Liberális polgárháború

Hadrian VII. I 2008.03.21. 22:10

(A poszt, a címén túl, csak lazán kapcsolódik Gabrilóéhoz. Annyiban mégis, hogy a liberális címkéért való harc is dúl, csak nem egy 30-40%-os és egy 3-5%-os támogatottságú párt között, hanem egy 1%-os párton belül.)

Az SZDSZ-sztori

Csábító lehetőség volna egy hanyatlástörténetként leírni az SZDSZ történetét. És nem csak azért, mert a számok (a párt választási eredményei) igencsak magukért beszélnek... Ha a párt meghatározó személyiségeit és sorsukat nézzük, akkor ez még kézenfekvőbbnek tűnik: az Antall József ellen ringbe szálló Kis Jánostól egyenes(en lefelé ívelő) út vezetett az inkább-ne-minősítsük Kóka Jánosig. Persze nyilván nem az a legfontosabb elvárás egy SZDSZ-elnökkel (vagy bármilyen párt elnökével) szemben, hogy lefordítsa A tiszta ész kritikáját, vagy hogy csupán neadjisten elvei legyenek, melyeket komolyan is vesz. Ugyanakkor mégis úgy tűnik, hogy a manapság is "értelmiségi pártként" emlegetett SZDSZ belső hatalmi mozgásait körülbelül úgy lehetne egyszerűen leírni, hogy a kulturált politizálásra és párbeszédre képes, nem mellékesen jelentős szellemi teljesítménnyel rendelkező prominenseket folyamatosan lenyomják és kiszorítják azok a primitív és megosztó jelszavakkal, hisztériakeltéssel operáló hatalomtechnikusok, akiknek nevére az utókor legfeljebb csak egy-egy korrupciós botrány vagy politikai kudarc kapcsán fog emlékezni.

Azonban - leszámítva a személyi kérdéseket - túl sok dolog szól a hanyatlástörténet narratívája ellen. Hiszen a gerinces elvhűségtől az elvek feladásáig (szocikkal való koalíció, Tocsik-botrány, ügynökkérdés - Megyó, most pedig már a választási csalás, stb.) való eljutás (és a támogatottság csökkenésének) hanyatlástörténete pont annyira tűnik megalapozottnak, mint egy olyan narratíva, ami az elvek és a gyakorlat folyamatos és változatlan szembenállását mutatja - nevezzük ez utóbbit a képmutatás narratívájának. Erre talán a legmeggyőzőbb példa az SZDSZ viselkedése az Antall-kormány idején: miközben harciasan támadják a kormányt, követelve a radikálisnál radikálisabb struktúraátalakításokat, a szocialista állam lebontását és a kapitalizmus megalapozását (melyek természetesen társadalmi konfliktusokhoz és az MDF-kormány bukásához vezetnek), közben első adandó alkalommal a reformok és megszorítások következtében előálló társadalmi elégedetlenség (taxisblokád) mellé állnak.

A példa most is időszerű, lásd az SZDSZ és a kapitalizmus elvekben (szlogenekben) és gyakorlatban igen eltérő viszonyát.

Az SZDSZ és a liberalizmus viszonya pedig körülbelül ugyan az, mint a Kádár-rendszer és a marxizmus viszonya: a hatalmon lévőknek semmiféle értelmes mondanivalója nincs róla, csupán szlogenként használják, és inkább csak kínosan feszengenek, ha szóba kerül és öt percnél hosszabban kell értekezni róla. Viszont az ellenzékük (az egykori demokratikus ellenzék ill. manapság az SZDSZ belső ellenzéke ill. a kiszorított/kilépett értelmiségiek) annál inkább foglalkozik (foglalkozott) vele, idegesítve ezzel a fejeseket.

Fodor és Kóka

Hogy Kis János története SZDSZ-prominensként majd pedig SZDSZ-tagként hogyan végződött, az köztudott. A sor pedig nagyon hosszú, Tölgyessytől legutóbb Bauerig bezárólag. Jelenleg úgy tűnik, hamarosan eldől, hogy Fodor Gábor is bekerül-e ebbe a felsorolásba, vagy nem. A legutóbbi olyan helyzet, amikor Fodor Gábor egy párt hatalmi pozícióiért volt harcban, Fodornak és társainak a pártból való kilépésével végződött. A különbség, hogy most nincs egy másik párt, ahová át lehetne menni.

Szigorúan ideológiai-világnézeti szempontból nézve, az SZDSZ-ből Fodor az, akivel egy konzervatív a legkevésbé tud egyetérteni. Ez vonatkozik a társadalmi és vallási kérdésekre érzékeny konzervatívokra (melegházasság, abortusz, droglegalizáció, egyházak állami támogatása), de a gazdasági kérdésekre koncentráló konzervatívokra (és libertáriusokra-libertárius konzervatívokra) is. Ezt mutatja, hogy az SZDSZ képmutató elv/gyakorlat-viszonyára kevéssé érzékeny hírszerzősök az elnökválasztás előtt le is tették a voksot a szemükben a kapitalizmus megtestesítő Kóka mellett, a kicsit "rendszerkritikus" ballib Fodorral szemben. Ráadásul Kókának volt még egy konzi-szimpatikusnak tűnő imádkozós-vallásos coming out-ja is az elnökválasztás hajrájában, emlékszünk még?

Kevés hatással - mármint a jobboldalon nem nagyon szerzett ezzel jópontokat. Kókát a kapitalizmus, a piacgazdaság, a politikai racionalizmus bajnokának látni csakis úgy lehet, ha egy az egyben bevesszük a hangoztatott szlogeneket, és becsukjuk a szemünket, befogjuk a fülünket, ha a "self-made man" Kóka meggazdagodásáról (Magyar Bálint, sulinet, Elender) vagy akár csak holmi kis számlaügyről van szó, a villaépítésről nem is szólva. És ezek még csak az apróságok. Egy libertáriustól, egy libertárius konzervatívtól vagy egy neoliberálistól egészen egyszerűen ostobaság Kókát akárhogyan is támogatni, vele szimpatizálni. Hiszen személyének hiteltelensége - analóg módon azzal, ahogyan a valóban szükséges reformok, köszönhetően Gyurcsány politikájának, hosszú időre elveszítik a társadalmi támogatottságot -, az, ahogyan felhasználja a "piac" és "kapitalizmus" szavakat szlogenekként valamihez, ami ezekkel nagyon nem azonos, mindez a lehető legtöbbet árt bármiféle piacbarát-szemlélet magyarországi pozícióinak. Kóka működésének egyetlen eredménye, hogy azzal, amit ő piacpártiságnak állít be, még több ember fogja azonosítani a népnyúzást és a korrupciót.

Ha elvekben távol is áll egy konzervatívtól Fodor, de a saját elveit hitelesen és szimpatikusan tudja képviselni. A jobboldalon sokan drukkoltak és drukkolnak neki, ez nem titok. Pártbeli ellenfelei - a megosztó, hiszterizáló, harci retorikával operáló hatalomtechnikusok - ezt ki is használták - ki is használják -, Kuncze és tsai tisztújítást ellenző nyílt levele ezt most úgy fogalmazza meg, hogy "politikai ellenfeleink szája íze szerint való (satöbbi, satöbbi)"... A párbeszéd-és kompromisszumképes, konstruktív politikusoknak (pl. Tölgyessy) az SZDSZ-ben ez a sorsa. (Persze más pártokban is, ahol a párbeszédképesség és a saját oldal kritizálása szintén egyenlő az árulással.)

A vég kezdete

Egy dologban viszont a Kóka-Fodor párharc mindenképpen újdonságot jelent, és nem csak az eddigi mintákat ismétli. Ez az új elem pedig az, hogy Kuncze-Pető-Magyar-Horn klikkje, mely mindeddig sikeresen meg tudta őrizni pozícióit, partvonalra szorítva mindenki mást, mindig előre kijelölve a következő pártelnök-utódot, most igazán bajban van. Nevezzük ezt kisgazdásodásnak, mert hiszen az. Gyanús, finoman szólva vitatható módszerekkel képesek már csak (egy ideje) a hatalmukat fenntartani - még akkor is, ha a párt szempontjából ez az uralom igazi katasztrófát jelent, hiszen a húsz százalékos pártból nyolc, most pedig már csupán egy százalékossá váltak. A tisztújítást ellenző nyílt levél pedig egyértelműen jelzi, hogy ott biztosan elbuknának. A csontvázak pedig egymás után hullanak ki a szekrényből. Lehet kárörömmel is nézni az SZDSZ agóniáját, és sajnos igen kevés érvet tudok felhozni amellett, hogy ne ezt tegyük.

Ha tanulságot akarunk levonni, arra juthatunk, hogy a magyarországi konzervativizmus helyzete optimizmusra adhat számunkra okot. Már amennyiben a liberalizmus helyzete az összehasonlítási alap...

P.S. Az SZDSZ végét vizionálni pedig butaság. A parlamentben lesznek 2010-ben is, közös listával.

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr85391471

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Reakció - a polgári underground blogja 2008.03.22. 12:11:51

SZDSZ: pártszakadás? Felfüggesztette tagságát a párt ügyvivői testületében Fodor Gábor, Béki Gabriella, John Emese és Szent-Iványi István. Kóka János szerint a vizsgálat tisztázta őt, a jogosulatlanul szavazók riválisára adták voksukat, egyébként már…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pinafej 2008.03.21. 22:44:33

kék a kökény, kék a káka, kék a hegyek kőszakálla

akárki 2008.03.21. 22:55:00

szomorú, de így (valahogy) van ez...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.03.21. 23:03:41

Megzavarodva figyelem, mi történik abban a pártban, amelyre eddig mindig szavaztam. Itt már mindenki meghülyült? Ideje volna összekapniuk magukat... Ami a politikát illeti, egyre pesszimistább vagyok. Akiknek drukkolnék, azok egyre jobban bénáznak, a legszívesebben elhajtanám őket a francba, csak az a gond, hogy a lehetséges alternatíva még jobban elborzaszt...

magyaroknyulai · http://magyaroknyulai.blog.hu 2008.03.21. 23:05:53

A Magyarok Nyulai Felszabadító Szervezet kiáltványa:

Elég volt abból, hogy marhák,disznók,birkák, patkányok uralják a Kossuth teret.
Április 8.-án este nyolc órakkor engedd szabadon húsvéti nyuladat vagy egyéb állatod a Kossuth téren!

Sok nyúl disznót győz!

A Magyarok nyulai

mr. pharmacist 2008.03.21. 23:20:23

könnyeket nem ejtünk :(

Hadrian VII. · HTTP://KONZERVATORIUM.BLOG.HU 2008.03.21. 23:21:32

Fedor: Lesznek még itt cifrább dolgok is...

Hadrian VII. · HTTP://KONZERVATORIUM.BLOG.HU 2008.03.21. 23:23:52

mr.pharmacist: kiért (nem) kéne sírnunk?:)

tallian.miklos · http://republican.blog.hirszerzo.hu/ 2008.03.22. 00:30:59

Az SZDSZ-es elnökválasztás előtt speciel volt Fodor-párti publicisztika is:

www.hirszerzo.hu/cikk.demcsak_es_koka.32329.html

A másik meg, amit már írtam magamnál is. Kóka háttérembernek alapból semmivel sem volna rosszabb, mint bármelyik másik párt-háttérember, aki szintén gyanús ilyen-olyan államközeli ügyletekből tett szert a vagyonra.

(Vagy gondoljuk, hogy ők mindig áfás számlára fizetnek? Ugyan.)

Azt hiszem, Tóta W. írta, hogy Kókával az a baj, hogy helikoptere van, nem bankszámlája, utóbbi sokkal kevésbé irritáló.

Ez a lényeg: Kóka szem előtt van. Ha háttérember volna, és nem ragaszkodna mindenáron ahhoz, hogy nyíltan politizáljon, kábé akkora volna az ismertsége és az őt övező ellenszenv, mint mondjuk Leisztinger Tamásé, akit a kutya nem ismer, annak ellenére, hogy a tisztelet-társaság meg a Kopaszi-gát ügyében szerepelt eleget a sajtóban.

Szóval: Kóka háttérembernek épp olyan volna, mint bármelyik más párt háttérbeli erős emberei. Csak erre a szerepre egyrészt nem akar vállalkozni, másrészt meg akkor Fodor maradna kirakatembernek, ami elég perverz szitu volna.

Az egyébként az egész kormány (és SZDSZ) működésére igaz, hogy csinálnak _valamit_, aztán ráfogják, hogy piac, aztán csodálkoznak, hogy nem szeretik a népek a piacot.

___________________________ (törölt) 2008.03.22. 00:47:47

"Az egyébként az egész kormány (és SZDSZ) működésére igaz, hogy csinálnak _valamit_, aztán ráfogják, hogy piac, aztán csodálkoznak, hogy nem szeretik a népek a piacot."

Hihihi. Igen. És ezzel sokan ártanak. És jó kérdés, hogy hol kezdődik a piac. Én egyre radikálisabb kezdek lenni: amíg hitelpénz van, nem belső értékkel rendelkező (aranyalapú vagy valami), addig mindig nagyon-nagyon torz piac lesz, persze az is jobb, mint a totalitarianizmus, de nagyon nehéz eldönteni, hogy a a különféle problémák közül melyik a piac következménye és melyik a kamupénzé.

Hadrian VII. · HTTP://KONZERVATORIUM.BLOG.HU 2008.03.22. 00:48:15

Miklós: Gavra publiját el is felejtettem, pedig olvastam.

Kóka tökéletesen alkalmatlan politikusnak, tehetségtelen alak. Abszolút nem értek egyet Tóta W.-vel. Szerintem háttérembernek, szervezőnek, stb. sem lenne alkalmas. Kunczéék úgy hitték valamiért(Szulák-show?:D), hogy legalább médiaképes. Mivel más felépített jelöltjük nincs, most szarban vannak. A Pető->Kuncze->Kóka-féle nepotizmus eddig vezetett.

Fodor meg állítólag visszahozna jó pár régi arcot, akiket Kunczéék kinyomtak, hát azt megnézném, milyen cirkusz lenne akkor...

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.03.22. 01:20:49

Kóka nagyjából semmire nem alkalmas, egy nagyarcú újgazdag pöcs. Nem sok mindenhez ért, viszont minden lében kanál (lásd pl. az akadémiai kutatásokról, azon belül is az alapkutatásokról kifejtett álláspontját).

Az SZDSZ-nek akkor lehetne némi esélye újra komoly (és komolyan vehető) párt lenni, ha néhány embert kivonnának a forgalomból. Pl. Demszky "traktorostábla" Gábort, Magyar "kakaóbiztos" Bálintot, Kóka "koncepciós szerződés" Jánost. Meg a háttérből kavaró Kunczét.

Condy 2008.03.22. 07:52:32

Bírom, mikor valaki azt mondja, hogy Kóka nem ért semmihez. Ez kérem, tahóság. Azért alázzák, amiért Gyurcsányt. Két kivételes képességű ember, akiktől rettegnek a jobboldalon. Viki jól látta meg, ellenük maccsa sem lenne, úgyhogy kerül amibe kerül, tönkre kell tenni őket.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2008.03.22. 07:55:08

milyen lenne egy fodor-féle szdsz viszonya a jelenlegi mszp-hez?

Never 2008.03.22. 08:42:29

Condy:
Miiiiiii? Kivételes? Bár ha őszinte vagyok, remélem, hogy ők a kivétel. És azt is remélem, hogy a tied fizetett comment volt, nem meggyőződés.

shadai 2008.03.22. 08:49:31

Szerintem Fodor hamarosan el fogja hagyni az SZDSZ-t, vele fog tartani Béki, John és Szent-Iványi is. Először talán egy "mozgalmat" alapítanak (mint anno Csurka a "Magyar Út Körökkel" az MDF-es kirugása után) , aztán ha a háttérben összeállt egy új "koalíció", akkor pártot alapítanak. Ez a párt egy zöld/alterglob/szociálisanliberális/konzervatív
párt lesz. Elképzelhetőnek tartom, hogy csatlakozik hozzá Bauer Tamás, Hack Péter, Bőhm András, Gulyás József is. Elképzelhetőnek tartom azt is, hogy Tölgyessy Péter is csatlakozik ehhez a párthoz és nem tartom kizártak, hogy egy ilyen új pártba Schmidt Mária és Áder János is bekapcsolódjon. Értelmiségi holdudvarához fog tartozni a Védegylet (Sükösd Miklós, Rauschenberger Péter, Karátson Gábor, Jávor Benedek stb.) Bátorító szavakkal üdvözölni fogja az új párt megalakulását Sólyom László közt.elnök is (a Védegylet korábbi vezetőségi tagja.)

Lázas aktivitással, országjáró körúttal, médiaszimpátiával ővezve akár meg-há-rom-szor-oz-hat-ják a jelenlegi SZDSZ-eredményt: szívós munkával 2.5-3 százalékos párttá válhatnak. ;]

2010-ben 3.5 százalékot érnek el a választásokon (amit leginkább az MSZP-SZDSZ közös listától "vesznek el"), ezzel akár kétharmados többséghez juttatva a Fideszt.

Még ugyanebben az évben csatlakozik a párthoz Sólyom László is, akinek mandátumát nem hosszabítja már meg a parlement.

Uff.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.03.22. 08:49:56

By the way, szerintem ez még nem teljesen lefutott ügy, az elmúlt években a HírTV nagyon megtanult botrányt felépíteni.

Nem kell sokáig várni, és előkerül mondjuk 10 hamisan szavazó kókista, osztán akkor lesz igazi botrány. Persze erre nincs bizonyítékom, csak valahogy megérzés, az elmúlt évek botrányaiból okulva, meg persze a Kóka vs. HírTV alapfelállásból kiindulva.

aranyhaj.blogspot.com · http://aranyhaj.blogspot.com 2008.03.22. 08:58:13

"Elég volt abból, hogy marhák,disznók,birkák, patkányok uralják a Kossuth teret.
Április 8.-án este nyolc órakkor engedd szabadon húsvéti nyuladat vagy egyéb állatod a Kossuth téren!"

Egyéb állatodat inkább ne, mert egy szabadon engedett kutyától nem kapnának nevetőgörcsöt a megjelent nyulak...

Magyarországon pedig szükség van liberális eszméket képviselő párt(ok)ra.

aranyhaj.blogspot.com

shadai 2008.03.22. 09:15:57

triumphator: egy ilyen pártnak erősen kritikus lenne a viszonya az MSZP-hez és az SZDSZ-hez (a neoliberális és neokonzervatív gazdaság- és szociálpolitikához). Gyurcsányt lemondásra szólítanák fel, valamint követelnék a TB-törvény visszavonását is.

Ld:
www.vedegylet.hu/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=72
www.vedegylet.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=519

timarg · http://sas2.elte.hu/tg 2008.03.22. 09:20:15

Shenpen:
"amíg hitelpénz van, nem belső értékkel rendelkező (aranyalapú vagy valami), addig mindig nagyon-nagyon torz piac lesz"

Nagyon köszönöm ezt a precíz fogalmazást! Hónapok óta ez motoszkál a fejemben, de nem állt ennyire össze.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.03.22. 09:41:29

Bár még nincsen április első napja, gondolom Condy már erre készül a kommentjével.

Egyébként meg szvsz ez:

"Az SZDSZ végét vizionálni pedig butaság. A parlamentben lesznek 2010-ben is, közös listával."

pont az szadesz végét jelenti.

nyelv-ész 2008.03.22. 09:56:22

Condy nyerte a hét vicce díjat.

gravy_t 2008.03.22. 10:02:34

ha bármit is tanulhattunk abból, ahogyan a kormánypártok intézik a botrányos ügyeiket, az az, hogy fodor gábor fog eltűnni, a csalás-témát elsikálják, az szdsz-t pedig telepumpálják kókistákkal.

aztán hogy hosszú távon ez hová vezet, az már más kérdés - vagy sikerül új szavazóbázist kiépíteniük (az újgazdag kivagyiak), vagy marad a közös lista 2010-re.

burt lancaster 2008.03.22. 10:05:47

Condy 2008.03.22. 07:52:32
"Bírom, mikor valaki azt mondja, hogy Kóka nem ért semmihez. Ez kérem, tahóság. Azért alázzák, amiért Gyurcsányt. Két kivételes képességű ember, akiktől rettegnek a jobboldalon."

Váááááááááá
Igazad van
2 kivételes képességű ember, akinek kivételes képessége volt arra, hogy jókor legyen jó helyen,
és kivételesen nagy vagyont harácsoljanak össze
kivételesen arcátlan módszerekkel.

Egyikükről megalopozottan állítható, hogy a mentális állapota is kivételes.

eszem 2008.03.22. 10:17:17

Shenpen:
"amíg hitelpénz van, nem belső értékkel rendelkező (aranyalapú vagy valami), addig mindig nagyon-nagyon torz piac lesz"

Szép, szép, de nem értem hogy szerinted miért kellene a belső értékkel bíró pénzt visszaállítani ahhoz, hogy torzulásmentes piac alakuljon ki? A pénz így is, úgy is értéket képvisel, bizonyos embereknek többet, másoknak kevesebbet. Van akinek sok van belőle, van akinek kevesebb.

A pénz értékmérő és közvetítő funkciója szükséges a transzparens piac meglétéhez, amit be tud tölteni belső érték nélkül is.

rosta 2008.03.22. 10:25:50

Kivételesnek kivételesek, amikor arról van szó, hogy az állami vagyonból hogyan lehet a legnagyobbat kihasítani maguknak. Ehhez, a vagyon átjátszásához ragyogóan értenek, ezt kiválóan meg tudják szervezni, még úgy is, hogy választást kell nyerniük ehhez.

Sajnos a kormányzáshoz való viszonyuk is kivételes. Rekordot döntögetnek, hogy ennyire tehetségtelenül, mondhatni böszme módon kétbalkezesen kormányoznak, ennyire kivételesen rosszul gazdálkodnak az ország javaival, hogy ennyire selejtesen végzik a kormányzati munkát. Ilyen nem is nagyon volt még.

boj (törölt) 2008.03.22. 10:35:18

Condy, várj, röviden írom. khm. na:

:DDDDDDDDDDDD

gabo_ 2008.03.22. 11:14:59

Kókáról csak annyit, hogy még Deák Ferencet is kizárná a pártból. A gond nem az SZDSZ válsága, - ezt oldják meg maguk között - hanem az, hogy tesznek az országra, egymást gyilkolják, csakhogy HATALOMBAN maradhassanak. Ez pedig gyalázatos bűn. A mai VÁLSÁGOS gazdasági helyzetben egy dolgot várhatunk el tőlük: FELELŐS kormányzást.

tallian.miklos · http://republican.blog.hirszerzo.hu/ 2008.03.22. 11:45:42

Shenpen szerintem valamelyik osztrák hatása alatt van. :) Egyébként Greenspan és az objektivisták is az aranystandard hívei voltak anno.

Shadai: egy Bauer - Védegylet koalíciót nehezen tudnék elképzelni. Bauer számos esetben és igen következetesen pont a piacpártiság feladása miatt basztatta a pre-Kóka garnitúrát. Szerintem elvei alapján nem passzol bele a Fodor-féle irányba. :)

"Meg a háttérből kavaró Kunczét." - Afaik most minden értelemben Horn Gábor az erős ember.

"Fodor meg állítólag visszahozna jó pár régi arcot, akiket Kunczéék kinyomtak, hát azt megnézném, milyen cirkusz lenne akkor..." - n darab szdsz-es nem 2n+2, hanem 4n+4 véleményt kezdene el hangoztatni. Az SZDSZ maga módján rettenetes tagsága pont attól rettenetes, hogy lehetetlen belőlük pártot csinálni. Mert kilépnek ugyanis, különösebb vegzálás nélkül is, pusztán azért, mert a többiek mást gondolnak valami negyedosztályú ófelnémet filozófusról. :) (Jó, ez most irónia, persze, de valahol ilyesmi van egy csomószor.)

Vendée 2008.03.22. 11:51:04

Király Rák,
a HírTV tegnap előállt egy következő kamualáírással a jelenléti íven, most Szabolcsból, Jüttner megyéjéből, akik kókista és most ő jelentett...
Szvsz szándékosan megvárták ezzel a Jüttner-jelentést, az a hülye meg azt hitte mindent lehet kenni a BAZ megyeiekre.

gbao_,
Deák egy vérgőzös nacionalista. És előítéletes is. Az ő kizárását Fodor és Béki egyaránt követelné.

Hadrian VII. · HTTP://KONZERVATORIUM.BLOG.HU 2008.03.22. 12:07:35

Vendée: www.szdsz.hu/hu/szdsz/hirek/20060301lkunczehorliberalisarckepcsarnok

Shadai: 1%-os támogatottság mellett simán elképzelhető már az ilyesmi, annyira nincs tétje a dolgoknak. Leszámítva a Sólyom László-Schmidt-Áder-dolgot, az már a fantasztikum világába tartozik szerintem:)...

Szvsz Fodort, mint eddig mindenkit, kinyomják, oszt kész, minden megy tovább...

radio 2008.03.22. 12:29:31

Shenpen, nekem is megmagyarázhatnád, hogy miért kell a torzítatlan piachoz értékpénz. Nekem úgy tűnik, hogy elég jól elmegy a világgazdaság csak bizalomra építve. De cáfoljatok meg.

segabor 2008.03.22. 12:36:51

Én nem siratnám meg az SZDSZ-t, ha kiesne a Parlamentből. A szememben épp olyan kártékony, mint a MIÉP. Szélsőséges elveket vall és erőből nyomja le mindenki torkán, iszonyúan intoleráns társaság.

Kóka meg tényleg a legrosszabb választás volt. Elhiszi magáról, hogy némi felkarolás és nyomakodással képes volt vagyont szerezni, akkor ő már mindjárt képes lesz pártot, neadjisten államot vezetni. Súlyosan tévedett és ezért a pártja nagy árat fog fizetni.

Az elnökválasztási botrány után meg voltam győződve, hogy kis belső hadakozás után gyorsan pont kerül a dolog végére. Az SZDSZ-ben eddig nem volt divat a belső szennyest sokáig kiteregetve hagyni. Most már nincs visszaút, ez a csontváz nem fog visszafáradni a szekrényébe, szőnyeg alá sem söpörhető.

Számomra tulajdonképpen egy szimpatikus ember maradt a pártban, ő pedig Szent-Iványi. Neki még akár hinni is lehet és meggyőződéses liberális (van ennek ma még értelme?) emberként a külügyi és határontúli magyarokkal kapcsolatos megnyilvánulásai még vállalhatóak is.

Szóba jött, hogy Gyurcsány esetleg nekiadná a külügyi posztot, miután lapátra tette Göncz Kingát. Ezt már régen meg kellett volna tenni!

Fodorról direkt nem említettem eddig szót. Nem kell lapogatni a hátát jobboldalról, annyira nem szimpatikus ember. Nehéz neki nem elfelejteni, amit a Horn kormány minisztereként művelt. De Kókához képest hirtelen szerethetnékem támad! :)

Hát ennyi részemről.

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.03.22. 12:43:26

RE: Condy 2008.03.22. 07:52:32
"Két kivételes képességű ember, akiktől rettegnek a jobboldalon."

Az tuti. A szellemvasúton ők lehetnének a fő attrakció...

Google 2008.03.22. 13:31:37

Bauer egyszer mondott egy olyat, hogy könnyű a Fidesznek, mert ők ott szabadon politizálnak.
Úgy értettem, hogy a szabaddemokraták függnek ettől-attól, emettől meg amattól.
És akkor a elővettem a pártok neveit, a szocialista pártban nem szocialisták vannak, a fiatal demokraták már nem olyan fiatalok, a szabaddemokraták nem szabadok, a demokrata fórumban nem demokraták vannak, a borzalmas tagokat csak úgy kerek perec kizárják, szóval...
Hogy Kókának ne lenne bankszámlája csak helikoptere, na ezt csak kötve hiszem el!
Fodor egy tudatos pozícióvadász, a titula érdekli elsősorban. Amikor oktatási miniszter lett adjunktusnak előlegezte meg magát, az jobban passzolt új állásához. Ódája a hajléktalanhoz sem volt valami korrekt, emberileg.
Mindig mondják, egy bolond százat csinál, a szoci pártban talán észrevették, hogy közéjük került egy, de azt hitték, hasznos lesz. Valameddig az volt, de lehet, többet visz, mint amennyit hozott!

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.03.22. 16:39:20

Vendéé: én is megtaláltam a linket, nem sokkal azután, hogy elküldtem a kommentet. :) Jellemző.

rosta 2008.03.22. 18:25:59

Egészen idáig a Kóka azzal kampányolt, azzal érvelt, hogy milyen fontos a siker, aminek a kulcsa mindenekelőtt a verseny. Érdekes, hogy most, amikor tiszta körülmények között megmérettethetné magát, ténylegesen versenyezhetne, akkor nem vállalja azt. Pedighát, aki A-t mond, az mondjon B-t is!

Már egy kis tiszta szavazástól is fél a Kóka úr?

Ilyen rettegő kormányt én még életemben nem láttam...! :(

Jani Begónia · http://www.menekulttabor.extra.hu/forum/ 2008.03.22. 20:22:58

Botrány van az SZDSZ-ben? Na és?
Az a baj, hogy nem kezeljük a helyén az ő létüket. Az a párt ideológia nélküli szubkultúraként viselkedik, s magyar politikai palettán a kafkai groteszt pedigrés megtestesítője. Nem többek, mint egy hatalmas, bűzös leheletű száj valami korcs testen. Soha nem is értettem, mit keres ott Fodor Gábor. Mert a Kuncze, vagy a Pethő jól integrálható a nagy, bűzös leheletű szájba szúvas fogként, de Gáborunk nem. Tény, hogy ennek a szubkultúrának olyan vezérürü kell, mint Kóka. Pont olyan irritáló, mint az a közösség, amelynek csahosa lett. És korántsem a helikoptere miatt. (Amit egyébként milliárdos sógortól, Lepptől kapott, mint, ahogyan azt az életet is, amit most él.)
Legjobb, ha úgy tekintünk az SZDSZ agóniájára, mint a budiban Domestos-szal nyakon öntött baktériumok haláltusájára: nem érint meg minket, oly' mértékben jelentéktelenek, még, ha erejük teljében nagy károkat is képesek okozni.

Jani Begónia · http://www.menekulttabor.extra.hu/forum/ 2008.03.22. 20:24:18

A "groteszt" valójában groteszk akart lenni.

Paranoid Android2 2008.03.22. 22:39:07

Az elemzés kitünő.
Az egy másik kérdés, hogy elég-e ilyen mélységben tekinteni az SZDSZ-re. Egy ilyen rablóbandának is van szociológiája.:)
A párttagság és a szavazások manipulálása szokásos az SZDSZ-ben a kezdetek óta, talán azért ennél finomabb eszközökkel.
Ráadásul a vezérek körül egy komoly "értelmiségi" csoport van, akik ezeket az ideológiai baromságokat, meg a fasisztaveszélyt komolyan is gondolják.

a doktor ur · egyetlen1.blogspot.com 2008.03.22. 22:43:36

shadai: vátesz valol? Netán táltos??? ;)

Mindenesetre nem értek veled egyet, bár okfejtésed néhol annyira abszurd, hogy már-már a valóság határát súrolja. :) Azt a vetületét is érinteni lehetne a felvázolt - de szerintem nem megvalósuló - forgatókönyvnek, hogy a Fidesz vezetési struktúrájában és értelmiségi holdudvarában beálló ilyetén változás miféle eróziót, illetve tisztulási folyamatot generálna a párton belül.

Azért megvallva az igazat, jót szórakoztam: Bauer meg Schmitt Mária! LOL :D Asszem te erôsen viccezel...

mediazsiraf · http://www.konzervatorium.blog.hu/ 2008.03.23. 12:16:43

Shadai:

ezen a nosztradámuszi jóslaton énis mosolyogtam. :) Krausz Tamást kihagytad. Ez a párt amúgy olyan lenne,mint az ökokonferencia résztvevőinek a dumcsizása. érdekes, de leginkább lehangoló. mint a sajtreszelő alternatív használata.

a zöld-szoclib-konz-alterglob pártnak pedig nincs 3,5 százalékos támogatottsága, ezek a hülyeségek max nyálverő kiábrándult balos értelmiségieket érdekelnek,és szeretnek zeekről olvasgatni a tölgyfaíróasztal mögött, és talán rájuk szavaznának.

barátok közt is max 0,5%... :D ha elcsábítják az szdsz reklámszakembereit, akkor talán 1%.

másrészt meg mindig nevetésre ad okot, amikor egy 1%-os pártban beszélgetnek arról, hogy a pártból kiválva új pártot alapítani. kacagok. emlékeztet ez engem az FKGP végstádiumára, amikor a vége 178421 kisgazdapárt megalakulása. :)

who is more liberal, than us? muhaha

Hadrian VII. · HTTP://KONZERVATORIUM.BLOG.HU 2008.03.23. 20:09:30

zsiráf, a barátökköztös párhuzam már csak azért is jó, mert ez már tényleg egy szappanopera...

"Egy álküldött egy álpárttag helyett szavazott?"
index.hu/politika/belfold/sds4283/

:DDDDDD

Hadrian VII. · HTTP://KONZERVATORIUM.BLOG.HU 2008.03.23. 20:39:43

mármint említés, nem párhuzam...:) na...

goom 2008.03.23. 23:59:45

Condy: > [Kókát] "azért alázzák, amiért Gyurcsányt. Két kivételes képességű ember, akiktől rettegnek a jobboldalon."

Én úgy veszem észre (beszélgetvén balos és liberális emberekkel), hogy már ott is rettegnek tőlük...
És nix szmájli, max. :(

villikirály 2008.03.25. 22:48:55

Kóka épp annyira képviseli a kapitalizmust, mint amennyire a kapitalizmus az, aminek hírdeti magát.

Azon is érdemes elgondolkodni, hogy hajtották el Tölgyessyt is anno... ha megválasztanák Fodort -- talán ma már nem menne neki a fél baloldal...

Igaz, hogy valószínüleg a Nobilis-Spéder médiacsoport teljesen mögé állna és bármilyen bizarrúl hangzik, a jobboldali média egy része is.

abandi 2008.03.26. 04:04:39

Kénytelen vagyok ismét felhívni a szíves figyelmet a zsidóság szerepére a játákban!
Egy mikro-kitt-egyletté korcsosult organizmusnak, még a rossz sajtó is jó hírverés...
Csak,hát a végén így, vagy úgy
Kilöki magából a gazdaszervezet... ám belepusztul...-hatna...
Mivel kierült a mikrogarázda parazita-vírus léte!
Ne féljetek! Újra éled valami nemes célt hangoztatva...

qbr 2008.03.26. 10:57:00

Szvsz az Szdsz (hehe) szempontjából nagyjából mindegy lett volna, hogy Kóka vagy Fodor. Azt láthatjuk, hogy Kókával a maradék 5% támogatottság is felszívodott, de én úgy látom, hogy Fodor, bár az átlagnál hitelesebb, de nagyon egyarcú és karizma nélküli politikus. Egy nagy párt (pl. Mszp, Fidesz) vezetését akár rá lehet bízni egy ilyen típusú emberre, mert a párt önsúlya elviszi a dolgot.
De egy ilyen kis párt esetén - akár az Szdsz-ről van szó, akár egy újonnan induló pártról - olyan emberre van szükség, aki azért le tud vágni egy rendesebb szónoklatot bármivel kapcsolatban. Ezt Fodorról nem igazán tudom elképzelni, már eleve a hangja nem alkalmas erre.
Az Szdsz-nek pedig egyértelműen vége. Néhány képviselőjük tényleg bekerülhet közös listán a parlamentbe, de az Mszp szavazók nem valószínű, hogy átszavaznak az Szdsz listára taktikázásból.

Új párt lehetne, de kizárólag zöld üzenettel Magyarországon nem lehet eredményt elérni, és a "liberalizmus" mint hívószó is eléggé lejáratódott, a többi ideológia iránt pedig igencsak nagy a tülekedés.

off:
abandi, ugyan én ennek csak örülök, de nem tudom megállni, hogy ne mondjam: a hozzászólásaid súlyos károkat okoznak az antiszemitizmus eszméjének.

abandi 2008.03.27. 15:28:02

qbr!

Igazad van... még a hozzám - intézett megrovásban is!

Ellenben: az antiszemitizmust rációnak, a rasszizmust pedig zsigerből adódónak vélem.
És ez vica-versa működik!
Aki eszmét emleget, az csak olvasott a dologról, mint más egyéb "izmusokról"...

-Tudom, hogy a mai világ a pénzalapú értékrenden, meg a "szinesbőrűek" hatványozott szaporaságáról szól...
-Tudom, hogy az angolszász birodalomépítés több kegyetlenséget követett el, mint amivel a képzelet bír...
-Tudom, hogy az a kis írás a szadesz száthullását feszegeti...

Nem jöhetett volna létre, ha nem keveredik a szabadrablás, a szabadmigráció-emigráció, a szabad jogállamiság erkölcsi normák fölé helyezésével...- ajrópa már szopik...(bár erősödnek a ká-ajrópai bevándrlókkal...!)-
...az ifjonti pályakezdő értelmiségi hévvel...
Én értem...csak nem hittem volna, hogy a "tetszettek volna forradalmat csinálni" kijelentés aktuálissá válik, már megint...
No, ennyit a zsidóságról, magyarságról,...rólam..., meg a szadeszről!

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2008.03.27. 23:53:15

Lehet h én vagyok Fodor-rajongó, de kurva jól szónokolt az SZDSZ küldöttgyűélésén Fodor, majd beszartam, döbbenet volt, hogy utána a semmimondó nyelvi förmedvényeivel, pl. jövőképes

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2008.03.27. 23:53:51

na jó én is tudok förmedni, ha hirtelen

leone007 2008.03.28. 12:02:43

Nagyon jó ez az írás. Nem acsargó, nem kirekesztő, jó az elemzés, jogos a kritika, jók a meglátások, egyszóval nagyon ott van :-)

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása