Három erő egy csónakban

tallian.miklos I 2008.07.02. 19:17

Meg a kutya, természetesen. Tudták, hogy Jerome K. Jerome nevében a K. betű a Klapka rövidítése, noha semmi közük nem volt a magyarokhoz, csupán a tábornok iránti tisztelet motiválta a névadást? És tudták, hogy Béla Fleck, a kiváló bendzsós sem magyar, keresztnevét azonban Bartók Béla tiszteletére kapta? Országimázs. De ez csak kitérő.

A főcsapás: harmadik erő készülődik a Parlamentbe. Schiffer András már kifejtette politikai elveiket, liberális demokráciát akarnak csinálni kapitalizmus nélkül, erre egyébként még nem volt példa a történelemben, valamint természetesen rendszerkritikát, mintha nem épp az antikapitalizmussal tarolna minden, alsó-közepesnél egy kicsit is jelentősebb politikai erő, meg félnek az ún. túlzott neoliberalizmustól, túlzott neoliberalizmus egyébként, ha nem jár mindenkinek állampolgári jogon alapjövedelem, ja és természetesen radikális demokrata alternatívát óhajtanak kínálni, hiszen az SZDSZ és a Fidesz is a globális kapitalizmus apologétája (bár azok volnának). Aha, hát pont ez kell nekünk.

Az igazán vérlázító és elgondolkodtató azonban az, hogy ezt a sok butaságot úgy adják elő, mintha újdonság volna, és mintha ők volnának a tiszták, akik le tudják váltani a régi elitet, és életképes alternatívát tudnak kínálni.

Nézzük csak meg, kik is vettek részt a vitasorozatban, kik közül is kerül ki az új kezdeményezés körül állók többsége? A Védegylet, Schiffer, Elek István (ex-tanácsadó), György Péter (megélhetési esztéta), Bozóki András (exminiszter), Szalai Erzsébet (!), Bogár László (!!), Lovasi András (megélhetési hülye, az állami finanszírozású rockzene-program egyik szellemi atyja), Illés Zoltán (mérnökök szégyene), TGM (permanens forradalmár), Závecz Tibor (jól fizetett közvélemény-kutató, Csepeli György szerzőtársa), és így tovább.

Úgy néz ez ki, mintha valami új elit volna? Harmadik erő? Vagy sokkal inkább úgy néz ki, mint az első két erő lemorzsolódott, másodosztályú segédcsapatai? Azok, akik végig jelen voltak a hazai közéletben, többségük 1990 óta, de lemorzsolódtak, nem kellenek már, illetve érzik, hogy az SZDSZ végével a hagyományos balliberális értelmiségi pozícióknak vége, és a jó kis állami mócsingokból kevesebb fog jutni a fantom-studies tanszékekre?

Harmadik erő, vagy az eddigi elit egy részének önátmentő akciója, vagy legalábbis jövőbiztosítási kísérlete? Lehet választani, bár szerintem elég egyértelmű.

Van persze még rosszabb lehetőség is, amit Shenpen vetett fel: voltaképp még ennyire sincs szó szakadásról, pusztán az történik, hogy a hagyományos, javarészt balliberális elit (aki jellemzően a régi, kádárista antikapitalizmusból él) növeszt egy új csápot, hogy a korszerű antikapitalizmussal fogja meg a Fékon-ingre kevéssé vevő fiatalokat, hogy ne a szélsőjobb, illetve az ellenzék gyűjtse be őket.

Tényleg kell nekünk egy ilyen harmadik erő?


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr80549499

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: alternatíva 2008.12.18. 21:20:14

Lovasi András az Alternatívának: Magyarországon a popzenének van egy pejoratív jelentéseLapunk szerzői egy págiszos péntek esti Kispál-koncert előtt ültették le Lovasi Andrást pár kérdésre és egy üveg borra, aki kézségesen válaszolt mondta meg véleményét…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

józan' 2008.07.02. 19:24:36

Nem, nekünk csak Mszp és Fidesz kell offkorsz,
ahogy böcsületes kétpárti demokráciákhoz illik.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.02. 19:30:52

Pfff. szép névsor. Az Új, Harmadik Erős programra ráírhatják majdan:
It's Socialism, baby!

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.07.02. 19:42:42

NAgyon eccerű.
A koala immár sokadszor megcsinálná a maga ellenzékét.
És mivel erős a csalódottság a pártokban és népszerű a zöldség a fiatalok közt, akiket az Amőba sem tudott megfogni, csináltak a régi harcosokkal egy izét.

elfelejtette 2008.07.02. 20:21:17

Centrum Párt újratöltve. Hasonló komolyságú lesz a programjuk is, aztán majd persze nem jutnak be, és kapnak egy Mol felügyelőbizottsági tagságot jutalomként.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.07.02. 20:23:41

Én majdnem az egész rendezvénysorozatot végighallgattam, és kimondottan jól éreztem magam, noha (vagy talán pont azért, mert) egyáltalán nem vagyok elkötelezve eme újonnan alakuló mozgalom irányába.

Érzékelnek ugyanis alapproblémákat, a rendszer alapproblémáit.

Nem gondolom, hogy erre (az érzékelésre) ne volna képes az, aki része a jelenlegi rendszernek, sőt. Belülről valószínűleg világosabban látszanak azok az anomáliák, amelyek ezt az országot (és valamiképp a világot is) szép lassan élhetetlenné teszik.

A magam részéről nem is az elveket kifogásolom (az elveik sokkal szimpatikusabbak, mint a posztíróéi :-)), inkább a kibontakozást nem látom. És egy darabig valószínűleg nem is fogom látni.

józan' 2008.07.02. 20:27:16

Tölgy, azért ennyire nem egyszerű a helyzet.


"A politikai piacot fel kell szabadítani. A választási rendszerben olyan változtatásokat kell végrehajtani, amik tartósan képessé teszik a megújulásra a politikai szerkezetet. Ez jelentheti a parlamenti küszöb lejjebb szállítását, a kopogtatócédula eltörlését, és hogy a polgárok preferenciái megjelenhessenek a pártlistákon. Mert a jelenlegi pártokon belül sincs érdemi verseny: a pártok katonái nem a polgárok kritikájának vannak kitéve, hanem a belső erőviszonyoknak. Ha a polgár kifejezheti a preferenciáit a pártlistákon, az önmagában versenyt indukál. Mindennek feltétele a pártfinanszírozás rendbetétele is." (indexes interjú)

A zöldpiros, baloldali, TGM-es(?!) pofon nagyon nem tesz jót a projectnek, de szvsz annyira azért mégsem tűnik olyan gonosz kezdeményezésnek. Ja és tegyük hozzá, hogy a "közönségkedvenc", Tölgyessy is a mozgalom tagja.
("Vagy sokkal inkább úgy néz ki, mint az első két erő lemorzsolódott, másodosztályú segédcsapatai?",
eheh, de hát ő is jobbaldali libartariánus, nemigaz Miklós?)

A környezetvédelem pedig nem pártpolitikai, hanem közéleti téma kéne már hogy legyen, NAPI szinten. Én összesen eddig egyszer láttam a parlamentben értekezést erről, egy ősz öregúr ismertette gondolatait durván hat embernek.
Mindezt egy, a témában potenciálisan érdekelt országban.

Mi0 2008.07.02. 20:30:38

"Vagy sokkal inkább úgy néz ki, mint az első KÉT erő lemorzsolódott, másodosztályú segédcsapatai?" - teszed föl a kérdést, nagyon helyesen, de rögtön utána máris a balliberális oldal hatalomátmentését gyanítod. De hát nem tudom nem észrevenni a listán az egykori Fidesz-alelnök Illést (aki, amennyire én tudom, inkább a természettudósok szégyene), a jobber-médiacézár Eleket és a megélhetési :) SZDSZ-démonizátor Bogárt... Persze egészséges a gyanakvás a konzervatív oldalról, hiszen ahol van fajsúlyosabb zöld párt (például a Németországban, vagy az európai parlamentben a két nagy zöld frakció), általában a baloldali-liberális oldallal szavaz...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.07.02. 20:31:34

@józan':

Így igaz, "gonosz" kezdeményezésnek nevezném talán legutoljára. Még egyszer: testközeli tapasztalatból.

___________________________ (törölt) 2008.07.02. 21:10:36

Vicces dolog együtt látni Bogár Lászlót György Péterrel és TGM -mel. Bár voltaképpen annak örülök, hogy ha a szélsőségek így összeérnek, akkor gyakorlatilag ebből lesz egy igazi baloldal, a baloldaliság ugyanis nem arról szól, hogy az ember nacionalista-e, mint Bogár, vagy nem, mint a másik kettő, hanem hogy hülye-e vagy sem. Ha tehát a sokféle hülyeség összekovácsolódik egy igazi baloldalba, akkor az azért lehet jó, mert akkor azzal szemben kialakulhat egy igazi jobboldal.

Megfogalmazom egyszerűbben: nagyon jó lenne, ha GyP, TGM és Bogár szövetkeznének, mert akkor az a jobboldal, ami egyértelműen velük szemben határozná meg magát, amelyik tehát a miépesség poros nyomával sem vádolható, na az nagyon frankó jobboldal lenne.

De mit keres Elek ebben a brigádban?

csati 2008.07.02. 21:21:23

Ennél szánalmasabb politikai kezdeményezést régóta nem láttam Magyarországon...

Pedig először, mikor hallottam róluk, reménykedtem.

___________________________ (törölt) 2008.07.02. 21:23:25

Egyébként meglehetősen biztos vagyok benne, hogy ez az egész arról szól, hogy az MSZP-SZDSZ-nek leesett, hogy az IndyMedia-vonalból lehetne valahogy szavazatokat kinyerni, vagy legalább azokat a MIÉP/Jobbiktól eltéríteni - az a 2%-is számíthat, és lehet az több is.

Ezzel együtt ez hosszú távon nagyon hasznos lehet. Ha ugyanis magával húzza a Bogár-féle antiglob nacionalistákat, akkor végre szétszakadhat ez az egész "nemzeti oldalnak" hívott abszurd konstrukció, és kialakulhat a megmaradókból egy polgári-konzervatív, egészséges mértékben és módon patrióta, őrültségmentes valódi jobboldal.

scsaba1 2008.07.02. 21:42:21

Végülis az időzítés jó. Annak idején a Centrum párt túl későn bontott zászlót, de még így is elvitt néhány százalékot mindkét párttól (illetve leginkáb a Fidesztől, mert a kiábrándult jobberekre repült rá Kupa Misi pártja)

Bár az is igaz, hogy addig még tucatszor átalakulhatnak, felbomolhatnak, kettészakadhatnak, mert ilyen kaliberű embereket (értsd: futóbolondokat), mint TGM vagy GYP nem könnyű egy platformon tartani...

Hacsak. Hacsak nem az ősellenség, a gonoszzorbán iránti gyűlölet adja a habarcsot ehhez a konglomerátumhoz. Végül hozzácsapódva a MSZP-hez, ill. az SZDSZ maradékéhoz.

Hogy együtt, egységben, szövettségbe forrva (jaj) arassanak történelmi győzelmet a "fasiszták" fölött.... :)

___________________________ (törölt) 2008.07.02. 22:01:42

Picit OFF:

Érdekesség: találtam egy kora XX. századi írót, aki tényleg harmadik oldal volt a maga módján, hozzá lehet majd mérni őket: G.K. Chestertonnak hívták.

"Az öreg embereknek általában valami buta szokáshoz ragaszkodnak, a fiatalok mindenféle elméletekkel kritizálják őket, amelyekről ki szokott derülni, hogy szintén butaság."

"Haladónak lenni annyi, mint továbbra is elkövetni a hibákat, amiket eddig elkövettünk. Konzervatívnak lenni annyi, mint megakadályozni a korábban elkövetett hibák kijavítását."

"Mindenki kénytelen ortodox lenni a legtöbb dologban, különben hogyan maradna ideje a saját eretnekségének prédikálására?"

"A gondolatok abban a pillanatban dogmákká válnak, hogy valaki vitatni kezdi őket. Aki megfogalmaz egy kételyt, az megteremt egy vallást."

Érdekes figura lehetett. Nem nagyon értek egyet vele, de kiválóan tudnánk vitatkozni, az biztos. Valami ilyesmi lehet a valódi harmadik oldal.

Bocs, ennyi OFF remélem belefért.

tallian.miklos 2008.07.02. 22:45:27

Persze, Chesterton simán belefér. Fura nézetei voltak egyébként gazdasági-társadalomszervezési téren:
en.wikipedia.org/wiki/Distributism

De. Élvezet olvasni egyébként, a "komoly" és a "könnyű" műveit is.

Missberger: szerintem a start szerintem balról jött. Olyan SZDSZ-spinoff jellege van az egésznek. Hogy mennyi a közük / közös pénzük / vezetésük a mostani SZDSZ-szel. koalával, nem tudom, gyanítom, inkább informális lehet a kapcsolat. Hogy aztán hogy jött ez össze a (mellőzött) Fidesz-közeliekkel, nem tudom...

garázdabillegető (törölt) 2008.07.02. 23:09:03

Természetesen az véletlenül sem lehetséges, hogy tényleg se a "jobboldalhoz" se a "baloldalhoz" tartozónak nem érzik többé magukat.
Ezekszerint pl. én is egy szdsz spinoff személy vagyok, de az is lehet, hogy az mszp trükkje, vagy éppen bukott fideszes. Tudomásom szerint egyik sem, de biztosan tévedek. (Természetesen nem aktív poltikus, hanem szavazó szinten.)

Konzervatív 2008.07.02. 23:25:10

Innen már csak Hegedűs Zsuzsa hiányzik mint marxista forradalmár.Mondjuk azért érdekesnek tartom hogy Bogár leült egy asztalhoz olyan emberekkel,akikről tudja,hogy ateisták.

tallian.miklos 2008.07.02. 23:39:41

Garázda, voltál-e korábban miniszter? Alelnök? Tanácsadó? :) Nem arról van szó, hogy szavazók ne volnának ilyenek, hanem arról, hogy ez a pártkezdemény, ún. izé, ahogy Tölgy mondta, szóval ez gyanús, hogy nem az egészen, aminek mutatja magát. Sokkal inkább káder-túlélőgép, mint tényleges alternatíva.

Juj, Hegedűs Zsuzsa, juj.

Konzervatív 2008.07.02. 23:53:30

TM!
Ugye,ugye...Zsuzsa néniről sem szabadott volna megfeledkezniük,de sajnos ő már nagy bánatomra a FIDESZ-nek ad jó kis marxista tanácsokat.Mondjuk nemtom Orbán hogy fogja neki elmagyarázni a hiánycsökkentési terveit meg az egykulcsos adó bevezetésére irányuló szándékát.Sztem ezek után fog átigazolni Zsuzsa néni is a tarfor.hu-ra TGM és Krausz Tamás mellé!:)

rakovszk 2008.07.03. 00:33:22

Shenpennek:

Chesterton zseniális pasas, én amit eddig olvastam tőle azt mind nagyon szerettem (bár persze nagyon kis része annak a rengetegnek, amit írt, a teljes életműve fenn van a neten: www.cse.dmu.ac.uk/~mward/gkc/books/ ) rengeteget vitatkozott a korabeli mindenféle értelmiségiekkel (akik, mint kiderül igen hasonlítanak a mostaniakhoz:), rengeteg common sense szorult belé és mellesleg sok humorérzék is.

Ami most a konkrét témához kapcsolódó gondolatait illeti, azt írta, hogy a konzervativizmussal a zegyetlen problémája az, hogy a dolgok úgy maguktól leginkább romlani szoktak, és ezért van szükség forradalmakra, hogy a romló tendenciákkal szembe szegüljenek (ennél ő sokkal jobban fogalmazta meg). Azt hiszem az a példája, hogy ha van egy fehérre meszelt oszlopunk és csak úgy otthagyjuk, akkor előbb-utóbb csupa kosz lesz és nincs más lehetőségünk, mint hogy újrafessük. De amúgy ha gazdaságilag nem is, sok kérdésben nagyon is összefér a konzervatív gondolatokkal az amit ő mond.

Illetve ha már ott tartunk ezt is érdemes elolvasni:

www.cse.dmu.ac.uk/~mward/gkc/books/debate.txt

Ez Chestertonnak a G. B. Shaw-val való vitája és szerintem egy telitalálat amit mond.

Én is bocsánatot kérek az offért, de úgy megörültem annak, hogy Shenpen Chestertonról ír, hogy úgy éreztem muszáj egy gyors ódát zengenem róla, már csak azért is, hogy a tisztelt társaság figyelmét még jobban felhívjam rá.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.07.03. 00:49:03

ó, kedves tallian.miklos!

mennyivel abszurdabb ez a konstelláció, mint a mszp-szdsz együttállás?

egyébként is, mit tudhatjuk mi, hogy mit hoz a jövő:-)

olvasom németh lászlót, aki 1932-ben így ír ortegára hivatkozva: Ha a kommunizmus is életképtelen, jön a fejetlenség, a barbárság. (…) …a civilizáció elpárolog az emberek körül, s visszamarad egy megfogyatkozott félvad világ .

olvasom czeslaw milosz-t, ő a decentralizált teokráciában véli fölfedezni a jövő államát.

sz'val, nyugodtan elengedhetjük a fantáziánkat, mert itt még bármi (is) lehet:-)

ü
bbjnick

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.03. 01:14:31

józan


szerintem túl naív vagy az ilyen konstellációkkal szemben:))

Emögött két fő motiváció van:
a) lehetőség az állami csecsek megcsapolásához,
b) újabb világmegváltással való hitegetés - harmadik erő, középút, senemjobb,senembal, etc.

A mélyzöldségnek pedig tényleg van keletje az ifjak körében. Mo-n a balosok, ha van nekik eszük, ezzel próbálják majd beetetni őket, ugyanis a korábbi témák (fasiszta veszély és tsai) már nem nagyon akarnak bejönni. És hát, azért a Kádár-rendszerre nem izgulnak rá tán annyira a fiatal ballerek, ezért lehet mélyzöldséget meg békatábort zabáltatni velük.

Shenpennel értek egyet:
ez remek lehetőség arra, hogy lehessen végre jobboldalunk. Se a Bházy-Toroczkai-tengely orbitális marhaságait nem kell integrálni, se Bogár László húszperceseit.
Tehát, szerveződjön csak az új bal:))) Egyrészt tisztul a kép, másrészt lesz min röhögnöm. TGMnek amúgy is az a mániája, hogy ha jön a következő világégés, akkor - a dialektika törvényei alapján, nyilván - nehogymán csak a barna veszedelem álljon állig fegyverben, hanem masírozzanak a komancsok is.
Ímé, elbocsátlak titeket, mint juhokat a farkasok közé:))))

mr. pharmacist1 2008.07.03. 02:12:07

az Európai Értelemben Vett Szociáldemokrácia, a Normális Konzervativizmus és a Valódi Liberalizmus mellett üdvözlöm a végre megalakult Igazi Harmadik Erőt is.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.07.03. 07:51:23

Remek, még egy anti-kapitalista párt, pont erre van szükség.
Nagyobb szükség lenne egy jó neokon/libertárius/liberális, de mindenképpen kapitalista pártra.

Már azon gondolkodom, hogy ad-hoc pártot kellene alapítani.
Mondjuk Magyar Reform Párt, aminek van egy célprogramja, átalakítani ezt-azt és ha azt nagyjából elérte feloszlik.

Mi0 2008.07.03. 09:19:59

"A lőszergyáros jó ember, valamiből élni kell", énekelte egykor Lovasi András, némiképp megmagyarázva, miért ül le mellé Bogár László, ezen nem is kell nagyon gondolkoznunk, persze hogy egy (egyelőre hipotetikus) pozícióért. Nem egyértelmű viszont számomra, hogy ahhoz, hogy - ahogy többen mondták - "végre lehessen jobboldalunk", miért kell megvárni, hogy György Péter pártot alapítson Tamás Gáspár Miklóssal. Ha azért, hogy velük szemben határozhassa meg magát, hát akkor nem sok változás lesz... Azzal együtt, hogy alapból nem szerencsés, ha valaki inverz módon valamivel szemben határozza meg magát, különösen érdekesen fest, ha egy leginkább környezettudatossággal kampányoló zöld párttal szemben teszi ezt. És hogy az új zöld párt elsőre úgy néz ki, mint egy "SZDSZ-spinoff"? Mind ilyen... Mondom, (sőt Schiffer is ezt mondja), nézzétek meg a németeket, tele a párt 68-as diáklázadókkal, főleg a nagyvárosokban szavaznak rájuk, főleg a diplomások, egyetemisták és fiatalok...

garázdabillegető (törölt) 2008.07.03. 10:51:41

"szóval ez gyanús, hogy [a szerveződés] nem az egészen, aminek mutatja magát"
Ez az összes pártról elmondható, hol az újdonság ereje? :)
De mindegy, felesleges ragozni. Úgy tűnik, hogy a konzervatívoknak minden gyanús és/vagy butaság, ami kapcsolatban áll az, izé, conservation biology-val... mondván (itt elhangzott), hogy ha majd problémák lesznek a környezettel, majd megoldják az utódaink - mi is megtettük.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.03. 11:30:06

missberger,


a konzervség mindig reakció, ez van. Tudod, ez olyasmi, hogy addig nem emeljük ki a meglévőt, amíg nem támadják.
"Mondom, (sőt Schiffer is ezt mondja), nézzétek meg a németeket, tele a párt 68-as diáklázadókkal, főleg a nagyvárosokban szavaznak rájuk, főleg a diplomások, egyetemisták és fiatalok..."

Hidd el, a nyugati egyetemisták többsége balnyik marha. De tényleg! Még szép hogy ilyenekre savaznak.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.07.03. 11:57:32

Támogatom a magyar politikai paletta színesedését - ceterum censeo, a választási küszöböt a demokrácia és a hatékonyabb elitcsere érdekében le kell szállítani 1%-ra.

Ez a párt azonban a mihaszna értelmiségiek szörnyűséges temetője a jóindulatú de butus Elek Istvántól az okosabb és szimplán ártalmas Bozóki Andrásig, és, Miklóssal egyetértve, hiányzott a fenének.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.03. 12:02:47

elGabor,

Elek részvételét én sem értem. Szerintem e tekintetben kedvesen naív. Bár nemtom ezek után Bächer IVán mit fog írni róla. Egy a csapat Elektől TGM-ig?

józan' 2008.07.03. 12:18:01

Gabrilo, az a baj ,hogy nem én vagyok túl naív(eh), hanem véletlenül volt szerencsém meghallgatni Schiffer András-t, méghozzá az indymedia "fantasztikus" rádiója által.
(a halál hallgatna ilyeneket, de Puzsér Robiék ide költöztek, engem meg érdekel a mondanivalójuk)

tehát tessék meghallgatni, és levonni a konzekvenciát:

hungary.indymedia.org/node/8192

(szociáldemokratizmus, anarcia, emberi jogok ALERT, ezeket tessék figyelmen kívül hagyni, ha sikerül.)

_andris 2008.07.03. 13:00:02

Nem vagyok benne biztos, hogy akik ott voltak az előadásokon, mind benne lennének egy új pártban, vagy ugyanabban az új pártban lennének benne.

Szerintem az a közös a résztvevőkben, hogy valamilyen módon kapcsolódnak a "zöldmozgalomhoz", amely már önmagában is gyűjtőhelye a legkülönfélébb helyekről érkezett embereknek, és ahol nem a bal-jobb tengelyen elfoglalt hely a legfontosabb koordináta.

Pl. ha jól tudom Elek István szerkeszti a Hetiökopol.hu honlapot.
Illés Zoltán környezetvédelemmel foglalkozó politikus, és nem mérnök.

Semmi közük a Centrum párthoz, viszont a koncepció (ökopolitika) nagyon emlékeztet a Lányi-féle Élőláncéra, biztos emlékeztek rá (Puzsérék nemrég vele is készítetek interjút). Mondjuk egy kissé balosabbnak tűnnek, különösen az univerzális alapjövedelem-féle rémálmok, de szerintem ettől nem kell tartani, ha tényleg lesz párt, és lesz tábora is, el fogja hagyni a nyilvánvaló hülyeségeket.

"Harmadik erő, vagy az eddigi elit egy részének önátmentő akciója, vagy legalábbis jövőbiztosítási kísérlete?"
Miért a "vagy?" Miért ne lehetne egyszerre mindkettő, egy olyan harmadik erő, amit újak plusz máshol cserepadra szorult játékosok alapítnak? Mellesleg nem biztos, hogy a másodvonal azért másodvonal, mert kevésbé érdemelné meg az első vonal helyét.

Azt sem értem, miért baj az, ha egy új párt a régi pártok felbomló táborából is szerez szavazót, kádert, pénzt paripát, fegyvert, niche-t. Nem elég új, nem elég tiszta nektek?

___________________________ (törölt) 2008.07.03. 13:57:09

Gari,

"Úgy tűnik, hogy a konzervatívoknak minden gyanús és/vagy butaság, ami kapcsolatban áll az, izé, conservation biology-val"

Nem ilyen egyszerű ez. Tegyünk különbséget aközött, amikor az emberek cselexenek, meg amikor az állam. Ember cselexik, állam cselekvésre kényszerít. Amikor az ember cselexik, dicséretes óvatosság nem babrálni olyasmivel, amit nem ért pontosan (környezet), mert nem tudja, hogy mi a következménye. Amikor az állam cselexik, dícséretes óvatosság nem babrálni az iparral túl sokat, pl. mindenféle környezetvédelmi regulációkkal, mert nem tudja, hogy mi lesz a következménye. Úgy fogalmaznék, hogy az óvatosságra kényszerítés nem óvatosság. Az óvatosságra kényszerítés tökéletes példája az EU-konform játszótér, ami egy nagyon óvatlan döntés volt, mert nem vették figyelembe, hogy a gyerekeknek szükségük van lehorzsolt térdre stb. hogy egy kicsit megtanuljanak keménynek lenni stb. Érted, más az óvatosság a magánembernél és az államnál, az állam mindig kényszerít, és ha átgondolatlanul óvatosságra kényszerít, az lehet óvatlanság. Vili? :)

Egyébként is meg már csinálja Oláh György (tudod, a Nobel-díjas vegyész) a metanolcellés hogyishíjjákot, ami úgy csinál áramot, hogy a légkörbül veszi ki zokszi... pardon, a széndioxidot. Valahogy. Ami az egyiknek externália, a másiknak lehetőség.

___________________________ (törölt) 2008.07.03. 14:11:42

Miki,

ez a disztributizmus nekem nem hangzik nagy hülyeségnek így elsőnek - a nagy cégkombinátok kialakulásának szerinten nem elsősorban a gazdaságosság az oka, hanem a csak lobbizással megszerezhető különféle engedélyek meg az olyasmiknek mint pl. a gyógyszerek iszonyú drága és lassú engedélyztetési procedúrái stb. Elvileg egy 100% AnCap szerintem hasonlítana valamennyire a disztributimushoz. A mises.org-on páran próbálkoznak is katkó AnCap-ot megfogalmazni és egész jól megy nekik: www.mises.org/store/Church-and-the-Market-P199.aspx - Gyóccerésznek ajánlott :-)))

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.07.03. 14:44:20

"Ami az egyiknek externália, a másiknak lehetőség."
Nono, inkább kényszer az. Kényszerít az, hogy a CO2 szintet rövid időn belül megduplázzuk a légkörben.
Mert mérnöki szempontból nem olyan eccerű az, könnyebb lenne szénből (ami most még baromi olcsó) előállítani.
A többiről kicsit később.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.03. 15:05:31

józan,


most hallgatom:

Azért S.A. kicsit tévedésben van. Szerinte a fékek és egyensúlyok rendszerét a demokrácia szélesítésével lehetne elősegíteni. Hát, épp ellenkezőleg.:((( A "több demokráciát" minden csak nem a checks and balances bővítése:(

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.03. 15:26:02

Azért itt megint varázsszó a demokrácia, mint valami misztikus Istennő, mindennek a kulcsa.

szólásszabadság =/= demokrácia,
fékek és ellensúlyok rendszere =/= demokrácia
törvény uralma =/= demokrácia,
jogállamiság =/= demokrácia,
tulajdonjog védelme =/= demokrácia...

stb.

kampicsory 2008.07.03. 15:35:39

Kedves Miklós!

Kérdezed: "Tényleg kell nekünk egy ilyen harmadik erő?"

Neked -szerintem- nem kell.
Neked az
www.reak.bme.hu/index.php?id=418
BME oldal szerint, no meg a Google szerint, - végre néhány értékes publikációra volna leginkább szükséged.
Addig is, amig ezeket megalkotod, sorakoztasd fel a Konzervatóriumi munkásságodat publikáció gyanánt.

A semminél ez is több, - egyenlőre.

a nagy levin 2008.07.03. 15:46:34

Odaig vagom, hogy Schiffer elkezdett gondolatkiserletet faragni egy otletbol es pedzegeti egy "3. ero" megjeleneset, megjeleniteset partkent. Azt is ertem, hogy errol volt egy vitasorozat nehany kozismert arccal. akik kozott van nehany igen ertelmes is.

De innentol nem ertem. Nekem nem az jott le, hogy TGM is ennek az uj partnak a tagjakent folytatna kozeleti tevekenyseget, hanem az, hogy egyszeruen csak beszelt rola ezeken a forumokon. Ez igaz a fentebb emlitett kozeleti arcok legtobbjere. Rosszul ertenem, ami eddig tortent?

meg annyit, hogy amennyiben a legkisebb gyanuja felmerul, hogy ennek az uj eronek a lete csak egy ilyen vagy olyan spinoff valamelyik parlamenti formacio hatszelevel, akkor ugyis vege a kiserletnek, mert a hitelessegen mulik a dolog nagy resze a marketingen kivul (szukseges, de nem elegseges feltetelek ezek, persze).

barmilyen kiserlet a poltikai piac felszbaditasara - ha ugy tetszik: a formalis es informalis belepesi korlatok csokkentesere - udvozledo kiserlet a mai helyzetben - persze leginkabb a szurkeallomany felszabaditasara volna szukseg. Ha ez azzal jar, hogy megjelenik egy okopolitikai alternativa, amen, ha ezzel egyutt megjelenik egy elfogadhatoan, mondjuk "europai ertelemben vett konzi" es egy elfogadhatoan, netan hitelesen "balos" formacio is (most a definiciokba nem mennek bele), az bonusz.

Hogy enne az eselye mennyi es milyen idotavra tervez Schiffer es honnan lesz ra ero, penz es akarat, az egy masik kerdes.En a magam reszerol sok szerencset es erot kivanok neki.

Errol jut eszembe, mi van Gorka Sebestyennel es partjaval? :-)

tallian.miklos 2008.07.03. 15:58:11

"Nekem nem az jott le, hogy TGM is ennek az uj partnak a tagjakent folytatna kozeleti tevekenyseget..." - Nem, nem is mondtam, hogy ezek mind párttagjelöltek volnának. A többség klasszikus holdudvari értelmiségi, csak mivel az SZDSZ-ből kifogyott a szufla, az MSZP-t meg befoglalták mások, kell valami újnak eladható tömegközéppontot keresni. Ami körül lehet holdudvarkodni.

Kampicsory: én nem Szalai Erzsébet vagyok, aki az ÉS-cikkeket felsorolja a publikációs jegyzékében, se nem TGM, aki a cikkei végére sokszor odabiggyeszti, hogy "tudományos kutató". Úgyhogy ilyesmire hiába is bíztatsz. És azt sem hiszem, hogy neked kellene aggódnod a szakmai előmentelemért, vagy jótanácsokat adnod. Viszont, gondolom, a továbbiakban ez itt off.

_andris 2008.07.03. 16:08:46

gabrilo:
"Azért itt megint varázsszó a demokrácia, mint valami misztikus Istennő, mindennek a kulcsa.

szólásszabadság =/= demokrácia,
fékek és ellensúlyok rendszere =/= demokrácia
törvény uralma =/= demokrácia,
jogállamiság =/= demokrácia,
tulajdonjog védelme =/= demokrácia..."

Pedig épp azokat a főleg nyugati országokat nevezik ma összefoglalóan demokráciának, ahol a fenti jelszavakat kiötölték és próbálják érvényesíteni. Mégcsak nem is az államforma a mérvadó, egy alkotmányos királyság is lehet demokratikus. Nem varázsszó, hanem egyszerűsítő-összefoglaló. Vagy nem?

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.07.03. 16:17:29

Úgy látom, hogy - legalábbis a konzervatőrök részéről - csöppet szánalmas irányt vett a vita.

Legalábbis súrolja a Fábry-Vágó debatte színvonalát, igaz, azt is alulról.

Ne személyekről tessék beszélgetni, hanem arról, hogy tényleg minden rendben van-e a kapitalizmussal, akár Magyarországon, akár Dél-Amerikában, akár az Egyesült Államokban.

És akkor talán termékenyebbé válhat a diskurzus.

smalladam 2008.07.03. 16:23:01

hát ez mellényúlás volt a posztíró, és a kommentelők részéről.

talán el kellett volna menni néhány beszélgetésre is a vitasorozatból, és akkor nem írogatnátok hülyeségeket.

a névsorból hiányzik még pár ember, például lányi andrás, lánczi andrás (úúú akkor a ballibek megcsinálják maguknak a lánczit álellenzéknek dedúúúrvaa)

másrészt komolyan azt hiszitek, hogy azért, mert valakit meghívtak oda, az azt jelenti, hogy ő részt fog venni ebben a mozgalomban?

a listán van olyan személy, aki maga mondta nekem négyszemközt, hogy nem akar ilyenben részt venni.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.07.03. 16:30:40

"talán el kellett volna menni néhány beszélgetésre is a vitasorozatból, és akkor nem írogatnátok hülyeségeket." (smalladam)


Tökéletesen egyetértek.

tallian.miklos 2008.07.03. 16:35:59

"talán el kellett volna menni néhány beszélgetésre is a vitasorozatból, és akkor nem írogatnátok hülyeségeket." - Az egész beszélgetés-sorozatban az a legtragikusabb, hogy mondjuk Tölgyessy kivételével szinte mindenkiről _előre_ el lehet mondani, mit fog mondani egy ilyen beszélgetésen. Majd ha legközelebb lesz ilyen, és időm is lesz, csinálok ilyen jósló-posztot.

"másrészt komolyan azt hiszitek, hogy azért, mert valakit meghívtak oda, az azt jelenti, hogy ő részt fog venni ebben a mozgalomban?" - Nem, nem is írtam, hogy mindenki belép a pártba. Viszont ennek az egésznek az egyik célja az "elittel" szembeni alternatíva-mutatás lett volna, azt meg hát pont ezektől a figuráktól vicces elvárni. Másrészt meg nem véletlenül nem írtam bele mondjuk Lánczit, és másokat meg igen, akiket beleírtam, azokra mind igaz, hogy ilyen vagy olyan okokból, de pozíciókat vesztettek eredeti helyükön, ezért jó volna nekik a holdudvar- és káderátmentés. Vagy a posztban felsoroltak közül ez kire nem igaz?

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.03. 16:36:37

andris,


A népi demokráciákat is demokráciáknak hívták és a műsor szereplői (különösen Puzsér) azokat kéri számon a jelenlegi rencceren, amiket Rákosi, Sztálin et. cie is hangoztattak.
Akkor most hogy?

tallian.miklos 2008.07.03. 16:40:00

"Ne személyekről tessék beszélgetni, hanem arról, hogy tényleg minden rendben van-e a kapitalizmussal, akár Magyarországon, akár Dél-Amerikában, akár az Egyesült Államokban."

Ponthogy személyekről van szó, hiszen elit nincs személyek nélkül, pont arról van szó, hogy olyan arcok, akik szénné égtek 20 vagy több év alatt, most nekiállnak beszélgetni arról, hogyan lehet alternatívát találni, és megpróbálják újracsomagolva eladni azt a trutyit, amit eddig szerencsére nem sikerült nekik, mert Antall József _kapitalista_ irányba indult, Hornnak volt bátorsága behúzni Bokrost, Orbánnak meg ott volt Chikán.

Aztán jött Matolcsy, később Megyó, és elkúrták.

A kapitalizmussal nincs minden rendben, legfőképp mert nincs kapitalizmus, Dél-Amerikában Chávezék épp most számolják fel, idehaza meg, a "szociális népszavazás" országa vagyunk...

smalladam 2008.07.03. 16:47:55

"Másrészt meg nem véletlenül nem írtam bele mondjuk Lánczit, és másokat meg igen, akiket beleírtam, azokra mind igaz, hogy ilyen vagy olyan okokból, de pozíciókat vesztettek eredeti helyükön, ezért jó volna nekik a holdudvar- és káderátmentés. Vagy a posztban felsoroltak közül ez kire nem igaz?"

nade miklós, szerinted hiteles képet ad valamiről, ha csak a a hülyéket emeljük ki belőle?

amúgy nem hinném, hogy györgy péter, lovasi, vagy TGM káderátmenteni ment volna oda...

Reaktor 2008.07.03. 16:48:35

Nemetorszagban a 68asokat a posztkommunistak mentettek meg az eltunestol. Szerencsere az SDP egyelore fintorogva nem all szoba az itteni TGMekkel.

Egyebkent ez a balzold mszp fiokalakulat erdekesen lemaradt a solyom-vedegylet fele jobbos iranyu zoldektol.

kivancsi vagyok, mi lesz ebbol a kaoszbol.

erdekes vonatkozo olvasmany volt Kupa Mihalytol is a "hogy vettek meg minket a szoci nagyvallalkozok" cikk, mar nem tudom, hol olvastam. Oket az MSZP futtatta zatonyra. Misi naiv volt. Mindenesetre az latszik, hogy a kis partok nem dragak. Ibolykaek is hamar meglettek Leisztingernek.

_andris 2008.07.03. 16:50:44

gabrilo, bizony azokat is demokráciának mondták, meg volt "választás" is, mert úgy tartották, hogy a legitimáció a néptől jön, ezért rendezték meg. De ma már általában diktatúrának nevezzük ezeket a rendszereket, egy olyan fogalmi rendszerben, ahol a diktatúra a demokrácia (asszimetrikus;)) ellenfogalma. A mai szóhasználat szempontjából a népi demokráciák nem voltak demokráciák.

Ezek a "szénné égett" személyek jelennek meg a médiában, mert a többinek nem tudja a nevét az újságíró, nem látok ebben különösebb problémát, de még abban sem, hogy régi ember új helyen kezdjen. Bogár László és TGM biztos nem lesznek egy pártban.

Reaktor 2008.07.03. 16:52:42

tovabb gondolva: ez a harmadik ero soha nem lehet harmadik ero.

Ha Gyorgy Peter mogul kihatral az mszp-szdsz, teljesen egzisztencia nelkul fognak maradni. Onmagukban semmit nem ernek. Torvenyszeruen nem fordulhatnak szembe.

on the other hand 2008.07.03. 16:55:49

ejnye: "Másrészt meg nem véletlenül nem írtam bele mondjuk Lánczit, és másokat meg igen, akiket beleírtam, azokra mind igaz, hogy ilyen vagy olyan okokból, de pozíciókat vesztettek eredeti helyükön, ezért jó volna nekik a holdudvar- és káderátmentés. Vagy a posztban felsoroltak közül ez kire nem igaz?"

Hát nekem ezt nyílt beismerésnek tűnik az ügyben, hogy tudatosan torzítottál-e a nevekkel annak érdekében, hogy a írásban az ettől függetlenül kialakított véleményedet igazolhasd. Hm?

Amúgy meg - meg ne haragudj - ahhoz képest, hogy mennyire erős egy-két jellemzés, túlságosan flegma. Egy embert pl. úgy leírni, hogy "megélhetési hülye, az állami finanszírozású rockzene-program egyik szellemi atyja" minimum indoklásért kiált, ha meg ilyet nem akarsz, akkor illik ízlésesebben fogalmazni, főleg a konzervatóriumon, vagy mi. Mondjuk ez ízlésbeli kérdés, de speciel Lovasi esetében azt gondolom, hogy ez egy vérostoba jellemzés. (Ha már a minősítéseknél tartunk.)

on the other hand 2008.07.03. 16:57:05

bocs, ezt újra:
Hát nekem ez nyílt beismerésnek tűnik az ügyben, hogy tudatosan torzítottál-e a nevekkel annak érdekében, hogy az írásban (az ettől függetlenül kialakított) véleményedet igazolhasd. Hm?

smalladam 2008.07.03. 17:08:11

"tovabb gondolva: ez a harmadik ero soha nem lehet harmadik ero.

Ha Gyorgy Peter mogul kihatral az mszp-szdsz, teljesen egzisztencia nelkul fognak maradni. Onmagukban semmit nem ernek. Torvenyszeruen nem fordulhatnak szembe."

ezt melyik borozóban mondták?

Reaktor 2008.07.03. 17:09:12

smalladam, nem hiszed el ugye, hogy a T-Com Gyorgy Peter ket szep szemeert tomi ki a zsebet?

smalladam 2008.07.03. 17:13:51

mi köze a T-Comnak az mszp-szdszhez? György Péter ezen kívül még tanít egy egyetemen, plusz van egy csomó tudományos publikációs tevékenysége, itthon és külföldön. nem hinném, hogy egzisztenciálisan pártokra lenne szorítkozva.

nagyon nem szeretem ezt a végtelenül lebutított mindenki kötelességszerűen egy párthoz tartozik logikát. ez az egész harmadik erős cucc pont ennek mond ellent...

Reaktor 2008.07.03. 17:19:05

smalladam, jelen pillanatban az a helyzet, hogy a jelen szituacioban meg az szdsz is az mszp-hez tartozik :)

Nekem az a sejtesem, hogy a T-Com szivessegkent beleli a zsebet az MSzP-SzDSz hazi szociologusanak.

Neki sajnos nem jutott abbol a kalapbol eleg, amibol Lovasiekat vettek meg Bozokiek, sot, PR cege sem volt, amit el lehetne latni megrendelesekkel. Mas poziciokat kellett neki talalni. Mint Csepelinek a magyar postat, vagy talan valamelyik faipari termeloceghez ejtoernyozhettek volna, mint a volt SZDSZ-es kepviselok es polgarmesterek jelentos reszet.

smalladam 2008.07.03. 17:26:24

"MSzP-SzDSz hazi szociologusanak"

te nagyon el vagy tévedve...

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.03. 17:30:19

andris,


ez jó, de ha egy fogalom jelentése egyik napról a másikra változik, akkor én hagynám a fenébe inkább.
Lesz róla poszt amúgy.

józan' 2008.07.03. 18:16:12

Az jó!
Csak lehetőleg ne az izmusoknál és a demokrácia ekézésén akadjon le az ideológiai kerék... ;->

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.07.03. 18:17:41

@tallian.miklos:

Pont hogy NEM személyekről van szó. Pont ezt mutatja ez a (finoman fogalmazva is vegyes) személyi összetétel.

A személyeskedés mindig terméketlen, és mindig visszaüthet, mert hát nyugodtan megkérdezhetné bárki (joggal), hogy "no de kérem, ki a fasz az a Tallián Miklós?"
:-)

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.03. 19:22:45

józan,

A demokrácia ekézésétől nem tudok elvonatkoztatni. Az lényegiségemhez tartozik ;]

tallian.miklos 2008.07.03. 20:23:54

Azokat írtam bele, akikről feltételezem, hogy holdudvar-átmentési szándékkal kezdtek el érdeklődni az ügy iránt. Elég egyértelmű, nem?

És tényleg azt tessék meggondolni: vajon György Péter annyira jó fej, hogy a T-csoport puszta szívjóságból tömi ki? Nem lehet egy hangyafasznyi előnye ebből a T-nek?

"György Péter ezen kívül még tanít egy egyetemen" - Röviden: szégyen. Hosszabban: azon a karon Feng Shuit is tanítanak.

"nagyon nem szeretem ezt a végtelenül lebutított mindenki kötelességszerűen egy párthoz tartozik logikát." - Én sem. De hát az, ahol az első két erő aktív alakjainak és holdudvarának a resztlije is gyülekezik, az nem harmadik, semmiféle szempontból...

MEDVE1978 2008.07.03. 21:53:26

Szerintem ezek az emberek menthetetlenül idealisták. Azt hiszem, hogy itt inkább arról van szó, hogy él bennük valami utópista baloldali gondolkodás. Részben naívnak tartom emiatt őket, mint minden idealistát, de ettől még nem vetem meg őket. Valahogy úgy vagyok velük, mint a vallásos emberekkel, meg tudom érteni a pozitívumot az ideáljaikban.

Legalább egy szinten vannak a szociális demagógiában habzsoló mai magyar pártjainkkal. Hogy szükség van-e ilyen harmadik oldalra? Szerintem pontosan addig, amíg a többi párt is fürdőzik a "kapitalizmus kritikájában", addig nincsen. Kicsit magyarabban: amíg a sok hülye azt kiabálja, hogy a kapitalizmus rossz, majd kapsz az államtól pénzt, annak a véleményét degradálja, aki ezt valamiféle eszme vagy tudományos megalapozottság nélkül teszi.
Egyetértek Szalaival abban, ahogy felvázolta a globális kapitalizmus kereteit és veszélyeit. De anakronisztikus módon mi a ló másik oldalán vagyunk Magyarországon, nekünk nem ártana egy kicsit több belőle.

Tallián Miklóstól pedig enyhén vicces, hogy például Szalai Erzsébetet minősítgesse. Ha ez a konzervativizmus, akkor lehet, hogy mégis tévedtem a blog magas színvonalát illetően korábban.

CrL 2008.07.03. 21:53:59

"Röviden: szégyen."

lol

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.07.03. 22:18:08

"Szerintem ezek az emberek menthetetlenül idealisták." (MEDVE1978)

Nekem is nagyjából ez jött le a rendezvények alkalmával.

De (tekintettel arra, hogy a magyarországi politikai életet, részben ennek a blognak a szerzőit is beleértve, leginkább a CINIZMUS jellemzi) ezt én egyáltalán nem tartom különösebben nagy bajnak.

Kopiás Attila Steve 2008.07.04. 03:12:14

Jaja, nekem is a cinizmus tűnt föl.
Azon mondjuk én is jól szórakoztam, hogy a zindex az utóbbi pár évben minden Védegylet-ZöFi kezdeményezésű projektet a vérbe alázott - sokban részt vettem -, most meg az általuk alapítandó pártot előre fényezi, lol.
Némi belsős infók birtokában azt fixre tudom mondani, hogy egyik oldalhoz sem kötődnek a kezdeményezők (ha oldalnak a párttömböket hívjuk). Schiffer pl mániákusan figyel a korrektségre, nem paraméter számára, hogy ki milyen oldali vagy milyen oldali múlttal rendelkezik. Gondolom itt is ez játszik be: meghirdetnek egy ideológiát (fenntartható fejlődés, korrupcióellenesség, mittomén) és akinek ez tetszik, jöjjön. Biztos vannak (vagy ha nem, lesznek) olyan formák, akik önös érdekből menekülnek oda, ahol hatalomreményt látnak, de azért lássuk be, hogy jelenleg nem bír ez a kezdeményezés akkora erővel, hogy bármi pénzeket pumpálhatna olyan arcoknak akik megfordultak valamelyik oldalnál. Sokkal inkább azt érzem, hogy olyan formák gyűlnek, akik azt hitték, hogy "na majd én jól világmegváltok egy ilyen rodhadt pártstruktúrában is" aztán belebuktak és most remélik, hogy hátha máshol tisztábbak lesznek a körülmények.
Az index cikk után kicsit örülök neki, hogy a törzsgárda kommunistának nézi a védegyletet és a hozzá közeli mozgolódásokat, félnék h ez csak valami gagyi lesz ha mindenki, akivel nem értek egyet (igazi) baljobb témában örülne neki. Én jó ideje úgy vagyok vele, hogy korrupt (stb) pártot nem támogatok. Van x dolog, amit ha egy párt megcsinál, akkor nekem nem érv, hogy a másiknak meg az anyja is milyen volt, akkor sem támogatom. Ergó a parlamenti pártok rég kiestek. Ha ez a csapat már csak az összkorrupció, politikai rövidlátás és áljobb-álbal árokásás témában képes lesz valami jobbat felmutatni, fényévekre beelőzi a szememben a többit. És szerintem képes lesz, ez nem azon múlik, hogy milyen "vip-ek" mentek el egy beszélgetésre, hanem azokon a formákon, akik napi szinten ezen a témán pörögnek. Ők meg pár év ismerettség alapján - még ha nem is értek velük egyet bizonyos dolgokban - kurvakorrektek.
Jah és szerintem naggyon pragmatikusak. Nem forradalmárok. Reformerek. S.A-ról egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy valaha belevágna bármibe, amiről előtte nem írt magának 300 oldalas hatástanulmányt és akkor még csak a heti bevásárlásáról beszélünk.
Az ideológia miatt persze aggódjatok ha van kedvetek, az tőletek tényleg tök távol áll, de szerintem közelebb álltok a valósághoz (ami egy vélemény megfogalmazásánál fontos szempont lehet, igényessége válogatja), ha nem nézitek naivnak ésvagy szatelitnek őket.

smalladam 2008.07.04. 10:20:49

És tényleg azt tessék meggondolni: vajon György Péter annyira jó fej, hogy a T-csoport puszta szívjóságból tömi ki? Nem lehet egy hangyafasznyi előnye ebből a T-nek?

"György Péter ezen kívül még tanít egy egyetemen" - Röviden: szégyen. Hosszabban: azon a karon Feng Shuit is tanítanak.

"nagyon nem szeretem ezt a végtelenül lebutított mindenki kötelességszerűen egy párthoz tartozik logikát." - Én sem. De hát az, ahol az első két erő aktív alakjainak és holdudvarának a resztlije is gyülekezik, az nem harmadik, semmiféle szempontból...

Akkor itt és most, hadd kezdjem egy kis nyalással. Engem györgy péter tanított az egyetemen, és többször hallottam már egyetemen kívüli programokon előadni, vitázni, sőt én magam is vitatkoztam már vele, illetve könyveit is olvastam. szó sincs arról, hogy tökéletes ember lenne, és sok mindenben nem is értek vele egyet, de ez a feng-shuis megjegyzés enyhén szólva nem állja meg a helyét, főleg ilyen fölényeskedő stílusban.

a té-csoporthoz fűződő viszonyait nem ismerem, azt tudom, hogy simó gy. a tanítványa volt. és nyilván van valamilyen haszna a té csoportnak abból, hogy ő a tanácsadójuk, különben nem ő lenne.

azt meg továbbra is károsnak tartom, hogy azért mert valaki egyszer elment orbán viktor, vagy gyurcsány ferenc mellett két méterrel, és utána feltűnik egy másik helyen, akkor egyből azon kelljen értekezni, hogy BIZTOS azért csinálják, mert hatalmat mentenek át, asztal alatt megegyeztek, kreálták őket.

ez obskurusság.

tallian.miklos 2008.07.04. 13:02:44

György Péter a BME MOKK oszlopos tagja, a BME GTK keretében, ez az a kar, ami a tud. szoc. intézetek továbbéléséből jött létre, mind személyi, mind elvi szempontból. György Péter, továbbá egy halom összeadni és kivonni nem tudó újszoci közgazdász (akik közt van, aki Marx életművéről tart olvasótábort), továbbá olyan menedzsment-oktató, aki fengshui cikkeket jegyez a publikációi közt, stb. Na ez a BME GTK. Ez mind hard fact, ez György Péter társasága. Ami elég baj a BME szempontjából egyébként.

György Péter T-csoportbeli ténykedését én sajnos nem tudom elválasztani a magyar internet-kultúra hihetetlenül alacsony szintjétől, amikor ez kialakult, akkoriban kezdte György Péter a T-s működését, és akkoriban volt a Matáv kvázi monopolhelyzetű szolgáltató, add össze.

És nem hiszem, hogy Simó annyira ostoba volna, hogy ne látná: György Péter fogalmai az internet működésével kapcsolatban meglehetősen furák (pl. milyen kár, hogy van internet, mert így mindenki beszólhat, nemcsak azok, akik a társadalmi felelősség györgypéteri mércéjének megfelelnek), amint ez több alkalommal is kiderült. Ezek után György Péter alkalmazásának egyetlen racionális indokát tudom elképzelni: György Péter kapcsolatai előnyöket jelenthetnek a T-csoport számára.

"azt meg továbbra is károsnak tartom, hogy azért mert valaki egyszer elment orbán viktor, vagy gyurcsány ferenc mellett két méterrel, és utána feltűnik egy másik helyen, akkor egyből azon kelljen értekezni, hogy BIZTOS azért csinálják, mert hatalmat mentenek át, asztal alatt megegyeztek, kreálták őket." - Basszus, a listában van egy exminiszter, egy ex-pártalelnök, több ex-kormánytanácsadó vagy mi, csupa olyan ember, akik egy-egy politikai erő mellett éveket töltöttek jól fizető, befolyásos állásokban. Plusz egy halom "holdudvari" értelmiségi. Nem arról van szó, hogy itt Mici néni lenne, aki egyszer kiment egy Gyurcsány-beszédre csápolni.

smalladam 2008.07.04. 14:38:10

még szerencse, hogy én az ELTE BTK MMK-ra gondoltam.

"György Péter T-csoportbeli ténykedését én sajnos nem tudom elválasztani a magyar internet-kultúra hihetetlenül alacsony szintjétől, amikor ez kialakult, akkoriban kezdte György Péter a T-s működését, és akkoriban volt a Matáv kvázi monopolhelyzetű szolgáltató, add össze."

egy esztéta tanácsadó egy tartalomszolgáltatással illetve távközléssel foglalkozó, a magyar piacot többnyire uraló cégnél = a magyar internet-kultúra hihetetlenül alacsony.

ha ezt te elhiszed, hogy ez így van, akkor te sem értesz az internethez, az a gyanúm. (vö. mindenki beleszólhat)

garázdabillegető (törölt) 2008.07.04. 14:47:28

Shenpen 07.03. 1:57
"hogy a légkörbül veszi ki zokszi... pardon, a széndioxidot. Valahogy. Ami az egyiknek externália, a másiknak lehetőség."

Vagy inkább kényszer, amiből aligha lesz valami, épp a széndioxidtermelők miatt, hiszen ők (olajosok) már azt állítják, hogy jó, nő a CO2, de ez épphogy királyság a növényzetnek. Nehogy már elvegyük előlük!
Egyébként kész szerencse, hogy csomó rákos van, mert így számos okos ember onkológussá képezheti magát, ami valszeg egy érdekes szakma.

tallian.miklos 2008.07.04. 14:48:13

"még szerencse, hogy én az ELTE BTK MMK-ra gondoltam." - Ah so. De ne aggódj, 10-20 év múlva majd a BME is eléri azt remek szintet, hogy György Péter lesz a király, kb. addigra lesz az, hogy mindenki kihal, aki ért is valamihez, ti. a mérnökök, márpardon.

Hozzátettem még azt is, ami persze nem több, mint sötét gyanú, hogy György Péternek és az ő politikai kapcsolatainak (is) komoly szerepe volt a Matáv-monopóliumnak khm. kedvező szabályozási környezet kialakulásában.

Sok mással együtt nyilván, de az internetügyi trágyadomb az SZDSZ-é nagyrészt, ugye. Afaik György Péter SZDSZ-tanácsadó is volt, de ebben nem vagyok biztos.

Ott volt a Sulinet, amit hogy, hogynem, végeredményben a Matáv nyert, igaz, az Elender alvállalkozójaként, de hát na. A Fidesz-kormány alatt nagyjából csend volt, "csak" az irreális árú közalkalmazotti számítógépek voltak. Aztán jött Kovács Animgif Kálmán, Csepeli György (tán neki is volt egy időben informatikai posztja), meg a többiek. Szóval vannak mások is, de ennek a díszes társaságnak a része György Péter is.

Reaktor 2008.07.04. 16:20:43

Csepeli Gyorgy allamtitkar volt Kalman alatt. Az egesz szociologus horda sajnos a teljes humbug "informatikai tarsadalom" mozgalombol ered. Ez a sok ingenyelo szociologus kiserlete arra, hogy meglovagolja, es lenyulja a dot-com szarnyalast.

Kovacs "animgif" Kalman is messze foldon hires volt hozza nem erteserol (egyebkent kedvelheto ember, szinten a bme-n tanitott, de politika, plane informatika kozelbe kar volt mennie, ennyi onkritikaja kellene legyen egy muszaki ertelmisegnek), de Csepeliek meg meg osztottak is az eszt, keszitettek a sok tanulmanyt az informatikai tarsadalomrol, jopenzert. Most persze feltehetne a bennem elo Smalladam a kerdest, hogy kinek artottak ezzel. Persze ha az evi 40-50 milliardos pazarlast nem nezzuk, akkor azt mondanam, leginkabb az informatikanak. Miert is?

-Magyarorszagon a hivatalos liberalizacio nem tortent meg. A liberalizaciot torvenybe iktattak, de a torveny szovege 1:1 megfelel a Matav altal beterjesztettnek. Minden politikus a Straub Elek mellenyzsebeben volt.

-Idehaza a matav meg evekig ISDN-t arult (ki kell hozni belole a profitot), mert nem volt (nincs) konkurenciaja, a dsl eveket kesett (es kesik, Nyugateuropaban 4 eve van 16mb/s)

-Az eu-ban Magyarorszagon a masodik legdragabb az internet, abszolut ertekben, relative pedig a legdragabb

-A kotelezo szolgaltatasokert (olcso minimal telefon csomag) a matav oriasi kompenzaciokat kapott.

-Mas orszagokban tamogattak az informatikai fejleszteseket, nalunk az erre koltott penzt a miniszterium kornyeki penznyelok tuntettek el

-a kormanyszovivo hu nem az elso, sajnos nem is az utolso

Ilyen terepen egy informatikai ceg nem tud rendesen megelni, foleg nem, ha korrektul fizeti az dolgozoit (nem csal adot). Pedig csak figyelni kellene az izraeli peldat. Nalunk allig van (volt) jelentos ceg, informatikai miniszterium ide, vagy oda.

Idokozben a lengyelek (Krakko es Varso) es a csehek beeloztek informatikai szempontbol, a legtobb nemzetkozi kutato es fejlesztokozpont oda telepult, de meg Horvatorszagnak is tobb jutott. Google vagy skype kozpontokrol mi csak almodozunk, sajat vallalatokrol meg inkabb ne is beszeljunk.

Na, ennyit siras eleg a magyar sziliciumvolgybol...

Es akkor nezzuk: eleg vilgos, hogy minden nagy magyar ceg helyezkedik. A MOL szivesen arulja Orban apjanak a kavicsait, finanszirozza hazi koltojet (Akost), a Postabank ingyen ad hitelt mindenkinek, a Matav meg ellatja a part holdudvarokat, kenyeret biztosit Peter Gyorgynek es a tobbi holdkorosnak. Aki ezen meglepodik, az csukott szemmel jar az orszagban.

Ajanlom a Rokonok cimu regenyt (talan ezt meg nem szponzoralta a kormany, mint a filmet, bar a film ennek ellenere is jo)

Reaktor 2008.07.04. 16:23:50

smalladam, lassuk be, eleg egy telefon a matav vezerigazgatonak a miniszteriumbol, es Gyorgy Peter tagsaga a MOKKban nem lesz meghosszabbitva

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.07.04. 20:31:51

Hihetetlen, hogy érv lehet egy mozgalom megítélésénél, hogy ki ért egyet vele...

(Bár hozzáteszem, György Péter határozottan kijelentette, hogy ő nagyon szimpatikusnak találja a kezdeményezést, de nem ért egyet vele.)

Ha Hitler egyetért azzal, hogy 2+2 = 4, akkor az egász matematika egy szörnyű náci találmány?...

tallian.miklos 2008.07.04. 22:50:36

Egy mozgalom megítélésénél bizony érv, hogy milyen alakokból áll. Nem mindegy ám, hogy ugyanazt a sört hol iszod meg: a sarki fekvehányóban, vagy valami korrekt helyen.

Másrészt meg nem akartam reciklálni, ezért csak linkeltem, de tartalmi kritika is van...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.07.04. 23:21:27

Egy mozgalom megítélésénél érv, hogy kikből áll, de nem érv, hogy ki ért egyet vele, és még kevésbé érv, hogy ki nem ért egyet vele.

A legkevésbé pedig az érv egy mozgalom ellen, hogy milyen gyenge egyetemen tanít az, aki nem ért egyet vele... :-)

Csendes Gyerek · http://csendesgyerek.blog.hu 2008.07.08. 13:10:50

(Miért van az, hogy egy ingerküszöböt átlépő, nem megszokott jelenségről az első gondolat mindjárt valami paranoid összeesküvés-elmélet? Lehet tudni, könyvekből pl.: személyes sikertelenség, gyengeség, fenyegetettség érzése, frusztráció stb.)

Aki viszont a saját rémképein túl másra is oda tud figyelni, annak éppen az inkriminált névsor mutatja (ún. "jobbos" és ún. "balos" nevek egészen vegyes keveréke), hogy kevéssé valószínű itt egy színfalak mögül irányított manipuláció... (Édes öregeim... Meseország? Ez lenne itt? A Nagy Bábjátékosokkal? Hagyjatok már!... Röhejesek ezek a "hangokat hallok" jellegű fantáziálások.)

Sokkal valószínűbb, hogy vannak olyan (ún.) emberek, akik nem párt- ill. ideológiai droidok, és lehet olyan véleményük sokmindenről, ami nem illik bele a mainstream forgatókönyvekbe. Akik elégedetlenek, és maguk is frusztráltak. Pedig esetleg már eddig is politizáltak. És (éppen) ezért akár pártot is alapíthatnak.
Stb.

Unalmas, tény. Semmi izgis csavar... Csak éppen valószínűbb. Sokkal. Majdnem biztos.

(Izé, bocs, le szabad itt ilyet írni? Mármint, ami a valósághoz áll közelebb, áporodott gumiszoba-gondolatok helyett.)

phaidros 2008.07.08. 14:00:33

Luna Kid,
ilyen volt a Centrum is igaz? :)

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2008.07.09. 01:18:21

"ilyen volt a Centrum is igaz? :)"

Igen, én is azt hittem. Aztán csalódtam. A Centrumnál valójában a parlamentbe való kerülés vágyán kívül (túlélés) semmiféle cement nem volt az összetevők között. Közös értékrend, gondolatok, program: semmi. Ez most egy kicsit más.

drótostót 2008.07.11. 09:31:56

Most valaki tényleg komolyan gondolja, hogy a "nagy nevek" valóban benne vannak a pártcsírában és nem csak azért hívták meg őket, hogy legyen közönségük? Tölgyessy és TGM újra egy pártban, Lánczi és Elek kézenfogva György Péterrel és Lengyel Lászlóval. Aha, hát persze. A Lányi meg majd támogatja, hogy az ő szemétdombján más is kapirgáljon...

Nagyot durrant, milyen kár, hogy egy saját szájjal felfújt, saját kézben lévő madzagon eregetett luftballon kipukkasztása még a hülyegyerekeknek is megy...

efzs 2008.09.02. 12:25:36

Nem könnyű megtalálni a régi cikkeket...

------------------------
Reaktor 2008.07.03. 16:48:35
> erdekes vonatkozo olvasmany volt Kupa Mihalytol is a
> "hogy vettek meg minket a szoci nagyvallalkozok" cikk,
> mar nem tudom, hol olvastam.
- Nem lenne baj, ha emlékeznél ilyesmikre. Talán nem csak engem érdekelne.

-------------------
Más:
Talán nem egészen ugyanaz, hogy aszongya:
1.
tallian.miklos:
>azon a karon Feng Shuit is tanítanak.

és az, hogy

2.
tallian.miklos:
> akik közt van (...) aki fengshui cikkeket jegyez a
> publikációi közt.

De elgondolkodhatnánk azon is, hogy vajon tallian.miklos szívének oly kedves politikusok között nem lehet-e, hogy akadnak olyanok, akik karácsonyfát állítanak az év vége felé közeledve? Ez mérnöki szempontból mennyire racionális? Nem kellene-e esetleg eltiltani őket a tanítástól, közélettől, meg mindentől, hiszen szégyent hozhatnak ránk?

Aztán az, hogy:
tallian.miklos:
> akik közt van, aki Marx életművéről tart olvasótábort
- Ez talán nem olyan nagy bűn. Marxnak kb. annyi a köze a kommunizmus ocsmányságaihoz, mint Jézus Krisztusnak az inkvizícióhoz, és (politikai) eszmetörténetből kihagyni Marxot olyasmi, mint a vallástörténet J.K. nélkül. Nem véletlen tehát, hogy Marx lényegében mindenütt tananyag, ahol társadalommal, filozófiával, effélékkel foglalkoznak.

----------------------

Lastres 2008.07.09. 01:18:21
> Igen, én is azt hittem. Aztán csalódtam. A Centrumnál
> valójában a parlamentbe való kerülés vágyán kívül
> (túlélés) semmiféle cement nem volt az összetevők
> között. Közös értékrend, gondolatok, program: semmi.

- Csak az igazság kedvéért: a Centrumnak volt programja, mégpedig elég jó. Történetesen van is egy példány a birtokomban.

philozófika 2008.11.03. 13:53:09

hát, amennyire a választók látják olyan nagyon nem kell harmadik erő. egy mostani reprezentatív kutatás szerint:

www.publicus.hu/kispartok/

"Az összes megkérdezett közel fele (44%) esélytelennek látja egy új párt parlamentbe kerülését a következő országgyűlési választáson. Legnagyobb arányban (57%) az MSZP szavazói érzik reménytelennek egy új parlamenti erő megjelenését, a Fidesz-szavazók körében valamivel kevesebben (42%) tartják ezt elképzelhetetlennek. A mai kispártok szavazói ítélik meg legoptimistábban annak a valószínűségét, hogy egy új párt a következő választáson a listás szavazatok legalább 5 százalékát megszerezze; körükben kiegyenlített azok aránya akik esélyesnek (45%) és esélytelennek (43%) érzik egy új párt parlamentbe kerülését."

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása