Mit jelent az, hogy az IMF neoliberális?

___________________________ (törölt) I 2009.03.11. 07:03

Egyszerű gyerek vagyok, már az óvodában is szalonna volt a jelem.

Az én szótáramban van olyan, hogy kapitalizmus, ami nagyjából azt jelenti, hogy az embereket nagyjából békén hagyják, ők meg többnyire iparkodnak, igyekeznek dolgozni, termelni, tanulni, vállalkozni, egyről a kettőre jutni.

Meg van olyan, hogy társadalom-mérnökösködés, amikor meg nem, és ez többnyire progresszív-balos dolog akkor is, amikor éppen pont nem az egyenlősdi a fő fókusza, hanem mondjuk a racionalizálás.

Az IMF-et az a Dominique Strauss-Kahn vezeti, aki a pályafutását a kommunista diákszövetségben kezdte, Lionel Jospin kb. Tervhivatalában folytatta, és aztán szépen végigette az egész balos étlapot. Egész életében valamilyen balos állami- vagy pártszervezetben dolgozott. A magánszektorban viszont soha nem dolgozott egy percet sem.

Lehet, hogy túlzottan leegyszerűsítem a dolgokat, de nyilvánvalóan nem lehet kapitalizmuspárti egy olyan ember által vezetett szervezet, aki egész életet a kapitalizmus kb. aláaknázásával töltötte, nem?

Akkor meg mit bonyolítjuk a dolgokat ilyen, nehezen definiálható, nehezen értelmezhető fogalmakkal, hogy neoliberális? Az IMF szvsz egy balos szervezet, csak nem annyira egyenlősdipárti-szociális-balos, hanem inkább a racionalista-technokrata-társadalommérnök-balos verzió. Ennyi. És nyilvánvalóan nem kapitalista.

Szerintem hagyjuk békén ezt a szót, hogy neolib, mert csak összezavarja a dolgokat. Nincsenek neolibek. Vannak kapitalizmuspártiak, akik hagyják iparkodni az embereket, meg vannak társadalommérnökök, akik nem. A Strauss-Kahn vezette IMF nyilvánvalóan az utóbbi: társadalommérnök, nem kapitalista.

Ne állítsunk fel további kategóriákat, mert csak elfedik a lényeget.

 

Kapcsolódó írásunk:

A modern jegybankok működéséről - Pénzügyi gyorstalpaló válság idején, IV. rész


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr78994694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.03.11. 08:12:23

és akkor a jólnevelt polgár felteszi a lemezt, hogyasszongya:
www.youtube.com/watch?v=kO3Mp36yCYQ
ha mán neoliberlizmus.

molaris 2009.03.11. 08:56:40

Amikor a föníciaiak kitalálták a pénzt, még nem tudták, hogy istenséget alkotnak. Az azóta eltelt idő, ennek az istenségnek jegyében zajlik. Egyre letisztultabb, leplezetlenebb formában szorít mindent maga mögé.

Valóban érdekes az, amikor egy bárcás qrva hirdeti a szüzesség nagyszerűségét, miközben keményen űzi az ipart. Azonban azt is látni kell, hogy mellette áll a világ nagy része. Kevésbé vagy jobban, de a 95% bizony curvujkodik. Mert az anyagiasság, teljesen elszakadt a mindennapoktól, elszakadt a normalitástól. Nehéz dolog ilyen környezetben a Bibliát hozni érvnek, de azt látni kell, hogy ha követnénk az ott leírtakat, bizony nem itt tartanánk. A globalizációnak nevezett sátánizmus korunk mételye. Nem akarok szőlőt karácsonyra, de akarok hazai terméket megfizethetően az ünnepi asztalra. Gyalog is el lehet menni budira, és nem utolsó sorban, de igenis fontos közzétenni: az autógyárak kiegyeztek pl. abban, hogy egy autó élettartama max. 10 év legyen. Az élet minden területéről lehetne példát hozni, hogy mennyire egy mesterségesen felforgatott világban élünk.

A cikk és embere jó példa erre. Köszi "Shenpen".

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2009.03.11. 09:02:03

Ritkán szoktam ilyet írni itt a konzin, de szerintem a cikk hihetetlenül ciki, és a négy láb jó, két láb rossz típusú mélységeket éri el.

1. Az IMF a bretton woodi rendszer egyk alapeleme, célja a nemzetközi pénzügyi rendszer stabilitásának támogatása. Feladata, hogy azon országok számára, ahol a valuta "megborult" a tagok által feltöltött alapból átmeneti hitelt biztosítson.(ennek egyik feltétele, hogy az adott állam hihető válságkezelési stratégiát tudjon felmutatni)
Ja, egyébként ez nem öncélú segítség, a viszonylag stabil pénzgyi rendszer fejében a tagok lebontják deviza-korlátozási szabályaikat (ld. konvertibilis forint bevezetése), ami viszont ösztönzi a nemzetközi kereskedelmet ... ld. emberek békénhagyása...

2. Szóval az IMF nem a "zemberek", hanem államok, költségvetések, központi bankok életébe szól bele. (márpedig ugye a kőcségvetést ugye tervezik még a legkapitalistább országban is). Ráadásul nem azér', mer meg akarják mondani a frankót, hanem csak abban az esetben jelennek meg a színen, ha az adott állam kinyilvánította, hogy nem képes megoldani a saját problémáit, és ezért segítséget kér.

3. Mondhatjuk azt, hogy az IMF nem funkcionál hatékonyan, mert például nem jól segít. A gondok többsége éppen abból fakadt, hogy az IMF válságkezelés címén eröltette a társadalommérnökösdi azonnali megszüntetését, az állam szerepének radikális csökkentését, (ezért híjják sokan neoliberálisnak). Csakhogy az adott társadalmak erre általában nem voltak felkészülve... (ugye éppen azért kértek segítséget, mert önnálóan nem tudták megoldani a gondjait)

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.03.11. 09:24:45

"Lehet, hogy túlzottan leegyszerűsítem a dolgokat"

Á, dehogy, túl szigorú vagy magadhoz. :/

egysegelem 2009.03.11. 09:30:40

Ez a poszt valahogy szokatlanul primitiv lett, ennel itt jobbakat szoktam olvasni.

egysegelem 2009.03.11. 09:34:31

Nem ertem az IMF ekezest sem, miert tehetnek ok arrol, hogy vannak idiota orszagok akik a sajat penzugyi egyensulyukat nem tudjak betartani, es amikor mar senki nem ad nekik egy budos buznyakot sem, ok meg mindig adnak, es csak annyit kernek cserebe, hogy _el ne baszd_ megint. Es mivel ok adjak a penzt ez egy picit nyomatekkal kerik. Aztan mindezek mellett meg be kene bizonyitani, hogy egeszen pontosan melyek azok a lepesek amelyek miatt az IMF egyenlosdit jatszik vagy eroltet masokra, mert az emelett szolo ervek fajdalmasan hianyoznak. Aztan pedig legvegul egeszen konkretan amellett kene ervelni, hogy a kapitalizmusba mely pontokon szarik bele az IMF, mert ezen gondolatmenet alatamasztasa is hianyzik, szoval baratilag annyit mondok, maskor ennel jobbat irj.

Király Zsolt (Körkép.sk) · http://korkep.sk 2009.03.11. 09:46:25

A neoliberalizmus most nálunk is menő szitokszó. Robert Fico szerint neki köszönhetjük a világgazdasági válságot. Ezért is röhej, mint mondja, hogy most ugyanazok, hasonlóan "neoliberalista agymenésekkel" teli válságcsomagokkal állnak elő.

sorokinV 2009.03.11. 10:15:17

A poszt hatására beküldtem a vlc-be az Aurórát és befejezem a Stiglitz könyvet :)

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.03.11. 10:20:08

És ez így kijött belőle :))) Hihetetlen.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2009.03.11. 10:52:32

azt axiómaként feltételeztük, hogy egy szervezet egyenlő a vezetőjével?

alapfogalmakat kell pótolnom, úgy tűnik.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.03.11. 11:00:47

Óh, boldog együgyűség!

Eccerű egy világod van ecsémbátyám, vannak akik iparkodnának, de sajna van a sok geci, aki nem hagyja, mi?
------
Halló, hogy kerül erre a portálra ilyen ótvar, kétbites agyú leütéspazarlás, he?

phaidros 2009.03.11. 11:43:53

@mcs: próbáld behelyettesíteni mondjuk Hitlerrel, és utána nézz körül a képzeletbeli világ sajtójában. :)

phaidros 2009.03.11. 11:45:07

Shenpen,

"Lehet, hogy túlzottan leegyszerűsítem a dolgokat, de nyilvánvalóan nem lehet kapitalizmuspárti egy olyan ember által vezetett szervezet, aki egész életet a kapitalizmus kb. aláaknázásával töltötte, nem?"

De látod, csomóan másképp gondolják. Gondolom lehet átfedése azoknak a halmazával, akik szerint GyF hiteles reformarc. De persze csak gondolom. :)

molaris 2009.03.11. 11:47:13

@Dr. Zerge:
Miért is kell bonyolítani azt, ami egyszerű? Mert akkor el lehet tüntetni a lényeget?- ugye?
@phaidros:
Jó a meglátásod.

molaris 2009.03.11. 11:48:06

@phaidros:
Duplán jó a meglátásod!!

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2009.03.11. 12:06:33

@phaidros:

ja, hogy egy bank meg egyenlő egy kormánnyal.

józan' 2009.03.11. 12:42:12

Azt kéne már megérteni, hogy:

állam szerepének csökkentése =/= állam leépítése.

A GYF-ek, DSK-ok, Kókák, Bokrosok nem visszaszorítják, hanem LEÉPÍTIK az államot, ezáltal sebezhetőbbé, kiszolgáltatottabbá teszik az országot, a hatalmat, tulajdonjogot(stb) pedig külföldi szereplőknek adják oda kilóra.

phaidros 2009.03.11. 12:58:32

@mcs: miért lenne egyenlő? Országot speciel vezetni szoktak szocialisták is, de bankot azért szerintem nem kéne. Én legalábbis nem tenném be a pénzemet, inkább egy szemét vérkapitalista bankjába. :) De itt ráadásul egy olyan bankról van szó, amely országoknak mondja meg, hogy mit csináljon. Egy baloldali vezetővel. Sztem necces.

Vagy szerinted az ideológiai irányultsága nem befolyásolja a szakmai döntéseit?

Konkrét példa: 13. havi nyugdíj el nem vétele nem fáj az IMF-nek, de a 13. havi közszférabeli fizetés igen. Tipikus baller megközelítés.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.11. 13:54:11

A neoliberalizmus nagyon is létezik. És pontosan az egyik tünete, hogy a paleoliberalizmus összeborult korábbi ellenségével.

boj (törölt) 2009.03.11. 14:01:06

1. a "nemzetközi kereskedelem" nálunk többnyire az ide benyomuló külföldieket jelentette, felvásárolva/letarolva az itthoniakat.

2. Dehogynem meg akarják mondani a frankót, de ez a kissebbik baj. A baj, hogy már itt vannak - ráadásul az elvileg remekül müködő, általuk favorizált vezetőink segítségével.

3. "a társadalommérnökösdi azonnali megszüntetését" és az "állam szerepének radikális csökkentését" kitételed közül szerintem csak a második igaz, az elsőre remek ötleteik vannak továbbra is.


És ezt persze magyarázgatni napestig, szerintem a lényeg mégis az, hogy ez a gazdasági elgondolás részben bukik és az Isten mentsen meg attól, hogy kizárólag ugyanazok ugyanazokból a tankönyvekből akarják megmondani a tutit akik 20-30 éve elaléltan ebben hisznek.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.03.11. 14:49:31

@phaidros:

"Kérdésre válaszolva a pártelnök arról is beszélt: nem akarják elvenni a 13. havi nyugdíjat. " (Orban Viktor par oraval ezelott)

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2009.03.11. 15:42:40

@phaidros:

én a hitleres példád hülyeségére próbáltam rámutatni, de asszem mindegy is.

wendriner úr 2009.03.11. 15:56:02

a neoliberális baloldalról nézve az a balliberális, akit okosabbnak gondolunk magunknál. update#1: mégsem okosabb a válság miatt, sőt jókat nevethetünk rajta. a neoliberális jobbról pedig a zsidó, ill. zsidóbérenc.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.03.11. 16:27:11

@molaris:
Persze, ne bonyolítsuk. Színből is elég lesz kettő, mondjuk... izé... őőő... legyen a fekete meg a fehér.

Kopiás Attila Steve 2009.03.11. 17:02:17

Ez jó:
"Az én szótáramban van olyan, hogy kapitalizmus, ami nagyjából azt jelenti, hogy az embereket nagyjából békén hagyják, ők meg többnyire iparkodnak, igyekeznek dolgozni, termelni, tanulni, vállalkozni, egyről a kettőre jutni."

A múltkori kap vs komm vs huma témázásnál is nagyon azon gondolkodtam, hogy kurva ciki lehet most kapitalistának lenni, amikor a kapitalista rendszer eleve égőn működött, de még össze is omlik.

Nagyon arra emlékeztet, mint 40 évvel ezelőtt valódi kommunistának (mittomén, anarcho- vagy tanács-kommunistának) lenni. Mondhatod, hogy szerinted a "kommunizmus" úgy kezdődik, hogy a hatalmi-dekoncentráció és anyagi javakhoz való hozzáférés, ergo ami most van (szovjet diktatúra és tőkekoncentráció) az per definíció nem lehet kommunizmus, de ugye ezt elég nehéz volt hitelesen előadni... Ha a Párt számít a legerősebb kommunista tömbnek, akkor az a kommunizmus, amit ők csinálnak a gyakorlatban, akkor is, ha az elmélet (-ek ezreinek valamelyike) mást mond. Ez van itt is.

Én tényleg becsülöm azt az erkölcsi hozzáállást, amit képviseltek. De _jelenleg_ nem ez a kapitalizmus. Lehet, hogy a jelenlegi kapitalizmusnak annyi köze van az elméletihez, mint a megvalósult kommunizmusnak az elméletihez, de attól még jelenleg a kapitalizmus az IMF/WTO/Világbank által társadalommérnökösködött világrendet jelenti. Ha ez a jelenlegi világrend nektek nem tetszik, akkor kúl, végre értitek, a működő kapitalista rendszert miért kritizáljuk. Azokban a kommentekben amik nagy részére nem kaptam választ, pontosan arról írtam, hogy a két nagy társadalmi rend közül egyik sem tetszik, mert pontosan ugyanaz az emberek érdekeire, véleményére és igényeire szaró, erőszakkal ideológikusan terjeszkedő, alapvetően "protekcionista" (most abban az értelemben, hogy elveivel ellentétben nem szabadságra vagy egyenlőségre törekszik, hanem egy szűk kör hatalmi pozícióinak erősítésére) nézet a megvalósult kommunizmus és a megvalósult kapitalizmus is. Ha az elméleti kapitalizmus ettől eltér, az tök jó. A legtöbb komcsi akit látásból ismerek rühelli a szovjet rémuralmat, szóval ismerős a szitu...

molaris 2009.03.11. 18:25:37

@Dr. Zerge:
Legyen kék, vörös, sárga, fekete, fehér, jó? Mert ennyi kell.

___________________________ (törölt) 2009.03.11. 18:35:19

KA_Steve,

az egy dolog, hogy némi gyanakvással tekintek ezekre a nemzetekfeletti szervezetekre, de nem igazán érzem ezt a problémát súlyosnak. Egyrészt mert végső soron a kormányokon múlik, hogy együttműködnek-e velük. Másrészt meg alapvetően a kormányok maguktól is tudnak idióták lenni.

Nézd, megint leegyszerűsítve egy kicsit, a gazdag és szegény országok közötti egyetlen igazán fontos különbség a tőkefelhalmozásban van. És még ha el is fogadnám - nem, de tegyük fel, hogy igen - hogy egyik-másik alapvetően a XIX. századi gyarmatosítással rabolta össze, akkor is vannak olyan országok, akik ebből kimaradtak, alapvetően a saját lábukon állnak, és jól megy. Svájc, Ausztria, Szingapúr, Új-Zéland stb.

És ennek nagyjából az az oka, hogy a kormányok nagyjából értelmesen működnek, ami azt jelenti, hogy viszonylag mérsékelten k*rják el pl. újraelosztással a polgárok felhalmozott tőkéjét, közben rendet tartanak, és igyekeznek egy konzervatív karakterű kultúrát fenntartani, aminek az az eredménye, hogy az emberek nem a mának élnek, hanem felhalmoznak. Ennyi. A felsoroltak közül egyik se tökéletes, de az irány ezekből jól látszik.

Ez a saját kormányok felelőssége, hogy ezt ne k*rják el, ha ezt nem teszik, akkor a dolog jól működik, és ennyi. Nem látom okát a nemzetközi szervezetek túlparázásának, szerintem ők jobbára csak még egypár újabbfajta eszközt adnak a kormányok kezébe az elkúráshoz, a gyanakvás velük szemben jogos, de van nekik sajátjuk is elég, nem kell őket félteni.

Nem hiszek abban, hogy a tőke természete a kapzsiság és a világ meg a természet ledózerolása, abban hiszek, hogy az ember mint olyan természetében vannak ilyen programhibák, és sokfajta más bug is, ezek úgy-ahogy kontrollálhatóak, a legfontosabb, hogy ezek a programhibák ne nyerjenek kormányzati ösztönzést tehát.

Az a legfontosabb, hogy a kormányokat ne ejtse foglyul se a tőke, mert abból tényleg dózerolás lesz, se a munkavállalói szakszervezetek, mert abból Franciaország lesz (úgy értem, az szerintem negatív példa, sztrájkok és bemerevedett munkaerőpiac), se a munkátlanok, mert abból a gyurcsányi Magyarország lesz, kevés eltartó és sok eltartott, tehát senki se ejtse foglyul a kormányokat, se a tőke, se munka, se a munkátlanság, hanem működjenek hosszú távú, józan szemlélettel, értelmes pályán tartva a gazdaságot és a kultúrát. Ennyi.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.03.11. 18:46:41

@molaris:

Ne legyen. Vannak a jómunkásemberek akik csinálnák amit köll (ez volna a kapitalizmus, ha jól értem) és van a sok baloldali, aki ezt fúrja. Ehhez pont két szín kell: a szép, tiszta, nemes, szűzi fehér és a retkes, gonosz, halálos fekete.

Meg persze valami agyelrohasztó tabletta...

Kopiás Attila Steve 2009.03.12. 02:45:11

@Shenpen: Hát. Most minden gúny nélkül mondom: és még engem hívnak idealistának... Respect a meggyőződésedért, de a saját tapasztalataim alapján pont az a helyzet, amire te azt írod, hogy nem hiszed. Mindegy, nem akarnék hitvitázni, éljenek a különböző meggyőződések...

Tivolic 2009.03.12. 05:52:23

A dolog lényege, hogy nincs olyan, hogy "A Kapitalizmus". Van ennek valamiféle ideologizált változata, ami megjelenik a XIX. századi klasszikus közgazdászok műveiben (pl.: Adam Smith: Nemzetek gazdagsága), de az itt leírt kistulajdonra épülő szabadversenyes kapitalizmus a gyakorlatban igazából soha nem is létezett. (ebben egyetértek KA-Steve-vel). Már a XIX. században is hatalmas konszernek és monopóliumok jöttek létre, pedig akkor az állami szabályozás és "társadalom mérnökösködés" még gyerekcipőben járt. Manapság pedig egyes globális vállalatok éves árbevétele meghaladja egy-egy szegényebb ország éves össz-GDP-jét, és ehhez sem kell semmiféle mérnökösködés, csak egyszerű üzleti racionalitás.
A kapitalizmus mindig más intézményi környezetbe ágyazódik, és ettől függ, hogy az általánosan igaz "iparkodás" meg "igyekezet" konkrétan milyen formákban ölt testet. Pl.: a globális vállalatok létrejöttéhez a globális pénzügyi intézményrendszer kiépülése és a tőkemozgások állami szabályozásának leépítése minimum követelmény.
A másik, hogy az IMF mindennel vádolható csak azzal nem, hogy a "több állam" és a "magasabb állami szabályozás" elvet alkalmazza. Ennek pont az ellenkezője igaz: amikor valamelyik állam rászorul a segítségére, akkor általában az állami kiadások lefaragását, a bürokratikus piacszabályozás leépítését kéri a segítségért cserébe az IMF (lásd Mo. esetében is), mert azt gondolja, hogy hosszabb távon ez szolgálja az adott gazdaság érdekét is.
A neoliberalizmus egy gazdaságelméleti fogalom, és ezt összekeverni valamiféle baloldali indíttatású társadalom-mérnökösködéssel, olyan színtiszta butaság, mint ahogy egy rúd szalonna színtiszta zsír. Neoliberális gazdasági elveket általában a politikai jobboldalon állók vallanak (lásd: USA).

molaris 2009.03.12. 09:18:37

@Dr. Zerge:
Kedves vitapartnerem. Ennyire nem sima az én agykérgem. A bordázottság az, ami azt mondatja velem, hogy a bonyolítás MINDIG a lényeg elleplezésére irányult.

Napjainkban, egy felduzzasztott operációs rendszer funkcionál államként. Viszont a sok fizetett és -szerintem- oda nem való csókos munkáját szervezik ki. Ráadásul teszik mind ezt úgy, hogy a kiszervezés is a "testvéreknek" megy, akik mögött ott a cselédmédia.

Na EZT a rendszer kell lebontani. Amennyiben az összes közpénzes munkát egyéni felelősség terhelné, sokkal nagyobb lenne a jogbiztonság is.

Privátban elküldöm az én színkódom, ami egyébként a nyomdai színhasználat.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2009.03.12. 09:20:20

@Tivolic:

rúd? nem oldal? ej, ezek az idegenszívű kommentelők...

___________________________ (törölt) 2009.03.12. 11:12:37

"Mindegy, nem akarnék hitvitázni, éljenek a különböző meggyőződések... "

Én se, csak egy megjegyzést. Én éppen azt szeretem hinni magamról, hogy már-már parasztosan földhözragadt vagyok, nem idealista - alapvetően a gazdasági dolgok "főkönyvi szemléletében" nem hiszek, értsd, a papírpénz és az abban kifejezett számok ide-oda tologatásában, leginkább azért, mert mint a virslivel, tudom, hogy hogy készül (ERP tanácsadó vagyok: főkönyvi, raktárgazdálkodási, termelésirányítási stb. programokat tervezek-hegesztek).

Nagyon röviden: mind a személyek, mind az országok közötti anyagi különbségek sokkal kisebbek, ha nem GDP-kről beszélünk, hanem konkrét dolgok fogyasztásáról, és azokat azért eléggé kielégítően megmagyarázzák olyan tényezők is, mint felhalmozott fizikai tőke, humántőke, kulturális tőke (pl. munkaerkölcs), rendezett jogviszonyok stb. stb.

Ez nem azt jelenti, hogy nincs k*rva sok kavarás és manipuláció a nemzetközi pénzvilágban. Van. De nem tenném a probléma-lista első helyére ezt.

molaris 2009.03.12. 13:27:08

@Shenpen:
Így aztán úgy vélem/gondolom, Te is elismered, hogy qrva abból lesz akit a megfizetett média annak mond.

teemur · http://teemur.blog.hu 2009.03.12. 14:22:46

Mások itt túlságosan egyszerűnek titulálták ezt a posztot. Én megköszönöm. Nem nagy zsurnalisztika, de érdekes infó. Én ezt nem tudtam Strauss-Kahnról.

cerasus s. · http://spektator.blog.hu/ 2009.03.13. 16:20:49

Érdekes ez az elhatárolás, mert nekem az az érzésem, hogy semmilyen gazdaságot és társadalmat érintő kérdést nem lehet elintézni társadalommérnökösködés nélkül. Ha te pl. kapitalizmuspárti vagy és szeretnéd látni, hogy a sok jóember iparkodik, akkor olyan döntéseket hozol, amik kevésbé szólnak bele államként a gazdaságba és jobban hagyják érvényesülni a népet, vagyis a versenyt. Ez néhány embernek, aki egyébként is iparkodott volna, jó, de nyilván vannak egy csomóan, akik a nemkapitalista életkörnyezet sok évtizednyi fenntartása miatt meg kevésbé szeretnék ezt. Ezzel őket, a társadalom egy vélhetően nem jelentéktelen hányadát arra kényszeríted, hogy úgy változtasson az életmódján, ahogy amúgy önszántából nem tenné. Így a kapitalista gondolatmenet érvényre juttatása is társadalommérnökösködéshez vezet.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.03.15. 12:37:03

@molaris:

Egy árva szót nem értek abból, amit mondasz. De asszem fogok tudni ezzel a sajnálatos helyzettel együttélni még évtizedekig...

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.03.18. 21:40:57

részemről ha fogalmakkal dobálózunk, a libek meg a szocik is a baloldal termékei. És ugye leegyszerűsítve a libeknek is egyenlősítő szárnya, ők könnyen összeborulnak a szocikkal. Az ólibek, meg a nem egyenlősítő szocik meg a konzikkal. gazdaságilag legalábbis. A neolibben amit én sose értettem, az a neo- előtag. Így vagy úgy, a probléma ugyanaz marad az IMF-fel meg az egész breton-woodsi rendszerrel: doktriner cucc, gúzsba köt.

___________________________ (törölt) 2009.03.18. 21:50:23

"meg a nem egyenlősítő szocik" - az milyen?

Tekintettel arra, hogy a minden szocializmus alapelve a "mindenkitől képességei szerint, mindenkinek szükségletei szerint" (tehát a suum cuiuque tagadása), nem-egyenlősítő szoci csak az lehet, aki valahogy el tudja érni azt, hogy egyesek "szükségletei" radikálisan különbözzenek másokétól - bár, most hogy belegondolok, van is ilyen tendencia :))) vagy inkább :(((

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.03.19. 07:36:18

@Shenpen: elírtam, nem egyenlősítő libsiket akartam írni, csak már késő volt.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.03.19. 08:03:12

@Loxon: sejtésem szerint kb ott lehet az igazság, amit Loxon mond :) de ez a vélekedésem nem bebetonozott

CrL 2009.03.25. 13:39:41

micsoda progresszió! kapunk egy állandó IMF-bébiszittert:

Áprilisban állandó irodát nyit Budapesten a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a készenléti hitelkerettel kapcsolatos egyeztetések megkönnyítésére

vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=266309

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.03.25. 15:48:51

@CrL: ezt csak most hallottad? Én reggel amikor felkeltem hallottam az infóban, azt hittem, mire a géphez érek már valahol írt vki erről posztot:)

vomit 2009.04.15. 10:03:29

mi is akkor az IMF es mit akarnak igazabol?
vg.hu/sdr

web17.0 2009.04.15. 10:50:55

@vomit: A VG szerkesztői nem tudják, hogy az SDR már a hetvenes években is elszámolási alap volt ?

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása