Másnap – avagy adócsökkentés közelebbről

Tory I 2008.08.29. 06:00

Másnap. Felébredés. Fejfájás. Körülnézés. Tejóég!

Kérem szépen így állunk. Kaptunk új részleteket. Ahogy vártuk:

Összességében az adójavaslat – az eddigi információk alapján - pozitív és előremutató. Várjuk a részleteket.

Illetve mégsem egészen úgy, ahogy vártuk.

A kedd esti információk alapján kiválónak tűnt az adócsökkentés. Kisebb adó – kifehéredés esetén szignifikánsan kisebb. Jó irány; értelmes mérték. A csütörtök esti információk szerint az adócsökkentés fedezete adóemelés, nincs félretéve még 300 milliárd forint se. Talán lesz – ha az apraját is számoljuk - 180 milliárd forintnyi adócsökkentés. Ami nagyon kevés. Minimális adócsökkentés, maximális kavarás. Úgy tűnik, minél többet tudunk meg, annál rosszabb az egész móka.

Az új információk alapján ez bizony nemhogy nem kiváló, hanem egy nyomasztóan semmilyen adójavaslat. Jó irányba lép, de borzasztóan kicsit. Majdnem semekkorát.

Lehetett ezt előre látni? A Portfolió szerint lehetett bizony:

Nem kellett ahhoz nagy jóstehetség, hogy bárki megjósolja: a Gyurcsány Ferenc által kidolgoztatott adócsomag egy erőtlen, félénk, elégtelen kezdeményezés lesz, ami csak igen korlátozottan lesz alkalmas arra, hogy a gazdaság problémáira gyógyírt jelentsen. Már magunkat is untuk, annyiszor írtuk le, hogy nem látszik a kormányzaton a tényleges elszánás. Önfelmentés ideológia köntösben, koncepciótlan adó kavalkád - ez bizony nem reform.

Látjátok feleim szemtükkel: Így járunk, ha félretesszük előítéleteinket – és hadd használjam saját szavaimat erre:

Az előítélet „a tényeken, vagy hibás vagy merev általánosításon alapuló előre kialakított vélemény”. Vegyünk egy példát: Kedves, túlzottan is barátságos, habzó szájú kutyával találkozunk. Előítéletes embertársaink veszettségre gyanakszanak és elkerülik a kutyát. Nem előítéletes társaink nyilván elutasítják ezt, hiszen lehet, hogy a blöki éppen szappant evett. Ebben az esetben az előítéletes magatartás, bár nem feltétlenül helytálló, valószínűleg racionálisabb.

És itt bizony lehetett volna tényeken alapuló előre kialakított véleményem. Menthetetlen naivitás – mondjátok, és bizony van igazság benne. De nem a teljes igazság.

Nemcsak hiba volt, hanem szándékosság is.

Szándékosan törekszem ugyanis a közpolitikai párbeszédre. Akár a racionális előítéletek kiiktatása révén is. Ami lássuk be valahol hiánycikk. Érzelmi alapon álló, az acsargó gyűlölködésig menő pártoskodás van. És ez nagyon nincs jól.

Az együtt gondolkodásra elsősorban - de nem kizárólag - az adócsökkentés kapcsán van szükség. Az adócsökkentés ugyanis nemzeti érdek, a szó legteljesebb értelmében. Semmilyen hosszú távú célunk nem érhető el a jelenlegi adószint mellett. És ez nem érhető el, ha nem látunk tovább vitapartnerünk pártállásánál.

És mondok valamit: Ezt a párbeszédet és nyitottságot továbbra is fenn kell tartani. Mert nem a kormánynak vagy az ellenzéknek lesz rossz, ha így maradnak a dolgok - hanem nekünk.

Ennek a párbeszédnek a nevében összefoglalnám a konstruktív kritikát is: Az irány jó, a mérték gyenge. Ezen azért már nem olyan nehéz segíteni. Kétségtelen akarni kell.

Párbeszéd és nyitottság megvan itt: Az akarat megvan ott?

 


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr53638740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.08.29. 07:17:10

Nincs meg az akarat. Tegnap világosan kiderült, hogy nem kíván szociális konfliktusokat vállalni (ami mondjuk egy szocialistától nem meglepő). Anélkül pedig nem fog menni, hacsak nem találunk olajt vagy hasonló csoda nem történik.
Ami a nyitottságot illeti, hát lehet, hogy itt meg van, de a Fideszben kételkedem.

Caracalla 2008.08.29. 08:57:20

mellékszál, de az első sor a tegnapi goldenblogot követő reggelre is passzol :)

___________________________ (törölt) 2008.08.29. 09:26:14

"Anélkül pedig nem fog menni, hacsak nem találunk olajt vagy hasonló csoda nem történik."

Foglaljunk el valamit :-))) Ploiesti, anyone? :-)))

TommyBravo 2008.08.29. 09:30:45

A minimálbéres mercedes tulajdonosok országában ki hiszi el, hogy az adók/járulékok csökkentése kifehéredéshez vezet? De komolyan... ha valaki eddig nem volt hajlandó 100 jövedelemből 50 adót fizetni, csak 5-öt (vagy azt sem), akkor 35-öt majd jól befizet?

Az én javaslatom nem lenne népszerű, de a következő lenne: ne legyen adócsökkentés egyelőre, viszont vegyünk fel egy csomó, jól fizetett ÉS ÉRTELMES adóellenőrt, néhány hónapig képezni őket, aztán ráereszteni a fentiekre. Hirtelen megugrana az adóbevétel, van egy olyan érzésem... Na , akkor lehetne csökkenteni az adókat. Ebben az országban nem lehet kedveskedni "a zembereknek", hogy majd akkor szabálykövetőek lesznek - itt csak az hat, ha félnek a következményektől.

backg 2008.08.29. 09:49:26

Esetleg lehetne radikálisan egyszerűsíteni az adórendszert is, akkor nem kellene több adóellenőr sem, és az egyszerű kényszervállalkozónak nem lenne az az érzése folyton, hogy totál kiszolgáltatott a könyvelőjének meg az APEH-nek.

Nem szeretem Csillag Istvánt, de elég értelmesen leírta az év elején a Népszabadságban, hogy ott ahol lassan felnő egy nemzedék amelyik azt látja, hogy adót az nem fizetünk, hanem csalunk, akkor a jelenlegi rendszert felesleges pofozgatni (se kicsit, se nagyon), hanem újra kell építeni.

Ehhez persze választói felhatalmazás kellene vagy legalább biztos többség a Parlamentben és természetesen egy ütőképes államigazgatás, amelyik véghez tud vinni egy ekkora változtatást. Hát ezek nincsenek meg a jelenlegi miniszterelnöknek.

likuzir 2008.08.29. 09:51:24

Ez az Tommy, a legtöbb szakértő kardoskodik az érték alapú (pölö ingatlan) adózás mellett. Azt nem lehet elsusmákolni, valakinek a nevén csak van az a 50 millás kajiba, és a 20 millás Merga. ÉÉÉSSS (hangsúlyosan!!) ez levonható legyen az SZJA-ból, tehát a kisembert - én, és sztem Te - nem jár vele rosszul, illetve sehogy sem változik számukra az adó mértéke.
Nagy kamu, hogy nincs nyilvántartás! Most adtuk el a panelt, egy használt ólat vettünk helyette, az APEH és Illetékhivatal kapásból mindent tudott mindkét kéróról, még a wc víz ph-ját is!!

Szelid sunmalac 2008.08.29. 09:56:51

En nem ettem szappant es veszett sem vagyok, de habzik a szam a magyar politikusoktol es egszivesebben megharapnam az osszeset, mert csak ugatni tudnak.

porthosz 2008.08.29. 10:08:25

"Az én javaslatom nem lenne népszerű, de a következő lenne: ne legyen adócsökkentés egyelőre, viszont vegyünk fel egy csomó, jól fizetett ÉS ÉRTELMES adóellenőrt, néhány hónapig képezni őket, aztán ráereszteni a fentiekre. Hirtelen megugrana az adóbevétel, van egy olyan érzésem... Na , akkor lehetne csökkenteni az adókat"

a javaslat jó, sajnos használhatatlan.
Ugyanis kétfajta vállalkozó van (mindkettő adót csal):
1, egyszerü vállalkozás, kénytelen adót csalni hogy nem menjen csődbe. Egyszerüen ilyen adóterhek mellet nem tud egy vállalkozás sem fennmaradni ha nem csal adót. És a tulaj nem mercivel meg ferrárival jár hanem használt opellel. Ebből van a több. Főleg nem tudnak versenyképesek maradni ha tisztességes miközben a nagy multik 5-10 évnyi adókedvezményt kapnak...

2, mega állami megrendelésekből élő vállalkozás (lásd autópálya épités). Na itt aztán megy ezerrel minden, simán lehet milliárdokat elcsalni. Ide aztán jöhet adóellenőr, egyrészt mivel politika közeli nem fog, mert már előtte leállitják, másrészt ha le is buknak, akkor mi lesz? Ha elcsaltak 10 milliárdot, akkor majd max megbüntetik őket 30 millió forintra (lásd postanbank vs princz). 30 millios bünti egy kisvállalatnak a halála, nekik meg aprópénz. és a tulaj vesz magának mégegy ferrárit.

Úgyhogy a javaslat müködésképtelen, mert ismét csak a dolgozó kisembert szivatná meg, a nagyok meg röhögnék a markukba. Persze ha cégméret arányos lenne a büntetés akkor oké de igy...
Érted a princ elsikkasztott 30 milliárdot és 30 millióra büntették...

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2008.08.29. 10:09:19

Elnézést, ez itt a Szocialista Párt blogja lett? Mert nagyon rímel ez a mostani bejegyzés a MEH sajtóközleményére.

Kérdezem a cikkírót:

- mitől axióma az, hogy a kiadási oldalhoz nem lehet hozzányúlni, holott éppen ebben haladjuk meg messze a térség többi országát?

- miért gondolja azt a cikkíró, hogy a gazdaság "kifehéredése" egy minimális adócsökkentés hatására is bekövetkezik (az első postra gondolok), amikor mind az Orients csapata, mint a Big Four könyvvizsgálói csapat (és egyébként sokan mások is) úgy gondolják, hogy csak egy egyszeri, nagyarányú adócsökkentés okoz komoly mértékű "kifehéredést"?

- miért nem számolta ki a cikkíró azt, hogy a "lakosság zsbében maradó" adócsökkentést a kormány idén és jövőre szinte teljesen elinflálja? Miért nem volt átlátható - már az eredeti javaslat szerinti mérték is -, hogy ez nem jelent többletet, hanem max. a megemelt gázszámla kifizetésére nyújt fedezetet?

- egy konzervatív cikkírónak miért nem tűnik fel, hogy a kormány közmunka programja megegyezik a roosevelti New Deal során alkalmazott eljárással, és messzemenően nem az üzleti szféra által kívánja (csúnya szóval) "felszívatni" a munkanélküliek hadát?

(Tegyük fel, hogy két százaléknyi társaságot terhelő adócsökkentést /tehát adót, tb-t, stb. mindent, együttesen/ a cég új alkalmazott felvételére fordítja /nem lesz ennyi, de tegyük fel/. Ha jól számolom, 50 főnként lehet így egy új alkalmazottat felvenni. Ez 2,3 Mio üzleti szférában dolgozó alkalmazott után 46ezer új állást jelentene. Csak idén 55ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma. Hol itt a fordulat?).

Joejszaka 2008.08.29. 10:15:53

TommyBravo!

Pontosan ezt teszi GyF, amit mondasz.

Tévedésben vagy. Itt nem elsősorban a minimálbéres mercisekről van szó, akik amúgy a közhidelemmel ellentétben igenis fizetnek egy csomó adót.

Alapíts egy vállalkozást. Azt fogod tapasztalni, hogy minden 100Ft-ból kb 75-ötöt be kell fizetned. Ha teszem azt, még nincs nyereséged (mert mondjuk innovációba fektetsz). akkor is fizetned kell. Sokat.

A legádázabb "adócsalók" (értsd, boldogulni akaró vállalkozók) is befizetnek 100Ft-ből kb. 30-50-et. És még az ÁFÁt, az illetékeket, a vámokat nem is számoltam.

100Ft-ból 35-öt befizetni! Az összes álltalam ismert adócsaló boldog lenne ekkora terheléstől!!!

Tudod, már az is borzasztó előrelépés lenne, ha az adószintet olyan mértékre állítanák be, amit az emberek _képesek_ befizetni.

SheronComb 2008.08.29. 10:22:47

krisek "Ehhez persze választói felhatalmazás kellene vagy legalább biztos többség a Parlamentben és természetesen egy ütőképes államigazgatás, amelyik véghez tud vinni egy ekkora változtatást. Hát ezek nincsenek meg a jelenlegi miniszterelnöknek."
De meg voltak, közel hat évig. Nem tudott élni vele, hozzáteszem, szerintem nem is akart. Zavarosban könnyebb halászni nekik is.

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2008.08.29. 10:25:05

Johnnybravókkal egyet is értenék, ha a jelenlegi kiskapukat nem a felsőbb körökben hagynák tudatosan nyitva. Mindig elsiklunk afelett, hogy bizony a fejétől bűzlik a hal!

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.08.29. 10:28:00

Ferkó már évek óta az adócsalókat teszi minden baj forrásává, de tehetné a telet, meg a nyarat is. Nem kicsit olyan "kulákos", "sötétben bujkáló ellenforradalmáros" feelingje van ennek a retorikának. A célközönség kb, ugyanaz.
Egy csillár-lízingelő moralizál, muhahaha.

Viszont, tessék észrevenni, hogy váltás van. Korábban a szegények, nyuggerek voltak a kedvencei, de ezekből az adócsökkentésekből azok kimaradnak. Ez az adócsomag középosztálynak szól - de ennyi még nem lesz elég, szvsz. Pozíciót javíthat viszont 2010-ig.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2008.08.29. 10:33:31

amauja 2008.08.29. 09:51:24

Pontosan. Ezzel pl. az EVA dolgot is kezelni lehetne. Elfogadhatatlannak tartom, hogy a jelenlegi cca. 5%-os EVÁs adóteherrel egy kivételezett réteg szinte teljesen kihúzza magát az adófizetés alól. Ugyancsak elfogadhatatlan, hogy a kisvállalkozások többsége a minimáladót fizeti meg (egyébként az így befolyt összegre hivatkoznak előszeretettel mint az adózási fegyelem javulására). Ugyanakkor az is igaz, hogy az adóterhelés olyan mértékű, hogy az lehetetlenné teszi a versenyképes vállallkozás működtetését.

Az ingatlanadó pont ezt oldaná meg: akinek mégis sikerül "megtakarítania" a nullás vállalkozásából, annak a megtakarításnak az eredménye adóalap lehetne, amit persze le lehetne írni, ha az adott évi SZJA meghaladja az ingatlanadó összegét.

Ugyancsak ezért lenne ésszerű az ÁFÁt emelni - persze párhuzamosan egy SZJA csökkentéssel, így a többet fogyasztókat terhelné jobban a megemelt adó.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2008.08.29. 10:36:33

tölgy · konzervativok.blogspot.com 2008.08.29. 10:28:00

"Ez az adócsomag középosztálynak szól" légyszíves ezt indokold meg! Mitől szól a középosztálynak, ha

- marad a nyugdíjak svájci indexálása?
- az állami kiadások REÁLértéken nem változnak?
- ha az SZJA csökkenést a kormány már elinflálta?

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.08.29. 10:37:43

tölgy:
ez az adócsomag nem a középosztálynak szól.
a kedvezményekből kap mindenki, csak a fedezetet olyan dolgok szolgáltatják, mint az adómentes juttatások megadóztatása (ez általában csak nagy multiknál van érdemben), a cégautóadó átalakítása (na, ez itt már a középosztály), és a vállalkozások adójának emelése (megint csak a középosztály).
a nuyggereknek meg azért jó, mert nekik nem lesz rosszabb. marad a pazarlás.

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2008.08.29. 10:41:23

Te miről beszélsz? Az EVA jelenleg 25%. minden bevételed 25%-át leadod. Ennyi. Az ingatlanadó számomra csak akkor elfogadható, ha viszont eltörlik az illetékek megfizetését és öröklés esetén az örökösödési illetéket. Ezenfelül csökkentsék akkor a bérterheket is.

Egyszóval jelenleg, ha lakást vásárolsz, azt a leadózott pénzedből teszed. Kifizeted ÁFÁ-san, plusz befizetsz utána "vagyonszerzési illetéket" (Érted az a vagyon, amit a leadózott fizetésedből áfásan megvettél). Na ezt akarod te még megadóztatni. Gratulálok...

rattacha 2008.08.29. 10:43:17

"Az én javaslatom nem lenne népszerű, de a következő lenne: ne legyen adócsökkentés egyelőre, viszont vegyünk fel egy csomó, jól fizetett ÉS ÉRTELMES adóellenőrt, néhány hónapig képezni őket, aztán ráereszteni a fentiekre. Hirtelen megugrana az adóbevétel, van egy olyan érzésem... Na , akkor lehetne csökkenteni az adókat. Ebben az országban nem lehet kedveskedni "a zembereknek", hogy majd akkor szabálykövetőek lesznek - itt csak az hat, ha félnek a következményektől."

Ez már nekem is eszembe jutott!

A baj egyébként ott van, hogy mindenki a népszerűségével törődik. Sokan meg nyalják az álhíreket. Az egyik hörög, hogy Monnyonle! a másik meg hogy OVI se jobb! És szépen működésben tartják a gépezetet. Mi meg állunk egyhelyben, mert nem lehet hozzányúlni se a segélyhez, se a nyugdíjhoz, se a járulékokhoz, se a közalkalmazottakhoz!

Mikor vállalja már fel valaki a népszerűtlenséget a rendrakásért????

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.08.29. 10:46:24

"Ez az Tommy, a legtöbb szakértő kardoskodik az érték alapú (pölö ingatlan) adózás mellett."
Jó, de tényleg nem tudják az árakat. Nem csak az elhelyezkedéstől, lakásmérettől és típustól függ ám, bár már ez is elég bonyolult, hanem pl. a tájolástól, műszaki állapottól, illetve a divattól. Tíz éve menők voltak a külvárosi ikerházak, ma a felét érik. Pár éve drága volt a garzon, ma eladhatatlan.
A német modell a jó, annyit ér, amennyit bevallasz, de az állam bármikor megveheti és elővásárlási joga van. Egy milliót ér szerinted? Oké, megvesszük...

-A fehéredéssel az a baj, hogy hagyomány kérdése, ezért lassan változik.
-A zsebben maradt pénzzel az a baj, hogy növeli az inflációt és rontja a külker mérleget.
Én a lakosságot békén hagynám és kizárólag a vállalkozói szféra terheire koncentrálnék.

VonPerez 2008.08.29. 10:25:05
Mindig is csaltunk, ahol tudtunk. Sőt mások is csalnak, ha lehetőséget kapnak rá. Ez normális, csak nálunk túl sok a lehetőség és nagyon megszoktuk.

RAMBO 2008.08.29. 10:33:31
Az EVA nem 5%, hanem 25 és a Medgyessy kormány egyik legjobb húzása volt. Gondolj bele, hogy aki gyárt, annak van x bevétele és y költésége, ezért x-y után adózik. Ugyanakkor vannak vállalkozástípusok, mint a könyvelés, IT stb, ahol jóformán nincs költség, ők aránytalanul nagy százalékát adóznák le az árbevételüknek, ezért csalásra motiváltak. Az EVA-val viszont kaptak egy átalányadózási lehetőséget, ami nem mellesleg sokkal kevesebb adminisztrációval jár.

Judy Epokit 2008.08.29. 10:51:23

@Rambo

Az ingatlanadó egyrészről jó ötlet, de azt nefelejtsük el, hogy még térségi szinten is magas az ingatlantulajdonlás. Hol lehet reálisan meghúzni az értéket? Mi például rendesen fizetünk adót - mert mi a sokak által lúzernek titulált réteg vagyunk - hitelre vettünk egy házat, viszonylag normális áron, az elmúlt pár évben a környéken meglódultak az ingatlanárak, így értéke szerint van az OTP-vel közösen egy viszonylag drágább ingatlanunk, holott még nem fizettem ki, és nem drága ingatlant vásároltam csak időközben kevés lett a hely. És ezzel nem vagyunk egyedül. Ezt hogyan adóztatnád? Vagy lazán megszívtam?

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2008.08.29. 10:51:33

Egyértelmű. Össznépi szemléletváltásra lenne szükség. Az a baj, hogy már abba is belenyugszunk, hogy van a jelenlegi jobb és bal. Csak semmit nem érnek. Én biztos előbb elfogadnám, egy fiatal, tehetséges közgazdász és valóban szakértő testület állásfoglalását. mert én még mindig azt mondom, hogy jó megfizetem én most azt, hogy a gyerekeimnek jó legyen később, mert haladni kell és az életben minden így működik. Az én életem alatt épül a metró, ám legyen, én dugózom. Pon takkor születtem, mikor jöttek a megszorítások? OK, legyen, ezt dobta a gép. viszont gusztustalan, hogy azok próbálják letolni a torkomon a megszoritásokat, akik miatt ide jutottunk....

TommyBravo 2008.08.29. 10:58:28

Lord Valdez, eva
"Ők aránytalanul nagy százalékát adóznák le az árbevételüknek" - Mivel nincs költségük, ahogy te is írtad, ez egyben a nyereségük is. Azaz egy termelő vállalat a nyeresége után x százalék adó megfizetése után vehető ki a jövedelem, míg egy szolgáltató cég esetében "arányosabb", ha a nyereség után sokkal kevesebbet adózok?

Más: "a házat az adózott jövedelemből veszed", mondta valaki. Te igen, én igen, de azért ebben az országban aránytalanul sok a nagy házban nagy kocsival villantó okosválllalkozó. Őket szeretném a lelkem mélyén megadóztatni jól... Mert nekik aztán hiába csökkented az szja-t/társasági adót/járulékokat, "hülyék lesznek" bármit is bevallani.

Richárd · http://probadolog.blog.hu 2008.08.29. 10:59:22

Annak fényében is érdekes ez a fehérítéses sztori, hogy közen szivatják a tisztességesen adózókat.

Lésd a TEÁOR eltörlése kapcsán Draskovics kijelentését:
probadolog.blog.hu/2008/08/29/draskovics_teaor_adofizetok_bekaphatjak

states 2008.08.29. 11:00:09

Az egészben az a legszomorúbb, hogy még mindig akadnak olyanok, akik úgy gondolják, hogy ennek a retardált baromnak az isten tudja hányadik lépését, programját, csomagját komolyan kell venni, sőt vitára érdemes...

Caracalla 2008.08.29. 11:07:10

Kenedy1 kommentjétől elbucsúztunk a házirend súlyos megsértése okán

Devil Inside 2008.08.29. 11:07:15

Lord_Valdez:
Az EVA egy elcseszett és rohadt igazságtalan konstrukció volt az elejétől kezdve, persze újságíróknak, nem alkalmazottként dolgozó informatikusoknak és azoknak, akik a bevételük egy részét EVA-s vállalkozásokon átfuttatták, megérte. (Ha egy kicsit is ügyes volt az ember, akkor egy EVA-s és egy ÁFA-visszaigénylő cégel pedig még negatívan is tudott adózni.)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.08.29. 11:15:29

"Ők aránytalanul nagy százalékát adóznák le az árbevételüknek" - "Mivel nincs költségük, ahogy te is írtad, ez egyben a nyereségük is."
Ennek utána kellene nézni, de szerintem nem. Nem minden költség levonható költség.
Evásként negatív adó? Hogyan?

TommyBravo 2008.08.29. 11:24:42

Lord Valdez, negatív adó
Amíg az eva 15% volt, viszont az áfa 20%, addig a számlát kibocsátó evás befizetett 15 Ft adót 100 Ft értékesítése után, míg az áfás számlát befogadó levont 20 (és visszaigényelhetett) Ft adót. Összességében nyertek 5 Ft-ot ÉS az evás egy fillér egyéb adót sem fizet.

Devil Inside 2008.08.29. 11:25:51

TommyBravo:
Ezt mindig úgy elképzelik azok, akik nem látják a vállalkozások ill. vállalkozók lehetőségeit. Ahogy már előttem leírták, a legnagyobb része az adócsaló/elkerülő vállalkozóknak nem meggazdagszik ebből, hanem fenn tudja tartani a vállalkozását, kicsit talán jobban megéri neki, hogy nem alkalmazottként dolgozik, de ez sem teljesen biztos. De legalább nincs munkanélküli segélyen. (Ez az a paradoxon, hogy az állam valójában még így is jól jár az "adócsaló" vállalkozókkal.)

Másrészt - köszönhetőnek az EU-nak is (lehet Bécsben cukrászdánk) - egy kis-közepes vállalkozás hasonlóan tud adót optimalizálni országok között, mint bármely multi. Olyan országok között, ahol egykulcsos adó van és gyakorlatilag egy cég üzemeltetésének minden (_minden_) feltétele kedvezőbb, nagyon sokan átviszik a vállalkozást a szomszédba és bőszen integetnek, hogy a magyar állam bekaphatja. Nem úgy van már, mint az átkosban, hogy az embernek disszidálnia kellett, ha a magyar államtól meg akart szabadulni, elég a megfelelő helyeken cége(ke)t alapítani, számlákat nyitni. (A nagyobb játékosok - pl. kedvenc kormányfőnk - még messzebbre és egészen offshore helyeken - esetenként névleges tulajdonossal alapítanak cégeket.) A magyar állam versenyhelyzetben van az adófizetői pénzéért és ehhez zsarolással csak nehézkesen jut hozzá.

Harmadrészt az APEH-nél az egyre több adóellenőr egyre kisebb adócsalásokat tud felderíteni, azaz minden újabb adóellenőrnek egyre kisebb a határhaszna. (Pláne ilyen bonyolult, meghatározhatatlan érvényességű APEH irányelvekkel tarkított adórendsezrben.) A folyamatos zaklatástól pedig az egész procedura teljes társadalmi költségei megugranak, a jómunkásembereknek nemcsak az esetleg elmaradt adót, hanem ügyvédet, könyvelőt is kell fizetni pluszban, aztán elmegy az egésztől a kedve és Komáromban átköltözik a túlpartra.

Devil Inside 2008.08.29. 11:34:42

Felfele haladok :-)

Tory:
A társadalmi párbeszéd frankó lenne, csak azzal a kormánnyal nehéz, amelyik minimum két szakértői - nem ellenzéki - javaslatot lesöpört már.
Kb. pont ugyanannyi affinitásuk van a koncepciózus, átgondolt megoldásokhoz és a társadalmi párbeszédhez mint az EÜ-reform kapcsán. Azaz nagyjából semmi.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.08.29. 11:34:52

"Lord Valdez, negatív adó
Amíg az eva 15% volt, viszont az áfa 20%, addig a számlát kibocsátó evás befizetett 15 Ft adót 100 Ft értékesítése után, míg az áfás számlát befogadó levont 20 (és visszaigényelhetett) Ft adót. Összességében nyertek 5 Ft-ot ÉS az evás egy fillér egyéb adót sem fizet."
Itt bukik az elmélet, ugyanis az evás nem adhatott áfás számlát és nem is igényelhetett vissza áfát. Igen, ő áfás áron vásárol és nem vonhatja le sehonnan...

TommyBravo 2008.08.29. 11:35:17

Devil Inside, adóellenőrök
Ezért írtam, hogy képezni kéne az adóellenőröket, hiszen a mostani tudásuk alapján nem fognak "érdemi" dolgokat találni, így tényleg kicsi a közvetlen határhasznuk. De még a közvetett határhasznuk még így is nagy: sok ellenőrzés még azokat is "motiválja" a szabálykövetésre, akiket pont nem ellenőriznek.

re: vállalkozók
Ha csak azért marad fenn egy vállalkozás, mert adótcsal, akkor szerinted jó ötlet vállalkozni??? Evvel a hozzáállással miért csak nálunk találkozni, mondjuk németországban miért nem így "optimalizálnak" a vállalkozások? (nyilván ott is van, aki igen, de közel sem ennyire általános)

re: elköltöztetni a vállalkozást
HA az adóellenőrök értenének valóban a munkájukhoz, akkor ezek a konstrukciók nem sokat érnének. Ha ugyanis van egy irodád, egy embered és némi tevékenységed itthon, akkor ez után ITT kell adóznod, függetlenül attól, hogy a cég hol van bejegyezve. Mint ahogy a szlovák rendszámos autók is megsértik a jogszabályt (ugye senki nem gondolja, hogy a tulajdonosok tényleg szlovákiába költöztek), csak épp lehetetlen elkapni. De attól az még csalás.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.08.29. 11:36:42

RAMBO, Bs,

most egy szót sem hallottunk az igazságosságról. A sáveltolás _ígérete_ pedig az aktív és bejelentett és minimálbért jóval meghaladó jövedelmet szerzőknek jó. Na nem nagyon. Mindenféle jövedelemadó csökkentés ennek a rétegnek jó. És itt katasztrófális Ferkó népszerűsége.
De lehet, hogy tévedek, és az egész csak a Szadesznek nyújtott szalmaszál, hogy nyugodtan megszavazhassa a költségvetést.

Bobby Newmark 2008.08.29. 11:37:10

Azért gratulálok a "dögőjjön meg minden EVÁs" hozzáálláshoz.

Nem az EVA kevés, hanem a "normál" a baszottsok!

De persze, inkább dögöljön meg a szomszéd tehene is, gyorsan szüntessük meg.

Hát, 'sszátok meg, _ez_ sokkal nagyobb baj, mint a szar adórendszerünk. És akkor ide elvileg azok járnak, akik értelmesen szeretnének vitatkozni a témáról...

TommyBravo 2008.08.29. 11:39:29

Lord Valdez: az evás vállalkozó áfás számlát bocsát ki. A számlát befogadó a fenti konstrukcióban természetesen nem evás.

Mondjuk vedd a következőt: "normál" vállalkozó kiállított egy 100 Ft + 20% áfás (120 Ft bevétel) számlát, amiből befizetett 20 Ft-ot az államnak, nála 100 bevétel maradt.

Az evás a fenti 120 Ft bevételből 15%-ot fizetett be, vagyis maradt nála 102 Ft. És ezután már nem fizet szja-t, tao-t, járulékot... Semmit.

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2008.08.29. 11:40:41

Devil, ezt soha, senki nem fogja megérteni. mindenki azt hiszi, minden vállakozó csaló. Minden vállalkozó fuxos-merdzsós és ők nyúlják a legnagyobb pénzeket. Rögtön beindul erre a dologra a kisnyugdíjas-3 műszakban éhbérért dolgozós- gépezet: szemétvállakozómibőlvannekijje! Ezt lehet lovagolni, csak én azt mondom, nagyobb élősködő a közalkalmazott! Pedig az be van jelentve! A fuxos-merdzsós kistilű, a trigánit székház elé zebrán keresztül felhajtó, rózsaszín inges-öltönyös banda, akik hatalmas tételben nyomják, jóelőre leosztott lapokkal, na azok az igazi hiénák! Hangsúlyozom, annak ellenére, hogy ennyien adóznak minimálbér után,biztos vagyok benne, hoy eléegendő lenne az állam müködésére, mert a kiadási oldalon vannak a hatalmas problémák!

3 milliárd olimpiára (rekordösszeg daróczy szerint) kontra 29 milliárd kormányzati kommunikációra
autópályák
BKV
metró
Kulcsárok, Ezüsthajók, postabankok, sorolhatnánk, 1991-től rendesen. A legnagyobb bűn persze az állami vagyon elherdálása volt, amit 45 után elvettek az emberektől, na azt mentették át maguknak.

Iluzióban éltek, ha ettől a garniturától (párttól függetlenül) bármiféle változást vártok. A színfalak mögött gyönyörű összefonodások vannak, a parlament egy a köznek szoló szindarab csak túl sokan be is veszik.

TommyBravo 2008.08.29. 11:42:02

Bobby Newmark: ez elvi kérdés sokkalinkább. Az állam jócskán támogatja az eván keresztül a vállalkozások egy szűk körét, ami a többi vállalkozásnak versenyhátrány. Ez pedig egy tory-nak nem igazán tetszhet...

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.08.29. 11:42:22

Az EVA már 25%.
Csaxólok.

Az evás, ha nem fizet járulékokat, akkor nem lesz eü és nyugdíjjogosultsága. Ha ilyet akar, akkor valamekkora jövedelemre az EVA befizetése _mellett_ be kell jelentenie magát, és után illetékeket fizetnie.

Bobby Newmark 2008.08.29. 11:51:15

Aha elvi?

Megy a rinya, hogy kéne az az adócsökkentés, de aki már "megkapta", attól vegyük el! Elvből?

Csodás.

Az rendben van, hogy szar ez a kettős rendszer, főleg a köztük lévő különbségek miatt, de talán nem az lesz a legjobb megoldás, hogy szopassuk meg azt is, akinek "már jó"...

Rwindx 2008.08.29. 11:52:26

TommyBravo:
Voltam EVA körös, több adót fizettem , mint amikor ÁFA körben voltam. Pár éve újra ÁFA körös a cégem, még több adót fizetek hála gyf-nek és bandájának.

Az adócsökkentés után úgy számolom még többet fogok, ugyanis megszűnik a 4%-os különadó de 2%-al nőni fog a társasági adó. Adótanácsadók úgy számolják hogy a különadó adóalapja kb (és átlagosan) 25%-al nagyobb mint a társasági adó alapja. Na most azt találták ki ügyesen hogy a régi társasági adóalap helyett beújjítják a különadó adóalapját. Így a régi 16+ 4*1.25=21%-os terhelés helyett 18*1.25=22.5% a régi társasági adóalapra vetítve.

Étkezési utalvány sem lesz többé, mert inkább megéri majd azt a pénzt kifizetni zsebbe mintsem még arra is adót fizetni. Ezt fogja tenni a legtöbb kis cég. Ja, természetesen a bérek csökkenni fognak 140 bruttó alá, a többi zsebből megy, a Fehéredés jegyében.

Remek. Éljen az "adócsökkentés" és a hipó kormánya!

Rwindx 2008.08.29. 11:53:27

*beújítják helyesen

CrL 2008.08.29. 11:55:32

"Egy csillár-lízingelő moralizál, muhahaha."

tölgy: De ő már tisztázta magát! Vagyis elévült, na. Joga van tehát prédikálni a plebsnek, hogy amit az elit és politikusok nagyrésze csinál(t) az már nem jó, azt nem szabad, az rossz.

Kenguru 2008.08.29. 12:01:06

Nagyon kevés ember SZERET csalni. Senki sem örül ha a damoklész kardjaként lebeg a feje fölött egy esetleges adóellenőrzés.
A mai "csalók" nagy rész NEM SZERET adótcsalni.

De kell.

Javaslom mindekinek(főleg az alkalmazottaknak) kicsit nyomogasság az adozona.hu-n a bérkalkulátort.

www.adozona.hu/kalkulator_ber.aspx

Pl: 122eFt netto bér( az kb egy teszko penztáros jövedelme) az 269eFt bruttó munkabér költséget jelent. Vagyis az adó és járulékterhelés 147eFt.
Több mint a netto munkabér!

más összegekkel ugyanez:

netto: 56 brutto mbk: 94 ADO: 38
netto: 166.5 brutto mbk: 402.4 ADO: 235.98
netto: 213.5 brutto mbk: 536 ADO: 323
netto: 307 brutto mbk: 803 ADO: 496

És vajon mit kapunk ezért a rendkívül magas elvonásokért cserébe?
Nem sokat.
Mire pl a 122eFt-ot kereső ember nyugdíjba megy, jó ha kap majd 37eFt-ot. Tessék megnézni a 2014-től esedékes nyugdíjváltozásokat.

Ebből kell majd fedeznie pl az egészségügyi co-paymantjét is.

És ez ez ember havonta 67eFt-ot fizetett nyudgíjra, és 24eFt-ot egésségügyi járulékba.

Ha ezt a pénzt(havi 91eFt) csak simán berakja valamilyen pl 5% realhozamot ado befektetésbe, 40 év szolgálati idő után lenne 204 millió forintja, mai forinttal számolva(akkori forinttal ez kb 418milló, évi 3% infláció mellett)
És mig fizetett is havi 56eFt adót .

Ehelyett öregkorára nyomorogni fog, hogy a mai nyugdíjasokat, inaktívokat eltartsa.

Ugyanis az 1.3-as reprodukciós ráta mellett nem nagyon lesz még tökéletes adómorál mellett sem erég járulék.

Nos, ez nekem eléggé úgy hangzik mint egy pilótajáték.

Csoda-e hogy egy napi 12-16 órát dolgozó, saját vagyonát kockáztató kisvállakozó, akinek az állam míg a minimális jogbztonságot sem biztosítja, vajon miért nem kíván ehhez csatlakozni?

Ilyan aktivitási és reprodukciós ráta mellett a generációs szerződés fenbontottnak tekintendő.

Csak ezt egy politikus sem meri bevallani.

Bobby Newmark 2008.08.29. 12:03:43

Rwindx:

Ja, valószínűleg ennyi eredménye lesz a dolognak.

Viszont nem tudom, melyik az ijesztőbb, az a lehetőség hogy annyira hülyék, hogy ők ezt nem látják, vagy az, hogy szándékosan kúrják el...

CrL 2008.08.29. 12:06:04

Kenguru, aki családfenntartó, annak sajna túlnyomórészt "kell" pontosan. "Piti adócsalóország!" mondja a nagy tiszta multú elit hahaha

Devil Inside 2008.08.29. 12:17:58

Bobby Newmark:
Jogos a két pont, csak az okozott versenyhátrány miatt ez így csapódott le anno.

TommyBravo:
"Ha csak azért marad fenn egy vállalkozás, mert adótcsal, akkor szerinted jó ötlet vállalkozni???"
Ez nehéz kérdés, ez is mindig fel jön ezekben a vitákban. De nagyon sok területen ma Magyarországon gyakorlatilag csak így lehet életben maradni - annak ellenére, hogy az adott termékre van piaci igény. Ha ezek a vállalkozások bezárnák a boltot - merthogy leadózva nem éri meg -, az elég katasztrófális helyzetet teremtene, rengeteg munkanélkülit, aki nem tudnának felszívni pl. a multik (akiknek az adóoptimalizálásra sokkal kiforrottabb módszereik vannak, illetve az már őket sem érdekli, hogy egy termék alcsony ára abból adódik, hogy a szállító nem adózik rendesen.)

Tisztázzuk: adócsalás (bár jogilag sokszor csak adóelkerülés) azt jelenti, hogy az állam által elvárt szinten nem fizet be valaki a költségvetésnek. De fizet - a legprimitívebbek minimálbér után, mindenfélét költségelve -, az ügyesebbek ravaszabbul és többet is - hogy ne legyen annyira feltűnő a dolog. (A különböző járulékokat nem nézve.)

Annak idején, mikor antiglobalista voltam, elolvastam egy-két könyvet, multinacionális cégek hogyan játszanak azzal, melyik országban adózzanak: kicsiben a határ mellett pont ugyanez folyik. Jogilag megfoghatatlan -pláne egy ilyen államszövetségen belül, amelynek deklarált célja a munkaerő és az áruk szabad áramlás. A szlovák rendszámú autók nagy része pedig céges autó, esetleg még a cég is csak bérli, szintén irreleváns, hogy hol használják, az ukrán kamionos cégek sem fizetnek adót Magyarországon- hiába tartózkodik ideje nagy részében mondjuk a mi területünkön, mert Kárpátalja és Bécs között ingázik.

Persze etikailag megértem a kifogásaidat, de az államnak nemcsak az a feladata, hogy elvárja az etikus viselkedést, hanem ennek keretfeltételeit biztosítania is kell. Átláthatatlan, évente, félévente változó jogszabályokkal ez nincs biztosítva. A kiszámíthatatlanság és a fejőstehén-fíling meglehetősen becsületes embereket is le tud téríteni a helyes útról...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.08.29. 12:18:12

TommyBravo:
"Mondjuk vedd a következőt: "normál" vállalkozó kiállított egy 100 Ft + 20% áfás (120 Ft bevétel) számlát, amiből befizetett 20 Ft-ot az államnak, nála 100 bevétel maradt.

Az evás a fenti 120 Ft bevételből 15%-ot fizetett be, vagyis maradt nála 102 Ft. És ezután már nem fizet szja-t, tao-t, járulékot... Semmit."
Az evás 120 ezer bevétel után fizet 25%-ot, marad 90, és fizet szja-t is. Az egyiket a cég fizeti, a másikat az alkalmazott.

Ha igazad lenne, mindenki evás lenne, akinek nem elég nagy az árbevétele. De nem az, mert csak azoknak éri meg, akiknek a költséghányada nem érné el a 25%-ot.
Egyébként nem értem miért fáj ez. Ez nem kibúvó, hanem lehetőség az üzleti modellnek jobban megfelelő adómódozatot választani.
Ráadásul az EVA bevezetése bevételtöbbletet jelentett az államnak.

edward_sch · http://www.himmel.hu 2008.08.29. 12:56:29

Caracalla 2008.08.29. 08:57:20
mellékszál, de az első sor a tegnapi goldenblogot követő reggelre is passzol :)

egészen pontosan így van, én is erre figyeltem fel. :)

Mayday 2008.08.29. 12:58:42

Azoknak akik szidják az EVA-t:

1. Az volt a nagy előnye, hogy aki addig feketén dolgozott,az a 15% eva mellett EVA-s lett, igy befizette azt a havi 30 ezer TB-t meg egyéb járulékot, amit addig nem.

2. A mostani 25% EVA + a dupla minimálbér után fizetendő járulékot számoljuk csak át (tudom lehet dupla minimálbér alattit is bevallani, de nem hiszem hogy emiatt sokan kockáztatnak egy adóellenőrzést) :

Az összes járulék kb 70 ezer Ft. Emellett az EVA még 25 %, tehát aki mondjuk ad számlát havi 200+ÁFÁ-ról, annak 110 ezer marad a zsebében EVA után, ami 45% összes terhelés. Akkor mitől is igazságtalan ?

Arról nem is beszélve, hogy a könyvelő, autó, telefon, iroda stb költségeit - ami MINDEN cégnél megjelenik - le kell nyelnie, mert nem tudja leirni.

Mayday 2008.08.29. 13:02:33

Helyesbités:

"Az volt a nagy előnye" helyett az a nagy előnye .

Nemcsak volt, hanem még mindig az, hogy a semmiből feltűnő EVA-sok egy része életében először fizetett TB-t, mert megérte még nekik is.

Nem csak adó van ám a világon, hanem más járulékok is.

Mayday 2008.08.29. 13:10:21

Ja és ugye van itthon még egy hatalmas probléma:

az emberek jó része NEM hajlandó dolgozni. Nem egy, nem két példát tudok, hogy a család pénze elfogy 20án, 25én, de hogy ő napi 8 óránál többet dolgozzon, vagy munkahelyet váltson - pedig lenne módja rá!!! - na azt már nem.

A fuxos mercis meg a többi vállalkozó: persze, ha adót csal, akkor utáljuk, de ne felejtsük el, hogy a fuxa meg mercije abból van, hogy jókor volt jó helyen, meg merte kockáztatni a teljes vagyona/családja elvesztését és a börtönt. Ezzel nem védeni akarom, de csak az okádjön tüzet rá, aki egyrészt
1. végigcsinálta volna azt, amit ő a mergáért
2. nem pont ilyen lenne annyi stikli után.

Ettől persze még fizessen mindenki adót, de kritizálni csak az kritizáljon aki fel tud/fel mer többet mutatni, mint a kritika tárgya.

TommyBravo 2008.08.29. 13:19:36

Ha valaki több adót fizet be evásként (és egyébként törvényesen, szabályosan jár el), mint "normál" vállalkozóként, akkor miért lenne evás? Ha viszont csak azért váltott evára, mert fél a lebukástól, akkor valahogy nem tudom ünnepelni a konstrukciót.

Ha mégis jobban jár evásként, mert kevesebb adót fizet, akkor az államnak kevesebb jut, vagyis nem növekszik az adóbevétel összességében. Egyébként arról nincs is egy megbízható kimutatás sem, hogy az eva miatt pontosan hogyan változtak az adóbevételek: amit megnyerünk rajta az tényleg több-e, mint amit a többi adónemen veszítünk. Ha valakinek mégis van egy jó információja, ne fogja vissza magát, írja be a linket, szerintem sokan kiváncsiak lennénk.

Kenguru 2008.08.29. 13:19:37

"Nem csak adó van ám a világon, hanem más járulékok is. "

Bizony.
A szja eltörpül a többi elvonás mellett.

Ám pl a nyugdíjjárulékért cserébe nem fogsz kapni semmit, max öregségi segélyt.
Erre a kibaszásra kéne rádöbbenteni az embereket.

A mai 13. havi nyugdíjjal az unokák öregkori nyomorát vásárolják meg a kedves nagyszülők.

CrL 2008.08.29. 13:20:42

Mayday,

a fuxosbömisek ne legyenek minták ha lehet ;]

egyébként én meg nem akarom védeni a embereket itthon, de amig mondjuk a szakmunka nincs normálisan megfizetve és becsülve, nem is fognak elmenni a zemberek szakmunkázni - amiből nagy a hiány ha jól tudom. de ha felugrunk az orvosokhoz, ők meg lelépnek mert jobban fizet a nyugat -jóval (más kérdés sokuk is adótcsal borítékba téve).

szóval a legnagyobb léhűtők a politikusok ne várják hogy ez a domestos program és a cinikus prédikációik hatnak majd bármire vagy bárkire is.

Mayday 2008.08.29. 13:21:22

"A mai 13. havi nyugdíjjal az unokák öregkori nyomorát vásárolják meg a kedves nagyszülők."


Meg úgy félmillióan a kenyeret a karácsonyi vacsorához....


"Ha mégis jobban jár evásként, mert kevesebb adót fizet, akkor az államnak kevesebb jut, vagyis nem növekszik az adóbevétel összességében."

De fizet mellette TB-t, stb-t, amivel összességében mégiscsak nő a bevétel.

Mayday 2008.08.29. 13:24:32

CrL :

nem példa, de sztem csak az pofázzon, aki többet tud felmutatni mint az, akire pofázik.

"a szakmunka nincs normálisan megfizetve és becsülve"

ez igaz, de miért? azért mert a szakmunkások kis része szemét lehúzós geci, aki elkér 5000et egy tizperces munkáért, amikor az csak 2000et ér. Két ilyen után mindenkiben kialakul a kép, hogy szemét lehúzó banda és esze ágában nem lesz megfizetni a 2000et se senkinek, hanem keres más megoldást.

A legjobb példa erre a bármilyen (szgép, autó, zongora :), bármi) márkaszervizek horribilis óradíjai - tűrhetetlen minőség mellett -, meg a sírás hogy kevés a munka.

TommyBravo 2008.08.29. 13:26:30

TB-t kellett volna korábban is fizetni.

Kenguru 2008.08.29. 13:30:29

Mayday:
"Meg úgy félmillióan a kenyeret a karácsonyi vacsorához...."

No, ezert kene autopalya es volgyhid epitesek helyett ezeknek a nyudijasoknak megelhetest, de leginkabb valami munkat biztositani. Mar annak akik meg munkakepes.

Ez ugyan is a realitas. A jovo felélése meg a harmadik vilagba vezet.

Kenguru 2008.08.29. 13:32:48

'márkaszervizek horribilis óradíjai"

Amiben több az adó mint a munkadíj...

TommyBravo 2008.08.29. 13:35:25

Kenguru: a márkaszervízek és az ő számlaadási fegyelmük... Kissé szkeptikus vagyok, hogy az óradíjuknak mekkora az adótartalma.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.08.29. 13:41:00

"Ha valaki több adót fizet be evásként (és egyébként törvényesen, szabályosan jár el), mint "normál" vállalkozóként, akkor miért lenne evás?"
Az nyilván nem választja az evát.
Vannak tevékenységek, amiknél jobban megéri gyűjteni a számlákat, pepecselni velük és levonni a költségeket.
Vannak, amiknél jobban megéri azt mondani, hogy tudod, mit itt van 25% és hagyjuk békén egymást.

"Ha mégis jobban jár evásként, mert kevesebb adót fizet, akkor az államnak kevesebb jut, vagyis nem növekszik az adóbevétel összességében."
Egy cégtől igen, de ha többen fizetnek... Már pedig nem haszontalan, ha hagyjuk élni a cégeket...

TommyBravo 2008.08.29. 13:44:16

Ha többen fizetnek, az azt jelenti, hogy hagyjuk békén azokat, akik korábban csaltak. Ez a nem fair.

Rwindx 2008.08.29. 13:44:43

TommyBravo:
"Ha valaki több adót fizet be evásként (és egyébként törvényesen, szabályosan jár el), mint "normál" vállalkozóként, akkor miért lenne evás?"

Ennek több oka lehet:
1. nyugodtabban alszik. Egyrészt azért mert előfordulhat hogy nem mindenben teljesen szabályosan jár el, másrészt az APEH sokkal kevesebb dologba tud belekötni EVA esetén, ha zaklatná az illető céget/vállakozót.

Valaki már említette hogy a cégeknek nem életcélja az ügyeskedés, hanem vállalkozni fejleszteni, termelni szeretnének, az ügyeskedés és a rengeteg hülyeségre, értelmetlen bürökráciára koncentrálás erőforrásokat köt le (márpedig a mostani adórendszer ilyen). Ha ezt lehet mellőzni optimálisan, akkor a cégek ezt mellőzni fogják.

Ezek alapján én úgy gondolom ha lenne egy egyszerű, könnyen átlátható, stabil, nem élve megnyúzásra törekvő adórendszer a cégek igazodnának hozzá. Nem állítom hogy a szlovák adórendszer a létező vagy elérhető legjobb, de ha mondjuk hirtelen egyik napról a másikra ilyet vezetnének be nálunk is, a több mint egymillió cég vezetője/vállalkozó legnagyobb része "örömkönnyekkel küszködve" üdvözölné.

2. az eva kezelése nagyságrendekkel egyszerűbb.

TommyBravo 2008.08.29. 13:54:12

Avval egyetértek, hogy a "nyugodtabban alszik" sok esetben jó magyarázat, mert az Apehes ellenőrök szakmai hozzá nem értése miatt - általában - értelmetlen, egyébként jelentéktelen dolgokba kötnek bele. Ezért (is) írtam korábban, hogy ha az ellenőrgárdát szakmailag fejlesztenék, nem csak létszámában, akkor a valós problémákra tudnának koncentrálni és nem egy vessző/pont/fél szó hiánya miatt vágnák meg a kisvállalkozásokat.

A fentiektől függetlenül azonban úgy gondolom, hogy az eva összességében káros az adórendszerre, ráadásul csak elleplezi a meglévő hibákat, nem megoldja. A bonyolult adórendszert egyszerűsíteni kellene, de nem úgy, hogy egy vállalkozói kört támogatunk, hanem minden társaság számára egyenlő feltételeket kellene teremteni. A meglévő szabályok betartását pedig következetesen megkövetelni mindenkitől, illetve betartható, a valóságot figyelembe vevő szabályokat hozni.

Rwindx 2008.08.29. 14:02:38

TommyBravo:

"A bonyolult adórendszert egyszerűsíteni kellene, de nem úgy, hogy egy vállalkozói kört támogatunk, hanem minden társaság számára egyenlő feltételeket kellene teremteni. A meglévő szabályok betartását pedig következetesen megkövetelni mindenkitől, illetve betartható, a valóságot figyelembe vevő szabályokat hozni."

Ebben szerintem nincs köztünk vita. És abban sincs hogy az EVA nem megoldás.

Kenguru 2008.08.29. 14:15:57

Az egész szolgáltatasi szektorban, egy azonnali teljes fehéredés 100%-os áremelkedéssel járna.
Ki tudná ezt megfizetni?

Nem vagyunk elég gazdagok ekkora elvonásokhoz.

Kenguru 2008.08.29. 14:19:06

"A bonyolult adórendszert egyszerűsíteni kellene, de nem úgy, hogy egy vállalkozói kört támogatunk, hanem minden társaság számára egyenlő feltételeket kellene teremteni."

Stimm. Az elvonások és az állami szolgáltatások szinvonalát a szlovák szintre kell levinni.
Enélkül itt nem felzárkózás lesz, hanem Argentína.

Bobby Newmark 2008.08.29. 14:21:19

EVA nem megoldás?

És ha _csak_ az lenne?

Igaz, akkor beütne az a szörnyűség, hogy nem lehetne fiktív számlákkal machinálni, meg bömit venni aztán elszámolni költségként.

Fúj, de rossz is lenne.

De tényleg, most úgy konkrétan, mi a bajotok vele? Hogy ti nem lehettek?

Rwindx 2008.08.29. 14:36:20

Bobby Newmark:
Ahogy már írtam az én cégem már volt EVA alany. Szóval elég jól ismerem. Adott időszakban jó volt számomra, de most már nem, de ez szubjektív.

Az EVA egy speciális helyzetben levő (alapvetően kis létszámú szolgáltató) cégek számára használható. egy pl kereskelmi cég számára már kifejezetten nem. Ha minden igaz akkor alapvetően azért találták ki mert ezt a cégcsoportot az önmgaában is túlzó adórendszer sokkal jobban sújtja mint az átlagos vállalkozásokat. Ennyi.

Egyébként lehet az EVA-val is trükközni, csak sokkal kevesebb módon. Én úgy gondolom hogy az adórendszernek önmagában kell olyannak lennie hogy minden cég számára elviselhető és egyszerű legyen. Ha sok kivétel van akkor megint kezdődik az ügyeskedés, meg a fejfájás.
Ha van egy alacsony adóterhelés, egyszerű szabályzással, és adminisztrációval, akkor az EVA-ra egyszerűen nincs szükség. Az EVA-nak csak csak a maihoz hasonló jogszabályi környezetben van értelme és létjogosultsága. Szerintem.

Mayday 2008.08.29. 14:55:39

"Ha többen fizetnek, az azt jelenti, hogy hagyjuk békén azokat, akik korábban csaltak. Ez a nem fair. "


Ja. Sokkal jobb hogy nem lesz eva-s és ezután is csal :D .

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.08.29. 15:00:50

eva-ügyileg egy apróság.
Az első 3-4 évben többletet hozott az államnak, az biztos. Ugyanis minden evas köteles volt kivenni a házipénztárban "levő" pénzét 20% adóval (ha jól emlékszem). Ez volt a nayg falat. Most már ez a plussz pénz nem is jön az evásoktól, így a kormány felemeli, akár el is törli.
Olyanok a mi "államférfijaink" mint egy használtautó nepper, vagy inkább egy színesfémkereskedő :(

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.08.29. 15:07:09

"EVA nem megoldás?
És ha _csak_ az lenne?"
Rwindx-nek igaza van, az EVA rossz az olyan tevékenységekhez, ahol az árbevétel és a költség közt nincs többszörös különbség.

"Ha van egy alacsony adóterhelés, egyszerű szabályzással, és adminisztrációval, akkor az EVA-ra egyszerűen nincs szükség."
Hasonló egyszerűsített adók vannak más országokban is, ahol nincs ilyen kusza adórendszer. Van, ahol érdemes tételes költségelszámolást csinálni, van, ahol nem. Szerintem jó, hogy van ilyen lehetőség.

phaidros 2008.08.29. 17:09:14

RAMBO,

"Elfogadhatatlannak tartom, hogy a jelenlegi cca. 5%-os EVÁs adóteherrel egy kivételezett réteg szinte teljesen kihúzza magát az adófizetés alól."

(nettó * 1.2 ) *0.74 (25 + 1%) - 130.000 Ft dupla minimálbér, mínusz könyvelő, ami nem írható le, mínusz egyéb költségek, amik nem írhatók le. Kicsit több, mint 5%. A nem leírható költségen van a hangsúly, ami miatt nem lehet mindenki EVA-s.

Szűk réteg? Igen, a szellemi munkás réteg, amelynek elég alacsony a működési költsége ahhoz, hogy megérje neki. Dögöljön meg a szomszéd tehene is, nem? :)

Ennek köszönhető, hogy még maradtak informatikusok Magyarországon, hogy csak egy példát mondjak...

phaidros 2008.08.29. 17:15:07

Egyébként az EVA-nak az volt a haszna, hogy X összegért mindenki békén hagyja a másikat. Lehet keménykedni, hogy adóellenőr, stb, csak ugye már az EU-ban vagyunk. Én simán átjárhatok Párkányba dolgozni, ha nem tetszik a magyar adórendszer. Még úgy is, hogy ott csinálok céget, itthon dolgozom a cégem alkalmazottjaként, így itthon minimálbéren adózom, de a szlovák adókat fizetem a cégem után Szlovákiában - ugye el lehet menni....

br · http://www.szalaiannamaria.net 2008.08.29. 18:19:12

"Ennek köszönhető, hogy még maradtak informatikusok Magyarországon, hogy csak egy példát mondjak..."

Nem nagyon látom. Az informatikusok a tucatmelókat leszámítva nem Magyarországon boldogulnak jórészt.

Senki sem fog meggebedni pár százezer forintért amikor 2-300 km-re innen kap 1 millió felett...

Tory 2008.08.30. 15:18:31

A javaslat az elsődleges politikai célját nem érte el:

index.hu/politika/belfold/fg080830/

Az SZDSZ nemet mondott. Ezt megértem. Minden jóindulatunkat latba vetve: Ugye ez nem jelenti azt, hogy akkor erről a minimális adócsökkentésről is elfeledkezünk?

Adócsökkentés kell!

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása