Kádár újratemetése

bazalttufa I 2010.04.09. 14:15

Kedves szocialista, baloldali vezetők, - az elvtárs megszólítást szándékosan hanyagolnám, tudom ez néhány kivételtől eltekintve nektek is kellemetlen, még ha a tagságnak ezt soha sem vallanátok be.

Húsz évvel a rendszerváltás és nyolc évvel azután, hogy jobb híján Megyót taszajtottátok a kormánykerékhez, az a helyzet, hogy talán végre valóban közelítünk a rendszerváltás befejezéséhez. Garancia persze nincs rá, benne van a bukás lehetősége is, nem ez lenne az első alkalom. Mégis ti tudjátok a legjobban ennyire jó esélyünk még sosem volt rá, ami, ezt is tudjátok, nektek piszkosul kellemetlen lesz, de én azért most egy kicsit kiélvezném a helyzetet, tőrt forgatnék ott, ahol a legjobban fáj, ez a legkevesebb, amivel tartozom.
 


A ti hatalomegmaradási törvényetek olyan az elmúlt húsz évet meghatározó közhellyé rohadt, aminek minden következményével számolnunk kellett és a számláló mostanra már olyan sebességgel pörög, hogy előbb-utóbb várhatóan elfüstöl. Ez a hatalommegmaradás olyan szinten összezavarta az embereket, hogy mára Gyurcsány képe összemosódik a Rákosi, de legalábbis a korai Kádár kor kivégzéseivel, tisztogatásaival (2006 októberében azért hozátette a magáét), Altus rt a szocialista munkaversennyel, hogy a végén létrejött a fejekben a kelet európai micsurin kecske, a kommunista kapitalista (ennek szerves ellenpontjaként pedig a szocializmusban gondolkodó jobboldaliak). Persze nehezen tagadható mondjuk a KISZ a részvénytársaság és a köztetek, úgy is mint szervezeti formák, közötti kapcsolat, nem csoda a zavar.

Ha ma végignézünk a pártotok panoptikumán az az érzésünk támad, az idő megállt  úgy valahol a 80-as évek derekán, de a kép ugye megtévesztő. A teljesen élethű Vitányi Iván és a rendezvényeitek gerontofil összképe ellenére a valódi hithű kommunisták már kiöregedtek, partvonalra szorultak, vagy vidéki lepukkadt végvárakban őrzik Lenin leheletét. A párt vezetői és meghatározó figurái, azaz ti, szinte egytől-egyig a késői Kádár kor termékei vagytok, akik soha, már karrieretek kezdetén sem hittetek a szocializmus közelgő diadalában, de azt pontosan tudtátok, hogy karrierhez, koloniál íróasztalhoz a legkönnyebb út a párton át vezet. Sokatoknak ez volt az egyetlen út. Szorgalmasan hordtátok a pártot és a Szovjetuniót dicsőítő baromságokat, de ezt megtettétek volna bárkinek, és bármilyen rendszernek, mely a lojalitásért cserébe jövőtöket biztosítja. A rendszerváltás, ami aztán elsöpörte a valódi, hithű kommunisták illúzióit, bennetek semmiféle törést nem okozott. Semmit sem vesztettetek, de megnyílt az út előttetek a párt vezetéséhez és a lojális országos háttérbázissal, kapcsolati hálóval, információkkal felvértezve immár az első vagy második vonalból folytattátok azt, amit addig; építettétek saját magatok és egymás jövőjét ideológiák és gátlások nélkül, egy olyan közösségben aminek az összetartó ereje az ideológiai máz (mert a kommunizmusban, vagy más diktatúrában a máz is bőven elegendő a karrierhez) elbomlásával az elvtelenség, és a feltétlen lojalitás maradt.

A jövőtök, amit felépítettetek, - volt miből -, a szakértelem, a szolidaritás majd később a progresszió, egy szóval a baloldal díszletei mögött. Mert hát, mégis milyen baloldalt kínáltatok az elmúlt 20 évben? Vicces hogy én kérem itt számon, végül is mi közöm hozzá, de azon kívül, hogy a törzsbázis elsődleges igényeit, a költségvetés keretein belül, de ha kellett azon túlnyújtózva is, maximálisan tiszteletben tartották, semmilyet. Kenyeret és cirkuszt adtatok azoknak, akik kenyéren és cirkuszon kívül másra nem is vágytak, de gyakorlatilag csődöt mondtatok mindenben, amit egy baloldali párt, legyen az etatista francia, vagy blairi újbaloldal csinál. Zászlók, díszletek, korhű, trendi hívószavak. Ezek jelentették a baloldal megújulását. Mert nektek ennyi elég is volt.

A veletek kapcsolatos örökös illúzió, hogy valamit kezdeni akartatok, akartok ezzel az országgal. És ez a félreértés, ha más koncepciókban is, de a politikai paletta minden oldalát megfertőzte. Ebből a félreértésből (is) táplálkoznak a radikális jobboldal bárgyú szándékos országvesztő konspirációs teóriái éppúgy, mint a baloldalhoz kötődő, vagy velük  szimpatizáló "értelmiségiek" mára elporladt vagy még oszlófélben lévő reményei és illúziói.
 

Szekeres Imre kiszivárgott beszélgetése egy platformista ifjúszocialistával. /2005/

KK: És olyat nem hallottál, hogy valaki a közügyekért dolgozik? Azért, hogy az országon segítsen?
Szekeres Imre: Ilyet nem. Ilyenre az elmúlt 15 évben nem volt példa."


Még így is elhiszem, akadt köztetek tisztességes gondolat, cél, politikus, de ha visszatekintünk az elmúlt húsz évre, az összkép ordítja, hogy amit ti az országról gondoltok, az országgal tettetek, esetleges és elsősorban saját közösségetek érdekeinek függvénye. A színes szagos platformok céljai, részérdekei végül valahogy minden esetben egyetlen zavaros, öncélú masszába olvadtak, és a legtöbb, ami elmondható, hogy ez a massza a szakadék előtt mindig az életösztöne szerint cselekedett. A halálugrást elkerülte.

Horn Gyula 1995-ben a Bokros csomaggal (az utolsó pillanatig homokba dugtátok a fejeteket) mint ahogy Gyurcsány Ferenc sem kivétel alóla. Öt éves kormányzása alatt egyszer sem lépte át az érdekszféra Rubiconját, döntései , ha a párt népszerűségét pusztítottak is, azokat annak túlélése érdekében hozta meg. Kerültétek a konfliktusokat minden olyan a szocializmusból itt ragadt rommal, mely hozzátok hasonlóan működik (MÁV, BKV, szakszervezetek), sőt igyekeztetek velük gyümölcsöző szimbiózist kiépíteni, átjárást biztosítva a kádereknek mindkét irányba. Mi több, csendben és állami kht-k, kft-k etc. formájában meghökkentő számban húztátok fel a szocializmus új bástyáit.

Ha már a bástyáknál tartunk, megvettétek egynek diszkontáron egykori "demokratikus ellenzéketeket" is, Demszkyvel, Magyar Bálinttal együtt.  Mert ugye, ha egy társaság összetartó ereje csak az elvtelenség és a lojalitás, az a társaság mindenkinek nyitva áll (kortól és felekezettől függetlenül), aki hajlandó annak szabályait elfogadni és a rendszerváltás egyik, valljuk meg, szomorú epizódja, hogy a magyar értelmiség tekintélyes része, beleértve liberális értelmiség szinte teljes egészét, önként, dalolva lépett az érdekszférátok belsejébe, hogy végül már a kutya se emlékezzen arra, voltak e valaha azon kívül egyáltalán. Mert a határok azért már a rendszerváltás idején sem voltak egyértelműek, és az értelmiségi belső ellenzék a piacgazdaság rideg valóságával és a teljesítmény kényszerével szembesülve villámgyorsan és zökkenőmentesen illeszkedett vissza a a kádárista elit kényelmes érdekszférájába.

(az SZDSZ és a liberális holdudvara végül egy ifjú rolexkádárista elnökkel koronázta meg részvételét ebben az társaságban, és a liberalizmus halálát egyúttal. Hiszen Kóka János, életkorától és öltönyeitől függetlenül, mintapéldánya a valódi piactól állami megrendelésekkel óvott kádárista elitnek. )

Versenyt hazudtatok a konc fölött.

Ti, akik saját kényelmetek és boldogulásotok oltárán feláldoztátok a piacgazdaság eszméjét, összemosva az emberek tudatában versenyt a korrupcióval, öngondoskodást a reménytelen kiszolgáltatottsággal, a globális gazdaság, amúgy kőkemény, logikáját a kizsákmányolással, a multinacionális cégeknek adott (többségében) szükséges adókedvezményeket a hazai vállalkozásokat fojtogató adólabirintussal. Mindeközben leromboltátok az állam szerepébe vetett hitet, szembe fordítottátok a versenyképtelenség terhe alatt roskadozó versenyszektort a hol öncélúan duzzasztott, hol fűnyíróval lekezelt közigazgatással.

Ez a posztkádári elit, csődeljárásának végső mérlegfőkönyve.

Mert a csődeljárás ezúttal nem csak, sőt elsősorban nem a bal és a liberális oldalt érinti. Szimpátiától függetlenül tény, baloldalra biztosan van és lesz igény, már most hallatja hangját a kézzelfogható szocializmust már nem ismerő új generáció. Nyugati szocializmus import, Marx újratöltve, és akkor a radikális jobboldal sok szempontból baloldali rajongóit még bele sem számoltuk. A pártotok még lélegzik, még reménykedtek a feltámadásban, de a kripta oldalában már most ott csírázik az LMP és az MDF, a baloldal örökségének két magja, a  kételyek, kérdések nélküli haladás és a posztmodern zöldes árnyalatú baloldal.

Ti, a posztkádári elit viszont a végóráitokat, de legalábbis az utolsó éveiteket élitek. Közvetlen gazdasági hátteretek kevés kivételtől eltekintve ma sem a versenypiacon él, többségében állami, pályázati megrendelésekhez becsatornázott, és annak ellenére, hogy a kapcsolati háló egy választási ciklust még elvisel (ahogy 98-02 között), egy másodikba már jó eséllyel beleroppan. Bázisotok lassan átköltözik a túlvilágra, politikai pozícióitok az évi önkormányzati választások után a gyökerekig elhalnak, egykori sajtó hatalmatoknak már most is csak szerény  maradékát nyomorgatjátok a kezetekben. A nyomtatott sajtó példányszáma zuhan, a 90-es években közel 250 ezres példányszámú Népszabadság ma már 90 ezer alatt van, a Népszava pedig gyakorlatilag a fanatikus nyugdíjas derékhad lapjává vált. Az online sajtóban pozícióitok, befolyásotok elhanyagolhatóak, a pártoktól függetlennek tekinthető vezető online sajtótermékek legjobb esetben is bizonytalanul, közömbösen vagy utálkozással tekintenek rátok, az egykor meghatározó médiabölények marginális, egyre szánalmasabb játszótereken (ATV, Klubrádió) engedik ki gőzt és már nincs mögöttetek utánpótlás, mert nincsen rá igény, már nem kínáltok tuti karriert sem.

Igen, jöhetnek még újkádáristák, a lojalitásra és az elvtelenségre építők, talán így lesz. De titeket már senki sem fog kirángatni Kádár mauzóleumából. 


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr421907040

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nincs kire szavazzak — a Fidesz stb. 2010.04.09. 16:22:52

1989/90 óta afféle közhely, hogy a konkrét kérdésekre a magyar választók többsége hagyományosan baloldalinak tekintett válaszokat ad. Amíg az önmagát baloldalinak nevező MSZP szépen, apránként egy jobboldali liberális rajongó klubbá züllött, ezeket a b...

Trackback: Nincs kire szavazzak — az MSZP 2010.04.09. 16:22:22

Már megint nem választás lesz itt, hanem népítélet. Kb. olyan, mint '94-ben: akik elmennek, azért mennek el, hogy kifejezzék, mennyire pocsék volt ez a nyolc év kormányzat — és büntetni akarnak azért, hogy félidőben hagyták magukat egy személycse...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szempontpuska 2010.04.09. 16:04:47

Mi sem jellemző jobban a jobberek gondolkodására, minthogy örökké a nemzethalál vagy a végső győzelem peremén állnak, ebben tudnak gondolkodni.
Ez az írás tökéletes lenyomata ennek a mentalitásnak.
Érdemes lesz eltenni a panoptikumba.

A demokráciához hozzátartozik a győzelem és a vereség, valamint mindkettő méltóságteljes elfogadása. Ez eddig nem nagyon ment. Sőt egyáltalán nem...

A szocikat joggal hajtják el vasárnap a búsba, nem csak az ország, hanem önmaguk irányítására is régen alkalmatlanok voltak. 2002 óta ouiderekkel megnyeretik a referendumokat, majd a mamelukjaik beleülnek a készbe. Elkényelmesedtek, nemtörődöm korruptá váltak. Sokszor egymásközti rivalizálásba több energiát fektettek, mint a politikai ellnefeleikkel.

Most jön a helyükre egy - az ő balfaszságukhoz adódóan - gátlástalan és példátlanul destruktív ellenzék a hatalomba.
Két alternatívájuk van. Vagy helyreállítani az országot és eredményeket produkálni (ehhez a válságból kilábaló hullámot meglovagolhatják) vagy elcseszik és putyini köztársaság módjára próbálják bebetonozni magukat hosszú távra.

Nem véletlen, hogy ez lesz minden idő legalacsonyabb részvételű választása.
Joggal!
A szocik egykori szavazóinak volt és van annyi erkölcsi-kritikai érzéke, hogy
elforduljanak tőlük, és vannak annyira realisták, hogy ne támogassák a 8 éve destruktív Fideszt.

Ez a destruktivitás súlytalan volna (leszámítva a 2/3-os döntést igénylő súlyozott kérdéseket és az önkormányzati front káoszát), ha tudtak volna jól kormányozni. De nem tudtak! Alkalmatlanok rá.

Hatalommegmaradási törvényről meg... khmmm--- ne papoljon egy olyan párt szekértolója, melynek egyeduralkodóját húsz éve senki nem merte felelősségre vonni. Aki pedig megpróbálta... annak kívül tágasabb.

Egy jelentős demokrácia deficittel küzdő párt kerül most hatalomra, felváltva egy szétesett, anarchiába omlott pártot.

Óriási tömegek fordultak el a politikától, mert nem hajlandók asszisztálni a genyák és balfaszok küzdelméhez.
Ők vannak a legtöbben.
Nekik van igazuk.

evil overlord (törölt) 2010.04.09. 16:06:24

Tetszik, kemény vagy mint a kutyaszar :)
Azonban nem vagyok biztos, hogy a Népszabadság olvasottsága (csak) emiatt csökken, ez egy általános jelenség a lappiacon, nem?

evil overlord (törölt) 2010.04.09. 16:38:04

@szempontpuska: Vasárnap este már nem nagyon fogtok örülni.

evil overlord (törölt) 2010.04.09. 16:43:43

@szempontpuska: A balliberálisok feltámadásának, nem? Bár nyilván nem egyforma lendülettel akarjátok.

szempontpuska 2010.04.09. 18:19:33

@evil overlord: Nem tudok válaszolni Neked, ui sosem bírtam elfojtani a röhögést, ha vki szakrális elemeket kever a politizálásba :-)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.04.09. 18:22:15

azért az valahol szép, hogy a balodal végzete ugyanaz lett, mint ami annak idején életre hívta, nem?

evil overlord (törölt) 2010.04.09. 18:34:09

@szempontpuska: Sunnyoguk, sunnyogung?
Szakrális elem? Akkor legyen inkább: Fel! Támadunk!

kelta 2010.04.09. 18:54:59

Fasza poszt. Grat!

szempontpuska 2010.04.09. 22:36:12

@evil overlord: Ti tényleg komolyan gondoljátok, hogy egy teljes szavazóbázis, politikai értékrend örökre eltűnik?
Muhahaha

Yoffy 2010.04.09. 22:45:52

kiváló, hiánypótló: köszönjük.

evil overlord (törölt) 2010.04.09. 23:10:39

@szempontpuska: Nem tudom, hogy a többiek mit gondolnak. Én azt, hogy az ország elemi érdeke, hogy az MSZP és csatlósai végre eltűnjenek, és jöjjön helyettük egy tisztességes baloldal, talán az LMP válik azzá (ha bejutnak, 4 év alatt csak kiderül).
MSZP és értékrend? Nyöhehe. A szavazóbázisa pedig a felmérések szerint lassan kihal: nincs utánpótlás.

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2010.04.09. 23:22:16

@szempontpuska:

Lófasz, nem nemzethalál. Hogy a francba tudsz ilyet beleolvasni?

Indulat és düh van bennem ezzel a posztkádárista bagázzsal szemben, és mondjuk úgy, kontúrosan vannak megrajzolva, de szvsz teljesen joggal. És igen, minimum bízom abban, hogy a végleg kikopnak az életemből. Legyen már legalább valamennyire hiteles baloldal, akik legalább őszintén hisznek valamiben, még ha marhaságnak is tartom.

Hogy kinek a szekértolója vagyok, az meg egyenesen röhejes, kurucinfós színvonalú önigazolás, és ha tapló lennék azt mondanám, szimplán a saját függetlenségében tetszelgő kétbites ostobaság. Mindenki AvagyB, csak én vagyok antipasszát.

Olvasd már el azt a szerencsétlen utolsó elötti mondatot, vagy a második bekezdést!

szempontpuska 2010.04.10. 09:24:51

@evil overlord: Szándékosan beszélsz egyszer szavazóbázisról, máskor meg pártról?
Ha nem az MSZP, akkor más párt. Ki tudja?! Ez nem is érdekes.
A szocipárt már számos vezető-, és legalább egy generációváltást megélt.
A léte, a működése nem egy központi vezéralakon múlik.
De hogy ki a hiteles baloldal, azt nem jobbról fogják megmondani...

szempontpuska 2010.04.10. 09:35:50

@bazalttufa: Ha az egészet a szocipárt szétesett vezetésére akarod vonatkoztatni, akkor hajrá. Szerintem tárt kapukat döngetsz.
Az MSZP 2004 óta nem nyert választást. Mindig leigazoltak egy outsidert, miközben a nagy (és kis-) megmondóemberek, mamelukok a háttérben nyomták a tutit, meg az okosságokat.
Szili, Szekeres, Baja, Jánosi, Havasi Szófia, Újhelyi, Suchmann és társaik soha nem mérették meg magukat.
Mesterházy is csak arra kell nekik, hogy valaki elvigye most a bukást.
Az a szavazóbázis, akiknek a voksaival valahogy mindig hataloma kerültek, most megvonta a bizalmat.
Ha jön valaki, akinek nem kell alkudoznia, egyezkednie és engednie ezeknek, meg a már letűnt SZDSZ-nek, akkor majd ismét kaphatnak bizalmat.
Ha nem, akkor nem kapnak.
Szerintem ez jogos.
Jó lenne hinni, hogy lehetne egy Bajnai típúsú kormányfőjükmajd egyszer, aki nem ideologizál, nem szól bele a hétköznapjaimba, nem furakszik be barátságokba, hanem inkább olyan mint a jó pincér. Észrevehetetlenül, szinte szürkén teszi a dolgát. Jól.
De Bajnai is csak azért tehette így, mert az elején fixálta: Pofa be, vagy lemondok és mentek a levesbe.

evil overlord (törölt) 2010.04.10. 20:21:52

@szempontpuska: A MSZP szavazóbázisa most már messze nem azonos a baloldallal, csak annak egy (jellemzően idős, utánpótlás nélküli) részhalmaza, a többiek átálltak a nemzeti ill. zöld baloldalra.
Az, hogy a posztkommunisták eddig mindent túléltek elég nagy baj.

P.S. Én úgy vagyok jobboldali, mint Sólyom László.
Gépház, mi a helyzet a kampánycsenddel?

Iustizmord 2010.04.11. 01:48:47

"Húsz évvel a rendszerváltás és nyolc évvel azután, hogy jobb híján Megyót taszajtottátok a kormánykerékhez, az a helyzet, hogy talán végre valóban közelítünk a rendszerváltás befejezéséhez."

a tarka kistehénf@aszázt, azt. viktor maga a megkövült posztkádárizmus.

Iustizmord 2010.04.11. 01:53:59

nem akarok udvariatlan lenni, de ez egy fröcsögő bayerzsolt-szintű förmedvény. aki a biztos jobbos győzelem hajnaln ilyet enged meg magának, az nem úriember, hanem egy revansvadász , elfojtott frusztrcióit frissen kiélni készülő zsebakarnok. a morális fensőbbséáget meg kikérem magamnak, a fidesz párszor már bizonyította hogy kutyából nem lesz szalonna. várom a megoldást a fidesztől, de arcoskodni nem kellene.

nagyon sok :o(

evil overlord (törölt) 2010.04.11. 09:30:07

@Iustizmord: Nem tudom mi bajod van, igaza van bazalttufának: a szocik + "liberálisok" tényleg ezt csinálták az elmúlt 8 évben. És ez teljesen független Orbántól, mivel nem őt dícséri, hanem a posztkommunisákat szidja.
Miért baj az, ha bazalttufa abban reménykedik, hogy az ország megszabadul a posztkommunistáktól? Legalább van esély egy (nagyjából *) tisztességes baloldal kialakulására, amely jogosan tudja a Fidesz hibáit (lesznek) ostorozni. BTW, bazalttufa írásával ellentétben én abban is reménykedem, hogy az MDF is megmurdal (elég jó az esélye), így talán lesz egy vállalható konzervatív-liberális párt (mert igény az lenne rá, többek között részemről).
*: Politikusoktól tökéletes tisztességet elvárni naivság.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.04.11. 11:25:24

@evil overlord:
Csatlakozom, annak ellenére, hogy az MDF-re húztam be.

evil overlord (törölt) 2010.04.11. 12:30:09

@Lord_Valdez: Az én konz.lib. pártom nem a szociális liberalizmust vegyítené gazdasági konzervativimussal (neoliberalizmussal), inkább egy nemzeti liberális (a patriotizmus, liberalizmus és konzervativizmus "ideális" elegye) párt lenne mérsékelten kapitalista gazdaságpolitikával (Bokrosnál mérsékeltebb, Orbánnál radikálisabb). Így is érdekel? :)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.04.11. 12:32:51

@evil overlord:
Miazhogy? Nagyon is. :)
Az én vágyam inkább klasszlib, konzlib, libertárius, sőt horribile dictu neolib., de szerintem meg tudnánk egyezni.

bush84 2010.04.11. 12:59:04

Te jószagú atyaúristen, mekkora agyalágyult üresfejű barmok járnak ide kommentelni.

Inkább fogom magam és elmegyek szavazni..

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2010.04.11. 13:27:11

Néhány megjegyzés a posthoz.

Ezúttal nem a baloldalt enbloc ekéztem, csak a postkádári elitet (szándékosan és indokolva NEM poszkommunisták, jelentős részt mégiscsak arról írtam, miért nem azok). Még csak azt sem gondolom, hogy minden az ő saruk lenne, vagy kizárólag ők viselkedtek volna így, ragadt ebből sajna a jobboldalra is, de a mocsár alapját(képzavar), ez meggyőződésem, ők adják.

Szerintem a liberálisok pusztulásának egyik legfontosabb oka volt a posztkádári érdekkörbe való be és leépülésük.

Benne van az igény, és mára szerintem a reális lehetőség is egy hitelesebb baloldalra (ettől még nem leszek baloldali), áttételesen pedig egy hitelesebb jobboldalra is.

evil overlord (törölt) 2010.04.11. 14:19:19

@Lord_Valdez: OK, akkor már csak párszáz lelkes ember (meg sok pénz) kellene, hogy létrehozzák a pártot.

szempontpuska 2010.04.11. 15:09:35

@evil overlord: na innentől válik tökéletesen értelmetlenné a ballib feltámadásos 16.43-as beírásod.

szempontpuska 2010.04.11. 15:10:24

@bazalttufa: definiálni kéne a posztkádárit, nem dobálózni a jelzővel

evil overlord (törölt) 2010.04.11. 15:28:30

@szempontpuska: Nem tudom mit nem lehet ezen érteni: kommetjeitek alapján ti (te & kettes; jótündér megvan még?) annak örülnétek, ha ma a balliberálisok (MSZP, MSZDF vagy mi a bánat) "feltámadna" (azaz jó eredményt érne el). Ettől teljesen független az, hogy a politikai értékválasztásomnak milyen párt felel meg.
BTW (ha jól értem bazalttufa is) örülnék egy tisztességes ballib pártnak, bár nem valószínű hogy rá szavaznék (kivéve ha Orbánék elcseszik és nincs konz.lib. párt).

after80 · http://sasfeszek.blog.hu 2010.04.11. 16:26:21

Mszp-nek semmi köze a baloldalhoz! Még egykori szocdemesek is ezt vallják. Kádár arra tanította őket, hogy el kell adni az országot?

szempontpuska 2010.04.11. 16:41:07

@evil overlord: majd ha nem tudom, mit gondolok é smit szeretnék, hidd el, Hozzád fogok először fordulni, hogy elmagyarázd nekem a véleményemet.
Addig viszont ne prbálkozz vele, mert csak beégsz tőle

evil overlord (törölt) 2010.04.11. 17:11:43

@szempontpuska: Csak az itteni és a búzablogos "kollegáktól" tudok idézni: aki úgy beszél és úgy viselkedik, mint egy ballib, az az.

HaKohen 2010.04.11. 18:35:01

Mielőtt eldurvultok:

IDEÁLIS????????????????????????????????????????????????????????????

(röhög, sőt kacag, sőt vihog, sőt szánakozóan mosolyog)

Iustizmord 2010.04.11. 19:29:36

@evil overlord: elvileg szép hogy posztkommer baloldaliaknak over, de a jelenlegi logika az hogy AKÁRMILYEN balos pártra gyorsan ráhúzzák hogy posztkommer. vagy talán az LMP?

Iustizmord 2010.04.11. 19:31:13

@bazalttufa: "Szerintem a liberálisok pusztulásának egyik legfontosabb oka volt a posztkádári érdekkörbe való be és leépülésük.

Benne van az igény, és mára szerintem a reális lehetőség is egy hitelesebb baloldalra (ettől még nem leszek baloldali), áttételesen pedig egy hitelesebb jobboldalra is."

ezzel egyet tudok érteni.

evil overlord (törölt) 2010.04.11. 19:45:46

@HaKohen: ?

@Iustizmord: A legtöbb jobbikosnak és egyes fideszeseknek az LMP posztkommer, de nem szabadna előre ítélni: egyelőre úgy tűnik, hogy bejutnak, és lesz 4 évük bizonyítani. BTW, a mérsékelt jobboldaliak körében (ld. mandineres felmérések, bár nem reprezentatív a minta) az LMP viszonylag szimpatikus.
Az SZDSZ (16 éve, 8 éve, 4 éve) és az MDF (ők csak az utóbbi időben) elég látványosan bizonyította, hogy "összenő, ami öszetartozik", pedig mindkét irányzat többre volt hivatott.

HaKohen 2010.04.11. 21:38:06

@evil overlord:

Te írád: >a patriotizmus, liberalizmus és konzervativizmus "ideális" elegye<

Mindig csalódom magamban. Ui. folyamatosan azt hiszem, hogy én vagyok a világ legnaívabb embere.

Most visszaadtad a reményt és az emberiségbe vetett hitemet.

evil overlord (törölt) 2010.04.11. 22:36:36

@HaKohen: Mit gondolsz, miért tettem idézőjelbe? Írhattam volna volna szuboptimálist, szerintem ideálist stb.

bush84 2010.04.11. 23:31:30

@HaKohen: Igen, bemutatkoztam, és most jó:)

Iustizmord 2010.04.12. 14:39:07

@evil overlord: nyugi, a jobbiknak (és a fidesznek is) égető szüksége van egy posztkommer pártra, hogy

1. lehessen kommerezni
2. lehessen kit hibáztatni
3. legyen igazodási pont, hogy bezzeg ők ilynek, mi meg másmilyenek

tehát LESZ magyaro- posztkommer párt még pár évig, akárki is lesz az (ha a jobbik erősebb lesz, akkor majd a fidesz lesz posztkommer párt)

evil overlord (törölt) 2010.04.12. 15:26:30

@Iustizmord: A Fidesz már most is zsidó ügynökként fut a Jobbiknál.
Ha a Fidesznek nem jön össze a 2/3, akkor elképzelhető, hogy szükségük lesz az LMP segítségére: ezt még valahogy ki tudják magyarázni (feltéve, ha tényleg nem SZDSZ 2.0-ról van szó), míg a Jobbik ill. MSZP nem magyarázható ki.
BTW, hibáztatni egyelőre max. az MSZP-t lehet, az LMP még nem cseszett el semmit.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.04.17. 19:48:41

Kövér László - KISZ titkár, és Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága és az alá tartozó Társadalompolitikai Intézet munkatársa
Orbán Viktor; - Gimnáziumi, majd egyetemi KISZ titkár (Orbán apuka párttitkár volt az átkosban.)
Mikola István - Hazafias Népfront, elnök
Fónagy János - MSZMP tag
Vonza András - MSZMP tag
Szabadi Béla - MSZMP tag, munkásőr
Varga Mihály - KISZ titkár
Rogán Antal - KISZ titkár
Deutsch Tamás - KISZ titkár
Orbán Győző - párttitkár (Orbán anyuka pedagógusi pályát cserélte fel egy pártbizottsági állásért.)
Pozsgai Imre - MSZMP KB tag
Szűrös Mátyás - MSZMP KB tag
Stumpf István - MSZMP tag, Hazafias Népfront alelnök
Járai Zsigmond - MSZMP tag, kormánytag, III/2 ügynök
Matolcsy György - MSZMP tag, III/2 ügynök
Martonyi János - MSZMP tag, kormánytag, III/2 ügynök
Ligetvári Ferenc - MSZMP tag
Chikán Attila - MSZMP tag
Pintér Sándor - MSZMP titkár

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2010.04.18. 19:22:35

@IGe:

Tudom én, hogy maga lelkesen gyakorló elmebeteg, de ezzel a listával támadni tán még a komcsiknál is ciki. Ezt keringetik már lassan évtizedek óta annak érdekében, hogy relativizálják a saját múltjukat. Mintha ez a lista bármiben is cáfolná azt, hogy a (poszt)komcsi hálózat megmaradt a rendszerváltás után, működött és működik, jog-és vagyonutódként.
Szánalomtenger.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.04.18. 19:35:13

@Gabrilo: Nos mi belőle ami nem közel történelmi tény? Még ott szerepelhetne Schmitt Pál - MSZMP tag neve is.

A Fityesz első dolgának kell lennie, hogy felteszi internetre mindenki által elérhetően az ügynöklistákat. Ja és nem kivételezik és a sorai közül is eltávolítja őket. Ja és az ügynök papokat is a KDNP-ből.

Ez egy teljesen normális és elvárható dolog, amit más környékbeli országok már rég megtettek.

HaKohen 2010.04.18. 22:16:52

@IGe:

Kedves Uram! (vagy Hölgyem? - az avatarjáról nem tudom eldönteni)

1.) Halvány gőze sincs a Kádár-korszak történelmi tényeiről és összefüggéseiről. Az, hogy vki MSZMP-tag volt, az égadta egy világon semmit sem (na jó, nem sokat) jelentett. Ugyanis a határvonal nem párttagok és pártonkívüliek, hanem az apparatcsikok (párt- és állam-) és az apparátuson kívüliek között húzódott. Merthogy különféle hatalmi helyzetben az előbbiek voltak (beleértve lakáshoz, kocsihoz jutást, színvonalas üdülést stb.), az utóbbiak nem vagy alig. Ezért a lista nagy része indifferens - függetlenül attól, hogy kit szeretek közülük és kit nem. A KB-tagság vagy a népfront-elnökség stb. már játszott, de az, hogy valaki (nem függetlenített) KISZ-titkár volt a gimnáziumban, vagy az évfolyamán, az ma már évtizedek után visszanézve nevetséges. Bár gyűlölködésre és demagógiára jó alkalmat adhat, legalább nem kell utánanézni az illetők tényleges viselkedésének és teljesítményének.

2.) Az állambiztonsági iratok (ez a fogalmazás szándékos részemről) túlnyomó részét valóban nyilvánosságra kellene hozni - lásd Kenedi-bizottság sokéves vesszőfutása és erőlködése. Az "ügynök" azonban önmagában semmit sem jelent, hiszen csak a lánc legvégén volt, legkisebb szemként; amennyire tudom, a volt "szocialista" országok sem csak az "ügynökökkel" foglalkoztak. Másrészt meg itt is félre kellene tenni a demagógiát, helyette árnyaltan szemlélve az egészet azon az alapon, hogy ki mit tett vagy nem tett. Mert nem egészen mindegy, hogy valaki aláírt egy papírt, azután nem vagy jelentéktelen dolgokat jelentett - vagy hogy valaki igen buzgón tájékoztatta "felső kapcsolatait" mindenféléről, aminek azután másokra erkölcsi vagy egzisztenciális következményei is lettek (az ő saját karrierjéről nem is szólva).

3.) Az utalás a KDMP-papokra megint demagógia. Mert bár nevezett párt nem foglal helyet szívem csücskében, a kérdés itt is bonyolultabb. Ugyanis a különféle egyházak és egyházi szereplők viszonya az állambiztonsági szervekhez máig sincs tisztázva, megvallva és megbánva.

4.) Mindez nem azt jelenti, hogy Gabrilo hőbörgő leegyszerűsítésével (vagy leegyszerűsítő hőbörgésével) egyetértek. Bár már annyira hozzátartozik a Konzihoz, hogy néha kifejezetten hiányzik. Biztos olyankor nem ér rá.

evil overlord (törölt) 2010.04.19. 13:04:47

@HaKohen: Ha jól emlékszem IGe = Iván Gábor (origo, index fórum). Dawkins-hoz hasonlóan militáns ateista, utálja a parafenoméneket (ez alapvetően nem baj, de ebben is hajlamos volt túlzásokba esni) és ahogy emlékszem tényleg nem teljesen 100-as (bár ki az).

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.04.19. 14:58:08

@HaKohen: Inkább az a magyarázat demagógia, hogy ezeket az indformációkat, amit leírtam nem kellene tudnia a mai ifjúságnak, mert nincs a történelem könyvekben és hát jellemzően az adott egyének önéletrajzában sem már. Tehát ezen listával nem tettem mást, mint kifejtettem véleményemet és továbbá:

- Közelmúltunk történelmi ismeretét oktatom, azon fiataloknak akik nem emlékeznek rá, nem tudják. Mert ez még nincs a tankönyvekben.

- A FMPSZ, vagy FMPP azaz az egykori Fideszt egy posztkommunista, posztszocialista (kádárista jellegű) pártnak tartom akárcsak az MSZP-t. Ezért számomra ők MSZMP2, az MSZP meg az MSZMP1.

- Nem volt valódi rendszerváltás, most sincs demokrácia. A régi klikk hülyít, lop és csal az MSZP-be és az FMPSZ (fidesz)-ben is.

HaKohen 2010.04.19. 21:11:25

@IGe:

Iskolás koromban nem hittem annak a töri tanáromnak, aki azt mondta, hogy nem szabad tanítani a közelmúltat, mert kell egy bizonyos távlat, rálátás, hogy valamennyire tárgyilagosan lehessen a történelem mint tantárgy részévé tenni.

Most már tudom, hogy igaza volt.

Várjunk egy kicsinyég annak az iskolai tantárgyi oktatásával, hogy pölö melyik efemer pártceleb hol és miben jeleskedett. (Mit csinált a hogyishívják.)

Bizonyos, hogy a fent említett pártokban akad kádárista jellegű mentalitás, már csak azért is, mert egy évtizedekig mellre szívott politikai kultúra normáit és viselkedésmódjait nem lehet ripsz-ropsz levetni, mint a szennyes ruhát. Azért ez a címkézés bizony gőz által elöntött agyra utal. Ami akkor sem jó egy ilyen vitában, ha még nyomós indokod is lenne rá.

Egy elfogadhatóan működő és valódi demokrácia kialakulásához pedig kell még néhány ciklus, netántán néhány nemzedék.

kevéssé_biztató 2010.12.20. 23:08:50

Kedveseim!

Annyi hozzátennivalóm volna, hogy az "Ez a posztkádári elit, csődeljárásának végső mérlegfőkönyve." mondat értelmetlen (nyelvtanilag nem müxik). Értem én a dühöt, de - ha lehetne - azért jobb lenne magyarul.

Alanyban, állítmányban gondolkodni ((c) Esterházy), aztán, ami a csövön kifér. De csak azután: előbb megismerkedni a vessző (és más írásjelek) helyes használatával. Mert így röhejes. Olcsó. Prosztó.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása