Fodor kiütve

Hadrian VII. I 2008.12.15. 12:03

Igazán nem szeretek az SZDSZ-ről (sem az MDF-ről) írni, egyrészt, mert ennyi erővel valamelyik kisgazda nyugdíjasklubról is írhatnék. Másrészt meg mert jókat nem nagyon lehet, csak röhögni a szerencsétlenségükön.

De nézzük a fejleményeket!

A Reakció Ilyen ország pedig nincs c. sorozatának (legutóbbi rész itt) a nevét lehetne most leginkább lenyúlni, ha mi is úgy visznyulnánk a szellemi termékekhez, mint a szóban forgó párt az autópályapénzekhez: azért olyan tényleg a világon nincsen, hogy egy döglődő, kormányzati pozícióit feladó, közben mégis kvázi kormánypártként viselkedő, morálisan és szervezetileg széteső lúzerpárt még ezeken felül nekiesik saját magának, hogy aztán a viszonylag népszerű pártelnök ellenében frakcióvezetőnek válassza újra az ország egyik legirritálóbb és legnépszerűtlenebb politikai kalandorát. (Azért csak egyik, mert ilyenből ugyebár több is van...)

És hát szegény Fodor Gábor sem semmi... Pedig alapvetően kedveljük őt, tényleg - még nyilatkozott is nekünk. Szóval Fodor bedobta a nagy ötletet, hogy miután már megint egálra jött ki a szavazás a Kóka-Fodor meccsben, lépjenek vissza mindketten, és egy harmadik személy induljon frakcióvezetőnek. Ez egy remek, ravasz, taktikus húzás: Fodor ezzel nem veszített volna semmit, sőt fényezte volna kicsit az imidzsét ("a párt, és nem saját érdekét tartja szem előtt"), miközben Kóka miniszteri majd SZDSZ-elnöki pozíciója után az utolsó, kamerákat és vakuvillogást jelentő szerepét is elvesztette volna. Komolyan mondom, vártuk, hátha, végre... De nem.

Ehelyett mi lett? Fodor visszalépett, Kóka nélkül, aki megkapta Fodor helyett ellenfélnek Gulyás Józsefet. Mi ez, ha nem lúzerség? Töketlenség? Politikai analfabetizmus? Vagy esetleg ez csak kármentés Fodor részéről, és eleve tudta, hogy pár emberét Kóka megvásárolta? Hát mi ez akkor, ha nem még nagyobb lúzerség? 9:9-ből 10:6-ot hozni, hát, nagyon gyenge. Az oké, hogy egy fodorista átszavazott Gulyásra, de a többi mit csinált? Büfézett?

Gábor, sajnálom, hogy ezt kell írjam, de téged most kiütöttek. Nemsokára jön Kuncze meg Pető, és jól rádszámol.

 

Kapcsolódó írások:

Jobb soha, mint későn

Kóka János mellett

Padló(gáz)

Liberális polgárháború


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr39823852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BaKecske 2008.12.15. 12:23:55

Azért talán ennyire Fodor Gábort sem kell hülyének nézni. Ha lett volna esélye a győzelemre, nem lépett volna vissza.
Nyilván történt valami a színfalak mögött amiről mi nem tudunk. Pl. tudta a vesztét, és felajánlották neki, h ha elegánsan távozik, akkor kap valamit cserébe. Mondjuk lenyomhat valamit az ÜT torkán, akik amúgy rühellik őt.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.12.15. 12:33:35

Asszem engem ez a szadi nevű párt pont annyira érdekel, hogy ha 2010-ben kizuhannak, pezsgőt bontok. Drágát.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.12.15. 12:51:18

Ez Photoshop. Ja, nem is. Paint.
:>

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2008.12.15. 12:59:16

Gabrilo: Jaja, most hogy Kóka az elnök, megyek és veszek is valami jófajta pezsgőt, már most berakom hülni. :D

(Ha bent maradnak arra az esetre meg valami 3 éve lejárt húgymeleg kannásbor kéne.)

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2008.12.15. 15:03:34

pezsgővel óvatosan, lesz itt még 5%-os küszöb feszegető törvénytervezet.

az mdf-nek, a szadinak és a jobbiknak is jól jönne, márpedig ezekből valakire az mszp-nek is szüksége van, szóval ne kezdjetek itt a válság közepén dom perigon-ra spórolni.

Konzervatív 2008.12.15. 16:22:40

Én először csak 2006-ban szavazhattam,de apámmal régóta tervezzük,hogyha az SZDSZ kiesne egyszer az OGY-ből akkor mi elég alaposan berúgnánk,nem csak simán pezsgőt bontanánk.Remélem mihamrabb bekövetkezik ez a nagyszerű alkalom!:)

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.12.15. 18:35:24

Korai a pezsgők behűtése. Jövőre Vágó két szép szeméért az SZDSZ biztosan kap legalább 6%-ot az EP-választáson, amit majd liberális áttörésként fog értékelni a párt. Ettől pedig visszatérhet a most csalódott eszdéeszesek bizalma. Olyan nincs, hogy ők kiessenek a parlamentből: egy eléggé stabil rétegre, szubkultúrára épül a párt támogatottsága. Ez nem illan el egyik napról a másikra. Szerintem egy vagy akár két ciklus parlamenti jelenlét még benne van abban a pártban akkor is, ha továbbra sem lesz semmiféle értékelhető megnyilvánulása.

Sir Humphrey · http://konzervatorium.blog.hu 2008.12.15. 19:24:26

mcs:

Azért ahhoz kell a jelenlévő képviselők kétharmada is...magas mérce ez a szadesznek, Vágó István ide, Kovács Pisti oda.

CrL 2008.12.15. 19:40:17

dzsucseharcossal kell egyetértenem. 5-6%-ra akkor is képesek ha a Fodor-Kóka pankrációja 2010-ig is eltart. Megkockáztatom, épp az tartja életben őket és ez a párton belüli megosztottság nem "fenyegeti a létüket" annyira ahogy azt Budapest Kádár Jánosa, Demszky Gábor beállította legutóbb. Vágó? Jóég. Persze működni fog, ehhez kétség nem fér.

CrL 2008.12.15. 19:59:01

ja: ne legyen igazam.

scsaba1 2008.12.15. 21:24:05

Jah, 2/3 többség kell. A Fidesznek ez nem érdeke, hogy pl. a szdsz-mdf akár együtt is kitegyenek 5%-ot. Tünjenek el a süllyesztőben.

Új pártokra, csoportosulásokra lenne szükség, és nem az ilyen oszladozó zombik minden áron való életbentartására.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2008.12.15. 23:24:34

scsaba1,

az új pártok még kevésbé kívánatosak a benti srácoknak. ibolykát, fodort, kókát már ismerik, meg az árfolyamukat is.

még a végén beesne valaki, akit nem lehet megvenni. brrr.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.12.16. 06:05:34

Én a tisztelt egybegyűlteknek nem a pezsgőbontást, hanem a délután három órás Marx téri csoportos rejszolást ajánlom, az jobban illik ehhez a fasza sakál-mentalitáshoz. És leszarom, milyen pártról van szó: ha erkölcsöt meg tisztességet teccik óbégatni, teccenek is úgy viselkedni.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.12.16. 06:07:10

Vágó?

Jó ég! Fúj!

Bezzeg a mi Sanyink, az tökös srác!

PS: Vágó legutóbb a maszopot fényezte, ugye.

scsaba1 2008.12.16. 08:19:25

"három órás Marx téri csoportos rejszolást"

Csak azt tudnám, hogy hol van a Marx tér, akkor mennék is... :)

(Persze tudom, hogy hol VOLT a Marx tér, de hál' Istennek olyan már nincs. Ahogy Lenin körút sincs. De úgy látom a régi reflexek, beidegződések már nehezen változnak :) )

CrL 2008.12.16. 08:33:00

mavo,

Mi-ti emberetek? Ezt a játékot passzolnám. A hatalom felé történő látványos opportunista és idióta seggnyalást viszont jóéggel látnám el ha lehet.

Gary Hoon · http://www.garyhoon.hu 2008.12.17. 16:26:14

Ejnye! Nem szép dolog az ellenfélbe épp akkor belerúgni, mikor úgy néz ki, hogy az kissé a földhöz közelebb került.

Egyébként:
Épp úgy sajnálnám az SZDSZ kiesését a parlamenti politikából, mint ahogy testvérpártjuk, a MIÉP kiesését sajnáltam.

Szerintem aki néhány százezer embert meg tud szólítani ebben az országban, annak helye van a törvényhozásban. Sőt, talán annak is, aki csak néhány tízezret. Mindegy, hogy az a néhány tízezer ember éppen milyen alapon, milyen levek vagy érdekek mentén szerveződik egységbe.

Persze az is igaz, hogy ha annak idején nem felfelé viszik a küszöböt 4-ről ötre, amikor az SZDSZ még nagy párt volt, hanem mondjuk lefelé, 1-re, akkor ma egy igazi, sokszínű, plurális demokráciánk lenne, amilyenre 1989 november 26-án IGEN-nel szavaztak az emberek.

Csakhát néha a liberális érdekek felülkerekednek a liberális értékeken.

Cypriánus 2008.12.18. 13:57:09

sajnos, Gabrilo, bár most előszőr valóban van esély, hogy egy választáson eltűnjenek, (végre) de a törzsszavazóik akkor is el szoktak menni rájuk szavazni, ha kiderülne, hogy Kuncze Gábor volt Hasfelmetsző Jack.
Szóval a pezsgőben benne lennék, de félek, hogy nem kerül rá sor. :(

zstukacs~ (törölt) 2008.12.18. 21:03:03

szerintem amikor viszonylag kiegyensúlyozottak voltak az erőviszonyok, akkor kellett volna a "voto en blanco". ez ugye az üres voks, az "angainst all", vagy a "none of the above".

a negatív voks azt fejezi ki, hogy valaki minden pártot utál, azaz ilyenkor minden párt szavazatát csökkenti kell eggyel, és a parlamentbe az jut be, akinek számú pozitív szavazata van. a parlamenti küszöb a mindenkori protest szavazatok száma. olyan pártok jusson be a parlamentbe, melyiknek több szavazója van, mint ahány ellenszavazója van a pártrendszernek. szépen levonják mindenkitől a protest szavazatokat, és azután arányos mandátum leosztás. ha egypárti parlament jön ki, akkor új választás.

ebből kijöhet az is, hogy egy ellenzéki van a parlamentben (ma is ez van néha, ugye navracsics), de általában biztosítja a győztesnek a többséget. és megakadályozza a szélsőségek bejutását is, ugyanakkor kizárja a egypárti parlementet.

a küszöb dolga elvben az lett volna, hogy megakadályozza a szélsőség parlamentbe jutását, de a helyzet az, hogy mindenhol kétpólusúvá, azaz szélsőségessé tette a politikát. a küszöb eltörlése viszont gyakorlatilag működésképtelenné tenné a parlamentet, hiszen tele lenne néhány fős frakcióval.

ha a pártoknak ezt a bizonytalan küszöböt kell megugraniuk, akkor különösen a kis pártok, de a pillanatnyilag vesztésre álló nagy párt is a megegyezésben érdekelt.

ugye a jelenlegi helyzetben voto en blanco mellett egypárti fidesz kormány fenyegetne, az mdf és az szdsz esélytelen lenne (jóval több protest szavazat van, mint ahány mdf, szdsz szavazó, és az mszp is éppen, hogy bejutna. viszont ha a vesztésre álló pártok megegyezésre törekednének, és a protest szavazatokat megnyernék maguknak, akkor egy közös listával akár meg is fordíthatnák az eredményt, szóval egy ilyen változó küszöb elég érdekes helyzetet teremt.

az elitet nehéz, de nem megoldhatatlan feladatok elé állítja, ugyanakkor a népnek lehetővé teszi azt az oldhatatlan igényét, hogy mindenkit elküldjön a picsába. szóval szerintem tök jó rendszer lenne. de ez csak elmélet persze.

Gary Hoon · http://www.garyhoon.hu 2008.12.20. 13:05:57

zstukacs-nak: Valóban, a küszöbbel kapcsolatban mindig ezeket az egyszerű matemetikai érveket, meg a többség biztosításának misztikus kívánalmát, meg az elvileg tiszteletre méltó parlament működőképességet, stb. hozzák fel.
Csakhogy ezeket mind übereli egyetlen másik: itt elvileg népképviseleti rendszerű demokrácia van. (Matekra, vélt vagy valós szélsőségekre, többségre való tekintet nélkül.)

Azt is megkockáztatom, hogy a választási törvényben a küszöb ellentétes az alkotmánnyal.Hiszen így bizonyos több tízezres vagy több százezres csoportokat vonunk meg a népképviselettől.

zstukacs~ (törölt) 2008.12.20. 15:27:06

számos államban létezik "against all" szavazat. amennyire tudom ezeket a szavazatokat összeszámolják, de mandátumok elosztásásnál nem veszik figyelembe. (bár lehet, hogy igen, és pont az működik, ami nekem is eszembe jutott, nem tudom. nem vagyok választási szakértő.)

szerintem ezekkel a szavazatokkal a pártokra leadott pozitív szavazatokat csökkenteni kellene.

tfh. 20% a negatív szavazat. ekkor értelmeszerűen 80% a pozitív szavazat. (aki nem megy el szavazni, vagy érvénytelenül szavaz annak a véleményét értelmszerűen nem vesszük számításba.)

a pozitív szavazatok eloszlása legyen:
2% + 3% + 15%+ 20% + 40% = 80%

próbáljuk elosztani a negatív szavazatokat.
ekkor a negatív szavazatok így oszlanak el:
- 2% - 3% - 5% - 5% - 5% = -20%

a pártokra leadott pozitív és negatív szavazatok száma:
0% + 0% + 10% + 15% + 35% = 60%

ez alapján osztjuk ki a mandátumokat.
mondjuk 120 mandátum esetén.
0 + 0 + 20 + 30 + 70 = 120

nem tudom világos-e.

zstukacs~ (törölt) 2008.12.20. 15:59:13

szerintem nem maga a küszöb az alkotmányellenes, hanem csak az, hogy ez önkényesen van meghatározva, azaz a küszöb nem természetes levezetés eredménye, hanem valakik a hasukra ütöttek és azt mondták legyen 4%. aztán megint a hasukra ütöttek, és azt mondták legyen 5%.

a fix küszöbszám nem is lehet másmilyen csak önkényes. szerintem egy változó küszöbre volna szükség, ami a negatív választói akaratot is figyelembe veszi.

dvhr 2008.12.21. 08:05:32

zstukacs: Melyek azok az allamok, ahol letezik "against all" szavazat?

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.12.21. 11:45:03

Tényleg ideje lenne újratárgyalni a "küszöb" kérdését. Én 15%-ra emelném, és akkor végre nem lenne téma ez az egész politikai Győzike-show, amit a kispártok előadnak.

zstukacs~ (törölt) 2008.12.21. 13:29:51

spanyolország, franciaország, ukrajna, kolumbia, nevada (us). egyéni jelölésnél is alkalmazzák. ha a többség elutasítja az összes jelöltet, akkor új választást írnak ki.

en.wikipedia.org/wiki/None_of_the_above

CrL 2008.12.21. 13:59:19

harcos, egy 10 is korrekt lenne ;]

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása