Na és?

Konzervatorium I 2009.08.08. 11:30

Már megint lelőttek egy cigányt valami Isten háta mögötti porfészekben. Nem érdekel S-E-N-K-I-T. Ennél még szerencsétlen Bujtor István léböjtkúrája is izgalmasabb téma. Szabonics Pál írása.

 

"Már megint lelőttek egy cigányt valami Isten háta mögötti porfészekben. Nem érdekel S-E-N-K-I-T. Ennél még szerencsétlen Bujtor István léböjtkúrája is izgalmasabb téma. Szóval újra temetés, kibírhatatlanul gajdoló, óbégató, izzadó rokonok. Sokszázan. Persze ott vannak a címeres gazember díszcigányok, a Kolompár Orbán, a Horváth Aladár, a Farkas Flórián meg a Teleki László is - le kell velük is kezelni, fotózkodni. Csillog a szemük, hogy megint a tévébe kerülnek be, nem a börtönbe, és hogy annyi a rendőr, de nem értük jöttek. Franc fog odamenni!" - gondolhatták mindezt a parlamenti pártok prominensei, és jól rásózták a feladatot pár harmadvonalbeli lúzerre, akik épp nem nyaraltak. Név szerint rájuk: Tóth József (MSZP), Simon Miklós (Fidesz), Lukács Tamás (KDNP), Gulyás József (SZDSZ). (Kik ezek???) Az összes párt közül az MDF gesztusa volt a legőszintébb. Ők nem akartak részt venni ebben a kényszeredett, B-kategóriás össznépi álsajnálkozásban. Vagy csak már kizártak mindenkit, aki ráért volna.

Futottak még: Gusztos Péter futóblogger, valamint Molnár Csaba, politikai senki, illetve Korózs Lajos tucatállamtitkár. Korózs Lajost meg életemben nem láttam, de ez felesleges és nem tartozik szorosan ide, mert valószínűleg más is így van ezzel, Molnár Csabáról viszont muszáj leírnom, hogy stréber feje van. Szóval ők is jól megszívták: politikai súlytalanságuk teljes tudatában ott szobrozhattak. És a rendőri vezetők? A műszálas egyenruha miatt érthetően kerülik ilyen melegben a szabadtéri programokat. És a miniszterelnök? Fontosabb dolga volt: épp a szocialisták vezetőivel meccselt a költségvetésről, elvégre ő szakértő, és a politika nem érdekli. A köztársasági elnök meg a házelnök? Na, hogy velük mi van, az meg mást nem érdekel (pár újságírón kívül).

Ugorjunk! Mit írnak az újságok? Semmit. Hiszen mit is lehetne akkor, amikor egy 15 soros MTI-hírt kell kiszínezni?

Balról bikkfanyelv rasszizmusról és jogról, vegyítve csöpögős, jelzőkkel túlhalmozott tőmondtatokkal. Kislány a kórházi ágyban, hüpp-hüpp, az egész nemzetet, hüpp-hüpp, aljasul a kerti kiskapun keresztül, hüpp-hüpp. U-N-CS-I! Ezt a sablont már Nagycsécsnél bedobták, azóta unalmukban csak a tulajdonneveket cserélgetik a cikkekben.  Ez így elég snassz, egyébként meg egy Zs-kat thriller forgatókönyvéhez nyugodtan fel lehetne használni a szóban forgó érzékletes leírásokat, ld. a pszichopata gyilkos fegyverén megcsillanó, sejtelmes holdfényt... Jobbról valami hasonló: csak ott az MTI-hírt a "tehetetlen rendőrség-tehetetlen kormány"-szlogennel kopizzák össze, és kész is. De van egy izgibb verzió: a szocik a titkosszolgálattal lövik a cigányokat, Draskovics feladata eltüntetni a nyomokat, Ficsor és Gyurcsány meg félelem- és gyűlöletkampánnyal készül 2010-re. A lakosság pedig nyilván olyan arányban hiszi el a pszichopata vs. titkosszolgálat-sztorikat, amilyen arány a Helyszínelők és a 24 magyar nézőinek száma közt felállítható.

Természetesen egészen nyilvánvaló, hogy az igazi megoldás - ami persze soha nem fog kiderülni - ennél a két verziónál tényleg nem sokkal bonyolultabb. És nem is nagyon más. De nézzük most magát a bűntényt, szigorúan szakmai szemmel! Mindenki tudja, aki játszott már FPS-ekkel (First Person Shooter, vagyis "lövöldözős játék"), hogy a sörétes puskát (shotgun), amivel Kislétán is gyilkoltak, csakis a n00b-ok használják! Tipikusan azok esküsznek a shotgunra, akik csak az első pár pályát tudják végigvinni, és nem képesek távolról leszedni a szörnyeket/zombikat/katonákat, csak közelről. Mi következik ebből? Teljesen kizárhatjuk azt a lehetőséget, hogy az elkövetők profik volnának: tehát azt, hogy külföldi titkosszolgálatok (szlovák, orosz) állnak a háttérben. A gyilkos profilja: kezdő, de nem teljesen amatőr, olyan 13-14 év körüli, valószínűleg egy kicsit rövidlátó, introvertált,  gyenge fizikumú, az iskolai osztályában peremhelyzetben van, közepes tanuló. Persze nehézség, hogy ez alapján akár a magyar titkosszolgálat is szóba jöhet.

Az egyetlen szerencse, hogy hiába nem derítik fel soha az eseteket, senkinek az oldalát nem fogja fúrni a kíváncsiság. Nagycsécs: emlékszünk rá, hogy milyen intézkedéseket hoztak a rendőrök? Tiszalök: emlékszünk, hogy mit tettek a politikusok? Hogy hány főrendőr, miniszter stb. mondott le Tatárszentgyörgy után? A dolog  ROHADTUL senkit nem érdekel. Ha csak valaki nem cigány, és nem a putri utolsó házában lakik. Na, az viszont tényleg szívás!


Szabonics Pál

 

Ha tetszett az írás, szavazz a Goldenblogon a Konzervatóriumra!


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr421295985

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ha 2009.09.01. 18:20:06

Sosem gondoltam volna, hogy a korábban Kisléta kapcsán írt poszt akár ennyire közel is eshet a valósághoz. Évtizedünk egyik legnagyobb tragédiája, hogy mindet “Akár”, “Ha a hír igaz” jelzőkkel kell kezdenünk. Eljutottunk oda, ho...

Trackback: Cigánynak lenni rossz 2009.08.10. 11:17:55

Magyarországon valakik cigányokat gyilkolnak. A sorozat teljesen nyilvánvaló, az indíték még nem, de ez a cigánysoron élő romák szempontjából mindegy. Lényegtelen, hogy rasszista-e a motiváció, esetleg csak vicc. A cigánysorról nyilvánvalónak tűnik, ho...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.08.08. 11:34:48

"Már megint lelőttek egy cigányt valami Isten háta mögötti porfészekben."

Üdv. Én itt lakom Szabolcs-Szatmár-Beregben. Az, hogy nem az ország vízfejének, a büdös, retkes Butapestnek a vonzáskörzetében található egy magyarországi település, még nem jogosít fel S-E-N-K-I-T, hogy azt a falut vagy várost "Isten háta mögötti porfészeknek" minősítse.

A többivel egyetértek.

keletisarok.blog.hu címen elindítok egy blogot, abból majd lehet tényszerűen tájékozódni, ha minden jól megy majd. (Mert, sajna, a megyei média lófaszt se ér. Dilettáns, buta, műveletlen, megkötött kezű újságíróktól mit is várhatnánk.. )

Üdvözlettel: Sipos László, Nyíregyháza

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.08.08. 11:43:28

Én azt is ellenzem, hogy egyáltalán bármilyen politikus ott legyen, akárhányad vonalbeli is. Számomra ez rendészeti kérdés, nem politikai.

"milyen arány a Helyszínelők és a 24 magyar nézőinek száma közt felállítható"
Egyik sorozatot sem nézem, lehet, hogy ezért nem látom a mögöttes bűnözőgéniuszt, illetve összeesküvést? Többet kéne tévéznem :)

"De nézzük most magát a bűntényt, szigorúan szakmai szemmel! Mindenki tudja, aki játszott már FPS-ekkel"
Szakmai?:) Sörétes puskákat gyakran használnak városi hadviseléshez (CQC) és nem csak Doomon felnőtt hülye gyerekek.

Sajnos, egyáltalán nem zárható ki a külföldi titkosszolgálat sem, jóllehet nem is túl valószínű. Szerintem ezen spekuláció semmivel sem komolyabb, mint a sorozatnézőké.

_andris 2009.08.08. 12:59:20

Nem értem, miért kell ezt elviccelni? Akár rasszista gyűlöletből, akár valamilyen közhangulat-manipuláló célból történtek a gyilkosságok, ez egy nagyon súlyos ügy.
Az elég szomorú, amit a szerző leír (hogy nem érdekli igazán a médiát, az "oldalakat", az idióta közvéleményt, de ezzel nem mondott semmit, csak cinikus volt. Ez elég sajnálatos, sőt ez színvonaltalan, eggyel szaporította a történtekkel érdemben nem foglalkozó írások számát. Gratulálok.

És igaza sincs, mert nem csak a faluszélen élő cigányok veszik komolyan a dolgot, hanem mindenki, akinek van egy kis sütnivalója.

sorokinV 2009.08.08. 13:07:37

"De nézzük most magát a bűntényt, szigorúan szakmai szemmel! Mindenki tudja, aki játszott már FPS-ekkel"

Többjátékos FPS-eknél a legkúlabb arcok nyomják sörétessel. Azzal a legnehezebb (nem távolról kell lepötyögni az ellent) és a legmegalázóbb a URL világból kidurrantott arcra nézve!

Csak hogy az érdemi részére reagálja a posztnak ;)

maxwell murder 2009.08.08. 13:08:57

@_andris: pont, hogy igaza van. tényleg senkit nem érdekel...

sorokinV 2009.08.08. 13:18:55

@maxwell murder:

Én úgy látom, hogy mindenkit ez érdekel. Ezt indirekte az is bizonyítja a közkutatásoknál a megkérdezettek markáns hányadának volt ilyen/olyan véleménye/vélekedése a történtekről illetve a megfejtésről. Speciel B.I. halódásáról sokkal kevesebb megkérdezett tudna bármit is mondani.

Szal' azon picsogni, hogy nem érdekel senkit, mert nem mentek el MINDENKI a temetésre - hülyeség. Baszki', attól mer' valaki ismeretlen megfontolásból sorozatgyilkol, még nem kell az áldozatnak olyan ceremóniát tartani, mint egy világháborús hősnek. Az ilyen esetekben az áldozatok személye lényegtelen. A sorozatgyilkolót kell minél hamarabb elkapni, már csak azért is mert erősen destabilizálja az országot, a rendvédelemtől kezdve a külpolig mindenhol nyomot hagyott.

Nem tom' miért segítene az felderítésben, ha a helyi ÁNTSZ titkárnőjétől kezdve a Sólyomig mindenki ott lüktetne egy temetésen és népszerűségi pontokra vadászna!

winerprince 2009.08.08. 14:04:05

Kedves cikkíró!"De nézzük most magát a bűntényt, szigorúan szakmai szemmel! Mindenki tudja, aki játszott már FPS-ekkel (First Person Shooter, vagyis "lövöldözős játék"), hogy a sörétes puskát (shotgun), amivel Kislétán is gyilkoltak, csakis a n00b-ok használják! Tipikusan azok esküsznek a shotgunra, akik csak az első pár pályát tudják végigvinni, és nem képesek távolról leszedni a szörnyeket/zombikat/katonákat, csak közelről. Mi következik ebből? Teljesen kizárhatjuk azt a lehetőséget, hogy az elkövetők profik volnának: tehát azt, hogy külföldi titkosszolgálatok (szlovák, orosz) állnak a háttérben" Aszta mindenit! Milyen szakértő vagy te?Csak nehogy azt mond hogy FPS játék tesztelő.Lőttél már igazi fegyverrel?Ha igen,milyennel?Állítani valamit hatalmas meggyőződéssel-sőt,tényként kezelve-amiről fogalmad sincs,minimum ostobaság.A shotgun nem csak vadászpuska,hanem különböző fegyveres alakulatok egyik kedvenc fegyvere, főleg rajtaütések során.Én ilyen színvonaltalan cikket itt még nem olvastam.

Bell & Sebastian 2009.08.08. 14:12:31

A nagy érzelmektől jókat lehet zabálni - és jó nagyokat tévedni!

(Mi van itt, senki sem vállalta a témát?)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.08.08. 15:09:54

a shutgun-os rész remélem csak irónia volt :-(. a shutgun sokkal kevesebb söszevethető jelet hagy, mint a rendes töltény, és sokkal gyorsabb akciót tesz lehetővé, mert nem kell makulátlanul célozni. az up close and personal meg nem elsőbálozóra utal, a távolság-professzionalizmus arány pont ellentétes egymással.
a történet kihagyott része, hogy egysze letartóztanak és megvádolnak valaki(ke)t, és senki nem fogja elhinni, hogy ők voltak. az lesz a szép.

szmoker (Homo Trollicus) 2009.08.08. 15:18:34

"Címkék: iróniaméter"

Hihetetlen, mennyi funkcionális analfagamma / write-only user van.

Írni, bezzeg azt tudnak (úgy-ahogy), igaz, winerprince?

_andris 2009.08.08. 15:55:36

@szmoker: Az iróniaméter címke nem változtat semmit. Vicceskedni próbált, de ezt a vak is látja, címke nélkül is.

RaszP. 2009.08.08. 16:12:25

veszélyes dolog ez az irónia, főleg ha buta emberek olvasnak.

érdekes, nekem átjött. az irónia is, címke nélkül.

Kenguru 2009.08.09. 00:30:40

Sokan felvetteék már hogy miért nem volt ott a tenetésen X.Y. politukus.

Nos, szerintem nagyon szép szimbólikus lépés lenne ha elmentek volna, de nagyon szép szimbólikus dolgokkal tele van a padlás.

A politikának inkább olyan földhözragadt dolgokkal kéne foglalkoznia pl , hogy legyen pénz BENZINRE a kibaszott rendőrautókba, meg hogy ne kelljen a lízngelelt autókat használat helyett a garázsban "kímélni".

Merthogy a bűnüldözés sikeressége ilyeneken is múlik.

Szomorú pofát vágni, és ismételgetni hogy "ez tűrhetetlen" az igyen van, és nagyon egyszerű.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.08.09. 00:35:52

OFF a gusztosfutos cucc tényleg létezik vagy csak nekem működött véletlenül ez a link?

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2009.08.09. 08:51:29

Nagycsécsen mivel a település neve Nagycsécs,nem Nagycsécse.Az egy dolog ,hogy az MTI-nél(?) akkor valaki elírta és így került ki mindenhova.

-lyla- 2009.08.09. 12:45:30

talán a putriSOR utolsó házát, vagy faluvégi putrit akartál írni...

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.08.09. 14:27:19

"A gyilkos profilja: kezdő, de nem teljesen amatőr, olyan 13-14 év körüli, valószínűleg egy kicsit rövidlátó, introvertált, gyenge fizikumú, az iskolai osztályában peremhelyzetben van, közepes tanuló."

Azért ez sztem kapitális baromság, hiszen nagy valószínűséggel terepjáróval közlekednek, és többen is vannak. Ezen túlmenően a túl fiatalok túl kotyogóak is.

Vagy viccnek szántad?

Kicsit cinikus az írás, bár értem, mit akartál mondani... ...legalábbis azt hiszem.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.08.09. 14:28:49

Egyébként sztem a külföldi szál a leggyanúsabb, de nem feltétlenül jelent ez egyet a külföldi titkosszolgálatokkal, hanem lehet pl. egy külföldi párt, vagy egyéb érdekcsoport megbízását is sejteni ez alatt.

irrelevant 2009.08.09. 14:53:50

Végre egy jó cikk a Konzervatóriumon. Nem tankönyvszagú okoskodás, hanem van benne élet.

NovákAttila 2009.08.10. 08:09:32

Nagyon jó publicisztika. Gratula.

medve2 2009.08.10. 08:39:19

A média és a közhangulat azért azt jogosan elvárná, hogy legyen végre valamilyen eredmény a rendőrségtől. Ha érdemben kiderül, hogy rasszista indíttatás van mögötte (ami feltételezhető), akkor a politikának és a társadalomnak azonnal érdemben kell reagálnia. Viszont azt látni kell: a Draskovicsok videó-játéaitól kezdve az emberi jogi harcosok Mortimer ügyei és politikai elkötelezettségei arra jók, hogy a rasszisták is nyomulhassanak, lapulhassanak.

Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t 2009.08.10. 09:03:58

@sipike78:

Én se vagy pösti, de ami isten háta mögötti porfészek, az isten háta mögöti porfészek.
Nem kell ezen megsértődni, mert nincs benne sértés, csupán tény.
Isten háta mögöti porfészek van BP-től 50 vagy 70 km-re is pl a Börzsönyben.

Szóval felesleges a műfelháborodás, az érzelmi-sérelmi kommentelés.

Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t 2009.08.10. 09:36:44

T. posztoló Pál!


Vétett él egy szemantikai hibát!

A putri már maga lakóépületet jelent. Ahol a putri áll, az a cigánysor.

Ebben a Putriban azért szívesen megfordulnék:

i140.photobucket.com/albums/r33/efaisalz/putri-raemawasti.gif

ezen a Putrin:

pulauseribu.co.cc/putri-island/bungalow-cottage-on-putri-island.html

.

excopp 2009.08.10. 14:13:41

t. fórumtársak!
- természetesen nem az elektronikus játékok törzsközönségében kell keresni az elkövetőket - sztem
- emiatt vszeg nemigen lenne zárt biz. ülés a parlamentben
- a sörétes puskát vszeg nemcsak a célzás könnyebbsége miatt használják (talán ez a halványabb indok, hiszen golyós fegyverrel kisebb kockázat mellett több száz méterről is le lehet küzdeni a célt), hanem inkább a nehezebb azonosíthatóság miatt
- a golyós vadászfegyverek - akárcsak a katonaiak - csöve vontcsövű, vagyis huzagolt; az acél vagy ólommagon még becsapódás után is fellelhetők a fegyverre utaló egyedi azonosítók (ugyanez, bár jóval szűkebb körben a sörétes lőszer talpkupakján észlelhető ütőszeg-nyommal is sikerülhet, de ehhez meg kell lelni a hüvelyeket - Tatárszentgyörgynél elég lagymatag lett a helyszíni szemle)
- a sörétes fegyvereknél a kaliber (12-es, 16-os, itt a kisebb érték a nagyobb kaliber!), a töltőtömeg (24-50 gr) és a sörétszemek átmérője (2 mm-től 4,5 mm-ig) alapján apróvadas (fácános változat), meg az előágytáras, amúgy csak "kegyes halálnak" hívott 12-es Remington vagy Mossberg változat - sajnos, elég kevés az info, ahogy látom, a rendőröknek is...
- Kislétán a bcs. előtt kb. egy órával még rendőrök szolgáltak
- nincs a gyilkosoknak üzenete, sem a romákhoz, sem a többséghez, sem a politkához
- észrevétlenül kerülhetnek a helyszínre, a 100milliós nyomravezetői díjra nincs mozdulás
- elgondolkodtató és a profil alapján (erről sajnos csak külföldi szakirodalom van, mert hazai esettanulmányok nem készültek, vagy ha igen, azok nem elérhetők) nem kizárt, hogy aktív vagy visszavonult fegyveresek (esetleg rendőrök) az elkövetők...

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2009.08.10. 16:45:39

@excopp:

balga kérdés, a rendőröktől, belépéskor, vesznek ujjlenyomatot, kvázi rutinként?

tartok tőle, hogy profik az elkövetők, rendőr, katona ésvagy vadász múlttal. csak akkor buknak le, ha nagyot hibáznak, amire kicsi az esély.

excopp 2009.08.11. 07:46:22

@mcs:
- kérdésedre rövid válasz: nem (tudomásom szerint az USA-ban a közszereplőknél ez kötelező és az FBI tárolja ezeket, a több mint 150 milliós készlet a legnagyobb a világon - hazánkban a vétleneket is csak adott ügyben és csak a kizárásig tárolják)

- a második megjegyzésedhez; igen, nagyon valószínű
- egy ügy kapcsán számos módon lehet az elkövető személyét felderíteni, akár a helyszínen történt tettenéréstől, a forró nyomon üldözésen át a nyomozásban bekövetkező lehetőségekig - itt az egyik lehetőség a "más ügyben bebukás" (mondjuk egy közúti igazoltatásnál a csomagtartóban ott a fegyver)
- a legjellemzőbb lebukási ok azonban az információvásárlás és a bosszú kapcsán történt "beköpés"
- a klasszikus, Sherlock Holmes-i tiszta ész logikája kevésbé jellemző...

- ami számomra érthetetlen: nincs üzenet, követelés, kiáltvány (az angolszász irodalomból ismert sorozatgyilkosoknak volt - sajnos onnan ismert a profilnak az a része is, hogy az elkövetők kapcsolódnak a rendőri munkához - vagy aktív, illetve visszavonult rendőrök maguk is, vagy csak erősen érdeklődnek a cég munkája iránt; a sajtó figyelemmel kísérése mindnél jellemző)

- az NNI legújabb verziója a magányossá vált gyilkosról ez utóbbi felismerésről tanúskodhat és arról a szándékról, hogy megosszák a tettesek csoportját

- végül, de nem utolsósorban arról, hogy az angolszász területen mitől sikeres a profilalkotás ? (ami láthatólag itthon döcög): nos attól, hogy a profil kialakításához szükséges tipológiák bázisát a sorozatgyilkosokkal készült, pszichiáter által végzett mélyinterjúkon alapul és nem a nyomozók által a helyszínen rögzített feljegyzéseken - ez metodikai különbség

( a hazai szakirodalom annyit megjegyez, hogy az eljáró szervek még e formanyomtatványt is jelentős késéssel vagy egyáltalán nem továbbítják a gyűjteményt kezelő és elemző szervhez; ja így nehéz...)

Bell & Sebastian 2009.08.11. 23:03:20

@excopp:

Végre valaki konyít is hozzá! Kösz. :)

Zetek 2009.08.13. 07:49:34

Szegény hülye gyerek. Nem csekély magabiztosságot jelez, hogy már élből kizársz számos lehetőséget. Amúgy miért lepődsz meg? Ez a szétvert társadalom tüntetett az egészségügy szétverése ellen? De te tudod a tutit, szervezz tüntetést. Már itt is legalább három ember egyetértett veled. A politika azt teszi, amire rákényszerítik. Gyakorolj nyomást. Győzd meg az embereket, hogy Kislétán kívül minden le van ejtve. Ha a haverjaid már chartázni sem akarnak, te mégis harcolj!

Devergo 2009.08.15. 10:36:14

Cinikusan humoros írás. Ennyi élettapasztalattal csak ilyen
cikket lehet írni.

papamaci1 2009.08.16. 21:11:38

Antirassztista tüntetés Budapesten Tamásgazsival, Lendvai "botox" Ildikóval.

A résztvevő tömeg létszáma hozzávetőleg 400 (négyszáz ) fő....
No comment....

Arma Gedeonka 2009.08.18. 16:12:58

Nem ízléses, nem igazán humorra, iróniára csábító téma.
Meg annak gyenge is lett.

Kopi3.14 2009.08.18. 18:13:10

Tulajdonképpen egy baj van a poszttal: keveredik az irónia és a tényleges mondandó, de úgy, hogy nehéz elválasztani az ocsút. Az fps vonal ironikus. A politikusi komoly, az érdeklődést ecsetelő szintén. A vége a cikknek megint komoly, csakhogy közbe már jött irónia. Ami megkérdőjelezi az egész komoly tartalomrész komolyságát, területeit...

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása