Pénz vagy eredménytelenség?

Alekszej Satov I 2008.08.21. 07:03

A magyar csapat a vártnál gyengébb olimpiai szereplése már most az olimpia ideje alatt vihart kavar. Többen is felvetették, hogy a „gyenge” szereplés egyik legfőbb oka a magyar sport állami finanszírozásában keresendő. Úgy tűnik, lassan a többi sportágra is igazzá válik a labdarúgás történetének egyik legnagyobb alakjának mondása: „Nagy pénz nagy foci, kis pénz kis foci” (gondolom, mindenki tudja, hogy Puskás Ferenctől idéztem).

És akkor jöhet a riposzt. Ha több a pénz, akkor biztosak az érmek, akkor Igaly Diána jobban lő, Bácsi Péter kicsit megfontoltabb a szőnyegen, Ungvári Miklós kezét nem látja bent a bíró? Nyilván nem. Mint ahogy régebben sem volt sokkal jobb (sőt) a magyar sportolók helyzete. Azonban az olimpián nem magunk közt versenyzünk, hanem a világgal. És a versenyek jórészt nem a pályán dőlnek el. Ha én kiállnék a 100 méteres síkfutásnál, a csodás eseményeket leszámítva, már a rajt pillanata előtt biztosítva lenne az utolsó helyezésem. Ha egy sportoló nem tud felkészülni, akkor esélytelen. De a felkészülés nem hónapokkal az olimpia előtt kezdődik (persze az olimpia szempontjából ez a legfontosabb, de ez csak a jéghegy vízből kiálló része), hanem valahol kora gyermekkorban (ez van a víz alatt, ez az alap). Nagyon ritkán lesz valakiből elismert sportoló, ha nem célirányosan készül a sportkarrierjére (kivételek persze vannak, gondoljunk Gera Zoltánra). És ahhoz, hogy olimpikonjaink legyenek, nem elég, ha csak pár gyerek tudja, vagy akarja kipróbálni magát egyes sportágakban.

Ha nyerünk, és sok érmünk születik, előkelően állunk az éremtáblázaton, akkor mindenki boldog az országban, és minden rendben van a magyar sport körül. Az olimpia azonban csak a jéghegy csúcsa. Magyarország a világ nemzetei közt hosszú és szerteágazó sportmúltra tekinthet vissza. Ebből jó sokáig meg lehet élni. Főleg akkor, ha a sport csak nemes „játszadozás”, és a világ nemzeteinek csak kis részét érdekli valójában. Ám ha üzletté, és a nemzeti büszkeség egyik fő tárgyává válik, akkor gyorsan azon kapja magát egy ország, hogy egyre több riválisa van, akik egyre több pénzt fektetnek bele a sportba, és hogy Kína vezeti az éremtáblázatot, és egy bahreini futó nyer olimpiai aranyérmet. Ez 20 éve, ugye ami 5 olimpia, még álomnak is furcsa lett volna. De nagy pénz… Mert azt azért nem hinném, hogy a bahreiniek antropológiailag változtak volna meg azóta.

Az olimpia már nem az „amatőrök játszadozása”. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az olyan abszolút nagy pénzek felett rendelkező sportágak és szervezetek is visszatérek a játékokra, mint például a profi tenisz, vagy az NBA (az amerikai profi kosárlabda szövetség). Előbbi 1988-ban kapott újra helyet a sportágak között (és mára már világranglista-pontokat osztogatnak az olimpiai szereplésért), az amerikai profi kosarasok pedig 1992 óta lépnek parkettre.

Ne feledjük, a labdarúgásban jóval korábban bekövetkezett az elüzletiesedés, és a globalizáció. Lényegében már az 50-es évektől a világbajnokságok és a nemzetközi klubversengések felvirágzásával. És lehet, hogy nem véletlen, hogy a magyar foci éppen ekkor élte virágkorát. (Az Aranycsapat méltatása helyett inkább azt eleveníteném fel, hogy az 1956-ban először kiírt Bajnokcsapatok Európa Kupájának legfőbb esélyesének a Honvédet tartották, csak hát kitört Budapesten a forradalom…) Azóta a magyar labdarúgás fokozatosan a háttérbe szorult. Nehogy sok más sportággal is így járjunk.

A tehetségek csak eltakarják a strukturális hátteret, ami pedig a valóság mögötti igazság. Igazából nem az a legfontosabb, hogy most hány aranyat nyerünk (ez is fontos, de ez sokszor hála Istennek csak emberi nüanszokon múlik), hanem az, hogy hosszútávon mindig nagy küldöttséggel tudjunk megjelenni, akik közül több tucatnyian reális éremeséllyel tudjanak versenybe szállni. Hogy ez megvalósuljon, ahhoz pedig minden téren meg kell próbálnunk kialakítani a kedvező feltételeket. Sajnos ebben megnőtt a pénz szerepe. De, és ezt hangsúlyozni szeretném, nem csak a pénzé. Pénzből halmokon kívül semmi nem lesz, ahhoz értelmes emberek kellenek, akik megfelelően tudják felhasználni. A sportmenedzselés egy szakma, ahogy az oktatás, nevelés is, a sportegészségügyről nem is beszélve (nem a doppingra gondolok). Ezeken a területeken is versenyben vagyunk, itt is sikeresnek kell lennünk.

És még valami. A politikát még a sport közelébe sem szabad engedni, mert az megöli. Ezt minden politikusnak mélyen a tudatába kellene építenie. Véleményem szerint még annyira sem szabad belekeverni a politikát, hogy politikai vádaskodásokra fecséreljük el az időt, és energiát, ahelyett hogy a szakmai kérdésekről gondolkodnánk, és cselekednénk. Gondolok itt arra, hogy ki mit tett a sportért. (A bűnösök felmutatásért nem jár érem, de még egészségesebbek sem leszünk. Viszont a nem megfelelő emberek áthelyezése kulcsfontosággú.) A lényeg, ki mit akar tenni érte.

Már ha akar tenni. Nem muszáj. Mondhatjuk, piaci verseny van. Ne az állam támogassa a sportot, hanem az tartsa el magát. Fordítsuk az adóforintokat másra, betegek, szegények, gazdaság, stb.

Persze aki ismeri a sport, illetve testnevelés társadalmi és közegészségügyi hatását, az már kicsit óvatosabban fogalmaz.

A cikk címében szereplő pár nem feltétlenül ellentéte egymásnak. Sok pénzzel is lehet eredménytelen az ember és kevéssel is eredményes, de hosszú távon, azért a puskási szállóige őrzi érvényét.

A magyar sportéletnek is, mint az ország életének annyi más területének, szintén szüksége lenne a (itt egy közkeletűbb, de azt hiszem aktuálpolitikailag túlságosan megterhelt szót írtam volna) megújhodásra.

kép: NÉGYmadár


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr47623795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Caracalla 2008.08.21. 08:45:27

Szerintem a politikának és a sportnak igenis kapcsolatban kell állnia egymással. Ha nem lenne ilyen kapcsolat, akkor a sport érdekei nem jelennek meg, és a pénz mellett egyéb dolgok (reprezentatív lehetőségek, kitüntetések, sportesemények Magyarországra hozása, etc.) is lehetetlenek volnának. Ez az elképzelés engem egyébként is az eléggé zavaros "a szakértők vezessék a szakterületekek, avagy legyen szakértői kormány" című butaságra emlékeztet (ami ugye azért butaság mert elméletileg minden területre el lehetne költeni sokkal több pénzt és egyéb erőforrást, és szakmailag indokolt dolgokra, de ezek között az egyaránt indokolt igények között valamiképpen mégiscsak válogatni kell, na erre önmagában a 'szakértő' nem képes).

A nagyobb baj, hogy a politika nem a sporttal, hanem a sportra ráépült különböző maffiaszerű képződményekkel áll kapcsolatban (és láthatunk mindkét párthoz 'közeli' figurákat a történetben).

Egyébként meg nem csoda, hogy az olimpián borult ki a bili, itt kell azzal szembesülni, hogy a 'Magyarországon világhírű' sportéletünk mégsem annyira világszínvonalú. De ha ez a vihar elcsitul, négy évig megint mehet minden változatlanul.

Nem Penny hajója 2008.08.21. 11:07:01

Schmitt Pali bácsi ügyesen egyből támadásba lendült, hisz 1. a MOB az neki csak másodállás, van neki egy főállása is 2. ezzel egyből a kormányra tolta a felelőséget.

Pedig, ha a rossz szereplésben a kormánynak is van szerepe, akkor neki is. Hisz a MOB elnökének nem csak az a feladata, hogy a megnyitóünnepségen integessen a csapatnak. Neki is feladata, hogy megteremtse a feltételeket az ideális felkészülséhez.
Ja, hát kérem, úgy biztos nehéz tárgyalni kormánypárti politikusokkal, ha előtte egy pártrendezvényen lebüdösférgezi őket. Pont ezért agyrém, hogy egy pártpolitikus a MOB elnöke.

Egyébként meg lehetne jobban hajtani a szponzorokat is. Azért érdekes volt látni, hogy annak idején a szupertehetségtelen Baumgartner Zsoltnak több szponzori pénzt kalapoztak össze a menedzserei, mint amennyit a MOB tudott szerezni. S szerintem nem Baumgartnerék voltak géniuszok, hanem a MOB illetékesei nem eléggé agilisak (finoman fogalmazva) ilyen szempontból.

Más kérdés, hogy szerintem nem kell nemzeti összeomlást vizionálni csak azért, mert nincs aranyunk. Ha lehetne választani, hogy az én adóforintjaimat mire költsék, a versenysportra, vagy a tömegsportra, akkor én az utóbbira szavaznék. Ha a jelenleginél többen sportolnának az szerintem jobban előrevinné az országot, mint 10 arany.

is 2008.08.21. 11:21:11

szerintem:
- Mo-nak kb. 1-2 arany, ami a mai kiélezett országok közötti versenyben kinéz. Afganisztán(!) is nyert egy bronzot tegnap, meg Panama is megszerezte első aranyát(!). Annyi azért reméljük, hogy lesz.

- Én viszont azt mondom, hogy ami nem megy, ne erőltessük. Lehet, hogy jó mind a 23+ sportágban éremesélyes versenyzőket összehozni, de szerintem 10 sportágban aranyesélyeseket vinni, az jobban kihozható időben, energiában, pénzben, esélyben. Nem is igaz, hogy mindenben aranyesélyünk van. Az aranyak 90%-át 3-4 sportág hozza össze, és ez azért volt olyan sok eddig, mert úszásban, meg kajak-kenuban sokat lehet nyerni (az USA-nak nincs 30, ebből 8 Phelps; nekünk meg 3-4 volt Darnyi meg Egerszegi együtt).

- egyébként meg én már várom az EU összeszámolását, Kínával meg az USA-val csak így vesszük fel a versenyt.

Bit Rot 2008.08.21. 11:27:57

"Ha lehetne választani, hogy az én adóforintjaimat mire költsék, a versenysportra, vagy a tömegsportra, akkor én az utóbbira szavaznék. Ha a jelenleginél többen sportolnának az szerintem jobban előrevinné az országot, mint 10 arany."

Ez jó, csak éppen a versenysport a legjobb reklám a tömegsporthoz! Az csinál kedvet, az állít példaképeket, stb!

Ezért fontos az olimpia.
Nem lehet úgy rendesen olimpiára készülni, hogy nincs hol edzeni (pl. Igaly Diána lövő pályája!), nincsenek rendes körülmények.

Amúgy Schmitt lemondhatna, és vele együtt minimum a sportminiszter is!

neurotikk! (törölt) 2008.08.21. 11:45:33

Szerintem is foglalkoznia kell a sporttal a politikanak, de nem a magyar ertelemben vett politikusi modon, hanem komolyan, torodve a tomegekkel akik eltartjak ezt a nalunk halatlan eloskodo reteget, mert nalunk ez a politikai hagyomany.

Ellenben en azt mondanam, ne erolkodjunk az olimpia miatt. Nekem nincs jo erzesem mikor ezt az eluzletiesedett kitenyesztett emberekkel jatszott musort nezem. Direkt nem hivom jateknak. Ez mar nem jatek, ez mar haboru, csak nem tankokkal jatszak. Valahol az egesznek a szelleme hal meg.
Az eselyet hagyjuk meg, hogy ott legyunk, hogy a kiemelkedo egyenisegek eljussanak es megmerkozzenek masokkal ha nagyon versengeni akarnak, de ne legyen ez a fokuszban.
Koltsuk az alapokra a penzt, a jeghegy viz alatti reszere, a tomegekre. Es akkor akkor is nyerunk, ha nem kapunk ermet ezen az uzleti versenyen amit olimpianak hivnak.
Latsd skandikat. Egyuttveve tobben vannak mint mi, gazdagabbak, nem nyertek soha sok ermet, de ok egeszsegesek, mi nem.

Amugy meg keso minden, evekkel ezelott kellett volna komolyabban foglalkozni ezzel a kerdessel, akkor kevesebbol kijott volna.
Most nem tudnank eleg penzt kolteni ra, hogy jobban menjen, hogy visszacsabitsuk azokat akik elmentek, letva mashol jobban megy ez.
Ha meg koltenenk ra, akkor jonne az eloskodo reteg es elszipkazna, hisz nalunk ez hagyomany.

Ne koltsunk tobbet az elsportra!

(igazabol nem ad nekunk ez presztizst. En nem talalkoztam meg kulfoldivel, pedig sokkal kapcsolatban vagyok a munkam reven, aki tudta volna hogyan szoktunk szerepelni az olimpiakon, hogy az elsportoloink messzi viszik a dicsosegunket.... ezek szerint nem is. Mind meg Puskasra emlekezett, az az utolso valos dicsosegunk.
Szerintem itthon sem ad ez presztizst, hetkoznapi emberek nem errol beszelnek mar, ez mar marginalis kerdes. Azok fogjak az olimpiat es az elsportot nyomni akiknek erdekuk fuzodik hozza, nem a hetkoznapi ember, aki fizeti)

neurotikk! (törölt) 2008.08.21. 11:51:19

John42:

Vitba szallnek.
Nem kell reklam a sporthoz.
Hadd utaljak ujra a skandikra.
Tarsadalmi hozzaallas kell, az, hogy 'meno' legyen sportolni. Az en gyerekem ne azert akarjon sportolni, hogy resztvegyen egy nyari uzleti versenyen, hanem mert jo es mert ezt latja maga korul, mert mindenki ezt csinalja.
Reklamtol nem lesz semmi jobb max tobbet hallunk rola, ugyebar. A versenyek nem csinalnak egeszseges reklamot a sportnak manapsag.....

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2008.08.21. 11:55:14

Nem hiszem el, hogy az élsport a legjobb reklám a tömegsportra. Kizárt dolognak tartom, hogy egy olimpiai győzelem miatt tömegek kezdenének el sportolni. Lesz, aki igen, de a többség csak TV-n nézi.

Az élsportra költött pénzt létesítményekre, és a sport népszerűsítésére kell költeni, de nem úgy, hogy teljesítményhajhászokba öljük. Legyenek kampányok, sportoljanak hírességek, akik eleve nem voltak sportemberek, hogy példát mutassanak az átlagembernek, stb.

Nem olyan példa kell, hogy napi 8 órát edzesz, mert azt csak az eszelősük csinálják. Legyenek olyan példák az emberek előtt, amit napi 8 óra munka mellett, normális iskolába járás mellett, stb. is utána lehet csinálni.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2008.08.21. 11:56:09

Jofiu: teljesen igazad van. Ezt kell nyomatni, hogy a sport cool, és nem az olimpia miatt, hanem mert jobban fogod érezni magad tőle, és ragad majd rád a másik nem, meg ilyenek.

amos 2008.08.21. 12:09:02

Annak,aki harmincadik,adj sok-sok pénzt és lehet,hogy huszonnegyedik lesz.Akkor mi van?
Tudok konkrétan olyan atlétákról,akiknek esélye nem volt kijutni az olimpiára,de sok százezres felkészülési juttatást kaptak.

huta9020 2008.08.21. 12:17:13

Még mindig nem értem, hogy miért kellenek az élsportsikerek a magyaroknak. Egy egész elcseszett évezredet úgy sem lehet ezzel kompenzálni...

neurotikk! (törölt) 2008.08.21. 12:31:41

Blogiro:

"és ragad majd rád a másik nem"

Es ez mennyire igaz!! Sajat pelda. Baratnoim kozul tobb is sportolt valamit aktival kiskoraban. Mindegy mit. Futas, torna, kajak. Olyan alakjuk es mozgaskulturajuk van maig mikor mar abbahagytak versenyszeruen uzni, mint egy alom. (nem mellekesen szexben is elonyukre valt, elvezetesebb volt veluk ;) )
Es ugyanez a tapasztalata a cimboramank is.
Amikor csak lehet propagaluk mindenkinek, hogy kuldjek el a lanyukat sportolni amig meg kicsik. Mindegy mit, csak mozogjon, sokat.
Tapadni fognak rajuk a pasik! Elegedett es buszke felnott nok lesznek. : )

Es a penzt pedig arra kell kolteni inkabb, hogy minden gyereknek lehetosege legyen elmenni valahova sportolni, minel olcsobban.
Nem olimpiara kell kolteni.

CrL 2008.08.21. 12:45:32

a kérdésre fennt: mindkettő. és egy kevésbé csődbajnok kormány.

Asidotus 2008.08.21. 12:47:28

Annak idején, még száz éve nálunk igen komoly sportélet folyt, tehetséges sportolóink eljutottak az olimpiákra, és hordták is az érmeket. Majd a Horthy-korszak megsebzett nemzeti öntudata és a kommunizmus "Majd mi megmutatjuk a hanyatló imperializmusnak" dolgai miatt a politika erősen rátelepedett és támogatta a sportéletet. Emiatt nagyon sok sikerünk volt.
Mára két dolog változott meg:
- A fiatalok nem törekednek rá, hogy sportkarriert fussanak be, mert máshogy is lehet érvényesülni, nem úgy mint 1920-1990 közötti lényegesen merevebb társadalmi struktúrában;
- Az egész világon elterjedt a profi sport, a hozzá kapcsolódó képzés, edzésmunka, szervezeti felépítés. Emiatt már nem emelkedünk ki a többiek közül.
Helyére került a magyar sport. Egy 10 milliós kis ország, amelynek lakossága genetikailag nem kiemelkedő fizikumú.
Ráadásul, mi azért már elég régóta nem jeleskedünk a valóban nagy érdeklődést, őpénzt megmozgató sportágakban. Apró példa például a kötöttfogású birkózás kontra szabadfogású. Míg a szabadfogású sokkal jobban az érdeklődés középpontjában van, addig mi a kötöttfogásúra koncentráltunk, mondván, az is ugyanúgy érem. Meg a vívás, öttusa, stb, amikban maúgy jók vagyunk, mert rajtunk kívül a kutyát nem érdekli, és most már minket sem. Nem akarom én bántani ezeket a sportokat, de tény senkit sem (engem sem) érdekelnek.

HaCS 2008.08.21. 13:11:25

Nagyon szép és átgondolt ez a cikk. Gratulálok hozzá. Azonban szvsz. van benne egy nagyon alapvető elvi hiba. Mégpedig a cél.
Tényleg arra van-e szükség (még ha a mostani uralkodó rendszer azt is sugallja), hogy minden fölösleges, és ártalmas versenybe beszálljunk? Ez most nem (csak) sportversenyekre vonatkozik. Tényleg arra van-e szükség, hogy büszkén dagadó kebellel mondhassuk, hogy a mi sportolónk ott áll a dobogón? Tényleg bármi áron ez a cél? Sokan nem is veszik észre, de ez éppenhogy ellentmond az olimpia, de még magának a sportnak a szellemiségének is. Hiszen mire is való a sport? Egészséges fejlődésre, egészséges öntudatra, mozgásra nevel, szabadidős tevékenységet nyújt. Nem tartom a sport szellemiségéhez valónak, ha valakinek folyamatos már az egészsége esetleges rovására menő munkát kell végeznie, táplálékkiegészítőket, kemikáliákat kell szednie az eredményért (az most mindegy, hogy legális vagy nem). Ja, hogy csak így lehet olimpiai dobogóra kerülni? Hát akkor kedves uraim ez az egész olimpiának nevezett(!) katyvasz nem más csak a sport céljainak eltorzítása. Én ebből bizony nem kérek. A sport ugyanis nem maga a cél, csak egy eszköz.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.08.21. 16:26:17

Kitűnő alkalmat ad(na) ez a várakozáson aluli olimpiai szereplés, hogy az egész versenysport-finanszírozást átgondoljuk. Sidney-ben és Athénban a 8-8 arany elfedte a valóságot, azt, hogy a magyar küldöttség messze erőn felül szerepel.

Szerintem mesterséges dolog élsport és tömegsport merv szembeállítása. Ha épül egy uszoda, akkor mindkettő fejlődik. Márpedig pont az infrastrukturális háttér az, ami Magyarországon egyszerűen katasztrofális. Több száz (!) focipálya tűnt el az utóbbi húsz évben csak Budapesten (!).

Átfogó fejlesztési programot kellene kidolgozni. A sportba fektetett pénz hosszú távon busásan megtérül.

A politikára ehhez szükség van, csak szigorúan el kell választani a pártpolitikától. Sőt, pont a sport lehet egy olyan terület, ahol senkinek sem nehéz megértenie, hogy a siker mindenkinek közös érdeke.

csati 2008.08.21. 19:40:35

Elhangzott már két gondolat, de én is kiemelném ezeket újra: közhely, hogy a nagy sikerek buzdítják az embereket sportolásra, pedig ezt gondolom még nem nagyon vizsgálták, és ha én például magamra gondolok, mint kisgyerek, hát abszolút nem azért sportoltam, mert ezt vagy azt láttam volna világversenyt nyerni, hanem azért, mert a szomszéd, a haver is eljárt valahova, elmesélte, hogy milyen fasza, és nekem is megjött hozzá a kedvem. Vagy láttam, hogy milyen erős, ügyes, és megirígyeltem. Ehhez viszont jól kiépített sportlétesítmények, sok képzett edző, stb., szükséges.

Az élsportot és a tömegsportot pedig szerintem sem kellene ennyire külön kezelni. Szerintem ritka az, hogy valakit kiskorától bajnoknak nevelnek és az be is jön. A jó sportolók inkább akkor tűnnek fel nagy számban, ha minél több fiatal áll be tömegsportolni, és akkor idővel kiemelkednek a kivételesen tehetségesek.

És bődületes közhelynek: igen, kár, hogy a politika benne van a sportban. Talán nem kellene.

doktorur 2008.08.24. 22:02:01

Nem is igazán értem ezt a vircsaftot az Olimpia körül. Maga az esemény már régóta a pénzrôl szól. Ahol a siker, ott a lóvé. És fordítva. A pénz csinálja a pénzt. Kis pénz kis foci... Ennyi. A többi - politika, tömegsport, Pali bácsi, stb - részletkérdés. Lehet boncolgatni, csak felesleges. Ez már nem sport, hanem matek...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.08.25. 17:44:14

@doktorur:

Tehát a matekot "felesleges boncolgatni"?

doktorur 2008.08.26. 12:55:43

@csöncsön:

a felesleges "kiafelelôs" és a "találjunkokokat" a feleslegesek. ha lesz lóvé, lesz arany is. ha nem, nem. ennyi. hogy honnan és mennyi, ki költi és mire, az már igenis képezheti, sôt kell is képezze "boncolgatás" tárgyát. hogy a sportot vagy a sportból élôket támogatjuk az a nem mindegy. szerintem...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.08.26. 19:13:26

Egyetértek. Hideg fejjel át kéne gondolni az egész sportfinanszírozási rendszert.

doktorur 2008.08.26. 21:44:42

@csöncsön:

Hogy egy klasszikust idézzek: nem kicsit!
:D

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása