Kétharmad

Caracalla I 2010.04.13. 18:20

Schlagwortokban a következőkre lehetne használni a kétharmadot:

1, adatvédelem: az adatvédelmi törvényt két okból kell megváltoztatni: egyrészt nem hatékony; adataink védelmét ígéri, de nem képes azt teljesíteni, másrészt hiányoznak belőle az elmúlt 18 évre reagáló változások, azóta történt egy s más (internet), s így többek között versenyhátrány a magyar szolgáltatások számára.

2, alkotmány: az ideiglenes alkotmányunk olyanná vált mára, mint valami patchwork: folton folt.

3, bíróságok: a bírói kar nemcsak belterjes, de képtelen reagálni a saját problémáira; miközben a legtöbb esetben korrekten próbálkoznak ítélkezni a bíróink, a rendszerből teljességgel hiányzik mindenféle önkorrekciós mechanizmus.

4, önkormányzati reform: túl sok kicsi önkormányzatunk van, nem képesek érvényesíteni a közös érdekeinket, cserébe drágák. Nemcsak a képviselőkről van szó, hanem a hivatalokról is. Nem érdemel külön pontot az ehhez tartozó közigazgatási hivatal problémakör, de az sem orvosolható kétharmad nélkül.

5, átfogó közigazgatási reform: számos elem kétharmados jogszabályban van rögzítve, pl. az Országgyűléssel kapcsolatos részek vagy éppen az ÁSZ-ra vonatkozó rendelkezések.

6, mentelmi jog: kétharmad kell a mentelmi jog felfüggesztéséhez, hogy érdemben foglalkozni lehessen az elmúlt nyolc év pénzügyi és másmilyen bűncselekményeinek gyanúival.

7, médiatörvény: az ORTT jelen formájában nem vált be, a közmédiumok hülyeségekre költenek el nagyon sok pénzt.

8, a pártok gazdálkodásáról szóló törvény: ennek megváltozatása nélkül esélye sincs a korrupció elleni küzdelemnek.

9, állampolgárságról szóló törvény.

10, sztrájktörvény: hogy Gaskó a jövőben csak otthon sztrájkolhasson.

11, az államtitkokat, szolgálati titkokat szabályozó törvény: 1995-ös szemléletű, láthatóan nem vált be, olyannyira, hogy már a szolgálatok működését is akadályozza. Bírók szívesen használják nagyobb ítélkezési hibák eltüntetésére, ugyanígy a politikai ügyek elrejtésére mások.

12, jogalkotásról szóló törvény: hogy senki ne alkothasson érdemi hatásvizsgálat, költségszámítás és hatékonyságvizsgálat nélkül jogot.

13, választásokat és a népszavazást, népi kezdeményezést szabályozó törvények.

Ha bárkinek bármi eszébe jut még, szóljon a kommentek között. Én a lista felének-harmadának sikeres kipipálásával is elégedett lennék.

p.s.: Na tippeljük meg, melyik pont fájna igazán és egyedül az MSZP-nek. Segítek, m-mel kezdődik, entelmi jogra végződik.

p.s.2: Elég jól látható, hogy a kétharmados törvények nagy része felett már eljárt az idő. Azt lehet mondani, hogy mára kiüresedett, másképpen szétrohadt a nagyjából 1989-1995 között kialakult közjogi, intézményi rendszer. Példának itt van a választás: nem tudni, hogy szándékosan nem tettek semmit az extrém hosszú szavazási várakozási idők elkerülésére vagy csak simán annyira demoralizált és szétesett az egész banda, hogy nem érdekelte őket. Mindenesetre talán az állami szférában sem lenne célszerű a jövőben pénzt osztani a semmittevésre és az alkalmatlanságra. Az OVB ugyan mutogathat, de ez legalább részben az ő saruk, miközben elvileg ott értelmes emberek ülnek. Minden jel szerint leginkább a sajtospogácsáért.

p.s.3.: Mielőtt elindulna a riogatás a diktatúráról, szögezzük le (részletesen írom, hogy a Népszava szerkesztőségben is megértsék): Magyarország EU-s, ENSZ-es, WTO-s és más nemzetközi kötelezettségvállalásai kizárják, hogy pl. patrimoniális királyság vagy halálbüntetés legyen, kétharmad ide vagy oda. Ha nem is feltétlenül jogilag, de gyakorlatilag mindenképpen. Emellett az emberi jogok széles körét - pl. a vallásgyakorlás, szólásszabadság, stb. - is nemzetközi és uniós egyezmények szavatolják, nem utolsó sorban az EU-n belül jogi kötőerővel is rendelkező Alapvető Emberi Jogok Chartája.

p.s.4.: Nem utolsó sorban kétharmaddal nem lesz kire mutogatni. Muszáj lesz felmutatniuk valamit. Én úgy gondolom - illetve bízom benne - hogy a Fideszben megvan a szükséges potenciál ehhez. Mert őszintén szólva nem nagyon maradt más lehetőség.


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr511916284

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Fidesz a nyugdíjasoknál is megverte az MSZP-t 2010.04.14. 11:10:01

A fiatalok körében erős Jobbik az elmúlt 8, az LMP az elmúlt 4 hónapban szedte össze szimpatizánsait. A választás napján készített közvélemény-kutatás szerint sokan az utolsó pillanatban döntötték el, kire szavaznak.

Trackback: Nem azért mondom... 2010.04.13. 22:19:12

Sziasztok! Jól vagytok? Na azért! Kinek lett nyolc napon túl gyógyuló választási sérülése? :)) Második fordulósok figyelem! Bárhol, bármikor előfordulhat Viktor. Talpalni fog a kétharmad reményében. Ez csak a fociban szabálytalan

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

flort 2010.04.13. 23:39:00

"Muszáj lesz felmutatniuk valamit. Én úgy gondolom - illetve bízom benne - hogy a Fideszben megvan a szükséges potenciál ehhez. Mert őszintén szólva nem nagyon maradt más lehetőség."

Ez egy gyöngyszem. Te egy szurkoló vagy.

Egy klasszikus, lefekvés előtt: mi a különbség a mókus és a patkány között?

Az előbbinek jobb a sajtója.

Neo07 2010.04.13. 23:42:13

@kíváncsivagyok:
Nem tudhatjuk a pontos körülményeket, de az bizonyos, hogy lehetett előre megtervezett lejárató akció, különösen, ha figyelembe vesszük hogy azt a fotót az mszp-s kende péter körei használták fel. Nem lehet, hogy megrendelt fotó volt? Nem hiszem, hogy szándékos volt az a kézcsók-elfogadás; bizonyos helyzetekben az emberi reakció kiszámíthatatlan, a meglepődés tud okozni néhány tizedmásodpercnyi zavart, késést. Erre van sok példa.

Amúgy, a bátor, 89-es beszédét azóta sem felejtem el! (Micsoda felzúdulás volt akkor az állampárt köreiben: hogy tulajdonképpen ő (Viktor) ezt nem úgy értette, valójában nem azt akarta mondani, meg nem adottak még a feltételek, kicsik vagyunk mi ehhez, meg ehhez hasonló szánalmas védekezések... Aztán kinek lett igaza?...)

evil overlord (törölt) 2010.04.13. 23:43:39

@SzaboZsee: Nehogy már azét kelljen üzleti biztosítókat bevezetni, mert az OEP-nél szakemberhiány van. Fel kell venni néhányat (max. 50-100 kellhet), kiképezni, jól megfizetni (hogy nehéz legyen korrumpálni), és csalás felfedezése esetén komoly birság + letöltendő szabadságvesztés (a többszörösen visszaeső kórházakat meg bezárni). Rögtön nem lenne annyi sámánkodás, hamisított bennfekvési időtartam stb.
Ismerve a magyar fogyasztóvédelmet, az üzleti biztosítóknak nagy szopás lenne a vége: az USA-ban is ott csesznek ki a biztosítók a betegekkel, ahol tudnak, (GDP arányosan is) horror pénzeket költenek az egészségügyre (valamint ott nem csak az orvosok járnak X5-sel, hanem a biztosító vezérek is magánepülővel).

Caracalla 2010.04.13. 23:43:51

@flamer: köszönöm, javítottam

@radix: az önkormányzati reform valóban nem egy könnyű piskóta. Több módon neki lehet állni, nem feltétlenül kell megszüntetésben gondolkozni kistelepüléseknél sem. De tény, hogy nem tudjuk eltartani a mostani szintet.

Németországban hasonló nagyságrendről (3000 körüliről) csökkentették az önkormányzatok számát 1000-re, az egyharmadára. Mégsem rokkant bele az ország. Egyébként sok szempontból - nem utolsó sorban a belső piaci szolgáltatásokról szóló irányelvben szereplő elvárások nyomán - elindult egy elég erős körzetközpontosítás már most is, de az természetszerűleg csak a hatósági hatáskörök egy részét érintette.

miskabá 2010.04.13. 23:46:09

Nagyívű elemzés, ám a fő kérdésre nem ad választ: hogyan lehet bárki is képes azt a bizonyos közérdeket a saját részérdeke (pars mint párt = rész) fölé helyezni?

Nem kizárt hogy sikerülni fog, láttunk már ilyet a történelemben. Végső soron minden OV személyiségén múlik, nem véletlenül próbálták éppen ezt kikezdeni a bérfirkászok. Az elkövetkező években Magyarország kvázi-prezidenciális rendszerben fog működni, noha ez közjogilag formálisan nem lehetséges.

Miután a parlamenti látszatdemokrácia az elmúlt években leszerepelt, próbaképpen én is kíváncsi vagyok rá mennyire működőképes a rendszer. Együtt kiáltom Bibóval, jóllehet más hangsúllyal: Magyarországnak Elnökre van szüksége!

S_a_n_y_A 2010.04.13. 23:47:49

@kíváncsivagyok:

Én magam elég realista gondolkodású embernek tartom. Nem írtam egy szóval sem, hogy Kánaán lesz itt, és még csak valahol hátul a kisagyamban sem fordult meg a gondolat.

De

abban egészen biztos vagyok, egy rakás dolog van, amit viszonylag gyorsan ki lehetne javítani, csak szándék kell hozzá. Ha ez megtörténne, máris sokkal jobban menne ebben az országban mindenkinek.

Merem mondani ezt azért, mert néhány hónapja Nyugat-Európában dolgozom. Otthon is ugyanolyan multiknál dolgoztam, mint most kint. Fogalmam sem volt előtte, milyen külföldön.
Ég és föld a különbség.
Magyarországon a munkahelyeden a saját teljesítményed, amit leraksz az asztalra, átlagban kb. 50%-ot számít a megítélésedben, a karrieredben. Nyugat-Európában kb. 90%-t. És sokkal többet keresnek, jóval jobban élnek, mint mi, miközben kevesebbet dolgoznak, kevesebbet tudnak (!), mint mi. Hidd el nekem, sokszor megrökönyödtem (persze csak magamban), hogy "vazze, hát még ezt se tudjátok?!. Döbbenet!". Magyarországon a legalapvetőbb gond a humán értékek hiánya, ez az, ami rengeteg rossz okozója, mind munkában, mind politikában, és ezen keresztül a magánéletben.

Igenis lehetne nekünk is jobb, és emellett nem hiszem, hanem biztosra tudom, megvolnának hozzá az adottságaink. Magyarországon nagyon jó szellemi tőke van. Csak a társadalomnak, és így az embernek és a politikusoknak kellene olyan irányban változni, hogy ezt jobban érvényesítsük.

A hogyan kérdésedre ez az általános válasz. A konkrét pedig az, hogy Orbán tervezett első intézkedéseit én jónak tartom. Semmi ideológiai hablaty, közös, legsürgetőbb, mindent magyart érintő problémák megoldása. Ha mi, magyarok is megtanulnánk, hogy vannak közös problémák, amelyeket nem szabad pártpolitikai alapon kezelni (úgy, ahogy ezt Nyugat-Európában teszik), akkor sokkal előrébb lehetnénk a jövőben.

Igazad van, Kánaán messze van, de én jelen pillanatban már a fele úttal is beérném.

Cartman 2010.04.13. 23:48:33

Alkotmányozás ügyben a következő a helyzet:
Jelenlegi Alkotmány módosítása: 2/3
Új Alkotmány: 4/5
Viszont bármilyen furcsa is, ezt a 4/5-ös szabályt 2/3-dal ki lehet venni (ui. a hatályos Alkotmányban van)

Cartman 2010.04.13. 23:51:51

@Caracalla: "Németországban hasonló nagyságrendről (3000 körüliről) csökkentették az önkormányzatok számát 1000-re, az egyharmadára. "

Én Németországban éles és itt minden vacak faluban van önkormányzat, nem lehet, hogy egy másik országról van szó?

Az biztosan tudom, hogy pl. Finnországban 432 önkormányzat van (5 millió lakos, kb. 300.000 km2).

miskabá 2010.04.13. 23:52:00

@evil overlord: szerintem te egyáltalán nem ismered a helyzetet ez eü-ben.

Az egy olyan biznisz, ahol vak lóért hamis pénzt adnak, és ezt minkét fél tudja a másikról. A kórházak felturbózzák a pontokat amennyire csak lehet, az OEP meg annyit fizet amennyit jónak lát, és azt is csak utólagos kalkuláció alapján.

Minden kórházat be lahatne zárni trükközés miatt, akik pedig nem csinálják közülük, azok már rég csődbe mentek

Rókakígyó 2010.04.13. 23:55:05

Ez "csak" egy blogbejegyzés, de érdemes lenne kinyomtatva kitűzni a falra és pipálgatni. Kíváncsi leszek, h mennyi módosítás fog megtörténni és hogyan. Szerintem nem lesz idő ezekkel bibelődni. Nem volt idő érdemben hozzászólni az ország dolgaihoz sem az elmúlt 8 évben (ha a tagadást nem tekintjük hozzászólásnak). Nagy baj, hogy a nyertesek érdemben 8 év alatt sem változtatták meg az országhoz való viszonyulásukat és mintha úgy akarnának viselkedni, mintha az elmúlt nyolc évben semmi sem történt volna. Volt egy halvány utalás az elmúlt napokban arra, hogy a kormányzás 2002-től folytatódik. Nem lesz 100 nap pl.

Dr Milton 2010.04.13. 23:56:32

@S_a_n_y_A: Szerintem fontos az ideologia is, nem mindegy mire tudunk büszkének lenni.

@miskabá: Nem értek egyet az elnöki rendszer bevezetésével, szerintem a jelenlegi kormányfő ereje elegendő egy sikeres országvezetéshez. Szerintem jobb lenne ha királyért kiáltanánk elnök helyett.

libikoka 2010.04.13. 23:58:40

Ez egy nagyon szep iras. Csak azt nem ertem, hogy miert nem lehet ezeket mas partokkal egyeztetve, kozosen jogszabalyokat alkotva vegrehajtani. Ha egy part rendelkezik jobbra-balra a ketharmados tobbsegevel, az sosem lesz olyan alapos munka, mint ha megvitatja masokkal is. Egyszeruen azert, mert tobb szem tobbet lat.

Nem, nem vagyok aszottagyu maszopos. Csak nem vagyok hajlando elfogadni a magyar politika diktalta szuklatokoru logikat, amit sokan megtesznek ma - sajnos...

Pszt! 2010.04.14. 00:02:50

Adatvédelem a kubatov beszéd után?

Médiatörvény a fidesz által elfoglalt közmédiumok ellen?

Sztrájktörvény a fidesz által zűrzavarkeltésre felbujtott Gaskó ellen?

dark future · http://www.andocsek.hu 2010.04.14. 00:03:21

@Caracalla:

ezeket is pls:
"mint valamit patchwork"
"ítélkezi hibák"

WLaci 2010.04.14. 00:11:05

@Caracalla:

1. Adatvédelem: most a nyilvánosság-szabályokkal érvelsz, ez még rosszabb, mint az előző érv, mert ezek a legjobbak Európában, nézz utána. Csak Amerikában van hasonló. A bíróság soron kívül jár el, az adatok sokkal-sokkal szélesebb köre nyilvános, mint bárhol. Ha meg változtatni kéne (mint az adatvédelemnél az informatika miatt, OK), akkor miért ne lenne ebben partner az LMP, vagy az elszámoltató-nyilvánosságpárti Jobbik? Szerintem ne Kubatov írja át az adatvédelmi törvényt, főleg nem egyedül (nem azért, mert bármit csinált volna, csak látszik, hogyan gondolkodik minderről).

2 Államtitok: akkor ezt a pontot törölheted is, a törvény nem hatályos. Az újnál meg miért írna jobbat a Fidesz, mint amit nagy egyetértésben az MSZP-vel megírt?

3. "Alkotmány: minden jogszabálynál eljön az újrakodifikáció ideje, a 20 év"
Ez valami általam ismeretlen törvényszerűség? És az ideiglenesnek indult Grundgesetz?

4. 'Új Magyarország' toposz: egy konzervatív most pont a 20 évvel ezelőtti közjogi rendszert védi minden esetlegességével, esetlenségével együtt. Mert mára ez a hagyomány, ha meg most átírod, akkor 20 év múlva jön a Jobbik vagy az LMP vagy más, hogy ideje változtatni az orbánista közjogi rendszeren. Súlyos hiba belenyúlni. Ráadásul minden ellenkező híresztelés ellenére jól működik. A pártfinanszírozás/önkormányzatok téma pedig megoldható LMP/Jobbik támogatással.

radix 2010.04.14. 00:31:30

@Caracalla: Nagy-Britanniában sincs talán 500 önkormányzat sem (a parish council-ok nem számítanak annak), mégis elég jól elvannak. Mondjuk ők pár évtizedenként át-át szabják a rendszert.

BandW (törölt) 2010.04.14. 00:33:33

Milyen kár, hogy nem erről szól.
:))

a mostani "győzelem" arrol szól, hogy meg lehet-é fojtani a többi párt háttérintézményeit annak érdekében, hogy ne legyen potenciális váltópárt.

Meg lehet.
Szevasz

órarugógerincű felpattanó 2010.04.14. 00:38:02

@evil overlord: El vagytok ti kicsit tévedve. Ott lehetne kezdeni a finanszírozás rendbetételét, hogy valós, piaci árakra kellene a szolgáltatásokat belőni. Amíg 600 forintot fizet az OEP egy teljes vérkép-re, magánrendelőben pedig 8000 az ára, addig nem kell csodálkozni, ha trükközés megy. Mert üzemeltetni kell a rendszert, csak pénzt nem adnak hozzá.

radix 2010.04.14. 00:38:25

@Cartman: már csak 342 van Finnországban, sok önkéntes összeolvadás volt

Veér Farkas 2010.04.14. 00:47:48

Hát drágám, a mentelmi jogot épp hogy nem a maszoposok vették eddig igénybe, ha valamin buktak (mondjuk ittas vezetés, stb.).

Konkrétan 1 maszopos sem volt közöttük.
Ellentétben velük az SZDSZ-t kivéve minden párt képviseltette magát mentelmijog-visszaélőként... A Jobbik is, pedig még nincsenek is sehol, említsük csak Morvai Krisztinka EU-parlamenti kép- és viselőt.

Azért elég érdekes, nemde?

radix 2010.04.14. 00:48:22

Dániában pedig csak 98, az már tényleg extrém.

Veér Farkas 2010.04.14. 00:51:04

@-d(-_-)b-:
Akkor biza sokan nem indulhatnának a Fityiszből, de a Jobbikból sem.
Mondjuk Martonyi Jani bá, külügyminszter, Pintér Sándor, belügyminiszter, Mikola Pista bá, egykori Hazafias Népfront-alelnök, és a névsor hosszan folytatható.

Én javasoolnám, hogy a kiírás olyan legyen, hogy aki egykor KISZ-tag (vagy legalábbis KISZ-titkár) volt, az se indulhasson.
Mondjárt ki is esne Piktor, Vona, meg az összes faszkalap... Jobbról is, balról is.

Veér Farkas 2010.04.14. 00:55:41

@SCUMM:
És szerinted mi olyat is követett el Gyurcsány, ami miatt büntethető lenne (NEM konspirációs perben)?
Ja, hogy semmit?

A gyűlölködés és a gondolkodás láthatóan nem fér meg egy fejben. Utóbbinak láthatan a tiédben sem jutott már terület.

Veér Farkas 2010.04.14. 01:00:22

@scsaba1:
Birkát pásztorítanak?
Hol tanultál te magyarul? Mert elég szar lett az eredmény...

(A pásztorít jelentése max. az lenne: pásztorrá tesz.)

malac555 2010.04.14. 01:01:03

szerintem legyen 4/4 !! abban van a lendület!

Veér Farkas 2010.04.14. 01:09:43

@-JzK-:
Na, pont az ilyen hülyék miatt utálják a Fityiszt meg a Jobbikot, mint te.

Veér Farkas 2010.04.14. 01:10:20

@malac555:
Vagy inkább 11/8, az olyan kis pattogós. :-)

Veér Farkas 2010.04.14. 01:12:45

@szamoca@Shaw.ca:
Elég baj az.
Már meg ne haragudj érte.

Veér Farkas 2010.04.14. 01:27:47

@flort:
Összerúgnánk a PATKÓT.
Rúgja a port = mulat.

Összerúgja a port = szép kis képzavar. Az ellenség keze betette a lábát...

Amúgy a lényegével egyetértek.

Krapulax_ 2010.04.14. 01:27:49

@NagyonPC:
"De mondott már olyat is, hogy a parlament ellenzék nélkül is működik:"

Hát ha valamit, akkor ezt biztosan tudhatja, mert hogy nem a munkahelyi stresszbe őszült bele az elmúlt években, az tuti.

Veér Farkas 2010.04.14. 01:28:28

@-JzK-:
Nem. Részedre nem lenne értelme.

tcom 2010.04.14. 01:42:55

Hiába lesz 2/3-ad. Amit Orbán kommunikál, hogy a nagy felhatalmazása elég lesz mindenre, az kamu.
Hiába lesz többsége a parlamentben, ha a nép nem akarja a megszorítást, akkor nem akarja. Készenlétben áll a Jobbik és az MSZP, hogy akár népszavazással megakadájozzon "vizit díjakat".
Ezt pedig Orbán magának köszönheti. A Jobbik hetente fogja emlékeztetni a fideszt az orvosoknak ígért nyugati bérre, a 13. nyugdíjra...
Márpedig a szarkeverésen túl bármi érdemit csak úgy lehet megtenni, hogy sokak érdekeit sérti. Pl. Nem hallani mostanában a nyugdíjasokról. Ők a vesztesei lesznek a Fidesz-kormánynak. Egyrészt árulók, másrészt hatalmas terhet jelent a nyugdíjak kifizetése, harmadrészt helyesen az adózók helyzetét kell javítani, hiszen ők termelik ki a nyugdíjakat.

Veder1 2010.04.14. 01:46:23

Tökéletes poszt! Mondom ezt én nem jobb oldali szavazó.

Hozzátenném az egészségügyet és a nyugdíjrendszert. Nem tudom melyik része kétharmados, de valami miatt nem kezdték el ezek rendbetételét.

A legfontosabb a hatékonyság, versenyképesség, ésszerűség növelése.

Mindenki gondolkozzon el azon, hogy a XXI. században mit tud Magyarország nyújtani a világnak, ami miatt elvárható lenne az életszínvonal növekedése...

Phxmike 2010.04.14. 02:03:24

sose szerettem a fideszt de most azt mondom ketharmadot nekik!
a vegsokig hatraltunk mind moralisan mind egzisztencialisan a kommunista diktatura 8 eve alatt nincs mar hova menni nincsmar semmi mas lehetoseg amit kiprobalhatnank mert mind gazdasagi mind tarsadalmi szempontbol szerintem az utolso oraban vagyunk
en azt mondom legyen meg a fidesznek minden hatalma ahhoz hogy valtoztasson mindazokon amiket te is beirtal
mondom nem szeretem oket de most ezt tartom a legjobb forgatokonyvnek
en azt kivanom nyerjek szet magukat es kezdjenek el ugy dolgozni hogy nincs akadaly alottuk

az mszp meg azzal hogy ok a demokracia felett orkodnek meg hogy tulhatalom ellen vedik az orszagot...hmm szoval menjenek mar a kurva anyjukba roviden es tomoren....
mar a gondolat is serto hogy az mszp-nek akarcsak koze is lenne a demokraciahoz azt sem tudjak mi az akkor hogy akarnak megvedeni
aah.. kar is beszelni rola annyira de annyira irrealis barmi amit az mszp-vel kapcsolatban mondani lehetne

Veder1 2010.04.14. 02:12:00

Phxmike, úgy látszik elég sokan vagyunk ilyenek. Hozzátenném, hogy meglepetés volt Orbán beszéde, nem a délibábos rögmagyar lózungokat pufogtatta, hanem a kor és körülmények kihívásairól beszélt.

Négy eset lehetséges:

1. Nem gondolta komolyan, csak kampányol, fogalma sincs a valóságról.
2. Komolyan gondolta, meg is akarja csinálni, de nem ért hozzá és elbukik.
3. Komolyan gondolta, meg akarja csinálni, jól csinálná, de elbukik vagy a saját pártja ostoba mamelukjain ("rettenetes tagság"), vagy az ország ellenállásán.
4. Komolyan gondolta, megcsinálja, jól csinálná, az ország meg felismeri a vissza nem térő lehetőséget.

Sajnos az utolsóra látom a legkisebb esélyt...

-JzK- 2010.04.14. 02:16:28

@Veér Farkas:
Minősítgetés, ejjnye. Tényleg kíváncsi lennék. Fejtsd már ki nekem, légy szíves.

malac555 2010.04.14. 02:32:31

szerintem Orbán nem szeretné igazából a 2/3-ot.. megkönnyíti a munkáját, de minden felelőséget neki kellene elvinnie. Ha nem lesz meg a Fideszneka 2/3 akkor könnyebben lehet megosztani a felelőséget.
Ha megbukik akkkor nagyot bukik. DE akkor mi is vele esünk.
Azt meg senki nem fogja megbocsájtani neki.
Szerintem nem szeretné a 2/3-ot.

Veder1 2010.04.14. 02:46:51

malac555, az elég nagy baj...

Úgy őszintén, ha nem szeretné a 2/3-ot, akkor felmerül a kérdés, hogy miért politizál? Mo-n nincs egy ember se, aki értene is a kormányzáshoz, és akarná is??? Lehet, hogy így van, de akkor ne jöjjünk a magyar géniusszal és a magyar Nobel-díjasokkal!

borzzz 2010.04.14. 05:07:26

Jó poszt, mind a 13 ponttal és a háromból két utóirattal egyetértek. Az első p.s. viszont csak poénkodás: a mentelmi jog kérdése nem érinti fájdalmasabban az mszp-t, mint más pártot, sőt valójában minden pártnak jót tenne a módosítás, de az eltörlése irreális. Ha visszagondolunk az esetekre, többnyire nem arról volt szó, hogy a pártok védték katonáikat, hanem olyan a törvény, hogy ha az érintett kéri - mert erre is voltak példák - az OGy akkor sem ad(hat)ja ki. Továbbá: képviselő esetében még a megalapozott gyanú sem elég, kizárólag a tettenérés játszik. Ami abszurdum. Szigorú szűkítés kell, bűnözőket ne védjen már a mentelmi jog, az egész képviseleti rendszert lejáratja, ha erre használják. Erre értettem, hogy ez nem vicces és nem kizárólag maszop-kérdés.

Veér Farkas 2010.04.14. 05:11:27

@Phxmike:
Attól, hogy egy pártnak 2/3-a van, a gazdaság még nem jön lendületbe.
Magyarul az államkasszában nem lesz több pénz.

Szóval elég sok hülyeséget hordtál itt össze.
Mellesleg ha nincs világgazdasági válság, már rég Gyurcsány seggét nyalnád, mert bizony az ő megszorító programja normál esetben mára rendbe tette volna a gazdaságot.

A Fidesznek meg óriási szerencséje van, hogy a szocialisták voltak olyan hülyék/becsületesek (nem kívánt törlendő), hogy nem mentek bele az előrehozott választásokba 1,5 éve, mert azóta már rég az "Orbán Viktor, a kurva anyád/Orbán, takarodj!" kórust zengenéd a hozzád hasonló csőlátású féleszűekkel együtt, az országban meg államcsőd lenne.
(Ami lehet, hogy még így is lesz, ezek a fiúk ugyanis még annyira sem tehetségesek, mint a szocik.)

@-JzK-:
Lásd öttel föntebb.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.04.14. 06:50:29

"a pártok gazdálkodásáról szóló törvény: ennek megváltozatása nélkül esélye sincs a korrupció elleni küzdelemnek"

Ezen már sokszor gondolkodtam.
Miért ad az állam pénzt a pártoknak?
Tartsa el őket a saját tagságuk!

"Nem utolsó sorban kétharmaddal nem lesz kire mutogatni. Muszáj lesz felmutatniuk valamit. "
Szerintem meg végre tehetnek valamit.
Nem lesz az hogy benyújt valaki egy egész jó törvényt, és három pár nyolcféleképpen módosítaná, stb és nem lesz belőle semmi. Lehet érdemben változtatni, cselekedni.

Caracalla 2010.04.14. 07:10:42

@dark future: kösz, javítottam.

@WLaci: az Alkotmánynál a 20 év előtt vessző van, teljesen más az értelme úgy neki, hiszen az nem az újrakodifikációs időre, hanem a gyakorlat mennyiségére vonatkozó tagmondathoz tartozik.

Adatvédelem: fel kellene fogni, hogy a kevesebb néha több. Az adatvédelem nagyon nem a politikai pártokról szól, azok elhanyagolható méretű szeletei csak ennek, hanem nagyon sok magán- és állami szervezetről. Egyszerűen nem hatékony a törvény.

Államtitok: bocsánat, most láttam, hogy azzal mi a helyzet, pont a hó elején lépett hatályba az új.

A közjogi rendszerrel kapcsolatban pedig azt kellene meglátni, hogy az mesterséges csinálmány, ami elég sokat változott, nem szervesen fejlődött hagyomány. Ráadásul nem is működik. Így aztán nem nagyon van mit védeni rajta.

==T== 2010.04.14. 07:28:30

Választójog: büntetett előéletűek kizárása

andzsin 2010.04.14. 07:43:48

úgy látom a szerző nem jogász, összehordott itt hetet-havat. egyrészt a nemzetközi szervezeteket qrvára nem érdekli milyen a közjogi berendezkedés Magyarországon, ha teljesíti nemzetközi kötelezettségvállalásait, ezért pl. nyugodtan lehet Orbán király. Sőt továbbmegyek: simán lehet élni az állampolgári jogok korlátozásával, legfeljebb kapunk egy kis ejnye-bejnyét. Sőt ha akarja oly módon változtatja meg a választási törvényt és a választókerületi rendszert, ahogy neki tetszik,a lényeg az, hogy ő győzzön.
A 2/3 nem elrohadt, hanem kitalálták valamiért méghozzá Sólyom és Tölgyessy találta ki, csak emlékeztetek, ui. ők írták az alkotmányt, amivel momentán semmi baj nincsen, csak a számozását kellene megváltoztatni, egyebekben megfelel minden nyugati alkotmánynak. Arról nem is beszélve, hogy eszerint az amerikai alkotmány is patchwork mert mára már 1000 módosítást fűztek hozzá.
Amiben nincs vita az az, hogy nyilvánvaló, hogy hozzá kell nyúlni néhány fontos törvényhez.
A bírói karon nem lehet változtatni, mert bírákat nem lehet kirúgni, a bírói önkormányzatiságon meg senki nem fog változtatni, mert ez a hatalom érdeke.
A jogalkotási törvénnyel kapcsolatosan írtak illúziók, egy ilyen gyorsan átalakuló társadalomban egyszerűen nincs idő sem előzetes, sem utólagos hatásvizsgálatra, amíg Angliában - ami egy megállapodott demokrácia - évente 10-20 törvényt alkotnak, nálunk ennek a tízszeresét. Majd 100 év múlva lesz ennek értelme. Addig minden marad a régiben, a jogi instrumentalizmus a teljes Kelet-Európában reális valóság, mert ezek az országok ebbe nőttek bele.

torró 2010.04.14. 07:54:51

Összefoglalva, annyi lenne itt a teendő hogy fene tudja mennyi idő elég erre.Nem is beszélve a különböző érdek sérelmekről. Mert itt nálunk az az elsődleges hogy egy két személyt valami hátrány éri, mármint a nagy kutyák közül. Az országot azt érheti hátrány, mert ez megy nálunk nagyon régóta.
Van egy kis történetem a megoldásra, bár lehet hogy a mi urainknál ez nem nagyon válna be. de így reggel talán meg lesz nekem bocsájtva. Na!
A történet : Az egyik ismerősöm kislánya,4 éves azt mondta az éppen egybe gyűlteknek hogy játszunk óvodásat. Jó! Mondták, mit kell csinálni? Üljetek le körbe. Majd középre állt és lassan nyomatékosan kijelentette,körbe mutatva,: most pedig mindenki, nagyon, szégyellje magát! Hát, mondta az apja, nekem már nincs is kedvem tovább játszani.
Vissza térve . Valamit Orbánéknak alakítani kell ez tény. A nemzetközi viszonyok pedig számunkra csak egy szűk ösvény hagynak ha tetszik ha nem. Tehát a királyságról meg ehhez hasonló baromságokról nem érdemes vizionálni, mert ez nem kivitelezhető. Nem tartom valószínűnek hogy A FIDESZ nincs tisztában a korlátaival.És azt is tudják ha nem tesznek komolyan az ország rendbetételével valamit ,szedhetik a sátorfájukat .És ez rossz lenne nekik is de nekünk is. A két harmad meg még nincs meg. De ha a többi bent lévő párt is akar valamit tenni bizony össze kell ülni. Ha fűlik a foguk hozzá ha nem!

andybandy 2010.04.14. 07:58:05

nekem 1 bajom van a 2/3-addal. A választáson győztesnek ez már a 2. esélye. Ez pedig már a kegyelem.

Az első eséllyel nem sáfárkodtak annyira jól. Jó lenne bízni benne, hogy ezt a 2.-at jól tudják felhasználni.

Más hasonlat: a szűzhártya is helyreállítható, de drága műtét kell hozzá.

reKorrekt 2010.04.14. 08:01:53

p.s.3:
A monarchiának sok fajtája van. Egyik válfaja sem lenne "megengedett"? Csak azért kérdem, mert az európai államok fele monarchia, ezen az alapon pedig milyen jogon szólnának bele hogy nekünk milyen államformánk legyen?

ui.: Félreértés ne essék, nem vagyok monarchia-rettegő, de gondolom ez az avataromból nagyjából lecsapódott mindenkiben :)

flort 2010.04.14. 08:04:03

@Veér Farkas: nézd, én ideológiailag tök' hülye vagyok, de most rákerestem:

www.napkut.hu/naput_2007/2007_02/106.htm

szerintem egyezzünk ki döntetlenben, jó?

Egyébként kár, hogy az érdemi réssszel senki sem kíván vitatkozni, noha mintha ez lett volna Orbán úr egyik első mézesmadzagja, tehát tanulságos lenne körüljárni.

Ja, hogy pont az érdemi tárgyalás elblicceléséhez kell a 2/3?

TROLL 2010.04.14. 08:10:32

Bár kedvvel olvasom, még mindig elcsodálkozom a konzi naívságán. Nem gondolom, hogy évtizedes attitűdök és szocialistákon szocializálódott viselkedési formák hirtelen megváltoznának a Fideszben a felelősség súlya alatt. Most a választók többsége akaratából (- 35 % nem szavazó) a Fidesz az, ami egykor az MSZMP és az MSZP volt. Ha olyan nagyon akarták volna a változást, eddig is megtehették volna, attól még 8 év után simán nyernek. Ha tényleg fontos lenne nekik az ország és az emberek, legalább pl. Esztergomban gesztusként nem Meggyes Tamást indítják, aki bizonyosan kárt okoz a városnak, és csak a peremvidékiek, eltartottak, nem adózók szavazataival van még hatalmon, minden józan konzervatív megfontolás ellenére. Az önkormányzatok 2006 ősze óta a Fideszéi. A korrupció, és pártfinanszírozási stiklik nem csupán országos szintűek, hanem helyiek is, egyikből kevésszer sokat, a másikból kevesebbet, de sokszor lehet szakítani. Eddig sose láttam, hogy a Fidesz eltolta volna maga elől a tejbegrízes tálat, és a szükségesnél bármi többet is tett volna az országért. Ha nem szexel az ember, nem derül ki és lényegileg mindegy, hogy impotens-e avagy nem, úgyhogy a kétharmad egy dologra jó nekünk, mégpedig hogy kibújjon a szög a zsákból, és négy év múlva (márha lesz akkor még valami az értelmes Magyarországból és nem a Jobbik lesz a váltópárt) a Maszop után végre a Fidesz is elhúzzon a picsába.
ők is legitimen

TROLL 2010.04.14. 08:18:29

javítás ' a Maszop után végre a Fidesz is legitimen elhúzzon a picsába'

evil overlord (törölt) 2010.04.14. 08:19:41

@miskabá: A fenét nem ismerem. Az OEP-nek nincs túl sok lehetősége revíziózni de ennek megváltoztatása kizárólag (politikai) akarat kérdése.

@libikoka: Kivel lehet jelenleg egyeztetni? Max. az LMP-vel (ha nem mennek bele a szoci ajánlatba). Ha a Fidesz egyezkedik a MSZP-vel, akkor '14-ben nagyot buknak. Ha a Jobbikkal, akkor a szocik világméretű sikítozást rendeznek.

@órarugógerincű felpattanó: Ki a pék nemi szerve az a ti? A 600 forint (talán még kevesebb) valószínűleg tényleg kevés, de a 8000 pofátlanul magas: a vérképet ma már többnyire automata végzi (igaz mit kehet várni egy olyan országban, ahol a rendőrség azzal jön hogy egy DNS vizsgálat milliós tétel, miközben boldogabb országokban pár dollár), bár van rá fizetőképes kereslet. BTW, ha az OEP jelentősen növelné a térítést, akkor összeomlana a kassza.

eszkep 2010.04.14. 08:22:51

@NagyonPC: Először is szögezzük le, kevered a fogalmakat: a boszorkányüldözés az mást jelent, mint a büncselekmények elkövetőinek számonkérése. Sajnálatos, hogy nem vagy tisztában magyar szavak jelentésével.
Az elmúlt nyolc év bebizonyította: egyzserű többséggel is (gyakorlatilag) bármit meg lehet csinálni, a 2/3-os törvények kitrükközésével És pont azért, mer egy csomó 2/3-os törvény rossz változtatásra szorul.
Mégis kitől félted a hatalmat, amikor Gyurcsányék adatokat hamisítottak, hallgattak el, titkosították ami rájuknézve kompromittáló, a mentelmi jog mőgé bújtak köztörvényes szpoci, és MDF-es politikusok???? (Mindezt "törvényesen"...)

dr.Bernardus 2010.04.14. 08:34:54

Érdekes, mennyien szeretnének itt kommunista típusú diktatúrát, csak épp Fidesz-egypárttal. Még jó, hogy a Fideszben több demokratikus érzék van, mint az itt kommentelők egy részében...

andzsin 2010.04.14. 08:38:27

@St.Bernardus: ezt azért nem mondanám. az hogy a teljes fidesz kommunikációt végző ezüsthajó a mai napig rajta van a legnagyobb adósok apeh listáján, meg az, hogy egy db ellenzéki vizsgálóbizottságot sem engedtek felállni az minden bizonnyal a demokráciahűségüket erősíti. és ez csak a jéghegy csúcsa.

TROLL 2010.04.14. 08:41:50

Csak nevek random : Navracsics Tibor, Járai, Pintér Sándor, Matolcsy György, Semlyén Zsolt, Deutsch Tamás, Pokorni Zoltán, Meggyes Tamás, Szijjártó Péter, Mikola István...
(földön fekszik, fogja a fejét, szét ne essen, sír vagy röhög)

dr.Bernardus 2010.04.14. 08:42:14

@andzsin: akkor nézd végig a kommenteket itt, és egyből demokratikusabbnak fog tűnni a Fidesz :) Mert én egy szóval se mondtam, hogy egy velejéig demokratikus párt volna (mint ahogy egyik se az), csak azt, hogy az itt kommentelők némelyikénél még a Fideszbe is több demokratikus érzés szorult.

p.a.r.t.i.z.a.n 2010.04.14. 08:43:10

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a kétharmaddal gyakorlatilag az összes fontos közjogi pozíciót - pl legfőbb ügyész, legfelsőbb bíróság elnöke, alkotmánybírók stb. - egyetlen párt adja majd, kíváncsi leszek milyen hatékonysággal tárják fel majd pl. az elmúlt négy év fideszes önkormányzati mutyijait is a megtisztulás és felelősségrevonás nevében, melyek legalábbis nagyságrendileg hasonló közpénzt érintenek mint a kormányzati mutyik. Ettől függetlenül szükség lesz a kétharmadra, hogy mindezeket a változásokat el tudják végezni az említett területeken, melyeknek ugyanúgy keresztbe tenne az ellenzék önös pártérdekből ha nem lenne kétharmad, mint ahogy eddig is történt.

phaidros 2010.04.14. 08:58:18

@Megfigyelo: "a Jobbik létezése a nemzetközi jogba ütközik" citálnád a megfelelő paragrafust vagy legalább valami általános irányelvet? És utána összehasonlítanád a Jobbikot a többi országban szintén hasonló arányban teret nyerő szélsőséges pártokhoz?

Tudod, a demokráciában az a szar, hogy mindenkinek joga van a véleménye képviseletére. Ha nem lenne demokrácia, akkor ugyanúgy, ahogy Te nem engednéd a jobbikosoknak a szavazást, mások ugyanúgy nem engednék a cigányoknak, zsidóknak, nyuggereknek. Nincs itt különbség, nincs olyan, hogy nekünk demokrácia van, de ti csúnyák vagytok, nektek nem. Mert ez, "barátom", a tetszés szerint választható -izmus retorikája.

phaidros 2010.04.14. 08:59:24

@TROLL: csak a neveket random: Gyurcsány, Nyakó, körtési :) , Lamperth, Kiss Péter, Szany, Szekeres. Földön gurul és röhög. :)

Veder1 2010.04.14. 09:01:38

@andzsin, @St.Bernardus szépen elviszitek a vitát...

Mindenki tudja (az őrült nyaloncokon kívül), hogy a Fidesz egy autoriter kézivezérelt párt. Mindenki emlékszik az Ezüsthajóra, Kaya Ibrahimra, Simicskára és Pintérre. A jelenlegi kérdés nem az, hogy ebből a szempontból mit várhatunk tőlük, hanem az, hogy a becsontosodott, átmenetinek gondolt 2/3os törvényeket (Tölgyessy is abban reménykedett, hogy ezek nem lesznek a későbbiekben kőbe vésve, mert ezekben a kérdésekben lesz együttműködés, párbeszéd kormány és ellenzék között) képesek lesznek-e racionalizálni. Pl. a sztrájktörvény 2db oldal, az elégséges szolgáltatást nem definiálja, így alkalmazhatatlan. Az elmúlt 20 évben változtatott ezen bárki is?

Parajpuding 2010.04.14. 09:04:00

Ez a cikk sok helyen és sok sebből vérzik, de nagyon.
Csak néhány dolog:
1. Minimum évekig bizony lesz kire mutogatni, mégpedig vissza az mszp-re.
2. Ugyan az említett királyság nem lehetséges, azonban az, hogy mindent a saját érdekük szerint alakítsanak át, az simán meg fog történni és ami sok esetben nem lesz azonos az állampolgárok érdekeivel (bíróságok, médiatörvény, népszavazások, sztrájktörvény stb. soroljam még?).
3. Tudjuk hogy az EU nagy vonalakban egy töketlen óriás, akinek ugyan zabálni kell, de nem nagyon képes megmozdulni. Vagyis legrosszabb esetben az ejnye-ejnyében fog kimerülni a szankciórendszere.

Szóval ez az - enyhén szólva naív - íromány inkább szánalmas mosolyt csal az arcomra, mint helyeslő igenlést.

És hogy tudd (ezt már más is leírta) a valódi politikának konszenzuskeresés, egyeztetés többek között a lényege és nem az, hogy többségben vagyok, azt csinálok amit akarok, úgyhogy kuss. Ha nem képest néhány ellenzékit sem meggyőzni az álláspontjáról (így elérve a kétharmadot), akkor ott komoly gondok tételezhetők fel a szándékaikat is tudásukat illetően.

Az okos ember más hibájából tanul, a buta a sajátjából (se), úgyhogy ha ennyire akarod, akarjátok: legyen! Aztán nem kell vernyákolni, ha nem minden úgy történik, ahogy az üveges tekintetekbe belevésődött.

Bogyó 2 2010.04.14. 09:06:27

Az önkormányzatokról annyit, hogy a legtöbb pénzt rohadtul nem a kicsik viszik el. A kicsiknél a kiadások zöme olyan, hogy önkormányzat nélkül is felmerül, út akkor is kell, járda akkor is kell, világítani akkor is kell.
Nincsenek több tízezres tiszteletdíjak, nincsenek is negyvenen a testületben. 1000 fő alatt sok helyen a polgármester is tiszteletdíjat kap, s ez sokszor alig több nettóban mint a minimálbér. Nem nagyon van mit megtakarítani, ez csak a városi népesség etetése.
Ja, hogyha arra megy ki a játék, hogy már az óvodást is buszoztassák be egy nagy óvodába, hogy a kicsik felett megint mások döntsenek, akkor a közös tanácsi rendszerhez hasonlóan megint egy fillért sem fognak adni a nagyok a kicsik fejlesztésére. Járda se lesz, meg közvilágítás se, ha már minden ügyben buszoznia kell az embernek, mert már egy 1000 fős helyen se lesz semmiféle hivatal, nem lesznek értelmiségiek, akik a közösséget összefognák, akkor totál megindul a falvak népe a városok felé, s épülnek a városszéli viskók, mert a házaik egy fillért sem érnek majd, s nem lesz pénzük ott másikat venni, szaporodnak a gettók, a reform nyertesi pedig bezárkózhatnak a lakóparkjaikba, mert csodálkoznak majd, mitől olyan nagy a bűnözés.
Szép új világ.
Franciaországban tízszer annyi önkormányzat van mint nálunk. Másutt összevonták őket, s jók az eredmények pénzügyileg. De a falvak mennek tönkre, s pl. a svédeknél elkezdtek visszaszállingózni a jogok, kirendeltségek, részönkormányzatok formájában.
Kell a reform, de nem kell mindent az önállóság látszatát, az identitást is elvenni többszáz éves településektől. Minden a hatáskörökön múlik, s a feladatokon. Egy kis önkormányzatnak más feladatokat kell adni mint egy városnak, szét kell nézni miként van ez másutt, hol sikerült megtartani a vidéket, a falut.

scsaba1 2010.04.14. 09:11:04

@Veér Farkas:

Egy rahedli népi vagy népies ill. archaizáló írónál előfordul. Előbb olvasni, utána okoskodni.

"Szent Györgytől pásztorítottuk a gulyát Szent Mihályig, itt a havason" -például

Pásztorít= őriz, oltalmaz, megvéd.

De látom a lényegét fogtad fel a kommentemnek. Az lett volna lényege, hogy sokan a határon túl élő magyarokat valamiféle élő skanzennek képzelik el. Közben pedig ugyanolyan problémáik, vágyaik vannak mint nekünk.

Lyss 2010.04.14. 09:16:11

Te olyan naiv vagy fiam, hogy az már fáj!!!

Azt el sem tudod képzelni, hogy kétharmaddal olyan 200 fős parlamentet csinálhatnak, ahol csak egyéni körzetek vannak, a győztes mindent visz alapon és megszűnik a kompenzációs lista, és kispártok a picsába???

Azt el sem tudod képzelni, hogy kétharmaddal olyan önkormányzati rendszert lehet csinálni, ahol a polgármestereket nem választják, hanem kinevezik?

Azt el sem tudod képzelni, hogy kétharmaddal olyan sajtóviszonyokat lehet teremteni, akár gazdasági alapon, csak a sajátjaikat támogatva állami forintokkal, hirdetésekkel és pályázati pénzekkel, hogy nem marad a kormánytól független hang?

Azt el sem tudod képzelni, hogy kétharmaddal olyan internetszabályozást lehet bevezetni, hogy nem maradnak blogok sem? Mert például perelhetővé teszik a szolgáltatót az ott leírtak miatt, ergó senki nem vállalja ezeket a pereket, külföldi, nem perelhető blogok és oldalak meg nem lesznek elérhetők?

Azt mondod paranoiás vagyok?
Lehet.
De ugyan miért kéne megbíznom a Fideszben? Mert azt mondják???

Nevetségesen naiv vagy!

Veder1 2010.04.14. 09:34:07

@Lyss, részben osztom a félelmeidet, de akkor mi legyen? Kiben lehet megbízni? Vagy dagonyázzunk tovább?

flort 2010.04.14. 09:43:46

@Lyss: elhiszem, hogy depressziósan esik az eső, de ezeket szerintem ma már nem lehet megcsinálni. Egy Berlusconi kaliberű fószernek sem sikerült pl. a teljes sajtó leigázása. Amúgy is, tv, rádió a határon túlról is sugározható (ezek ma is vannak és felismerhetőek, mivel a reklámblokkokban hemzsegnek a román és cseh nyelvű hirdetések és két nyelvűek a feliratok is: Reklám - Reklama és tsai).

Én mondjuk ezeknél aggasztóbbnak tartom a pártfinanszírozás, választókörzetek, miegyéb saját szájíz szerinti átszabását és a folyamatos feszültség fenntartását határainkon belül és kívül.

A francnak van erre szüksége és - bár meglepett, hogy mindenki támogatását kérte Orbán (istenem, azok az Edda koncertek: Testvér, minden kézre szükségünk van... Mi vagyunk a rock...) - egyelőre, amíg meg nem próbálják az elmúlt években végzett ténykedéseik emlékét halványítani, inkább szkeptikus maradnék.

Lyss 2010.04.14. 10:03:00

@Vödör: Ne dagonyázzunk, csak a kétharmad birtokosa ne egyetlen párt legyen, hanem lehetőleg többek, hogy legyen köztük aki azt mondja, ne tovább, mert ez az elemi érdeke, és mert megvan a hatalma hozzá, hogy ellen tudjon állni...

@flort: Már miért ne lehetne megcsinálni? Megdádáz az EU??? A kertévéknek meg csak a profit a fontos, az anyjukat is eladnák a frekvenciaengedélyért, ahogy azt már számtalanszor megtették.

flort 2010.04.14. 10:13:28

@Lyss: www.euvonal.hu/index.php?op=kozossegi_politikak&id=17

igen, megdádáz. Megtörtént eset: kizár bizonyos pályázatokból egy országot, pl. a közbeszerzési szabályok semmibe vétele miatt. Ilyenek nélkül pedig nehéz bármi, mondjuk infrastruktúrális fejlesztésbe kezdeni.

Ugyanez az internetre is igaz, a szolgáltatók nem 100% magyar cégek, hidd el, tudnak lobbizni az érdekeikért. Pláne, hogy M.o. nem tétel a viszonylag kis népesség miatt. Románia, vagy Lengyelország már az. Ébresztő, ez Kína, vagy Észak Korea.

flort 2010.04.14. 10:23:16

@flort: ma nem vagyok formában: ez NEM Kína, vagy Észak Korea

scsaba1 2010.04.14. 11:41:26

@Lyss:

Ahhoz képest az MSZP mindent megtett ebben a 4 évben, hogy a Fidesznek 2/3-a legyen. (Gyk: semmit nem csinált) Teccetek volna kormányozni, és akkor nem tizenvalahány százalékon lenne a támogatásuk.
Ha az öszödi beszéd után _közvetlenül_ egy Bajnai típusú szürke eminenciás veszi át a miniszterelnöki széket, akkor a szocik simán hozzák 25-30%-ot, és ohne 2/3.

TROLL 2010.04.14. 11:59:01

@phaidros: egyetértek, de ők most a fasorban sincsenek hálistennek, feladat letudva, jöhet a következő. Most ezek a bohócfok fognak minket szórakoztatni. Ne nézz engem se fideszkutyának, se maszopgecinek, ha megkérhetlek. (se lmp-snek se jobbikosnak. csináljunk új pártot, ha már mindenképp párt kell, hogy történjen valami)

TROLL 2010.04.14. 12:03:13

@phaidros: lendvait puchot kihagytad, szekeres meg már tényleg annyira kellett a szociknak meg magyarországnak, mint másnaposnak az unikumos kávé.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.04.14. 12:18:54

érdekes, a képviselők visszahívhatóságát senki se veti fel, pedig lényegesen hatékonyabb és fontosabb eszköz lenne, mint a mentelmi jog.

TROLL 2010.04.14. 12:44:56

Faszom, senki nem érti meg, hogy akár a fidesz, akár az mszp meghatározó emberei ugyanazok, akiknek igazi befolyásuk van a pártra, és ehhez képest váltogatnak elveket, politikát, stílust, amiben a legfőbb szempont, hogy ne olyan legyen mint a másik. Mondjuk a fidesz nem ráncigál elő medgyessyket gyurcsányokat, de viktor arcán is vastagodik a bőr.

evil overlord (törölt) 2010.04.14. 12:48:20

@mcs: Egy baj van képviselői visszahívhatósággal: félúton általában népszerűtlen a kormány, az ellenzék tömeges visszahívásokat tudna összehozni. Mondjuk ha az összes (azaz nem csak a megjelentek) helyi választó 50% + 1 vissza akarja hívni a komát, akkor hajrá, mert valószínűleg ténylg nagyon gáz az illető.

TROLL 2010.04.14. 12:50:42

Nem visszahívhatóság kell, hanem független bíróság, ügyészség, és politikai akarat, hogy a rosszfiúkat seggberúgjuk és kiadjuk nekik magunk közül.

TROLL 2010.04.14. 13:04:49

Tehát nem kevesebbet mondok, de le kéne fejezni a teljes bírói, ügyészi, közszolgai, államigazgatási stb. kart, érdemeik elismerése mellett elküldeni őket a picsába, és nem a saját szerviliseink közül választani az újakat, hanem azok közül akit ők kiköpködtek magukból, megválasztani a vezetőket. És sajnos ez most illúzió.

TROLL 2010.04.14. 13:14:20

Ja, hogy kommentzuhatagomnak értelmet is adjak, a meglévő hatalom mellé diktatúrát is fönntartani, külsőségeiben is túlhatalmat játszani fölösleges és túl drága többletköltség, az üzlet e nélkül is bőven megtérül, tehát ettől olyan nagyon nem kell félnünk.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.04.14. 13:41:19

@evil overlord:

ugyan. sok helyen működik és mégsem hívogatják ütre-főre vissza a népeket.

usában kormányzót is vissza lehet hívni, a szavazás kiírásához elég a választók 10%-ának aláírása. és ugyanúgy pörög le, mint egy sima választás.

Veder1 2010.04.14. 14:07:26

@mcs, akkor a most Jobbikra, vagy MSZP-re szavazók már a második forduló másnapján elkezdhetnék az aláírásokat gyűjteni. Fél évente választhatnánk, de szép is lenne

evil overlord (törölt) 2010.04.14. 14:09:08

@mcs: Szerinted nem reális az, hogy 2 év múlva, amikor kiderül, hogy még nincs itt a Kánaán és a Fidesz támogatása 53%-ról lemegy pl. 33-ra, akkor a Jobbik és az MSZP (de az LMP-t se hagyjuk ki) nem próbálja meg visszahívatni az egyéni képviselőket? Ha lehetett volna, az elmúlt 4 év során az összes szoci képviselő repült volna (na jó, Tóth József talán nem). Fletó már megmondta, hogy OV kamatostul fog mindent visszakapni (tudom, a Jobbikról beszélt de ez nem igaz, ők is ezt fogják csinálni).

evil overlord (törölt) 2010.04.14. 14:14:11

@evil overlord: 10%-ot bármikor össze lehet szedni (jelenleg 19 + 17 + 7* százaléka van az ellenzéknek), akár holnap is.
Bár azt is lehet csinálni, hogy kauciót kell letenni, és ha nem megy el elég választópolgár, akkor nem kapják vissza.

*: bár az LMP jobban tenné, ha kimaradna ebből, mert hamar elveszítené a támogatottságát.

excopp 2010.04.14. 15:33:50

@TROLL (13:04:49)
"érdemeik elismerése mellett..."
és ezt akkor így most hogy?

- meg amúgy is: szerinted pusztán az elmúlt két évtized terméke a hazai(politikai) kontraszelekció?

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.04.14. 15:57:36

@evil overlord:

ugyan. 10% csak arra kell, hogy kiírják a szavazást. és a szavazópolgárok 10%-a az nem = a választáson leadott szavazatok 10%-val.
ne feledjük el, hogy most kopicetliből 750 kell, ami egy átlag körzetben 1,5% és bizony sokaknak elég nehéz volt összeszedni.

visszahívósdira biztosan még nehezebben adnának a népek.

ezen felül ugyanúgy szükséges lenne az 50%-os részvétel az érvényességhez, ami szintén nem garantált, főleg ha fals okkal hívják vissza.

nem lenne evvel semmi gond.

TROLL 2010.04.14. 17:20:36

@excopp: az érdemet mindenképpen ironikusan értettem, mindösszesen nem szeretnék jobbikos boszorkányüldözést olyan emberek felé, akik csak egy érában tették a dolgukat, széljárásra karrierükre zsebükre ügyelve és nem követtek el konkrét bűncselekményt illetve, ha el is követtek, megtalálásuk, felelősségre vonásuk több társadalmi, idő- és pénzbeli költséggel jár mint haszonnal. Legnagyobb haszon az volna ha elhúznának, és köztük és a döntési helyzetben lévő politikai formációk között (ez akár ellenzéki pozíció is lehet) nem volna ilyen rugalmas átjárhatóság.

- nem az elmúlt két évtized terméke a politikai, államigazgatási (de akár ez a fölsőoktatásra is igaz) kontraszelekció, viszont csupán ebben a húsz évben volt lehetőség a változtatásra, nem is egy lehetőség, mindannyiszor elszalasztva. És bizony lehetőség és politikai akarat tekintetében felelősség terheli a fideszt is.

evil overlord (törölt) 2010.04.14. 19:17:01

@mcs: A szocik és a jobbik simán össze tudna szedni 10% aláírást: a Fidesz állítólag 2millió KC-t szedett össze, ez kb. 25%. Amúgy nem hiszem, hogy az USA-ban ilyen szintű gyűlölködés folyna a politika körül, mint az utóbbi pár évben nálunk.
Valóban nem biztos, hogy sikerül a visszahívás, de az állandó szavazgatás elég demoralizáló.

Veder1 2010.04.14. 21:01:26

Meg rohadt sokba is kerülne

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.04.14. 21:32:30

@Vödör: a 10% cédula összegyűjtése is pénzébe kerül a pártoknak, szóval nem hinném, hogy csak úgy brahira nekiállnak, hátha.

szerintem az emberek (sokasága) értelmesebb, mint azt gondoljuk, szóval 1-2 bebukott projekt után csak ott lenne visszahívás, ahol annak tényleg jogosultsága van, illetve az ettől való félelem (+mondjuk a végkielégítés ésvagy x havi fizu elvesztése) inkább kialakítaná a lemondások igencsak alacsony száma helyett egy európai szintet.

a 2006-10-es évadban bizony jópár képviselőnél meglett volna a -60%, szoci, fidesz, szadesz, mdf, vegyesen.

persze, tökmindegy, hogy mit gondolunk mi itt. viktor nem hinném, hogy ezt meglépné, annyira tökös gyereknek nem gondolom.

evil overlord (törölt) 2010.04.14. 21:43:06

@mcs: A japán megoldás (nyilvános bocsánatkérés, majd eltűnés) tényleg jó lenne.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.04.14. 21:45:49

@evil overlord:
úgy érted, tarlós rendelkezésre bocsátja a főváros hídjait, a vegyépszer pedig a csizmához szükséges betont, kedves régiúj belügyérünk pedig a nélkülözhetetlen lendületet?

evil overlord (törölt) 2010.04.14. 22:42:34

@mcs: Nem, ez a chicagoi maffia módszere. A japán inkább seppukut követ el.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.04.14. 22:47:30

@evil overlord: próbáltam rávilágítani, hogy milyen lesz, ha megpróbálunk átvenni valamely bölcsebb néptől egy ott jól működő megoldást és azokat integráljuk a helyi rögvalóságba.

bízvást állíthatom, hogy tökéletesen elégedett lennék a japán módszerrel, illetve nem, mert tudnám, hogy valahol forog a kandi kamera, azok nem mi vagyunk. sosem leszünk.

evil overlord (törölt) 2010.04.14. 22:58:29

@mcs: Minden Haladár tudja, hogy a Sötétség Seregeinek vezénylő Tábornoka nem pazarol, a kommereket (és a nyuggereket) kolbászba tölti :)
nagyregeny.blogspot.com/

S_a_n_y_A 2010.04.16. 20:04:59

@Dr Milton:

Hát nézd, röhej, de én itt kint külföldön kezdtem büszke lenni arra, hogy magyar vagyok. Mindenféle ideológia nélkül. Pusztán csak azért, mert itt megbecsülik a munkámat, nem úgy mint otthon.

Mit gondolsz erről?

S_a_n_y_A 2010.04.16. 20:50:57

@kíváncsivagyok:

Ne haragudj, még egyszer visszatérek a HOGYAN-ra. Az itteni tapasztalataim alapján sajnos csak annyit tudok mondani, hogy csak egy elfogadható közepes eredményt elérni is ANNYIRA, DE ANNYIRA EGYSZERŰ LENNE! "Csak" szándék, akarat lenne szükséges hozzá.

A válságból tulajdonképpen nem a Fidesznek kellene kivezetni az országot. Nem a kormánynak kell fellendítenie a gazdaságot. Ezt a világgazdaság fellendülése kellene, hogy megtegye, és az emberek, a vállalkozások kellene, hogy éljenek az adódó lehetőségekkel. A kormánynak igazából az kellene, hogy a feladata legyen, hogy megteremtse a feltételeket a világgazdasági fellendülés beáramlásához, illetve a vállalkozások, a közemberek életét megkönnyítse. Nagyon egyszerű és gyors változtatásokról beszélek, adórendszer, közigazgatás egyszerűsítése. Jogszolgáltatás megerősítése, felgyorsítása. Az állam ne úgy teremtsen munkát embereknek, hogy átláthatatlan, agyonbonyolított szabályokat talál ki, ami aztán egy csomó plusz embert igényel.

Szóval nézzünk csak pár olyan dolgot, amelyekbe bárki belebotolhat nap mint nap:

- Nemrég kitöltöttem az SZJA bevallásomat. A bevallás összesen kb. 450 lehetséges sorból áll. Nekem "mindössze" 7 számot kellett beírnom, de a végeredmény 7 oldal lett. (Mondtam nemrég az ittenieknek a sztorit. Azt felelték, ez nevetséges. Csak annyit válaszoltam: igen, ez az.)

- A nyáron visszafizettem az autóhitelemet. Bemegyek az okmányirodába, hogy töröltessem az elidegenítési tilalmat a járműnyilvántartásból. Az ügyintéző megnézte a banki hivatalos, aláírt, lepecsételt igazolást, majd kérte a személyimet. Csak néztem, és ennyit gondoltam magamban: "Ez nevetséges". Ott van a hivatalos banki papír, az a lényeg, az az kérdés, annak hisz-e. Nem tök mindegy, én ki vagyok?

-Ismerősöm mesélte, mi idióta körülményes volt elintéznie a felesége nevében, hogy a felesége bankszámlájára utalják a családi pótlékot.

- Vásároltam egy használt autót 2 éve. Fél évig a kereskedőnél állt, és nekem kellett az erre az időre eső teljesítményadót is megfizetni. De erről én csak akkor szereztem tudomást, amikor már kirótták. Érdekes, miért nem kötelező a kereskedő számára, hogy a vásárlással járó összes pénzügyi kötelezettséget ismertesse, mint például egy hitelszerződésnél?

-Van személyi igazolványom, lakcímkártyám, adókártyám, TB kártyám. Mind külön, más valamire jó. Múltkor át akartam íratni az autót a biztosítónál az új lakcímemre. Pechemre a lakcímkártyám nem volt nálam, csak a nemrég átírt forgalmi (amit csakis és kizárólag a lakcímkártya alapján írnak át másik címre). A biztosító megtagadta az átírást, mondván, a forgalmi őket nem érdekli, nekik lakcímkártya kell. ?????

Más szavakkal: Józsi átmászott a baloldali kertszomszéd kerítésén, és almát lopott a kertből. Ezután hoztak egy szabályt, mely szerint Józsi nem mászhat át a baloldali kertszomszéd kerítésén, hogy lopjon a kertből. Következő alkalommal Józsi jobboldalról mászott be és lopott némi almát. Erre következett egy újabb szabály, miszerint Józsi nem mászhat át a jobboldali kertszomszéd kerítésén sem. Harmadik alkalommal megkérte haverját, hogy ugorjon már be a kertbe egy kis körtéért. Nem egyszerűbb lenne olyan szabályt hozni, miszerint senki mehet be a kertbe a tulajdonos engedélye nélkül? És aki ezt megszegi, azt meg kell büntetni, kivétel (kisebbség, sógor-koma, a rendőrkapitány a haverom, stb.) nélkül?

Ennyi idióta szabály után tényleg semmi ötlet nincs, hogyan lehetne jobbá tenni a dolgokat?

Szóval még egyszer ne haragudj, de bárki kérdezi ebben az országban, HOGYAN, ezt a kérdést én nem tudom elfogadni. Tényleg ne haragudj, de ez a kérdés ebben az országban egész egyszerűen NEVETSÉGES.

Dr Milton 2010.04.17. 00:23:15

@S_a_n_y_A: Örülök a sikereidnek Sanya:D

Iustizmord 2010.04.20. 01:09:43

bocs, nem olvasom végg, genuine thoughts as follows:

Schlagwortokban a következőkre lehetne használni a kétharmadot:

1, adatvédelem: az adatvédelmi törvényt két okból kell megváltoztatni: egyrészt nem hatékony; adataink védelmét ígéri, de nem képes azt teljesíteni, másrészt hiányoznak belőle az elmúlt 18 évre reagáló változások, azóta történt egy s más (internet), s így többek között versenyhátrány a magyar szolgáltatások számára.

helyeslem, de nyíltság mint elv az max alap

2, alkotmány: az ideiglenes alkotmányunk olyanná vált mára, mint valami patchwork: folton folt.

de műkszik. lehetne új is, de nem alapkövetlmény. szimbolikában nem hiszek, ahhoz túl fontos, társadalmi közmegegyezés köll.

3, bíróságok: a bírói kar nemcsak belterjes, de képtelen reagálni a saját problémáira; miközben a legtöbb esetben korrekten próbálkoznak ítélkezni a bíróink, a rendszerből teljességgel hiányzik mindenféle önkorrekciós mechanizmus.

maximálisan így van belülről látom. az oit halott, kéne vmiértelmes. az önigazgatás nem műkszik mert sajátérdekű.

4, önkormányzati reform: túl sok kicsi önkormányzatunk van, nem képesek érvényesíteni a közös érdekeinket, cserébe drágák. Nemcsak a képviselőkről van szó, hanem a hivatalokról is. Nem érdemel külön pontot az ehhez tartozó közigazgatási hivatal problémakör, de az sem orvosolható kétharmad nélkül.

sok önkorm, sok ballaszt, kis központosítás (kb 4 megye =1 regio, bp-en 6-7 nagy egység) vállalható

5, átfogó közigazgatási reform: számos elem kétharmados jogszabályban van rögzítve, pl. az Országgyűléssel kapcsolatos részek vagy éppen az ÁSZ-ra vonatkozó rendelkezések.

szakmai vitával, de lehet

6, mentelmi jog: kétharmad kell a mentelmi jog felfüggesztéséhez, hogy érdemben foglalkozni lehessen az elmúlt nyolc év pénzügyi és másmilyen bűncselekményeinek gyanúival.

nem árt, mert pol. boszorkányüldözés =/= ok

7, médiatörvény: az ORTT jelen formájában nem vált be, a közmédiumok hülyeségekre költenek el nagyon sok pénzt.

így van, reform.

8, a pártok gazdálkodásáról szóló törvény: ennek megváltozatása nélkül esélye sincs a korrupció elleni küzdelemnek.

100%-os aggreed

9, állampolgárságról szóló törvény.

vitás, mer aki nem itt adózik, ne ugasson bele, de miként lehet kétosztatú az állampolgrság???? dilemma, mint disznóhús ingyen.

10, sztrájktörvény: hogy Gaskó a jövőben csak otthon sztrájkolhasson.

ez bezony fontos, gaskót alkotmányilag leszerelni, támogatom.

11, az államtitkokat, szolgálati titkokat szabályozó törvény: 1995-ös szemléletű, láthatóan nem vált be, olyannyira, hogy már a szolgálatok működését is akadályozza. Bírók szívesen használják nagyobb ítélkezési hibák eltüntetésére, ugyanígy a politikai ügyek elrejtésére mások.

kisebb, szűkebb tv = jobb tv. minden ami tto gyanús, és maszatolásra alkalmas. és magyaron- nincsnek titkok...

12, jogalkotásról szóló törvény: hogy senki ne alkothasson érdemi hatásvizsgálat, költségszámítás és hatékonyságvizsgálat nélkül jogot.

helyes

13, választásokat és a népszavazást, népi kezdeményezést szabályozó törvények.

ne lehesse faszságokkal kapmpányolni, ld viztdíj

Ha bárkinek bármi eszébe jut még, szóljon a kommentek között. Én a lista felének-harmadának sikeres kipipálásával is elégedett lennék.

p.s.: Na tippeljük meg, melyik pont fájna igazán és egyedül az MSZP-nek. Segítek, m-mel kezdődik, entelmi jogra végződik.

a tbbi meg bármely kormányzó pol.pártnak...

p.s.2: Elég jól látható, hogy a kétharmados törvények nagy része felett már eljárt az idő. Azt lehet mondani, hogy mára kiüresedett, másképpen szétrohadt a nagyjából 1989-1995 között kialakult közjogi, intézményi rendszer. Példának itt van a választás: nem tudni, hogy szándékosan nem tettek semmit az extrém hosszú szavazási várakozási idők elkerülésére vagy csak simán annyira demoralizált és szétesett az egész banda, hogy nem érdekelte őket. Mindenesetre talán az állami szférában sem lenne célszerű a jövőben pénzt osztani a semmittevésre és az alkalmatlanságra. Az OVB ugyan mutogathat, de ez legalább részben az ő saruk, miközben elvileg ott értelmes emberek ülnek. Minden jel szerint leginkább a sajtospogácsáért.

p.s.3.: Mielőtt elindulna a riogatás a diktatúráról, szögezzük le (részletesen írom, hogy a Népszava szerkesztőségben is megértsék): Magyarország EU-s, ENSZ-es, WTO-s és más nemzetközi kötelezettségvállalásai kizárják, hogy pl. patrimoniális királyság vagy halálbüntetés legyen, kétharmad ide vagy oda. Ha nem is feltétlenül jogilag, de gyakorlatilag mindenképpen. Emellett az emberi jogok széles körét - pl. a vallásgyakorlás, szólásszabadság, stb. - is nemzetközi és uniós egyezmények szavatolják, nem utolsó sorban az EU-n belül jogi kötőerővel is rendelkező Alapvető Emberi Jogok Chartája.

p.s.4.: Nem utolsó sorban kétharmaddal nem lesz kire mutogatni. Muszáj lesz felmutatniuk valamit. Én úgy gondolom - illetve bízom benne - hogy a Fideszben megvan a szükséges potenciál ehhez. Mert őszintén szólva nem nagyon maradt más lehetőség.

én nagyon fideszellenes vagyok de az rszág érdekében remélem h pozitívan csalódom.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása