Az új főbűnök

Konzervatorium I 2008.03.11. 13:57

Ezzel a posttal hagyományt teremtünk, természetesen.

Az aktív teljes jogú szerzőink feliratkoztak egy belső nem publikus levlistára, mely meghívásos alapon működik. A levlistánk naponta jobb időkben 50-100 körüli levelet termel, és azt vettük észre, hogy számos téma egymás közt marad kibeszélve, és nem lesz nyilvános, nem mindegyikből lesz új post. Számos levlista levél ötlet szintjén marad, némelyik pusztán egy ajánlott link, de vannak beszélgetések, melyek láncba fűzve egy teljes témát adnak ki.

Úgy döntöttünk, hogy néhány levlista témát publikussá teszünk. Ezek a bejegyzések mától a "levlista" tag alatt lesznek elérhetőek, sokkal interaktívabbak és töredezettebbek, mint az egy szerző által írt bejegyzések. Alapvetően beszélgetések egy témáról, mely reményeink szerint hasonlóan beszélgetésre késztetik az olvasókat is. A bejegyzés fogadtatásától tesszük függővé, hogy továbbra is közzéteszünk-e kallódó témákat a levlistáról, és egy ilyen személyesebb jellegű beszélgetésben tárgyaljuk ki.

Az első téma a Vatikán által meghatározott modern kori új 7 főbűn. (az eredeti Shenpen által linkelt cikk a Telegraphban szerepelt).

A postot kerekasztal-beszélgetéssé szerkesztettük, az első levelet Shenpen küldte, így a beszélgetést is ő kezdi. A beszélgetés résztvevői: Carlos77, Egyiketsem, Gabrilo,  KirályRák, Shenpen, Tallian.Miklos és Vadnyul.

SHENPEN: Én először azt hittem, vicc, aztán kiderült, hogy nem... A lényeg röviden: a Vatikán csinált újabb hét halálos bűnt, a "szociális" "bűnök": 1. génmódosítás 2. kísérletek embereken 3. környezetszennyezés (aaargh) 4. "társadalmi igazságtalanság okozása" (dupla aaargh) 5. nyomor okozása 6. "obszcénül meggazdagodás" (tripla aaaargh) 7. drogfogyasztás.  Ez nagyon durva. "társadalmi igazságtalanság" ...

VADNYUL: A hír elég rövidke, és nem éppen egy hivatalos állásfoglalás. Ez a hét ún. főbűn mellé jön - nem feltétlenül az egyedi súlyuk miatt.Miért ne kellene vigyázni a környezetünkre? A társadalmi igazságtalanság okozására való hörgés előtt tessék elolvasni mit kapott Nátán prófétátl dávid a Salomé affér után, illetve a munkások béréval kapcsolatos tanításokat. A harmadik hörgés komoly Shenpen?

SHENPEN: Igen. Gondolj bele, hogy ez a három így egymás mellett mennyire jól felhasználható demagógiára: "le a környezetszennyező, obszcénul gazdag kapitalistákkal, akik a társadalmi igazság okozói!" Persze, tudom, hogy nem ezt akarták, de akaratukun kívül mégis egy baromi erős retorikai fegyvert adtak a progresszívek kezébe.

VADNYUL: Attól, hogy amit láttál, felhasználható demagóg módon, meg se kellett volna állapítani? Egyébként, szerintetek mi ebben az igazán új?

EGYIKETSEM: Mi a probléma, a társadalom jelenlegi problémáira igazították a vallási rendeleteket. Arról nem is beszélve, hogy a társadalmi igazságtalanságokról valóban a kapitalizmus tehet, akár csak a környezetszennyezésről. :)

SHENPEN: Annyira nem új - eddig is feltűnt, hogy mintha elfelejtettek volna beszólni pl. Cháveznek - csak eddig nem volt ennyire nyilvánvaló. Igen, azért nem kellett volna megállapítani, mert egyoldalú, ha ugyanakkor, ugyanannyira erősen elítélnék a társadalommérnökösködést, a felülről vezérelt és az erényorientált világképnek szögesen ellentmondó, "pozitív szabadságjogokkal" operáló erősődő állami vízfejeket is, és főképpen nyilvánvalóvá tennék, hogy ez az egyéni lelkiismeretről szól és nem állami döntésekről - persze, úgy gondolják, csak nem eléggé nyilvánvaló - akkor oké lenne. Ez így ebben a formában fehér zászlóval ér fel az értéktermelő és az irigységen alapuló ideák, végső soron az életorientált és a halálorientált ideák hidegháborújában. Nem azonnal, persze. Rövid távon oké. Hosszú távon viszont sokkal nehezebb lesz a vallásos szavazókat mozgósítani a progresszívkedés ellen - nem lehet többé kijátszani a jól bevált "istentelen kommunisták" kártyát, mert az arcodba dobják ezt. Ez nem nálunk lesz probléma, nálunk eléggé más a helyzet, hanem pl. Latin-Amerikában erősődnek meg a Chávez-félék.

TALLIAN.MIKLOS:  Én csak két szót mondanék, genetika vs kapitalizmus és  környezetvédelem vs kapitalizmus témakörében: 1.) Liszenkó. 2.) Csernobil.

EGYIKETSEM: Azért az irányvonalat nem ők jelentik. Beszélhetnénk a szennyező monarchiákról is. :)

GABRILO: Arról van szó, hogy a Katolikus Egyház a "kapitalizmust" és annak hozadékait sosem komálta. Ez van. Az más kérdés, hogy nem piacellenes és nem is kommunista. Viszont reakciós, ezért azt nem lehet várni tőle, hogy kultiválja a gazdag gyártulajdonost (persze, ez attól függ, és ez a legnagyobb különbség és ezt vadnyul is említette: a munkást kiszipkázni BŰN de már jórég óta,... a komcsik nem találtak ki újat. ellenben ők ab ovo rühellnek minden gyártulajdonost. az egyház alapvetése a szeretet a komcsiké pedig az irigység, féltékenység, gyűlölet ---> utóbbiak a katterek szerint meg bűnök).
Az van, s jól véssük fejünkbe feleim ([...|.]) hogy a kapitalizmus önmagában és önmagáért való önfeledt éljenzése, az ipari civilizáció és a "burzsoá" (szorri, tudom hogy lejáratták, de jobb szót nem tudok most kifundálni) mentalitás százlóra tűzése és alatta a hozsannázás legalább annyira balos, mint ugyanezt veres zászlók alatt tenni a Népi Demokráciák üdvözléséért. Apró különbségek, a "free enterprise" és a "capitalism", monnyuk.
A komcsik gazdasági alapon vetették el a piacot, az egyház nem a piacot veti el hanem az erkölcsi rosszat, ami - mint mindenhol - a piacon is van. Erkölcsi alap nélkül rendes piac sincsen, hogy magát Shenpent idézzem. Ha valamik, a monarchiák vádolhatók ezzel a legkevésbé. Az ipari forradalom kiteljesedése után nem éltek túl sokáig... A demokráciák szeretnek szennyezni.

TALLIAN.MIKLOS: Egyszer meg kellene csinálni a konkrét vizsgálatot. De szinte egészen
biztos vagyok benne, hogy a kommunizmusnál / diktatúráknál brutálisabb szennyező nemigen volt. Kulcskérdések:
- nincs innováció, erőből / nyersanyagtöbbletből dolgoznak. Az
amerikai benzinfalók tojotapriuszok egy átlagos, velük egykorú szovjet
csodához képest.
- nincs civil kontroll. Rádkúrtuk a reprocesszáláskor keletkező
nukleáris hulladékot? Kussolj. Ha perelsz, beverjük a pofád. Ez a
mentalitás.
- mindenáron meg kell mutatni a szovjet rendszer felsőbbrendűségét.
Amerika az ötvenes években leállíttatta a grafitos atomerőműveket? Nem
baj, a szovjetek ügyesebbek, nekik nem lesz gondjuk belőle. Stb.

GABRILO: Ez tény, ezt nem tagadtam. A kommunizmus nagyobb környezetszennyezést hajtott végre, és nem is kicsivel! Ebben a meccsben a kapperek állnak nyerésre... Ettől még ebben az egyházi izében szerintem semmi egetrengető nincs.

CARLOS77: A törvénykezés tekintetében a tudatos és szándékos környezetkárosítás btk-s tett. Miért ne lehetne ez egyházilag elítélendő halálos bűn? De a többi is főleg az egyénre, mint hivőkre vonatkozó iránymutatás, nem a hitetlen gaz gaul kutyákra :D. A lényeg: kerüld őket, és ne tedd, félj tőle, és ne csináld. Ha változik az egyházi 'dogma' az a baj, ha nem akkor az a baj...

EGYIKETSEM: Tallian.Miklos, ezt eszemben sincs vitatni, félre ne érts. És valóban, a civil kontroll valamennyire biztosíték a demokráciákban arra, hogy ott erre kevésbé legyen lehetőség. Csak halkan tenném hozzá, hogy viszont divat ezeket a civileket, szervezeteket is lehülyézni, támadni, pedig ők csak egyszerűen az ellensúly. Szerintem legalább olyan mértékben, mint amennyire a másik oldalról is nyomnak. Nem feltétlenül lehet arányos reakcióval válaszolni, illetve nem biztos, hogy azt arányosnak érezzük. A többit amit írtál, ez működik nálunk is. Egyetértek a valódi piac szükségességével, azzal a kitétellel, hogy a trösztöket, kartelleket le kell törni - a valódi kapitalizmussal, amely tisztában van az erőforrásai véglegességével, illetve az erőforrásgazdálkodás jelentőségével. De, ilyen nem létezik. Ilyen, vagy olyan mértékben, de a rabló vadkapitalizmus létezik csak. Nyilván egy széles skálán mozogva, persze. Személy szerint baromira idegesít, amikor a pápa végigszáguld Afrikán, és közli, hogy ne használjatok gumit. Ez nettó idióta faszság, a katolikus egyház élettől való totális eltávolodottságának jele. Mondja akkor azt, hogy "csak akkor nyomassatok, ha gyereket akartok". Ettől is hülyének nézik, de legalább lehet rá bólogatni, hogy igen, az erkölcs... De mivel igen jelentős ereje van, szerintem a vallás társadalomerősítő szerepe újra felerősödhet, értelmet, földi célt nyerhet ezzel. Most komolyan, nem lenne jó egy olyan vallás, ami képes lenne a híveit jóra rávenni (persze, a jó fogalma szubjektív), de pl. az adott vallás hívei, azon felül, hogy megkapják a boldogságadagjukat a hitükből, nem szemetelnek, kedvesek másokkal, szorgalmasak, segítőkészek, adakozók?

VADNYUL: A dogmák nem szoktak változni. Azokat egyszer kimondják, és úgy maradnak.
Amiről itt szó van, az elég messze van a dogmától. A cikk alapján, ami ugye mégsem egy vatikáni nyilatkozat, itt bizonyos új főbűnökről lenne szó. A főbűn nem azért főbűn, mert a legnagyobb elkövethető rossz (arra ott vannak az égbekiáltó bűnök, többek között a munkások jogos bérének megtagadása és az özvegyek és árvák nyomorának növelése), hanem azért, mert a személyiség romlásához vezethet, így súlyos bűnök forrása lehet.
Itt is hasonlóról van szó, csak egyes esetekben jobban hangsúlyozva a közösségi hatást. Leginkább régi bűnök modern megfogalmazásai (újdonság egyedül a környezetszennyezés), és eléggé rendszerfüggetlenek. Ez iránymutatás, állásfoglalás a jó és rossz kérdéseiben.

CARLOS77: Jó a dogmák tényleg nem változnak én is tudom. Egyiketsem: ezt a sztereotípiát még 50 év múlva is rá fogják olvasni mindegyik pápára? Miért? Jó, volt ilyen kijelentése, de komplex kontesztusban üdvtörténeit prédikációban volt megfogalmazva, a média meg szokás szerint kiemelt egy mondatot, és abból lett a világ hír. Aztán kocsmai csámcsogás, érvekként beégett egy(iketsem)esek agyába...ami után bármely más kijelentés ellen jól bedobható kontra egyházellenes érv, miért? Az egyház feladata az iránymutatás a közösség számára az egyéni döntések segítése, a jó választása a bűn helyett... Az hogy lehatárolja ezt most a XXI. szd problémáira az megint sajátos megoldás, elhatárolódik a divatos New Age-es drogfogyasztástól, állást foglal a génmódositás kérdésében, elitéli a kinzást stb... Shenpen, ez balos szövegrész lesz de, hogy egy "Átlag mai társadalomban/ fejlettségű Országban" igenis vannak látható több tízszeres (néhol 80x) jövedelem különbségek ez tény... és ha ez "obszcén meggazdagodásból adódik" helyi közösség kiszipolyozásából konkrétan "kizsákmányolásából" degradáló jövőképnélküli vadkapitalista módszerekből, akkor az miért baj, ha elítéli ezt egy közösség iránt érzékeny szervezet? Vagyis csak azt mondja ki: nem jó példa ne csináld...

VADNYUL: Ehhez az óvszer/nem óvszer dologhoz (csak a megvilágítás miatt): nyilván nem értelmezhető a szex katolikus felfogásától függetlenül, és nem egyénnek adott útmutató, hanem általános érvényű. Ha tetszik ideál, amit el kellene érni. Tehát a szex helye a házasság (mert az önátadás ott teljes), és egyik célja a gyerek. És e mellett van a gyakorlat. Ami ha jól tudom pl. Afrikában elég szabados. Ám, ha törzsfőnök et. végigszexeli a falvait, ott nem az az elsődleges probléma, hogy használ-e óvszert vagy nem. Neki az a tanács, hogy fogja vissza magát. És nagyon ne hivatkozzon arra, hogy azért nem használ óvszert, mert katolikus, de attól még fűvel fával. De, ha már nem tud megálljt parancsolni a szokásainak / ösztöneinek, akkor használjon óvszert, mert ezzel a partnereit védi. De ez az, amit nem a szószékről fog hallani. Onnét továbbra is azt hallja majd, hogy legyen hűséges az egy szem feleségéhez és ne használjon óvszert. Van ez a javak hierarchiája meg a dilemmák, a különféle jók ütközése. Ez nem feltétlenül szószékre való feladat, hiszen sokszor egyedi esetekben kell dönteni, és egyedi mérlegelést igényel. Továbbra is maradva a törzsfőnöknél, ő rosszul éli meg a szexet szabadosságával, de a hülye óvszeres duma csak súlyosbítja a bűnét, hiszen felelőtlenebb a partnereivel szemben. Remélem világos, amit írtam.

EGYIKETSEM: Azt értem, amit írsz, csak nem értek egyet. Ha az egyház el tudná érni, hogy legalább használjon óvszert, mert akkor nem terjed a betegség, akkor ezért kellene tennie. Vagy ha nem, legalább ne mondja, mert akkor tényleg lehet, hogy ezért nem használják. Igazából nem tudom, mekkora a befolyása a pápának Afrikában, de ha nagy, akkor felelőtlenség, ha nem, akkor meg mindegy mit mond. Remélem, ez esetben az utóbbi.

KIRÁLYRÁK: Én az ilyen megmondások miatt lettem kvázi hitehagyott, egyszerűen nem értem, miért kell egy vallásnak ilyen részletességgel az élet minden, akár intim területére szabályokat alkotnia, és ex katedra, specifikusan kijelenteni mi a rossz és mi a jó.

EGYIKETSEM: Ez a szabályozni-nem szabályozni általános kérdése. A népszavazás eredménye után azt mondom, kell a népnek a szabályozás, mert magától hülye. :)

KIRÁLYRÁK: Mintha most nem lenne szabályozás, és a nép nem lenne hülye.

GABRILO: KirályRák: A vallásnak dogmái vannak. A dogmák pedig abszolutisztikusak. Egy életmódot fogalmaznak meg, a vallás, akárcsak a filozófia, a jó élet kérdéseire akar választ adni. A Kat.Egyháznak a válaszai nem változtak. Ha változtak volna, akkor lehetne norbi ápdét ketteskódot nyomni egyik héten, a másik héten meg ezoterikus vizipipázást.
Én csak azt nem értem, hogy ma is miért a kat.egyházat b@szogatják, amikor igazából nincs nagy hatalma az emberek fölött. Pláne a katolikusoknak, ahol a liberum arbitrium a legfontosabb: ők megfogalmazzák, te eldöntöd, követed-e.

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr47376022

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: Recent URLs tagged Levlista - Urlrecorder 2008.07.29. 02:45:24

[...] Recent public urls tagged "levlista" → Levlista I. - Az új főbűnök recorded[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.03.11. 15:16:36

Rák: "Én az ilyen megmondások miatt lettem kvázi hitehagyott,"
Akkor szvsz nem mélyedtél el eléggé a témában. AZ ilyen szabályozások relativizálásával elég jól együtt lehet élni, katolikusként. Vannak keményebb nehézségek... :)

Gabrilio: "A Kat.Egyháznak a válaszai nem változtak." öööö, tessék?
"miért a kat.egyházat b@szogatják, amikor igazából nincs nagy hatalma az emberek fölött."
Jó érzés megideologizálni a zembernek, hogy miért nem követi a jót :)
Megkeresni azt a néhány hülyeséget, amit tanít az Egyház, és abban a hülyeséget jól kidomborítva

Miért tripla aaargh, Shenpen, az, ha pl. progresszív adóval kicsit jobban megcsapoljuk a szupergazdagokat?
Legfeljebb még veszteségesebb lesz a Bugatti, és mondjuk helyette kénytelenek lesznek csak egy Ferrarival beérni.

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.03.11. 15:23:24

befejezetlen mondat, bocs: Megkeresni azt a néhány hülyeséget, amit tanít az Egyház, és abban a hülyeséget jól kidomborítva élvezni azt, hogy én mennyivel okosabb vagyok, és, hogy milyen jó, ogy nem tartozok ezekhez a hülyékhez.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.11. 15:31:37

refuse/resist,

igen, s az a szép, hogy ezt bárkivel el lehet játszani. Csak mivel az egyház ideái némelyeknek szánalmasnak, idejétmúltnak, ósdinak tűnnek, ezért könnyű préda erre.

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.03.11. 15:39:02

egyiketsem:
egyrészt, másrészt viszont tényleg az van, hogy az egyház fő tanítása piszkálja a zembert, hogy legyen jobb. És ez ellen jól jön egy ilyen védekező mechanizmus :)

chabba (törölt) 2008.03.11. 16:06:30

1. génmódosítás 2. kísérletek embereken... ez a dulpa aaargh, ugyanis egyik sem bűn csak ismeretlen és ezért veszélyes. A kockázat (ami ráadásul csak esetleges) nem egyenlő a bűnnel. Ugyanilyen erővel mellé kerülhetett volna a mesterséges intelligencia kutatása is, hiszen mi van akkor, ha a többmilliárd IQ-s, soha nem hibázó gép egyszer csak megindul az emberiség ellen.

A génmódosításssal kapcsolatban az Indiában termesztett búza jut eszembe. Ott az erős esőzések miatt a sima búza szára eltörik a nehézre hízott fej miatt és ezért régebben az aratás komoly nehézségbe ütközött, sokan éheztek. Most rövidszárú búzát termesztenek, aminek a szára bírja a strapát, így tudnak aratni, van étel. Génmódosítás volt? Igen. Káros mellékhatások? 0 Éhhaláltól megmentett emberek száma? Vannak egy páran.

És emiatt demagóg a rendszer (legalábbis ebben a kérdésben). Mert a génmódosítás nem azért került a listába, mert valódi bűn lenne, a Biblia sem tiltja sehol, még közvetve sem. Inkább az látszik, hogy olyan területről van szó, amit a tanok kialakulásakor rendelkezésre álló limitált tudás miatt az egyház idáig kizárólag az istenének tartott fenn, de most ismét megdőlni látszik egy axióma, és ez nekik gáz. Érdekes, hogy a fajtanemesítés korában nem ment bűnnek titulálás, pedig az is génmódosítás.

A többi "bűn" meghatározásával az a gond, hogy elkéstek vele, nem is kicsit. Ha az egyház valóban az lenne, aminek mutatja magát, akkor a lista kevesebb elemből állna, és már évtizedekkel ezelőtt közzé lett volna téve.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.11. 16:25:55

A génmódosítással szemben (haszonnövényeknél) egyetlen nagyon fontos érv van, amivel szemben persze vannak érvek :) : az egyféle, vagy pár féle szabadalmaztatott faj kiszorítja a többit, így megszűnik a sokféleség, ami a faj fennmaradásának egyik záloga. Élelmiszernövénynél ez elég gáz.

A többi, ami a fogyasztóra is káros lehet, az szerintem idővel kiküszöbölődik. És azért azt sem szabad elfelejteni, hogy amilyen ütemben tesszük tönkre a bolygót, előbb-utóbb csak azok az élőlények maradnak meg rajtunk kívül, amik alkalmazkodtak, vagy amiket segítettünk alkalmazkodni.

Ja, és tudni szeretném, hogy mit eszek, hogy ha lehetőségem van rá, ne kelljen ilyet ennem.

Shadow82 2008.03.11. 16:46:59

Sziasztok!


Környezetvédelem témakörben:

Az ember nem csak a kapitalizmusban kezdett környezetrombolásba. Például a görög és itáliai erdőségek görög és római hajókká változtak az ókorban. A környezetszennyezés/pusztítás mai mértéke egyrészről nagyobbnak tűnik mert benne élünk, más részről eleve nagyobb mert több az ember, harmadrészről pedig az egy főre eső mérték is nagyobb az életszínvonal folyamatos emelésének igénye miatt. Ezekből pedig az első kettő egyáltalán nem, és a harmadik sem kizárólag a kapitalizmus bűne.

Afrika/óvszer.

Afrikában a születő gyerekek jelentős része eleve HIV fertőzötten jön világra. Házasságból is. Ez a törzsfőnökös körbek*rós nézet egy részről jól mutatja az Afrikáról ma élő lenéző sztereotípiák létét, más részről érdemben ellehetetleníti a további vitát. Afrikában sok országban nincsenek ilyen törzsi sámános-lándzsás félmeztelen népek, ellenben számos más probléma van, ami miatt terjed a HIV.

Szerintem a pápának nem azt kellene nyomatnia, hogy a házasságban ne legyen gumi, hanem hogy egy adott bűn a paráznaásg, de még nagyobb bűn, ha paráználkodz ÉS MÉG nem is vigyázol a másik emberre. Szóval aki gumi nélkül fűvel-fával, az dupla bűnt követ el. A másik, hogy házasságban, ha az egyik vagy mindkét fél fertőzött, akkor vajon a szaporodás elleni vétség (gumi használata) vagy a másik megfertőzése (ami kvázi emberölés) + a születő gyerekek eleve megfertőzése a nagyobb bűn. És az ezzel járó további potenciális fertőzések. Ilyen esetben szerintem kicsiny mértékű alkalmazkodás lenne a világ valóságához a gumi engedélyezése.

Refuse/Resist! 2008.03.11. 17:38:22

A gumivitáról egy kis önreklám:
tiltakozz.blog.hu/2007/10/06/klerus_es_koton

chabba: "ugyanis egyik sem bűn csak ismeretlen és ezért veszélyes."
sej-haj, szerinted mi a bűn? :)

Amúgy a Telegraph-cikk nagy csúsztatás, hasonlóan a korábbi pokloshoz, amit szintén felkapott a média, és végül eljutottunk oda, hogy "hány fok van ott, papa".
Hihetetlen, hogy az eredeti interjút nem lehet megtalálni. Ha nem lennék szkeptikusabb, azt mondanám, hogy összeesküvés.

chabba (törölt) 2008.03.11. 17:44:47

Az ellenérved valóban komoly problémára irányítja rá a figyelmet, azonban ez nem a génmódosításból ered. Ez leginkább azon a példán keresztül érzékelhető, hogy a nem génmódosított nem-tudom-milyen mókus kiszorítja a vörös mókust az emberi hurcibálás következtében (nem emlékszem már a részletekre).

Az általad felvetett probléma sokkal inkább a génmódosítás eredményeinek felhasználásával kapcsolatos, azzal hogy vagy domináns jelleggel ruházzák fel a módosított géneket, vagy az ember szokik le a kevésbé ellenálló természetes fajok termesztéséről.

A helytelen felhasználás azonban nem teszi magát az eszközt bűnné, hiszen a genetika eredményei akár pont a biológiai sokszínűség megőrzésére is felhasználhatók.

chabba (törölt) 2008.03.11. 17:52:23

Na, az előző egyiketsem-nek címeztem.

Refuse/Resist: Mi a bűn? Szabatos definícióra nem vállalkozom, mert a hozzászólás kereteinél fogva alkalmatlan erre. Ennek ellenére egy dolog biztos: az eszköz soha nem lehet bűn, bármire is adjon lehetőséget. A bűn az, amit az ember az eszköz helytelen felhasználásával követ el.

(az eredeti cikk hiánya tényleg gáz)

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.03.11. 17:54:39

chabba,
Ne vicceljünk, a Katolikus Egyház szerint a génmódosítás mint eszköz önmagában nem bűn. Ez teljesen nyilvánvaló.
Akkor a mesterséges C-vitamin-evés is bűn, mi?

chabba (törölt) 2008.03.11. 20:28:54

refuse/resist! nem ismerem hivatalos forrásból az egyházi álláspontot. De nézzük alábbi idézetet (ala timesonline.co.uk), amit Gianfranco Girotti "magasrangú egyházi tisztviselő" ejtett ki a száján:

"You offend God not only by stealing [...] , but also by [...] allowing genetic manipulations which alter DNA [...]"

A fenti szöveg alapján nem tudok más következtetésre jutni, csak arra, hogy az egyház álláspontja szerint a DNS módosítását eredményező genetikai manipuláció is isten elleni vétek. Ami viszont csupán eszköz.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.03.11. 20:34:34

Eh, ez félreérthető. A megjegyzésem természetesen az előtte lévő kommentre vonatkozott - pl. óvszerhasználat. Egyszerűen nem érzem a Kat. Egyházat kompetensnek a témában, azzal együtt, hogy azért sokra tartom az intézményt és több hasznát látom, mint hátrányát. Csak nekem senki ne mondja meg, mit ne húzzak a farkamra (amíg az nem egy ministránsfiú, ugyebár...)

Viccet és demagóg vallásgyalázást félre téve: tudom mi a különbség a dogma és az ajánlás között, ugyanakkor azt továbbra sem értem, miért kell sok olyan kérdésben véleményt nyilvánítani, rendre utasítani a t. híveket, amelybe a legtöbb más vallás, vagy más keresztény egyház nem szól bele.

lynx (törölt) 2008.03.11. 20:58:03

"A Kat.Egyháznak a válaszai nem változtak."

Dehogynem változtak. Éppen az a rendkívüli az fent említett dolgokban, hogy kibővíti az etikai kódexet. Új dolgok, új etikai vonatkozások. Ha nekem megmutatod, hogy a történelem során valaha is kiállt volna az egyház a környezetvédelemért, adok negyven pirospontot. De ugysem kapsz, mert az a hozzáállás, hogy foglalkozzunk a környezetünkkel, a modernizmussal jött. Az azt megelőző időkben a környezetvédelemnek csupán annyi nyoma van, hogy néhány király rendeletet hozott az erdők védelmére vadászati célból.

"Én csak azt nem értem, hogy ma is miért a kat.egyházat b@szogatják, amikor igazából nincs nagy hatalma az emberek fölött."
Nincs nagy hatalma, de jelzésértékű, hogy miért baszogatják. Valamiért az emberek érintettnek érzik magukat. Pontosabban még akik baszogatják, azok is ezzel azt ismerik el, hogy igen, ez a múltunk, ezek a hagyományaink. Ez már felér egy elismeréssel nem? A görögkatolikus pápa bezzeg a fejére is állhat bohócruhában, az nem érdekelne senkit.

lynx (törölt) 2008.03.11. 21:10:28

Ami a géntechnológiát illeti:
Lehet beszélni az etikáról, de mindez értelmetlenné válik, miközben Kína őssejt és GMO paradicsommá válik. A probléma az, hogy ezek olyan kérdések, amelyek a gazdasági potenciált érintik, és a gyakorlati érvek fognak számítani. Az atombomba sem volt etikus, de egyszerűen nem tehették meg hogy nem csinálnak mégtöbbet.

Czelder Orbán 2008.03.11. 21:15:08

még szerencse, hogy nincs görögkatolikus pápa...

Egyébként szerintem marha jó ötlet kitenni a beszélgetéseket. Vagy más megközelítésben: sokkal egyszerűbb, mint hosszú cikkben kinyilatkoztatni.:-)

Annyit még talán, hogy nem véletlen az Egyház álláspontja génmanipuláció és emberkisérletek terén. Egyszerűen annyi a magyarázat, hogy "Isten a maga képmására teremtette az embert". Senki emberfia nem tökéletes és ne is próbálkozzék tökéletességgel. Persze ők se teljesen elvakultak, mert látják a különbséget pl. a plasztikai sebészet és a génmanipuláció közt. Az elsőt csak szimplán ellenzik, az utóbbit viszont be is tiltanák!

Czelder Orbán 2008.03.11. 21:18:05

"Az atombomba sem volt etikus, de egyszerűen nem tehették meg hogy nem csinálnak mégtöbbet."
De tiltani ugye lehet? Tudod? Nemzetközi egyezmények, szankciók meg ilyesmik.
A nagypolitikában egész egyszerűen az mondja meg a frankót, aki kellőképpen erős és ez baj. Mert csak a vezetőkön múlik a döntés...

lynx (törölt) 2008.03.11. 21:53:50

"még szerencse, hogy nincs görögkatolikus pápa..."
Tudod te, hogy miről beszélek...

"De tiltani ugye lehet? Tudod? Nemzetközi egyezmények, szankciók meg ilyesmik."
Lehet, de az ilyenek nem etikai szempontok szerint dőlnek el. Az ilyen tiltások nem az egyénnek szólnak, és nem az életvitelt fogalmazzák meg. Gazdasági és egyéb szupraindividuális rendszereknek számára egyszerűen nincs értelmezve az etika. Az erkölcsösség és etikai érzék a kultúrális örökségből származik, és egyéni szinten fejtheti csak ki a hatását.

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2008.03.11. 22:29:29

Nem igaz, hogy a Vatikán soha nem foglalkozott a kapitalizmus kérdésével, csak a magyar egyház nem szeretett róla beszélni. Pl. a Tony Blair féle harmadik út egy legalább hetven éves katolikus tradícióból merített. Azért egy L'Osservatore Romano cikk még nem megfellebbezhetetlen, szerintem fog még finomodni az évek során az álláspont...

Itt egy szórakoztató amerikai kommentár:

Vatican condems itself to hell? blog.foreignpolicy.com/node/8370

Vendée 2008.03.11. 22:34:10

Czelder Orbán 2008.03.11. 21:15:08
még szerencse, hogy nincs görögkatolikus pápa...
Te sem nagyon lehecc görög katolikus, akkor tudnád, hogy XVI. Benedek nekik is a pápájuk.

Refuse/Resist! 2008.03.11. 23:06:14

chabba, nyilván nem egy biotechnológus ez a Girotti srác. Fogadnék 10 láda sörben, hogy nem konkrétan az általános DNS módosításra gondolt. Meg vagyok győződve, hogy a génmódosított C-vitamint termelő bacikkal nincs baja.
A GMO növényekkel szemben komoly szakmai indokok vannak, szvsz nem baj, hogy a nagyhatalmú multikkal szemben felsorakozik az egyház is.

Rák:
A kotontilalom mint egyházhagyási ok számomra valahogy nem kerek.
Hülyeség, persze, de ez egy megváltoztatható törvénye az egyháznak (meg is változtatták), és senki se mondja, hogy ez egy tévedhetetlen álláspont. De ha megnézed, egyik közösség se tökéletes, sőt a Julcsa se az, még ha annyira tökéletesnek is tűnik (az elején:)).
Nagy hülyeség a kotonszabály, az biztos. Ha elolvastad a posztomat, akkor láthatod, hogy én is ezt gondolom. De:
1. az Egyház egy emberi közösség, ami magával vonja azt is, hogy a határtalan emberi hülyeségből valamennyi ide is becsorog.
2. Noha az egyértelmű szabályozás erős e téren, ajánlások lehetnek. Pl. kifejezetten komálom a rabbiét (ajánlásként): „Jewish law does not allow any articles of clothing to be worn during lovemaking. Sex, in Jewish thought, entails an all-encompassing intimacy that precludes any articles of clothing serving as a barrier to flesh pressing against flesh. Indeed, even condoms are prohibited as a contraceptive because of the artificial obstruction it imposes between husband and wife…”
3. ha valaki totálisan ki akarja zárni a gyermekáldást, komolyabb indok nélkül, az már szvsz igenis olyan téma, amibe érdemes beleszólnia az egyháznak.

chabba (törölt) 2008.03.12. 08:50:39

R/R: ha kötözködni akarnék, azt mondanám, hogy az egyház kapcsán teljesen természetes, hogy nem azt mondják, amit valójában gondolnak (lásd. Ámen c. film), ha pedig a tetteket is ide vesszük... de ez pusztán a magas labda leütése, nem komoly.

Komolyan érvelve nem tudom eldönteni, de még feltételezni sem, hogy nem az idézetnek megfelelő a hivatalos álláspont. Többek között azért is, mert nem érkezett cáfolat, pontosítás, semmi. Meg aztán elég sok kérdésben szélsőséges és egyben ostoba (volt) az egyház véleménye ahhoz, hogy Girotti kijelentése ne élvezze azt az előzékenységet, hogy vélt tartalmakat adunk hozzá a jelentés feljavítása érdekében.

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.03.12. 09:16:33

kötözködsz, de az csak jó :)
www.theol.u-szeged.hu/konyvtar/genetika1/

Nem a gyurcsánykormánynak rossz a kommunikációja...
Az egyház véleményét a bulvármédiából megismerni böszme nagy ostobaság.

Czelder Orbán 2008.03.12. 12:08:09

lynx: "A görögkatolikus pápa bezzeg a fejére is állhat bohócruhában, az nem érdekelne senkit."

Cz. O.: "még szerencse, hogy nincs görögkatolikus pápa..."

Vendeé: "Te sem nagyon lehecc görög katolikus, akkor tudnád, hogy XVI. Benedek nekik is a pápájuk."

Nem érzitek úgy, hogy rohadtul elment mellékvágányra a "görögkatolikus pápa" kifejezés értelmezése?
1, lynx hozott egy példát, ami legalábbis kétértelmű (a, van görögkatoliukus pápa és b, a pápa a görögkatolikusok pápája is)
2, erre én mondottam, hogy nincs görögkatolikus pápa külön (a, esetre válasz)
3, Vendeé belémköt, mert nem tudok a b, esetről, holott nem állítottam, hogy nem tudom.

A tiltásról pedig annyit, hogy egyrészt erkölcsi alapú, másrészt józan belátáson nyugszik (mert ugye hosszútávon nem célszerű A-bombákkal dobálózni). Én pusztán annyi megállapítást tettem, hogy teljesen korrekt az Egyház részéről felhívni az erkölcsi magatartásra a figyelmet és a politikusok szájába rágni bizonyos dolgokat, mert ezt kívánja az emberiség (húú... micsoda frázis...) érdeke.
Meg persze a viszontválaszban benne rejlik az Egyházzal szembeni "titkolt" ellenszenv is. Vagyis a válasz inkább az Egyháznak, magának szól, semmint a mondanivalójának.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.03.12. 17:45:37

r/r (az összes hsz-t most nem olvasom végig):

A "válaszok nem változása" nem a megfogalmazásban keresendő, hanem abban, hogy a kat. egyház - meg általában a hagyományos egyházak - szerint az emberi természet nem változik, ezért a cselekvésekkel kapcsolatos álláspontja sem. Az hogy "specifikus" megfogalmazások a "korra" illenek, az a lényegen nem változtat. A dolgot így értettem, valahogy.

Vendée 2008.03.12. 20:50:28

Czelder Orbán,

felületesen olvastalak, félreértettelek. Elnézést.

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.03.12. 21:06:51

"ezért a cselekvésekkel kapcsolatos álláspontja sem."
hát, kb. 1930 előtt tiltották a naptármódszert is. Meg voltak olyan hangok, erőst, hogy az örömszerző szex rossz. Néha ölég rossz irányba kószált el az egyházi hagyomány, de úgy érzem, most elég jó irányba tart. Vissza a gyökerekhez. Ahol tényleg az áll, hogy nehezebb a gazdagnak...

Raymond 2008.03.13. 21:43:16

Királyrák: ezek nem ex cathedra kijelentések, szerintem olyan nem nagyon volt az utóbbi évtizedekben.

Raymond 2008.03.13. 21:47:23

Ha különben valakit tényleg érdekel a prokapitalista vonulata az Egyháznak, akkor nézze ezt: www.acton.org

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2008.03.13. 22:46:10

A 90-es években volt egy nagy közgazdaság és/vs etika tanácskozás a Vatikánban abszolút élvonalbeli mainstream közgazdászokkal. Emlékezetből: Sen, Arrow, Stiglitz, Sachs biztosan. Változatos vélemények, magas színvonalon.(Úgy rémlik Arrow kurva jó volt.)

Magyarul ismegjelent: A közgazdaságtan társadalmi és etikai vetületei címmel.

A Vatikán hivatalos véleménye, ami valamilyen enciklikában öltött testet, persze nem Sachshoz állt a legközelebb, inkább pl a Loueveni katolikus egyetem igencsak elismert a közgazdaságtani iskolájához(J. Dreeze).

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.03.13. 22:51:31

r/r,

amit mondtam azt nem cáfolja amit te mondtál:)) a dogmák ugyanazok maradtak.

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.03.14. 10:34:18

A dogmák maradtak, de az azért változik, hogy mit tekintenek halálos bűnnek, vagyis a "a cselekvésekkel kapcsolatos álláspontja". Abban egyetértek KirályRákkal, hogy ilyen kérdésekben néha óvatosabban kéne fogalmaznia az Egyháznak. Szvsz a törvény szellemére kell a hangsúlyt fektetni, a konkretizálódás már inkább csak értelmezése legyen a szellemnek.
Ennek megfelelően az egyházjog (maga az is, hogy van ilyen fogalom) is zavar erőst.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.03.18. 21:59:31

Szerintem az egyházaknak egész egyszerűen hagynia kell elég saját, önálló teret a hívei számára. Legalábbis én, mint félhívő, valahogy ezt igényelném, és azt gondolom, hogy a cafeteria-religion többi gyakorlóját is ennek hiánya tántorítja el attól, hogy letegye a voksát bármelyik egyház mellett.

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.03.18. 22:09:24

Vannak közösségek, melyek az általad igényelt nyitottségot megadják.
Pl. a taizéi mozgalom elég nagy része ilyen, a piaristák jelentős része, továbbá néhány baromi okos és művelt pap (és az általuk vezetett közösség). És ez csak azoknak a felsorolása, akit én ismerek!
Van példa ennek az ellenkezőjére, bőven.
De azt hiszem, "undergroundban" meg lehet találni azt, amit keresel.

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2008.03.19. 11:17:12

Jobban belegondolva, már rég inaktív katolikus lennék, ha nem az ország két legtehetségesebb, legjobbfej fiatal papja egyengeti a hitemet. Náluk a több nyelv, a teológia, filozófia doktorátus a minimum. Az egyikkel éveken át teniszezés közben beszéltem meg a fenntartásaimat, a másik humora paliban van Fábryval (persze elegánsabb, és kevésbé görcsös)

És a legfontosabb: az elképesztő tudásanyag és nyitottság mellett, mindíg képesek voltak az elvont dogmákat hétköznapi problémákra lefordítani, rólad, neked beszélni. Mise, ahol az egyetemi tanár és Mariska néni egyarán feszült figyelemmel, megrendülten figyel. Kevés ilyen van sajna.

Egyiküknek most készítek egyházközségi KÖZÖSSÉGI site-ot, amit a hitélet szerves, sőt fontos részének tart. Egyházközségi IWIW, podcastokkal, fórummal stb, stb. Így is lehet.

Vendée 2008.03.19. 13:28:43

Bazalttufa,
azt lehet tudni, hogy kik ők és hol miséznek?

gabrilo aka gr. Joseph de Maistre 2008.03.19. 15:35:26

bazalttufa,

ez engem is érdekelne, pláne most az "Utam a katolicizmushoz" projekt közepette:)))

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2008.03.19. 16:40:10

Görbe József (tudtommal) Csömörön, kapható néhány teológiai munkája könyv formájában is.
(sajnos pár éve nem tartjuk a kapcsolatot. Az egyházi bürokrácia lerendelte falura. Pazarlás.)

Bokros Levente: Cegléd (egy éve), TV-ben előfordul, tanít főiskolákon.

Igazság szerint élőben a legjobbak.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.03.19. 19:38:43

Refuse/resist: a magyar piaristák a legintoleránsabb, legelvakultabb, legsötétebb katolikus társaság, tagjainak 90%-a alkoholista, embergyűlölő, megkeseredett vénember.

Nem egy jó barátom volt kénytelen évekig élvezni elvakult őrjöngésüket például Szegeden, Kecskeméten, vagy máshol, és egy nagyon jó barátom még be is akart lépni, hogy majd ő változtat. Nem akarok erről hosszan sztorizni, a lényeg, hogy a srác - a vele egy időben belépettek nagy részével együtt feladta. Érdekes dolgokat mesélt pl. az öreg piarista papok mindennapjairól, ezekbe azért nem megyek bele, mert kimerítené a rágalmazás kategóriáját, hiszen bizonyítani nem tudom.

A néhány baromi okos, művelt és jó humorú pap/lelkész/rabbi létezését aláírom. Nem egy felekezetből ismerek ilyet személyesen, és ez jó dolog. Mondjuk csak ezért egy egyház mellett sem kötelezném el magam. :)

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.03.19. 23:51:08

Rák, lehet, hogy vannak arra példák, amit írsz, de még ha én pont a kivételeket láttam, akkor is túlzásnak érzem azt, amit írsz.

gabrilo aka gr. Joseph de Maistre 2008.03.20. 16:38:52

Mi folyik itt?:(( Elég legyen a klérus dicsőítésébül mán:(((((

[..\.]

rosta 2008.03.20. 18:52:10

A Szent István társulatnak a 2004-es vatikáni kiadásról fordított könyvével kacérkodom, melynek címe: Az Egyház társadalmi tanításának kompendiuma. Éppen ma hoztam ki a könyvtárból. A könyv a társadalmi kérdésekkel foglalkozik, ahogy a tartalomjegyzéket nézem meglehetős részletességgel, és meglehetős katolikus kidolgozottsággal. A teológiai megalapozottságú állásfoglalások egészen a személytől, az emberi jogok kérdésétől a család kérdésein át, a társadalmat szabályozó elveken keresztül, még a demokrácia értelmezéseket is felölelve a béke, környezetvédelem, a nemzetköziség, a szeretet civilizációja témáig 583 pontban tárgyalják a társadalom fontos kérdéseit.

Innen nézve valahogy természetes, hogy a katolikus egyház a jelenlegi helyzetben pontosítja, mik azok, amelyek szerinte a mai világ fő problémái, mik is ezek a bűnök.

Ezek a kérdések ma emberének sokszor bocsánatos bűnöknek tűnnek. A cannabis, az abortusz, a szociális, gazdasági kihasználás, környezetszennyezés, génmanipuláció, klónozás mind olyan kérdés, amelynek meg van a társadalmi beágyazottsága. A katolikusok viszont képtelenek ezekre a kompromisszumokra, aminek én személy szerint örülök. Következetesen végiggondolják azokat a kérdéseket, amelyek a mai világot, és talán a jövőt is meghatározzák.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.03.22. 02:35:26

"A dogmák maradtak, de az azért változik, hogy mit tekintenek halálos bűnnek, vagyis a "a cselekvésekkel kapcsolatos álláspontja"."

Lehet egy genya kérdésem?
Én azt nem értem, hogy ha Isten (már az egyház őt képviseli) határozza meg, mi a halálos bűn (,sőt egyáltalán mi a bűn), akkor az hogyan tud változni? Vagy időnként leszól az öreg?
Az én ateista, libsi megfejtésem szerint nincs Erkölcs (értsd: abszolút erkölcs), csak Korszellem (értsd: pillanatnyilag széleskörűen elfogadott).

rosta 2008.03.22. 21:14:41

Hogyan tud a bűn változni? Például úgy, hogy bizonyos bűnök kétezer évvel ezelőtt nem is voltak. Például akkor nem voltak hackerek, nem volt ismeretes a környezetszennyezéssel kapcsolatos bűnözés, de a klónozással kapcsolatos kérdések is legfeljebb az egypetéjű ikrek valószínűsítéséig jutottak el. Akkor még nem volt mikroprocesszor, genetika, amint nem volt tömegtermeléses kapitalizmus sem.

Megváltozott a társadalom, viszont az egyén ugyanúgy választ keres a társadalom kérdéseire, amint 2000 évvel ezelőtt választ keresett.

A katolikusok praktikus emberek. Azt mondják, hogy segítenek a hívőknek eligazodni a társadalom nagy kérdései, a nagy kihívások között. A legjobb koponyáikkal kidolgozzák azokat a válaszokat, amelyek a Biblia, és a hagyományok alapján a legjobbaknak tartanak. Mi protestánsok ugyanezt az egyénre bízzuk legtöbbször, ezenkívül a hagyományokra kevésbé építünk, a katolikus hagyományokra meg pláne nem.

Ettől függetlenül könnyen megértjük a különféle korok erkölcsét, mivel a közös alap 2000 év óta itt Európában a Biblia.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.03.22. 22:13:12

Ezt értem, de akkor azok a bűnök nem Isten által deklarált bűnök, hanem az egyház által meghatározott bűnök.
Egy bankszámla megcsapolást lehet rokonítani a lopáshoz, de személyes adatok eltulajdonítását, vagy egy fénycső szemétbedobását, önkénteseken végzett gyógyszerkísérleteket nagyon nehéz lenne levezetni.

rosta 2008.03.23. 12:54:19

Mivel ateista vagy tájékoztatásul leírom, hogy Isten nem hét főbűnt állapított meg, nem ez szerepel a Bibliában, hanem teljesen másképpen néz ki a dolog. A katolikusok hét főbűne már csupán a teológiai levezetése a Bibliának, annak a parancsolatainak, törvényeinek. A katolikusok mint mondtam segítenek a legjobbjaik által lefordítani a Bibliát a napi értelmezésre a hétköznapi embereknek.

A helyzet az, hogy a keresztyén embert Jézus Nagy Parancsolata igazítja el az életben, ami két részből áll. Szeresd Istenedet teljes szívedből, teljes elmédből. Valamint szeresd felebarátodat, mint tenmagadat.

Definiálandó a felebarát fogalmát Jézus azt mondja, hogy a felebarát az elesetten segítő irgalmas ember. Nem a rabbi (pap), nem a levita, akik az igei példában nem segítettek az elesett emberen, hanem a pogány szamaritánus, az igei példának megfelelően, aki akkor segített az elesetten. Majd azt mondja parancsként, cselekedj te is ennek megfelelően, vagyis légy irgalmas az elesettel szemben. Ez a parancsolat felülírja az összes törvényt, és a prófétákat. Vagyis az ószövetségi törvényeket, és a prófétákat.

Az ószövetségi törvényekből amúgy rengeteg van. Ezekből kiemelkedik a Tízparancsolat. Ez halálos bűnöket is megfogalmazó alaptörvény, de ez sem a katolikusok hét főbűnét szabályozza, mint ahogy közvetlenül a Nagy Parancsolat sem. Mint mondtam, a hét főbűn az a katolikusok által a Bibliából, és a hagyományokból levezetett bűn típusok.

Tehát jól érted, hogy a bankkártya hamisítás, vagy az adatlopás, netán az emberkísérletek kérdése nem szerepel a Bibliában, de a Bibliából levezethető bűnök, amint a hét főbűn is. A katolikusok ezt a levezetést központilag oldják meg, míg mi protestánsok jobbára decentralizáltan, de mindenképpen a Bibliára alapozva. A katolikusok még figyelembe veszik a hagyományokat is.

Áldott Húsvétot! :)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.03.23. 18:27:02

Mivel klerikális vagy, ezért elmondom, hogy mi VOLT a főbűnök alapja:

"A hét főbűn sémája nem tetteket rendszerez, hanem lelki beállítódásokat, megrögzöttségeket, tulajdonságokat.
Az irigység vagy a fösvénység nem maga a bűnös tett, hanem csak a bűnös tett forrása, így válik lehetővé, hogy a hét főbűn egyszerre legyen az összes egyéb bűn kategóriáinak és magyarázó elveinek rendszere: minden bűnös tett ezekből a bűnös diszpozíciókból következik."

Ehhez képest az új főbűnök sokkal kevésbé filozófiai aspektusok.

1. génmódosítás

Ez egyértelműen egy cselekedet (mellesleg értelmezhetetlen, tenyészteni szabad, vagy ez csak a retrovírusokkal való génmanipulációt tiltja, vagy mit?)

2. kísérletek embereken

Ez is egyértelmű cselekedet (mellesleg ez is értelmezhetetlen, a kísérlet, mint fogalom sötét. Ha nyitok egy boltot, és abban rendezgetem az árut, hogy elől legyenek a cukrok, hátul kenyér, szal kikísérletezem a legjobb elrendezést, amikor a kenyérért beugró anyukák a legtöbb rágót veszik a gyereküknek, az kísérletezés, ám, ha elolvasom egy könyvben, és alkalmazom az ott kikísérletezett dolgokat, akkor meg már nem. hümmőzümmő)

3. környezetszennyezés

Ez is cselekedet, bár ebbe bele lehet magyarázni egy életformát is. Pl nem kéne traktorral szántani, mert az környezetszennyező. A lóhoz, ökörhöz képest mindenképpen.

4. társadalmi igazságtalanság okozása

Ez mi? Ha én dolgozok, mint a hülye, és a gyerekem mindennap banánt ehet, meg biotúrós kenyeret, valamint nyaranta Máltára megyünk nyaralni -ahol megtanul angolul-, akkor én elkövetem ezt a főbűnt, hiszen az én gyerekem/családom olyan dolgokat kap meg, amiket a szegényebbek nem?
És ezzel mélyítem a szakadékot, ami az egyenlőség és igazságossági igény és a valóság között feszül, hiszen Béluka a fiacskám születése jogán kapja meg mindazt, amit Gézuka -az osztálytársa- születése okán nem kaphat meg?

5. nyomor okozása

A nyomor oka a túlnépesedés, a túlnépesedés oka a modern orvostudománnyal kevert fogamzásgátlás-tiltás. A nyomor oka a Katolikus Anyaszentegyház.


6. obszcénül meggazdagodás

Egyénileg, vagy szervezeti szinten? Mi az obszcénül gazdag?

7. drogfogyasztás

Mi az a drog? Az alkohol pl az? Vagy drog minden, ami bódít, és nem alkohol?

rosta 2008.03.23. 21:29:42

Lehet, hogy klerikális vagyok, de azért mindenekelőtt hívő vagyok, ha már a személyem valami miatt szóba került. Ez viszont semmit sem változtat azon, amit leírtam. A hét főbűn a katolikus teológiai beosztás szerinti bűn típus. Amint mondod az egyén hajlamainak szempontjából kategorizál.

Az új hét bűnfajta nem főbűn, hanem a mai korhoz igazított, meglehetősen perspektivikus új típusú bűn kategorizálás. Nem halálos -ahogy nézem a kategorizálásokat-, gyónható bűnök ezek, amelyek mellesleg nagyon jól mutatják a katolikusok szándékait.

Nyilván sokaknak nem tetszik, de a katolikus egyház lassan kezd felébredni a szakadás óta tartó nagy dermedtségéből, és valódi utakat kezd mutatni a világnak. A recsegő, ropogó, önsors rontó, környezetszennyező, globalizált világ meg nyilván marhára utálja emiatt a katolikus egyházat. Én örülök, hogy a katolikusok kezdik látni, hogy nincs még egy olyan erő, és egy olyan helyzetben lévő szervezet a világon, mint az övék, ami bizonyos kötelezettségeket is ró rájuk. Ennek felelnek meg a mostani deklarációval.

A legjobban az tetszik, hogy a fentiek ellenére, nem hatalmi ambícióval, retorikával, hanem visszafogottan, belső ügyként kezelve a dolgot, de láthatóan határozottan teszik ezt.

Erről az új hét bűnfajtáról persze mindenkinek meg van a maga olvasata a maga megrögzöttsége szerint, amint olvasható a te verziódból is. Nyilván akadnak olyanok is, akik képesek a katolikusok nyakába varrni az evilági problémákat, magam is ismerek ilyen megrögzött protestánsokat, neokonokat. Már csak emiatt is fontosnak tartom, hogy a katolikusok érdemi módon nyúlnak a mai világ kérdéseihez, hiszen ezzel kitárgyalhatóvá válnak a világ dolgai. Ami még fontosabb, hogy ezek a kérdések ezentúl nem a relativizálható kategóriába esnek, hanem a keresztyénség egyetemes, nagy isteni igazságaihoz vannak lecövekelve.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.03.23. 22:38:32

rosta

Mellébeszélsz. Kérdéseket tettem fel.
Nem az okát kerestem a tiltásnak, hanem azt, hogy mit is tilt. Gyakorlatilag, hogy mi az értelme azoknak a tiltásoknak, arra lennék kíváncsi.

Viszont az írásodról eszembe jutott valami:
Ha konkrét dolgokat mond valaki, akkor a konkrét dolgokra rá lehet kérdezni.
Neked csak annyi a véleményed erről a szösszenetről, hogy faja, me a katólikusok magukra találtak, és utat mutatnak?

Az már mindegy, hogy az az út hova vezet?

Mert ha valóban van a Katolikus Anyaszentegyháznak felelőssége, ami bizonyos kötelezettségeket ró rájuk, akkor elvárható lenne, hogy ha már a VILÁGI dolgokba "üti az orrát", akkor ezt úgy tegye, hogy azok az elvek, amiket megfogalmaz, azok a cselekvési minták, amiket kívánatosnak tart, legyenek egyértelműek.
Ha a filozófiai síkon definiált bűnök túl tágak voltak a mai kor követelményeihez, és ezeket pontosítani akarta, akkor miért tett egy ilyen tág, kibúvókkal teli, vagy élhetetlenül szűk, sehova se vezető valamit a hívek elé?

Nekem más fogalmaim vannak az érdemi hozzányúlásról a világ dolgaihoz.
Ezek a deklarált bűnök nem kitárgyalhatóvá teszik a világ kérdéseit, hanem a hívő (és nemhívő) a hozzáértésétől (műveltségétől) függően érthető vagy érthetetlen tiltásokká redukálja azokat, amiket függően a vérmérsékletétől betart, megpróbál betartani másokkal, vagy nem tart be.

Hogy ezek a dolgok a kereszténység nagy egyetemes isteni igazságához vannak-e kötve, avagy egy populista vatikáni húzás ez az egész, az azt hiszem könnyen eldönthető akkor, amikor a világ második legnagyobb aranytartalékával rendelkező szervezete az obszcénül meggazdagodás ellen emeli fel a hangját.

De tegyük ezt most zárójelbe.
Nekem nem tisztem az, hogy egy nem definiált kijelentés általam ismeretlen információtartalma alapján ítélkezzek, hiszen, bevallom, nem tudok keresztényül.

Ezért tettem fel a kérdéseimet feljebb, hogy mit is jelenthetnek _valójában_ azok a dolgok, amiket most a pápa megtiltani szándékozott.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.03.23. 22:52:22

rosta

Jah, és a személyed klerikális voltának valami miatti szóbakerülésének oka ez a mondat:

"Mivel ateista vagy tájékoztatásul leírom, hogy Isten nem hét főbűnt állapított meg, nem ez szerepel a Bibliában, hanem teljesen másképpen néz ki a dolog."

Nem attól függ, hogy valaki ismeri-e a Bibliát, hogy keresztény avagy ateista, hindu-e, vagy muzulmán, hanem attól, hogy vette-e a fáradtságot, és elolvasta-e.
Ez a dolog abszolút a műveltségi-műveletlenségi vonalon mozog, nem pedig a hívő-ateista vonalon.

józan' 2008.03.23. 23:11:34

"Ezért tettem fel a kérdéseimet feljebb, hogy mit is jelenthetnek _valójában_ azok a dolgok, amiket most a pápa megtiltani szándékozott."

_valójában_
azt jelenti,amit jelent.
ne aggódj,nem gondoltak mögöttes tartalmat hozzá,amivel majd jól csőbehúznak.


"nem tudok keresztényül."

mi sem
senkisem
(tud valaki keresztényül?)

khofpkopnbkv,lefelpwoflfvp leflfpflpd!


"Az már mindegy, hogy az az út hova vezet?"

a pokol legsötétebb bugyraiba,elvégre a katolikus egyházról van szó.


"Mellébeszélsz. Kérdéseket tettem fel."

Jaj.
szörnyű ez az ultraracionális felfogás.És a legszörnyűbb az egészben,hogy sokan(te is)okosabbnak képzelik magukat,mert szöget ütött a fejükben a _ráció_és ha megkérdezik,hogy "mégis hogy a fenébe letezhet a teremtéselmélet meg Isten,amikor tudományosan nincs bebizonyítva",akkor aztán jól fülöncsípték a homályban lévő keresztény gondolkodásúakat.

megérteni Isten és saját igazi,rációktól mentes létünket...ez az igazi értelem.


"ha már a VILÁGI dolgokba "üti az orrát""

ezen meg sírnom kell.

hiába kérdezgetsz,nem fogsz választ kapni arra,hogy mi célt szolgál a 7 főbűn.mit akar a pápa ezzel elérni.mire jó a biblia.

NEM fogsz rá választ kapni

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.03.23. 23:29:39

józan

Kevéssé összeszedett, ám annál diffúzabb szöveged nem vall józan emberre.

Szerinted ultra-racionalista dolog az, ha valamit kérdez az ember, akkor arra a _kérdésre_ szeretne választ kapni, nem pedig valami egészen másra?

Itt és most nem foglalkoztam sem rosta, sem én a hittel, isten létével, a teremtéssel, vagy bármi, ehhez hasonló dologgal.
Miért akarod belemagyarázni ezt a dolgot?
Krisztotalibán lennél?

Az, hogy nem tudok keresztényül, az pusztán annyit jelent, hogy a katólikusok által szubsztanciájában átváltoztatott bor pl ízre, szagra, egyéb érzékelhető dolgokra nézve bor marad, így katólikusul a szubsztanciális változás pl. egészen mást jelent, mint magyarul.

Ha sírnod kell, akkor sírjál nyugodtan.
Van, akinél vigasztalódhatsz, ahogy elnézem írásodat.

józan' 2008.03.23. 23:42:32

"Kevéssé összeszedett, ám annál diffúzabb szöveged nem vall józan emberre."

milyen egy diffúz szöveg?szerintem érthető voltam.ha neked a józanság kereszténység nélkül kezdődik,ám legyen.


Krisztotalibán

ezt a szót nem ismerem : D


"Miért akarod belemagyarázni ezt a dolgot?"

nem akarom,ez csak úgy jön amikor kőateista hozzászólásokkal találkozom.


"katólikusok által szubsztanciájában átváltoztatott bor pl ízre, szagra, egyéb érzékelhető dolgokra nézve bor marad, így katólikusul a szubsztanciális változás pl. egészen mást jelent, mint magyarul."

ejj

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.03.23. 23:59:27

Azért diffúz a szöveg, mert nincs benne koherencia.
Csak nagyjából kapcsolódik ahhoz, amire reflektáltál, de nem nyit új kérdéseket, és nem is válaszol meg semmit.
Emocionális töltettel rendelkezik, vannak benne feltételezések az én tudatállapotomról, pl "ne aggódj,nem gondoltak mögöttes tartalmat hozzá,amivel majd jól csőbehúznak." feltételezed, hogy én azt hiszem, hogy csőbe akarnak húzni a gaz keresztények, de erre mindjárt alapot is adsz azzal, hogy azt mondod:
"_valójában_
azt jelenti,amit jelent."
miközben én azt fejtegettem, hogy nem értem, hogy mit jelent.
Az AZT jelenti, AMIT, az nem válasz, mert ABBAN benne van MINDEN.

A krisztotalibán a tálib szó mintájára alkotott műszó.
Az a keresztény fundamentalista, amelyik úgy gondolja például, hogy a Biblia szó szerinti igazság.
www.christiananswers.net/hungarian/q-eden/edn-c020h.html
Egy krisztotalibán így vélekedik a teremtésről.

Az ejj szóra sem tudok mit mondani.
Ha Te nem mondod meg, hogy mit jelent a szubsztanciális változás abban az értelemben, amiben Te használod, én nem fogom tudni.

rosta 2008.03.24. 00:49:23

"Ez a dolog abszolút a műveltségi-műveletlenségi vonalon mozog, nem pedig a hívő-ateista vonalon."

Ebben nem vagyok biztos. Én itt inkább bizonyos habitusbeli problémákat látok, legalábbis nálad. A Lordtól nem várom el, hogy ismerje a Bibliát, és a keresztyénséget, mégha te ezt műveltségi fokmérőnek is nevezed, hiszen kijelentette, hogy ateista.

Természetesen meg van a véleményem arról, hogy miért pont ez az újabb kategorizálás, de nekem továbbra sem ez a lényeg per pillanat. Számomra az a fontos, hogy a katolikusok kezdenek érdemben keresztyéni módon élni. Ahogy régen tettük.

Holnap megpróbálom 15-20 sorra zanzásítani miért pont ezeket a bűnöket nevezte meg a Vatikán, de ma már nem fog menni. Húsvét hétfőjén kicsit zsufolt a programom, mint volt ma is, de később meg nem vagyok benne biztos, hogy lesz rá időm.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.03.24. 02:02:10

Én személy szerint csak felhívtam a figyelmet, hogy az Abszolút Erkölcs rugalmatlan kőbe vésett dolog. Ha azon változtatunk, akárcsak bővítjük, az azt mutatja, hogy annyira mégsem volt abszolút és időt álló.
Nekem semmi kifogásom az ellen, hogy a r.k. egyház haladjon a korral, de ez nehezen egyeztethető össze az örökérvényű igazságok eszményével. Erre a kérdésre a belőlük való levezetés, mint válasz többé-kevésbé elfogadható, de nagyon-nagy önkényességet tesz lehetővé.

Kolbászoszsömle kérdései teljesen jogosak, mert definiciós hiányosságokra hívják fel a figyelmet.

Szándékosan nem kérdeztem rá más hitbéli dolgokra, mint pl. hogy Isten egyik parancsa felülírja a másikat, mert ez értelmetlen hitvitához vezetne, ami nem áll szándékomban.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.03.24. 08:18:11

rosta

Én azért vagyok teljesen bizonyos abban, hogy a Biblia ismerete, nem ismerete műveltségi, nem pedig hitkérdés, mert én pl ismerem a Bibliát, ám nem vagyok hívő.

Azért pont ez az újabb?? kategorizálás, mert úgy hívják azt a dolgot, amit egy kulturális hagyaték ismerete jelent, hogy műveltség.

Ha Neked más erről a véleményed, fejtsd ki kérlek, mert roppantul érdekel.

rosta 2008.03.24. 11:12:19

"Én azért vagyok teljesen bizonyos abban, hogy a Biblia ismerete, nem ismerete műveltségi, nem pedig hitkérdés, mert én pl ismerem a Bibliát, ám nem vagyok hívő."

Nos, ha a kérdés megoldása műveltségi kérdés, akkor részemről Bibóval, és Bogár Lászlóval válaszolnék. Bibónak Az európai társadalomfejlődés értelme alapműve, és a pár oldalas Uchroniája megadja a választ arra, hogy miért is gondolom azt, hogy a katolikus egyháznak legfőbb ideje már annak, hogy tevőlegesen résztvegyen a társadalmi kérdések formálásában. A katolikus bűnök miértjeire Bogár Lászlónak a Magyarország és a globalizáció című mukája adja meg a választ.

Ha esetleg linket kérsz, akkor Bibóhoz tudok adni...

rosta 2008.03.24. 11:39:38

Bocs, hogy hirtelen voltam!

Szóval azt akarom elmondani, hogy a Biblia valós ismerete csak részben műveltségi kérdés szerintem. Attól még, hogy valaki olvasta-e a Biblia egyes részeit, de akár az egész Bibliát, annak sok esetben csak egy rálátása van a Bibliára, de nem tudja egységes rendben értelmezni azt. Arról nem is szólva, hogy a Biblia, benne az Ószövetség, az Újszövetség, Mózes, Jézus szerepét a későbbi társadalomban nemigazán tudja egyszeri elolvasás után értelmezni. Mondom ezt annak ellenére, hogy számunkra, reformátusok számára csupán a Biblia a primer forrás, semmi más.

Műveltségi kérdésnek legfeljebb a keresztyénséggel foglalkozó irodalom ismeretét nevezném, de ez olyan sokrétű, és egymásnak annyira ellentmondó műveket takar, hogy végül is ez inkább világnézeti kérdés lesz, amikor az emberek egy-egy értelmezési kört elfogadnak a sajátjuknak. Bibót amiatt neveztem meg, mert ő számomra hiteles választ ad a keresztyénség szerepéről a világban. Itt a két következő linket tudom ajánlani:

mek.oszk.hu/02000/02043/html/430.html
mek.oszk.hu/02000/02043/html/540.html

Bogárt meg amiatt ajánlottam, mert számomra a Bogár ad egy választ arra, hogy miért tartom hitelesnek a katolikusok által bekategorizált új bűntípusokat.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása