Bokros-retro

Ron bácsi I 2009.03.08. 16:20

Bokros Lajos olyan, mint a fehér-fekete (mosás után sötétkék) kínai tornacipő. A kilencvenes években, amikor nekem ilyen kínai tornacipőm volt - gondolom nem kell részletezni -, az valami hihetetlenül cikinek számított. Adidast akartam vagy valami menő márkát, de hát arra nem futotta. Meg a többieknek sem. Így végülis nem volt semmi gond.

Közepesen gagyi volt, de olcsó.

Most ugyanez a típusú cipő lett a menő, a trendi. És ennek megfelelően pofátlanul drága is. Pedig azon kívül, hogy van rajta valami márkajelzés, és Kína helyett Malajziában készítik, semmi különbség nincs.

Ugyanúgy közepesen gagyi. Ezzel párhuzamosan a szájszagú és kopaszodó, korpás politikusok meg az átizzadt hónaljú zakók korában, a hihetetlenül ciki Horn-érában rendkívül népszerűtlen Bokrosból is már-már valamiféle nemzetközi tekintélyű országmegváltó lett így a kétezres évek végére.

Röviden: ezt hívják úgy, hogy retro. Aki pedig szereti a retrót, az most éppen Dávid Ibolya. (Pályaképét és munkásságát itt énekeltük meg, érdemes elolvasni...)

Miért van ez így? Azért, mert valakik Bokrost kinevezték tekintélynek. Mégpedig azok, akiknek mifelénk joga van a tekintélyeket kinevezni. A szakértelmére és hozzáértésére oly büszke balliberális értelmiség. Ám a félművelt ("féltudású") balliberális értelmiségnek egészen egyszerűen lövése nincs a közgazdaságtanról. Hogyan is lehetne! Nézzük meg, hol tanultak. Nézzük meg, mikor szocializálódtak, miket olvasnak és miféle ideológiai nézeteket (marxizmus-lukácsizmus) vallottak. Természetesen bőven elég, ha csak azt olvassuk el, amit manapság írnak: az előbbiek ebből mind-mind leszűrhetőek.

Kedves barátaink szellemileg s többnyire öltözködésükben is még mindig a nyolcvanas években járnak, s roppant kellemetlen volna azt az öncsalást feladniuk, amit saját magukba vetett hitük jelent. Ők zombik, de hiú zombik.

Az ő köreik azok, ahol komolyan azt hiszik, hogy a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen és Panamában tanult Bokros valami hihetetlenül nagy ász. A csúcs, a maximum, amit ez az ország magából kitermelt. Ráadásul kedvenc lapjukban (Élet és Unalom) hosszú, és a hasonló témájú, ott megjelenő írásoknál kétségtelenül színvonalasabb dolgozatokat szokott közölni. Na, ennyi elég is a tekintélyhez. Hiszen más lapokat amúgy sem olvasnak. Ami nincs az ÉS-ben, az nincs.

De ne legyünk igazságtalanok! Egyrészt, honnan is lehetne fogalmuk az említetteknek a közgazdaságtanról, a piacról, a kapitalizmusról? Mármint azt tudják, hogy utóbbiak korszerű dolgoknak számítanak, ezért ezeket a szavakat sokszor leírják. De azt gondolom senki nem hiszi egy percig sem, hogy egy piaci viszonyok közt életképtelen lap nagyrészt piacképtelen tudással rendelkező, állami intézményekben dolgozó olvasói komolyan tudják, mi az, hogy piac. Mi az, hogy kapitalizmus. Mi az hogy gazdaság. Haha!

Másrészt: Bokros valóban nem annyira rossz. Legalábbis az állampártnak, majd az utódpártnak az országot a Kádár-rendszer pénzügyi összeomlása után másodszor is csődbe vivő reformkommunista-reformközgazdász szakosztályában Bokros Lajos kétségtelenül fény az éjszakában. Világító fáklya, világítótorony, nap, csillag.

A baloldal az, ami valóban maximum egy Bokros tudott kitermelni, és a balliberális értelmiség úgy tesz, mintha ez a Bokros a csúcsok csúcsa volna. Ugyanez vonatkozik a már nevében is dermesztő Reformszövetségre, melyben az elmúlt harminc év szellemi és gazdasági döglődésének jeles képviselői próbálják megmondani, hogy mit kellene csinálni azzal a kupaccal, amit nem kis részben ők maguk hagytak ránk. Csak egyetértőleg tudjuk idézni vendégszerzőnk Húsz év múlva c. írását:

S nemcsak a rendszer hullott szét, hanem rövid időn belül a gazdaság szinte minden eleme: a Mikroelektronikai Vállalattól kezdve a hajógyártáson át egészen az élelmiszeripar jelentős részéig leértékelődött vagy teljesen értéktelenné vált. A büszkén mutogatott magyar tudományos életről is csakhamar kiderült, hogy jórészt értéktelen. A teljes összeomlás csak azért nem következett be, mert a világverseny csak ezekben az években éri majd el a magyar iskolarendszert, felsőoktatást és tudományos kutatást. De az „alkalmazott tudás" egyes területeiről már a '90-es évek elején nyilvánvalóvá vált, hogy piacgazdasági körülmények között használhatatlanok. Igen jellemző példa a reform-közgazdaságtan, amely a '80-as években a magyar progresszió élvonalának számított. Az új körülmények között az értelmiség közgazdász sztárjairól hamarosan kiderült, hogy amit előadnak, az irodalmi halandzsa vagy valamiféle közgazdasági jakobinizmus, ami megvalósíthatatlan, következésképp minden gyakorlati kísérlete életveszélyes.


A helyzet az, hogy 1990 óta jópár magyar fiatal végzett jó nevű, ha nem éppen a legjobb nyugati egyetemeken. Ehhez képest nálunk a média és a politika is szereti a retrót, és a moszkvai és marxkárolyos diplomával rendelkező sztárokat. De a nosztalgia tárgya és az egykori sztárok valójában értéktelen csődtömegek. Ezt kéne megérteni.

 

(Update: Az MDF-Bokros-sztorival részletesebben Nyugodjék békében! c. írásunkban foglalkozunk.)


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr3989429

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egyébként mindenki hasonlít valakire 2009.03.09. 21:54:51

Egyébként Bokros Lajos hasonlít Lemmyre.Erős, rövid, tömör. Tekintet nélkül, avantgarde, torony, kevesen. Fáj, műtét, azonnal. Sikeres, előrelátó, cinikus. Világhír, meg nem értett, megértett. Úthenger, gőzmozdony, tank. Szakmájában egyedülálló, egyedülál…

Trackback: Kötöttségek nélkül 2009.03.09. 12:39:15

Reformdiktátor A jelek szerint bekövetkezhet az, ami korábban elképzelhetetlennek tűnt. A legújabb spekulációk szerint összeállt a két parlamenti kispárt, az MDF és az SZDSZ, hogy megzsarolják a nagy testvért, az MSZP-t. Most már az is világos, mivel. Két…

Trackback: Konzervatórium 2009.03.09. 11:11:49

Nyugodjék békében!Húsz évvel ezelőtt, 1989. március 11-én tartotta első Országos Gyűlését a Magyar Demokrata Fórum, amikor elhatározták a szervezet politikai párttá alakítását. Azon az Országos Gyűlésen mondta első nyilvános beszédét a későbbi pártelnök é…

Trackback: Louie the purple horse 2009.03.08. 22:50:03

Csodavárás MohácsnálNyilatkozik a Bundeswehr magyar elemzője és erős vezért tartana kívánatosnak Magyarország élére. Valóban nem lenne rossz, feltéve hogy én lennék az. Miután ennek nincs túl nagy esélye, ugorgyunk.Nem újdonság, hogy az ország fele Orbán…

Trackback: Sárdobáló 2009.03.08. 22:04:37

Az Index a legkevésbé biztonságos böngésző Pénteken délután jelent meg az Index.hu-n a következő cikk: A Firefox a legkevésbé biztonságos böngésző. Az írás, amit nagyvonalúan csak Index néven tettek közzé, egy felmérést elemez, amelyet a Secunia nevű b…

Trackback: Tudtad? 2009.03.08. 19:33:04

MDF: EP listaMiután megtudhattuk, hogy az MDF lista első két jelöltje Bokros Lajos és Habsburg György lesz - már ha persze elfogadják -, szeretnék még néhány javaslatot tenni:Mick Jagger - alias Jáger Miklós - amelyik nő mellett ő megfordult, attól gyerek…

Trackback: Republikon BLOG 2009.03.08. 17:07:55

Mézga Géza esete az antalli örökséggel ...az MDF-et nem szokták hülyeségeihez mérten szidni... Mióta a Republikon írt az MDF képviselőinek szavazásairól, azóta az antalli örökség pártjának úgysem ez a kedvenc blogja. Úgyhogy akár lehet megint írni az MDF-…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsögödbenő 2009.03.09. 13:30:01

@Gabrilo: tegnap azért bajuszos barátunk megpengetett olyasmit, hogy a közteherviselébe be kell vonni azokat, akik jelenleg önkényesen távoltartják magukat ettől - ez szimpatikus, persze valószínűleg ő sem gondolja komolyan.
Egyébként nem a kukacoskodás miatt, de elég figyelmesen olvasva sem tudok nagyon Fidesz-közeli gazdasági szakértőket felfedezni föntebb, meg úgy általában sem. És ez a nagy baj.

phaidros 2009.03.09. 13:32:19

@Karcolt lendület: én meg épp kezdtem utálni. :)

osborne 2009.03.09. 13:33:01

Az érdekelne, hogy ha Bokros a félszemű a vakok között, akkor miért egy noname öltönyös vaddisznó a pénzügyminiszter a szoci kormányban?

phaidros 2009.03.09. 13:33:26

@zsögödbenő: én egészen a pénteki beszédig az Orienset és társait Fidesz-közelinek gondoltam. Bár még lehetnek azok, ha csak taktikázásról van szó.

phaidros 2009.03.09. 13:34:24

@osborne: ne hülyéskedj, mire végez, már tapasztalt, világszinten elismert baloldali közgazdász lesz a borsodi fémkereskedő báróból. Így megy ez! :D

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.03.09. 13:43:21

@phaidros:


Az Oriensnek nincs köze pártokhoz, ez egészen biztos. Szvsz. ők csak megmutatják, hogy ez van, és ki vállalja az ezzel járó politikai konfliktusokat. (Ahogy elnézem, leginkább senki:((((()
Viszont a cég emböreinek politikai nézetei olyan nagyon nem kérdésesek. Ez nem titok, meg lehet nézni.
De többet nem segítek:)))

Karcolt lendület 2009.03.09. 13:44:42

@phaidros:
Pedig szerintem a pénteki beszédben néhány motívum igencsak rímelt az oriens-es programra...
Igaz, ma már végre mindenki rájött, hogy a foglalkoztatottsági szint a legnagyobb probléma, nemcsak a Fidesz és az Oriens mondja ezt...

@zsögödbenő:
Járai, Cséfalvay - valamilyen szinten kapcsolódik hozzájuk Bod Péter Ákos, Heim Péter is.
Így első blikkre ők ugranak be.

zsögödbenő 2009.03.09. 13:44:44

@osborne: :DDD Egyébként az említett vaddisznó szintjéhez képest a Bokros-féle megszorítósdi akadémiai magasságokban lebeg.

zsögödbenő 2009.03.09. 13:52:23

@Karcolt lendület:
Járai - hmmm.....az egészségbiztosítós biznisze mintha nem tartozna a Fidesz fősodrába :P Cséfalvayt nem tudom megítélni. Bod Péter szerintem látványosan távolságtartó, a politikai oldalhoz tartozása nyilvánvaló, de hogy a Fideszhez lenne pont közel, ebben nem vagyok a legbiztosabb. Heim Péter azon kívül, hogy időnként nyilatkozik meg Heti Válaszos cikkeket ír, nem tudom, mitől szakértője az államháztartásnak - de tévedhetek persze.
A személyeken túllépve, a legnagyobb baj, hogy nincs program, elképzelés, vízió arról, hogy mi is lenne a teendő. Ezt nem csak a Fideszre értem, szerintem a Bokros-féle és egyéb hasonló "programok" sem mondanak többet némely közhelynél (kiadások lefaragása, megszorítás etc.). A mit kell tenni még csak-csak, de a hogyan - na az a nagy büdös kérdés.

phaidros 2009.03.09. 13:54:43

@Gabrilo: Nem arra gondoltam én sem, hogy párt által fizetettek, hanem épp ellenkezőleg, hogy a párt felkarolja az elképzelésüket.

@Karcolt lendület, van, igen. De alapvetően mégis azt mondta, a megszorításos reform nem elfogadható - és új gazdasági rend kell. Ez utóbbival egyelőre nem tudok mit kezdeni. Azt tudom, mi a baj a mostanival, én is olvasom a Mises-t... de kétlem, hogy a változás tőlünk indulhatna ki.

Egy dolgot tudok elképzelni, ha feltesz mindent az adócsökkentésre, és addig az állami beruházásokat nullázza, a minisztériumok költségvetését radikálisan csökkenti, megszünteti a mostani pazarló önkormányzati rendszert. Tehát lefékezi az államot, és kiengedi a féket a gazdaságon.

Karcolt lendület 2009.03.09. 13:56:07

@memo62:
Ez egy igen ügyes húzás...

phaidros 2009.03.09. 13:56:12

@phaidros: valamint azt, hogy a multik támogatására adott pénzt ezután a haza vállalkozásoknak adja.

memo62 2009.03.09. 14:01:18

@Karcolt lendület: Ez egy nagy szopas! Lesz itt minden csak fejlodes nem, adocsokkentesnek nevezett adoemeles, inflacio, a maradek orszag kiarusitasa, megadoztatott es Tb-ztetett nyugdij stb. Erdekes lenne.

Szibarita 2009.03.09. 14:01:44

Olvastam en, olvastam, de valahogy nem birtam osszekotni a neveket a Fidesszel, barhogy is probalkoztam, persze egeszen addig, amig meg nem talaltam a mosakodasi kiserletet.

Ezek szerint az Oriens lenne a Fidesz hatorsaga, leven van koztuk olyan, akirol ismered a partszimpatiajat. Szep.

Nem lenne egyszerubb felismerni, amikor mar nincs hatrabb?

Tenyleg minek beszeltek olyanrol, amirol fogalmatok sincs? Nagyapo velemenye relevans a kerdesben, miert nem hagyjatok a szakertokre a szakertest es ti maradtok az olvashatatlan, tizoldalas bolcseszomlengesnel a kulturak harcarol meg arrol, hogy milyen okosak vagytok igy, tizenevesen?

phaidros 2009.03.09. 14:27:06

@Szibarita: nem zavar az ott a bokádnál a járásban? Vigyázz, ha pörgeted, teljesen belegabalyodsz. Legalábbis a képzeletedben. :D

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.03.09. 14:34:39

@Szibarita:


Pártszimpátiáról egy büdös szót sem szóltam, kedves szabadidőben nyavalygó kominger barátom. Már megint nem megy a szövegértés, mégiscsak kellett volna magának valami hermeneutika-óra, néhány tíz oldalas bölcsészömlengéssel megtűzdelve.

Nincs semmiféle összeesküvés, a nyomokat sem lehetetlen követni:
www.historiaantik.hu/index.php?p=reszletek&konyv=14389

Látom, a "szakértő" toposz még mindig fut:)))) És akkor Doktorúr beszólása igaz, nem lehet véleményem a sütiről, nem mondhatom azt, hogy sz@r, mert nem vagyok cukrász. De akkor maga vonuljon vissza sztoikusok-voluntarizmus meg filó ügyben, ha szabad kérnem. Mert láthatóan abban nem (sem) szakértő:)))

Ez a tizenévesezés meg valami mélyen megbúvó bánatból fakadhat, maga talán már a prosztata miatt aggódik erőst. De hogy emiatt másokat okolni, kérem!

phaidros 2009.03.09. 14:38:50

@Gabrilo: na igen, akinek a pártszimpátia = politikai nézet... viszont én lassan Kopaszmercis leszek, annyit beszélek a farokról, de hát mit csináljak, ekkoráról beszélni kell. :D

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.03.09. 15:28:18

A megszorítás nem reform
2009. március 9., hétfő 14:45 InfoRádió / Szilvay Gergely
Bokros Lajos és programja neoliberális program, és akkor sem nevezhető konzervatívnak, ha a neoliberális gazdasági filozófiát tette magáévá a konzervativizmus angolszász ága és az amerikai neokonzervativizmus - fejtette ki az inforadio.hu-nak Horkay Hörcher Ferenc, a PPKE-BTK esztétika tanszékének vezetője, aki ezzel szemben a konzervativizmus szociálisabb, kontinentális hagyományát hagnsúlyozta. Botos Katalin közgazdász is úgy véli, nem lehet fundamentalista piacpárti programmal fölemelni az országot.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.03.09. 15:30:20

@szempontpuska: Kövér köteles szövegével semmi baj nem volt, teljesen rendben volt, és semmi sértő nem volt benne. Mai napig nem értem (mondom én naivan) a körülötte zajló felhajtást.

Szibarita 2009.03.09. 15:38:48

Mondom en, hogy nem kell nektek mar semmit tanulni, pont olyan okosak vagytok most, mint amilyenek lesztek 10 ev mulva. Ez egeszen normalis ebben a vicces, ujbolsevista bagazsban, akik mostanaban konzervativkent hivatkoznak magukra, de azert szorakoztatonak meg mindig szorakoztato.

A szakertelem meg ugye ocska bolsevista trukk, aki meg balos az tutira szakertelmetlen, ellentetben a lathatatlan (de higgyem el, letezo) jobbos szaktekintelyekkel, bar igazabol szakertelemre semmi szukseg (leven az ocska bolsi trukk, ugye).

Aha.

Tamas.. 2009.03.09. 15:42:03

A politikáról, filozófiáról könnyebb észt osztani, maradjatok inkább annál. Azt meg fogadjátok el, hogy pár cikk elolvasásától nem lesztek képben a makrogazdasági összefüggésekkel, ne erőltessétek...

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.03.09. 15:43:21

@légycsapó: a lejtő Megyóval kezdődött. Nézz utána a mutatóknak. Volt miből osztogatnia.

HaKohen 2009.03.09. 15:45:25

Én sajnos azok közé a kellőképpen lesajnálható kevesek közé tartozom, akik nem tudják, hogy a nickname-ek mögött milyen valódi némek rejteznek. (Kivétel, hogy tallian.miklos mögött valszeg Tallián Miklós, Novák Attila mögött pedig meglepő módon Novák Attila található.)

Ennek, persze, előnyei is vannak: kevesebb bennem az előítélet és több az utóítélet.

Bár ma déltájban a kommentek némileg lecsillapodtak, az összes eddig 305 darabot és az eredeti bejegyzést visszamenőleg végigtekintve, konklúzióm:

összetalálkoztak itten a ballibesek az álkonzikkal, és némely kurucinfós keze is betette a lábát, amiből az a katyvasz lett, amiről néhány idetévedő józanabbnak tűnő meg is jegyezte, hogy katyvasz. (Csak azért nem használok erősebb kifejezést, mert mélyre temetett konzervatív lelkületem tiltaná.)

Mivel kellő nárcizmussal és egoizmussal is rendelkezem, szeretném felhívni a figyelmet ugyane poszton 2009.03.08. 23:05:44-kor megjelenített zseniális (zsenikről szól, ezért zseniális) kommentemre, amelyet e hosszú idő eltelte után most is érvényesnek tartok. (Egy javítás: Soros György törölve, mivel közben az egyik kommentelőtől megtudhattuk, hogy a CEU alapítványa pénzügyileg elszakadt nevezettől.)

Ezek után nem tudok már mást mondani, mint hogy szomorú vagyok. Lassan mondom, hogy mindenki értse: S Z O M O R Ú V A G Y O K .

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.03.09. 15:50:43

szóval akkor mindenki csak arról mondhat véleményt, aminek a Szakértője. A diák a tanárról nem, a szülő a tanárról nem, a diák a szülőről nem, stbstb, és ne pofázzak bele abba, mi volt pl. a komcsik alatt, mert nem éltem akkor. Persze Mohácsról is rengeteget írtak - olyan emberek, akik ott sem voltak ott. Valahogy ezek a szakértői elméletek ott buknak meg, amikor két szakértő homlokegyenest ellenkező álláspontot képvisel. A Közgazdászok pedig elég sok elmélettel bírnak. Már bocsánat, ha esetleg félreértelmeztem valamit, de nekem ez jött le a hozzászólásából.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.03.09. 15:52:33

@Tamas..: az előző ( @dszg: ) kommentem néked szólt, elfelejtettem odaírni.

phaidros 2009.03.09. 16:18:20

@dszg: Debreczeni könyvében elmondta Feri, hogy direkt csinálták. Semmi sem volt benne, de erre alapoztak egy hadjáratot. 7 év múlva ez már náluk sem titok.

osborne 2009.03.09. 17:17:45

szomorú vagyok, Dávid Ibolya eladta a pártját az MSZP-nek. A forgatókönyvet a szomorkodáshoz írta: Political Capital.

its a sad sad world ;]

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.03.09. 18:11:52

@dszg: " A helyzet az, hogy 1990 óta jópár magyar fiatal végzett jó nevű, ha nem éppen a legjobb nyugati egyetemeken. Ehhez képest nálunk a média és a politika is szereti a retrót, és a moszkvai és marxkárolyos diplomával rendelkező sztárokat. De a nosztalgia tárgya és az egykori sztárok valójában értéktelen csődtömegek. Ezt kéne megérteni. "

Lanczi, MAK, Balazs Zoltan hol vegeztek ? Kerdeztem, nincs valasz. Vagy a politikafilozofiaban, szociologiaban nem igaz, hogy a nyugati egyetemen doktoraltak kevesbe "retrok" mint a Pesten vegeztek ? Erre az egyszeru kerdesre nem sikerult valaszolni, csak mocskolodassal. Ki nem "retro" a Konzervatoriumon ? Igaz az, hogy a jobboldal tele van Nyugaton vegzett emberekkel mindenfele szakmakban ? Nincs valasz. Semmire sincs valasz, csak es kizarolag szemelyeskedes.

Speciel van abban valami, hogy a kommunista rendszerben eleg nehez volt nyugatias tudast szerezni tarsadalomtudomanyokbol (es par masbol) lehet errol beszelni. Sot. De a szerzo azt mondja, hogy akkor "retro" valaki ha Magyarorszagon vegzett ES valahogy a cuclibhez kotodik. Lanczi, Jarai, Matolcsy az tovabbra sem retro. Miert is nem ?

___________________________ (törölt) 2009.03.09. 18:21:54

Tündér, egész jól halad ezzel az internet-elvonókúrával, pont úgy, mint én a cigivel :-)))

osborne 2009.03.09. 18:28:02

egy netquitin rágó vagy tapasz lehet segítene ;]

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.03.09. 19:22:46

@dszg:


Ezeknek a nem kicsi arcocskáknak tök mindegy, mert ők eleve úgy jönnek ide, meg máshova is, hogy rajtuk kívül mindenki más hülye, ezért kuss. Így viszont kérdés, minek állnak le egyáltalán vitatkozni másokkal? Falra hányt borsó.

Az persze más kérdés, hogy a ma közimádatnak örvendő reformkomcsi technokraták hogyan vitték bele a szakadékba a magyar gazdaságot a 80-as években, és teszik ezt megint. Mindegy, mert ők tekintélyek, bezzeg a jobbon ilyenek nincsenek. (Egyébként megmondó balosaink le vannak maradva három brosúrával, mert a nyugati bal már rég elhagyta ezt a szcientista-technokrata isit; ők pont addig jutottak, hogy a "történelmi szükségszerűség" helyett "kényszerpályát" illik mondani:))))
De itt rengeteg kérdés van, amire balosaink nem tudnak vagy nem akarnak válaszolni. Ez a "szakértői" kultusz ugyanis erőst "antidemokratikus". Amivel így önmagában nincs bajom, csak az a kérdés, milyen alapon? Ez az anti-demokratikus hozzáállás nem egy klasszikus anti-egalitárius érzelemből fakad náluk, hanem a "szakértelem" mítoszához, ami nem kicsit a modernek gnosztikus önteltségéről árulkodik, és ennek révén ebbe a "szakértelembe" csak a kiválasztottak láthatnak bele (a reformkommerek, Sz. eftás, stb.), és mivel ezzel ők rendelkeznek, a döntés joga is automatikusan az övék. Tölgyessynek igaza vagyon, ez bizony a jó régi balos aufklerista "hagyomány", amelyik szántogatja a magyar ugart a marha nagy szakértelmével.
Az már kérdés, hogy ez a "szakértelem" a gyakorlatban igen csúfos kudarcot vallott. Nem baj, mert a párhuzamos valóság megkíméli őket:))) A Reality Check-en megbuktak, de a saját tudatukkal jól kijönnek:)))

doktorur 2009.03.09. 19:24:46

No, akkor a sok okostojás gondolkozzon el azon, hogy miért is kezdeményezett (megszegve ezzel a párt alapszabályát, tehát - akárcsak a legutóbbi "csoportos képviselôleépítésekkor - jogellenes módon) bizalmatlansági indítványt GyF ellen, aspiránsként Bokrost jelölve!

Megint mellé teccettek nyúlni. Nemkicsit...

osborne 2009.03.09. 19:29:09

@doktorur: mindegy, csak ne előrehozott és ne a Vérfarkas!

stakes is high

doktorur 2009.03.09. 19:39:59

@osborne:

and here comes the all in!
And the lady with that ridiculous hat is lost! :D

osborne 2009.03.09. 19:40:57

Dávid Ibi: "Az MDF elnöke szerint az, hogy a Fidesz és a KDNP nem támogatta az MDF konstruktív bizalmatlansági indítványát Gyurcsány ellen, egyet jelent azzal, hogy hatalomban kívánják tartani a miniszterelnököt."

www.hirszerzo.hu/cikk.a_fidesz_es_a_kdnp_bebujt_gyurcsany_hata_moge_.100576.html

betyár (törölt) 2009.03.09. 19:46:15

@osborne: Az úgy-e van még hogy a Political Capital DI tanácsadója és egyben a Hírszerző tulajdonosa is?

doktorur 2009.03.09. 19:49:13

@osborne: hehe, amikor meg ők nem szavazták meg, akkor meg kit fedezett hátulról az elnökasszony? :D

Ha nem a mi bőrünkre menne azt mondanám mulatságos. Így csak egyszerűen szánalmas. A kis masamódról lehullt az álarc, s kiderült, hogy csak egy ordas nagy pol-ribanc...

Hadrian VII. · HTTP://KONZERVATORIUM.BLOG.HU 2009.03.09. 19:50:09

@betyár: nem a PolCap a Hírszerző tulaja, hanem a kettőnek van egy közös tulajdonosa.

osborne 2009.03.09. 20:00:03

@betyár: az MDF-PC kooperáció biztos. A PC realizálta a Bokros-projektet is.

index.hu/belfold/2009/02/24/az_europai_bokros_lajossal_kacerkodik_david_ibolya/

Múlt szombaton pl amikor Bokrosról szavazott az MDF, előtte a PC által készített felmérésekkel győzködték a tagokat, hogy szavazzanak BL-re, mert az kool.

(a hirszerzőről a hírszerzősök tudnak többet)

szempontpuska 2009.03.09. 20:45:35

@dszg: Hát persze. Semmi baj nem volt. Aha.
neked.

szempontpuska 2009.03.09. 20:46:22

@dszg: Hát persze. Semmi baj nem volt. Aha.
neked. Persze ehhez is pofa kell.

szempontpuska 2009.03.09. 20:49:43

@phaidros: vagy nem olvastad a könyvet, vagy hazudsz.
A könyv arról szól hogy meglovagolták Kövér kijelentését.
magas labda volt amit lecsaptak....
(emlékezz rá, Deutsch egy kézmozdulatból próbált kampányt csinálni)

phaidros 2009.03.09. 21:47:16

@szempontpuska: hazudok, és nem olvastam a könyvet. Nyugodj békében. :)

(ásít)

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.03.09. 21:57:45

@szempontpuska: Salvatore bácsikámnak volt igaza, mondtam én :)))

szempontpuska 2009.03.09. 22:12:03

@jotunder: te csak óvatosan ! "A szabadság szemszögéből" neked sem tenne jót ha kiderülne hol dolgozol egy kormányváltás esetén :-)

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.03.09. 22:14:00

@szempontpuska: Akkor másodállás után kell néznem. Halakat fogok etetni, úgy néz ki.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.03.09. 23:24:24

@szempontpuska: legend a faszt. Nem mondtam, hogy semmi baj nem volt Orbán alatt. Azt mondtam, hogy 1989 óta mégiscsak az volt a legsikeresebb négy év. És ne jöjjön senki azzal, hogy Bokros csomagja miatt, mert ha így volt is, a mostani rezsim a bizonyíték rá, hogy az ilyet is hogy el lehet baszarintani. Persze számokban is mindenki megtalálhatja magáét.

A személyeskedésekkel meg az van, hogy azért mégis a Reakció, a Konzi meg ezek azok a helyek, ahol messze a legértelmesebb kommentvita megy. Engem nem zavar a felfokozott hangulat, a keménykedések, ha még kommentben sem tudjátok elviselni, ne álljatok le vitatkozni. Láttatok már Feri-blog-kommenteket? Ha nem, olvassatok bele.

Gallion 2009.03.10. 00:44:11

Nem tudom mi olyan érthetetlen azon, hogy ha valakinek nem ismeri valaki a munkásságát akkor nem is tudja normálisan megitélni. Nyilván a levest is megkóstolod mielött megmondod róla, hogy finom-e, nem igaz? És ahogy egy étterem-kritika elött is érdemes beülni az adott étterembe, ugy egy kiadós alázás elött se árt megtudni, hogy mit is köpünk le pontosan. Az, hogy láttál róla egy képet és a haveri körödben sikk szarnak tartani az még simán az ovoda.

Egyébként cseppet sem elgondolkodtató, hogy a lengyel és horvát kormány is őt hivta, mikor fejükig ért a szar és őket is kihozta, méghozzá sikeresen?
S ami a magyar helyzetet illeti: pont Bokros volt az, aki otthagyta a pénzügyminiszterséget, amikor látta, hogy a Horn kormány nem elég elszánt és a ciklus haladtával inkább osztogatna. De nyilván azért olyan utálatos, mert az Orbánék alatt se maradt csöndben, s már akkor pedzegette, hogy ennek a maszatolásnak hosszútávon nem lesz jó vége. Szomorú mikor szembe jönnek a tények. Csak rákéne jönni, hogy Bokrost meghallgatni az még nem ördögtől való és nem olyan mintha az ember Gyurcsánnyal kerülne egy platformra. Hihetetlen, de az MSZP-ben is fordulhattak meg okos emberek, akik értették a dolgukat, csak erről vitázni nem lehet, amig valaki direkte nem hajlandó a vita tárgyát megismerni, mert ő bizony már kilométerekről tudja a frankót. Hát hajrá!

elfelejtette 2009.03.10. 01:49:09

Azért azt meg kell hagyni, tényleg sikerült tematizálni Dávid Ibolyának. Bokros, EP lista, majd min. elnök. Mintha bármelyikre is esély lett volna. Ravasz. :) Persze azt még nem látom, hogyan lesz ebből vokseső az MDF-nek.

osborne 2009.03.10. 03:20:53

Rikárdó Dávid Ibolya ;]

szempontpuska 2009.03.10. 07:10:34

@dszg: kedves dszg ! Valakinek, bárkinek a munkáját, hivatását, megélhetését véleménye, nézetei miatt kormányváltással összefüggésbe hozni, az én értékrendemben nem keménykedés és felfokozott hangulat kérdése, hanem valami egészen másé, olyan korszakot idéz, amit úgy gondolom(tam ?) a konzervatórium szellemisége épp annyira elítél mint én magam.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.10. 08:15:06

A Bokros melletti erős indulatok és kiállás vicces módon azokat igazolja, akik a Konzervatriumon is a demokrácia képtelenségéről írtak. Bokros ugyanis semmilyen pártot nem alapított, választáson nem indult, és soha senki nem szavazott rá. Ha indulna, kapna biztosan 1-2%-t. Ami láthatóan nem a többség, márpedig a parlamenti demokrácia döntései a többségen alapulnak.
Ha Bokros programjára van szükség, és Bokros mellett érvelnek oly sokan, ezzel azt is állítják a tisztelt kommentelők, hogy valamilyen technokrata diktatúra kell, és a demokrácia működéskételen.

Hö-hö-hö

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.03.10. 09:07:34

@tölgy: nem baj! Bokros mögött lesz egy Habsburg is, méghozzá a Gyurifiú :)))))

Vidéki 2009.03.10. 09:23:19

@BTA: Írod:
„És ha alacsonyabbak az adók, több pénz marad az emberek zsebében... amit azok szépen elköltenek... kajára, könyvre, szórakozásra, nyaralásra, stb. És ez mind kereslet (termékre, munkaerőre, szolgáltatásra, stb.)
Persze elsőre nyilván kellemetlen lenne ez a lépés, de éppen a túlméretezett államapparátus, nyugdíjas réteg, stb. az, ami megfojtja az országot.”
Ez is lehetne egy forgatókönyv.
De van realitása egy másiknak is:
A multik az extraprofitot „repatriálják”, más vállalkozók offshore cégekbe kimentik, más részét külföldi luxusutazásokra, nem belföldön használják fel.
Ha ez az utóbbi forgatókönyv jelentős részben megvalósul, hogyan eredményezheti ez munkahelyek számának bővülését és azt, hogy a változások ne csak egy szűk réteg gazdagodását szolgálják?

phaidros 2009.03.10. 11:12:44

@szempontpuska: van számodra gyógyszer, vegyél be ciánt [ (C) Kuncze Gábor ] mielőtt felkötöd magad [ (C) Kövér László ] és akkor nemkell attól rettegned, hogy jövök a jobbos haverjaimmal és elveszíted az állásodat [ (C) Jótündér ].

U.I: mondom h nem kell minden szemetet megenni, amit a földről veszel fel, de nem hallgatsz rám. :)

szempontpuska 2009.03.10. 11:35:20

@phaidros: phaidros, saját elvtelenségedet és sunyi fenyegetésedet/lebegtetésedet ne próbáld lefordítani úgy mintha az én félelmem volna.
Az sem mentség, hogy a saját gondolataidat gyáván szemétnek titulálod, amiért magára vessen az aki lehajol.

"Valószínű Jótündérnek sem tenne jót, ha kiderülne, hol dolgozik, amikor majd kormányváltás lesz. Ez egy ilyen ország."
Ezt írtad, ezek a te szavaid. Mindezt Jótündér nézetére és véleményére reagálva tartottad "szükségesnek" leírni. Egy olyan portálon, amelynek a neve mellett az szerepel: "A szabadság szemszögéből".
ennyi

___________________________ (törölt) 2009.03.10. 11:50:24

"De van realitása egy másiknak is:
A multik az extraprofitot „repatriálják”, más vállalkozók offshore cégekbe kimentik, más részét külföldi luxusutazásokra, nem belföldön használják fel.
Ha ez az utóbbi forgatókönyv jelentős részben megvalósul, hogyan eredményezheti ez munkahelyek számának bővülését és azt, hogy a változások ne csak egy szűk réteg gazdagodását szolgálják? "

SZVSZ két dologról van szó. Önmagában véve a profit kevésbé adóztatásából nem következik, hogy az a profit itt lesz elköltve. Az következik belőle, hogy ha egy cégnek van 4 országban leányvállata, és ha bővítést tervez, minket válasszon, pontosan azért, mert több profitot vihet ki az országból. A bővítésből keletkező nyereség az országnak (munkabér, és annak adója, plusz amit beszállítóktól vesz, stb. stb.) sokkal nagyobb tétel, mint a kivitt profit.

15-20%-nál nagyobb nyereséget nehéz elérni. Legyen 20%. Asszem azon most van olyan 18% adó? Nem tudom pontosan. Mindegy, akkor az azt jelenti, hogy az az árbevétel 3.6%-a nyereségadó. Ez van a mérleg egyik serpenyőjében. A másikban meg az, hogy az árbevétel mondjuk fele elmegy munkabérre és azt terhelő adókra, az itt marad, plusz a maradék felének egy jó része hazai beszállítóktól. Legyen mondjuk 65% összesen. Tehát 65% bővülés áll szemben 3.6% árral. Köbö.

Most ezt lehetne tovább, finomabban matekozni, de most csak a nagyjábóli arányokról van szó.

Egyébként meg alapvetően senki sem a nyereségadó miatt panaszkodik, hanem a munkabért terhelő adók, tébé stb. miatt, alapvetően azt kéne csökkenteni, azt meg azért kevesen viszik ki luxusútra v. repatriálják, az marad.

Már úgy értve a maradot, hogy persze aztán jó része mégiscsak Kínába kerül tornacipőre meg mp3-bizbaszra, de ez más dolog...

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.10. 11:53:21

@CrL: Hát ez az!
Nehogymán összekeverjék a teakráciát a tecnokráciával!

CrL 2009.03.10. 12:29:33

@tölgy: isten ments.

Bokrosnak valóban elege van a kifáradt kétpártrendszerből (lol):

hvg.hu/itthon/20090310_bokros_mtv.aspx

Bokros Lajos úgy látja, Magyarországon kialakult egy "koravén, kóros-káros kétpártrendszer", amelyet szerinte "meg kell törni", ezért szükség van harmadik, negyedik pártformáció megjelenésére is.

A szadesz, madöf már nem is pártok??

phaidros 2009.03.10. 12:59:20

@szempontpuska:

Én vállalom amit írtam, egészen pontosan ezt:

"a Konzervatórium íróinak nagy része vállalja a nevét; aki nem, annak jó oka van rá, hogy nem kívánja ezt a nyilvánosság elé tárni. Valószínű Jótündérnek sem tenne jót, ha kiderülne, hol dolgozik, amikor majd kormányváltás lesz. Ez egy ilyen ország."

Most is ezt gondolom, hogy nem érdemes vállalni a nevet a nyilvánosság előtt a blogszférában, ha politizálsz, mert megszivatnak - ez egy ilyen ország.

Az, hogy Te mindenáron kiemelsz egy mondatot, és szándékosan más értelmezésbe helyezed, ezt írta le Debreczeni is a könyvében, amit én nem olvastam, de úgyis hazudok róla. :)

Viszont Jótündért azért említettem, mert vette a bátorságot hozzá, hogy valakinek a családi hátterét adatait a nyilvánosság elé teregesse - egy hölgyét. Jótündér ezt azzal indokolta, hogy megfenyegették - s valóban, a sarokba szorított patkány érvei mindig elfogadhatóak, akkor is, ha tisztességtelen amit tesz. :DDDD

"phaidros, saját elvtelenségedet és sunyi fenyegetésedet/lebegtetésedet ne próbáld lefordítani úgy mintha az én félelmem volna.
Az sem mentség, hogy a saját gondolataidat gyáván szemétnek titulálod, amiért magára vessen az aki lehajol."

Én nem próbálok semmit bizonygatni. Én most már két napja röhögök és gúnyolódok rajtad, és Jótündéren, és élvezem, hogy hogy görcsöltök. :D

Take it easy, komcsikám.

phaidros 2009.03.10. 13:09:39

@szempontpuska:

"Az sem mentség, hogy a saját gondolataidat gyáván szemétnek titulálod, amiért magára vessen az aki lehajol."

Most vagy a memóriával van baj, vagy az olvasási készséggel. Én Jótündér elgurult tablettájára céloztam, még tegnap...

phaidros 2009.03.10. 13:18:36

@CrL: jelen pillanatban erősen a kétpártrendszer felé haladunk, egy 2/3-os párttal. Nem vagyok meggyőződve róla, hogy ideális állapot.

szempontpuska 2009.03.10. 13:45:53

@phaidros: "Az, hogy Te mindenáron kiemelsz egy mondatot, és szándékosan más értelmezésbe helyezed.. "
a ki nem emelt mondat semmiben nem változtat a kiemelt jelentésén, lévén, hogy a Konzervatórium íróinak habitusa semmilyen módon nem igazodási pont, és nem kell hogy az legyen mások számára. Ez egyszerűen nem releváns ha egy ember állásának kérdését lebegteted.

"Viszont Jótündért azért említettem, mert vette a bátorságot hozzá, hogy valakinek a családi hátterét adatait a nyilvánosság elé teregesse - egy hölgyét. Jótündér ezt azzal indokolta, hogy megfenyegették - s valóban, a sarokba szorított patkány érvei mindig elfogadhatóak, akkor is, ha tisztességtelen amit tesz. :DDDD"
meg tudod mutatni az esetet ahol ez történt, vagy ezúttal is rébuszokba menekülsz ?


"Én nem próbálok semmit bizonygatni. Én most már két napja röhögök és gúnyolódok rajtad, és Jótündéren, és élvezem, hogy hogy görcsöltök. "
Meglehetősen egyszerű hozzáállás - de te magad választottad ezt a víziót - ha szükséged van rá, hogy görcsösnek lásd. Könnyedén megy, nem is kell hozzá semmilyen alap. "mosolyogj, az cáfolhatatlan"

ha úgy érzed hogy fölényben kell érezned magad, akkor játszd el az önteltet, olcsó játék de erre is jó a net. Itt még egy gügyögő monitorharcosból is napóleon lehet :-)

egészségedre

szempontpuska 2009.03.10. 13:47:58

@phaidros: "Take it easy, komcsikám."
ó igen, minden érvek kvintesszenciája, a "konzervatív" ultima ratio. Hát ez ki nem maradhatott :-)

osborne 2009.03.10. 13:48:47

Hamecz:

"Ahhoz, hogy kezelni tudjuk az államadósság elszaladásával fenyegető folyamatokat, vagy 900 milliárd forintos további költségvetési kiigazításra, vagy arra van szükségünk, hogy 9 százalékra tornásszuk fel a gazdaság potenciális növekedési ütemét, meg még vegyünk is néhány hiteles embert a csomaghoz"

index.hu/gazdasag/magyar/2009/03/10/a_helyzet_nehez_csaknem_kilatastalan/

hááát nemtom. még az összeg csakcsak de azért az kissé fura, hogy "vegyünk néhány hiteles embert a csomaghoz"

phaidros 2009.03.10. 14:01:57

@szempontpuska: " Ez egyszerűen nem releváns ha egy ember állásának kérdését lebegteted."

Mármint szerinted lebegtetem - lényeges különbség. Szerintem meg zöld az ég.

"meg tudod mutatni az esetet ahol ez történt, vagy ezúttal is rébuszokba menekülsz ?"

Kérdezd Lelkylolát, ha megbocsátasz, én nem állok neki keresgélni számodra. De megjegyzem, Jótündér sem tagadta, hanem csak magyarázta.

"menekülsz"

Kicsit emlékeztetsz a fekete lovagra a Gyaloggalopból. :D

"ha úgy érzed hogy fölényben kell érezned magad, akkor játszd el az önteltet, olcsó játék de erre is jó a net. Itt még egy gügyögő monitorharcosból is napóleon lehet :-)"

ha úgy érzed hogy fölényben kell érezned magad, akkor játszd el az önteltet, olcsó játék de erre is jó a net. Itt még egy gügyögő monitorharcosból is napóleon lehet :-)

"ó igen, minden érvek kvintesszenciája, a "konzervatív" ultima ratio. Hát ez ki nem maradhatott :-) "

Nem vagyok konzervatív, te butus. A jelzőt köszönd annak a módszernek, amit Debreczeni is leírt. Komcsi módszer...

phaidros 2009.03.10. 14:03:16

@osborne: mi a baj a mondattal? Elég nehéz úgy reformot csinálni, hogy a vezetője hiteltelen.

osborne 2009.03.10. 14:22:05

@phaidros: nehezen látok igazán 'hitelest' persze a jelenleginél csak hitelesebb van ez igaz ;]

Vidéki 2009.03.10. 15:25:54

@Shenpen: Írod:
„az árbevétel mondjuk fele elmegy munkabérre és azt terhelő adókra, az itt marad, plusz a maradék felének egy jó része hazai beszállítóktól. Legyen mondjuk 65% összesen. Tehát 65% bővülés áll szemben 3.6% árral.”
Ez mind szép, de nem látom, hogy mi lehet a logikus magyarázata annak, hogy a befektető miért fizet modern létesítményeiben Magyarországon sokkal kevesebbet ugyanolyan színvonalú munkáért, mint Nyugat-Európában és miért nem viszi összes pénzét a leges- legolcsóbb bérű országokba.
Ha mindennek a hajtóereje az elérhető profit lenne, hogyan lehetséges, hogy a fejlett (drága munkaerejű) országokban még nem szűnt meg működni például az ipar?
A GM autógyártó cég teljes órabérköltsége 70 dollár.
Ugyanezt a munkát egy szorgalmas kínai dolgozó 2 dollár órabérért képes elvégezni.
A globalizáció elvileg a kiegyenlítődés irányába hajtja a befektetőket.
Ha mégis észlelünk ilyen óriási különbségeket, akkor itt nagyon jelentős erők működhetnek ellenkező irányban.
Csak ezeket „reformközgazdászaink homályban hagyják.

zsögödbenő 2009.03.10. 15:58:53

@phaidros: "Viszont Jótündért azért említettem, mert vette a bátorságot hozzá, hogy valakinek a családi hátterét adatait a nyilvánosság elé teregesse - egy hölgyét. Jótündér ezt azzal indokolta, hogy megfenyegették - s valóban, a sarokba szorított patkány érvei mindig elfogadhatóak, akkor is, ha tisztességtelen amit tesz. :DDDD"

Még véletlenül sem vagyok azonos platformon Jótündérrel, de az ominizús esetet ismerem. Az a bizonyos hölgy kb. minden harmadik mondatában hivatkozik a családjára, ráadásul számtalan esetben egyértelművé tette, hogy kik az ő - tudományos közszereplő - szülei. Ezek után ezt ha valaki más leírja, nem tudom, mennyiben kiteregetés, egyébként is arról volt szó, hogy édesanyja életében történt eseményeket emlegetett, melyeket édesanyja nyilvánso helyről elérhető hivatalos cv-je nem egészen az ő elmondásának megfelelően tartalmazott, azaz konfabuláció esete állt fenn. Ezen meg néhnyan megsértődtek.
Ehhez képest JT vagy bárki más fenyegetése azzal, hogy majd jól kiderül, hol dolgozik és repülni fog - hát hm... elég érdekes hozzáállás. Mondom ezt úgy, hogy egyébként alapvetően nem osztom az ő világnézetét, gondolatait. De ezek a blogok arra vannak, hogy ő is kifejthesse, vitatkozzon. Vagy tévednék?

zsögödbenő 2009.03.10. 15:59:29

ominózus, természetesen.

___________________________ (törölt) 2009.03.10. 16:02:05

Nem tudom, nyilván ez nagyon összetett. Én már azt sem értem, hogyan tud egy kb. ugyanolyan áron kb. ugyanolyan ételekkel kb. ugyanolyan forgalmat bonyolító bécsi étterem sokkal többet fizetni a pincérnek, mint a budapesti. Ezek meg még bonyolultabb dolgok.

De nem mindegy ez, egyébként?

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.03.10. 16:05:23

@zsögödbenő: Igy van. Minden szo amit leirtam a l.l altal kozoltek alapjan irodott. En azt sem ertettem, hogy mi itt a coresz lenyege.

zsögödbenő 2009.03.10. 16:05:45

@Shenpen: ezt hívhatnánk úgy, hogy a gyarmattartó és a gyarmati társadalom közötti életszínvonal-különbség :P

zsögödbenő 2009.03.10. 16:06:57

@jotunder: a legjobb az volt, amikor berakott egy képet a családi szőlőbirtokukról szóló posztjába és ott virított hatalmas betükkel a présházon a családneve....aztán meglepődik, hogy tudható, kicsoda ő....

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2009.03.10. 16:13:02

@Shenpen: Hú, ezen én is sokat gondolkodtam, ez tök jó kérdés:)
Meg azon, hogy pl. az Alpokban gyönyörű kilátás, szép ház, szoba, reggelivel kb. ugyanannyi, mint Szegeden, ahol kb. negyedannyi az átlagfizetés.

Nekem az a tippem, hogy a magyar helyek irtózatosan üresjáraton mennek.
És sok a védelmi pénz (gondolom a forgalmas, menő helyeken relatíve még több).

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.03.10. 16:13:38

En most voltam a CEU-ban, ennek megfeleloen tenyleg eleg faradt vagyok, keretik nyelvtani hibakat elnezni. Van kiteve egy Koltsegveteselmeleti jegyzet, amit most megneztem. HATSZAZHET OLDAL !! (nem Bokros tanitotta, ahnem egy amerikai. Bokros egy MIT jegyzetbol tanitott valami hasonlot de nem pont ugyanezt). Valami olyasmirol beszelunk ami hatszazhet oldal, es amihez nem ertunk. Konyorgom, kit erdekel az, hogy milyen politikai szerepet akar vallalni most Bokros Lajos, milyen orbitalis hulyeseget talal ki megint David Ibolya, ez a poszt Bokros Lajos egyetemi tanarrol szolt, hogy o most "retro" vagy "nem retro". Szerintem nem es megprobaltam megindokolni miert nem.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.10. 17:14:56

"most voltam a CEU-ban" - pizzát vitt?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.10. 17:29:31

@zsögödbenő: téved ;)

@refuse/resist!: Az a durva, hogy az USA-ban vidéken vagy Durban-ben az óceánparti szállodasoron egy háromcsillagos szoba olcsóbb, mint Mo-n vidéken. És Londonban vagy Bécsben olcsóbb a minőségi konfekció ruha, mint Bp-n.
És a taki néni kevesebbet visz haza nálunk.

reality 2009.03.10. 18:14:14

@tölgy: Ja, csakhogy az eszement adókat valamiből ki is kell ám fizetni! Tudom-tudom, a rohadt vállalkozó mindent feketén csinál. Bár én nem osztom ezt a nézetet, mint vállalkozó. :)

szempontpuska 2009.03.10. 19:15:07

@phaidros: ez se ért többet mint h tied legyen az utolsó szó. Az ilyenek gyakran olvasgatják vissza saját beírásaikat önelégülten. Ne is tagadd :-p

Vidéki 2009.03.10. 21:12:21

@Shenpen: Írod:
De nem mindegy ez, egyébként?
Egyáltalán nem mindegy.
Itt lehet a kutya elhantolva.

___________________________ (törölt) 2009.03.10. 21:22:55

"Egyáltalán nem mindegy.
Itt lehet a kutya elhantolva"

Melyik kutya? Az adózás kutyája? Abból a szempontból mindegy szerintem, mert alapvetően nem azért kell adót csökkenteni, hogy jöjjön a tőke, az csak a kellemes mellékhatás. Azért kell, mert azt a pénzt igen sz*rul költi el az állam, gyakorlati szempontból is és morális szempontból is, alapvetően a pénz elköltésének egyik legrosszabb módja az, ha egy döntéshozó valaki más zsetonját költi valaki másra.

Amikor nekem pár évvel ezelőtt a Microsoft fizetett egy ebédet, úgy tömtem magam, mint a disznó, lazaccal :-) És ez az az egy fokkal jobb verzió, hogy valaki más pénzét magamra költöm, legalább nem csinálok komplett hülyeséget vele pl. ha romlott, nem eszem meg. Most képzelje el ugyanezt úgy, hogy valaki más pénzét valaki másra. Mekkora hülyeség lenne belőle :-)

phaidros 2009.03.10. 22:09:35

@szempontpuska: perszehogy, sőt, önkielégítek is közben, miért is tagadnám?

Azért azt eldönthetnéd, hogy most utolsószó-mániás vagyok, vagy gyáván menekülök? Illetve akkor a logikád alapján, ha most enyém az utolsó szó, akkor Te menekültél el gyáván? Nem, nem kell válaszolni, költői kérdés volt. :)

phaidros 2009.03.10. 22:28:52

@zsögödbenő: nem sok köze van ennek a platformokhoz. Csak nickek vagyunk - tisztelet a kivételnek - s jó okkal, mint említettem volt. Egy ilyen nick mászott rá egy olyanra, akinek ismert a neve. Ez piti dolog, ebből az egy dologból adódóan.

Állásügy : már Te is kezded? :) Unom már kicsit, de ok, folytassuk. Miért is lebegtettem meg én Jótündér kirúgatását, és miért nem számít a teljes idézet, csak az az egy mondat? Szempontpuska már megmagyarázta, de nekem elég szubjektívnek tűnt a válasza: csak, mert ő azt mondja. Neked van jobb érved is?

Egyébként Te hogy látod a Köteles Kövér, Ciános Kuncze ügyet? Erre tényleg kiváncsi lennék.

Cartman 2009.03.10. 22:40:14

@Shenpen: "SZVSZ két dologról van szó. Önmagában véve a profit kevésbé adóztatásából nem következik, hogy az a profit itt lesz elköltve. Az következik belőle, hogy ha egy cégnek van 4 országban leányvállata, és ha bővítést tervez, minket válasszon, pontosan azért, mert több profitot vihet ki az országból. A bővítésből keletkező nyereség az országnak (munkabér, és annak adója, plusz amit beszállítóktól vesz, stb. stb.) sokkal nagyobb tétel, mint a kivitt profit."

ez nem ilyen egyszerű. Azt az országot fogja választani, ahol alacsonyabbak a foglalkoztatás költségei (ha minden más egyenlő, pl. a rendelkezésre álló munkaerő színvonala). A profitot (amit társasági adó terhel) már papíron is tudja mozgatni (trükkök százai :) ). Pl. "A" országban alaktrészeket gyárt, "B" országban összeszerel az "A" országban gyártott alkatrészekből, majd elad. Ha "A" országban alacsonyabb a társasági adó, akkor drágán fogja adni "B" országbeli leányvállalatának az alkatrészeket az ott folyó összeszereléshez, hogy a profitja nagyrésze "A" országban keletkezzen. Ellenkező esetben pedig fordítva.

phaidros 2009.03.10. 22:52:05

@jotunder: jó az Neked? :)

Na srácok, én befejezem az offolást, gondoljon mindenki mindenkiről amit akar. :)

Vidéki 2009.03.10. 22:54:24

@Shenpen: Nem az „adózás kutyájára” gondoltam, hanem arra, hogy, ha az osztrák étterem tulajdonosnak eszébe jut, hogy Bécs helyett néhány tiz kilométerrel keletebbre, Magyarországra költözik, miért nem fizeti meg pincérét ugyanúgy, mint ezt Bécsben tette?
Az állam szerepével kapcsolatban ezt írod:
„mert azt a pénzt igen sz*rul költi el az állam, gyakorlati szempontból is és morális szempontból is, alapvetően a pénz elköltésének egyik legrosszabb módja az, ha egy döntéshozó valaki más zsetonját költi valaki másra.”
A világ más tájain vannak jól működő állami vállalatok, amelyek cáfolják azt az érvet, hogy az államnak eleve rossz tulajdonosnak kellene lenni.
A magán tulajdonban lévő hatalmas vállalatok jelentős részét részvénytulajdonosok heterogén társasága birtokolja. Ilyen vállalatok vezetése csak menedzsereken keresztül történhet.
A feladatra alkalmas, a tulajdonosok érdekében tevékenykedő menedzserek személyének kiválasztása a döntő szempont.
Ennek elvi akadálya állami tulajdonos esetében sincs.
Ami máshol lehetséges, azt mi is célul tűzhetjük ki.

___________________________ (törölt) 2009.03.10. 23:45:13

"hanem arra, hogy, ha az osztrák étterem tulajdonosnak eszébe jut, hogy Bécs helyett néhány tiz kilométerrel keletebbre, Magyarországra költözik, miért nem fizeti meg pincérét ugyanúgy, mint ezt Bécsben tette?"

Na de ez az, amit nem hiszek, hogy a két pincér közötti bér-különbség a tulajnál csapódik le. Hogy ez ennyire egyszerű lenne. Tényleg kevesebbet keresne a bécsi éttermes?

Én másfele tapogatóznék. Nem lehet, hogy bizonyos szakmákban: vendéglátóipar, informatika, pár ilyenek, eszetlen túlkínálat van és ez egyaránt leszorítja a béreket is, a profitokat is?

Mert hogy nincs meg az alap: nehéz-és és könnyűipar stb. és ezért "mindenki" ilyesmiből akarna megélni?

Másik. Alapvetően a legnagyobb baj nem is az állami vállalatokkal van, bár ezt is elemezhetnénk egy sort, az ösztönzési struktúrákat stb. stb., hanem az elköltött adóbevételekkel.

Vidéki 2009.03.11. 11:26:24

@Shenpen: Vannak létező dolgok, amelyekről finom , úri társaságban nem illik beszélni.
„Reformközgazdászaink” hasonló módon, szemeket lesütve viszonyulnak a diszkrimináció témaköréhez.
Magyarul is megjelent Günther Wallraff könyve: Legalul címmel.
Ez a németországi török vendégmunkások helyzetével foglalkozik, bebizonyítva, hogy az ájtatosan hangzó „vendégmunkás” kifejezés, mekkora diszkriminációt takar a valóságban.
Arra is rávilágít, hogy a gazdasági hatalom birtokosait (bár nem tűnik racionálisnak) ez az elv milyen erősen képes motiválni.
Ez a diszkriminativ mentalitás napjainkban is erősen hat rájuk.
Egy jó építőipari szakmunkás elmondta nekem, hogy évekig dolgozott Németországban, német vállalkozó alkalmazásában.
A vállalkozó rendszeresen túlóráztatta őket. Mégis heti 60 órás munka után bérük nem érte el egy „született német” inasét, aki hetente csak harminc egynéhány órát dolgozott.

Ha új gazdáinkat, akiknek önként, dalolva (és bagóért) átadtuk gazdasági életünk kulcs pozicióit ez a diszkriminatív mentalitás vezérli, ne reménykedjünk, hogy életszínvonalunk valaha is felzárkózhat a velünk szomszédos Ausztriához.

CrL 2010.03.12. 21:17:00

Továbbra is aktuákis a poszt :) Bokros a populisták fő ellensége szambázik a Frizbiben és a retró kommer panamai emlékeiről beszél :D Touch of class!

stop.hu/articles/article.php?id=626509

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása