Hogyan reformáljunk?

tallian.miklos I 2008.06.14. 10:21

Adott szeretve tisztelt költségvetésünk, annak is a kiadási oldala. Ami rendszerint nagyobb, mint a bevételi oldal. Ezen persze lehet igazítani, egy ideig lehet próbálkozni a bevételek növelésével, meg bársonyosan reformálni, meg átrendezni az adórendszert, ami önmagában is elég vicces ötlet, nyilván valaki nem járt matematikaórára, és ezért elhiszi, hogy 2*25 az nem épp ugyanannyi, mint 1*50.

Akadékoskodók kedvéért: tudom, hogy nem mindegy, milyen adónem formájában vonnak el ugyanannyi pénzt, nagyon nem, de ennek a posztnak nem ez a lényege, plusz a Dobogókői Szocialisták úgy tesznek, mintha az összes elvonás is tudna ettől csökkenni...

Szóval mondjuk, van valami életképes, megvalósíthatónak tűnő ötlet, ami tartalmaz mindent: a munkát terhelő adók és járulékok csökkentését, részleges pótlásukat fogyasztási adókból, valamint azt is, hogy a kiadási oldalon mihez kell hozzányúlni. Igen, az a munkahipotézis, hogy feltesszük: a gondolkodni valók nehezén már túlvan a tisztelt reformer. Már tudja, kinek fog fájni. Tudom, tudom, ma Magyarországon nincs ilyen, de tegyük fel.

Ekkor a reformer bejelenti, hogy ő már mindent tud, az állami újraelosztást visszaszorítjuk 50 %-ról 40 %-ra, GDP arányosan, azaz körülbelül 3000 milliárd forinttal kevesebbet fog költeni (és beszedni) az állam. Ilyenkor felfortyannak a szociális partnerek, az antiszociális partnerek, a szakszervezetek kihantolják Jimmy Hoffát, a vasutasok sztrájkolni kezdenek, a forradalmi értelmiség pedig kolumnás cikkekben követeli a szociális vívmányok védelmét. Sőt, fokozását, és a minimálbér áfájának eltörlését.

A reformok ezek után a közhangulatnak megfelelő mértékben bársonyossá válnak. Azaz nem történik semmi. Nos, ezt a szituációt eddig senki nem tudta kezelni.

Nekem viszont van egy javaslatom, ami tökéletesen illeszkedik az ország mentális és morális állapotához (mondhatni, az egyetlen megoldás, amelyik képes szervesen illeszkedni közállapotainkhoz, ebben az értelemben tehát konzervatív javaslatnak is tekinthető), és ezt megfogadva lényegében bármiféle reformintézkedés végrehajtható. És nem idegen a mindenkori magyar kormányok szellemiségétől sem. Mindössze arra van szükség, hogy egy átmeneti időszakra (3-5 év, mondjuk) lemondjanak a 10 %-os költségcsökkentésről, és beérjék mondjuk 7-8 %-kal.

A maradék 2-3 % körülbelül 600-900 milliárd forint. Évente. Ebből kell megoldani, hogy a többi elvonás miatt senki ne ugráljon. Na nem a szavazók, hanem a hivatásos ugrálók, progresszív értelmiségiek, civilek, szakszervezetek, és így tovább. Igen, jól kezdik sejteni, amiről beszélek, az az

intézményesített korrupció.

Bizony. Évi 600 vagy 900 milliárd forint kevés, hogy a szavazók közti osztogatással megfordítsa a közhangulatot. Viszont pazarul be lehet belőle tömni az összes ingyenélő szájat, akik különben telesírnák a fél világot a bánatukkal, és megszerveznék a fúrólobbi tevékenységét.

Betenni őket a köztévé éjszakai műsorába, támogatni a tanszékeiket, elküldeni a szakszervezeti és kamarai vezetőséget tanulmányozni távoli, kellemes klímájú országok testvér-szervezeteinek működését néhány hónapon át, jó sok pályázati pénzt megítélni nekik a nünükék védelmére, stb. Cserébe kussolnak - illetve ha nem, kit érdekel, ha egyszer mindenki tudja, hogy állampénzből voltak Dubaiban k... kikapcsolódni.

Aztán, ha mindezek után reformerék végrehajtották a költségvetés átalakítását, el lehet zárni ezeket a csapokat - hiszen a támogatottak megtették kötelességüket, kussoltak. Mehetnek. Senkinek nem fognak hiányozni, mert a többiek meg már rájöttek, hogy nem jártak rosszul.


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr28519218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.06.14. 10:39:07

na de miért nem sikerül lenyomni az istenadta nép torkán a reformokat?

mert hiteltelen és következetlen az egész. mert ugyanaz a hazug mocskos alávaló elmebeteg gazember banda akarja lenyomni a torkomon a büntetést, amelyik tönkretette a gazdaságot - és még van pofája engem, minket büntetni mindezért saját maga helyett. nagyvonalakban ezért.

tallian.miklos 2008.06.14. 11:22:23

Direkte nem írtam nevet - a 10 %-os újraelosztás-csökkentés speciel Orbán ötletei közt van. De szerintem neki sem fog menni.

Hadrian VII. · HTTP://KONZERVATORIUM.BLOG.HU 2008.06.14. 11:57:27

Számomra is teljesen egyértelmű volt, hogy a javaslat kinek szól:)... Egyébként én úgy veszem észre, hogy a Miklós által leírt elképzelés nem túl eredeti, én legalábbis most is működésben látom ezt:). (Reneszánsz-évre négy milliárd, khm...:)

CrL 2008.06.14. 11:58:00

okos ötlet mégha naiv is, mindeközben emberarcú reformoknak nézünk elébe: barsonyosreform.blog.hu/

Mi0 2008.06.14. 12:14:44

A "minimálbér áfája" kifejezés klasszikus, bennem is nyomot hagyott :) Naszóval, szerintem is ez van már most is, ráadásul azzal a különbséggel, hogy mivel a kormány nem tervez 3-5 évre, mint ahogy soha egy kormány sem tervez semmit öt évre két évvel a választások előtt, ugyanezt a pénzösszeget a hátralévő másfél évben osztja szét. Hétmilliárd az orvosoknak, máris kilőtték Éger Istvánt, alkalmi vétel. Kilencmilliárd a gazdáknak fagykárra, aprópénz. Jó, a Gaskóék nem kaptak, de ők nem is a kormánnyal problémáznak, igazából amúgy sem szereti őket senki, és amúgy is visszafogottabbak, amióta épül az új székházuk...

dissou 2008.06.14. 12:22:39

Pontosan Hadrian.
A megmondoemberek csapatai mar igy is elegge ki vannak tomve allami penzzel. Amugy meg a magyar tapasztalatok alapjan nem hiteltelenitene itt senkit az a teny hogy dubaiban volt k....kikapcsolodni allampenzen.

tallian.miklos 2008.06.14. 12:43:57

CrL, be van ám linkelve a Bársonyos reform blog... :)

dissou 2008.06.14. 13:13:12

"Magyarország nincs abban a helyzetben, hogy jelentős adócsökkentést hajtson végre - mondta Kovács László"

Ez aztan hozzaallas. Figyelitek, a csavo ugy fogalmaz mintha az orszagnak kene vegrehajtania az adocsokkentest, nem a kormanynak. Felelossegharitas minden fokon. Pedig mar 48- ban is mintha valami felelos kormany ohajtasarol esett volna szo.

dissou 2008.06.14. 13:17:26

A serult nincs abban az allapotban hogy amputaciot hajtson vegre. :)))))

törölt 2008.06.14. 14:44:30

...a hányinger kerülget, amikor meglátom a tévében a "szociálisan érzékeny" vízfejű szociológusokat és az egyéb úgynevezett baloldali érzületű értelmiségieket, amint az én pénzemból tépik a szájukat azért, hogy még jobban kifoszthassanak az ország seggvakaró csőcselékével karöltve.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.06.14. 16:25:34

jimmy hoffa for president!
joe pesci meg lehetne a miniszterelnök.

Vidéki 2008.06.14. 17:00:34

Az ESTE TV adás vendége volt tegnapelőtt a kormányfő és itt az adó és járulékcsökkenéssel kapcsolatban érdekes dolgot mondott: önmagában az adó- és járulékcsökkentés nem hoz több foglalkoztatást.1999-2002 között Magyarországon egy jelentős járulékcsökkenés volt. Nagyjából 10 százalékpontnyi. Mégsem volt nagyobb a foglalkoztatás, mint most!
A kormányfő kritikával illette az Oriens javaslatait, melyek nagyjából összhangban lehetnek Miklós felvetésével.
Lényegében finoman azt fejtegette, hogy nem olyan egyszerűek az összefüggések, ahogy azt a kibicek látják, akiknek semmi felelőssége sincs a vezetőkhöz képest, és ezért lehetőségük van úgy viselkedni, mint a libatenyésztő és a rabbi meséjében a rabbinak, aki a libapusztulás megállítása érdekében sokszor sok kiváló tanácsot adott, ennek ellenére a libák végül mind elpusztultak.

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.06.14. 17:07:24

Lehet menni állami pénzből Dubaiba?

Tisztelt MSZP AgitProp Oszt.vezető Elvtárs/nő,
küldjön nekem egy repjegyet + 1 hét 5* szállás all inclusive, és ígérem, hogy 2010-ig befogom a pofám, nem bologolok, nem lázítok, nem szidom a miniszterelnök felmenőit, és még csak kurvázni sem fogok. Köszönettel, Dark

IS 2008.06.18. 09:51:56

@vidéki: írjuk le, nehogy valaki ne lássa: Magyarországon LÁTSZAT járulékcsökkentés volt. ugyanis amennyivel csökkenttték a %-ot, annyival megemelték a minimálbért, ami húzta magával a többi bért is. a járuléktömeg NEM változott. a munkáltatók és munkavállalók forintra ugyanannyi (ha nem több) járulékot fizettek az állítólagos csökkentés után, mint előtt. terjesszétek ti is: NEM volt járulékcsökkentés.

és még van egy-két ilyen húzás 2000 környékéről.

az Oriens javaslatáról még csak nyomokban se hallani a FIDESZ részéről. nem véletlen: ha támadják, egy platformra kerülnek a kormánnyal; ha támogatják, akkor a másfél éves anyai otthonlétet stb. támogatják, és pontosan tudják, hogy a magyarok 85%-a (le van mérve) képes az ilyeneket érzelemből elutasítani, a nézet képviselőit pedig kukába küldeni. a FIDESZ (és Gyurcsány) is pontosan tudja, hogy az Oriens javaslata a kormány 2006-os elképzeléseinek új verziója, és pont ugyanannyira végrehajthatatlan a jelenlegi társadalmi helyzetben (sőt, 3/9 után még inkább), mint a 2006-os elképzelés volt. az egyetlen különbség, hogy a kormány ezt látja, és kimondja.

@poszt: az a baj, hogy vannak olyan kiabálók, akik még a korrupciót sem értik meg. ők hitből csinálják, és semmilyen racionalitás, még a korrupció racionalitása sem képes leállítani őket.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása