Sólyom László és a jóakaratú emberek

Hadrian VII. I 2009.01.01. 18:24

Először is: Sólyom László újévi köszöntője nagyon rendben volt. Másodszor: Éppen ezért kevés embernek tetszett/fog tetszeni, amit mondott.

"Mindenkihez, a jóakaratú emberekhez szeretnék szólni ma." - így szólította meg hallgatóságát, és bár valószínűleg nagyrészt tényleg jóakaratú emberek figyeltek rá, borítékolható, hogy a médiában a rosszindulatú emberek reflexiói lesznek többségben.

Miért volt jó Sólyom beszéde? Ugyan jónéhány közhelyet és frázist sikerült belegyömöszölnie, azért mégiscsak egy tartalmas beszéd volt, szólt valamiről, és a nép egyszerű fiainak és lyányainak nem azt mondta, amit azok hallani akarnak. A kétségtelenül meglévő antipolitikus közhelyeket ("Én azonban most nem a politikusokhoz, hanem Önökhöz szólok. Önökön legalább annyi múlik, mint a politikusokon, sőt, szerintem több.") nem a pártpolitika-ellenességgel, hanem az egyéni és állampolgári felelősség hangsúlyozásával párosította. Mindenki szereti azt hallani, hogy a politikusok azok, akik elkúrták - azt már kevésbé, hogy mi, az istenadta nép vagyunk azok, akik az elkúrókat újra meg újra megszavazzuk. Sólyom kicsit indulatosan beszélt, ami jó, hiszen az alapvetően sótlan figurájából pont ez szokott hiányozni, és hát van is miért indulatosnak lenni.

Nem kell szépíteni a dolgot, 2008 egy pocsék év volt. Akiknek nem tetszik majd a beszéd, azért nem fog tetszeni, mert 1. nem eléggé hangsúlyozta ki a kormány felelősségét Sólyom, 2. túlzottan kihangsúlyozta a kormány felelősségét Sólyom. Pedig alapvetően egy mérsékelt, visszafogott beszéd volt: egy ilyen év egy egy ilyen kormányzati teljesítmény után különösen:

"Arra kérem tehát Önöket, gondoljunk arra is, ami a mostani helyzetben rajtunk, és csakis rajtunk múlik. Azt hiszem, Önök is egyetértenek velem abban, hogy rajtunk múlik, ki milyen választ ad saját életében a válságra.

S biztos vagyok benne, egyetértenek abban is, hogy ilyen válaszra szükség lesz. Hiszen a magunk és családunk számára ki kell alakítanunk a felszínen maradás stratégiáját. Ez pedig nem megy a régi módon. Nemcsak a korábbi gazdaságpolitika miatt, hanem azért sincsenek az országnak tartalékai, mert nincsenek lakossági megtakarítások. Elköltöttük a pénzünket, sőt jóval többet. Az embereknek pedig a válságban még súlyosabb teher a hitelek törlesztése."

Sólyom utolsó mondata, a "tisztesség hosszú távon megéri", ugyan szintén valami olyasmi, amit a "Bölcs mondások ballagóknak" c. és hasonló kiadványokban bőven megtalálhatunk, ám ennek ellenére egy fontos és érvényes gondolat. És valószínűleg ez Sólyom elnöki hitvallását is jelenti, és azt, amit ez a mondat implikál: rövid távon a népszerűség és a konfliktusok vállalását.

Az Index "rendhagyónak" nevezi a beszédet, és azt emeli ki, hogy az államfő "tanácsokat adott a nehéz időkre". A Hírszerző is az egyéni felelősségvállalásra, az öngondoskodásra vonatkozó gondolatokat hangsúlyozza. Ez pedig tényleg unikum a magyar politikában. Ismét csak a népszerűtlen gondolatok felvállalásáról van szó: nektek kell okosabbnak lenni, nem számíthattok az államra és a politikára, a ti bajaitokat magatoknak kell megoldani. Hiszen mennyivel egyszerűbb lenne egy, vagy az összes parlamenti párt ellen hergelni a közvéleményt!

És ha valakinek nem tetszik Sólyom beszéde, állítsa mellé tetszőleges párt vezetőjének újévi beszédét: mindegyik arról fog szólni, hogy az a bizonyos másik párt/politikus tehet mindenről. Azonban, általános tapasztalat, hogy még a jóakaratú emberek is inkább az ilyen magyarázatokra vevőek, és ezért olyan donquijotei Sólyom figurája.

Neki itt sok babér nem terem.

 

Kapcsolódó írások:

A politika védelmében

Válság és kiút: az új kompromisszum


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr37851947

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Republikon BLOG 2009.01.07. 12:12:55

Lángoszlop, mely népét vezetiA 2009. év első napján rögvest kiviláglott, hogy a köztársaság elnöke még mindig tudatában van a felelősségnek, mely pozíciójából, és főleg az újévi elnöki köszöntő műfajából adódik.Évek óta tudtuk, hogy eljön majd ez a pillan…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.01.01. 23:28:15

Nekem Sólyom viselkedése és allűrjei, enyhén polgárpukkasztó stílusa külön tetszik.

mostcsakmondom 2009.01.01. 23:32:10

@lenoardo999:
kik kegyéből van ott? Ha népszavazás adta volna neki a hivatalt, rendben lenne, amit írsz. De nem a népszavazás, hanem pártok adták a hivatalt. És így illegitim neki a népre hivatkozni

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.01.01. 23:33:39


"A tisztesség hosszú távon megéri." (Sólyom László)

"In the long run we are all dead." (Keynes)

:))

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.01.01. 23:42:54

@jotunder:
A halál az igazán hosszú táv.

Ez a Keynes valószínűleg sem a lélek halhatatlanságában nem hitt, sem sztoikus nem volt.
Töröm a fejem, mi is lehetett...

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.01.01. 23:51:46

@mostcsakmondom:

"kik kegyéből van ott?"

A nép által megválasztott képviselők többségi szavazatával, az mszp és az szdsz kegyéből :-)

Egyeztetnie a pártokkal azokban az esetekben kell, amiket az alkotmány meghatároz. Azt meg elég jól ismeri...

lenoardo999 2009.01.01. 23:52:49

mostcsakmondom
A hivatal nem kegy. Kemény harc. Ugye tudod, hogy pl. kivel szemben? Nincs szükség a népre hivatkozni. Vannak törvények és az alkotmány. Mindenki tartsa be. Akkor nem lehetne talicskában hazahordani a pénzünket.
Még szeretnétek két évet? Legalább addig legyen mit az aranyba aprítani.

mostcsakmondom 2009.01.01. 23:56:24

Ez mind idézet:
"Sólyom László és a banán-demokrácia:
Sokan és régóta elemzik, hogy a magyar államfő szereptévesztésben van, királynak, császárnak képzeli magát, úgy is nyilatkozik, miközben a hivatalos megnevezése köztársasági elnök. Eddig azt mondtam, mindenki úgy fogalmaz, úgy beszéli az anyanyelvét, ahogy akarja, és ezzel nem kell foglalkozni, de ez már nekem is sok volt. Nem is az alkalomadás kifejezés, mert ez, legyünk őszinték olyan tanítós volt, aki hajlandó a rossztanulókat még egyszer feleltetni, elkerülendő a bukást, szigorúan az ő érdekükben. Ám a kioktatós hangsúlyban volt valami felsőbbrendű, kissé uralkodói felhang is. Csakúgy, mint a parlamenti döntés minősítésében, nevezetesen, hogy megmagyarázhatatlan, felelőtlen és kártékony. Szerintem egyáltalán nem megmagyarázhatatlan, nagyon is felelős, és nem is kártékony.
Miért ne fontolhatnák meg, miért ne írhatnák felül a képviselők az államfő jelölését? A köztársasági elnöknek joga és kötelessége, hogy jelöljön főbírát, a képviselőknek pedig az, hogy legjobb tudásuk, lelkiismeretük szerint szavazzanak. Kettőszázhárman támogatták, százhetvenöten viszont nem. Mi itt a baj?
Azzal is bajom van, hogy az államfő szerint nincsenek jobboldali és baloldali bírók. Hát, dehogy is nincsenek. Ha nem lennének, nem lenne ilyen siralmas állapotban a bírói kar, nem születtek volna téves, vagy elfogult döntések. Valószínűleg Sólyom László ezúttal is távolabbra lát a Sándor Palota erkélyéről, csakúgy, mint amikor a magyar gárdisták masíroztak az ablaka alatt.
A köztársasági elnök sértve érzi magát, hogy jelöltjei sorra elbuknak. Ha nem változtat gyakorlatán, még jó néhány kudarcélménye lesz. Az, hogy ő milyen módon jutott ebbe a székbe, soha nem jut eszébe? Az számára nem volt szégyenletes? És az, hogy az öntörvényűsége, hogy nem hajlandó konzultálni a pártokkal, milyen károkat okoz?
Végül, azért az MSZP-s képviselőknek is feltenném a kérdést: hányszor jutott már eszükbe, ha nem ringatják magukat illúziókban, hogy meglesz a kellő számú szavazat, vagy ha a sarkukra állnak és nem engedik, hogy az eleve vesztésre álló Szili Katalin legyen a jelöltjük az államfői posztra, akkor most kicsit másként állnának a dolgok? Persze, most már késő ezen mélázni, és itt az eredmény."

mostcsakmondom 2009.01.01. 23:58:40

@dark future:

most is van a parlamentben 34 képviselő, akikre soha nem adott le a nép egyetlen szavazatot sem.

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2009.01.02. 00:00:19

IS

Én valamiért birka türelmű vagyok, nem szoktam kötözködni csak egészen kirívó esetekben, de a te érvelésed már-már Bakurai szinten stimulálja a homloklebenyem.

Mivel nagyjából sokikszedik alkalommal futok bele, összefoglalnám IS felelősségmegmaradás törvényét:

Ha holnap Ferenc több hordó kén-dioxidot önt bele a fővárosi ivóvízrendszerbe, hogy elpusztítson egy szélsőséges baktériumkultúrát és ebbe pár száz ember belehal, nyilvánvaló hogy a Fidesz a hibás, hiszen nem szavazta meg (2/3) a ciánt.

Boldog új évet mindenkinek! Neked is!

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.01.02. 00:07:42

@mostcsakmondom:

Ha már idézel, jelöld meg a forrást, vagy legalább azt írd oda, hogy ez Forró Evelyntől (aki a pártállami tévéhiradó, majd a Népszava és a Klubrádió tudósítója, a Horn-kormány szóvivője) idézted.

lenoardo999 2009.01.02. 00:09:30

mostcsakmondom
Az, hogy ezek a faszok azért támogatnak vagy szavaznak meg bármit, hogy nekik abból hány forint hasznuk lesz vagy nem lesz. Leszarják azt, hogy nekünk mennyi millliárd forint kárunk származik, a lényeg az ő néhány millió forint hasznuk. Ezért és nem másért tartunk most ott ahol tartunk. Azért mert ők, minden néhány milliós haszonért tönkrevágnak mintket százmilliárdokra.

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.01.02. 00:11:55

@mostcsakmondom:

Tetszettek volna Hornék (a 2/3 birtokában) úgy módosítani az alkotmányt, hogy ne legyenek pártlisták. Egyébként meg ez hogy jön ide?

mostcsakmondom 2009.01.02. 00:13:07

@dark future:
bocs, valóban nem ítram forrást. De nem értem, hogy mi a baj azzal, hogy ki hol dolgozott, milyen újság tudósítója volt?

VIKUNYA 2009.01.02. 00:18:18

SÓLYOM FOR PRESIDENT!!!

VIKUNYA 2009.01.02. 00:19:36

Ja, hogy már az :). És messze a leg.

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.01.02. 00:19:43

@mostcsakmondom:

Nem baj az, ha valaki egész életében balos médiánál (meg közvetlenül balos kormányalkalmazásban) dolgozott, csak az elfogulatlansági indexét némileg lerontja.

mostcsakmondom 2009.01.02. 00:20:16

@lenoardo999:
hát kb. én is íg gondolám. Ebben egyetértünk.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.01.02. 00:26:10

mostcsakmondom 2009.01.01. 23:56:24
Hű, ezt benéztem, elsőre arra tippeltem, hogy Debreczenit idézel. Úgy tűnik, mélyebbről jött a cikk. :)

mostcsakmondom 2009.01.02. 00:28:36

@dark future:
Hát, lehet. nem tudom. Én eddig még nem úgy olvasok híreket, hogy megnézem alul, kinek a neve van, és ha szimpi, olvasom. HM. Én annak idején video műsorkészítési szerkesztést, meg operatőrséget tanultam BBC módra.

Thulsa Doom (törölt) 2009.01.02. 00:30:03

Valószínű, hogy nem csak egy sólyom szerepel a magyar politikában. Itt valami bátor, jólmegaszonó emberről beszéltek, és meg csak egy citromba harapott vén szart létok mindig a tv-ben.
Talán a legbátrabb lépése az volt, amikor egy katonai radar építése miatt azon vinnyogott, hogy ki kell vágni tíz darab fát. Persze az nem zavarja, hogy Ózd környékén tízezerszámra írtják a fát a fatolvajok. Meghát arról beszélni olyan ciki, meg nem is PC.
Én csak ezt a faszjancsit látom mindig szerepelni, de a hűdebátor alteregóját, akiről ti beszéltek, még egyszer sem láttam.

VIKUNYA 2009.01.02. 00:35:15

Azért nem láttad, mert nem látsz már semmit te nyomorult!

Golem 2009.01.02. 00:37:58

"Több mint 65 millió forint kárt okoztak az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak azok a szentesi orvosok, akinek jogerős börtönbüntetését most enyhítette Sólyom László."

Teljes cikk:

index.hu/politika/bulvar/szentesi1113/

Ez még 2006-ban történt. Azóta az én szememben S. László nem köztársasági elnök. Ez egyszerű bűnpártolás. Úgyhogy ne akarja most megmondani a frankót többek közt az én személyes felelősségemről.

lenoardo999 2009.01.02. 00:44:23

tavaris

húha: Világ vége. Szavazz az MSZP-re akkor is, amikor elárverzik a házad.

golem: ha minden igaz: tudod mennyi 65 millió? Köd a szemedbe.: istenem: ezer milliárdokat talicskáznak haza.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.01.02. 00:59:23

Ez a beszéd maga volt Sólyom László: "történjen már valami, különben megőrülök". Amikor Gyurcsány öszödön bejelentette, hogy meghamisították a Parlament, EU elé kerülő adatokat Sólyom ezért sima polgári pert akaszthatott volna a nyakukba. Nem tette. Pártok felett álló dolog lehetett volna.

Most a "jóakaratú emberektől" várja, hogy mindenki oldja meg a válságban az életét, de nem az "eddigi módon". Ha egy cseppet a földön járna, tudná, hogy a "zemberek" eddig is megoldották. És azt is, hogy de bizony, az eddigi módon is menni fog: adócsalással, táppénzcsalással, rokkant nyugdíj csalással. Mert nincs ellenpólus, nincs olyan másik erő, akire meggondolás után érdemes lenne szavazni.

Az értelmiségi válasz az, hogy egyik köcsög társaságot se legitimálja az ember a szavazatával. Így hát hiába ajánlja Sólyom, hogy az emberek kérjék számon a politikusaikat.

clownfish 2009.01.02. 01:00:33

"Egyeztetnie a pártokkal azokban az esetekben kell, amiket az alkotmány meghatároz. Azt meg elég jól ismeri..."

Igen, ez a baj az alkotmányjogászokkal. Mind nagyon jól ismeri az alkotmányt. A probléma csak annyi, hogy mind másképpen értelmezi. A mai magyar alkotmányjogászok AB-tagok, Paczolay, Sólyom, stb... nagyrészt (hál' Istennek, van kivétel!) rém konzervatívak. Ami ezt tetézi, az a magyarságért érzett küldetéstudat. En nagyon káros. Nekik nem a népet kell a saját képükre formálni aszerint, hogy szerintük mi a jó, hanem a demokrácia kereteit kijelölni. Aztán majd az istenadta nép eldönti, merre halad. Jelenleg ahol tágítani kéne a keretet, ott szűkítik, és ahol szűkíteni kéne, ott tágítják a mi Jedi-lovagjaink. Szerintem ezen már csak a rotáció segíthet. Remélem, ez minél gyorsabb lesz.

hebab 2009.01.02. 01:00:34

@Golem:
azt ugye tudod, hogy a kegyelem kormányzati előterjesztésre történik, és ellenjegyzéshez kötött elnöki hatáskör? ez magyarul azt jelenti, hogy érte a Kormány vállalja a politikai felelősséget.

clownfish 2009.01.02. 01:04:54

De aláírta, és az egy határozott álláspont. Nincs ezen mit szépíteni.

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2009.01.02. 01:12:45

Sólymot klónozni kellene, mert nagyban hiányzik mindaz, amit képvisel jó pár helyről.
Egyetlen hülyesége volt, a Fekete Jánosos kézfogás balhé, mert nem a nyilvánosság előtt, kellett volna alázni, ha amúgy jelezhette volna aggályait korábban.
Szilihez képest meg összetehetjük a kezünket, hogy nem ő lett, aki csak összszarni tudta magát eddig, amikor csak szóba került, hogy esetleg elítélésre kerül Kína Tibet miatt.

Golem 2009.01.02. 01:12:57

lenoardo999:
tudom, hogy ezermilliárdok, de 1. ez nem legitimizálja pártíz miller elsíbolását, 2. az a 65 miller nekem kurvasok pénz. Valószínűleg egész életemben nem látok majd annyit. Ha ez Neked csak köd a szemedbe, akkor igazán átdobhatnád nekem. Többet sose kommentelné, ígérem.:)

hebab:
Az, hogy a kormány vállalja a politikai felelősséget nem mentesíti S. Lászlót a saját felelőssége alól. Úgyhogy most ne papoljon az öreg. Könnyű más f...val verni a csalánt.

mostcsakmondom 2009.01.02. 01:13:40

@hebab:
és a kitüntetés? kormány előterjesztés, elnök ellenjegyzés. Hm?

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2009.01.02. 01:25:07

ja, azért a 65 milliósért is kár volt, pont, hogy a bünti szigorítását kellet volna kezdeményezni az orsok társadalmon belüli nagyobb státusza és ezért közvéleményformáló ereje miatt.
Mint a rendőröknél, ha csak egy kekszet lop is, ki kell rúgni
De ez a beszéd, meg az eddigiek messze Szili elé, fölé kalibrálják

rockjano 2009.01.02. 01:28:01

Na itt egy liberális hozzászóló...

Én alapvetôen nem szeretem az elnök urat, ez a kicsit furcsa ideges figurája nevetésre ingerel és kicsit most is így volt DE alapvetôen elismerést érdemlô jó beszéd volt, majdnem pártatlan és ez nagy dolog manapság.

Volt zászló, a nagymagyarok is megnyugodhatnak és az is okos hogy másnap mondja el, éjfélkor félrészegen nincs sok értelme az egésznek igaz.

Az hogy mindenki saját felelôsségérôl beszélt az nagyon renben volt, pont ezt utálom a legjobban hogy mindenki másban látja a hibát magában soha. Pedig van jócskán felelôssége minden oldalnak.

Nekem mint vizuális dolgokkal foglalkozónak egy probémám volt a feje mögött volt egy vízszintessen átmenô képkeret, NA ilyet nem kéne csinálni, tessék levenni onnan vagy csinálni neki egy erre megfelelô helyet.

Az amertikai elnöki vagy elnökjelölti beszédekben ilyet soha nem látni.

jano

molaris 2009.01.02. 02:31:39

@sanche:
Egy jogászprofesszornak miért kellene liberálisnak lennie??

borzzz 2009.01.02. 03:46:17

Én nem csodálkoztam a beszéden. Sólyom ilyen. Első AB elnökként - mint a "láthatatlan alkotmány" nevű kreatív és expanzív jogértelmezés kiötlője sem hagyott kétséget afelől, hogy ki ő és mit képvisel. Szabadelvű magyarként ezért láttam jónak, hogy azon civilek közt legyek, akik KE-nek ajánlották. És ezt a lépésemet azóta sem bántam meg, noha több dologban nem osztom a nézeteit és voltak/vannak húzásai, amikkel nem értek egyet. De a véleménykülönbség tök természetes egy szabad országban, melynek szabad polgárai nem aszerint ítélik meg embertársaikat, hogy jobb- vagy baloldaliak, hívők vagy ateisták, konzervatív vagy liberális demokraták. Részemről az volt a szempont, hogy szuverén és (erkölcsi, intellektuális értelemben) tiszteletre méltó legyen a köztársasági elnökünk. Falcon az.
Göncz is az volt (röhejes és szánalmas őt azzal bírálnia egy illiterátus nicknek, hogy "Göncz, aki 10 év elnökség után sem tudodd egyenesen végigmenni a díszzázad előtt"). Amúgy én Mádl Ferencet sem tartom pártkatonának; benne nem volt "akarat és képzet", más nézőpontból nem volt "önjáró" (ugye ez az, amit Göncz és Sólyom szemére vetnek az "oldalasok"), vagyis akik őt elnökké emeléke, azok szégyenletesen tutira mentek: az lebegett előttük fő célként, hogy minél kevesebb gondot okozzon a végrehajtó hatalomnak.
Kéretik ebből a nézőpontból megítélni Sólyom megválasztását. Meggyőződésem, hogy egy párt sem nyert vele, az ország annál inkább.

odamondok 2009.01.02. 04:40:09

Nagyon erős beszéd volt. Az elnök úr kitett magáért.

Na lássuk, min lehet felháborodni!
"Nekem egy madár ne szóljon be! Igenis kellett a harmadik 437%-os gyorskölcsön!"
"Miért piszkálja folyton Gyurcsányt?"
"Miért nem zavarja el Gyurcsányt?"
Lehet választani tetszés szerint, ahányat csak akarsz.
Szembenézni is lehet, de az ennél nehezebb lesz.

A jelenlegi helyzetben, mikor morálisan és gazdaságilag az összeomlás szélén állunk, nagyon gyors cselekvésre van szükség. Először is, új választás azonnal: a munka legitimitással történjék. Meg kellene azonban akadályozni a két maffia szabadrablását. Valamint azt, hogy az egyetlen ellenük levőket, a szélsőjobbot találja meg az elégedetlenek hallatlanul nagy tábora.
Nagyon nagy a gáz: egy teljesen új erő kéne...

Ez az elit megnyitotta a lefolyót, és mi tehetetlenül sodródunk lefelé. Csak hogy mi engedtük őket a mosogatóhoz. Kéretik nem elfelejteni.

Szalahadin 2009.01.02. 04:59:16

mesa!
"Az összes ténykedése az, hogy keresztbe tesz a jelenlegi hatalomnak."
Leülhetsz, egyes. Hol van az megírva, hogy a köztársasági elnök feladata a kormány kritika nélküli támogatása? Ez már nem az MSZMP/Hazafias Népfront időszaka, csak szólok, ha eddig nem tűnt volna fel.

Hefe 2009.01.02. 06:24:50

"tisztesség hosszú távon megéri"
Fura szavak ezek Solyom Laszlotol.

Rá Dios 2009.01.02. 06:56:10

Bocs, tudom, családnévvel viccelni nem illik, de magas a labda:
Szárnyaszegett madár ez a mi Sólymunk...

Off: UFO, köszönet a dalszövegért. Remek.

molaris 2009.01.02. 07:29:03

Csak érdekesség képpen: a Népszavának sikerült párhuzamot vonni az állam- és a miniszterelnök gondolatai között. Szép teljesítmény. Csak az a bibi, hogy az utóbbi a teljes bizalmi tőkéjét eljátszotta már. Most, hogy megérdemelt pihenését tölti, gondolom igen magvas és történelmi léptékű gondolatokkal tér meg a munkás hétköznapokba. Nem lehetne végleg szabadságolni? Teljes fizuval, csak menjen. Szerintem még így is jól járnánk.

grigorij (törölt) 2009.01.02. 07:37:04

@lenoardo999: Nem akartam beleszólni ebbe a emelkedett vitába, mert én ezt a madarat semmivel sem tartom többnek, jobbnak, mint az összes rohadék megélhetési politikusunkat!
De kérded, hogy miért egyetetne, hiszen nek kell...
Dehogynem!!!
A magyar intézményrendszer legnevetségesebb része, ez a kamu független köztelnök poszt!
A lakosság - rosszul vagy sem - választja a képviselőit, azért, hogy a számára megfelelő irányba vigye az országot.
Erre tesznek felülről egy olyan posztot, ami egyszerűen minden kontroll nélkül felülbírálhatja a lakosság képviselőit??!
Baromság!
Akkor válasszuk ezt az embert is közvetlenül.
Ha meg nem, akkor ne menjen szembe folyamatosan a országgaL..
Én egyébként, megláttam, kiugrottam az ágyból és elrohantam a kocsmába!
Engem ne ijesztgessenek...

grigorij (törölt) 2009.01.02. 07:40:33

elnézést...
De kérded, hogy miért egyetetne, hiszen nek kell...
úgy lenne, hogy
De kérded, hogy miért egyeztetne, hiszen nem kell...

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.01.02. 08:38:15

sólyom? ugyan! erkölcsi alap nélkül moralizáló gyávaság...

Dr Kangörény 2009.01.02. 08:52:12

Ez a beszéd egy kalap szar volt. Pont most kel a válságról papolni? Ez volt a legjobb pillanat? Elnök úr, az állam nem így működik.

Ez az ember egyes szám harmadik személyben beszél magáról, vastagon benne volt a keze a jelenlegi hatalmi rendszer kialakításában és most úgy tesz, mintha valamilyen erkölcsi felsőbbrendűséggel bíró mindentől független államférfi lenne.

Pedig csak egy jogászból lett senkiházi politikus. Semmivel nem több és jobb, mint orbán, vagy gyurcsány.

states 2009.01.02. 09:27:59

Hiányoznak itt egyeseknek a régi szép idők, amikor Árpi bácsi elmondta a jó kis közhelyeit, semmitmondó újévi köszöntőit, elpuffogtatta a frázisait. Igen, szembe kell nézni ennek a retardált miniszterelnöknek és főleg köztörvényesekből álló kormányának hat és fél éves kormányzásának következményeivel. Persze lehet vele nem szembenézni, de majd a hétköznapok szembesítenek, ahogy Fleto mondaná: január elseje után, másodika jön...

Independent 2009.01.02. 09:37:51

"legyünk öntudatosak, s felelős emberként utasítsuk vissza, ha akár gazdaságilag, akár politikailag ki akarnak használni"

Aha, mintha ő lett volna az, akinek AB elnök időszakában szava sem volt ahhoz hogy az OTP lakáskamatokat harminc-valahány százalékra emelték egyik napról a másikra. Akkor nem említette a "nyomásgyakorlás" lehetőségét.... :-(

Ő volt az aki "értelmezte" anno a k.e-i hatáskört - meg ugyanezt megtette k.e.-ként, csak a kettő nemigen fedi egymást....

Meg a vándorbot, és környezetvédők.... A zengői bazsarózsának az lett volna a legjobb védelem, ha megépül a hegytetőn a radar, és a népek elől lezárják a hegy egy részét, mint honvédelmi területet.

Mielőtt az Ab-től távozott, a fiának ajándékozta lakásukat. Majd követelte, hogy az állam adjon neki lakást, mert neki nincs, s nincs hová mennie. 70 millióért kapott egyet az államtól.

Ő tényleg egy Don QUIJOTE....
:-(

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.01.02. 09:38:44

Nekem személy szerint Gyurcsány nyomott pisztolyt a fejemhez, hogy vegyek fel svájci frank alapon húszmillió forintot tizenöt évre. Köcsög! Akkor most fizesse vissza ő, ha már ránkszabadította ezt a válságot.

Szúrófény 2009.01.02. 09:48:47

Kangörény, igazad van, az alkotmánybíróság elnökeként ő tiltotta meg a privatizációs ügyek felülvizsgálatát.

Egyébként az elcseszett szociális- és adórendszerért hiba az emberekre hárítani a felelősséget.

states 2009.01.02. 09:49:18

Independent
Sólyom lakása foglalkoztat, nem az, hogy az egész ország romokban hever, hogy a szoci-szabaddemokrata kormányok szétloptak mindent, a felvett hiteleket, a privatizációs bevételeket, az ezermilliárdokat. Ráadásul tehetségtelenek, a lopáson kívül semmihez nem értenek. Az a legnagyobb gondod, hogy hol lakik Sólyom? Na az ilyenek miatt tartunk ott, ahol...

Szúrófény 2009.01.02. 09:50:49

Kettes, neked személyszerint Gyurcsány nem vezette be az eurót.

redriot77 2009.01.02. 09:56:21

"Sólyom évek óta az egyetlen épelméjű ember a hazai politikában."


?????
Tubesi tavaszi kökörcsin > Dél-Magyarország légvédelme

Ez nem vall egészséges agyfunkcióra. Mielőtt jönne az a lemez, hogy ússe lesssz háború, minek ide lokátor, az gondoljon bele abba, hogy egy Cessnat meg lehet venni egy bálna-Merci árából, egy másik árából lehet bele venni heroint, kézigránátokat, akármit, és észrevétlenül be lehet repülni Magyarországra.

A beszédről: a válság miatti tanácsai mindenfelől nézve rendben voltak. A hitelből nyaralók és a 120 havi részletre vett Suzukik országának valóban szüksége van felvilágosításra.

A "politizáljatok emberek, és küldjétek el a kormányt ahová való" sugallat viszont semmire sem jó.
1. Hiába választunk másik pártot, ugyanaz a politikai elit fog uralkodni felettünk. Évek alatt annyit sem sikerült elérni, hogy ne 386 hanem mondjuk feleannyi semmirekellő szarházi lebzseljen állami pénzből a cifraházban a Duna partján.

2. Az ilyen "az egyszerű ember is felelős, politizálnia kell, és nem csak a választások idején" kijelentések veszélyesek egy olyan helyen, ahol minden nemzeti ünnepen autókat gyújtogatnak, kukákat borogatnak, focihuligánok mini-népfelkelésekkel próbálkoznak.
Még vagy két ilyen megnyilvánulás, aztán a szélsőségesek elmennek Sólyom házához egy petícióval, hogy akasztassa fel Gyurcsányt.

zotya72-ből 2009.01.02. 09:57:58

normális az az ember aki egyes szám harmadik személyben beszél önmagáról?

jozicsenko 2009.01.02. 10:03:10

reggelt!

Is és a többi balliberális számára:

a legtöbb döntéséhez a kormánynak elég az 50%+1 fő, pl a költségvetés
ezzel nagyon-nagyon sok minden el lehet intézni

meglett? meglett!
akkor lehet csöndben maradni vagy agyalni más hülyeségeken
(mit nem szavazott meg a fidesz? pl a parlament csökkentését
miért? mert MÉG kisebb parlamentet akart mint az mszp)

konkrét példa: mind tudjuk (a balliberálisok, csak becsukják a szemüket: nem jön a szakadék, nem jön a szakadék, csak a képzeletem játszik velem, sok volt a vodka/fű, azért képzelem oda), hogy az ország hogy áll

itt a válság, a menedzseretek oda állhatott volna a kamerák elé és ahogy a vasúti katasztrófa után, most is elsírhatta volna a bánatát: bocs, nincs pénz, spórolunk a nyugdíjasokon, a segélyeken és a Strabagon

megtette? nem - pedig a költségvetésen keresztül lehetősége lett volna rá

más: az egyéni megtakarítás:

hogy a fenébe takarítsak meg, ha a rámszánt bérkeret 60%át az állam elviszi adóba? marad a 40%

fordítsák meg az arányt, ha 40Ft helyett 60 Ft maradna nálam, az a nettómban most 110e helyett 165 lenne, többet költenék, de megtakarításom is lenne!

és nem állnánk így, mert valszeg:
1. nem 4 millió ember dolgozna, hanem lehet 5 millió (igen, a sok kamunyugdíjast és a segélyezetteket vissza lehet zavarni dolgozni, pont mint Szlovákiában)ű
2. nem csak én takarítanák meg, hanem még másik pár millió ember is

hogy a szeretett MSZMP örökre (vagy csak egy választási ciklusra) bukja a nyugdíjasokat?

naés? (by HornGyufa)

Independent 2009.01.02. 10:04:10

tovaris Stalin:
Bocs, amiket leírtam, arra számtalan forrás található, az hogy a kurucinfo is, ahhoz semmi közöm.
-----------------
Kettes: kötelező volt devizahitelt felvenni ?....
Mo és a tényleges kapitalizmus között az a különbség, hogy az USÁ-ban az ENRON-osok (befektető cég, amely 30 %-os hozamokat igért, aztán egyszer csak bedőlt) nem az államot szídják és követelik a kárpótlásukat, hanem csakis magukat.

Egyébként OTP lakáskölcsön: az AB döntése alapján, az addigi 3,5 %-s OTP hiteleket 30-35 %-ra emelték úgy, hogy pl. a legrosszabbul a berhidai, úrkuti 1985-ös földrengés áldozatai jártak! Nem adtak nekik a vis maior alapból, hanem csak az OTP hitelt kínálták, amelynek a kamatait aztán a bölcs Sólyom vezette csapat az egekig emelte! Pár éve, hogy az OTP elárverezte a fizetni nem tudók lakásait.
Aztán a dolog legszebbik része, amikor feltaláltuk ÚJRA a spanyolviaszt és elindultak a kedvezményes lakáshitelek.....
-----
states: Nem az ő lakása fáj, de aki vizet prédikál, az ne borozzon ! És ha egy kicsit is úriember, akkor a megválasztásakor feláll, és azt mondja, hogy kösz uraim, így nem !
És beszélhet ő a kádári időkben szocializálódott politikusokról, de szerintem ez rá pontosan ugyanúgy igaz, és nem túl valószínű hogy anno az NDK egyetemén az emberi jogok témakörében tartott volna előadásokat...

2009.01.02. 10:13:08

azt ígérte más beszédet fog mondani, mint amit ilyenkor szokás, végül mégis a szokásos lett: idealista, a valóságot csak biztonságos távolról, bottal bökdöső

"kérjük számon a politikusainkat?" mintha nem ő tudná a legjobban, hogy a "politikusaink" milyen kvalitású emberek. általában leszarják mi van a választóikkal, sokkal fontosabb "egyéb" ügyeik vannak

"rajtunk múlik milyen választ adunk?" köszi, ezt nem is gondoltam volna

"ne engedjük magunkat kihasználni?" az általam ismert anyagilag tönk szélére jutott emberek nem a 120 havi suzuki, vagy a hitelből a karib szigeteken nyaralunk típusú emberekből került ki, hanem akik azért adósodtak el, mert kellett a pénz lakásra, ételre, gyógyszerre

"keserűségünkben ne forduljunk egymás ellen" én meg azt kérem, ne ha igazán őszinte beszédet akar mondani, akkor ne idealista f.szságokkal traktáljon bennünket. nem vagyunk hülyék.

Thulsa Doom (törölt) 2009.01.02. 10:27:41

Az az újévi halandzsa tökéletesen megfelet a többségnek.
Az mszp-sek höröghetnek, "hogy már megint a gyurcsányt bántja", a fideszesek meg újra elkönyvelhetik, hogy megint jólmegaszonta valaki.

Egyedül azoknak van hiányérzetük, akik szerint a politika a tettekről szól, nem a végtelenbe nyúló pofázásról.

eino. 2009.01.02. 10:29:33

,,Ismét csak a népszerűtlen gondolatok felvállalásáról van szó: nektek kell okosabbnak lenni, nem számíthattok az államra és a politikára, a ti bajaitokat magatoknak kell megoldani. Hiszen mennyivel egyszerűbb lenne egy, vagy az összes parlamenti párt ellen hergelni a közvéleményt!"
----------------
Herényi megtette, vagy legalábbis próbálkozott vele. Gyorsreagálású hadtestként azonnal lőtt, elvileg két irányba, de ezt ismerjük a mai MDF-től, elsősorban Dávid Ibolyától. Nézzük, mit is szólt a jóember az ő szájával:

(A Magyar Rádió honlapjáról idézek)
,,Herényi Károly frakcióvezető abban bízik, nagy hatása lesz Sólyom László beszédének. Szerinte az államfő nem az MDF-re, hanem a két nagy pártra gondolt, amikor azt mondta: az emberek utasítsák vissza, ha politikailag vagy gazdaságilag ki akarják őket használni.

- A két nagy párt volt az, a Fidesz és az MSZP, amely a választási kampányok során végig félrevezette és becsapta az embereket, olyan ígéretekkel ámította őket, amelyek megvalósítása rendre kudarcba fulladt."

-----
Az a vicc az egészben, hogy a Tisztelet Társasággal lepaktáló madöf prédikál a politikai kihasználásról. Hehe :/

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.01.02. 10:30:50

zotya72-ből 2009.01.02. 09:57:58

>normális az az ember aki egyes szám harmadik személyben beszél önmagáról?

Igen, és vicces nézni, ahogy ezzel és más manírjaival pukkadoztatja az Önhöz hasonló lényeglátó nyárspolgárokat.

redriot77 2009.01.02. 09:56:21

>A "politizáljatok emberek, és küldjétek el a kormányt ahová való" sugallat viszont semmire sem jó.

Miért? NE politizáljanak és NE küldjék el a kormányt, az jobb lenne? Aha, értem.

Kettes 2009.01.02. 09:38:44
>vegyek fel svájci frank alapon húszmillió forintot tizenöt évre.

Az állam eladósodása és a gyenge gazdasági növekedés stb. az mind az Ön frankhitelének köszönhető? Minden nap tanulok valamit.

Independent 2009.01.02. 10:39:02

Hát erről van itt szó, kedves tovaris Stalin. Ballib vagy, vagy fideszes vagy jobboska ? Mert a disznóságot emitt megrüheskutyázod, amottan meg megkérdezed hogy pont az fáj ?
Hol van itt a civil szféra ? Neten másfél hónapja kőrözik a népszavazásos kérdést, számoljanak-e el a képviselők a költségeikkel. Nem egy nagy pluszpénz, az EU-választásokkor lehetne erről is szavaztatni.
És nemcsak erről a konkrét kérdésről van szó, hanem arról is, hogy képesek vagyunk-e 200.000-en beinteni a politikus uraknak, hogy na most már ebből elég, és megmutatjuk hogy kierőszakoljuk a változást. Ha már olajszőkítés, Grippen-ügy, megfigyelési ügy, vecsési számlagyár, stb. ügyekben nem sikerült. Szóval meg kellene mutatni, hogy mit akarunk. Nemcsak a 300 Ft-os vizitdíjnál, ahol az volt a kérdés, hogy a jobb zsebünkből fizessünk vagy a balból, hanem itt és most arról, hogy a politikai elit sem kisisten, akikre más szabályok vonatkozhatnak !
Lásd: www.seresmaria.hu
Én letöltöttem az ívwet, családi és baráti körben aláírattattam, neten továbbküldtem - a lehetőségeimhez képest legalább megmoccantam (nem kaptam sérvet azért).
De mi a szomorú valóság ? A legtöbben még erre sem képesek.
EDDIG CSAK 84.000 ALÁÍRÁS GYŰLT ÖSSZE.
Bezzeg ha pártok kampányolnának mögötte !

URAIM, HÖLGYEIM - MI VAGYUNK A HÜLYÉK HA MÉG ERRE SEM VAGYUNK KÉPESEK !

Thulsa Doom (törölt) 2009.01.02. 10:47:19

"Mert a disznóságot emitt megrüheskutyázod, amottan meg megkérdezed hogy pont az fáj ?"

Hát öööö...mi van?

eino. 2009.01.02. 10:47:59

Kangörény_ 2009.01.02. 08:52:12
Ez a beszéd egy kalap szar volt. Pont most kel a válságról papolni? Ez volt a legjobb pillanat?

----

Kangörény, számodra mikor van itt a legjobb pillanat? Mert a D-209-es kormány 100 napos herdálása óta folyamatosan menetelünk a válságba. Aztán valamikor 2006-ban már alaposan benne is voltunk (elqrtuk, vallotta Ferencünk a maga belterjes kis körében), és most ősszel Gyurcsány szerencséjére a világgazdasági válság is robbant. Azóta állandóan válságkezelési ötletezések zajlanak, pezseg, forr minden, de csak a felszínen, mélyebb rétegekben meg nem történik más, mint készülődés 2010-re. Ami ennyit jelent: úgy legatyásítani az embereket, hogy legalább a szavazásig elhiggyék, még jól is jártak . Szinte már művészet, de komenyisták jók benne.

Thulsa Doom (törölt) 2009.01.02. 10:57:48

@eino.: Te is jólodamondtál acsúnyagyurcsánynak mint sólyom. Nem szeretnék most a helyében lenni...hehehe

szakállasbácsi 2009.01.02. 10:58:18

A háta mögött lila selyemtapéta - a dekadens jómód és a sznob újgazdagság szimbóluma: ahogyan Móricka képzeli az előkelő életet (Gott, wie nobel!). Mellette ugyancsak a háttérben két üres szék jelképezi a középen állást, jóllehet nem látni, inkább érezni, hogy áll. A kép bal oldalán ernyedten lógó nemzeti lobogó. Mimikai izmai feszültek, ezért mimikája szegényes, nem tűnik fel, hogy őszintem vagy kimért, esetleg egyik sem. Érződik, hogy a visszafogottság mögött indulatok dolgoznak, innen a feszültség. Szürke ember mond szürke dolgokat, üvegszínű gondolatokon víz színű lepedék.
Amit mond kiszámítottan közhelyes, belekötni nem érdemes, nincsenek rajta sorják, élek. Gömbölyű. Igen, ez van, ezt tudtuk. Ezt mindenki tudja. Így nincs rossz érzés a beszéd végén - slusszpoénnak a mega frázis puffan nagyot. Egyszerre bólintunk a feleségemmel és Bogi vizslával.
Itt fenn a hegyen, ahol a lakom, a fél hegyoldal az ukrán maffiáé. Ez jó, mert nincsenek betörések, biztonság van. Rendes, kedves cigányok kéregetnek és ajánlanak lopott hólapátot. Hát igen "hosszú távon", ugye...kifizetődik. Persze. Ebben hinnünk kell, különben mi marad.

Nézek a szürke ködbe, a város felolvad benne, az árnyalatok elvesznek, a lényeg látható. Szmognak hívjuk.
És felsóhajtok: jogászok erkölcsi válságról beszélnek, nyilván a filozófusok meg alkotmány módosítást sürgetnek, a papok pedig a sliccemben kotorásznak. Brave new world.

Independent 2009.01.02. 10:58:53

Tovaris Stalin,

költői kép volt, nem személyeskedés. Annak érzékeltetése, hogy az emberek többsége aszerint mér, hogy az illető ügyet hol követték el, és nem aszerint, hogy mit követtek el.
Bocs, ha félreérthető voltam.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.01.02. 11:05:11

Independent 2009.01.02. 10:39:02

>számoljanak-e el a képviselők a költségeikkel...

Tehát hogy ugyanezekből a politikusokból felálljon-e egy bizottság, amely megszabja, hogy hogyan kell kinéznie ezeknek az elszámolásoknak, aztán ugyanezek a politikusok elszámolnak, és ugyanezek a politikusok majd ellenőrzik (alkalmasint egy másik bizottság keretében), hogy az elszámolások érvényesek-e? Majd pedig a teljesen, tökéletesen, száz százalékig független és megbízható sajtó (amelynek ráadásul hisz a lakosság) balhézik, ha nem megy minden simán? Aki 2008-ban azt hiszi, hogy mindennek van értelme, az annyira naiv, mintha tegnap érkezett volna az országba a 6:20-assal. Bár nem hiszem, hogy van a világon ország, ahol az ilyen szintű naivitás jogosult lenne.

>képesek vagyunk-e 200.000-en beinteni a politikus uraknak, hogy na most már ebből elég,

Beintés a politikus uraknak, ha az általuk működtetett politikai infrastruktúra keretein belül történik egy szavazás arról, hogy ők a saját szabályaik szerint ellenőrizzék-e magukat? Ne vicceskedjen már. Pontosan tudja, hogy létezik beintés a politikus uraknak, és azt Ön mégsem akarja, mert pontosan tudja, hogy az milyen rút és elítélendőmertnemdemokratikus.

>Nemcsak a 300 Ft-os vizitdíjnál, ahol az volt a kérdés, hogy a jobb zsebünkből fizessünk vagy a balból

Pontosan tudja, hogy nem az volt a kérdés. Az emberek pártpolitikailag szavaztak, mégpedig Gy. F. ellen, azért volt nagy a részvételi arány. Ha civilek írták volna ki és tényleg tisztán gazdasági kérdésben, akkor 10% nem ment volna el. A civilkedésre kb. fütyül mindenki.

>A legtöbben még erre sem képesek.... EDDIG CSAK 84.000 ALÁÍRÁS GYŰLT ÖSSZE....MI VAGYUNK A HÜLYÉK ...

Nem "nem vagyunk képesek", csak a legtöbb ember nem olyan naiv, mint Ön, és nem hisz sem a "civil szférában", sem a vizsgálóbizottságokban, mégpedig tapasztalatból kifolyólag. Ez nem hülyeség, hanem tapasztalat. Maga az elképesztően naiv, nem a többség a hülye.

Thulsa Doom (törölt) 2009.01.02. 11:07:17

@Independent: Csak annyi történt, hogy tényleg nem értettem, mire gondolsz. Talán nincs érzékem a költői képekhez.)
A személyeskedés meg simán belefér egy politikai vitába, ezért senkinek sem kell elnézést kérnie. Elvégre személyek vitáznak egymással.

Megfigyelo 2009.01.02. 11:10:38

Solyom jogaszi teljesitmenye erosen vitathato: vezetese alatt az AB tobbhelyutt felulirta az Alkotmanyt, amire termeszetesen nem volt felhatalmazasa. (Feltalaltak a "lathatatlan alkotmanyt"...) Emberileg megalomaniasnak tartom, s a megvalasztasanak korulmenyei miatt elnoknek nem igazan hiteles figura.

Mindazonaltal helyes, hogy megprobalta tudatositani az emberekben, hogy peldatlan vilagvalsag van, amit meg sokan nem fogtak fel. (Mar csak azert sem, mert a Fidesz megprobalja a Gyurcsany-kormanyra kenni a felelosseget az amerikai ingatlanpiac osszeoomlasaert es annak kovetkezmenyeiert is.

Thulsa Doom (törölt) 2009.01.02. 11:11:48

@dzsucseharcos: "Maga az elképesztően naiv, nem a többség a hülye. "

Sajnos nem így van. A többség bizony hülye. Mi több, nagyon hülye.

eino. 2009.01.02. 11:12:32

Sztálin elvti, nem odamondtam Gyurcsánynak , csak leírtam a véleményemet, ami nyilván nem számít - de a morgás joga azért még megmarad nekünk, pór népségnek, ugye? Azért az megtisztelő, hogy Sólyommal egy sorba teszel, aki viszont nem a pór népség egy átlagos tagja.*
----
*ó, persze átlagos emberek nincsenek: ,,mi mind egyéniségek vagyunk- én nem!" (Brian élete)

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.01.02. 11:14:19

@dzsucseharcos: A "mindenért Gyurcsány a hibás" ugyanúgy faßág, mint a "mindenért a lakosság a hibás". Az egyik tézis faßág volta azért még nem igazolja a másikat. Gyurcsány felelős az állam adósságáért, a gyenge növekedésért és az euró elkúrásáért, te meg mint lakosság felelős vagy azért, hogy eszement módon eladósodtál és most fogalmad sincs hogy mássz ki belőle (általános alany).

Ami engem illet, forintban adósodtam el még Orbán alatt és most fog lejárni a hitelem, ami annyi plusz szabad cash flow-t fog adni a háztartásunknak, amire már pont semmi szükségünk nem lesz. Nem reklamáltam, amikor drágább volt, mint a frankhitel, így most nem hat meg mások panaszkodása. Évek óta mondom, hogy ha nincs pénzed lakásra, ne vegyél lakást, ökör (ez is általános alany), de ezeknek beszélhetek.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.01.02. 11:30:30


az a kleriko-feudális Széchenyi hozta a nyakunkra a hitelt. Azt nyögi a magyar nép. A költségvetés eladósításának 2005-6-ban, hogy a "szarból visszahozzák a kormányzást", semmi szerepe a mostani gebaszban.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.01.02. 11:30:51

Kettes 2009.01.02. 11:14:19

Csak az a baj, hogy számomra, aki nem vett fel hitelt, sőt, komoly tartalékaim vannak, pontosan ugyanolyan káros az ország leszakadása, gazdasági gyengesége, mint az ország többi lakosa számára. Aki ügyetlenül vesz fel hitelt, az elsősorban magának árt, másoknak sokkal kevésbé, ha éppen nem használ (pl. mert elárverezik a tárgyait stb.) Az elmúlt években sem azért kezdtek elhúzni a környező országok Mo. mellett gazdasági fejlődésben, mert más, felsőbbrendű, hitelt nem felvevő népek élnek bennük. És az sem független a gazdaságpolitika sikereitől, hogy mennyien kényszerülnek átmenetinek gondolt megélhetési zavarok miatt hitelt felvenni. Ezért egy kicsit maszatolásnak érzem, amikor azt sugallják, hogy a lakossági hitelfelvétel ugyanolyan súlyú vagy éppen fontosabb tényezője az ország rossz gazd. helyzetének, mint a hibás állami gazdaságpolitika.

eino. 2009.01.02. 11:44:01

,,rockjano 2009.01.02. 01:28:01
Na itt egy liberális hozzászóló...

Én alapvetôen nem szeretem az elnök urat, ez a kicsit furcsa ideges figurája nevetésre ingerel és kicsit most is így volt DE alapvetôen elismerést érdemlô jó beszéd volt, majdnem pártatlan és ez nagy dolog manapság.

Volt zászló, a nagymagyarok is megnyugodhatnak..."

Rockjano, nincs olyan szó, hogy ,,nagymagyar", de azért az is furcsa, hogy szerinted ,,nekik" szól a köztársasági elnök(!) mögött a zászló, miközben a magyar nemzethez intézi a szavait.
Nem Eurázsia lakóihoz, hanem azokhoz, akik értik a magyar nyelvet, ismerik valamelyest a történelmet, hagyományokat, és próbálják nem élősködőként leélni azt a pár évtizedet, ami adatott. Természetesen ideális esetben.
Minden nemzet esetében a hozzá szóló fejesei mögött/mellett van a nemzetet jelképező zászló, így nyomatékosítva az illető mondandóját, többek között.

Sőt, amikor Amerika a nagyvilág felé kinyilatkoztat :)), akkor is ott az elnök mögött a ,,csillagos -csíkos anyag" :)))

Independent 2009.01.02. 11:56:24

T: dzsucseharcos -

-Az elszámolásokat nem parlamenti bizottságoknál kell(ene) megejteni, mint hogy adózásunkat sem a Parlamentben számoljuk el. Erre van pl. az APEH, de ha ez valamiért nem felel meg, tehetné pl. a Számvevőszék is. Aki úgyszintén hiába szólal meg pártfinanszírozás ügyben, ezzel egyetértek, csak hát az én álláspontom az, hogy bizony egyforma szankciót kell alkalmazni egy gazdálkodó magáncég és egy politikai párt esetében is, ha lop, csal és hazudik, zum Beispiel.
-Ha a vizitdíjas politikai kérdés volt, akkor azzal kormányt nem lehet leváltani, másrészt meg hova tegyem a Fidesz kampányát, ami arra volt kihegyezve, hogy miért fizessünk még egyszer azért, amiért egyszer már fizettünk.
-Hát igen, lehet hogy én naív vagyok, csak akkor fölösleges a szájtépés kétszázzal pl a vitafórumokon (is), ha még abban sem akarunk hinni, hogy ellopott gengszterváltásunkat egyszer még korrigálhatjuk. Akkor minden szép, minden jó, minden fasza, politikusaink meg játszhatják velünk az "itt a piros, hol a piros"-t, velünk, bólogató birkákkal, úgy látszik igény még bőven van rá. Aztán majd jól leváltjuk ezt a kormányt, és jön a másik, amitől pontosan ennyit várhatunk:

"Riporter: Mi az a más út, amivel – ezek szerint minden megszorítás nélkül - ki tudná vezetni az országot egy párt a válságból?

O..V.: Ez egy jó válasz, ez egy jó válasz, egy jó kormányzati válasz első számú feltétele, az embernek jól kell feltennie a kérdést. Rosszul feltett kérdésre csak véletlenszerűen lehet.jó választ adni

Riporter: Ez a kérdés rosszul lett feltéve?

O..V.:Hát én másként tenném fel…, megengedi nem minősítem a riportert…az mégis csak, egy vendégrészéről elég udvariatlan magatartás lenne …

Riporter: Hogy helyes?:

O..V.: Végülis méltányolom, hogy ön sem minősíti az én válaszaimat, ezért nem minősítem ka kérdéseit azt akarnám inkább mondani , hogy azt a kérdést tegyük fel…
(MR1, 2008. december 20.)

szakállasbácsi 2009.01.02. 12:01:32

Sólyom piarista paptanár, erkölcsökkel, elvekkel. No ez nem kéne ebbe a pozícióba. Kompromisszumkészség, valamilyen stratégia, ahogy a pártok vezetőivel és másokkal tárgyal, rugalmasság és az érdekek egyeztetésének képessége, na, ez meg kéne. Sólyom kiváló ember, nagy megtiszteltetés volna őt ismerhetni, esetleg a barátomnak tudhatni, de tökéletesen és abszolut alkalmatlan - majdnem azt írtam kártékony - a jelnlegi posztjára.
Azért alkalmatlan, mert képtelen a feszültségeket feldolgozni és elaboráltan levezetni (ami a lényegi szerepe lenne), viszont erkölcsiségével (ami jogászhoz méltatlanul szubjektív és alanyi) megoldhatatlan csomókat bogoz és indulatokat, érzelmeket kelt (mivel az erkölcs érzelem).
Monnyonle.

hebab 2009.01.02. 12:20:52

@mostcsakmondom:
a kitüntetés is kormányzati előterjesztésre és kormányzati ellenjegyzéssel megy. a köztársasági elnök kizárólag akkor tagadhatja meg a kitüntetés aláírását, ha valami formai hiba van, vagy ha a Magyar Köztársaság alkotmányos értékrendjébe ütközne az illető kitüntetése (ez utóbbi a Horn-féle dolog). minden egyéb esetben az elnöknek nincs lehetősége mérlegelni.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.01.02. 12:38:38

Independent 2009.01.02. 11:56:24

>Erre van pl. az APEH, de ha ez valamiért nem felel meg, tehetné pl. a Számvevőszék is.

APEH és számvevőszék eddig is volt. Sőt, némelyik olajügy bírósági szakaszba is került. Rendszerint vagy nincs bűncselekmény, vagy nincs felelős, vagy minden elévült. APEH-hel, rendőrséggel, bírósággal stb. lehet szivatni feketemunkásokat alkalmazó építtetőket, meg ajándékozási illeték fizetését elmulasztókat stb. Erre alkalmas. A többit felejtsük el. Egyébként a korrupciós ügyek nem a legfontosabb probléma, korrupcióval a költségvetésnek csak néhány százaléka vész el.

>hova tegyem a Fidesz kampányát, ami arra volt kihegyezve, hogy miért fizessünk még egyszer azért, amiért egyszer már fizettünk.

Ez egy érv volt a vizitdíj ellen. Sok mindennel lehet érvelni mellette és ellene. De ha a lakosság nem akarta volna megbüntetni a kormányt, akkor nem özönlött volna szavazni.

>abban sem akarunk hinni, hogy ellopott gengszterváltásunkat egyszer még korrigálhatjuk

Szerintem teljesen téves koncepció, hogy a rendszerváltást korrigálni lehet, hiszen ami nem hibás, azt nem lehet korrigálni. A rendszerváltás nem volt hibás, sem ellopott, hiszen jól szolgálta a levezénylői érdekeit. Nem volt sikertelen.

>velünk, bólogató birkákkal

Senki sem bólogat. Belenyugszunk, ami nem beleegyezés, csak tehetetlenség. Az pedig nem jellemhiba, hanem a realitás számbavétele.

>Aztán majd jól leváltjuk ezt a kormányt, és jön a másik, amitől pontosan ennyit várhatunk

Én annyit várok tőle, amennyit 98-02-ben mutatott. Nem csodát, de nem is gyurcsányi teljesítményt, ld. "Lenne egy kérdésem" cikk a Konzervatóriumon.

szakállasbácsi 2009.01.02. 12:01:32

Konkrétan mi történne, ha Sólyom "levezetné a feszültségeket" és "egyeztetné az érdekeket"?

parttalan 2009.01.02. 12:51:29

@Independent:

A riportidézet jó.
A Minimussolini még a meztelencsiga alákérdezésbe is képes belekötni. :))))

clownfish 2009.01.02. 14:23:30

Bocs, hogy hazabeszélek, de azért boldogsággal tölt el, hogy a fehér házas társaság tagjai fogalmazzák meg a legötletesebb hozzászólásokat, az élcelődős hangulat tetszik. Amúgy elismerésem az itteni jobbos társaságnak is, megmutatják, hogy lehet másképp is ezt...

"Az az újévi halandzsa tökéletesen megfelet a többségnek.
Az mszp-sek höröghetnek, "hogy már megint a gyurcsányt bántja", a fideszesek meg újra elkönyvelhetik, hogy megint jólmegaszonta valaki.

Egyedül azoknak van hiányérzetük, akik szerint a politika a tettekről szól, nem a végtelenbe nyúló pofázásról."

Ezzel én mélységesen egyetértek!

KARDAL 2009.01.02. 19:49:25

A KÉTSÉGEK ELOSZLATÁSÁRA:
...sereghajtók lettünk...
...általános rossz hangulat...
...a kormány felelőssége...
...Önöknek felelősek...
...nyomásgyakorlás...
Van, aki egyetért, van, aki nem. De ami vitathatatlan:
A TISZTESSÉG HOSSZÚ TÁVON MEGÉRI

clownfish 2009.01.02. 20:09:59

hangzatos... húúú
:D

Thulsa Doom (törölt) 2009.01.02. 20:43:26

@KARDAL: Sólyom már csak egy dolgot felejtett el elemezni. Azt, hogy őt tulajdonképpen mi a szomorú faszért tartja a nép. Azért-e, hogy cselekedjen, vagy azért, hogy minden év szilveszterén megmondja, hogy rajta kívül ki miben hibázott.
Ha meg nem tud cselekedni, akkor húzzon a picsába valamelyik nyugdíjasotthonba, mert ezért kár tartani.

Fogadott Prókátor 2009.01.02. 21:13:06

Rendszeresen visszatérő téma Sólyom elnökké választásának története, s ezt mint az elnöki tisztségének deficitjét szeretik emlegetni. Pedig nincs igazuk. Sólyom egy törvényes parlamenti párt törvényes jelöltje volt, akár szeretjük Orbán Viktort, akár nem. Az elnököt a harmadik fordulóban egyszerű többséggel meg lehet választani, s Mádl megválasztása is így történt, a kormánytöbbség szavazataival, s ettől még legitim államelnök volt. Azt, hogy MSZP-SZDSZ többség mellett az MSZP jelöltje alul maradt, azt az MSZP egyedül a saját hülyeségének, illetve arroganciájának köszönheti, hiszen az SZDSZ világosan közölte, hogy Szili Katalint nem választják meg. Mivel Sólyom az SZDSZ számára elfogadható volt, tudatosan húzták meg azt a lépést, aminek eredményeképpen az ellenzék jelöltje kapott többséget.

Sólyom egyébként elnöki tisztségében egyáltalán nem működik a jobboldal embereként, pl. nagyon határozottan fellépett a parlamenti ülések fideszes bojkottja ellen. Magyar Gárda ügyben talán nem lépett elég korán vagy elég határozottan, de persze kérdés, hogy mi a jobb, azokat a hülyéket komolyan venni, mint ahogy ők maguk szeretnék, vagy a helyi értékükön kezelni az egész társaságot Bencsik Andrástól Usztics Mátyásig ...

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.01.02. 21:31:13

Sokan felvetették, hogy Sólyom "csak beszél, nem cselekszik", de nem árulják el, hogy konkrétan milyen cselekvési lehetőségei vannak, amikkel nem él.

clownfish 2009.01.02. 21:39:40

"Sólyom egy törvényes parlamenti párt törvényes jelöltje volt, akár szeretjük Orbán Viktort, akár nem."

Az első jelölő az MDF volt. A Fidesz betársult.

Buga_Jakab 2009.01.02. 23:16:34

T. Fogadott Prókátor!

Érdekesen érvelsz. Az elnökválasztásnál nem volt hiba a szavazatok számával, összejött az egyszerű többség - ezt a kutya sem vitatja.
Azt azonban többen kérdezték meg, hogy egy titkos szavazás előtt megnézheti-e egy párt-katona, hogy a saját mandátummal rendelkező képviselő jól szavazott-e. Elfelejtetted volna ezt a körülményt?

Sólyom morálisan magas mércét szokott alkalmazni, a megválasztásának ezt a körülményét viszont pragmatikusan fogta föl. Mint politikustól, én megértem, hogy ragaszkodik a tisztségéhez. De akik morális alapon követelik politikusok lemondádát, azok neki is szólhatnának.

Üdv: Jakab

reichenberg kenéz 2009.01.02. 23:21:24

Gyakorlatilag akkor józanodtam amikor a Solyom bácsi beszélt. Az egészből csak annyit fogtam fel amit a végén mondott. "hosszútávon megéri becsületesnek lenni". Viszont mivel nekünk itt ebben az átokverte Közép - Nirvániában nagyon nincs sok időnk, arra jutottam h. elmegyek politikusnak. Arra a kis időre legalább éljek már jól, hát nem?

eino. 2009.01.03. 00:49:32

Sztálin elvtárs, jelen helyzetben pontosan mit tehet egy közt. elnök azon kívül, hogy felhívja az istenadta figyelmét: van ám más alternatíva a ,,hülyének és mocsadéknak lenni" állapoton kívül is? (Amúgy ez egyáltalán nem kevés, a miniszterelnöktől ilyet sajnos nem hallhatunk) Sólyom ezt megtette, de a hatásköre túl sok lehetőséget nem ad a kezébe.
Tegyük fel: kezdeményez tv-eket. Végül is megteheti. Kap-e elegendő szavazatot? Ugye, hogy nem. Esetleg mozgósíthatja a hadsereget, de egyrészt az azért nem olyan egyszerű - behatárolt, mikor teheti - másrészt nem akarjuk mi azt olyan nagyon. Dobott már az Alkotmánybíróságnak kontrollra tv-eket, tehát nem csak ül a nagy jóban. Valamennyire azért próbálkozik a kormány vadhajtásaival szemben, de persze azért ez nagyjából szélmalomharc. Nem nagyon látom, melyek az ennél konkrétabb lépések - tőle - a nagy kilábaláshoz. Esetleg társadalmi munkában a bölcsis gyerekek orrát törölgetné?
--------------------
Azért arra kíváncsi vagyok, hányan zabálták túl magukat az új LCD-képernyő előtt az ünnepek alatt azok közül, akik 2 hónap múlva kétségbeesnek azon, hogy fűtés vagy parizer.

Thulsa Doom (törölt) 2009.01.03. 01:23:22

@eino.:
Nem az a kérdés, hogy mit tehet, hanem az, hogy miért vállal valaki olyan pozíciót, ami gyakorlatilag formalitás. Mert semmit sem tud befolyásolni.
A válasz erre nagyon egyszerű: szereplési vágyból, az elnöki fizetésért, luxusrezidenciáért, meg sofőrös merdzsóért.
Márpedig akkor ne nyavajogjon erkölcsről meg egyebekről. Áztassa inkább a picsáját a vadiúj márvány úszómedencéjében, meg tömje a pofájába a kaviáros szendvicset, amíg teheti.

eino. 2009.01.03. 01:39:10

Sztálin et., már demokrácia van :) Tudod, létezik ez a poszt, és valakinek be kell töltenie. Ami a látszat ellenére nem hiábavaló. Mert igenis, legyen, aki odaáll, és legalább próbál hárítani, ha kell; és legyen az emberek előtt valaki, aki beszél olyanról, hogy tisztesség. És nem csak a templomban vagy etika szemináriumon.

Mellesleg: feltetted-e ugyanezt a kérdést ugyanebben a hangnemben, amikor Göncz papa tevékenykedett-mégpedig nem kicsit kártékonyan?

Independent 2009.01.03. 10:21:48

dzsucseharcos · songun.blog.hu 2009.01.02. 12:38:38
Independent 2009.01.02. 11:56:24

>Erre van pl. az APEH, de ha ez valamiért nem felel meg, tehetné pl. a Számvevőszék is.

APEH és számvevőszék eddig is volt. Sőt, némelyik olajügy bírósági szakaszba is került. Rendszerint vagy nincs bűncselekmény, vagy nincs felelős, vagy minden elévült. APEH-hel, rendőrséggel, bírósággal stb. lehet szivatni feketemunkásokat alkalmazó építtetőket, meg ajándékozási illeték fizetését elmulasztókat stb. Erre alkalmas. A többit felejtsük el. Egyébként a korrupciós ügyek nem a legfontosabb probléma, korrupcióval a költségvetésnek csak néhány százaléka vész el.
-----------------
A kérdés egész pontosan az volt, hogy ki ellenőrizze a képviselők költségelszámolását.
De tényleg ne zavarjon... :-)

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.01.03. 10:51:46

@dzsucseharcos: Egyetértek, hangsúlybeli nézetkülönbségeink vannak. Én speciel attól látok vöröset, amikor Gyurcsány elkúrása mindenkinek mentség mindenre. Ha nem lehet egy vitában úgy felvetni valakinek a felelősségét, hogy ne az legyen a kontra, hogy nem is, mert a Gyurcsány meg az egész országot. Jó, akkor kúrjuk el mi is az értelmes beszélgetést a posztgyurcsányi lehetőségeinkről.

Amikor az ország sebezhetőségről beszélünk, bizony ott vannak a háztartások felelőtlen életstratégiai döntései is és az MNB elhibázott devizatartalékolása is. És azt rühellem, hogy egy ilyen mondat után mindig oda kell tenni, hogy természetesen Gy.... is, különben elbeszélünk egymás mellett. :-(

Independent 2009.01.03. 11:02:12

eino,

ha már Gönczzel állítottad szembe a tisztességről papoló Sólyomot....
Tudod, miközben Göncz amnesztiával szabadult az életfogytilglanból (56), még csak az egyetemet sem engedték befejeznie, nem publikálhatott, és fordításból élt, addig Sólyom szépen araszolgatott a Kádár-rendszer szamárlétráján, Jenában volt tanársegéd, 1969-83 között az MTA Állam- és Jogtudományi Intézetében, 1970-75 között az Országgyűlés Könyvtárában tudományos kutató , 1983-tól az ELTE-ÁJK polgári jogi tanszékének egyetemi tanára. Aztán a a rendszerváltáskor hirtelen nagyon ellenzéki lett: Ellenzéki Kerekasztal, Duna-kör, MDF....

Tudod, nekem az a hiteles, ha valaki a ténykedésével teszi magát azzá, és nem a dumájával próbálja meg.

Talán nem véletlen hogy kit tartottak inkább elfogadhatónak az emberek, Göncz éveken át tartó 80 %-ban bőven benne voltak az ellenoldal szavazói is....
Na, ennyit erről.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.01.03. 12:14:12

Independent 2009.01.03. 10:21:48

Én meg arról beszéltem, hogy mi történik, ha találnak valami gyanúsat. Semmi.

cziffra plachta zasztava · http://www.cziffra.blog.hu 2009.01.03. 12:25:12

@Independent: azert tegyuk hozza, hogy a korabeli media nyalta tisztara arpi bacsi vastagon buzos segget. valszeg ti baloldalon meg most is azt szeretnetek, ha most is hasonlo sajtoviszonyok uralkodnanak. ha igazmondo ferenc kolumnas ujevi interjut adhatna a hazafias nepfront napilapjaba, a magyar nemzetbe.

clownfish 2009.01.03. 15:04:06

Mitől is volt "vastagon buzos"?

Fogadott Prókátor 2009.01.03. 21:45:33

Emlékezetem szerint, SL a Védegylet jelöltje volt, s mint "civil" jelöltre kaptak rá a parlamenti pártok, akiknek a jelölésre végül is joguk van.

Nekem sem tetszett, hogy ellenőrizgették a szavazatokat, de attól még a választás érvényes, s SL-nek semmi oka nincs lemondania, sem jogi, sem morális. A szavazat-ellenőrzésnek az előzménye pedig az MSZP szavazatvásárlási akciója volt!

clownfish 2009.01.04. 11:03:37

Csakhogy a Védegylet aztán jelölgethet bárkit is, Parlamentben elég nehézkesen terjesztenék fel egy párt nélkül. A Fidesz már jóval később támogatta Sólyomot, mint az MDF eredetileg, keresgéltek még ugyanis...

Egyébként a titkos szavazás az titkos zavazás, maradjunk ebben. Szavazatvásárlásról kérek szépen bármi felvételt, vallomást, stb... ilyen mindenhol a világban történik (persze ettől én ezt nem helyeslem, sőt!), de a titkos szavazást ellenőrizni... NYILVÁNOSAN... éljen a demokrácia! Egyébként szokásos demagóg duma egy antidemokratikus lépést egy korábbi antidemokratikus lépéssel magyarázni (ami ráadásul bizonyított státuszban sincs). Mint Kovács a kihallgatószobán: "De hát biztos úr, a Jani ütött előbb!"

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása