Szent István király és az égigérő történelem

Konzervatorium I 2010.08.20. 16:00

A magyarok eddigi története három nagy szakaszra bontható. Az első a kezdetektől az államalapításig, a második az államalapítástól a mohácsi vereségig, a harmadik a mohácsi vésztől a rendszerváltásig tart. Az első két nagy korszak a megerősödésé, a gyarapodásé, a növekedésé és az önállóságé. A harmadikat azonban az önállóság tartós elvesztése, területveszteségek, kiegyezések, a túlélés érdekében tett erkölcsi kompromisszumok, az életerő, a lakosságszám meg-megcsappanása, valamint a nyertes csatákat beárnyékoló vesztes szabadságharcok és háborúk jellemzik.

Németh Endre írása


Szokás úgy tartani, hogy a magyarság igazi történelme Szent István művével kezdődik, és hogy az igazi választóvonal az államalapítás előtti és utáni idők közt húzódik. Ám érdemes egy más nézőpontból is megvizsgálni a kérdést: azt megnézni, hogy melyek azok a főbb jellemzők, melyek közösek az első két korszakban. Valamint, hogy a magyar kultúra ősi kulturális hagyományainak milyen üzenetei vannak a mai ember számára.

A két sikeres korszak

A két sikeres korszak egyaránt egy civilizációs váltással kezdődik. Mai tudásunk szerint a magyar nép kialakulása a sztyeppei életmódra való áttéréssel, míg a második korszak egyértelműen a sztyeppei civilizációval való szakítással és a keresztény Európához való csatlakozással kezdődik.

A magyar nép nyelvrokonai közül elsőként ül lóra és szekérre, készít vaseszközöket, tér át a nomád vagy félnomád állattartó életvitelre. Az államalapítással aztán véglegesen letelepedtünk, elhalkultak a táltosdobok. Magyarország a nyugati kereszténység keleti védőbástyája lett.

A két nagy történelmi döntés hosszú távú eredményét csak azokkal a népekével hasonlíthatjuk össze, akikkel együtt indultunk, de ők valamiért vagy csak később, vagy egyáltalán nem léptek arra az útra, amelyre a magyarok. Rajtuk keresztül tudjuk igazán lemérni, „mi lett volna, ha”. Mi történt volna, ha nem csatlakozunk előbb az íjfeszítő népek nagy családjához, később pedig a keresztény Európához.

Legközelebbi nyelvrokonaink, a hantik és a manysik – akik szerencsétlenségükre Szibéria legnagyobb gázmezői fölött vadásznak –, együttesen is mindössze ötödannyian vannak, mint a csángók, és kihalásuk sajnos a közeljövőre prognosztizálható. Finnország pedig – a kevés politikai és gazdasági sikertörténet egyike az uráli népek között – alig százéves államisággal rendelkezik. Vélhetően a finnek rendkívüli izolált földrajzi helyzetének is nagyban köszönhető, hogy a finn kultúra az önálló államiság majd ezer éves hiánya ellenére is kiváló egészségnek örvend.

A hunoknak, avaroknak, besenyőknek, kunoknak, úzoknak pedig hiába volt nemritkán a történelmi Magyarország méretét sokszorosan meghaladó birodalmuk és katonai erejük, ma már azt sem tudjuk legtöbbjük esetében, hogy milyen nyelvcsaládba tartozó nyelvet beszéltek. Az ázsiai hunok még viszonylag „szerencsések”, mert a kínai forrásokból néhány tucat hun szó rekonstruálhatónak tűnik, de az avarok és a besenyők nyelvéről már lényegében semmit sem tudunk.

Mindezek alapján, bár István király átalakításai bizonyosan fájdalmasak voltak, de mai szemel nézve szükségszerű és jó döntéseknek látszanak.

Az első két nagy és sikeres korszak közötti legnagyobb különbség tudásunk mélységében van: sztyeppei hagyományainkról, történelmünkről már alig tudunk valamit. Hamvas Bélának az aranykor végéről szóló legendás sorait nyugodtan alkalmazhatjuk István király művére is. Az államalapítást „megelőző és követő kort csaknem kitapintható függöny választja el; hogy mi az, ami a függöny előtt, mifelénk van, világos; azt, ami a függöny mögött van, találgatni kell. Az emberi személyek rohamosan valószerűtlenné válnak. Az események körvonala elmosódik.”

Az alábbiakban mégis három olyan hagyományát vizsgálnám a magyar kultúrának, amelyek egyértelműen a sztyeppei alaprétegből, vagy még korábbi időszakból származnak, átmentek a kereszténység szűrőjén, és a mai napig érvényes mondanivalójuk van.

Ez a három hagyomány pedig népmeséinkből, népzenénkből, valamint őseinknek a hatalomhoz való viszonyából olvasható ki.

A népmesék üzenete

A magyar népmesék egy rétege, – például az égigérő fa meséje –, bizonyosan igen régi, felépítése és motívumai alapján jóval korábbi a honfoglalásnál. Lássuk, milyen világképet tár a gyerekek elé, a felnőtté válás milyen idealizált folyamatát mutatja be a felnövekvő nemzedék számára ez a mesetípus!

Mesénk a felnőtté válás első lépésével, egy konfliktushelyzettel – lopják az aranyalmát –, és egy feladat megoldásával – a tolvajlás megakadályozásával – kezdődik. A feladatot önállóan, távol a szülői háztól, ahol a madár se jár, az égigérő fa tetején, a sűrű, kerek erdő közepében kell megoldani. A feladat mindig veszélyes és nehéz. A korábban próbálkozók közül már „kilencvenkilencnek karóban a feje.” A feladat megoldásához furfangra, bátorságra és küzdeni tudásra van szükség. A próbatétel során kizárólag becsületes eszközök jöhetnek szóba. A próbálkozó pedig általában a legkisebb királyfiú, egyszerű kanászlegény, vagy szegény parasztfiú.

A számtalan hasonló meséből arra lehet következtetni, hogy a sztyeppei civilizáció egy teljesítményelvű társadalom volt, nagy társadalmi mobilitással, ahol tehetséggel, tisztességgel, becsületességgel, munkával a legegyszerűbb pásztorfiúból is lehetett hadvezér. A felemelkedés lehetőségének ez az igénye pedig láthatóan továbbélt népmeséinkben a feudális Magyarországon is. Ez tehát az első hagyomány.

A népzene és István király intelmeinek üzenete

Népzenekincsünk legújabb, digitális alapú összehasonlító vizsgálatai a magyar kultúra rendkívüli integráló képességét jelzik. Juhász Zoltán, népzenész és a Központi Fizikai Kutató Intézet kutatója, 25 nép dalait, dallamait hasonlította össze egymással olyan kapcsolatokat keresve, ahol a népek közötti dallamegyezések túlmutathatnak a véletlenen. Azaz, olyan egyezéseket keresett, melyek vagy két nép közös érintkezésére, vagy egy harmadik közvetítő népcsoport mindkét népbe való beolvadására utaltak. Az a meglepő eredmény született, hogy a magyaroknak lett messze a legtöbb kapcsolódási pontjuk a 25 nép között. A magyar népdalok rokonai megtalálhatóak Norvégiában és Mongóliában, Finnországban és Anatóliában, az Észak-Kaukázusban és a Volga vidéken.

A népzenén kívül más okból is joggal feltételezzük, hogy a magyar nép egy különösen erős integráló hajlammal rendelkezett. A dél-szibériai sztyeppéktől a Kárpát-medencéig tartó hosszú vándorlás állomásain új kulturális értékeket és új népcsoportokat integrált úgy magába, hogy közben megőrizte nyelvét, kulturális integritását, de teljes vagy részleges politikai önrendelkezését is.

Valószínűleg tudatos hozzáállása lehetett őseink befogadó hajlama, és nagyon valószínű, hogy ebből a hagyományból meríthettek István királynak az Imre herceghez írott intelmei is: „A vendégek s a jövevények akkora hasznot hajtanak, hogy méltán állhatnak a királyi méltóság hatodik helyén. Hiszen kezdetben úgy növekedett a római birodalom, úgy magasztaltattak fel és lettek dicsőségessé a római királyok, hogy sok nemes és bölcs áradt hozzájuk különb-különb tájakról. … Mert amiként különb-különb tájakról és tartományokból jönnek a vendégek, úgy különb-különb nyelvet és szokást, különb-különb példát és fegyvert hoznak magukkal, s mindez az országot díszíti, az udvar fényét emeli, s a külföldieket a pöffeszkedéstől elrettenti.”

Szövegkörnyezetében más értelmet nyer az Intelmek gyakran idézett mondata: „az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő ”. Valaha erényünk volt a befogadás és az integrálás. Ez tehát a második ősi kulturális hagyományunk.

A hatalommegosztás hagyománya

Bizánci források alapján tudjuk, hogy a honfoglaló magyarokra a kettős hatalom volt jellemző. Árpád volt a politikai, és Kurszán a szakrális vezető. A nyugati kereszténység esetében Szent Ágoston alapozza meg a pápai és a királyi hatalmi centrumok elkülönüléséhez vezető politika modellt. Sok történész a nyugati civilizáció egyik fejlődési potenciálját pont ebben az egymást ellensúlyozó, egymással versengő és együttműködő, és így viszonylag gyors korrekciót lehetővé tevő kettős hatalmi centrumban látja. Nos, töredékes tudásunk alapján a régi magyaroktól sem álltak távol az ágostonihoz hasonló elvek.

Az Intelmekben az alábbi sorokat olvashatjuk. „Az uralom negyedik dísze a főemberek, ispánok, vitézek hűsége, erőssége, serénysége, szívessége és bizalma. Mert ők országod védő falai, a gyengék oltalmazói, az ellenség pusztítói, a határok gyarapítói. Legyenek ők, fiam, atyáid és testvéreid, közülük bizony senkit se hajts szolgaságba, senkit se nevezz szolgának.” Magyarán: István egy olyan központosított politikai rendszert épített ki, amely a kisebb hatalmi centrumok autonómiáját nem kezdte ki.

Az Aranybullát, amely 1222-ben született, és Európa második szabadságlevele, szokás a Magna Charta átvételének tekinteni, azonban egyértelműen belső fejlődés eredménye is. Az Aranybulla a magyar hagyományok és az Intelmek szellemében szintén a kisebb hatalmi centrumok autonómiájának a megőrzését szolgálta.

„Rendeljük, hogy évenként a szent király ünnepét … Székesfehérváron tartozunk megülni. És ha mi jelen nem lehetünk a nádor kétségkivül ott leszen helyettünk s képünkben meg fogja hallgatni az ügyeket. Minden nemesek, tetszésök szerint, szabadon oda gyülekezzenek…. Akarjuk azt is, hogy sem mi, sem utódaink bármi időben le ne tartóztassák s el ne nyomják a nemeseket valamely hatalmasnak kedvéért, hanem ha előbb megidéztették és törvény rende szerint elmarasztaltattak.”

A kisebb, autonóm hatalmi centrumok felszámolása sosem hozott semmi jót. Mivel ellenkezik az európai és a magyar hagyományokkal, hatékony nem lehet, és középtávú politikai siker reményével sem kecsegtet. (Ez nyugodtan olvasható aktuálpolitikai megjegyzésként is.)

A hatalommegosztás hagyománya tehát a harmadik, ősi és máig továbbélő kulturális hagyománya a magyarságnak.

Végezetül

Magyarország különleges ország. Egyedi. Egyedi nyelvében és kulturális örökségében. Az egyetlen egyértelműen sztyeppei hagyományokkal rendelkező európai ország. (Bulgáriát nagyon erős szláv hatás érte.) Magyarország a nyugati kereszténység legkeletibb, a sztyeppei civilizáció örököseinek a legnyugatibb tagja. A Csíki-medencétől keletre már csak elvétve vannak katolikus vagy protestáns templomok. És ha vannak, akkor is főként magyar migrációhoz köthetők.

Látható, hogy a keresztény és a pogány világ ütközetekor olyan értékek kristályosodtak ki, amelyek kiállták az idő próbáját. Ne hallgassuk el azonban, hogy a magyar kultúra sztyeppei alaprétege és a ráépülő középkori keresztény hagyomány sokáig konfliktusban álltak egymással. Nem véletlenül tudunk keveset az ősi magyar hitvilágról. A mai nemzedéknek azonban nem a konfliktuskeresés, hanem hagyományos értékeink integrálása és a modernizáció kihívásaira adott válaszadás a feladata. István király is Szűz Mária, Boldogasszony oltalmába ajánlotta országát; a törvénykezésnek, a törvények kihirdetésének, a királyi tanács összehívásának napját Boldogasszony Napjára tette, mely nap korábban pogány ünnepnap is volt. Úgy változtatott, hogy a legfontosabb értékek egy részét átemelte az új világba.

A keresztény és sztyeppei kultúra kapcsolódási pontjainak, a közös értékeknek a keresése, mint a fentiek mutatják, nem lehetetlen feladat, sőt nagyon sokáig lehet bővíteni a sort. A teljesítményelv és mobilitás, a befogadás és integráció, valamint a hatalommegosztás hagyományán túl nyilván még jópár hasonló, máig élő ősi hagyományt lehetne találni.

És hogy van-e üzenete a becsületnek, a küzdeni tudásnak, az önvédelmi és az integráló képességnek, a technikai újítások iránti nyitottságnak, a hatalommegosztás és önrendelkezés hagyományának a ma embere számára? Természetesen van. A szabad magyarokat régen ezek az értékek tették sikeressé. Minket is ezek tehetnek.

A rendszerváltással remélhetőleg lezártuk a mohácsi vereség óta tartó, az önrendelkezésünk elvesztésével járó korszakot, és újra tartósan a szabadság útjára léptünk. Az intézményi változások azonban nem képesek felszámolni azonnal az évszázados beidegződéseket. Ehhez legalább két nemzedékváltásra van szükség. Még félúton sem járunk. De már elindultunk.

Kövesd a Konzervatóriumot a Facebookon is!


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr152234853

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: István, 08.20. – Ezertíz év alapjai 2010.08.20. 16:47:10

Sajátságos kivétel nemzeti ünnepeink sorában augusztus huszadika. Egyrészt sokak (talán megkockáztatható: a többség) számára ez a későaugusztusi nap a nyári szabadságolások és a vakációszezon miatt - az átadható üzenetek szempontjából nem túl szerencsé...

Trackback: Valódi-e a Szent Jobb? 2010.08.20. 16:40:19

A mai napon Szent István királyt ünnepeljük, és ezen ünnepünk azért nagyon különleges, mert nehezebben tudjuk tárgyakhoz kötni. Ha október 23, akkor ott vannak a filmek, meg a Corvin-köz, ha március 15, akkor a Pilvax meg a 12 pont, nagy királyunk után...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tistedur 2010.08.20. 16:51:30

-"A magyar nép nyelvrokonai közül elsőként ül lóra és szekérre, készít vaseszközöket, tér át a nomád vagy félnomád állattartó életvitelre"-valami konkrétum erre jó lenne..
-"Magyarán: István egy olyan központosított politikai rendszert épített ki, amely a kisebb hatalmi centrumok autonómiáját nem kezdte ki."- az ispánok nem különálló hatalmi centrumot képviselnek, és a vitézek sem. istván erős központosított hatalmat hoz létre.

bloggerman77 2010.08.20. 16:53:15

"A magyar nép nyelvrokonai közül elsőként ül lóra és szekérre, készít vaseszközöket, tér át a nomád vagy félnomád állattartó életvitelre. "

***

Ezt az orbitális állatságot villámgyorsan törölném.... Amit írsz, az még az ugor nyelvi közösség kora, amikor önálló magyar nép nincs.

Juliusz 2010.08.20. 17:02:56

Hogyan történt, hogy egyetlen finnugor népként lóra szállt az ősmagyarság? Nem egyenként szöktek el a vadászó-gyűjtögető erdőlakók közül a sztyeppére a virtusvágyó legények, hanem testületileg életmódot váltottak. Talán a körülmények kényszerére, kisebb klímaváltozás, lokális kiűzetés - de a váltáshoz lovat és területet kellett foglalni! Lehet, hogy volt egy zseniális vezetőjük, egy ősmagyar Mózes?
(A cikk magvasabb részeihez szóljanak mások.)

is 2010.08.20. 17:03:28

"Az intézményi változások azonban nem képesek felszámolni azonnal az évszázados beidegződéseket. Ehhez legalább két nemzedékváltásra van szükség. Még félúton sem járunk. De már elindultunk."

Nekem ugy tunik, hogy a rossz iranyba, en ezt az elso nemzedeket mar leirtam, nalam meg mindig ketto van vissza.

A nép fia 2010.08.20. 17:04:24

Nekem tetszik ez az írás. Grat hozzá!

Ha még kérhetem: a szteppi népekről többet.

Jah, és bocsáss meg, hogy kijavítalak: nem szteppe, hanem csak sztyepp, de még inkább sztepp. Az "e" egy szláv ejtéskönnyítő jövevényhang, mint ahogy a "ty" is szlávos hangzású, minden bizonnyal az is szláv-ragadvány. De a "sztyeppe" helytelen.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.08.20. 17:09:24

Kádár János is pont így gondolta és igazolta a történelem.

Ha nem csatlakozunk a nagy Szovjetunióhoz, akkor eltűnünk, nem leszünk.

Juliusz 2010.08.20. 17:10:18

@bloggerman77: Bocsánat: hogyan történt, hogy egyetlen finnugor népként lóra szállt az ősmagyarság elődje? Lehet, hogy volt egy zseniális vezetőjük, egy ugor Mózes?

Juliusz 2010.08.20. 17:11:45

@is: Bocsánat: Nem egyenként szöktek el a vadászó-gyűjtögető erdőlakók közül a szteppre a virtusvágyó legények, hanem testületileg életmódot váltottak.

tistedur 2010.08.20. 17:16:27

@Juliusz: az ugor alapnyelvet beszélő népesség ismerkedik meg a nomadizáló, nagyállattartó életformával. az hogy miért, az egy jó kérdés.

@A nép fia: a magyar a németből vette át steppe formában a szót, a német pedig az oroszból: ott egyszerűen степь.

herpetológus (törölt) 2010.08.20. 17:24:24

A magyarság földrajzi helyzeténél fogva, ritkán volt önálló politikai entitásként felfogható. De sem az az állapota, amikor az volt, sem az az állapota, amikor nem az volt, nem függött igazán a magyarság tulajdonképpeni elhatározásaitól, és még az a tény, hogy megmaradtunk valahogy, elsősorban a körülmények engedékenységén múlott, de alig valamennyire rajtunk.

A magyarság esetében tehát merő illúzió elhatározásainkon alapuló jövőről elmélkedni. Lehet, most talán egy jobb kor jön. De az is csak azért, mert a történelem most talán ezt megengedi majd nekünk.

Hát nem egy etwas, finoman és "szép" magyarsággal szólva, és én speciel nem vagyok ettől túl boldog.

sakha 2010.08.20. 17:39:35

@A nép fia: Sztepp...
Nekem valami tök más jutna eszembe róla, mint a füvespuszta.
A sztyeppe valóban kicsit ösztövér terminus, ezt jól érzed.

A степь szót vette át a francia, ahol a szó végén írják az "e" betüt is: ugye stepp-e, ejtése persze "step". Ezt a kifejezést (francia írott alakja nyomán) vette át a német, és ebből lett a die Steppe.
A magyar értelmiség nyilvánvalóan először a németen keresztül ismerkedett meg a szóval, és ezért van az, hogy a háború előtti időszakban, de még az ötvenes években is, a magyar nyelvű szaktanulmányokban a 'steppe' szót használták.
Ebbe kavart be az orosznyelvű közeg a tudományosságban, és megjelent a közvetlenül az orosz nyelvből megismerhető степь (sztyepp) szó is az írásokban.
A sztyeppe alak a kettő ösztövér keveréke, és ha van hát van. Szerintem nem olyan gáz, de bizonyosan rosszabb, mint a füvespuszta kifejezés, amelyet ezúton is mindenkinek ajánlok.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.08.20. 17:42:19

ott csesztük el, de nagyon alaposan, hogy elhitettük magunkkal, hogy mi az úgynevezett nyugati világhoz tartozhatunk.

sajnos ez illúzió. fel kellene lassan fogni, hogy mi magyarok az égvilágon semmiben nem számíthatunk a "nyugatra".

DR.version · http://m-12.blog.hu 2010.08.20. 18:02:38

a kurva anyjat a szent istvannak

tolsztoj 2010.08.20. 18:11:03

"A rendszerváltással remélhetőleg lezártuk a mohácsi vereség óta tartó, az önrendelkezésünk elvesztésével járó korszakot, és újra tartósan a szabadság útjára léptünk. Az intézményi változások azonban nem képesek felszámolni azonnal az évszázados beidegződéseket. Ehhez legalább két nemzedékváltásra van szükség. Még félúton sem járunk. De már elindultunk."

Látszólag nem ide tartozik - de talán valahogy mégis: reakciók a magyar állampolgársági törvényre egy szlovák email szerveren - jó szórakozást!

Hogy legyen a magyarországi internetezőknek körülbelüli elképzelésük milyen szinten megy a "vita" egy szlovák mail-szerveren itt küldök több tipikus "példányt" amit lefordítottam - a többi is kb.ezen a szinten van, aki valami normális módon ír, vagy esetleg védi a magyarokat , ott aztán olyan ocsmányságok jönnek, hogy itt inkább kihagyom - különben ez teljesen tipikus szint és "magyarszeretet" akármelyik blogra, vagy oldalra megyek - egyre megy....Igyekeztem a stílust és a helyesírást is "utánozni".

reakcia 757:
mr uz porusila dohodu so sr, lebo prijala zakon , ktory sa dotyka sr. Ale v mr asi vsetci maju alzheimera

(mo. már megszegte a szl.-val kötött szerződést, mert olyan törvényt hozott ami szl.-t érinti.
De mo.-n úgy látszik mindenki alzheimeres....)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

miki-m:

Kto sa necíti byť Slovákom v tejto krajine
ale niekým iným, treba ho nášho občianstva a práv s tým súvisiacich pozbaviť. Bolo to schválené a ja s tým súhlasím!!! Dodnes mi nikto nevysvetli, na akú riť mu je maďarské občianstvo, keď sa narodil na SLOVENSKU a od malička, od základnej školy ho živil a súkal do neho peniaze tento štát z daní slovenského (československého) pracujúceho ľudu. Kto sa cíti byť Maďarom, nech tu predá byt, alebo dom a zbohom.

(Aki nem érzi magát ebben az országban Szlováknak, de valami másnak, azt meg kell fosztani állampolgárságunktól, és az összes ezzel összefüggő jogtól. Igy volt ez elfogadva és én egyetértek vele!!!Máig nem tudja nekem senki megmagyarázni, mi a seggnek van a magyar állampolgárság, amikor SZLOVÁKIÁBAN született és kiskorától, az alapiskolától etette ez az állam és belenyomta a sok pénzt a szlovák (csehszlovák) dolgozó nép adójából .Aki Magyarnak érzi magát, adja el az itteni lakását, vagy házát - és isten vele.)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Re:

plysman:
Presne,tiež suhlasim s nasim zakonom!Ked chcete cudzie obcianstvo,prec zo Slovenska!Zapredanci madarsky!!!!Tu nemaju co hladať! Najviac mi lezie na nervy ked obcan SR z juhu hovori lamanou slovenčinou a medzi sebou hovoria madarsky!Fuj je mi z toho nagrc.

(Pontosan, ugyanúgy egyetértek a mi törvényünkkel! Ha idegene állampolgárságot akarsz, mars Szlovákiából! Magyar zapredancok!!!Nincs itt mit keresniük! Legjobban az idegeimre megy, amikor egy délről való állampolgár tört szlováksággal beszél, egymás között meg magyarul beszélnek!
Fuj, hányinger)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
FicNietzsche:
Opakujem sa, ale ...

niektorého Maďara (česť výnimkám) možno prirovnať krokodílovi. správa sa ticho ako mŕtvy chrobák ale keď si nedáš pozor, chmatne ťa za nohu, ťáhá ťa k vode až napokon sa ocitneš pod vodou. No poznám aj hlučný maďarský hybrid (obyčajne ide už o raz skríženého Maďara nanovo skrížený s olašským Cigáňom), ktorý tu neprestajne v anonymite provokuje Slovákov. Postaviť sa zoči voči Slovákovi by sa od zbabelosti každý Tirpák posral

Ismétlem magam, de....

némelyik magyart (tisztelet a kivételnek) egy krokodilhoz lehet hasonlítani, csendben van mint egy döglött bogár, de ha nem vigyázol, elkapja a lábadat, húz a vízhez, és a végén a víz alatt találod magad. No, de ismerek egy hangos magyar hybridet is ( többnyire egy már keresztezett magyarról van szó újra keresztezve oláhciánnal), aki állandóan anonimitásban provokálja a szlovákokat.
De szembeállítva egy Szlovákkal a gyávaságtól beszarna minden Tirpák)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
VLHKYprd: (magyarul - NEDVESfing - (illik rád :-)
hmm...

Myslím,že Slovenskí občania maďarskej národnosti majú v tom jasno.....a dali to aj najavo vo voľbách,keď nedovolili aby za nich a o nich rozhodovali prisluhovači Buta-pešti. Vedia čo je pre nich najlepšie a nenechali si vnútiť sny budovateľov vzdušných zámkov spoza južnej hranice.

hmm...
Úgy gondolom, hogy a Szlovákiai magyar nemzetiségű polgároknak teljesen világos.....és kifejezték ezt a választásokon is, amikor nem engedték, hogy róluk Buta-pestről döntsenek. Tudják mi a legjobb nekik, és nem hagyták magukra tukmálni a déli határontúli légvárak építőinek az álmait)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
tommy_eli:
Na slovensku po slovensky! Slovák som a Slovák budem, čierne čižmy nosiť budem! Slota na hrad!

Szlovákiában (beszélj) Szlovákul! Szlovák vagyok és Szlovák leszek, feketecsizmahordó leszek! Slota a Várba!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Keny212:
Za Slovensko, proti parazitom !

Szlovákiáért, a paraziták ellen !
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
karamel1231:
Madari zakazali všetky narodnostne menšiny
tak prečo sa potom tahaju sem? bud slovak na slovensku alebo madar v madarsku či nemec v nemecku.......ak si chcete rozpravat po madarsky je to vaša vec ael živil vas tento štat tak sa laskavo prisposobte...nepači sa vam? palte do pi... nik tu nepotrebuje darmožračov dalši taky problem su tu vietnamci a cigani....

A MAGYAROK MEGTILTOTTÁK AZ ÖSSZES NEMZETI KISEBBSÉGET
akkor most minek nyomakodnak ide? vagy szlovák szlovákiában, vagy magyar magyarországon, vágy német németországban.......ha magyar akartok beszélni, az a ti dolgotok, de ez az állam etet titeket, akkor legyetek szívesek alkalmazkodni...nem tetszik? tűnjetek a pi...ba...senkinek nincs itt szüksége ingyenélőkre más ilyen probléma itt vietnamiak és a cigányok...
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

talán felébred a magyarságérzés egypár eltökélt liberális elmében is....

Kentaur67 2010.08.20. 18:13:21

”A számtalan hasonló meséből arra lehet következtetni, hogy a sztyeppei civilizáció egy teljesítményelvű társadalom volt, nagy társadalmi mobilitással, ahol tehetséggel, tisztességgel, becsületességgel, munkával a legegyszerűbb pásztorfiúból is lehetett hadvezér. „

Én vagyok a hülye, minek kattintok ide. Ezt az áltudományos, tudálékos szart, hihetetlen.

Mensikov 2010.08.20. 18:18:58

@version:
Egy elégedetlen aki dühös az ősökre...
Minek erre jöttek...Ő kénytelen itt élni... bár a nagy szlovák tejivó szerint el is lehet menni...

Kentaur67 2010.08.20. 18:19:04

@tistedur:
Látom, Te sem ehhez a ”színvonalhoz„ vagy szokva. :-)

Aki valóban komoly írást szeretne olvasni ebben a témában, annak ajánlom a toriblog.blog.hu-t, ott valóban olyanok írnak, akiknek megfelelő ismereteik vannak az adott témáról.
(Ja, és csujjogatós turulcsikrés máz sincs, persze, lehet, ez csak nemkem fontos.)

Mensikov 2010.08.20. 18:28:28

@tolsztoj:
Az mit jelent, hogy fekete csizmahordó leszek ? Tán valami kiváltság ? Amúgy nem igazán értem, aki ott fizet adót, már mér nem lenne joga az anyanyelvét használni, iskolát, egyetemet végezni anyanyelvén ? Ezek a szlovákok is oly világlátottak tán Nyugat-Európában még nem jártak ? Mondjuk Finnországban...
Ezekre a jó tót atyafiakra egy orosz közmondás illik persze a szleng változatban: и рыбку съесть и на хуй сесть.

egy hang a hátsó sorból 2010.08.20. 18:29:55

"A számtalan hasonló meséből arra lehet következtetni, hogy a sztyeppei civilizáció egy teljesítményelvű társadalom volt, nagy társadalmi mobilitással, ahol tehetséggel, tisztességgel, becsületességgel, munkával a legegyszerűbb pásztorfiúból is lehetett hadvezér."

Vagy epp az ellenkezoje...

Nem mintha ertenek hozza, de szerintem a nepmesekben inkabb az egyszeru emberek vagyalmai szoktak megfogalmazodni, amik a valosagban aztan soha nem tortennek meg. Ketlem, hogy lett volna pelda arra, hogy a legkisebb parasztfiu elnyerte volna valakinek a fele kiralysagat es a kiralylanyt.

Szoval a nepmesek tartalmat szerintem inkabb meg kell szorozni minusz eggyel, es akkor leszunk kozelebb a valosaghoz.

dark future · http://www.andocsek.hu 2010.08.20. 18:38:20

@Kentaur67:

A közgazdaságtan után demokratizálódik a történelemtudomány is :-).

tundrazuzmo (törölt) 2010.08.20. 18:42:15

Az írás egy ősbaromság, méghogy integráló, meg mobil társadalom. Hahaha. Jó hogy nem vezetjük le azt, hogy a honfoglaló magyarok szerződéses katonák voltak - ld. vérszerződés.

De hogy ne csak fikázzak, íme a saját verzióm a 3 egetrengető állításra:
1. Népmesék és mobilitás. A népmesék többsége néhány száz éves. Az égig érő fa, mint ősi, sámánisztikus motívum pedig átmentődött. SEMMI üzenetet nem hordoz a honfoglalás koráról!
2. Integrálás. No igen, a győztes mindent visz, földet, vagyont, kultúrát, néha a nyelvet is. Ez nem modern integráló attitűd, hanem barbár hódító. A mívelt germánok is mélyen integratívak voltak, midőn megölt ellenségeik agyvelejét fogyasztották.
3. A hatalommegosztás meg echte bullshit. A feudális hierarchiát összekeverni valami regionális autonómiára épülő rendszerrel súlyos tudatlanság. Mikor teccett törit tanulni?

Szép volna, ha az írás igaz lenne, de sajnos nem igaz. A mi ezeréves tradíciónk szerintem a sumákolás, meg a korrupt kiskapukeresgetés. Az én verzióm szerint éppen ezért döntött úgy a Művelt Európa Augsburg után, hogy jók lesznek ezek a fiúk oda a határra. Ágyúgolyótölteléknek, vagy tranzitországnak, attól függ milyen a háborús helyzet. Mi megszívtuk az évszázadokat, ők meg a mi árnyékunkban szépen felfejlődtek nyugati demokráciának.

Tranzitország, én így szeretlek!

DR.version · http://m-12.blog.hu 2010.08.20. 18:42:29

@Mensikov: nem duhos vagyok csak nem ertek egyet az istvan magasztalasaval, akit a papok szentte avatnak az ertekes ember nem lehet csak megalkuvo es az egyhazat szolgalo, orszagot elarulo parazita

tundrazuzmo (törölt) 2010.08.20. 18:43:41

Az írás egy ősbaromság, méghogy integráló, meg mobil társadalom. Hahaha. Jó hogy nem vezetjük le azt, hogy a honfoglaló magyarok szerződéses katonák voltak - ld. vérszerződés.

De hogy ne csak fikázzak, íme a saját verzióm a 3 egetrengető állításra:
1. Népmesék és mobilitás. A népmesék többsége néhány száz éves. Az égig érő fa, mint ősi, sámánisztikus motívum pedig átmentődött. SEMMI üzenetet nem hordoz a honfoglalás koráról!
2. Integrálás. No igen, a győztes mindent visz, földet, vagyont, kultúrát, néha a nyelvet is. Ez nem modern integráló attitűd, hanem barbár hódító. A mívelt germánok is mélyen integratívak voltak, midőn megölt ellenségeik agyvelejét fogyasztották.
3. A hatalommegosztás meg echte bullshit. A feudális hierarchiát összekeverni valami regionális autonómiára épülő rendszerrel súlyos tudatlanság. Mikor teccett törit tanulni?

Szép volna, ha az írás igaz lenne, de sajnos nem igaz. A mi ezeréves tradíciónk szerintem a sumákolás, meg a korrupt kiskapukeresgetés. Az én verzióm szerint éppen ezért döntött úgy a Művelt Európa Augsburg után, hogy jók lesznek ezek a fiúk oda a határra. Ágyúgolyótölteléknek, vagy tranzitországnak, attól függ milyen a háborús helyzet. Mi megszívtuk az évszázadokat, ők meg a mi árnyékunkban szépen felfejlődtek nyugati demokráciának.

Tranzitország, én így szeretlek!

tundrazuzmo (törölt) 2010.08.20. 18:52:14

@tolsztoj: Mit offolsz? Viszket a kezed? Idézzek neked jobbikost? Az is akkora paraszt mint a szlovák anyázók, meg mint az, aki ezeket idekopizza.

Tudod, hány olyan szlovákot ismerek, aki a nyelvtörvényt ugyanúgy baromságnak tartja, mint én? Rengeteget. Semmi bajom a szlovák barátaimmal, nem hagyom, hogy politikai szerencselovagok egymásnak uszítsanak bennünket.

DR.version · http://m-12.blog.hu 2010.08.20. 18:59:05

"A mi ezeréves tradíciónk szerintem a sumákolás, meg a korrupt kiskapukeresgetés"

ez tudod mert van igy ? , mert a magyar egy genetikai hulladek, ugyanis a normalisakat az istvanotok kiirtotta
ha most jonne valaki aki odin isten magsztalasara kenyszeritene titeket, ki melle allnatok?
maradok koppany hive o magyar

TexMex 2010.08.20. 19:00:09

A szerző matematikus, ne bántsátok, honnan értene a történelemhez? Ez egy hobbicikk, kezeljétek ennek megfelelően.

Leslieke 2010.08.20. 19:07:38

Szlovákia? Mi az??

KOR:18év,
KIRÁLYOK SZÁMA:0,
HADVEZÉREK SZÁMA:0,
GYŐZTES CSATÁK SZÁMA:0,
TERÜLET:rabolva,
CÍMER:lopott,
HIMNUSZ: elcsalva.

Ahol ennyit csak tudnak felmutatni, azok ne ugassanak!

nakara 2010.08.20. 19:13:37

Egyrészről a magyarok részesei voltak a sztyeppei civilizáció kialakításának és nem átvevői. A magyarok ugyanis nem finnugorok hanem szkíta-hunok.
A hétmagyar ti. egy hun törzsi föderációnak a neve.
Másodsorban az avarok, besenyők és jászok a legközelebbi rokonaink voltak és magyarral rokon nyelvet beszéltek.
Harmadsorban a KM-i magyar állam a hun és avar birodalmak jogutódja, ezzel ellentétes a beilleszkedésünk a Nyugati civilizációs körbe. A magyarság emiatt saját vérei ellen lett felhasználva, köszönhetően a nemzetünk egyik legnagyobb hóhérának és ősi civilizációnk elpusztítójának a szentként tisztelt Istvánnak köszönhetően.
A szlovák kérdéskörhöz csak annyit:halál a megszállókra!

EnTeO 2010.08.20. 19:14:16

Kentaur67-nél a pont... A szerzőnek meg üzenjük, hogy lehet ám úgy is büszkének lenni magyarságunkra, hogy nem hordunk össze hetet-havat.

DR.version · http://m-12.blog.hu 2010.08.20. 19:18:03

@nakara:

" A magyarság emiatt saját vérei ellen lett felhasználva, köszönhetően a nemzetünk egyik legnagyobb hóhérának és ősi civilizációnk elpusztítójának a szentként tisztelt Istvánnak köszönhetően."

je egy ertelmes ember :), aki gondolkozik ahelyett hogy a bemagolt faszsagokat fujja

OrbanWinetou 2010.08.20. 19:18:44

@tundrazuzmo: Nem volt "művelt" európa.
Ami maradt a székely-magyar rovásból (tudom, szerinted romány) az egyértelművé teszi, hogy mi írástudó nép voltunk és nem is "egy" nép hanem mai fogalmakkal államszövetség.

Persze attól még az olyan balfaszok mint te nyivákolhatnak, hogy hjajajajjj milyen rettenetes hülyék vagyunk és voltunk de a helyzet az, hogy a megbízható nyugati szerzetesek szép kis negatív kampányt folytattak ellenünk.

Szomorú vagyok, hogy már megint ezt a finnugorkodó dogmát kell olvasnom. Fele igaz lenne is kész csoda lenne.

Hogy lehet az őseid-őseink kultúráját úgy meghatározni, hogy "nyelvrokonainkhoz képest"?

Nincsenek is bizonyított nyelvrokonaik, mind egyoldalú körkörös hivatkozásokra építő fantazmagória. Csupa hozzá nem értő és elfogult emberek találmánya.

Ajánlom Mario Alinei professzor munkáit.
Vagy Hideo Matsumoto osakai prof. genetikai kutatásainak eredményeit, ezek alapján bizony-bizony nagyon is régi középeurópai gyökerekkel rendelkezünk ami nem változik meg csak úgy keveredéssel egyik századról a másikra. Jól nyomonkövethető.

Szóval a magyar őstörténettel az a gond, hogy mindenki kurva okosnak képzeli magát pedig az ismeretei egyoldalúak és sekélyesek.

Pontosabban: csak a finnugor dogmát ismerik (aminek semmi köze a genetikai, kulturális, zenei és egyéb kutatásokhoz, mert azokat módszeresen kifelejtették) és az alapján akarnak messzemenő következtetéseket levonni.

Sokkal bonyolultabb a képlet, de aki más elmélettel áll elő azt az ilyen félművelt emberek csak kigúnyolják.

Na és ott a másik front, az olyan mély-magyarok mint grespik és a hülye marslakó-elméleteik.

Hja és ahogy olvasom a harmadik front az olyan mesterségesen kreált "országok" akiktől nagyapám vagy még én is öregebb vagyok.
(még jó, hogy Eu-val fizetnek, mert folyton kísértésbe esik az ember, hogy cseh-korona, magyar-korona vagy osztrák-korona a fizetőeszköz)

DR.version · http://m-12.blog.hu 2010.08.20. 19:23:38

hehe , gyorsan le is kapartak az indexrol, szolasszabadsag is csak a meseben letezik :D

tistedur 2010.08.20. 19:24:25

@nakara: én örülök annak, hogy végül kiderül, a magyar indoeurópai nyelvcsaládhoz való tartozása-ha már a jászok is rokonaink :) ha már ennyire otthon vagy a támában megadhatnád, hogy hol lehetne utánanézni azoknak a hosszabb szkíta, hun, besenyő és jász nyelvű szövegeknek amik bizonyítják, hogy a magyarral rokon nyelvet beszéltek...

alternat 2010.08.20. 19:33:58

Mikor elolvatam, éreztem, hogy jó pár katakternyit kell hozzá írnom!
Elolvasztam a hszeket és, nincs mit hozzá írnom!

Talán ezt a szövegből vett idézetet kommentelem.

"Mindezek alapján, bár István király átalakításai bizonyosan fájdalmasak voltak, -- IGEN FÁJDALMASAK!

de mai szemel nézve szükségszerű és jó döntéseknek látszanak." -- NEM A MAI SZEMMEL IS SZÜKSÉGTELEN ÉS HIBÁS DÖNTÉS VOLT!

yaffa · http://www.yaffa.blog.hu 2010.08.20. 19:34:32

nem olvastam végig a kommenteket, lehet, hogy volt már, amit hozzátennék:
A finnek nem a magyarok rokonai a legújabb genetikai kutatások szerint. A finnek balti szlávok, akik felvándoroltak és elfoglalták a lappoktól a földjüket és mellékesen átvették a nyelvüket is....
Tehát csak nyelvrokonok. Persze ez a magyarok esetében is lehetséges szcenárió, mert genetikailag a koreaiak és a japánok a magyarok legközelebbi rokonai :)

alternat 2010.08.20. 19:36:17

@IGe: Állítsunk köztéri szobrot Kádár Jánosnak.

rkazinczy 2010.08.20. 19:40:55

Nagyon tetszett. Jo cikk. Koszonom!

tistedur 2010.08.20. 19:44:43

@yaffa: ugye most csak viccelsz?

DR.version · http://m-12.blog.hu 2010.08.20. 19:52:28

szerintem ez tok egyszeru, a magyarok europaiak voltak , csak a romaiak eluldoztek oket ,igy keletre vandoroltak, , ezert kellett a kinai falat is felepiteni , a magyarok mindig is agresszivak voltak , plane amig istvan ki nem irtotta a magasabbrendu reteget
aztan mikor a romaiak bebuktak visszajottek,
nincs itt semmi misztikus dolog , csak logika

OrbanWinetou 2010.08.20. 20:00:04

@tistedur: nem, valóban rokonaink - genetiaki alapon.

Egyébként a hun és egyéb szövegenek fában néha kőben van nyoma.
Azt pedig módszeresen pusztították, ha nem a kereszténység terjesztése végett akkor simán a természet erői.

De pl. itt egy nagyon szép etruszk ballada Itáliából, így keress rá: perugiai határkő.

www.google.hu/url?sa=t&source=web&cd=2&ved=0CBkQFjAB&url=http%3A%2F%2Fxoomer.virgilio.it%2Fbellelettere2%2Fperugiaihatarko.pdf&ei=z79uTOzMNqGTOKW0jLEL&usg=AFQjCNEemM4pbsHr137zw313FyKuwSS5PA&sig2=Ax9alrG1z8ut3i4dzAoS6g

A története az, hogy nem tudták lefordítani ezt a hun-magyar rováshoz kísértetiesen hasonló szöveget. Aztán az egyik rovásszakértőnk lefordította. Kicsit régies ugyan de még így is érthető. Egy szép ballada, archaikus magyar nyelven(!)

de tényleg ez csak egy aprócska dolog a sok közül, amit a finnugorok nem ismernek de ha igen, következetesen hallgatnak róla.

Tényleg, ha többet akartok tudni, olvasni kell Alinei prof munkáit és nem szabad elhinni semmit, keresni kell bizonyítékokat, mert vannak szép számmal, pl. Bíborban Született Konstantin krónikáiban.
(Következetesen és egyértelműen írja, hogy Magyarok = Hunok. De a hunokat is említik Tirk vagy Turk vagy Türkökként is a korabeli Római gazdasági feljegyzésekben, számadásokban)

==T== 2010.08.20. 20:13:33

Ezzel a befogadó ország/egynyelvű ország dologgal vitatkoznék. Tudtommal történélszek szerint ez nem más népek befogadására, hanem a más nemzetek beli főnemesekkel való házasodásra vonatkozott.

Ami a befogadás dolgot illeti, a jászok/kunok óta egyetlen komolyabb létszámban ideérkezett népcsoportot sem tudtunk beolvasztani. Szóval ez a dolog nem volt nyerő.

AdamK 2010.08.20. 20:16:43

T. Szerző!

Idézek: "Magyarország különleges ország. Egyedi. Egyedi nyelvében és kulturális örökségében. Az egyetlen egyértelműen sztyeppei hagyományokkal rendelkező európai ország. (Bulgáriát nagyon erős szláv hatás érte.)"

Jó lenne tudni, hogy melyek azok a sztyeppei hagyományok, amelyek ma Magyarországon élnek. Továbbá ez a bolgár dolog is érdekes, a továbbiakkal együtt.

Megint idézek:

" A Csíki-medencétől keletre már csak elvétve vannak katolikus vagy protestáns templomok. És ha vannak, akkor is főként magyar migrációhoz köthetők."

Ez a két állítás lényegében egy bekezdésben van. Azt a látszatot kelti, mintha a ha a sztyeppei hagyomány összefüggne a katolicizmussal, pláne a protestantizmussal.

Tulajdonképpen mikor kellett a szteppén élni ahhoz, hogy valaki sztyeppei népnek számítson? Nekem úgy tűnik, az ukránok hosszabb ideje élnek a sztyeppén, mint amennyit ott a magyarok eltöltöttek. Ez nem számít?

_Toto_ 2010.08.20. 20:21:02

Miért vagyunk a nyugati kereszténység legkeletibb tagja? Ez a cím a lengyeleket illeti meg. Még az eltolt Lengyelország is keletebbre található, mint mi. Ha pedig a történelmi Lengyelországot vesszük, akkor Lvov-al egyértelműen ők voltak a legkeletibb rómkat állam.

tistedur 2010.08.20. 20:39:19

@OrbanWinetou: konstantin a magyarokról azt írja, hogy turkoi. a rómaiak a hunokat szkíthának nevezik és néha hunnak, türknek soha, legalábbis egykorú forrásra kiváncsi lennék.
szkítának nevezték az avarokat, magyarokat, törököket sőt a mongolokat is ezeknek az elnevezéseknek nem is mindig van köze az adott nép nevéhez, sok esetben egyszerű történetírói toposz.
a magyar-koreia-japán genetikai rokonság érdekes, mert nem nagyon van.egyáltalán milyen rokonságra gondolsz? mitokondriális dns vagy y haplocsoport rokonságára?

nakara 2010.08.20. 20:41:38

@tistedur: miért is lennének indoeurópaiak a jászok? Ha a kaukázusi oszétekre gondolsz, felejtsd is el, hiszen ők nem jászok eredetileg, hanem főként a kaukázusi iron népnek az utódai, akiket a középkor során leigázott egy kis szémú, jász eredetű katonai elit, akik aztán nyelvileg beolvadtak a többségbe, de közben a jász(ász) elnevezést adták a hegyi népnek. Egyébként némileg hasonló folyamat zajlott le a KM-ben, ahol a viszonylag kis létszámú Hétmagyar(történelmi demográfusok szerint szerint 80-100 ezer fő) nagytömegű magyar(szkíta) nyelvű népességet találtak(tört.dem. szerint 1.2-1.5 millió fő) találtak. a hódítók nevüket adták a meghódítottaknak. Hogy egy régebbi példát is hozzak:
"Az összes íjfeszítő népeket egy családban egyesítettem, s ezek most mind hunok"

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.08.20. 20:44:22

Hát igen, tudtak valamit az ősmagyarok, ami azóta már nincs meg.
Mondjuk ha lehetne, akkor beérném én a refrmkor pár emberének a szellemiségével is, lenne itt rend és fellendülés.

tistedur 2010.08.20. 21:09:08

@nakara: szóval akkor a magyarországi jász szójegyzék az indoeurópai nyelvet beszélő iron nép nyelvén van? akiket meghódított a jász népesség a középkorban? és akkor ennek a hódító jász népnek a nyelvét milyen forrásokból ismerjük? honnan tudjuk, hogy rokona a magyarnak? ugyanez vonatkozik a hun és a szkíta nyelvre is? hol vannak a szkíta és hun nyelvű források?

nakara 2010.08.20. 21:14:48

A magyarországi jász szójegyzék a pilisi jászfaluból származik. Ha a jászok nem magyar(szkíta) nyelvűek voltak miért magyarul adták a településeik neveit?

hun nyelvről:hunhadakne.com/pdfs/PetoImreHunnyelvitanulmanyok.pdf

nakara 2010.08.20. 21:20:23

Talán az sem véletlen huogy Ucsilratu(lehet h a nevét nem jól irom) kinai hunológus is a magyart tanulmányozza.

tistedur 2010.08.20. 21:26:02

@nakara: pilisjászfalu magyar név, mint bodrogolaszi :) vagy mint buda . az hogy budát az itt élő németek ofennnek hívták az egy dolog. olaszit valószínűleg az ott élő vallonok nem olaszinak hívták, de ez a név nem maradt fenn. ha a jászok magyar nyelvűek voltak, akkor milyen népé az a szójegyzék? vagy ezek a jászok nem azok a jászok?

tolsztoj 2010.08.20. 21:28:19

@tundrazuzmo:

Sajnos nem tudod , hogy miről beszélsz, annyira nem tudod, hogy elsírnád magad, mennyire tudatlan vagy - de hát fiacskám láthatóan nagyon fiatal vagy , és az itteni dolgokról dunsztod sincs, azt meséld a nagymamádnak, hogy rengeteg szlovák barátod van - mennyi: 2 - 3? - na ezek aztán már mérvadók - én itt lakom apus, úgyhogy gondolom már korodnál fogva is pimaszság tőled, hogy ki akarsz oktatni olyan dolgokról, amikről nyilvánvalóan nem tudsz semmit.
Egy kis szerénység, és jóval több tudás, és objektivitás nem ártan - azt amit én közöltem pontosan mutatja a szlovák társadalom legnagyobb részének a gondolkodását - ha te azt hiszed, hogy ez másképp van - az a te dolgod - de ismered a strucc és az oroszlán esetét - nehogy úgy járj mint az a strucc....

nakara 2010.08.20. 21:38:31

A magyar besenyő jász rokonsághoz:
"A kazárok s az alánok szomszédságában, köztük s a Nyugat között elter
ülő vidékeken négy török nemzet él, akik leszármazásukat egyetlen őstől
eredeztetik. Ezek részben nomádok, részben földművelők; nagy a tekintélyük
és bátorságuk; e nemzetek mindegyikének külön királya van. Mindegyikük országának kiterjedése több napi járóföldet tesz ki; egy részüknek az országai
a Fekete-tenger mentén terülnek el, támadó hadjárataik egészen Rómáig, sőt
a Spanyolországgal szomszédos területekig érnek, diadalmaskodva az ott élő
nemzetek fölött. Ezek s a kazárok királya között egyesség van, hasonlóan az
alánok fejedelmével. Szállásaik a kazárok vidékeihez csatlakoznak. Közülük
az első nemzetség neve y.g.n  ( vagy yagni ill. bagni). Ezzel egy másik szomszédos, amelyet úgy hívnak: basgird ( vagy bas§irt), ennek közelében más
nép lakik, melynek neve baganak ez e népek közül a legvitézebb végül
ez utóbbi szomszédságában megint másik nemzet lakik, melyet úgy neveznek:
nukarda ( vagy bukarda). Királyaik nomádok."
Yagni=jász
Basgird=magyar
Baganak=besenyő
nukarda=onogor/avar-székely
Miután a X.szd elején, más szóba jöhető nép nincs a térségben ezért ezt el kell fogadni. Az meg külön mulatságos a hivatalos történelemfelfogásban, hogy ha a magyarok párszáz éve a kaukázus előterében és a kelet eu-i pusztán éltek(ami ismét bizonyítottnak tekinthető) hogyan származtathatták magukat közös őstől oolyan népekkel akiknek még a nyelvét sem értették. A közös őstől való eredeteztetést egyébként József kazár kagán és joszef ben gorion kordovai zsidó tudós közötti levelezés is megerősítti.

A nép fia 2010.08.20. 21:41:35

Úgy tudtam, a jász (ász, asz) nép Észak-kelet iráni származású, és a letelepedésükkor is iráni (perzsa) nyelven beszéltek. Ezt nem csupán a töriblogról olvastam, hanem más történész is megerősítette. Nem vagyok nyelvész, és fogalmam sincs, hogy pontosan miket, de több tucat szót vett át a magyar nyelv a jászoktól. Lehet, úgy tűnik, hogy ez a vesszőparipám, de tudtommal a "j" itt is egy szláv eredetű ejtéskönnyítő hangzó.

OrbanWinetou 2010.08.20. 21:44:44

@tistedur: jaja, van a római hivatkozásokban sajnos nagyon sok ellentmondás. Ezért jobbak a bizánci feljegyzés - szerintem.
Kevésbé elfogultak. A probléma csak az, hogy görög nyelven és nem latinul íródtak így a nyugati történetírásból szinte mellőzték is.
(Meg a kemény versengés miatt bizánc és róma között.)

Illetve vannak még ókori római gazdasági feljegyzések (adó fizetés, légiók zsoldjai) amiből lehet következtetni sok mindenre, mert céljánál fogva elfogulatlan, szemben a történetírókkal.

Mensikov 2010.08.20. 21:51:40

@version:
Na ja még jó, hogy Szent Isván király korában nem volt szdsz...a nemzet megtartó ereje az egyház volt. Lásd Lengyelország. Nekik jobban sikerül...

tistedur 2010.08.20. 21:57:56

@nakara: azok a basgirdok nem a baskírok véletlenül?

Antifaszok Réme 2010.08.20. 21:58:20

Nem döntött jól. Monnyon le...!

Ha Koppány lett volna az ország vezetője - az idősebb rokon jogán - nem irtatik ki a magyarság egyharmada polgárháborúban, és un. "pogánylázadások"-ban, ahogy sajnos az megtörtént....

Nem jönnek be idegen papok és lovagok, nem épüli ki nyugati mintára jobbágyság, hanem ismét a magyarok nyílaitól rettegett volna Júrópa. (Ahogyan feudális rendszer nélkül még 2 évszázaddal később, pusztai harcmodorral a mongoloknak is sikerült leigázni a világot, és az eddig ismert legnagyobb birodalmat hozták létre a világon)

1242-ben nem lett volna tatárjárás, a testvéri keleti népet szépen átengedtük volna Nyugatra. 1526-ban ugyanez történt volna a testvéri török néppel, nem lett volna Mohács sem. Így nem jöttek volna be oláhok, rácok, stb. a kiirtott magyar falvakba, területekre. Nem lett volna Trianon sem.

Mára pedig boldogan élnénk háromszor akkora országban és háromszor annyian magyarokként, mint ma....

Ez természetesen egy provokatív írás akart lenni aug. 20-ra.

tistedur 2010.08.20. 22:01:02

@A nép fia: az biztos, hogy a magyarországi jászok egy indoeurópai nyelvet beszéltek, aminek a legközelebbi rokona a jelenlegi oszét nyelv :)

DR.version · http://m-12.blog.hu 2010.08.20. 22:05:08

@Mensikov: a magyaroknak volt sajat vallasa, a keresztenyseg az nem az
a fel orszagot kiirtottak hogy ez megvaltozzon
ha te ezt erdemnek veszed lelked rajta

ajanlom figyelmedbe a 'A magyar okor" cimu konyvet

www.magyarmenedek.com/products/1262/A_magyar_okor_2__-_Mesterhazy_Zsolt.htm

nakara 2010.08.20. 22:05:37

@A nép fia: rosszul tudtad.
Amikor a hunok 174-ben vereséget mértek a jüe-csi (tohár) népre, azok az elvándorlás mellett döntöttek. Kr.e 130 körül érték el közép ázsiát kis híjján a pártus birodalmat is megdöntő vándorlás népei:
-Jászok
-besenyők
-tohárok
-Szaka Urak
Fent nevezett törzsi szövetségek meghóditották egész É-Indiát afganisztántól Biharig, és megszervezték a Kusán birodalmat. Egyes csoportjaik a kr.u évtizedekben elérték a KM-t.(Jászok=jazigok). Már a kr. előtti évtizedekben megjelenik indiai érméken a Kagán és Uralkodó címek.
Magterületükön, Szogdiában a letelepültek indo-iráni nyelve mellett folyamatosan kimutatható egy ragozó nyelv jelenléte is. Éppen hogy a jászok iráni nyelvűségére nincsen semmilyen bizonyíték

nakara 2010.08.20. 22:09:43

@tistedur:
Carpini XIII.századi szerzetes-utazó szerint a baskírok magyarul beszéltek. Az arab szerzők a magyarokat baskíroknak nevezték.
Nem a pilisben egykor volt Jászfalu lakói beszéltek indoeurópai nyelvet s nem a jászságiak.

nakara 2010.08.20. 22:12:00

@version: ugy látom nem csak én gondolkodom:-D

nakara 2010.08.20. 22:12:53

@version:
ugy látom más is gondolkodik:-D

tistedur 2010.08.20. 22:46:14

@nakara: a tokhárok indoeurópai nyelvet beszéltek , a szakák is
a jászokhoz köthető az a bizonyos magyarországi jász szójegyzék: ez is indoeurópai.

Mr. Acid 2010.08.21. 00:07:09

Jesszusom, mennyi alternatív arc. Azt se tudják mit beszélnek, de rendületlenül nyomják. Srácok, nem inkább a kvantumfizika témakörében kellene hasonló elánnal ilyen okosságokat alkotnotok?

PedroParamo 2010.08.21. 00:48:08

"A magyar nép nyelvrokonai közül *elsőként* ül lóra és szekérre, készít vaseszközöket, tér át a nomád vagy félnomád állattartó életvitelre."

"A hunoknak, avaroknak, besenyőknek, kunoknak, úzoknak pedig hiába volt nemritkán a történelmi Magyarország méretét sokszorosan meghaladó birodalmuk és katonai erejük, ma már *azt sem tudjuk legtöbbjük esetében, hogy milyen nyelvcsaládba tartozó nyelvet beszéltek.*"

Nekem nem szakterületem a történelem, de itt némi ellentmondást látok. Ami persze teljesen független az egész cikk mondanivalójától (első vagy sokadik), csak szőrözés...

dzsugasvili 2010.08.21. 01:40:02

Hát igen, érdekes kérdés, hogy mi lett volna, ha. Ami biztos, hogy az erőszakos áttérítés miatt sokan meghaltak nagyon, és elvesztek a saját hagyományaink, saját kultúránk legnagyobb része. A nagy nyugati benyalás eredményeként meg ugyanúgy megtámadtak a németek 20 évvel a koronázás után, mintha mi se történt volna. A támadást mellesleg fel se vettük, tehát a "különben minket is lesepernek a Föld színéről, mint a hunokat meg avarokat" szöveg eléggé sántít. Az igazság az, hogy a Német-római Birodalom neve jól hangzik, de az is csak egy széttagolt fantomállam volt még csak 1000 körül, és igazán komoly erőt sokáig nem tudott még összehozni. Sőt 1077-ben már a pápa is komoly ellenfélnek bizonyult a császár számára. István korában még csak egy fiatal szerveződés volt, nagyon heterogén lakossággal. Szerintem az áttérítésnek inkább személyes haszonvágy lehetett az oka (pl. jöttek német lovag segítők Istvánhoz a térítésért cserébe nyugatról, velük is győzte le aztán Koppányt). Ha kulturális célja lett volna a keresztény térítésnek, akkor Bizánchoz kellett volna törleszkedni, hiszen a lepusztult nyugattal szemben au éppen reneszánszát élő görög császárság volt a kultúra fellegvára akkoriban. Legalábbis errefelé. Tehát én annyira azért nem lennék elájulva aug. 20-tól, bár a későbbi 1000 év (legtöbbször tragikus) politikája tényleg akkor alapozódott meg.

nakara 2010.08.21. 07:29:26

@tistedur:
Semmi bizonyíték nincs a tohárok és szakák indoeurópai nyelvére. Anno a 19. században 6(!) szó alapján minősítették a szkíta nyelvet indo-iránivá, teljesen alaptalanul.

tistedur 2010.08.21. 09:45:44

@nakara: leszámítva a tokhár és szaka nyelven írt szövegeket.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2010.08.21. 10:45:51

"Bulgáriát nagyon erős szláv hatás érte"

Hát azért a magyarságot is...

greybull 2010.08.21. 11:23:31

Ott kezdem, hogy ma már szó szerint fizikai rosszullétet érzek nagy nemzeti ünnepeink közeledtével. Nem a nemzeti ünnepeinkkel van bajom, hanem attól ami ezeket megelőzően elkezd áradni a médiumokból/médiákból. Már lassan csont sincs, amit lerágni lehetne róluk.
A cikk érdekes, bár az ugor alapvetés nem tetszik. Nem mintha szégyellném a rokonságot - annál nagyobb a magyarok teljesítménye, hogy mire jutottunk a máig látszó - irtózatosan elmaradott - kezdéshez képest, úgyhogy tőlem lehetünk nyelvrokonok. A gondom az, hogy egy olyan nyelvi korszakra vezetődik vissza ez a rokonság, amely korban az akkori - ős - nyelv állapota még valószínűleg olyan primitív volt, hogy abból a nyelvből az ÖSSZES ragozó-toldalékoló nyelv rokonsága levezethető lenne.
Egyébként hogy mindenkit megnyugtassak a maya nyelv is abszolút rokon, még birtokjelet is használnak és vígan ragoznak és toldalékolnak, na. Ja és pont olyan népi motívumokat használnak, mint a kalocsai hímzés! (Húha, magyar-maya rokonság?! azt hiszem nem zárható ki....)
A FŐ GONDOM ezzel az István-királyozással az, hogy az eredmény minősíti a szándékot-gondolkodás jellemzi. Retrospektíve azt mondja a cikk írója is, hogy mivel ma vannak magyarok és országuk, tehát a kiinduló döntés is helyes, erkölcsös és jó volt. Ez matematikai logikai szempontból lehet akár helyes is. Történelmi szempontból azonban nem feltétlenül.
Kicsit olyan ez, mintha arról gondolkodnánk, hogy ha annak idején az anyám nem az apámmal találkozott volna, akkor ÉN most milyen lennék?
A válasz, hogy az nem ÉN lennék.
Ha István nem úgy dönt, ahogy - amúgy simán puccsista, és az akkori törvények és szokások elárulója volt, kb.egy X.századi Fletó - akkor lehet, hogy pár évtizeden belül, vagy elszlávosodunk, vagy elnémetesedünk - és? sag schon! - akkor most ezeket a sorokat, vagy valamilyen szláv nyelven, vagy németül rovom.
Ezzel nem becsülöm le azt a csodálatos aranykalitkát, amibe a magyar nyelv mindnyájunkat úgy bezár, hogy alig tudunk megtanulni más nyelvet (két felsőfokú nyelvvizsgám van amúgy, angol és orosz, de iszonyat, mit szenvedtem értük...), de ha nem így alakul a történelmünk, akkor sem lenne semmi gond. Maximum megvalósult volna Churchill álma, hogy a II.vh. végével Bajorország, Ausztria és Magyarország egy államszövetség lett volna - és lehet, hogy most nem egy Lacetti állna a lakásom előtt, hanem Merdzsó, meg a szomszédomnak is, meg a többieknek is...
Az egész irgalmatlanul elbaszott történelmünk amúgy egy kurva nagy sikertörténet, azaz: SIKERTÖRTÉNET!!!! - pont a mérhetetlen elkúrtság ("nem kicsit: nagyon!") ellenére.
Ez azt is jelenti, hogy ebből a szempontból kéne magunkról gondolkodni, a jelenlegi iszonyatosan deprimáló Himnuszt pedig szépen nyugdíjba küldeni és megtenni új Himnusznak a "Fel, fel vitézek a csatára..." kezdetű nótát (Inkább: Föl, föl-t mondanék, annyira mekeg a sok e-hangtól a magyar nyelv).
István királyt meg hagyni ott ahol van. Ügyes faszi volt, aki a családjának megszerezte a hatalmat, de rá is igaz a mondás: Ebül szerzett jószág ebül vész el! Imre fia kihalt, és az István által kiirtani tervezett Árpád-ág lett az Árpád-ház alapítója! Ez volt a történelmi igazságtétel, Abszolút jogosan!

2010.08.21. 13:03:00

Fene tudja, jól döntött-e akkor István. Igaz, hogy megteremtett egy ezer éven át időben folytonos kultúrát, de ugyanakkor ezzel a kierőszakolt folytonossággal kiszolgáltatta a kultúra alapjául szolgáló erényeket az idő romboló hatásának.

Talán a többi pusztai nép jobban értette a változó idő természetét és tudatában volt annak, hogy ugyanúgy, ahogy az emberek, a népek is jönnek-mennek, felemelkednek és elbuknak és ami igazából fontos, az maga az erény, amire ha vigyáznak ismét megjelenik valamikor az időben, függetlenül attól, hogy ők mint nép akkor léteznek-e vagy sem.

kodó tamás 2010.08.21. 18:40:28

@tolsztoj: a közösség tudat, nemzeti szinten is lényeges
a racionális változata: nacionalizmus
az érzelmi: patriotizmus
mi milyen jók vagyunk...
(a más kárára gyakorlása pedig a sovinizmus, pl ők milyen alják...)

ennyiben a fidesszel én is közös nevezőn vagyok,
csak anyni a különbség, hogy én komolyan is gondolom, amit mondok...
a pártok csak az elvek szintjén maradnak,
a gyakorlatban csak saját érdekük számít...
bort isznak és vizet prédikálnak

kodó tamás 2010.08.21. 18:57:15

Kedves Németh Endre!
Ha 3 váltópontot ad meg (államalapítás, Mohács és rendszerváltás), akkor 4 korszakot jelöl ki. De ebben a bizonytalanságát rögtön jelzi is azzal, hogy a negyediket nem nevezi meg. Ez utóbbi verzióval értek egyet, szerintem sem váltópont a rendszerváltás. Persze ezt majd az utókor elemezgeti ezer év múlva. Mellesleg a mohácsi pontot sem érzem markáns változásnak.
Maximálisan egyet értek az államalapítás gyökeres fordulatnak tekintésével (azaz az említett „ellenverzió” híve vagyok). A kereszténység „beengedése” nagy döntés volt. Igen, de ezt (szinte) mindenki tudja… Hasonló döntés az EU. De az hogy jó volt-e, vagy rossz? Ezzel nem értelmes foglalkozni. A történelem tanáraim állandóan azt hajtogatták: a történelemben nincsen” mi lett volna ha…”, az már spekuláció. Semmiben nem visz előre. Egy ilyen hosszú sakkjátszmát végig spekulálni milliószor billió verzióval…
Szóval az írás „evidenciákat” fogalmaz meg és spekulációkat tesz hozzá.
Kifejezetten nem értek egyet a rendszerváltozás bármilyen történelmi távlatba helyezésével, mert szerintem:
- államformát nem váltottunk (népköztársaságból elhagytuk a népet, de ilyen váltás volt sok „időközben” is
- elitet nem váltottunk (párttitkárok gyerekei, kisz titkárok kora)
- külső befolyási övezet határ sem feltétlen ment át rajtunk, különösen annak fényében értelmetlen még erről beszélni, hogy az orosz befolyás pont újra kezd erősödni, ahogyan a gazdasági poziciókat visszaszerzik és a belső „rendet” megteremtik
- egyedül gazdálkodási formát váltottunk, de ez jogilag mindössze a leváltott párt programjának elfelejtését jelenti logikusan (MSZMP-szocializmus) az ún. „rendszerváltozás”
De azért a cikk ünnepi gondolat indítónak jó volt. A kommentek nagyon színvonalasak. Jó pár órát elgondolkodhat az ember a múlt tükrében a jövőjén és így eligazodik a jelenében.
Két nagy kérdés marad:
- magyarok és a vallás (az elkopott, épp a kettős hatalom hiánya miatti „lakáj egyház” problémája)
- az elitcserének van-e vértelen formája.

kodó tamás 2010.08.21. 19:10:42

Szent István intelmei Imre herceghez:
"Hallgass, fiam, atyád intelmére,
s ne vedd semmibe anyád tanítását!...
[Hallgasd hát meg, fiam, fogadd el szavaimat,]
akkor nagy lesz száma élted éveinek."

Kérdés Imre herceg miért volt rövid életű. Mert meghallgatta István intelmeit , vagy mert nem? Az első esetben nekünk is óvatosnak kell lennünk…

Tanulság: adj gyakorlatiasabb tanácsot utódodnak, mint pl: hogyan kell megelőzni a vadkan baleseteket, vagy védekezni más rád leselkedő „vadállatok” ellen.

HaKohen 2010.08.22. 12:11:01

@greybull:

"...megtenni új Himnusznak a "Fel, fel vitézek a csatára..." kezdetű nótát (Inkább: Föl, föl-t mondanék, annyira mekeg a sok e-hangtól a magyar nyelv)."

Tök igazad van mekegés ügyben. Talán már Petőfi (avagy más jeles költőnk - nem emléxem pontosan) is kifogásolta.

Ezért alternatív javaslatom a tiedhez, ámde mekegéstelenítésednek megfelelően: "Föl, föl, ti rabjai a földnek..." Igaz, az a baj vele, hogy egyszer már volt állami himnusz. A Szovjetunióé, habár csak 1944-ig. De hátha...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.08.22. 12:54:23

Nem szeretem, amikor valaki a világot átalakítja, csakhogy beleférjen a világképébe. Ez a poszt ezt csinálja.

A finn államiság nem pár száz éves (,bár főleg import államiság). Az ne tévesszen meg, hogy az elmúlt 800 évet különböző megszállások alatt töltötték.

Azoknak a hunok, akikkel a kínaiak találkoztak, semmi közük azokhoz a hunokhoz, akik Európát látogatták.

A népmeséink, népzenéink mindössze pár százévesek, ezért az őstörténetre vonatkozólag nem hordoznak túl sok információt.

A sztyeppei civilizációról lószart nem tudunk. Ott minden puszta spekuláció.

"A dél-szibériai sztyeppéktől a Kárpát-medencéig tartó hosszú vándorlás állomásain új kulturális értékeket és új népcsoportokat integrált úgy magába, hogy közben megőrizte nyelvét, kulturális integritását, de teljes vagy részleges politikai önrendelkezését is."
Fogalmunk sincs arról, hogy milyen volt az a kultúra, ezért azt sem tudjuk, hogy megőrizte-e, vagy esetleg teljesen lecserélődött.

A hatalommegosztásról szóló rész is tele van wishful thinkinggel. Semmi tudatos nem volt benne, egyszerűen csak senki sem volt képes teljesen dominálni a másikat. Meg-meg próbálták, de nem sikerült. Az Aranybulla erre tökéletes példa. Nem "Intelmek szellemében szintén a kisebb hatalmi centrumok autonómiájának a megőrzését szolgálta", hanem egyszerűen a király támogatottsága megcsappant, pénze elment a háborúra és a nemesek sarokba szorították.
Ettől még, persze, praktikus a hatalommegosztás, de a modern változata a felvilágosodás eredménye, a középkori meg a körülményeké...

molaris 2010.08.23. 09:15:19

Üdv!
Nagyon régen nyilatkoztam meg itt!
Nem volt olyan, amiért érdemes lett volna, mert vagy leírták a véleményem, vagy eleve a cikk tükrözte azt.

Most viszont?- ekkora marhaságot még nem olvastam itt. Nem megyek végig tételesen, csak egyet emelek ki:
- nem Mohács a "határkő", az már következmény.
A határkő a Dózsa féle parasztlázadás, amikor szembe megy az ország az érdekeivel, egy ember érdeke miatt!
Hiába, a pápai triara csábító volt.
Tisztelettel.

küszküllö 2010.08.23. 10:24:22

Kedves karamel 1231,
tudom,nem helyes kommentárt kommentálni,de mert nagyon cuki vagy,megteszem.
Igazad van,mit ez akar gyenge fehér,én megenni öt.Mert valóban "etet az állam", és ti (tisztelet a kivételnek) készségesen meg is eszitek.Így lesztek egynyelvü,egyszokású,együgyü ország.Mellesleg ,a cikkröl mi a véleményed?

HaKohen 2010.08.24. 13:38:20

@Lord_Valdez:

"A sztyeppei civilizációról lószart nem tudunk. Ott minden puszta spekuláció."

Na ja! A sztyeppe (steppe, steppel, stoppol, sztyep, step, one step, charleston stb.) = puszta (jó, nem egészen, de azért mégis valami pusztaféle).

Akkor meg persze hogy puszta spekuláció.

küszküllö 2010.08.25. 16:46:25

@Lord_Valdez:
Felség,önnek bizonyára sokmindenben igaza van...Ami a magyar népzenét illeti,ott viszont megállnék egy pillanatra.Honnan veszi,hogy a "népzenéink mindössze pár százévesek"?Melyikre gondol?
Tisztelettel,egy érdemtelen alattvaló!

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.08.25. 20:23:27

@küszküllö:
Pontosabban nem tudjuk visszakövetni tovább, lehet, hogy régebbi, csak nem maradt fenn róla infó. Természetesen pusztán legjobb tudomásom szerint, de nem lévén konzi, nem vagyok tévedhetetlen.

küszküllö 2010.08.26. 12:18:08

@Lord_Valdez:
A magyar népzenét illetöen szerencsénk van,hiszen maga az anyag (eddig több mint 300 000 felgyüjtött dallam) az "infó".Hozzáértéssel "betüzve" többet olvashatunk ki belöle, mint némely írott dokumentumból.Különösebben értenie sem kell hozzá az érdeklödönek, elég elolvasnia a rendkívül gazdag tudományos szakirodalom egy kis töredékét.Néhány név a legismertebbek közül:
Vikár Béla,Lajtha László,Bartók Béla,Kodály Zoltán (A magyar népzene),Vargyas Lajos,Járdányi Pál,Szabolcsi Bence,Jagamas János,Pávai István,Juhász Zoltán,Kallós Zoltán,Domokos Pál Péter,Sárosi Bálint,Szomjas-Schiffert György (A finnugor zene vitája) stb. stb.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.08.26. 20:20:44

@küszküllö:
"A magyar népzenét illetöen szerencsénk van,hiszen maga az anyag (eddig több mint 300 000 felgyüjtött dallam) az "infó"."
Nem értek a néprajzhoz, de egy dal léte nem infó, az nem dokumentálja az eredetét. Nem mondom, ha mondjuk egy XV. századi írás leírta volna az adott dalszöveget az infó.
Oké, össze tudod hasonlítani más népek zenéjével, de még így is kevés az infó. Ha jól tudom leginkább a török mutatható ki, de erről nem szívesen vitatkoznék, mert tényleg nem értek hozzá.

küszküllö 2010.08.27. 10:59:54

@Lord_Valdez:
"...de egy dal léte nem infó,az nem dokumentálja az eredetét."
"...nem értek hozzá"-mondja ön.
Nos, ne is bocsátkozzunk zeneelméleti fejtegetésekbe,inkább vegyük kicsit bulvárosabbra.Mondjuk,hogy nem népzenéröl,hanem nyelvröl van szó.Ön szerint a nyelv-bár nem írja le konkrét módon önmagáról,hogy hol,mikor,hogyan született és milyen változásokon ment át-nem tartalmaz semmilyen "infót"erre nézve?Akkor hát mire való a(történeti) nyelvészet?Mind a zenének,mind a nyelvnek dallama,ritmusa,szerkezete,formája,hangkészlete,története van.Tehát törvényszerüségei vannak.Ennek vizsgálatához,megértéséhez kell a szaktudás.Leegyszerüsítve: van nyelvtudomány,és van zenetudomány...és-nagyon helyesen-, sok-sok vélemény.Mi több,van XV.századi dalszövegünk is böven.Annál is inkább,mivel"abban az idöben"nem csak a verseket,de még a híreket is énekelve,nem szavalva mondták.Szemléltetés képpen ajánlom szives figyelmébe a Balassa-Ortutay-féle "Történeti és vitézi énekek"-et.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.08.27. 18:53:53

@küszküllö:
Szerintem a népdal volátilisebb, mint a nyelv.

"Mi több,van XV.századi dalszövegünk is böven."
De vajon népdalok azok? Szerintem nem.

Elolvastam és nem mond ellent az állításomnak.
Különösen az alábbi mondat:
"Ugyanakkor nagyon jól megvilágítják a nép történeti tudatát, ismeretét, mely alig halad három-négy emberöltőnél messzebbre, így a személyek nevét, a pontos időrendet hiába is várjuk tőle."

küszküllö 2010.08.27. 21:18:54

@Lord_Valdez:

Remélem,Németh Endre és a kedves olvasók elnézik nekünk ezt a kitéröt.

Miért illékonyabb a népdal mint a nyelv?Ha így van,hogyan magyarázzuk meg pl. a hanti-magyar dallampárhuzamoka?És sorolhatnánk a példákat.De talán meggyözöbb,ha belelapoz Juhász Zoltán, "A magyar népzene eurázsiai kapcsolatainak vizsgálata mesterséges intelligenciák segítségével" címü tanulmányába.Ha nem tévedek, Németh Endre is erre hivatkozik.

Nem egészen.Félnépi,folklorizálódott dalokról van szó,de ez mit sem változtat a lényegen.Egyébként ez nem vélemény dolga,a zenetudomány foglalkozik vele.

És végül:ne mossuk össze a nép történeti tudatát,ismeretét az általa képviselt müveltséggel.Az "adatközlö" nem tudós,hanem tudás.Értékhordozó.Az már a szakember dolga,hogy mihez kezd vele.S ha az elözö párhuzam nem volt elég meggyözö, helyettesítsük be a nyelvet a régészettel.
De meggyözödésem,hogy a leghasznosabb az lenne,ha legalább a magyar népzene stílusrétegeit megismerné,rengeteg idöt megtakaríthatnánk vele.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.08.27. 22:15:09

@küszküllö:
Már megszokták. Sokkal értelmetlenebb diskurzusokat is remekül viselnek :)

Nem vonom kétségbe, hogy hordoz bizonyos ősi jellegzetességeket, de azt igen, hogy ebből különösebben mély őstörténeti következtetések lehetne levonni. A "félnépi, folklorizálódott" dalokból meg pláne.

Továbbra is csak azt vitatom, hogy történeti dokumentumnak tekinthetők-e a népdalok.

küszküllö 2010.08.29. 18:22:37

@Lord_Valdez:

Történeti dokumentum-e a sarki jégtakaró,egy tölgyfa vagy egy régi épület?
A magyar népdal,népzene sem dokumentum önmagában,nem ez a funkciója.De a kutató számára az lehet.Most nem a cigányzenéröl,az úgynevezett magyar nótáról beszélünk ugye-bár nyilván része a magyar dalkultúrának, ebböl is sokat kiolvashatunk-hanem az autentikus népdalról.Arról a népdalról mely kétségtelenül a magyar öskorban alakult ki.Ez a RÉGI STÍLUS. Hallott már a régi stílus stílusrétegeiröl? A siratóról, pentatóniáról,kvintváltásról,ereszkedö dallamvonalról,ütempáros gyerekjátékdalokról és népszokásdallamokról,regölésröl?Tudja,hogy mi a különbség régi stílus és új stílus között?Hát a népies müdalról?Hogy mikor,milyen történelmi korban alakultak ki?Ha nem,úgy önnek okvetlen el kell olvasnia a következöket: Járdányi Pál"Magyar népdaltípusok" I-II.,Bp. 1961;Vargyas Lajos,"Népdaltípusok eredete,idörendje";Kodály-Vargyas...stb.Fantasztikusan jókat tudnánk vitatkozni.Belekeverhetnénk az íreket,skótokat,sámikat,törököket,ujgurokat,mongolokat,kínaiakat söt, az amerikai indiánokat is.Beszélhetnénk pien hangról,dúr penta-vagy hexakordról,kadenciákról és katarzisokról.Az lenne ám az igazi...

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása