Rövidke megjegyzések

vadnyul I 2007.11.14. 08:35

A hagyományokhoz, ami inkább szokás (karácsony és egyebek kapcsán)

"És a Karácsony hagyománya ? Fogtak és beolvasztottak egy pogány ünnepet a kereszténységbe. Mert Jézus nem dec. 24-én született. Ez az ötlet azért született meg, mert nem tudták visszatartani a kereszténység terjedését. És hagyomány lett belőle. Gyanítom, hogy pl. a fentebb említett Szent-jobb dolog is hasonlóan született. Valaki azt mondta ez jó ötlet, az embereknek adjunk valami megfoghatót, amit tisztelhetnek, ami mellett elmerenghetnek nemzetünk születéséről, ami után körmenetezhetnek. Sok-sok-sok hagyomány, amit emberek találtak ki és hagyomány lett belőle."

A hagyomány, szokás nem úgy születik, hogy összedugja a fejét néhány püspök/királyi tanácsadó/egyéb főgonosz, hogy most akkor jól hagyományt teremtünk, ha már nem tudjuk visszafogni annak a fránya keerszténységnek a tejedését (mellesleg nem is akarták).
A karácsonnyal kapcsolatban: először a keresztények Jézus születését nem is ünnepelték. Aztán elterjedt, szép fokozatosan, kérdezzetek meg egy patrológust, hogyan. A hivatalos egyházi elsimerés és a szabályozás az utolsó állomás a folyamatban. És onnantól van dec. 25-én. De talán nem szükséges említeni, hogy a keleti keresztények máskor ünneplik.
Az ilyen szokások kialakulásában a szándékosság nem játszik nagy szerepet. Sok-sok kis, nem feltétlenül összetartó szándék hozza létre, hosszú idő alatt. Inkább alakul, mint terveződik. Lépésről lépésre formálódik és elterjed egy gyakorlat, amit aztán tartóssága okán kezdenek majd szabályozni.
És pont ez az, amit a különféle ideológusok képtelenek felfogni. Azért, mert maguk íróasztal mögött megárémálmodott világot próbálnak létrehozni, el sem tudják képzelni, hogy mások nem így gondolkodnak, és a világ, a régi intzémények nem így működnek.
Nem az embereknek akarnak valami megfoghatót adni - ők, a nagy machinátorok, akik írányítanak, a titkos tudás (gnózis) tudói - hanem esetleg tényleg tisztelték (pl. Szt. László Szt. Istvánt), és ezt fejezték ki a maguk módján. Szakadjunk el a leleplezők leleplezősdijétől. Fogadjuk végre el, hogy voltak/vannak, akik azt mondják, amit gondolnak, hisznek valamiben, nem manipulálni, hanem vezetni, példát adni szeretnének.

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr24228565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2007.11.14. 12:58:12

vadnyúl beindult és ennek én örülni. pirospont!

j.i 2007.11.14. 17:53:52

Kissé elnagyolt és pontatlan volt a megfogalmazásom. Mindenesetre bizonyos korai hívek és Africanus is (221-ben írt kronológiai művében) önkényesen, saját emberi logika szerint határozta meg a születés időpontját, ami szinte biztosan állítható, hogy nem akkor volt (kint tanyáztak a pásztorok az evangélium leírása szerint, de az állatok ridegtartása október végéig tart). Összeesküvés nem volt, de ezt 400-ban Arcadius és Honorius császár mégiscsak kötelezővé tette. Sőt "Maximinus trieri püspök – ...– egyik karácsonyi beszédében azt mondta, hogy "Krisztusnak azért kellett pogány ünnepen megszületnie, hogy azok, akik a pogány babonában leledzenek, elpiruljanak." A püspök ezzel a kijelentésével egy előzőleges emberi, téves információt ideologizált meg.

vadnyul · http://kismaganszelsojobb.blogspot.com 2007.11.14. 17:54:57

Ja, beindultam, csak az energiáimat kell átirányítani. :)
A hét maradékán egy tanfolyamra, a jövő héten pedig egy bootstrap módszerű hibaszámítás tökéletesítésére, mert tegnap este a kis dög telelírt 6,6 GB vinyót, és ez így kellemetlen. Főleg a szokásos tegnapelőtti határidőkkel. :)

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2007.11.14. 17:58:02

Vadnyúl: helyes, helyes:))

j.i.:
Ez a szemét egyház. Elnyomnak!!!:)

amúgy azon gondolkodtam mostanában, hogy amióta nem divat a semmitevő hájas papok képét mutogatni munkásújságokban meg plakátokon, azóta az egyház, mint konspirátorok a nagyobb divat (e.g. Dávincsikód). A modern teodícea magyarázat sokmindenre képes, csak az ember gyarlóságát/esendőségét elismerni nem:))
(nem a te hsz-edre vonatkozik!)

vadnyul · http://kismaganszelsojobb.blogspot.com 2007.11.14. 18:01:31

Nem hiszem, hogy ő megideologizálásnak gondolta. Másrészt a karácsony kijelölésénél tényleg nem a történeti hűség volt a szempont, hanem teológiai.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása