A Kádár-rendszer napos oldala

smalladam I 2008.06.30. 11:40

vendégszerzőnk írása

Bár ezt a posztot Zamárdiból írom, elsősorban azoknak ajánlom, akik hozzám hasonlóan kénytelenek szembesülni a nyár felé tetőző poszt-ifjúsági problémával, és a napjaikat ilyenkor is egy légkondicionált irodaház harmadik emeletén töltik, a lehangoló irodabútor-ipar egyik eleméhez láncolva. A téma a Kádár-rendszer napos oldala, vagyis a Balaton, a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas években.

Lehet sok mindent mondani a rendszerre, de a létezett szocializmus vitathatatlan érdeme, hogy tömegeknek tette lehetővé a nyaralás, és a nyaralásból, turizmusból megélés örömeit, melyek máig élő szimbóluma kétségtelenül az aligai két hét, a zánkai úttörőtábor, a lángossütő-bódé és a sült hekk.

A hatvanas években kezdődő, engedményeket kínáló társadalompolitika eredményeképp SZOT-üdülőkkel, úttörőtáborokkal, aztán fokozatosan a legváltozatosabb anyagokból összerótt nyaralókkal épült körül a tó. A Balaton melletti nyaralás a nyári vakáció szinonimájává vált, és nyaranta százezrek utaztak egy-két hétre a tó partjára Keszthelytől Zamárdiig. Megjelentek a külföldiek, a tó mellett megvethette a lábát a dollárboltos nyugati kapitalizmus, és furnérlemezes-zimmerfrejes hazai változata egyaránt.

A korszak talán legjobb összefoglalója a Balaton retró című, dévédén is kapható dokumentumfilm. A nagysikerű Budapest retró I.-II. Balatonra specializált folytatása mindent elmond a zánkai úttörőváros építésétől a strandterületek szigetekkel való megnövelésére kidolgozott eszement tervekig. A korabeli híradó- és filmrészletek, videoklipek - mint az alant látható Bergendy-szám - és a hozzájuk fűzött kommentárok finoman adagolják a matracszagú nosztalgiát, megemlékezve a korszak negatívumairól is, például a „huligánokra” vadászó önkéntes rendőr intézményéről.

 

A szocializmus ugyanis a nyári vakáció idején sem feledkezett meg az ellenség szemmel tartásáról. Cseh Tamást 1962-ben például kitiltották Balatonalmádiból „tvisztelés és hozzá való zenélés” miatt, de még Siófokra is követték a rend éber őrei. Aki a pontos sztorira kíváncsi, az elolvashatja Bérczes László Cseh Tamással készített „beszélgetőkönyvében”, mely 2007-ben jelent meg.

A „magyar Bob Dylan” persze nosztalgikusan emlékezett meg a hatvanas évek balatoni vakációiról, mikor Kafkát, és Sartre-ot olvastak, és annyira ráértek, hogy nap, mint nap hajóval átmentek Almádiból Siófokra. Az énekes alant hallható híres dalában, az első, 1977-es Levél nővéremnek című albumán megjelent Hatvanas évek-ben állított generációs emléket balatoni nyaraknak és a korszaknak.

S bár a hatalom a tavon is rajta tartotta szemét, a rendszer ellen lázadó ellenkultúra történetében is fontos szerepe volt a Balatonnak. 1970-től 73-ig Balatonbogláron, a falu feletti dombon álló használaton kívüli temetőkápolnában gyülekeztek össze a szakállas-Jézus-sarus underground művészek és értelmiségiek, hogy „kápolnatárlatokkal”: kiállításokkal, performanszokkal és bulikkal lázadjanak.

Galántai Györgynek, Erdély Miklósnak, Jovánovics Györgynek és társaiknak sikerült is kivívniuk a rendszer haragját. A kápolnatárlatokat betiltották, a művészeket megfigyelték, a társaság pedig az Andrássy úti FMK-ban folytatta tevékenységét. A Kádár-kori avantgárd munkásságát összegyűjtő és ápoló Artpool Művészetkutató Központ honlapján a hangköltészeti dokumentumok és performansz munkafüzetek között külön megtekinthetőek Boglár emlékei.

A balatoni nyár a filmművészetet is megihlette. A széles mezőnyből szubjektív módon a vitorlamániás magyar Bud Spencer klasszikus filmjét, az 1980-as Pogány Madonnát ajánlom. Bujtor István vitorlázik, motorcsónakázik, elfogóladával üldöz, szétaprítja egy játékterem berendezését a kapufabajszos tihanyi HMCS-k fején, végül Kern András, Bánhidi László és a kötelező kisfiú segítségével megtalálja a Tihanyi Apátságból ellopott értékes kegytárgyat. Mindezt a nyolcvanas évekbeli balatoni nyár kulisszái között.

Végezetül pedig még egy szám ugyanabból a korszakból, de csak mert ordítva kínálja magát: A KFT Balatoni nyár című örökzöld popslágerében Laár András és társai összefoglalták a balatoni nyár-érzés esszenciáját, hamburgerrel, magas árakkal, zűrös egynyári szerelmi ügyekkel, és minden balatoni nyaralás obligát befejezésével, a hazautazással. A vonatról az aligai magasparton még érdemes visszanézni a tóra!


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr30545415

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: alternatíva 2009.02.21. 11:14:40

"Én nagyon hiszek az emberi megvilágosodás erejében" - Laár András az Alternatívának Laár András. A KFT zenekar énekese, Besenyő Pista bácsi, az urbánus költő, tanító, békepárti és Isten gyermeke. Akármi legyen is, ő még mindig az, aki: Laár András. A Bá…

Trackback: alternatíva 2009.02.21. 11:10:39

"Én nagyon hiszek az emberi megvilágosodás erejében" - Laár András az Alternatívának Laár András. A KFT zenekar énekese, Besenyő Pista bácsi, az urbánus költő, tanító, békepárti és Isten gyermeke. Akármi legyen is, ő még mindig az, aki: Laár András. A Bá…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Letter Force · http://letterforce.blog.hirszerzo.hu 2008.06.30. 13:12:06

Zánkán én is voltam és egy vietnami srác volt az egyik szobatársam.Nem volt rossz, de jó sem.
Nagyapám lellei nyaralója volt az igazi.

mr. pharmacist1 2008.06.30. 13:30:51

ádám,

és egyben vitathatatlan bűne, hogy ezzel is növelték az eladósodást. :(

"a létezett szocializmus vitathatatlan érdeme, hogy tömegeknek tette lehetővé a nyaralás, és a nyaralásból, turizmusból megélés örömeit"
- kádár-rendszer nélkül még többeknek lett volna erre lehetősége.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2008.06.30. 13:48:50

A Balaton partot előregyártott faházakkal, alpesi tetős házikókkal, giccses nyaralókkal vagy éppen szállodáknak csúfolt tízemeletes toronyházakkal építették tele, mindenféle kontroll nélkül. Pótolhatatlan természet kincset tettek tönkre borvidéki területek felparcellázásával (pl. Csopak) és nyaralóövezetbe-sorolásával.

Hát ez pont nem volt jó a Kádár rendszerben.

a17d12is 2008.06.30. 13:56:40

En soha nem voltam a Balatonon. Sem nyaron, sem mas evszakban.

fehérfarkas 2008.06.30. 14:07:30

lehet szidni a kádár rendszert, meg hogy az tehet az eladósodásról (mintha a kgst nem is létezett volna és annak magyarország nem is lett volna tagja), de a rendszerváltás óta közel 20 év telt el és érdemi javulás az életszínvonalban nem történt, a giccs és a gagyi területén is csupán mennyiségi változás történt és sajnos számunkra negatív irányba

eközben nemcsak kína, hanem szlovákia, észtország, a 90-es években háborút szenvedett horvátország is lehagyott minket ugyanazen közel 20 év alatt, pedig a rendszerváltás utáni években még minket nevezett a világ az "éltanulóknak"

szóval lehet szidni a kádár rendszert, de ne feletkezzünk meg az azóta eltelt közel 20 évről sem és a kettőt együtt vizsgáljuk

anti hipi-HüPi 2008.06.30. 14:15:06

Kár, hogy már több alkalommal kiderült, hogy nem a cucilista rendszer csinálta az igazán nagy adósságot...

Mellesleg akkoriban a kétkezi melós is meg tudott élni úgy-ahogy. Nem kellett attól tartani, hogy éhendöglik vagy megfagy a család. ("proli" családból származom, szóval van némi halovány sejtésem róla)
Ehh.

mr. pharmacist1 2008.06.30. 14:18:55

ha már gazdaság:
en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_%28nominal%29_per_capita

kína és horvátország baromira nem hagyott le minket.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.06.30. 14:20:34

fehérfarkas

"e a rendszerváltás óta közel 20 év telt el és érdemi javulás az életszínvonalban nem történt, a giccs és a gagyi területén is csupán mennyiségi változás történt és sajnos számunkra negatív irányba
"

Jah, azoknak akik káderek voltak, meg téeszelnökök, meg pártkurvaanyják, azoknak valóban nem...
A többieknek meg azóta van autója, telefonja, Internetje, hűtőszekrénye, színes televíziója, DVD-je, műholdvevője, stb.

kiraaaaa 2008.06.30. 14:28:44

meg mindenki leadósodott: atévére, hűtőre, inetnetre!

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2008.06.30. 14:31:44

zsömle:
ebbôl a telefon, az autó a színes televízió és a mûholdvevô az, ami lehetett volna :) mindenkinek. A többi még nyugaton sem volt.
Hûtôszekrény volt, nem Gorenje, sok embernek volt színes televíziója nem Sony, VHS lejátszója.

és most van mindenkinek:
hitele (autóra, színes televízióra, mobiltelefonra, DVD játékosra), autója, színes televízója, hûtôszekrénye (ha tudja fizetni a hitelt)

most mindenkinek három évig van televíziója, DVD lejátszója, telefonja, autója mert utána cseréli (vagy szükségbôl, vagy erkölcsi elavulás miatt, vagy a kisebb rossz elvét követve)

Amúgy az életszínvonalat nem feltétlenül a birtokolt tárgyak körével szokás jellemezni, inkább anyagi és szociális biztonsággal, jövôképpel és más hasonlókkal.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.06.30. 14:41:01

szomorutojas

Akkor vár rád a nagyszerű kádárizmus!

Ott minden jobb volt: magasabb életszínvonal, jövőkép, szociális biztonság!

Irgalom Atyja ne hagyj el!

Már nem csak monarchisták vannak, hanem komancsok is?

fehérfarkas 2008.06.30. 14:41:22

akkor pontosítok
kínának nem a gdp/fő mutatója amiben lehagyott minket, hanem maga a változás mértéke
1990-ben 1,3mrd albániai színvonalú szegény ember élt (falun az éhezés valóságos volt), most 400-450millió ember él közép-európai életszínvonalon, és falun már nincsen éhezés (mégha más egyébben a kínai falú maradt olyan mint volt)
viszont ha kína dél-keleti metropoliszait nézzük, akkor ott már van több magyarország illetve szlovákia lakosságú metropolisz, amelyek gdp/fő alapon leelőznek minket
shanghaiban az átlagkereset 2004-ben 220ezer ft-nak megfelelő volt, shenzhenben pedig 450ezer ft-nak megfelelő (=3000 dollár/hó), minkét metropolisz lakossága nagyobb mint magyarországé

a horvátoknál azt kell megnézni, hogy egy háborúskodás miatt szétrombolt országból 10 éve alatt mit fejlődtek (egyébként a közepes és nagyvárosaikban az életszínvonal már most magasabb mint nálunk)

ezzel szemben magyarországon 1989-ben a szegények aránya 8%, ma ez 30% a szociológusok szerint (a kormány szerint 20%, az eu általi számítottak szerint pedig valahol 50-60% között lenne, ha készült volna ilyen kimutatás az országról - így ezt csak saccolni tudom, abból kindulva, hogy mennyi a ksh szerinti átlagbér, a minimálbér és a ksh szerinti létminimum nagysága)

egyébként orvos családból származom (évtizedekkel az 50%-os béremelésük előttről), ahol egyik szülőm akkor volt kezdő orvos (és nem hálapénzes területen), a másik pedig mezei titkárnő, és akkoriban megengedhető volt teljes 1 hónap nyaralás az adrián + télen 1-2 hét síelés szlovákiában
+ lada + 52 nm panel + hétvégi nyaraló egy nagyvárosi családnak,
falun rosszabb volt a helyzet, de ahogy tapasztalom, ez azóta sem változott (nem a falura mint szuburbiába kiköltözött jómóduakra gondolok)

kgonzo 2008.06.30. 14:43:42

Én a Balatonra csak felnőtt koromra értem oda. Szar volt, mert a csajozás már nehezebb gyűrűvel az ujjadon.
De a szocializmushooz az is hozzátartozott, hogy 1981- és 1984 között összesen 5 táborban voltam, és nem vagyok kádergyerek. Ebből három az osztályommal töltött táborozás volt, és csak egy volt úttörőtábor. Mindenesetre egészen más közösségi élményeket hordoztunk magunkban mint a mai gyerekek. Az enyéim elmennek táborokba, és beilleszkednek, de ez nekem kurva sokba van. És látom azt (a kisebbik most kezdte az iskolát), hogy a kicsinél kik azok az osztálytársak, akiket még lehet, hogy osztálykirándulásra sem tudnak elvinni.
Közben azért mondanám, hogy igen csak furcsa érzéseim is vannak. Míg mi itt építjük (és élvezzük) a kapitalizmust, elsétálunk hajléktalanok mellett. És ne kezdjünk arról beszélni, hogy ki miről tehet, mert szerintem az, hogy hagyunk télen embereket az utcán megfagyni, az botrány.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.06.30. 14:46:52

fehérfarkas

Ha nem fizetnél havi 40-et a szép új klímás autód törlesztőrészleteire, hanem ladával járnál, elmehetnél egy hónapra a Balatonra, meg síelni Ruzsom Berokra.

Persze kádári színvonalon...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.06.30. 14:49:52

kgonzo

"És ne kezdjünk arról beszélni, hogy ki miről tehet, mert szerintem az, hogy hagyunk télen embereket az utcán megfagyni, az botrány."

Én teszek ellene! Csinálom a global warming-ot...
Csatlakozz Te is!
Inkább ez, mint a segélyek...

hatja 2008.06.30. 14:54:55

kár h leszedték mind3 videót...

hatja 2008.06.30. 14:55:58

visszavonom, refresh után mennek :) de elsőre no longer... volt mindhárom.

fehérfarkas 2008.06.30. 14:59:24

szerintem sokan visszasírják a kádár rendszert és sajnos van is rá okuk
persze mi is járhatnánk észtország példáját, de ahhoz olyan gazdaságpolitika kellene (pontosabban kellett volna már 18 évvel ezelőtt is) minőségi oktatással kiegészítve
egy olyan országban, ahol a természettudományos hallgató + mérnök hallgatók aránya összesen 12%, míg a pr, kommunikáció és gazdasági manager hallgatóké 48% (amikhez adjuk hozzá a bölcsészeket, jogászokat is), addig ne nagyon várjunk fellendülést, hiszen pont az utánpótlásunkat csesszük el, a szakképzésünk pedig már a rendszerváltáskor el lett cseszve (míg a csehek és a szlovákok a szakképzés fejlesztésére nagy hangsúlyt fektettek)
a k+f kiadásaink pedig nevetségen alacsonyaink, a kutatóink nagy része vagy valamelyik multit gazdagítja, vagy kimegy külföldre (ami nem lenne baj, ha utána tapasztalatokat szerezve visszajönne, de sajnos nem jönnek vissza, hanem ott maradnak)
de nálunk a közgazdasági slágár még mindig a privatizáció, a reálbér csökkentés (bekapcsolva az atv-t minden héten van legalább egy olyan közgazdász, aki azt hangsúlyozza milyen nagy bűn volt a 2001-2006 közötti reálbéremelkedés, és ez vitte csődbe az országot - arról pedig elfelejtenek beszélni, hogy már nemcsak tőlünk nyugatabbra, hanem távol-keletebbre is a tudásintenzív gazdaságpolitikát, a hi-tech ipart nyomatják az összeszerelőüzemek és bérrabszolgaság helyett)

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.06.30. 15:05:35

"ladával járnál, elmehetnél egy hónapra a Balatonra, meg síelni Ruzsom Berokra."

Bazz, melyik munkahely az, ahol ennyi szabi jár? :o
A Lada meg szomjas jószág, rámenne a gatyád a benzinre...

firebird69 2008.06.30. 15:07:42

A Kommün idején volt a legjobb, akkor kisgyermekként mehettem a Balatonra...

fehérfarkas 2008.06.30. 15:07:47

kolbászoszsömle-nek:
kár személyeskedni, mert nincsen se 40ezres hiteltörlesztésem (ami van az a diákhitelem), ugyanakkor több mint 20 országban jártam (igaz ezek többségében először még a szocializmus alatt egy teljesen átlagos nagyvárosi család sarjaként - semmi pártkapcsolat, semmi protkó, semmi vip - csupán a családom szeretett a szabadsága alatt világot látni, utazni, más kultúrákat megismerni - ezért is laktunk panelben akkor, amikor sokan már családi házba költöztek ki)
és a mai életszínvonalamban nagyon sokat segített anyagilag, hogy éltem angliában és a kajmán szigeteken egy rövid ideig :)
de ugyanezt kevés honfitársam mondhatja el, akiknek így csupán a magyar bérből kell megélniük és megtakarítaniuk

Asidotus 2008.06.30. 15:12:01

Az is durva, hogy a poszt írójának a dolgozó ember az irodistát jelenti. Ezért tartunk itt, ahol, mert senki sem akar dolgozni, mindenki irodába vágyik. A kenyeret, olajat, tévét, dévédét, autót, vagyis felsorolhatnék mindent, azt nem lehet irodában előállítani.
Nekünk nincsenek olyan cégeink, amelyek külföldi összeszerelő-üzemekből hordják Magyarországra a pénzt, mint a nyugat-európai országoknak. Ezért tessék elfogadni, hogy az irodai dolgozó nem termel, hanem eltartott.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2008.06.30. 15:19:37

farkas,
ott a pont, amit a K+Frol irsz.
Embereink nem jottek ra, hogy az arrugalmatlan termekeket a tudasintenziv iparagakbol, es K+F segitsegevel allithatok elo.
Na es miert nem jottek ra ? ez kapcsolatban van azzal, hogy az mszp mar a 3.k ciklusat tolti. Meg vagyok rola gyozodve, hogy a poszt(?)kommunistak vagy nem ertik ennek a fontossagat, vagy ha meg is ertik, direkt elszabotaljak. mert (1) ezaltal gondolkodo es fuggetlen emberek alakulnak ki (2) ezaltal a vagyon sokkal inkabb szetdiffundal a tarsadalomba, es a vagyonos embereket mar nem lehet olyan konnyeden minden marhasaggal ( X lepes, Y pont, stb ) megetetni.

A vagyoni kulonbsegekrol. Nem latom, miert baj ha kialakulnak. Az emberek meg egyformak : IQ-t, munkakedvet, invenciot, kockazatvallalast tekintve. hat akkor miert ne lehessen gazdagabb a ratermettebb ? Miert kell szolidaritassal elnyomoritani ? Hogy o is dogoljon meg a ny0omorban, mint a kozepszeru, a lusta ?!

kgonzo 2008.06.30. 15:24:33

Re: don shimoda

Igen, voltak, és őket vitték el a rendőrök közveszélyes munkakerülésért. (Ez volt a hírhedt kmk.) Egy szabadfoglalkozású művész iszonyat szarban volt, ha nem volt bejegyezve, mondjuk, hogy író, mert cseszegették a rendőrök.
Ellenben, ha már mutogatás: Itt a rendszerváltás előtt kezdték vetíteni a Dallast, tudod, amiben több autó is jutott egy emberre, meg az olajért ölik egymást. Abban az időben nem sok olyan filmet láttam, ami arról szólt volna, hogy élnek egy pokrócon New Yorkban családok.

De nem sírom vissza a rendszert, csak megjegyzem, hogy szar ezt nézni, ami itt van.

grigorij (törölt) 2008.06.30. 15:25:01

Koromnál fogva kicsit régebbre is emlékszem... Nem csak a nyaralás volt a jó! Hanem az is, hogy ha szegényesen is, de lehetett szórakozni! Normális diszkók voltak, normális zenével, ahova ISMERKEDNI, CSAJÓZNI jártunk, nem pedig belőni magunkat... Rengeteg kerthelység is volt, élőzenével, ahol táncolni lehetett... Olcsóság volt... A komppal szinte naponta átugorhattunk Tihanyba, ez napjainkban elég költséges mulatság... A Klub Tihany még nem létezett, a Touring Hotel mellett fel lehetett jutni az ország egyik legszebb túristaútjára... Körbe-körbe a félsziget oldalán, a kilátóknál meg a tó másmás részét csodálhattad, elérhettél az Arany gejzirkövekhez, a Belső tóhoz... Ma ez lehetetlen, mert évekkel ezelőtt elzárták a bejáratot a túristáktól.... Szóval csodás volt... Ja és bámulhattuk a nyugati autócsodákat!!!

grigorij (törölt) 2008.06.30. 15:31:27

don shimoda: Az "elejét" kgonzo leírta, de még egy! Akkoriban - én a 60-as évek második felét, illetev a 70/80-as éveket már tudattal éltem meg, így tudom, hogy voltak csövesek! És persze vitték is őket! De voltak normális csövesek is, az aluljárókban, a Gellért hegyen, akik szipóztak, almabort ittak stb. Szóval azok az akkor csövesek 99%-a tudatos, szándékos csöves volt!
Ma a "csövesek", hajléktalanok döntő többsége kényszerből, a demokratikus országunk gondossága miatt lett az! Akit kibasz az asszony váláskor az utcára! Akit negyven felett elzavarnak a multicégek és évekig nem kapnak munkát! Szóval ne keverd össze a kettőt!

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.06.30. 15:35:00

Letter Force:
"Nem volt rossz, de jó sem."

Azt hiszem, ez minden klasszikus balatoniság legtömörebb összefoglalója. Mert valóban, erre a Balatonra emlékszem a késő-nyolcvanas évekből. A téli Balaton egy más világ volt, ki lehetett menni a jégre meg kirándulni nagyokat és megnézni a Balaton-felvidék kis falvait - egy más minőség, ami már akkor is jobban tetszett.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.06.30. 15:37:59

"Nűnű 2008.06.30. 15:12:01
Az is durva, hogy a poszt írójának a dolgozó ember az irodistát jelenti. Ezért tartunk itt, ahol, mert senki sem akar dolgozni, mindenki irodába vágyik. ... Ezért tessék elfogadni, hogy az irodai dolgozó nem termel, hanem eltartott. "

Nűnű, ez olyan szép, hogy akár Biszku Béla vagy a Nagy Komócsin is mondhatta volna. Gratulálok!

Asidotus 2008.06.30. 15:38:10

Grigorij!
"Akit negyven felett elzavarnak a multicégek "
Azt hiszed, hogy csak a multik? A melósnak a mafgyar cégnél van a legrosszabb helye. (Melós alatt mindneféle beosztottat értek.)

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.06.30. 16:24:17

don shimoda · www.konzervatorium.blog.hu 2008.06.30. 16:01:54

"40 évesen nem kibaszni szokás, hanem igazgatónak megtenni, ha jó vagy abban, amit csinálsz... Eszem megáll."

Ne haragudj, de ez a mondat így hihetetlenül naív, sőt továbbmegyek, hülyeség. Vagy pökhendiség, az se jobb...
Gondolom azt hiszed, hogy pl. veled ilyen soha nem történhetne meg. Hát, think again. :/
Bár ez attól nagyjából független, hogy multi-e, vagy magyar cég...

Csak azért írom, mert óvatosabban kéne dobálózni az ilyen kijelentésekkel. :(

fehérfarkas 2008.06.30. 16:26:23

"40 évesen nem kibaszni szokás, hanem igazgatónak megtenni, ha jó vagy abban, amit csinálsz... Eszem megáll."

don shimoda-nak:
rendszerváltás környéke ikarus gyár: racionalizálás (=létszámleépítés, takarékoskodás) címen a mérnökök 80%-át kirugták, a gyár azóta sem talált magára, a 90-es évek közepére már nemcsak az új fejlesztésekkel gyengélkedett a gyár, de a meglevő termékét sem tudta megfelelő minőségben gyártani

rendszerváltás környéke videoton gyár: racionalizálás (=létszámleépítés, takarékoskodás) címen a mérnökök 80%-át kirugták
nézd meg, hogy az egykori elekrtonikai/híradási cikkeket (és persze oroszoknak fegyvert, hiszen abból volt a pénz, nem a szocrendszer lakossági piacára való termelésből) gyártó cég most mivel foglalkozik
persze a kirúgott mérnökök közül akikben volt vállalkozói vér azok olyan cégeket alapítottak mint a piacvezető albacomp (nemcsak a botrányát kell ismerni, hanem az intellel és hp-vel való közös dolgait is, pl. a hp nyugat-európát kiszolgáló logisztikai központja az ő területükön van)
de az azért nem elvárható, hogy minden kirúgott mérnökben és minden kirúgott alkalmazottban a vállalkozói/vállalatvezetői kvalitás is ott csörgedezzen a vérében, az ország legtöbb mérnöke és szakembere sajnos
1. vagy eladta a lelkét teljesen más szakmában valamelyik multinak***
2. szakmájában maradt - de ezt nyugatra kiköltözve érte el
3. munkanélküli


***baromi jó az országnak és a gazdaságnak, hogy az agrármérnökeink többsége valamelyik multi üzletkötőjeként dolgozik, ahelyett hogy a mezőgazdaságunk felvirágoztatásán fáradozna - azaz ők fáradoznának ezen, csak sajnos a tsz-ek (amik a szocializmus azon kevés dolgai közé tartoztak amik jól, sőt világszínvonalúan működtek) szétbarmolása után nincs rájuk szükség

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.06.30. 16:56:03

don shimoda · www.konzervatorium.blog.hu 2008.06.30. 16:39:02

"tehát a multik kizsigerelnek, és eldobnak 40 évesen, ezért olyan sok a csöves manapság. oké. és az irodai munka nem munka."

Ezt most így en bloc mindenkinek? Érdekes, asszem én ezeket nem mondtam. Mondtam viszont mást, amit ezek után is fenntartok.

smalladam 2008.06.30. 16:58:24

atyavilág mi megy itt:D épp most értem vissza gyurcsány ferenc nyugdíjasfórumáról, de látom itt kb ugyanaz folytatódik:D

amúgy ha megnéznétek a balaton retró című dévédét, akkor pontosan láthatnátok az összes árnyoldalát is a dolognak, a kempingtáborokba belógó csöves fiatalokkal, az elbaszott építőtáborokkal, meg a rettenetes nyaralóépítkezésekkel...

fehérfarkas 2008.06.30. 17:01:19

don shimoda-nak:
senki nem azt írta, hogy "rituálisan feláldozzák a legidősebbeket a fiatalok oltárán" - de aki 40+ munkanélküli lesz, az nagyon nehezen tud újra munkához jutni (saját szakmáján belül szinte 0% eséllyel, bérrabszolgaként persze lehet munkát kapni, de ez egy szakembernek eléggé nagy lelki terhet jelent, már ha egyáltalán felveszik és nem utasítják el arra hivatkozva, hogy "túlképzett")

az ikarusz és vidi padig direkt jó példák arra, hogy világpiacra színvonalat termelő cégeket (ázsia és afrika is része a világpiacnak, nemcsak németország és usa) hogyan lehet pár év alatt tönkretenni azzal, hogy a mérnöki gárda jelentős részét kirugják
(a mérnöki gárda lefejezése után még egy siemens vagy bmw is csődbe menne - ezzel sehol a világon nem tudtak céget talpra állítani, igaz néhány poszt-szoci országon kívül sehol senkinek nem is jutott eszébe ilyen őrültség)

eino. 2008.06.30. 17:08:09

Fehérfarkas, a racionalizálás elkerülhetetlen volt. Ez kb. olyan dolog, mint hogy most egy átfogó, valódi reform elkerülhetetlen lenne. DE: mivel dilettáns - és ez a jóhiszemű változatom - elvtársakkal félelmetesen teletömött országban éltünk akkor is és élünk most is, ezért a racionalizálás irracionálissá vált, a reform fedőnevű MLPMP (Mesterfokú Legatyásító és Puruttyaország Megvalósító Program ) pedig, mint láthatjuk, detto.

Ha az első mondatomat nem hiszed, nézz utána szig. biz.alól feloldott jkv.-kban. Az elvtik gyakorlatilag az 1956 -os megtorlások lecsengése után - azaz kb. 1963 - tól folyamatosan arról számoltak be egymásnak, hogy ,,Eeeetásak, halad a szekér, kittünöjek a zzeredményejink, de kicsit jobban kell figyelnünk, ésszerrűbbnek kell lennünk."
Hogy ez az ,,ésszerűség" milyen idiotizmusokban merült ki, arra nagyjából példa a Legényanya c. film.

eino. 2008.06.30. 17:12:15

Ja, folytatnám: a lényeg az, hogy ezekből a jegyzőkönyvekből kiderül - virágnyelven persze - , hogy egyre kétségbeejtőbb a helyzet. Persze Fekete elvti Kádár erős támogatásával ,,megoldotta" a problémát, életben tartotta még a szoc. rendszert egy darabig (tudjuk, hogyan), viszont 1988-ban és 1989-ben márcsak a fejetlenség ment.

fehérfarkas 2008.06.30. 17:13:06

akkor ezennel javaslatot teszek az irracionalizálás szó bevezetésére a...(még gondolkodom, hogy ebben a túlbürokratizált országban kinek is a hatásköre ez, hogy az ilyen javaslatokat elbírálja) :)))

scsaba1 2008.06.30. 17:19:30

Nekem Zánka és a Balaton valahogy kimaradt a gyermekkormoból. Zánkáról szó sem lehetett, mert nem voltam példás úttörő. Utáltam a kapcsolt részeit. (Örsi óra, akadályverseny, vörös nyakkendő, meg a nagy össznépi lelkesedés, csasztuskák stb...)
Ezt most nem "divatból" mondom, felsősként kb. 8 örsi órára sikerült eljutnom 4 év alatt.

Mivel nem voltunk túl jó anyagi helyzetben így a "balatoni nyár" is elmaradt.

Először - a '90-es évek közepén- katonaként láttam a néhányszor a Balatont, és akkor is csak helikopterből, amint elrepültünk felette.

scsaba1 2008.06.30. 17:27:18

"baromi jó az országnak és a gazdaságnak, hogy az agrármérnökeink többsége valamelyik multi üzletkötőjeként dolgozik, ahelyett hogy a mezőgazdaságunk felvirágoztatásán fáradozna - azaz ők fáradoznának ezen, csak sajnos a tsz-ek (amik a szocializmus azon kevés dolgai közé tartoztak amik jól, sőt világszínvonalúan működtek) szétbarmolása után nincs rájuk szükség"

Sok közöttük a biztosítási ügynök is, de hallottam olyan évfolyamtársról, aki Cora pénztárosként kezdte a nagybetűst... (Azóta nyilván feljebb lépett...)

Pedig lenne igény valamiféle a jelenleginél jobb szaktanácsadói hálózatra, normális (nem a pénzbeszedésről szóló) tanfolyamokra, mert a 5-10 Ha-os kisgazdák borzasztóan nagy hülyeségeket művelnek, azon túl, hogy nem ez az a birtokméret, ahol nyereséggel lehetne termelni. Nekem a növényvédős dolgokra van rálátásom, (mert ezzel (is) foglalkozom, de borzasztó...

eino. 2008.06.30. 17:29:57

Csaba, szerencsés vagy, nekem nyolcadiktól sikerült csak a teljes bojkott. (Szerintem minden épérzésű gyerek utálta az úttörőlétet).Na jó, akkor már nem mertek beleszólni (1989), de még mindig igazgató elé rángattak, mivel nem vettem részt az ápr. 4-i ünnepélyen. Meg kellett indokolnom, miért nem ünnep számomra. Én meg nem értettem, azt hittem, az egész ország lázban ég a családdal együtt, hogy végre szabadság, meg leleplezett aljasságok, a jók elnyerik méltó jutalmukat, a rosszak szégyenükben maguktól visszavonulnak, és hej, de szép l a világ.
Na jó, fogjuk arra, hogy gyereknek számítottam. :(

fehérfarkas 2008.06.30. 17:55:20

nekem meg volt zánka, uttörőként sporttáborban, még zászlófelvonó is voltam
meg eleve szerettem uttörőnek lenni, lehet, hogy a mi sulink belülről bomlasztotta a rendszert, de semmilyen agymosást nem kaptunk (csak évekkel később politikusok szájából tudtam meg, hogy milyen ideológiai agymosást kellett volna kapnom - de valamiért nálunk ezt elszabotálták), viszont voltak rendszeres kirándulások a természetben, számháborúzások, ingyenes nyári táborok miközben a szülők dolgoztak a melóhelyükön, egy csomó videót néztük, és akkoriban már javáőban hóditt nálunk is hálivúd, de magyar filemeket is sokat néztünk
végig szórakozás volt, az uniformist persze nem szerettem, de melyik gyerek szereti a kötelező ruhákat hordani? :)
manapság pedig akinek van gyereke, az nagyon jól tudja, hogy akár 1 hét táboroztatása is milyen sokba kerül a gyereknek (és ugyebár egész nyáron a nagyihoz sem lehet adni a gyereket, a szabi pedig 1 max 2 hét)

nagyon sok hülyeség, meg irracionalítás, meg xar dolog volt az átkosban, de a rendszárváltás után "a kádból a gyerekkel együtt öntöttük ki a vizet" - ahogy felénk dunántúlon mondani szokás
és az a gond, hogy ha ezt 1994-ben írom akkor azzal semmi probléma, mondván a dolgot helyrerázásához kell egy kis idő - de basszuskulcs ma 2008 van és azt látni, hogy néhány (korábban lenézett) velünk együtt rendszerváltó ország elhúz mellettünk, fiatal szakembereink pedig külföldön próbálnak meg boldogulni, mert itthon nem látnak reményt arra, hogy tisztességes európai középosztálybeli megélhetést tudjanak biztosítani családjuknak még heti 6 nap és napi 10-13 órai munkával sem

CrL 2008.06.30. 19:40:12

voltam zánkán többször is művésztáborban még aranydiplomat is kaptam ahah, volt sok jó élmény gyerreként de amúgy semmi komoly nosztalgia. a lángos, főttkukorica, kőbambi világ valahogy nem vonz vissza ;]

füreden van családnak nyaralója, ott viszont nyáron bármikor isteni visszatérni, van egy nagy mandulafa, regényolvasásra tökély. soksoksok finom szölővel, dinnyével. borral...

jó a cikk amúgy smalladam.

doktorur 2008.06.30. 19:47:05

Balaton rulez! Akkor is, most is. Aki keres, talál szépséget, értéket, szórakozást... Aki fikázni akar, akkor is volt mit, most is van mit. De a tó nem változik. Mindenkinek azt adja amit vár tôle. Vagy amit megérdemel...

Kenguru 2008.06.30. 20:19:26

A RadioQ-n volt ma delutan egy eleg erdekes musor a kadar-rendszerrol.
A tortenesz vendeg(sajnos nem jegyeztem meg a nevet) eleg jol kirangatta az embereket a nosztalgiabol.

Sokan szeretnek csak a szépre emlékezni, pedig ez bizony egy hamis kép.

Pl Zsiguli. Ja, 11 évet kellet várni rá, és alkatrészhiány volt.
Egy sárhányóra beszerzése fél éve, ha nem volt "pult alatt". És mindezt hitelből...


Amúgy voltak olyan szoc. vállalatok(pl Ikarus) akik tudtak volna alkalmazkodni a valósdi piac feltételeihez, ha van némi tőkésük, és egy potens vezetésük.

Pl az oroszok akkor VETTEK VOLNA tőlük buszt, ha tudtak volna adni HITELLEL.
De nem tudak, ezért vettel Volvot.
Nem volt hozzá szervízhálózat, sokkal drágább volt(bármilyen távon) de odaadták "hozomra"
Csakhogy 1990-ben még az ú.n. reformközgazdászoknak sem volt igazi fogalmuk a kapitalizmus gyakorlati(!) természetéről.

scsaba1 2008.06.30. 20:30:07

Végezetül:

Érdekes volt felnőtt fejjel látni először a Balatont "testközelből". Máriafürdőn voltunk két évvel ez előtt és itt sikerült a legszebb és a legjobb oldaláról megismernem.
Csendes, vidékies hangulatú üdülőfalu, és a tó... Langyos, selymes víz, sirályok, szemben a Badacsony...

Máriafürdőről jár át hajó is, minden nap.

scsaba1 2008.06.30. 20:33:25

"Pl Zsiguli. Ja, 11 évet kellet várni rá, és alkatrészhiány volt.
Egy sárhányóra beszerzése fél éve, ha nem volt "pult alatt". És mindezt hitelből..."

Viszont erre gyorsan rárepült a honi kisipari "maszek" hálózat. Majdnem mindenből volt hozzá utángyártott. A szó legjobb és legrosszabb értelmében is.

kgonzo 2008.06.30. 20:57:42

don shimoda
Te ezt komolyan gondolod, hogy nincs olyan, hogy valakit gazdasági kényszerből leépítenek 40 felett?
Komolyan gondolod, hogy jó eséllyel indul a munkaerőpiacon?
A cégemnél, "csak" átszervezés miatt mondak föl hat negyven és hatvan közötti szakképzett irodistának. Közülük hárman jól jártak, mert elmehettek nyugdíjba, de hárman kikerültek a vadkapitalista piacra. Most az egyik legjobb szakember elkerült egy multihoz, üzletkötőnek. Már ezt is siralmasnak érzem, a többiekről pedig nem tudok.
De mielőtt megkérdeznéd, hogyha olyan jó szakember volt, akkor miért küldték el, nos azért mert volt valaki, akinek jobb kapcsolatai voltak. Sőt! Tényleg szeretném tudni, hogy Te hol élsz. Ma Észak-Magyarországon 17%-os a munkanélküliség. Ez pedig azt jelenti, hogy a melósok olyan munkákat vállalnak el, olyan kevés pénzért, hogy azt Te el sem tudod képzelni.

Kenguru 2008.06.30. 21:10:56

Egyik kolegam a seregben azzal vette meg az aranyeletet(tiszti szallas kantinos) hogy a paracsnoka 1200-esebe szerzett egy komplett elso futomuvet.
Persze egy taxivallalat autojabol "privatizatlta" a tarsadalmi tulajdont.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.06.30. 22:08:01

Úlfhéðinn

Nem én kezdtem :D

"a másik pedig mezei titkárnő, és akkoriban megengedhető volt teljes 1 hónap nyaralás az adrián + télen 1-2 hét síelés szlovákiában"

Mellesleg egy lada nem is fogyaszt olyan sokat.
A voyageremhez képest legalábbis.
Ellenben sokkal olcsóbb.
Amúgy, meg ha fogyasztást nézel, és a törlesztőrészletet akarod megspórolni a fogyasztásból egy ladához képest, akkor _nagyon_ sokat kell autóznod egy _nagyon_ vacak autóval. ;-)

Kopiás Attila Steve 2008.07.01. 03:21:14

gonzo: hiába magyarázod. Van, aki szerint aki nem tud érvényesülni az nem érdemli meg. Nem tudom, hogy ez kegyetlenségből fakad, nincsenek érdemi tapasztalatai a magánál értékesebb (nem mert ő értéktelen, de mindenkinél vannak értékesebb emberek bizonyos témákban) emberek lecsúszásával, vagy csak az empátiát kezelték ki belőlük de nagyon. Tartok tőle amúgy, hogy a 40 év "akkor is szolidáris leszel a kurvanyád" bennük hagyott legmélyebb nyomot, legalábbis az együttérzés és a kommunizmus azonosnak tekintése erre utal. Meg gondolom a jelenlegi "add nekünk a bevételed kétharmadát mi meg jól ellopjuk" féle szociális rendszer sem a társadalmi szerepvállalásba vetett hitet erősíti.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.07.01. 07:37:05

Re: Videoton és Ikarusz --
"eino. 2008.06.30. 17:08:09
Fehérfarkas, a racionalizálás elkerülhetetlen volt. Ez kb. olyan dolog, mint hogy most egy átfogó, valódi reform elkerülhetetlen lenne."

Az a nagy büdös helyzet, hogy nem volt elkerülhetetlen. Meg kell nézni, hogy azok az országok, ahol nem építették le az ipart zavaros álpiaci eszmék miatt, ott az ismét lábra kapott, és az elmúlt években elhúzott mellettünk. A Skoda-művek ismét Európa jobb autógyárai között van nagyon erős hazai tartalommal, Felső-Sziléziában a külföldi beruházók építették újra az autógyártást, de már a korábban nem túl jó hírű Dacia is lábra kap - és közben ki emlékszik már az Ikaruszra meg a Videotonra? A helyzet szerencsére nem olyan sötét, mert abból a szakemberállományból nőtt ki több hazai cég és külföldi zöldmezős beruházás, de a veszteség tekintélyes - Székesfehérvár pl. elvesztette a szellemi kapacitásai egy jelentős részét, ami nem volt olyan nagy probléma az ipari átalakulás első évtizedében, de egyre komolyabb gát most, amikor már nem az olcsó árakkal kellene versenyezni, hanem a magasabb hozzáadottérték-tartalmú tevékenységekkel és a termelés egyre erősebb integrációjával/beágyazottságával. Nagyon keservesen megfizetjük még a "racionalizálás" árát.

Udvariatlan, de: a hazai "reformértelmiségiek" és "piacpárti szakértők" már 1990-ben is hülyék voltak, mint a segg. Halványlila gőzük sem volt a piacról azon kívül, amit a makrókönyveikből és a brossúrákból bemagoltak. Soha nem értették meg a szakemberkultúrák, humán erőforrások, kialakult hálózatok és tradíciók jelentőségeét, mert ehhez többet kellett volna olvasni a Samuelsonnál. Nincs egy olyan nyugati nagyvállalat, amely olyan hülye lenne, hogy leépítse a legértékesebb részlegeit, bármennyire is "fájdalmas lépések" meg "hát ez a piac". A bánatos fenét. :/

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.07.01. 09:03:39

kolbászoszsömle 2008.06.30. 22:08:01

Tudom, csak viccnek szántam. Soha nem volt Ladám. ;)

don shimoda · www.konzervatorium.blog.hu 2008.06.30. 21:23:01

"a röghözkötést elég régen eltörölték. :( "

40+ évesekről beszélve elég furcsa "érv".
Megint csak azt tudom mondani, hogy mondhatsz nagy arccal ilyen dolgokat, persze, igazad is van, csak gondolom neked még nem kellett minden reggel és este 120-120 km-t utazni, hogy dolgozhass, de ne vedd biztosra, hogy nem történik meg.

Amúgy nekem sem kellett, a 40 még elég messze van, és elég mobil vagyok. Attól még átérzem, hogy egy 40-50 éves embernek sokkal nehezebb újrakezdeni.

Ennyi. Én amit írtam, nem "multi-bashing"-nak szántam, csak nem tetszik a kibic-style cinizmus. :(

kgonzo 2008.07.01. 09:10:51

don shimoda
Egyre inkább érzem, hogy szélmalomharcban vagyok, de azért megjegyezném: Ha az 17% további százalékolására vonatkozó kijelentésed azt sugallná, hogy a romák nem akarnak dolgozni, akkor te súlyos félreértésben éled le az életed.
Ezeknek a romáknak a 99%-a dolgozott az előző rendszerben, vagy a vasútnál, mint pályamunkás, vagy betanított munkás, vagy szakmunkás a vasgyárban. Csakhogy Miskolcon a vasgyár felszámolásával 50 ezer munkahely szűnt meg.
A cigányság, aki sajnos nem volt kényszerítve a tanulásra, hiszen (agyrém!) anélkül is foglakoztatták a szocializmusban, ittmaradt képzetlenül. Márpedig ma a képzetlen munkaerő nem kell. Múltkor olvastam egy hirdetést, a MÁV-hoz kerestek jegyvizsgálókat (szerintem ez a kaller), már oda is érettségi kell.
Részükről többféle életstratégia létezik: többen eljárnak otthonról mondjuk Fehérvárra dolgozni, munkásszálóra. (Ja, mert nem olyan egyszerű Borsodból, Szabolcsból máshová költözni, mert a lakások ott nem egészen annyit érnek, mint a szerencsésebb történelmű fővárosban és környékén.Csak, hogy a röghözkötésre is reagáljak. ) Vagy kék könyvvel járnak a Moszkva térre, vagy kukáznak, vagy lopnak. De egyáltalán nem a munkakerülés az egyetlen céljuk. Az élet nem fekete és fehér. Egy kis empátia kéne.

eino. 2008.07.01. 10:24:35

elGabor, szerintem egyet írunk, de mindenképpen egyet gondolunk. Tény, hogy hülyék voltak a gazdasághoz, ráadásul nagyban ment a vagyon mentegetése is. Ésszerűsítésen azt értem, hogy pl. ahol a szüleim dolgoztak, 4 bérszámfejtő volt 1 ember munkájára . Másik, hogy pl. ne a testvéri országokkal működjünk együtt bizonyos területeken, ha nem az a gazdaságos, rossz minőségű anyagot szállítanak, vagy nem pontosak, emiatt csúszások vannak stb. stb stb.. Bocs a kapkodásért, megyek vissza dolgozni.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.07.01. 11:11:16

eino., elnézést kérek, félreértettem. :)

Kenguru 2008.07.01. 11:29:04

Azért azt megném volna mi lett volna a Skodából a VW nélkül.
Ha már autóipari hasonlat, a Tatra az Lkarus esetében kicsit közelebbi példa.

De tény ami tény,nálunk a rendszerváltás foglalkoztatottsági összeomlást hozott. Minden negyedik(!) ember elvszette az állását.
És a helyzet azóta sem javult.

A csehek ezt valahogy megúszták, jó lenne tudni hogy hogyan. Már csak az okulás végett is.

Amúgy idehaza a piacnyitás+privatizáció politikáját az vezetők nem maguktól találták ki. A még nagyobb összeomlást elkerülendően felvett hitelek feltételéül szabta a világbank.
Reménykedjünk benne hogy jóindulatúan.
Ezt a csomag, amúgy erdedetileg dél-amerika részeére lett kidolgozva.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.07.01. 13:58:02

pici kis helyesbítés:

A Balatoni nyár ugyan valóban KFT-nóta, de Laárnak nincs hozzá köze. Bornai írta és énekli.

fehérfarkas 2008.07.01. 15:33:08

azoknak akik a vezető közgazdászaink szakértelmét megkérdőjelezték, azoknak mondom, hogy részben igazuk van, de csak részben
ők ugyanis jól felkészült közgazdászok voltak, de sajnos a neoliberális tanokat követték (ahogyan már kenguru utalt rá), amiket az imf és a világbank képviselt
azért nem az erőltetett ránkot használom, mert nem kellett az imf-nek és a világbanknak semmit sem erőltetnie
a 80-as évek végi reformista közgazdászaink a marxista közgázt tanulták itthon, és amikor nyitottak a világra, akkor arrafelé nyitottak ahonnan nagyobb összegű pénzt reméltek és ez az usa volt, és így az akkoriban ott divatos közgazdasági elméleteket vették át
aki ismeri a világbank akkori elnökhelyettesének az elmúlt 10-15 évben megjelent írásaiat, a közgazdasági nobel-díjas stiglitznek, az tudja, hogy stigltz ezt a fajta neoliberalizmust nem egyszerűen hibás gazdaságpolitikának nevezi (és elég önkritikus saját magával szemben is), hanem az imf és a világbank bűnének a harmadik világ országaival szemben

smalladam 2008.07.01. 15:48:46

Hannibál, akkor pici kis helyesbítés: a "Laár András és társai" azt jelenti másképp leírva, hogy "a KFT", az "összefoglalták", pedig nem tartalmaz semmilyen konkrét utalást az egyes zenészeknek a szám megalkotásában kifejtett bármilyen dalszerzői, énekesi, zeneírói, kávéfőzői tevékenységére.

Ha pedig azt a tételt is elfogadjuk, hogy a zenei szám a zene és a szöveg egységéből tevődik össze (ebben az esetben ez különösen így van, mert bár a zene szubjektív műfaj, de itt a zenei alapoknak kétségtelenül erős hangulatfestő ereje van) akkor nem írhatod azt, hogy " Laárnak nincs hozzá köze", mert az alkotói folyamatban nagy valószínűséggel volt valamilyen része.

Kenguru 2008.07.01. 16:01:49

Manapság gyakori hogy az emberek a gazdaság helyzetéért a ú.n. "neoluberális" gazdaságtant hibáztatják.
Ám (bár ez utóbbi nem hiba nélküli) nem felelős a magyar állapotokért.

A magyar gazdaságplitika ugyanis a rendszerváltás óta egy egyértelműen etatista-paternalista vonalon mozog.

Ahol a bruttó munkaerőköltség 50- 70 százalékát az állam elvonja, semmiyen értelemben sem beszélhetünk liberális politikáról.

Saját hülyeségünktől sajnos semmilyen protekcionizmus sem véd meg.

De ez már csak nagyon érintőlegesen kapcsolódik a balatoni nyárhoz. :)

Kenguru 2008.07.01. 16:03:08

neoliberális, persze

fehérfarkas 2008.07.01. 16:24:24

abban kapcsolódik, hogy itt pár elkezdtek komcsi nosztalgiáról beszélni, mintha azok akik a rendszerváltás utáni helyzettel nem értenek egyet, azok mind komcsi nosztalgiázók lennének, és erre jöttek azok a hozzászólások, amelyek arról szóltak, hogy sajnos a rendszerváltás után eléggé lqrtuk és erről az lqrásról nem a szocializmus tehet, hanem oldalaktól független a politikai és gazdasági elitünk a hibás gazdaságpolitikával (már amennyiben gazdaságpolitikának lehet nevezni azt amit csináltak)

___________________________ (törölt) 2008.07.01. 16:41:21

E hónap végén megyek Keszthelyre - kíváncsi vagyok, hogy milyen. Öt éve nem voltam a Balatonon, akkor is Siófokon, ami nem ideális nyaralóhely annak, aki rosszul viseli a szteroidhuszárokat és cicáikat (bár a zene jó volt, latinos house-ok szóltak a strandon). Azt hallottam, lepukkant a Balcsi, elegük lett az embereknek a pofátlan (egyszerre drága és vacak) vendéglátásból, inkább Horvátországba mennek. Ezt úgy 3-4 éve hallottam. Két eset van, vagy arról van szó, hogy tanultak belőle, és egész jó lesz, vagy bezárt mind és egy bazi nagy sivatag közepén leszek - öt percig, ebben az esetben, mert akkor csomag le és irány Badacsony, azzal nem lehet baj.

Személy szerint roppantul szeretném, ha lenne Mo.-on színvonalas nyaralóhely, mert ha az ember külföldön él, akkor a vágyak az ellenkezőjükre fordulnak: nyakig pörköltben és badacsonyiban fürödve szeretnék nyaralni :-)))

Volt ugye a Szelidi-tó, ami kegyetlenül jó volt. Úgy tíz éve. Megvan? Nagy hangulata volt. Aztán az kampec, mert a polgármester valami baromságból kifolyólag becsukatta a parton az engedély nélküli büféseket, és ettől dominószerűen dőlt össze az egész.

Aztán ott van Kecskemét. Kecskeméten van egy hely, nem emléxem a nevére, valami kutyakiállításon voltunk haverokkal, szóval ott az van, hogy van egy kis tó, körülötte nagyon szép dombok, a tóban vizisí és strand, a parton meg asszem lovagolni lehet - karámok voltak, ha jól láttam. Ez valami B. betűs emberről elnevezett szabadidőközpont vagy mi. Na, oda kéne menni, minden egy helyen van.

scsaba1 2008.07.01. 18:53:30

"Siófokon, ami nem ideális nyaralóhely annak, aki rosszul viseli a szteroidhuszárokat és cicáikat"

Siófok brrr... Amikor először mntem keresztül Siófokon a 70-es főúton csak néztem a hatalmas panelházakt... Gondoltam: ez nyaralóhely? Ha ilyen lesz végig, akkor visszafordulok. Szerencsére Máriafürdő és nyugati rész nem ilyen. Keszthely sem, bár csak egy napra mentünk a "kötelező" :) kastélylátogatásra.


Szelidi tó.. 2 vagy 3 éve voltunk. (Illetve régebben elég sokszor, mert közel van hozzánk.) Tiszta '80-as évek... Ott megállt az idő. Szocreál vállalati üdülők, lángos, mulatós "zene"... Még kertmozi is van (volt). A büfék is működtek. Hamisítatlan sajtos-tejfölös lángost ettünk.

Viszont a nagy kemping bezárt a főút mellett. Illetve bezárt a posta is, meg 1-2 boltocska.

___________________________ (törölt) 2008.07.01. 20:45:59

A kastély-tippet köszi, rágugliztam.

Szelidi-tó: hát akkor valami már úraépült, de én a 10 évvel ezelőtti állapotokra gondolok. Volt egy nagyon jó, igazi cowboy-country stílusú rockkocsma, két elég jó diszkó, a parton végig etetők, és egy kicsit diáksziget-hangulat, az utcákon jó hangulatú emberek stb. Azt akkoriban elkúrták ezzel, akkor ezexerint valami halvány dolog már lett, de nem ugyanaz.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.07.01. 20:52:08

Shenpen:
A legjobbak a Shakespeare-darabok a kastélykertben (sajnos nem mostanában, hanem július végén, augusztus elején lesznek). A Libás strandon sajnos megszűnt a Shark Bár (fáklyák és kitűnő zene minden este), de állítólag a Városi Strandon kinyitottak újra. Keszthely szép, Keszthely jó. Igaz, elfogult vagyok: a könnyű nevetésű, monokinis német szépségektől a strandon megvívott, grandiózus Catan-összecsapásokig sok emlék köt oda. :)

___________________________ (törölt) 2008.07.01. 21:05:46

"sajnos nem mostanában, hanem július végén, augusztus elején lesznek"

Ideálisan hangzik: júli 25 - aug. 5 - nincs egy linked véletlenül? Köszi előre is.

eino. 2008.07.01. 22:14:02

Mi valahogy soha nem voltunk ilyen szoci nyaraláson a családdal. Tényleg, erre nem kérdeztem rá otthon, hogy miért nem. Annyit tudok, hogy anyum nem akart belépni a szakszervezetbe , és akkor kisebb botrány volt .Párttag sem volt soha, a botrány idején is felhozták, hogy ejnye. Nem tudom, van-e köze a nyarainkhoz , de végül is imádtam a nagymamámnál lenni az unokatesóimmal.

Az osztályunkat vitték el Szepezdre egyszer, de arról sincs jó élményem, zászlófelvonás, levonás, tisztelgés, ismeretlen srácok általi zaklatás, tisztasági ellenőrzés (nem emlékszem a pontos nevére), ezt pontozták is stb. - csupa szivatás volt az egész azért a kis fürdésért. Nem érte meg. Egyetlen jó emlék, hogy egyszer sötétedéskor is lemehettünk fürödni, és a kacsamama előhozta a kiskacsákat a nádasból, a víz meg kellemesen langyos volt , a part csöndes.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása