A tüntetésről, kommentár nélkül

vadnyul I 2008.02.11. 19:35

Képes beszámoló a Kossuth térről - 2008.02.11. Tüntetés ez egészségügyi "reform" ellen.
(másolat saját blogomból)

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr24335366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rá Dios 2008.02.11. 21:35:56

Hallgattam kicsit Karsai Búzaégető József MSZP-s (???) képviselőt a HÍR-TV-n: attól tart, hogy ha a biztosító megtudja, kinek milyen baja van, akkor a hitelfelvétel, az életbiztosítás stb árát ahhoz szabják. Miért, a gépjárműbiztosításban nem természetes a bónusz-málusz? A rosszabb autóért nem adnak kevesebbet a piacon, javításáért nem kérnek-e többet a műhelyben?
Bizony, szocializmus kell nekünk: nem fizetünk a magunkéból, de kapunk a máséból...

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.11. 21:41:31

Rá Dios:
Neki lehet hogy az kell, de a maszopszadesz általános "anti-szocialista" kampánya legalább annyira hazug, mint az őszödi beszéd.

Gery Greyhound · http://www.bestofgyurcsany.hu/news.php 2008.02.11. 21:48:16

Rá Dios: azért az egészséget ne hasonlítsuk az autókhoz, egy kicsivel más kategória hogy az autónkkal mi van, meg hogy az egészségünkkel.

Én egyébként kint voltam a téren, a paprika-spray még mindig kaparja a torkom, de szép volt a kordonbontás, gratulálok fiúk!

Atis 2008.02.11. 21:53:18

Rádios, teljesen igazad van! Ez is lehet egy modellje az egészségügyi ellátásnak. És sok helyen a világon ilyen is, és működik is valamilyen hatásfokkal.

A helyzet azonban az, hogy Magyarországon sokan vannak, akik szerint ne ilyen fő elv alapján legyen az ellátás, hanem valami másmilyen. Mondjuk legyen fő elv az, hogy fizess a jövedelmed alapján érte, de ellátásban ne legyen különbség aszerint, hogy mennyit fizettél. És ezt ne profitcélért létező szervezetek tegyék, mégcsak részben sem. Persze lehet finomítani (aki dohányzik, aki sziklát mászik hobbyból, stb.)rajta, de a fő elvet ez nem kell, hogy érintse. És ez nem szocializmus, de nem is kapitalizmus: azért nem, mert az egészség nem feltétlenül kell, hogy áru legyen, csak ha piacosítják. Nos, ezt teszik most! És ezt sokan nem szeretnék...

Ha esetleg te, vagy valaki válaszol, kommentel, kéretik anyámat kihagyni...

NagyonPC 2008.02.11. 22:16:34

Kedves Atis!
Őszinte tiszteletem a szüleidnek!

Valószinűleg ez nem a legjobb pillanat, de közbevetném, hogy az egészség áru, már rég piacosítva van, és nagyon jól keres rajta nem egy gyógyszergyár, gyógyászati segédeszközgyár és műszergyár, nem beszélve itt az egész welness és fitnessziparról.

Sőt, ha láttál már SZTK és magánfogorvost, emlékezz vissza a felszereltségbeli különbségekre!

A kérdés itt nem az üzletiség vagy sem, hanem az, hogy hogyan lehetne pozitív összegű játékká, vagyis mindenoldalon előnyös üzletté alakítani az egészségügyet.
Úgy hogy a fogyasztóknak is megérje a dolog.
Ugyanis, mint konzervatív, nem hiszek abban, hogy az egészségügy (vagy bármilyen) csak a benne dolgozók elhivatottságából és néhány minisztériumi asztalnál kidolgozott szabályozóból megélne. Ide az kell, hogy az ott dolgozóknak megérje a munka, és a fogyasztók is jól járjanak.

Hogy aztán a finanszírozást pont a ma elfogadott törvény nyomán kellene megváltoztatni, arról persze nyugodtan vitatkozhatunk, mert magam is tele vagyok kétségekkel.

andreasue 2008.02.11. 22:38:12

Miközben "hős ávósaitok" ismét Gyucsány személyi testőrségét játszották a Honvéd utcában, a barátom lányát épp, párszáz méterre, a Tátra utcában kirabolta egy csapat cigány. Bementek utána a lépcsőházba, megrugdosták és kést szorítottak a torkához, hogy ne kiabáljon. A táskáját meg elvették. Benne volt az apjától kapott fényképezőgép, éppen fotó szakkörről jött a gyerek.

Érdekes, nem Magyar Gárdisták voltak.

W Joe 2008.02.11. 22:39:16

Hát nem volt egy nyugodt nap a mai.

www.wita.hu/index.php?show=wita&wita=10

"Ön szerint szükséges volt újra felállítani a Kossuth téri kordont?"

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.11. 22:39:48

andre:

"Miközben "hős ávósaitok""

Ezt kinek címezted?

why-not 2008.02.12. 01:11:25

De végülis mi is a baj a szocializmussal? Egykor Jelcin mondta azt, hogy miközben mi (ők) görcsölünk, Svájcban és Dániában megvalósult!

Kaliopé 2008.02.12. 01:58:57

Az igaz MAGYAR emberek ma kint voltak a Kossuth téren! Az MSZP szavazói idegenszívűek.

rockjano 2008.02.12. 02:21:39

Kaliopé

Hahahahah én is érzem olyan IDEGEN az én szívem jajjj...

Tudod nagy az isten állatkertje... a kerités (kordon meg alacsony)

jano

asszonánc 2008.02.12. 05:30:18

Rá Dios
Nem véletlen, hogy Karsait nem az eszéért szeretjük:-) El sem olvasta a törvényt az eszemadta, mert akkor tudná, hogy a biztosítónak az állam fizet és nem a polgár. Mi a TB-nek fizetünk (az APEH-en keresztül) jövedelemarányosan, ahogy eddig is. Hovatovább az állam az idősek, gyerekek, krónikus betegek után többet fizet, ha a biztosító válogathatna (mint ahogy nem válogathat), akkor utánuk kapkodna.
A hitelfelvétel, életbiztosítás üzleti vállalkozás és nem keverendő ide. Az eü-törvénytől függetlenül a bankok már jó ideje életbiztosítást köttetnek a hitelfelvevővel és ahhoz orvosi vizzgálatot kérnek.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2008.02.12. 06:57:53

Atis:

"fizess a jövedelmed alapján érte, de ellátásban ne legyen különbség aszerint, hogy mennyit fizettél."

Ezt az elvet, vagyis hogy mindenki a képességei szerint dolgozzon, és a szükségletei szerint részesüljön, egy időben nagyon sokat hallottuk... Szép elv, de mint a történelem mutatja, nem megvalósítható.

Fekete Pestis 2008.02.12. 07:00:24

1. Allitolag az egeszsegugy " forrashiannyal" kuzd.
Allitolag a TB maganositas kovetkezteben nem emelkednek a jarulekok.
Ha ez igy van, akkor tessek mondani, hogyan javul meg a forrashianyos rendszer, ha a maganbiztositok 2% profitot es 2% " mukodesi koltseget ( olvasd : A8as AUDI, szoszi titkarno, tobb tizmillios fejenkenti bonuszok ) kivesznek a rendszerbol.

2. Ha jol tudom, a hazai adoterheles nagysagat azzal szoktak egyesek megideologizalni, hogy " szocialis piacgazdasag" van. Most ugye szo van a TB maganositasrol, de nincs szo az ado ( es TB jarulek ) csokkentesrol.
Hogy is van ez ?

3. Nem ertek egyet, hogy az egeszsegugyet az autogyartashoz hasonlitjak. Ugye, ha valakinek nincs BMW-je, az nem azt jelenti, hogy p.l. elviselhetetlen ( fizikai ) fajdalom gyotri ejszakankent. Mig az izuletkopas ezzel jar ( amig a beteg meg nem kapja az izuleti protezist).
Az emberi szenvedesbol es fajdalombol torteno haszonhuzas, profitszedes, stb melyen erkolcstelen.

tanár úr 2008.02.12. 07:15:15

CSŐCSELÉK ELŐRE ROMBOLNI!- ugye ez kell ? meg a mostani szar EÜ..? .meg a " gonosz tőrpe" majd csodát csinál? Meg az új fasizmus? ez kell? Bázz menjetek dolgozni!

Fekete Pestis 2008.02.12. 07:29:49

@ tanarur
1. hogy jon a " fasizmus" a TB reformhoz ?
2. mi a garancia, hogy a felemelt TBJert meg a kivett profitert cserebe az eu " nem lesz szar"?
3. elkerulte becses figyelmet, hogy " fizetett adokrol" meg " tbj"-rol beszeltem.
Nos, NOMENTANA-s baratunkkal ellentetben ezeket dolgozo emberek fizetik.

Egyebekben igen "szakerto" a fenti hozzaszolas. Hajra, baloldal.

dekoninckx (törölt) 2008.02.12. 07:39:13

asszonánc, nem is az a probléma, hogy ki fizet és kinek és mennyit. Gondolkozz még egy kicsit.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2008.02.12. 07:44:05

Lehet, hogy mutat valamit, hogy mindössze ezer ember "tiltakozott"? Tiltakozott? Tömeg? Vicc. Jónéhányan csuklyában, nem kevesen arcukat sem vállalva. Miért hiszik, hogy ők a "vérmagyarok"? Mert hangosak? Érdekes lenne egyenként megnézegetni őket, vajon mennyi TB-t is fizetnek ezek a nagymagyar handabandázók?
Hát persze, hogy jó a régi rendszer, ahol nem kell fizetni, mert az a másik marha úgyis perkál helyettük! Abból futnia kell mindenre.

miert_is 2008.02.12. 08:25:43

"a biztosítónak az állam fizet és nem a polgár"

oh, szent együgyüség... ideális mszp szavazó hozzáállás.

ha már a társadalmi igazságosságra hajtunk, illetve az állam (na vajon milyen pénzből) kiegészíti a "problémás" polgárok keretét, nos akkor valami vörös felvilágosíthatna, hogy én, aki évente 1x járok orvosnál miért is fizetek havonta tízezreket TB címen? ha olyan nagy a jólét, akkor nekem (meg még jópár százezer embernek simán "visszajárna" a fel nem használt, de beszedett pénz, nem? vagy az meg kell újabb holokauszt emlékművekre?

Lehoczki Viktor 2008.02.12. 08:33:03

Egy kis kitérő.
A Magánynyugdíjpénztárak hozamait és a MAX indexet (állampapírok hozamai) vetettem össze és érdekes módon az tapasztalható, hogy a Magánnyugdíjpénztárak hozamai átlagban sokkal kisebbek, mint a kockázatmentes állampapírok hozamai. Tehát a Magánnyugdíjpénztárak helyett, ha a pénzem az államnál kamatozna, jobban járnék. Manapság csak azért nem jobb az állam kezében hagyni a pénzt, mert ellenőrzés nélkül lenyúlhatja bármelyik kormányzati ember. Ha az állam kezében van a pénzem, akkor az aktuális kormányon levő csoport/párt tünteti el a pénzt, ha magán kézbe adom, akkor ők. Nem néztem végig a jogszabályokat, de csak akkor leszünk biztonságban, ha a befizetett pénzünket csak meghatározott %-ban fordíthatják saját rendszerük fenntartására az állami vagy magán biztosítók. Amíg nincs elszámoltatás és mindent meg lehet tenni következmény nélkülteljesen mindegy, hogy a befizetések állami vagy magán kézben vannak. Magánbiztosítók is ugyanúgy eltudják költeni Audi A6-osokra a pénzem, mint az állam. A kérdés az, hogy mikor fog megtörténni az első per, melyben valakit teljes kártérítésre és fogházra ítélnek, mert mások befizetéseit elsíbolta. Kínában már 10000 jüan feletti állami pénz eltüntetéséért vagy kenőpénz elfogadásakor halálbüntetés jár.
Nem az a kérdés, hogy állami vagy magán-e a jobb, hanem hogy mikor kapok garanciákat a befizetéseimre.

Drömögödömötör 2008.02.12. 08:35:17

Kaliopé

bravo ezt a szintet már nem lehet alul mulni ( legalábbis remélem)

NagyonPC 2008.02.12. 08:35:36

Furcsa kettőssége kis hazánknak, hogy kurucos hagyományainkra vagyunk büszkék, miközben a labancos szorgalom és munka vitte előre az országot.
1848-ra büszkék vagyunk, de semmit sem tudunk arról, hogy a Bach-korszakban kellett elvégezni azt a 'piszkos' munkát, amit a forradalmi országgyűlés elszabotált.
Végtelen a tiszteletünk '56 iránt, de akkor az ország két hétre leállt, és ha nem jönnek be az oroszok, akkor sem biztos, hogy életképes politikai formáció áll fel az ország irányítására.

Ugyanígy vagyunk vele ma is. Horn a maga korlátolt módján elvégzett valamit a piszkos munkából 94 és 98 között. Erre jöttek Viktorék, és rendkívül népszerűek voltak. Ugyanakkor nem használták fel a népszerűségüket, hogy bármit is tegyenek az egészségüggyel, megelégedtek a koronaúsztatással.
Vagy milyen népszerű volt Megyó, amikor szórta a pénzt a nép közé? Most annak a böjtjét éljük részben. Másrészt pedig azt szívjuk, hogy senki sem nyúlt eddig az egészségügyhöz. Most Gyurcsány piszkol bele.

Nem baj, ha a Viktor visszajön. A baj az, ha a népszerűségben sütkérezve elhiszi, hogy itt már minden rendben, nem kell semmit sem csinálni, tulajdonképpen Ausztria szinvonalán élünk, csak nem vettük észre.

Jani Begónia · http://www.menekulttabor.extra.hu/forum/ 2008.02.12. 08:43:04

Rádiós, te hülye-é vagy amúgy? És emígy?

A magyarnak csak az kell, amiért fizet vagy fizetett. A tiéd pláne nem kell! Mid is van neked tulképp? Már a nagy pofádon kívül.
Kötsz egy lakásbiztosítást, s amikor betörnek, kiderül, hogy nem volt megfelelő szintű védelmed. Vagy az derül ki, hogy megfelelő szintű volt a védelem, de a biztosító minden 3 millió forintot meghaladó káresemény kapcsán inkább bíróságra megy, és 5-10 évig húzódó per mögé bújik, te meg 6%-ot előre beperkálsz a követelésed összegéből. Ha életed munkájából épített és berendezett kéródat kifosztják, és lesz 5 millió károd, máris száezreket kell lerónod, hogy pereskedhess 10 évig. A beteg kölyköd kezelés kerüljön 10 millába, a biztosító meg ne fizessen! Utána beszélünk, fafej!

Fue · http://www.english-hungarian.com 2008.02.12. 08:48:09

miert_is:

Mit javasolsz - legyen inkább egy amerikai típusú rendszer, ahol évente megvizsgálnak, és (többek között) ez alapján állapítják meg a díjadat? Ez igazságos lenne, de nem szolidáris. Szerintem valahol a kettő között kellene megtalálni az egyensúlyt.

qbr 2008.02.12. 08:53:02

@Lehoczki Viktor: olvasd el shenpen postját, pár nappal ezelőttről, ilyesmiről ír.

Nem akarok nagyon beletrappolni a vitába, mert az egészségügy átalakítása (úgy összességében) és a tegnapi tüntetés azért csak érintőlegesen találkoznak. Viszont arra felhívnám a figyelmet, hogy történt 2 nagyon fontos dolog egészségpolitikai intézkedés tavaly, aminek a hatásai csak 2010 körül fognak megjelenni:
1. potyautasok kiszűrése - egy eddig TB-t nem fizető többszázezres embertömegnek mostantól fizetnie kell, vagy nem vehet igénybe drága ellátást. Ez nem egy emberbarát intézkedés, de a többség számára jó.
2.gyógyszerárversney - a rossz nyelvek szerint egy pókerező szakember találta ki azt a rendszert, ami alapján jelenleg a gyógyszercégeknek negyedévente újra kell árazniuk a gyógyszereket, és a legalacsonyabb árhoz képest +20% felettiekre nincs TB-támogatás. Érdekes rendszer, komoly veszélyeket is rejt magában (de ezt most nem fejtem ki mert hosszú lenne), viszont komoly árcsökkentést eredményezett.

Az a feltételezés, hogy ezek (+ még néhány dolog, de nem akarok itten postot irni) rejtenek annyi tartalékot magukban, hogy megérje pénzügyi befektetésként kezelni az egészségpénztárat.

Szerintem nem, de erről sajnos nem volt lehetőség olyan módon szakmai vitát folytatni, hogy egy átlagember is láthasson konkrét számokat, statisztikákat, terveket - és ez a baj.

NagyonPC 2008.02.12. 08:53:11

miert_is: Pont erről szól a szolidarítási elv: Tőled mindent elvesznek, hogy finanszírozzák a többiek ellátását. Mivel az ország kétharmada eltartott, hatoda meg minimálbéren van bejelentve, a maradék egyhatod szolidarizál mindenki mással, legyen az dohányos, drogos, extrém sportoló vagy egyszerűen önnön tunyasága miatt túlsúlyos. De ne félj: a szolidaritás elve - a nemzeti kockázatközösség - megmarad. Az a magánbiztosítós rendszer lenne, ahol visszajárna valami, ha odafigyelsz az egészségedre.

Lehoczki Viktor: Nem biztos, hogy pontos az érved: más a 'kötelezően választandó' magánnyugdíjpénztárak és az 'önkéntes' magánnyugdíjpénztárak jövedelmezősége. Az előbbiek mindenfajta előírással gúzsba vannak kötve, na meg meg vannak fejelve 'társadalmi kontrollal', így aztán alig kamatoznak. Az utóbbiak piaci alapon működnek, és jól kamatoznak.
Namost, valószinűleg a 'kötelezően választandó' magánnyugdíjpénztárak módján fognak viselkedni az új törvény által létrehozott pénztárak. Ennél már az is jobb lett volna, ha engedtük volna magánbiztosítók belépését a piacra.

aranyhaj.blogspot.com 2008.02.12. 09:41:48


A gyógyszerárverseny már meredekebb, mint a potyautasok kiszűrése.
Az is félő, hogy a biztosítók majd megpróbálnak kibújni a kötelezettségek alól.
Majd a gyakorlatban meglátjuk, működik-e a rendszer (most már úgy sincs más hátra).

aranyhaj.blogspot.com

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2008.02.12. 17:53:22

Ha már itt ilyen jó kis vita alakult ki az egészségügyi rendszer átalakításáról, érdemes összekötni egy pár nappal ezelőtti bejegyzéssel.

Az, hogy a dohányzók részesei lehetnek a nemzeti kockázatközösségnek, maga az
erkölcsi kockázat megtestesülése. De bármit is mondd Karsai képviselő úr, ez a törvény nem az egészségügyi biztosítási reformjáról szól, és éppen ezért nem is lesz bónusz a nem dohányzóknak, vagy malus a dohányzóknak.

Fekete Pestis 2008.02.12. 21:06:06

Tulajdonkeppen a verseny nem rossz, ha

1. az egesz nem arra van kitalalva, hogy a TBJ-t eszement modon felsrofoljak. Mert ugye, most " liberalizaltak" az energiaszektort is, aminek urugyen a gazarak ( egyelore a nagyfogyasztoknak ) emelkedtek. Mialatt a kozmucegeknek az allam 1995ben 8% ROA-t _garantalt_.

2. Ezt az egeszet ossze kellene kotni egy altalanos kozteher-rendezessel.

3. Engedtessek meg, hogy mindent mely es oriasi szkepszissel nezzek, amit a szocialliberalisok bevezetnek.
Erre a mely szkepszisre az elmult 6 ev kormanyzati "eredmenyei" ( benne a 8 ezer milliard HUF allamadossag-novekmeny, az AFA visszaterites megtagadasa es az EU-s penzek ugyeben a botranyok garmadaja ), valamint a Hornek altal privatizalt kozaszolgaltatas es nyugdijbiztositok teljesitmenye szerintem jo okot adnak.

Mindegy : remelhetoen a kedves szocialliberalisaink ezt mar nem tudjak keresztul verni.

( Abban is remenykedek, hogy elobb-utobb az OLAF is vizsgalodni kezd :) )

Kidobott ido, elvesztegetett energia.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása