A kacsacsőrű emlős esete a magyar lelkülettel

Gabrilo I 2008.03.27. 11:26

A Lehet más a politika? című rendezvénysorozat tegnapi felvonásában Tölgyessy Péter analízisét hallgathattuk meg a mai magyar helyzetről. Anélkül, hogy az előadás minden egyes elemét említeném (1., nem jegyzetelek, 2., több mint két órás volt az előadás), megpróbálom rekonstruálni Tölgyessy álláspontját. Tölgyessynek van egy nagyon rossz szokása: az esetek többségében fájdalmasan helytállóak a meglátásai. Most sem volt ez másképp.

Tölgyessy azt hangsúlyozta - többek között -, hogy a megoldásokat a gondjainkra képtelenség "importálni". A magyar bajokra magyar megoldás kell: olyan, ami a hagyományainkra, szokásainkra épül. Ellenkező esetben a megoldás idegen lesz, és ezért a siker sem lehetséges. Anélkül, hogy mélyebb szociálpszichológiai elemzésbe merült volna, állítása az volt, hogy a magyaroknak (csak úgy, mint bármelyik másik népnek) van egy sajátos lelkülete, habitusa, melyet mindenképpen tekintetbe kell venni egy probléma megoldásánál. Tölgyessy szerint a baloldal politikája ezért (is) bukott meg.
Az absztrakt ráerőltetése egy konkrét valóságra: ez jellemzi a baloldal hozzáállását. Tölgyessy kiemeli, hogy "refomrok"-ból is többféle létezik, és sikeres akkor lehet, ha a konkrét, adott területek hagyományaihoz és habitusához illeszkedik. A bokrosizmus alapján Olaszországnak pl. ma valamelyik afrikai szegény régió szintjén kéne lennie. Ugyanakkor bírálta Bogár Lászlót is: lehet azt játszani, hogy tízmillióan nekimegyünk a világnak, csak nem lesz jó vége. Tölgyessy szerint a világon belül maradva kell érvényesíteni a magyar érdekeket. Bogár Lászlóhoz képest a túlsó vég az MSZP, hisz ők azt teszik, amit "a világ mond nekik", és a "magyar érdek" fogalma valószínűleg ismeretlen számukra.

Tölgyessy cáfolta azt a felvetést is, hogy ha csökkentenék az adókat, a magyarok sokkal inkább befizetnék: a magyarok nem szeretnek adót fizetni, legalább annyira nem, mint az olaszok (érdekes lenne megfigyelni a protestáns és a katolikus országok esetében az adófizetési hajlandóságot - valószínűleg szignifikáns a különbség). Az államhoz való viszonyban különböző habitusok figyelhetők meg a világban: az olaszok pl. romlottnak, és rossznak tartják államukat, de nem is várnak tőle sokat. A skandinávok sokra tartják az államukat és sokat is várnak tőle. A magyar helyzet ennek különös szintézise: az olaszok véleménye keveredik a skandinávok elvárásával. Az meg nem szerencsés.

A másik probléma a "polgárosodásé" és a "modernizációé", és mindkét toposzt mostanában előszeretettel használja a baloldal (utóbbit mindig is szerette). Tölgyessy szerint a probléma az, hogy a baloldal a "polgárosodást" és a "modernizációt" technikai-mérnöki feladatnak tekinti - attól nem lesz egy ország "polgárosultabb" és "modernebb", hogy építünk még jó sok autópályát.
Egy további gond a "lelkülethez" kapcsolódik: Tölgyessy szerint a magyarok elégedetlenek. Ha az ígéret a kánaán, a jólét, akkor ez sosem lesz elérhető a magyarok számára, és sosem lesznek elégedettek az eredménnyel. A jobboldal erénye - és 1998-as győzelmének oka Tölgyessy szerint - az volt, hogy mást próbált adni az embereknek: nemzeti szimbólumokat, eszmeiséget, stb. A baloldal mindig a "mindenki kielégítése" célra tör, természetesen sikertelenül. Szimbólumok és érzelmek nélkül különben is lehetetlenség kormányozni és élni is. Tölgyessy megfogalmazásában ugyanis a puszta, csupasz racionalizmus, és csak a racionalitásra való apellálás hibás, és emberi mivoltunk egyik lényegi részétől foszt meg minket.

Meglehetősen kikerülhetetlen téma a válság tárgyalása esetében az MSZP tárgyalása. Az MSZP az a képződmény, melyet Tölgyessy - igen találóan - "kacsacsőrű emlősnek" nevezett. Ilyen párt a környező posztkommunista országok egyikében sincs már. Vagy eltűntek a süllyesztőben, vagy szétváltak - lettek modernista balos pártok, meg maradtak kommunista pártok, alakultak a kommunista elithez semmilyen formában nem kötődő szocdem pártok, stb. Az MSZP egy összegyúrt valami. Egyrészt áll a hagyományos kádárizmus híveiből (Tölgyessy az arányukat kb. 2/3-ra becsüli), ők azok, akik szerint az államszocializmus jobb volt, és ezért voksolnak az MSZP-re. Másrészt az igazi, tőkés, modernista szavazók is a szocik mellé húzzák az ikszet (ők kb. 1/3). Ez sajátos "széleskörűséget" produkál: a lehető legszegényebb, államszocializmust visszasírók és a hiperkapitalista menedzserek is ugyanoda szavaznak. A szocik feladata ezért mindkét csoport érdekeinek érvényre juttatása, ami nem csak hosszútávon, rövid távon is képtelenség (bár Tölgyessy szerint Horn elég jól egyensúlyozott). Tölgyessy szerint a Fidesz és Orbán Viktor jelenlegi politikája a 2/3-ot próbálja meg megcélozni (ahogy ő fogalmazott: "gyertek, baloldaliak, hát annyira szeretlek én titeket"). A kacsacsőrű emlős-jelenség az oka annak is, hogy a MIÉP és a Jobbik után közvetlenül az MSZP szavazói a leginkább xenofóbok, és rasszisták.

Probléma az is, hogy Gyurcsány Ferenc egy illusztráció a kommunista sztereotípiához. Az ő képét vetíteni lehetne minden egyes alkalommal, amikor a "kommunistákról" van szó: privatizáció útján gazdagodott meg, része annak a bizonyos "folytonosságnak" (Apró-villa, Apró-klán, stb.), usw.

Természetesen a jelenlegi problémák egyik fontos részese az SZDSZ. Tölgyessy szerint ez a szadi "értelmiségi attitűdjéből" fakad: a szadi tudja, meri, teszi, és mivel a szadi mindent tud (noch dazu mindenkinél mindent jobban!), ezért elvárja, hogy a szocik is, meg az ország is azt csinálja, amit a szadi mond. Ez a felülről irányított, felvilágosult abszolutista szemlélet vezérli ma az egész kormánykoalíciót, és ez a szemlélet Tölgyessy szerint végtelenül káros. Az aufklérista, "felülről vezérelt reformizmus" nem való nekünk, és meg is bukott. Noha Tölgyessy szerint apró előrelépések történtek (pl. a TB-járulékok bevasalása), az eredmények elenyészőek, és a reformok tulajdonképpen le is álltak. A maradék pedig nem "reform".

Sükösd föltett valami zöldes kérdést, meg hogy az a baj, hogy autóval járunk és nem bringával meg békávéval, de ezzel Tölgyessy túl sokat nem foglalkozott. A "legyél ződebb" felvetésre kb. annyit mondott, hogy autót vezet, és szeret is autót vezetni.

Tölgyessy zárógondolatai közül az egyik hallatlanul fontos: valószínűnek tartja ugyanis, hogy 2010-ben a baloldalra döntő vereséget mérnek. Ahonnan már nem tudnak fölállni. És ez csodálatos (ez utóbbi saját gondolat...)
Mindenesetre Tölgyessy Hegelt idézve úgy fogalmazott, hogy amilyen a nép, olyan a kormánya is - utóbbi megjegyzése nem aratott osztatlan sikert. Mindenesetre a politikusoknak Tölgyessy véleménye szerint óriási a felelőssége. Választásokat nyerni már megtanultak - kormányozni még nem.


(mivel jegyzeteim nem voltak, lényegesebb gondolatokat is kihagyhattam - akik jelen voltak, nyugodtan egészítsék ki Tölgyessy gondolatmenetét egy-egy kommenttel.)

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr47398843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shadai 2008.03.27. 13:24:58

Jó a memóriád Gabrilo, pontosan ezekről a témákról volt szó! Még csak annyit az egész rendezvényről, hogy 150% teltház volt és még lesz folytatás is (ez egy beszélgetés-sorozat, ld: lehetmasapolitika.net). Hamarosan hangfelvétel is felkerül a honlapra.

Serio 2008.03.27. 13:56:17

Szép beszéd volt, kár hogy nincs semmi konkrét vonatkozása a valóságra. :) A (mostani) baloldal várható megsemmisítő vereségén túl.

Mert ha így nem, akkor mégis hogy? Mit jelent az, hogy a hagyományainkra, szokásainkra épített reform? Milyen hagyományokra?
A Szent Korona tanra? Vizitdíj helyett Magyar-Szkíta Össznemzeti Egészségügyi Térítés? Nem mondom, hogy ez a megközelítés kudarcra lenne ítélve, mert ahogy az előadásban is előkerült, a szimbólumok, eszmék sokat jelentenek, és segíthetnek megérteni az embereknek, hogy erre vagy arra miért is van szükség.
Sajnos azonban ha valaki "magyar sajátosságokat" kezd emlegetni, nekem valahogy mindig a posztkommunizmus jut eszembe. A szoc.ö.k. rendszer, a törvényszintre emelt korrupció, a paraszolvencia, a rendőr lekenyerezése...

Reformokra szükség van, a gond csak az, hogy amit Gyurcsány Ferenc és kormánya csinál, az nem reform. Nem "importált megoldás", mert egyáltalán nem megoldás. Igenis lehetne megoldást importálni, egész konkrétan a közvetlen szomszédainktól, a szlovákoktól és a románoktól. Milyen jó lenne ha 10%-os lenne a gazdasági növekedés, nem? Nem kéne folyton falazni az EU és a világbank felé. Ha jól tudom a szlovákok nem adóemeléssel és elvonásokkal érték ezt el.

Lehet "harmadik útról" beszélni, de még egy "harmadik utat" sem láttam, soha, senkitől. Inkább cselekedni kéne: "Hass, alkoss, gyarapíts, s a Haza fényre derül."

ani · http://www.poganyani.blogspot.com 2008.03.27. 13:58:23

Ez azért nagyon elkeserítő.
Ha jól értem, csak olyan politikát/programot/annak látszó tárgyat lehet eladni a Népnek, ami Teccik neki. De a Nép elégedetlen, nem akar adót fizetni és nem együttműködő, de elvárásai vannak, alapvetően nem vállal felelősséget önmagáért, ellenben mohón vevő az illóziókra, súlyos önismereti hiányosságokkal küzd a tagadás állapotában etc.
Szóval amit meg/be vesz a nép, az alapban gáz, ami meg nem gáz, azt zsigerből elutasítja.

Nádas Péternek van egy kiváló esszéje, az Önkéntelen vallomás, ahol a "kis Horthyné" visszaemlékezés könyvének hatalmas sikerét elemzi a poszt-kádári társadalomban: hogyan él tovább érintetlenül a Horthy-rendszer kispolgára a Kádár-rendszer kispolgáraként, és kap mohón a "szép volt, Isten volt, egy volt a világ" illúziók után - és hogy mennyire reflektálatlan marad benne ez az egész.
Ennek elemei bőven fellelhetők voltak a Fidesz által nyújtott eszmeiségben is, amitől speciel engem kirázott a hideg, de ezek szerint így lehetséges ez, meg kell alkudni a NépLélekkel.
Nagy árat kell fizetni ezek szerint egy elfogadható és keresztülvihető reformért Magyarországon. Végül is egy Oroszországot meg egy Putyin tud reformálni.

ani · http://www.poganyani.blogspot.com 2008.03.27. 14:14:16

Serio: Pont erről van szó, hogy más a szlovák és román néplélek, már ha van ilyen, és más a magyar.

Konkrétan több külföldi befektetővel beszéltem, egyikük fogalmazta meg a tapasztalatai alapján (miután évekig nézett helyet Szlovákiában és nálunk a befektetéséhez, és végül a szlovákokat választotta). Ami neki lejött, az az, hogy a szlovák nemzeti énkép az, hogy mi egy kis és új nép vagyunk és keményen kell dolgoznunk, hogy előbbre jussunk, a magyar nemzeti énkép pedig, hogy nagy nemzet vagyunk de kibaszott velünk a világ, és várjuk, hogy majd egyszer jól kárpótolnak. És ha belegondolsz, egyéni szinten is ez nagyon sokszor igaz.

Például Romániában évek óta teljesen költségtérítéses a teljes és minden (!!) fogászati ellátás. Osztottak-szoroztak, és kijött, hiogy erre nem lesz pénz, ha olyan alacsonyan akarják tartani a járulékkulcsokat, ami kell a 10%-os növekedéshez. Pedig a cuculizmusban ott is ingyen volt minden. És nem volt utcai harc, nem használta fel az ellenzék. Na most ezt képzeld el nálunk, re. recent népszavazás in 300 Ft-os vizitdíj...

Ami nekem itthon hiányzik, az a pragmatizmus. Az elveinket védjük és nem az érdekeinket. Ennél sokkal józanabbul kellene hozzáállni dolgokhoz... de ahogy a Görgey-Kossuth "duellum" kimenetele is megmutatta a történelem-képünkben, elvesztettük ezt a meccset.

mr. pharmacist 2008.03.27. 14:30:22

(az idézet nem hegeltől való: de maistre írta a konsziderászionszban

www.euroastra.hu/node/6890/print)

Serio 2008.03.27. 14:53:30

A magyar néplélek létező dolog, de nem kiszolgálni kell, hanem figyelembe venni.

A 300 Ft vizitdíj az ország nagy részét mozgósította ugyan, de kétlem, hogy más politikai időjárásban ugyanígy mozgósította volna.
A leszavazás kevésbé a 300 forintnak szólt, mint inkább Gyurcsány Ferencnek és az MSZP-nek.

A magyarok nagyon szeretik a szimbólumokat, a történelmi dicsőséget, a nemzeti méltóságot. Vannak ugyan, nem kevesen, jellemzően az SZDSZ szavazói közt, akiket mindez kifejezetten undorít, de a nemzet nagy része ezzel kibékíthető. "Ha már fizetnem kell, legalább a magyar büszkeségemet ne vegyétek el tőlem."

A FIDESZ kormány ezt nagyon ügyesen használta, de a 2002-es választások idejére sok hibát vétett - mert a magyarok szeretik a szimbólumokat, de kifejezetten rühellik a gőgös vezetőket.
A választási vereség után pedig a FIDESZ folyamatosan radikalizálódott, míg a nép nagy része számára elfogadhatatlanná vált, így vereséget szenvedett 2006-ban is, egy kifejezetten közutálatnak örvendő kormánykoalícióval szemben. Ez nem kis teljesítmény, már negatív irányban.
A magam részéről remélem, hogy egy jelentős FIDESZ győzelem után a jobboldali kormány bátorsággal neki mer vágni az állam reformjának, és az esetleg sérülő érdekeket jó kommunikációval kompenzálja.

Mindenki Fake 2008.03.27. 16:02:12

Vannak benne értelmes gondolatok, de jó adag parasztvakítás is. Minek ide autópálya, jó lesz a népnek a koronaúsztatás és az országimázs központ, igaz? Nem kell racionálisan kormányozni, elég ha ideológiákat gyártunk. Ne nyúljunk semmihez, mert aki nem csinál semmit, biztos nem követ el hibákat (például egézségügy). Erről szólt az Orbán kormány és - a korrupciót leszámítva - ebbe is bukott bele, hogy ennyire hülyének nézték az embereket. Adott két politikai oldal ma magyarországon és abba ne is menjünk bele, hogy ki a jobb, ki a bal, mert erős képzavarok vannak. Szóval van ez a két oldal, az egyik szeretné már végre kivezetni az országot ebből a balkáni mocsárból, de hibát hibára halmoz, gyengekezű és hagyja magát a koalíciós partnerétől legyengíteni, a másik csak szimbólumokat, ideológiákat gyárt, jól érzi magát a posványban és csak fikázni tud - mert a magyar erre mindig vevő - értelmes alternatívák nélkül. Az ideológiák mindig a hatalomrakerülés marketingjét jelentették, abból az egyszerű tényből kiindulva, hogy a sötét embereket magunk mögé állítva hatalomra kerülhetünk és ha sikerül őket sötétségben tartani akkor ez megingathatatlan marad. Erről szólt az egyházak hatalma, a hitleri és a lenini út is. A XXI.-ik században tényleg még a népbutításra van szükség. Nagy bajban van az ország, mert a látóhatáron sincs egy olyan politikai erő, ami felelősségtudóan és megbízhatóan ki tudná vezetni az országot a sötét balkáni állapotból.

Mindenki Fake 2008.03.27. 16:03:32

Elnézést a helyesírási hibákért! Gyorsan gépeltem.

Tt 2008.03.27. 16:13:10

Az MSZP igazán bátor lenne, MOST kéne lemondania a kormánynak.
5 éves távon semmivel sem lehetne jobban kicseszni a Fityisszel, mint most átadni a hatalmat.

Mindenki Fake 2008.03.27. 16:17:32

Ez így van, de az országgal is kicsesznének.

Tt 2008.03.27. 16:28:52

Ja.
Sztem Orbán azért is vett vissza verbális tempóból, mer' elkezdett félni, bazze, a végén még ténleg megdöntjük őket és akkor mi lesz ?:))))

Guild 2008.03.27. 16:43:20

"Nem kell racionálisan kormányozni, elég ha ideológiákat gyártunk. Ne nyúljunk semmihez, mert aki nem csinál semmit, biztos nem követ el hibákat (például egézségügy). Erről szólt az Orbán kormány és - a korrupciót leszámítva - ebbe is bukott bele, hogy ennyire hülyének nézték az embereket."

Ez a tipikus MSZP beállítás. Nehéz valamivel ellensúlyozni a kormány bénaságát, hát kitalálták ezt a Fidesz nem nyúl(na) semmihez szöveget.
Nem mondom, hogy a Fidesz nem követt el hibákat a maga idejében, de hogy nem csinált volna semmit, az nettó baromság.
Biztos el lehet vitatkozni a Széchenyi-terv eredményein, de tény, hogy felpezsdítette a vállalkozási kedvet, és a kutatásokat. A lakásépítés is a Fidesz programjának hatására szárnyalt fel. De az egészségügyben is voltak kezdeményezések, csak a kormányváltásnál a kukába kerültek.
Igaz, hogy határozottabban is hozzányúlhattak volna a dolgokhoz, radikálisabb változásokat kellett volna keresztülvinni, de az is igaz, hogy nekik nem kellett megszorító intézkedéseket reformoknak álcázni.

Tt 2008.03.27. 16:54:11

Gorgiasz,

amiket felsoroltál, azok közül melyik "reform"?

Ras 2008.03.27. 18:58:27

azért elismerve egy részről hogy sok embernek segítség a lakástámogatás, másrészről kemény lóvékba kerül jelen pillanatban is!... gyakorlatilag álami pénzen (is) pumpálták az építőipart...

Joghallgató 2008.03.27. 20:08:50

Előre leszögezem hogy konzervatív vagyok társadalom és gazdaságpolitikai kérdésekben egyaránt.Nagyon rühellem a szocikat,ezt is hozzáteszem.Svájcban voltam fél évet ösztöndíjjal és ott minden párt a az adott oldal ideológiájának megfelelően kampányol és dolgozik.A konzervatívok kisebb államot akarnak,a szocialisták pedig szélesebb szociális hálót.Nálunk totális képzavar van,de sztem itt valóban igaz az,hogy más kultúra,más hagyományok.Teljesen másképp áll hozzá egy katolikus és egy protestáns ország a gazdasági racionalitáshoz.A magyar konzervativizmusnak csak etatista hagyományai vannak,nyilván ezt látjuk most is.Ha Svájcban szavaztam volna,a magánosításra szavaztam volna.Az én 3 igenem a szocialisták ellen irányult,úgy,ahogy vannak.A másik nagy igazság,hogy egy népre nem lehet az akaratával teljesen ellentétes "reformcsomagot" ráeőltetni.Nem szeretem Semjént,de nagyon igaz volt,amikor azt mondta,hogy a szocialisták legnagyobb trükkje az,hogy szocialistáknak hívják magukat.Ez tiszta neoliberalizmus.Ezen nem is érdemes vitatkozni.

Őrnagy Őrnagy 2008.03.27. 20:08:54

A Széchenyi-terv meg a lakástámogatás egy dologra volt jó: fehérített az építőiparon. És a befektetett pénz visszajött a több beszedett járulékon, Áfán, adón.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.27. 20:20:18

S ez a fajta belső felpörgetés valamikor az USA-ban bejött, de most már nem "illik" ilyesmivel próbálkozni - mondják egyes közgazdászok...

fűzfavirág 2008.03.27. 20:32:48

Hát, én konkrétan emlékszem a Fidesz-kormány idejéből autópálya-építésre. Ezek szerint már közismerten híres memóriámban sem bízhatok? Vagy csak az a baj, hogy ezeket a kormányváltás után hirtelen az MSZP avatta fel, ergo az ő dicsőségük?
Az én 3 igenem a hazudozásnak szólt: "Elnök úr, vonja vissza, hogy fizetőssé akarjuk tenni az egészségügyet és az oktatást." És alig várom, hogy Fidesz-kormányt szidhassak:-)

sourcerror 2008.03.27. 20:36:26

Lehet itt szidni az etatista Fideszt, de hogy a fenébe csináltak magasabb gazdasági növekedést, és alacsonyabb hiányt, mint Gyurcsány "Reformer" Ferenc?

www.oecd.org/infobycountry/0,3380,en_2649_34569_1_70492_119656_1_1,00.html

dolphin 2008.03.27. 21:01:28

"Tölgyessy zárógondolatai közül az egyik hallatlanul fontos: valószínűnek tartja ugyanis, hogy 2010-ben a baloldalra döntő vereséget mérnek. Ahonnan már nem tudnak fölállni."

Ha ezt igy mondta, az egy idult nagy baromsag. Az MSZP-re lehet megsemmisito csapast merni, mint az MDF-re '94-ben, de a "baloldalra" csak annyira, mint a "jobboldalra" ugyanakkor. Az a jokora embertomeg - aminek a 2/3-a, Tolgyessy szerint kvazi klasszikus erosen-balos szavazo - csak arra fog varni, hogy valaki megszolitsa. Termeszetesen lehet, hogy a Fidesz fogja a legsikeresebben megszolitani, de akkor meg, ugye epp az tortent, hogy ahelyett, hogy a jobboldal a baloldalra mert volna vereseget, a magyar "jobboldal" metamorfozisa korbeert es magava a baloldalla valt. Vajon ez nem a Fidesz kacsacsousiteset vetiti elore...?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.03.27. 21:02:25

Más volt a gazdasági környezet, bárki magas gazdasági növekedést tudhatott volna magáénak, mint most szintén bárki. Az, hogy milyen pályára állt a gazdaság, most offtopic.
Reformálni sajnos csak a nép ellenében lehet, mert a nép köszöni elvan a jelenlegi helyzetében. A "jó, de holnap mi lesz?" kérdése teljesen idegen a magyar gondolkodástól.
A szimbólum adásban van igaza. Kenyér és cirkusz. A kenyér drága, a cirkusz olcsó.
A nép nagyrésze pedig kellően ostoba, az ő figyelmüket könnyen el lehet terelni pár látványos ünnepséggel, meg hatalmas önérzettel. Érdekes, hogy Viktor mondta nem is olyan rég: Lehet üres hassal himnuszt énekelni, de nem biztos, hogy sokan csatlakoznak hozzá, vagy valami ilyesmit.
Sajnos ez a trükk, csak ideig óráig müködik. Ha valaki visszaemlékezik, a kommunizmus is adott egy csomó szimbolumot és ellenségképet, ment is a dolog, az emberek lelkesen dolgoztak. Aztán a szimbolumok vonzereje megkopott és már nem ment olyan simán a dolog. Tehát, óvatosan kell bánni a cirkusszal, mert nem helyettesíti a kenyeret hosszútávon.

states 2008.03.27. 21:03:27

Az igazi tragédia, hogy 6 évnyi totális dilettantizmus után is még 2 évnyi repeta következik , elnézve ezt a tehetelen MSZP-t, lehet, hogy Gyurcsánnyal. Ahogy álltak bambán ott a Gyurcsány mögött, mellett a népszavazás éjszakáján, abban benne volt a "jövő"...

Őrnagy Őrnagy 2008.03.27. 21:25:48

Most úgy sikerült "dübörögtetni" a gazdaságot, hogy komoly EU-s pénzek jönnek be. Ha ez nem lenne, -4% lenne a GDP növekedés kb. Orbánnék idején EU-s pénz nem volt.

kztrkjz 2008.03.27. 21:26:50

magyar gondra magyar megoldás?!
micsoda náci duma!

buharin 2008.03.27. 21:27:47

Te Lord,
nem látsz aközött összefüggést, hogy 2002 -ben még ment a szekér, de mióta a mindenttudóék kormányoznak lekerültünk a térképről?
Ez mind véletlen, vagy a hülye nép miatt van, akik nem értik, hogy a prosperitás így kezdődik?
De mostantól isten bizony rendet raknak, hiszen a Feri harmadszor csak nem csap be minket. Ugye?

kössabetonba 2008.03.27. 21:30:28

úgy látom sokan félreértik a nemzeti szimbólumok felhasználását. nem arről van szó, hogy az autópálya helyett lenne koronaúsztatás, hanem arról, hogy némi ideológia és öntudat nélkülözhetetlen az átalakításokhoz. jobban, többet dolgozik, hajlamosabb befizetni az adót és betartani a törvényeket az, akinek felvázolnak egy elérhető jövőképet, egy célt amiért érdemes küzdeni, felkelni reggel és elmenni melózni. ha nincs hit, nincs remény csak a lebaszás minden nap, hogy a magyar lusta, buta, rasszista, ha csak annyit vágnak a fejéhez, hogy öngondoskodás vagy éhendöglés, ha agyonadóztatják és nem jut egyről a kettőre de a megélhetési gyerekfosóknak kiutalják a családi házat, hogy az első télen eltüzeljék a nyillászárókat, szóval ha a jelenlegi kormányra jellemző politika és kommunikáció a meghatározó akkor nem csoda ha az embernek élni sincs kedve ebben az országban, nemhogy dolgozni és küzdeni.

el kell hitetni az emberekkel azt, hogy érdemes küzdeni, mert holnaptól jobb lesz. ebben segítenek a szimbólumok is de a hangsúly az egészséges jövőkép kialakításán kéne, hogy legyen. csakhogy a jövőkép ma az, hogy hamarosan Szomália szintjére érünk.

_sokadik 2008.03.27. 21:31:06

"Például Romániában évek óta teljesen költségtérítéses a teljes és minden (!!) fogászati ellátás. Osztottak-szoroztak, és kijött, hiogy erre nem lesz pénz, ha olyan alacsonyan akarják tartani a járulékkulcsokat, ami kell a 10%-os növekedéshez. Pedig a cuculizmusban ott is ingyen volt minden."

Igenis létezik olyan hogy nemzeti mentalitás, és a román/szlovák mentalitás nagyon eltér a magyartól. (nem feltétlenül a mi hátrányunkra)
Ezek olyan igénytelen, paraszti gyökerű népek, hogy fát lehet vágni a hátukon, akkor sem lázadnának fel. Nincs történelmük, nem volt évszázados gyökerű, politizáló nemességük, polgárságuk, középosztályuk, nincs benne az emberek kollektív tudatában, hogy valami (jog,juss) járna nekik. Az jár, amit az állam éppen ad, és ebbe belenyugszanak. A románban az egyik leggyakoribb szólásmondás, hogy "csak rosszabb ne legyen!" szépen kifejezi az államhoz való hozzáállásukat is.

Emiatt a mentalitás miatt tudnak versenyelőnyre szert tenni velünk szemben, ezt az ottani reformokat kiagyaló elit is tudja. Akármilyen arcátlan rabló feltételeket bevállalnak, csak jöjjön a szent Befektető.

A messziről jött kapitalista persze hogy csak annyit lát ebből, hogy az egyik nép követelődző, problémás, lázadozó, a másik nép bezzeg dolgozós, birkatermészetű, akit jobban ki lehet zsákmányolni, hát oda megyek.

Kína is 10%-on fejlődik, na és? Mégse cserélne senki a kínai prolival (de még a középkáderrel sem) és ez belátható ideig így is marad. Végső soron mi a növekedés célja, ha nem csapódik le életszínvonal növekedésben, életkörülmény javulásban, szabadságban, életminőségben?
Az a ködös elvont eszme, hogy "az eljövendő generációk érdeke miatt" manapság -XXI század, egyre kevésbé akarnak szülni a nők ugye- marhára nem érdekel senkit. Mindenki magát akarja boldognak tudni, nem az unokáit.

dolphin 2008.03.27. 21:34:12

"Például Romániában évek óta teljesen költségtérítéses a teljes és minden (!!) fogászati ellátás."

Ez total kamu.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.03.27. 21:36:45

pharmacist,

ő hégelre hivatkozott, tehát ha elkúrta, ő hibája:))) ezekkel tessék TP-t noszogatni akkó:)

Shadai,
köszi:)) Hangfelvételes infót is, majd figyelek!:))

nyekk 2008.03.27. 21:39:25

..."A magyar helyzet ennek különös szintézise: az olaszok véleménye keveredik a skandinávok elvárásával. Az meg nem szerencsés"...
mondja a cikk írója. Bizony-bizony! ez a szemét hiéna uralkodó osztály is összekever valamit; etióp bérek, és svéd adók!

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.03.27. 21:39:29

Te Buharin,
nem látsz összefüggést a között, hogy 2001-ben félrecsúszott a gazdaság, és bár 2002-ben még ment a szekér, a lendület kifulladása már jó előre eldölt?
Tudom, lehetett volna változtatni.
De Medgyessy tette, sőt I. Gyurcsány se tette.
Igen, a hülye nép miatt az nyer, aki nagyobbat ígér...

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.03.27. 21:41:46

dolphin kedves,

ott van a finom fidesz-ekézés is, idéztem majdnem pontosan, amit TP mondott. Szerinte a Fityisz azt a 2/3 mélybalost akarja maga mellé állítani.
De ma mi a baloldal a szocikon meg a népszabadságos-megalapozzuk a gyf hatalmát körön kívül kéremszépen? Mert én nemigen látok mást...
(valszeg néhány szocikon kívüli baller - ha vannak ilyenek - nem szeretheti túlzottan a szocikat, hogy így monopolizálják ezt a placcot)

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.03.27. 21:42:16

kedves nyekk,

nem én mondtam, hanem TP. Rossz ajtón kopogtacc.

Arzén Vendel (törölt) 2008.03.27. 21:47:44

Az SZDSZ szürkeállománya nem sok hasznot hozott az országnak, ebből a szempontból tökéletesen egyet lehet érteni Tölgyessyvel, ő igazán tudja, mi pedig a bőrünkön érezzük. Az értelmiségi krém amely olyan nagyon büszke magára semmi érdemlegeset nem tett az országért a rendszerváltás óta, tehetségét alattomos akciókra fordította. Szidható a magyar néplélek az ország zülléséért, de akik tehettek volna ellene azok a legmérgezettebb lelkűek közöttünk. Persze egyetértve az előadáson elhangzott gondolatmenettel, olyan a politikai elit amilyet az ország érdemel, és igaz ez az értelmiségnek nevezett csoportra is... Az utóbbi idők történései alapján viszont azt sem tartom kizártnak, hogy alapból ilyen kevésre képesek a magukat orákulumnak tartó nagy megmondóink... Elég a körülöttünk élő népeket figyelni, képesek voltak kimászni a tespedt szocializmusból, mi viszont még jó darabig benne fogunk fetrengeni. Történelmi esélyt szalasztott el a hatalomért és az anyagiakért az országát feláldozó elit, ezek után enyhén szólva röhejes számon kérni rajtunk birkákon hogy miért nem támogatjuk a további sarcolást. Azért fiúk, mert rohadtul elkúrtátok, oldjátok meg magatok amit csináltatok... Nincs eszközünk, nincs pénzünk, nincs hitünk és nincs jövőnk... Ide jutottunk, akiknek tükörbe kellene nézniük azok pedig osztják tovább az észt vizitdíjról, tandíjról, tököm tudja milyen díjról... Kapitalizmus? Hahaha, nincs esélyünk harcolni a külföldi versenytársakkal, aki ennek az ellenkezőjét mondja az vagy szürkén dolgozik, vagy nem tudja mit beszél. Ezért pedig kizárólag a magyar elit felel... A saját országunk lehetetlenít el minket gazdaságilag, az az állam amit kitömök pénzzel, de az sem elég ahhoz hogy megbecsüljön, sőt még megmagyarázza nekem hogy nincs több ingyenebéd... Majdnem reménytelen annak az élete aki nem állami pénzekből él...

lynx (törölt) 2008.03.27. 21:48:42

Én a svéd magyarokhoz tartozom. Az olaszokat sosem szerettem.

buharin 2008.03.27. 21:53:03

Valdez,
Tényleg már 2001 -ben is lemínősítettek volna? ca 17% -ot ugrott az államadósság? Lement a gazdasági növekedés, és felment a munkanélküliség? Csődhullám volt? Mindezt így elintézte Viktor abban a néhány hónapban? Azóta se találjuk magunkat?
Te ezt tényleg hiszed, vagy térítesz?

aha 2008.03.27. 21:56:01

_sokadik

"Igenis létezik olyan hogy nemzeti mentalitás, és a román/szlovák mentalitás nagyon eltér a magyartól. (nem feltétlenül a mi hátrányunkra)
Ezek olyan igénytelen, paraszti gyökerű népek, hogy fát lehet vágni a hátukon, akkor sem lázadnának fel."
Szép dolog a fellázadás, de szépen le is lehet csúszni a semmibe, ahogy az pl. Argentínában történt, ami egy európai fejlettségű ország volt a 2 háború között.
Pontosan azon lehet most aggódni, hogy Magyarországgal is ez történik.
Ezek a szövegek, amit Te írtál miről is szólnak pontosan? Hogy nem baj, ha a környező országok versenyelőnyre tesznek szert velünk szemben, mert mi nagyon igényes nép vagyunk, hogy mi lesz, az nem érdekel minket és erre még büszkék is vagyunk. Ez lenne a magyar "nemzeti sajátossság" ? Én nagyon remélem, hogy nem. Ennyi butaságot már régen olvastam.

Serio 2008.03.27. 22:09:44

sokadik: Rosszul látod.
Itt nem megalkuvásról, háton favágásról van szó.
Apám egyik ismerőse átköltözött Szlovákiába, és ott indított vállalkozást. Mikor a magyarhoz képest röhejesen kedvező és egyszerű adótörvényeket, a gyors és emberi ügyintézést mesélte apámnak, viccesen közölte, hogy immár mint "szlovák vállalkozó", kárörömmel nézi hogy a magyar vállalkozások hogyan mennek menthetetlenül tönkre.
Nem a szlovákok hátán vágják a fát, hanem a mienken.

A "reform" alighanem a Gyurcsány Ferenc féle félrebeszélés miatt ma a legtöbb magyarnak "megszorítást" jelent. NEM AZT JELENTI!
A "reform" egy alapvető átalakítás, amiben érdekek sérülnek ugyan, de ugyanakkor a széles közösség, a nemzet úgy am bloc, jellemzően jól szokott járni.
Pl. az egykulcsos adórendszer: azok, akik eddig csak elvettek a közösből, adókedvezményeket vettek igénybe, stb., azok rosszul járnak. Mindenki más jól.
Vagy az egészségügy REFORMJA: azok, akik eddig széjjel lopták a kórházakat, soha meg nem történt műtétek utáni TB-t tettek zsebre, luxusmercit vettek a paraszolvenciából, azok rosszul járnak. Mindenki más - a betegek, a nővérek, azok az orvosok akik becsületesek, a járulékfizetők - jól jár.
Az, hogy "bevezetek két új adót és hatféle új költségtérítést", az nem reform. És soha nem fog 10%-os gazdasági növekedéshez vezetni.

Ha meg már felhoztad Kínát, azt hiszem kicsit összekevered a dolgokat. Kína nagy ország, és hatalmas társadalmi különbségek vannak. A 10%-os gazdasági növekedés náluk egész mást jelent, mint Szlovákiában. Náluk az eddig úgymond parlagon heverő termelőerőt kezdik munkára fogni. Amúgy egy kínai városi polgár élete ma már nem sokkal rosszabb mint egy magyaré, vagy akár nyugat-európaié. Persze, nincs "politikai szabadság", de azon kívül minden van.

Tt 2008.03.27. 22:15:03

Annyira bírnám, ha az ilyen TP-szerű okostojások arról beszélnének, hogy mit kéne csinálni, nem folyton csak helyzetelemzéseket adnának. A tököm tele van a helyzetelemzésekkel, itt éjjel-nappal helyzetelemeznek tévében-rádióban-újságban a röhejes politológusok...

hessler 2008.03.27. 22:16:04

És ezzel mi van?
"A politikusok rájöttek: nem a realitásokkal számot vető gazdaság- és szociálpolitikai programok kellenek, hanem ígéretek, a reményeket kell felkelteni. Horn ügyes volt, együtt álmodott a néppel. A Fidesz, amelynek akkor komoly esélye volt a választások megnyerésére, őszintén megmondta, mekkora nyugdíjemelésre van pénz, ezt a választók nem díjazták, majdnem kiesett a parlamentből. 2002-ben, a választási kampánykor azután elszabadult a pokol, a baloldal mindenképpen meg akart szabadulni Orbántól, ezért a legképtelenebb ígéretekkel jött elő, amit azután Medgyessy, tekintettel a hajszálon múlt győzelemre, be is váltott. Az eredmény ismert: legalább 8-10 évet elvesztettünk."
Ezt a HVG-n találtam.
Eszerint legalább a politikusok rájöttek,hogy milyenek vagyunk!Haragszunk is rájuk nagyon.
Gabrilo szerintem te nem összefoglaltad hanem felhasználtad az elhangzottakat saját nézeteid alátámasztására.PL:
"Probléma az is, hogy Gyurcsány Ferenc egy illusztráció a kommunista sztereotípiához. Az ő képét vetíteni lehetne minden egyes alkalommal, amikor a "kommunistákról" van szó: privatizáció útján gazdagodott meg, része annak a bizonyos "folytonosságnak" (Apró-villa, Apró-klán, stb.), usw."
Ez az "usw" mit jelent?Tényleg ilyet mondott vagy csak te sarkítottad ki?
Kérdezem ,nem kikérem ugyanis Én nem voltam ott.

Igazából így is klassz post lett,
Köszönöm!

a doktor ur · egyetlen1.blogspot.com 2008.03.27. 22:17:34

serio: bocs, de nagyon szúrja a szemem. Helyesen: "en bloc". hamár...

Serio 2008.03.27. 22:18:53

usw = "und so weiter"

(Ja és még valami ami nem reform: Gyorsan eladni pár milliárd forintnyi államvagyont, hogy azzal tömögessük be a költségvetés lyukait, majd nagy hírverést csinálni hogy a magántőke milyen jól fogja modernizálni az eladott területet.)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.03.27. 22:24:57

Mindig röhögök azon, hogy oldják meg maguk, ha már idekerült az ország szövegeken.
Aztán, amikor kiröhögtem magam, elgondolkozok rajta, hogy frontális lobotómia, vagy spontán agysorvadás az oka ennek.
Annyira buta még egy magát konzervatívnak valló (egyébként állítása szerint nem skatulyázható, űber kategóriába tartozó), ember sem lehet, hogy úgy gondolja, hogy az ilyetén módon elbaszott dolgokat a vezetés megtudja oldani.
Szóval azt lehet mondani, hogy, nem hiszek neked, mert elbasztad egyszer-kétszer-százszor, és inkább ne csinálj semmit, de annyira ázalag nem lehet egyszerűen senki, hogy azt higgye, hogy a jelenlegi helyzetet meg tudja oldani _bárki_ is a maga erejéből, anélkül, hogy rátámaszkodna a népre, akár a szociális juttatások megkurtításával, akár az adók, járulékok emelésével.
Szal, ha valami hülye balos aszondaná, hogy na megjött a Vitya, akkor most oldja meg, de ne emeljen adód, meg adja tovább a cuccokat, akkor valszleg el lenne küldve az anyjába.
Szal szánalom.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.03.27. 22:30:13

"Vagy az egészségügy REFORMJA: azok, akik eddig széjjel lopták a kórházakat, soha meg nem történt műtétek utáni TB-t tettek zsebre, luxusmercit vettek a paraszolvenciából, azok rosszul járnak. Mindenki más - a betegek, a nővérek, azok az orvosok akik becsületesek, a járulékfizetők - jól jár."

Szerinted miért vonyít az orvosi kamara, ha meghallja, hogy át akarják alakítani az EÜ-t?
Táncsak nem azért, mert a munkaidőben a kórházi cuccokkal vizsgált magánbetegektől származó bevételeket féltik? :o

Rosszindulat, vagy valóság?

Tt 2008.03.27. 22:30:46

zsömle,

tornóczkyval élve: ezt most így hogy?

StopSzmog 2008.03.27. 22:32:19

"Az MSZP egy összegyúrt valami. Egyrészt áll a hagyományos kádárizmus híveiből (Tölgyessy az arányukat kb. 2/3-ra becsüli), ők azok, akik szerint az államszocializmus jobb volt, és ezért voksolnak az MSZP-re. Másrészt az igazi, tőkés, modernista szavazók is a szocik mellé húzzák az ikszet (ők kb. 1/3)."

Szerintem meg azért lehet összegyúrt, mert az emberek sem feketefehérek, ők is össze vannak gyúrva.
Abból a tételből, hogy valakinek az államszocializmus idején egyénileg jobb volt, még nem következik egyenesen, hogy most a nevük miatt, nosztalgia miatt stb szavaz a szocikra. Lehet, hogy belátta ésszel, hogy a kádárizmus nem mehet tovább. Lehet, hogy ott vonulgatott a vízlépcső ellen. Lehet, hogy a váltás óta arra vár, hogy végre valaki elkezdje rendbe tenni az országot, de csak a pöcsölést látja meg a lopást. És még az is lehet, hogy még több minden kavarog a fejében (de legalább gondolkodik hehe).
Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a váltás óta eltelt 20 év, fölnőtt nem egy korosztály, aminek tagjai nem is éltek a szocializmusban, most meg már szavaznak.

A népszavazás eredménye sok mindent mutathat, de azt biztosan nem, hogy a fidesz-szavazók reformot akarnak, a szocik meg nem.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.03.27. 22:32:29

hessler kedves,

TP szóról szóra ezt mondta. Shadai írta,hogy lesz hangfelvétel, majd leellenőrizheted. Nem tettem hozzá semmit, amit igen (a kárörvendésem), aztat jeleztem.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.03.27. 22:32:51

Tt

Ütni kell a billentyűzetet, úgy! :)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.03.27. 22:36:10

Az utolsó linket felejtsétek el, elqrtam :)

jut eszembe: "Az MSZP egy összegyúrt valami."
Ezt úgy hívják néppárt, s ebben a tekintetben nagy hasonlít a riválisára. Nekem se szimpatikus dolog a néppártság, mert meggyőződésem szerint csak rétegpártok lehetnek hitelesek, de ez most mellékes.
Jó éjt!

hessler 2008.03.27. 22:36:23

Rendben Vettem! Nem volt bántó remélem!

BLovi 2008.03.27. 22:51:24

Az index.hu szerelmes ebbe a Tölgyessybe? Az utóbbi hetekben kétnaponta cikkeznek róla, hogy miről mit gondol. Egy kicsit ez nekem már sok. Ki ő az Atyaisten?

___________________________ (törölt) 2008.03.27. 22:58:49

Tölgyessy oké, azt hiszem.

Olaszország viszonylagos sikere - ha a dél nyomorától eltekintünk - nem csak a bokrosizmus, hanem minden józan ész ellenére történt meg. Ilyen politikai instabilitás és ekkora korrupció mellett tényleg érthetetlen. A megoldás talán ott lehet, hogy a politika ellenére fejlődött. Sokszor jártam ott, és folyamatosan olyan érzésem van, hogy ez egy olyan nép, amelyik pontosan tisztában van saját hibáival és előnyeivel. Tudják, hogy képtelenek bármit is megbízhatóan működőre tervezni vagy szervezni, nem is erőltetik. Azt is tudják, hogy szép vagy kellemes vagy ízletes dolgokat viszont tudnak csinálni, azt nyomják.

Miben jó a magyar? Hát egyrészt a hadviselésben van elég rutin, de a világháborúk idejére a régi harci szellem elveszett és azóta se jött vissza, szóval ez felejtős.

Aztán a mezőgazdaságban - abban nagyon. Még a téeszek idején is nettó költségvetési befizető volt a mezőgazdaság, amit Európában kizárólag Hollanda tudott megtenni. Közben a termények világpiaci ára nagyon magas, egyes elemzők lassan globális éhínségről beszélnek, Egyiptomban már kenyérlázadások vannak - és ez az az ország, ami anno a Római Birodalom felét etette... szóval ha most lenne egy működő mezőgazdaság, abból lehetne profitálni. Nagyon. De eléggé sikerült elkúrni, nem? De ebből még lehetne valami, azért egy-két generáció alatt talán nem tűnt el a vidékiekből az az ösztönös földszeretet és földhöz értés.

A harmadik az innováció. Ez is oké, de amíg ilyenek a feltételek, az innovatív emberek lelépnek.

a doktor ur · egyetlen1.blogspot.com 2008.03.27. 22:59:04

Az a helyzet, hogy én tudom, hogy mit kellene tenni ahhoz, hogy az ország sorsa jobbra forduljon. Csak ezt rajtam kívül nem hiszi el nekem senki :) (Azt csak halkan jegyzem meg, nehogy a többi skizo meghallja, hogy szerintem vagyunk ezzel egynehányan az országban. És csináljuk is azt kicsiben, amiben hiszünk. Nem megmondjuk a frankót - arra fizetünk elég "szakembert" - hanem tesszük.) És lehet napokat, hónapokat vitázni arról, hogy hogyan is kellene, de addig úgy sem fog történni semmi, míg valami "józan paraszt" el nem únja a soha véget nem érô vitát, bele nem köp a tenyerébe és meg nem fogja a dolog végét... Szerintem.

_sokadik 2008.03.27. 23:01:32

"Ezek a szövegek, amit Te írtál miről is szólnak pontosan?"

Kinyisszantottam két bekezdést és utólag láttam, hogy anélkül kevéssé értelmes.

Szóval: az alacsony adók, befelé tóduló multitőke, szárnyaló GDP-növekedés, nem jelenti automatikusan azt, hogy távon nőni fog az átlaglúzer életminősége.
Szlovákiában sem járt ezzel. Sok a lúzer, kevés a winner, komoly feszültségek voltak és vannak. Ne már egy pénzes vállalkozó szemszögéből kelljen megítélni, hogy _neki_ mennyire fasza gazdasági környezetet biztosít Szlovákia. Engem mint lúzer túlképzett beosztottat ez marhára nem érdekel. Az inkább érdekel, hogy ki tudjam fizetni a számlákat, de ha megbetegszem, ne menjen rá a gatyám, ha egyetemre akar menni a gyerekem, megint nem menjen rá a gatyám, ha lakni akar valahol a gyerekem, ne kelljen eladósodnia harminc évre, hanem tudjak neki adni útravalót.... szóval: _nekem_ soha nem lesz ugyanaz az érdekem mint a vállalkozódnak. Nekem az az érdekem, hogy a vállalkozótól pontosan annyit vonjon el az állam, amit még hajlandó kiizzadni, és abból minél nagyobb részt osszon vissza ellopás helyett. Hány % is manapság a "szokásos" visszacsúsztatás? 20? Mennyi volt Orbán idején? 10-12? Valamennyit mindenhol lopnak, de ennyit... ez a gond. A másik, hogy aki elment nyugdíjba 1990-ben, rossz feltételekkel, mert pl. muszáj volt, annak magyarázhatod, hogy öngondoskodás, meg nyugdíjpénztárak, f@szom.. ezek az emberek mostanra szimplán gyengék, öregek és kiszolgáltatottak. Egyetlen egy adujuk van: a demokráciának az a "kellemetlen" tulajdonsága, hogy pár évente egyszer a lúzerek is beinthetnek az elitnek a fülke magányában.
Ez pl. Kínában nincs, frankó, vállalkozásbarát. Kína szimplán egy brutális diktatúra, eszméletlen korrupcióval, európai ésszel felfoghatatlan szegénységgel, környezetszennyezéssel. (Az átlagos kínait vegyük, a mintában megfelelően súlyozva a reménytelenül nicstelen földönfutó parasztot -aki még a parti nagyváros nyelvét sem tudja, nemhogy az angolt- és a korrupcióból hasznot húzó újgazdag (poszt)komcsi kádert is. A nettó egyenleg nem biztos, hogy pozitív, de akinek ez tetszik, csak emigráljon nyugodtan Kínába, egészségére.
A másik Kína/India/Brazílis észrevétel, hogy ez a versenyelőny egy lufi, mert éppen hogy nem kimeríthetetlen embertartalékokra épül, hanem egy véges, és véges sebességgel bővülni képes rétegre, amit az is jelez, hogy a bérszakadék ott is nő, egyszerre van jelen munkaerőihány és brutális munkanélküliség. Vagyis az átlagember (amibe a modern termelésbe bekapcsolódni képtelen, írástudatlan százmilliók is beletartoznak) nem, vagy nagyon sokára és közvetve él jobban.
Ja, Románia... kicsit durva a korrupció arrafelé, nem magyar viszonyok, rosszabb.
De hát a frankó adórendszer...

A másik bekezdés, kissé off: Magyaroszág -mentalitásilag is- egyben eltér Ny-Európától: itt rövid idő alatt 3x totálisan le lett fejezve a társadalom. Először 1945-ben, amikor is az akkori high society elmenekült a németekkel, 1:1-ben, és bölcsen tették. Másodszor, akinek voltak illúziói 45-ben, és volt keze-lába, füle-szeme, az elment 1947-48 körül, amikor világos volt, hogy mi készül. Aki mégse, az elment 56-ban, az ízelítő után. Százezrek.
A Ratkó-korszak kellett ahhoz, hogy ezt a vérveszteséget ha minőségben nem is, legalább mennyiségben pótolja. Ki maradt 56 után? A javíthatatlan komcsik, a nemlátók, az opportunisták, a nyelvetnemtudók, a massza, a maradék. Mit várunk tőlük? Ez a mi maradék népünk... Ezért lett M.o. egy atombiztosan "balos" ország, és marad is még jó sokáig. :(

ani · http://www.poganyani.blogspot.com 2008.03.27. 23:03:46

dolphin: Érdekel, ha kamu a román térítéses fogászat, tényleg.

Másfél éve voltam önkéntesként Déván Böjthe Csaba ferences szerzetes gyermekotthonában, konkrétan egy magyarországi fogorvos ismerőssel, mert magyarorstzági fogorvosok vállalták, hogy saját szabadságuk terhére és innen vitt anyagokkal rendszeresen kijárnak oda és végigfogászkodják a gyerekeket és a nevelőket, mert erre ott nincs pénz, mert mindenért fizetni kell. Ezt konkrétan nekem is mondták az ottaniak.

Ezt magyarországi fogorvosok megszervezték és rendszeresen csinálják, abban a hitben, hogy az ottaniak egyébként nem jutnának ellátáshoz.

Lehet, hogy tévedésben vannak, de akkor tényleg kéne erről tudni.

dolphin 2008.03.27. 23:11:01

bagyula,

eveken at szerencsere egyetlen szolgaltatasat kellett igenybevennem a roman egeszsegugynek, es ez a fogorvosi kezeles. Es bizony nem ingyenes. (Nota bene, utoljara durvan ket eve voltam fogorvosnal.)

_sokadik 2008.03.27. 23:14:49

Az utolsó bekezdéshez: negyediknek említeni kellett volna azt a félmillió magyart is, akit 1944-ben a gázba vittek.

Mind együtt, évszázadokra kiható hendikep a társadalomnak. Ezért nem biztos, hogy indokolt svéd mentalitást elvárni Kádár népétől.

tallian.miklos · http://republican.blog.hirszerzo.hu/ 2008.03.27. 23:19:51

Persze könnyű azt mondani: hejj, ide nekünk a hagyományokba illeszkedő megoldást, de hát ugye a szavazók jelentős része egy hagyományt ismer, az meg a Kádár-rendszer, tokkal, vonóval. Nemcsak politikai szinten, hanem az élet minden szintjén.

Úgy szólnak: bezzeg az ezerötös lada, az még mindig autó, a sok nyugati szemét meg stb. Holott még _ez sem_ igaz. Stb.

Az MSZP-szavazók kétharmada ilyen, legyen igaza TP-nek, de lehet több is. És a Fidesz szavazók mekkora része? Ha eltekintünk a jobboldal önidealizásálától, akkor szintén tippelhetünk kétharmadra.

dolphin 2008.03.27. 23:20:27

Gabrilo,
"Szerinte a Fityisz azt a 2/3 mélybalost akarja maga mellé állítani.
De ma mi a baloldal a szocikon meg a népszabadságos-megalapozzuk a gyf hatalmát körön kívül kéremszépen?"

Es szerinted, ha az a 2/3 melybalos a Fidesz melle all, akkor ok automatice "jobbosok" lesznek? Vagy lehet, hogy ok ugyanazt, ugyanugy gondoljak mint 30-40-50 stb eve, csak most mas riszalja magat ugyanazt a dalt enekeleve...?

ani · http://www.poganyani.blogspot.com 2008.03.27. 23:23:08

dolphin, mi akkor most egyet vagyunk értve, vagy nem?

egy értetlen jóakarója

mediazsiraf · http://www.konzervatorium.blog.hu/ 2008.03.27. 23:24:01

asztrografológus kommentjét kimoderáltam.

a bibsiző, zsidózó, babózó és egyéb megszólításokkal operáló antiszemkó dumákkal tessék a bombagyárnál kopogtatni.

ne itt.

prolee 2008.03.27. 23:24:33

Arzén Vendel:"Történelmi esélyt szalasztott el a hatalomért és az anyagiakért az országát feláldozó elit, ezek után enyhén szólva röhejes számon kérni rajtunk birkákon hogy miért nem támogatjuk a további sarcolást. Azért fiúk, mert rohadtul elkúrtátok, oldjátok meg magatok amit csináltatok... Nincs eszközünk, nincs pénzünk, nincs hitünk és nincs jövőnk... Ide jutottunk, akiknek tükörbe kellene nézniük azok pedig osztják tovább az észt vizitdíjról, tandíjról, tököm tudja milyen díjról... Kapitalizmus? Hahaha, nincs esélyünk harcolni a külföldi versenytársakkal, ... A saját országunk lehetetlenít el minket gazdaságilag, az az állam amit kitömök pénzzel, de az sem elég ahhoz hogy megbecsüljön, sőt még megmagyarázza nekem hogy nincs több ingyenebéd..."

Így van... Ez így összefoglalva nagyon szíven ütőtt. Ezért útálok ebben az országban élni... Ezért nincs erőm semmihez. És azért voltam boldog,tetterős és tevékeny a Fidesz-kormány idején, mert hitet adtak.
kössabetonba:"...némi ideológia és öntudat nélkülözhetetlen az átalakításokhoz. jobban, többet dolgozik, hajlamosabb befizetni az adót és betartani a törvényeket az, akinek felvázolnak egy elérhető jövőképet, egy célt amiért érdemes küzdeni, felkelni reggel és elmenni melózni. ha nincs hit, nincs remény csak a lebaszás minden nap, hogy a magyar lusta, buta, rasszista, ha csak annyit vágnak a fejéhez, hogy öngondoskodás vagy éhendöglés, ha agyonadóztatják és nem jut egyről a kettőre..."
Ez a két legjobb hsz.

_sokadik 2008.03.27. 23:28:25

aha: "Szép dolog a fellázadás, de szépen le is lehet csúszni a semmibe, ahogy az pl. Argentínában történt, ami egy európai fejlettségű ország volt a 2 háború között"

Tudjuk, Publius Hungaricus megírta a zIndexen mint elrettentő példát. :) Semmi világmegváltó ötlet nincs benne. Legfőképp abban nincs igaza, hogy csak a 80-as évek generációja minden baj oka, és majd a külhonból megtért (és külhonban totálisan átprogramozott agyú) ifjú titánok lesznek a megváltás. Persze, ez mind számít, de csak csepp lehet a tengerben, a társadalmi érdekek szövevénye ennél azért komplexebb.

Inkább Fukuyamának hinnék, (ld. "Bizalom" c. könyve) hogy ez a nemzeti mentalitás-dolog kihat a nemzetek hosszú távú gazdasági sikerességére. Hajlamos önfenntartó lenni, és elég nehéz békés fejlődés keretében drasztikusan megváltoztatni.

VIII. Nagyapó 2008.03.27. 23:42:28

Tölgyessy is hajlamos a pillanatnyi hangulatát extrapolálva jósolgatni - 2006-ban ráadásul nagyon tudott lelkesedni Gyurcsányért a Népszabadságban. Persze vakok között...


Az viszont SZVSZ távolról sem helytálló, hogy a jelenlegi reformokat külföldről javasolnák a kormánynak. Külföldről max. annyit mondanak, hogy tessék az államháztartást rendbe tenni, mert különben nagy baj lesz. Emellett pedig a kormány próbál innen-onnan, össze-vissza összeollózni külföldről dolgokat - de hogy ezek univerzális receptek volnának, azt csak ők próbálják elhitetni, mondván, "nincs más út".

Amúgy persze más országoktól rengeteget lehet tanulni, modern közgazdasági kérdésekben legalábbis tényleg nem túl képzett az MSZP-elit, amennyire én érzem. Sztem nem azért nem működnek a dolgok, mert nem lehet kinti modelleket importálni, hanem mert vszeg kint sem ilyen átgondolatlanul és gyorsított ütemben vezették be őket.

mediazsiraf · http://www.konzervatorium.blog.hu/ 2008.03.27. 23:43:04

s annyi-t kimoderáltam, bocs elkapott a hév...

...

shadai 2008.03.27. 23:47:11

Hessler: tényleg így mondta Tölgyessy, majdnem szóról szóra.

Lord_Valdeznek pedig igaza van: a Fidesz ugyanilyen "kacsacsőrű" emlős. Vannak benne nemzeti liberálisok, atlantista-republikánusok, giuliani-isták, poszt-kádárista plebejusisták, hugo chavezisták, árpádsávisták, nemzeti szocialisták stb. Egy pártban van egyszerre Lovas István és Pokorni Zoltán, Wittner Mária és Rogán Antal. Szellemi holdudvarához tartozik a Demokrata ugyanúgy, mint a Kommentár. Ennek egybetartására "horn gyulai" figurára van szükség: ez Orbán személyében meg is van.

stanmore 2008.03.27. 23:48:15

Tölgyessy tipikus okostojás,mikor az SZDSZ_ben góré volt nem igazán tudta megváltani még azt sem.Aztán,hogy mindíg bejönnek a dolgai,lehet,de akkor talán az is bejön,hogy "Orbánnal lehetetlen választást nyerni"

dolphin 2008.03.27. 23:54:57

ani,

szerintem te olyasmire reagaltal, ami az en kommentemben idezojelben volt, azaz en is ideztem. De ha jol sejtem egyet vagyunk ertve. :-)

StopSzmog 2008.03.28. 00:00:18

(Fukuyamát bennem Todd tette helyre)

_sokadik 2008.03.28. 00:01:34

TP tényleg vakok között a félszemű király esete.

Gyurcsányra mindig is a rendberakóember szerepe volt osztva (már Megyó megpuccsolása óta) csak nem volt képes eljátszani, tehetség és támogatás híján.

Meglátásom szerint a Fidesz totálisan eltaktikázza magát azzal -ahogy 2006ban is eltaktikázta- hogy a komenista 2/3 szavazatainak begyűjtésére épít. Nem. Annak a rétegnek még mindig Gyufa bácsi az istene, még most 2008-ban is korlátlanul lehet Orbán ellen uszítani, hergelni egy kis felfrissített kayaibrahimozással.
Saját fülemmel hallottam ma, ahogy panaszkodik a nyugdíjas, Bp., lakótelep, orvosi rendelő várója: kiszúrja az állam a szemét 130 ezer(!) Ft nyugdíjjal, de tudja hogy "azamocskosorbán" kezdte a "nyugdíjasok megnyomorítását" és elvett 20%-ot, és biztos Orbán találta ki aztarohadt vizitdíjat is, de jó hogy eltörölték, és hogy merik emelni a távhődíjat, amikor alig tudja fizetni a 3 szobás lakása fűtését.

Itt áll kérem a szavazópolgári intelligencia és tájékozottság. És ezt a réteget nem lehet megkerülni. Megnyerni sem, 2010-re fokozatosan visszazár az mszp mögé.
Kár belemagyarázni magasabb bölcsességeket az eredményekbe.

stanmore 2008.03.28. 00:05:37

"Probléma az is, hogy Gyurcsány Ferenc egy illusztráció a kommunista sztereotípiához. Az ő képét vetíteni lehetne minden egyes alkalommal, amikor a "kommunistákról" van szó: privatizáció útján gazdagodott meg, része annak a bizonyos "folytonosságnak" (Apró-villa, Apró-klán, stb.), usw."
Fene tudja,mindannyian része vagyunk a folytonosságnak.Aztán még mindíg jobb,ha egy a múlttal szembenéző Demisz titkár képét vetitgetjük,mintha egy olyan politikus képét,akit mindíg le lehetne vetíteni, ha a politikai hatalmát gazdagodásra felhasználó maffiózóról van szó.

Condy 2008.03.28. 00:09:09

De jó lesz! A baloldal nem fog felállni a megsemmisítő vereség után. Gyün a viktor legalább 100 évig. Ingyen lesz minden, adókat eltörlik, mindenki boldog és elégedett lesz. Kánaán!!!

stanmore 2008.03.28. 00:14:04

kedves sokadik,engedd meg ,hogy kételyemet fejezzem ki frappáns történeted valódi voltát illetőleg.ugyanis nem életszerű ,hogy valaki szemkiszúrásnak nevezné 130000 Ft-os nyugdíját,ráadásul pont ez a valaki szidja Orbán nyugdíjkurtítását,amivel a te ki nem mondott érvelésedet támasztaná alá,hogy hát helyes volt a törvényre szarni,és a szocialista fűnyíró elvén az elvett nyugdíjak egy részét azok között kiosztani ,akik elfelejtettek gondoskodni magukról,most viszont borzalmasan nehezményezik alacsony nyugdíjukat.
Szumma szummárum én meg a piacon azt hallottam,hogy lám az 50% fizetésemelést is az Orbántól kaptuk.Mert hülye a nép ,de annyira nem,hogy a vizitdíjat az azt éjjel nappal fúró Orbánnal azonosítsa.Úgyhogy történeted jól hangzik ,de véleményem szerint kamu.

ishimaru kumiko 2008.03.28. 00:14:52

Nem olvastam végig a kommenteket így éjfél tájt, úgyhogy bocs, ha valaki már ezt megemlítette, amit most fogok.

Nekem személy szerint tetszett Tölgyessy előadása, noha a "azt kapja a nép, amit érdemel" gondolatkörrel nem teljesen értettem egyet, és ezta végén TP finomította is azzal, hogy a politikusoknak eg ypicivel hasznos a nép előtt járniuk, nagyon nem.

De igazából nem ezt akartam írni, hanem a másnapi tapasztalatom: a média kb úgy tálalta az egészet, ami a jellemző a mai politikai helyzetre, s ami főleg abban a kontextusban elkeserítő, hogy az előadás 90 százaléka arról szólt, hogy közösen hogy rontottuk el, és milyen kulturális-történelmi gyökerei vannak ennek az egésznek.

Konkrétan ez azt jelenti, hogy reggel megjelent az inforadio.hu-n a hír arról, hogy TP az SZDSZ-t szidta finoman, amit átvett az index és a Napigazd kicsit áthangolva. De sehol nem említették meg, hogy az egésznek volt egy 2 órás előzménye. Márpedig SZVSZ ma már nem hírértékű, ha valaki az ellenzékből bírálja az SZDSZt, MSZPt, hiszen hallottunk már ilyet eleget.
A szomorú az egészben az, hogy a lényeget - amiről a cucc szólt - meg sem említették ezen orgánumok (ti. pl hol és milyen alkalomból hangzottak el a dolgok). Egyedül a hvg.hu írt normálisan - nyilván van bennem elfogultság, hiszen ott dolgoztam, de nehéz elmenni azon tény mellett, hogy az előadás 90 százalékát kitevő mondanivalóról is szól a hvg.hu-s cikk, nemcsak a kormányzati szidalmazásról.

Kicsit összeszedettebben, linkekkel itt:
vadjutka.blogspot.com/2008/03/tegnap-elmentem-erre-az-eladsra-hol.html

rockjano 2008.03.28. 00:16:21

Nagyapó

Az ország jelenlegi helyzetében a reformokat csak gyorsan és átgondolatlanul lehet bevezetni mert nem lehet egy rövid 4 éves cikluson túl gondolkozni az ellenzék miatt, ha nincs reform a hiány mindig újra fog termelôdni.

A Fidesz szvsz. most cseszi el a 2010 utánni kormányzásának lehetôségét, ezzel a GyF takarodj dumával saját maguk alatt vágják a fát, ahelyett hogy csönben támogatnák a természetszerûen népszerütlen intézkedéseket ágallnak ellene, ezzel osztogatásra kényszerítve a szocikat (amennyire még lehet, kicsit mindig lehet).
Olyan országot vesznek majd át 2010-ben hogy abban nem lessz köszönet azt garantálom...

És akkor majd lesznek jó kis demagóg népszavazások az akkorra már nagyon szocialistára váltó mszp-tôl, és az ország így megy tönkre...mert nállunk senki nem lát távolabb a következô választásokná, nem csak a politikusok de a támogatóik se.

Tudjuk mi valójában mennyire rossz a helyzet??

Ki fogja megtenni az elkerüllhetetlen intézkedéseket. KI FOG ITT NYUGDÍJJAT CSÖKKENTENI??? A Fidesz???? Mert muszály lessz, csókolom. Ha így marad ez az ország belerokkan. Valakinek meg kell csinálnia. 13. havi nyugdíj delete.... és még sok minden más is. Fog a Fidesz még vizitdijjat bvezetni meglássátok...majd kimagyarázza. Bár ôk jellemzôen szarnak mindenkire, nem az a magyarázkodó társaság.

jano

stanmore 2008.03.28. 00:24:20

rockjano,okos dolgokat írsz,de majd figyeld meg azt a hazaárulózást,amit a Fidesz lecsap,ha az ellenzék nem szavaz meg valamit v. neadj isten népszavazást merne pendíteni.A Fidesz mindíg a készbe szeret beleülni,lásd Bokros csomag ,aztán meg azzal lesz elfoglalva,hogy a tokaji pszeudoközgyűléseket rendben levezesse,és ezáltal egy második Esterházy birtokot hozzon össze.Bár megjegyzem ,ha ez a nép 2/3-ot ad nekik akkor nem lesz semmi probléma,mert akkor a szabad választások intézményét is elfelejthetjük.

_sokadik 2008.03.28. 00:27:02

stanmore:
nyugodtan gondold kamunak, én hallottam amit hallottam, és nem szoktam hallucinálni.
Elhiszem hogy nem valószerű, én se gondoltam volna valószerűnek ma reggelig, ez adja a hírértékét (számomra.)
Nem is egyedül volt a nénike a politikai bölcsességeivel, hanem 2 db egyetértő társával. (na jó, az egyik beszólt hogy azér' nem rossz az a 130 ezer Ft, van aki 40-50-ből él, de értékítéletileg egyetértettek.)
További N példát ismerek a környezetemből, ha nem is ilyen durvát, de a hangulat ez. Orbánnak nem hisznek.

De nyugodtan gondold kamunak, majd 2010-ben meglátjuk. Lehet hogy a Fidesz nyer pár százalékkal valami eszméletlen demagóg kampány után - akkor lesz az ország igazán szarban.
Reformokhoz nem lesz elég sok % többsége, és megy majd tovább a béna hatalomféltés-semmittevés.

_sokadik 2008.03.28. 00:31:17

stanmore:
aha, látom, jön már a tokajozás is.

a mostani társaság két hónap alatt lop annyit, mint az orbán-fiúk 4 év alatt, de már írtam.

stanmore 2008.03.28. 00:36:59

Sokadik, hisznek v. nem a Fidesz 2/3-on áll,mert van vevő a hülyeségre,pedig nem lenne bonyolult észrevenni,hogy állandóan a szomszédok gyorsabb fejlődését lobogtatja valaki,ahol aszociális kiadások pl. a miénknek a fele körül vannak,ugyanakkor teljes erővel fúrja azokat az intézkedéseket,amelyeket ezek megcsináltak ,és ami miatt gyorsabban fejlődnek.Ez Mari néninek magas,neki adjon mindent az állam ,de neki ne nagyon kelljen ezért semmit nyújtani.Igazi komcsi ideológia v. még rosszabb.

Balt 2008.03.28. 00:37:46

(2002-ig) "Más volt a gazdasági környezet, bárki magas gazdasági növekedést tudhatott volna magáénak, mint most szintén bárki. Az, hogy milyen pályára állt a gazdaság, most offtopic."

Más ám!: akkor távol-keleti és orosz válságok sorozata, EU stagnálás; ma 14% feletti szlovák növekedés, szárnyaló Oroszország, fellendülő EU. Ennyit sikerül kihozni belőle...

Balt 2008.03.28. 00:44:22

"Aztán még mindíg jobb,ha egy a múlttal szembenéző Demisz titkár képét vetitgetjük,mintha egy olyan politikus képét,akit mindíg le lehetne vetíteni, ha a politikai hatalmát gazdagodásra felhasználó maffiózóról van szó."

De az a legjobb, ha mindez egy személyben egyesül...

rockjano 2008.03.28. 00:46:38

_sokadik

Ez hülyeség.. lop mindegyik..de én a reklámszakmában dolgozom és hallottam a Happy Endrôl sokmindent...elég anyi hogy az én szakmámban nagyon lehet lopni (nem nekem sajnos) és loptak a Fideszék rendessen ne aggódj..meg persze most is lopnak...

De az össze politikusi lopás APRÓPÉNZ. Persze dühítô GyF. milliárdjai meg néhény Fidesz fiú-é is de az ország havi nyugdíjköltségéhez mérten SEMMI. Ez mértéktévesztés.

Itt nem az a (legnagyobb) gond hogy lopnak hanem az hoyg az ország sokkal többet költ mint amit megtermel és erre rá kéne már jönni.

Ja és Orbán idején is így volt csak akkor több mûködôtôke jött be mert még volt privatizálandó állami vagyon meg még szûzebb terület volt Mo. De ennek vége. Kész. Annyi.

A magyarok TÚL JÓL ÉLNEK az ország teljesítményéhez képest. Mindeggyikünknek rosszabbul kéne élnünk NEKED is meg NEKEM is. Ez van. Szar az élet.

Ki fogja ezt nekünk elmondani. GyF megpróbálta párttársainak öszödön. Amit kapott érte ezután senki nem próbál ôszintének lenni. Mindenki tanult. Nekünk hazudni kell. Mert kollektíve hülyék vagyunk.

Néha úgy érzem tényleg egy hiperinflációs válság kéne ennek e nyomorult országnak, ha majd lessz 1000%-os infláció akkor talán megértik az emberek hogy nem mehet tovább így. Persze az únióban erre sincs esély. Marad a döglôdés. Ezért haragszom kurvára minden olyan faszfejre aki GYF büntetésébôl szavazott 3 igennel, mert nem érti a barom hogy nemcsak saját hanem gyerekei jövôjét baszta el ezzel. Nem, lát a saját orránál tovább a szerencsétlen.

Az OK hogy GyF-et nem szereti nem kell, de hülyének lenni sem muszály.
jano

stanmore 2008.03.28. 00:47:26

Sokadik,"a mostani társaság két hónap alatt lop annyit, mint az orbán-fiúk 4 év alatt, de már írtam. "
Ez ugyanolyan tényeket nélkülöző kamu ,mint az előző történeted,dehát tényeket ne keressen az ember a Fideszes szövegekben .Mondom Mari néni elhiszi ,de aki egy kicsit is lát nemcsak néz az bizony átlát a szitán.Igen jön a tokajozás,meg jöhetne ezer dolog,és ezek ráadásul igaz dolgok is.Mert nem kéne pl annyit rágódni a ZUschlag ügyön,ha lenne a rágalmakon kívül érdemi téma is.Apropo Zuschlagot elmeszelte a jelenlegi hatalom,de mintha SChlecht Csaba mindenkinek a szemébe röhöghetett volna.
Azért mert erölködtök a paritásra,nameg ,hogy "régen volt", meg "ezek mindíg előveszik",attól még igaz,hogy akik ezt csinálták normális országban többé a hatalom közelébe sem kerülhetnének,még akkor sem ha jó maffiózóhoz méltóan megfelelő ügyészi szervezet kiépítésével gondoskodnának a visszavonulásról,és a büntetlenségről.

Balt 2008.03.28. 00:51:44

"Ezért haragszom kurvára minden olyan faszfejre aki GYF büntetésébôl szavazott 3 igennel, mert nem érti a barom hogy nemcsak saját hanem gyerekei jövôjét baszta el ezzel. Nem, lát a saját orránál tovább a szerencsétlen."

A pofám leszakad, hogy 6 ilyen év után még valaki mer "gyerekeink jövőjére" hivatkozni!

stanmore 2008.03.28. 00:51:58

Balt,igazad van ,mert elfelejtettem,hogy Orbán is Kisz titkár volt.

Balt 2008.03.28. 00:55:10

"Egyiptomban már kenyérlázadások vannak - és ez az az ország, ami anno a Római Birodalom felét etette... szóval ha most lenne egy működő mezőgazdaság, abból lehetne profitálni. Nagyon. De eléggé sikerült elkúrni, nem? De ebből még lehetne valami, azért egy-két generáció alatt talán nem tűnt el a vidékiekből az az ösztönös földszeretet és földhöz értés."

Ehhez talán más feltételekkel kellett volna a Római Birodalomhoz, ohh, akarom mondani, az EU-hoz csatlakozni... :)

Balt 2008.03.28. 00:56:10

:)) Szánalmas.

strucc 2008.03.28. 00:57:39

en is potn ezt hallotam eza roha.. orban ez vezette be a vizitdijat meg elszedte a nyugdijunkat, a pofankba hazudik, en is pont ilyeneket hallok a nyugdijasoktol a megalloban - :) ugy beultetik a fulekbe balrol ezeket hogy mindent elhisznek a mediamanipulatoroknak koszonhetoen, a masik oldal is ilyen szajkos, de ezen akkor is mindig rogok mar hogy balrol semmi otletuk nincs mar csakhogy orban miatt van a nagy vilageeges - na mindegy akkor csak azt eljuk meg hogy dugovics tituszkent rantja ferko orbant vagy forditva :)

rockjano 2008.03.28. 00:58:56

Balt

Baszki nem 6 év hanem 20 a rendszerváltás óta. Nem csak az utóbbi 6 évben termeljük a szart sokkal régebb óta csak most jött a felszinre, az ország struktúrális probléámái sokkal régebbi keletüek.

Ja és nem mentem fel a szocikat sem hidd el nekem.

És igen, ez a népszavazás egy szellemI Trianon volt, de erre te is csak késöbb jössz majd rá. Az emberek jól megerôsödtek az önámításban. Szaros 300 Forintokért és egy politikai oldal gátlástalan hatalmi vágyát kszolgálva kollektíve jól tökönszúrtuk magunkat.

Erre majd akkor fogszrájönni ha látod majd hogy 2010 után a Fidesz kormány elött hogy csukódnak majd be a lehetôségek.

Nem lessz jobb ne ámítsd magad.

jano

stanmore 2008.03.28. 00:59:03

Milyen 6 év? Ne gyere a hülye fidesznyik szöveggel,hanem csapd már fel a KSH adattárat,aztán majd meglátod,hogy a történelem során nem volt még hasonló életszinvonal emelkedés ,mint ebben a 6 évben.Komolyan mondom,az agymosottságnak úgy látszik nincs határa.Ezért ingott meg az államháztartás ,ezért kell ebből vissza venni.De ti még mindíg ott tartotok,hogy "rosszabbúl élünk,mint 4 éve".
Akkor inkább jöjjön a Bayer Zsolt,aki csak szimplán zsidózik,mint fő ideológiai támasz, telve rasszista öntudattal,de nem ártja magát gazdasági témákba.

stanmore 2008.03.28. 01:01:09

strucc,nem lehet ,hogy a hallásod is ugyanolyan megbízható,mint a helyesírásod?

strucc 2008.03.28. 01:11:36

ugyan kapcsold be a klubradiot megfelelő időben oda ezek meg be is telefonalnak

stanmore 2008.03.28. 01:12:17

rockjano,ott vagy eltévedve,ha azt hiszed,hogy érdekli Orbánékat ,hogy alattuk ez az ország egy nyomoronc balkáni ország lesz.Egyrészt majd mindent ráfognak az elődökremásrészt leváltás nem fogja fenyegetni őket ,azt megoldják(kettős állampolgárság megadása v. Hazafias Népfront létrehozása v. választási bizottság delegálása ,amit már Pintér belügyér pedzegetett is stb.)Egy lesz a lényeg ,hogy a vezír lenézhessen népére a Sándor palotából,ahogy 2002-ben is tervezte már,éa amibe majdnem belezavarodott akkor.

stanmore 2008.03.28. 01:15:04

strucc,nem így van ,mert ha valaki ilyen hülyeséget telefonálna azt Bolgár korrigálja,ellenben a CSintalan műsorban ott tényleg hemzsegnek a korrigálatlan hülyék.

rockjano 2008.03.28. 01:32:19

stanmore

Enyire nem rossz a véleményem rólluk, nem szeretem ôket, de lassan már a másik oldalt se.

A gond az hogy az ország és igen had legyek demagóg gyerekeink érdekében (nekem van kettô is) át kell alakítani az országot. Ha baromi gonoszul (de ügyessen) ennek a garnitúrának nem hagyták legalább ôk csinálják meg azt amit meg kell.

De a gond az hogy még ha szándékuk volna rá akkor sem tudnák mert a mostani politizálásukkal veszik el ennek a lehetôségét.

Amúgy ne aggódj itt akkora a szar hogy csak na és 2010-tôl még nagyobb lessz, ezt már nem lehet dumával és koronausztatgatással meg egyházzal kidumálni. Ennél sokkal roszabb a helyzet.

Ha a nyugdíjhoz nem nyúlnak hozzá és minden marad csak úgy ahogy most van (indexálva ugye) ez 2012-re önmagában tönkre teszi magyarországot. Bevétel növekedésre nem kell számítani mert semmi ok nincs rá. Ha a belsô keresletet pörgetik fel annak már rövd távon is kétségbeejtô következményei lesznek. (Matolcsi)

Az hogy 2010-tôl a kormányuk mi elé néz azt nem tudják az itt kommentelô jobbosok, próbálom velük megértetni.

És az Mszp-tôl azt kapják majd vissza amit most ôk adnak hatványozottan. Gond csak meg az hogy az ország meg közben belerohad az egészbe. Szóval ... baszhatjuk úgy ahogy van ...:((

jano

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2008.03.28. 01:34:40

_sokasik: "Ezek olyan igénytelen, paraszti gyökerű népek, hogy fát lehet vágni a hátukon, akkor sem lázadnának fel."

Na, persze. 1989-ben Magyarországon "tetszettek forradalmat csinálni", Romániában pedig egy pitiáner taxisblokád volt.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2008.03.28. 01:41:30

rockjano: "A magyarok TÚL JÓL ÉLNEK az ország teljesítményéhez képest. Mindeggyikünknek rosszabbul kéne élnünk NEKED is meg NEKEM is. Ez van. Szar az élet."

Miért nem leszel öngyilkos? Ebben legalább lenne logika, ellentétben a hülyeségeiddel.
Magyarországnak jók az adottságai, akkor, ha nincs itt sok kőolaj.
A politikával van baj, ill. azokkal az emberekkel, akik művelik (és akik őket a háttérből mozgatják! Soros Gyuri, például)

Igazából, nem a jobb, vagy a bal a mérvadó, hanem, hogy mennyire tisztességesek azok, akik művelik.
Az SZDSZ aljas, az MSZP csaló, a FIDESZ sunnyogó. Kezdem azt hinni, hogy érdemes lenne kipróbálni a Jobbikot.

strucc 2008.03.28. 01:47:01

A szomoru az hogy a kiutat senki nem latja
meg a fényt se
bar de -2500 Mrd
amitől mégtöbb munkanélküli meg idő előtt nyugdijazott lesz meg kuföldre diszidalt meg vegkielegites stb
de az hogy mitől lesz több bevétel - attol hogy jobban szorongatnak? egy ideig igen, eleinte, később a visszajara csap at, es mégnagyobbat bukunk :(
ami marad azt is eladjuk ("uj tulajdonosi program") ez is szimpla privatizacio, tömködjuk a reseket a gáton, megoldas aligha, de akkor mi? a gumigyar?

De mar most jobban elünk mint holnap fogunk :))

rockjano 2008.03.28. 01:55:06

Epikurosz

A Jobbik az mi??? Ugye csak vicc volt te sem gondolod komolyan.

Amit írtam az sajnos szóról szóra igaz..csak te nem látod még (vagy nem akarod) vagy túl fiatal vagy hozzá.
Magyarország adottságai... háát természeti van jó is meg rossz is, kôolaj nincs gáz talán van.

De nem ez a lényeg, egy országot nem a kôolaj tesz gazdaggá hanem a polgárainak a szürkeállománya és mentalitása. Nézd meg a sok nyomorgó kôolaj termelô országot...irán...olaja van de benzint importálnia kell mert nem tud finomítani.
Putyin királysága is csak addig tart amif van olaj meg gáz, mert innováció az nincs nálluk

Nállunk nem a politikával van baj az olya mint az emberek (Tölgyessy is megmondta és sajon kurvára igaza van), tt az a baj hogy az emberek leszoktak a munkáról, baszki én 16 órákat melózok egy nap de péntek délben már nem bírok egy céget felhívni mert mindnki hazament.

velünk van a baj és nagy...

A magyarok tevékenységi rátája a legalacsonyabb Málta utánn. Szar oktatás, magas segélyek, nem akarják megeröltetni magukat az emberek. Nem tanulnak nyelveket, felnôttként nem képessek pályát váltani és mindenz örököljük át gyerekeinkre.

Az SzDSZ miért is aljas??? Mszp csaló??? Nem mondták el a választások elött az tuti de mások sem. A Fidesz nem sunnyog hanem demagóg. De ezek csak szavak, ha csak a politikusokkal volna gond nem volna baj...

A baj az hogy baj van :((

jano

Barnabás 2008.03.28. 05:48:05

Minden kommentező látja a problémát,Tölgyessy is.De végre már előállhatna az a messiás aki nem csak beszél róla és ismételgeti az unalomig ismert sztereotipiákat,hanem tudja a megoldást,hogy kerülhetünk ki a jelenlegi kátyúból.

hunyuan 2008.03.28. 07:05:26

Emlékszem még Tölgyessy 2004-es 'helyzet-és jövőértékelésére', semmi sem lett belőle..
A magyar ember egy dolgot szigorúan nem tűr meg, az ideológiai alapon való politizálást, ezért nincs ma kormányon Orbán.

mediazsiraf · http://www.konzervatorium.blog.hu/ 2008.03.28. 07:49:54

Bocs az éjszakai ámokfutásért, dehát aludtunk és nem moderáltunk. "pinafej" összes kommentjét töröltük, és a rájuk érkező reakciókat is.

Nubek 2008.03.28. 08:49:02

Az a baj, hogy itt is mindenki okoskodik, gyűlölködik, szidalmaz...Annak ellenére, hogy nem vagyok teljesen biztos benne, én még adnék egy esélyt a Fidesznek...
A mai világban fogyasztást kell növelni, nem elvonni, nem mondani kell, hanem csinálni, hogy több pénzt az embereknek, de nem szociális segélyként, hanem kevesebb adóval...Én azért még hiszek...Lesz itt még jobb világ...Egyszer majd...

dr. Wilbur Swain 2008.03.28. 08:51:16

váó, ez egy lényeglátó post volt
addig sosincs baj, hogy felvázoljuk a problémákat, csak a megoldás hiányzik a végéről...

leone007 2008.03.28. 09:03:20

"valószínűnek tartja ugyanis, hogy 2010-ben a baloldalra döntő vereséget mérnek. Ahonnan már nem tudnak fölállni. És ez csodálatos (ez utóbbi saját gondolat...)
"
Az lesz már a szép, ha csak a Fidesz lesz a parlamentben. Ennyire bejött az egypártrendszer? Nemá.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.28. 09:14:47

Leone,

A baloldal maga biztosan nem fog összerogyni. Nem mintha lenne értelme a baloldalnak (vagy akár a jobboldalnak) mint fogalomnak, egyáltalán, de a piaci réseket mindig kitöltik.

Szerintem itt a mai baloldalt képező pártok mint szervezetek összeomlását vizionálta. De ebben én nem bízok.

A 2/3-os többség nem hiányzik ugyan, de nem tudom, figyelted-e, mi történt 1 napja a fővárosi közgyűlésben, sima ellenzéki többséggel? Kicsit átvágták a gordiuszi csomót, és nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy ezek a csomók nem véletlenül vannak.

Ennyire a saját kis szaros érdekeik mentén mozognak, hogy inkább a járatokat csökkentették volna, semmint hogy esetleg a metróköltségvetést növeljék az egyébként odatartozó tételekkel...

CCCP 2008.03.28. 09:18:24

Miért tengeti az ország fele 69000Ft minimálbéren az életetét?

1., A 40 év szocializmus 50 éves technológia lemaradást hozott létre nyugattal szemben. Az alapvető problémánk ez. Ezt tudjuk kik csinálták.

Gondolj arra hogy a VW elad mondjuk évente 500 000 (nem tudom pontosan mennyit) gépjárművet világszerte. Ebből a melósait egy a mienkhez képest magasabb bérszínvonalon tudja megfizetni, akik ebből egy magasabb árszinten tudnak minden szolgáltatást megfizetni, a magasabb jövedelemből az állam több adóhoz jut, és VW is több adót fizet. stb.
És van még sok olyanjuk mint a VW

2., A szocializmus 20 milliárd $-os adóságot hagyott ránk, amiért az ország színe-javát ki kellett árusítani.
Erre a szitációra egyetlen egy szoci sem emlékezett amikor 2002-ben elkezdték a vegytiszta populizmust. Az egész birka egy sem volt aki azt mondta volna hogy ezt nem kéne mégegyszer megtenni ezzel az országgal. De megtették és siránkoznak hogy tojással dobálják őket.
A 20 milliárdból 15-öt az utolsó négy évben csesztek el.

3., 2002-ben megkezdték a szocik a jóléti rendszer váltást (röhögök, de csak kínomban). 800 ezer közalkalmazottnak adtak 50%-os béremelést. Basszuskulcs! Az is egy csúcs hogy egyetlen birka szoclibnek sem jutott eszébe hogy feltegye magának a kérdést, hány ember is lesz az, oszt szorozzuk mán meg azzal az 50%-al. 5 hónap múlva a jóléti Megyó a ruszkiknál tárgyalt hogy a 90M $ adósságukat adják mán meg, (cserébe odaadjuk a Borsod Chemet is). Szóval 5 hónap alatt kiderült hogy nem megy a dolog, aztán felemelték a villamos áram áfáját 12%-ról 25%, az is kevés volt. Euztán jött 3 év semmit tevés az ország kiárusításának folytatása, eladósítása.

Sok ezer milliárd forinttal adósították el újra az országot, és hagyták had menjen szarba ország csak megnyerjék a 2006-os választásokat, miközben a csapból is az folyt hogy "Dübörög a gazdaság". Hát jelentem a gazdaság nem dübörög, hanem kókadozik, az ország hitelból él amit a választók zsebébe nyomnak, ez a vegytiszta populizmus: hitelből jólét.
2006-os költségvetési törvényben törvényt hoztak a az áfa csökkentésről: 300 milliárdos adó kiesés, és akasztani való Kuncze kiállt, és diadalittasan üvöltötte "Na ezt is megcsináltuk" (vizit díj=13 milliárdos bevétel). Szerintem joggal hazaárulózzák le ezt a csűrhét.
A 2006-os választások előtt egy nappal a költségvetés adatait nem hozták nyilvánosságra, mondván "Nehogy megzavarjuk a választókat"
Ennek az elkúrásnak a következménye hogy magyar gazdaság GDP-jének csigalassú dübörgése. Egy 6%-os növekedés 4 évre kamatos kamattal számolva 30%-os növekedést hozott volna, ebből sok mindenre telne.

Persze a szocikák biztos eltudják magyarázni hogy erről is az az űrdöngős Orbán tehet.

Szoci agyúak!
Basszátok meg ti olyan jól kerestek, vagy ti is beleestek a nettó 100000 alatti keresetűek közé, mert akkor ti is elmodhatjátok hogy a ti életeteket is elszarták. Hogy tudtok hinni még nekik. Nekünk megszorítás nekik jutalom. Elkúrják de magukat megjutalmazzák.

A FIDESZ ehhez képest egészen jól csinálta a dolgát, minden hülyeségét és a sok kis aljasságokat is beleértve.

Joghallgató 2008.03.28. 09:19:58

Tudjátok mi a rohadtul abszurd ebben az egész helyzetben?Az,hogy itt is jobb és baloldaliak ölik egymást,miközben Gyurcsány és Orbán röhög a markába,hízlalja a bankszámláját és szarik a fejetekre.Ezzel az elittel semmi esélyünk sincs a továbblépésre.Mindegyik eltakarodhat,velejéig korruptak.A legszánalmasabb az,amikor vészhelyzetben a baloldal antiszemitizmusról a jobboldal pedig a nemzethalálról vizionál.Ezek a nagy baromságok.Én személy szerint egy Mitt Romney kaliberű konzervatívot akarok minimum,mert Romney legalább ért a pénzügyekhez,nem csak hadovál róla.Azzal viszont egyetértek teljes mártékben,hogy egy magas gazdasági növekedés még nem jelenti az átlagember sosrának jobbra fordulását,mert a pént Szlovákiában is abankok nyelik le,mint mindenhol máshol.

Gerzson · http://gerzsonka.wordpress.com 2008.03.28. 09:20:53

Sajnalom, hogy bar a jobbosok allandoan szamonkerik a balosokon a kettos mercet, naluk tizszeresen jelen van! Engem egy dolog zavar igazan:

Mindig csak a szocik szellemi maszturbaciojanak mondjak azt, hogy "bezzeg a fidesz nem nyult semmihez", de konyorgom! Mondjatok mar barmilyen komolyabb valtoztatast (neadjisten "reformot"), amit ok csinaltak, mert az O idejukbol en tenyleg nem emlekszem masra, csak pokhendi, az ellenvelemennyel nem torodo "kormanyzasra", es a meg mostaninal is CSILLAGASZATI MERTEKBEN MERHETOEN NAGYOBB lenyulasokra, SZABADRABLASRA! Semmi masbol nem allt az a negy ev!

Velemenyem visszavonom, ha tud valaki ERTELMES, VALOBAN az orszag HOSSZUTAVU ERDEKEIT szolgalo dontessel eloallni, de nem volt ilyen! Ez biztos!

Ha pedig a fidesz 2/3-os tobbseget szerezne 2010-ben Orban Viktorral az elen, ez az orszag elveszett! Nem fogjatok rogton meglatni/elhinni, de sajnos igy van! Most meg nevettek rajtam, hogy hulye komcsi, de nem vagyok komcsi, a kadari korszakot nem kivannam vissza, ezert nem szavazok olyan partra, amelynek vezetoje egy az egyben Kadar Janos szavait idezi vissza, es valami homalyos nemzeti ontudatba csomagolja!

Nevetseges, vagy fajdalmas, mar magam sem tudom! :(

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.28. 09:22:13

CCCP,

"Miért tengeti az ország fele 69000Ft minimálbéren az életetét?"

Egy nagy része azért, mert akkor kevesebbet kell adóznia. :)

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.28. 09:23:29

Gerzsonka,

simán kicserélhetném a színeket a hozzászólásodban. :)

pat bateman 2008.03.28. 09:24:36

rockjano,
"Az SzDSZ miért is aljas??? Mszp csaló??? Nem mondták el a választások elött az tuti de mások sem. A Fidesz nem sunnyog hanem demagóg. De ezek csak szavak, ha csak a politikusokkal volna gond nem volna baj..."

kicsit máshogy árnyalnám, azaz más jelzőt használnék:
az mszp tutyimutyi és képtelen a megfelelő kommunikációra, az szdsz erőszakos és néha már-már szélsőségesen liberális, a fidesz meg tényleg demagóg (de a kommunikációja viszont még mindig topon van)

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.28. 09:25:01

Joghallgató,

posztoltam egyet a mondanivalóddal kapcsolatosan:

egyiketsem.blog.hu/2008/03/28/gorbe_tukor_2#more400157

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.28. 09:28:17

Gerzsonka,

visegrádi 4-ek, amit a koala szétbomlasztott? A családi adózás? Állami támogatás a kis cégeknek? Soroljam még?

Ja hogy azok szerintetek nem azok? Akkor mi a különség? Szerintünk meg ezek nem azok, és Tik vagytok hülyék, értetlenek, stb. Biztos hogy ezen a vonalon kellene keresned a dolgok megértését? :(

CCCP 2008.03.28. 09:29:39

Egyiketsem
"Miért tengeti az ország fele 69000Ft minimálbéren az életetét?"
Egy nagy része azért, mert akkor kevesebbet kell adóznia. :)

Velük lehet külön foglalkozni.
De az ország fele 69000Ft-on tengeti az életét, ez nélkülük is igaz.

Gerzson · http://gerzsonka.wordpress.com 2008.03.28. 09:34:02

A kettos mercerol: Ki is hazudik?

1998-ban OV a parlamentben kijelentette, hogy a szocialistak titkosszolgalati eszkozokkel megfigyeltek a fideszes vezeto politikusokat, es csaladjaikat. Egyetlen bizonyitekot sem tudtak felmutatni, es birosag is kimondta:

Orban Viktor HAZUDOTT!

Amikor OV repulogepe Londonbol nem erte el az ottawai csatlakozast, 3 Malev vezetot mentettek fel! Ez - legalabbis - furcsa!

Vagy egy sajtohir:
Az adófizetők pénze bánja a Postabank és a Mahir Rt. leányvállalata, a Mahir Cityposzter Kft.-nek tavaly tavaszi 380 millió forintos ügyletét. Ezt immár, ha áttételesen is, de Járai Zsigmond pénzügyminiszter is elismeri. (1999. május 15.)

Vagy egy masik:
Három (egykori vagy jelenlegi) fideszes polgármester (Szita Károly, Várhegyi Attila, R.A.) ellen is büntetőeljárás vagy ügyészségi vizsgálat folyik.( index.hu/politika/belfold/kepviselok/kepviselok4)

Tiszta lelku szentek? Na persze!

Es egy masik hazugsaggal (Vizsla) mi a helyzet?

"Személyesen is bocsánatot kell kérni Újhelyi Istvántól a Magyar Vizsla-ügy miatt - jelentette ki Deutsch Tamás, a Fidesz frakcióvezető-helyettese kedd reggel egy televíziós műsorban. "El kell ismernünk, hogy az a nyilatkozat, amit vasárnap tettünk, az nem felelt meg a valóságnak,…( valasztas2006.origo.hu/itthon/20060109vizsla.html)"

Apropo: meg Pokorni is elismerte, hogy a Vizsla kiadoja a fidesz tamogato korebol nott ki. De ezzel ne is foglalkozzunk, mert felesleges.

Es akkor arrol meg nem is beszeltunk, hogy volt Happy End, Ezusthajo, a penzmosasi pereken nagyvonaluan szemet hunyo legfobb ugyesz, 4 even at folyamatosan "felujitott" M7-es, amit 2003-ban ujra kellett foltozni rengeteg helyen, mert megrepedt a burkolata egy honappal az atadas utan!

Na es vegul: ki mondta, hogy lemond az elnoki posztjarol, es visszavonul, ha elveszitik az orszaggyulesi valasztasokat? Segitek az amneziasoknak: Orban Viktor!

Szoval tenyleg nem ertem! Leszednetek egy hazugot a "tronrol", hogy odaultessetek egy megnagyobbat!

Csak gratulalni tudok!

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.28. 09:34:53

Gerzson,

nem egy dimenzióban vagyunk. :)

Gerzson 2008.03.28. 09:35:43

egyiketsem:
Ertem! Tehat viktoreknak azert szabad lopniuk, mert masok is ezt teszik! Ha ezt te komolyan gondolod, az mindennel fajdalmasabb! :(

CCCP 2008.03.28. 09:44:15

Drága Gerzson ezek a pitiáner aljasságok, hazugságok, és még nem is midaz.

Ilyet ezret fel lehet sorolni mindkét oldalon , de kit érdekelne ez ha nem úgy élne az ország fele hogy a boltban nem mer ránézni 1 kiló banánra, stb.

Az a kérdés mitől jutottunk oda hogy 69000Ft a min. bér.

Lehoczki Viktor 2008.03.28. 09:53:22

Amióta az MSZP kormányoz 30%-kal többet kell ugyanannyi nettó pénzért dolgoznom, mint 2002 előtt.
Talán ezért rühellem őket.
Vagy azért, mert tönkretették az egészségügyet, vagy azért mert tönkretették az oktatásügyet, vagy azért mert olyan emberek kapnak segélyt, házat, stb. akik soha nem dolgoztak. Vagy azért mert undorító módon nemzeti ünnepen lövettek rá szüleimre, akik békésen sétáltak és nyugdíjasként nem igazán szoktak kockaköveket dobálni.
Vagy talán azért utálom őket, mert saját maguknak (esetleg rokonságnak) kiutalnak egy rakás pénzt és még én vagyok a szemét, mert megkérdzem tőlük, hogy ezt most hogy gondolják.
Esetleg azért, mert külföldön minden beruházás gyorsabb olcsóbb és jobb kivitelű, mint itt Magyarországon.
Vagy talán azért, mert 1993 óta (munkába állásom kezdate) még semmit sem kaptam az államtól (leszámítva a világítást hazafelé az úton és az éves tüdőszűrést) pedig rendesen befizettem minden adót és járulékot. Most meg pár nyikhaj MSZP vagy SZDSZ ismerős elvenné azt amiért én a szüleim és a többi ősöm megdolgozott.

Hogy lehet egy ország miniszterelnöke valaki, aki okiratot hamisított?
Hogy lehet valaki pénzügyminiszter, amikor a cége adót csalt?
Hogy lehetett valaki külügyminiszter, aki nem tud idegennyelveket?
Hogy lehet valaki honvédelmi miniszter, aki nem volt katona?
És így tovább...

"Szakértő" kormányunk van.

Gratulálok mindenkinek, aki erre az MSZP-SZDSZ bandára szavazott bármikor is 1990 óta.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.28. 09:55:01

Gerzson,

"Tehat viktoreknak azert szabad lopniuk, mert masok is ezt teszik!"

Ezt mikor láttad tőlem?

leone007 2008.03.28. 09:56:37

egyiketsem:

Mintha a visegrádi 4-eket OV bomlasztotta volna szét. Legalább is a lengyel partner anno OV-t hibáztatta. (Leszek Millernek hívták - ha nem csal az emlékezetem)

Családi adókedvezmény OK, alanyi jogon járó családi segély nem OK. Mindkettő OV kormányához kötődik.

Állami támogatás kis cégeknek? Tán csak nem az elhíresült Széchenyi tervről vanszó? Nemá. Gazdaságot élénkíteni nem így kell. (hogy ti. a kormány mondja meg melyik vállakozás legyen versenyképes/nyereséges) Ez klientúraépítés.

Más:

A vegytiszta populizmust OV kezdte még a Horn-Orbán vitában, amit Horn nem is tudott kezelni, és ezután jött a dömping amihez csatlakozott a baloldal is.

Megint más:

A minimálbér egy nagyon rossz intézmény. Egy csomó ember kikerül miatta az adókedvezmények rendszeréből. Egy csomó befektetőt elrettent az országtól. Kiváló populista kellék.

Anno amikor Medgyessy megemelte a közalkalmazottak bérét, a kezdő orvosi fizetést épp a minimálbérről emelte 100%-kal. Azt gondolom ebben nagyon kivetni valót nem lehet találni, esetleg az emelés mértékét, mert hogy: kevés. A baj inkább az, hogy a közszféra sokkal jobban fizetett rétegeit is erősen megtámogatta, létszámleépítés meg nem történt. Hatalmas az állami apparat, és az összességébne 50%-os béremelés hatalmas összeget emésztett fel sajnos. Az ötlet jó volt és a cél is, a megvalósítás kevésbé.

CCCP: 9. éve dolgozom orvosként, van ám szakvizsgám is, és mégis 98k a nettó fizetésem. És ezt speciel a Medgyessy kormánynak köszönhetem, mármint hogy ilyen sok.

Gerzson · http://gerzsonka.wordpress.com 2008.03.28. 10:00:13

egyiketsem:
Elnezest kerek, csak a "szenvedely heveben" nem tajekozodtam kellokeppen, es a rovid hsz-bol olyba tunt, mintha a ballibes disznosagokkal probalnad fedezni "amazokat".

Ebben megkovetlek!

Magam reszerol csak az altalanos jobbos szemlelettel van bajom, megpedig azzal, hogy amit a viktor csinal, az csak szent, es serthetetlen lehet, ez pedig a legbetegesebb kadarista hozzaallas akarmelyik oldalrol legyen is szo - jobbos ismeroseim meg rendre nem szoktak eszrevenni magukat. A prekoncepcio ennek a szerencsetlen megkinzott orszagnak a legnagyobb rakfeneje!

Gerzson · http://gerzsonka.wordpress.com 2008.03.28. 10:03:44

leone007:
Kiegeszitesul! Volt osztalyfonokom fia Summa cum laude vegzett az egyetemen, most agysebesz Kaposvaron, harom nyelven folyekonyan beszel. 70k a fizetese. Az orszag elhagyasan gondolkozik - azt hiszem, nem veletlenul! :(

leone007 2008.03.28. 10:08:44

A konzervativizmus szép eszme, OV személye és az ő retorikáját szajkózó sleppje (pl: mostantól nem kell az embereknek fizetni az orvosi ellátásért, oktatásért stb, mert mostantól majd az állam fizeti) viszont teljesen diszkreditálja a konzervatív gondolatot. Sajnos. Számomra OV, GYF, és Kóka is szalonképtelen. Szar má' nekem mi? :-D

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.28. 10:08:49

Gerzson,

nyilván a 6 évvel ezelőtti Fidesz miatt. Tudom-tudom, az ellenzék tehet mindenről. Bár én úgy tudom, nem kissebbségi kormányzás van jelenleg...

Gerzson · http://gerzsonka.wordpress.com 2008.03.28. 10:08:54

Lehoczki Viktor
"tonkretettek az egeszsegugyet" - Remek populista szoveg! :D Meg legszigorubb esetben is csak rugtak egyett a halottba! Aki azt mondja, az egeszsegugy a szocik elott rendben volt, az ostoba hazugsagban eli eletet, mert amiota a szocializmus felbomlott, az egeszegugy agonizal, es meg senki nem volt, aki erdemi valtoztatast tudott volna hozni bele.

Btw. szerintem a vizidt-dij alapvetoen egy ertelmes dolog lett volna. Sajnos a hazugsagok azt is megoltek. (~80 eves szivbeteg ismerosunk is ki tudta fizetni a minimalis nyugdijabol, szoval a "nyomor" alsagos hazugsaga nem allja meg a helyet olyan orszagban, ahol boritekban siman az orvos zsebebe tolnak egy-egy huszezrest)

Gerzson · http://gerzsonka.wordpress.com/ 2008.03.28. 10:10:12

egyiketsem:
Kisebbsegi kormanyzas: a masik aduasz! Egy demagog hazug ellenzek sokkal tobbet tud artani, mint egy toketlen kormany! Ez tortenelmi TENY!

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.28. 10:12:22

Leone,

"Szar má' nekem mi? :-D"

csak mint nekem. :(
Csak ha nincs más, nem emelkedik ki újabb erő, akkor csak leváltani tudjuk az egyiket, ha a másik elkurvult. :(

Érdemes elolvasnod a konzervatív polgárháború sorozatot pár poszttal visszább, volt itt minden, még MSZP melletti cikk is. Nehogy azt hidd, hogy egyedül vagy... még itt a konzervatóriumon sem. Megrágtuk ezt a dolgot rendesen, pro és kontra. Itt sem gondoljuk mind, hogy a Fidesz konzervatív volna, azt meg nagyon kevesen, hogy a 3 igen az konzervatív válasz.

CCCP 2008.03.28. 10:14:07

leone007
CCCP: 9. éve dolgozom orvosként, van ám szakvizsgám is, és mégis 98k a nettó fizetésem. És ezt speciel a Medgyessy kormánynak köszönhetem, mármint hogy ilyen sok.

Bocs de nem látod a fától az erdőt.
Megköszönöd Megyónak hogy lökött egy kis morzsát amikor ők juttaták az országot ebbe a léleknyomorító állapotba, ahol pl. a te fizetésed 98k emeléssel együtt.

A Széhenyi terv jó voltából több olyan vállalkozásról tudok, ami azóta is stabilan jól működik, munkát ad embereknek olyan helyen ahol azelőtt feleannyi vagy 0 db munkahely volt. Egyébként úgy tudom a nem sikerült vállalkozások aránya 10%. Szerintem ez nem rossz arány.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.28. 10:15:05

Gerzson,

Igen, ezzel egyetértek. 2002-ben így nyert a mostani koalíció, miután hasonlót produkált az Orbán-kormány alatt, mint amit most a Fidesz - mindenben ellenkezett, zéró konstruktivitás.

Én emlékszem még Kovács László nyilatkozatára is, hogy szükség esetén a demokrácián kívüli eszközt is be lehet vetni a Fidesz ellen. Te ugye nem?

Biztos, hogy ezen a szálon kéne folytatnunk?

Gerzson · http://gerzsonka.wordpress.com/ 2008.03.28. 10:17:52

egyiketsem:
"Te ugye nem?" Meglepodnel. De igen! Viszont Kovacs Laszlo ma mar sehol nincs a politikai eletben, es Orban Viktor szorol szora ugyanezt mondta, ha nem emlekeznel. Maig a jobboldal vezere...

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.28. 10:21:34

Gerzson,

és ez miben jelenti a minőségbeli különbséget a két oldal ellenzékbeli viselkedése között? Ami, mint közösen asszem megállapításra került, árt az országnak?

Gerzson · http://gerzsonka.wordpress.com 2008.03.28. 10:28:36

egyiketsem:
Lassan kikupalodik, hogy mi igazabol egyetertunk, csak teljesen mas iranybol! :D
Magam reszerol a zero-konstruktivitas ellenzeket oldaltol fuggetlenul nagyon artalmasnak tartom!!!

Sajnos ami miatt meg leszek kovezve, de ezt a velemenyemet is felvallalom: jelenleg az orszag letere a leheto legkarosabb ember: Orban Viktor!

Csak logikusan kell gondolkodni. Nyugodtan elfogadhato (szereti valaki egyiket, vagy masikat) hogy gyf egy igencsak markans valasz a szociktol orbanra. Ennyirol van szo, es nem tobbrol! Felesleges egyeb osszeeskuves elmeleteket belelatni.

leone007 2008.03.28. 10:31:12

CCCP: Látom a fától az erdőt hidd el :-)

Mintha Medgyessyék béremelése előtt pont minimálbér lett volna a fizetésem. És mintha pont nem ő lett volna kormányon amikor annyi volt a fizetésem. Az előbb azt írtad mekkora iszonyatosan sokba került a fizetésemelésem, most meg már csqak morzsa.

És nem értek egyet azzal sem,hogy a nagy magyar gazdasági recesszió Medgyessyék idején kezdődött volna, ugyanis ezt mindenki aki szakemberként ír a tárgyban 2000-re teszi. Volt is nagy hallalujázás amikor OV elvesztette a választást, hogy majd most jön a józan ész és a gazdasági élénkülés. Hát nem jött, és erről tényleg Medgyessy és meginkább GYF tehet.

Az már csak megszokott/lényegtelen, hogy a nagy EÜ reform kapcsán soha_egyetlen_szó sem esett az eü dolgozók béréről. De mindegy ne menjünk el ebbe az írányba.

Viszont érdekelne hol tudok utánaolvasni a konzervativizmusnak, mint világképnek, hogyan, milyen értékek mentén definiálja magát egy modern konzervatív? (ami nálam lecsapódik a betegeimtől, kollégáimtól, fórumtársaimtól, az általában a leabaloldallal, mocskoszsidókéscigányok, halálalliberálisokra, pozitívum szinte semmi, félreértés ne essék a másik oldal sem jobb!)

Serio 2008.03.28. 10:41:44

_sokadik:

"az alacsony adók, befelé tóduló multitőke, szárnyaló GDP-növekedés, nem jelenti automatikusan azt, hogy távon nőni fog az átlaglúzer életminősége.
...
szóval: _nekem_ soha nem lesz ugyanaz az érdekem mint a vállalkozódnak. Nekem az az érdekem, hogy a vállalkozótól pontosan annyit vonjon el az állam, amit még hajlandó kiizzadni, és abból minél nagyobb részt osszon vissza ellopás helyett."

Magyarul proletárként, mi több, kommunistaként gondolkodsz. :) no offense meant.
Nem, nem ez az érdeked. Az az érdeked, hogy a munkaadódnak alacsonyak legyenek a terhei, azzal kiegészítve, hogy szigorú munkajog kötelezze a neked járó megfelelő fizetés, szabadság, stb. kiutalására.
Mert akkor több lesz a fizetésed, és nagyobb eséllyel kapsz munkát, vagy tarthatod meg az állásodat.

Persze mindig vannak olyan emberek, akik szívesebben kapnak pénzt szociális alapon (magyarul alanyi jogon, mert ők emberek), mint munkáért.
Amit te felvázolsz, az a rendszer a munkát BÜNTETI és a léhűtést, a kriminalitást JUTALMAZZA.

Azon kívül pedig, ha olyan rossz neked az állásodban, tessék nekiállni vállalkozni. Vagy keresni másik állást. Ja, akkor dolgozni is kéne?

Joghallgató 2008.03.28. 10:44:06

Csak egyérteni tudok Leone007-el.Énis olvasni szeretnék a modern konzervativizmusról,nézegettem a linkeket is,ott volak elég jók is.Szóval valaki adjon tanácsot,ha tud,hogy hol lehet utánaolvasni a modern konzervatívizmusnak.Mert ugyan eddig joghallgatóként elég sok politológiát,államelméletet politikai szociológiát tanultam,de ott is csak a nagy általánosságok jöttek ki.

CCCP 2008.03.28. 10:48:24

leone007
CCCP: Látom a fától az erdőt hidd el :-)
Mintha Medgyessyék béremelése előtt pont minimálbér lett volna a fizetésem. És mintha pont nem ő lett volna kormányon amikor annyi volt a fizetésem. Az előbb azt írtad mekkora iszonyatosan sokba került a fizetésemelésem, most meg már csqak morzsa.

Nem akarok udvariatlan lenni, de nem látod.
Akkor is dolgoztál már amikor még csak 21000Ft volt a minimál bér, Orbánék vitték fel 42000ft-ra, annyira amennyibe nem rokkant bele a gazdaság. Előtte meg volt a fizetésem 10500Ft. Amit itt leírtam az a fa, az erdő az az hogy miért ennyi. Az erdő: 40 év szocialimus technológia lemaradása, szellemileg leamortizált társadalom, 20 milliárd $ adósság. Ettől van az 98k ma fizetésed. Persze mindezt lehetne részletezni is.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.28. 10:50:50

Gerzson,

köztünk annyi különbség mindenképpen van, hogy én valszeg nem fogok OV mellett állni (?), amikor az ország uralma alatt hasonló helyzetben lesz, mint most a koala uralma alatt. De persze, ez most még csak akadémikus felvetés, mert sosem volt még ilyen helyzetben, és remélhetőleg nem is lesz.

Mindenesetre, az okok, ami miatt a koalíciót magát tartom károsnak az országra nézve, azok szépen le vannak írva a posztban. Ehhez vedd még hozzá a napi híreket, tetszőlegesen, hogy azt gondoljam, hogy inkompetens, tehetségtelen, és arrogáns banda irányítja rosszul az országot. És itt az utolsó jelzőn van a hangsúly. Nyilván nem fogják azt mondani, hogy ők tehetnek róla, az ellenzék tehet róla.

Szavam nem lenne ideológiák mentén, ha GyF amellett, hogy személy szerint vállalhatatlan, de az ország prosperálna, és nem pont azt fontolgatnám, hogy a cégem bizony Szlovákiába megy.

TFL · http://civilzone.eu 2008.03.28. 10:51:15

egyiketsem:
"Csak ha nincs más, nem emelkedik ki újabb erő, akkor csak leváltani tudjuk az egyiket, ha a másik elkurvult."

Hát igen, ez az A mondat...
- amivel egyet kell érteni, mert vágyak nincsenek, csak történelmi helyzetek, választani a közül lehet, ami van
- amivel nem lehet egyetérteni, mert kurvultat kurvultra váltani nem váltás, sőt, adott esetben rossz, mert hogy a régen hatalmon kívül levő kurvult első dolga a hatalomra kerülve az lesz, hogy a másik kurvultat a hatalomból végleg kiszorítsa

Szóval erről szól most a nagy magyar valóság, és én tényleg nem tudom....

Serio 2008.03.28. 11:04:51

Igenis lehet jobb, az ilyen _sokadikok ellenére is. :)
Én a magam részéről úgy gondolom, hogy az a megközelítés, amit Orbán Viktor vázolt fel a Gyurcsány-csomag születésekor, járható út. A kommunisták szeretnek röhögni rajta, mondván nem lehet egyszerre adót csökkenteni és kiadásokat növelni.
Általában nem lehet, persze. Ahol viszont az ország megtermelt javainak jelentős része szürkegazdaságban keletkezik és cserél gazdát, ott lehet. És nem APEH kommandókkal, mert Tölgyessy TÉVED. Kísérleti bizonyíték mutatja, hogy a magyar igenis befizeti a viselhető és egyszerűen adminisztrálható adót - az EVA bevétel a bevezetés évében jelentősen meghaladta a várt összeget. Érdekes módon az emberek bevallották azt is amit addig nem.

A magyar ember nem velejéig romlott, csak el van nyomva. Egy olyan kormányzat, ami nem megnyúzni akarja, joggal várhatja el ettől a nemzettől az együttműködést, akár adófizetési morál, akár bizonyos területeken történő megszorítások, érdeksérülések esetén.

Persze a papírnyaló, aki egész nap semmit nem csinál, majd felveszi a minimálbér kétszeresét, az úgynevezett "lúzer", akit _sokadik említett és saját magával azonosított, az tiltakozni fog majd ha megszűnik az állása.
De sajnos ez már csak így van. Biztos a tolvajok és rablók is tiltakoztak, mikor Hammurabi törvénybe iktatta, hogy a lopás és rablás büntetendő.
Az idősekről, akik magatehetetlenek, valóban gondoskodnunk kell, de nekem munkaképes ember ne pofázzon arról hogy ő micsoda vesztese a változásoknak. Tessék tanulni, dolgozni! Aki dolgozik az enni is fog, ez már csak így van.

Atari 2008.03.28. 11:05:00

rj:"Ezért haragszom kurvára minden olyan faszfejre aki GYF büntetésébôl szavazott 3 igennel, mert nem érti a barom hogy nemcsak saját hanem gyerekei jövôjét baszta el ezzel. Nem, lát a saját orránál tovább a szerencsétlen."

Még hogy nem gondolok a gyerekemre?! Épp ezért szavaztam a tandíj ellen, és ezért jár a gyerek kéttannyelvűbe.
Mert megmondta Gy. "igazmondó" Ferenc: "El is lehet innen menni!"

Miért kell nekem okosabbnak lennem, mint a politikai elitnek? Miért nem lehetett Öszödhöz hasonlóan kiállni (nem az elvtársak elé, hanem a közszolgálatiba) azzal, hogy szar a kassza, fizessen mindenki 300 forintot?
Azt mondták a fizetett PR-szakemberek, hogy kissebbet bukik a párt, ha úgy mondjuk, hogy eddig ingyen kaptátok, ajándékként?

leone007 2008.03.28. 11:10:40

CCCP: OV bevezette a minimálbért, aztán azóta emelgetik, leírtam már mi a bajom vele. Orvosi fizetést speciel OV kormánya nem emelt, csak a minimálbért vitte fel odáig. Ebben sok jót azért én nem látok.

És a recesszió beindítása Orbánék műve. Tudom kicsi nyitott gazdaság és épp ez volt a világban (mármint recesszió), ami nyilván ide is hat, csakhogy OV-ék nemtudtak vele mit kezdeni, a Bokros csomag összes jó elemét megszüntették, mert azt jól lehetett kommunikálni, még a gazdasági hanyatlás beindítása árán is, amit aztán elneveztek "magyar modell"-nek, amit utána 7 évig folytattak a a következő kormányok. És ezt most szívjuk. Nem hiszem, hogy a "magyar modell" feltalálói a 2002es nyertes választás után megtagadták volna édesgyermeküket. Mindkét félnek megvan a maga szerepe abban, hogy itt tartunk, én a feltalálót látom nagyobb tettesnek, te azt aki a találmányt 7 éve használja.

Gerzson · http://gerzsonka.wordpress.com 2008.03.28. 11:22:22

Atari!

Azzal, hogy a tandij ellen szavaztal olyan szinten kibasztal a gyerekeddel (mar elnezest az eros fogalmazasert), hogy nem hiszed el!

En latom mi megy manapsag az egyetemeken! Tobb diplomas egyetemi docenseket kuldenek ido elott nyugdijba, mert nincs az egyetemnek penze megfizetni oket. A helyuket ki veszi at? A 25 eves tanarseged, akinek egy kb kozepiskolai szintu kerdes felvetese utan izzadnia kell, mert nem tudja a valaszt!

Vagy a rahedli egyetemista, aki csak azert jar oda, mert lusta dolgozni!

Errol miert nem beszel senki? Mert kenyelmetlen lenne? Rendben adjanak tobb penzt az egyetemeknek! Mibol? Sajnos (foiskolai hallgatokent az alsobb kozeposztalybol) Bokros Lajossal ertek egyet: Tudomasul kene venni vegre, hogy az egyetemi tanulmany eletre szolo nagybefektetes!

CCCP 2008.03.28. 11:23:36

Leone007

Jól mondod a recessziós gazdasági környezetben produkált az ország az Orbán kormány alatt 4% körüli növekedést. 2006-ban csak lestem hogy az akkori ellenzéknek egy bíráló szava nincs gazdaságra nézve. Én ekkor hittem el hogy tányleg haladtunk. Meggyesi mondta: A gazdaság jó állapotban van 2007-ben be lehet vezetni az eurót.

Ezután viszont egy felelőtlen osztogatás kezdődőt amit nem bírt el gazdaság közelről sem, külföldi kölcsönből finanszírozták. Az Orbán kormány alatt csökkent az államadóság mértéke.

Amúgy szívem szerint én többet is adnék az, orvosoknak, tanároknak. De külföldi kölcsönből egy fillért sem, pedig a feleségem tanár, és én is tanárként végeztem.

Gerzson · http://gerzsonka.wordpress.com/ 2008.03.28. 11:26:46

Sirva konyorgok, mondja mar meg nekem valaki, mitol lesz jobb az egyetemi oktatas, hogy forrast vonunk ki belole? Az miert erdeke a gyereknek, hogy az egyetemnek ne legyen penze? Hogyan fogjak megoldani?

Novelik a koltsegteritesesek aranyat! Nincs mas ut! Azok pedig nem ilyen kis evi 105k forintot fizetnek, hanem a teljes kepzesi dijat (tobb szazezer forint per szemeszter alkalmankent). Na ha valami, akkor ez igazsagtalan!

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.28. 11:33:17

Gerzson,

csomó politikus van aki csak szórakozni és saját gesztenyét kikaparni jár a minisztériumba. :)

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.28. 11:34:18

Gerzson,

a forrást nem mi vonjuk ki, hanem a kormány. Csak ősztől lett volna fizetős.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.28. 11:44:09

Gerzson,

A konkrét probléma az, hogy ingyenességről beszélnek, miközben nincs ingyen, hisz a 2. legtöbb adót fizetjük Európában. Ez szimpla hazugság volt, sosem volt ingyen.

A konkrét probléma az, hogy a reform arról szólt, hogy több adó, kisebb költségvetés, kisebb állam.

A több adó megvalósult, a kisebb költségvetés, kisebb állam nem. És itt most nem arra gondolok, hogy a több adó mellett még mi is fizessünk, hanem az, hogy az állam maga nem lett olcsóbb. A leépített emberek visszaszivárogtak, csak a szolgáltatási ágazatokat csökkentették, aminek eredményeként a 2. legtöbb adó mellett sokkal rosszabb szolgáltatást kaptunk.

Egyoldalú, pénzbeszedésen alapuló politikát nevezel reformnak, ami állóra fékezte a gazdaságot. És itt tartunk most. A Fidesz szerint lehet másként, én szeretném látni.

leone007 2008.03.28. 11:47:28

CCCP: kezdem megszeretni ezt a blogot, tájékozott, kulturált vitapartnerekkel öröm a vita, és frissíti a lelket meg a szellemet. A test örömeiről meg gondoskodik a Bűvös szakács blog :-)

A gazdasági növekedés épp lecsengőben volt OV idejében, köszönhetően a "magyar modellnek", beindulását viszont a Bokros csomagnak köszönheti, annak hosszútávú hatásai érvényesültek amikor OV volt kormányon.

Az osztogatás valóban rendkívül felelőtlen volt, és nem kölcsönből kellett volna, ebben maximálisan egyetértünk.

Most mennem kell, még fogok írni sokat, ide is meg, találtam egy másik jó topicot a working doctors-ost. :-)

De tényleg, jelöljön már meg valaki jó forrást vagy írjon egy jó cikket a modern konzervativ gondolat és a konzervatív ember értékeiről.

CCCP 2008.03.28. 11:50:51

2006-ban csak lestem hogy az akkori ellenzéknek egy bíráló szava nincs gazdaságra nézve.

Javítás: nem 2006-ban, hanem 2002-ben.

leone007 2008.03.28. 11:54:47

Na még egyet gyorsba'

egyiketsem: épp a kormány kommunikálta, hogy elég a látszatingyenességből. És OV retorikájában érhető tetten a régi rendszer nosztalgiájából való építkezés. A fent említett idézet, (hogy mostantól nem ez emberek, hanem az állam fizet) messze nem arra utal, hogy nem ingyenes az eü, és az oktatás.

Azzal persze senki sem foglalkozott, hogy mik a konkrét pozitív illetve negatív hatásai a díjaknak. Mentek a teóriagyártások, félreszámolások, ijesztgetések. Mindehhez társul 2 rosszul kommunikáló eü miniszter, a hitelesnek tűnő - ám önmagát sokadjára lejárató - orvosi kamara ellenkampánya, és a magyar ember "minek fizessek velemiért emi eddig ingyen volt" mentalitása, és a "ha nagyon nyernek az igenek, az azt jelenti, hogy GYF nem legitim" hazugság bekajálása. (érdekes, most nem is nagyon jön elő OV ezzel, mert tudja hogy baromság.) Na befejeztem, mert mennem kell tényleg.

Szép napot mindenkinek! :-)

Gerzson · http://gerzsonka.wordpress.com 2008.03.28. 12:12:06

CCCP:
Persze, hogy nem volt! Akkor be kellett volna vallaniuk, hogy ok is hazudtak a kampany alatt - meg tobbet, mint a szocik.

Gerzson · http://gerzsonka.wordpress.com/ 2008.03.28. 12:16:36

Ja, 2002... Volt azert, csak nem erre fektettek a hangsulyt, hanem a lejaratokampanyba - amiben valljuk be, volt igazsag rendesen. Gazdasagi szempontbol az alultervezett inflacio, es a 7 helyett alig 4%-os gazdasagi novekedes kozponti tema volt a kampanyukban.

Kovacs Laszlo tetszett, amikor Pokorni pirult elotte a tv-vitaban, es megszolalni sem tudott: "Ugye maguk azt igertek, hogy megallitjak a kozpenzek elfolyasat. Hat ezt az egyet vegulis betartottak, mert itt folyasrol mar nem beszelhetunk, ez mar kozpenzek omlese." :)

Na mindegy.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.28. 12:39:20

Az alutervezett infláció eszközével azóta is él a koala.

Az SZDSZ lop-stop kampánya volt a legszebb, most így visszagondolva... és utána Kuncze "el a kezekkel a családomtól" Gábor. :)

Emlékszem én Megyó dadogására is, meg GyF-re, amikor mondja OV-nek, hogy "elnök úr, vonja vissza, hogy mi fizetőssé tennénk az egészségügyet!" :)

Folytathatjuk napestig, látom, nem veszed észre a másik szálat. :(

De Gerzson,

mondtad már párszor, hogy a Fidesz sokkal többet lopott. Tudnád ezt számszerűsíteni? Csak mert megrögzött jobbosok azt mondják, a koala sokkal többet lopott. Valaki előállhatna már számokkal, hogy közé tehessem a kacsacsőrt. (Tényleg számít? Mind nagy tolvaj...)

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.28. 12:42:41

Leone,

"egyiketsem: épp a kormány kommunikálta, hogy elég a látszatingyenességből."

Nem, azt kommunikálták, hogy elég az ingyenességből. Ingyen, ingyen, ez folyt a csapból. Gondolom retorikai fogás volt, de rosszul sült el, mert erre csak egy válasz lehetett: akkor mire fizetem én a havi többtízezer Ft TB-t?

A másik, hogy a látszatingyenesség kapcsán került a számlára a szolgáltatás értéke, amit az OEP fizet utánad. Mivel a TB-t, adót nem csökkentették, ez keményen bújtatott újabb adóemelés volt, lásd előző bekezdés.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.28. 12:43:24

GyF jogilag legitim.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.28. 12:48:52

Hovatovább, annyira legitim, hogy ha én pl. közölném, hogy olajat találtam, aminek árából megépíthetjük az égig érő paszulyt, de csak akkor mondom el, hogy hol, ha megválasztotok - és ti megválasztanátok, és én az első nap közölném, hogy hülye barmok vagytok, l****sz a seggetekbe, és után elkezdeném megépíteni a 11-es Metrót az egészségügyre szánt pénzből, Debrecentől Hegyeshalomig, és egy tartalékot mellette, ha az egyiket takarítani kell, akkor is legyen mellette másik - akkor is legitim lennék, és ha ez Nektek nem tetszik, akkor a 18szorosára felduzzasztott rohamrendőrséget küldeném rátok teljesen jogosan és demokratikusan kilőve a szemeteket, és utána utasítást adnék a bíróságnak, hogy rapid eljárást kérek, bizonyítékok nem érdekesek. Mindezt teljesen jogosan, és még a rendőrfőnök is a kilőtt szemek után kaphatná a prémiumot. :)

Lehoczki Viktor 2008.03.28. 12:55:40

Nem vagyok demagóg, de lehet, hogy nem vagyok teljesen jól tájékozott.

Tudomásom szerint Szájer József, Áder János és Semlyén Zsolt még sosem hazudott.

Mondana valaki nekem 1 embert az MSZP és SZDSZ vezetők közül, aki még sosem hazudott.

Gerzson · http://gerzsonka.wordpress.com 2008.03.28. 12:56:16

egyiketsem:
Meg kell cafoljalak, rosszul emlekszel!

Abban a vitaban OV azt mondta, 300k lesz egy mandulamutet. Ezt meg sem probalta senki azota sem. Ezert volt HAZUGSAG, amit OV allitott. A vizitdijat elhallgatta, de azert legyunk mar kepesek objektiven tekinteni a vilagra! A vizit-dij, es a fizetos egeszsegugy ketto olyan fogalom, amik koszono-viszonyban sincsenek egymassal. Az egyik egy lakossagi hozzajarulas, amellyel tudatositod magadban, hogy nincs ingyen-ebed. A masik egy szolgaltatas megfizetese piaci aron!

Ugyanebben a vitaban Fleto megemlitette, hogy tandijra a felsooktatasban szukseg van. A valasztas elott voltunk. Mindenki tudhatta, hogy tandijat akarnak, megha ilyen alacsonyat is, mit amilyen lett volna, es aminek eltorlesevel az egyetemeket - oszinten? oszinten! - kihereltek! Miert is volt, hogy a rektori konferencia egy emberkent allt ki a FER mogott? Biztos part-politikai erdekbol... Na persze. :(

CCCP 2008.03.28. 13:01:14

Gerzsonom!

Romániában 700M Ft-ból építenek egy km autópályát, nálunk szoclib alatt 2.3 milliárdból. A metró spanyol honban 100km 1100 milliárd Ft, nálunk 10km 500 milliárd felett. A spanyolok még el is jöttek volna megcsinálni nekünk.

Ezekről eddig nem tudtál, vagy annyira elfogult vagy hogy ezek az csacska apróságok nem keltik fel figyelmed.

Demszkinek vajon miből telik a horváth országi villákra?

Rohadtul utálom hogy ezeket velem fizettetik meg. És még a nyakamba akarják varni az ingatlan adót.

A Fidesz lopásban csak messze a szoclib-ek után következik.

Gerzson · http://gerzsonka.wordpress.com 2008.03.28. 13:03:10

Lehoczki Viktor:
Vagy visszavonod, vagy azt kell mondjam, demagog vagy!

Szajer, aki jelenleg az EU-ban kepvisel bennunket, a megfigyelesi ugyben azonnal Orban segitsegere sietett, bar tudta, ez a hazugsag hamarosan osszeomlik, es kiderul, minden szava kitalacio!

Semlyen veres szaja igazi "kereszteny" emberrol tanuskodik, aki csak a "szeresd felebaratodat" parancsolatrol feledkezik meg. Egyebkent a parlamenti felszolalasait ajanlom figyelmedbe, ahol folyamatosan csusztat. Igaz, ez nem hazugsag, de azert a bun mezsgyejen lavirozik.

Ader meg szurke eminencias, de 2002-ben a kampany-igergetesbe O is beszallt. Ott voltam egy falunapon, ahol beszedeben nyilvanvalo volt, hogy nem mond igazat!

Demokraciaban oszinte politikus meg nem szuletett, ezt nyugodtan elfogadhatod!

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.28. 13:04:33

Mindig csodálkozva néztem ezt a "másik többet" lopott vitát. Egy számot könyörgöm! Ki mennyit lopott?

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.28. 13:06:10

Rájöttem, mi a különbség, Gerzson.

Te arról beszélsz, hogy mi lesz ha a Viki jön, nekünk meg az fáj, ami most van, és azt nem tartjuk jónak. Látsz valami lehetőséget az álláspontok közelítésére? :)

Gerzson · http://gerzsonka.wordpress.com 2008.03.28. 13:08:52

CCCP:
Ismet elmondom! Nem a kormanyt vedem, egyszeruen csak azert, amit csinal, OV-t sokkal jobban ruhellem, mint barmelyik masik faszparasztot!

Autopalya ugyben termeszetesen igazad van, de azert fuzzuk hozza, hogy ebbe a statisztikaba beletartozik a Koroshegyi viadukt is. (Jelzem: normalis orszagokban az ilyen mernoki csodaknak inkabb orulni szoktak, es rekordok konyvebe nevezik, de nem akarok elfogultnak tunni, mert tudtommal csak egy lapos teruletet kellett atszelnie, ugyhogy ilyenekert nem kellett volna hidat epiteni. Sullyedjen az autopalya, ha kell, legalabb occo kinai!) Masfelol kormany legyen a talpan, ha az utepitok kvazi kartellbe tomorulnek. A hid nelkul pedig az autopalya-koltseg 1-1.5 milliard forint korul szokott lenni, es ebben benne van a MAGYAR munkavallalok bere is, mewg hogy allami beruhazasnal csunyan neznek, ha nem fizetsz jarulekot.

Gerzson · http://gerzsonka.wordpress.com/ 2008.03.28. 13:09:38

egyiketsem:
En szeretnem! ;)

Gerzson · http://gerzsonka.wordpress.com/ 2008.03.28. 13:10:44

Lapos terulet alatt (angol bill rulz) termeszetesen mocsarasat ertettem! ;)

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.28. 13:11:40

Oksa. :) És ha OV helyett KL lesz a miniszterelnök?

leone007 2008.03.28. 13:16:46

egyiketsem: az SZDSZ konkrétan a látszatingyenesség ellen érvelt, többször kimondva ezt a szót, így, ebben a formában.

A többivel kapcsolatban meg az a baj, hogy mindkét oldalra ugyanúgy elmondható. A meg nem tartott választási igéretek, a leplezetlen korrupció, a államkassza nyilvános megcsapolása, ezeken nem érdemes vitatkozni. Az lehet, hogy a jelenlegi kormányzat 8 év alatt többet fog ellponi, min OV-ék 4 év alatt, de ez semmit nem jelent, ettől még nem jobb OV, ettől még nem kell rászavazni.

Ami a lényeges különbség számomra az a mindennapokban megjelenő demagógia/hazugság, és igen, javarészt pont OV pártjából. Ha a kormány azt mondja: az egészségügy nincs ingyen, az igaz ugye? Ha Répássy azt mondja, mostantól az emberek helyett az állam fizet, az meg demagóg hazugság. Ugye az? Belátod ugye te is? És persze volt nemtomhánymillió román aki majd idejön dolgozni és nem lesz munkánk. Csak ilyenből sokkal kevesebbet lehet felsorolni, mint a fenti Répássy féle baromságból. Sajnos.

Nem fizetünk 2x mi? A 3 millió igen szavazó jelentős része 1x sem fizet bakker, és ez a baj. Nekik pont ingyen van.

leone007 2008.03.28. 13:24:37

CCCP: Mindkét oldal autópályaépítései körül lehet érezni a bűzt. A különbség az, hogy a Vegyépszer nem közbeszerzéssel nyert, a jelenlegi kivitelezők meg megkartellezték azt. Így is, úgy is mi szívjuk meg, ez igaz, de a második esetben lett volna lehetőség a jó árra - és vedd figyelembe az utóbbi ügyben a GVH ki is rótt némi bírságot, a labda a NA Rt térfelén van, ő még perelhet is. A vegyépszert viszont nem lehet már elővenni.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.28. 13:24:48

Gerzson,

ok. Ha Te ennyire utálod OV-t, valószínű megérted, mit érzünk mi GyF-fel szemben. Okokat tudunk felhozni rá csípőből. Eddig egyetértesz?

Leone,

kiegyezhetünk egy "volt ilyen is"-ben, mert nehezen tudnék utánakeresni, meg tényleg lehetett ilyen is. Nekem így jött át.

Attól függetlenül, én nem akarok azért fizetni az X10.000 adómmal + már 4% is, mert van aki nem fizet. A tandíjjal viszont nem értek egyet úgy sem. Az oktatás a jövő záloga, az állam nyomjon bele pénzt az adónkból, én nem sajnálom rá, sőt keveslem. Olyan kevés összegről van szó, hogy amiket elszórnak feleslegesen másra, már csupa einsteint lehetett volna képezni. Vagy ne beszéljünk a tudásalapú társadalomról, ha nem vagyunk hajlandó befektetni.

Visszatérve,lehetett volna úgy is, hogy akinek nincs rendben a TB jogviszonya, az fizet, illetve a munkanélküli is fizet.

Egyetértek a demagógia kérdésben. Eddig az összes magyar ellenzék demagóg volt, ők is azok. A kormányok sem szándékoznak együttműködni az ellenzékkel, nincsenek közös, ciklusokon átvivő közös pontok.

Egyiknél sem. Ergo itt max. X=X helyzet áll fenn, hacsak nem tudod számszerűsíteni... vigyázni kéne ezekkel a "de ők többet" dologgal. Én hajlandó vagyok egálba venni, már csak azért is, mert szerintem nem létezik kisebb gazember meg nagyobb gazember, csak gazember. És sajna majdnem mind az.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.28. 13:25:27

Leone,

majd fogod érezni megint, mert pontosan ugyanúgy épül a Déli Áramlat, mint anno az autópályák.

CCCP 2008.03.28. 13:26:16

Gerzson!

Ader meg szurke eminencias, de 2002-ben a kampany-igergetesbe O is beszallt. Ott voltam egy falunapon, ahol beszedeben nyilvanvalo volt, hogy nem mond igazat!

Nagyon szelektív az emlékezeted.

Hát a Fidesz főigérgetése a családi kedvezmény volt 2002-ben. Ez egy szép hangzatos dolog, de nem káros. Az MSZP ígérgetése: 50%-os bér emelés, 13 havi nyugdíj.

Megyót elzavartak: jött a 100 kislépés programja vagy hogy a fenébe nevezték.

Most szarul a szoclib szénája, jön a következő osztogatás: új tulajdonosi program. Amiből az országnak az a fele akiknek erre tényleg szüksége volna kifog maradni, mert a minimálbérből nem lehet kiszorítani semmit.

Gerzson · http://gerzsonka.wordpress.com/ 2008.03.28. 13:28:38

Megerteni megertem, amit Fletoval szemben ereztek, es - felreertes ne essek - egy percig sem akartalak meggyozni titeket, hogy pedig o az isten. Egyreszt mert jomagam sem komalom, masreszt mert jol tudom en, hogy szarhazi mind!

KL for prezident! :D Ot azert tudnam elkepzelni miniszterelnoknek, mert jobbrol meg O az egyik legkorrektebb!

leone007 2008.03.28. 13:31:20

Semlyént meg hagyjuk ki. Egy szalonidióta, aki képtelen még az alapfokú toleranciára is. A fő keresztény. A magyar politikai élet legszánalmasabb figurája.

CCCP:
Hogy Demszki horváthországi nyaralója honnan van?
1. mi közöd hozzá?
2. ha gyanús mejnen rá az APEH
3. Van olyan vízszerelő ismerősöm akinek van horváthországi nyaralója. Erre gyűjtött, megvette, mert pont volt egy oylan időszak, amikor olcsón hozzá lehetett jutni.
4. emlékszel milyen körülmények közt robbant ki ez az ügy? (Hannoveri villamosok ügye megvan?)

Mi marad meg benned az egész botrányból? Hogy a Demszkinek bezzeg van, mert tutira lopott, hogy legyen neki. Értékét ismered az ingatlannak? Tudod bizonyítani, hogy korrupciós pénzekből vette? Nem.

Lehoczki Viktor 2008.03.28. 13:39:00

Gerzson te az a fajta ember vagy akinek nincsenek érvei.
Te nem tudsz érvelni csak rossz példákkal.
Én is FLETÓ mellett állnék ki a tandíj mellett, ha azt mondaná nekem holnaptól minden egyes befizetett tandíj forintból növelhetem e fizetésem, egyébként meg kevesebbet kapok.
Neked nyugodt szívvel mondom: Bagoly mondja verébnek, hogy nagy fejű.
Neked többet nem válaszolok, mert úgyis meddő vita lenne.
Egy dolog miatt írtam csak, mert már utálom azt a sok idióta MSZP és SZDSZ mellett érvelő nyomoroncot akik miatt ma itt tartunk.
Egyébként nem szeretem én sem a Fideszt, nem komálom én sem egyik mostani pártot sem.

Az archívumomból előkereshetném, hogy melyik fél miatt mennyi a veszteség, de a 100-szoros kár az MSZP-SZDSZ koalíciónál van és volt.
Gerzson a nagy okosságoddal megtudnád mondani mennyi volt az államadósság 1998, 2002 és 2006-ban.
Ezek elég jó mérőszámok szerintem, hogy melyik kormány mit tud.
Megmondanád mennyi a munkanélküliségi ráta a fenti 3 időszakban és azoknak a száma akik beleszámítanak munkaerőpiacon való részvételükkel a munkanélküliségi ráta számításába.
Érdekelne hány embert vettek fel irodai munkára csak, hogy javuljon a munkanélküliségi ráta.
Érdekelne mennyit költötöttek bútorokra új autó beszerzésekre, mobiltelefon vásárlásokra a kormányok az 1998-2002, 2002-2006 közötti időszakokban.

Az autópályák építésének kilóméterenkénti ára hogyan változott 1998-2002 és 2002-2006 között.

Elárulom mindenben veszít az MSZP-SZDSZ kormányzás.

Tud valaki példát mondani, arra miben volt jobb az MSZP-SZDSZ kormány, mint a többi (csak olyan pozitívumok érdekelnek, melyektől bárkinek jobb lett ebben az országban, nem számít hogy ők ügyesebben táncolnak)?

CCCP 2008.03.28. 13:39:57

Gerszon!
Emlékezetem szerint ezt az árat még a viadukt építés előtt mondták ki. De vegyük a horváth autópályák árát alapul annak csak a dupláján építjük az autópályákat.

Leone007:

Jól emlékszel a Vegyépszer épített a Fidesz alatt autópályát és valóban pályáztatás nélkül. De még úgy is sokkal olcsóbban mint ma pályáztással. Jól tudom hogy a vegyépszer magyar cég, ha igen akkor bárcsak mindig ők építenének.

Egyébként azért is lett olyan drága az autópálya építés mert a Strabag fő vállakozó, a Vegyépszer meg az alvállakozója lett. Na most, ha Vegyépszer elkéri amit kért annak idején , arra meg Strabag rárakja amit ő akar, akkor kijön hogy miért olyan drága a magyar autópálya.

leone007 2008.03.28. 13:42:50

egyiketsem: "A kormányok sem szándékoznak együttműködni az ellenzékkel, nincsenek közös, ciklusokon átvivő közös pontok. " ezzel nagyon egyetértek, és ezt is a magyar politikai elit egyik főbűnének tartom.

A lopásról meg ugyanaz a véleményem. Nem tudjuk pontosan mennyi, csak azt, hogy sok. Nem kicsit. Lehet, hogy a a demagógia alkalmazása ellenzéki kényszercselekedet, ezen az aspektuson még nem gondolkoztam, lehet, hogy igazad van, 2010 után meglátjuk fordul-e a kocka. Én nem hinném...

CCCP:
Az új tulajdonosi program kapott már hideget, meleget, de amíg senki nem tud róla igazán semmit, addig óvatosan az ítélettel. Állítólag lehetne jól is csinálni, nem úgy, mint a kárpótlást.

CCCP 2008.03.28. 13:48:48

Leone007!

Úgy látom Demszki a szíved csücske. Két villája van 150M Ft értékről van szó. A vagyon bevallásában meg valami pitiáner jövedelem és vagyon volt kimutatva.

Az a közöm hozzá hogy a drága metró árból oda is csorog valami, úgy szokott az ilyen lenni.

leone007 2008.03.28. 13:49:43

"Az autópályák építésének kilóméterenkénti ára hogyan változott 1998-2002 és 2002-2006 között."

"Jól emlékszel a Vegyépszer épített a Fidesz alatt autópályát és valóban pályáztatás nélkül. "

Akkor ezek szerint ne pályáztassunk? Nemá. Ezt azért ne. Hogy az az indok, hogy a közbeszerzés nélküli az olcsóbb lett. A második esetben azért lett drágább, mert a pályázók CSALTAK. Ha befizetik a bírásgot és a NA Rt beperli őket, akkor máris nem ezekkel az árakkal kellene számolni.

Az alvállalkozói lánc sokkal hosszabb. Legalább 5 láncszemből állt már a Vegyépszer idejében is.

A baj az, hogy a sok jó magyar cég nem tud olyan olcsón autópályát építeni, mint az amerikai. Hogy miért, azt nem tudom, de így van. És ne legyen már versenyhátrányban egy külföldi tulajdonú cég egy magyarral szemben. Ugyanúgy magyarok fognak dolgozni az utakon, ugyanúgy befizetik utánuk a járulékot. Főképp akkor ne legyen hátránya, ha olcsóbban, hatékonyabban állít elő ugyanolyan, vagy jobb minőséget.

leone007 2008.03.28. 13:52:57

CCCP:"Az a közöm hozzá hogy a drága metró árból oda is csorog valami, úgy szokott az ilyen lenni."

Naaaa... ez színtiszta demagógia. Bizonyíték? Ráadásul amikor a nyaralóügy elindult még sehol nem volt metróépítkezés. A nyaraló áráról honan tudni ilyen pontosan? Szerepel a vagyonbevallásában? Linket tudsz hozzá adni?

Amíg nem tudod bebizonyítani, hogy korrupciós pénzekből vette (és mondjuk az APEH sem) addig - sajnos - semmi közöd hozzá. Attól, hogy valaki közszereplő, még nem turkálhatsz a zsebében.

leone007 2008.03.28. 13:54:04

Még valami. Demszki nem a szívem csücske. Csak hiányolom a BIZONYÍTÉKOKAT. Mert azok sokkal közelebbb állnak a szívemhez. És kérlek ne menj el ebbe az irányba, olyan méltatlan lenne.

strucc 2008.03.28. 13:56:49

talan azon is lehetne gondlkozni bár most sokan megfognak kozveni ezert, hogy a nagy allami bizniszekbe ne tejeljenk mar annyit az allamnak (adók-járulékok) leven nem maguknak epitik az autopalyat hanem mindekinek, igy talan olcsobb lehet(ne) igaz kevesebbet kapna vissza az allam a kifizetett pénzből...szoval a vegen meg kiderülne hogy igy dragabb es ha minnel több adót és járulékopt ventek ki akkor a végén már igyen lesz hisz minden penz visszafolyik :)

mindenesetre tenyleg felvazolhatnak tetelesen hogy miert annyi a spanyol metro es miert ennyi a magyar...

leone007 2008.03.28. 13:59:19

Ja. A múltkor belebocsájtkoztam egy vitába a Demszki féle korrupcióról (hogy ti. nincs rá kimutatott bizonyíték) és erre a jobboldali ismerőseim azt mondták, hogy akkor nem való oda ahol van, mert nincs meg a magáához való esze, hogy lopjon. Na ez már szép mi? ha lop azért menjen, ha nem lop akkor meg azért.

leone007 2008.03.28. 14:01:18

"mindenesetre tenyleg felvazolhatnak tetelesen hogy miert annyi a spanyol metro es miert ennyi a magyar..."

Nem akarom szét flamelni a topikot, de ez engem is rohadtul érdekelne. Autópályákról már nagyjából sejthetjük, hogy miért olyan rohadt drága az Erdélyben épülőkhöz lépest, de ott is jó lenne valami tételszerűséget találni.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.28. 14:11:32

Leone,

Azért, mert az nagyrészt kéregvasút volt, és más építési viszonyok között. Ha ezt is figyelembe veszed, akkor már csak kétszer drágább a normálisnál a magyar módszer. :)

Az autópálya főleg annak fényében fura, hogy amint lejjebb nyomták, tönkre is ment egy cég. Csak nem a túl magas munkaerő-adó?

S ezt meg lehet magyarázni Vikivel? Ez az, ami a szakértelemről szól:

index.hu/gazdasag/magyar/aszgz080328/

Nem fog megfordulni a kocka, mert ha nem vehet részt a kormányzati munkában, akkor mit csinálhatna? Bólogathatna, hogy igen, ezt én is így csinálnám? Nem erről szól a politika, kizárólag a 4 évenkénti választásokról.

Mindenesetre, az a véleményem, hogy ha tisztelt kommentezőtársak el tudnák fogadni azt, hogy X=X, főleg azért , mert nincsenek számok, valamint azt, hogy (OV*(emo)) = (GyF*(emo)) az egyiketsem-féle oldalfaktor figyelembe vételével :), akkor lehetne végre arról is beszélni, hogy mi az, ami el van kúrva, nem is kicsit. És most. :(

Lehoczki Viktor 2008.03.28. 14:12:53

Hova lett a főváros vagyona?
2002-ben dolgoztam a Budapest Fővárosi Vagyonkezelőnek (BFVK). Akkor még voltak értékpapírok Budapest tulajdonában. Most már nincs szinte semmi.
Akkoriban volt MOL részvénye a BFVK-nak 4500 Ft fölötti volt árfolyam, BFVK az államtól 1000 Ft névértéken kapta. 4100 körüli árfolyamon eladtak belőle, mert magasan volt az árfolyam. És nem azt mondták, hogy 4500-4100 Ft a realizált veszteség, hanem 3100 a nyereség, mert 1000Ft-hoz képest nyertünk.
Minden értékpapír eladás szinte kivétel nélkül így bonyolódott. Rossz volt nézni a kótyavetyélést. Nem tehettem semmit.
Na ennyit a demagógiáról.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.28. 14:13:00

Mondjuk az erdélyinél azért van a speciális román módszer is, most hallottam a rádióban pár napja: az építő leáll, mert nem fizet a román kormány. :) Ja ha csak így nem. :D

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.28. 14:15:07

Pont azért nincs értelme a korrupcióról vitatkozni, mert nincsenek számok, bizonyítékok. Marad a színtiszta teljesítmény.

Demszkyvel sem a horvátországi nyaralója a bajom.

Joghallgató 2008.03.28. 14:54:02

Semjén nem Semlyén,hanem Semjén!:)

leone007 2008.03.28. 15:03:22

egyiketsem:

egyetértünk. később leszek, teljesítményt értékelünk. az idézett cikk elszomorító.

LV (ha megengeded a rövidítést):

Igazad van, ez színtiszta lopás, az érv meg hazugság. De az "na ennyit a demagógiáról" viszont nem az, mármint nem érv, és azon kívül, hogy bizonyítja, a BFVK-nál loptak 2002-ben nem cáfolja, hogy OV demagóg, sem pedig nem erősíti azt, hogy GYF az.

Lehoczki Viktor 2008.03.28. 15:33:05

Leone007

Bocs a BFVK-nál nem tudom, hogy loptak-e, ez az én ismereteim szerint hűtlenkezelés. Arra nincs bizonyíték, hogy ki vette meg olcsón a papírokat.

A BFVK A Budapest főváros cége tehát Demszky hatásköre ellenőrizni. Itt nem a kormányról csak az SZDSZ "hozzáértéséről" írtam.

___________________________ (törölt) 2008.03.28. 20:42:26

Leone,

"És ne legyen már versenyhátrányban egy külföldi tulajdonú cég egy magyarral szemben."

Húúúú, erre sokan ugranának :-) De, azt hiszem, igazad van - talán pont ez az az eset, ahol, esetemben kivételesen, valóban a demokratikus-szolidaritási elvet kell nézni. Ha, teszem azt, a dán marhahús importjával félmillió magyar vevő jól jár, mert olcsóbb, ötezer gazda meg rosszul, mert nem veszik meg tőlük a magyar marhahúst, akkor inkább a félmillió érdekeit kell nézni.

Persze erre lehet azt mondani, hogy igen, de ha tönkremennek, azzal csökken a társadalom összesített jövedelem-termelő képessége. Csakhogy az a félmillió mit csinál a megspórolt pénzzel? Elkölti valami másra. De ha az is külföldi termék? Na ez valóban komolyan hangzó érv. De. Ha _minden_ külföldi termék, akkor mi a bánatból kereste az a félmillió azt a pénzt, amit a marhahúsra költ? Valamit csak exportálunk cserébe, hiszen a külföld alapvetően nem színes papírdarabokat akar kapni a termékeiért cserébe, hanem valami terméket.

___________________________ (törölt) 2008.03.28. 20:46:57

Ja, azt felejtettem el hozzátenni, hogy ez akkor igaz, ha csak gazdasági szempontokról beszélünk. Természetesen vannak más szempontok is. Például: ha minden parasztból mérnök lenne, hosszú távon, mondjuk, az a gazdaságnak nagyon jó lenne, de például a hadseregbe jellemzően parasztgyerekek szoktak jelentkezni, szóval annak nem annyira. Ez nem annyira pénzkérdés - a tipikus városi gyerek csilliárdokért se szívesen lövetné el a tökeit.

leone007 2008.03.28. 20:59:47

Shenpen.

Örülök, hogy egyetértesz velem. Azt is tedd a képbe, hogy a te példádban 5000 magyar gazda áll igazi versenyben a - mondjuk - dán marhahússal, és emiatt előbb utóbb vagy hatékonnyá válik a termelésük, vagy minőség vagy mennyiség irányban elindulnak valamerre amerre megtalálják a saját piacukat. Vagy befejezik a tenyésztést és csinálnak valami mást amiben fel tudják venni a versenyt. Viszont ami jó, az az, hogy versenyképessé válnak európai piacokon, tanulnak, fejlődnek, befektetnek. És ezzel korrelációban - ideális esetben - több közterhet viselnek. Tudom, hogy a kép ennél sokkal árnyaltabb különösképp a mezőgazdaságban, de a példa akár vissza is vetíthető eredetéhez az autópályaépítéshez. Ha nem vesz meg a Strabag kilóra politikusokat, vagy nem a Vegyépszer kap állami megrendeléseket autópályaépítési tapasztalat nélkül, puszira. Azaz ideális esetben :-)

___________________________ (törölt) 2008.03.29. 00:49:21

Azért szép, hogy a Tankcsapda 9 évvel ezelőtt megjósolta Gyurcsányt:

Való világok peremén tántorgó világtalan
Érzékelő szervek által vezérelve
Nem tehet mást, hinnie kell, hogy hibátlan
A mindent vezérlő vezérelve

Érzelmek tengerén hánykódó hajótörött
Magánya mielőtt végleg magába zárja
Nem tehet mást, hinnie kell, hogy a látóhatár mögött
Végül a szeretet szárazföldje várja

Nem tehet mást, hinnie kell
Nem tehet mást, hinnie kell
Hinnie kell!

Való világok peremén tántorgó világtalan
Érzékelő szervek által vezérelve
Nem tehet mást, hinnie kell, hogy tényleg hibátlan
A Mindent Vezérlő Vezér vezérelve

Tt 2008.03.29. 15:24:39

...és milyen érdekes, hogy Orbánra is igaz ..lehet,hogy 99-ben róla írták ...:)

Dr. Pelikán et. (ferológus) · http://ferologia.blog.hu 2008.03.29. 16:52:34

Kedves gerzson!
Nagy örömmel olvastam hozzászólásaidat, látszik, hogy toppon vagy szoci agymosásban. Jól betanultad a leckét, ezüst hajó stb. Ha olvasnál is, nem csak térítenél tudnád, hogy Keller László államtitkári minőségben vizsgálta 280 milliót elcseszve, az állítólagos fidesz ügyeket, de nem talált semmit, sőt 14 pert vesztett el, többek között az ezüst hajóval szemben is rágalmazásért. Szóval, ha loptak is az oviék jól csinálták, mert egy, nem derült ki, kettő, a gdp arányos adósság állományt 63%-ról levitték a nagy lopkodás közben 52-re, most valahol 65 körül van, a növekedés pedig gyakorlatilag nulla, hiszen, ha az 1,3-ból kiveszed az inflációt és az uniós pénzeket akkor mi marad?
Szóval utáld csak az orbánt és nyugodtan írd is le miért utálod, tudod a jobbik és a miép után a szoci szavazó következik a rasszizmusban, de ne téríts. 2002-től pont megduplázták kedvenceid az adósságállományt 8200milliárdról nőtt 17000 milliárdra, na ez nincs rendben, mert tőlem fletó koma hazudhatna amennyit akar, ha az ország szépen pörögne, de nem pörög. stovább...stovább, de minek.
Üdv pelikán

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.03.29. 17:39:35

Tt,

OV akkora baromságot sosem mondott, hogy "a nemzetnek Prófétákra van szüksége", mint amit Ferenc tesó mondott nemrég, mikor a Parlamentben épp vízióiról számolt be - utóbbi tünetekkel az embereket jobb helyeken kezelik.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.03.29. 17:42:11

főleg úgy hogy a szám nem 99-es, hanem 97-es:)))))))))))))) Így nehezen szólhatott Oviról:DDDDDD

stanmore 2008.03.29. 17:43:00

A rendszergazda bé nem avatkozik
pinafej inkább bakot ugrosnék

mediazsiraf · http://www.konzervatorium.blog.hu/ 2008.03.29. 17:50:21

nem blog.hu-s kommentálók a troll-flood miatt átmenetileg csak előzetes moderáció után kommentelhetnek.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása