Libertárius demokráciakritika

Libertárius I 2012.04.23. 07:29

Frank Karsten - Karel Beckman: Beyond Democracy című művéről.

A demokráciát az emberek túlnyomó többsége a lehető legjobb politikai rendszernek tartja. Nem túlzás azt állítani, hogy a demokrácia egyfajta világi vallássá, a Föld legnagyobb politikai hitévé vált. Könnyen a civilizált társadalom ellenségének nyilváníthatják azt, aki kritizálja a demokráciát.

Azonban mégis ez az a feladat, amire Karel Beckman és Frank Karsten vállalkozott. Rendkívül olvasmányos, provokatív könyvükben vitába szállnak az utolsó fennmaradt politikai tabuval, miszerint üdvösségünk kulcsa a demokrácia.

Egyszerű, közérthető érvekkel mutatják be, hogy a közhiedelemmel ellentétben a demokrácia nem a szabadság, a civilizáció, a jólét, a béke és a törvényesség záloga, hanem éppen ellenkezőleg: az egyéni szabadságjogok csorbulásának, a társadalmi konfliktusok erősödésének, az állami kiadások egekig szökésének és az életszínvonal csökkenésének az oka.

Mindössze 94 oldalon megcáfolnak 13 olyan mítoszt, amellyel általában védeni szokták a demokrácia intézményét. Emellett vonzó alternatívát is kínálnak: az egyéni szabadságjogokon és az önkéntes társadalmi kapcsolatokon alapuló társadalmi berendezkedést.

Nem érti, miért nő egyre inkább az állam mérete, miért emelkedik az államadósság, miközben a szabadságjogai és a jóléte egyre inkább veszélybe kerül? A könyv elolvasása eloszlat minden kétséget, tudni fogja mindez miért történik, és hogy mi a megoldás.

A Beyond Democracy rendkívül érdekes, úttörő munka mindazok számára, akik jobban meg kívánják érteni a jelenleg tapasztalható társadalmi problémák és a gazdasági válság okait.

Kövesd a Konzervatóriumot a Facebookon is!



A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr684466071

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.04.23. 09:18:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2012.04.23. 10:07:03

Hát ebből nem sok derült ki. Legalább azt a 13 mítoszt meg tetszettek volna osztani velünk, címszavakban.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2012.04.23. 10:09:09

@G.d.Magister: ez a kötet beharangozó-szövege, ennyi idő alatt át sem érne az óceánon.

Libertárius · http://libertarius.info 2012.04.23. 10:30:24

A megadott linken a nagy képre kattintva a könyv Amazon.com-os oldalára lehet jutni, ahol a "Look Inside" funkcióval a tartalomjegyzék (és így a 13 mítosz cimszavakban) elolvasható.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2012.04.23. 11:46:28

@G.d.Magister: @Libertárius: és le fogjuk szemlézni a kötetet, ha megjön és elolvastuk.

2012.04.23. 12:27:00

Erről ez jut eszembe: a működő szocializmus, ami nem létezik és a létező szocializmus, ami nem működik. A demokráciát nem íróasztal mellett találták ki, nem véletlen a létezése, hanem több ezer éves szerves fejlődés eredménye. Demokrácia és demokrácia között is van különbség, nem is kevés.

Tilikov (törölt) 2012.04.23. 13:42:26

"Emellett vonzó alternatívát is kínálnak: az egyéni szabadságjogokon és az önkéntes társadalmi kapcsolatokon alapuló társadalmi berendezkedést."

Magyarán a demokráciát?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.04.23. 13:47:33

Nem tudom, hogy mi tartalmaz, de ha az általános választójogra céloz, akkor valószínűleg igaza van.

Libertárius · http://libertarius.info 2012.04.23. 14:07:26

@Tilikov: Nem igazán. Például mi az önkéntes abban, hogy erőszakkal elveszik egyes emberek pénzét adó címén és odaadják másoknak?

Tilikov (törölt) 2012.04.23. 14:38:20

@Libertárius: Melyik államforma az, ahol nincs adó? Ez az a bizonyos Felhőkakukkvár? Ez lenne az alternatíva?

Libertárius · http://libertarius.info 2012.04.23. 15:06:05

@Tilikov: Nem tudom, a szerzők hogy hívják, de az biztos, hogy nem a demokrácia :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.04.23. 15:15:38

@G.d.Magister:

"Legalább azt a 13 mítoszt meg tetszettek volna osztani velünk, címszavakban." --- írod.

Every vote counts
The people rule in democracy
The majority is right
Democracy is politically neutral
Democratcy leads to prosperity
Democracy is necessary to ensure a fair distribution of wealth and help to the poor
Democracy is necessary to live together in harmony
Democracy is indispensable to a sense pf community
Democracy equals freedom and tolerance
Democracy promotes peace and helps to fight corruption
People get what they want in a democracy
We are all democrats
There is no (better) alternative

ü
bbjnick

Tilikov (törölt) 2012.04.23. 15:37:38

@Libertárius:

Akkor most csak a néven megy a vita? Szóval akkor ezek nem is királyságot vagy kommunizmust akarnak, hanem valami ilyesmit csak ne demokrácia legyen a neve? Lehetne mondjuk szeretetközösség. Az fincsi lenne. És nem demokrácia!

méltatlan bulvárkacsa 2012.04.23. 17:05:57

arról a vonzó alternatíváról lehetne bővebben? mert önmagában az, hogy a demokrácia nem tökéletes, elég régóta közismert dolog (még a támogatói sem azt szokják mondani, hogy tökéletes, csak azt, hogy nem ismerünk jobbat). szóval ez eddig nem túl izgalmas, egy tényleges alternatíva viszont már az lenne.

jó, tudom, olvassam el a könyvet.

méltatlan bulvárkacsa 2012.04.23. 17:16:42

(mellesleg ki kellene találni valami új szót a "libertárius" helyett, mert túl sokan összekeverik a liberálissal, azt meg magyarországon sajnos a buzipedofillal. ez persze nem a szó, hanem az ország hibája, de utóbbi kezelése hosszadalmasabb.)

tommybravo 2012.04.23. 17:56:30

Az első fejezet elérhető ingyen. Ilyen gondolatok (???) vannak benne:

"For which there are indeed plenty of reasonable alternatives.
One of those alternatives is called: freedom. Or liberalism – in the
classical sense of the word (which has an entirely different meaning
from liberalism as the word is used today in the US)."

"Democracy is a system that was introduced about 150 years ago in
most western countries, for various reasons, for one thing to achieve
socialist ideas within liberal societies."

Leginkább anarchistának tűnik, amelyik gyűlöli az államot, mert az beleszól a polgárok életébe, miközben a polgároknak nincs beleszólásuk (csak 4 évente és áttételesen) az állam működésébe. A többi csak szócséplés és habosítás.

Avatar 2012.04.24. 18:48:40

@dobray: @Libertárius: Jól értem, hogy összvissz a fülszöveget ismeritek, de azért beajánljátok olyan szövegekkel, hogy "Mindössze 94 oldalon megcáfolnak 13 olyan mítoszt, amellyel általában védeni szokták a demokrácia intézményét."
És mi van ha elolvasod, de a 13-ból mondjuk 10-re igen gyengének bizonyul a cáfolási kísérlet? Talán akkor kéne ajánlgatni ha már elolvastátok és tényleg jónak tartjátok...

Vagy ez a post egyszerűen a fülszöveg magyarra fordítása? Akkor meg ne rakd már ki úgy, mintha a saját véleményed lenne... (Ez így smittelés!)

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2012.04.26. 14:10:31

@Avatar: igen, fülszöveg. Majd jön a könyvkritika is.

Morbus_Hungaricus 2012.05.09. 18:12:21

A Kindle verziót 89 Eurocentért le lehet tölteni, a telefonos Kindle alkalmazás meg ingyen van, úgyhogy én letöltöttem a könyvet és bele is néztem.

Sajnos ez egy egészen középszerűen megírt pamflet, ami összeszedegeti a demokrácia gyenge pontjait bemutató (amúgy teljesen jogosan megfogalmazott) közhelyeket, kezdve azzal, hogy ugye Szókratészt is a demokratikus többség ítélte halálra, és felsorolva még a többit is ami eszükbe jut. Ezzel a résszel annyi csupán a gond, hogy érdektelen, hogy semmi egetverő újdonság nincsen benne, bárki aki valaha gondolkodott politikáról, már réges régen rájött maga is.

Az igazi probléma a könyv következő része, ahol a demokrácia alternatívájaként valamiféle libertariánus anarchiaszerű társadalmi rendszert próbálnak felvázolni, na ez már-már nevetségesen komolytalan. Igazából ez a része a könyvnek az addig kételkedőket is meggyőződéses demokratává teszi, holott ténylegesen és komolyan gondolkodni kéne azon, hogy a könyv első részében vázolt problémáktól mi módon lehetne a politkai rendszert megszabadítani.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása