Obama marxista?

Hadrian VII. I 2008.10.28. 18:03

 

Érdekes dolgokat produkál az amerikai elnökválasztási kampány finise - a republikánusoknak túl sok reménye nincs a győzelemre, még McCain támogatói is Obama győzelmére számítanak. (Ahogy az általunk megkérdezett magyar politikusok is.) A republikánusoknak azonban lehet még egy-két (valljuk be, nem túl szép, de okos) húzása, amiben bízhatnak.

Itt van mindjárt Florida: a maga 27 elektorával a negyedik legnagyobb elektori szavazattal rendelkező állam. Ráadásul a lakosság spanyolajkú, kubai származású része elég érzékenyen reagál minden olyan hírre, mely arról szól, hogy az USA akár csak egy kicsit is jobban fog hasonlítani Castro Kubájára...

Obama pedig remek muníciót szolgáltat a republikánus kampánynak az ilyen elszólásaival:

Se szeri, se száma a demokraták baloldaliságán élcelődő karikatúráknak, pólófeliratoknak és weboldalaknak - mi csak kedvencünket, The People's Cube-ot ajánlanánk, mint mindig. 

Néha szembesítik is a demokratákat mindezzel, akik ennek nem örülnek:

Joe Bidennek, Obama alelnök-jelöltjének az interjúban Marxtól idéznek (!!!), majd megkérdezik tőle, hogyan lehet, hogy a vagyon újraelosztásáról beszélő Obama nem marxista? Biden először azt hiszi, hogy ez egy poén - majd magyarázkodásra kényszerül. Csúnya húzás ez az önérzetes riporterasszonytól, de okos húzás.

Obama nyilvánvalóan nem marxista, de nyilvánvalóan eléggé baloldali - az amerikaiak egy nagy részének túl baloldali. És nyilvánvalóan nem elég okos, vagy túlságosan is populista ahhoz, hogy ezt belássa. Hogy az amerikaiak mekkora részének túl baloldali az, amit Obama képvisel: az hamarosan kiderül. (Milyen szép is volna, ha Magyarországon is választói tömegeket lehetne mozgósítani egy "túl baloldali" gazdaságpolitika ellen!)

Kapcsolódó írások:

A Konzervatórium körkérdése az amerikai elnökválasztásról, 1.rész (Jeszenszky Géza, Navracsics Tibor, Szent-Iványi István válaszol)


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr91736971

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Hannibál Lektűr-attitűd 2008.10.28. 20:28:31

Mikroblog a makropolitikában 2.Az előző -februári - posztom (Mikroblog a makropolitikában) még a Clinton vs. Obama térben mozgott. Obama twitteres követőinek száma azóta meghaladta a 100 000-et. McCain is megérkezett a webkettőbe: szeptember 19-én(!…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cpandacsoki · http://isis.blog.hu 2008.10.28. 19:00:59

Kicsit szét van esve Mc Cain csapata, Mc Cain össze vissza üzenget mindenfélét, abszolút nem koherens (amiket mostanában mond) és gyakorlatilag az Obama csapat minden szocialista vádra vissza tud vágni egy idézettel, ahol Mc Cain hasonlókat mond (amikről persze lehet tudni, hogy abból ered, hogy sarokba szorították, de a politika részben erről szól). Palin meg önjáró lett kicsit, néha szembe megy a kampánystábbal, az sem segít túlságosan. Elemzők megírják, hogy lehetne nyomatni például, hogy nagyon erős demokrata többség lesz a törvényhozásban, mert a szenátusban is tuti nőni fog a demokrata többség és ahogy Navracsics is írja, Obama pártkatona, olyannyira, hogy 97%-ban a demokrata javaslatok mellett szavazott idáig a szenátusban. De nem nyomatják.

Még egy nagyon kicsit muszáj offolnom, mert a körkérdéses poszthoz nem lehet kommentelni. A nap vicce, hogy azt mondja Jeszenszky, volt külügyminiszter, washingtoni nagykövet, hogy a külpolitika hagyományosan nem téma az amerikai választásokon. Háááááááááááááááááááááááháááááááááááááháááááááá. Rá kéne vésni egy kőtáblára és múzeumban őrizni:DDD.

Lillebi 2008.10.28. 19:14:52

abban igaza van Jeszenszkynek, h a 90es években az amerikaiak elzárkóztak a külpolitikától és nem érdekelte őket, ezért nem is volt olyan kiemelt szerepe az ezt megelőző kampányokban
és ezt vmi Henry Kissinger könyvében olvastam, nem tudom, ez számít-e

misc · http://misc.blog.hu 2008.10.28. 19:32:57

tényleg kőbunkó a riporternő Bidennel, de ez a dolga.. szerintem Biden jól reagált a Marx-idézetre, a legjobb, amit tehet az, hogy nevet rajta.

Közöd?? (törölt) 2008.10.28. 19:57:02

Magyarországon ne is álmodozzatok nem baloldali politikáról, a márciusi népszavazás megerősítette a nép szolidaritás iránti igényét, aki ezzel szembe megy bukott politikus.

gramercy (törölt) 2008.10.28. 20:25:39

ennyi sok baromarcút, ti is csak a repcsi propagandát tudjátok ismételgetni

okuljatok az ős-marxistától, Adam Smithtől:
"The subjects of every state ought to contribute toward the support of the government, as nearly as possible, in proportion to their respective abilities; that is, IN PROPORTION to the revenue which they respectively enjoy under the protection of the state ....[As Henry Home (Lord Kames) has written, a goal of taxation should be to] 'remedy inequality of riches as much as possible, by relieving the poor and burdening the rich.'"

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.10.28. 20:45:35

gramercy 2008.10.28. 20:25:39

Az az idézet egészen visszafogott ahhoz képest, hogy miket írt még a vén vörös szakszervezeti bizalmi!

Ha ezeknek a republikánusoknak odaadná valaki címlap nélkül a "Nemzetek gazdagságá"-t, akkor azt hinnék, Marx tőkéjét olvassák. Így mondjuk, hogy Smith is komcsi, könnyű komcsizni.

___________________________ (törölt) 2008.10.28. 20:47:50

Gramercy,

az miért van, hogy csak az első felét találom, ha az eredetiben keresek, a másodikat nem? (A Henry Home-osat nem.)

Utóbbira nem találtam eredeti forrást, pedig az a lényeg: mást jelent a kormányzat fenntartása és mást az újraelosztás.

www.econlib.org/cgi-bin/searchbooks.pl?searchtype=BookSearchPara&pgct=1&sortby=R&searchfield=F&id=10&query=subjects+of+every+state+ought+to&x=0&y=0&andor=and

www.econlib.org/cgi-bin/searchbooks.pl?searchtype=BookSearchPara&pgct=1&sortby=R&searchfield=F&id=10&query=relieving+the+poor&x=0&y=0&andor=and

Austrian 2008.10.28. 21:53:22

"Magyarországon ne is álmodozzatok nem baloldali politikáról, a márciusi népszavazás megerősítette a nép szolidaritás iránti igényét, aki ezzel szembe megy bukott politikus."

Minekutána a baloldali kommunizmus államosítással magához ragadta az erőforrásokat, azt igérvén, hogy majd az állam abból jól gazdálkodik és jut az egészségügyre, oktatásra, hát azt most joggal elvárja.

Ez nem azt jelenti, hogy magát a baloldaliságot választották most, hanem inkább jogos követelésüket fogalmazták meg.

A valóságban azonban amit az állam egyszer erőszakkal elvett azok felett semmilyen formában sajnos a nép nem rendelkezik. Sajnos ezt nehezen veszi tudomásul a nép. Félre ne értsen valaki, hogy én a népnek ezt felrónám és ez által az állam tulajdonrablását támogatnám, szó sincs róla!

Egyszerűen arról van szó, hogy a nép nem nyugszik bele abba, hogy álszent duma volt csak a köztulajdonlás. Hiszen döntése nélkül privatizálták.

Sajnos a nép még kérdéseket sem fogalmazhat meg, ezeket a kérdéseket sem a nép fogalmazta meg. Mivel a kérdés nem azt mondta, hogy baloldaliság, azaz újabb alulról felfelé történő újraelosztás történjen, így pórul járhat az a marxista aki ebben reménykedik.

Ui:
Valódi szolidaritás csak a közvetlen ismerettségi körökben létezik, azon belül is a családon belül létezik valódi generációk közötti szolidaritás. Ezt rombolta nagy brutalitással a baloldaliság!
Köszönjük, soha többé kommunizmust!

Austrian 2008.10.28. 21:58:53

Az önhibájukon kívül károsultak, rászorulókká váltakon is egy szabad nép sokkal jobban tud segíteni valódi közvetlen altruista magatartással.

Félre ne értsen valaki, én nem tartom azt, hogy mi itt keleten baloldaliak vagyunk és nyugaton kapitalisták.
A múlt évszázad elején, 1913-tól amerikában is kommunista rendszer van. Olyan Rodzian-féle..

cpandacsoki · http://isis.blog.hu 2008.10.28. 22:44:17

Oké, Lillebi ez igaz. De általában mindig marha fontos a külpolitika, hiszem az adódollárok egy nagy része a hadseregre és a külföldön állomásozó csapatokra megy el. Még akkor is, (vagy annál inkább?) ha a lakosság jó részének nincs sok elképzelése a külföldről.

Köszönöm, Hadrián VII., már bele is szóltam a parázs vitába:).

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.10.29. 10:19:23

Austrian 2008.10.28. 19:37:46

FoxNews, huh? Sztem (és nem csak szerintem, hanem olyanok szerint is, akinek számít a véleménye ott, pl. Powell) ez az Ayers-be kapaszkodás a McCain kampány legszánalmasabb része. Ezer helyen ki lett már tárgyalva, csak a legszemellenzősebb FoxNews Six-Pack Joe-k vevők rá...

"Horthy-fasiszta" 2008.10.29. 11:15:40

Furcsa ország az, ahol az egyik jelölt vízszerelőtől, a másik meg a hajléktalanoktól (need change:) nyúlja a kampányát... Ez a marxistázás viszont alapvetően szánalmas, az orbánnácizással áll rokonságban.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.10.30. 10:24:41

tölgy · konzervativok.blogspot.com 2008.10.30. 00:47:55

Ez elég régóta köztudott. Itt is volt róla szó (Powell, ifj. Buckley, Boris J,. soroljam még? Az Amconmag-os Bacevich-cikket meg asszem a Reakción linkeltem).
Amúgy nem értem, kinek az ünnepét rontod ezzel? :)

___________________________ (törölt) 2008.10.30. 14:00:10

Ünnepet rontani ér, az oké, na de a Huffingtont belinkelni... :-DDDD

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása