Iveta Radičová jött, látott... és győzni fog?

Konzervatorium I 2009.03.25. 19:03

A szlovák elnökválasztás a második félidejéhez érkezett. Az első játékrész eredménye ismert. A továbbiakban Ivan Gašparovič jelenlegi államfő, és kihívója, Iveta Radičová között dőlhet majd el, ki lesz az ország következő elnöke. A végeredményre ugyan két hetet még várnunk kell, április 4-én azonban minden kiderül. De vajon mire számíthatunk addig? Kinek van nagyobb esélye, és milyen tanulságokkal szolgált az első forduló? Török Gábor helyett most Nyomkereső elemez. :)

Az első kör több érdekességgel, meglepetéssel is szolgált. Kiderült ugyanis, hogy a nemzeti kváziszociális kormány felmérésekben mért támogatottsága messze nem a valós képet mutatja. Ha pedig igen, akkor Ivan Gašparovič ezeket a szavazókat nagyon rosszul mobilizálta. Bár Robert Fico és Ján Slota  megtettek szinte mindent, ez is kevésnek bizonyult ahhoz, hogy szimpatizánsaikat a szavazóhelyiségbe csalogasság. Kérdés, hogy milyen módszerekhez nyúlnak a következő két hétben. Nem tudni, van-e még kijátszható tartalékuk. Ha igen, akkor minden bizonnyal csak a kormányoldal és az ellenzék közti konfrontáció további kiélezésésével, ami kontraproduktívvá is válhat.

Iveta Radičová az elért 38 százalékával  viszont az ellenzéki pártok támogatottságát is sikerrel megfejelte. Többé kevésbé ez magyarázza az előzetes felmérésekben  mért, és az első kör végeredménye közti különbséget. A pártszavazók elmaradása így akár azt is jelenthetné, hogy Ivan Gašparovičnak nagyobb esélye van szavazótábora növelésére. Az alacsony, majd 44 százalékos választási részvétel viszont mindkét jelöltnek egyforma esélyt nyújt az erősödésre.

Másik fontos tanulság, hogy a szavazásra jogosult 4,3 millió választópolgár közül csak alig 1,8 millió élt ezzel a jogával. Ez egyben azt is jelenti, hogy a többség, majd 2,5 millió ember otthon maradt. A második körben minden bizonnyal az ő szavazataikért várható a legádázabb harc. 

A második forduló ugyanis a részvételről fog szólni. Rengeteg olyan bizonytalan választó van, akik döntésüket a második körre halasztották. Iveta Radičovának pedig, ha nyerni akar, mindent meg kell tennie azért, hogy  többségüket megszerezze. Április 4-én ezért egy rendkívül kiegyenlített, szoros és dramatikus végeredmény várható, ahol minden szavazat számíthat. Ha a tartalékokat nézzük, jól látható, hogy a déli, magyarlakta járásokban és Kassán  van még mit javítani a részvételen.  Az MKP-ra szavazók részvétele ugyancsak tovább növelhető.

 A 3. és 4. helyen végzett František Mikloško ill. Zuzana Martináková szavazótábora nagyrésze inkább az ellenzékhez sorolható, így ők inkább Radičovához állnak közelebb. Azzal, hogy mindketten elutasították az ellenzék közös jelöltjének támogatását (bár Martinákovánál erre még van esély), csak megerősítették azt a gyanút, hogy az elnökválasztás valójában  nem is érdekli annyira őket, és mindketten már a jövő évi parlamenti választásokra készülnek.

Mikloško azzal, hogy Gašparovič múltját megnyitotta, már teljesítette feladatát. Mivel szavazótábora egyébként is eléggé fegyelmezetlen (tele olyanokkal, akik szerint Gašparovič a kisebbik rossz !!),  kérdéses, mennyire lenne egyáltalán értelme és hatása egy második körre vonatkozó ukáznak a részéről. Körbeudvarlásuk helyett így Radičová talán jobban teszi, ha inkább a 2,5 milliós eddig otthon maradt tömegben halászik. Az elsőválasztók között, vagy a modern közösségi oldalak felhasználásával mint pl. a Facebook, tömegekhez lehet eljutni.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ami várható, hogy megnő a TV viták, közös szereplések jelentősége. Azzal, hogy a jelöltek száma  kettőre zsugorodott, az eddigi monológok dialógusokká válnak. Ebben pedig a kommunikációs képességekben jobb, egyértelműen hitelesebb, őszintébb képet nyújtani tudó Radičovánál van az előny. A jelenlegi államfőnek már most is komoly problémát jelent, hogy leplezze izgatottságát, csökkenő magabiztosságát,  fel-fellelhető zavarodottságát. Bár  a köztük levő alig 9 százalékot (162 ezer szavazat) igyekszik sok-ként eladni, valójában nagyon kevés különbségről van szó. Végezetül íme talán a legérdekesebb, igazán tanulságos grafikon, mely a választások eredményét  az egyes körzetek szerint mutatja.

A kocka tehát újra el van vetve, minden kezdődik elölről. Aki még nem szavazott, most szavazhat. Aki a kiesettekre adta voksát, most újra elgondolkodhat. Aki pedig már az első körben is Iveta Radičová mellé tette a jelet, az  tartsa meg jó szokását!

 

A szerző, Nyomkereső a Körkép.sk bloggere. A Körkép saját házi szavazását magasan nyerte Radicova, és összegyűjtötték a lehetséges érveket, hogy miért érdemes Gasparovicot, és miért érdemes Radicovát támogatni. Kövesse hát a szlovákiai elnökválasztást a Körképen!


Kapcsolódó írások:

Szlovák banzáj - Jobboldali think-tankok Szlovákiában

Kettős állampolgárság akkor és ma


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr331025348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DeMarco 2009.03.26. 00:01:12

A hölgy nagyon szimpatikus, bár nem tudni róla különösebben semmit. De ha az a gyökér slota ellene van, akkor nekem máris ő a nyerő fél. Gasparovich amúgy is szűklátókörű, csak slota bábja. Remélem Iveta nyerni fog !!
Én mindenesetre drukkolni fogok neki. Hajrá Iveta !!!! :))))

ulloiut · http://orulunkvincent.blog.hu/ 2009.03.26. 00:56:31

Lássuk be, hogy ez egy nagyon optimista hangvételű cikk. Egyrészt azok, akik nem mentek el, nagy valószínűséggel a második fordulóban sem fognak tömegesen elmenni. Másrészt mivel a passzívabb tömeg, jó eséllyel a már ismert jelöltre fognak szavazni, mert a másiknak utána kellene nézni. Emellett a 8,5%-nyi különbség elég jelentős, különösen mivel Gasparovic már így is megközelíti az 50%-ot, tehát minimálisan kell csak szavazatot nyernie az eddigi bázisán túl, míg Radivocának nagyon jelentősen kell bővíteni a szavazótáborát (az, hogy mindössze 162 ezer szavazat különbségről van szó, egy borzasztóan gyér érv: ezt a műfajt %-ban mérik, nem abszolút számokban. Az USA-ban 162 ezer szavazat minimális lenne, Szlovákiában nagyon sok. Ha 10 ember szavazhatna, akkor is lehetne mondani, hogy á, csak két szavazatnyi a különbség két jelölt között: 6-4-nél ez bőven elég lenne. Remélem nem kell tovább magyarázni, hogy miért olyan gyenge az abszolút számokra vonatkozó érvélés). Végül pedig ne felejtsük el hőn szeretett Gárdánkat, amely minden bizonnyal készül arra, hogy Gasparovicnak kampányoljon, mert nem kérdéses: nekik az a legjobb, ami a felvidéki magyarságnak rossz, azzal tud a Jobbik itthon szavazatot szerezni.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.03.26. 01:11:37

ficó és a 64 vérmegye elég elszántan kanpányol Gasparovic mellett, nekem az a benyomásom, hogy radicovát a második fordulóban betakarják mint moszkvát a hóesés.

például pont azokban a régiókban, ahol radicova (potenciális) támogatói többen vannak, a második fordulóban a vártnál alacsonyabb lesz a részvétel, mert pont a szavazóhelyiség közelében fognak egész nap légkalapáccsal járdát javítani, stb.

Toymao 2009.03.26. 02:15:16

@DeMarco: Akkor ajánlom, hogy olvasd nyomkeresőék cikkeit a Körképen (egyrészt nagyon jók, másrészt - tősgyökeres pestiként - én is hasonlóan nem tudtam sokat róla), így már kicsit árnyaltabb a kép.

Nyomkereső, ezúton is gratula, fel is lett véve RSS-be. ;)

Jenecsek Miklós 2009.03.26. 03:08:32

Hülyeség, hogy akár a Magyar Gárdának, Jobbiknak vagy a 64 Vármegyének érdeke lenne Gasparovics nyerése.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.03.26. 06:30:10

@Jenecsek Miklós:

Nem biztos, hogy a Gárdának vagy a Jobbiknak érdeke lenne, de attól még hozzájárulnak.

A KGB egyébként hagyományosn mindig nagyon profi volt nemzetiségekkel kapcsolatos gyűlöletkeltésben, casus belliért nem mentek a szomszédba.

Vagyis izé, egy casus belliért bármikor elmentek a szomszédba és csináltak egyet.

Zigi 2009.03.26. 07:16:24

Olyan nagyon ne szálljunk el a szlovák ellenzéktől se,mi magyarok.Bizony, mikor a szlovák önkormányzati választásokon megtehették,habozás nélkül összefogtak a magyar jelölt ellen ficoval,de akár slota pártjával is(Lásd.Nyitra megyei választás). Csak addig törődnek a magyar szavazókkal,amíg leadják rájuk saját szavazataikat,utána le se szarják őket.Az MKP-nek saját jelöltet kellett volna állítania,még akkor is,ha ezzel borítékolva lenne gazsi győzelme, ezzel tudtára adhatták volna Dzurindának,hogy a támogatásuk nélkül,nem is álmodhat egy esetleges választási győzelemről.A következő parlamenti választások után,ha úgy alakul,kőkemény feltételeket szabni a támogatásért cserébe.Na,de ehhez keményebb,tökösebb pártvezetés kellene a mostaninál.

joungen 2009.03.26. 07:44:29

Tökmindegy :) én megyek haza és szavazok, hogy a neoprimitív Gasparovic és a nemzetiszocialista Fico meg fasiszta-alkoholista barátja: Slota minél kevesebbet vigyoroghasson!!!!! Szlovákiát összerondította Robert Fico, de egyszer fent és egyszer lent :)

Tudom, hogy veszíteni fog Radicová, de akkor is :-) örülni kell annak, hogy egyáltalán van egy ilyen jelölt és nem fikázni!

Király Zsolt (Körkép.sk) · http://korkep.sk 2009.03.26. 10:51:37

Toymao: Köszönjük :)

Jenecsek Miklós: én sem hiszem hogy érdekük, mindenesetre Ficonak nagyonis kapóra jönnek, ha épp szükséges. Mint pl. most, az elnökválasztás második köre előtt. Olvasd:
1. www.bumm.sk/nezopont/6/27842/sme-fico-a-8221magyar-veszellyel8221-kampanyol.html
2. www.bumm.sk/politika/2/27836/fico-szerint-magyar-szelsosegesek-toboroznak-tagokat-szlovakiaban.html
3. www.bumm.sk/fooldal/1/27877/fico-szerint-pofatlansag-hogy-interju-jelent-meg-a-hvim-elnokevel.html

Zigi: a Nyitra megyei választásokon történt magyarellenes összefogásért a megyei MKP-t legalább akkora felelősség terheli. Komoly irodalma van ennek.

Szumma szummárum, Radičovának minden esélye megvan arra, hogy nyerjen.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása