Következményekkel járó ország

Caracalla I 2009.07.02. 11:55

Talán Fricz Tamástól származik - de mindenképpen általa vált ismertté - Moldova Györgytől származik - és a politológiába Fricz Tamás lopta be - a következmények nélküli ország kifejezést, amellyel a magyar közállapotokat próbálta megragadni.

Mára egyértelmű, hogy ez a kép téves. Igenis vannak következményei a dolgoknak. Legfeljebb nem olyan következményei, amilyenek egy többé-kevésbé élhető országban lennének, vagy éppen amilyeneket az igazságérzetünk diktálna.

A mai példánk az egyik eddigi legnagyobb kartellpanama, aminek sikerült a nyomára bukkanni a dicsőséges harmadik (kétésfeledik) köztársaság történetében. Az Index meglehetősen alapos cikkben ismerteti az ügyet, amely leginkább az egyesült államokbéli trösztök aranykorára emlékeztet: a 'piaci' szereplők leülnek, és meghatározzák a - nekik megfelelő - árakat. A speciális kelet-európai megoldás része, hogy az állami szereplő is boldogan részt vesz az ügyben, elvégre a piaccal mindig csak a baj van, a kézi vezérlés meg milyen jól működött már a kádárizmusban is, ugye.

Egészen röviden a következő ezzel a probléma: azáltal, hogy a versenyt sikerül kizárni, gyakorlatilag semmi nem motiválja arra a cégeket, hogy költségcsökkentésre, hatékony működésre hajtsanak, ami a fogyasztói árak csökkentésében és a nagyobb gazdasági jólétben jelenne meg. Egy igazán jól működő kartell egyetlen dologban különbözik a kommunizmus szabályozott gazdaságától: hogy a szabályozás nem állami, hanem magáncégek kezében van. Ám ugyanannyira kevéssé hatékony mind ár, mind minőség szempontjából. Érdekes kérdés, amit messziről nem könnyű megválaszolni, hogy a malomipari összejátszás és a fuzárimmal kapcsolatos - az állami szervek szerint természetesen nem létező, ill. nem komoly - probléma között van-e összefüggés. Mindenesetre a lisztpiacra az jellemző a jelek szerint, hogy drága és rossz minőségű termékek vannak.

Persze ilyen méretekben kartellezni nem egyszerű. Egyrészt, ha nem lennének teljesen balfaszok az erre hivatottak, akkor például a környező piacok vizsgálatából meg lehetett volna állapítani, hogy hazánkban túlárazott a liszt, és akkor ennek már csak az okát kellett volna megvizsgálni. Különösen, hogy a lisztesekkel már 2004-ben is voltak gondok, még egy relatíve alacsony bírságot is kiosztott a GVH. Általában nehéz minden ilyen méretű tevékenységnél a problémamentes és nyomtalan együttműködés - relatíve sokan tudnak róla, feljegyzések készülnek, levelek iródnak stb. Nyilván a GVH-nak magától semmi nem tűnt fel, viszont ha már bejelentés érkezett - és itt az elégedetlen alkalmazott jól ismert variációja játszott be - akkor drága versenyjogi felügyelőinknek nem volt mit tenni, le kellett rövidíteniük az egésznapos kávészünetet (feltételezve hogy nem kentek meg valakit iszonyatosan), és kicsit bele kellett kapargatni az ügybe. A törvényeket megkerülni, hajlítani lehet, de teljesen figyelmen kívül hagyni azért nehéz.

A szokásos gyors és hatékony eljárási módszernek megfelelően kb. egy év alatt még nem sikerült semmit felmutatni, még egy elsőfokú határozatot sem. Ellenben már majdnem sikerült tartaniuk egy nyílt tárgyalást, a védett tanúval. Ez végül elmaradt - de az Index újabb cikke szerint - azért az illetőnek sikerült egy névre szóló meghívót küldeni - a munkahelyére. Ezek után nem csoda, hogy a cikkekben csak monogrammal megjelenő illető élete pokollá vált. Hatvanmilliárd (ez a becsült kárösszeg) forintnál kevesebbért - jóval kevesebbért - is ölnek embert.

Ez az a pillanat, ahol az összes embert, aki az adott levéllel foglalkozott - az ügyintézőt, a vezetőt, aki aláírta, az ügykezelőt, aki postázta - kibasznák alkalmatlanság címén. Egy normális országban. Voltaképpen majdnem mindegy, hogy valakit megvettek kilóra, és ez a levél csak az információátadás elkenésére kellett (a GVH-nál egyébként jellemző karrierút, hogy pár év GHV-alkalmazottság után az illetők nemzetközi ügyvédi irodák magyar fikókjainál folytatják az életet a kartellezők védelmezőiként), vagy 'csak' sima balfaszság áll az ügy mögött, és tényleg ennyire elkúrták. Fejeknek kellene hullania, a GVH elnökének pedig fel kellene ajánlania a lemondását.

Ezzel szemben a GVH első dolga az volt, hogy valamilyen más kartellel kapcsolatos adatszolgáltatások miatt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál dolgozó kartellező kollégáikat mentesítsék a lehetséges követelmények között (üzenet: ha már kartellezel, akkor vegyél részt még többen, mert az 'get out of jail free'-kártyaként működik).

A bejelentést tevő élete pedig tragikomikus fordulatot vett. Az anno a 92 és feledik Gyurcsány-programban szereplő tanúvédelmi intézkedések még sehol sincsenek, így sem védelem, sem ellentételezés nem jár azért, ha valaki fellép a kartellek ellen (még ha számításba vesszük, hogy a számunkra ismeretlen bejelentő nem feltétlenül tisztességből tette, amit tett, akkor is megérné élete végéig eltartani állami apanázsból). Ellenben különböző előremutató ötleteket kapott mind az alkalmatlanságát alaposan bizonyító GVH-tól, mind az ügyben eszköztelennek tűnő Sólyom Lászlótól, mind a mindenre alkalmas Draskovics Tibortól, vagy épp a korábban az új parkolási rend és szabadság kormánybiztosi tisztét betöltő Kondorositól.

Különösen vicces az igazságügyminisztériumi válasz: ha nem kap állást a magánszférában, próbálkozzon a közszférában, és rögtön elküldték neki az FVM weboldalának linkjét is. Mi ez, ha nem az ügyfélbarát közigazgatás csúcsa?

A Transparency International munkatársa véleményét olvasva már cinikusan kuncogtam:

"Nem hiszem, hogy, a kormányzatban háttérbe került a korrupcióellenes küzdelem, nem teheti meg a kormány, hogy semmit se tegyen a korrupció ellen, mert komoly ígéretek voltak rá"

Kérem, egy teljesen komoly, tévében előadott ígéret, békaemberekkel, ürgebőrben.

A fentiek alapján senki nem hiheti a továbbiakban, hogy Magyarország következmények nélküli ország lenne. A dolgoknak igenis vannak következményei.

Csak nem annak, ha valaki éveken át a jogszabályok ellen cselekszik, akár állami, akár piaci szereplőként. Csak nem annak, ha valaki milliárdos kárt okoz az országnak. Csak nem annak, ha valaki teljesen alkalmatlan a munkájára a közszférában.

Annak ellenben van, ha valaki elhiszi, hogy a dolgok működnek.

A dolog üzenete egyértelmű: megszoksz vagy megszöksz. Más út továbbra sincs.

De nézzük a dolog pozitív oldalát: a Tanú című film következő részének az élet megírta a forgatókönyvét.

 

Kapcsolódó írások:

 

Miért beteg a magyar kapitalizmus? – A Közjó és Kapitalizmus Intézet éves jelentése

Ez a sarc lesz a végső

 

Izmos állam, kövér állam

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr731221861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

osborne 2009.07.02. 12:36:03

kissé off de MO_n gyakorlatilag ezért sincs komoly oknyomozó újságírás. Komoly következményekkel jár(hat).

Ki szeretné az életét, családjának sorsát, karrierjét kockára tenni?

Devergo 2009.07.02. 12:53:31

Oknyomozás helyett írom az alábbiakat, igaz, hogy nem olyan jelentős az ügy, de a példa hasonló. Adott közepes
városban 2009. májusáig a busz vonaljegy 160 Ft,-volt.
2009. júniusától a jegy árát az ÁFA emelkedésére hivatkozással 180 Ft-ban állapították meg. Jelenleg ténylegesen 2009, július 1-től újabb 10 Ft-val drágult.És azt mondják, hogy nem magas az infláció mértéke országunkban.

tommybravo 2009.07.02. 14:15:07

@Devergo: Egy példa nem példa. Ráadásul OFF is.

A valódi témához: azért a GVH szinte az egyetlen sóhivatal, amelyik valóban működik néha, az utóbbi időkben a bankok is inkább tőle féltek, mint a PSZÁF-től. A töketlenkedés gáz, de én azért értekelem, hogy csináltak valamit.

is 2009.07.02. 14:18:44

@Devergo: ÁFA miatt csak 170-re kellett volna emelni (160*0,833 ~ 170*0,8), minden további tényleges áremelés, tehát kb. 12%.

@poszt: maga az ügy elég gáz, nem kell, hogy olyan kijelentésekkel gyengítsed a posztod, hogy 'egésznapos kávészünet'. a GVH az elmúlt években sokkal nagyobb elismertségre tett szert, mint bármely más ellenőrző szervezet, simán szórta a százmilliós büntetéseket, és a cégek igenis be vannak szarva, ha a GVH megjelenik. hogy mást ne mondjak, Vahl Tamás pont azért nem lett miniszter, mert a GVH annak idején az SAP-nál megfingatta.

ne folytasd a sok éves gyakorlatot, hogy egy konkrét, jogos problémát úgy tüntetsz fel, mint rendszerszintű hibát, mint elbaszott rendszert, mint világégést. magadat teszed nevetségessé.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2009.07.02. 14:27:24

A GVH számomra is a kevés olyan állami intézmény, amit tisztelni tudok valamilyen mértékig (a másik az APEH, bármily meglepő...). Ha azt nézzük, hogy a pénzügyi felügyeleti szervek mit tettek a bankok, biztosítók stb ellen, akkor a GVH és a Fogyasztóvédelem még mindig inkább a hatékonyan cselekvő állam képét mutatja. Hogy az igazságszolgáltatásról ne is beszéljünk.

Ugyanakkor a konkrét ügy, legalábbis az Index cikk alapján, tényleg elég gáz. És a szomorú természetesen az, hogy nem egyedi esetről, néhány ember botlásáról van szó, hanem a magyar üzleti élet általános színvonala sajnos ez, beleértve a rangos nagyvállalatok legfelső vezetőit is, tisztelet a kivételnek természetesen.

Caracalla 2009.07.02. 14:30:36

@is: épp azért gáz és meglepő, mert a GVH tényleg mutatott fel eredményeket

freedom fighter 2009.07.02. 14:37:09

a közeget tekintve nyilván kellemetlen, de a "következmények nélküli ország" egy Moldova György idézet.

Caracalla 2009.07.02. 14:38:10

@freedom fighter: köszönöm, beleírom a posztba

somogg (törölt) 2009.07.02. 14:43:14

a kommenteket olvasva ugy tunik kisebbsegben vagyok a velemenyemmel, de szamomra az eset lenyege nem az, hogy a GVH birsagolt-e vagy se, hanem az, hogy milyen hatekonyan veszi el az allamigazgatas az allampolgarok kedvet a korrupcioval szembeni harctol. Gondolj XY-ra, kinyitotta a szajat, aztan senki sem vedte meg.

moncayo 2009.07.02. 14:43:37

60 milliárd csalásért (lásd Madoff) - az USA-ban 6 hónap alatt jogerősen 150 (!!) évre itélték a 71 éves vádlottat. Itt meg a bejelentőt akarják kikészíteni a hatóságok is. Na, ilyen egy szemét országban élünk.

Winettou (törölt) 2009.07.02. 14:47:51

Mit vártok, hogy mi történjen? Hogyan változnak meg a dolgok ebben az országban?

Hülyetojás 2009.07.02. 15:00:20

Azoktól kérdem, akik teljes mellszélességgel védik a GVH-t:
Az utóbbi években hány, 50 milliárd feletti ügyben bírságoltak és mekkora értékben...?
(Na, jó mutassatok ügyeket 10 milliárd feletti összegre...)

Ejoy 2009.07.02. 15:01:19

Igenis a versenyszférának feltűnt a kurva magas liszt ár, ami az elmúlt évben és azt megelőző évben ugrott meg jelentősen (hasonló dolog történt az étolajjal is), de a liszt importot ellehetetlenítették, a kartelező erők. a liszt átadási árak a termés elmaradással magyarázva emelkedtek, úgy, hogy nem lehetett az árakat importtal letörni. Érdekes módon mégis elegendő volt a liszt a hazai termelés számára, viszont jóval megemelt áron. Mielőtt valaki a GVH-t védené, meg kellene nézni a dolgokat. Igenis, rohadt nagy disznóság folyt itt, amit ennek a hivatalnak csípőből ki kellett volna szúrnia! Nem történt meg. Made in Hungary...

movhu 2009.07.02. 15:08:19

Azért arra is kíváncsi volnék, hogy a kiszabott bírságok mekkora része, ami ténylegesen befizetésre is került, és nem egy bírósági fellebezésben kering az ügy...

Izo 2009.07.02. 15:11:11

Nekem az az érzésem, hogy akkor nagyon kemény legény a GVH, ha az ellenérdekelt fél pénzeli a vizsgálatot.

lifelike 2009.07.02. 15:17:46

gvh ide gvh oda
valami kovetkezmeny lehetne
de nincs
evekig nyomozas lesz, aztan valaki felmentenek, es kiszabnak egy siman fizetheto birsagot
a liszt pedig tovabbra is rossz minosegu lesz es draga

nagyon szomoru orszag ez

Virág et. 2009.07.02. 15:19:13

A cikk pontos és helyes. Egy észrevételem van csak:

"a GVH-nál egyébként jellemző karrierút, hogy pár év GHV-alkalmazottság után az illetők nemzetközi ügyvédi irodák magyar fikókjainál folytatják az életet a kartellezők védelmezőiként"

Pontosan egy ilyen embert ismerek (pedig mozgok ilyen körökben) és már ő sincs annál a nemzetközi ügyvédi irodánál, hanem visszament a közszférába. Ugyanis nem vált be, más habitusú emberek dolgoznak a közszférában és mások kellenek egy ügyvédi irodába.

tommybravo 2009.07.02. 15:19:59

@Izo: Az érzéseden kívül van BÁRMI bizonyítékod? Mert ez így kevés.

@Hülyetojás: Milliárdos tétel volt, de azért az ilyen ügyeket objektív alapon borzasztó nehéz bebizonyítani, épp ezért dícséretes, hogy a GVH-nak többször sikerült. Ne keverd össze a korrupciót és a versenykorlátozást: az hogy több tízmilliárdos megbízásokat kaptak cégek korrupt módon (ami szinte biztos), nem a GVH sara.

fingerbangs 2009.07.02. 15:21:11

!!!
bajnai gordon urnak sajat hataskoreben azonnali es teljes vedelmet kellene hogy adjon szegeny nonek, illetve a torvenytervezetben szereplo 50milliot es mindent amit csak ker

az egyetlen ember akinek volt batorsaga ilyet tenni az elmult 20 evben, igenis megerdemelne!!!
es vegyen rola peldat mindenki akinek tudomasa van hasonlorol es nem tesz semmit

az orszagunk es az eletunk a tet!!!! mindjart csunyat fogok mondani

Gazz 2009.07.02. 15:25:29

Amíg a Strabag nyer el minden komolyabb építkezési tendert, ( ok néha csak alvállalkozóként, de akkor is fő alvállalkozóként) addig ne papoljon senki arról, hogy a GVH jól működik.... A korrupció, az működik jól, nem a GVH...

mittu_domain · http://mittu-domain.blog.hu 2009.07.02. 15:29:16

Egy kis kontraszt:
index.hu/bulvar/2009/06/30/lezarult_a_korrupt_foldhivatali_dolgozok_ugye/

Ennyit a magyar gravitációról. Van az a szint, ahonnan az ejtőernyősök felfelé esnek.

wiener 2009.07.02. 15:39:00

@fingerbangs: ott a pont
teljesen igazad van

kispista2 2009.07.02. 15:45:20

@Gazz: A gvh utólag tud eljárni! Ha a tenderkiírók nem zárják ki a korábban kartellező cégeket, a gvh sem tud sokat tenni.

Én előbb meghallgatnám a GVH álláspontját! Mert ez így egy politikai támadásnak tűnik a gvh ellen, néhány megvásárolt újságíró segítségével!

Winston Smith 2009.07.02. 15:47:49

Ne haragudj, de hülyeséget írtál. Tényleg a GVH az egyetlen hivatal, aki konzekvens, keményen bírságol (volt nem egy milliárdos tétel már, amit kiszámláztak), és jópár ügyben nem fekszik le még a politikának sem, hanem befeszül a kényes ügyekkel szemben. (Esetleg még a számvevőszék néha ilyen gerinces, csak ők nem tudnak bírságolni.)

Láttam már olyan kormányelőterjesztést, ahol az előterjesztés egyetért/nem ért egyet rovatban az összes minisztériumnál „igen” volt”, a szakterületi hatóság is támogatta, a GVH meg szívbaj nélkül beírta, hogy nem támogatja a javaslatot mert akadályozza a piaci versenyt, és különvéleményt is mellékelt.

négerbirka 2009.07.02. 15:48:54

a GVH - a hibái ellenére - még mindig az egyik legjobban működő hatóság Mo-n IMHO.

egyébként a hatóságok elkurvulása kvázi megakadályozhatatlan. a mechanizmus igen egyszerű, ám szakszerű módon le van írva a mai narancsban a Csak semmi politika című columnban.

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2009.07.02. 15:55:24

Az megvan, hogy draskovics polihisztor mennyire elégedett magával?

Nemrég nyilatkozta, hogy mennyire jó mennek a dolgok az igazságügyben.

:(

vizipipa 2009.07.02. 16:07:42

A tejtermelők már egy fél éve ordítják, hogy a felvásárlási ár kb. 40 %-ot esett, a fogyasztói ár meg szinte helyben jár.
Ez nem egy ugyanolyan eset, mint a liszt ügy? Hahó, GVH, nem hallott róla?
Nem lesz még egy bejelentő. Ezt a liszt üggyel megoldották.

oneas 2009.07.02. 16:22:46

Csóri bejelentőt meg zaklatják. Remélem valami radikálisabb honlap dicsőségtáblájára felkerülnek az érintett cégek igazgatói fényképpel, címmel, esetleg telefonszámmal, hogy ők is kissé megérezzék családi szinten is, hogy mennyire nem szép dolog minden kiló kenyérből 5 -Ft-ot lenyúlni. :)

gólhaj · http://kroki.blog.hu/ 2009.07.02. 16:23:59

ezek szerint fritz olvas moldova idézeteket

kispista2 2009.07.02. 16:25:12

@oneas: név és cím a cégkivonaton rajtavan, a fényképet meg keresd meg a wiw-en

Sváb 2009.07.02. 16:28:48

@lifelike: Mit vársz egy olyan országtól, ahol az előző rendszer kiszolgálói ma is komoly pozíciókban vannak, ahol gárda-oszlatásokkal próbálják elterelni a figyelmet a fontos ügyekről?

jobbikgyor.blog.hu/

agár 2009.07.02. 16:31:11

Szomorú az ügyben még az is, hogy közben teljes mellszélességgel propagálják a magyar áruk fogyasztását. Aki, a munkahelyek megtartása érdekében, hajlandó "jó" magyar lisztet vásárolni, azt nem csak anyagilag, de erkölcsileg is becsapják az ilyen akciókkal. Nem munkahelyek teremtődnek, hanem az extra profit nő. Hajrá GVH!

szcsongor 2009.07.02. 17:02:52

@moncayo:
a Madoff az tenyleg hasonlo osszeggel jatszott, de dollarban :)
nem mintha a 60 milliard forint semmiseg lenne...

kpityu2 2009.07.02. 17:11:42

Mi ez a lázongás ? A tudomására jutott bűncselekményt az állampolgárnak kötelessége bejelenteni. Ha tanúként megidézik és nem jelenik meg karhatalommal állítják elő. Erről egy kedves levelet is kap. Hol van itt szó a gyerekei életéről ? Egy magyar hivatalnoknak nem kell ilyesmivel törődnie. A törvény az törvény.

hidegchaco 2009.07.02. 17:27:26

"Az Index meglehetősen alapos cikkben ismerteti az ügyet, amely leginkább az egyesült államokbéli trösztök aranykorára emlékeztet:"

Khm, khm...Ebben a "meglehetősen alapos cikkben2 olvasom a következőket:
"A vizsgálat kezdetén az ügyben szerepelt a Magyar Vidékfejlesztési Hivatal is azzal a gyanúval, hogy a piacfelosztás kiterjedt az MVH 2007-es és 2008-as, egyes élelmiszerek állami tartalékalapba történő beszerzésére kiírt közbeszerzési tenderekre – és ezekről a hivatal illetékesei is tudtak. Információink szerint az MVH-t időközben egy kvázi vádalku miatt ejtették az ügyből, ugyanis adatszolgáltatással hozzájárult egy másik élelmiszer-ipari ágazatban, a cukoriparban [1] folyó kartellezés felderítéséhez."
Namármost: nem "Magyar", hanem "Mezőgazdasági", másrészt ilyesmivel, mint "egyes élelmiszerek állami tartalékalapba történő beszerzése", az MVH nem foglalkozik. Ez a tevékenység a TIG (Tartalékgazdálkodási) Kht. hatáskörébe tartozik.

Továbbá, ismét a Konzi cikke:
"Ezzel szemben a GVH első dolga az volt, hogy valamilyen más kartellel kapcsolatos adatszolgáltatások miatt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál dolgozó kartellező kollégáikat mentesítsék a lehetséges követelmények között"

amennyiben - amint az Index írta - vádalku történt, akkor nem "a GVH mentesítette a kartellező kollégáit" (ez már önmagában kicsit összekevert megfogamzás), hanem a vádalku - sajnos, nem sajnos - így működik, kár izgulni: valaki előremenekül, feladja/bemártja/bemószerolja, rávall/stb. a többi bűntársat azért, hogy ő megússza. Tudtommal a GVH által feltárt kartell-ügyek egy jelentős részében ez adott lehetőséget a büntetések kiszabására, ha senki nem vall, akkor elég nehéz bármit bizonyítani, gondolom, a kartellezők sem agyatlan hülyék, hogy mindenféle nyomot és egyértelmű írásos bizonyítékokat hagyjanak.
Szóval nem ismerem a dolog hátterét, de 1-2 kitétel azért elég neces ebben az írásban. Ami egyértelmű, hogy szerencsétlen bejelentőt senki, de senki nem igazán hajlandó megvédeni, ami irtózatos szégyen.

kpityu2 2009.07.02. 17:38:43

Pár hete mintha már lett volna egy hasonló eset.Talán épp az Indexen olvastam, vagy a tv-ben láttam. Az meg valami csempészési ügy volt, ha jól emlékszem. A fickó előre szólt, hogy mikor van nagy szállítmány. A hivatal megvárta amíg kiürítik a raktárat, azután kivonult. Persze nem találtak semmit, eljárni nem lehet, de a banda persze megtudta hogy ki köpött. Na ott is vizben hagyták a szerencsétlen bejelentőt.

sourcerror 2009.07.02. 18:03:08

Nem értem mit ajnározzátok a GVH-t. Tulajdonképpen elárulták a feljelentőt:

"
A volt Cerbona-dolgozó – aki az ügy elindítása óta rendszeresen kap fenyegetéseket; vonalas és kaputelefonját is ki kellett köttetnie az éjszakai zaklatások miatt – azóta egyébként munkaügyi perbe keveredett a Cerbonával. Volt munkahelye tavaly nyáron – miután a GVH egy idézést az elvileg védett tanúként nyilvántartott M. munkahelyére küldött – rendőrségi feljelentést is tett ellene „nagy értékű sikkasztás gyanújával”.
"

Kivlov 2009.07.02. 18:24:04

ez mind onnan ered, hogy '89-ben nem lőttünk főbe nyilvánosan mindenkit, akinek köze volt a múlt rendszerhez. Ehhez képest a sok idióta verte a mellét, hogy "vérnélküli rendszerváltás." Ezért tartunk itt: nincs felelősségérzet, nincs visszatartó erő.

füligjimmy77 2009.07.02. 18:28:16

Annyiban megvédeném a GVH-t, hogy egy kartellezési ügyet baromi nehéz bizonyítani, húzzák-vonják, azért senki nem hülye. De ilyen méretű balfaszságra tényleg nincs mentség, mert hogy nem nagyon volt még ilyenre példa, egy dolog, de nem láttak még egy filmet se, hogy kb. mit kéne ilyenkor csinálni? Amúgy egy valagnyian ülnek mindenféle pozícikban, meg bizottságokban (mindkét oldalról, félreértés ne essék), akik saját hatáskörükben tudnának intézkedni, de szarnak rá. Most, hogy az ügy kipattant, kíváncsi vagyok, ki tolja először oida a pofáját, hogy segítsen a feljelentőnek. Persze, csak nyilatkozatokkal, azért milliárdos vállalkozókkal a kutyának sincs kedve ujjat húzni, mindjárt itt vannak a választások, a hirdetések, meg a plakátok nem veszik meg saját magukat.

kispista2 2009.07.02. 18:34:00

@sourcerror: A cégek sem hülyék, enélkül is tudták ki a feljelentő!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2009.07.02. 18:41:33

"Kérem, egy teljesen komoly, tévében előadott ígéret, békaemberekkel, ürgebőrben."
Arra is volt ígéret miniszteri szinten, hogy a MÁV dolgozók kapnak pénzt...

Hülyetojás 2009.07.02. 19:47:27

@tommybravo:

"Ne keverd össze a korrupciót és a versenykorlátozást: az hogy több tízmilliárdos megbízásokat kaptak cégek korrupt módon (ami szinte biztos), nem a GVH sara."

Lécci ne vetítsd ki a hülyeségeidet a kommentemre...

Továbbra is várom a listát az 50 milliárd feletti ügyekről és a kiszabott (be is fizetett) bírságokról!
(A 10 milliárd feletti ügyekre csak piros pont jár.)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.07.02. 19:57:58

Oké, ezt elqrták, de azt azért hozzátenném, hogy a GVH még mindig az egyik leglátványosabban hatékony hatóságunk.

Magyarországon elég macerás, ha nem lehetetlen dolog a tanúvédelem, mert az ország hosszában is csak 600 km és bármerre sodor az élet, mindenhol találsz pár régi ismerőst.

Hülyetojás 2009.07.02. 20:03:58

@Enemy No 1:

Azért nem haragszol ha Rajtad kívül senkinek eszébe sem jut, hogy szóban forgó köztisztviselőinknek megköszönjük ami egyébként állampolgári, munkaköri és esküvel vállalt kötelességük: vagyis adatot szolgáltatni tudomásukra jutott kartell-ügyletekről...?
Gondolom kaptak azért egy főnöki vállveregetést...

Hülyetojás 2009.07.02. 20:12:27

@Winston Smith:

Óh, nyilván ez csak mifelénk érdem.

Tőőőőkjó, hogy ebben az országban minden, kicsit akadozó dolog "kicsiakadozása" rögtön valamiféle belénk ivódott relativizmussal erénnyé magasztosul.

Hülyetojás 2009.07.02. 20:26:22

@kispista2:

Ha tudjuk, hogy a kartellezésért jogerősen elítélt cégek kizárása a közpénzekből finanszírozott beruházásokból / megbízásokból egyszerűen nem működik, akkor ezt az "anomáliát" be kell építeni a bírság nagyságrendjébe.
Szorgalmazza-e a GVH, hogy a kartellezésen kapott vezetők büntetőjogilag is felelősségre vonhatók legyenek?
Van-e minisztériumok között futó törvénytervezet, amiben a GVH a legszigorúbb szankciók és büntetési tételek mellett tör lándzsát? Próbál-e mindezek érdekében társadalmi nyomásgyakorló eszközökkel élve jogalkotói eredményt kikényszeríteni?

Méghogy fizetett újságírok,
meg politikai támadás a GVH ellen...!

hidegchaco 2009.07.02. 21:13:31

@Hülyetojás: Nem gondolom, hogy bárkit meg kellene dicsérni a köztisztviselők közül, ha bűncselekmény gyanúját jelenti (bááááááááááár... ebben az országban ez sajnos korántsem egyértelműen magától értetődő, de ez most mellékvagány), de itt másról volt szó, és én is másról írtam.

Főszál: Hozzászólásom lényege az volt, hogy az a cikk, amit itt közösen kommentelünk, néhány tekintetben egész bizonyosan pontatlan, emiatt pedig kétségbevonható a többi, általunk (kommentelők által) közvetlenül nem ellenőrizhető kitétele is.
Mellékszál (ami a Te észrevételedre vonatkozik): ha "vádalkuról" ír az index, akkor ott már nem "köztisztviselői kötelességről" van szó, hanem a köztisztviselői kötelezettségük mellett a büntetőtörvénykönyv szabályait is megszegő vádlottakról, ami egészen más tészta...
Harmadszál: tudható valami konkrétum arról, hogy mi az MVH-s köztisztviselők tényleges érintettsége akár a cukor, akár a liszt-kartell kapcsán?

stabiloldalfekvés 2009.07.02. 22:03:34

Kedves posztszerző,
ne linkelj be közjó és kapitalizmusos helyeket, mert azon írások szerzőinek az általuk érteni vélt jogi problémák tekintetében halvány fogalmuk sincs - law and economics baromságokat böfögnek csak vissza - köszönjük, nem kérjük.
Nem mellesleg kartellezés folyik folyamatosan, különösen midnenütt, ahol állami milliárdokat szórnak ki. Megkapó, hogy az igen érdekes identitású index egy dologra rárepült, de ez kb. szarnak a pofon.

Hülyetojás 2009.07.02. 23:13:54

@stabiloldalfekvés:

Stabiloldalfekvésnek így jó: a trutyi kicsorog a száján.

Mit nekünk néhány forint/kg kenyerenként, majd visszalopjuk máshol...

Hülyetojás 2009.07.02. 23:17:52

@Enemy No 1:

Az MVH érintettsége nem lep meg.
Ha érdekel, javaslom írj egy információszabadságos hivatalos levelet a'la TASZ... :-)

stabiloldalfekvés 2009.07.02. 23:56:10

@Hülyetojás: miből is gondolod, hogy ez nekem jó? Ez egyáltalán nem az. Csakhogy az ilyen szintű hörgés a kartellezlésen kb. semmit sem ér.

stabiloldalfekvés 2009.07.02. 23:58:45

@Hülyetojás: mellesleg a jogalkotási javaslataidat nem csupán a gvh vagy a minisztériumok tehetnék valóságá...bármely parlamenti képviselő benyújthatja indítványát ezügyben. Hogy nem teszi?!...jéééé, milyen érdekes....

hidegchaco 2009.07.03. 07:58:24

@Hülyetojás: Kár, hogy "csak az indulat beszél belőled, különben néma lennél..."
Először azt hittem, van érdemi mondanivalód is a tárgyban, de az utóbbi kommentjeid mindössze tartalmat nélkülöző vagdalkozások.

Viktus 2009.07.03. 08:52:38

Mit számít 60 milliárdocska ... meg 500 milliárdocska metróra meg többszörösébe kerülő Margit híd ...

phaidros 2009.07.03. 09:03:36

Ezek után én erősen meggondolnám, hogy ilyet lépjek, és gondolom, ez volt a cél. A körülmények alapján kénytelen vagyok azt gondolni, hogy a GVH részéről is. De elfogadom azt is, hogy csak dilettánsok és nemtörődömök.

Trustbuster 2009.07.03. 11:24:35

A cikkben sajnos elég sok a homályos körülmény, pontatlanság. Pl. az idézést vajon úgy kapta, hogy idézzük X.Y. védett tanút, aki beköpte a kartellt? Vagy csak simán a saját nevére, mint egyik cégvezető? Ha utóbbi, akkor honnét derült ki önmagából az idézésből, hogy ő köpött?

@Hülyetojás: Szerintem olvass utána, és megtalálod a kérdéseidre a választ.

Igen, szorgalmazza a GVH, hogy a kartellezésen kapott vezetők büntetőjogilag is felelősségre vonhatók legyenek.

Igen, van minisztériumok között futó törvénytervezet, amiben a GVH a legszigorúbb szankciók és büntetési tételek mellett tör lándzsát.

Igen,próbál mindezek érdekében társadalmi nyomásgyakorló eszközökkel élve jogalkotói eredményt kikényszeríteni.

Érdemes megnézni a honlapot, ahol megtalálod azt is, hogy a végrehajtható bírságok 95 %-ban be vannak fizetve.

ibafaipap 2009.07.03. 17:48:11

Azért nem lép senki semmit, mert hiányzik hozzá a jogszabályi háttér. De még a jogban is ismert a méltányosság fogalma. Ha a GVH így elbaszta a kapa nyelét, akkor az IRM vagy a köztársasági elnök odahathatna, hogy szerencsétlen nőnek legalább állása legyen a közszférában, de még az sem. Ez az egész történet annyira magyar.

rosta 2009.07.03. 21:21:04

Fél füllel hallottam valahol, hogy állítólag a fuzáriumos gabonát a bejelentő cég szerint valaki direkt mérgezte meg az alapanyagot. Szerintük a tiszta gabonához valakik direkt fuzáriumot kevertek, hogy csődbe kárt okozzanak a cégnek.

Ami miatt ezt leírtam, egyúttal közölték, hogy a cégek ellen indított kartellezési botrány is a külföldi gyárak által lett indítva, azok akarnak ilyen módon helyet szorítani maguknak a magyar piacon. Lásd szlovák vonal...

Itt már mindenki kavar...

Hülyetojás 2009.07.04. 14:10:04

@Enemy No 1: Ritkán olvasom a konzit (noha már olvastam itt igazán jó post-okat is), kommentelni, pedig egyáltalán nem szoktam, de a GVH-t védő benyögések kicsapták a biztit.

Mégegyszer nekifutok. Aki képes rá, azt arra kérem cseréljen optikát: Több, mint két évtizedes közszolgai tapasztalattal
- Már az apparát fenntartása miatt is érdemes a GVH-nak évente néhány látványos ügyet produkálnia
- Ezek között hány ügyben derült ki, hogy állami szerv is érintett...?
- Ha a 10 milliárd feletti lista ügyei egy ujjamon összeszámlálhatóak, akkor komolyan felvetődik, hogy az autópálya-kartell nem valami utánlövés-e. Miután már mindenki megírta és kivesézte, hogy hányszorosával kerül többe nálunk 1 km autópálya, akkor milyen ciki lett volna, ha a GVH semmire sem jut...
- Esetenként még belülről is hihetetlenül nehéz megkülönböztetni a dilettantizmust a korrupciótól, rendszerint ezért álcázzák az utóbbit az előbbivel - ez trivi... Mint ebben az ügyben is legalább két példa (bírósági idézés és MVH-érintettség) erősíti, hogy ezt a két dolgot (dilettantizmus és korrupció) KELL(ene) gyökeresen és kíméletlenül irtani a közszolgálatban.

Végül: személyesen is feldúlt az ügy nem tagadom, mert igazolva látom több korábbi döntésemet, amikor úgy ítéltem meg, hogy ez még nem az a helyzet, hogy abszolút nyerő pozícióból lépjek...

Hülyetojás 2009.07.04. 18:00:26

@Trustbuster:

Igen, igen, igen? A saját honlapjuk szerint?
Akkor ez már majdnem olyan, mint a TI-munkatárs naív nyilatkozata: "... mert komoly ígéretek voltak rá."

A 3Igen-ből mi, kívülállók legfeljebb a társadalmi nyomásgyakorlást tudjuk konfirmálni. Te komolyan érzékelsz ilyesmit? Ha csak én nem, akkor nyilván az én készülékemben a hiba...

Ráadás: cinikus hozzállással azt is mondhatjuk, hogy a GVH jelenlegi eredményei legfeljebb arra jók, hogy ha egy cég "valaki" akar lenni a piacon, akkor nem teheti meg, hogy nem szerepel a kartellezésért megbüntetettek között...

Trustbuster 2009.07.04. 20:31:35

@Hülyetojás:

Nem biztos, hogy jól értelek, de próbálok válaszolni, ahogyan én értem, és ahogyan én látom.

Büntetőjogi felelősség már megvan 296/B §. Az, hogy indult-e már eljárás nem a GVH felelőssége, hiszen a GVH csak figyelmet felhívni tud, és feljelenteni, de a nyomozásáról nem tud dönteni.


A GVH viszont komoly szerepet vállalt pl. abban, hogy a nagy kartellek kapcsán indultak kártérítési perek. Lehet, hogy szerinted ez kevés, de véleményem szerint nagy eredmény.

A ráadás kapcsán: valóban alacsony a versenyjogi kultúra, és szinte napi gyakorlat a kartellezés, de éppen a majdnem gazdasági miniszter példája mutatja, hogy talán lesz fény az alagút végén, és ha egy cég valaki akar lenni a piacon, akkor nem engedheti meg magának, hogy kartellezésért elkapják. (Persze tudom, hogy ez - finoman szólva - hihetetlenül optimista elgondolás.)

Összességében úgy gondolom, hogy érdemes kivárni ennek az ügynek a végét, és akkor a tények ismeretében, és nem egy felületesnek tűnő cikk alapján ítélkezni. Biztosan követ el hibákat a GVH, de ki nem.

Téged arra kérlek, hogy mondj konkrét példát. Szerinted mi a probléma a GVH-val és mi lenne a megoldás?
Milyen ügyet nem vizsgált ki - pl. korrupció miatt- , amit ki kellett volna?

Miért pont a 10 milliárdos bírság lenne jó? (Cégenként vagy ügyenként? Függetlenül attól, hogy mire kartelleztek? Függetlenül a törvényben meghatározott bírságmaximumtól?, stb.)

Nem lehet, hogy nemcsak a GVH-val van baj egy olyan országban, ahol a közbeszerzési tanács korábbi elnöke szerint a közbeszerzések 90 %-ban nem tiszták? Ennek nem a GVH bénázása az oka, hanem sok más. Autópályánál maradva: szerinted a kiírónak nem tűnt fel, hogy milyen az ajánlatok összege? Nem a kiírónak kellett volna rögtön tennie valamit?

hidegchaco 2009.07.05. 15:24:48

@Hülyetojás: Ha jól értem, van bő 20 évnyi közszolgálati tapasztalatod. Gondolom, ennyi idő alatt láthattad, hogy a közszolgák azon szűk csoportja, aki valóban komolyan veszi a feladatát, milyen nyomás alatt van:
- felülről, a politikai elit részéről,
- alulról, a tisztességtelen szándékú üggyfélkör részéről,
- oldalról, azon többi köztisztviselő részéről, akik kényelmesen elvannak abban a langyos állóvízben, amiben senki nem kéri tőlük számon a teljesítményüket (e szó alatt nem a Szetey-féle "teljesítmény-értékelős" bohóckodásra gondolok), ráadásul, ha engednek a fentről és alulról jövő megkereséseknek, még csurran-cseppen is valami időnként. Nem feltétlenül pénzes boríték, hiszen a korrupció elsősorban talán nem is ebben jelentkezik, hanem különböző szívességek és viszontszolgáltatások.
Ebben a környezetben pedig lehet, hogy eredendően "jogos", de imho sajnos irreális elvárás egyetlen szervezettől, vagy egyetlen csoporttól elvárni a Grál-lovagi küzdelmet mindennemű rossz ellen. Ma Magyarországon nehéz bárkit is "reálértéken" megítélni, mert fiygelembe kell venni azt is, hogy mennyi lúd között is forgolódik az a szerencsétlen disznó :(

Trustbuster 2009.07.08. 14:44:16

@Caracalla:

index.hu/gazdasag/magyar/2009/07/08/cerbona/

Úgy tűnik, hogy nem volt pontos az előző Index cikk.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása