Vuduzók, TGM és a nempécé Amazon

mr. pharmacist1 I 2009.02.01. 17:05

Kezdjük talán Publius Hungaricus írásán eheti szemlénket. Nevezett urat (hölgyet? úgysem) sokszor kárhoztatják azért, mert nyilvánvaló állításokat tesz. Publius azonban, lássuk be, a lényegre tapint, amikor a posztkomcsikat nevezi az elsődleges felelősnek. A többi már ebből következik.

Sokatmondó, hogy Gyurcsány mostanában már az Ürdüng vuduját nyúlja- azért ne féljünk, télvíz végeztével beköszönt majd a fasójárás is. Az ellenzéki gyökpárt főnöke pedig összebékítené az Ürdüngöt a Tékozló Fiúval. Most kérem hallgassák a zavarodott elméjű (és szélsőséges!) Csikósembert:

Ha hinnék abban, hogy létezik liberalizmus a szó pozitív értelmében, és nem azt a gerinctelen, elvtelen, cikcakkos, destruktív politikát tekintenénk liberalizmusnak, amit az SZDSZ már jó ideje folytat, akkor most azt mondanám: éppen a liberális eszmerendszer híveinek lenne a legnagyobb szükségük a megtisztulásra. Észre kellene venniük, hogy az elvtelenségben, az antidemokratikus gondolkodásmódban már a falnál járnak. Tiszta vizet öntve a pohárba meg kéne próbálniuk újjászervezni a magyarországi liberalizmus pozícióit, az SZDSZ teljes megújításával vagy akár negligálásával.

Izlandon semmi különös nincs: Björköt utáljuk, melegvíz meg van itthon is. Most viszont Szlovákia és Szváziföld után ők az új bezzegország, hiszen képesek voltak elhajtani a töketlen kormányukat (válság közepén, micsoda felelőtlenség!). Igaz, ehhez szükség volt némi kumbajázásra az utcán, de hát ez legyen a legkevesebb. Most kaphatnak egy leszbit a nyakukba, na bumm. Azóta Montenegróban is választások vannak, a Fidesz is ezen működne, de haha, Drága Barátaim, az nem úgy van, hogy a miniszterelnök sürög-forog, egyeztet, ők meg csak elirigylik a százalékot (az értetlenkedőknek tényekkel megtámogatva). A Demokratikus Politika Barátai azért résen kell legyenek- hiába, ma már semmi sem tart örökké. Kóczián Péter az utolsó utáni esélyt adja meg Gyurcsánynak, de gyanítjuk, intézkedéseinek sikere nem a technikai részleteken fog eldőlni, hanem azon, hogy már mindenki szarik a javaslataira (amennyiben Ön még nem, ezesetben). Ötletek még azért akadnak, Bokros "Bajszom mint telt hernyó terül elillant ízű számra szét. Fáj a szívem, a szó kihül. Dehát kinek is szólanék" Lajos is írta ezt az ÉS-be (najó, mi se olvastuk el).

A komcsi az olyan, hogy szemtelen, bizonyítja ezt a Reakció igencsak felszaporodott Teleregénye is. Pénzügyminiszter úr így a nehezebb időkre felkészülve meglepte magát egy új ótóval, a régiben biztos elvesztette már az illatát a Wunderbaum. Kovácsné Erzsike közli levelét.

Nem tudjuk, hogy a szokásos ideológiai tisztogatásról van-e szó, persze csak amolyan baráti, bohókás pirospacsi ez, tudodelvtárs, vagy pedig a konzervatívveszély felduzzadt hulláma hozta elő a Nagy Kibeszélést a gát mögött reszkető értelmességből. Az ok egyébként triviális, jókat kuncogunk így is, de azért eláruljuk, hogy TGM Népszabadságban megjelent morózus publija biztosította ki a kolegák davajgitárjait. Az eredmény várhatóan annyi oldal, amennyiért egy Bakony nagyságú erdőséget áldoztunk be és az összes mélyszegénységben élőnek meleg lenne belőle még jövő télen is. Oddsokat a kettes ablaknál, köszönjük. Egyébként pályázatokat várunk TGM ellen vagy mellett, a dolgozatban a következő szavaknak feltétlenül szerepelnie kell: demokrácia, hőbörgés, szodilaritás, önkritika, elfogadhatatlan.

Szemlénk hazai blokkjának végeztével a HVG írását ajánljuk Rudolf Hercegről.

*


Az Obama-kor beköszöntével a cséjndzsek partraszálltak Amerikában. Magyarországon ballibáéknál még néhány évig úgyis a kajszi, őszi et al. humor fogja uralni a beszélgetéseket, mi azért olvassunk is. Békés Márton elemzi a cséjndzsekkel szembeszálló konzervatívok esélyeit:

Láthatóan az Obama-érában és azt követően is olyasmire lesz szükségük a republikánusoknak, mint Kirk és Nixon nemzedékének a harmincas évek New Dealjét követő évtizedben. Ami ma észrevehetően éppenséggel hiányzik, az a mozgalmat elindító személyek és az intellektuális munkát elvégzők alakja. Hiszen míg a ’45 utáni konzervatívok ébresztőórája vitathatatlanul a nemrég elhunyt William F. Buckley jr. volt, és egy sor évtizedekig meghatározó elmélet született olyanok tolla nyomán, mint Hans J. Morgenthau, Leo Strauss és Eric Voegelin, Kirk és Kendall, Hayek és Milton Friedman, addig ma sem a mozgalom, sem az értelmiség nem dörömböl a republikánus irodák ajtaján.


Hasonlóképp az amerikai helyzetről ír Tápay Miklós '56-os emigráns, szintén a MN hasábjain, illetve Tölgy a Sárgabögregörbe-Körben. Annak azért nem fogunk örülni, ha Obama megágyaz a következő válságnak is, a Fekete Bank megalapításával (értik, fekete, höhö). Akkor aztán lécelhetnek megint. Kár, hogy arrafelé intoleráncsok élnek, akik még a zeladósodásbó se segítenek kigyünni a zembernek.

Szomorú hírrel folytatjuk: elhunyt Richard John Neuhaus atya, az amerikai konzervatívok jelentős alakja. Az általa alapított First Things nekrológját ajánljuk, illetve szintén az ő oldalukon olvasható el utolsó, szekularizációról szóló írása is. John Podhoretz pedig a Commentary hasábjain emlékezik.

Elindította Youtube-csatornáját a Vatikán. Csakazértsem adunk viszont linket a legutóbbi nagy port felvert vitához, amikor mindenki jónak látta megsértődni és jól elítélni a Pápát, mert csak. Viszont gratulálhatunk a Kaposváron bemutatott kiváló színdarabhoz, ami végre a Történelem Ítélőszéke előtt leleplezi le XII. Piuszt, hogyan kokettált a szélsőjobbal. A darabból kimaradt érdektelen, magyar vonatkozású részletekről pl. itt is olvashatnak. Szokásunkhoz híven ismét prezentálunk tahó ateistákat is (ámulj világ). Ökumenikus rövidhíreink: Bart Simpson és Ralph Wiggum szcientológusok, Oroszhonban pedig megvan Alekszij pártriárka utóda. Ha már a ruszkik, akkor információra éheseknek ezt ajánljuk.

Hogy Obama lenne a kulcsa a közel-keleti helyzetnek abban közel sem vagyunk biztosak. Mindenesetre most különmegbízottat bocsát szárnyra, olajággal szájában. Teherán már biztosította szimpátiájáról O'bamát, aki aztán majd választhat a kitárt karú nemzeti gárdisták vagy a picsogó zsidók barátsága közt. Iránban amúgy harminc éve tesped a forradalmi iszlám, ugyan Khomeini már vagy húsz éve meghalt, szimpatikus figurákban azóta sincs hiány. A tavalyi év meséje amúgy a Persepolis volt.

Külpolitikai kisszíneseink következnek: Észak-Korea felmondta megállapodásait Dél-Koreával, félni azonban nincs okunk, Kim Dzsong-Il elkötelezett a térség békéjének megóvásában. Evo Morales megerősítette hatalmát Bolíviában, itt látható képünkön másik két retardálttal népszerű dél-amerikai diktátorral vezetővel látható. Csak azért kettővel, mert a pirosinges balfasz. A kép elkészítése óta (örök?) nyugalomba vonult karib komcsi országáról itt olvashatnak egy átfogó megmondást.

Végezetül egy találós kérdés: mit gondolnak, melyik könyv fogy legjobban politikai témában az Amazonról? Jonah Goldberg felfedezte, hogy ez. És akkor most tessék azt is megnézni, hogy mivel pariban veszik (surprise, surprise).

Dolgaink így mentek a 2009. év 5. hetében, búcsúzik Önöktől a Konzervatórium lapszemléje.


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr95915382

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szombatblog 2009.02.01. 20:26:10

TGM mint Piszkos Fred?Az ember azt hiszi, egy Rejtő-regényben jár. Tamás Gáspár Miklós Piszkos Fred szerepét játssza, ha jól emlékszem, Fülig Jimmy értelmezésében... Olyan sommás, egyoldalú állításokat fogalmaz meg Izrael-bírálatában a Népszabadságban, am…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.02.01. 17:37:41

A Patikárius megmondása megint üt.
Köszönjük, mr. pharmacist!

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2009.02.01. 17:43:18

Csikósember jól beszél. Nem akartok készíteni egy rövid összhast, hogy a németknél miért lesz a Kereszténydemokraták partnere pont az FDP ?

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.02.01. 19:00:41

@Gabrilo: ez mi ez?
nem vágom, bocs..., kicsit szédülök...

phaidros 2009.02.01. 20:42:54

Szenzációs, vihorásztam végig. :)

Fogadott Prókátor 2009.02.02. 00:34:54

Neuhaus idézi Habermast, ifjúkorom balos sztárját:

"Jürgen Habermas, among the most influential of European social theorists and a person with whom Benedict XVI has entered into public conversation, has written: “Christianity, and nothing else, is the ultimate foundation of liberty, conscience, human rights, and democracy. . . . We continue to nourish ourselves from this source. Everything else is postmodern chatter.” Needless to say, this was not the view of those who managed the campaign for the European Constitution."

mr. pharmacist1 2009.02.02. 00:39:22

@Fogadott Prókátor:
Habermas pont ezért vagyon már ejtve a balosoknál, vagy erről az utóbbi korszakáról nem beszélnek. Öregségére felülkerekedett benne a protestáns neveltetés Marxon.

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2009.02.02. 02:29:46

@Fogadott Prókátor: Eszembe juttatott egy méltatlanul félbehagyott kölcsönkönyvet Abraham Kuypertól. Teológus, majd Hollandia miniszterelnöke, mindvégig egyazon céllal: a keresztény hitet alkalmazni lehet és kell az élet minden területén az általa modernitásnak nevezett lehetőség pozitív ellenpólusaként.

Fogadott Prókátor 2009.02.02. 08:21:27

Kár, hogy a protestánsok nem gyónnak, Habermasnak lenne mit bevallani és megbánni ...

Érdekes, hogy ebből a mostani 80 körüli generációból egy párnak megjött az esze (mint Habermas), egy néhánynak el sem ment (mint B16), s egy párnak meg egyáltalán nem akar megjönni (mondjuk mint Hans Küng), s még mindig a 40-50 évvel ezelőtti szövegeiket nyomják.

Mindenesetre, nagyon érdekes kép volt, amikor vmi tudományos konferencián egymás mellett ült Habermas és az akkor még bíboros Ratzinger. Vajon a nyolcvanas évek elején, amikor én egyetemista voltam, mit szólt volna a sok pesti egyetemi balos, aki akkor épp Habermasra esküdözött, ha ezt valaki megjósolja nekik. (Mint pl. Forgács Imre, akkor az MSZMP KB Társ Tud munkatársa, most a Budapesti Közigazgatási Hivatal vezetője, aki amúgy a sztálinizumusról mint modernizációs alternativáról beszélt, úgy Max Weber módjára, értékmentesen.)

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.02.02. 09:06:57

@Fogadott Prókátor: Megjött az esze? A Kerneuropa-koncepció után ebben nem vagyok biztos; sőt.

Fogadott Prókátor 2009.02.02. 09:35:25

@elGabor: őszintén szólva nem követtem Habermas munkásságát. Pár éve a Spectatorban jelent meg egy vitriolis írás Paul Johnsontól Habermassal kapcsolatban.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.02.02. 09:38:54

@Szombatblog: Uh-oh.
"Heller Ágnes, Gadó János és Vári György a Népszabadságban, Buda Péter, Gábor György és Vásárhelyi Mária az Élet és Irodalomban meg is teszi, tényleges válaszképpen, Vágvölgyi B. András pedig ugyancsak az ÉS-ben helyszíni benyomásait teszi közzé, melyek részben szintén semlegesítik TGM éles megjegyzéseit."

Kedves Szombatblog, az alapkérdésről nem kívánok véleményt nyilvánítani, de ha tényleg Buda Pétert, Gábor Györgyöt és Vásárhelyi Máriát (baszki, Vásárhelyi Máriát!) tartjátok mérvadónak ebben az esetben (bármilyen esetben), akkor lassan itt volna az ideje egy hosszas beszélgetésnek a fürdőszobatükrötökkel. Mert ezeket az embereket, és azt a bizonyos ÁVÓ stílusú cikküket elismerően idézni... csak azért, mert éppen valamelyik issue-tokban egyetértetek velük... égés. Irtó nagy égés.

Khm, elhatárolódástkérünk, khm.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.02.02. 10:37:32

@Fogadott Prókátor: most nem találom az eredeti Habermas-Derrida-cikket (a www.faz.de-n is csak egy részleges szöveg található - www.faz.net/s/Rub117C535CDF414415BB243B181B8B60AE/Doc~ECBE3F8FCE2D049AE808A3C8DBD3B2763~ATpl~Ecommon~Scontent.html , részleges angol fordítás - www.brettmarston.com/blog/2003/06/habermas-and-derrida-in-english.html ), de javasolom elolvasásra a koncepciót is tartalmazó könyv kritikáját ( www.democratiya.com/review.asp?reviews_id=15 ). Ebből egy kulcsmondat:
"However, Europe is split: Central and Eastern European states 'are not yet ready to place limits on their sovereignty that they have so recently regained'; as for Britain, 'while the special relationship with the US is by no means uncontested, the priorities of Downing Street are still quite clear'. Only the 'core Europe' countries are able to provide Europe with 'certain qualities of a state': they should, however, hold the door open for the more sceptical members of the EU to join when they come to their senses."

Röviden: Habermas Európa egységesülését bizonyos közös alapvető értékek (egyfajta humanista szekularizmus és az amerikai erőszakkal szemben megfogalmazott ellensúlypolitika) mentén képzeli el; az egységesülés hordozója egy "központi- vagy mag-Európa", amely teljes mértékben azonosul ezekkel az értékekkel, és a hozzá való csatlakozást ezen értékek elfogadásától teszi függővé mind "új Európa" államai, mind Nagy-Britannia számára.

Én a magam részéről nagyon, nagyon undorítónak találtam, hiszen Habermas elképzelt ideálja egy olyan rendszer, amelyben csak a vele egyetértőknek van helye, és csak a vele egyetértőknek lehetnek legitim érdekei és értékei - aki nem úgy táncol, ahogy ő fütyül, az kirekeszthető és kirekesztendő. Habermas és Derrida elképzelése sok tekintetben a nyugat-európai posztmarxista értelmiség esszenciája: arrogáns, velejéig antidemokratikus, a "keletiekkel" szemben pedig lenéző és - óh, irónia! - bizony alapvetően paternalista alapfeltevésekből indul ki.

Természetesen a koncepciónak számos kritikája is született (többek között Esterházy Pétertől is). A magam részéről Bolesław Domański krakkói földrajzprofesszor reflexiójával (Moral Problems of Eastern Wilderness: European Core and Periphery - PDF-ben www.geo.uj.edu.pl/zaklady/zrr/publikacje/pdf/domanski%20moral%20problems.pdf ) azonosulok; ő körülbelül azt írta a kérdésről, amit én is gondolok róla.

Egy szó mint száz: ugyan filozófusi munkásságát részletesen nem ismerem, de nekem Habermasról nem a "megjött az esze" jut eszembe, hanem a "kutyából nem lesz, kutyából bizony nem lesz szalonna". :) Csak érdekes kórtünet az "európai" "értelmiségről".

mr. pharmacist1 2009.02.02. 13:44:09

@Fogadott Prókátor:
Azért ez Webernél kiverte volna a biztosítékot, gyanítom. De a cucilizmusban a honi társadalomtudományokba szép lassan becsempészték Webert, meg talán Bourdieu-t is, színesíteni az elkoptatott marxista sallangokat.

cpandacsoki · http://isis.blog.hu 2009.02.02. 14:48:17

A magánhangzóval kezdődő szó előtti határozott névelőről átragasztani a "z"-t a szó elejére már nagyon régóta nem jópofa, nem vicces. Javaslom a használatának mellőzését.

Fogadott Prókátor 2009.02.02. 15:31:54

@elGabor: Meg kell követnem téged, Gábor, igazad van, s nagyon jó, ahogy ezt az egész brancsot lefested. Ha adsz egy e-mail címet, elküldöm neked azt a jópofa cikket, amit Paul Johnson írt róla, meg egy egyetemi előadásáról a Spectatorban.

mr. pharmacist1 2009.02.02. 15:35:08

PJ nem ér, ő nagy genyó :D

Hozzácsaphatta volna az Értelmiségiek könyvének a végéhez Habermas-t is.

Fogadott Prókátor 2009.02.02. 15:57:36

@mr. pharmacist1: azt a könyvet a végtelenségig lehetne folytatni. Az értelmiség hülyesége és erkölcstelensége határtalan. Egyszer már azt kellene vhogy végiggondolni, hogy miért a legnagyobb hülyék formálják a világot ... Rousseau, Marx, Sartre ... S kicsit sok közöttük a német, meg a francia!

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.02.02. 16:13:34

@Fogadott Prókátor: Megkövetésre nincs szükség, mivel az égvilágon semmivel nem sértettél meg! :) Johnson cikke természetesen érdekel, az Értelmiségiek ott van a polcomon, és Habermas biztosan beleillene. e-mail: gabor pont lux kukac gmail pont com.

És igen, PJ nagy genyó. Néha talán nem teljesen korrekt, de hasznos olvasmány.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.02.03. 12:32:43

Ezt olvasták már?

Valódi és hamis konzervativizmus
magyarnarancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=18252

Búr-Baky 'fiatal desperádók' Miklós írása.


"(...) Burke és Hayek klasszikus példáiból azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a konzervativizmus tehát úgy keletkezik, mint a liberalizmus önkritikája. A valódi konzervativizmus nem utasítja el totálisan a liberalizmust mint olyat, csupán radikális változatának veszélyeire hívja föl a figyelmet, s próbálja őket korrigálni. "

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.02.03. 18:33:06

Na, még egy megtért konzervatív liberális. De ez még érveket is keres hozzá :(

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.02.03. 18:41:15

Habermas azért nagy utat tett meg.

A nyilvánosság-könyve még az öreg frankfurti balos profoknál is kiverte a biztosítékot, 1980-as könyvében még a szocializmus és kapitalizmus összefejlődéséről ír.
Aztán ott hagyta a marxista katyvaszt, és lett inkább rawliánus-kantiánus (vagy mi a szösz), az utóbbi írásai pedig kifejezetten hangsúlyozzák a vallási igazságigény fontosságát a kortárs társadalomban! Tavaly meg részt vett egy Németországban egy "vallásszociológiai" csúcstalálkozón - szóval a pasi nem rest felülbírálni a nézeteit.
De lehet, hogy csak visszatért a gyökerekhez (lelkész gyerek).

CrL 2009.02.03. 18:47:29

@tölgy: az a konzlib aki ma már kiábrándult de csak leszavaz a szadeszre mert más nincs?

ugyanattól a szerzőtől:

www.kettosallampolgarsag.mtaki.hu/publicisztika/pub_162.html

mr. pharmacist1 2009.02.03. 18:49:21

Reményeink szerint holnap részletesen olvashatnak róla.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.02.04. 13:48:46

@Gabrilo:

Meggondoltad magad? Take your time...

;]

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.02.04. 15:20:27

@Gabrilo:

Épp elsőzni akartam az új postodnál, aztán hirtelen eltűnt az egész.

Lehet, hogy csak a technika ördöge volt. Vagy a liberálisok.

;)

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.02.04. 16:52:55

@Úlfhéðinn :


Szerkesztési problémáink akadtak;]

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása