A haladás ellenségei (plusz behelyettesítős játék)

Raoul Duke & Dr. Gonzo I 2012.01.18. 12:09

Van itt ez az okádék: újfent eleresztette magát Bartus László, a mértékadó demokrata véleményformáló az Amerikai Népszavában, cikkében az ország minden bajának a katolikus egyház létét nevezve meg okként. 

Végiggondoltuk, hány helyen lehetne cáfolni (például a református Orbán és a református Fidesz-derékhad mint a Vatikán ügynökei szaladnak raportra a pápához; az univerzalista-szupranacionális katolikus egyház mint a „nemzeti ügy” képviselője; vagy a katolikus államvallásnak nyilvánítása; a sületlenségek vetekszenek a Da Vinci kód csacskaságaival), de legyen annyi elég, hogy a szerzőtől sírva kérne tanácsot Mód Aladár, hogy ezt hogyan rakta össze. Ám mindez teljesen fölösleges. A haladóknál a tudatlanság magabiztossággal való párosítása bizonyosan a virtus receptje.
 
És most játék és muzsika tíz percben.
 
Azt kérnénk az olvasótól, olvassa el a Katolikus Egyházról szóló szövegrészt. Idézzünk egy-két részletet:
 
„Magyarország jövője attól függ, meg tud-e szabadulni attól, hogy a római katolikus egyház befolyása érvényesüljön a közéletben, hogy a katolikus egyház a jobboldali pártok segítségével ostrom alatt tudja tartani a demokráciát, a parlamentarizmust, a polgári szabadságot. Nem lehet másképp megszabadulni, soha nem lesz nyugalom, béke és szabadság, amíg Magyarországon a katolikus egyházat ki nem irtják a közhatalomból. A fejszét a fa gyökerére kell vetni, a magyar nép jövője azon múlik, hogy ki tudja-e irtani a katolicizmust a politikai életből és az államhatalomból. Orbán ellen egy radikális katolikusellenes pártot kellene alapítani, amely minden erejével pusztítja a katolicizmust a közéletből, felhívja a figyelmet arra, hogy a papok állnak megint az ország romlásának hátterében. Leleplezi a katolikusok ármányát, a papok uralmát. Olyan kamikaze pártot, amely nem egy másik ideológiát akar a katolicizmus helyére állítani, hanem a katolikusoktól megtisztított ideológiamentes államot hirdeti."
 
Avagy:
 
Fel kell ismerni, hogy Magyarország a katolicizmusnak köszönheti Trianont, a Don-kanyart, a holokausztot, a kommunista elnyomás negyven esztendejét, az ígéretesen indult demokrácia és a harmadik köztársaság elvesztését. Neki köszönheti, hogy a világ szemetjévé lettünk. Ha nem tűnik el a katolicizmus a közéletből, és jobboldali ideológiai pártokon keresztül ostromolhatja tovább a demokráciát, akkor hiába tűnik el Orbán Viktor, a szenvedésnek soha nem lesz vége, mert jön helyette más. Akkor a gyűlölködés, az antiszemitizmus soha nem hagyja el az országot. A katolikus pártokat a magyar történelem tapasztalatai alapján ugyanúgy be kell tiltani, mint ahogyan a Szovjetunió Kommunista Pártját betiltották a Szovjetunió bukása után. Sóval kell behinteni a helyüket.

Ha valaki világnézetileg semleges államot akar, amelyben higgadt és udvarias, demokratikus elkötelezettségű szakpolitikusok intézik az ország ügyeit, és amelyben békén hagyják a civil társadalmat, akkor a katolikus egyházat ki kell irtani a közéletből. 
 
Majd pedig azt, hogy olvassa el újra, és helyettesítse be a „katolicizmus”, „katolikus egyház” szavakat „zsidókra”, illetve „zsidóságra”, „kulákokra”, „polgári elemekre”. Finom?
 
Mint tudjuk, a bűn mindig banálisan kezdődik, aztán eljutunk a népirtáshoz, gulaghoz, holokauszthoz. Márpedig itt nem puszta gyalázkodásról van szó, hanem kiirtási vágyról: „Nem lehet másképp megszabadulni, soha nem lesz nyugalom, béke és szabadság, amíg Magyarországon a katolikus egyházat ki nem irtják a közhatalomból.” Reméljük, a gyűlöletbeszéd esküdt ellenségei tiltakozni fognak, mert ez bizony gyűlöletbeszéd a javából! Ráadásul a katolikusokat, azaz egy kisebbséget külön sértenek e közíró szavai!
 
Már azon túl, hogy marhaság. Ehhez pedig csak a szerző saját szavait tudnánk idézni: „Meg kellene tanulni a fogalmakat helyesen használni.”
 
Meg. Meg kellene.
 

Kövesd a Konzervatóriumot a Facebookon is!

 


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr663573486

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bécset és Budapestet hasonlította össze a Le Monde 2012.01.20. 12:47:03

Joelle Stolz szerint Magyarországon az antiszemitizmus és a politikai gyűlölet a ’30-as évekre emlékeztet. A cikk írója megemlítette, hogy a magyarok nem tudnak szembenézni történelmi tragédiáikkal, azokért mindig másokat tesznek felelőssé.

Trackback: Keresztyén országnak keresztyén kurzust! 2012.01.20. 09:38:46

Lépten-nyomon tapasztalni, hogy a jelenlegi kormánypártok igen sok rajongója egyfajta isteni uralomként fogja fel a Fidesz regnálását. Beérett sok év következetes kommunikációja, ezek az emberek azt hiszik, hogy Orbán Viktor maga a Messiás, aki kiszaba...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. pretender 2012.01.18. 13:45:13

Feltűnt-e már nektek, hogy ezt az Amerikai Népszavát csak jobbosok olvassák? :O

smalladam 2012.01.18. 14:17:05

"Bartus László, a mértékadó demokrata véleményformáló" ??

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2012.01.18. 14:19:30

@pretender: ezek szerint üzenőfalként kell felfogni? :D
@smalladam: idézőjelben.

Vidéki 2012.01.18. 14:51:10

Álszent szöveg a magyarok iránt fortyogó gyűlöletet tápláló és terjesztő Bartus Lászlótól:

„Olyan szakpolitikusok kellenek, akik korrekt módon igazgatják a közügyeket, a magánszférában pedig megvédik a lelkiismereti, a világnézeti, a kulturális szabadságot és sokszínűséget.”

Elképesztő, hogy ez a magyarok iránt fortyogó gyűlöletet tápláló és terjesztő Bartus szerkesztője lehet egy olyan lapnak, amelyik testvérlapja a Népszavának és aminek a címe Amerikai Népszava (magyaroknak).

Nagyon jól kifejezi a szerző:

„Mint tudjuk, a bűn mindig banálisan kezdődik, aztán eljutunk a népirtáshoz, gulaghoz, holokauszthoz. Márpedig itt nem puszta gyalázkodásról van szó, hanem kiirtási vágyról."

Kertész Ákos és Bartus László tanai szerint:

„a magyar genetikusan alattvaló.” „röfögő, moslékot zabáló disznó”
.
Ezek, az Amerikai Népszavában terjesztett teóriák, mutatis mutandis, lényegében megegyeznek a vérbeli nácinak, Alfred Rosenbergnek, Hitler fő ideológusának tanításaival, aki a magasabb rendű (északi) fajról és az alacsonyabb rendűekről (zsidók, szlávok) értekezett.

A Népszava testvérlapja az Amerikai Népszava a magyarul tudó amerikaiakat célozza meg hazugságaival, magyarellenes gyűlöletfröcsögéseivel.

A célzott személyek tovább terjesztik a mételyt az amerikai társadalomban.

A fertőzés innen a vezetés felsőbb köreiig terjedhet.

Veszélyes fegyver az Amerikai Népszava és nagyon veszélyes alak Bartus László aki működteti ezt a fegyvert.

aeidennis 2012.01.18. 15:41:54

Ha ez az ember valaha beteszi a lábát ebbe az országba, a határon fogjuk várni:

monarchista.blogspot.com/2012/01/bartus-jelenseg.html

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.01.18. 16:10:33

Az írás nyilván faszság. Viszont
"A haladóknál a tudatlanság magabiztossággal való párosítása bizonyosan a virtus receptje."
Khm. Le a szemellenzőt!

Földi Bence 2012.01.18. 16:20:17

@Vidéki: Tudna linkelni egy statisztikát, hogy Amerikában hányan olvassák? Csak megérzés, de szerintem itthon többen.

aeidennis 2012.01.18. 16:21:00

@Lord_Valdez: fura, hogy f*ságnak nyilvánítod ezt az írást, amikor a szerző csupán keresetlen szavakkal vázolja - tulajdonképpen összefoglalja - a jakobinusoktól kezdődő, anarchistákon keresztül folytatódó, szocialista, náci, ateista, és liberális demokrata haladáspártiak egyik régi, de leghőbb óhaját.

dr. pretender 2012.01.18. 17:06:44

@dobray: csak azt akartam mondani, hogy nagyon el vagytok tévedve mostanában, hogy mi az, amivel érdemes foglalkozni és mi az, ami lényegtelen.

tudi 2012.01.18. 18:25:56

W.T.F?!
Ez mit tol otthon, vagy nagyon belelovagolta magát az egyház ellenességbe. Egyébként a katolikust a fent vázolt zsidóval megjelent volna bármely médián lett volna a "mértékadó demokrata véleményformálók" részéről akkora vészharangkongatás, felvonulás, meg minden, mint a búcsúban, hogy csak na.
"a katolikus egyház a jobboldali pártok segítségével ostrom alatt tudja tartani a demokráciát, a parlamentarizmust, a polgári szabadságot. " ??????????? Mivan. Ha az eretnekeket máglyán égetnék a Kossuth-téren, vagy inkvizíciós perek lennének, akkor helytálló lenne, ha nem égették volna meg addigra drága Bartus Lászlót. De így olyan az egész, mint ha egy Molnár F. Árpád videót néztem volna meg, bár azon legalább lehet nevetni.

Zb74 2012.01.18. 19:04:08

"Magyarország a katolicizmusnak köszönheti [...] a kommunista elnyomás negyven esztendejét"

???

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.01.18. 20:51:47

@aeidennis:
Bocs, ha félreérthető voltam. Nem ez az írás, hanem Bartusé.
Most az a tény, hogy én se látom szívesen a katolikus egyház befolyását még nem változtat azon, hogy minden baj okozójának beállítani egyszerűen baromság.

aeidennis 2012.01.18. 23:43:11

@Lord_Valdez: Én is a Bartus cikkről beszéltem. Örülök - ha lehet ezt mondani - hogy ilyen szépen összefoglalta a szélsőbal örök vágyálmait, így legalább lesz mire hivatkoznunk. legitimista.blog.hu/2012/01/18/towards_nothing

szájhúzó kutya · http://szajhuzokutya.blog.hu 2012.01.19. 04:44:38

Bartusék féle alternatív valóság még a Matocsyénál is betegebb és ilyesztőbb! Én sem rajongok sem a katolikus egyházért, se a többiért. Szerintem ez azon kevés esetek egyike amikor követendő az amerikai példa. Nincs állami támogatás, tessék megélni a hívekből! De a paranoiát kezeltetni kell pszichiáterrel és nem cikkekel etetni!

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.01.19. 09:11:55

@aeidennis:
Ha ezeket komolyan gondolod, akkor Bartus méltó párja vagy.
"Ez az álláspont ugyanis ismerős lehet annak, aki már hallott Franciaország szemetéről, a jakobinusokról, ezeknek agyatlan leszármazottairól, az anarchistákról. Ez a világot térdig vérbe borító marxista szocialista követelések szép summája, a náci szocialisták eleven gyakorlata. Ez a pamflet az erkölcsi-lelki nyomorék ateisták kátéja, és az önimádó liberális demokraták első számú vágyálma. Ha így olvassuk ezt a kordokumentumot már nem is háborodunk föl talán annyira. A szerző első felindulásában nem gondolkodott és belehelyezte magát valamint az egész magyar ellenzéket Bajnai Gordonostul a fentebb említett illusztris társaságba.

Hamvas Bélával szólva ez a tömény szívidiotizmus.

A szerzőhöz hasonló embertársainkét csak imádkozni lehet. És hálát adok Istennek, hogy a Katolikus Anyaszentegyházhoz tartozom és nem hozzájuk. "

aeidennis 2012.01.19. 09:29:50

@Lord_Valdez: Sajnálom, hogy mint liberálist ennyire érzékenyen érint a dolog, de a Katolikus Egyházhoz való viszonyodban egy platformon vagy a fent felsorolt társaságokkal. Erről sajnos nem én tehetek.

==T== 2012.01.19. 09:57:39

Amúgy a katolikus még mindig a többséget jelenti Magyarországon.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.01.20. 11:45:28

@aeidennis:
És mi a helyzet a protestáns fanatikusokkal? Mert,hogy Bartus egyházellenességét az motiválja.

-JzK- 2012.01.20. 12:39:25

„A klerikális reakciós ma nálunk az imperialisták ötödik hadoszlopának legfontosabb támasza. A klerikális reakció bomlasztó és kártevő munkája arra irányul, hogy aláássa dolgozó népünk egységét, munkakedvét, fegyelmét, hogy megrendítse népköztársaságunk kormánya és Pártunk iránti bizalmát és ily módon segítse az imperialista háborús uszítók terveit” (Révai József)

"Tisztában volt mindenki - a tapasztalatok birtokában -, hogy a totális hatalomra szert tett magyar kommunizmustól sem kíméletet, sem semmiféle jót nem várhat. Ezt támasztja alá Révai Józsefnek az MDP Központi Vezetőségének 1950. május 31-június 1-jén tartott ülésén mondott beszéde. „A klerikális reakció tömegagitációjának legfontosabb szervezetei a különféle férfi és női szerzetesrendek. Magyarországon 23 férfi szerzetesrend van 2582 taggal és 40 apácarend 8956 taggal, összesen tehát 63 rend 11 538 taggal. Ezek a szerzetesrendek a régi rendszerben hatalmas földbirtokkal rendelkeztek, a feudális nagybirtokos osztályhoz tartoztak. Földbirtokaikat a népi demokrácia a dolgozó parasztság között osztotta fel, de a rendházaikat, zárdáikat, kolostoraikat meghagyta. Felmerül a kérdés: fenntartható-e ez a helyzet a népi demokráciában." Nem kérdéses a válasz a feltett kérdésre, ismerve a katolikus egyház és az ún. népi demokratikus állam közötti viszonyt és az egyház elleni intézkedéseket. Az MDP KV 1950. június 1-jén kelt határozata a klerikális reakció elleni harcról a 6. pontjában kimondja: a szerzetesrendek feleslegessé váltak, és ők képezik a „a klerikális reakció agitátor apparátusát".3 A megoldást már sugallja a határozat: korlátozni a működésüket, vagy fel kell oszlatni a rendeket."

"A burkolt támadásokat a nyílt konfrontáció, a klerikális reakció elleni nyílt harc váltja fel. Az MKP Politikai Bizottsága november 8-i ülésén különbizottságot hozott létre Révai József, Rajk László, Gerő Ernő és Horváth Márton részvételével a katolikus egyház működésére vonatkozó javaslatok kidolgozására és a klerikális reakció elleni harc irányítására. Egyre több ülés foglalkozik az egyházakkal és elsősorban is a katolikus egyház elleni harc koordinálásával és a feladatok kijelölésével. A vidéki szervezetek elsőszámú feladatává teszik az egyházi reakció elleni harcot, amelyről folyamatosan jelentéseket kell küldeni a pártközpontnak. A párttagoknak és a helyi pártvezetőknek megtiltják az egyházi rendezvényekre járást, a gyermekeik hittanra járását, ami a korábbi időszakban megszokott volt.
Az 1948-as évet a klerikális reakció elleni harc döntő évének tekinti a kommunista párt. 1948. január 10-én Rákosi Mátyás, a párt főtitkára az MKP budapesti funkcionáriusainak értekezletén nyíltan kijelenti, hogy a klerikális reakcióval az év végéig végezni kell. Nem köntörfalaz a pártfőtitkár: a hatalom elérkezettnek látja az időt az egyházak elleni harc végső szakaszához. A politikai élet fokozatos átalakítása után most az egyházak következnek."

"Az MDP Agit. Prop. Bizottsága 1948. november 7-én Horváth Márton előterjesztésében foglalkozott a Klerikális reakció elleni harc című elaborátum tárgyalásával. Az agitprop bizottság az előterjesztést javításra visszaadta, és kijelölt egy háromtagú bizottságot a tervezet átdolgozására. A bizottság tagjai - Horváth Márton, Kállay Gyula és Bíró Zoltán - 1948. november 22-re készültek el egy nyolcoldalas javaslattal, amely A klerikális reakció elleni harc címet viselte. Ebben hét pontban foglalták össze a teendőket. Az elaborátummal érdemes hosszabban foglalkoznunk, mert az események sok mindenben visszaigazolták az itt lefektetett elképzeléseket.
A tervezetet elfogadta az MDP Központi Vezetősége, és megkezdték annak végrehajtását.
„A klerikális reakció elleni harcban, különösen az iskolaügyben elért komoly sikereink ellenére, fejlődésünk ezen a téren messze elmaradt az ország általános gazdasági és politikai fejlődése és a szomszédos demokráciák mögött. Veszélyes elmaradottságunk behozására általános támadást kell tehát indítanunk azzal a céllal, hogy a dolgozó osztályok körében megtörjük a reakciós klérus befolyását. ... Támadásunk célja
a. kiszorítani a reakciós befolyást, elsősorban a munkásság és a parasztság köréből
b. Mindszenty tevékenységét és a mindszentizmust rendőrileg, politikailag, gazdaságilag
lehetetlenné tenni
c. előkészíteni a az egyház és az állam különválasztását
d. fokozni a közvetett vallásellenes propagandát."

"Az 1950. május 25-i PB-ülés vitatta meg Révai József előadói beszédét az egy hét múlva esedékes KV-ülésre, melynek napirendi pontjai között szerepelt a klerikális reakció elleni harc is. A referátum vázlata is megmaradt és a párt határozatát közlő és azt magyarázó Révai­cikk is megjelent a Szabad Népben. A szűkebb körben megvitatott referátum nem a közvéleménynek szánt előadás, ezért kevésbé leplezi a Párt szándékait. A referátumból idézünk részleteket: „ A klerikális reakció az imperialisták 5. hadoszlopának szerepét játssza Magyarországon is. ... A klerikális reakciónak béke ellenes és a háborús uszítókat szolgáló aknamunkája élesen kifejezésre jutott a magyar püspöki kar legutóbbi nyilatkozatában, mely jezsuita köntörfalazással ugyan, de lényegében félreérthetetlenül a békemozgalom, a békeívek aláírása ellen fordult. ... A klerikális reakció bomlasztó és kártevő munkája arra irányul, hogy aláássa a dolgozó nép egységét, munkakedvét, fegyelmét a népköztársaság kormánya, a párt iránti bizalmat és ily módon segítse az imperialista háborús uszítók terveit. Uszít a szocialista munkaverseny ellen, ócsárolja az élmunkásmozgalmat. ..."

"A Szabad Nép szinte naponta tudósított arról, hogy a szerzetesek az állam ellen uszítják a diákokat, az imperializmus szekértolói, harácsolók, élelmiszer-halmozók, akadályozzák a tanítást. Az egyik legnagyobb nyilvánosságot kapott eset a zalaegerszegi, ún. állam ellenes diáksztrájk. A Szabad Nép 1948. november 6-i számában V. D. írta az egyik cikket az esetről. A korszak légkörét és a Párt követett politikáját is jól szemléltetik a leírtak. „Nem lehet egymagában elszigetelten nézni a zalaegerszegi diáksztrájk ügyét. A Mindszenty vezette klerikális reakció országszerte elkeseredett kísérletekkel akarja megtartani magának a szavára még hajló fiatalokat. Ebből erednek a titkos szervezkedések, az állami iskolát gyalázó beszélgetések, tanulás elleni törekvések, és ha elérkezettnek látják az időt, ebből lesznek a lázadások. Ezért nem állhat meg Zalaegerszegen a megtorlás egy tanárnő elküldésével és tíz diák kicsapásával. Lehetetlenné kell tenni végre Zalaegerszegen, de minden más magyar iskolában a klerikális reakció aknamunkáját"

"Az állami politika szintjére emelték az imperializmus és annak ötödik hadoszlopa elleni harcot. Mindenhol belső ellenséget kerestek, és erre a tökéletesen megfelelt az egyházi reakció is. A letartóztatott esztergomi érseket színpadias tárgyaláson elítélték, és vele együtt több szerzetest és egyházmegyés papokat is, de a megfélemlített egyház kitartott - benne a szerzetesrendekkel."

franka-egom.ofm.hu/irattar/irasok_gondolatok/konyvismertetesek/konyvek_5/uj_franka_anyag/a_szerzetesrendek_feloszlatasa_2.htm

aeidennis 2012.01.20. 14:24:56

@Lord_Valdez: Bartusnál a kereszténység egyenlő a katolikus egyházzal. Egyáltalan nem veszi figyelembe, hogy a fidesz sokkal hangsúlyosabban református mint katolikus. A Kdnp-t csoda, hogy nem keveri bele a cikkbe, bár a kereszténydemokrácia szerintem fából vaskarika, főleg ez a Barankovics-féle utódpárt. A templomban még azt mondját: "Mert Tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség", miután meg kijönnek onnan összevissza beszélnek a demokratikus népfelség elvéről. Szóval kicsit langyos ez az egész. Nem csak a cikk.

Protestáns fanatikuson a Hegedűs féle kuruc vonalat érted, vagy a Németh Sándor féle atlantista vonalat?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.01.20. 19:02:08

@aeidennis:
Bartus neoprotestáns zelóta és a szövegből is számomra egyértelműen kiderül, hogy neki kimondottan a katolikus egyházzal van baja. A kereszténységről általában nem mond rosszat.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2012.01.20. 21:46:41

A katolikus egyház szót nem a zsidók-ra, hanem az Izraelita Hitközség-re kell változtatni, pupákok. És akkor még akár igaz is lehetne, ha akkora befolyásuk lenne, mint a katolikus egyháznak (kapnának ötmilliárdot elszámolási kötelezettség nélkül, beleszólhatnának abba, hogy mi minősül családnak, hogyan kell védeni a magzati életet, szószékről biztatnák a híveket egy bizonyos pártra szavazni stb.). Már ezzel nagyon veszélyes vizekre tévedtetek,
Másrészt: a politikai befolyását minden egyháznak meg kell szüntetni. Megjegyezném, hogy Európában a születésszám azon országokban nő, ahol az egyház és az állam el van igazán választva (szinte bigottan szekulárisan politizáló Franciaországban stb.), és nem a hagyományos katolikus országokban. Na erre varrjatok gombot!

Laeniko 2012.01.21. 14:46:28

Hozzászóltam az Amerikai Népszava honlapján Bartus cikkéhez, de kimoderáltak/kicenzúráztak. (Nem is akarok cinikus megjegyzéseket tenni a liberális sajtó és a véleménynyilvánítás szabadságának viszonyáról, annyira közhelyes lenne.) Pedig szerintem semmi olyat nem írtam, ami bántó, trollkodó, nyomdafestéket nem tűrő lenne.
Tudom, hogy semmi értelme, de annyira felháborított ez a cikk, hogy legalább itt adom ki a mérgemet-elkeseredésemet.

"Csak olvasom, olvasom… és nem tudom elhinni, hogy magát demokratikusnak valló ember ilyen sorokat hogyan volt képes leírni.
Az is nyilvánvaló számomra, aki teológiát tanulok, hogy a szerzőnek nincs pontos képe a katolicizmusról.
 Miért gondolja úgy a szerző, hogy a katolikus egyház önmagát a zsidósággal szemben határozza meg? Mielőtt bárki is a katolikus egyház “ideológiájáról” nyilatkozna, nem ártana, ha legalább a Kompendiumot elolvasná – és nem az alapján alkotna véleményt, hogy mit olvasott ebben-abban az újságban, vagy mit hallott a szomszéd Józsi bácsitól. www.vatican.va/archive/compendium_ccc/documents/archive_2005_compendium-ccc_hu.html
A zsidóság és a katolicizmus viszonyáról szerintem az Egyház részéről egy igen korrekt nyilatkozat a közelmúltból olvasható magyarul is, itt:
uj.katolikus.hu/konyvtar.php?h=136
A komment mint műfaj nem alkalmas arra, hogy részletesebben tisztázzam a cikkben található pontatlanságokat, összemosásokat. Azt hiszem, a főbb hiányosságokra fényt vet a fent javasolt két dokumentum is.
 Még annyit tennék hozzá, teljességgel érthetetlen számomra, hogy a köztudottan protestáns Orbán Viktor és a katolicizmus közé miért tesz a szerző egyenlőségjelet.
És megemlíteném azt is, hogy nem vettem észre, hogy a pápa elfordult volna a II. Vatikáni Zsinattól – főleg, hogy Joseph Ratzingerként ő is a reformer teológusok közé tartozott anno a zsinati atyák közt."

Kösz, hogy megtehettem.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2012.01.26. 09:45:46

Véleményem szerint az ilyen Bartus-félék maximum méretvevőnek lehetnek jók, nem mértékadónak.

Szúrófény 2014.07.02. 05:32:52

@Lord_Valdez: Hogy is van ez? . A román egyház a magyaroknak is adott földet, ha áttért a görög-keleti vallásra; melyet a római katolikus egyháznál kisebb anyagi követelések is ösztönöztek. Az eredmény: Szabó Dezső író tapasztalata: „Másnap délelőtt én tartottam az ünnepi prédikációt, melyet a közönség láthatóan értetlenül hallgatott. Mert ezeknek nagy része már alig ért valamit magyarul. Olyan ősi nevük van, mintha az Árpád apánk kortársai volnának, és teljesen elrománosodtak." Szabó Dezső: Életeim 452. old. de 1700-1844 között 2200 ezer román települt be Erdélybe!
Széchenyi:" Minden nép gyorsan szaporodik Hunniában, csak a magyar veti ritkán magzatát, mint a sivatag büszke, magányos oroszlánja. A magyar tudat Mohács után jócskán összezavarodott, ráadásul a török kiverése után a nemzet energiája a kipusztított területekre összpontosult, azt népesítette be újra. Miközben a szlovákok gyorsan nyomultak utánuk."
Coméniustól idegen volt az aktív forradalmiság, de az elmaradottság és az " örökös jobbágyság" rendszere közötti összefüggést azonban észre vette. Az alacsony népszaporulatot, a szegénységet, a paraszti munkakedv hiányát, a betyáréletet, az urak kegyetlenségeinek, törvénytelenségeinek, s annak tulajdonítja, hogy nem szabadon vállalt, hanem kényszerített munka folyik. Erdély tört. II. köt. 1527. o.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.07.03. 20:13:41

@Szúrófény:
He?
(Szegény Széchenyi, ha tudná, hogy miket adnak a szájába)

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása