Earth: Final Conflict

tallian.miklos I 2008.07.20. 07:14

Nem, szó nincs környezetvédelemről, vagy arról, hogy ha most rögtön és azonnal nem kezdjük el letüdőzni a szén-dioxidot, akkor menthetetlenül kihalnak a lápi pöcsmögök. Csak egy ajánló, kellemes nyári kikapcsolódásképp.

Nem tudom, mennyire tekinthető a sci-fi konzervatív műfajnak, nyilván esete válogatja, általános szabály nincsen. Nem is mennék bele továbbá a mindenféle sci-fik műfaji és egyéb besorolásába, nem is értek hozzá, legyen elég annyi, hogy a legtöbb műnél a tudományos-fantasztikus jövő csak keret, a történet és a tanulság jelentős rlsze klasszikusan a jelenkor emberéről szól, akár kommersz kalandról, akár komoly filozófiáról van szó. Űrlényes állatmese, ha úgy tetszik.

Most ezek közül ajánlanék egy sorozatot, címe Eath: Final Conflict, ami művészi, esztétikai, filmszakmai szempontból tisztes, jó színvonalú iparosmunka, viszont gondolatvilágában messze kiemelkedik abból a mezőnyből, amivel az átlagos tévénéző találkozhat. Persze, nem arra kell gondolni, hogy Ufó Oakeshott és Ufó Hayek beszélik meg a világ dolgait, de érdekes módon mégis reálisabb, értelmesebb képet kapunk a világról belőle, mint számos kommersz alkotásból, vagy épp a Nagytiszteletű, Társadalmi Intelligenciával Felvértezett Esztéták által agyondícsért művekből.

Miről van szó: a hagyományos kommerszben vannak jó emberek, és gonosz ufók. A társadalmi mondanivaló közvetítésének szándékával előállított szociálisan érzékeny alkotásokban ellenben vannak gonosz emberek és jó, ámde elnyomott ufók, akik a végén mind elmennek építeni a szocializmust. Ehhez képest üdítő újdonság volt a Star Trek, ahol kiderült: van ám több emberi tulajdonság is a világon, mindegyiknek van jó meg rossz oldala, és ezt kitűnően prezentálták az egy-egy tulajdonságot karikírozva képviselő fajokkal. Plusz feszegették az emberi intelligencia, az emberi lét határainak kérdéseit a felléptetett robot-szereplőkkel.

Gene Roddenberry, a Star Trek alkotója azonban az EFC-ben tovább lépett. Itt nem jók és rosszak, hanem komplex társadalmak találkoznak, az ő küzdelmükről szól a mese. Mindenütt vannak tisztességesek, békésen együttműködők, hátsó szándékkal közelítők, a konfliktusok nagyját az ilyen, kifejezetten társadalmi ihletettségű cselekmények adják. A tanulság pedig még szebb: mindig az derül ki, hogy a kívülről, tervezetten, social engineeringgel előállított jólét, béke és prosperitás valójában hamis, sőt, csapda: saját sorsunkért mi felelünk. Ezért ajánlom ezt a kis sorozatot mindenkinek, aki kedveli a könnyebb műfajokat, és nem zavarja, ha a történet sündisznók és rókák helyett ufókkal működik.


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr12575979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KTamas (törölt) 2008.07.20. 08:59:09

Roddenbery for president :)

Erdekesseg, h ezzel a koncepcioval, 2 epizod erejeig foglalkozik a Stargate is az 5. ill. a 6. evadban asszem.

E:FC amugy jo dolog kar h az utso evadnal mar elegge rezgett a lec.

Crile Fisher (törölt) · http://crilefisher.blog.hu/ 2008.07.20. 11:31:44

Battlestar Galactica, anyone? :)
Csodálkozom, hogy meg sem lett említve, pedig ha morális problémákkal meg jelenkori párhuzamokkal telepakolt, színvonalas sci-fi kell, akkor jelenleg ez a piramis csúcsa.

qbr 2008.07.20. 12:07:12

Igen, szerintem is, jelenleg a BSG az eddig készített legszínvonalasabb sci-fi sorozat. Nem láttam még olyat, ami ennyire komolyan foglalkozott volna mai morális problémákkal (pl. feláldozzunk-e néhány ezer embert, hogy néhány 10.000 életben maradjon; vallásszabadság; együttműködés a megszállókkal vs. ellenállás; sztrájkjogok vs. hadiállapot szükségletei; katonai kormányzás vs. civil kormányzás; etnikai ellentétek; tömegpusztító fegyverek bevetése - hogy tényleg csak nagyon néhányat említsek a rengeteg morális dilemma közül).

Az alapsztori, hogy a - valahol a galaxis túlsó felén élő - emberi civilizációt gyakorlatilag teljesen kiirtják az első rész legelején az emberek régi ellenségei, az általuk alkotott robotok (cylonok), és kb. 50.000 túlélő (katonák és civilek vegyesen) egy szedett-vetett flottával elmenekül, hogy megkeresse a mitikus Földet, ahol a legendák szerint még élnek emberek. A nyomukban persze a cylonok, akik nem szeretnek félmunkát végezni.

Ritka jó sorozat, csak ajánlani tudom mindenkinek. (Én angolul nézem, állítólag a magyar fordítás nem túl jó, az egyik kertv-n adják, ha jól tudom, Csillagközi romboló címen)

qbr 2008.07.20. 12:36:21

jó, hát a Futurama tényleg überelhetetlen :)

Joejszaka 2008.07.20. 12:53:37

Szerintem a legjobb történetű sci-fi sorozat a Babylon 5.

Évadokon átívelő sztori, van eleje van vége, korunk morális problémáival dolgozik...

És a szerzője igen jól ismeri a kommunista dikatúrák módszereit, és egyenesben be is mutatja azokat.

Azoknak ajánlom, akik el tudnak vonatkoztatni a gagyi díszletektől és a mai szinten naív rendezéstől.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2008.07.20. 22:40:16

sci-fi sorozatból egyértelműen a firefly a létező legjobb. sajnos méltatlanul kevés figyelmet kapott, bár asszem a mozifilmet lenyomták a magyar mozik is, csak a sorozat nélkül (merthogy folytatás) nem teljes.

aztán, jókora kihagyással, következik a BSG.

Crile Fisher (törölt) · http://crilefisher.blog.hu/ 2008.07.20. 23:52:07

Firefly érdemeit nem lehet elvitatni, de lássuk be, hogy inkább a fantasztikus hangulatával hódít(ott), mint a komplex sztorival :)

Babylon 5 meg minden szempontból méltó rá, hogy előkelő helyen szerepeljen az all-time ranglistán - a legprofibb történetvezetés, összefüggések, karakterfejlődés, élő és működő világ... Külön szerelem persze az, ahogyan JMS átültette a hazai sztoriszálba az 1984-et.
Traitors can't hide! :)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.07.21. 11:08:15

wh40k-ból miért nem csinálnak már valami épkézláb filmet vagy animot? még moziba is elmennék miatta, sőt, vennék olyan pattogatott kukoricát, amitől köhögnie kell az embernek, mert száraz és ízetlen, den me enném meg, csak szorongatnám.

tallian.miklos 2008.07.21. 11:21:40

A Babylon 5 is, tényleg. Egész elfelejtettem. Ott meg ugye a két klasszikus világfejlődési modell ütközik, ez az egyik fő szál a vége felé: a háttérből építős, és a konfliktusos, nekem legalábbis ez a legérdekesebb benne. De persze amíg ez kiderül, odáig is jó.

BSG-t nem láttam, meg kéne néznem eredetiben, hülye időpontban & szar szinkronnal adták idehaza eddig.

Crile Fisher (törölt) · http://crilefisher.blog.hu/ 2008.07.21. 16:51:26

"BSG-t nem láttam, meg kéne néznem eredetiben, hülye időpontban & szar szinkronnal adták idehaza eddig. "

Ez tökéletesen igaz, az itthoniak minden elképzelhetőt megtettek azért, hogy a BSG-t egy érdektelen, unalmas kis valamivé változtassák. Eleve az, hogy négy részben adták le a háromórás - kissé valóban lassú és magyarázós, de az alapokat lerakó - minisorozatot egy kapitális mellényúlás volt. A "33"-ig így már csak a rajongók jutottak el, akik amúgy is nézték, pedig ritka zseniális háromnegyed óra az. Ott már erőlködés nélkül bele lehet szeretni. :)

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása