MSZP és ingatlanadó: szeretlek is, meg nem is

Konzervatorium I 2010.02.03. 08:01

Egy kiemelt téma, néhány nap eltérés, két homlokegyenest ellenkező vélemény. Egy párt. Egy velejéig demokratikus párt, ahol nincsen olyan, hogy diktatúrfasisztoid módon lekeverik a nem illeszkedő tónust használó képviselőt. Nem. Az MSZP-ben a vélemények pluralitása érvényesül. Van itt olyan, aki tagja volt a Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt kormánynak – például Nyers Rezső. Van itt olyan, aki szerint ’56-ban nyilasok grasszáltak az utcán – például Havas Szófia. És van olyan is, aki ezek szerint nyilas, sőt, még ült is ’56 miatt – például Mécs Imre. Van olyan, akit felháborít, ha „cigányoznak” – például Donáth Lászlót. De van olyan is, aki nem akarja elveszíteni a rasszista MSZP-szavazókat – például a Teleki László.
 
Szánthó Miklós írása
 
Azonban az MSZP nem csak történeti vagy ideológiai kérdésekben engedi tagjai, képviselői szabad, belső pártkorlátoktól mentes gondolkodását. A lassacskán turbuláló kampány egyik kiemelt témájáról, az ingatlanadóról is megoszlanak a vélemények – még a szóvivő és a miniszterelnök-jelölt között is. Pedig az összhang még nagy volt közöttük nyáron. A Parlament szavazási listájának tanúsága szerint mindketten az „igen” gombot nyomták meg tavaly június 29-én, amikor a vagyonadóról kellett szavazni. Nyakó István ennek ellenére pár nappal ezelőtt, január 29-én már karakán módon rögzítette: „Az MSZP álláspontja egyértelmű az ingatlanadóval kapcsolatban: ilyen adó nincs és nem is lesz. Amennyiben rajtunk múlik: nem lesz ingatlanadó”.
 
A(z) (rém)álmaiban már mindenhol Fidesz-Jobbik koalíciót vizionáló pártszóvivő szavaival szöges ellentétben áll azonban mindaz, amit Mesterházy Attila az MSZOSZ-aromával megspékelt „Nyugdíjas szolidaritás” c. pártdzsemborin mondott. A már-már gyurcsányosan vehemens kormányfőjelölt a Hír TV január 31-ei híradója szerint „leszögezte, az ingatlanadó bevezetéséről nem tett le a szocialista párt […] ha kormányon marad. Mesterházy Attila azt mondta, hogy az új parlament feladata lesz hogy megvizsgálja hogyan lehetne a terhet alkotmányosan kivetni”. E mondatok kísértetiesen egybecsengenek azzal, amiről a reakciósnak nem igazán nevezhető stop.hu is beszámolt: eszerint Mesterházy örömmel konstatálta, hogy egyesek a fideszből (ld. Mádi László) is támogatják az Alkotmánybíróság által eltörölt közterhet.
 
Akár Szanyi Tibor is megkérdezhetné: hogy is mondtuk ezt?

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr331724414

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mit ígérnek? 2010.02.03. 15:36:57

Miután pár hete ajánlottam az Index kezdeményezését, melynek keretében gyűjteni kezdték a FIDESZ politikusai által tett kampányígéreteket, felmerült kritikaként (és jogosan), hogy miért csak az övékét? Sajnos akkor még nem volt olyan projekt, ami ezt a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ladislaus 2010.02.03. 09:20:55

hát nem szeretjuk. se mszpt se ingatlanadot. rovidre is zartam...

MEDVE1978 2010.02.03. 09:37:07

Az ingatlanadó háttere érdekes kérdés. Gyakorlatilag a régi vágású, osztogatós MSZP gárda úgy fél tőle, mint a pestistől. A fiatal yuppie típusú vállfaj viszont támogatja, nem véletlen, hogy Mesterházy és Bajnai is mellette voltak.
Az ingatlanadó mostani felbukkanása egyébként egyértelműen IMF-es színekben játszó nemzetközi megszorító barátainkra vezethető vissza. UGyanis ők írták bele a hitelmegállapodásba, hogy a kormány kötelezően vagyonadót vezet be.
Igaz, nem írták bele hogyan és a vagyonadót lehetett volna, ügyesebben, célzottabban, trükkösebben is. A dolog malíciája némileg az, hogy éppen ezt akadályozta meg a régivonalas MSZP frakció azzal, hogy az értékhatárt felvitte 30 millióra és nem tette levonhatóvá az SZJA-ból. Magyarul populista irányt adott az egésznek.

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2010.02.03. 09:39:24

Szépen összeszedted őket, gratula érte :D Amúgy meg ezzel az egész ingatlanadójukkal lehúzhatják magukat. Látszik, hogy még mindig a proletariátusra alapoznak...

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.02.03. 09:41:00

@ladislaus: Pedig ingatlan adó nem rossz. Rengeteg minimálbéren tengődő, palotában lakó vállalkozó él az országban. Bizonyos érték felett egyenes kívánatos.

Unbiased 2010.02.03. 09:42:59

Ha az MSzP el akarná hitetni velem, hogy ők - a nevükben kisértetiesen hasonló anyapárttal ellentétben - tényleg forradalomnak tekintik 56-ot, akkor az említett Havas Szófiát rég kizárták volna.

soproni1 2010.02.03. 09:47:49

"És van olyan is, aki ezek szerint nyilas, sőt, még ült is ’56 miatt – például Mécs Imre"

Ő inkább az entellektuell fajta volt, nem a grasszálós. Az a Pongrácz és Szopós Mária .

Az ingatlanadó kapcsán meg kiderült, hogy milyen sok embernek van drága lakása a nagy nyomorban.

ladislaus 2010.02.03. 10:09:14

@kitvalasztanal.hu - Tippelős választási oldal: de nagyobb szamban vannak azok akik nem. Szuleim 83ban vettek telket egy Budai hegyekben levo telepulesen es epitettek hazat 4 evig. Alkalmazottak voltak mindig is es utolso fillerig befizettek az adot. Akkor miert kell azert durva ingatlan adot fizessenek még? Mert felment a kornyek erteke? Nem fair.

ladislaus 2010.02.03. 10:14:15

@karolyist: szerintem nem is emiatt kell ezt mondjuk hogy "le is zarhatjuk az LMPs bohockodast" Eleg megnezni hogy kik az alapitok. Olyanok akik kiszorultak a vad politizalasbol es nem jutottak oda ahhoz a bizonyos kozos bodonhoz amibol jut mindenkinek. (persze nem nekunk...)

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2010.02.03. 10:15:17

@kitvalasztanal.hu - Tippelős választási oldal:
Ne legyenek illúzióid. Biztos emlékszel még a Simor ügyre : az adóamnesztiát úgy módisitották, hogy neki, személy szerint jó legyen.
Ez lett volna az ingatlanadóval is. Ha jól tudom, LAKÓingatlanra vonatkozik, tehát a céges ingatlanokat nem érinti. A kommerek biztos kiszervezték volna offshore cégekbe az ingatlanaokat ( és, amennyiben lehetséges, raktárként, fészerként, sőt zártkertként :D tüntették volna őket fel ). Vagy ha a céges ingatlanokat is értintette volna, símán a céggel fizettetik ki az adót : annak úgyis van bevétele, hiszen a "haveri kutyák" juttatnak nekik a közbeszerzésből, ingatlanbiznisszből, EUs pénzekből stb.

Mi, a középosztály lettünk volna az adó célcsoportja : túlünk még van mit elvenni, de mi nem tudunk ciprusi offshore céget fenntartani és az elvtársak nem kompenzálnak minket közbeszerzéssel a fizetendő ingatléanadóért cserébe.

Éppen ezért minden "szolidaritáson alapuló" adót ellenzek. baloldali trükk : a mi pénzünkön akarják maguknak a csőcselék szavazatát megvásárolni ( hogy kormányon maradva újfent a mi pénzünkből osztogasson )

SiKom 2010.02.03. 10:19:35

@MEDVE1978:
Én csak azt kérdezem, ha van egy 15 milliós lakásom, amiből 7 millió hitel, akkor mennyi a vagyonom?

15 millió, mert miután 20 év alatt befizetek a 7 millió hitelre 10 milliót, lesz egy 15 milliós lakásom? (Tehát 20 év múlva 18 millióért lesz egy 15 milliós lakásom, de ezt a kormány úgy veszi, mintha most rendelkeznék 15 milliós vagyonnal?)

Vagy 8 millió, mert a többi 7 millió hitel, és még nem a vagyonom?

Vagy 3-4 millió, mert ha a bank árverez, akkor ennyi maradna a vagyonból?

marós 2010.02.03. 10:21:08

Még az ingatlanadó felvetése előtt az apeh megnézhetné, hogy az un. luxus villák milyen jövödelmekből épültek, erre van törvény, meg kötelezettség is. Talán attól féltek, hogy ezeknek a villáknak a tulajdonosai zömmel a szocikhoz, illetve az szdsz-hez tartoznak. A korrupcióból származó jövödelmek egy részét ezzel az egyszerű, törvényes eszközzel vissza lehetne venni.

Habzsolháp 2010.02.03. 10:32:27

Miért is kell ingatlanadó?
Miért kell a tehetősebbeknek többet fizetni?
Ha valakinek van 2 diplomája, 3 nyelven beszél, az nyilván egy jól kereső állásban fog dolgozni. Miért kell neki többet "közteherviselni" ahhoz képest mint aki fiatal korában az iskola mellé járt, most végzettség nélkül alkalmi munkából él, és meló után(már ha van) megy a kocsmába.
Lehet menni tanulni, hogy több esélye legyen jó munkára, nem pedig "jól elvagyok, a pénzt meg szedjük be attól akinek van sok".

MEDVE1978 2010.02.03. 10:36:47

@Sir Kommentor:
Az a tévedés, hogy nem lehet olyan adójogszabályokat csinálni, amelyek ezt nem veszik figyelembe.

Ha a feketegazdaság ellen kell küzdeni, akkor viszonylag egyszerű a dolog, legyen egy meghatározott ingatlanadó, amit levonhass:
- az SZJA-ból;
- ha nyugdíjas vagy, akkor a nyugdíjad mértéke után számított értékből;
- ha regisztrált munkanélküli vagy, akkor mentesülj.

Ezzel ha dolgozol (gondolom egyébként nem nagyon kaptál volna hitelt), akkor már nem kellene fizetned, illetve ha nyugdíjasként nem palotában élsz, akkor sem.
Ha regisztrált munkanélküli vagy, akkor úgyis feltűnne, hogy ha újonnan vettél egy 20 millás lakást a semmiből.

Bár ezt most, kb. két perc alatt találtam ki és valószínűleg így is vannak kiskapuk, egy széles körű vagyonadó alkalmazható lenne úgy, hogy a feketegazdaságra irányulna.

SiKom 2010.02.03. 10:47:24

@MEDVE1978:
Ez így jó is lenne, de akkor nem nagyon lenne bevétel az ingatlanadóból. Pedig itt a bevétel a cél.

Amúgy pedig egy dolgot még hozzátennék: amikor vettem a lakást, az állam legombolt rólam 4-5%-ot, mint illeték. Én amúgy már ezt is sokalltam, mert már egyszer fizettem SZJA-t, TB-t, stb-t a jövedelmemből.

Tehát kétszer adóztam eddig, és most lenne harmadszor.

Apropó, de hiszen az illetéket a feketejövedelmet szerzők is befizették! Tehát ők már szintén meg vannak egyszer adóztatva.

TroppauerHümér 2010.02.03. 10:49:20

@MEDVE1978: "ha nyugdíjasként nem palotában élsz, akkor sem."

Miért is ne élhetne egy nyugdíjas palotában, ha azt egy élet munkájával, adózott pénzből építette föl? Pont ez a legigazságtalanabb az ingatlanadóban.

TroppauerHümér 2010.02.03. 10:50:54

@Habzsolháp: Milyen pénzből fizeted a rendőrt, a tűzoltót, az általános iskolai tanárt, az útkarbantartást?

tölgyes 2010.02.03. 10:51:06

Végre egy cikk, amelyik számba veszi azt, hogy kikből is áll az MSZP. Kis nyilastól a az MSZMP KB osztályvezetőjén és KISZ KB titkárain át egészen a pufajkásokig és az AVH verőlegényekig ível az a személyi állomány amelyikből a tagság és az elit verbuválódott.

MOST MÁR CSAK AZ A KÉRDÉS, HOGY AKKOR MI TARTJA ÖSSZE EZT A PÁRTOT!!!!

A VÁLASZ NEM TÚL BONYOLULT: A SZAJRÉ REMÉNYE!!!!!!!

Ehhez képest az, hogy mit beszélnek össze vissza az ingatlanadó, a cigányság, a bűnözés az oktatás, a gazdaság szétveréséről és csődjéről már csak következmény!!!!!!

Ingatlanadó! Magyarország viszonyait figyelmen kívül hagyta az MSZP amikor bevezette...Nem gondolta végig azt, hogy míg Eu-ban az ingatlantulajdon 40-50%-ban van magánkézben, addig nálunk ez az arány 95%. Azt is figyelmen kívül hagyták, hogy a kádárizmus idején az ingatlan volt az egyetlen, amiben tartós megtakarításra, "befektetésre" lehetőség volt... (lásd ladislaus hozzászólása) mint ahogy azt is figyelmen kívül hagyta, hogy a már AKKOR IS ALKOTMÁNYELLENES INGATLANKORLÁTOZÁS MIATT ELTORZULT AZ INGATLANFEJLESZTÉS SZERKEZETE.

Azt meg végképp figyelmen kívül hagyták, hogy az infláció mit művelt az ingatlanpiaccal. Két példát írok, hogy értsék.
1. 199-ban vettem egy házat 8,5 millióért. Most ez a ház a APEH ingatlanbecslője szerint 62 milliót ér. (Nesze neked dúsgazdag minimálbéres...)
2. 1986-ban vettem egy kislakást 450.000 forintért. Ezt a lakást 2003-ban eladtam 11.600.000 forintért. (Ne izguljanak! Illetékeltem, adóztam.. sőt adózott jövedelemből vettem!)

Tehát az egy általánosnak mondható helyzet, hogy Budapesten 2-3 szobás családi ház 150 öles telken többet ér, mint 30 millió...Pedig ezek a lakók maguk építtek csatornát, gázt, járdát, úttestet... túl azon, hogy illetékeltek és adózott jövedelemből vették az ingatlant.

Balbekk 2010.02.03. 11:26:40

@Sir Kommentor: Ha el tudnád most adni a lakásodat 15 millióért, akkor legalább 15 milliós a vagyonod.

ladislaus 2010.02.03. 11:41:10

@tölgyes: Pontosan!
Sokszor hasonlitjak ossze a ket nagy partot (nevezzuk most nagy partnak mszp-t) es mar 5-6 eve ezt megmondtam mas politikai szemlelettel megaldott barataimnak hogy mszp-ben gazdasagi penzugyi erdekek a kohezios ero. (Itt most lehetne jonni hogy igy a fidesz ugy a fidesz de ez a poszt nem roluk szol)
az ingatlan ertekenek alakulasa es ennek vonzatait nagyon jol leirtad, detto ugyanigy gondolom es latom en is.

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.02.03. 12:37:32

@ladislaus: Valóban nem, mindig van aki rosszul jár, pech, hogy most épp a Te szüleid. Olyan nem lesz sosem, hogy mindenkinek jó.
Viszont az jó lenne ha a gazdagok többet fizetnének. Az sem fair , csak simán jó lenne :)

@Scaramella va alla guerra: Valóban. Olyanok is mindig lesznek akik addig trükköznek, hogy megússzák. Rossz a világ. Attól még meg kell próbálni, szerintem.

ladislaus 2010.02.03. 13:34:08

@kitvalasztanal.hu - Tippelős választási oldal: Szerencsere AB eltorolte ugyebár :) Azert tenyleg nem fair hogy teszem azt azert fizetni evi 150-200ezret mert egy 24 eves hazban lakunk 4en es az erteke nem azert ment fel mert 4 autonyi teremgarazs es uszoda es aranykilincsek vannak (nincsenek!!!) hanem mert ott van ahol van. Mi nem vagyunk gazdagok (pont hogy nyugdijas apukam, anyukam meg munkanelkuli)... Szoval egyedi elbiralast ugy tudom nem tartalmazott a torveny.... Szoval szivna rajtunk kivul meg sokmindenki...

evil overlord (törölt) 2010.02.03. 14:42:33

@Sir Kommentor: Azért lenne pár milliárd, mert elég sok palotában élő minimálbéres vállakozó van, és a tisztességes adózók felé is egy gesztus lenne.
Ráadásul sokkal egyszerűbb lenne így megoldani, mint vagyonosodási vizsgálattal, valamint a visszaélés (lefizetés, de a polgár szándékos kicsinálása is ide értendő!) esélye is kisebb.

Vidéki 2010.02.03. 15:22:29

Ha feltételezzük, hogy az országban kétféle választó él békétlen egymás mellett élésben, ingatlanadóért lelkesedő és ingatlanadót ellenző, akkor el kel ismerni, hogy az MSZP kettős álláspontja Nyakó/Mesterházy ellentétes tartalmú megfogalmazásában az ország teljességét lefedi.

Az is megtalálja kedvenc vesszőparipáját (vagy paripavesszőjét?), aki az ingatlanadót helyesli az is aki ellenzi.

Régen ismert címerállat volt a kétfejű sas.

Az is úgy gondolkodhatott, ahogyan ma az MSZP.

Draco Shatgan 2010.02.03. 16:32:03

Önmagában elvi szinten az ingatlanadó nem ördögtől való, DE: Van egy többszörösen agyonadóztatott, kifosztott lakosság, ahol családok tízezreit fenyegeti a kilakoltatás, a teljes kisemmizés. Az emberekkel most akarják kifizettetni a sajt becsapatásuk költségeit. Adósságamnesztiát! Adós Kockázatkezelő Bank felllítását és saját, stabil otthont mindenkinek. Ez nem demagógia, hanem az emberhez méltó lét alapfeltétele. Egyedül Szepessy Zsolt Összefogás Pártjának van normlis adósságkezelő programja. Más helyeken a politikai ködevés megy.

bz249 2010.02.04. 00:21:40

@evil overlord: az a baj ezzel, hogy ezt hívják pótcselekvésnek. Miért lehet megváltani az egészet a házért (ami valójában műhely/raktár/fészer... szóval esetleg nem adózik) fizetett adóval megváltani az adócsalást? Mennyi az esélye, hogy aki semmilyen más adót nem fizetett (leszámítva az esetleges ÁFA-t) az majd pont ezalól nem fog kibújni?

A bűnözőket le kell csukni, nem pedig a lelkiismeretünket nyugtatni, hogy azért a 'vállalkozó' is fizet. :(

evil overlord (törölt) 2010.02.04. 14:31:28

Sokkal egyszerűbb ezt megcsinálni, mint a vagyanosodási vizsgálatot (hiszen automatikus), ráadásul a tisztességes ember gyomrára is csomó kötődik egy ilyen vizsgálattól, mert az APEH ha találni akar valamit, akkor talál. Hallotam olyan sztorit, hogy nem hitték el, hogy a szülők pénzt adtak a gyerekük házára (mert kp. volt és nem átutalás), ill. olyat is, hogy ki van adva, hogy adóhiányt márpedig találniuk kell. Arról nem is beszélve, hogy a "tisztességes" átlagember sem 100%-ban fehér házban él (köszönhetően többek között annak, hogy a magánépítkezések ÁFA-visszaigénylését megszüntették), amin az adórendszer ismeretében igazán nincs miért csodálkozni.
Azt is lehet csinálni, mint Svédországban, hogy az adóbevallás nyilvános, és a szomszéd feljelenti az embert, ha látszik, hogy fekete pénzt költ, de ehhez túl sok besúgó van ebben az országban.
Ez persze nem jelenti azt, hogy a szerelő ötlete nem volt oltári böszmeség , ui. nem annak kellene lennie a célnak, hogy a már úgyis kifacsart középosztály padlását teljesen lesöpörjék.

hapcika 2010.02.05. 08:24:31

A vagyonadó ingatlanokra vonatkozó részét törölte el az AB. Ingatlanadó néven nem futott külön. Nem értem mi ezen a nem érthető. Vagyonadó van, ingatlanadó nincs.

Asidotus 2010.02.05. 23:28:09

Nyáron az elvtársak megszavazták az ingatlanadót. Januárban kijött a kalkulátor, kiszámolták, majd sokallván az összeget, ellene politizáltak. Egyszerű ez. Fizetni egy politikus sem akar.
De tényleg jó lenne úgy az ingatlan adó, ahogy itt
@MEDVE1978:
javasolta.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása