Dessewffy Aurél

Konzervatorium I 2008.12.11. 12:03

dessewffy1
(Konzervatív arcképcsarnok c. sorozatunkat folytatni fogjuk, mégpedig a Konzervatórium.hu-n. Addig is, aki kihagyta volna, annak ajánljuk olvasásra a sorozat már korábban megjelent, első részét, mely Dessewffy Aurélt mutatja be.)

 

Az 1825 és 1848 közötti reformkort sokan hajlamosak a zsarnoki Habsburg udvar és az elmaradott földesurak versus felvilágosodott és haladó liberális férfiúk leegyszerűsített küzdelmeként felfogni. E vélekedés annyira megkövesedett, hogy ezen időszak „ikonjait” a mai közéleti vitákban is kikezdhetetlen nimbusz veszi körül, legyen szó akár Széchenyi Istvánról, akár Kossuth Lajosról.

A nagyobb bajnak mégis azt tartom, hogy eközben olyan kivételes alakok maradnak a feledés homályában, akik szintén meghatározó (ha nem irányító) szereplői lehettek volna az akkori magyar politikai életnek, és ha életművük kiteljesedett volna, talán ma másként vélekednénk a 19. századi magyar politikai életről is. Gróf Dessewffy Aurél, a magyar konzervativizmus egyik legjelentősebb, fiatalon elhunyt teoretikusa is e körbe tartozott.

Az írás a Konzervatórium.hu-n olvasható.


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr20816849

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: lionel messi wife 2018.06.11. 21:25:34

A kínai negyed, ahogy még sosem látta - Kívül tágasabb

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tehéntőgy 2008.12.11. 12:21:57

Nagyon jó írás, ilyet még sokat, ha lehetne kérni.
(Nem lenni konzervatív, de téma érdekelni.)
A '48-ról alkotott negatív véleményetek elég ismert (én nagyon szeretem, de ez mellékes), de a rá adott magyar konzervatív egyéni válasz-magatartásminták közül mivel szimpatizáltok? Esterházy Páléval? Dessewffy Emilével? Vagy Szőgyény Lászlóéval? Horribile dictu Zichy Ferencével (höhöhö)?

molaris 2008.12.11. 12:50:13

48 úgy hiányzott ennek az országnak, mint ablakos tótnak a hanyattesés.

Tehéntőgy 2008.12.12. 09:14:32

molaris: Igen, a trónbitorló decemberi hatalomrajutása miatt valóban szomorú ez a dátum :-)

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása