Miért nem beszélünk kínaiul?

Konzervatorium I 2008.08.25. 17:00

"Az európai integráció jelenlegi irányát ma az uniós alkotmány, álnevén a lisszaboni reformszerződés jelképezi. Ez az integrációs irány azonban éppen azokat a „történelmi erényeket” irthatja ki folyamatosan Európából (ami nem egyenlő az Európai Unióval!), melyek a nyugati civilizáció egyik lényeges hajtóerejének számítottak és számítanak ma is.

...

Természetesen az Európai Unió nem a középkori Kína – de biztosan akadnak sokan, akik szerint már jó úton haladunk afelé, hogy azzá váljunk. A történelmi lecke viszont adott: s ez az intézményeink, törvényeink, szokásaink szabad feljődése, amit tanulással, tapasztalással, kísérletezéssel értünk és érünk el."

 

Melecske Ákos cikke teljes terjedelemben új portálunkon olvasható.


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr13632375

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.08.25. 19:33:35

Versenyezni lehetett volna kivel, mert ott volt az ősellenség Japán, vagy nagyon is erős Mongólia.
Viszont a taoista hagyományok nem ismerik a nyugati ember kapzsiságát és állandó megerősítésvágyát. (érdekesség, hogy a legtöbb kínai harcművészet remekűl meg van 2 övfokozattal, egy a tanítványnak, egy a mesternek, de európába importálva őket már egy egész szívárványra volt szükség, hogy a tanítvány érezze, hogy elismerik)
Kína minden kulturális és technikai fejlettsége ellenére nagyon tradicionalista volt. "Nem csinálok semmi olyat, amit az apám sem csinált."-mentalitás egész a méltán kritizált Kultúrális Forradalomig megvolt. (talán még ma is egy kcsit)
Észak-Amerikai indián törzsek is versenyben voltak egymással, de mégse volt meg ez a fejlődés. Hiányzott belőle valami európai: az uralkodás vágya és az irigység. Ez rettentő erős motíváció, amellett hogy nem féltünk időnként modernizálni a régit.

Az EU-n belüli versenyt valóban hátrányosan érintheti, de az EU, USA, Kína stb. közötti versenyben hasznos lehet. Ugyanakkor egy ilyen monokultúra rettentő sebezhetővé is teszi az EU-t.
Nem tudom, milyen szintű harmonizációt kíván az EU megvalósítani, de a diverzitás lehetőségének fenntartása mellett nem haszontalan a kompatibilitás sem. A széttagoltság ugyanúgy akadályozza a hatékony kereskedelmet, illetve vállalkozást.

Mellékes: a QWERTY billentyűzet nagyon is praktikus legalábbis írógépen. Billentyűzeten pont a túlzott tradicionalizmus okozta az útfüggést.

Caracalla 2008.08.25. 19:52:53

Igazából a qwerty billentyűzetet bárki lecserélheti, akinek nem tetszik, simán át lehet állítani néhány okos progi segítségével, hogy hol milyen betűk legyenek.
Ugyanakkor az EU-s adózásnak a másik oldala az, hogy a nélkül meg egyfajta race to the bottom zajlik, ahol megint csak nem lehet játszani nemzeti szinten az adókkal, mert ha áfát emelsz, akkor pl. máshol vesznek az állampolgárok dolgokat, a magas cégadózásnál elmennek a cégek a szomszédba, és onnan üzemelnek, stb.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2008.08.25. 21:54:00

érdekes, a középkori kínáról nem sokat tudunk, de azt igen, hogy a kereskedőik kiválóak.

tulajdonképpen a mai napig azok.

mégsem indult be egy kelet indiai társaság jellegű folyamat.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.08.25. 22:43:16

szerintem az összehasonlítás sántít, mert az uniót nem a középkori kínával, hanem a mai usával kéne szembe állítani. vagy a modern kínával.

lord_valdez:
sokan boncolgatták már, hogy miért éppen európa? a megoldás általában a gabona volt, kombinálva azzal az éghajlati és domborzati változatossággal, ami sehol máshol nem található meg.
amikor ezt a technológiai és intézményrendszeri kurzust exportáltuk észak-amerikába, majd a távolság miatt levettük róla a kontrollt, akkor indult be igazán. az intézmények, a keretek valahol korlátoznak is. amelyik embercsoport olyan (békés) paradigmaváltásra képes, ami nagyobb hasznot hajt, mint az elődje, az időlegesen felülkerekedik a többin.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.08.26. 07:23:09

Hogy Kínában nincs éghajlati változatosság? Szerintem még nagyobb is, mint Európa nagy részén. Ráadásul, ha megnézed a fejlődésnek és gyarmatosításnak már az ókorban is voltak hagyományai, holott Görögországban nem volt nagy változatosság.

Caracalla 2008.08.26. 10:57:54

Az Egyesült Államok adórendszere a tökéletes elrettentő példa, több tízezer oldalas anyagokkal en.wikipedia.org/wiki/Taxation_in_the_United_States

lynx (törölt) 2008.08.26. 11:04:24

Igazából az EU külpolitikai kudarcai miatt van szükség valami központosításra, tehát hogy az EU egységesen lépjen fel külpolitikai kérdésekben. A Grúz-Orosz konfliktus is ennek szükségességére utal.

tenyerespajtas 2008.08.26. 11:38:49

A "versengjenek tovább az európai államok mert a centralizált Kína is bukott" azzal tűnik analógnak, mintha azt mondanánk, az egyesítés előtti német vagy itáliai kisállamok jól jártak azzal, hogy nem a nagyok versenyébe szálltak be, hanem egymással marakodtak.

Vö. még:

Lord_Valdez 2008.08.25. 19:33:35
"Az EU-n belüli versenyt valóban hátrányosan érintheti, de az EU, USA, Kína stb. közötti versenyben hasznos lehet."

MEDVE1978 2008.08.26. 15:13:43

Nagyon profi és érdekes cikk, elismerésem. Az analógiát mégis egy kicsit erőltetettnek érzem.
Már többen felvetették, hogy Észak-, Közép- és Dél-Amerikában is volt versengés az egyes törzsek, sőt birodalmak között, az mégis az európaitól, illetve az ázsiaitól messze elmaradó fejlettségi szintet eredményezett. A Közép-Amerikaiak az 1500-as években csak egy-két évszázada kezdtek el pénzszerű képződményeket (köveket) használni, amikor ez Európában már több, mint 2000 éve gyakorlat volt.
A versengés tehát önmagában ott nem hozott fejlődést.

A konkrét, adórendszeres példára visszatekintve, azt nem tartom megfelelőnek. Ugyanis Európában ma már nem a tradicionális nemzetállami felállásról beszélünk. Az EU-ban vámunió van, szabad áru- és szolgáltatásáramlás.
Tehát magasabb adószint esetén a kereslet átmehet egy másik országba, ami óriási veszteséget okozhat az alapállamnak.
Az adóharmonizáció ugyanakkor kétélű fegyver, visszafogná az eddig szárnyalókat és új esélyeket adna az eddig rossz rendszert alkalmazóknak.
A legnagyobb veszélye nyilván az, hogy egy olyan magas adószintet állapítanak meg közös szintnek, amit a felzárkózó vagy szegényebb országok nem bírnak kigazdálkodni.

Összegezve: Vannak áthallások, de a félezer év miatt nem vonnék párhuzamot a középkori Kínával. Érdekes azt is látni, hogy sok területen viszont a mai - a középkorival rengeteg intézményében hasonló - Kína, viszont szárnyal és egyre nagyobb a súlya a világban.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása