Horthy alatt jobb volt?

Hadrian VII. I 2008.04.11. 11:21

Egy igazi konzi napja reggeli kávéval/teával és a lapok olvasásával kezdődik. Meg persze az ismerősök küldik a linkeket a kiszeltüncik aktuális baromságairól, ezeket is ilyenkor törli ki olvasatlanul.

Aztán mégis ráakad egy ilyenre: "Tomcat szerint a Horthy Miklós által a nemzet számára kijelölt úton kellene haladni." Letöröljük gondosan ápolt bajszunkról a cseppeket textilzsebkendőnkkel, és visszafogottan mosolygunk. Nohát, mik vannak! Egyesek, úgy tűnik, szeretnének ismét szétbombázott hidakat újraépíteni. Túlteng a tettvágy és az életerő ezekben a mai fiatalokban. Az ifjúság egészséges, jó ezt látni. Itt a tavasz, ...

Viszont némi kétségünk támadhat a hajlamok egészségességét illetően, ha továbbgörgetünk a levelek között (a "bazeg, Butaházy+isteni elrendelés, WÁÁHHÁHHHÁHHHÁÁHÁÁÁ" témájút natürlich töröljük). P. Tamás kevésbé gondosan ápolt bajszát most a rendőrséggel akarja összeakasztani. Mazochizmus. A derék kormányzó visszakívánt regnálása alatt kardlap, szemkiverés, veselerúgás, no meg nem ám két hónap, hanem minimum két év letartóztatás jött volna ilyesmiért. Nem előzetes - hanem végleges.

Szép dolog a nosztalgia, de fájdalmas is lehet.

Jó példa erre annak az úriembernek a sanyarú sorsa, aki valamilyen csodálatos és hihetetlen véletlen folytán íppen a Hollán Ernő utca tizes számú házában lakott és működött... (Ha emlékszünk, az Egyesített Rendetlenkedők és csatlakozó barátaik - természetesen kikérik maguknak a nyilasozást, fasisztázást, nácizást - ma újra ide óhajtanak vonulni.) A kormányzó bezony őt is, és az állandóan ugráló, szervezkedő, hangos kis bandáját is rendszeresen bekasztnizta, jobb pillanataiban.

Mi pedig összehajtjuk az újságot, fogjuk a sétapálcánkat, és elindulunk megnézni, vajh teljesülnek-e a kívánságok. Lesz-é kardlapozás?

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr100420973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Paranoid Android2 2008.04.11. 12:22:02

Kikérem magamnak, hogy egy rendes autoriter vezetőt, egy ilyen hülye a szájára vegyen.
Hát gyanítom Horty alatt összehasonlítva pl Antonescuval, tök jó volt.
Hát ha választani kellene, hogy ki ellen tüntessek? A fletó vagy Horty? Inkább a kormányzó!
De tényleg komolyan ég a ház, zúg az ár és szét vagyunk dölve, de a fasisztaveszély az igen!!!
Semmi realitásérzék.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.11. 12:31:51

android,

most nem feltétlenül értem mit mondasz:) én H.-val szemben ambivalens vagyok, alapvetően "imposztor" (by az egyik rendszeres kommentelőnk), de a megítélése nem egyértelmű, és nem is lehet az.
Mindazonáltal aki egyoldalúan fikázza Horthyt, annak a fejét személyesen verem szét John Lukáccsal;]

Paranoid Android2 2008.04.12. 07:33:27

Mindazonáltal aki egyoldalúan fikázza Horthyt, annak a fejét személyesen verem szét John Lukáccsal (legvastagabb könyvével)
Na ezt akartam mondani:)

Paranoid Android2 2008.04.12. 07:59:57

Pontosabban, már túl kéne lépni a vulgármarxista történelmi kliséken.:)

___________________________ (törölt) 2008.04.12. 23:51:40

Hadrian,

elolvatam má' vagy ötször és még mindig nem értem, hogy pontosan mit akarsz mondani :-)

TomcatMWI 2008.04.13. 02:57:56

Horthy azokat verette szét, akik nemrég még vérbe borították Budapestet és a vidéket a "proletariátus" nevében. A kardlap ebben az esetben még igen humánus eljárás volt. Mellesleg Horthy ugyanígy oszlatta a nyilasokat is, egy ízben saját kezűleg pofozott fel közülük néhányat.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.13. 13:23:23

Lehet hogy ezzel nem leszek népszerű, de válaszolok Tomcatnek:

Ezzel sem leszek népszerű, de azt önmagában nem tartom problémának, hogy valaki Horthy híve legyen. Van néhány barátom, aki szintén ezt vallja (és kb. egyformán utálja a nyilasokat és a komcsikat).
Egyrészt én nem vagyok Horthy híve, történeti okokból (aki a hazája törvényei ellen és királya ellen lép föl, az nem lesz kedves számomra). Másrészt viszont kénytelen vagyok elismerni erényeit, és kicsit elfogult is vagyok (nagyapámnak volt vitézi címe): ugyanis a vörösterror felszámolásában és a rend helyreállításában hallatlan érdemei voltak.
Na most ha valaki 2008 emberi jogi karosszékéből akarja megítélni a Horthy-kort azt csókoltatom (én is elkövettem korábban ezt a hibát, föl is hívták rá a figyelmemet). Akkor két választás volt, vagy a vörös káosz, vagy Horthy rendje - ő pedig renet tett, ez van.
Ha pedig valaki saját korának mércéje alapján kívánja megítélni azt a kort, akkor tipikus ballib hibát vét.

Tehát, TC, nem az a baj, hogy Horthy híve vagy, más itt baj, majd kifejtem később.

phaidros 2008.04.13. 14:00:39

Sztem nem az a Tomcat, mert ő írta a bombagyáron, hogy nem kommentezik máshol. :o

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.13. 14:03:33

szerintem ez TC, és kommentel máshol is, a Heti Válasz fórumán is - amúgy nagyon kulturált hangnemben.

Szilvásy György 2008.04.13. 14:12:26

Az IP-címe alapján TomcatMWI nem egyenlő Tomcat nevű bloggerrel. Annál is inkább nem egyenlő, mivel Tomcat nevű blogger csupán egy kibernetikus organizmus, melyet a CIA fejlesztett ki, és küldte hazánkba. A MEH pályázati úton nyerte a CIA szolgáltatását, azóta lízingeljük. A TomcatBlogger ArrowCross 2001 v.01-es fejlesztés, kifejezetten a posztkommunista országokban bevethető, kormányoldali provokátor címen, bevetése után az egyébként politikaialag elfáradt kormányoldal (főleg balos) összezár és ideológiailag feltöltődik.

Köszönjük Reagan!

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.13. 14:17:02

köszönjük Gyurika,

Magyarok Nyilai hugy vannak? Remélem kivételes az ellátásuk!

Szilvásy György 2008.04.13. 14:19:10

A Magyarok Nyilai nevű szervezet a Sekuritatae kivételesen kreatív privát fejlesztése, melyet még Pintér Sándor kollégám vett át. Mivel kezünkben a média, ezért nem volt nehéz elsütni ezt a fiatalok által "hóax"-nak nevezett dolgot.

Köszönjük Csaucseszku!

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása