A Nagy Bajnai–Obama-Tengely

Raoul Duke & Dr. Gonzo I 2013.04.25. 17:01

bajnaiobama.jpgTegnap jelent meg a Tárki legfrissebb felmérése. A havi rendszeres pártpreferencia-kutatás áprilisi eredményei egy dologban nem mutatnak jelentős változást: a Fidesz toronymagas előnye, úgy tűnik, megingathatatlan. A mérés rámutat: azzal, hogy némiképp csökkent a bizonytalanok aránya, minden párt egy kicsit jól járt, kivéve az E2014, bár „nem tudhatjuk, hogy valódi változásról van-e szó vagy a párt külön kérésére történt elnevezésbeli változás okozta a csökkenést. A pártszövetség kérésére ugyanis ebben a hónapban először nem a Bajnai Gordon nevével fémjelzett Együtt 2014 Mozgalomként szerepelt a párt a kutatásunkban, hanem Együtt 2014-PM néven. Az, hogy most először Bajnai Gordon neve nélkül kérdeztük a pártra, hatással lehet a párt ismertségére és népszerűségére, így ennek hatása is tükröződhet a csökkenésben” – szól a Tárki indoklása.

Egyrészről megnyugtató, hogy az E2014 stratégái úgy gondolják, hogy egy évvel az országgyűlési választások előtt nyilvános mérésben kísérletezgetnek azzal, vajon képes-e megugrani a párt a parlamenti küszöböt, ha Bajnai nevének említése nélkül szerepelnek-e a listán, vagy kell-e még néhány ezer plakátoló embert kotorni a meglévő pár száz, és az őszre tervezett 10-15 ezer mellé.

Másrészről pedig inkább érdekes az Index mai (április 25-i) vezércikkének időzítése. Talán nem véletlen, hogy a publicisztika épp az E2014 gyenge eredményeinek nyilvánosságra hozatala utáni reggelen került fel – és szerepelt jó pár órán át – a lap vezércikkeként. Nem titok, hogy Bajnai pártjának nem kell a szomszédba menni sem a kisebb financiális, sem pedig médiaháttér-támogatásért, ami viszont óriási nagy túlzás és totális mellélövés, az az írás címének kezdőbetűjétől az utolsó mondatzáró írásjeléig tartó szakasz – vagyis a Nagy BajnaiObama-Tengely víziója.

Hope

Bajnai személye a Fidesz reakcióit és a jobboldali újságírás odafordulását tekintve valós veszélyként tűnik fel a jobbközépen. Amit viszont Bajnai kezdeményező sajtója mutat, az legalább olyan mértékben túlértékelt önkép, mint amennyire a kormányzó pártok reakciói szoktak lenni – s nem véletlenül. A Fidesz érdeke, hogy démonizálja azt a szereplőt, akinek a motivációit a legkevésbé ismeri, s Bajnai és pártszövetsége érdeke, hogy ez így is maradjon. De csak akkor volna a Fidesznek félnivalója, ha nem egy évvel, hanem legalább hárommal volnánk a választások előtt. A „Hope” jelszó mögött így egy bukott válságpolitikust kell csak legyőzni, aki egy Gyurcsány nevű kétes alak köpönyegéből bújt ki. De mi köze ennek az egésznek Obamához?

A nem létező Tengely

Válasz a kérdésre: semmi. Bajnai főtanácsadójának, vagy ahogy nevezik arrafelé, van egy víziója: Obama győztes kampánystratégiáját akarja leképezni, s a pártválasztók körében 11-ről 7 százalékosra csökkent pártocskaként terepen megvernia  48-ról 49 százalékra javító Fideszt. Obama stratégiája valóban arra épült, ami az E2014 eddigi teljesítményéből szinte teljes mértékben hiányzik: a mozgósítás elsöprő erejére, s arra, hogy stábja soha nem látott mértékű forrást és agyat pumpált a kampány közösségimédia-birodalmába. Obama csapata megtehette azt, hogy potom ötmillió dollárt költ egy alkalmazásra, aminek segítségével bizonytalanok tömegeit állíthatta maga mellé. El tudta érni, hogy a kampányfőnöke az Apple, a Facebook, a Zynga, a Google és a DreamWorks topmenedzsereivel ül le tanácskozni. Bajnaiéknál az a helyzet, hogy sem a kellő mennyiségű pénzt, sem az agyat, sem pedig a bizalmat nem tudják szállítani.

Obama Amerikája olyan nagy és annyira messze van Bajnai és Szigetvári Magyarországától, hogy egyértelmű stratégiai hiba egy számukra megfoghatatlan és elérhetetlen, amúgy egyszeri és megismételhetetlen gyakorlatra támaszkodniuk. S amíg a Fidesz szisztematikusan viszi sikerre a politikai kommunikációt Bajnai-ügyben, biztos kudarc vár rájuk.

Obamakampány.jpgJim Messina, az Obama-stáb vezére, és akik inspirálták (forrás)


Kövesd a Konzervatóriumot a Facebookon is!


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr255246884

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Nagy Bajnai–Obama-Tengely 2013.04.25. 17:39:01

Obama Amerikája nagy és messze van Bajnai Magyarországától, egyértelmű stratégiai hiba lenne lemásolni az amerikai elnök kampánykommunikációs módszereit.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kuszkusz1 2013.04.25. 18:14:10

"Obama stratégiája valóban arra épült, ami az E2014 eddigi teljesítményéből szinte teljes mértékben hiányzik: a mozgósítás elsöprő erejére, s arra, hogy stábja soha nem látott mértékű forrást és agyat pumpált a kampány közösségimédia-birodalmába."

Hja. Ami leginkább hiányzik a Bajnai csapatból az az agy.

toportyánzsóti 2013.04.26. 08:07:07

Érik a méretes narancsmaffia bukta és van is pánik mistta a narancsos orbántudatúaknál,hehe.

toportyánzsóti 2013.04.26. 08:08:42

Feleslegesen öli a közpénzeket a jobber szellemi pöcegödrökbe viktátorocska,HAHA!

Vidéki 2013.04.26. 09:00:24

„Obama Amerikája olyan nagy és annyira messze van Bajnai és Szigetvári Magyarországától, hogy egyértelmű stratégiai hiba egy számukra megfoghatatlan és elérhetetlen, amúgy egyszeri és megismételhetetlen gyakorlatra támaszkodniuk.”

Obamának volt magához való esze és nem egy drogliberalizációs aktivistát választott szervezete társelnökének, mint Bajnai Juhász Pétert a Kendermag egyesület vezérét.

Juhász Péter, a Bajnai Gordon vezette Együtt 2014–Párbeszéd Magyarországért választási szövetség társelnöke is részt vett azon a szombati budapesti tiltakozáson, amelyen a drogliberalizációért szálltak síkra.

Seres László a HVG „A rezsimváltás 22-es csapdája” című cikkében foglalkozik azzal az ellentmondásos helyzettel, hogy Bajnai ilyen Milla-Szolidaritás típusú szervezetekre támaszkodva akarja leváltani a mostani kormányt.

Seres nagyon jól láttatja:

„Azaz, formállogikailag: előbb-utóbb Bajnaira sem lesznek vevők.

Ergo: vagy Bajnai pálfordul, és lesz egy őt sakkban tartó adóemelő, protekcionista, szociális-populista-zöld-szakszervezeti kormány első embere,

vagy még másnap lecserélik őt a Szabad Marijuana Mozgalom elnökére, aki a válsághoz nem ért ugyan,

de hangulatjavító intézkedésként legalizálja a kendert.”

Sokan vannak, akik nem rajonganak úgy a drogliberalizációért, mint a Bajnai-párt társelnöke Juhász Péter és az Együtt 2014.

A nem drogfüggő, normális emberek számára nem szimpatikus egy olyan aktivista szereplése, aki drogliberalizációért küzd és egyidejűleg az Együtt 2014 mozgalom társelnöke lehet.

Még ha fűt-fát ígér is egy netalán-tán bekövetkező esetleges választási győzelem esetére.

Hogyan tűrhet meg Bajnai társlelnöki pozícióban egy olyan alakot, mint Juhász Péter

aki viszont rajong a drogliberalizációért

és ezzel elidegenít az Együtt 2014-től sok olyan embert

akik nem rajonganak a drogliberalizációért

és feltehetően sokkal többen vannak, mint a drogliberalizációért rajongók.

Aki az Investigation Discovery ismeretterjesztő csatornát nézegeti, betekintést nyerhet az Egyesült Államokban elkövetett bűnesetekre, az elkövetők motivációira, a felderítés menetére és a bűneseteket követő jogi eljárások finomságaira és buktatóira.

Nagyon sok súlyos bűncselekmény hátterében a drogfüggőség áll.

A drogfüggők képtelenek a normális életvitelre. Hiánybetegségük arra sarkallja őket, hogy az egyre növekvő adagokhoz bármi áron hozzájussanak. A legsúlyosabb bűntényektől sem riadnak vissza.

Nemcsak a maguk életét, hanem a környezetükben élő normális emberek életét is tönkre teszik.

Vannak olyan deviáns alakok, mint az Együtt 2014 társelnöke, akik azzal próbálnak hírnévre szert tenni, hogy a normális emberek, a józan többség érdekei ellenében a bűnpártolás ingoványos talajára merészkednek.

Józan embereknek nem szabad elfogadni elképesztő meredek szövegeiket.

Racionálisan folytat az USA drogellenes háborút, racionálisan költ az USA évente sok milliárd dollárt drogellenes háborúra, noha totális győzelem, az ellenfél feltétel nélküli fegyverletétele nem várható a belátható jövőben.

Az Egyesült Államokban a törvényhozóknak több józan eszük van, mint a Juhász Péter-féle drogliberalizátoroknak.

Nem lehet véletlen, hogy az Egyesült Államok juttatott fel űrhajósokat már több, mint 40 éve a Holdra és nem a Juhász Péter féle drogliberalizátorok.

2013.04.27. 02:03:45

E2018! sokkal inkább életszerűbb.

(Addig meg lehet nagyot álmodni)

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása