Gyengeség és balítélet

Konzervatorium I 2014.01.28. 07:01

scooby-doo-scooby-doo-25191472-1024-768.jpg

Az Összefogás pártjai olyan kommunikációs csapdákat állítottak fel saját maguk számára, melyek eredménye, hogy a Fidesz ma számottevően erősebbnek tűnik, mint ténylegesen. Mindez azt eredményezi, hogy az ellenzéki szavazók maguk sem hiszik el, hogy a Fidesz legyőzhető. A HVG számára készült Medián-kutatás szerint a népesség 69 százaléka gondolja úgy, hogy egy most vasárnap tartandó választáson a Fidesz győzne, 58 százalékuk valószínűsíti, hogy ez április 6-án is így fog történni. Az MSZP győzelmi esélyeit illetően: ha most vasárnap lennének a választások, 6 százalék szerint győznének a szocialisták, míg április 6-ára nézve az arány 10 százalék. 

Szolomayer Balázs cikke

1. A túlhatalom

Az MSZP már a 2010-es két választási forduló között összefogásra biztatta a nem fideszes szavazókat, hogy megállítsák „Orbán Viktor túlhatalmát”. A szocialisták és értelmiségi holdudvaruk – hasonlóan az 1998-2002 közötti ciklusban tanúsított magatartásukhoz – ismét elővették a demokrácia-problémát. Bírálták a „független” intézmények elfoglalását, tüntettek a sajtószabadságért. Folyamatosan napirenden tartották a fékek és ellensúlyok rendszerének felszámolását. Az Alföldi-üggyel pedig kultúrkampfot vizionáltak. Négy éven keresztül azt demonstrálták, hogy a Fidesz minden fontos pozíciót elfoglalt. Ez részben igaz, ugyanakkor ez a kommunikáció a választópolgár felé két dolgot közvetített: 1. az ellenzék képtelen volt megvédeni saját pozícióit, vagyis gyenge; 2. a baloldal ötlettelenek bizonyult az új hatalommal szemben – az előző kabinet regnálása alatt a Fidesz megtalálta a kiskaput a népszavazással. Ugyanakkor sikertelen kommunikációjuk felelősségét a választókra hárították: az emberek nem értik a demokráciát.

2. A Jobbik felemelése

Az MSZP választási kudarca után támogatottsága alig haladta meg a Jobbikét. Ezt a középpárti státuszt önmaga is jelentős mértékben megtámogatta a „centrális erőtér” folyamatos hangsúlyozásával, mely kimondatlanul ugyan, de máig a Fidesz stratégiai iránya. Ugyanakkor a radikális párt, mint a legfőbb ellenfél támadása azt a benyomást keltette a választópolgárokban, hogy az MSZP a Jobbikkal van egy súlycsoportban. Az baloldal azonban eredményeket nem tudott felmutatni a Jobbik visszaszorítását illetően – nem sikerült karanténba zárni a pártot –, ismét csak a gyengeség látszatát keltve. Ellenben a Jobbikot lényegesen erősebbnek láttatta, mint amilyen valójában. Ennél is jobban jött ki mindebből a Fidesz, mely a „sas nem kapkod legyek után” imázsával be tudta mutatni, hogy a jobboldali és a baloldali szocialisták egymással hadakoznak, míg ő maga felüláll mindezen.

3. Az EU-hoz való fohászkodás

A balliberális ellenzék látszólag ügyesen használta ki az Európai Uniós Elnökség fél évét, hogy nemzetközi nyomást gyakoroljon a kormányra. Ezt szolgálta a médiatörvénnyel összefüggő többszöri európai parlamenti vitanap, valamint a Tavares-jelentés elfogadtatása is. Azonban szignifikáns politikai eredményeket képtelen volt elérni az általa favorizált kérdésekben. A presszió eredménytelensége ráadásul megtörte a baloldali szavazók abbéli hitét is, hogy az EU meghátrálásra tudja kényszeríteni a kormányt. Ugyancsak kudarcot vallott annak hangoztatása is, hogy az Európai Néppárt kihátrál a Fidesz mögül. Ezzel viszont ismét a politikai gyengeség képét öltötték magukra, ráadásul saját választóik „cselekvőképes Európába” vetett hite is minden bizonnyal csökkent. E helyzetbe az MSZP és holdudvara lavírozta saját magát.

4. A Közgép és a médiabirodalom

Hasonlóan a Fidesz korábbi kommunikációjához az ellenzék is kiépítette magának a „legyőzhetetlen médiabirodalom” toposzát. Mely nem alap nélküli, mivel a jobboldal ma lényegesen jobban áll e tekintetben, mint bármikor máskor, ugyanakkor ez a kommunikáció két helyen is megbicsaklik. Egyrészt túlzott képet fest a jobboldali médiáról – az internetes médiában még mindig elég rosszul áll a Fidesz – másrészt önfelmentést jelent a baloldali kommunikációnak.

Károsnak mondható a korrupció túlhangsúlyozása is. A baloldal minden üzenetében azt hangsúlyozza ki, hogy mekkora összeget nyert a Közgép. Ez azonban nem korrelál a valósággal, ugyanis ez csak a közbeszerzés összege, nem az általuk feltételezett korrupció folyamán elsíbolt pénzmennyiség. Így belekergetik a választókat egy olyan tévhitbe, hogy a Fidesz ezt a teljes összeget lenyúlja; és hogyan is lehetne versenyezni egy olyan párttal, melynek szinte korlátlan összegek állnak a rendelkezésére?! Erre talán az egyik legékesebb példa az Átlátszó blog cikke alapján készített, a Vastagbőrön látható óra, mely szerint a Közgép másodpercenként 13 697 Ft-ot tesz bele a fideszes kasszába.

5. Választási csalás predesztinációja

A baloldal tavaly március óta következetesen megkérdőjelezi a választások tisztaságát. Ez a kommunikáció természetesen alkalmas lehet arra, hogy egy esetleges ellenzéki vereség után csalást kiáltsanak. Ugyanakkor alkalmas arra is, hogy elbizonytalanítsák saját táborukat. Ha egy rendszerben az ellenzék képtelen a győzelemre, akkor miért menjenek el a hívei szavazni?

6. A Fidesz kommunikációjának átvétele

A balliberális ellenzék észre sem vette, hogy a Fidesz nyelvén kommunikál. Ugyanazokat a frázisokat és szimbólumokat kezdte el használni, melyeket a jobboldal. Gondolok itt elsősorban a rezsicsökkentésre, mellyel összefüggésben nem új szavakat talált ki, hanem a rezsicsökkentést próbálta kikarikírozni: „rezsiátverés”, „rezsiadó”, „rizsacsökkentés”. Ezek jó heccnek tűnhetnek, ugyanakkor ugyanazt a hibát követték el, amit az SZDSZ a 2009-es európai parlamenti választásoknál – akkor a liberális párt a plakátjai felét átengedte a Jobbiknak. Nem hiteltelenítették, hanem felerősítették a Fidesz kommunikációját. A másik eklatáns példa a „gyarmat”, mint szimbólum elfogadása. Az ellenzék a paksi atomerőmű bővítése kapcsán orosz gyarmati függőséget emleget. Ezzel nem rést ütöttek a jobboldalon, hanem átvették annak szimbólumrendszerét.

Ha ezen szempontokat figyelembe vesszük, akkor választ kaphatunk arra, hogy ma miért csak a szavazók 6 százaléka szerint győzne az MSZP egy most vasárnap tartandó választáson. A szocialisták és értelmiségük saját maguk csapdáiba sétáltak bele. Kérdéses, hogy a januári összefogás óta csúcsra járatott „a Fideszt le lehet győzni” topik meggyőzi-e a választókat, akiknek majd négy évig éppen az ellenkezőjét sulykolták a fejébe. De bizonyára „akkor jó ötletnek tűnt”.

Kövesd a Konzervatóriumot a Facebookon is!


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr285785219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doberdo 2014.01.28. 08:58:29

Csak egy dolgot a választások tisztaságáról. A szegény elbolondított erdélyi
magyar levélben is leadhatja szavazatát, amelyre már külön fideszes
postai üzletág települhetett Romániába. Bezzeg a londoni magyar gazdasági
menekültek sorsa az, hogy levélben nem, de a konzulátuson szavazhatnak.
Ez a helyes tisztelt Konzervatórium ? Szégyen a Fidesz politikája ! Éljenek a
putyinisták ?

toportyánzsóti 2014.01.28. 09:57:57

Narancsmaffia kormányzása idején szart sem érnek a közvéleménykutatások.Moszkovitya már 2 éve megbukott hiába az eget is átfestő hazug bértollnokok.Kapcsolatuk sincs a valósággal,csak a náci propagandaőrületet nyomják a pofánkba 100 milliárdokért!Nektek is érdemes lenne felfogni hogy ahol szerintük 1 milka birca vonulgat,ott 80 000 sem fér el!Ha valamin érdemes és értelmes lenne rugóznotok az az elqrt választási szisztéma ami csak arra lett kitalálva hogy 20-25% 100 milliárdokból agymosott gyakorolhassa az országon teljhatalmat!Kell ettől nagyobb választási csalás,a többiről már nem is beszélve,lenyúlt választási hardver és szoftver,saját tagokból álló OVB?!Szégyen hogy ilyenek mint ti hülyeségekkel tovább rontják a helyzetet!

Urfang 2014.01.28. 11:18:54

2002-ben is hasonlóan el volt szállva magától a fidesz, most meg még a teljesítményük is rosszabb, a beképzeltségük viszont csak nőtt.

Kuruc ezredes · http://polgarda.blog.hu 2014.01.28. 11:58:16

Zseniális ez a hat pont. Metsző pontossággal jellemzi az MSZP-t. Nem is nagyon tudnak vele mit kezdeni az MSZP-sek, akik persze saját maguk szerint nem is MSZP-sek.

Carl Lazlo, Esq. 2014.01.28. 14:43:05

"Erre talán az egyik legékesebb példa az Átlátszó blog cikke alapján készített, a Vastagbőrön látható óra, mely szerint a Közgép másodpercenként 13 697 Ft-ot tesz bele a fideszes kasszába."

Mar ne haragudj, de az altalad liknelt oldalakon nincs szo arrol, hogy ezek az osszegek a fidesz kasszajaban landoltak.

CSENDES 2014.01.28. 15:25:54

@Carl Lazlo, Esq.: Van itt azért más is:
Pl.: - "Bírálták a „független” intézmények elfoglalását, tüntettek a sajtószabadságért. Folyamatosan napirenden tartották a fékek és ellensúlyok rendszerének felszámolását. Az Alföldi-üggyel pedig kultúrkampfot vizionáltak."

Nos ezzel szemben, még szép, hogy gondot okozott nekik a független intézmények FIDESZ általi megszállása, ez egyébként már hozza az eredményeket, többek között a kontraszelekcióval.
A kultúrkampfot, meg nem vizionálták, de konkrétan Kerényi "riogatott" vele (most mi jövünk), nem minden alap nélkül.

- A Jobbikot nem az MSZP emelte fel, hanem a FIDESZ engedte be a pástra, mert akart jobbról is, balról is ellenfelet, ami ellen "eredményesen tud küzdeni" egy centrális erőtér.
-EU-hoz való fohászkodás: Nos ebben tényleg verhetetlen a jelenlegi kormányzat a páva-politikával. Amikor nagy a baj meghátrál, egyébként pedig győztesként dülleszti tollait.

- A KÖZGÉP pedig bár gyomorforgató, mégis csak a jéghegy csúcsa, volt itt annyi más (trafikmutyi, földmutyi, ingyenes földbérlet a csókosoknak, tönkretétele helyi vállalkozóknak, (mert nincs velünk, s ezért csak ellenünk lehet).

-A választási csaláshoz csak annyit tennék hozzá, hogy mindez nem szükséges, mert eléggé lejt a pálya már így is.

-hogy azután hogyan sikerült átvenni az ellenzéknek a FIDESZ kommunikációját, azt nem tudom és nem is akarom értelmezni, erre ott van a milliárdokkal kitömött Századvég (elmebajos) nagy gondolkodója:
Van itt egy megértésre váró jelenség: a barátokból álló kormány nem éppen eltorzult fajtája a kormányzásnak.....Ezek a barátok azáltal teszik még erősebbé a hatalmukat, hogy erejüket egyetlen barátra összpontosítják, aki meg kell hogy értse a politika ősrégi szabályát, hogy akik szövetkeznek, azokkal jól kell bánni, hogy szívükön viseljék az ügyet. Neki kell ugyanis a széttartó emberi motívumokból olyan biztos egységet létrehozni, amely nélkül nem lehet hatékonyan és sikerrel érvényre juttatni a közjót és ennek megfelelő törvényeket hozni." (Mindezzel megágyazva a trafikmutyi, földmutyi erkölcsi megítéléséhez)

szellemkor 2014.01.28. 15:57:26

Nincs az a pénz amit ne érné meg kampányba forgatni azért hogy "azok" ne jöhessenek vissza. Sajnos /szerencsére nem ilyen egyszerű a dolog, emellett nem árt jól, de legalábbis elégséges színvonalon kormányozni. Ez utóbbi sem ment a baloldalnak legutóbb.

kuszkusz1 2014.01.28. 19:24:31

" Ugyanakkor sikertelen kommunikációjuk felelősségét a választókra hárították: az emberek nem értik a demokráciát."

Minden párt és minden pártvezető - amennyiben pofára esik - okvetlenül a választókra hárítja át a felelősséget.

A jelenlegi ellenzék azért is a népeket anyázza mert a Fidesz népszerű.
Legalábbis a közvélemény kutatóknál. Azt hiszem nem mindenki meri nekik megmondani, hogy rühelli a Viktorékat.

Nem mintha ezt az Összefogás nevű izét lehetne szeretni. Ha győz az Összefogás pánikba esem, ha marad a Viktor sírógörcsöt kapok.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása