícionális kulturális elemekből gyak. semmi nem maradt. - max. annyi, amennyit az underclass kultúra mindig integrál... pl. az összes underclass csoportról az a hír járja, hoy a "vérükben van" a zene..)

Ugyanazon jelenségeket produkálja, mint az arab-kelet-európai-török-hindi-filippinó-stb. kolóniák Nyugat Európában, a spanyol és afroamerikai közösségek az USA-ban.
Vagy, mint a század eleji olasz(szicíliai) amerikai diaszpóra, vagy a bevándorló írek (akiket ugye gipsynek hívtak), esetleg az akkori IQ tesztek szerint en block debil lengyel bevándorlók.

Persze attól még, hogy az underclass kultura elemei nem a cigány/latin/arab/hindi/török/román tradicionalitásban gyökereznek, ugyanúgy kulturális elemek maradnak.
Öröklődő mintákkal, stb. Ilyen módon a probléma valóban kulturális jellegű is.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.02.28. 21:32:26

@doktorur: Igaz van, pongyola kifejezés :(
Javítanám, ha tudnám.

Arkhimédész 2009.02.28. 22:32:01

Csatlakozom én is a cikkhez gratulálók népes társaságához.
Eza a fajta problémafelvetés kellene hogy legyen egy új közmegegyezés és közös kiútkeresés alapja.

zsögödbenő 2009.02.28. 22:41:25

Kedves Novák Attila!
Sajnos sok kommentelővel szemben nehezen találok dícsérnivalót az írásában (Ön amúgy is szent tehénként kezelt a kommentelők között a jelek szerint, hiszen rednszerint tiszteletükről, csodálatukról, egyetértésükről biztosítják, írjon bármiről is). Rögtön az elején konkludálva: ez pusztán liberós toposzok halmozása, némi álfüggetlenséggel tetézve.

1. "Annyi azonban biztos, hogy az áldozatok teljesen vétlenek voltak" Rögtön a kezdettekkor sajátos kijelentés olvasható Öntől. Tudja, a bűncselekmények áldozatai rendszerint "teljesen vétlenek". Ez már csak így van. ÉS teszem fel, ha nem lettek volna azok (persze ez is jó kérdés, ki a vétlen és kit nem minősítene annak, csak úgy teoretice), akkor az az elkövetett szörnyű bűncselekményt más megvilágításba helyezné? Ha válasza nem, miért emelte ki ezt a "tényt"???

2. "Nyilvánvaló, hogy közeledünk a roma-nem roma etnikai polgárháború felé, ahol etnikai alapon is szerveződő roma galerik is működnek, de a romák elleni támadások is fokozódnak." Ez Kolompár Orbán copyrigthja, ne vegye el tőle. Amúgy meg ostobaság. A hírszerzőt belinkelni ennek "igazolására" meglehetősen egyedi módszer. Mit jelent az, hogy közeledünk? Miben nyilvánulna meg ez a polgárháború? Számszerűen hány olyan bűncselekményt követnek el évente, amelynek nyilvánvalóan cigányellenes oka van? A tatárszentgyörgyi ügyet talán egyelőre nem kellene példaként állítani, finoman szólva is zavaros a kép, az etnikai indíttatáson kívül még lehet néhány egyéb ok is mögötte...Különben is szeretnek az ártatlanság vélelmére hivatkozni (persze azt nem tudják, mit jelent, de olyan jól hangzik liberós oldalon) - akkor ugye le nem zárt bnügyről ne állítsunk tényként feltételezéseket.

3. "Azonban a jobboldalnak is megvan a maga felelőssége a roma ügyekben. [...] létezik egy jobboldali közeg, ahol meglehetősen masszív cigányellenesség dívik" Vajon miért érez késztetést arra, hogy a politikai osztályt úgy egészében elmeszelje? Hogy egyforma felelősséget lásson mindkét oldal esetében? Az, hogy valaki nem szereti a cigányokat (hajléktalanokat, buzikat, magyarokat, árpádsávosokat etc.) önmagában milyen problémát gerjeszt?

4. " helyzetről nem pusztán saját maguk, illetve a többségtől némileg eltérő kulturális-társadalmi normáik tehetnek, hanem a magyar társadalom egészének átalakulása, s a számukra ezzel járó perspektívátlanság." Hát persze. Azért jelennek meg csoportban, félelmet keltve (és akkor még valódi bűncselekmény elkövetéséről nem si beszélünk), mert perspektívátlanok szegények. Nincs nekik más módszer soktízezres mobiltelefont szerezni, plazmatévét bámulni, mert nincs perspektíva. Különösen vidéken lehetetlen az, hogy ne a nyugdíjasok kertjeit dészmálják meg, hanem maguk is kapirgáljanak kicsit a házaikhoz tartozó területen, hogy legalább ne trágyadombnak nézzen ki. A perspektíva nélküliség taszítja a bűn karjaiba a fuxos nagyváros cigánygyerekeket, hogy tanáraikat verbálisan, időnként tettlegesen is bántalmazzák, dolgos szüleiket és népes rokonságukat, hogy hétköznap munkaidően nagy tömegben jelenjenek meg közintézményekben követelve olyan elbánást, ami másnak nem jár, torolva meg vélt sérelmeket egyből agresszióval stb. A perspektíva hiánya okozta, hogy a nyolcvanas éveiben járó öregsasszony szemét ki kellett nyomni, lábát levágni, fejébe baltát csapni, és még meg is erőszakolni. Ugye?

5. "A „Law and Order" híveinek figyelmét ellenben felhívnám arra, hogy a magyarországi büntetésvégrehajtás rendszerének ismerete alapján azt vélelmezhetjük, hogy a javító-nevelő funkció helyett a bűnre való további és visszafordíthatatlan szocializáció valósul meg a börtönökben és fegyházakban, és a büntetési célok közül kizárólag a társadalomból való átmeneti kizárás valósul csak meg." Kedves NA, örülök, hogy mindenhez ért. Igazi reneszánsz ember. Mennyit ud ön a mai magyar büntetésvégrehajtás világáról? ÉS úgy általában a büntetés elméleti és gyakorlati okairól, végrehajtásáról, tapasztalatairól, céljairól? A javító-nevelő funkció enyhén szólva oldszkúl nézet, úgy másfél évszázadnál is régebbi. Azóta átalakult a bűnözés és az arról szóló elmélet, jogalkotás, jogalkalmazás. Persze nem píszi azt modnani, hogy ez a funkció sok esetben haszontalan és értelmetlen, de a valódi szakma (nem az a 2-3 "kriminológus, akiket a sajtóban lát/hall/olvas) nagyjából így látja ezt. Szép dogma volt, hogy a büntetés majd megjavít, ha megfelelő környezetbe kerül az elítélt. Sajnos az esetek nagy százalékában, különösen bizonyos elkövetői típusoknál nem működik. Lehet ezt nem elfogadni se hall se lát Dömötör módjára - kérdés, hogy a tolerancia jóleső érzésén kívül milyen előnnyel jár....

6. " támadásokkal pedig a fizikai agresszió is megjelent a romákkal szemben, jellemzően nem a pénzbehajtó bandákat, hanem a koldusszegény és kiszolgáltatott cigánysort célozva meg." Mint fentebb is kérdeztem, vajon hány olyan agresszív cselekmlnyről tudunk, amelynek nyilvánvalóan etnikai oka volt cigány sérelmére elkövetve? Vajon píszí összeszámolni a cigány által nem cigány sérelmére elkövetett hasonló cselekmlényeket is? Ha netán hasonló szám (netán magasabb) jönne ki, leírja majd azt is, hogy megjelent a fizikai agresszió a magyarokkal szemben????

Tgr 2009.02.28. 22:44:43

A Konzervatórium láthatólag ráállt azoknak a cigányos cikkeknek a sorozatgyártására, amik úgy épülnek fel, hogy a szerző szörnyülködik az aktuális szörnyülködnivalón, elpufogtat néhány közhelyt, vállon veregeti saját magukat, hogy mennyivel jobb a konzervatív felelősség-perspektíva a liberális(?) elnyomottság-perspektívánál, majd elbúcsúzik az olvasótól. Ez elmegy egyszer, elmegy kétszer, de egy idő után elég unalmas olyan cikkeket olvasni, amiknek az írásakor mintha a bevezetés és a tárgyalás között félúton elfogyott volna a billentyűzetből a tinta.

Ez a perspektíva-kérdés biztosan izgalmas teoretikus probléma, de a társadalmi problémák nem attól oldódnak meg, hogy hogy nézzük őket, hanem konkrét intézkedésektől (amely intézkedések sikere esetleg, utólag, igazolhat egy nézőpontot, bár ez a népesség problémasújtotta területen élő, ámde filozófiai PhD-vel nem rendelkező része számára kevésbé érdekes). Ilyenek azonban nem nagyon látszanak ki a cikkből, hacsak nem gondoljuk, hogy a törvények betartatása konzervatív találmány.

zsögödbenő 2009.02.28. 22:45:56

Ja és a 6. ponthoz: erős a gyanú, hogy a "koldusszegény és kszolgáltatott cigányosr " elleni támadások mögött éppenhogy a pénzbehajtó bandákat lássuk elkövetőként....

NovákAttila 2009.02.28. 22:49:07

@zsögödbenő: Kedves ZSB,
sajnos Ön ugyanazzal az eszközzel él, mint amilyet nekem tulajdonít. Szóval, a lényeg az, hogy a cigányok sérelmére elkövetett - s teljesen irracionálisnak tűnő - bárki által elkövetett fizikai atrocitás motívumai közül kizárja az etnikait, ugyanakkor a bármely cigány által elkövetett (esetleges) köztörvényes bűncselekmények esetén pedig minden esetben feltételezi azt.
Nem túl logikus, Uram. Kérem, hogy gondolja át a gondolatmenetét.
A másik az, hogy a cigányok jó részének nincs plazmatévéje, terepjárója, ésatöbbi, ez olyan urban legend, amely semmi másra nem jó, minthogy fenntartsa a valóban létező negatív etnikai sztereotopizálást - az anyagi javak tekintetében is.
De hogyha hoz erről valamilyen adatfélét, átgondolom érveit.

zsögödbenő 2009.02.28. 22:55:10

@NovákAttila: nem zártam ki, csupán arra utaltam, hogy az esetek egy részében nincs ilyen motívum. Továbbá egyáltalán nem feltételeztem egyetlen mondatomban sem, hogy a cigányok által elkövetett bűncselekmények mindegyike mögött etnikai ok lenne. Pusztán azt állítottam, hogy vannak ilyenek is - tehát ha már egyenlő mércével mérünk, ezt is emlejük ki.
Szerintem meg éppenhogy nem urban legend. Nézze meg a tudósításokat, amelyekben nyiltakoznak akár ilyen cselekmények után, akár egyéb apropóból. Tény, hogy szörnyű körülmények között élnek rengetegen, de ezek a berendezési tárgyak mindig elengedhetetlenül ott vannak. Egyébként személyes tapasztalatom is van erről, mielőtt arra gondolna bárki, hogy a médiából tájékozódó, nagyvárosból ki nem mozduló lennék. Urban legend sokkal inkább a családszeretet etc. Adatféle, mármint pl. megszámolható nyilván nincs erről, de ez a tapasztalat (ami nem mevetendő információszerzés szempontjából).
Egyébként érdeklődve várom a többi állításomra vonatkozó véleményét.
Üdv.

Határozott Szándék (törölt) 2009.02.28. 23:25:44

@zsögödbenő: "Tény, hogy szörnyű körülmények között élnek rengetegen, de ezek a berendezési tárgyak mindig elengedhetetlenül ott vannak. "

Azért az elég valószínű, hogy ha ott vannak, akkor nem éppen a boltban lettek megvásárolva, tehát a szegénység tényén semmit nem változtat. Csak éppen ilyen esett le a teherautóról...

zsögödbenő 2009.02.28. 23:44:23

@Határozott Szándék: pedig de. Az ilyet rendszerint boltban szokták venni. Épp ezért álságos a szegénységen hörögni. ahogy nyilván óriási gyermekszeretetre utal az is, amikor a gyerekek után kapott különböző jogcímen felvett pénzeket elisszák, eljátékgépezik, csipszre, cigire, sörre költik, miközben a gyerek fűtetlen szobában bámulja a tányérostévét. Persze szigorúan iskola helyett.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.02.28. 23:55:26

@ikaljan:
A törzsi jelleg abban mutatkozik meg, hogy társadalmat elsősorban a családi kötelékek tartják össze és nem társadalmi intézmények, pozíciók. Ez valóban nem cigány specifikus jegy, de ipari társadalmakban szokatlan és valljuk be: kellemetlen. (Mielőtt valaki félreért, ez természetesen csak a cigányság egy részére értendő, akik integrálódtak a többségi társadalomba azoknak respect :) (én mondjuk többnyire ilyeneket ismerek, de ez nem reprezentatív minta) )

NovákAttila 2009.03.01. 00:12:12

@Tgr: nem vagyok/vagyunk minisztérium, konkrét cselekvéssort vagy programot se várjon tőlünk, mint a közügyekért felelős magyar állampolgár bátorkodtam írni arról a kérdésről, amelynek nem vagyok szakértője, de a dolog túlment azon, hogy kizárólag a szakértők kezébe tegyük le.
Ami a lényeg az, hogy csakis olyan programot lehet megvalósítani, amely tekintettel van a roma hagyományokra is, ugyanakkor a társadalmi többség számára is elfogadható és belátható.

tony montana 2009.03.01. 00:22:30

@Határozott Szándék: Mindenhol van roma ellenesség,de nézd meg mekkora románia,mennyi ember él ott,és hány roma ellenes,vagy vélhetőleg roma ellenes bűntet van.És mennyi nálunk?Nyugodtan nézz utána,mi leszünk a nyerők.
Plazma tévé?Ez egy kicsit vicces megközelités.Nekem például nincsen,de az összes magyar szomszédomnak van.
Lopták volna?Bemész egy áruházba,és elhozod hitelre,és fizeted majd száz hónap múlva.Erre mi magyar emberek kettesével vásároljuk.
Ezek a dolgok olyan státuszszimbólumok lettek ,mint a nyolcvanas években a videó,a kilencvenesekben a mobil teló!Ha a szoszédnak van,nekünk is kell mentalitás.
Szóval csak annyit,ha van egy gisynek plazmája,nem biztos,hogy lopta.
A döglánc téma is vicces kicsit.Felmegyek a Gellérthegyen lévő szórakozó helyre,és 120 kiló fehér srácokon,kilós dögláncok csörögnek,és 20 millás luxusautókkal vagánykodnak a parkolóba.
Minden nemzetben,fajban van alja nép.Mindegyikben vannak primitív,mocskos,alja emberek.
Mindegyik követ el undoritó,aljas tetteket,ezt be kéne látni.
Nem mindegyik roma azért ül fel a villamosra,hogy zsebeljen.
Sajnos az az érzésem,hogy magyarországon mindig is meg lesz az ellenszenv,és a negatí megitélés a romákkal szemben.Mindig egy kalap alá fogják venni a bűnözőket a normálisan élőkkel.
Ez látszik.Az 56db kommentből 50 nem túl hízelgően itélkezik a romákról.Kivétel ettől Novák Attila úr.Gratulálok neki.
Megoldások lennének e erre a helyzetre?
Talán.
Elkéne számoltatni az 1998 óta hatalmon lévő kormánypártokat,és cigányvezetőket az eltüntetett közel 200 milliárdról,amit "felzárkosztatásra"kaptak pl az EU-tól.
Olyan embereket kéne keresni ezeknek a programok élére, akik értenek is a cigány kúltúrához ,és tudnak is segíteni.
Legyen több roma a közintézményekben.Például a rendőrségen,a legfertőzőtebb kerületekben (VII-VIII-IX-X)alkalmazzanak roma rendőröket is,ne az éretségihez kössék hanem a tapasztalathoz.Lásd Barcelona,ahol helyi roma rendőrök remekül visszaszoritották,és csökkentették a roma elkövetők által elkövetett bűncselekményeket.
Ne osztogassák a segélyeket a romáknak,mert ezzel csak elhitetik velük,hogy nem kell dolgozni,így is jön a della!!
Nuku segély,irány dolgozni.
Tegyék tényleg kötelezővé legalább a nyolcosztály elvégzését.Ha nem megy a gyerek?Apukát kell megbüntetni.Ha apukát előveszik és "befenyítik"a gyerek másnap már tuti ott lesz a suliba.
Lehet,hülyeségeket írogatok,de szerintem valahogy el kell kezdeni rendezni ezeket a dolgokat,mielőtt kiborul az a bizonyos bili!!!

zsögödbenő 2009.03.01. 00:23:14

@NovákAttila: azon nem is puffogva, hogy a jelek szerint ha nem tud mit válaszolni, akkor arisztokratikus hallgatásba burkolózik - megkérdezném halkan: mégis milyen roma hagyományokról beszél, amire tekintettel kell lenni valamiféle megoldás keresése során?

NovákAttila 2009.03.01. 07:52:16

@zsögödbenő: fordítva áll a rúd, kedves ZSB.
Amúgy nem a plazmatévé, higyje el:)

zsögödbenő 2009.03.01. 11:07:49

@NovákAttila: már csak egy kérdésem maradt. Miért ír közpolitikai, társadalmi kérdésekben posztot az, aki nem hajlandó az arra reagló kritikákra érdemben válaszolni?

PS Hova tűnt démonhillbékésmárton?

Kassad 2009.03.01. 11:31:59

Valóban jó írás és érződik a szerző igyekezete, hogy pozitív értelemben "korrekt" módon vesse fel a témát, a cigányság problémáját. Alaposabb elemzés után, azonban több hiányérzete is támad az embernek.

A konklúziónak számító utolsó bekezdésekben meglehetősen erőtlen kísérletet tesz Novák Attila, hogy valamiféle "kortesbeszédet" mondjon a "konzervatív (konzervatív-liberális)" eszmei irányzat mellett és ehhez két egyáltalán nem jellemző példát hoz fel Malgot István "művészi" és Böjte Csaba "emberi" kísérleteit idézve. Őket azért nem igazán lehet politikai kategóriákba sorolni.

Ugyanakkor, az érdeminek számító középső három bekezdésben ( "Ezt a diskurzust alapvetően..." ) méltatlanul elsikkad a hivatkozások között, a Budapest Analysis tanulmánya:

www.budapestanalyses.hu/docs/Hu/Elemzések_Archívum/analysys_216_hu.html

amely talán a legkorrektebb és leglényegretörőbb elemzés, ami a témáról készült az elmúlt napokban.

Talán érdemes lenne ezt az elemzést külön is beemelni és megvitatni.

vattafák 2009.03.01. 11:40:56

már nagyon kellett egy ilyen írás a konzervatóriumra

qbr 2009.03.01. 11:49:48

Vissza kellene térni a korábbi segélyezési rendszerhez, ahol nem pénzt adnak segélyként, hanem konkrét termékeket / élelmiszert / gyógyszert, de némi módosítással:
- A segélyek alapjául szolgáló termékek beszállításában előnyt kellene biztosítani a helyi (30 km-es körzeten belül található) termelőknek, cégeknek, szolgáltatóknak még akkor is, ha valamivel magasabb áron tudnak csak beszállítani.
- Előnyt kaphatna még az a termelő, aki korábban maga is segélyre szorult, lehetnek olyanok, akiknek megéri inkább dolgozni a pénzért, mint ingyen enni ugyanazt a házitésztát nap mint nap. Szintén előnyt kaphatna az a cég, aki olyan embert alkalmaz, aki korábban segélyre szorult.
Ezzel azt lehetne elérni, hogy a szociális segély a nem rászoruló többség számára egyben helyi gazdaság-élénkítő hatással is lenne. (Csak arra kell figyelni, hogy ne legyenek cégek, akik "szociális falvakkal" tartanak fenn a maguk számára keresletet - de ez már ellenőrzési kérdés)

A segélyezési rendszer radikális megvonása (amit sokan szeretnének) valóban zavargásokhoz vezetne, mint Szlovákiában néhány éve - akkor ott a katonaságra volt szükség, ami nem egy szerencsés dolog.

zsögödbenő 2009.03.01. 12:06:11

@qbr: szerinted egy ilyen rendszert elfogadna a cigányok többsége?

qbr 2009.03.01. 12:29:56

@zsögödbenő:
Ez lényegében mindegy, kissé cinikusan szólva, nem szokás az érintetteknek választási lehetőséget felkínálni az ilyesmiben - a legutóbbi adóemelésnél sem kérdezték a véleményemet, hogy akarom vagy elfogadom-e.

A segélyezési rendszeren változtatni kell, ez nem kérdés. A kérdés az, hogy mennyire radikális lesz a változtatás, és ez milyen mértékben okoz robbanást. Jobb lenne egy szelídebb átmenet, ahol tiltakozások meg problémázások vannak ugyan, de éhséglázadás nem tör ki.

zsögödbenő 2009.03.01. 12:34:16

@qbr: arra gondoltam én is, hogy mi lenne a következménye. Ne nevezzük már éhséglázadásnak, ha nem fogadják el a felkínált élelmiszert és emiatt lázadoznak :) Amúgy persze, hogy változtatni kell, talán ezirányban működne a dolog,. de csak rendőri/katonai jelenlét lehet az, ami belátásra bírja őket. De ugye ez megint gonosz, antiliberális, intoleráns :P

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.01. 12:34:36

Gépház,

Hilfe!

Hogyan lehet élesíteni?

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.03.01. 13:36:13

@tony montana:
"Mindenhol van roma ellenesség,de nézd meg mekkora románia,mennyi ember él ott,és hány roma ellenes,vagy vélhetőleg roma ellenes bűntet van.És mennyi nálunk?Nyugodtan nézz utána,mi leszünk a nyerők."

Ott hasonló arányú a népességhez képest a roma lakosság száma, de sokkal több az atrocitás, komplett
falvak vonulnak ellenük, függetlenül attól, hogy magyarok vagy románok. az elmúlt 10-15 évben vagy
ötven ilyen eset volt: nyugodtan nézz utána.

osborne 2009.03.01. 14:26:31

guys, hova tűnt az az MTA-s poszt?

Hadrian VII. · HTTP://KONZERVATORIUM.BLOG.HU 2009.03.01. 14:40:48

@osborne, @Gabrilo: : rosszul lett időzítve, csak holnap jön. Gabrilo, máskor ne kontárkodjon bele!:)

Hadrian VII. · HTTP://KONZERVATORIUM.BLOG.HU 2009.03.01. 14:43:57

@zsögödbenő:
Békés Márton hamarosan jelentkezik új írással:).

mildi 2009.03.01. 15:25:36

tetszett, jól összeszedett írás. csak ne az lenne a vége, hogy fletó ennek megoldására is alkalmatlan. vagy akkor legalább írtad le volna így, az igaz lett volna. de az hogy a baloldal (en bloc) tehetetlen, hülyeség. vagy a cikk nem akart több lenni, mint a konzlibek fényezése, csak egy valós problémát használtál fel ennek demonstrálására? :)
a másik gondom, hogy ha el is fogadom (nem), hogy csak a konzlibek tudnak jó megoldásokat , hol vannak a konzlibek? blogolnak, de ezen kívül?
böjte, malgot, jó kezdeményezés, de baromi kevés. ettől még nem lesz cigány nyár. ráadásul tuti, hogy van baloldali fecske is....

osborne 2009.03.01. 15:54:12

egy mintacikk a times-ban arról, hogy a jobboldal a hibás:

www.timesonline.co.uk/tol/news/world/europe/article5821924.ece

NovákAttila 2009.03.01. 17:14:26

@zsögödbenő: semmilyen érdemi kritikát nem mondott, kivéve egy etnikai sztereotipitálási kísérletet, amelyet viszont megcáfoltam, arra viszont egy szava sem volt.
Romák plazmatévé-felhasználási szabályairól szóló statisztikáját továbbra is várom.

NovákAttila 2009.03.01. 17:16:57

@Kassad: Kedves Kassad,
ismerem Budapest Analyses tevékenységét, sokra is tartom, de ez az elemzésük nem ment túl a "Gyurcsánynak mennie kell" típusú pártpolitikai-típusú speechen, ergo továbbra sem tudtuk meg, hogy mit gondol az intézmény a roma-nem roma etnikai feszültségek megoldásáról - hosszútávon.

NovákAttila 2009.03.01. 17:17:57

@zsögödbenő: ez nem gonosz és antiliberális, hanem borzasztóan ostoba felvetés.

NovákAttila 2009.03.01. 17:25:48

@mildi: sok mindenben igaza van, remélem, hogy ez a cikk egy újabb impulzust ad ahhoz, hogy ezt a problémát helyesen vagy legalábbis az eddiginél helyesebben lássuk.

zsögödbenő 2009.03.01. 17:46:07

@NovákAttila: örülök, hogy egy nap alatt sikerült eljutni oda, hogy azért nem válaszolt, mert nem írtam érdemében kritikusat. Először is melyik az az " etnikai sztereotipitálási kísérlet, amelyet viszont megcáfolt"?????

A továbbiakban a ctrl+c valamint a ctrl+v kombinációkkal sietek segítségére:

1. "Tudja, a bűncselekmények áldozatai rendszerint "teljesen vétlenek". Ez már csak így van. ÉS teszem fel, ha nem lettek volna azok (persze ez is jó kérdés, ki a vétlen és kit nem minősítene annak, csak úgy teoretice), akkor az az elkövetett szörnyű bűncselekményt más megvilágításba helyezné? Ha válasza nem, miért emelte ki ezt a "tényt"???"

2. "Mit jelent az, hogy közeledünk? Miben nyilvánulna meg ez a polgárháború? Számszerűen hány olyan bűncselekményt követnek el évente, amelynek nyilvánvalóan cigányellenes oka van? "

3. "Vajon miért érez késztetést arra, hogy a politikai osztályt úgy egészében elmeszelje? Hogy egyforma felelősséget lásson mindkét oldal esetében? Az, hogy valaki nem szereti a cigányokat (hajléktalanokat, buzikat, magyarokat, árpádsávosokat etc.) önmagában milyen problémát gerjeszt?"

4. "A javító-nevelő funkció enyhén szólva oldszkúl nézet, úgy másfél évszázadnál is régebbi. Azóta átalakult a bűnözés és az arról szóló elmélet, jogalkotás, jogalkalmazás. Persze nem píszi azt modnani, hogy ez a funkció sok esetben haszontalan és értelmetlen, de a valódi szakma (nem az a 2-3 "kriminológus, akiket a sajtóban lát/hall/olvas) nagyjából így látja ezt. Szép dogma volt, hogy a büntetés majd megjavít, ha megfelelő környezetbe kerül az elítélt. Sajnos az esetek nagy százalékában, különösen bizonyos elkövetői típusoknál nem működik. "

5. "hány olyan agresszív cselekmlnyről tudunk, amelynek nyilvánvalóan etnikai oka volt cigány sérelmére elkövetve? Vajon píszí összeszámolni a cigány által nem cigány sérelmére elkövetett hasonló cselekmlényeket is? Ha netán hasonló szám (netán magasabb) jönne ki, leírja majd azt is, hogy megjelent a fizikai agresszió a magyarokkal szemben???? "
Mindössze ezekre nem válaszolt. Persze, ezek egyike sem érdemi...
Továbbá igazán kifejthetné, miféle perspektíbanélküliségre gondolt cikkében, amley jórészt felelős helyzetükért?
És bónuszként: az élelmiszersegély megfejelve a hatósági ellenőrzéssel miért is ostoba felvetés? Mit javasol helyette?
Üdv.

NovákAttila 2009.03.01. 20:23:49

@zsögödbenő: Kedves ZSB,
Több dologban sem értünk egyet. Kezdem a kisebbekkel. Számos, romák, mint romák ellen elkövetett bűncselekményt követtek el, ilyen volt a tavaly júniusi fényeslitkesi késelés, az augusztusi székesfehérvári , vagy a novemberi nagycsécsei, ahol a mostanihoz hasonló módon molotov-koktélt dobtak a házra, majd a két menekülőt lelőtték.
A másik s ez a hatalmasabb különbség a kettőnk szemlélete között, hogy – bár a PC-nek én sem vagyok a híve – de annak sem, hogy minden, romák által elkövetett bűncselekményt etnicizáljanak. Ez az igyekezet ahhoz hasonlatos, amit hivatásos jogvédőink művelnek, akik meg a magyar rasszizmust vélik kiolvasni minden, cigányok terhére elkövetett bűneset esetében, pedig nagyon sokszor kiderült már, hogy akkor és ott kiáltottak farkast, ahol nem kellett volna.
A magyar cigányok amúgy a magyar nemzet integráns részei, elválasztásuk tőle nem lehetséges. Éppen ezért a cigányok által elkövetett bűnözés nem is irányulhat a “magyarok” ellen, merthogy ők is magyarok, bár annak egy sajátos etnikai alcsoportját képezik. Most arról nem is beszélnék, hogy a “cigánybűnözés” kifejezésnek tehát nem csak ezért nincsen értelme, vagy mert a kisebb és esetleges nem cigányok ellen elkövetett bűneseteket nem etnikai okokból követték el, hanem azért is, mert az saját magukat sújtja a leginkább: a cigányok körében dívó uzsorabűnözésnek, amikor is minden egyes kölcsönvett fillért minden egyes nappal négyzetesen kell visszaadni, nos ennek a rendszernek mind a két oldalán cigányok vannak.

Lordius 2009.03.01. 20:32:31

www.metazin.hu/node/1645
Érdemes szerintem elolvasni ezt a cikket. Hasonló a problémája szerintem a hazai baloldali értelmiség nagy részének is.

min0rity r3port · http://m0r3.blog.hu 2009.03.01. 21:47:20

Rossz mondat. "Amúgy meg közel egymillió magyar állampolgárról van szó. Polgártársainkról."

Helyesen: "Szavazatokról van szó, NEM polgártársainkról, kit érdekelnek?"

Reggelenként Ferkó, mikor átöltözik női ruhába a tükör előtt, erre illegeti magát. De Viktort sem kell sajnálni, végülis ő az, AKI NEM HAZUDIK, minek legyen még olyan is, aki megmondja az igazságot? Még beverik a fejét a kommandósok. Hadd lépjen csak le a Ferkó Batista üresen álló nyaralójába, hadd dögöljön éhen a kizsigerelt kiscigány, aztán majd ha tiszta a terep a kipusztulási projekt után, lehet tiszta, fehér lappal kezdeni. Ugye értjük.

zsögödbenő 2009.03.01. 21:48:55

@NovákAttila: Kedves NA,
valóban nem értünk egyet sokmindenben. A korábbi kérdéseim jelentős részére továbbra sem adott választ, voltaképpen egy elemet emelt ki közülük. Ámde itt is erős csúsztatások, félremagyarázások eszközével él.
Először is általánosságban: továbbra sem látom, mely mondatomból következtet arra, hogy MINDEN, cigányok által elkövetett bűncselekményben etnikai indítékot láttatnék. Erről nincs szó, arról sokkal inkább, hogy számos esetben van ilyen motívum - míg a média és Ön által előszeretettel előhozott esetekben ez (egyelőre?) nem bizonyított...
Továbbá még mindig nem látom, mi lenne tehát a megoldás? Ön szerint nem helyes a túlzott kriminalizálás, hiszen a bv-intézetekben bűnre szocializálnak - akkor mit tegyünk akár a terményt eltulajdonítókkal, akár a rendszeresen erőszakoskodókkal, félelemkeltőkkel? Mert ez ma a vidéki Magyarország napi valósága...
A fényeslitkei késelés elkövetőjéről megállapították, hogy kényszergyógykezelésre szoruló alkohiolista, gyógyszerfüggő személy volt, aki az elkövetés idejében is ilyen szerek hatása alatt állt. Az eljárás során nem tártak fel etnikai jellegű indítékot.
A székesfehérvári kődobálás elkövetői szerint korábbi verekedés során esett sérelmet akatak megbosszulni. Egyértelmű etnikai indítékról Mohácsi Viktória beszélt. Ebben az esetben talán valóban volt ilyen.
A nagycsécsei és tatárszentgyörgyi esetek abszolút zavarosak, semmi adat nem áll rednelkezésünkre, így az etnikai indíték semmivel sem valószínűbb, mint bármely más indíték. Ráaádásul tegnap tettem már arra is utalást, hogy ez utóbbi esetek tipikusan pénzbehajtó maffiára jellemző elkövetési módok...
Mindezek mellett kiguglizhat bárki rengeteg olyan erőszakos cselekményt, ahol cigány elkövető és nem cigány sértett látszólag ok nélküli konfliktusáról volt szó. Az Ön logikáját követve ezek az esetek nyilván nem lehetnek mással indokolhatóak, mint a cigány elkövetők egyéb etnikumok iránt érzett ellenszenvével, nemde?
A magyar cigányok a nemzet integráns része. Roppant "bátor" mondat...Ettől még miért ne lehetne tipikusan cigánybűnözésről beszélni? A fiatalakorúak,a nők, a fehérgallérosok, az alkoholisták, a drogfüggők stb. is a nemzet integráns részei, mégis beszélünk fitalakorú stb. bűnözésről. Egyébiránt a cignyok által ekövetett bűncselekmények jórésznek nincs köze az uzsorás maffiához, hiába sugallja utolsó mondataival.

NovákAttila 2009.03.01. 22:18:35

@zsögödbenő: lassan mondom, hogy megértse: nem minden cigány elkövető nem cigány elleni bűncselekménye etnikai indítékú, magyarul nem azért csinálja, mert a másik nem cigány, hanem azért, mert a normái ezt megengedik, mellesleg sokszor cigányokkal szemben is.
Az általam felhozott esetek jól feltártak és dokumentáltak, az Öné meg negatív feltételezésekből áll, miszerint "tipikusan pénzbehajtó...módok"...Mellesleg a gyilkosság nem az, nem szoktak ötéves gyereket megölni az apja tartozása miatt.
A "guglizást" sem minősíteném, a net ma annyi szemetet tartalmaz, hogy Ön szinte mindent, meg annak az ellenkezősjét is "kiguglizhatja", magyarul nem bizonyít vele semmit sem.

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2009.03.01. 22:32:44

Jó írás. A felmerülő problámákat csak egyszerre lehet és kell kezelni, nem engedve az oldalas megközelítésnek, különben a terror logikája rajzolja újra az oda-vissza mutagatások ördögi körét.
Kedvenc példám Uszka (www.hetivalasz.hu/cikk/0812/edentol_keletre):

-bár cigányok, de egyáltalán nem bűnözők, még a teljes magyar átlagot is bőven verve

- szegények, de nem bűnözők: GyF megint mehet az élőpajzsos terrorista technikájával (index.hu/belfold/2009/02/26/gyurcsany_a_mi_korunk_szegenyei_a_ciganyok/) a picsába. Ezért is verhetnék már magukat a jogvédők, tiszta hamasz okoskodás.

NovákAttila 2009.03.01. 22:33:02

@NovákAttila: hozzátenném azt, hogy sok nem cigánynak is lehetővé teszik a normái...

zsögödbenő 2009.03.01. 22:45:22

@NovákAttila: akkor most legyen oly drága visszavenni az íróasztalértelmiségi stílusából, csöppet irritáló.
Amit állít az elején, az pontosan az, amit én állítok, tehát szükségtelen. Persze ezzel maszatolja válasza hiányát az egyéb kérdésekre, problémákra. Ha a normái megengedik, mit tegyünk az emiatt elkövetett bűncselekmények tetteseivel? Mi a megoldás? Mit lehetne tenni? Ezek az igazi kérdések.
Az Ön által felhozott esetek HOL dokumentáltak? Szeretnék megvilágosodni, kérem, juttasson hozzá azon bizonyító erejű okiratokhoz, világos okfejtéseket megörökítő bármilyen formátumhoz, melyekből nyilvánvalóvá váli, hogy a fényeslitkei és a székesfehérvári esetek egyértelműen rasszista indítékúak voltak. Általam felhozott esetek, melyek feltételezésekből állnak, valójában Ön által felhozottak, jelesül a nagycsécsi és a tatárszentgyörgyi. Én csak utaltam rá, hogy ezekben egyáltalán semmi sem bizonyított, így az etnikai szál semmivel sem valószínűbb, mint az egyéb (hacsak nem vélekedik mégis úgy, hogy a cigányok ellen elkövetett bűmcselekmények mögött szükségszerűen rejlik valami etnikai ok, de ezt már többször deklaratíve elutasította). Az általam felkínált lehetséges indíték semivel sem kevésbé valószínű, mint az etnikai ez utóbbi esetekben, így feltételezésem pontosan olyan erejű, mint az etnikai okok feltételezése.
Mellesleg az emberölés tipikus maffiabűncselekmény. Mellesleg gondolja, hogy azoknak, akik uzsoráznak, számít az emberélet? Mellesleg nem gondolja, hogy sörétes puskával nem szoktak gyilkolni, mert nem túl célszerű eszköz, így esetlegesen nem az emberélet kioltása, hanem a fizikai sérelemmel vegyített megfélemlítés volt ez eredeti cél? Igen, ez is feltételezés. Semmivel sem kevésbé valószínű, mint a rejtélyes rasszista terepjárós gyilkos őrültekről szóló elképzelés. Ettől még az utóbi, sőt bármilyne egyéb verzió is igaznak bizonyulhat. De amíg nem bizonyult, ne könyveljük el ezeket az eseteket a cigányok elleni növekvő számú atrocitás bizonyítékaképpen.
A guglizás nagyon hasznos, ha képes megkülönböztetni a szemetet az eredeti, felhasználható, valóságtartalmú anyagtól. Az, hogy számos bűncselekmény cigány sértettjei etniaki okot kiáltanak, pontosan minősíthető megalapozatlannak, így tehát szemétnek is, mint információ. Természetesen Ön, akárcsak Kállai Ernő, nyilván nem találkozott még olyan cselekménnyel, amikor cigány elkövetők nyilvánvalóan ok nélkül agresszívan léptek fel nem cigányokkal szemben...bezzeg a fényeslitkei, székesfehérvári esetben a guglis eredményeket nem minősíti szemétnek....de persze Öné a kör, hiszen most alátámaszthatja, hogy ezen esetek nyilvánvalóan etnikai indíttatásúak voltak. De kérem, ne gugliszemetet hozzon fel...hiszen azt Ön sem minősítené....

scarfaceroma 2009.03.02. 02:03:13

@nettó tömeg: Nekem kárpitos a szakmám,de kénytelen vagyok betanított munkát végezni!Azt mondjátok,hogy nem tanul a cigány!Én tanulni akartam,tanultam is,mégsem vesznek fel szakmunkásként.Beiratkoztam bolti eledói tanfolyamra,nem találtak gyakorlati helyet a számomra!
most mondd meg mit kellene csinálnom,hogy jó legyek?????

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2009.03.02. 05:52:51

@Lord_Valdez:
"A törzsi jelleg abban mutatkozik meg, hogy társadalmat elsősorban a családi kötelékek tartják össze"

No ez az, ami a mai magyarországi cigány gettókultúák esetében is fikció. Ezek a régi nemzetségi alapon szerveződő kapcsolatok egyszerűen nem léteznek. Persze - mivel az underclass jellegéből fakad, hogy a megszokott társadalmi intézmények nem tudnak mit kezdeni velük - más kapcsolati források keróülnek előtérbe. - a kis családi (max unokatestvéri szintig), szomszédsági kapcsolatok. (illetve ne felejtsük, a helyi "underclass hatalmasságokhoz fűződő kliensrendszer)
De ez megint nem a tradíció miatt van így... (azokat rég szétestek), hanem egy tipikus underclass jelleg.

sőt... mégcsak nem is kizárólag underclass jelleg... arról van szó, hogy a család, illetve a szomszédság, mint organikus kapcsolati csatorna akkor is funkcionál, ha a többi társadalmi intézmény nem műxik... ez az underclassnál fokozottan jelentkezik, de minden köznyzetben megfigyelhető, ha válsághelyzetről van szó.

Nem tudom, ki hogy van vele, de itt a lakótelepen (illetve a családomban) már érezni a válságot... sok embert elbocsátottak... és mit tapasztalunk... szomszédok, keresik egymást... "nem tudsz valami munkát? jöjjünk össze beszélgetni... olyan családtagok hívnak fel, olyanokkal találkozunk, akikkel évek óta nem beszéltem. Mivel szükség van rá, beindul a családi szolidaritás...
.... pedig aztán erdélyi magyar nemes -vas megyei magyar nemes - alföldi parasztember - felvidéki lengyel polgár - és pesti német polgár felmenőkkel nem mondhatnám, hogy túl sok közöm lenne a tradícionális törzsi berendezkedéshez.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.03.02. 09:06:26

"arról van szó, hogy a család, illetve a szomszédság, mint organikus kapcsolati csatorna akkor is funkcionál, ha a többi társadalmi intézmény nem műxik... ez az underclassnál fokozottan jelentkezik, de minden köznyzetben megfigyelhető, ha válsághelyzetről van szó."
Na, ez az, pont erről van szó. Emiatt én nem ezt nem tartom fikciónak, maximum meggyengültnek. Természetesen ez nem egyedi romajelleg, hanem mindenütt beindul, ahol az állam kudarcot vall. A népes család és család centrikus hagyományok azonban erősítik a jelenséget.

tony montana 2009.03.02. 13:27:22

@gloire: Én keresem ,de nem találom,de ha igazad van akkor MEA CULPA homokot szórók a fejemre.

tony montana 2009.03.02. 13:32:32

@scarfaceroma: Őszintén!Semmit nem tudsz csinálni.Imádkozz ,hogy egyszer olyan emberhez kerülj felvételi beszélgetésre,akit nem érdekel,hogy milyen a bőröd szine.Nagyon sokat kell még arra várni,hogy különbséget tudjanak tenni az emberek attól aki dolgozni akar,és attól aki bűnözik.Ez a tipikus egy kalap alá teszük helyzet.
Sok sikert,és kitartást!!!
Egy szintesó:)

Arkhimédész 2009.03.02. 14:17:59

@scarfaceroma:

Remélem mihamarabb tudsz majd a végzettségednek megfelelő munkát találni. Nagyon sok ember jár Magyarországon ugyanebben a cipőben sajnos.
Én el tudom képzelni azt is, hogy tényleg nem volt hely egyáltalán, ahol dolgozni szerettél volna, mintahogy azt is, hogy a bőröd színe, mint ismertetőjegy miatt nem alkalmaztak Téged. Ez utóbbin belül el tudom képzelni okként a rasszista "előítéletet" sajnos, mint a tapasztaláson alapuló "utóítéletet egyaránt. Ahol a negatív tapasztalat természetesen nem Tőled származott, hanem egy/több másik romatesó tevékenysége folytán.
Az ember már csak olyan hogy hajlamos általánosítani. Még akkor is, ha nincsen igaza, és adott esetben igazságtalanságot követ el, mint történt az valszeg az esetedben is. Az általánosítás egy olyan rutin-gondolat és érzéssor az embereknél, ami általában segít eligazodni tipikus helyzetekben, miközben meg sem próbál tévedhetetlennek mutatkozni. Az általánosítás tele van tévedéssel és igazságtalansággal. Ugyanakkor az evolúció során segített az általánosító egyed túlélésében.
Mi emberek (Te, én, akárki) nehezen vetkőzzük le az evolúció során évmilliók alatt belénk oltódott késztetést, de törekednünk kell rá. Minden erőnkkel. A társadalmunk továbbélésének és fejlődésének az az egyik záloga, hogy rutinszerű (gyakran tapasztalati okból kialakuló) általánosítások helyett valódi értékén mérhessünk minden embert. Hogy ne a külső ismertető jegy, hanem a munkához és a tisztességhez való valódi hozzáállás döntsön! Ehhez drasztikusan el kell választani a bűnözést és a dolgozni vágyást egymástól! Hogy aki munkára jelentkezik, azt bátran alkalmazhassa bárki. Hogy az előítéletek a különválasztás révén eltűnjenek, eltűnhessenek. Én magam az építőiparban dolgozom.
Az általam megismert legjobb munkások között nem egy cigány ember volt. Köztük olyanok is, akikre rábíznám a lakásom őrzését is. Ellenben az is igaz, hogy a tapasztalatom az, (nem reprezentatív minta alapján persze) hogy a jelentkező cigányemberek közül nagyobb százalékban kerülnek ki azok, akik munkája nem válik be a gyakorlatban. De azok közül, akik valóban dolgozni akarnak, nem látok különbséget cigány és magyar ember között.

Nagyon nagyon szeretném, hogy aki dolgozni szeretne, az tudjon is, aki pedig nem szeretne, az döbbenjen rá nagyon hamar, hogy, jobb lett volna mégis azt az utat választania.

Üdvözöllek.

Tichamér · http://kutyushop.blog.hu 2009.03.02. 15:37:34

Tetszik az írás, bár szinte soha nem szoktam elolvasni egy cikk írójának a nevét.
Azt hiszem, hogy most mindennél nagyobb szükség van a józanságra, hogy elkerüljük a nagyobb bajt, bár néha komolyan elgondolkodom rajta, hogy egy polgárháború esetleg kissé megtisztítaná az országot, és józanabb gondolkodásra bírná az embereket (talán megjönne a józan ész és tenni akarás, ha látnák, hogy ez a helyzet egyik félnek sem jó).
De talán ezen esetek is elegendôek lesznek ahhoz, hogy ezek kapcsán elinduljon valami.

8. utas a galaxis 2009.03.02. 16:23:40

"Malgot István író-rendező"

Mielőtt hivatkozol valakire kedves Novák Attila, jobb volna megnézni ki az illető. Nem önmagában az a bajom vele, hogy szélsőbalos maoista szextavezér volt annó még a cucilizmus alatt, hisz ifjúkori botlásai mindenkinek lehetnek, hanem az, hogy erőteljesen preferálta 14 éves leánygyermekek intim társaságát...

később pedig nyiltan távolkeleti gyerekbordélylátogató lett, és még ideológiája is van hozzá, lásd vonatkozó könyvét a témában
Könyv: Utazás Pedofíliába (Malgot István: Barangolások Cambodiában)
(az ügy tehát pedofilkörnyéki és akkor finom voltam)

Szóval üdvös dolog lenne nem egy lapon emlegetni Böjte Csaba dévai ferences szerzetessel, aki viszont magasabb küldetéstudatból segíti a gyerekeket már évtizedek óta, és nem alterior motivációból!!!!


www.magyarnarancs.hu/index.php?gcPage=/public/kereses/eredmenyek
Könyv: Utazás Pedofíliába (Malgot István: Barangolások Cambodiában)
2002-11-28
"A legmegdöbbentőbb, hogy e könyvecske megjelenése után nem volt felháborodás, de még csak felszisszenés sem. Gondolhatnánk, a kutya sem olvassa Malgotot (aki az Orbán-Hende-féle polgári körök Szövetség című lapjának főszerkesztője - a szerk.), és ez így van rendjén. Ám beszéltem olyanokkal is, akik olvasták. És amikor rákérdeztem, hogy véletlenül nem egy szexturista barangolásait olvasták-e ők is, mint én, vajon nem egy pedofil epekedéseit "kis barna tündérei" iránt, csak ötven százalékban kaptam igenlő választ. A másik ötven szerint Malgot beteljesült és teljesületlen vonzalma merőben esztétikai jellegű."

Esztétikai jellegű?... persze persze, de érdemes volna rákérdezni azoknál a lányoknál, akik 69/70 ben még csak tizenévesek voltak és akikkel fent neveztt úr "foglalkozott".

8. utas a galaxis 2009.03.02. 16:46:52

www.magyarnarancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=8227

"Olyan mértékig nem érez együtt az elnyomottakkal, hogy nemcsak tárgyként beszél róluk, de akként is kezeli őket. Megtekinti a "kis virágok utcáját", s erről mint műértő számol be. "...Egy masszázsgörlt hívok." (53. o.) A kislány, akinek még melle sincs, ragaszkodna a masszázs szó szerinti értelmezéséhez, de még öt dollárért hősünk vetkezésre bírja, váltig állítván, hogy egy gyerek kézzel való molesztálása nála "no fak", azaz nem is szex. Ennél tipikusabb pedofil öncsalást keresve sem lehet találni. Malgot nyilván nincs tisztában azzal, hogy a felnőttek gyermekekkel való szexuális kapcsolatának tiltása nem kizárólagosan a fejlődő test, hanem a fejlődő egyéniség, a fejlődő szexualitás védelmére is vonatkozik. Persze, vannak olyan érvek is, hogy ha nem lenne szexturizmus, ezek a kölykök éhen halnának - a családjukkal együtt."

"Az európai férfi felszabadul
a felnőtt szexualitással együtt járó nyűgök alól, amikor kelet felé kacsingat.
És amikor a kiskorúak felé kacsingat. Aki egy kicsit is jártas Délkelet-Ázsiában, az tudja, hogy ezek a kislányok nem önszántukból dolgoznak. Az a kép, amit Malgot bemutat például a vietnamiakról, teljesen hamis. Ezt az ipart szexuális rabszolgaságnak hívják, legkiszolgáltatottabb rétege Kambodzsában a vietnami. Amikor a szexjelenetek leírására kerül sor, Malgot vigyáz arra, hogy kort soha ne említsen. Ha igazán meg akarta volna védeni magát, egyértelműen jelezte volna, hogy biztosan ellenőrizte, nagykorúakkal volt dolga. ´ már egy nyolcéves kislányt is vonzónak talál, mert szereti a gyerekeket - ez pedofil klisé. Neki már egy harmincas nő az "öregedés küszöbén áll" (55. o.), a nagymama, aki nála egy jó ötössel fiatalabb, számára "vén boszorkány" (59. o.). Nemcsak hogy tükörbe nem mer nézni szerzőnk, de az élet, öregedés, erkölcs, kölcsönösség szabályai sem vonatkoznak rá. Hajrá rasszizmus, hajrá pedofília, hajrá mizogínia! Magyarország szabad ország. A könyv hasznos kordokumentum."

NovákAttila 2009.03.02. 16:56:49

@8. utas a galaxis: Malgot István, a Szövetség a Nemzetért Polgári Kör alapító tagja, úgyhogy forduljon Hende Csabához bizalommal, ha nem tetszik a tevékenysége.
Bár Malgot inaktív az utóbbi időben, de ez a MN-os írás is összefüggésben van azzal, hogy (politikai okokból) delegitimzálni akarták a személyét.
www.gondola.hu/cikkek/cikkek/cikkek/9881

8. utas a galaxis 2009.03.02. 22:17:32

@NovákAttila:

Tisztázzunk valami fontosat!

Igen a Mancs szerkesztője betette ezt a zárójeles megjegyzést a cikkbe Hende Csabáékról.

De a cikk nem ezért született! A cikk szerzőjének valaki, akinek gondja volt ezzel a nyilt, szemrebbenés nélküli pofátlan pedofilizmussal, odaadta a könyvet elolvasni, és egyáltalán nem politikai okokból, hanem elementáris felháborodásból! Hacsak a pedofilzmust és az ellene való küzdelmet nem tekintjük politikainak.

Úgyhogy összeesküvés elmélet ide összeesküvés elmélet oda, a helyzet az, hogy ennek a dolognak semmi köze a Hende Csabához (kivéve, hogy a Mancs szerkesztője odatette a zárójeles megjegyzést)...

És még azt is hajlandó vagyok elismerni, hogy valószínűleg Hende Csabának és OBI-nak sem voltak halvány segéd fogalmai fogalmai arról kicsoda is ez a Malgot. Amikor ezek a körök hirtelen feltámadtak, akkor nem nagyon néztek egymás körmére, és egymás múltjába, hanem csak a lánglelkű lelkesedést nézték.Az volt az erkölcsi bizonyitvány.

Egy kis vakargatással előkerülhetett volna Malgot múltja: nincs vele mit dicsekedni! Úgyhogy ezt csak a jövőre nézve írom ide, hogy mindenki háromszor fontolja meg mielőtt bármibe belevág legközelebb Malgottal, ismerje meg alaposabban a múltját.

És ismétlem, Böjte Csabát nem lehet és nem szabad Malgottal egy kategóriában emlegetni. A két ember ég és föld!

Böjte Csaba tisztességéhez nem fér kétség.

Vigyázzatok a gyerekeitekre!

NovákAttila 2009.03.03. 07:23:58

@8. utas a galaxis: biztosan fontos harc a "pedofilizmus" elleni, de abban már kételkedem, hogy ennek a legfőbb célpontja Malgot István lenne, valamint az is problémás a számomra, hogy miért nem vettek elő a baloldali-liberális térfélen lévő számos ilyen figurát.
A másik dolog az, hogy Malgot cigányszinházas-cigánykönyves teljesítményét ez a kétségkívül furcsa könyve nem vonja kétségbe és nem csökkenti.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.03.03. 13:55:43

"...közel egymillió magyar állampolgárról van szó. Polgártársainkról."

Magyar állampolgár, óh igen, áldalak Téged hogy így fogalmaztál, precízen. Mert ugye a ballib nyomatná a politikai nemzetfelfogást - melyszerint a magyar állampolgár az magyar, ígyhát a magyar állampolgár cigány az ipso iure magyar, az erdélyi magyar pedig román -, ami egy nettó baromság, de te legalább pontosan fogalmaztál.

De polgártársaink? Ez olyan mint a citoyen... nem úgy van, hogy a konzik nem szeretik a francia forradalom cuccait?

Lordius 2009.03.06. 22:56:27

"biztosan fontos harc a "pedofilizmus" elleni, de abban már kételkedem, hogy ennek a legfőbb célpontja Malgot István lenne"
Galaxis nem is állította, hogy ő a legfőbb célpontja, de ugyanúgy az ő tevékenysége is elítélendő. Szerintem egyszerűbb lett volna elismerni a kritika jogosságát és elfogadni, hogy nem érdemes egy szinten emlegetni Böjte Csabával.

Runciter 2009.03.10. 00:10:29

"de abban már kételkedem, hogy ennek a legfőbb célpontja Malgot István lenne, valamint az is problémás a számomra, hogy miért nem vettek elő a baloldali-liberális térfélen lévő számos ilyen figurát."

No, írt más is pedofil könyvet, és pont a baloldali-liberális térfélről?

NovákAttila 2009.03.10. 00:25:50

@Runciter: Igaza van, Bolgár György erotikus könyve és Eörsi István meleg írásai mellett óriási lehetett Malgot bűne, hogy az állítólag jogvédő MN a "pedofil" könyvét volt csak hajlandó megemlíteni - vele kapcsolatban.
Tudom, hogy fontos erény a politikamentesség, de ennyire?

Mr.Edorwhat 2009.03.17. 21:20:15

A romákat szavazó-bázisként használják immáron 20 éve. Mindegy ki csinálja végig az emancipációs-folyamatot, csak csinálja. De ne feledjük ehhez a romák is kellenek. Ökölbe szorított kézzel nem lehet kezet fogni.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása