Juan McCain / Viva Obama

Hadrian VII. I 2008.11.01. 14:03

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nem csak Obamát hozhatja kellemetlen helyzetbe, hogy nagynénje illegális bevándorlóként tartózkodik az USÁ-ban. John McCain akár ezzel az üggyel fel is melegíthetné még gyorsan a border security kérdését, amivel mozgósítani lehet a republikánus tábor talán azon részét is, mely számára John McCain álláspontjai sok kérdésben túl puhának tűnnek. Hiszen még az elnökjelölti kampány során (egy más politikai-gazdasági helyzetben) a republikánus szavazók az iraki háború után a bevándorlás kérdését tartották a második legfontosabb ügynek.

McCain azonban - a republikánus mainstreamhez képest főleg - a bevándorlás kérdéséhez eléggé liberálisan állt hozzá, ami latinó-szavazatokban jól is jöhetett volna neki. A republikánus relikviák között hamar meg is jelentek a Juan McCain feliratú pólók, bögrék, az interneten a karikatúrák, ami figyelmeztető jel. McCain az álláspontját fokozatosan "finomította", hozzáigazítva a megválasztása után elégedetlenkedő, (az akkor még versenyben lévő, esélyesnek tűnő) Hillaryre voksolással fenyegetőző republikánus jobboldal véleményéhez.

 

 

 

 

 

Még a bevándorlás kérdésében elég durva pozíciót elfoglaló Tom Tancredo is (12 millió illegális bevándorló kitoloncolása, zéró tolerancia, stb.), akinek hamar elszálltak elnökjelölti esélyei, a korábbi zúgolódása után beállt McCain mögé. Ami azért árulkodó. Egy jó ideig sem a latinók, sem a fehér republikánus szavazók nem igazán tudták, éppen mi McCain álláspontja a kérdésben - de úgy tűnik, ez nem is volt gond McCain számára. Egy markáns álláspont megfogalmazása már annál inkább, mert ezzel itt vagy ott szavazókat veszít. McCain jelenlegi álláspontja eléggé saláta, enged itt is meg ott is, miközben mintha fenntartaná eredeti álláspontját, de azért mégsem...

Úgy tűnik, a "két szék közt a pad alá" effektus lép itt is működésbe: bár McCainnek irtózatosan szüksége volna a latinó szavazatokra (mondjuk Floridában), de ha a hagyományos, az olcsó latinó munkaerőtől igencsak tartó republikánus választók nem mennek el szavazni azokban az államokban, ahol Obama védekezésre kényszerítette McCaint, akkor ez mit sem ér.

A spanyol nyelvű, a latinókat megcélzó videók természetesen mindkét jelölt részéről hangsúlyt kaptak, Obama azonban nem csak azokban az államokban próbálta megszólítan őket (Florida, New Mexico, Nevada, Colorado), ahol nagy számban élnek és fontos a szavazatuk. Obama mögé ráadásul beállt támogatóként a versenyből kiszálló, latinó Bill Richardson is (magára haragítva Clintonékat). Mindezeken túl, Obamának jóval kevésbé kell tartania tábora bevándorlásellenes érzelmeitől, amit jól mutat az is, hogy míg McCaint inkább kritizáló és támadó céllal ábrázolják mexikói kalapban, bajusszal, addig Obama ezt nyugodtan "felvállalhatja". A harc a latino vote-ért is folytatódik, és nagyon kíváncsi vagyok, a kiutasított nagynéni ügyével mi lesz...

 

Kapcsolódó írások:

A Konzervatórium körkérdése az amerikai elnökválasztásról, 1.rész (Jeszenszky Géza, Navracsics Tibor, Szent-Iványi István válaszol)

A Konzervatórium körkérdése az amerikai elnökválasztásról, 2.rész (Csillag Gábor, Király András, Németh Zsolt válaszol)

Obama marxista?

A Fehér Ház netokratája


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr43743574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

max_headroom 2008.11.01. 22:37:51

Az Amerikában illegálisan tartózkodó, 12-15 millió emigráns helyzete azért megoldatlan, mert e kérdés tekintetében mindkét politikai erőn belül komoly érdekellentétek feszülnek.

A republikánus oldal fő anyagi támogatói, a nagy cégek gazdasági megfontolások alapján szorgalmazzák a kérdés mielőbbi rendezését, mert szívesen foglalkoztatják a dolgos, az amerikaiaknál jóval alacsonyabb bérigényű latin-amerikai bevándorlókat.
Ugyanakkor a republikánus szavazótábor nagyobb része morális alapon utasítja el az amnesztiát vagy a kérdés bármilyen rendezését.

A demokratáknál éppen fordított a hozzáállás; az elutasítás gazdasági alapú: a szakszervezetekbe tömörült amerikaiak - elsősorban az alacsonyabban képzett feketék - féltik az állásaikat, a támogatás pedig kulturális alapú (főleg a már hivatalosan itt élő latino kisebbség részéről).

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása