A demokrácia és az ő gazdái

vadnyul I 2007.11.05. 23:12

A politikai osztály - Peter Oborne eredeti cikke (Spectator)

Szakdolgozat, esetleg phd téma naplopó bölcsészeknek szociológusoknak és politológusoknak: a politikai osztály Magyarországon.
Nálunk a politikai osztály a kommunizmussal jelent meg, de a demokrácia kitörésével sem tűnt el. Ha belegondolunk, egyfelől demokratikus jelenség, hiszen a politikai pályára, vezetővé válásra való kiválasztódás egyetlen feltételévé a politikai ambíció vált, nem a hagyományos elitbe jutás költséges útjai (már annak, aki nem örökölt).
A politika professzionalizálódott. A politikus mára ugyanúgy szakma lett, mint a a pék. És mellékhatásként, a politikus hatalma foglyává vált. De visszavonulni sem tud, vidéki birtokára. Megélhetésének egyetlen forrása a hatalom, azaz inkább az állam; illetve elkezdett szakmásodni: a profi / nem profi között húzódik a nagyobb szakadék, és nem a bennfentesek (a pártok politikusai) között. Mennyire is hasonlítanak a Fidesz és az MSZP fiatal politikusai? A demokrácia helye nem a hatalomgyakorlás, hiszen a hatalom berkeibe nem látunk bele, az ellenőrzés túl bonyolult, rivális elit nincs, a kínálatot pedig csak a reklám mutaja be (választási kampány 2006). A politikai osztályba belépés a demokratikus, mert "csak" a megfelelő ambíció kell hozzá. De ezt értjük demokrácián?

Ennyit, így féléjfél felé. Később esetleg folytatom. Remélem elég provokatív.

Ps: Ambíciózus konzi lehetelten politikai céljaihoz szponzort keres.

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr98219761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ede H. Bomber 2007.11.06. 00:25:27

Ez a "bölcsész" észrevétel kiterjesztendő a jogászokra és közgazdászokra is...

A SZÁNDÉK mellett már létező KAPCSOLATOK is kellenek a pol. osztályba lépéshez.

Kicsit olyan, mint a kádári érában a 600 főben maximált pesti ügyvédi kamarába kerülés...KAPCSOLATOKKAL!

Még a pénz sem segít.

(Ma viszont az ügyvéddé válás vagyoni censushoz kötött, ami CIRCULUS VITIOSUS...)

dH · http://dh.squidcode.com 2007.11.06. 00:54:06

Szerintem ez nem egy rossz poszt. Főleg a vége adja me a nyomatékot.

homopoliticus · http://homopoliticus.blog.hu 2007.11.06. 21:03:14

Elolvastam Oborne cikkét, nagyon tetszett. Ha jól értem, azt akarod mondani a bejegyzésben, hogy a politikai osztály kialakulásának folyamata lényegében nálunk is lejátszódott, ugyanúgy, mint Angliában.

Én ezt egy kicsit máshogy látom (már ha tényleg ezt mondod). A politikai osztály attól osztály (és már nem tradicionális establishment), mert kizárólag a politikából él, és sokkal kevesebb élő kapcsolódási pontja van a választói felé, mint elődeinek (horribile dictu mondjuk mint a reformkori politizáló középnemeseknek). Hiszen a politika már külön szakma, egy elkülönült világ. A Spectator-cikk ennek az árnyoldalaira (elidegenedés) akart rámutatni.

A magyar fejlődés sajátosságai - pl. megkésettsége - miatt ez a folyamat nálunk sokkal kevésbé előrehaldott. Pl. vidéki önkormányzati képviselők, városvezetők, illetve a helyi potentátok kis zárt világa: a szerepek igencsak összecsúsznak. A menő kisvárosi ügyvédi iroda vezetője, a művház igazgatója, a kórházi főorvos, a megyei, városi lap főszerkesztője mind-mind politikus. Ezek gyakran képviselők is. De a magánbizniszük megvan, sőt, gyakran pont azért lesznek politikusok, hogy azt jobb körülmények között tudják működtetni.

És tulajdonképpen egy kicsit (?) ez megy országos szinten is.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása