Közterületnevek: Magyarországnak újra van kultúrpolitikája

Caracalla I 2011.03.17. 07:16

A rendszerváltás óta eltelt korszakot nagyjából oda-vissza helyzet jellemzi. Míg a jobboldali kormányok inkább a történelmi neveket pártolják, a balliberális kormányok a semleges, földrajzi eredetű neveket. A különbség látszólag felületes, de jól mutatja, hogy közel sincs közmegegyezés abban a kérdésben, hogy hogyan is kellene elnevezni a közterületeket, műtárgyakat.

Mit mond el egy országról az, hogy milyen utcanevei vannak? Hogy kikről, hogyan nevezik el a közlekedési műtárgyakat, híres építményeket, létesítményeket? Többet, mint hinnénk.

Ha szétnézünk a nyugati kultúrájú országokban, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy nagyjából kétféle, egymás mellett élő elnevezési koncepció létezik. Egyrészt teljesen általános, hogy hagyományos (értsd: régi) földrajzi nevek alakultak ki és élnek tovább, erre kiváló példa a londoni repülőtér, a Heathrow, amely eredetileg egy önálló  falu volt ezzel a névvel.  Franciaország viszont háromszoros elnökét (akit nem túlzás IV. Bélával párhuzamba állítani) tisztelte meg egy repülőtér elnevezésével (de Gaulle). Az Egyesült Államokban pedig a repülőterek általában a város nevét kapják, amelyhez tartoznak, ugyanakkor nagyon sok korábbi személyről - tipikusan politikusokról; elnökökről, polgármesterekről, stb. - kapta a nevét. A gondolat tehát, hogy például Liszt Ferencről legyen elnevezve a budapesti repülőtér, nem ördögtől való.

Mi a helyzet nálunk most? Viszonylag gyakran elő szokott kerülni, hogy bizony Magyarországon még léteznek Lenin, Kun Béla, Zalka Máté, stb. utcák, ami olyan szempontból mindenképpen kuriózum, hogy nem gyakori az ország ellen bűnöket elkövető, vagy nemzetközi tömeggyilkosokról elnevezni közterületeket, különösen ha az ezek által egyébként képviselt eszmerendszerrel - legalábbis hivatalosan - a politikai közösség túlnyomó része egyébként szembehelyezkedik.

A rendszerváltás óta eltelt korszakot nagyjából oda-vissza helyzet jellemzi. Míg a jobboldali kormányok inkább a történelmi neveket pártolják, a balliberális kormányok a semleges, földrajzi eredetű neveket. A különbség látszólag felületes, de jól mutatja, hogy közel sincs közmegegyezés abban a kérdésben, hogy hogyan is kellene elnevezni a közterületeket, műtárgyakat.

A kérdés azonban csak egy felszínes jele annak a mélyebb megosztottságnak, ami a kultúrpolitikát jellemzi. A baloldal számára az ezeréves múltunk  leginkább csupán lózungcsokor, legfeljebb mesegyűjteménybe tartozó, hellyel-közzel szórakoztató történetek halmaza; az ő éthoszuk a világpolgár marad, a történelem számukra igazából 1946-ban kezdődik, de legfeljebb a felvilágosodással, ami előtte volt, az elvetendő, hibás. Emellett azonban az értékrelativizmusuk folyományaként a jó kultúrpolitika  legfeljebb technokrata lehet, ha a reptér Ferihegyen van, hogy is hívhatnák máshogy, mint Ferihegy Repülőtérnek, a köröshegyi völgyhidat másnak mint Köröshegyi völgyhídnak?

A konzervatív gondolkodás kicsit máshogy közelít a kérdéshez. Ezer éves állami történetünket nem csupán következmények nélküli mesének tartja, hanem hagyománynak. Azonban a jobboldali gondolkodóknak tipikusan problémát okoz szembenézni azzal, hogy a magyar állami hagyományt megkísérelte megsemmisíteni egy szélsőjobboldali, majd egy kommunista diktatúra, végül pedig a kádári szocializmus, és  a múltat végképp eltörölni jelszava jegyében komoly károkat is okozott. Túlzás lenne azt állítani, hogy a történelmi hagyomány bántatlanul átvészelte ezeket az évtizedeket, sőt, véleményem szerint a környező országok egy részében - Lengyelország, Csehország - a hagyomány élőbb, mint nálunk.

Ennek a gondolatmenetnek egyik legeklatánsabb megnyilvánulása a készülő alkotmány preambulumtervezete, amely ennek megfelelően a balliberális olvasók körében általában kiverte a biztosítékot, miközben nem tartalmaz olyan fejleményeket, amelyek idegenek lennének a régió alkotmányaitól. A végképp eltörölni vélt hagyomány nem adja magát olyan könnyen.

Azok a többek által anakronisztikusnak tartott fogalmak, szervezetnevek, mint például a vármegye, a sarkalatos törvény vagy a később megszületendő járás csak elnevezésükben nyúlnak vissza a hagyományos nevekhez, tartalmukat azonban ez nem determinálja. Azonban a hagyomány folytonosságának és megerősítésének  egy eszköze lehet, mint ahogy  repülőtér, híd, közterület felruházása magyar történelemben követendő példát állító személy nevével. Emellett egyfajta tisztelet kifejezésére is alkalmas elődeink iránt, annak tudatosítására, hogy a világ, amelyben élünk nem egyéni születésünkkel teremtetett, hanem örökül kaptuk, mint ahogy halálunkkal örökül hagyjuk azt, amilyenné formáljuk.

Természetesen ez nem egy teljesen racionális, tudatos folyamat, inkább csak egy irány, amelybe olykor belerondít például Elvis Presley. Viszont mindenképpen szimbolikus kérdés, amely jól mutatja a balliberális és a konzervatív politikafelfogás közötti különbséget (amelynek leegyszerűsítve a magja az, hogy a balliberális gondolat szerint a jó politika leginkább politikamentes technokratizmus, a saját értékeik pedig az egyedüli racionális lehetőség, nem választás kérdése). Bizonyos értelemben a baloldal kultúrpolitikája az, hogy nincsen kultúrpolitikája, a kultúra leginkább gazdasági kérdés, célja pedig (saját) értelmiségük dotálása.

Mindemellett az új irány nagyon komoly konfliktusokat fog generálni, amelyek megtorpanásra késztethetnek. Az 1998-2002 közötti ciklus egyik legnagyobb hibája volt, hogy megállt a polgárokat ugyan elérő - és jórészt felbosszantó - szimbolikus gesztusoknál, mint a koronaúsztatás, de nem volt képes átfogó képet vázolni illetve kommunikálni az ország sorsáról való elképzeléseiről, ugyanakkor amit csináltak, azt  erőszakosan csinálták (ugyanakkor mindemellett az egyik legjobb kiállítás összerakására is ekkor került sor: az Álmok álmodói - világraszóló magyarokat talán azóta sem sikerült felülmúlni.) Egy másik egyértelmű veszély, hogy vagy vállalhatatlan alakokat rángatnak elő a történelemből - például Gömbös, Imrédy, vagy akár Darányi - vagy hogy a Moszkva térből valahogy egyszer csak Schmitt Pál tér lesz, vagy még inkább Pozsgay elvtárs tér.

A mostani ciklus más. Nem is annyira a kétharmad miatt, hanem mert sokéves tapasztalatunk van arról, hogy milyen az, amikor az ország vezetői nem hajlandóak politizálni. Így aztán nem meglepő módon sokak számára megdöbbentő a jelenség, hogy a kormánypárti politikusok politizálnak, mert elszoktak ettől.
 
Magyarországnak újra van - többek között - kultúrpolitikája. Még szoknunk kell az érzést, de azért örüljünk neki.

Kövesd a Konzervatóriumot a Facebookon is!

 


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr772746140

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lehet Más! Legyen Viktor! 2011.03.28. 18:43:59

Ha igaz a feltételezésem, mely szerint a kormány lépései egyfajta kapuzárási pánik tünetegyüttesét alkotják, akkor bizony itt mi mind nagy mulasztást követünk el. Tory T. kollégával való megvitatás után arra jutottam, hogy mi itt mind, kollektíve tapi...

Trackback: Lisztferihegy 2011.03.23. 19:52:40

A kormány azt tervezi, hogy Liszt Ferenc repülőtérre nevezik át a Ferihegyi repülőteret - értesült az MTV Híradója. A csatorna úgy tudja: a cél az, hogy már jövőre megtörténjen a névváltás, amikor Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóját ünnepli az...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

winston01 2011.03.17. 08:48:45

Én például annak örülnék, ha a magyar nyelv bajnokai végre megtanulnának helyesen írni:

index.hu/belfold/budapest/2011/03/09/vita_a_ferihegyi_repuloter_uj_neverol/

jeffrey goines 2011.03.17. 09:28:51

Tetszik az írás, de nem értek vele egyet. Illetve, van is kultúrpolitika meg nincs is.
Nehéz ezt megfogalmazni, mert azt érzem, hogy túlságosan egy dimenzióban gondolkodsz. (Elnézést a tegezésért, így könnyebb.)
Én baloldalinak érzem magam eszmei értelemben, de nem tagadom meg a történelmünket, egyszerűen csak nem magasztalom fel. Ez egy út, egy út a sok közül, ahol vannak bátor emberek és vannak gyávák, vannak lényeglátók és vannak beszűkültek. Vannak István királyok és vannak Orseolo Péterek. Vannak Liszt Ferencek és Bartók Bélák, de vannak Kálmán Imrék is. Ez a mind a mienk, mienk a kurucos virtus, de mienk a Pató Pálos habitus is. (Apropó: Pató Pál utca van?) Ha a nagyságainkat felvállaljuk, fel kell vállalnunk a bénaságainkat és gyávaságainkat is. A történelem nem csak bátorít, sokkal inkább kétségeket ébreszt, ezért van. És bátor ember felvállalja mindenestül. Azt hiszem ez nagyjából a Bibó-féle nyomorúságunk belátása.
Nekem személy szerint tetszik, hogy zeneszerzőről nevezzük el a repterünket, bár én Bartókot pártolnám, de ez már más kérdés.
Viszont, nem tetszik a Kúria, a vármegye, a járás, mert valami olyasmire emlékeztetnek, amit nem szeretnék újra látni. Ez alatt nem (csak) a Horthy korszakot értem, hanem az egész feudális világot, azt, ahol a nemesek a nép, a nemtelenek pedig nem részei a nemzetnek, ezt én elutasítom; igen a felvilágosodás borzasztóan fontos, mert az előtt a bátor emberek is működtették ezt az úr-szolga viszonyrendszert. (Ebben a viszonyban persze voltak jobb és rosszabb emeberk.)
A történelemből tanulunk, segít megérteni magunkat, segít a tisztánlátásban, nem csak mese, de nem köthet meg! A szabadság, sokkal fontosabb!
Kultúrpolitikát pedig csak a szabadság jegyében lehet csinálni. Kultúrpolitika önmagunk dicsőítése? Kultúrpolitika az, ha van választás! Ha van lehetőség Tarr Béla filmet nézni a moziban, ha van lehetőség elmenni egy múzeumba (!!!) megnézni a Szent Koronát, ha az állam nem mondja meg, hogy mi a szép ás mi a jó, ha segít abban, hogy mi magunk eldönthessük. Ha van Elvis Presley tér (szerintem Presley egy bohóc, de hátha másoknak sokat jelent?!) és van Liszt Ferenc Repülőtér, ha van Teller Ede utca és van Fábri Zoltán körút (a filmrendező), ha van Lukács György út és van II. József utca. De be kell látnunk azt is, hogy saját magunkat néha jobban meghatároznak más nemzetiségű emeberek, rájuk is büszkék lehetnénk: Beethoven tér, Immanuel Kant utca? Ez már bátorság lenne, gesztus lenne, nagyvonalúság lenne.
Vagy technikai újításokról nevezünk el közterületeket, amik nyomot hagynak a történelemben? Internet út? Vicces, de száz év múlva sokat mondana.
Nem folytatom tovább; a történelem nem szabad, hogy kerékkötője legyen a szabadság kiszélesedésének. Fontos, de az, hogy emberek legyünk és jó emberek, szabadok és figyelmesek, ettől sokkal fontosabb.

Kosinva 2011.03.17. 10:00:19

Az elgondolásnak hihetetlenül örülök. Csak apró formai hibának látom, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtért, nem úgy kellene elfogadnia a parlamentnek, hogy Budapest-Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér vagy Liszt Ferenc Budapest Nemzetközi Repülőtér? Persze fenntartóm, hogy én gondolom rosszul.

Kosinva 2011.03.17. 10:00:42

Az elgondolásnak hihetetlenül örülök. Csak apró formai hibának látom, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtért, nem úgy kellene elfogadnia a parlamentnek, hogy Budapest-Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér vagy Liszt Ferenc Budapest Nemzetközi Repülőtér? Persze fenntartóm, hogy én gondolom rosszul.

Agyalap 2011.03.17. 10:36:16

Ez a kultúrpolitika? Legalább már tudom. A gazdaságpolitikából szívesen látnék többet, de sajnos csak az ilyen nagy horderejű dolgokra futotta idáig a kormány erejéből, Matolcsy úr meg 10 hónap elteltével is csak gondolkodik...

Mr. Acid 2011.03.17. 11:59:32

Szinte az összes múzeum a csőd szélén, mivel a megyei önkormányzatok, a fenntartók elvették a forrásaik harmadát, felét. Hurrá, végre van kultúrpolitika.

tistedur 2011.03.17. 12:17:36

@Mr. Acid: te ezt nem értheted..ez a kultúrpolitika, nem a múzeum, meg a kiállítótermek, meg a zeneiskolák. népünknek előremutató, szimbolikus gezstusokra van szüksége, hogy végre visszanyerjük nemzeti büszkeségünket, tartásunkat, önértékelésünket és emelt fővel tudjunk szembeszállni a dekadens, libsibolsi, erkölcsi válságba süllyedt nyugati szinglihordákkal, akik majd megérkeznek a liszt ferenc repülőtérre...
(iróniaméter)

Love is in the air · http://www.repulout.hu 2011.03.17. 13:25:02

Elkezdtem összeírni a többi híres személyről elnevezett repteret itt: www.repulout.hu/cikk/liszt-ferenc-repueloter-lesz-ferihegy

Tud még valaki többet?

Agyalap 2011.03.17. 13:31:37

@Love is in the air: például:
Louis Armstrong New Orleans International Airport

Love is in the air · http://www.repulout.hu 2011.03.17. 13:38:32

@Agyalap Köszi, gyorsan nő a lista, az eddigi legjobb, ami ebbe a blogba való: George Bush Intercontinental Airport, Texas

Jacques de Molay 2011.03.17. 13:47:50

@jeffrey goines: "... mert valami olyasmire emlékeztetnek, amit nem szeretnék újra látni."

Sohasem láthattad érdemben, hacsak nem vagy legalább 90-95 éves. Az összes információd erről az említett végképp eltörölni szűrőjén keresztül jött. Például ez az a kor, amikor a nagykövetek megtiszteltetésnek vették a kinevezésüket, és saját maguk fedezték ennek költségeit, csak hogy egyet mondjak.

Az állam, a kultúrpolitika azért kell irányt szabjon, hogy lehessen mihez viszonyulni. Ha nincs közös viszonyítási alap, a mégoly szép egyéni érdemek is a semmibe hullnak, nem is beszélve arról, hogy az erénytelenek viszont tobzódnak saját egójuk vélt nagyszerűségében, holott.

Übermayer 2011.03.17. 13:52:55

pl:
Hartsfield - Atlanta
McCarran - Las Vegas
Douglas - Charlott
Kingsford Smith - Sydney
Pearson - Toronto
Indira Gandhi - Delhi
Atatürk - Istanbul
Franz Josef Strauss - München
John Lennon Liverpool

Bokortalan Lajtalan · http://facebook.com 2011.03.17. 13:55:03

@winston01: igen, annak, nem is beszélve arról, hogy az mszmp-s smitt újévi beszéde az elégséges osztályzatot nem éri el helyesírásból! így van, az elégségest sem! nem csoda, hogy egész európa fetreng a röhögéstől már a piros-fehér-zöld színkombináció látványára is! ezt érte el a nemzetgyalázó hörrtévé-agyarnemzet-kispolgáriundorground tengely! már a szavazóik többsége is csalódott a narancsfajzatokban, csak a kilóra megvett közvéleménykutató káefték, a bértapsolók és a "független" "konzervatív" bloggerek tartják össze a látszatot. de nem sokáig! már nem sokáig!

Bokortalan Lajtalan · http://facebook.com 2011.03.17. 14:00:30

www.youtube.com/watch?v=eW_MAQj0aIA
Tessék, ez itt a magyar kultúra, nem a megcsonkítva elhadart versek meg az állami ünnepélynek álcázott pártrendezvények! El lehet gondolkodni, hogy milyen országban élünk, meg mi az a kultúrpolitika!

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2011.03.17. 14:02:08

szerintem a legnagyobb tiszteletlenség zenészről, a hangok mesteréről zajos repteret elnevezni, ha már annyira fontos a tekintély, tisztelet, tekintélytisztelet...

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2011.03.17. 14:07:02

ja és arra is emlékszem, mindig azonnal gyanús lett, akit a suliban példaképnek állítottak...
miért lett gyanús? általában az beszél(t) tekintélyről, példaképről, aki magának szeretné ugyanezeket biztosítani...

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2011.03.17. 14:10:58

(kimaradt valami, helyesen: gyanús lett, akit példaképnek állítottak, és még inkább a példaképről beszélő)

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2011.03.17. 15:07:28

@Love is in the air: Elftheriosz Venizelosz Nemzetközi Repülőtér, Athén

Love is in the air · http://www.repulout.hu 2011.03.17. 15:42:29

@Übermayer @borzash köszi, nagyon jó javaslatok, mert amerikaiakat könnyű találni, de ezek nem azok zömében

jeffrey goines 2011.03.17. 16:19:28

@Jacques de Molay: Nem vitatom, hogy vannak nagyszerű dolgok a mi történelmünkben is (és vannak szörnyűek is). Vannak más országok történetében is ilyenek is, olyanok is. Látom a nagyszerű elődeinket és nem akarom én ezt eltörölni és lebecsülni.
De az állam ezt erővel nem verheti belénk, hagynia kell, hogy azok lehessünk, akik vagyunk, ne "kulturáljon" minket, csak hagyja, hogy kulturálódjunk. A közös nevező pedig az emberi mivoltunk, hogy odafigyelünk egymásra és próbáljuk megérteni egymást, a motivációkat, a tetteket, a szavakat.

Májkonzerv 2011.03.17. 18:57:20

Egyrészt Lisztet kisajátítani magyarnak enyhén fatális tévedés, ettől még miért ne lehetne Liszt vagy akár Brahms (magyar táncok) egy repülőtér neve, de ledemszkyzni az "új kultúrpolitika" jegyében Budapest trikolórját egyenesen nevetséges:
hirszerzo.hu/belfold/20110317_zaszlo_Budapest_arculat_fovaros_tervek
Szakítás Demszkyvel: megváltozhat Budapest zászlaja

Ezt vagy kényszeres románozásnak hívjuk, vagy a múltszázadfordulós kényszeres identitásféltésnek. Kérdés, rászorulunk-e.

Ha a létezés magyar minőségéről írt volna a szerző, korrektebb lett volna. (Kötcse).

Májkonzerv 2011.03.17. 19:03:58

Másik kultúrpolitikai geg amellett, hogy a nyugati drogmámorban meghalt királyról is csak '56 kapcsán vagyunk képesek emlékezni:
www.fn.hu/belfold/20110317/cenzurazta_petofit_fidesz/
Cenzúrázta Petőfit a kormány

Miért van az, hogy egy parlamentáris demokráciára törekvő ünnepet még mindig csak 1848-as jelmezekben, lóháton vagyunk képesek ünnepelni az agyonjátszott 60-as évekbeli Jókai filmekkel? Semmi modern kulturális kapcsolatunk sincs a forradalomhoz? A szavazófülkéken túl.

És miféle ezeréves kultúrális örökségünk van, ha csak most van újra kultúrpolitikánk?? Ott is zűrzavaros évek voltak, és megszakadt a folytonosság?
LOL.

Májkonzerv 2011.03.17. 21:08:59

Nagyszerű gyöngyszemek a cikkből:

"A baloldal számára az ezeréves múltunk leginkább csupán lózungcsokor, legfeljebb mesegyűjteménybe tartozó, hellyel-közzel szórakoztató történetek halmaza"
Ezt tessen megfogalmazni akár az 1945 után megszületett kulturális alkotásaink felé, illetve a társadalom ahhoz támasztott viszonya felé valamennyi kulturális örökségünk tekintetében. A legnagyobb vicc fenti mondatban, hogy a legmarkánsabban meghatározó ragaszkodásunk zöme nagyrészt a pártállami időben kialakult örökségápolásunkat tükrözi.
De ez a magabiztos baloldali kulturpolitikáról való ítélkezéssel akar szembesülni, az nézzen meg egy Kultúrházat és annak mostani utódját, ami egyetlen pici szeglete az egész állami kultúrpolitikának.
Az mai napig talány, hogy egy közigazgatási szolgának mi köze a kultúrához, de talán erről is születik esszé. Kulturális örökségünkben alig találok miniszter, adóhivatalnok, kincstárnok és egyéb pozíciójú embereket.

"Azok a többek által anakronisztikusnak tartott fogalmak, szervezetnevek, mint például a vármegye, a sarkalatos törvény vagy a később megszületendő járás csak elnevezésükben nyúlnak vissza a hagyományos nevekhez, tartalmukat azonban ez nem determinálja."

Ezt majd tessen kifejteni a magyar nyelvvel, nyelvkultúrával foglalkozó szakembereknek, én csak nagyon szolidan röhögök ezen, és sajnálom a 100 évvel utánuk születendő, a mi nyelviségünket öröklő nemzedéket. Tekintettel, hogy ez egyébként közigazgatási téma, kevésbé kulturális - ami kulturális benne, épp azt csúfolja meg a szerző - felhívnám a szerző figyelmét az EU-s regionális törekvésekre: már a megyéink sem szerepelnek EU-s papíron, hanem régió van :-))) A vármegyét meg elég nehéz lesz elhinteni júniusig, amíg még erre nagyobb hatással lehetünk :-))

"A mostani ciklus más. Nem is annyira a kétharmad miatt, hanem mert sokéves tapasztalatunk van arról, hogy milyen az, amikor az ország vezetői nem hajlandóak politizálni. Így aztán nem meglepő módon sokak számára megdöbbentő a jelenség, hogy a kormánypárti politikusok politizálnak, mert elszoktak ettől. "

Na mármost már csak egy kérdésem van: és hogy jön ehhez a kultúra? De ha Szőcs zongorázni tanul, szóljatok. Elképesztő, de komolyan. Egy ilyen cikk előtt legalább fél órát beszélgesssen a szerző egy íróval, egy színésszel, egy rendezővel, egy táncossal vagy egy énekessel, csak egy órát, és akkor nem ír ilyen ökörségeket kultúráról.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.03.17. 21:46:09

majd egy kommunista diktatúra, végül pedig a kádári szocializmus"

szóval az nem volt kommunista diktatúra?

mindig tanul vmi újat az ember

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2011.03.17. 22:11:46

@nexialista: Igen, hasonló mint a Munkácsi Mihály szobafestő brigád :)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.03.17. 22:31:37

Mi ez a zöldség?
A kulturkampf nem kultúrpolitika.
Felhívnám a figyelmet, hogy itt nem új repülőtérről van szó, hanem meglévő területek kényszeres átnevezéséről.
A kultúrpolitika ott kezdődik, hogy Pokorni Zoltán nem a bálnatenyésztés oktatása ellen harcol, vagy Szőcs Géza megismerkedik a modern őstörténet-kutatással mielőtt kiosztja a szakmát.

Mellesleg a magyar "jobboldal" (amitől mi sem áll távolabb, mint a "konzervatív gondolkodás") számára sem több a múlt, mint egy mese, amit este felolvasnak a gyereknek, vagy amibe menekülni lehet a valóság elől. Ha a tények esetleg nem elég szépek, akkor annál rosszabb a tényeknek.

"Így aztán nem meglepő módon sokak számára megdöbbentő a jelenség, hogy a kormánypárti politikusok politizálnak, mert elszoktak ettől. "
Halkan megjegyzem, hogy a hülyeségek szajkózása sem azonos a politizálással. Itt te nem nagyon láttál nagy elvi vitákat, csak magyarázkodást, hogy tulajdonképp miért is jó, amit elrontottak.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.03.17. 22:38:37

@Caracalla.!

Köszönöm! Most már értem a fidesznyik észjárást:-) Kicsit ellentmondásos ugyan, de legalább önérzetes logika:-) Mivel a jobboldal vonzódik a történelmi nevekhez, ezért megszünteti az intézmények hagyományos (történelmi) helynevekből származó neveit és történelmi személynevekkel látja el azokat. Mert mer politizálni, mert ez a kultúrpolitika!

:-(

ü
bbjnick

Májkonzerv 2011.03.18. 00:45:17

Most kezdik értékelni az új "kultúrpolitikánkat" - "Nemzeti Színházban nincs helye románoknak", a "budapesti zászló egy ballibsi polgármester románbarát harsány színkavalkádja"
index.hu/kulfold/2011/03/17/bekerettek_a_bukaresti_magyar_nagykovetet/

Nem lehetne a kultúra helyett az EU-s (nem külügy!) és belügyi (Gárda) politikánkat rendbetenni? Nagy-Magyarország szőnyeg helyett. A művészek/alkotók/oktatók meg alkotnának végre függetlenül attól, hogy Navracsics közigazgatási és igazságügyi miniszter mit képzel el számukra. Háromszor veri ezt kenden vissza! Talán ez a kapcsolat. Fazekas Mihály és a háromcsapás törvény. Egyben a környezetvédelem is letudva a Fűvészkönyvvel.
www.nepszava.hu/articles/article.php?id=318738#null

A félelmetes és végre újra éledő kultúrpolitikánk része, hogy ez is államtitkári szinten működik, mint az oktatás. Ilyen lényeges terület még a pénzügy Mo-on, Strong Europe. Vallás-, ájtatosmanó- és nemzethalálügyi posztot meg miniszterelnök-helyettesként töltenek be.

Hajrá Magyarország, hajrá foci! Éljen a húsvéti ópusztaszeri köztársaság alkotmánya! De még az is lehet, pünkösdi királyság lesz az.

tarackos 2011.03.18. 09:14:58

Van néhány érdekes észrevétel a cikkben de a végkövetkeztetés sztem teljesen hibás. Nagyon röviden:
- leírja, hogy a ballib a technokrata megközelítést választotta a közterek és ojjektumok elnevezésénél
- leírja, hogy a jobb a történelemből veszi az elnevezéseket
- az elnevezésen kívül semmi egyéb kultúrpolitikát érintő kérdést nem vesz számba
Ebből a következő megállapítások tehetők:
- A Szerző kultúrpolitikáról alkotott fogalma enyhén szólva furcsa
- Amennyiben a kultúrpolitika kimerül a névadásban akkor a ballibnek is volt, a technokrata változat...

Kárpáthy Zoltán 2011.03.18. 14:05:17

Igen, a zajjal kapcsolatos felvetés jogos, de asszem mégiscsak marginális érvLiszt nemzetközi tekintélyével szemben (mondjuk én evvel együtt is a Bartókot preferáltam volna).

Ez a döntés szerintem pont nem, de amúgy meg perszehogy kampf van. Többek között kultúr is....

konzervatorium.blog.hu/2011/01/03/a_kulturharc_mellett

Májkonzerv 2011.03.18. 15:33:28

"De egy vezető magyar politikus vajon olvas-e bármit Sándor Ivántól? Néz-e írókról készített portréfilmeket a Duna tévén? Egyáltalán: olvas-e Kossuth-díjas kortárs magyar íróktól, Esterházy Péteről, Nádas Pétertől, Spiró Györgytől vagy Závada Páltól? Tudom, nagyon igazságtalan kérdések ezek egy magát konzervatívnak valló és a hazája kultúráját állítólag nagyra értékelő magyar miniszterelnökkel szemben, akit nem Antall Józsefnek hívnak. De azért mégis ilyesmin tűnődtem, amikor a Nemzeti Múzeum lépcsőjén szónokló kormányfőt néztem a köztelevízióban."

nol.hu/kult/20110318-a_magyar_kormanyfo_es_az_europai_intellektus
Kácsor Zsolt: A magyar kormányfő és az európai intellektus

HHRT 1975 2011.03.19. 03:14:41

Korántsem olyan ártatlanul felületes a "vármegye", a "járás" és a hasonló kifejezések használata, mint amennyire azt ebben a cikkben feltüntetik. Valójában ez egyfajta vonzalmat sugall a XIX. század parancsuralmi, vallási babonaságoktól és egy mesterkéltségében is merev szokásrendszertől terhelt világa iránt, amiben az információáramlás is korlátozott volt, s az országot a helyi vezetők önkénye határozta meg. Az Internet és a modern pszichoanalízis korában inkább felelnek meg az üres, technokrata nevek az emberek életérzésének és világnézetének, mint a patetikusan kongó megnevezések. Hasznosabb lenne azonban olyan kifejezésekkel kísérletezni, amelyek konnotációjukkal megtisztíthatnák az emberek életérzését és világnézetét, s szerethető, illetve tisztelhető eszményeket állítanának eléjük. Ilyenek például a Nap Város vagy a Haladás Sáv az USA-ból, esetleg a Három Hatalom Tere Brasília városban.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.03.19. 09:19:04

nem, a kormánynak jelenleg nincs kultúrpolitikája. (az előzőnek se volt sok, de lényegesen több, mint a mostaninak)

kényszeres önigazolási vágya van, megfejelve "a múltat végkép eltörölni" jellegű komcsi attitűddel.

nézd meg mi a helyzet a könyvkiadással, a filmekkel, a színházakkal, a zenekarokkal, bármivel.

az ember arra számít, hogy a "nemzeti" kormány fogja magát és belevetődik a kultúrába és nagy erőkkel támogatja a nemzeti, magyar kulturális értékeket.
nyilván személycserékre számítottunk, de jelentős forrásokra is, meg értékválasztásra.

ehelyett mi történt: 10 hónap alatt lényegében semmi.
források brutálisan visszavágva, se film, se színház, se könyv, se múzeum, se zenekar nem kap szinte semmit, nemhogy a vegetáláshoz elegendő támogatást, felszámolták a kulturális alapítványokat, beszüntették a pályázatokat.

igazából a személycseréken kívül semmi sem történt.

igazából megszüntették a kultúra eddig finanszírozását, és cserébe nem adtak semmit.

ha ez kultúrpolitka, akkor egy cunami meg település-rendezési politika.

Májkonzerv 2011.03.19. 10:00:26

A kultúra képviselői is reagálnak arra, ha azt képzeljük, hogy az állam határozhatja meg, mi a kultúra. Az állam egy közigazgatás, de bizony, hogy csak arról szól, hogy financiális és szervezeti hátterét biztosítsa a szakembereknek és alkotóknak az állampolgárok közjóra összeadott adóiból minden területen.
Négy évente választott/változó közszolgáknak nem sok köze van ahhoz, mi a művészet, az alkotás. Támogathatják, segíthetik az alkotást, teret biztosíthatnak neki.

Így alakul át a művész önnön alkotásához támasztott viszonya, egy alkotásért és nem világnézetért járó díj értékelése, ha úgy gondolja, másmilyen Lear király egy jobboldali kormánynak, és másmilyen egy baloldali kormánynak.
Nem utolsósorban a mindenkori kultúra az alkotásban, a művében is reagálna a társadalmi változásokra, nem pedig a társadalom vezetése diktálja, hogyan reagáljon arra, amit ő maga idéz elő.

videotar.mtv.hu/Videok/2011/03/19/08/Harom_eve_visszautasitotta_most_atvette_a_Kossuth_dijat.aspx
Három éve visszautasította, most átvette a Kossuth-díjat
A Ma reggel vendége Blaskó Péter színművész

Májkonzerv 2011.03.19. 10:22:05

A kultúrpolitika másik szegmense: a kultúra értékelése, az állami visszajelzés. Jelenleg a kultúrpolitika úgy néz ki, hogy az alkotás célját az állam, a kormány határozza meg (személycserék), a (nem)finanszírozással az alkotói létezést szelektálja (a nem kívánt alkotói tábor ellehetetlenülése), majd az ebben a helyzetben még létrejöhető alkotásokról ő maga határozza meg, melyik a kultúra, szemben azzal a gyakorlattal, amikor szintén kultúrpolitikával átitatva, de az adott művészeti ágak képviselői: szakértői és alkotói vettek részt az értékelésben.
Gyakorlatilag a jövőben az államigazgatásunk alkotásait csodálhatjuk meg mint az alkotási inger kiváltói, majd az alkotás befogadói és értékelői. Egyetlen aprócska fázisból maradnak csak ki inkompetencia okán: magából az alkotásból, de őket ez nem zavarja. Kérdés, minket zavar-e?

www.mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=23291
Urfi Péter: Kossuth- és Széchenyi-díj újratöltve - Egy akol, egy pásztor

"Központosították a Kossuth- és Széchenyi-díjak odaítélésének rendszerét. Utánajártunk, hogyan működött az osztás a szocializmus alatt és az elmúlt húsz évben, és hogy mi történt az Orbán Viktor által irányított új grémium tanácskozásán."

Love is in the air · http://www.repulout.hu 2011.03.20. 11:55:11

végül tényleg annyi híres személyről elnevezett reptér van, hogy különszedtük a zeneszerzőkről és zenészekről elnevezetteket: www.repulout.hu/cikk/liszt-ferenc-repueloter-lesz-ferihegy

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.03.21. 06:49:31

Ha már linkelgetünk:
index.hu/belfold/2011/03/20/a_kormany_megtorolta_hogy_leszavaztak_ferihegy_uj_nevet/
A tanulság: A kultúrpolitika nem feltétlenül kulturált politika.

DerdakA 2011.03.22. 01:27:10

Azt írod: "a történelem számukra igazából 1946-ban kezdődik". Nos nem. Szerintem 1789. Liberté, Égalité, Fraternité.

valójábannemberci 2011.03.23. 13:45:54

@Lord_Valdez: Mint a blogbejegyzés írta: a kormány végre politizál, halleluja. Kit érdekel a szakmaiság, meg hasonlók? Pfejj szak(- és kultúr)barbárok.

Én továbbra is fenntartom azonban azt a véleményem, hogy ha már átnevezik, akkor nagyon passzolna valami repüléssel kapcsolatos, függetelnül attól, hogy Münchenben is zenei vonatkozású a név.
Mondjuk Kármán Tódor, aki jelentősen hozzájárult a modern repüléstudományhoz, külföldön is jegyzik a nevét (pl. a NASA JPL alapítójaként). Persze ez is egy nagyon szak(- és kultúr)barbár verzió lenne.
És amúgy is zsidó volt.

valójábannemberci 2011.03.23. 13:52:43

@berciXcore: Nem Münchent, hanem Varsót akartam írni, csak annyira elragadott a HÉV. :D
Btw Rómában is a repüléstörténethez (is) kapcsolódó személyről van elnevezve. akkor mi miért nem állítanánk emléket hasonló módon?

Dr Kangörény 2011.03.23. 19:51:47

Ha ez a kultúrpolitika (feleslegesen átneveznek egy repülőteret, pár teret meg utcát és feloszlatnak egy érdekes módon itt nem részletezetten egy jól működő bizottságot), akkor inkább ne legyen, mert ez nem kultúrpolitika, hanem valamik egészen más.
pl. szemfényvesztés

karnak 2011.03.23. 20:34:15

@tesz-vesz: hát ha ez neked breaking news...

karnak 2011.03.23. 20:44:23

Értem az ideológiát, mármint amit bele akartok magyarázni utólag.
Továbbra is azt gondolom, hogy a miért Liszt, (értem, Liszt-év, dehát ez kevés sztem), ki találta ezt ki, ki gondolta, hogy ez kell, pont ez, tűzön-vízen át.. és ha nem ért egyet senki vele akkor is csakazért is.
Nem hiszem, hogy ha bárkinek feltettük volna egy hónapja a kérdést, hogy a repterünket átnevezzük-e, illetve kiről, akkor pont igen és Liszt neve bárkinek is eszébe jutott volna. Akkor ez mitől hagyományos és konzervatív?

Nem _ettől_ konzervatív és jobboldali valami.

Sajnálatos, hogy ez az általatok "konzervatív gondolkodásnak" nevezett valami amit művelni véltek, mára az utólagos ideológiakeresés, és a dicsőséges forradalom bólogatójánosaivá tesz titeket.

nemstatikus 2011.03.23. 20:47:43

Ez a mérce bizony nem lett elég magasra téve. Ha ennyi a kultúrpolitika, milyennek kell elképzelni a kultúrát?

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2011.03.23. 20:49:51

Tényleg jól értem: elitélendő, hogy a baloldali kultúrpolitika technológiai (értsd: pénz:) támogatást ad a művészeknek - vagyis lehetőséget a szabad alkotásra, és támogatandó, hogy a jobboldali víziókat, művészi iránymutatást?

Ez már megvolt: Sztálin, Mao, Rákosi...

Megszállott (kirúgott köztisztviselők), esztelen (Elvis Presley), meddő (vármegye) stb. öncélú átnevezéseket létező kultúrpolitikaként aposztrofálni lehet konzervatív eszmény, de attól még - attól függetlenül - ordas nagy baromság.

Ez vagy mazochista torkosborz-effekt (és akkor értem, bár vicces), vagy komoly - akkor viszont részvétem.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2011.03.23. 20:57:12

A konzervatív hagyományőrzés szép példája:

"Tarlós István főpolgármester már korábban is mondta, hogy neki nem tetszik a főváros zászlaja, azt meg fogják változtatni (...) Tarlós kérése az volt, az új zászlóban a piros-sárga-kék színek „ne legyenek túl hangsúlyosak"

"A jelenlegi fővárosi zászló és címer – utóbbi várhatóan nem módosul – még 1873-ban, Buda, Pest és Óbuda egyesítésekor született és alapvetően változatlan volt, egészen mostanáig"

hirszerzo.hu/belfold/20110317_zaszlo_Budapest_arculat_fovaros_tervek

Éljen a hagyomány:))

karnak 2011.03.23. 21:26:38

@A Hannibal Lektűr-attitűd: De ha nem vagyunk kicsinyesek és ballibek, akkor merünk nagyot álmodni a forradalmi jövőbe...., akkor Tekintetes Tarlós Nagysagos Úr kedvére való zászlónk az lesz.

nevetőharmadik 2011.03.23. 23:45:46

Teljesen le vagyok döbbenve. Ez lenne az úgynevezett konzervativizmus?

Itt nem arról van szó, hogy a ballib utálja Liszt Ferencet, mert magyar volt, és arra emlékeztet minket, hogy a magyar jó és tehetséges, miközben a ballibek azt sulykolnák, hogy a magyar kicsi, szar és értéktelen.

Itt arról van szó, hogy a Ferihegy reptérnek már van neve. Értem? Foglalt! Ezt már ne nevezgessék!

És még csak nem is a kommunisták adták a nevet, hanem időtlen idők óta így hívják. Ha lenne egy új repülőtér, vagy új bármi, azt nyugodtan nevezzék csak el Liszt Ferencről, vagy akárkiről, aki a szívünkhöz közel áll. De ez így, ilyen formában simán csak marhaság.

Valami bevált dolgon csak magáért a változtatásért változtatni a lehető legkevésbé konzervatív.

Hogy születhetnek mostanában a Konzervatóriumon ilyen korlátolt posztok?

dark future · http://www.andocsek.hu 2011.03.24. 02:07:08

"Bizonyos értelemben a baloldal kultúrpolitikája az, hogy nincsen kultúrpolitikája, a kultúra leginkább gazdasági kérdés, célja pedig (saját) értelmiségük dotálása."
"az ő éthoszuk a világpolgár marad, a történelem számukra igazából 1946-ban kezdődik, de legfeljebb a felvilágosodással, ami előtte volt, az elvetendő, hibás"

lehetne vitatkozni, a szűklátókörű általánosításon háborogni, de szerintem nem érdemes. kicsit magasabbra is tehetné a lécet a konzervatórium...

dark future · http://www.andocsek.hu 2011.03.24. 02:13:24

@mcs:

"ha ez kultúrpolitka, akkor egy cunami meg település-rendezési politika."

:-)))

nicsakegy 2011.03.24. 09:36:12

Hát tesó, ennek a cikknek sok köze nincs a kultúrához, ellenben nyers betekintést nyújt egy fideszes - szerintem nagyon beteg, és avittas - látásmódjába.

Még mindig ott tartasz, hogy az állam (illetve az ott dolgozók) mind egy szálig okosabbak mindenki másnál, minden területen, és ezért nekik kell az irányt megmutatni a butaparaszt népnek. Ez haver, nem így van, nagyon nem így. Az általad dicsőített konzervativizmus ugyanis jelenleg abban merül ki, hogy a családtagoknak munkát biztosítson, lehetőleg hosszú távra konzerválva. Ennek nyilvánvaló mellékterméke lesz a szakmaiság, és vele együtt az állam és az ország leépülése. A bárminemű társadalmi egyeztetés, vita megszűnése, majd ennek folyományaként a fejlődés megállása.

Te konzervet állítod a technoval szembe? Lássuk csak, mi is az a techokrata: "Vezető beosztású, a társadalomban irányító szerepet játszó műszaki vagy gazdasági szakember."

Szakember, haver. Ezzel szemben te az mondod, hogy jobb ha a családi maffia irányít? Ha tekintély, és kapcsolati elven "választódik ki" a közigazgatási elit? Hát haver, miután ettől a cégtől kapod a zsetont, ezen természetesen nem csodálkozok, de hogy ezt még van pofád pozitív felállásként ajnározni egy A4-es méretű cikkben. Haver, vastag bőr van a képeteken.

UI: Annak a baleknak meg aki a szabadságot siratja üzenem, hogy ebben az országban sose volt, sose lesz. Balkáni szemétdomb ez, ahonnan csak elmenni érdemes. Ezt minden valamire való ember tudta, tudja. Nem véletlen, hogy szinte az összes híres "magyar" külföldön tudott csak érvényesülni. Utólag persze marha büszkék vagyukrá, még repteret is elneveznek róla. Előtte meg? Lehet, hogy még pitsán ís rúgtuk.. Szánalmas.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.03.25. 19:48:30

@karnak: félreértés ne essék, szerintem a kádári szocializmus is kommunista diktatúra

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2011.03.31. 17:57:21

>>" Egy másik egyértelmű veszély, hogy vagy vállalhatatlan alakokat rángatnak elő a történelemből - például Gömbös, Imrédy, vagy akár Darányi - vagy hogy a Moszkva térből valahogy egyszer csak Schmitt Pál tér lesz, vagy még inkább Pozsgay elvtárs tér. "<< Jó,-értem én hogy irónia,-de abszolút nem tartom elképzelhetetlennek. ((

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása