Vasfüggönymögötti helynökökről

Loxon I 2008.05.27. 06:00

Itt, ha valaki spicliparancsnok (Medgyessy Péter) vagy '56-os tüntetőket gépfegyverrel irtó önkéntes (Horn Gyula), vagy egyházi gimnáziumba jártakat egyetemről kitiltani akaró pécsi kiszista (Gyurcsány Ferenc), azzal 1990 után, Magyarországon csak egyvalami történhet: miniszterelnök lesz. Csak annyi kell hozzá, hogy valaki átvágja szimbolikusan a vasfüggönyt, amit ő maga épített fel, csöppet sem szimbolikusan. És azért építette fel és telepített még aknákat is hozzá, hogy előle semmiképp se lehessen elmenekülni.



/kép: NÉGYmadár/

Miért is nem 1956-ban hozta a csípőfogót Kádár cinkosa? Miért nem akkor sírhattak örömükben a német és magyar emberek? Miért nem akkor villantak a Stern vakui? Miért akkor, amikor már minden, amit fölépített Marx és Lenin műveit lapozva, összedőlt a teljes eróziótól, és miért akkor, amikor mindezért már csak díjakat kaphatott, kitüntetéseket, elismeréseket az általa egészen addig leimperialistázott Nyugatról? Azért, mert ő világéletében szovjetkommunista volt. És '85-től már nyíltan is ez volt a szovjet ukáz: bontani. Te magad légy az élbontó, hogy ott maradhass. Lőjj le valakit az éj közepén, nappal pedig temettesd el. Ez Horn Gyula, a "mi kis horngyulusunk". Nem kis hős, nagy.



Téma és variáció – illusztráció rendszerváltásra,
avagy a glasznoszty ("nyitás") és peresztrojka ("átépítés") valódi értelme

Ha valamilyen szerencsétlen módon én lennék a Gyurcsány Ferenc, s még ennek ellenére is épkézláb ember volnék, akkor Horn Gyula helyett Svájcot akarnám kitüntetni – 1956-ban való állami szereplése miatt. 1956-ban Svájc úgy viselkedett, ahogyan minimum bárkinek viselkednie kellett volna, aki nem magyar. Horn Gyula pedig úgy, ahogyan bárkinek maximálisan viselkednie kell, aki szavakkal alig kifejezhetően hitvány. Tudjuk, hogy Horn Gyula vágta át jelképesen a vasfüggönyt. Ismételjük meg: tudjuk, hogy Horn Gyula és társai építették fel ugyanezt a vasfüggönyt, mégpedig nem szimbolikusan. Miért nem akkor vágta át Horn Gyula a vasfüggönyt? Azért, mert akkor éppen építette, mégpedig azok ellen, akik előle, azaz Horn Gyula és sleppje elől menekültek (volna) át az osztrák határon.

Tudjuk, hogy Horn Gyula a vasfüggönyt akkor vágta át, amikor már mindenképpen át kellett vágni, és amikor már bárki átvágta volna, még a posztumusz Leonyid Brezsnyev is. Azt is higgyék meg, Uraim, hogy mások már sokkal előbb át szerették volna vágni, de HORN GYULÁÉK MIATT nem lehetett. Valamint H. Gy. akkor "kezdte el" a vasfüggöny jelképes lebontását, amikor ezáltal a legnépszerűbbé lehetett válni. Tegyük hozzá továbbá, hogy akkor, amikor ez volt a Mihail Gorbacsovval eljátszatott – s általa elvállalt – (tehát szovjet) politika irányvonala (magától ugyanis Horn nem vágott volna át soha semmiféle vasfüggönyt).

Horn Gyula tehát 1956-ban a magyar szabadságharcot verte le, a saját kommunista rendszere ellen hősiesen fellázadó embereket gyilkolta, majd az általa támogatott, 1991-ig tartó szovjet ellenséges megszállás alatt továbbra is tagja volt a magyarországi kommunista báb-elitnek (amint azután is). Mikor ugyanez a Szovjetunió 1985-ben bejelentette a "peresztrojkát" és "glasznoszty"-ot, akkor Horn Gyula az elsők között volt, aki ismét szovjet mintára a "peresztrojka" és a "glasznoszty" magyarországi megvalósításába fogott (előbb ez eszébe sem jutott volna).

Azt még csak-csak megértjük, hogy azok a volt NDK-s és NSZK-s, berlini fallal szétszakított családok, akiknek fogalmuk sem volt Magyarország politikusainak életéről, és akik sírva ölelhették át egymást az osztrák-magyar határon (annyi év NDK-beli Horn Gyulák miatti keserűség után): Horn Gyulában egyszerűen egy jó bácsit láttak. De hogy ma, Magyarországon hogyan képzelhető el, hogy ezt a figurát kitüntetésre terjesszék elő, s hogy emiatt sem az úgynevezett "jobboldal", sem az állítólag '56-ot pártoló liberálisok ne háborodjanak fel zajosan, és ne akarják egyhangúlag és határozottan a "kormány" menesztését követelni, az számunkra ismét csak az enigmák és a hatalmas, három ponttal ellátott kérdőjelek sorát gyarapítja.

Tegyük még hozzá: Horn Gyula 1994-1998-ig tartó újboli hatalmaskodása a magyarországi gazdasági, morális és kulturális viszonylatok ismételt és további abnormalizálódását hozta magával. A kitüntetés ötletét tehát e szempontból sem értjük.

Érdekes, hogy a nagyon hozzáértő politikai elemzők, pukkhajcsárok, barbihírgyártók és pankrátorok szerint Magyarországon mindenki demagóg, populista, dogmatista és manipulátor, aki nem ért egyet Gyurcsány Ferenccel és az MSZP-vel. Az MSZP ugyanis nem demagóg, nem populista, nem dogmatikus és nem manipulál.

Azon MSZP, amely e pártok utódja:

KMP -> MKP -> MDP -> MSZMP -> MSZP

Megjegyzés:
(KMP = SZKP)


De közelítsük meg máshogy a kérdést. Lássuk kicsit pozitívabban. Manapság ez divat: mindent pozitívan látni, ami sátáni.

Horn Gyulát én is kitüntetésre javaslom. Emlékezzünk meg méltón e csodálatos személyiségről, aki 1956-ban a hősies Vörös Hadsereggel együtt szabadította fel hazánkat az imperialista huliganizmus ármányai alól, valamint az elnyomó, tisztességtelen, gróf-burzsuj-kulák-egyetmista-nyilas csőcselék magyar forradalmárok kapzsi kezeiből, vállalva még az imperialista hatalmak egy emberkénti rosszallását és antipátiáját is. Emlékezzünk továbbá, hogy miként nyitotta meg – vállalva az imperialista hatalmak helyeslését és túláradó szimpátiáját – azt a vasfüggönyt, amelyet ő maga épített föl. Nagy tettek szegélyezik útját, teátrális nyisszantások! Előbb büszke szabadságharcosokat nyisszantott, majd a saját kommunista zsarnokságának szimbólumát. Ez igen, ez az ember legyőzte önmagát! Majd megírta Cölöpök című, feledhetetlen opus-át. Majd ufóként kísértett a tévéképernyőkön és a piacokon. Majd mindenki gyulusa lett. Pontosítok: a mi kis horngyulusunk.

Akik nosztalgiával retróznak a kádárrendszerbe, azok talán emlékeznek, hogy micsoda jólét volt. Majálisok virslijéből volt a kerítés, a telefonra is csak 10-15 évet kellett már várni. Köszönjük ezt meg a szovjet elvtársaknak, akik félve az 1966-os, 10 esztendős évfordulótól, illetve az 1956-os események szocialista táborra gyakorolt felszabadító hatásától megpróbáltak engedni egy keveset a láncon, pumpáltak egy kis pénzt meg olajat a magyar bábállam gazdaságába. (Ugye) csakis Kádár elvtársnak köszönhető, és szovjet pajtásainak, hogy viszonylagos enyhülés, szabadság és jólét következett a ma egyesek számára már szépemlékű Rákosi-érára. Ez – ugye – egyáltalán nem '56-nak, hanem csakis a ragyogó és aranyos embernek, Kádár Jánosnak volt köszönhető. Meg a többi élvtársaknak, mint már mondtam, ugyebár. Dehogyis az 56-os események eredménye volt!
   

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr15489271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MEDVE1978 2008.05.27. 09:42:10

Érdekes, én ezt egy viszonylag kultúrált blognak ismertem meg...
Ahhoz képest ez a gyűlölködő hányás a kultúrálttól, meg a konzervatívságtól is messze van.

INkvizítor 2008.05.27. 09:46:09

Szerintem meg jó az írás, és egyáltalán nem gyűlölködö... inkább elkeseredetten ironizáló!!

nehéz vele vitába szállni...

phaidros 2008.05.27. 09:57:20

Igen, ezekről a dolgokról kultúrált, konzervatív embernek NEM SZABAD beszélnie, igaz, Medve1978? Intoleráns, inkorrekt, árkot ás, békétlenséget szít.

Ennek elkerülése érdekében be kell hunynunk a szemünket, be kell csuknunk a fülünket, és főleg a szánkat. Ne keltsük a hangulatot, eftásak! Oszoljanak kérem!

phaidros 2008.05.27. 10:09:39

Ooops, elnézést. :)

homopoliticus · http://homopoliticus.blog.hu 2008.05.27. 10:13:33

"Manapság ez divat: mindent pozitívan látni, ami sátáni."

Azért ez így barokkos túlzás. Az sem világos, hogy mi adta a bejegyzés apropóját? Horn Gyuláról nekem is elég lesújtó a véleményem, meg általában azokról, akik a diktatúra fenntartóiból egyszeriben a demokrácia bajnokaivá vedlettek át, de ez a bejegyzés így elég öncélú, és a stílusa is, hm... egyszerű.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.05.27. 10:22:07

Egyébként Horn Gyulát egyszer már kitüntették. Nem tudom, miért szorult volna rá még egy elismerésre. Íme az első kitüntetése:

hu.wikipedia.org/wiki/Munk%C3%A1s-Paraszt_Hatalom%C3%A9rt_Eml%C3%A9k%C3%A9rem

Keith 2008.05.27. 10:22:18

Kedves Jack!

Valóban a kulturált a helyes, továbbá a könyörgöK és nem a könyörgöm, kérlek üss fel egy helyesírási szótárt, ha már másokat kioktatsz! :)

Jó cikk!

Ramaty 2008.05.27. 10:24:17

Ez a kis roham nem gyűlölködő, hanem csak buta, primitív és hazug.

Keith 2008.05.27. 10:25:20

Ma Magyarországon 10.000.000 olyan ember él, ekinek semmi köze nem volt az 1945-1990 közti időszak történéseihez, nem láttak, nem éreztek, nem tudtak semmit, minden csak úgy megtörtént velünk. Ezért nem érzünk jelenleg semmiféle felelősséget semmiért!

MEDVE1978 2008.05.27. 10:27:53

Valahogy itt mindenkiről a magas erkölcsi szint jut eszembe...
Érdekes módon bennem nincs gyűlölet, pedig két rokonomat is meghurcolták 56 miatt... Valószínűleg ők sem gyűlölködnének, megtanultak megbocsátani. (Mellesleg az 56-osok többsége is megtanult, csak néhányan őrültek bele a gyűlöletbe).

A cikk aktualitása meg gyakorlatilag nulla... fröcsögtünk egyet a levegőbe... Ja 2008 van. Horn Gyula valahol nyálcsorgatva, hugyban fekve vegetál egy kórházban... Nem baj, akkor is a büdös kurva anyját! Rugjunk még egyet belé, hiszen megérdemli! Dögöljön meg, mert ez a jog, ez az igazság.

höm: ha ez a Horn Gyula, alias a gonosz a magyar történelem fényében neked irónikus, akkor érdekes humorérzéked lehet.

phaidros:
A kocsmában a Mari pinájáról beszélnek, de ettől még nem lesz a diskurzus fennkölt. Korábban sokat fórumoztam, ott volt dühöngő rovat is, ahol kurvaanyázni lehetett. Szerintem ez a cikk nem különbözik azoknak a véleményétől, akiknek hat év szoci kormányzás után is csak a deazorbán jut eszébe.

Keith 2008.05.27. 10:33:39

Ha jól értem, tehetünk bármit, nincs erkölcsi-morális korlát, az időnek, úgyis van egy olyan jellemzője, hogy tellik és mindent megold. Erről beszéltem, nem vagyunk felelősek a tetteinkért?
Ez nem gyűlölködés, hanem igazságérzet!

phaidros 2008.05.27. 10:34:43

Medve,
a megbocsátás a bocsánatkérés után szokott jönni.

csati 2008.05.27. 10:35:16

"Miért is nem 1956-ban hozta a csípőfogót Kádár cinkosa?" Hogy lehet ilyet kérdezni?

phaidros 2008.05.27. 10:36:53

Csati,
tán csak nem azért, mert akkor más idők jártak? Hja, kérem, a nürnbergi törvények szerint is... :( Ugyanoda jutunk vissza mindig.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.05.27. 10:38:06

Nagyon jókat derülök.

Csati, úgy lehet ilyet kérdezni, hogy 56-ban forradalom volt. Horn Gyula is részt vehetett volna benne. De ő a másik oldalra állt. Önként.

csati 2008.05.27. 10:38:36

"De hogy ma, Magyarországon hogyan képzelhető el, hogy ezt a figurát kitüntetésre terjesszék elő..."

Ennél jobban lehetne azon csodálkozni, hogy ezt a figurát, a pártját megválasztották.

phaidros 2008.05.27. 10:38:52

Loxon,
a teljes képhez hozzátartozik, hogy erre viszonylag nyomós oka is volt.

phaidros 2008.05.27. 10:40:40

Mindenesetre, a 6 + 4 éves re-regnálásuk elegendő volt arra, hogy az 56-os forradalom erkölcsi alapjait is megkérdőjelezzék, nemhogy még bocsánatkérés...

csati 2008.05.27. 10:41:16

Loxon: ha a Gyulus a másik oldalra áll, akkor most ő hős lenne, ha Nagy Imre a tömegbe lövet, akkor most meg lehet, hogy róla írnál cikket. Hogy " ő akkor miért nem hozta a csípőfogót?" Ennek így sok értelme nincs...

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.05.27. 10:51:39

Ez a cikk az emlékezést segíti elő. Olyasmi, mint egy Cavinton.

www.vitalitas.hu/olvasosarok/online/komplementerm/2001/1/tenyek.htm

(Gyűlölködni és kurvaanyázni eddig csak bizonyos kommentálóknak, na meg Horn Gyulának sikerült. Lehet, hogy meg kéne tanulniuk megbocsátani?)


Phaidros, írtad:
"a megbocsátás a bocsánatkérés után szokott jönni."
Igaz, de egyszersmind a politikai ambíciókról való lemondás/lemondatás után is (minimum).


Csati, igen. De azért ne ragadj le egy mondatnál, próbáld kontextusban értelmezni a dolgot. (Egyébként alkalomadtán Nagy Imréről is írok – a szerzőtársakkal egyeztetve, természetesen: nehogy olyat publikáljak ezeken a lapokon, amivel senki, semmilyen mértékben nem ért egyet).

Jack Napier · http://www.konzervatorium.blog.hu/ 2008.05.27. 10:55:16

A kommentek alapján az az érzésem, hogy össznépi amnéziában szenved az ország... Vagy ahogy az év leoltása díjat elnyert Gyóccerész úr mondá': Stockholm-szindróma az egész...

INkvizítor 2008.05.27. 10:56:13

maci ' 78 :)
elkeseredetten ironizálót írtam, nem pedig ironikusat...

a humorom meg olyan amilyen... :))))

homopoliticus!
az apropót sztem az orbáni elszólás adta, miszerint is álítólag méltatta horngyufát... (tudod orbán öszödi beszédében.. :))

amúgy nem csak gyusziról, hanem egy hazai jelenségről szól az írás... hogy lehetsz te bármekkora kiszolgálója egy aljas hatalomnak, attól még terem neked babér a jövőben is, hiszen te csak azt tetted ami a "körülmények" elvártak tőled.. élni próbáltál... mint göring.... :))) csak göringék idejében még volt következménye az aljas tetteknek... lásd nürnbergi perek...

mr. pharmacist1 2008.05.27. 11:46:49

mosmérbáncsukagyufát. ő egy politikus vót! (jól mondom, viktorom?).

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.27. 13:42:18

Medvén nem lepődöm meg. Most épp Gyufáért aggódik.

Kenguru 2008.05.27. 15:06:08

Az a helyzet, hogy a rendszervaltas utani elszamoltatas elmaradt. Ez volt a bekes atmenet ara.

A kerekasztalos ertelmiseg bizott benne, hogy a nyilvanvalo bunosok nem lesznek szalonkepesek a politikaban.

Ebben sajnos tevedtek.

A dolog tragikus oldala inkabb az, hogy ezek az alakok sajnos nem voltak kepesek a demokraktikus, piacgazadasagi korulmenyeket megerteni, az orszagot mukodtetni.

Csupan abban remenykedhetunk, hogy a rovid magyar varhato elettartam ezuttal a jo eredemnyt hoz, es a budai BM nyugdijasokert is eljon egyszer a fekete tepsis auto.
Ez max. tiz ev.

Ramaty 2008.05.27. 17:14:57

A kerekasztalos értelmiségnek meg rá kellett jönnie, hogy pofázni könnyebb, mint megvalósítani azt, amiről pofáznak.

scsaba1 2008.05.27. 20:23:18

Én csak annyit tennék hozzá, hogy a NDK-ban Grósz Károlyok voltak, akik nem értették meg az "idők szavát"
El is söpörte őket a történelem.
A horngyulák nekünk jutottak.

Invictus 2008.05.27. 23:38:42

scsaba1 2008.05.27. 20:23:18

Voltak ott is horngyulák, csak nekik nem osztottak lapot. A keletnémet elvtársak nem privatizálhatták maguknak az állami vagyont...
Azaz azért ott van a PDS (most már megint máshogy hívják).

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2008.05.27. 23:53:27

Kerekasztalos értelmiségnek rá kellett volna jönnie, hogy 40 év kommunizmus után nem a fasisztaveszély a legégetőbb probléma. :P

Elszámoltatásról: Az azért nem úgy megy, hogy 10 értelmiségi kijelenti, hogy elszámoltatunk. Hanem leginkább úgy hogy félmillió proli kicibálja a parlamentből a diktatúra kiszolgálóit. Itt a félmillió proli inkább mosógépért igyekezett Ausztriába. "Tetszett volna forradalmat csinálni." Ahogy Antall mondta.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.05.28. 08:57:50

Tetszettünk volna. De hát hiába lobogtattam az MDF-zászlót, a párt helyi székházában az újdonsült kuglifejűék csak azzal voltak elfoglalva, hogy a nemrendszerváltó kisgipszjakab telefaszt mondott telefax helyett, és hogy milyenemberazilyen.

Ja, így nehéz nem csak forradalmat, de békés változást is csinálni.

scsaba1 2008.05.28. 10:30:08

Loxon, akkor volt "Rózsadombi paktum", vagy legenda?

hu.wikipedia.org/wiki/Rózsadombi_paktum

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.05.28. 11:40:01

A paktum, ha nem is konkrétan úgy és pontosan ezekkel a kitételekkel történt, érdekes feltételezés, mivel a rendszerváltás tervei már korábbra nyúlnak vissza, tulajdonképpen már a hetvenes években voltak bizonyos tervezések ez ügyben.

Antall József például a szabadkőműves Benedek István jó barátja volt, és az általa vezetett "Hiúzok társaságának" résztvevője.

inaploujforras-saci.blogspot.com/2007/10/valamikor-boldogtani-akartuk-vilgot-r.html

www.jamk.hu/ujforras/9906_11.htm

Az SZDSZ és az MSZP nyilvánvalóan érdekelt a szabadkőművességben (Pallas páholy vonal, ld. Nacsády), így a szálak a háttérben összeérhettek.

Mindez további kutatást igényelne.
Mindenesetre Szűrös megjegyzései is érdekesek az ügyben.

Az nyilvánvaló, hogy a '91-ben szinte pantomimmal feloszlatott Szovjetunió végig fedezte a rendszerváltást.

Parapitty · http://parapitty.blog.hu 2008.05.30. 14:39:25

A cikkel mindössze annyi gond van, hogy már a bevezető mondata 3 valótlanságot tartalmaz.
Nem nehéz vele vitába szállni.

phaidros 2008.05.30. 14:44:31

Parapitty,
3-ból kettő tényállítás. Hornról nem derült ki hogy géppuskázott felkelőket, csak annyi, hogy felkelőket géppuskázó egység tagja volt.

Ebből mi a hazugság?

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása