A kacsacsőrű emlős esete a magyar lelkülettel

Gabrilo I 2008.03.27. 11:26

A Lehet más a politika? című rendezvénysorozat tegnapi felvonásában Tölgyessy Péter analízisét hallgathattuk meg a mai magyar helyzetről. Anélkül, hogy az előadás minden egyes elemét említeném (1., nem jegyzetelek, 2., több mint két órás volt az előadás), megpróbálom rekonstruálni Tölgyessy álláspontját. Tölgyessynek van egy nagyon rossz szokása: az esetek többségében fájdalmasan helytállóak a meglátásai. Most sem volt ez másképp.

Tölgyessy azt hangsúlyozta - többek között -, hogy a megoldásokat a gondjainkra képtelenség "importálni". A magyar bajokra magyar megoldás kell: olyan, ami a hagyományainkra, szokásainkra épül. Ellenkező esetben a megoldás idegen lesz, és ezért a siker sem lehetséges. Anélkül, hogy mélyebb szociálpszichológiai elemzésbe merült volna, állítása az volt, hogy a magyaroknak (csak úgy, mint bármelyik másik népnek) van egy sajátos lelkülete, habitusa, melyet mindenképpen tekintetbe kell venni egy probléma megoldásánál. Tölgyessy szerint a baloldal politikája ezért (is) bukott meg.
Az absztrakt ráerőltetése egy konkrét valóságra: ez jellemzi a baloldal hozzáállását. Tölgyessy kiemeli, hogy "refomrok"-ból is többféle létezik, és sikeres akkor lehet, ha a konkrét, adott területek hagyományaihoz és habitusához illeszkedik. A bokrosizmus alapján Olaszországnak pl. ma valamelyik afrikai szegény régió szintjén kéne lennie. Ugyanakkor bírálta Bogár Lászlót is: lehet azt játszani, hogy tízmillióan nekimegyünk a világnak, csak nem lesz jó vége. Tölgyessy szerint a világon belül maradva kell érvényesíteni a magyar érdekeket. Bogár Lászlóhoz képest a túlsó vég az MSZP, hisz ők azt teszik, amit "a világ mond nekik", és a "magyar érdek" fogalma valószínűleg ismeretlen számukra.

Tölgyessy cáfolta azt a felvetést is, hogy ha csökkentenék az adókat, a magyarok sokkal inkább befizetnék: a magyarok nem szeretnek adót fizetni, legalább annyira nem, mint az olaszok (érdekes lenne megfigyelni a protestáns és a katolikus országok esetében az adófizetési hajlandóságot - valószínűleg szignifikáns a különbség). Az államhoz való viszonyban különböző habitusok figyelhetők meg a világban: az olaszok pl. romlottnak, és rossznak tartják államukat, de nem is várnak tőle sokat. A skandinávok sokra tartják az államukat és sokat is várnak tőle. A magyar helyzet ennek különös szintézise: az olaszok véleménye keveredik a skandinávok elvárásával. Az meg nem szerencsés.

A másik probléma a "polgárosodásé" és a "modernizációé", és mindkét toposzt mostanában előszeretettel használja a baloldal (utóbbit mindig is szerette). Tölgyessy szerint a probléma az, hogy a baloldal a "polgárosodást" és a "modernizációt" technikai-mérnöki feladatnak tekinti - attól nem lesz egy ország "polgárosultabb" és "modernebb", hogy építünk még jó sok autópályát.
Egy további gond a "lelkülethez" kapcsolódik: Tölgyessy szerint a magyarok elégedetlenek. Ha az ígéret a kánaán, a jólét, akkor ez sosem lesz elérhető a magyarok számára, és sosem lesznek elégedettek az eredménnyel. A jobboldal erénye - és 1998-as győzelmének oka Tölgyessy szerint - az volt, hogy mást próbált adni az embereknek: nemzeti szimbólumokat, eszmeiséget, stb. A baloldal mindig a "mindenki kielégítése" célra tör, természetesen sikertelenül. Szimbólumok és érzelmek nélkül különben is lehetetlenség kormányozni és élni is. Tölgyessy megfogalmazásában ugyanis a puszta, csupasz racionalizmus, és csak a racionalitásra való apellálás hibás, és emberi mivoltunk egyik lényegi részétől foszt meg minket.

Meglehetősen kikerülhetetlen téma a válság tárgyalása esetében az MSZP tárgyalása. Az MSZP az a képződmény, melyet Tölgyessy - igen találóan - "kacsacsőrű emlősnek" nevezett. Ilyen párt a környező posztkommunista országok egyikében sincs már. Vagy eltűntek a süllyesztőben, vagy szétváltak - lettek modernista balos pártok, meg maradtak kommunista pártok, alakultak a kommunista elithez semmilyen formában nem kötődő szocdem pártok, stb. Az MSZP egy összegyúrt valami. Egyrészt áll a hagyományos kádárizmus híveiből (Tölgyessy az arányukat kb. 2/3-ra becsüli), ők azok, akik szerint az államszocializmus jobb volt, és ezért voksolnak az MSZP-re. Másrészt az igazi, tőkés, modernista szavazók is a szocik mellé húzzák az ikszet (ők kb. 1/3). Ez sajátos "széleskörűséget" produkál: a lehető legszegényebb, államszocializmust visszasírók és a hiperkapitalista menedzserek is ugyanoda szavaznak. A szocik feladata ezért mindkét csoport érdekeinek érvényre juttatása, ami nem csak hosszútávon, rövid távon is képtelenség (bár Tölgyessy szerint Horn elég jól egyensúlyozott). Tölgyessy szerint a Fidesz és Orbán Viktor jelenlegi politikája a 2/3-ot próbálja meg megcélozni (ahogy ő fogalmazott: "gyertek, baloldaliak, hát annyira szeretlek én titeket"). A kacsacsőrű emlős-jelenség az oka annak is, hogy a MIÉP és a Jobbik után közvetlenül az MSZP szavazói a leginkább xenofóbok, és rasszisták.

Probléma az is, hogy Gyurcsány Ferenc egy illusztráció a kommunista sztereotípiához. Az ő képét vetíteni lehetne minden egyes alkalommal, amikor a "kommunistákról" van szó: privatizáció útján gazdagodott meg, része annak a bizonyos "folytonosságnak" (Apró-villa, Apró-klán, stb.), usw.

Természetesen a jelenlegi problémák egyik fontos részese az SZDSZ. Tölgyessy szerint ez a szadi "értelmiségi attitűdjéből" fakad: a szadi tudja, meri, teszi, és mivel a szadi mindent tud (noch dazu mindenkinél mindent jobban!), ezért elvárja, hogy a szocik is, meg az ország is azt csinálja, amit a szadi mond. Ez a felülről irányított, felvilágosult abszolutista szemlélet vezérli ma az egész kormánykoalíciót, és ez a szemlélet Tölgyessy szerint végtelenül káros. Az aufklérista, "felülről vezérelt reformizmus" nem való nekünk, és meg is bukott. Noha Tölgyessy szerint apró előrelépések történtek (pl. a TB-járulékok bevasalása), az eredmények elenyészőek, és a reformok tulajdonképpen le is álltak. A maradék pedig nem "reform".

Sükösd föltett valami zöldes kérdést, meg hogy az a baj, hogy autóval járunk és nem bringával meg békávéval, de ezzel Tölgyessy túl sokat nem foglalkozott. A "legyél ződebb" felvetésre kb. annyit mondott, hogy autót vezet, és szeret is autót vezetni.

Tölgyessy zárógondolatai közül az egyik hallatlanul fontos: valószínűnek tartja ugyanis, hogy 2010-ben a baloldalra döntő vereséget mérnek. Ahonnan már nem tudnak fölállni. És ez csodálatos (ez utóbbi saját gondolat...)
Mindenesetre Tölgyessy Hegelt idézve úgy fogalmazott, hogy amilyen a nép, olyan a kormánya is - utóbbi megjegyzése nem aratott osztatlan sikert. Mindenesetre a politikusoknak Tölgyessy véleménye szerint óriási a felelőssége. Választásokat nyerni már megtanultak - kormányozni még nem.


(mivel jegyzeteim nem voltak, lényegesebb gondolatokat is kihagyhattam - akik jelen voltak, nyugodtan egészítsék ki Tölgyessy gondolatmenetét egy-egy kommenttel.)

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr24398843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nubek 2008.03.28. 08:49:02

Az a baj, hogy itt is mindenki okoskodik, gyűlölködik, szidalmaz...Annak ellenére, hogy nem vagyok teljesen biztos benne, én még adnék egy esélyt a Fidesznek...
A mai világban fogyasztást kell növelni, nem elvonni, nem mondani kell, hanem csinálni, hogy több pénzt az embereknek, de nem szociális segélyként, hanem kevesebb adóval...Én azért még hiszek...Lesz itt még jobb világ...Egyszer majd...

dr. Wilbur Swain 2008.03.28. 08:51:16

váó, ez egy lényeglátó post volt
addig sosincs baj, hogy felvázoljuk a problémákat, csak a megoldás hiányzik a végéről...

leone007 2008.03.28. 09:03:20

"valószínűnek tartja ugyanis, hogy 2010-ben a baloldalra döntő vereséget mérnek. Ahonnan már nem tudnak fölállni. És ez csodálatos (ez utóbbi saját gondolat...)
"
Az lesz már a szép, ha csak a Fidesz lesz a parlamentben. Ennyire bejött az egypártrendszer? Nemá.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.28. 09:14:47

Leone,

A baloldal maga biztosan nem fog összerogyni. Nem mintha lenne értelme a baloldalnak (vagy akár a jobboldalnak) mint fogalomnak, egyáltalán, de a piaci réseket mindig kitöltik.

Szerintem itt a mai baloldalt képező pártok mint szervezetek összeomlását vizionálta. De ebben én nem bízok.

A 2/3-os többség nem hiányzik ugyan, de nem tudom, figyelted-e, mi történt 1 napja a fővárosi közgyűlésben, sima ellenzéki többséggel? Kicsit átvágták a gordiuszi csomót, és nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy ezek a csomók nem véletlenül vannak.

Ennyire a saját kis szaros érdekeik mentén mozognak, hogy inkább a járatokat csökkentették volna, semmint hogy esetleg a metróköltségvetést növeljék az egyébként odatartozó tételekkel...

CCCP 2008.03.28. 09:18:24

Miért tengeti az ország fele 69000Ft minimálbéren az életetét?

1., A 40 év szocializmus 50 éves technológia lemaradást hozott létre nyugattal szemben. Az alapvető problémánk ez. Ezt tudjuk kik csinálták.

Gondolj arra hogy a VW elad mondjuk évente 500 000 (nem tudom pontosan mennyit) gépjárművet világszerte. Ebből a melósait egy a mienkhez képest magasabb bérszínvonalon tudja megfizetni, akik ebből egy magasabb árszinten tudnak minden szolgáltatást megfizetni, a magasabb jövedelemből az állam több adóhoz jut, és VW is több adót fizet. stb.
És van még sok olyanjuk mint a VW

2., A szocializmus 20 milliárd $-os adóságot hagyott ránk, amiért az ország színe-javát ki kellett árusítani.
Erre a szitációra egyetlen egy szoci sem emlékezett amikor 2002-ben elkezdték a vegytiszta populizmust. Az egész birka egy sem volt aki azt mondta volna hogy ezt nem kéne mégegyszer megtenni ezzel az országgal. De megtették és siránkoznak hogy tojással dobálják őket.
A 20 milliárdból 15-öt az utolsó négy évben csesztek el.

3., 2002-ben megkezdték a szocik a jóléti rendszer váltást (röhögök, de csak kínomban). 800 ezer közalkalmazottnak adtak 50%-os béremelést. Basszuskulcs! Az is egy csúcs hogy egyetlen birka szoclibnek sem jutott eszébe hogy feltegye magának a kérdést, hány ember is lesz az, oszt szorozzuk mán meg azzal az 50%-al. 5 hónap múlva a jóléti Megyó a ruszkiknál tárgyalt hogy a 90M $ adósságukat adják mán meg, (cserébe odaadjuk a Borsod Chemet is). Szóval 5 hónap alatt kiderült hogy nem megy a dolog, aztán felemelték a villamos áram áfáját 12%-ról 25%, az is kevés volt. Euztán jött 3 év semmit tevés az ország kiárusításának folytatása, eladósítása.

Sok ezer milliárd forinttal adósították el újra az országot, és hagyták had menjen szarba ország csak megnyerjék a 2006-os választásokat, miközben a csapból is az folyt hogy "Dübörög a gazdaság". Hát jelentem a gazdaság nem dübörög, hanem kókadozik, az ország hitelból él amit a választók zsebébe nyomnak, ez a vegytiszta populizmus: hitelből jólét.
2006-os költségvetési törvényben törvényt hoztak a az áfa csökkentésről: 300 milliárdos adó kiesés, és akasztani való Kuncze kiállt, és diadalittasan üvöltötte "Na ezt is megcsináltuk" (vizit díj=13 milliárdos bevétel). Szerintem joggal hazaárulózzák le ezt a csűrhét.
A 2006-os választások előtt egy nappal a költségvetés adatait nem hozták nyilvánosságra, mondván "Nehogy megzavarjuk a választókat"
Ennek az elkúrásnak a következménye hogy magyar gazdaság GDP-jének csigalassú dübörgése. Egy 6%-os növekedés 4 évre kamatos kamattal számolva 30%-os növekedést hozott volna, ebből sok mindenre telne.

Persze a szocikák biztos eltudják magyarázni hogy erről is az az űrdöngős Orbán tehet.

Szoci agyúak!
Basszátok meg ti olyan jól kerestek, vagy ti is beleestek a nettó 100000 alatti keresetűek közé, mert akkor ti is elmodhatjátok hogy a ti életeteket is elszarták. Hogy tudtok hinni még nekik. Nekünk megszorítás nekik jutalom. Elkúrják de magukat megjutalmazzák.

A FIDESZ ehhez képest egészen jól csinálta a dolgát, minden hülyeségét és a sok kis aljasságokat is beleértve.

Joghallgató 2008.03.28. 09:19:58

Tudjátok mi a rohadtul abszurd ebben az egész helyzetben?Az,hogy itt is jobb és baloldaliak ölik egymást,miközben Gyurcsány és Orbán röhög a markába,hízlalja a bankszámláját és szarik a fejetekre.Ezzel az elittel semmi esélyünk sincs a továbblépésre.Mindegyik eltakarodhat,velejéig korruptak.A legszánalmasabb az,amikor vészhelyzetben a baloldal antiszemitizmusról a jobboldal pedig a nemzethalálról vizionál.Ezek a nagy baromságok.Én személy szerint egy Mitt Romney kaliberű konzervatívot akarok minimum,mert Romney legalább ért a pénzügyekhez,nem csak hadovál róla.Azzal viszont egyetértek teljes mártékben,hogy egy magas gazdasági növekedés még nem jelenti az átlagember sosrának jobbra fordulását,mert a pént Szlovákiában is abankok nyelik le,mint mindenhol máshol.

Gerzson · http://gerzsonka.wordpress.com 2008.03.28. 09:20:53

Sajnalom, hogy bar a jobbosok allandoan szamonkerik a balosokon a kettos mercet, naluk tizszeresen jelen van! Engem egy dolog zavar igazan:

Mindig csak a szocik szellemi maszturbaciojanak mondjak azt, hogy "bezzeg a fidesz nem nyult semmihez", de konyorgom! Mondjatok mar barmilyen komolyabb valtoztatast (neadjisten "reformot"), amit ok csinaltak, mert az O idejukbol en tenyleg nem emlekszem masra, csak pokhendi, az ellenvelemennyel nem torodo "kormanyzasra", es a meg mostaninal is CSILLAGASZATI MERTEKBEN MERHETOEN NAGYOBB lenyulasokra, SZABADRABLASRA! Semmi masbol nem allt az a negy ev!

Velemenyem visszavonom, ha tud valaki ERTELMES, VALOBAN az orszag HOSSZUTAVU ERDEKEIT szolgalo dontessel eloallni, de nem volt ilyen! Ez biztos!

Ha pedig a fidesz 2/3-os tobbseget szerezne 2010-ben Orban Viktorral az elen, ez az orszag elveszett! Nem fogjatok rogton meglatni/elhinni, de sajnos igy van! Most meg nevettek rajtam, hogy hulye komcsi, de nem vagyok komcsi, a kadari korszakot nem kivannam vissza, ezert nem szavazok olyan partra, amelynek vezetoje egy az egyben Kadar Janos szavait idezi vissza, es valami homalyos nemzeti ontudatba csomagolja!

Nevetseges, vagy fajdalmas, mar magam sem tudom! :(

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.28. 09:22:13

CCCP,

"Miért tengeti az ország fele 69000Ft minimálbéren az életetét?"

Egy nagy része azért, mert akkor kevesebbet kell adóznia. :)

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.28. 09:23:29

Gerzsonka,

simán kicserélhetném a színeket a hozzászólásodban. :)

pat bateman 2008.03.28. 09:24:36

rockjano,
"Az SzDSZ miért is aljas??? Mszp csaló??? Nem mondták el a választások elött az tuti de mások sem. A Fidesz nem sunnyog hanem demagóg. De ezek csak szavak, ha csak a politikusokkal volna gond nem volna baj..."

kicsit máshogy árnyalnám, azaz más jelzőt használnék:
az mszp tutyimutyi és képtelen a megfelelő kommunikációra, az szdsz erőszakos és néha már-már szélsőségesen liberális, a fidesz meg tényleg demagóg (de a kommunikációja viszont még mindig topon van)

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.28. 09:25:01

Joghallgató,

posztoltam egyet a mondanivalóddal kapcsolatosan:

egyiketsem.blog.hu/2008/03/28/gorbe_tukor_2#more400157

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.28. 09:28:17

Gerzsonka,

visegrádi 4-ek, amit a koala szétbomlasztott? A családi adózás? Állami támogatás a kis cégeknek? Soroljam még?

Ja hogy azok szerintetek nem azok? Akkor mi a különség? Szerintünk meg ezek nem azok, és Tik vagytok hülyék, értetlenek, stb. Biztos hogy ezen a vonalon kellene keresned a dolgok megértését? :(

CCCP 2008.03.28. 09:29:39

Egyiketsem
"Miért tengeti az ország fele 69000Ft minimálbéren az életetét?"
Egy nagy része azért, mert akkor kevesebbet kell adóznia. :)

Velük lehet külön foglalkozni.
De az ország fele 69000Ft-on tengeti az életét, ez nélkülük is igaz.

Gerzson · http://gerzsonka.wordpress.com 2008.03.28. 09:34:02

A kettos mercerol: Ki is hazudik?

1998-ban OV a parlamentben kijelentette, hogy a szocialistak titkosszolgalati eszkozokkel megfigyeltek a fideszes vezeto politikusokat, es csaladjaikat. Egyetlen bizonyitekot sem tudtak felmutatni, es birosag is kimondta:

Orban Viktor HAZUDOTT!

Amikor OV repulogepe Londonbol nem erte el az ottawai csatlakozast, 3 Malev vezetot mentettek fel! Ez - legalabbis - furcsa!

Vagy egy sajtohir:
Az adófizetők pénze bánja a Postabank és a Mahir Rt. leányvállalata, a Mahir Cityposzter Kft.-nek tavaly tavaszi 380 millió forintos ügyletét. Ezt immár, ha áttételesen is, de Járai Zsigmond pénzügyminiszter is elismeri. (1999. május 15.)

Vagy egy masik:
Három (egykori vagy jelenlegi) fideszes polgármester (Szita Károly, Várhegyi Attila, R.A.) ellen is büntetőeljárás vagy ügyészségi vizsgálat folyik.( index.hu/politika/belfold/kepviselok/kepviselok4)

Tiszta lelku szentek? Na persze!

Es egy masik hazugsaggal (Vizsla) mi a helyzet?

"Személyesen is bocsánatot kell kérni Újhelyi Istvántól a Magyar Vizsla-ügy miatt - jelentette ki Deutsch Tamás, a Fidesz frakcióvezető-helyettese kedd reggel egy televíziós műsorban. "El kell ismernünk, hogy az a nyilatkozat, amit vasárnap tettünk, az nem felelt meg a valóságnak,…( valasztas2006.origo.hu/itthon/20060109vizsla.html)"

Apropo: meg Pokorni is elismerte, hogy a Vizsla kiadoja a fidesz tamogato korebol nott ki. De ezzel ne is foglalkozzunk, mert felesleges.

Es akkor arrol meg nem is beszeltunk, hogy volt Happy End, Ezusthajo, a penzmosasi pereken nagyvonaluan szemet hunyo legfobb ugyesz, 4 even at folyamatosan "felujitott" M7-es, amit 2003-ban ujra kellett foltozni rengeteg helyen, mert megrepedt a burkolata egy honappal az atadas utan!

Na es vegul: ki mondta, hogy lemond az elnoki posztjarol, es visszavonul, ha elveszitik az orszaggyulesi valasztasokat? Segitek az amneziasoknak: Orban Viktor!

Szoval tenyleg nem ertem! Leszednetek egy hazugot a "tronrol", hogy odaultessetek egy megnagyobbat!

Csak gratulalni tudok!

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.28. 09:34:53

Gerzson,

nem egy dimenzióban vagyunk. :)

Gerzson 2008.03.28. 09:35:43

egyiketsem:
Ertem! Tehat viktoreknak azert szabad lopniuk, mert masok is ezt teszik! Ha ezt te komolyan gondolod, az mindennel fajdalmasabb! :(

CCCP 2008.03.28. 09:44:15

Drága Gerzson ezek a pitiáner aljasságok, hazugságok, és még nem is midaz.

Ilyet ezret fel lehet sorolni mindkét oldalon , de kit érdekelne ez ha nem úgy élne az ország fele hogy a boltban nem mer ránézni 1 kiló banánra, stb.

Az a kérdés mitől jutottunk oda hogy 69000Ft a min. bér.

Lehoczki Viktor 2008.03.28. 09:53:22

Amióta az MSZP kormányoz 30%-kal többet kell ugyanannyi nettó pénzért dolgoznom, mint 2002 előtt.
Talán ezért rühellem őket.
Vagy azért, mert tönkretették az egészségügyet, vagy azért mert tönkretették az oktatásügyet, vagy azért mert olyan emberek kapnak segélyt, házat, stb. akik soha nem dolgoztak. Vagy azért mert undorító módon nemzeti ünnepen lövettek rá szüleimre, akik békésen sétáltak és nyugdíjasként nem igazán szoktak kockaköveket dobálni.
Vagy talán azért utálom őket, mert saját maguknak (esetleg rokonságnak) kiutalnak egy rakás pénzt és még én vagyok a szemét, mert megkérdzem tőlük, hogy ezt most hogy gondolják.
Esetleg azért, mert külföldön minden beruházás gyorsabb olcsóbb és jobb kivitelű, mint itt Magyarországon.
Vagy talán azért, mert 1993 óta (munkába állásom kezdate) még semmit sem kaptam az államtól (leszámítva a világítást hazafelé az úton és az éves tüdőszűrést) pedig rendesen befizettem minden adót és járulékot. Most meg pár nyikhaj MSZP vagy SZDSZ ismerős elvenné azt amiért én a szüleim és a többi ősöm megdolgozott.

Hogy lehet egy ország miniszterelnöke valaki, aki okiratot hamisított?
Hogy lehet valaki pénzügyminiszter, amikor a cége adót csalt?
Hogy lehetett valaki külügyminiszter, aki nem tud idegennyelveket?
Hogy lehet valaki honvédelmi miniszter, aki nem volt katona?
És így tovább...

"Szakértő" kormányunk van.

Gratulálok mindenkinek, aki erre az MSZP-SZDSZ bandára szavazott bármikor is 1990 óta.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.28. 09:55:01

Gerzson,

"Tehat viktoreknak azert szabad lopniuk, mert masok is ezt teszik!"

Ezt mikor láttad tőlem?

leone007 2008.03.28. 09:56:37

egyiketsem:

Mintha a visegrádi 4-eket OV bomlasztotta volna szét. Legalább is a lengyel partner anno OV-t hibáztatta. (Leszek Millernek hívták - ha nem csal az emlékezetem)

Családi adókedvezmény OK, alanyi jogon járó családi segély nem OK. Mindkettő OV kormányához kötődik.

Állami támogatás kis cégeknek? Tán csak nem az elhíresült Széchenyi tervről vanszó? Nemá. Gazdaságot élénkíteni nem így kell. (hogy ti. a kormány mondja meg melyik vállakozás legyen versenyképes/nyereséges) Ez klientúraépítés.

Más:

A vegytiszta populizmust OV kezdte még a Horn-Orbán vitában, amit Horn nem is tudott kezelni, és ezután jött a dömping amihez csatlakozott a baloldal is.

Megint más:

A minimálbér egy nagyon rossz intézmény. Egy csomó ember kikerül miatta az adókedvezmények rendszeréből. Egy csomó befektetőt elrettent az országtól. Kiváló populista kellék.

Anno amikor Medgyessy megemelte a közalkalmazottak bérét, a kezdő orvosi fizetést épp a minimálbérről emelte 100%-kal. Azt gondolom ebben nagyon kivetni valót nem lehet találni, esetleg az emelés mértékét, mert hogy: kevés. A baj inkább az, hogy a közszféra sokkal jobban fizetett rétegeit is erősen megtámogatta, létszámleépítés meg nem történt. Hatalmas az állami apparat, és az összességébne 50%-os béremelés hatalmas összeget emésztett fel sajnos. Az ötlet jó volt és a cél is, a megvalósítás kevésbé.

CCCP: 9. éve dolgozom orvosként, van ám szakvizsgám is, és mégis 98k a nettó fizetésem. És ezt speciel a Medgyessy kormánynak köszönhetem, mármint hogy ilyen sok.

Gerzson · http://gerzsonka.wordpress.com 2008.03.28. 10:00:13

egyiketsem:
Elnezest kerek, csak a "szenvedely heveben" nem tajekozodtam kellokeppen, es a rovid hsz-bol olyba tunt, mintha a ballibes disznosagokkal probalnad fedezni "amazokat".

Ebben megkovetlek!

Magam reszerol csak az altalanos jobbos szemlelettel van bajom, megpedig azzal, hogy amit a viktor csinal, az csak szent, es serthetetlen lehet, ez pedig a legbetegesebb kadarista hozzaallas akarmelyik oldalrol legyen is szo - jobbos ismeroseim meg rendre nem szoktak eszrevenni magukat. A prekoncepcio ennek a szerencsetlen megkinzott orszagnak a legnagyobb rakfeneje!

Gerzson · http://gerzsonka.wordpress.com 2008.03.28. 10:03:44

leone007:
Kiegeszitesul! Volt osztalyfonokom fia Summa cum laude vegzett az egyetemen, most agysebesz Kaposvaron, harom nyelven folyekonyan beszel. 70k a fizetese. Az orszag elhagyasan gondolkozik - azt hiszem, nem veletlenul! :(

leone007 2008.03.28. 10:08:44

A konzervativizmus szép eszme, OV személye és az ő retorikáját szajkózó sleppje (pl: mostantól nem kell az embereknek fizetni az orvosi ellátásért, oktatásért stb, mert mostantól majd az állam fizeti) viszont teljesen diszkreditálja a konzervatív gondolatot. Sajnos. Számomra OV, GYF, és Kóka is szalonképtelen. Szar má' nekem mi? :-D

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.28. 10:08:49

Gerzson,

nyilván a 6 évvel ezelőtti Fidesz miatt. Tudom-tudom, az ellenzék tehet mindenről. Bár én úgy tudom, nem kissebbségi kormányzás van jelenleg...

Gerzson · http://gerzsonka.wordpress.com 2008.03.28. 10:08:54

Lehoczki Viktor
"tonkretettek az egeszsegugyet" - Remek populista szoveg! :D Meg legszigorubb esetben is csak rugtak egyett a halottba! Aki azt mondja, az egeszsegugy a szocik elott rendben volt, az ostoba hazugsagban eli eletet, mert amiota a szocializmus felbomlott, az egeszegugy agonizal, es meg senki nem volt, aki erdemi valtoztatast tudott volna hozni bele.

Btw. szerintem a vizidt-dij alapvetoen egy ertelmes dolog lett volna. Sajnos a hazugsagok azt is megoltek. (~80 eves szivbeteg ismerosunk is ki tudta fizetni a minimalis nyugdijabol, szoval a "nyomor" alsagos hazugsaga nem allja meg a helyet olyan orszagban, ahol boritekban siman az orvos zsebebe tolnak egy-egy huszezrest)

Gerzson · http://gerzsonka.wordpress.com/ 2008.03.28. 10:10:12

egyiketsem:
Kisebbsegi kormanyzas: a masik aduasz! Egy demagog hazug ellenzek sokkal tobbet tud artani, mint egy toketlen kormany! Ez tortenelmi TENY!

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.28. 10:12:22

Leone,

"Szar má' nekem mi? :-D"

csak mint nekem. :(
Csak ha nincs más, nem emelkedik ki újabb erő, akkor csak leváltani tudjuk az egyiket, ha a másik elkurvult. :(

Érdemes elolvasnod a konzervatív polgárháború sorozatot pár poszttal visszább, volt itt minden, még MSZP melletti cikk is. Nehogy azt hidd, hogy egyedül vagy... még itt a konzervatóriumon sem. Megrágtuk ezt a dolgot rendesen, pro és kontra. Itt sem gondoljuk mind, hogy a Fidesz konzervatív volna, azt meg nagyon kevesen, hogy a 3 igen az konzervatív válasz.

CCCP 2008.03.28. 10:14:07

leone007
CCCP: 9. éve dolgozom orvosként, van ám szakvizsgám is, és mégis 98k a nettó fizetésem. És ezt speciel a Medgyessy kormánynak köszönhetem, mármint hogy ilyen sok.

Bocs de nem látod a fától az erdőt.
Megköszönöd Megyónak hogy lökött egy kis morzsát amikor ők juttaták az országot ebbe a léleknyomorító állapotba, ahol pl. a te fizetésed 98k emeléssel együtt.

A Széhenyi terv jó voltából több olyan vállalkozásról tudok, ami azóta is stabilan jól működik, munkát ad embereknek olyan helyen ahol azelőtt feleannyi vagy 0 db munkahely volt. Egyébként úgy tudom a nem sikerült vállalkozások aránya 10%. Szerintem ez nem rossz arány.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.28. 10:15:05

Gerzson,

Igen, ezzel egyetértek. 2002-ben így nyert a mostani koalíció, miután hasonlót produkált az Orbán-kormány alatt, mint amit most a Fidesz - mindenben ellenkezett, zéró konstruktivitás.

Én emlékszem még Kovács László nyilatkozatára is, hogy szükség esetén a demokrácián kívüli eszközt is be lehet vetni a Fidesz ellen. Te ugye nem?

Biztos, hogy ezen a szálon kéne folytatnunk?

Gerzson · http://gerzsonka.wordpress.com/ 2008.03.28. 10:17:52

egyiketsem:
"Te ugye nem?" Meglepodnel. De igen! Viszont Kovacs Laszlo ma mar sehol nincs a politikai eletben, es Orban Viktor szorol szora ugyanezt mondta, ha nem emlekeznel. Maig a jobboldal vezere...

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.28. 10:21:34

Gerzson,

és ez miben jelenti a minőségbeli különbséget a két oldal ellenzékbeli viselkedése között? Ami, mint közösen asszem megállapításra került, árt az országnak?

Gerzson · http://gerzsonka.wordpress.com 2008.03.28. 10:28:36

egyiketsem:
Lassan kikupalodik, hogy mi igazabol egyetertunk, csak teljesen mas iranybol! :D
Magam reszerol a zero-konstruktivitas ellenzeket oldaltol fuggetlenul nagyon artalmasnak tartom!!!

Sajnos ami miatt meg leszek kovezve, de ezt a velemenyemet is felvallalom: jelenleg az orszag letere a leheto legkarosabb ember: Orban Viktor!

Csak logikusan kell gondolkodni. Nyugodtan elfogadhato (szereti valaki egyiket, vagy masikat) hogy gyf egy igencsak markans valasz a szociktol orbanra. Ennyirol van szo, es nem tobbrol! Felesleges egyeb osszeeskuves elmeleteket belelatni.

leone007 2008.03.28. 10:31:12

CCCP: Látom a fától az erdőt hidd el :-)

Mintha Medgyessyék béremelése előtt pont minimálbér lett volna a fizetésem. És mintha pont nem ő lett volna kormányon amikor annyi volt a fizetésem. Az előbb azt írtad mekkora iszonyatosan sokba került a fizetésemelésem, most meg már csqak morzsa.

És nem értek egyet azzal sem,hogy a nagy magyar gazdasági recesszió Medgyessyék idején kezdődött volna, ugyanis ezt mindenki aki szakemberként ír a tárgyban 2000-re teszi. Volt is nagy hallalujázás amikor OV elvesztette a választást, hogy majd most jön a józan ész és a gazdasági élénkülés. Hát nem jött, és erről tényleg Medgyessy és meginkább GYF tehet.

Az már csak megszokott/lényegtelen, hogy a nagy EÜ reform kapcsán soha_egyetlen_szó sem esett az eü dolgozók béréről. De mindegy ne menjünk el ebbe az írányba.

Viszont érdekelne hol tudok utánaolvasni a konzervativizmusnak, mint világképnek, hogyan, milyen értékek mentén definiálja magát egy modern konzervatív? (ami nálam lecsapódik a betegeimtől, kollégáimtól, fórumtársaimtól, az általában a leabaloldallal, mocskoszsidókéscigányok, halálalliberálisokra, pozitívum szinte semmi, félreértés ne essék a másik oldal sem jobb!)

Serio 2008.03.28. 10:41:44

_sokadik:

"az alacsony adók, befelé tóduló multitőke, szárnyaló GDP-növekedés, nem jelenti automatikusan azt, hogy távon nőni fog az átlaglúzer életminősége.
...
szóval: _nekem_ soha nem lesz ugyanaz az érdekem mint a vállalkozódnak. Nekem az az érdekem, hogy a vállalkozótól pontosan annyit vonjon el az állam, amit még hajlandó kiizzadni, és abból minél nagyobb részt osszon vissza ellopás helyett."

Magyarul proletárként, mi több, kommunistaként gondolkodsz. :) no offense meant.
Nem, nem ez az érdeked. Az az érdeked, hogy a munkaadódnak alacsonyak legyenek a terhei, azzal kiegészítve, hogy szigorú munkajog kötelezze a neked járó megfelelő fizetés, szabadság, stb. kiutalására.
Mert akkor több lesz a fizetésed, és nagyobb eséllyel kapsz munkát, vagy tarthatod meg az állásodat.

Persze mindig vannak olyan emberek, akik szívesebben kapnak pénzt szociális alapon (magyarul alanyi jogon, mert ők emberek), mint munkáért.
Amit te felvázolsz, az a rendszer a munkát BÜNTETI és a léhűtést, a kriminalitást JUTALMAZZA.

Azon kívül pedig, ha olyan rossz neked az állásodban, tessék nekiállni vállalkozni. Vagy keresni másik állást. Ja, akkor dolgozni is kéne?

Joghallgató 2008.03.28. 10:44:06

Csak egyérteni tudok Leone007-el.Énis olvasni szeretnék a modern konzervativizmusról,nézegettem a linkeket is,ott volak elég jók is.Szóval valaki adjon tanácsot,ha tud,hogy hol lehet utánaolvasni a modern konzervatívizmusnak.Mert ugyan eddig joghallgatóként elég sok politológiát,államelméletet politikai szociológiát tanultam,de ott is csak a nagy általánosságok jöttek ki.

CCCP 2008.03.28. 10:48:24

leone007
CCCP: Látom a fától az erdőt hidd el :-)
Mintha Medgyessyék béremelése előtt pont minimálbér lett volna a fizetésem. És mintha pont nem ő lett volna kormányon amikor annyi volt a fizetésem. Az előbb azt írtad mekkora iszonyatosan sokba került a fizetésemelésem, most meg már csqak morzsa.

Nem akarok udvariatlan lenni, de nem látod.
Akkor is dolgoztál már amikor még csak 21000Ft volt a minimál bér, Orbánék vitték fel 42000ft-ra, annyira amennyibe nem rokkant bele a gazdaság. Előtte meg volt a fizetésem 10500Ft. Amit itt leírtam az a fa, az erdő az az hogy miért ennyi. Az erdő: 40 év szocialimus technológia lemaradása, szellemileg leamortizált társadalom, 20 milliárd $ adósság. Ettől van az 98k ma fizetésed. Persze mindezt lehetne részletezni is.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.28. 10:50:50

Gerzson,

köztünk annyi különbség mindenképpen van, hogy én valszeg nem fogok OV mellett állni (?), amikor az ország uralma alatt hasonló helyzetben lesz, mint most a koala uralma alatt. De persze, ez most még csak akadémikus felvetés, mert sosem volt még ilyen helyzetben, és remélhetőleg nem is lesz.

Mindenesetre, az okok, ami miatt a koalíciót magát tartom károsnak az országra nézve, azok szépen le vannak írva a posztban. Ehhez vedd még hozzá a napi híreket, tetszőlegesen, hogy azt gondoljam, hogy inkompetens, tehetségtelen, és arrogáns banda irányítja rosszul az országot. És itt az utolsó jelzőn van a hangsúly. Nyilván nem fogják azt mondani, hogy ők tehetnek róla, az ellenzék tehet róla.

Szavam nem lenne ideológiák mentén, ha GyF amellett, hogy személy szerint vállalhatatlan, de az ország prosperálna, és nem pont azt fontolgatnám, hogy a cégem bizony Szlovákiába megy.

TFL · http://civilzone.eu 2008.03.28. 10:51:15

egyiketsem:
"Csak ha nincs más, nem emelkedik ki újabb erő, akkor csak leváltani tudjuk az egyiket, ha a másik elkurvult."

Hát igen, ez az A mondat...
- amivel egyet kell érteni, mert vágyak nincsenek, csak történelmi helyzetek, választani a közül lehet, ami van
- amivel nem lehet egyetérteni, mert kurvultat kurvultra váltani nem váltás, sőt, adott esetben rossz, mert hogy a régen hatalmon kívül levő kurvult első dolga a hatalomra kerülve az lesz, hogy a másik kurvultat a hatalomból végleg kiszorítsa

Szóval erről szól most a nagy magyar valóság, és én tényleg nem tudom....

Serio 2008.03.28. 11:04:51

Igenis lehet jobb, az ilyen _sokadikok ellenére is. :)
Én a magam részéről úgy gondolom, hogy az a megközelítés, amit Orbán Viktor vázolt fel a Gyurcsány-csomag születésekor, járható út. A kommunisták szeretnek röhögni rajta, mondván nem lehet egyszerre adót csökkenteni és kiadásokat növelni.
Általában nem lehet, persze. Ahol viszont az ország megtermelt javainak jelentős része szürkegazdaságban keletkezik és cserél gazdát, ott lehet. És nem APEH kommandókkal, mert Tölgyessy TÉVED. Kísérleti bizonyíték mutatja, hogy a magyar igenis befizeti a viselhető és egyszerűen adminisztrálható adót - az EVA bevétel a bevezetés évében jelentősen meghaladta a várt összeget. Érdekes módon az emberek bevallották azt is amit addig nem.

A magyar ember nem velejéig romlott, csak el van nyomva. Egy olyan kormányzat, ami nem megnyúzni akarja, joggal várhatja el ettől a nemzettől az együttműködést, akár adófizetési morál, akár bizonyos területeken történő megszorítások, érdeksérülések esetén.

Persze a papírnyaló, aki egész nap semmit nem csinál, majd felveszi a minimálbér kétszeresét, az úgynevezett "lúzer", akit _sokadik említett és saját magával azonosított, az tiltakozni fog majd ha megszűnik az állása.
De sajnos ez már csak így van. Biztos a tolvajok és rablók is tiltakoztak, mikor Hammurabi törvénybe iktatta, hogy a lopás és rablás büntetendő.
Az idősekről, akik magatehetetlenek, valóban gondoskodnunk kell, de nekem munkaképes ember ne pofázzon arról hogy ő micsoda vesztese a változásoknak. Tessék tanulni, dolgozni! Aki dolgozik az enni is fog, ez már csak így van.

Atari 2008.03.28. 11:05:00

rj:"Ezért haragszom kurvára minden olyan faszfejre aki GYF büntetésébôl szavazott 3 igennel, mert nem érti a barom hogy nemcsak saját hanem gyerekei jövôjét baszta el ezzel. Nem, lát a saját orránál tovább a szerencsétlen."

Még hogy nem gondolok a gyerekemre?! Épp ezért szavaztam a tandíj ellen, és ezért jár a gyerek kéttannyelvűbe.
Mert megmondta Gy. "igazmondó" Ferenc: "El is lehet innen menni!"

Miért kell nekem okosabbnak lennem, mint a politikai elitnek? Miért nem lehetett Öszödhöz hasonlóan kiállni (nem az elvtársak elé, hanem a közszolgálatiba) azzal, hogy szar a kassza, fizessen mindenki 300 forintot?
Azt mondták a fizetett PR-szakemberek, hogy kissebbet bukik a párt, ha úgy mondjuk, hogy eddig ingyen kaptátok, ajándékként?

leone007 2008.03.28. 11:10:40

CCCP: OV bevezette a minimálbért, aztán azóta emelgetik, leírtam már mi a bajom vele. Orvosi fizetést speciel OV kormánya nem emelt, csak a minimálbért vitte fel odáig. Ebben sok jót azért én nem látok.

És a recesszió beindítása Orbánék műve. Tudom kicsi nyitott gazdaság és épp ez volt a világban (mármint recesszió), ami nyilván ide is hat, csakhogy OV-ék nemtudtak vele mit kezdeni, a Bokros csomag összes jó elemét megszüntették, mert azt jól lehetett kommunikálni, még a gazdasági hanyatlás beindítása árán is, amit aztán elneveztek "magyar modell"-nek, amit utána 7 évig folytattak a a következő kormányok. És ezt most szívjuk. Nem hiszem, hogy a "magyar modell" feltalálói a 2002es nyertes választás után megtagadták volna édesgyermeküket. Mindkét félnek megvan a maga szerepe abban, hogy itt tartunk, én a feltalálót látom nagyobb tettesnek, te azt aki a találmányt 7 éve használja.

Gerzson · http://gerzsonka.wordpress.com 2008.03.28. 11:22:22

Atari!

Azzal, hogy a tandij ellen szavaztal olyan szinten kibasztal a gyerekeddel (mar elnezest az eros fogalmazasert), hogy nem hiszed el!

En latom mi megy manapsag az egyetemeken! Tobb diplomas egyetemi docenseket kuldenek ido elott nyugdijba, mert nincs az egyetemnek penze megfizetni oket. A helyuket ki veszi at? A 25 eves tanarseged, akinek egy kb kozepiskolai szintu kerdes felvetese utan izzadnia kell, mert nem tudja a valaszt!

Vagy a rahedli egyetemista, aki csak azert jar oda, mert lusta dolgozni!

Errol miert nem beszel senki? Mert kenyelmetlen lenne? Rendben adjanak tobb penzt az egyetemeknek! Mibol? Sajnos (foiskolai hallgatokent az alsobb kozeposztalybol) Bokros Lajossal ertek egyet: Tudomasul kene venni vegre, hogy az egyetemi tanulmany eletre szolo nagybefektetes!

CCCP 2008.03.28. 11:23:36

Leone007

Jól mondod a recessziós gazdasági környezetben produkált az ország az Orbán kormány alatt 4% körüli növekedést. 2006-ban csak lestem hogy az akkori ellenzéknek egy bíráló szava nincs gazdaságra nézve. Én ekkor hittem el hogy tányleg haladtunk. Meggyesi mondta: A gazdaság jó állapotban van 2007-ben be lehet vezetni az eurót.

Ezután viszont egy felelőtlen osztogatás kezdődőt amit nem bírt el gazdaság közelről sem, külföldi kölcsönből finanszírozták. Az Orbán kormány alatt csökkent az államadóság mértéke.

Amúgy szívem szerint én többet is adnék az, orvosoknak, tanároknak. De külföldi kölcsönből egy fillért sem, pedig a feleségem tanár, és én is tanárként végeztem.

Gerzson · http://gerzsonka.wordpress.com/ 2008.03.28. 11:26:46

Sirva konyorgok, mondja mar meg nekem valaki, mitol lesz jobb az egyetemi oktatas, hogy forrast vonunk ki belole? Az miert erdeke a gyereknek, hogy az egyetemnek ne legyen penze? Hogyan fogjak megoldani?

Novelik a koltsegteritesesek aranyat! Nincs mas ut! Azok pedig nem ilyen kis evi 105k forintot fizetnek, hanem a teljes kepzesi dijat (tobb szazezer forint per szemeszter alkalmankent). Na ha valami, akkor ez igazsagtalan!

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.28. 11:33:17

Gerzson,

csomó politikus van aki csak szórakozni és saját gesztenyét kikaparni jár a minisztériumba. :)

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.28. 11:34:18

Gerzson,

a forrást nem mi vonjuk ki, hanem a kormány. Csak ősztől lett volna fizetős.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.28. 11:44:09

Gerzson,

A konkrét probléma az, hogy ingyenességről beszélnek, miközben nincs ingyen, hisz a 2. legtöbb adót fizetjük Európában. Ez szimpla hazugság volt, sosem volt ingyen.

A konkrét probléma az, hogy a reform arról szólt, hogy több adó, kisebb költségvetés, kisebb állam.

A több adó megvalósult, a kisebb költségvetés, kisebb állam nem. És itt most nem arra gondolok, hogy a több adó mellett még mi is fizessünk, hanem az, hogy az állam maga nem lett olcsóbb. A leépített emberek visszaszivárogtak, csak a szolgáltatási ágazatokat csökkentették, aminek eredményeként a 2. legtöbb adó mellett sokkal rosszabb szolgáltatást kaptunk.

Egyoldalú, pénzbeszedésen alapuló politikát nevezel reformnak, ami állóra fékezte a gazdaságot. És itt tartunk most. A Fidesz szerint lehet másként, én szeretném látni.

leone007 2008.03.28. 11:47:28

CCCP: kezdem megszeretni ezt a blogot, tájékozott, kulturált vitapartnerekkel öröm a vita, és frissíti a lelket meg a szellemet. A test örömeiről meg gondoskodik a Bűvös szakács blog :-)

A gazdasági növekedés épp lecsengőben volt OV idejében, köszönhetően a "magyar modellnek", beindulását viszont a Bokros csomagnak köszönheti, annak hosszútávú hatásai érvényesültek amikor OV volt kormányon.

Az osztogatás valóban rendkívül felelőtlen volt, és nem kölcsönből kellett volna, ebben maximálisan egyetértünk.

Most mennem kell, még fogok írni sokat, ide is meg, találtam egy másik jó topicot a working doctors-ost. :-)

De tényleg, jelöljön már meg valaki jó forrást vagy írjon egy jó cikket a modern konzervativ gondolat és a konzervatív ember értékeiről.

CCCP 2008.03.28. 11:50:51

2006-ban csak lestem hogy az akkori ellenzéknek egy bíráló szava nincs gazdaságra nézve.

Javítás: nem 2006-ban, hanem 2002-ben.

leone007 2008.03.28. 11:54:47

Na még egyet gyorsba'

egyiketsem: épp a kormány kommunikálta, hogy elég a látszatingyenességből. És OV retorikájában érhető tetten a régi rendszer nosztalgiájából való építkezés. A fent említett idézet, (hogy mostantól nem ez emberek, hanem az állam fizet) messze nem arra utal, hogy nem ingyenes az eü, és az oktatás.

Azzal persze senki sem foglalkozott, hogy mik a konkrét pozitív illetve negatív hatásai a díjaknak. Mentek a teóriagyártások, félreszámolások, ijesztgetések. Mindehhez társul 2 rosszul kommunikáló eü miniszter, a hitelesnek tűnő - ám önmagát sokadjára lejárató - orvosi kamara ellenkampánya, és a magyar ember "minek fizessek velemiért emi eddig ingyen volt" mentalitása, és a "ha nagyon nyernek az igenek, az azt jelenti, hogy GYF nem legitim" hazugság bekajálása. (érdekes, most nem is nagyon jön elő OV ezzel, mert tudja hogy baromság.) Na befejeztem, mert mennem kell tényleg.

Szép napot mindenkinek! :-)

Gerzson · http://gerzsonka.wordpress.com 2008.03.28. 12:12:06

CCCP:
Persze, hogy nem volt! Akkor be kellett volna vallaniuk, hogy ok is hazudtak a kampany alatt - meg tobbet, mint a szocik.

Gerzson · http://gerzsonka.wordpress.com/ 2008.03.28. 12:16:36

Ja, 2002... Volt azert, csak nem erre fektettek a hangsulyt, hanem a lejaratokampanyba - amiben valljuk be, volt igazsag rendesen. Gazdasagi szempontbol az alultervezett inflacio, es a 7 helyett alig 4%-os gazdasagi novekedes kozponti tema volt a kampanyukban.

Kovacs Laszlo tetszett, amikor Pokorni pirult elotte a tv-vitaban, es megszolalni sem tudott: "Ugye maguk azt igertek, hogy megallitjak a kozpenzek elfolyasat. Hat ezt az egyet vegulis betartottak, mert itt folyasrol mar nem beszelhetunk, ez mar kozpenzek omlese." :)

Na mindegy.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.28. 12:39:20

Az alutervezett infláció eszközével azóta is él a koala.

Az SZDSZ lop-stop kampánya volt a legszebb, most így visszagondolva... és utána Kuncze "el a kezekkel a családomtól" Gábor. :)

Emlékszem én Megyó dadogására is, meg GyF-re, amikor mondja OV-nek, hogy "elnök úr, vonja vissza, hogy mi fizetőssé tennénk az egészségügyet!" :)

Folytathatjuk napestig, látom, nem veszed észre a másik szálat. :(

De Gerzson,

mondtad már párszor, hogy a Fidesz sokkal többet lopott. Tudnád ezt számszerűsíteni? Csak mert megrögzött jobbosok azt mondják, a koala sokkal többet lopott. Valaki előállhatna már számokkal, hogy közé tehessem a kacsacsőrt. (Tényleg számít? Mind nagy tolvaj...)

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.28. 12:42:41

Leone,

"egyiketsem: épp a kormány kommunikálta, hogy elég a látszatingyenességből."

Nem, azt kommunikálták, hogy elég az ingyenességből. Ingyen, ingyen, ez folyt a csapból. Gondolom retorikai fogás volt, de rosszul sült el, mert erre csak egy válasz lehetett: akkor mire fizetem én a havi többtízezer Ft TB-t?

A másik, hogy a látszatingyenesség kapcsán került a számlára a szolgáltatás értéke, amit az OEP fizet utánad. Mivel a TB-t, adót nem csökkentették, ez keményen bújtatott újabb adóemelés volt, lásd előző bekezdés.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.28. 12:43:24

GyF jogilag legitim.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.28. 12:48:52

Hovatovább, annyira legitim, hogy ha én pl. közölném, hogy olajat találtam, aminek árából megépíthetjük az égig érő paszulyt, de csak akkor mondom el, hogy hol, ha megválasztotok - és ti megválasztanátok, és én az első nap közölném, hogy hülye barmok vagytok, l****sz a seggetekbe, és után elkezdeném megépíteni a 11-es Metrót az egészségügyre szánt pénzből, Debrecentől Hegyeshalomig, és egy tartalékot mellette, ha az egyiket takarítani kell, akkor is legyen mellette másik - akkor is legitim lennék, és ha ez Nektek nem tetszik, akkor a 18szorosára felduzzasztott rohamrendőrséget küldeném rátok teljesen jogosan és demokratikusan kilőve a szemeteket, és utána utasítást adnék a bíróságnak, hogy rapid eljárást kérek, bizonyítékok nem érdekesek. Mindezt teljesen jogosan, és még a rendőrfőnök is a kilőtt szemek után kaphatná a prémiumot. :)

Lehoczki Viktor 2008.03.28. 12:55:40

Nem vagyok demagóg, de lehet, hogy nem vagyok teljesen jól tájékozott.

Tudomásom szerint Szájer József, Áder János és Semlyén Zsolt még sosem hazudott.

Mondana valaki nekem 1 embert az MSZP és SZDSZ vezetők közül, aki még sosem hazudott.

Gerzson · http://gerzsonka.wordpress.com 2008.03.28. 12:56:16

egyiketsem:
Meg kell cafoljalak, rosszul emlekszel!

Abban a vitaban OV azt mondta, 300k lesz egy mandulamutet. Ezt meg sem probalta senki azota sem. Ezert volt HAZUGSAG, amit OV allitott. A vizitdijat elhallgatta, de azert legyunk mar kepesek objektiven tekinteni a vilagra! A vizit-dij, es a fizetos egeszsegugy ketto olyan fogalom, amik koszono-viszonyban sincsenek egymassal. Az egyik egy lakossagi hozzajarulas, amellyel tudatositod magadban, hogy nincs ingyen-ebed. A masik egy szolgaltatas megfizetese piaci aron!

Ugyanebben a vitaban Fleto megemlitette, hogy tandijra a felsooktatasban szukseg van. A valasztas elott voltunk. Mindenki tudhatta, hogy tandijat akarnak, megha ilyen alacsonyat is, mit amilyen lett volna, es aminek eltorlesevel az egyetemeket - oszinten? oszinten! - kihereltek! Miert is volt, hogy a rektori konferencia egy emberkent allt ki a FER mogott? Biztos part-politikai erdekbol... Na persze. :(

CCCP 2008.03.28. 13:01:14

Gerzsonom!

Romániában 700M Ft-ból építenek egy km autópályát, nálunk szoclib alatt 2.3 milliárdból. A metró spanyol honban 100km 1100 milliárd Ft, nálunk 10km 500 milliárd felett. A spanyolok még el is jöttek volna megcsinálni nekünk.

Ezekről eddig nem tudtál, vagy annyira elfogult vagy hogy ezek az csacska apróságok nem keltik fel figyelmed.

Demszkinek vajon miből telik a horváth országi villákra?

Rohadtul utálom hogy ezeket velem fizettetik meg. És még a nyakamba akarják varni az ingatlan adót.

A Fidesz lopásban csak messze a szoclib-ek után következik.

Gerzson · http://gerzsonka.wordpress.com 2008.03.28. 13:03:10

Lehoczki Viktor:
Vagy visszavonod, vagy azt kell mondjam, demagog vagy!

Szajer, aki jelenleg az EU-ban kepvisel bennunket, a megfigyelesi ugyben azonnal Orban segitsegere sietett, bar tudta, ez a hazugsag hamarosan osszeomlik, es kiderul, minden szava kitalacio!

Semlyen veres szaja igazi "kereszteny" emberrol tanuskodik, aki csak a "szeresd felebaratodat" parancsolatrol feledkezik meg. Egyebkent a parlamenti felszolalasait ajanlom figyelmedbe, ahol folyamatosan csusztat. Igaz, ez nem hazugsag, de azert a bun mezsgyejen lavirozik.

Ader meg szurke eminencias, de 2002-ben a kampany-igergetesbe O is beszallt. Ott voltam egy falunapon, ahol beszedeben nyilvanvalo volt, hogy nem mond igazat!

Demokraciaban oszinte politikus meg nem szuletett, ezt nyugodtan elfogadhatod!

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.28. 13:04:33

Mindig csodálkozva néztem ezt a "másik többet" lopott vitát. Egy számot könyörgöm! Ki mennyit lopott?

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.28. 13:06:10

Rájöttem, mi a különbség, Gerzson.

Te arról beszélsz, hogy mi lesz ha a Viki jön, nekünk meg az fáj, ami most van, és azt nem tartjuk jónak. Látsz valami lehetőséget az álláspontok közelítésére? :)

Gerzson · http://gerzsonka.wordpress.com 2008.03.28. 13:08:52

CCCP:
Ismet elmondom! Nem a kormanyt vedem, egyszeruen csak azert, amit csinal, OV-t sokkal jobban ruhellem, mint barmelyik masik faszparasztot!

Autopalya ugyben termeszetesen igazad van, de azert fuzzuk hozza, hogy ebbe a statisztikaba beletartozik a Koroshegyi viadukt is. (Jelzem: normalis orszagokban az ilyen mernoki csodaknak inkabb orulni szoktak, es rekordok konyvebe nevezik, de nem akarok elfogultnak tunni, mert tudtommal csak egy lapos teruletet kellett atszelnie, ugyhogy ilyenekert nem kellett volna hidat epiteni. Sullyedjen az autopalya, ha kell, legalabb occo kinai!) Masfelol kormany legyen a talpan, ha az utepitok kvazi kartellbe tomorulnek. A hid nelkul pedig az autopalya-koltseg 1-1.5 milliard forint korul szokott lenni, es ebben benne van a MAGYAR munkavallalok bere is, mewg hogy allami beruhazasnal csunyan neznek, ha nem fizetsz jarulekot.

Gerzson · http://gerzsonka.wordpress.com/ 2008.03.28. 13:09:38

egyiketsem:
En szeretnem! ;)

Gerzson · http://gerzsonka.wordpress.com/ 2008.03.28. 13:10:44

Lapos terulet alatt (angol bill rulz) termeszetesen mocsarasat ertettem! ;)

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.28. 13:11:40

Oksa. :) És ha OV helyett KL lesz a miniszterelnök?

leone007 2008.03.28. 13:16:46

egyiketsem: az SZDSZ konkrétan a látszatingyenesség ellen érvelt, többször kimondva ezt a szót, így, ebben a formában.

A többivel kapcsolatban meg az a baj, hogy mindkét oldalra ugyanúgy elmondható. A meg nem tartott választási igéretek, a leplezetlen korrupció, a államkassza nyilvános megcsapolása, ezeken nem érdemes vitatkozni. Az lehet, hogy a jelenlegi kormányzat 8 év alatt többet fog ellponi, min OV-ék 4 év alatt, de ez semmit nem jelent, ettől még nem jobb OV, ettől még nem kell rászavazni.

Ami a lényeges különbség számomra az a mindennapokban megjelenő demagógia/hazugság, és igen, javarészt pont OV pártjából. Ha a kormány azt mondja: az egészségügy nincs ingyen, az igaz ugye? Ha Répássy azt mondja, mostantól az emberek helyett az állam fizet, az meg demagóg hazugság. Ugye az? Belátod ugye te is? És persze volt nemtomhánymillió román aki majd idejön dolgozni és nem lesz munkánk. Csak ilyenből sokkal kevesebbet lehet felsorolni, mint a fenti Répássy féle baromságból. Sajnos.

Nem fizetünk 2x mi? A 3 millió igen szavazó jelentős része 1x sem fizet bakker, és ez a baj. Nekik pont ingyen van.

leone007 2008.03.28. 13:24:37

CCCP: Mindkét oldal autópályaépítései körül lehet érezni a bűzt. A különbség az, hogy a Vegyépszer nem közbeszerzéssel nyert, a jelenlegi kivitelezők meg megkartellezték azt. Így is, úgy is mi szívjuk meg, ez igaz, de a második esetben lett volna lehetőség a jó árra - és vedd figyelembe az utóbbi ügyben a GVH ki is rótt némi bírságot, a labda a NA Rt térfelén van, ő még perelhet is. A vegyépszert viszont nem lehet már elővenni.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.28. 13:24:48

Gerzson,

ok. Ha Te ennyire utálod OV-t, valószínű megérted, mit érzünk mi GyF-fel szemben. Okokat tudunk felhozni rá csípőből. Eddig egyetértesz?

Leone,

kiegyezhetünk egy "volt ilyen is"-ben, mert nehezen tudnék utánakeresni, meg tényleg lehetett ilyen is. Nekem így jött át.

Attól függetlenül, én nem akarok azért fizetni az X10.000 adómmal + már 4% is, mert van aki nem fizet. A tandíjjal viszont nem értek egyet úgy sem. Az oktatás a jövő záloga, az állam nyomjon bele pénzt az adónkból, én nem sajnálom rá, sőt keveslem. Olyan kevés összegről van szó, hogy amiket elszórnak feleslegesen másra, már csupa einsteint lehetett volna képezni. Vagy ne beszéljünk a tudásalapú társadalomról, ha nem vagyunk hajlandó befektetni.

Visszatérve,lehetett volna úgy is, hogy akinek nincs rendben a TB jogviszonya, az fizet, illetve a munkanélküli is fizet.

Egyetértek a demagógia kérdésben. Eddig az összes magyar ellenzék demagóg volt, ők is azok. A kormányok sem szándékoznak együttműködni az ellenzékkel, nincsenek közös, ciklusokon átvivő közös pontok.

Egyiknél sem. Ergo itt max. X=X helyzet áll fenn, hacsak nem tudod számszerűsíteni... vigyázni kéne ezekkel a "de ők többet" dologgal. Én hajlandó vagyok egálba venni, már csak azért is, mert szerintem nem létezik kisebb gazember meg nagyobb gazember, csak gazember. És sajna majdnem mind az.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.28. 13:25:27

Leone,

majd fogod érezni megint, mert pontosan ugyanúgy épül a Déli Áramlat, mint anno az autópályák.

CCCP 2008.03.28. 13:26:16

Gerzson!

Ader meg szurke eminencias, de 2002-ben a kampany-igergetesbe O is beszallt. Ott voltam egy falunapon, ahol beszedeben nyilvanvalo volt, hogy nem mond igazat!

Nagyon szelektív az emlékezeted.

Hát a Fidesz főigérgetése a családi kedvezmény volt 2002-ben. Ez egy szép hangzatos dolog, de nem káros. Az MSZP ígérgetése: 50%-os bér emelés, 13 havi nyugdíj.

Megyót elzavartak: jött a 100 kislépés programja vagy hogy a fenébe nevezték.

Most szarul a szoclib szénája, jön a következő osztogatás: új tulajdonosi program. Amiből az országnak az a fele akiknek erre tényleg szüksége volna kifog maradni, mert a minimálbérből nem lehet kiszorítani semmit.

Gerzson · http://gerzsonka.wordpress.com/ 2008.03.28. 13:28:38

Megerteni megertem, amit Fletoval szemben ereztek, es - felreertes ne essek - egy percig sem akartalak meggyozni titeket, hogy pedig o az isten. Egyreszt mert jomagam sem komalom, masreszt mert jol tudom en, hogy szarhazi mind!

KL for prezident! :D Ot azert tudnam elkepzelni miniszterelnoknek, mert jobbrol meg O az egyik legkorrektebb!

leone007 2008.03.28. 13:31:20

Semlyént meg hagyjuk ki. Egy szalonidióta, aki képtelen még az alapfokú toleranciára is. A fő keresztény. A magyar politikai élet legszánalmasabb figurája.

CCCP:
Hogy Demszki horváthországi nyaralója honnan van?
1. mi közöd hozzá?
2. ha gyanús mejnen rá az APEH
3. Van olyan vízszerelő ismerősöm akinek van horváthországi nyaralója. Erre gyűjtött, megvette, mert pont volt egy oylan időszak, amikor olcsón hozzá lehetett jutni.
4. emlékszel milyen körülmények közt robbant ki ez az ügy? (Hannoveri villamosok ügye megvan?)

Mi marad meg benned az egész botrányból? Hogy a Demszkinek bezzeg van, mert tutira lopott, hogy legyen neki. Értékét ismered az ingatlannak? Tudod bizonyítani, hogy korrupciós pénzekből vette? Nem.

Lehoczki Viktor 2008.03.28. 13:39:00

Gerzson te az a fajta ember vagy akinek nincsenek érvei.
Te nem tudsz érvelni csak rossz példákkal.
Én is FLETÓ mellett állnék ki a tandíj mellett, ha azt mondaná nekem holnaptól minden egyes befizetett tandíj forintból növelhetem e fizetésem, egyébként meg kevesebbet kapok.
Neked nyugodt szívvel mondom: Bagoly mondja verébnek, hogy nagy fejű.
Neked többet nem válaszolok, mert úgyis meddő vita lenne.
Egy dolog miatt írtam csak, mert már utálom azt a sok idióta MSZP és SZDSZ mellett érvelő nyomoroncot akik miatt ma itt tartunk.
Egyébként nem szeretem én sem a Fideszt, nem komálom én sem egyik mostani pártot sem.

Az archívumomból előkereshetném, hogy melyik fél miatt mennyi a veszteség, de a 100-szoros kár az MSZP-SZDSZ koalíciónál van és volt.
Gerzson a nagy okosságoddal megtudnád mondani mennyi volt az államadósság 1998, 2002 és 2006-ban.
Ezek elég jó mérőszámok szerintem, hogy melyik kormány mit tud.
Megmondanád mennyi a munkanélküliségi ráta a fenti 3 időszakban és azoknak a száma akik beleszámítanak munkaerőpiacon való részvételükkel a munkanélküliségi ráta számításába.
Érdekelne hány embert vettek fel irodai munkára csak, hogy javuljon a munkanélküliségi ráta.
Érdekelne mennyit költötöttek bútorokra új autó beszerzésekre, mobiltelefon vásárlásokra a kormányok az 1998-2002, 2002-2006 közötti időszakokban.

Az autópályák építésének kilóméterenkénti ára hogyan változott 1998-2002 és 2002-2006 között.

Elárulom mindenben veszít az MSZP-SZDSZ kormányzás.

Tud valaki példát mondani, arra miben volt jobb az MSZP-SZDSZ kormány, mint a többi (csak olyan pozitívumok érdekelnek, melyektől bárkinek jobb lett ebben az országban, nem számít hogy ők ügyesebben táncolnak)?

CCCP 2008.03.28. 13:39:57

Gerszon!
Emlékezetem szerint ezt az árat még a viadukt építés előtt mondták ki. De vegyük a horváth autópályák árát alapul annak csak a dupláján építjük az autópályákat.

Leone007:

Jól emlékszel a Vegyépszer épített a Fidesz alatt autópályát és valóban pályáztatás nélkül. De még úgy is sokkal olcsóbban mint ma pályáztással. Jól tudom hogy a vegyépszer magyar cég, ha igen akkor bárcsak mindig ők építenének.

Egyébként azért is lett olyan drága az autópálya építés mert a Strabag fő vállakozó, a Vegyépszer meg az alvállakozója lett. Na most, ha Vegyépszer elkéri amit kért annak idején , arra meg Strabag rárakja amit ő akar, akkor kijön hogy miért olyan drága a magyar autópálya.

leone007 2008.03.28. 13:42:50

egyiketsem: "A kormányok sem szándékoznak együttműködni az ellenzékkel, nincsenek közös, ciklusokon átvivő közös pontok. " ezzel nagyon egyetértek, és ezt is a magyar politikai elit egyik főbűnének tartom.

A lopásról meg ugyanaz a véleményem. Nem tudjuk pontosan mennyi, csak azt, hogy sok. Nem kicsit. Lehet, hogy a a demagógia alkalmazása ellenzéki kényszercselekedet, ezen az aspektuson még nem gondolkoztam, lehet, hogy igazad van, 2010 után meglátjuk fordul-e a kocka. Én nem hinném...

CCCP:
Az új tulajdonosi program kapott már hideget, meleget, de amíg senki nem tud róla igazán semmit, addig óvatosan az ítélettel. Állítólag lehetne jól is csinálni, nem úgy, mint a kárpótlást.

CCCP 2008.03.28. 13:48:48

Leone007!

Úgy látom Demszki a szíved csücske. Két villája van 150M Ft értékről van szó. A vagyon bevallásában meg valami pitiáner jövedelem és vagyon volt kimutatva.

Az a közöm hozzá hogy a drága metró árból oda is csorog valami, úgy szokott az ilyen lenni.

leone007 2008.03.28. 13:49:43

"Az autópályák építésének kilóméterenkénti ára hogyan változott 1998-2002 és 2002-2006 között."

"Jól emlékszel a Vegyépszer épített a Fidesz alatt autópályát és valóban pályáztatás nélkül. "

Akkor ezek szerint ne pályáztassunk? Nemá. Ezt azért ne. Hogy az az indok, hogy a közbeszerzés nélküli az olcsóbb lett. A második esetben azért lett drágább, mert a pályázók CSALTAK. Ha befizetik a bírásgot és a NA Rt beperli őket, akkor máris nem ezekkel az árakkal kellene számolni.

Az alvállalkozói lánc sokkal hosszabb. Legalább 5 láncszemből állt már a Vegyépszer idejében is.

A baj az, hogy a sok jó magyar cég nem tud olyan olcsón autópályát építeni, mint az amerikai. Hogy miért, azt nem tudom, de így van. És ne legyen már versenyhátrányban egy külföldi tulajdonú cég egy magyarral szemben. Ugyanúgy magyarok fognak dolgozni az utakon, ugyanúgy befizetik utánuk a járulékot. Főképp akkor ne legyen hátránya, ha olcsóbban, hatékonyabban állít elő ugyanolyan, vagy jobb minőséget.

leone007 2008.03.28. 13:52:57

CCCP:"Az a közöm hozzá hogy a drága metró árból oda is csorog valami, úgy szokott az ilyen lenni."

Naaaa... ez színtiszta demagógia. Bizonyíték? Ráadásul amikor a nyaralóügy elindult még sehol nem volt metróépítkezés. A nyaraló áráról honan tudni ilyen pontosan? Szerepel a vagyonbevallásában? Linket tudsz hozzá adni?

Amíg nem tudod bebizonyítani, hogy korrupciós pénzekből vette (és mondjuk az APEH sem) addig - sajnos - semmi közöd hozzá. Attól, hogy valaki közszereplő, még nem turkálhatsz a zsebében.

leone007 2008.03.28. 13:54:04

Még valami. Demszki nem a szívem csücske. Csak hiányolom a BIZONYÍTÉKOKAT. Mert azok sokkal közelebbb állnak a szívemhez. És kérlek ne menj el ebbe az irányba, olyan méltatlan lenne.

strucc 2008.03.28. 13:56:49

talan azon is lehetne gondlkozni bár most sokan megfognak kozveni ezert, hogy a nagy allami bizniszekbe ne tejeljenk mar annyit az allamnak (adók-járulékok) leven nem maguknak epitik az autopalyat hanem mindekinek, igy talan olcsobb lehet(ne) igaz kevesebbet kapna vissza az allam a kifizetett pénzből...szoval a vegen meg kiderülne hogy igy dragabb es ha minnel több adót és járulékopt ventek ki akkor a végén már igyen lesz hisz minden penz visszafolyik :)

mindenesetre tenyleg felvazolhatnak tetelesen hogy miert annyi a spanyol metro es miert ennyi a magyar...

leone007 2008.03.28. 13:59:19

Ja. A múltkor belebocsájtkoztam egy vitába a Demszki féle korrupcióról (hogy ti. nincs rá kimutatott bizonyíték) és erre a jobboldali ismerőseim azt mondták, hogy akkor nem való oda ahol van, mert nincs meg a magáához való esze, hogy lopjon. Na ez már szép mi? ha lop azért menjen, ha nem lop akkor meg azért.

leone007 2008.03.28. 14:01:18

"mindenesetre tenyleg felvazolhatnak tetelesen hogy miert annyi a spanyol metro es miert ennyi a magyar..."

Nem akarom szét flamelni a topikot, de ez engem is rohadtul érdekelne. Autópályákról már nagyjából sejthetjük, hogy miért olyan rohadt drága az Erdélyben épülőkhöz lépest, de ott is jó lenne valami tételszerűséget találni.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.28. 14:11:32

Leone,

Azért, mert az nagyrészt kéregvasút volt, és más építési viszonyok között. Ha ezt is figyelembe veszed, akkor már csak kétszer drágább a normálisnál a magyar módszer. :)

Az autópálya főleg annak fényében fura, hogy amint lejjebb nyomták, tönkre is ment egy cég. Csak nem a túl magas munkaerő-adó?

S ezt meg lehet magyarázni Vikivel? Ez az, ami a szakértelemről szól:

index.hu/gazdasag/magyar/aszgz080328/

Nem fog megfordulni a kocka, mert ha nem vehet részt a kormányzati munkában, akkor mit csinálhatna? Bólogathatna, hogy igen, ezt én is így csinálnám? Nem erről szól a politika, kizárólag a 4 évenkénti választásokról.

Mindenesetre, az a véleményem, hogy ha tisztelt kommentezőtársak el tudnák fogadni azt, hogy X=X, főleg azért , mert nincsenek számok, valamint azt, hogy (OV*(emo)) = (GyF*(emo)) az egyiketsem-féle oldalfaktor figyelembe vételével :), akkor lehetne végre arról is beszélni, hogy mi az, ami el van kúrva, nem is kicsit. És most. :(

Lehoczki Viktor 2008.03.28. 14:12:53

Hova lett a főváros vagyona?
2002-ben dolgoztam a Budapest Fővárosi Vagyonkezelőnek (BFVK). Akkor még voltak értékpapírok Budapest tulajdonában. Most már nincs szinte semmi.
Akkoriban volt MOL részvénye a BFVK-nak 4500 Ft fölötti volt árfolyam, BFVK az államtól 1000 Ft névértéken kapta. 4100 körüli árfolyamon eladtak belőle, mert magasan volt az árfolyam. És nem azt mondták, hogy 4500-4100 Ft a realizált veszteség, hanem 3100 a nyereség, mert 1000Ft-hoz képest nyertünk.
Minden értékpapír eladás szinte kivétel nélkül így bonyolódott. Rossz volt nézni a kótyavetyélést. Nem tehettem semmit.
Na ennyit a demagógiáról.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.28. 14:13:00

Mondjuk az erdélyinél azért van a speciális román módszer is, most hallottam a rádióban pár napja: az építő leáll, mert nem fizet a román kormány. :) Ja ha csak így nem. :D

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.28. 14:15:07

Pont azért nincs értelme a korrupcióról vitatkozni, mert nincsenek számok, bizonyítékok. Marad a színtiszta teljesítmény.

Demszkyvel sem a horvátországi nyaralója a bajom.

Joghallgató 2008.03.28. 14:54:02

Semjén nem Semlyén,hanem Semjén!:)

leone007 2008.03.28. 15:03:22

egyiketsem:

egyetértünk. később leszek, teljesítményt értékelünk. az idézett cikk elszomorító.

LV (ha megengeded a rövidítést):

Igazad van, ez színtiszta lopás, az érv meg hazugság. De az "na ennyit a demagógiáról" viszont nem az, mármint nem érv, és azon kívül, hogy bizonyítja, a BFVK-nál loptak 2002-ben nem cáfolja, hogy OV demagóg, sem pedig nem erősíti azt, hogy GYF az.

Lehoczki Viktor 2008.03.28. 15:33:05

Leone007

Bocs a BFVK-nál nem tudom, hogy loptak-e, ez az én ismereteim szerint hűtlenkezelés. Arra nincs bizonyíték, hogy ki vette meg olcsón a papírokat.

A BFVK A Budapest főváros cége tehát Demszky hatásköre ellenőrizni. Itt nem a kormányról csak az SZDSZ "hozzáértéséről" írtam.

___________________________ (törölt) 2008.03.28. 20:42:26

Leone,

"És ne legyen már versenyhátrányban egy külföldi tulajdonú cég egy magyarral szemben."

Húúúú, erre sokan ugranának :-) De, azt hiszem, igazad van - talán pont ez az az eset, ahol, esetemben kivételesen, valóban a demokratikus-szolidaritási elvet kell nézni. Ha, teszem azt, a dán marhahús importjával félmillió magyar vevő jól jár, mert olcsóbb, ötezer gazda meg rosszul, mert nem veszik meg tőlük a magyar marhahúst, akkor inkább a félmillió érdekeit kell nézni.

Persze erre lehet azt mondani, hogy igen, de ha tönkremennek, azzal csökken a társadalom összesített jövedelem-termelő képessége. Csakhogy az a félmillió mit csinál a megspórolt pénzzel? Elkölti valami másra. De ha az is külföldi termék? Na ez valóban komolyan hangzó érv. De. Ha _minden_ külföldi termék, akkor mi a bánatból kereste az a félmillió azt a pénzt, amit a marhahúsra költ? Valamit csak exportálunk cserébe, hiszen a külföld alapvetően nem színes papírdarabokat akar kapni a termékeiért cserébe, hanem valami terméket.

___________________________ (törölt) 2008.03.28. 20:46:57

Ja, azt felejtettem el hozzátenni, hogy ez akkor igaz, ha csak gazdasági szempontokról beszélünk. Természetesen vannak más szempontok is. Például: ha minden parasztból mérnök lenne, hosszú távon, mondjuk, az a gazdaságnak nagyon jó lenne, de például a hadseregbe jellemzően parasztgyerekek szoktak jelentkezni, szóval annak nem annyira. Ez nem annyira pénzkérdés - a tipikus városi gyerek csilliárdokért se szívesen lövetné el a tökeit.

leone007 2008.03.28. 20:59:47

Shenpen.

Örülök, hogy egyetértesz velem. Azt is tedd a képbe, hogy a te példádban 5000 magyar gazda áll igazi versenyben a - mondjuk - dán marhahússal, és emiatt előbb utóbb vagy hatékonnyá válik a termelésük, vagy minőség vagy mennyiség irányban elindulnak valamerre amerre megtalálják a saját piacukat. Vagy befejezik a tenyésztést és csinálnak valami mást amiben fel tudják venni a versenyt. Viszont ami jó, az az, hogy versenyképessé válnak európai piacokon, tanulnak, fejlődnek, befektetnek. És ezzel korrelációban - ideális esetben - több közterhet viselnek. Tudom, hogy a kép ennél sokkal árnyaltabb különösképp a mezőgazdaságban, de a példa akár vissza is vetíthető eredetéhez az autópályaépítéshez. Ha nem vesz meg a Strabag kilóra politikusokat, vagy nem a Vegyépszer kap állami megrendeléseket autópályaépítési tapasztalat nélkül, puszira. Azaz ideális esetben :-)

___________________________ (törölt) 2008.03.29. 00:49:21

Azért szép, hogy a Tankcsapda 9 évvel ezelőtt megjósolta Gyurcsányt:

Való világok peremén tántorgó világtalan
Érzékelő szervek által vezérelve
Nem tehet mást, hinnie kell, hogy hibátlan
A mindent vezérlő vezérelve

Érzelmek tengerén hánykódó hajótörött
Magánya mielőtt végleg magába zárja
Nem tehet mást, hinnie kell, hogy a látóhatár mögött
Végül a szeretet szárazföldje várja

Nem tehet mást, hinnie kell
Nem tehet mást, hinnie kell
Hinnie kell!

Való világok peremén tántorgó világtalan
Érzékelő szervek által vezérelve
Nem tehet mást, hinnie kell, hogy tényleg hibátlan
A Mindent Vezérlő Vezér vezérelve

Tt 2008.03.29. 15:24:39

...és milyen érdekes, hogy Orbánra is igaz ..lehet,hogy 99-ben róla írták ...:)

Dr. Pelikán et. (ferológus) · http://ferologia.blog.hu 2008.03.29. 16:52:34

Kedves gerzson!
Nagy örömmel olvastam hozzászólásaidat, látszik, hogy toppon vagy szoci agymosásban. Jól betanultad a leckét, ezüst hajó stb. Ha olvasnál is, nem csak térítenél tudnád, hogy Keller László államtitkári minőségben vizsgálta 280 milliót elcseszve, az állítólagos fidesz ügyeket, de nem talált semmit, sőt 14 pert vesztett el, többek között az ezüst hajóval szemben is rágalmazásért. Szóval, ha loptak is az oviék jól csinálták, mert egy, nem derült ki, kettő, a gdp arányos adósság állományt 63%-ról levitték a nagy lopkodás közben 52-re, most valahol 65 körül van, a növekedés pedig gyakorlatilag nulla, hiszen, ha az 1,3-ból kiveszed az inflációt és az uniós pénzeket akkor mi marad?
Szóval utáld csak az orbánt és nyugodtan írd is le miért utálod, tudod a jobbik és a miép után a szoci szavazó következik a rasszizmusban, de ne téríts. 2002-től pont megduplázták kedvenceid az adósságállományt 8200milliárdról nőtt 17000 milliárdra, na ez nincs rendben, mert tőlem fletó koma hazudhatna amennyit akar, ha az ország szépen pörögne, de nem pörög. stovább...stovább, de minek.
Üdv pelikán

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.03.29. 17:39:35

Tt,

OV akkora baromságot sosem mondott, hogy "a nemzetnek Prófétákra van szüksége", mint amit Ferenc tesó mondott nemrég, mikor a Parlamentben épp vízióiról számolt be - utóbbi tünetekkel az embereket jobb helyeken kezelik.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.03.29. 17:42:11

főleg úgy hogy a szám nem 99-es, hanem 97-es:)))))))))))))) Így nehezen szólhatott Oviról:DDDDDD

stanmore 2008.03.29. 17:43:00

A rendszergazda bé nem avatkozik
pinafej inkább bakot ugrosnék

mediazsiraf · http://www.konzervatorium.blog.hu/ 2008.03.29. 17:50:21

nem blog.hu-s kommentálók a troll-flood miatt átmenetileg csak előzetes moderáció után kommentelhetnek.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása