Egy választás margójára

Király Rák I 2008.11.05. 10:44

Eldőlt: az Egyesült Államok következő elnöke Barack Obama lesz, egy remek szónok, egy kitartó és optimista fiatal szenátor, akinek beiktatása történelmi esemény lesz. Ebből az alkalomból ma zene is jár a poszthoz:

A világ vezető hatalma, az Egyesült Államok komoly döntések meghozatala előtt áll, és nem érzem úgy, hogy a tesztet, amely elé a világ az újdonsült elnököt állítani fogja, ugyanolyan jól kezeli majd a fiatal demokrata jelölt, mint kezelné a tapasztalt öreg róka John McCain, aki 2000 után másodszorra kénytelen – igaz, ez alkalommal csak közvetetten – ifj. George W. Bush miatt lemondani elnöki ambícióiról.

Az amerikai választók most azért szavaztak a demokratákra, mert komoly elvárásaik vannak. Azt várják el, hogy Obama vigye haza az amerikai katonákat Irakból, állítsa meg a subprime válságot, eközben bővítse a szociális rendszerek körét és emellett az adókat is csökkentse. Lehetőleg szabad idejében változtassa borrá a vizet, szaporítson halat és kenyeret, váltsa meg a világot. Valószínűleg beiktatásának hírére nőni fog a befektetői bizalom, emelkedik a new yorki tőzsde, de a karizmatikus, megváltó vezetőről alkotott kép egyáltalán nem biztos, hogy sokáig ki fog tartani.

Válság és felelősség

Az, hogy az USA-ban ilyen mértékben csökken a fogyasztás, hogy gazdasági válság van, nem elsősorban a nyolc évnyi republikánus kormányzat hibája. Még Bill Clinton idejében született meg az a törvény, amely lehetővé tette, mi több, kötelezte Freddie-t és Fannie-t, a két legnagyobb jelzáloghitel-garantáló intézményt, hogy – a gyakran hangoztatott demokrata szociális érzékenység jegyében – adjon jelzáloghitelt kockázatos ügyfeleknek is. A bankok egymás alá licitálva ajánlották immár a kockázatos adósoknak is az újabbnál újabb hiteleket, a fedezeti kockázatot nem, vagy csak alig figyelembe véve. Az a réteg adósodott el, amelyik ezt a pénzt nem tudta visszafizetni. Pont ezért nem teljes az a sokat hangoztatott baloldali érvelés, hogy a piacgazdaság nem működik. A piacgazdaság ugyanis akkor nem működik, ha kormányzati erővel próbáljuk megerőszakolni annak törvényeit, ha a pénzt szétszórjuk/szétszóratjuk a bankokkal meg nem térülő, minimális társadalmi haszonnal járó segélyezésre, vagy segélyszerű hitelre.

A lavina beindult: megnőtt a kereslet, emelkedtek az ingatlanárak, emelkedtek a banki kamatok, a kockázatos ügyfélkör pedig nem tudta fizetni saját törlesztő részletét. Vagy, ha igen, a fogyasztásra nem maradt annyi pénze, amennyit egy Average Joe-nak fogyasztania kell ahhoz, hogy országa stabilan növekedni tudjon. Márpedig, ha az amerikai nem fogyaszt, akkor nem, vagy alig adózik.

Természetesen a Bush kormányzat állampapírokból fedezett háborús költekezése sem tett jót magának a folyamatnak, de az időzített bombát az előző demokrata vezetés tette az amerikai másodlagos jelzálogpiac alá.

Obamának – a Bush kormány egyébként gyorsan és jól végrehajtott tűzoltó gazdasági lépései után – nincs átfogó koncepciója az általános keresletnövekedés elérésére (csak ötletek: például a hazai munkaerőt alkalmazó cégek adókedvezménye), de elképzelhető, hogy az átlagemberek hitel visszafizetését részben átvállalva, enyhítve fog fellépni az új demokrata kormány, ez pedig inflációs szempontból kockázatos döntés lesz.

Iraki kirakós

A másik – a világ számára leginkább – kérdés az elnökválasztás kapcsán a közel-keleti háború, amelyet 911 óta folytatnak az „Egyesült Államok és szövetségesei”. Itt is ironikusan működik a sors, az offenzíva (Bush elnök után) kettes számú arca, Collin Powell nem kis megdöbbenést keltett, amikor bejelentette: Barack Obamára fog szavazni, és erre buzdít minden hazafit. Az interjúból kiderül, hogy Powell döntésének oka az, hogy zavarják a republikánus párt – egyébként tényleg suta – kiszólásai, viccei, amelyek Obama vallására, származására, világnézetére utalnak. Abba ne menjünk bele, hogy Obama múltjában nem az elnökjelölt középső neve szégyellni való, hanem például az Ayers-szel való kapcsolata. De az mindenképpen érdekes, hogy Powell – aki Bushnál valószínűleg sokkal nagyobb rálátással rendelkezett a valós iraki és afganisztáni helyzetre, aki négy évig kereste Bin Ladent Afganisztánban (majd visszavonult), aki honvédelmi miniszterként két országot rohant le, borítva fel azok államrendszerét, nihilt hagyva a diktatúra helyén, demokrácia helyett, ennyire érzékeny lett a race issue-kra, és a muzulmán vallással kapcsolatos megjegyzésekre.

Barack kampányát az azonnali csapatkivonás ígéretével kezdte, és többször is változtatta, határidőket adva, azokat módosítva, kapkodva. McCain véleménye végig koherens maradt: ő kiállt amellett, hogy Irakot és Afganisztánt megszállni hiba volt, a döntés téves információkon alapult, de az azonnali csapatkivonás csak még nagyobb káoszt szül: azt rendezetten, fokozatosan kell megtenni. Jelen állás szerint Obama is hasonló véleményen van, tehát aki azonnali csapatkivonásról szeretne hallani a választások másnapján, nagy valószínűséggel csalódni fog.

1993-ban négy egyiptomi terrorista fel akarta robbantani a World Trade Centert. A terroristákat elkapták, de sokak szerint nem volt elég mélyreható a vizsgálat, amit Bill Clinton adminisztrációja folytatott: a nyomozók nem jutottak el az Egyesült Államokban élő terrorista sejtekig, azokat nem számolták fel, ami közvetett oka a 2001. szeptember 11.-i terrortámadásnak. Clintonnak 5 év múlva sem a belső terroristák voltak fontosak, amikor 1998-ban elrendelte Afganisztán bizonyos területeinek bombázását, a gépek Osama bin Ladenre vadásztak – sikertelenül. Talán nem túlzás azt mondani, hogy ha a demokrata adminisztráció jól végzi a dolgát, nincs 911 és nincs háború sem Irakban és Afganisztánban.

The old fashioned values

Kevésbé érint minket közvetlenül, de kihatással van ránk is, hogy a demokrata kormány alatt milyen irányba fog elmozdulni az USA értékrendje. Legalizálnak-e könnyűdrogokat, engedélyezik-e, és ha igen, milyen esetben az abortuszt, az azonos neműek házasságát. Továbbra is individualista, az egyéni értékeket és eredményeket értékelő társadalom marad-e az amerikai, vagy pedig kollektivista, skandináv-típusú országgá válik? Ezekre a kérdésekre hamar meg fogjuk kapni a választ.

A veszély Obama tapasztalatlanságában rejlik, a siker záloga Obama ereje, határozottsága. Az elnökjelölt remekül kampányolt, remekül dolgozott saját sikerén, épített bázist, vált kvázi népvezérré. Megválasztása után azonban teljesen más szerepben fogja magát találni: válságmenedzseriben, ahol nem a választókkal kell elsősorban kommunikálni, hanem a választókról kell dönteni. A kérdés most az, hogy vajon Barack Obama tényleg egy zseniális vezető, vagy pedig egy második Bill Clinton.

Tanulság nincs, csak előjelek vannak, amelyek nem a legjobbak. Ennek ellenére tegyük azt, amit az USA-ban szokás választások után: adjunk egy esélyt az új kormánynak. Igaza volt Biden alelnökjelöltnek, amikor azt mondta, hogy Obama megválasztása esetén tiszta lappal fog indulni, és a világ tesztelni fogja. Obama számára ez lesz az igazi verseny, az igazi harc, nem pedig az idáig vezető út. Tanulságos elnöki ciklus elé nézünk, és remélem, a demokrata elnök ki fogja használni elvitathatatlan előnyeit, a frissességet, a lendületet és a reményt, ami a demokrata szimpatizánsok szívében él.

Obamának – miután kampányában ügyesen tolta rá a lendületét vesztett republikánus elnökjelöltre a George Bush-mumust – azt kell bizonyítania, hogy ő nem olyan elnök lesz, mint Clinton volt. Remélem, én gondolom rosszul, amikor azt mondom: csalódást fog okozni.

Kép forrása: The People's Cube

Diszklémer: Ez a cikk arról szól, milyen hibákat követhet el Obama. Nyilván azért nincs (sok) szó Bush hibáiról, mert nem gondolom, hogy azokat Obama elkövetné.

Kapcsolódó írások a Konzervatórium.hu-n:

"The King of Social Networking"

A Konzervatórium körkérdése az amerikai elnökválasztásról, 1.rész (Jeszenszky Géza, Navracsics Tibor, Szent-Iványi István válaszol)

A Konzervatórium körkérdése az amerikai elnökválasztásról, 2.rész (Csillag Gábor, Király András, Németh Zsolt válaszol)

A Konzervatórium körkérdése az amerikai elnökválasztásról, 3. rész (Lánczi András, Magyarics Tamás, Fodor Gábor válaszol)


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr15750926

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: alternatíva 2008.11.05. 19:26:15

Barack Obi Won (Kenobi) Az Alternatíva szerkesztősége nem levélben, hanem modernebb formában, itt az interneten keresztül gratulál az első afroamerikai elnöknek, Barack Obamának, hogy megnyerte a választásokat. Reméljük neki a legjobbakat, és nagyon remél…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Konzervatív 2008.11.05. 16:00:44

Ha már kommancsozás megy ide-oda.Akit érdekel Jeán Sevillia:Az értelmiség terrorizmusa c. könyve remekül leírja a francia baloldal felépítését,gondolkodását,Sztálin-imádatát,stb.Konzervatívoknak kötelező olvasmány!:)

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.11.05. 16:02:19

Dehogyis volt jó Trockista, itten ellentmondás van a jelző és a jelzett szó között. De 1940-ben szélsőbalosnak lenni meg 1969-ben szélsőbalosnak lenni között nagyobb különbség van, mint 1969-ben szélsőbalosnak lenni meg 2008-ban szélsőbalosnak lenni. De ezek tényleg mellékinformációk, annyira nem fontosak.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.11.05. 16:07:09

jaj de jó vki megírta ezt a Clinton idejéből ered a gazdasági válság - dolgot...
a hazai sajtóban alig emlegették ezt, minden majom csak ájuldozott Obamától...
így "szegény" amcsik választhattak egy kortárs háborús bűnösöket adó párt és egy gazdasági szarzsákokból álló párt jelöltje közt...

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.11.05. 16:11:06

csináljon bármit, csak egy picit legyen legalább zöld- is. :P

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.11.05. 16:12:16

Murci, engem is megdöbbentett, amikor linket kerestem, mennyire nem volt ez téma sehol a magyar médiában. Egyedül Király András említette érdemlegesen a Fehér Ház blogon, mást nem találtam.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.11.05. 16:14:00

fél-off
egy kérdés: amikor évente "hazalátogat" Kati Marton, kiknek a vendége...?!

www.okm.gov.hu/img/upload/200801/kati_marton_080110_021.jpg

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.11.05. 16:14:46

KRák, énnekem csak egy narancs-cikk rémlik (sisso?).

dolphin · http://adlibitum.hu 2008.11.05. 16:15:13

O, edes mamam, e kies haza ossszes self-made republikanusanak savanyu a szolo. :-DDD

Kiraly Rak, majdnem annyira pontos leirast sikerult grundolnod, mint az altalatok vadult ajanlott Conservapedia Obama oldala (mellesleg mennyire komoly ez a linkajanlo, Ti tenyleg abbol a betuhalmazbol szereztek barmi informaciot?):

www.conservapedia.com/Barack_Obama
"If elected, Obama would become the first person having ties to a known terrorist to gain control over America's atom bombs. [...] If elected, Obama would likely become the first Muslim President, and could use the Koran to be sworn into office."

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2008.11.05. 16:17:20

Szerintem:

Obamában mindenki csalódni fog, ahogy csalódtak volna McCainben, meg kb. minden politikusban, előbb vagy utóbb, akit valaha megválasztottak.

A rá szavazók azért, mert nem fog csodát tenni, és Amerika nem fog lényegileg megváltozni egy új elnöknek köszönhetően.

Az ellenfelei ugyanezért, mert Obama nem fogja valóra váltani a személyével kapcsolatos legkedvesebb rémálmaikat.

A világ többi része azért, mert Obama az Egyesült Államok elnöke lesz, és nem az európai baloldal amerikai nagykövete, példának okáért.

Ennek ellenére szerintem az emberek nem hülyék, és akik Obamára szavaztak, azok többségének volt erre legalább egy jó oka. A tény, hogy Obama nagyjából fekete (vagy kávébarna, de a lényegen ez nem változtat, mert nem fehér), viszont akik rá szavatak, azok többsége fehér, nyilván történelmi jelentőséggel bír, de ennek a jelentősége a megválasztásával megszűnik létezni. Ha rossz elnök lesz, és szidják, akkor nem négerként fogják szidni, hanem rossz elnökként - remélhetőleg nem fogják védelmében sem kijátszani a rasszizmus kártyáját.

Az öreg McCain egyébként nekem is szimpatikus volt, pl. az, ahogy a híveinek fujjolása közepette gratulált Obama győzelméhez. Érdekes lett volna megtapasztalni, milyen egy "McCain presidency". De a lényeg szerintem az, hogy most az amerikaiak választottak elnököt maguknak, és ebbe a választásba mi nem tudunk beleszólni, tök fölösleges ezen akár ujjongani, akár keseregni. Én bármelyiket elcseréltem volna bármelyik magyar politikusra, de szerintem még George W-val is jobban járnánk, mint a mieinkkel....

winston01 2008.11.05. 16:18:15

Kb olyan szintű ez a "minden a demokraták hibája" érvelés, mint nálunk a "minden a fidesz hibája".

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.11.05. 16:19:28

winston01: nem, tökmás az egész. szintben és színben is.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.11.05. 16:21:28

Király Rák · konzervatorium.blog.hu 2008.11.05. 16:02:19

"De ezek tényleg mellékinformációk, annyira nem fontosak."

Teljesen egyetértek.
Amit én mondani szerettem volna:

1. A Hussein név jelentőségével "érvelni" butaság.

2. Obama nem muszlim. Ez van, ha az lenne, nem választották volna meg. Ez nem vita tárgya.

3. Még NEM tudhatjuk, hogy milyen elnök lesz. Az elvárások óriásiak, nem fogja tudni mindet kielégíteni. Ettől még lehet sikeres az Obama adminisztráció. Egy nap után hülyeség "ítélkezni".

4. Százszor kifejtettem, hogy számomra McCain egy igen szimpatikus politikus. Valójában a személye talán szimpatikusabb, mint Obamáé.

5. Nem értem a kárörvendő kommenteket, hogy namajdazoroszokmegmutatjákkiagóré. Meg általában a kamikaze-mentalitást. (Az ujjongást sem. Ha írtam valamit, csak azért volt, mert komoly pontatlanságok/hülyeségek szorultak pontosításra.)

Kb. ennyi, az összes többi csak töltelék volt (Kristol Trockizmusa is. Az ember nézetei változhatnak. Ez természetes. 16 évesen GettaGrip bakancsban jártam... XD).

SirWinston 2008.11.05. 16:26:26

"McCain véleménye végig koherens maradt: ő kiállt amellett, hogy Irakot és Afganisztánt megszállni hiba volt"

Youtubeon fenn vannak pár évvel korábbi nyilatkozatai, érdemes megnézni őket, mielött ilyesmivel égeted magad.

Powell meg azért mondott le, azon rágott be nagyon Bushra, mert - állítása szerint - őt is átverték a titkosszolgálati jelentésekkel.

Cypriánus 2008.11.05. 16:27:00

Ahmadinedzsád hatalma jóval gyengébb, mint Putyiné, az iráni kevert államformában(demokratikus és teokratikus elemek keveréke egy autoriter rendszerben) az elnök nem korlátlan figura , ráadásul Ahma bácsi jelenleg igen népszerűtlen, a Qumi papok tanácsában is sok ellenfele van, hamarosan várhatóan megbukik.
Amúgy nem démonizálnám Iránt, az egész ország jóval kétarcúbb, mint amit kifelé mutat. Kicsit korai erről beszélni, de már kissé előre félek mi lesz az iszlám Köztársaság után? Nemzetiségi vérengzések?Főleg akurdok nyomasztóak e szempontból. Vagy liberális földcsuszamlás, és egy perzsa szodoma?!
Vannak előjelei bőven, a világon Iránban gyártják alegtöbb amatőr pornófilmet, persze illegálisan, mert halál jár érte), és a perzsa (dél-azeri, mazdaráni, kurd stb.stb.) lakosság-szintén titkos- alkoholkészletei pedig vetekszenek az Irán alatti gigantikus földgázmezők fűtőértékével...:)

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.11.05. 16:29:57

zombizan: végre egy racionális komment a szituációról. Respekt!

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.11.05. 16:29:58

Sir Winston: a McCain véleménye koherens maradt és az Obama folyamatosan változtatott kb. arra az időszakra vonatkozik, amióta reálisan lehetett számolni valamelyikük elnökségével. Azt, hogy erről van szó, a mondatban szereplő ,,kampány" szó jelzi. Kiemeljem vastagon?

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2008.11.05. 16:32:36

Ez mind okés, de miért Clinton a mérce, miért nem a kis Bush? Mert őt aligha lesz nehéz felülmúlnia.
Amúgy pedig alábecsülitek azt a tényezőt hogy a szükségszerű szívást egy hiteles pali sokkal könnyebben lenyomja a nép torkán mint egy szánalmas, félművelt, hazug makimajom-báb. (utóbbi nem Mc Cain-ra hanem az előző elnökre vobnatkozik, Mc Cain hozzá képest egy tündér pofa)
Mutatis mutandis ez hazai pályán is igaz! Elindult a washingtoni gyors, hehe, reméljük Budapesten is átrobog. :-)

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.11.05. 16:34:25

Cypriánus: nagyon érdekes lesz, mi fog zajlani a közel-keleten, főleg, ha tényleg beváltják az azonnali csapatkivonás ígéretét Irakból. Ha ezzel egyidőben Iránban is interregnum alakul ki... annak nem lesz egyhamar szép vége.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2008.11.05. 16:35:15

Cypriánus, jó hogy szólsz, pont készültem night klubot nyitni Teheránban. Bár néhányan azt mondták hogy nem biztos hogy jó ötlet, de te visszaadtad a reményt. :-)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.11.05. 16:36:14

Fijjuk, ha meglesz a No2 ember, Obama "Leo McGarry"-je, írjatok ám róla is..

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.11.05. 16:39:58

Karmadealer: Nem mércének írtam Clintont, hanem rossz példának, és azért, mert hasonló nézőpont, hasonló életszemlélet, ugyanaz az a párt, hasonló karakter jellemzi őket.

De persze Bush-t könnyű túlszárnyalni, nem kell például felesleges háborúkat kezdeményezni és máris túl van szárnyalva, ennek ellenére ha a repóknak nagyobb hatalma és több ideje van takarítani az előző demó kormány után, akkor talán az én mesém is máshogy végződött volna.

Cypriánus 2008.11.05. 16:40:39

Kedves Karmaleader,
nightclub Teheránban? Hát, néhány évet azért várnék a helyedben...:)

bryan 2008.11.05. 16:45:36

KR
Nem annyira más. A posztot olvasva nekem is az a hasonlóság ugrott be. Persze nem az Orbán a hibás rész, hanem amikor megpróbálsz valamit a négy éves cikluson túl nézni annak van egy szerecsenmosdatás hangulata. Főleg ha a hangvétel kicsit szerecsenpárti.
Pl.
"Az, hogy az USA-ban ilyen mértékben csökken a fogyasztás, hogy gazdasági válság van, nem elsősorban a nyolc évnyi republikánus kormányzat hibája."
Nyolc évük volt helyrehozni de elkúrták. Ez biza a repi kormányzat hibája. Mégozzá hasonlóan kurták el mint Ferink aki ugyanigy nem mert/nem tudott/nem akart populista intézkedésekhez hozzányúlni.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2008.11.05. 16:47:16

"Remélem, én gondolom rosszul, amikor azt mondom: csalódást fog okozni."

Jó írás, Rák, de hova is esett a húszfilléres? Merre van a "remélem", és hova húz a szíved? Egyébként, ha már Clinton - akinek egyébként messze nem szabadna ennyit a nyakába varrni - akkor ne maradjon el Kennedy neve.

A "kormányzati erővel próbáljuk megerőszakolni a (piacnak) törvényeit" meg nem is gondoltad, komolyan, legalábbis remélem.

dolphin · http://adlibitum.hu 2008.11.05. 16:53:48

Király Rák
"McCain véleménye végig koherens maradt: ő kiállt amellett, hogy Irakot és Afganisztánt megszállni hiba volt."


CNN interju, 2002 szept 29.
transcripts.cnn.com/TRANSCRIPTS/0209/29/le.00.html

MCCAIN: [Saddam] is much weaker militarily, and I believe that the United States military capabilities are such that we can win a victory in a relatively short time. And I, again, I don't think it's, quote, "easy," but I believe that we can win an overwhelming victory in a very short period of time. [...] I mean, so I don't mean to understate the challenges we face, but the Iraqi military is weak, much weaker than it was in 1991. The Iraqi people do not support a person who has supervised a steady decline of their standard of living and kept them in a grip of terror.

And I believe our cause is just. To protect the United States of America and our allies from the eventual use of weapons of mass destruction by Saddam Hussein I think is a worthy cause.

MCCAIN: [...] The president of the United States is going to the Congress of the United States. Hopefully, I believe next week, we'll take up the resolution. There will be spirited debate, of which Senator Kennedy and others will be a part.

And by the way, the debate we had in 1991, giving the former President Bush the authority, was one of the highpoints of my time in the United States Senate, in the view of many an excellent episode in the history of the United States Senate.

We need this debate. We need to have all of these views ventilated. The American people need to be informed. That's why the president's going -- also the president is going to the United Nations. He's talking to the American people literally every day on this issue.

So, this isn't something that I think is coming out of the blue. And I believe you will see, at the end of this coming week or early in the next week, an overwhelming majority support vote, in both houses of Congress, to support the president if we have to go in and orchestrate a regime change militarily, a significantly majority vote.

But all voices should be heard, including the former vice president's, including Senator Kennedy and others.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.11.05. 17:04:02

bryan,

én arra gondoltam, hogy a világválságot mi okozta alapjaiban. Milyen filozófia, milyen államelképzelés. És szerintem a világválságot az a téves meggyőződés okozza, hogy a gazdaság, a növekedés feláldozható a szociális pénzszórás oltárán, és hogy a piac törvényeit, mechanizmusát lehet állami akarattal rossz irányba terelni, és az működni fog.

Magyarországon Medgyessyék nyertek választást hatalmas osztogatás ígéretével, amelynek nagy részét be is váltották. Aztán Gyurcsány ezt tovább folytotta 2006-ig a választások sikeréért. Aztán a választások után az Európai Unió erős nyomására kénytelenek voltak lépni. Ezt azóta is nyögjük, a gazdasági növekedésünk teljesen feláldozva az éves stabilitás oltárán, miközben a hosszú távú stabilitást 70%-os hitelállomány veszélyezteti, és legjobb esetben is CSAK és KIZÁRÓLAG újabb hitelek lehetősége garantálja. És ebben a helyzetben GYF azt nyilatkozza, hogy az ellenzék nem együttműködő mentalitása okozza a nehéz helyzetet. Ez nettó hazugság.

Clintonék ugyanilyen úton indultak el, amikor arra kötelezték a két legnagyobb jelzáloghitel-intézetet, hogy adjanak hitelt azoknak is, akik a hitelt nem tudják visszafizetni. Ezt a lépést emlékeim szerint Bushék megpróbálták megváltoztatni, de nem tudták. Természetesen a nyolc év republikánus kormánya ezt csak tetézte a háborús költségvetéssel, a rengeteg állampapírral, aminek a maradék fedezetét kb. most osztják szét a bankok között, a Bush kormány nem szent, sőt.

De amit ez a cikk állít, hogy Obama a spread the wealth around-dal, a mindenkire kiterjesztett TB-szolgáltatással, ugyanazt a mentalitást képviseli, mint ami Clintonnal beköltözött a Fehér Házba (és azt sem szabad elvitatni, hogy ha Hillaryt választották volna meg, akkor még durvább lenne), és ez veszélyes.

Röviden: lehet most örülni annak, hogy Obama mennyit spórol, ha hazahívja a csapatokat rövid távon, de nem szabad elfelejteni, hogy az egész szart sem ért, ha aztán ugyanúgy szétosztják a pénzt, ahogy Clinton - aki a túlzásba esett a szociális szempontok érvényesítése során - tette.

KopaszMercis 2008.11.05. 17:05:09

Na a fogalmatlan orbanista csicska megszakerti hogy a Gyurcsany miatt lesz szar elnok Obama.

Isten aldja az Amerikai Egyesult Allamokat!

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.11.05. 17:05:36

dolphin NEM 2002-ről van szó, hanem a kampányról, hányszor írjam még le?

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.11.05. 17:07:48

Én nem vagyok Orbánista, csicska sem, te viszont Mercis nem vagy képes szöveget értelmezni, ha nem tűnik fel, hogy az a komment amire utalsz pont arról szól, hogy nincs SEMMI hasonlóság az Orbán-Megyó-Gyurcsány sztori és a Clinton-Bush-Obama sztori között.

sorokinV 2008.11.05. 17:10:42

A Válság és felelősség bekezdésben szerepelt néhány kolosszális félreértés, illetve félremagyarázás:

1, Noha a Clinton kurzusra datálható a "szocialista" lakáspolitika, annak összeomlása a Bush-féle dereguláció következménye
- A ház/lakás értéke felett adtak második/harmadik jelzálog alapú hitelt mindenkinek, hogy azt majd jól megfialtatják mindenféle izgalmas ázsiai befektetői alapban és az ebből jövő pénzzel lazán el lehet édegélni munka nélkül
- A ház/lakás törlesztőrészletei nem a megnőtt kereslet miatt emelkedtek. Amellett, hogy súlyos időzavar, még a kauzalitásról is sikerült elfeledkezni.

2, Van tartalék az amerikai gazdaságban. Elég, ha csak a hihetetlenül drága, de trágya eü-i rendszert megreformálják. (tény: hogy abszolúte és relatíve is a legdrágább és legrosszabb eü az amerikai)

3, Grat, hogy egy fél mondat erejéig szerepelnek az iraki kaland költségei. Persze ennek vonzatos költségei ismeretlenek...

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.11.05. 17:11:59

Pascal: tök mindegy hova esik le az én húsz fillérésem, nekem nincs befolyásom. Én egy éve azt reméltem Rudy Guilliani lesz az elnök, két hónappal ezelőtt azt, hogy McCain lesz az elnök, most pedig azt remélem, hogy nem fogok nagyot csalódni Obamában, hamár egyszer az amerikai nép így döntött.

KopaszMercis 2008.11.05. 17:12:52

En erre a "szellel szembe hugyozok, mert az meno volt alsotagozatban" hozzaallassal gunyolodok.

Ennek a valasztasnak nem az jelentosege, hogy Obama majd mire lesz kepes. Ezt ezzel soha le nem kuzdheto beled nevelt magyar hendikeppel sosem ertheted meg.

Itt pusztan arrol volt szo, hogy van meg olyan nagyhatalom, olyan nep, aki legalabb felig egy picit esznel van, aki korrigalni probalja a hibait es nem radikalizalodni, aki tud peldat mutatni.

Es attol hogy te most itt kijelented, hogy "de bibibee mindenki hulye csak en vagyok helikopter, mert attol hogy obamanak nagy neger fasza van nem lesz kolbaszbol a kerites", nem mindenki lesz hulye, hanem te nem erted, hogy minek orulnek. Es nem is fogod.

Soha.

A piacrol alkotott elkepzeleseid meg egy 14 evesknek valo mikro konyv alapteziseivel lehet szejjel szedni. Inkabb ezen kene porogjel, nem pedig szorgosan kormolni.

sorokinV 2008.11.05. 17:15:02

Ja, arról nem is beszélve, hogy az említett két jelzálogintézmény erre jött létre. Azt nem a piac hozta létre, hanem a csúf, gonosz állambácsi, aki úgy gondolta, hogy nem szükségszerű (közös nevező a marxizmus és a neokonzervativizmus között) az ami' lakosság felének lakókocsiban aludni.

is 2008.11.05. 17:19:06

én is a Carter-hasonlatot támogatom. valamint azt, hogy Obama egész életében a pénz elköltési oldalán állt, sosem a megkeresési oldalán. ezért is lett népszerű, mert ő volt az, aki a szegényeknek elvitte az állami támogatást. ő sose foglalkozott azzal, hogy honnan van az a pénz, illetve hajlandó volt bármennyi adót emelni, hogy aztán szeretett szegényeinek adhasson.

márpedig most gazdaságfejlesztés kell, azaz adót is kell emelni, meg nem is kell annyit adni a szegényeknek. Powellnek üzenem: ezt legalább olyan nehéz lesz Obamanak beadni, mint Busht lebeszélni Irakról.

ehhez képest McCain se jó választás, őt is órákig lehet kritizálni, az egyetlen, ami mellette szól, hogy ő a 26 éve alatt látott már karón varjút. csak kisebbik rossz alapon választottam volna őt. a jó választások az előválasztásokon elhulltak, mert tavasszal még nem a gazdaság ment. Clinton kisujjból pöckölte volna le a gazdaságban Obamat, Romney, de még Guiliani is meg McCaint.

ja, meg még nézzük Sarközyt, aki 9 hónap alatt égette el a teljes népszerűségét. furcsák ma ezek a választások, meg aztán a választók viselkedése.

sorokinV 2008.11.05. 17:20:05

Ja2:

A "nagy amerikai öngondoskodás" elmélet is megérne néhány szót. A tocqueville-féle közösségek amerikája közelebb áll a Szabó Ervin által leírt anarchoszindikalizmushoz, mint a sok szánalmas neolibkonz gazdaságelmélethez. Persze nem ugyanaz, csak provokatív szerettem volna lenni. :D

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.11.05. 17:22:34

sorokinV

Ez a cikk arról szól, milyen hibákat követhet el Obama, melyek azok a szerintem téves elképzelésből, demokrata meggyőződésből erednek, amelyekkel Clinton is hozzájárult a válságokhoz, és amelyekkel Obama is kampányolt. Nyilván azért nincs szó Bush hibáiról, mert nem gondolom, hogy azokat Obama elkövetné.

Nem mentegetem Busht, de azzal nem tudok mit kezdeni, hogy jómagad is és mások is azt hiányolják, miért nem sorolom fel Bush bűneit, hosszasan.

Egyszerűen nem arról írtam, amit hiányoltok, arról is tudnék, de egyrészt nagyon sokan megtették, másrészt itt, ebben a kontextusban irreleváns.

Ja és még valami: a hihetetlenül drága eü nem lesz attól olcsóbb, hogy kiterjesztik azokra, akik nem fizetnek járulékot. Márpedig egyelőre ez az egyetlen ismert eleme az eü. reformnak.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2008.11.05. 17:28:57

Felejtsétek már el, hogy országok között értelmes a jobb-bal megosztás!

sorokinV 2008.11.05. 17:32:28

Király Rák!

Rendben! Elfogadom, hogy a poszt nem Bushról és hibáiról szól, de emellett jogosnak tartom a felvetésemet, hogy a jelzálogpiac összeomlásának legalább annyira okozója volt a republikánus kormányzat, mint a "demokrata" ideológia. (Vö: magyar változata a jegybanki alapkamat függvényében)

Az eü megreformálása valóban nem itt kezdődik, de talán első lépésnek jó (cséndzs). Aláírom, bonyolultabb egy picit a történet, de nem is erről akartam értekezni, csak jelezni akartam, hogy van tartalék az amerikai gazdaságban.

A szociális rendszer megerősítése sem okozza feltétlenül a gazdaság visszafogását. Tény, hogy egy bizonyos szintig (ezt sajnos mi nem tudjuk - más világ) a szociális rendszernek gazdaságélénkítő hatása is van. Persze ilyenkor rengeteg olyan funkcióját kel figyelembe venni, amiről a neokonzi elméletek nem vesznek tudomást. Mert hogy ezek a humánerőforrás állapotát adottságnak tekintik, illet/és/vagy a piac egy szegmensének

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.11.05. 17:34:03

KopaszMercis: amikor 14 éves voltam, még nem volt korosztályos mikrokönyv, nem tehetek róla. A többi személyeskedésre akkor reagálnék, ha majd én leszek az USA elnöke, egyelőre arra kérlek, ezeket próbáld mellőzni. No most maradt egy bekezdés a kommentedben, ahol a témához szólsz hozzá, de abban sem említesz semmi konkrétumot.

timartom 2008.11.05. 17:41:30

Nem értelek benneteket. Egy olyan 'értékrendet' akartok ráhúzni a dem. és rep. pártokra amiben mi itt európában (na jó hazánkban) szocializálódtunk. Pedig ezek a fogalmak köszönő viszonyba sincsennek az amerikai politikai valósággal. Ha megnézzük még a republikánus Bush is nagyobb liberális, mint a mi szades-es/mszp-s csapatunk és fordítva, a dem. is koherensebben konzervatívak mint a fidesz-kdnp (hahahaha) vonal.

A jobboldali és baloldali párhuzamokat vonni a dem. és rep pártok közé hát több mint érdekes.

Hogy ki és hogyan hibázott majd a történelem időtávből kiderülhet. Most ahogy nézem inkább az döntő ki honnan látja és szeretné láttatni Barack és a dem. helyzetét.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.11.05. 17:41:56

sorokinV: Ezzel teljesen egyetértek, és tovább is megyek: nagy butaság csak ,,neokon" költség-haszon szemlélettel nézni olyan bonyolult rendszereket, mint az egészségügy (ez egyébként visszatérő vitánk a szerkesztőségi levelezőlistán).

Az USA tartalékkészlete szempontjából engem egy dolog aggaszt: a rengeteg külföldi kézben lévő állampapír, de természetesen igaz az, hogy ez a republikánus kormányzat hibája egy az egyben.

Itt a lényeg, amit ezzel a blogposzttal mondani szeretnék, az az, hogy Obamának ugyanúgy felül kell emelkedni most, győzelme után a Clinton-éra hibáin, ahogy McCain szembesült a republikánus hibákkal és képes volt azokat bírálni a kampány során.

sorokinV 2008.11.05. 17:42:15

Az The old fashioned values bekezdéshez:

Ezek felesleges félelmek. Obama mérsékelten baloldali. Egyrészt pontosan tisztában van azzal, hogy mely értékek tették naggyá Amerikát és az Istenért nem nyúlna hozzájuk, valamint a szövetségi szabályozást sem erőlteti számos olyan kérdésben, melyek a demokraták szent ügyének számítanak. (melegházasság, etc.)
Szal' fura ezt kimondani, de Obama pont azt a pragmatista vonalat hozza, amit a zember a konziktól várna...

dolphin · http://adlibitum.hu 2008.11.05. 17:42:29

Kiraly Rak,

Obama mar 2002-ben is azt mondta, hogy hulyeseg megszallni Irakot, most akkor melyikuk a konzekvensebb...

gastro, missing in action 2008.11.05. 17:44:29

2 évet adok neki! Aztán ki fogják nyirni valószinűleg....:-(

Berci_JCHC (törölt) 2008.11.05. 17:45:44

Mindenesetre remélem, hogy Barack elnökségével gyümölcsöző távlatok nyílnak az amerikai-magyar viszonyban. És abban is biztos vagyok, hogy most nyugaton náluk van a legvidámabb barakk.
Azért a magyar külügy helyében én küldenék egy üveg Barackpálinkát. :D

Szörnyű szóviccek helyett:
Én bízom ebben az emberben. Nincs olyan gyanús feje, mint Bushnak, vagy McCainnek. Bidennel együtt meg szerintem erősebb páros, mint a McCain-Palin tandem.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.11.05. 17:45:45

timartom: Isten mentsen attól, hogy az amerikai pártok olyanok legyenek, mint a magyarok. Én azt tapasztaltam, hogy konzervatív jobboldal/szociális baloldal az USA-ban él igazán, itt nálunk egy furcsa mashup van, a párhuzamok a két ország között nem igazán állnak.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.11.05. 17:53:41

dolphin: Ha a kampányidőszakot nézzük, McCain. Ő felvállalta a népszerűtlenebb, de felelősségteljesebb véleményt, amikor azt mondta, akkor kell kivonni a csapatokat, ha amerika rendezett állapotot tud hagyni az országokban, ennek ideje egyelőre nem ismert. Obama először azonnali csapatkivonást mondott, aztán ez megváltozott. McCain képes volt beismerni a hibáját, hogy Irakot megszállni tévedés volt, igaz, nem tudni, ki volt egyáltalán birtokában a megfelelő információknak. Obama nem hozott hibás döntést a szavazásnál, de az, hogy ő is a rendezés utáni csapatkivonás felé tendál, jó jel, azt jelzi, hogy O. is képes változtatni, ha rájön, hogy rosszul gondolkozott.
Ami ebben a sztoriban rossz jel, az Obama határozatlansága, ami ebben a kérdésben megjelent a kampány során.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.11.05. 17:56:57

Berci_JCHC: remélem én is, bár a magyar-amerikai viszonyra szerintem az elmúlt években sem lehetett panasz, főleg April Foley-nak köszönhetően.

A szóviccektől elhatárolódom. :)

sorokinV 2008.11.05. 17:58:11

Az iraki rész az egyetlen, ahol maximálisan osztom az aggodalmadat! Ezt valóban nem tehetik meg, hogy csapot-papot otthagynak és hazamennek. Mert legjobb esetben is leöldösik egymást a muzulmán szekták (vicc), de legrosszabb esetben a félsziget 2. legnagyobb kőolajtartaléka felett fognak rendelkezni terrorkodók.
Nagyon remélem, hogy ebben a kérdésben a józan ész felülírja a cséndzs-t.

dolphin · http://adlibitum.hu 2008.11.05. 17:58:38

Kiraly Rak,

tehat ha McCain hibazott, de korrigalt, az kiralysag, ha ugyanezt Obama csinalta, az "hatarozatlansag". Ertem.

sorokinV 2008.11.05. 18:02:49

dolphin 2008.11.05. 17:58:38

A határozott - határozatlan kidomborítása a McCain csapat szövege volt. Nem kell vele foglalkozni.
Persze mi is láttuk a Fox News-on, mikor McCain határozott mozdulattal feltépte egy közép-nyugati krimó ajtaját és rendelt egy hambit és bézbólsapkával a fején megette, majd elmagyarázta a helyieknek, hogy van az a buzis határozatlan kenyai gyerek, aki salátát eszik.

Ja és eközben McCain a jobb (!) szemével tikkelve azt morzézta, hogy szavazz rám!

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.11.05. 18:04:02

dolphin: Ha valaki téves hírszerzési információk alapján téves döntést hoz, amikor ez kiderül (mármint, hogy tévesek az infók), képes ezt megbánni, átértékelni, és nem átesni a ló túloldalára, az királyság.

Ha valaki a tények teljes ismeretében nem igazán tudja eldönteni, hogy pontosan mit gondoljon a világ egyik legfontosabb kérdéséről, egy éven belül sokszor változtatja a véleményét, miközben a rendelkezésre álló információk nem változnak, az határozatlanság. Ha mellesleg ez az ember januártól a világ vezető hatalmának elnöke lesz, akkor az rossz előjel.

Karcolt lendület 2008.11.05. 18:12:43

A lakáshitelezési téma kapcsán nemrég Shenpen írt egy cikket:

konzervatorium.blog.hu/2008/10/14/valsag_es_kiut_az_uj_kompromisszum

Ebben szerepel a következő részlet a demokraták (nem kell Clintonig visszavezetni) és a Bush-kormányzat felelősségéről:

---
Ezen a ponton idézzük Barney Frank demokratapárti képviselőt 2003-ból:

"Nem akarom a biztonságra és a szilárdságra helyezni a hangsúlyt, inkább egy kicsit az államilag támogatott otthonhozjutás irányába szeretném gurítani a kockát..." Nos, az a kocka jól elgurult.

2003-ban gyakorlatilag az történt, hogy a Bush-kormányzatnak gyanús lett, ez azért mégsem lesz így jó, és igyekeztek ráncba szedni ezt a két fél-állami, fél-privát szörnyeteget. (Ez önmagában még nem lett volna piaci beavatkozás: a közpénz értelmesebb elköltéséről lett volna szó.) Erre mi történt? Természetesen a kongresszusi demokraták, Barney Frank barátunk vezetésével rögtön megtámadták az ötletet:

"Ez a két entitás nem áll semmiféle pénzügyi krízis előtt. Minél jobban eltúlozzuk ezeket a problémákat, minél több nyomást gyakorlunk rájuk, annál kevesebb, mindenkinek elérhető áru otthont fogunk látni."

Jó kérdés, hogy a republikánus kongresszus és Bush elnök miért nem tartottak ki elképzelésük mellett. Véleményem szerint azért, mert a kül-, katona- és biztonságpolitikára fókuszáltak (terrorizmus), és ennek érdekében hajlandóak voltak gazdaságpolitikai alkukra. (Másrészt, és ez csak a magánvéleményem, a mai republikánusoknak összesen sincs annyi eszük, mint amennyi Reagan vagy Goldwater kisujjában volt....)

sorokinV 2008.11.05. 18:29:34

Átolvastam a linkelt cikket. Ez már közelített a valósághoz, de egy dolog ebben sem stimmelt. Méghozzá, hogy nem (azaz bizonyos de még kezelhető mértékben igen) a kereslet növelte az árakat, hanem a jelzálog alapú hitelkihelyezéssel foglalkozó pénzügyi szervezetek fújdogálták a lufit (nem valós értéken, hanem direkt túlbecsülve), hogy minél több pénzt tudjanak kihelyezni az ügyfélhez, majd azt visszatenni egy általuk menedzselt spekulációs alapba (ez sokszor a cikkben is említett konstrukció volt - saját farkába harapott képzavar)! Tehát közvetve annyiban felelős a Clinton-féle program, hogy lehetőséget teremtett egy egészen más célú spekulációhoz.
Ergo, egy normális pénzügyi felügyeletnek alapból tiltani kellett volna ezt a tevékenységet, kezdve azzal, hogy kötelezővé teszi az független értékbecslést, megtiltja a sokadik jelzálogot egyazon ingatlanra, satöbbi. De ez nem illet bele a piacisten ideológiába.

Radio Free Aberrania · http://radiofa.blog.hu/ 2008.11.05. 18:47:46

ennél a cikknél kicsit lehetnétek igényesebbek is. azért _mindent_ Clintonra kenni, és 25%-os szürkével mellékesen odavetni, hogy bár irak is megterhelő, és EZÉRT meg a sok ígéret miatt rossz elnök lesz BHO, erősen ciki.

az elnöknek nyílván lesz egy rakás tanácsadója, aki majd elmondja neki, hogy look hussayn boy, tök jó az adott ötlet, csak épp keresztbe teszünk vele mondjuk az olajlobbinak, minek folyományaként a következő rep jelölt nem 350 milliót, hanem 3,5 milliárdot fog költeni a kampányban, te meg mehetsz királynak kenyába.

erre a derék barack (színesbőrű, ugye) elgondolkodik, és lemegy pianoba.

persze, lehet, tévedek, és BHO már januárban atomot küld tel-avivra.

krsolnce 2008.11.05. 18:50:20

Egy kis pontosítás: Colin Powell soha nem volt hadügyminiszter. Az 1. Öböl-háború idején vezérkari főnök volt, Afganisztán és Irak megtámadásakor külügyminiszter.

café 2008.11.05. 18:51:49

Ezzel a skandináv típusú állammal meg Chavezzel jönni Obama kapcsán azért tényleg komolytalan. Már már bigott. Obama az öngondoskodásról beszélt mint alapértékről a győzelmi beszédében, és arról, hogy a kormány nem fog tudni mindent megoldani.

Most ha nő két százalékkal valami adókulcs, vagy ennyivel az újraelosztás valamilyen eszközzel annak mi köze van a skandináv modellhez? Csökkenni fog a magántulajdon szerepe, az állam vállalatokat fog irányítani vagy mi? És főleg hogy jön ide Chavez? Ez vicc.

Obama teljes mértékben a kapitalizmus híve, úgy ahogy Európában legfeljebb a liberális vagy konzervatív-liberális pártok. Ha Obama kapcsán fölvethető Chavez, akkor az antikapitalista, befektető-, tőke- és privatizáció-ellenes, az állam tulajdonosi szerepét erősíteni és a piacot korlátozni akaró Fidesz mi a fészkes ultrabaloldali szélsőség?

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.11.05. 18:55:26

Abban egyetértek Veled, hogy a Clinton-féle lépés csak a lehetőséget teremtette meg a spekulációhoz, és az árra nem gyakorolt közvetlen hatást, ezt nem is állítottam.

Azonban az emögött meghúzódó téves ideológia probléma marad.

USC 2008.11.05. 18:56:35

HAHa Mondtad volna inkább videóra

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.11.05. 18:59:27

Chavezről én nem írtam, kapitalizmus meg sokféle van, a skandináv országokban is az van. És a gazdagok komolyabb megadóztatása, a szegények támogatása, mint főirányzat közelebb van a skandináv-típusú modellhez akkor is, ha ez ,,komolytalan"

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.11.05. 19:07:15

,,Obama teljes mértékben a kapitalizmus híve"

Na igen, és a szegények felkarolásának, a ,,gazdagok" megadóztatásának, a kiszervezések megállításának, az egészségügy kiterjesztésének is a híve. Jó ez a többistenhit.
Akkor járunk jól, ha a szociális ígéreteket írják felül a gazdaságmentők.

café 2008.11.05. 19:08:23

Igen Bécs is közelebb van Amerikához, mint Budapest, de azért még sem így határoznánk meg őket, mert egymáshoz azért sokkal közelebb vannak.

Kb ilyenek az arányok McCain és Obama, valamint a skandináv típusú államok között.

sorokinV 2008.11.05. 19:09:18

A tényekben ezek szerint egyetértünk (hálás dolog értelmes emberekkel vitatkozni-nyali :)), csak annyi a különbség, hogy ilyen-olyan megfontolások miatt én a mögötte meghúzódó elképzelést sem tartom tévesnek. Habár ideológiákkal nem foglalkozom, illetve foglalkozom, csak kevéssé vagyok fertőzött, funkcionalista szempontból abszolúte támogathatónak tartok minden olyan javaslatot, ami kezeli a természeténél fogva a szélsőséges koncentrálódás (lásd még: monopóliumok) felé haladó javak kérdését. Avagy megakadályozza, hogy mindez kontraproduktív módon nekiálljon elpusztítani azt a rendszert, aminek ez is a hozadéka (ez az egyik negatívuma a piacgazdaságnak, amit nem tud önmaga megoldani - bárhogy is szeretnénk). Azaz inkább támogatott jelzálog, mint rendőrállam és/vagy általános szociális segélyezés. (Tudom, mindenkinek joga van éhen halni, de ezt most hagyjuk)

café 2008.11.05. 19:14:50

Az egészségügy kiterjesztésének úgy híve, hogy legyen valamiféle társadalombiztosítás, tehát mindenki legyen biztosított. De az egészségbiztosítást magántulajdonban lévő, egymással versenyző, választható biztosítók nyújtanák.

Mivel az árveseny is megmaradhatna a biztosítók között ez még ebben a "balos" formában is kapitalistább, mint az SZDSZ több biztosítós reform tervezete, mert ott a biztosítók nem állapíthattak volna meg külön árakat és nem végezhettek volna kockázatelemzést. Tudjuk, ami kicsit volt sok a szociknak és teljesen elfogadhatatlan a Fidesznek.

A skandináv országokban természetesen nincs biztosítói verseny. Ez a skandinávozás teljesen nevetséges.

Cypriánus 2008.11.05. 19:19:16

mondjuk Obamával egyetértek az egészségbiztosítás átszervezésében.
A jelenlegi amerikai rendszer -számos más hátrány a mellett-extrém pazarló.Akárhogy hímezünk hámozunk, (egy főre)kétszer annyi pénzből hoz ki sokkal rosszabb teljesítményt mint a kanadai, mésfélből (egy főre) 35 hellyell rosszabbat, mint a francia...a cost/benefit arány valahogy nem lenyűgöző.

kamasuka 2008.11.05. 19:21:59

Az a baj a demokratákkal, hogy tökölésznek. Obamáék kijelentették, hogy Amerikára akarnak koncentrálni, ergo várhatunk hasonló bénázással kezelt "dolgokat", mint a Délszláv háború, csak most mondjuk esetleg Ukrajnában vagy a balti-államokban.

Ez a krapek pont akkor lesz elnök, amikor pont erős kezü, külpolitikához értő figura kéne az USA élére. Ők nem, de Európa szopni fog keményen. És ne gyertek Bidennel, hogy majd ő, mert abban a külügyi bizottságban volt anno Lantos is, ő meg egy ..., de halottakról jót vagy semmit.

sorokinV 2008.11.05. 19:26:44

Cypriánus 2008.11.05. 19:19:16

Ezt a kört már lefutottuk. Egyelőre nem várható semmi radikális átszervezés, csak alapvető eü bizti mindenkinek. Ettől még ugyanolyan drága és pazarló marad, csak kevesebben halnak bele egy aftába.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.11.05. 19:35:53

sorokinV: a viszontnyali kijár Önnek is, üdítő a ,,McCain az új Bush és náci" vs. ,,Nehogymá egy néger legyen az usa elnöke" kliséken túlmutató beszélgetéseket folytatni. :)

Kicsit ami engem zavar az nem is annyira a segélyezés, mert a pénzszórás az mondjuk kockázatos. Ami nehezen védhető, az az állami utasítás, hogy a bankok ne törődjenek azzal a kockázattal, hogy az adós vissza tudja-e fizetni a hitelt, adja ki, majd lesz valami. Lett is valami, hogy aztán ez megy-e mellényzsebből, vagy nem, az majd elválik. De az állam akkor is legyen őr, ne túlságosan, de szabjon gátat a lakossági szektorban a hazárdjátéknak. Kössön ki betét-hitel arányt, tartalékképzést, rendes hitelbírálatot. Ha támogatni akar, támogassa a hitelfelvevőt, adjon kedvezményes kamatot, de ne kötelezze a bankot a kockázatvállalás ésszerűtlen mértékre növelésére.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.11.05. 19:36:33

Most hívott Obama, azt üzeni, hogy csókoltatja az Alternatíva szerkesztőségét.

Avvakum protopópa 2008.11.05. 19:52:09

Mindenesetre van abban valami pikáns íz, hogy pontosan ötven évvel azután, hogy az első színes bőrű diákot ejtőernyősök és kommandósok sorfala között lehetett csak az addig kizárólag fehérek által látogatott Little Rock-i állami középiskolába az első tanítási napon bejuttani. Most meg... Ki mondja, hogy a világ nem változóképes?

Gubacs 2008.11.05. 19:56:18

sorokinV 2008.11.05. 18:29:34
Amit leirtal all a legkozelebb a valosaghoz.Ezert is lehet keveset olvasni a "Clinton-fele programrol"mert csak nehanyan hiszik,hogy kozvetlen osszefugges van kozte es a penzugyi valsag kozott.

daito 2008.11.05. 20:03:12

Azé' ne legyetek hülyék.

Röhögőgörcsöt kapok attól, amikor egy amerikai demokrata politikust baloldalinak hívnak Magyarországon. Persze, az ottani politikai légkörben, meg jó pár szakértő, választó, újságíró is azt mondta, hogy Obama (részben) baloldali, de azért ebben jó sok hülyeség is van, leginkább azok hülyesége, akik életükben nem éltek még igazán baloldali rendszerben; és azoké, akik nem éltek Amerikában. :)

Állítólag Putyin is egy demokrata. A speciális orosz értelemben.

Azon is mosolygok, amikor jobboldali, baloldali gazdaságpolitikáról beszélnek emberek. Egy nagyjából piaci alapú gazdaságban, társadalomban egyik sem él meg "önállóan" sokáig, mármint amiről mi beszélünk. Egyszerűen Amerikában számos általatok is felsorolt (néha baloldalinak titulált elem) nincs, elkorcsosult, ki sem fejlődött. De ez nem jelenti az, hogy (valamilyen szinten) ne lenne rá szükség.
Az amerikai gazdaságpolitika egyik szokásos reakciója az adott gazdasági válságok idején, hogy bizonyos területen erősíti a szociális elemeket, és/vagy az állam szerepét egyes helyeken. Ezek ellenére még sosem lett igazán baloldali államok szövetsége az USA. Többek között azért, mert mi itt Európában (és Ti is) mindig egységes Amerikáról beszélünk/beszéltek; olyan pedig nemcsak népcsoportok szerint nincs; igazán gazdasági, kormányzati egység sem létezik mindig. Mondjuk inkább ki azt, hogy "néha meg tudnak egyezni".

Másik zenéje a történetnek meg az, hogy egy elnök ám kevés az érdemi változásokhoz. Kell hozzá a Kongresszus, a szenátus, az állami kormányzók és az állami gépezet (pl. Legfelsőbb Bíróság) "beleegyezése" is.

S igen, van az egészben jó adag populizmus is. Mert Bushék az elmúlt 8 évben nem kevés amerikai és nemzetközi dolgon trappoltak keresztül az elefánt lábaikkal, másrészt nem gyengén tették deficitessé az amerikai központi költségvetést; vagy legalábbis nem gyengén vált azzá vezetésük alatt.

Igazából azt gondolom, hogy egy McCain-nél 2x jobb emberrel (márpedig ilyen szerintem a Republikánus Pártban most nem volt) sem nyertek volna. Azért ritka az amerikai történelemben, amikor 2 háborúval és egy gazdasági válsággal kell egyszerre hadakozniuk; s azt az amerikaiak jó része is fogja, hogy ezekben Amerika nem picit sáros.
Amerikának ilyenkor az erejét kell mutatnia, amire nincs alkalmasabb egy fiatal férfinél, aki ráadásul győzelmével megtöri az ezeréves átkot, egyik legfiatalabb elnök, néger, nem volt katona, nincs mögötte 17 generációs angolírprotestánskatolikus család.

Még nem vettétek észre, hogy odaát szeretik a sikersztorikat?

kulalak 2008.11.05. 22:50:10

A cikkel majdnem teljesen egyetertek. Vegre valaki leirta, hogy a Clinton adminisztracio hanyagsaga es patopalsaga vezetett 911-hez, hogy a demokratak marhasaga adta az alapot a subprime hitelekhez, szegeny Greenspan most meg kerdezz-feleleket jatszhat olyanrol amit nem o talalt ki.
Igaza van Daito-nak is, keretik nagyokat nevetni ha az amerikai demokrata partot a magyar maszop-pal egyoldalra teszik. Ez nalam mar reg rohogogorcsot okozott. Amint az is, hogy Bush a legnepszerutlenebb amerikai elnok meg McCain nem tudta tavoltartani magat tole. Konyorgom a szavazatok abszolut szama McCain-re ellentmond ennek. Az amerikai media nem szereti Bush-t de a totalis mediahadjarat ellenere a nep ujravalasztotta 2004-ben. Nem kell mindent az internetrol megtudni, valoban ott kene elni egy kicsit, hogy megertsuk mi miert tortent. Mint nalunk a hazug PM folyamatos amokfutasa, Amerikaban meg ezt nem ertik egyszeruen, hogy van ez meg hatalmon. Na, eltertem.

Berci_JCHC (törölt) 2008.11.05. 23:16:46

Érdekes, amit több Blog Planeten is olvasok. Obamával kapcsolatban a repi agytröszt, Alex Castellanos nem másból idézett, mint a nyílt forrás közösség "Bibliájaként" számon tartott A katedrális és a bazár-ból.

Érdekes, érdekes.

/Aktív Linux felhasználó vagyok, a könyv meg társadalmi témákat is feszeget./

Berci_JCHC (törölt) 2008.11.05. 23:24:29

Korábban amúgy pont Ron Paul volt az, akit előszeretettel emlegetett a FLOSS közeg.
Ez is érdekes.

Berci_JCHC (törölt) 2008.11.05. 23:40:28

Persze tudom, hogy a kettő nagyon nem ugyanaz, de maga a jelenség mindenképpen érdekes, na. :)

br · http://www.szalaiannamaria.net 2008.11.06. 07:59:27

Figyeljetek daito-ra.

Pontosan ez a problémám a Reakción és a Konzervatóriumon terjedő állásponttal amit leírt.

___________________________ (törölt) 2008.11.06. 10:06:43

Daito,

ha konkrét politikai lépéseket nézel, akkor valszeg nem két oldal van, hanem legalább öt, és országonként változó és stb. Ez oké.

Viszont, ha a mögötte levő hozzállást nézed, nagyon is összemérhetőek az amerikai demokraták a maszoposokkal. Ez az egész haladás-dolog, hogy a történelem masíroz egy felvilágosultabb jövő felé, például, vagy, hogy valami konkrétabbat mondjak, az ösztönzőerők figyelmen kívül hagyása, tehát csak arról beszélni, hogy kinek mi okoz élvezetet v. fájdalmat éppen most és ezzel foglalkozni, és nem azzal, hogy egy politikai lépésnek mi a hosszú távú következménye, mert milyen ösztönzéseket vagy ellenösztönzéseket nyújt stb.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.11.06. 11:31:58

daito, br:

szerintem nem hasonlít a két amerikai oldal a magyar két oldalra, ez rendben van, sémát nem is lehet felhúzni rájuk, de én sehol nem írtam azt, hogy ez így lenne. Sőt, ezt is már leírtam a kommentekben. Sehol nem olvashatjátok tőlem ennek ellenkezőjét, és Reakciós, vagy Konzervatóriumos cikkre sem emlékszem, ahol ilyen együgyű párhuzamállítást olvastam. Tehát, akkor mi a gond az ,,állásponttal"? Pontosabban, milyen ,,állásponttal" van gond?

Lehet a frazeológián lovagolni, de nem érdemes, mert így elsikkad a lényeg. (A ki élt már amerikában aduász-rendszerben, ami minden amerika témájú cikknél megjelenik, hadd ne kezdjek el tromfolgatni.)

sorokinV 2008.11.06. 12:16:42

Király Rák!

Néhányan arra próbálnak utalni - megfigyelhető, hogy a pártok szekértáborainak a értékelésre/gondolkodásra képtelen része automatikusan besorol egyik vagy másik jelölt mögé, pusztán annak címkézése folyományaként. Az minden írni-olvasni képes embernek evidencia (kellene hogy legyen), hogy a magyar politikai rendszer nem egybevágó nemhogy az angolszásszal, de még a nyugat-európaival sem. Ezen felesleges lovagolni. Aki bármilyen magyar politikai jelenséget ezekkel a példákkal összehasonlítva próbál meg elemezni, az nagyobb tévúton jár, mint Krausz Tamás egy átlagos hétköznap.

Más:
Matolcsy új könyve mikor kerül kivesézésre általatok? Egy külön fejezet foglalkozik azon elméletek cáfolatával, amelyek sokszor itt is megkérdőjelezhetetlen axiómának számítanak.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.11.06. 12:40:41

Igen, ez butaság.

A Matolcsy könyvvel kapcsolatos kérdésedet továbbítom a konzi ideológus-vonalának. :)

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.11.06. 12:42:40

"A Matolcsy könyvvel kapcsolatos kérdésedet továbbítom a konzi ideológus-vonalának."

:D

sorokinV 2008.11.06. 13:52:44

Ez lehetne az "Önök kérték" rovat :)

daito 2008.11.06. 15:22:23

Nem feltétlenül Király Rák-nak címeztem az összehasonlítgatás dolgát. (Bocsásd meg, nem feltétlenül jegyeztem meg, hogy ki mennyire állította Obamáról hogy egy komcsi. :) Látható volt ez a tévében is, amikor egy amerikai néni állította Obamáról, hogy szocialista. Azt hiszem a múlt héten volt.)

Értem én, hogy nincs igazán egyszerűbb kifejezés az obamai politikában (azt hiszem, ilyet már írhatok) megjelenő szociális, gazdasági gondolatokra. Mert azok még csak gondolatok.

Amire nem reagáltam, az a gazdasági válság kérdése, és az okok említése. A vitára-megállapításokra, hogy most tulajdonképpen Clinton vagy Bush döntései, politikája bűnösebbek-e vagy sem.
Az ismert adat, hogy a Clinton adminisztráció idején, az utolsó 3 évben az amerikai központi költségvetés szufficites volt, vagyis több volt a bevétele, mint a kiadása; úgy számolták, hogy ha az a gazdasági növekedés és központi költségvetési politika ilyen tendenciát mutat, akkor az USA 2012-re kifizeti a kölcsöneit (!!!).
Namost ez nagyon nem vált valóra, szólnak arról is a fanfárok, hogy az USA az elmúlt 50-70 év legnagyobb gazdasági, pénzügyi válságát éli, ami azzal jár, hogy a költségvetés enyhén szólva is deficites. (Mondjuk ez egy dolog, nem túl sok állam van most, amelyik ne lenne most nehéz helyzetben.)

A reakciókat, gondolatokat itt megbontom kicsit kétfelé, pont emiatt.
Amerika esete egyszerű; lehet mindenféle gazdasági ötletet szidni, támogatni, lakásépítés, kölcsönök kérdése; azt kell tisztán látni, hogy a Bush éra alatt a Pentagon költségvetése folyamatosan emelkedik. 2 éve még 440 mrd dollár volt, jövőre meg 520 mrd dollár lesz, s ezekben csak a két háború, az iraki és az afganisztáni hadműveleti költségek nincsenek benne; jövőre erre elvileg 200 mrd dollárt szánnak erre, valahonnan, valahogy, valakitől; de az tény, hogy az elmúlt években ezekre súlyos százmilliárdok mentek el, s egy ideig így is lesz. Akárhogy is nézzük, Bushék a központi költségvetés több mint 20 %-át elháborúzzák, elkatonáskodják. (Tessék azt is észrevenni, hogy ezek egy része azért nem megy a levesbe, mert ebből a milliárdokból épülnek támaszpontok, tengeralattjárók, anyahajók, rakéták; csak anyahajótól nem lehet jól lakni.)

Tegyük hozzá azt is, hogy már a Clinton adminisztráció idején is, de Bushék alatt is, a növekvő GDP, emelkedő bevételek mögött részben a növekvő hitelezési rendszerből eredő többletbevételek álltak, évi több száz mrd dollár értékben. (Ergo, amit az adófizetők pénzéből most betolnak a rendszerbe, azt a rendszer már korábban kiadta ám magából, sőt, a többszörösét is. S ez nincs másképp sok-sok távol-keleti, európai országgal sem; csak most illik és menő szidni a bankokat, a hitelezőket, a hitelfelvevőket, meg mindent. Az, hogy emiatt sok országban jobban futott a szekér 1-2 éve, az lényegtelen... :) Najó.)

Ezek mellett ne felejtsük azt sem, hogy az USA rendvédelmi szervei, börtönei, határai nem olyanok mint 10 éve. S ez nem volt ingyen. Hogy finoman fejezzem ki magamat, a (nyugodt, békés) szabadságnak iszonyatos ára van; államigazgatási szinten is. Simán számolhatjuk a központi költségvetés 25-27-30 %-át arra, amit az ún. biztonság érdekében kötöttek el. Bődületes összeg, minden lakosnak fejenként évi 2-2,5 ezer dollárjába kerül; kortól, nemtől függetlenül.

Persze ennek gazdasági haszonélvezői is vannak, hiszen több katona kell, több munkás a hadiipari gyárakba, üzemekbe, több fuvarozó, stb-stb. (Csak sajnos a hadiipari "befektetések" egyszeriek, nehezen térülnek meg.) S ezek is mind-mind növelik a GDP-t, a cégek bevételeit.

Egy szó mint száz, az USA kimondottan háborúra 2001 óta iszonyat összegeket elköltött, ha csak átlag évi 100 mrd dollárt számolunk, akkor is elment az az összeg, amivel duplázhatnák a "válságpénzt". Ha hozzádobjuk a Pentagon növekvő kiadásait, a fekete pénzeket, akkor azért látható, hogy pár ezer mrd dollárért elérték azt, hogy van 2 még mindig be nem fejezett katonai konfliktusuk, számos kínos katonai "incidens" (bombázás, kínzás, ártatlanok kilövése, stb), sok-sok halott amerikai, s mondjuk egy felakasztott Szaddam. Azért ettől az átlag amerikai sem ájul el, nemhogy egy befektető.

Ezt érteni kell. Mert arról visítunk idehaza, hogy a nemzetközi pénzvilág nem bízik meg Magyarországban, ők finanszírozzák az ügyeinket, és ezért is volt ilyen a válság nálunk.

Ámerikával ugyanez a szitu, csak nagyban. Látható az, hogy Amerika nyakán két k*rva drága kolonc/konfliktus, amivel évek óta nem bír. Bakker, 100 mrd dollárból megveszed az összes dél-amerikai, dél-ázsiai, kínai zsoldoskatonát, gengsztert, félszeműt. Nem 100 ezret, hanem 2-3 milliót. Kb. egy nyár alatt lerendezték volna a konfliktusokat, némi aprópénzből futotta volna a festésre is. Csakhát Irakban demokráciát próbálnak építeni, Afganisztánban meg némi életet; s Amerika költségeinél ezt a plusz két országot látni kell.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.11.06. 15:40:43

br, dalto,

biztos, hogy nincs a daito által kritizált állásponthoz közeli vélemény a Reakción.

Több amerikás szakértője is van a közösségnek, sőt, egyik külsős szerzőnk végig részt vett a demokraták kampányában, egy másik egy ideig a republikánusokéban, egy harmadik pedig most megy ki hozzájuk. Ha valakik, hát ők részleteiben ismerik az amerikai politikát :)

ricardo 2008.11.06. 17:50:24


Obama győzelme történelmi. Úr lett a szolga. Mert ez a történelem menete. Nincsenek többé niggerek. A keresztet égető csuklyások bohócok lettek mindörökre. Jóllehet, mindig is azok voltak. (Szerintem Obama a Clinton asszonnyal vívott elnök jelölő csatájának köszönheti a győzelmét. Hónapokig tele volt vele a világsajtó. McCain még sehol nem volt. Amikor Obama nyert Clintonné ellen, az már majdnem olyan volt, mintha megválasztották volna elnöknek. Az Obama McCain kampány olyan volt Obama részéről mint egyfajta címvédő meccs. Az emberek is így fogták fel. És tudjuk: a címvédő meccsen mindig a címvédő felé pontoznak. Szerintem, a republikánusok ott bszták el, hogy nem rendeztek egy hasonlóan nagy felhajtású elnökjelölő kampányt.)

Cypriánus 2008.11.06. 18:08:06

személyes megjegyzés: a San Francisco-i néger rokonaim valszeg rászavaztak, mégha az abortusz terén el is tudnának vele vitatkozni, (ha csak nem tartoztak a mcCain-re szavazó 3%-ba, de gondolom azok zömében vagy ultravallásos protestánsok voltak, vagy vietnami veteránok), de remélem nem bánják meg hamarosan...ha mindent elszúr az igenis égés, még az afroamerikai közösségnek is.
Szóval, mivel a másodunokatesóim a nem sok magyarul (is) beszélő, félig felvidéki származású katolikus feka csajok egész Amerikában, igenis szeretném, ha nem járatná le magát Obama, és nem lenne egy néger Oblama. De persze ennél fontosabb szempont a világgazdaságra, és politikára gyakorolt hatása, persze.

sorokinV 2008.11.06. 19:05:14

Cypriánus!

Most villant be a picinyke agyamba, hogy WDC-ben van egy indián nagybácsim, majd megkérdem kire szavazott :)

Berci_JCHC (törölt) 2008.11.08. 16:46:25

donmilleris.com/2008/11/03/from-reagan-to-obama-a-brief-political-history/

A Demokraták egyik olyan tanácsadója, vagy miféléje lehetne, amivel azért a nem túlzottan fundamentalista keresztényeket is nagyon el lehet érni.

max_headroom 2008.11.09. 10:20:54

Volt a választások előtt a Howard Stern rádióműsorában egy nagyon komoly átverés. Feketéket szólaltattak meg az utcán, megkérdezték tőlük, hogy kire fognak szavazni és miért. Akik azt mondták, ők Obamára voksolnak, azokat tovább faggatták. Megkérdezték, hogy faji okok miatt szavaznak-e majd rá, ezt természetesen mindannyian elutasították. Hát akkor miért? Mert hát a politikája, ugye. Itt jött be a csúnya átverés, mert a további részletekre kíváncsi, ugyanakkor segítőkésznek mutatkozó riporter McCain elgondolásait, célkitűzéseit állította úgy be, mintha azok Obamáé lennének. Azért támogatja Obamát, mert a szabad fegyverviselés mellett áll? Azért fog rá szavazni, mert "pro life", azaz abortuszellenes? Azért támogatja, mert az iraki háború mellett áll?
És az összes interjúalany lelkesen belement, hogy igen, ezekért fog Obamára szavazni. :-)

Berci_JCHC (törölt) 2008.11.18. 18:28:52

Nohát, nohát.
Clinton néni nem esik ki teljesen a politikai előtérből, ha külügyminiszter lesz.
Hoppá?

___________________________ (törölt) 2008.11.18. 20:59:14

Azért itt látszik, hogy Obama okosabb v. ravaszabb a Clinton-klánnál. Ezzel ugyanis HRC bebukja, hogy legközelebb kihívó lehessen. Nem lenne hiteles, hiszen nem jeleníthet meg akkor Obamához képesti változást.

max_headroom 2008.11.18. 22:37:23

Aki egyszer vesztett, az többé nem lesz kihívó, ahogy az elnökválasztáson sem indul olyan jelölt, aki egyszer már alulmaradt a küzdelemben.

___________________________ (törölt) 2008.11.18. 23:04:00

McCain alulmaradt Bush-sal szemben 2000-ben, mégis indult most. Valszeg tudnék találni pár más példát is.

Mike Patton 2009.01.21. 09:32:58

A legújabb postról kerültem ide... Nagyon nem olvastam a hozzászólásokat, csak annyi, hogy a válságnak nincs sok köze ahhoz a törvényhez, amit említettél. Az első legfőbb ok az angolszász hitelezési struktúra (ezt csináljákj a britek, írek, ausztrálok, etc.), másrészt a Credit Linked Notes-ok hihetetlenül komplex rendszere.
A válság nem attól lett válság, mert sokan nem tudtak fizetni, hanem a hitelezési tevékenység fuindamentumaként szolgáló ingatlanok előre prognosztizált áremelkedése nem következett be...

Abban viszont egyetértünk, hogy nem a jelenlegi plusz ellenőrzési feladatok jelentik a megoldást, csak költségesebbé teszik.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása