Békemenet és valóság: barát-e Amerika?

F. Forsyth I 2014.10.27. 08:43

tunti.jpgElgurult a gyógyszer tegnap éjszaka némelyeknél. Vagy újjáéledt a Pártélet rovat. Megpróbáljuk röviden elmondani, mi a probléma ezzel az állásponttal. Mármint Bencsik Andráséval, aki szerint „Amerika nem a barátunk és még csak nem is a szövetségesünk”, aki a háborúban érdekelt a béke helyett. 

Először is, a dühöt persze megértjük. Zsigerileg irtózunk az erőszakos külső beavatkozási kísérletektől. És akik azt mondanák, mi balgák, hiszen ez csak ostoba összeesküvés-elmélet, azoknak azt üzenjük, vigyázó tekintetüket Olaszországra és Görögországra vessék. Minden további nélkül leszednek megválasztott kormányokat, politikai vezetőket, hogy a helyükre helytartókat tehessenek. Sokatmondó, hogy ezekre az apró európai gyarmatosításokra a demokrácia és a szabadelvűség felkent hívei teljesen érzéketlenek. Sőt: a honi, főleg online liberális médiában nem annyira ritka a nyílt beavatkozás utáni nyavalygás.

Valóban vannak, akik szeretnék Kijevet Budapesten látni. Főleg a Demszkyk és Harasztik. (Előbbi, ugye, tegnap éjjel kéjesen mosolyogva fotózta a rongálást, de ezt betudtuk annak, hogy nosztalgiázott egy kicsit Mao oltára előtt. De hisz nemrég mondta, börtönben érezné jól magát – hallgassuk meg könyörgését.) A magyar baloldal természete uszkve száz év alatt nem sokat változott. Felkészülnének a hangulatra. Csak most épp a moszkvai finanszírozás helyett a CIA-forradalmak élik virágkorukat.

Mindez azonban nem szabadna, hogy elhomályosítsa sokak látását. A morális felháborodáson túl talán a helyzetünk reális értelmezése is szükséges volna. Magyarország nem önálló hatalmi centrum. Ez a státusza nagyjából az első világháború végével szűnt meg. Ez sajnálatos, és sokan sirathatjuk, ettől azonban még adottság marad. Amennyiben Magyarország még mindig akkora lenne, mint Trianon előtt, jelentős hadsereggel és gazdasággal rendelkezne, a helyzet más lenne. A helyzet azonban most az, hogy nagyon is rászorulunk másokra.

A mi gyomrunkban is felkavarodik a reggeli rántotta attól az állandó morális kioktatástól, amit nyugati szövetségeseink ujjgyakorlatként végeznek rendszeresen. Más helyünk viszont nincs. És akik azt mondják, ennek a szövetségi rendszernek számunkra alternatíva Oroszország, azok vagy délibábot látnak, vagy jóllaktak Szocsiban.

Bencsik András mondatának egyik fele igaz: Amerika nem a „barátunk” – de nem is kell, hogy az legyen. A mondat másik fele ugyanis nem igaz: Amerika nagyon is a szövetségesünk. Magyarország pillanatnyilag – sajnos, nem sajnos – csak ebben a szövetségben tud élni és túlélni.

Egy klasszikussal szólva: Magyarországnak nincsenek barátai, csak érdekei. Magyarországnak pedig érdeke a NATO-tagság és az amerikai szövetség, sőt az EU-tagság is, bármit gondoljunk is egyikről vagy másikról. Szép dolog a romantikus heroizmus, csak nehogy paródiává váljon.

Ennek az érdeknek a belátása bölcsességet követel, és reméljük, hogy a döntéshozókban lesz kellő mennyiség belőle. Minden jogos sérelem ellenére az Amerika elleni Békemenet ötlete borzalmas. Ezeket az egymásnak feszüléseket másképp kell megoldani: ha kell, ama bizonyos „pávatánccal” – amit járni kell, nem beszélni róla.

Kövesd a Konzervatóriumot a Facebookon is!


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr66836309

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sajnos csak az erőszakból értetek 2014.10.27. 19:44:52

Ha valamit megtanultunk az elmúlt évek kormányzásából, akkor az a tegnap esti masszívan cinikus Fidesz közlemény pontos ellentéte: kurvára nem vagytok nyitottak az érvekre, békés párbeszédre, és hallgatjátok meg barátsággal és türelemmel azokat, akikne...

Trackback: Demokraták... 2014.10.27. 10:49:13

Mióta az Egyesült Államok - sajnálatosan hallgatva a külpolitikai apparátusát végképp elfoglaló érdekcsoportra - nekiállt lényegében suttogó propaganda eszközökkel megrendíteni a magyar kormányt és destabilizálni Magyarországot, a választásokon ismétel...

Trackback: Békemenet és valóság: barát-e Amerika? 2014.10.27. 09:52:01

Minden jogos sérelem ellenére az Amerika elleni Békemenet ötlete borzalmas.

Trackback: 2006 és 2014 2014.10.27. 08:47:49

Na, letudtuk ezt is. Végre meglett a ballibek saját székházrombolási ügye, mely miatt immár 8 éve irigykednek a Fideszre. A recept profi volt, a ballib agytröszt – követve a 2006-os példát – szélsőjobbos futballhuligánokat szerződtetett. Megvolt a pá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

==T== 2014.10.27. 09:38:19

Nem lepődtem meg a cikk mondanivalóján, ugyanakkor nem értek vele egyet.

Magyarország formálisan10 éve, gyakorlatilag25 éve lépettbe az EU-val és a NATO-val fémjelezhető nyugati "szövetségbe.

Azalatt a 25 év alatt a kiindulási állapothoz képest Magyarország helyzete minden fontos dimenzióban romlott:

- demográfiailag
- pénzügyileg
- vagyonilag
- reálgazdaságilag
- a szellemi tőke dimenziójából
- a társadalom lélektana szempontjából
- katonailag

Akárhonnan is nézem, az EU/NATO fémjelezte struktúrán belül nem látok esélyt arra, hogy a helyzet bármilyen szempontból is javuljon.

Az EU/NATO struktúrán belül maradás kizárólag arra biztosíték, hogy a lecsúszás a jelenlegi közép- és idősebb korúak számára viszonylag puha marad a következő 10 évben.

Viszont az EU biztosította keretek miatt ezalatt is folytatódni fog a fiatalok elvándorlása - hiszen a reálbérek közti földrajzi eltérések orvosolhatatlanul nagyok - ami bizony azt jelenti, hogy Magyarország, mint a magyarok országa -és mint úgy-ahogy működőképes ország/állam - már az évszázadközepére/második felére megszűnik létezni.

Ebből a folyóból márpedig ki kell lépni.

==T== 2014.10.27. 09:45:29

@==T==: Megjegyzés: a kilépés sikeres lemenedzselésére - vagy úgy általában az ország bármikori sikeres irányítására - az Orbán/Lázár/Rogán/Csányi/Simicska és tsai Co. sem erkölcsileg, sem szakmailag nem alkalmas.

dr. jenőke (jenőke) 2014.10.27. 10:05:12

Ez az állítás nem felel meg a tényeknek: "Amennyiben Magyarország még mindig akkora lenne, mint Trianon előtt, jelentős hadsereggel és gazdasággal rendelkezne, a helyzet más lenne."

Magyarország mint az Osztrák–Magyar Monarchia része, külügyeiben nem független politikai hatalomként lépett be az első világháborúba.

freehckr 2014.10.27. 10:16:18

@==T==: „az EU/NATO fémjelezte struktúrán belül nem látok esélyt arra, hogy a helyzet bármilyen szempontból is javuljon”

Ezt én nem így látom.

Az a „probléma” ezzel az „EU/NATO fémjelezte struktúrával”, hogy teljesen mások a játékszabályok mint anno a SZU/KGST keretein belül, ehhez a meccshez pedig olyan politikusok, olyan politikai/értelmiségi elit szükséges, amely _érti_ ezeket az új játékszabályokat és _képes_ ezen új játékszabályok szerint játszani.

A magyar politikai/értelmiségi elit összetétele rendszerváltás híján maradt ugyan az, mint a SZU/KGST idején. Igaz, történtek apróbb személyi változások, de sajnos legfőképp „kihalás útján”, mivel ugye a rendszerváltásnak nevezett privatizációs cirkusz során az egykori elvtársak elfelejtették venni a kalapjukat (a vélt részüket a nemzeti vagyonból ennek ellenére bőséggel kivették maguknak), valamint a magát rendszerváltónak hazudó elit elfelejtette ezeknek az elvtársaknak kirakni a szűrét a közéletből, de a kihaltak helyét elfoglalók nagyjából minden szempontból megegyeznek elődeikkel... sőt, hát több esetben egyenes ági leszármazottakról van szó, akik gyermekkoruk óta szívták magukba a szocializmust, és képviselik tovább egyfajta családi hagyományként.

Szóval az a nagy büdös helyzet, hogy

- maradunk az EU/NATO keretein belül, de akkor a teljes politikai/értelmiségi elitet kell lecserélni

- marad ez a posztkommunista korrupt söpredék politikai/értelmiségi elit, de akkor nincs helyünk az EU/NATO keretein belül... és ez utóbbira 25 évnyi példát tudnék felhozni.

freehckr 2014.10.27. 10:22:50

A poszt meg igen visszafogott, az elmúlt hetek történéseihez képest. Ha a Fidesz-KDNP megszállott debiljei sem képesek megállítani posztkommunista utódpártjukat, de legalább valamilyen nyomásgyakorlással egy jobb irány felé terelni ezt a korrupt söpredéket, akkor a következő nyugati lépések egyike lesz majd az uniós források folyósításának felfüggesztése a fideszes korrupciós ügyek megnyugtató tisztázásáig. Ez lehet egy-két-három hónap, de tekintve egyes elborult elméjű iszlamista elmeháborodottakat megszégyenítő USA-ellenes fideszes retorikát, lehet egy-két-három hét is.

Nem kéne erre a pontra eljutnunk, a nyilvánvalóan szigorú orvosi felügyeletre és igen erős gyógyszere kezelésre szoruló Orbán elvtárs egyre csak romló elmeállapota miatt nyugati megítélésünk már jelenleg is a balkáni cigányokéval vetekszik...

==T== 2014.10.27. 10:45:10

@freehckr: Nem az eltérő játékszabályokból van a gond, hanem abból, hogy az EU-n belül mi egy fejletlen, tőkeszegény ország vagyunk, nyersanyagok nélkül, a KGST-n belül meg egy relatíve fejlett országvoltunk és a KGST biztosította a nyersanyagforrásokat.

freehckr 2014.10.27. 11:00:22

@==T==: „az EU-n belül mi egy fejletlen, tőkeszegény ország vagyunk, nyersanyagok nélkül”

Az EU tagállamok nagy része ugyancsak nyersanyagok híján van, ráadásul ezek is voltak valamikor „fejletlenek és tőkeszegények”... csak hát ezek picivel előbb kapcsolódtak be ebbe a vérkeringésbe, őket nem szipolyozták a szovjet elvtársak és helytartóik a 90-es évek elejéig...

De vannak velünk csatlakozott EU tagállamok is, mi szinte egy vonalról rajtoltunk velük együtt, és hát tessék megnézni hol tartanak ma... érdekes módon ez az EU dolog még olyan államokban is képes működni, amelyeket nem hogy megszállt volna a SZU, de magába szívta tagköztársaságként. :) Mi meg egyelőre azok közé szakadtunk le, akik utánunk csatlakoztak, de ilyen rőssel pár éven belül legfeljebb Szerbia és Albánia lehet versenytársunk a régióban...

Félreértés ne essék, én mindkét állapotot tudom támogatni. Vannak érveim a tagság mellett, és a tagság ellen is bőven. De jelenleg a legtöbben úgy fogalmaznak meg kritikát az uniós tagságunkról, hogy az elmúlt egy évtizedben szinte tizedrészben sem használtuk ki lehetőségeinket... Majd ha ezen a téren is valahol 70-80%-nál járunk, és még mindig nem megy, na majd akkor beszélgessünk tovább arról, milyen szar is ez... :)

freehckr 2014.10.27. 11:24:21

@freehckr: „Orbán elvtárs egyre csak romló elmeállapota miatt”

Mindehhez még annyit, hogy: vastagbor.atlatszo.hu/2014/10/26/orban-talalta-ki-az-internetadot

Na most ne b.sszatok már ki velünk ennyire, kedves fideszes elvtársak... Jó, hogy nem Orbán bejárónőjének ötletezése szerint állítjátok össze a költségvetést. :)

2014.10.27. 11:33:04

inkább egy b..kodó sas mint a nyájas cukipofa medve. Lázár(barát) vs Bencsik(nem barát). Az biztos hogy a békemenet olaj lenne a tűzre.

@freehckr: az érdekes ha úgy ahogy van Orbán nevéhez ég a netadó.

zpequino 2014.10.27. 11:34:50

@==T==: Sok alternatíva márpedig nincs. Az unió eddig annyi pénzt adott nekünk, mint amennyi a Marshall-segély lett volna a világháború után. Lenne rá lehetőségünk, hogy az oktatás fejlesztésével, az innováció támogatásával abban legyünk kiemelkedőek, amiben tudnánk is: agyban. De nekünk nem ez kell, nekünk szakmunkások kellenek meg iparosodás (hozzá kell ehhez tenni, hogy Európa legiparosodottabb országa Románia, és hát ki ne akarna éppen román lenni).

Oroszországtól mit kapnánk? Meg lehet nézni, a többi csatlós állama mit kap tőle. Bakancsot a seggébe néha, ha nem úgy viselkedik, ahogy neki tetszik. És ott nem ám dádá van, meg szankciók kilátásba helyezése, hanem harckocsikat indítanak el, helyretenni a dolgokat.

Magyarországnak ideje lenne végre a nyugathoz tartoznia. Mindenki morális válságról karattyol meg egy haldokló rendszerről, mégis jobb volt nyugatabbra élni az elmúlt párszáz évben, mint az orosz sztyeppén, cárok, diktátorok és kiskirályok alatt. Mi is kaptunk ebből negyven évet, úgy látszik, nem volt elég. Sok magyar meg közben nyugatra megy és akkor se akar hazamenni, ha ott csak utolsó csicska marad élete végéig.

Mi is megcsinálhatnánk magunknak a faszaságot és nem a bezárt cukor- meg gépgyárat kell sajnálni, hanem operációs rendszereket, alternatív üzemanyaggal működő autókat meg orvosi diagnosztikai eljárásokat kell tervezni és gyártani, mert manapság ezzel lehet nagyot dobni. És az EU-n belül van esélye az egyetemi hallgatónak, kutatónak is, hogy menjen és minél többet tanuljon ezekről, hogy dolgozzon is ilyen területeken és egyszer itthon is kamatoztathassa a tudását (ahogy teszik egyébként sokan, nem mindenki marad kinn). Lépjünk ki és Magyarország minden tekintetben elzárja magát egy csomó lehetőségtól.

Nem az EU-nak kell megteremtenie a fejlődést és a jólétet, de én úgy látom, hogy se az EU, sem Amerika nem szabna ennek gátat. Nem ők tehetnek a korrupció virágzásáról, a kiskirályok ténykedéseiről, az erőszakos, autoriter társadalomalakító folyamatükról, amik a fejlődés legnagyobb gátjai. Ha viszont Oroszországra nézünk, akkor ott bőven többet látni ugyanebből, nem is tudom, mit várunk tőlük.

Vén Csataló 2014.10.27. 11:39:22

Nincs baj a probléma mérsékelt megközelítésével, de az USA 25 éves magyarországi vonatkozású lépései alapján azért nem könnyű eldönteni, hogy valóban létezik-e őszinte szövetség az USA és Magyarország között. Mert nagyon úgy tűnik, hogy az Egyesült Államok nem elsősorban Magyarország a barátja és szövetségese, hanem inkább annak a magyarországi posztkommunista érdekcsoportnak a barátja és szövetségese, amelyik 80-as években, Kádár kirakat-ellenzékeként felajánlotta a szolgálatait, a rendszer váltás táján pedig és az ország erőforrásait is az Egyesült Államoknak.

Nyilván nem jó dolog összeveszni a világ vezető nagyhatalmával, de bármit is lépünk, csak-csak értékelni kellene az alternatív költségeket. Például mi az ára az összeveszés elkerülésének?
Tekintve, hogy nagyon úgy néz ki, hogy az Egyesült Államok mostanában több helyen is átlépte egyes népek önrendelkezési jogát és különböző titkosszolgálati módszerekkel megbuktatta az adott népek kormányait, így azt hiszem legalább is nem valami valóságtól teljesen elrugaszkodott fantazmagória, ha azt gondolja az ember, hogy akár a mostani destabilizáló akció is szolgálhat ilyen célt.
Igaz és teljesen világos, hogy bármennyi kormánybuktatást is hajtott végre az USA, mindez nem bizonyítja, hogy most is ez a szándéka, de azt azért bátran kimondhatjuk, hogy ha valahogy mégis ez derülne ki egy újabb Wikileaks botrányban, hát nem lennénk meglepődve.
Lefordítva magyarra: nem bízunk az Egyesült Államok demokratikus elkötelezettségében. Sajnos kinézzük az USA-ból, hogy balliberális pártfogoltjai érdekében esetleg hajlandó lenne megbuktatni az egyébként törvényesen megválasztott magyar kormányt. Nem biztos, hogy igazunk van, de az USA sem siet megnyugtatni ezt az aggodalmat.

Kérdés, vajon ezt az árat is megéri, hogy jóban legyünk az Egyesült Államokkal? Sőt, árnyaljuk tovább a kormánybuktatási kérdést: vajon megéri-e az Egyesült Államok barátsága, ha ezt mondjuk úgy érhetjük el, ha Magyarország átadja a hatalmat az USA szívéhez közeli „liberálisoknak”?
Tekintve, hogy hova zuhant a magyar gazdaság és társadalom a mikroszkopikus támogatottságú SZDSZ vezetésével (ami farokként csóválta az akkor még behemót, de ötlettelen MSZP nevű kutyát), a válasz igencsak alaposan megfontolandó és egyáltalán nem biztos, hogy ezt az árat is megéri nekünk Amerika „barátsága”.

freehckr 2014.10.27. 11:41:44

@zpequino: „nekünk szakmunkások kellenek”

Az összeszerelő üzemekbe bőven elég a minimálbér-közeli betanított segédmunkás is. Pont ezért van már külföldön a jól képzett, rátermett szakmunkásaink nagy része, a hazai építőiparban például már olyan szintű a szakképzett munkaerőhiány, mint az egészségügyben...

ésmi nem foglalt 2014.10.27. 11:42:25

Háromszor futottam neki, és háromszor olvastam el alaposan, értelmezni próbálva a cikket. Hoztam is meg nem is, mondom is, meg nem is, ezt mondom, meg nem is, tudom is meg nem is...... most akkor mi is van???Jogos lesz a békemenet?? Vagy nem is??
Jó dolog ez, igaza van, döntse el az olvasó, "én meg megmondtam". Eldöntöttem! A békemenet eddig sem volt oké, most sem. A cikk igazából nem segített a döntésemben.

kobrakutya 2014.10.27. 11:59:15

@Vén Csataló: Alternatíva? Netán a "keleti nyitás"? Ugye nem ezt akarod mondani? Akkor meg.....?

toportyánzsóti 2014.10.27. 17:44:55

Kell a békamenet,különben ezek a habzsi dőzsiző plebejus falkaforradalmárok elkezdhetik jól megszolgált évtizedeiket leülni,ami ha késik is nem múlik.

toportyánzsóti 2014.10.27. 17:49:53

Fiataljaink nem tudják hogy sírjanak vagy röhögjenek az olyan figurákon mint vitéz munkásőr bencsik.Azt kérdezik mit keresnek ezek a komcsi besúgókból átvedlett nemzetiek a közéletben?Csuti orálmuzsik káderei között többségben vannak a legelvtelenebb figurák,fiatalok idősebbek vegyesen,maga a csuti focianalfabéta a magyar történelem leggnagyobb seggszája,korábbi mondatait ma már alaposan pofánszarta.

komplikato 2014.10.27. 18:15:46

@==T==: Totálisan nem értek egyet, ez a hazai "politikai elit" (már ha bűnözökre lehet ilyet hazudni) sara, elég pár pillantást vetni Szlovéniára vagy Észtországra, hogy hova LEHETETT volna eljutni ...

A cikkhez meg: Bencsik ELVTÁRS újra a régi közegében mozoghat, végre megint a régi ellenségkép ... már tényleg csak a Munkásőrség hiányzik neki, de itt van helyette neki a Békemenet.

komplikato 2014.10.27. 18:19:41

@Vén Csataló: Hát igen, ezzel a szemét komcsi USA-val mindig csak baj van, bezzeg Moszkva ...

freehckr 2014.10.27. 18:28:11

Bréking: Orbán fővajda lefújatta a nyomorult prolimasírozást: hvg.hu/itthon/20141027_bekemenet

Megnyugodhattok... nem megyünk ki egyenként elbeszélgetni a Fidesz-KDNP szánalmas retardált prolijaival. :)

Tudományos libsizmus 2014.10.27. 19:51:49

Igaza van Bencsiknek. A libsik meg nyalják Brüsszel, Washington és ... seggét. Mást úgysem tudnak.

Sir Galahad 2014.10.27. 19:52:52

Nem szakítani kellene a Nyugattal, hanem megértetni, hogy partneri viszonyt szeretnék, annak tiszteletben tartását, amit a magyar választók szeretnének. Ha ezt nem tudja tolerálni a Nyugat, ugyanott vagyunk, mint a szovjet időkben. Persze, lehet, hogy erre a Nyugat nagy ívben tesz, nekik egy egyszerű gyarmat kell, hozzá feltétlenül lojális bábkormánnyal. No, ekkor merül föl a kérdés, hogy mi a különbség?

Sexual Harassment Panda 2014.10.27. 20:10:35

@freehckr: csak a diplomàs az ember.
Egyszerű szakmunkàsok, mint villanyszerelő, burkolò, szakàcs, stb.Sehova se kell.

kacsapuszi 2014.10.27. 20:12:31

netadó = túlterheléses támadás

dr Smittpálelnökúr 2014.10.27. 20:18:26

Nem tudom, hány éves a poszt írója és nem tudom, hány évesek a kommentelők.

De erősen röhögnöm kell, amikor a hanyatló nyugatról olvasok, a kormányokat buktató Egyesült Államokról, és ezzel párhuzamosan a jóságos oroszokról.

A nyolcvanas években a Népszabadságban és a Népszavában ugyanezeket olvastam, és erősen szánalmasnak tartom, hogy most magukat jobboldalinak tartóktól olvasom ugyanezt.

Előre szólok, hogy a legrosszabb állapotban lévő nyugat is jobb, bármely orosz érdekeltségnél.

kacsapuszi 2014.10.27. 20:18:42

@Sir Galahad:

Mi a különbség?

Talán annyi, hogy sokkal többen indultak el nyugatra szerencsét próbálni puszta seggel, mint keletre.

És az az érdekes, hogy többen is jöttek vissza gazdagon nyugatról, mint keletről.

Hiszen, mint bizonyára tudod, aki keletről bárhogyan is hazajöhetett, már szerencsésnek mondhatta magát ...

Jolka40 2014.10.27. 20:20:43

Nem kéne korrompálni és korrumpálódni, nem kéne ÁFÁ-t csalni, akkor tehetne az USA nekünk egy szívességet.

kacsapuszi 2014.10.27. 20:22:24

1. "Az élelmiszer-utalványok a múlt évben négymillió embert tartottak felszínen a nyomorból és további milliókat a mélyebb nyomorba süllyedésből. A Ház republikánus törvénye ezekből az emberekből sokat tönkretesz."

2. "Az új törvényjavaslat szerint az eddigi kedvezményezett béren kívüli juttatás adója 35,7 százalékról 51,17 százalékra növekedne, így az előbb említett juttatásokon túl többek közt az önkéntes nyugdíjpénztári, egészségpénztári hozzájárulást, a helyi bérletet, az iskolakezdési támogatást, munkahelyi étkeztetést is magasabb teherrel adhatná jövőre a munkáltató."

freehckr 2014.10.27. 20:22:39

@Sexual Harassment Panda: „csak a diplomàs az ember”

Abból is lehetőleg bölcsész vagy jogász... amely szakokat egy mérnök az ebédszünetben lenyomja. :)

cenzuratroll bosszanto 2014.10.27. 20:23:21

Nem szabad leülni hagyni a mostani állapotokat. Ugyan a narancskomcsik ezerrel védik a védhetetlent, vezérük elborult elméje már azon a szinten van, ahol teljesen elvesztette a realitásérzetét. Betegségének a természete az, hogy a gyógyszerek egyre kevésbé használnak, és egyre rövidebb időtartamot fognak át. Elindul egy gyorsuló leépülési periódus, egyre sűrűbben, és egyre vadabb ötletekkel fűszerezve. A kérdés az, hogy a hithű szűk vezérkarnál mikor jön el a pillanat, amikor felfogják, ennyi, és ne tovább, a bomlott agyú vezért ki kell vonni a képletből. Az egy másik kérdés, hogy a vezérkar fel tudja fogni azt az apróságot, nekik már tök mindegy, már rég elbuktak, orbán eltakarításának kitolása vagy sürgetése már semmit nem jelent nekik, ők is vele süllyednek.
Szóval ütni a vasat, orbán elvtárs szűkölve vinnyog a kuckójában minden eldobott egér és monitor egy lépcsőfok a diliháza gumifalú szobája felé, ahová nem az eljutása a kétséges, csak az időpontja.

kacsapuszi 2014.10.27. 20:27:17

"A legtöbb amerikai ... továbbra is kitart azon meggyőződése mellett, miszerint az Egyesült Államokban az egyén gazdasági helyzetét szinte kizárólag az individuális erőfeszítések határozzák meg. Tehát akármilyen körülmények közé születik is valaki és akárkik voltak is a szülei, nagy erőbefektetés árán bármilyen nehézséget képes lesz legyőzni az illető: szorgos, kitartó munkával akár a lehetetlent is megvalósíthatja.

Ezt hívják meritokráciának, és ennél a filozófiánál valószínűleg nem sok dolog vert mélyebb gyökereket az amerikaiak gondolkodásába.

Ennek egyik legkitűnőbb példája mostanában az a Tea Party mozgalom, amely úgy küzd a kormányzati támogatások, segélyprogramok és úgy általában mindennemű központi beavatkozás ellen, hogy közben legelkötelezettebb hívei finoman szólva sem a társadalom tehetősebb rétegeiből kerülnek ki.

Ezek a szavazók az "amerikai álom" fanatikus hívei: életkörülményeik hiába maradnak el gyakran még az átlagos életszínvonaltól is, ők egyszerűen hisznek abban, hogy némi erőbefektetés árán - és egy kis szerencsével - képesek lesznek felverekedni magukat akár a legtehetősebbek közé is."

kacsapuszi 2014.10.27. 20:29:19

"A republikánusok régóta érvelnek azzal, hogy a Demokrata Párt illetve annak liberális személyiségei túlságosan is elnézőek az "utcai bűnözéssel" szemben, melynek szereplői elsősorban a segélyezettek, azaz az érdemtelen szegények. Ennek az érvelésmódnak sikerült is a "liberális" szóhoz egészen negatív hangulattartalmakat párosítania. S mivel az "utcai bűnözés" javarészt a színesbőrű szegények műve, a rá való hivatkozás a választási harcokban suba alatt egyenértékese lehet a faji előítéletekkel való játszadozásnak."

cenzuratroll bosszanto 2014.10.27. 20:29:24

@Sir Galahad:

A partneri viszonyhoz sajnos át kell esni a kezdeti felfutási perióduson, amikor a bejövő tőkétől megerősödhet a hazai vállalkozói réteg. 2002 után valamennyire ez elindult, de 2010-től orbánék elérték, hogy vállalkozói pénz ne jöjjön be, ami bent van az meneküljön, amit az EU ad, azt egy az egyben lenyúlják, fejlesztés, visszaforgatás nem történik belőle. Így nehéz lesz elérni a partneri pozíciót.

cenzuratroll bosszanto 2014.10.27. 20:31:38

@Sexual Harassment Panda:

Mert akik itthon maradtak, az a szakma legalja.

Sexual Harassment Panda 2014.10.27. 20:32:54

@freehckr: nem vicceltem.csak mèrnökre/programozòkra van szüksèg.Szakmunkàsra nem.

Sexual Harassment Panda 2014.10.27. 20:34:28

@cenzuratroll bosszanto: ezt nem èrtem.
Mint mondtam:csak orvos/mèrnök/programozò kell .
A többi, pl cukràsz, gèpkocsivezető, burkolò, stb nem.

bölcsbagoly 2014.10.27. 20:35:56

@zpequino: okoska, értelmiségi léthez (ami elvben felsőfokú végzettséget is jelent) megfelelő képességek is kellenek! Azzal hogy a libsi oktatáspolitika a béka hátsója alá nyomta le az igényeket a közoktatás minden szintjén és csak a tökhülyék és holtlusták nem kaptak a kezükbe érettségi bizonyitványt, ami már alig hármas médiával is lehetővé tette a bejutást a felsőoktatás büfé/ruhatáros szakjaira, még nem oldottuk meg a kérdést. Az oktatás helyrehozásához minimum 10-15 év szükséges, s addig? Miért baj az, ha a szellemi képességben szegény de a manualitásban már jobb tanulókat a szakmai oktatás felé irányitják? Egy sor fizikai hiányszakma létezik és rengeteg jól képzet szakemberre van szükségünk és sokkal kevesebb bölcsészre, jogászra, közgazdászra, szociológusra és kommunikációs micsodákra.

kacsapuszi 2014.10.27. 20:36:10

"Minél több ügyedet oldja meg az állam, annál kevésbé vagy szabad.

Fizess a mostaninál kétszer több adót, és az állam kiutal neked havonta két könyvet ingyen.

Választanod sem kell, mert lesz majd hivatal, amelyik meg tudja mondani, mire van szükséged.

Fizess háromszor annyit, és ingyen kapsz autót.

Kicsit, kényelmetlent, de pont olyat, mint a szomszédodé.

Fizess négyszer annyit, és soha többé nem leszel munkanélküli.

Ne is vegyél fel fizetést, az állam minden szükségletedről gondoskodik.

Éppen úgy, mint mindenki más szükségleteiről."

cenzuratroll bosszanto 2014.10.27. 20:36:43

@Sexual Harassment Panda:

Pedig azokra is szükség lenne. Olyanokra akik értenek is a szakmájukhoz, nem csak ugatják. Ez mondjuk igaz a mérnökökre is, az utóbbi 10-15 év felhozatala nem különb a bölcsészeknél. Tisztelet a néhány kivételnek, de azok már rég nem itthon vannak.

kacsapuszi 2014.10.27. 20:44:56

@bölcsbagoly: Vitatkoznék azzal az állításoddal, hogy az értelmiségi léthez elsősorban képességek kellenek. Én azt gondolom, elsősorban adottságok kellenek. Ha egy gyerek a faluszéli putriban nő fel, kis eséllyel lesz értelmiségi belőle, bár nem lehetetlen. A fővárosi (sőt: belvárosi) gyereknek azért sokkal jobbak az esélyei: képesség híján is előbbre jut, mert előbb lát zongorát, ehet kaviárt, mehet a tengerpartra nyaralni, vehet le a polcról Heideggert vagy Márait, Konrádot vagy Wass Albertet. Animal Planetet is előbb lát, és Pink Floydot is előbb hallgat, mint Magyarország Szeretlek-et vagy Dankó Rádiót, Élet és Irodalom (Mozgó Világ, Kritika, stb) is előbb jut a kezébe, mint Blikk (Napi Ász, Szuper Infó, stb).

Sexual Harassment Panda 2014.10.27. 20:48:48

@cenzuratroll bosszanto: ki a "szakmunkàs"?
A szakàcs az az?
A villanyszerelő?
A kőműves?
Heggesztő?
Szerszàmkèszìtő?

ephart 2014.10.27. 20:49:55

USA?barát hát:

Több mint ezer volt nemzetiszocialistát alkalmaztak az amerikai titkosszolgálatok a második világháború végétől egészen a 90-es évekig - közölte hétfőn a The New York Times olyan levéltári adatokra hivatkozva, amelyek titkosítását a közelmúltban oldották fel. A lap szerint azt korábban is lehetett tudni, hogy a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA), a Szövetségi Nyomozó Iroda(FBI) és a katonai hírszerzés zsoldjában szolgáltak "exnácik" és kelet-európai kollaboránsok, ám az amerikai kormány a legfrissebb adatok fényében sokkal többet alkalmazott közülük, mint amennyit korábban feltételezni lehetett, sőt, egyes esetekben a szakszolgálatok még egy fél évszázaddal a háború után is megpróbálták leplezni a velük való kapcsolataikat. További dokumentumok titkosításának feloldása után a The New York Times szerint a mostaninál is több együttműködőre derülhet fény az amerikai szerveknél. Az 50-es években J. Edgar Hoover, az FBI és Allen Dulles, a CIA igazgatója, valamint más amerikai biztonsági szervek vezetői úgy gondolták, hogy a volt nemzetiszocialistáknak a szovjetekkel szembeni hírszerzési értéke nagyobb súllyal esik a latba az "erkölcsi tévedésüknél", vagy az általuk esetenként elkövetett "háborús bűnöknél". Hoover, aki személyesen hagyta jóvá néhány "náci" informátor alkalmazását, "szovjet propagandának" minősítette a háborús atrocitásokkal kapcsolatos vádakat, Dulles pedig a dokumentumok tanúsága szerint úgy vélekedett, hogy a "mérsékelt nácik" "hasznosak lehetnek" Amerika számára. Otto von Bolschwing, aki a lap szerint Adolf Eichmann mentora és egyik fő munkatársa volt, s akit a CIA európai kémkedésre szerződtetett, majd, mintegy jutalomként, 1954-ben New Yorkban telepített le, a CIA-hoz fordult segítségért, amikor izraeli ügynökök Argentínában foglyul ejtették Eichmannt. Maga az amerikai hírszerzés is aggódott amiatt, hogy nyilvánosságra kerülhet a Bolschwing és az Eichmann közötti kapcsolat. 1961-ben az ügynökség arról biztosította az "exnácit", hogy az sosem fog kiderülni. Bolschwing ezután két évtizeden át háborítatlanul élt, mígnem 1981-ben, néhány hónappal a halála előtt lemondott az amerikai állampolgárságáról. 1980-ban az FBI még az amerikai igazságügyi minisztérium "nácivadászai" előtt is elhallgatta, hogy mit tud 16 olyan nemzetiszocialistáról, akik közül 11 korábban, 5 pedig még akkor is aktív informátora volt. 1994-ben, amikor az amerikai igazságügyi minisztérium Bostonban eljárást indított a litván Aleksandras Lileikis ellen, akinek a CIA aktái szerint is köze volt "60 ezer zsidó legéppuskázásához", az ügynökség egy ügyvéd közvetítésével próbált meg nyomást gyakorolni az ügyészekre. A lap szerint a hidegháború éveiben Maryland államban az amerikai hadsereg volt nemzetiszocialista tiszteket képzett ki a Szovjetunió elleni invázióra. Connecticut államban egy volt nemzetiszocialista fegyőr a CIA megbízásából azt tanulmányozta, hogy vajon hordoznak-e titkos üzenetet a kommunista blokk országai által kibocsátott postai bélyegek. Virginiában "Hitler egy vezető tanácsadója" titkos eligazításokat tartott szovjet ügyekben. Németország szovjet megszállási övezetében volt SS-tisztek fektettek le a hírszerzés által használt kábeleket és figyelték meg a vasúti forgalmat. A feloldott titkosítású hírszerzési értékelésekből ugyanakkor az is kiderült, hogy a német kémek nem ritkán alkalmatlannak, mi több, olykor megrögzött hazudozónak, csalónak, sikkasztónak, néhány esetben pedig szovjet kettős ügynöknek bizonyultak - állítja a The New York Times. (MTI

bölcsbagoly 2014.10.27. 20:51:39

@kacsapuszi: szerinted mi a franc különbség van az adottság-képesség közt? kb. mint a hülye, sokat használt kompetencia és a hozzáértés közt!
Amúgy, bárhol ki lehet fejleszteni a képességeket, pláne ma a tv és net világában!A legeldugottabb helyeken is. Csak akarni és tudni kell. A belvárosi és rózsadombi gyerekek persze előnnyel indulnak a társasági jártasság tekintetében, de ettől csak képzettebbek , de nem egyben okosabbak is. Ez biztosan nagy előny a humán tudományok területén, de nem sokat ér a műszaki és természettudományok esetében. S az utóbbiakból van hiány.

Anselmo 2014.10.27. 20:52:25

@Vén Csataló: "vajon megéri-e az Egyesült Államok barátsága, ha ezt mondjuk úgy érhetjük el, ha Magyarország átadja a hatalmat az USA szívéhez közeli „liberálisoknak”? "

Teljesen egyetértek ezzel a meglátással, a palesztinok se jártak jól azzal, hogy a "liberálisok" uralkodnak rajtuk. A konfliktus zaja helyett nem jobb a temető csendje.

♔bаtyu♔ 2014.10.27. 21:14:46

Az amerikai "barát":

A Hetek információi szerint is tart az Orbán-kormány egy esetleges CIA felforgató művelettől Magyarországon.

karpatiharsona.info/index.php?option=com_content&view=article&id=13941:orbant-nyugatrol-puccsolhatjak&catid=34:belfoeld&Itemid=58

cenzuratroll bosszanto 2014.10.27. 21:28:16

@Vén Csataló:

"mikroszkopikus támogatottságú SZDSZ vezetésével"

Mennyi lenne a fidesz támogatottsága a kdnp nélkül? Nem véletlenül darálta be őket a "térdre csuhások" kitételt a hatalom kedvéért mindegyik elfelejtette.
Mennyi lenne a fidesz támogatottsága, ha nem darálja be az MDF-et?
Mennyi lenne a fidesz támogatottsága, ha nem tapos keresztül "monnyon le papán"?

cenzuratroll bosszanto 2014.10.27. 21:30:57

@♔bаtyu♔:

Nagyon helyes, fossatok csak. Lehet, orbán is egy snájdig oszlopba csapódva végzi, mint az egyik "sógor".
Apropó, hol tartasz, négy mondatot már fel tudsz fogni, és értelmezni a benne leírt szavakat, vagy még kettőnél túlcsordul az agyad?

z 2014.10.27. 22:21:46

@bölcsbagoly: "Okoska", ez nem azt jelenti, hogy mostantól mindenkinek puszira kell adni a diplomát és a szakmunkásképzést meg be kell szüntetni. Nyugodtan lehet úgy is emelni a felsőoktatás színvonalát, hogy a lécet is feljebb tesszük. De az, hogy a magyar egyetemeken nemhogy érdemi kutatómunkára nincs sokszor pénz és lehetőség, de még szénszüneteket is kell tartani télen, az nem azt mutatja, hogy egy tudásalapú társadalom épül, ami kutatással, fejlesztéssel, jó ötletekkel és azok gyakorlatba való átültetésével alapozná meg az ország jólétét és tenné fel Magyarországot a tudományos, a technológiai vagy a művészeti világ térképére.

Ellenkezőleg, ezt mind el kell sorvasztani, hülyék kezébe kell adni és azt kell ünnepelni, hogy egyre több magyar kereshet minimálbér közeli összegeket azzal, hogy külföldi cégek gyártósorain végez olyan melót, amit csak azért nem gépek végeznek helyette, mert azok egy kicsivel drágábbak.

A munkát meg kell becsülni és jó is, ha minél több van belőle, de észre kell azt venni, hogy betanított munkából akkor se fog az ember soha saját házat építeni, ha napi 24 órát dolgozik. Sikeres országot sem.

A szakmunkások képzését meg még lehet és kell is ettől függetlenül támogatni és csinálni, de azért az valószínű, hogy nem ők egyedül fogják megalkotni a magyar gyártású hibridautót. Pedig az egy nagyobb dobás lenne annál, mint mások autóit összeszerelni, olcsón.

Szelid sunmalac 2014.10.27. 22:34:07

@Sexual Harassment Panda: te egy viszonylag ertelmes ember vagy, de miert beszelsz hulyeseget? Nemetben pont keresik a szakembereket, joforman az osszes kulfoldi. Villanyszerelo, komuves stb.

Gour (törölt) 2014.10.27. 22:44:41

Nemhogy az ebola ellen tartanának egy Békemenetet, még a jegyüket is fizetném Kongóba.

jolaca 2014.10.27. 23:05:32

@bölcsbagoly:
"szerinted mi a franc különbség van az adottság-képesség közt?"

Annyi a különbség, hogy az adottság több annál, mint amit @kacsapuszi körülírt:
amellett benne foglaltatik az általad körbejárt képesség is.
Adottság: az egyén környezeti lehetőségeinek és személyi képességeinek együttese. Hogy ki tudja-e aknázni az ezekben rejlő potenciált, az saját intelligenciáján már messze túlmutat: infrastruktúra, kapcsolatok, fogadókészség stb. Vagy szimplán politikai azonosulás...

Orbán a mi fénylő csillagunk ballibsik 2014.10.27. 23:13:34

A miniszter elnök úr a titkosszolgálatoknál is szétcsaphatna! Ha a rohadt amcsik nem mondják meg kiket tiltottak ki, a postától be kell kérni kiknek kézbesítettek levelet az USA-ból! Abból kiderül kik az aljas árulók, akik a miniszter elnök úr hitelét ássák alá korrupcióval!

böIcsbagoly 2014.10.27. 23:15:57

@jolaca: Az adottság és a képesség ugyanaz! Ez bármelyik pszichológus diagnosztikálja egy gyereknél!

böIcsbagoly 2014.10.27. 23:17:50

@kacsapuszi: Az értelmiségi léthez az a képesség kell hogy diagnosztikálja a tanulás fontosságát és ha ezt kianalitikálta, akkor elöréb jut a az életben.

Orbán a mi fénylő csillagunk ballibsik 2014.10.27. 23:18:51

@♔bаtyu♔: A miniszter elnök úr a titkosszolgálatoknál is szétcsaphatna! Ha a rohadt amcsik nem mondják meg kiket tiltottak ki, a postától be kell kérni kiknek kézbesítettek levelet az USA-ból! Abból kiderül kik az aljas árulók, akik a miniszter elnök úr hitelét ássák alá korrupcióval!

jolaca 2014.10.27. 23:31:56

@böIcsbagoly:

Bár a nekem adott válaszodban csak önmagad ismételted (lelked rá!), de ezt:
"Az értelmiségi léthez az a képesség kell hogy diagnosztikálja a tanulás fontosságát és ha ezt kianalitikálta, akkor elöréb jut a az életben." - hát ennek a mondatodnak a megfejtéséhez az én értelmiségi létem kevés lesz...

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2014.10.28. 00:07:27

@F. Forsyth I:
Gondolod, hogy az általad leírtak, valamilyen szinten is "belehatolnak" Bencsik András agyába? Esetleg elgondolkodik? Ugyan ezt megpróbálnád a Kovács nevű szóvivővel? Ezek szerepjátékok.
Meg tudnád értetni avval a menhelyről kihozott kutyával akinek a pofáját reggeltől estig virslivel tömi a gazdája, hogy:
- Vigyázz kutyus, gonosz a gazdád?!

Krisz11 2014.10.28. 00:56:59

Amerika nem a barátunk. Ezt fontos kimondani. Nem is a szövetségesünk.

Inkább a gazdánknak tekinti magát. Úgy hogy ő parancsol. Bár, mi sosem akartunk önként a játékszere lenni.

ebella 2014.10.28. 04:04:28

Amerika csak úgy barát, mint cápa meg az őt tisztogató hal. Ha a tisztogató, már nem akar tisztogatni, áldozattá válik.

Amerikának nincsenek barátai, érdekei vannak.

ebella 2014.10.28. 04:06:30

@Orbán a mi fénylő csillagunk ballibsik: Szerinted hány ember kapott levelet az utóbbi időben az USA-ból? Azt se tudod, pontosan mikor kapott értesítést akit kitiltottak és hogyan.

nu pagagyí 2014.10.28. 05:36:11

Jelenleg az a helyzet, hogy a nép érdeke, nagy valószínűséggel, nem esik egybe a magát antidemokratikus módon, teljhatalommal felruházott vezető garnitúra érdekével.

Orbán a mi fénylő csillagunk ballibsik 2014.10.28. 06:04:40

@ebella: Ja! Bocs elfelejtettem, h az usákok külügye biztos csak egy levlapon kütte, h ki van tiltva az illető az amcsifődrő, nem ám könyvelt küldeményként.

nu pagagyí 2014.10.28. 06:11:01

Azért az USA is megéri a pénzét. Furmányosan kitalálta a netadót, hogy felizgassa az embereket. A trafik- és földmutyi is az USA műve, hogy korruptnak tüntesse fel a népből élő, de ennek ellenére talpig becsületes politikusainkat, valamint közeli és távolabbi rokonaikat. Politikusaink kívülről változatlan villáinak egyre növekvő alapterülete is az USA műve, titkos ügynökök hada tágítja éjszakánként, hogy zavarba hozza és lejárassa a magyar ügy igazi letéteményeseit. Pofátlan módon úgy fordítják le vezérünk lángoló szavait, hogy külföldiül szarul hangozzon. Nem adnak kellő tiszteletet a kacagányos falusi polgármestereknek, akik fokossal mutatják az utat a jobb jövő felé. Ráadásul megtagadják a menekült státuszt a NAV elnöktől, aki az Áfa csalók terrorja elől keres menedéket.

nu pagagyí 2014.10.28. 06:15:46

@Orbán a mi fénylő csillagunk ballibsik: Nem kell túlkombinálni. A kormányt tájékoztatta az USA nagykövete azokról a kormánytisztviselőkről (magánemberekről nem), akiktől elvették a belépési jogot. Csak Orbánék teszik a hülyét, ahogy szokták, ha az orrukra koppintanak.

Niebur 2014.10.28. 06:48:29

@nu pagagyí: Grat. Hozzászólásod többet ért, mint az egész cikk.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.28. 06:54:54

Amerika nem barát, ezt mindenki tudja, aki gondolkozik nyílt szívvel.

Doberdo 2014.10.28. 07:03:15

Off !
Nagy a baj...
Már a békemenetet a lebeszélik az újabb szervezésről...
Lesz még ennél is lejjebb, mert az osztható készletek
tényleg kezdenek kimerülni !

Szelid sunmalac 2014.10.28. 07:11:13

@ebella: igy van! Bezzeg a ruszkik! Azok am a jobaratok! Olyannyira, hogyha kell itis maradnak barmeddig es megtanitanak a nyelvukre. Sot! Hadsereget is adnak!
Idiota....

Netuddki. 2014.10.28. 07:57:43

Emberek! Ébresztő!

Ami most folyik az gyakorlatilag a média feletti teljes fidesz uralom megszerzése. Ennek az internetadó is a része. De nem csak az internetadóról van szó, a legtöbb médiafelület mára az orbán rezsim szája íze szerint tálalja a híreket!

fidesz székházdobálás helyett NÉPSZAVAZÁST az internetadó miatt! Már csak ez az 1 legális módszer maradt!
Nem lehet? Miért ne lehetne? Végül is a nép mondja meg mi az amiről lehet népszavazást tartani és nem pár volt kollégiumi szobatárs.

Netuddki. 2014.10.28. 08:01:38

@Doberdo: Na ez eléggé röhejes volt. A birkamenet mielőtt önjáró lett volna leszóltak a fidesztől mégis ki a főnök. Kíváncsi lennék a birkamenetre eddig mennyi közpénzt sikkasztottak! De sajnos az orbán rezsim csak azokat a pénzosztókat, kapókat fogatja le a készenléti rendőrséggel amik nem a fidesz érdekkörébe tartoznak.

Sir Galahad 2014.10.28. 08:03:11

@kacsapuszi: Félreértetted a kérdést. Nem azt kérdeztem, hogy anyagi erőben mi a különbség, az nyilvánvaló. Azt kérdeztem, hogy ha a rendszerváltás előtt Moszkva kényszerítette ránk a politikai akaratát, most meg Brüsszel/Washington, akkor nemzeti önrendelkezés tekintetében mi a különbség?

mikerbiker 2014.10.28. 09:24:24

@Vén Csataló: Tökéletesen igazad van.
Talán csak annyit tennék hozzá,hogy sem az EU-nak sem az USA-nak nem érdeke egy "erős" magyar vezetés.A Közép-kelet európai térséget folyamatosan destabilizálják nyugati "barátaink",hiszen kinek állna érdekében egy versenytársat teremteni a semmiből. Ameddig innen folyamatosan lehet szivattyúzni kifelé a pénzt,teljesen mindegy hogy milyen formában, addig támogatják az adott kormányt.
Lásd: 2009 előtt az EU folyamatosan simizte a kis buksiját Magyarországnak aztán be is csődöltünk majdnem,Ferenc testvér meg felvett egy irdatlan nagy hitelt. Viszont amint megnyere a Fidesz 2/3-al a választásokat,még semmit sem csináltak de már teljes össztűz zúdult rájuk az európai parlament és az összes létező média részéről. Mostanra már azon is csak csodálkozhatunk hogy eddig még nem zuhant le véletlenül az Orbán gépe...

_most_ 2014.10.28. 09:30:08

haha, azért a fideszből hamar helyretették az Bencsiket, hogy ezt azért mégse kéne :D Amúgy meg Magyarországon jelenleg nem a cia miatt kell aggódni, hanem a kgb miatt, a szélső jobboldalt teljesen az irányítása alá vette a kgb-s propaganda, és ügye a szélsőjobboldal sose az eszéről volt híres, elég könnyű őket manipulálni, viccses, mikor a köztudottan oroszok által működtetett hidfo portál cikkeire hivatkoznak. Mondjuk elég gyomorforgató, hogy a hazaáruló jobboldal, alig 25 évvel az oroszt tankok kivonulása után a kgb kiszolgálóivá vált.

_most_ 2014.10.28. 09:37:01

@Sir Galahad: vannak bizonyos európai normák, amiket be kell tartani, tudod ahogy a jobboldal is megköveteli a bevándorlóktól, hogy tartsák be az európai értéketeket, persze a jobboldal úgy gondolja, csak ő szólhat bele mások életébe.

Sir Galahad 2014.10.28. 10:06:26

@_most_: Ez két külön dolog, semmi közük egymáshoz. Mi köze a nemzeti önrendelkezésnek ahhoz, hogy ha valaki külföldön kíván letelepedni, be kell tartania az adott ország szokásjogát?

"Európai normák" egyébként nem léteznek, Európa ugyanis nem egy ország, hanem több, külön-külön kultúrával, hagyományokkal, értékrenddel, választói akarattal. Ezt nem lehet uniformizálni, nem mondhatja mondjuk Magyarország Hollandiának, hogy tessék megszüntetni a királyságot, mert nálunk köztársaság van. Én úgy gondolom, minden országnak meg kell hagyni a jogot ahhoz, hogy a saját hagyományaiból, kultúrájából, választói akaratából következő módon szervezze meg a saját életét.

Nem tudom, te éltél-e a rendszerváltás idején. Én akkor már felnőtt voltam, és azt reméltem, miután megszabadultunk Moszkva befolyásától, innentől más államok nem pofáznak bele abba, nálunk milyen kormány lesz, az miként kormányoz - az csak a választók akaratán múlik. Ha csak annyi történt, hogy Moszkva helyett most egy másik fővárosból szeretnék megmondani, mi és hogy legyen Magyarországon, függetlenül az emberek akaratától, akkor a nemzeti önrendelkezés szempontjából semmi sem változott. Erre akartam felhívni a figyelmet.

Kan Csóka 2014.10.28. 10:18:34

Tudjátok Ti ki az a Bencsik nevű szarkupac ?
Egy rohadt tetű volt kommunista geci, az MSZMP-s Népszabadság volt véresszájú komcsi ujságírója.
A rohadék a lakását is a pártjától kapta annó.
És most átnyergelt az új bolsevista párt faszát szopni.
Na ez a bencsik !

_most_ 2014.10.28. 10:40:31

@Sir Galahad: kevered a dolgokat, Brüsszel nem diktál, csak segíteni próbálnak, Magyarország nem egyedüli ország a földön, természetes, hogy alkalmazkodni kell a közösséghez, amelybe tartozunk. A többség nem a fideszre szavazott a választásokon, mégis a fideszre írt választási törvénynek köszönhetően 2/3-uk van és bármit megtehetnek a választók akaratától függetlenül.

_most_ 2014.10.28. 10:43:12

@Kan Csóka: hát igen, vicces, mikor az ex-komcsi fideszesek Moszkvához hasonlítják Brüsszelt és ugyanazt az Amerika ellenes propagandát tolják, mint a szocializmus idején, hiába, a vér nem válik vízzé.

jolaca 2014.10.28. 10:45:53

@Sir Galahad:
Már megbocsáss, de Te akkor még/már felnőtt fejjel is infantilis álmokat dédelgettél....
Mégis mit gondolsz, miért tömörülnek még az "erősek" is szövetségbe? Hogy képzelted, hogy egy belgazdaságilag, piacilag, nyelvcsoportilag - és utóbbi miatt kulturálisan is - lerongyolódott, elszigetelt országocska megtalálhatja boldogító helyét a - tetszik, nem tetszik - globalizálódó világban? És csakugyan őszinte érdeklődéssel kérdezed, hogy mi a különbség Moszkva illetve egy nyugati (igen, demokrata) centrum elvárásaihoz való igazodás között? - mert, ha igen, inkább kapcsolj read-only módba a fentebbi hozzászólások színvonalát tekintve...

Doberdo 2014.10.28. 11:17:44

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: Érdekes lehet ez a pénzkérdés a békemenetnél.
Szerintem ezt úgy oldják meg, hogy a fideszes oligarchák úgynevezett kedvezményeinek értékét részben megosztják a békemenet nevű intézménnyel,illetve az ezt fenntartó alapítvánnyal. Ennek alapján mondhatják,hogy a békemenet fenntartása nem költségvetési tervezés kérdése,hanem a nagyoktól kapnak quasi "könyöradományt", amit persze én nyugdíj gyanánt szívesen elfogadnék...Azért, amikorfelmerül a kérdés a békemenet illetékesei lesunyt szemmel kushadnak.Kétségtelen azonban, hogy ennek az alapítványnak így a kv felé nincsen elszámolási kötelezettsége, de azt sem tudni, illetve nem bizonyítható sem pró,sem kontra, hogy a sorozatos "békaügetést" miből fizetik....

Szelid sunmalac 2014.10.28. 11:22:31

@Sir Galahad: ""Európai normák" egyébként nem léteznek" - te nem nagyon jarkaltal meg a vilagban, ugye? Hajra, tessek elutazni Azsiaba, a Kozel-Keletre, Del-Amerikaba, Afrikaba. Bizonyara nem talalsz majd semminemu kulonbseget es barmelyikben szivesen elnel.

Amugy meg tenyleg azt hitted, hogy senki nem pofazik be semmilyen szinten? Szerinted ki pofazott bele jobban? A ruszkik anno, vagy az amcsik most? Egyebkent ha te beszallsz egy tarsasjatekba (amit nem te kezdtel), mint resztvevo, elfogadod a jatekszabalyokat, akkor szerinted ne pofazzon mar bele senki, ha te onkenyesen atszabod a szabalyokat, ugye?

Sir Galahad 2014.10.28. 11:25:31

@jolaca: "Hogy képzelted, hogy egy belgazdaságilag, piacilag, nyelvcsoportilag - és utóbbi miatt kulturálisan is - lerongyolódott, elszigetelt országocska megtalálhatja boldogító helyét a - tetszik, nem tetszik - globalizálódó világban?" Lehet, hogy naivitás, de azt gondoltam, az európai államok szövetsége a partneri viszonyon, egymás kölcsönös tiszteletén alapuló közösség. Azt gondoltam, hogy lehet tartozni úgy egy szövetséghez, hogy azon belül nem erőltetik egyoldalúan bizonyos országok az akaratukat más országokra, nem avatkoznak a belügyeikbe. Lehet, hogy igazad van és tévedtem, ilyen nincs - de akkor tényleg mi a különbség, azon kívül, hogy a nyugati centrum gazdagabb?

Szelid sunmalac 2014.10.28. 11:27:47

@Doberdo: Azert ha nagyon akarna mondjuk a NAV, vagy az ugyeszseg, esetleg a kormany, akkor esetleg, talan egy kicsit lehetne bizonyitgatni valamit. Hiszen van mod a civilszervezetek vizsgalatara. Legalabbis hallottam valami ilyesmit.

Szelid sunmalac 2014.10.28. 11:29:13

@Sir Galahad: "a partneri viszonyon, egymás kölcsönös tiszteletén alapuló közösség". Amig a partneri viszony valoban partneri. Szerinted a fidesz partnerkent viselkedett? De kerdezek jobbat: ha teged a partnered allandoan ocsarol, fikaz, ott tesz alad, ahol tud, akkor te partnernek tekinted?

Sir Galahad 2014.10.28. 11:32:48

@Szelid sunmalac: Természetesen vannak különbségek: vannak szegényebb és gazdagabb országok, és persze, hogy egy gazdagabb országban szívesebben élnék. De én nem erről beszéltem. Lehet, hogy az amcsik ügyesebben leplezik a nagyhatalmi arroganciájukat, mint anno az oroszok, de ettől a mások belügyeibe való beavatkozás továbbra sem tetszik. a társasjátékos hasonlatodat meg nem értem: szerintem amiben Magyarország átszabta a szabályokat, az magyar belügy, más országok belügyeibe nem avatkozott bele.

Sir Galahad 2014.10.28. 11:37:57

@Szelid sunmalac: "Szerinted a fidesz partnerkent viselkedett?" Már elnézést, de ha jól emlékszem, a Nyugat, Amerika már akkor is folyamatosan nyomást gyakorolt Magyarországra és igyekezett ráerőltetni az akaratát, amikor a Fidesz még kormányon sem volt. Nem tudom, éltél-e például az Antall-kormány idején? Emlékszel-e, Antallra milyen össztűz zúdult Nyugatról? Abban igazad van, hogy a mostani, második Orbán-kormány az, amelyik először szólt vissza, és azt mondta, köszönjük, elég volt. De nem emlékszem olyanra, hogy a magyar kormány rá akarta volna erőltetni bármelyik másik uniós országra a saját elveit, értékrendjét, az ebből származó kormányzati modellt, jogszabályokat - mindössze annyit szeretett volna elérni, hogy ezt mások se tegyék Magyarországgal.

Szelid sunmalac 2014.10.28. 11:43:15

@Sir Galahad: Nem az arroganciarol beszeltem. Az megvan minden nagyhatalomnal, de a kisebbeknel is (lass pl. minket). Persze, arrogansak, de mennyire szoltak eddig bele, hogy milyen nyelvet kotelezo tanulni a gyerekednek, milyen konyveket olvashatsz, milyen adot nezhetsz, hova utazhatsz, hol dolgozhatsz, milyen partra szavazhatsz stb. Ha szerinted nincs kulonbseg, akkor valami komoly gond van.

A raeroltetsrol meg annyit, hogy azert nagyot rohognek ,ha Mo. akarna valamit raeroltetni az usara :)

sas70 2014.10.28. 11:52:54

@==T==:
"Azalatt a 25 év alatt a kiindulási állapothoz képest Magyarország helyzete minden fontos dimenzióban romlott:

- demográfiailag
- pénzügyileg
- vagyonilag
- reálgazdaságilag
- a szellemi tőke dimenziójából
- a társadalom lélektana szempontjából
- katonailag"

1: Ez igaz, bár a fogyás már korábban kezdődött, de a hatások csak később jelentkeznek komolyabban. Ettől függetlenül ez komoly probléma.
2:Ez nem igaz. A háztartások pénzügyi vagyona is nőtt és szinte minden nemzeti számla értéke magasabb.
3: Nem igaz, kb. ugyan az mint az előző.
4: nem igaz. a reálgazdaság sokkal jobb állapotban van, mint a rendszerváltás előtt volt.
5:Nehéz a szellemi tőkét számszerűsíteni, de az iskolázottság, a nappali és felsőoktatásban tanulók és végzettek száma is magasabb. A K+F ráfordítások viszont egyértelműen alacsonyabbak és a versenyhátrányunk sok ágazatban ezért romlik, vagy ezért is romlik.
6: a társadalmi lélektan is elég nehezen megfogható dolog. Az emberek jobban élnek átlagosan, mint a rendszerváltás előtt, csak nagyobbak a jövedelmi különbségek és emiatt is, vannak akik sokkal rosszabbul érzik magukat.
7: Ez a bizonyos szempontból igen, bizonyos szempontból nem kategória. A haderő egy része modernebb és képzettebb, más része viszont még a rendszerváltás előtti színvonalon van, csak azt már bőven meghaladta a világ.

források:
www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/mo/mo1989_2009.pdf
www.bi-ka.hu/files/tiny_mce/File/2013/Dr.%20Karsai%20G%E1bor%20el%F5ad%E1s.pdf

sas70 2014.10.28. 11:54:41

Amúgy meg pont ilyenkor, miért nem hivatkozunk/nak Szent Istvánra, aki kijelölte a magyar nép helyét?!

Sir Galahad 2014.10.28. 11:55:24

@Szelid sunmalac: "A raeroltetsrol meg annyit, hogy azert nagyot rohognek ,ha Mo. akarna valamit raeroltetni az usara." Nézd, ha szerinted az rendben van, hogy egy nagyobb ország kénye-kedve szerint ráerőlteti az akaratát egy kisebbre, akkor igazából nincs min vitáznunk, mert egyikünk sem fogja tudni meggyőzni a másikat. Egyszer valamelyik hozzászólásomban azt írtam, hogy ha Brüsszel vagy Washington szeretné, hogy a magyar kormány úgy táncoljon, ahogy ők fütyülnek, akkor nevezzenek ki egy helytartót, de ne hülyéskedjünk azzal, hogy mi választunk Parlamentet, mert minek - olcsóbb is lenne.

sas70 2014.10.28. 12:00:40

@Sir Galahad: Sajnos jogilag, joguk van hozzá! Mármint az úniónak, ugyan is amikor jelentkeztünk, pont vállaltuk, hogy a jogszabályainkat hozzáigazítjuk az EU-s joghoz. Ha olvastál törvényt, minden szöveg vége felé van egy fejezet az EU jogszabályainak való megfelelésről.

randomuser1 2014.10.28. 12:06:16

nagyjából három út áll elöttünk:
-eladjuk az országot az amerikaiknak
-eladjuk a ruszkiknak
-eladjuk izraelnek
monnyuk az utóbbi nem biztos, ravaszak ezek a zsidók, nem biztos h kell nekik.

jolaca 2014.10.28. 12:14:10

@Sir Galahad:
"nem emlékszem olyanra, hogy a magyar kormány rá akarta volna erőltetni bármelyik másik uniós országra a saját elveit, értékrendjét, az ebből származó kormányzati modellt"
1. OV mind az unortodox gazdasági modell, mind az illiberális államforma kapcsán következetesen hangoztatta, hogy a "válságban lévő" nyugati demokráciának a jövőjét vázolja fel. Az oké, hogy közben pénzüket koldulta, de az acélos hangú kioktatásra csak-csak emlékszel.
2. Ha egy vendég (ne adj isten, egy melegedni bekérezkedő) az úri társaság szalonjába lép, nem jellemző, hogy a bútorok átrendezésével kezdi, vagy kifogásolja a társaság vagy a hidegtálak összetételét. Ha Te úgy emlékszel, hogy ennek az elemi, íratlan szabálynak megfeleltünk, elég szűk palettáról válogatod az információs forrásaidat.

Sir Galahad 2014.10.28. 12:19:21

@sas70: Igen, valóban, bizonyos jogszabályokat hozzá kell igazítani az uniós jogrendhez, nem ezzel van a baj. Hanem mondjuk az ilyenekkel: "remélem, hogy az elkövetkező hetekben, illetve hónapokban sikerül tisztázni, hogy Magyarország természetesen szintén elkötelezett a liberális demokrácia mellett" - mondja Michael Roth, a német külügyminisztérium európai ügyekért felelős államminisztere ( index.hu/belfold/2014/10/27/nemetorszag_azt_varja_hogy_kotelezzuk_el_magunkat_a_liberalis_demokracia_mellett/ ). Már bocsánat, de mi köze Németországnak ahhoz, hogy a magyar választók liberális értékrendet valló pártoknak szavaztak bizalmat, vagy nem? A magyar választók többsége hozott egy döntést, a liberálisok most ellenzékben vannak, a kormány intézkedései, az azokban megjelenő elvek természetesen nem tetszenek a liberálisoknak, de szerintem ez magyar belügy.

élhetetlen 2014.10.28. 12:21:21

@bölcsbagoly: „Miért baj az, ha a szellemi képességben szegény de a manualitásban már jobb tanulókat a szakmai oktatás felé irányitják?” Nem az a baj, hanem az hogy 14 éves gyereket kényszerítenek arra, hogy eldöntsék a jövőjüket. A jövőt nem látom, csak a múltat. Aki 14 éves korában nem tudta, hogy mit is akar, az ment gimibe, aztán volt még négy éve eldönteni, merre tovább. Akinek volt valamilyen szakmához köze, az mehetett technikumba, vagy szakközépbe, érettségit bizonyítványt is kapott a szakma mellé, és eldönthette, hogy dolgozni kezd, vagy továbbtanul. Értsd, én egy ipari technikumban végeztem, de mehettem volna bölcsésznek is utána, ha közben rájöttem volna, hogy nem tetszik a választott szakma. A szakiskolába az ment, aki nagyon nem akart elméleti képzést vagy nem ment neki, vagy már akkor megszállottja volt valaminek (pl. az öcsém, aki három éves kora óta autóbuzi). A szakiskolából viszont nincs tovább út (hiába derül ki róla, hogy tervezni is ugyanúgy képes, mint kalapálni), mert hogy munka mellett majd érettségi, és felvételi, ez irreális. (lehetséges, de nem lesz gyakori, és időben sokkal tovább tart). Én csak attól félek, hogy már 14 éves korban eltanácsolnak valakit azoktól a lehetőségektől, amit, kicsit már felnőtt fejjel elérhetne.

_most_ 2014.10.28. 12:21:32

@Sir Galahad: egyik ország se teheti azt, amit akar, még USA is kompromisszumokra kényszerül, de nyilván egy nagyobb országnak több mindent lehet, mint egy kisebbnek, de az EU-ba működésébe még mindig sokkal több a beleszólásunk, mint a Szovjetunióéba volt.

_most_ 2014.10.28. 12:25:19

@Sir Galahad: a diktatúra nem belügy.

Sir Galahad 2014.10.28. 12:25:54

@jolaca: 1. OV valóban elmondta a véleményét a nyugati demokrácia helyzetéről, de ezt nem erőlteti senkire, nem pénzel más országokban kormányellenes tüntetéseket, nem fenyegeti őket szankciókkal, stb. Ha a nyugati politikusok is megállnának ott, hogy elmondják a véleményüket, a világon semmi bajom nem lenne velük - szólásszabadság van.
2. Még egyszer mondom, amit OV tesz, azt Magyarországgal teszi, nem szól bele más országok belügyeibe - tehát nem rendezi át a bútorokat másoknál, legfeljebb az ellen tiltakozik, ha mások nála szeretnék átrendezni. Lehet azt mondani, hogy nem jó, amit tesz, hogy nem tetszik, de ebben a magyar emberek szava számítson, ne az, amit más országok politikusai mondanak.

jolaca 2014.10.28. 12:26:47

@Sir Galahad:
"ha szerinted az rendben van, hogy egy nagyobb ország kénye-kedve szerint ráerőlteti az akaratát egy kisebbre, akkor igazából nincs min vitáznunk"

Ez - sajnos - a gyengék mindenkori érvelése. Hallgasd a most is múltba merengőink hangját, vagy forgass egy bármely korban kiadott (persze más hangsúlyokkal szerkesztett) történelemkönyvet: nemzeti nagyságunkra büszkén a (kisszámú) megnyert csaták kapcsán hivatkozunk, amikor ugyebár felkoncoltunk nálunk gyengébbeket. Ezért erőltetjük Attilával is kétes rokonságunkat.

Sir Galahad 2014.10.28. 12:27:41

@_most_: Az nem, de Magyarországon nincs diktatúra, a kormány parlamenti többség felhatalmazása alapján kormányoz.

_most_ 2014.10.28. 12:28:19

@Sir Galahad: jó lenne, ha a magyar emberek szava számítana, nem a fideszé: "Ha nem írtak volna új törvényt, kisebbségben lennének a kormánypártok a fővárosban."

Sir Galahad 2014.10.28. 12:28:51

@jolaca: Nem vitatom, hogy Magyarország most gyenge, de ettől még ez a véleményem.

_most_ 2014.10.28. 12:30:28

@Sir Galahad: ugyan, addig módosítgatták a választási törvényt, míg 2/3-uk nem lett, minden diktátor a nép akaratára hivatkozik.

Sir Galahad 2014.10.28. 12:31:17

@_most_: Lehet, de Magyarországon soha nem volt még olyan választási rendszer, ami alapján a mostani választói akaratot figyelembe véve a Parlamentben ne lenne többsége a Fidesznek. Én a nemzeti önrendelkezésről beszéltem, nem az önkormányzati választásról.

_most_ 2014.10.28. 12:35:15

@Sir Galahad: a nemzeti önrendelkezés nem egyenlő Orbán akaratával. Orbán éppen eladja az országot az oroszoknak, persze az gondom nem sérti a nemzeti önrendelkezést, mert Putyin sose szól bele más országok belügyeibe, ja de :D

jolaca 2014.10.28. 12:40:59

@Sir Galahad:
1. Sem erőltetni, sem szankcionálni nem tud OV másokat; nem képes rá. Ha az lenne, kétséged ne legyen, megtenné. A mindenkori demokráciák röhejeként pénzel viszont (részint külföldi alapokból) kormánypárti tüntetéseket. Tette ezt többek között - vesztére - egy Ceausescu nevű zsebdiktátor.
2. A magyar emberek szava, amióta OV a népszavazás, kerekasztalok, döntés/törvénykezés előtti széleskörű közvélemény-kutatás intézményeit első dolgaként felszámolta, nem hallható. Nemhogy nem is kíváncsi rá, de minden létező véleménynyilvánítási lehetőséget igyekszik ellehetetleníteni.

Blogger Géza 2014.10.28. 12:41:32

Azért ezekben a putyini gondolatokban is van valami:

"az USA a hidegháború győztesének nyilvánította magát, majd két évtizeden keresztül egyoldalú diktátumokkal próbálta irányítani a világot. Eközben - hol egymaga, hol NATO-szövetségeseivel együtt - ismételten megszegte a nemzetközi jog normáit. Erre jó példa Koszovó függetlenné válásának lehetővé tétele, továbbá az afganisztáni, az iraki és a líbiai katonai beavatkozás.

Ráadásul gyakran katasztrofálisan végződő, "színes" forradalmakra bujtogatta egyes országok népét, sőt esetenként iszlamistákat és neofasisztákat is felhasznált a céljaira. (Mindezzel az arab tavasz és az ukrán válság eseményeire utalhatott.) Végeredményben a világ sokkal veszélyesebbé vált, mint amilyen volt. Az amerikaiak egyfolytában a saját politikájuk következményeinek elhárításával küszködnek, minden előrefeszítésük elmegy arra, hogy kezeljék a maguk teremtette kockázatokat."

www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/orosz_ajanlat_jott_putyin_egyezkedne.588675.html

jolaca 2014.10.28. 12:45:10

@Sir Galahad:
Nem nagyon érzékeled a minőségi/lehetőségi különbséget az egyszerű parlamenti többség, és egy kierőltetett, arctalan masszaként gombot nyomogató 2/3 között.

bölcsbagoly 2014.10.28. 12:45:22

@élhetetlen: mégis hány éves korban kellene? igaz, hogy pl. a lányok és fiúk fizikai és szellemi érettsége közt kamaszkorban jelentős a különbség, de 8 osztályos oktatásnál nem igen van ennél jobb időpont annak eldöntésére, hogy ki merre fele vegye az útját. Cak a rendkivűl később érőket éri hátrány, de ők is behozhatják ezt később (jómagam baleset és hosszas kórházi kezelés miatt kerültem kerülőpályára s fizikai munkára, szakma tanulásra s mégis behoztam a hátrányt s egyetemet végeztem, nem egy volt osztálytársamat utolérve s velük egy évfolyamon).
A kifogásod alapján 8 vagy 6 osztályos gimnáziumok sem lehetnének, hiszen ott míg hamarabb kell útvonalat választani.
Viszont hadd hívjam fel a figyelmedet egy dologra, ami sajnos a a pedagógia tudományok kutatóinak is rendszerint elkerüli a figyelmét: arra, hogy a rossz/gyenge tanulók nagyrésze nem azért ér el olyan eredményeket amilyeneketmert buták/lusták, hanem mert nem tudja őket lekötni a jórészben vizuálisan, sőt inkább audiálisan közvetitett ismeretanyag! Nagyon sokan közülük manuálisan (vagyis tapintás, össze-szétszerelés révén) fogják fel az információkat a környezetükből, de a tanórákon ez ritkán fordul elő. Ezért is lehet belőlük kiváló szakember valamelyen fizikai munkával járó szakmában. Őket nem lenne szabad tovább oylan közegben tartani ahol csak unatkoznak.
Miért nincs tovább út a szakiskolából? Nincs levelezői? Aki akar az képes rá. S mitől több az akinek van egy kikinlódott érettségije s mellé nulla szakmai tudása annál, akinek csak szakiskolája van , de mellé egy jól kihasználható szakmai tudása?

_most_ 2014.10.28. 12:48:57

@Blogger Géza: jaja, a hidegháború alatt tényleg sokkal biztonságosabb volt a világ :D

jolaca 2014.10.28. 12:49:26

@Blogger Géza:
Várjuk Kim Dzsong-un Washington politikájára vonatkozó, elgondolkoztató kijelentéseit!

élhetetlen 2014.10.28. 12:55:40

@bölcsbagoly: Bocs, ma egyfolytában rád akadok. Nem biztos, hogy igazam van, nem vagyok sem pszichológus, sem nyelvész, tehát az értelmezésem kissé önkényes. A képesség, az ami az emberben van. Ész, kézügyesség stb. Az adottság, (valaki által adott, azaz kapott dolog), valami mód, valami lehetőség. Szeretem a kézzelfogható példákat. 18 éves koromig énekkaros voltam, úgy, hogy a szólamokat hallás után tanultam meg, mert kottát olvasni nem tudtam. (leragadtam a mutogatott doremifá-nál). Ez a képességem ott (hogy tudtam énekelni) elég volt, Többre nem telt. Mivel az adottságaim közül hiányzott, hogy ötéves koromtól zongorázni tanultam volna, így kiesett a gondolata is annak, hogy zenei pályára készüljek. Nem tudom, érhető-e.

Blogger Géza 2014.10.28. 12:55:51

@jolaca: Na, ez az a káros szemlélet, amellyel szakítani kell. Hogy vannak az "urak", meg vagyunk mi. Akkor gondolom, szolgák. Akik beléptünk az urakhoz, és mindenben hozzájuk kell alkalmazkodnunk. Aláírtunk egy EU-s szerződést, azt be tartjuk (Nagy_Britannia nem is akarja, nem akar fizetni, hisztizik, hogy kilép stb.), de mi az EU-ban egyenrangú tagok vagyunk, és olyan ideológiai-társadalomszerezési dolgokat nem kell szolgaian lemásolnunk, amelyekre nincs előírás. A nyugati államok hajlamosak atyáskodni, és azt hinni, hogy náluk a bölcsek köve, de ez nem feltétlenül van így.

Blogger Géza 2014.10.28. 12:57:15

@_most_: Amúgy tényleg. Az iszlám terrorizmus gyakorlatilag nem fenyegette sem Oroszországot, sem az USÁ-t. Ez mára már a múlté.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.10.28. 12:58:41

Érdekelete a civilfideszeseket eddig a valóság akár egyszer is? Most miért érdekelné?

Blogger Géza 2014.10.28. 13:00:57

@jolaca: Még lehet, hogy neki is lennének értelmes gondolatai - Putyiné mindenképpen azok.

_most_ 2014.10.28. 13:02:10

@Blogger Géza: végül is csak az egész világot elpusztító atomháború fenyegette az embereket, de nyilván nem olyan veszélyes, mint a terroristák, akik 10 évente robbantgatnak egyet.

_most_ 2014.10.28. 13:04:20

@Blogger Géza: pontosan a fidesz játssza ezt, hogy vannak az urak, meg a szolgák, persze ha velük játsszák, akkor már nem tetszik...

jolaca 2014.10.28. 13:07:45

@Blogger Géza:
Egyenrangú tagok nem vagyunk az EU-ban: azokkal vagyunk egy szinten, akik pénzért kuncsorognak. Akik azt adófizetőiktől begyűjtik, hogy nekünk segítséget nyújtsanak, azok képviselnek egy más szintet, minőséget. És igen, nekik van emiatt lehetőségük elvárásokat támasztani. Nem diktálni; ha diktálhatnának, már régen nem egy kisembert látnál egy bársonyszék-sor szélén.

élhetetlen 2014.10.28. 13:24:57

@bölcsbagoly: Na, ez nem lesz egyszerű. „de 8 osztályos oktatásnál nem igen van ennél jobb időpont annak eldöntésére, hogy ki merre fele vegye az útját”. A 14 éves még intellektuálisan gyerek, akkor is, ha két méteresre nőtt, netán már szekszuális életet is él. „A kifogásod alapján 8 vagy 6 osztályos gimnáziumok sem lehetnének, hiszen ott míg hamarabb kell útvonalat választani.” Valamit féreértettél, ez az az eset, amit a szakközépiskolákról írtam, azaz bármerre mehet tovább az út.
„Miért nincs tovább út a szakiskolából?” Nem ezt írtam. Ezt írtam: „ mert hogy munka mellett majd érettségi, és felvételi, ez irreális. (lehetséges, de nem lesz gyakori, és időben sokkal tovább tart).”
„S mitől több az akinek van egy kikinlódott érettségije s mellé nulla szakmai tudása annál, akinek csak szakiskolája van , de mellé egy jól kihasználható szakmai tudása?” Ugyanott tartunk, a szakiskolában nem mellé van a szakma, hanem csak az van, érettségi nincs egy egyenes úthoz valahova máshova. Nos, szeretnélek megkérni, hogy olvasd is el, amire válaszolsz, ne csak fújjad a magadét. Akkor észrevetted volna, hogy a technikumi képzést nagyon jónak tartottam, a szakközepet szintén, amit nem tartok jónak, az az erőltetett szakmunkásképzés. (leírtam, hogy kik mentek oda, és az elég is lenne). Nem lesz jobb, ha erre tolják el az iskolarendszer átalakítását.
Azokról meg minek is beszéljünk, akik a szakiskola végére 17 évesen rájönnek, hogy utálják, a nekik ajánlott szakmát. De jó, hogy van.

Blogger Géza 2014.10.28. 13:28:05

@jolaca: Na, ez is egy tévedés. Ez olyan, mintha Magyarországon belül azt mondanád, hogy aki minimálbéres, az fogja be a száját, és ne ugasson bele a politikába.

Sir Galahad 2014.10.28. 13:31:28

@_most_: Putyin is beleszól, az sem tetszik. És a mindenkori magyar miniszterelnök - most Orbán - akarata természetesen csak közvetve a népé, de közvetett demokráciában élünk, ez van.

Sir Galahad 2014.10.28. 13:37:06

@jolaca: 1. Nem tudom, megtenné-e, ha lenne hozzá elég ereje, de ha megtenné, az sem tetszene, mint ahogy a nyugati országok hasonló magatartása sem tetszik. Az, hogy maga mellett szervez tüntetést (már ha ezt így fogod fel), sem föltétlen rokonszenves, de nem beavatkozás más ország belügyébe.
2. "minden létező véleménynyilvánítási lehetőséget igyekszik ellehetetleníteni. " Most volt 3 választás, el lehetett volna zavarni melegebb éghajlatra, de nem tették...
3. "Nem nagyon érzékeled a minőségi/lehetőségi különbséget az egyszerű parlamenti többség, és egy kierőltetett, arctalan masszaként gombot nyomogató 2/3 között." Természetesen van különbség, de ettől még nincs diktatúra (lásd 2. pont).

bölcsbagoly 2014.10.28. 13:38:03

@élhetetlen: az adottság nem kapott/adott dolog, még ha hasonlít is szóbelileg. Ez a képesség szinonimája. Veleszületett, öröklött jelleg. legfeljebb annyiban lehet árnyalni az értelmezésüket, hogy mig a képesség alatt konkrét jellegeket értenek, az adottság értelmezése általánosabb, kevésbé konkrét jellegekre vonatkoztatható.
DE mindkettő veleszületett, nem lehet az élet során megszerezni.

bölcsbagoly 2014.10.28. 13:51:41

@élhetetlen: Miért annyira elfogadhatatlan számodra, hogy kell egy határ,a hol a jobb szellemi képességeket megcsillantó és a kevésbé jobbak útjai el kell váljanak? Ugyanis a közös út tovább már nem járható (a kiválókat visszahúzza, a gyengébbek számára elérhetetlen). S erre a 14-15 éves kor (8 osztály elvégzése) a legjobb. Ugyanis, az 5-8 osztályos anyag normális képességűek számára még mindenkinek elfogadható, de a rá épülő magasabb szintű gimnáziumi már nem!
Az hogy a szakközépiskolák szervezése eleve rossz volt az nem a mai oktatásügy hibája és az intézkedések pont ezen akarnak javítani. Az ideális az ami az átkosban is volt: gimnázium/szakközép/szakiskola. Csak hát az "okos" libsik modernizálták és szokás szerint elcseszték, mint mindent amihez hozzányúltak.
Nem igen értem ezt az utálatot, de akik főiskolát/egyetemet végezve utálják a szakjukat az nem baj? S a betanított, futószalagon dolgozok mit utáljanak?
Az önismeret nélküliek kerülnek csak ilyen helyzetbe. De nekik mindegy, mert legtöbbször bármit utálnának.

jolaca 2014.10.28. 13:52:58

@Blogger Géza:
A minimálbéres nyugodtan ugathat, semmi haszna nem lesz belőle. Erről pont azok gondoskodnak, akik most éppen nyugat felé ugatnak.
Csak remélem, annak sem lesz következménye.

élhetetlen 2014.10.28. 13:56:23

@bölcsbagoly: „az adottság értelmezése általánosabb, kevésbé konkrét jellegekre vonatkoztatható.” Igen, így gondoltam. Az, hogy egy gyerek öt éves korában anyanyelvi szinten beszél magyarul is, németül is, mert az egyik szülő magyar, a másik német, ez nem képesség, hanem adottság kérdése, persze megvan a képessége, hogy, ha ezt nem kapta meg gyerekkorában, akkor majd megtanulhat németül később. A képesség, és az adottság nem zárja ki egymást. Abban igazad van, hogy mindkettő „veleszületett” valamilyen módon. Most mi van?

jolaca 2014.10.28. 13:57:24

@Sir Galahad:
Steril veled vitázni; inkább meghajlok másoknál soha fel nem lelhető, mélyen átgondolt érveid előtt.
Kellemes ellazulást!

Sir Galahad 2014.10.28. 14:00:18

@jolaca: Köszönöm, neked is! Rád fér!

_most_ 2014.10.28. 14:24:54

@Sir Galahad: Orbánt se én választottam, a német külügyminiszert se, szóval nekem nincs különbség melyik szól bele az ország ügyeibe, legfeljebb annyi, hogy a német politikusok jobban értenek az ország vezetéséhez.

bölcsbagoly 2014.10.28. 14:36:51

@élhetetlen: mi lenne? ha az illető gyerek nem egy nyelvtehetség, sőt...akkor biza a második nyelv már nehezen fog ráragadni. Tpasztaltam, hogy azok az emebrek akiknek tehetségük van valamihez, azok képtelenek elfogadni, hogy léteznek oyan embertársaik is, akiknek ez nehezen, vagy egyáltalán nem megy! Ráfogják, hogy azért mert nem akarják, mert lusták, akaratgyengék. Közismert ez a jeléenséág a matematika, zenei hallás, nyelvtanulás, manualitás esetében, vagy pl. a gondolkodás/cselekvés mobilitása esetében. Képtelenek elfogadni a tehetségesek, ügyesek,gyorsak, hogy mások ezen a téren suták, képtelenek teljesiteni vagy igen lassúak. Sajnos ezzel számos pedagógus sincs tisztában, főleg akiket megfertőzőtt az a pszichológiai szemlélet, hogy bárkiből bármi lehet, minden az akaraton és munkán múlik csak. Ez voltaképpen neolamarchista hozzáállás az öröklékenységhez.

élhetetlen 2014.10.28. 15:01:45

@bölcsbagoly: Na b..meg, megint írtál valamit, aminek semmi köze ahhoz, amiről beszélni próbáltam. „ha az illető gyerek nem egy nyelvtehetség, sőt...akkor biza a második nyelv már nehezen fog ráragadni.” Erről beszéltem az adottság kérdésben, ha egy kétnyelvű szülőpár „adja”, akkor nem kell megküzdeni érte. Nem tudom, ezt érted-e.
Amiről most kezdtél el beszélni, az más téma. „az illető gyerek nem egy nyelvtehetség, sőt...akkor biza a második nyelv már nehezen fog ráragadni. Tpasztaltam, hogy azok az emebrek akiknek tehetségük van valamihez, azok képtelenek elfogadni, hogy léteznek oyan embertársaik is, akiknek ez nehezen, vagy egyáltalán nem megy!” Ez az én elképzelésem mellett szól, azaz vagy megkapta, vagy meg kell keservesen küzdeni érte. Én vagyok a legjobb példa, mert esküszöm, hogy az ELTE matek szakára azért iratkoztam be, hogy hogy legyen ürügyem, miért nem tanulok angolul. Logikám perfekt, memórián nulla. Megőrültem magamtól, mikor ugyanazt a szó egy délután tízszer kellett kikeresnem a szótárból. De mi köze ennek ahhoz, hogy aki ötéves korára megtanulta, mert olyanok a családi adottságok?

bölcsbagoly 2014.10.28. 15:25:48

@élhetetlen: no igen,de nem veszed figyelembe hogy a kisgyerek kor a legszenzitivebb életkor a nyelvtanuláshoz. Később már poliglot szülők esetében is egyre nehezebben megy a dolog.
Te kevered az adottság és körülmények fogalmak jelentését! használják így is, de helytelenül.

Sir Galahad 2014.10.28. 16:07:48

@_most_: Szerintem maradjunk abban, hogy a német politikusuk Németországot vezessék, a magyarok meg Magyarországot - feltéve, hogy ott megválasztják őket.

bulista 2014.10.28. 17:18:07

@_most_: Dehogy a kgb-s propaganda - hanem a kgb-s dollár-apanázs miatt ekkora a szerelem a magyar jobb (?) és szélsőjobb meg a rassen tesók között, akik - ellentétben a piszkosmocskos rohadék usákokkal szemben - csakis a magyar nép iránti önzetlen szeretetből tesznek mindent. Szeretetből maradtak legutóbb is 40 évig, hogy megóvjanak minket attól, hogy a gazember usákok leigázzanak bennünket, ránk erőltessék a júdás pénzüket Marshall-segély formájában. Amit elvittek innen, azt is csak azért tették, hogy helyet csináljanak a legkorszerűbb technikának. És a nemi erőszakok mögött is csak a keleti vérfrissítés nemes szándéka állt a belterjes magyar gének miatt. Úgyhogy: le az amerikai imperialista hódítókkal és csatlósaikkal, a brüsszeli liberális bűnözőkkel és a norvég békaemberekkel!

Doberdo 2014.10.29. 07:18:17

@Szelid sunmalac: A probléma a "nem egyenlő mérce". Minden nem demokratikus állam erőn felül támogatja a sajátjait, ahelyett, hogy az elvi közjó megvalósítását tartaná szem előtt. Ezért fordulhat elő az is, hogy a nem fideszes potentokat a polt ügyészség-különösen választási időben- rabláncolhatja, míg a saját oligarcháinál nem számít a gazdagodás mikéntje.....

Lexa56 2014.11.08. 08:23:36

Azt önmagában teljesen helyénvalónak tartom, hogy akik az erőpolitikát magasztalják mint a "jó kormányzás" legalkalmasabb módját, időnként megtapasztalják, hogy milyen az, amikor velük szemben alkalmaznak erőt. Mert miért lenne az erőnek egyszer igaza, máskor meg nem? Ha a Fityisz használja akkor jogos és igazságos, ha más használja velünk szemben akkor pfujj pfujj, igazságtalan? Nem mintha egy szemernyi reményem is lenne arra vonatkozóan, hogy ez a bagázs képes magába szállni és önvizsgálatot tartani.

tintamin 2014.11.11. 01:49:15

A gerinc kiment a divatból.

Először mindenki 56-os forradalmár volt, most meg újra előbújtak a semmiből a kommunisták.

Attól függően, Viktor mit mond.

Ennyire nem lehet seggnyaló egy ország?!

Bakker, vannak objektív dolgok, amikben az ember nem alkuszik, és felismeri, ha az általa követett párt vagy vezető eltér az iránytól.

Konkrét neo-kommunista lett az irány, jobboldaliságról már szó sincs.

Sosem volt még nagyobb igény egy kulturált, őszinte, demokratikus, önálló gondolkodásra, és nem csak a Fidesz-panelek puffogtatására és Viktor és sleppje vállalhatatlan nyilatkozatainak kimagyarázására törekvő jobboldali értelmiség megjelenésére.

Danubium 2014.11.18. 12:39:00

@tintamin: Te nem tudom, melyik országban laktál eddig, de itt a "jobboldaliság" mindig is neokommunizmust jelentett.

"Sosem volt még nagyobb igény egy kulturált, őszinte, demokratikus, önálló gondolkodásra,..."

Ilyen meg a világon sehol nincs. A nagyonszabad Egyesült Államok szellemi "elitje" is kitűnően szemlélteti ezt.

Szabó_Dezső 2016.11.28. 11:39:04

Bírom az atlantistákat, akik vonzódnak a Igazzy Demokratikus Nyugathoz. Csakhogy ez egyoldalú szerelem a javánól. :)

pvcpadlo ó! 2017.09.29. 09:23:16

@Szabó_Dezső: Kedves " Szabó Dezső" :) Írnál a tanácsköztársaság idején vállalt szerepedről ? :)

pvcpadlo ó! 2017.09.29. 09:25:50

@bulista: :)

mandiner.hu/cikk/20160130_putyin_maig_szeretem_a_kommunizmust
полковник КГБ товарища Путина

Egyenlőség, Testvériség, Boldogság
Putyin: Máig szeretem a kommunizmust
külföld, Oroszország, kommunizmus, szocializmus, Vlagyimir Putyin, eszme, ideológia.
2016. január 30. 12:24
„Igenis szerettem és szeretem ma is a kommunista és szocialista eszméket” – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök egy sztavropoli Ákos Kiss Érdekes mondata volt Orbánnak,
fórumon. Putyin szerint a kommunizmus eszméi az egyenlőség, testvériség és boldogság voltak. A kommunizmust egyenesen a Biblia eszméihez hasonlította, hozzátéve: a gyakorlatban ezt nem sikerült megvalósítani.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy sztavropoli interregionális fórumon beszélt a kommunizmushoz való viszonyáról. Az Interfax.ru hírügynökség tudósítása szerint Putyin azt vallotta: még mindig hatnak rá a kommunizmus eszméi és nem dobta el a párttagságiját sem
„Tudják, én – mint több millió, húszmillió szovjet állampolgár – tagja voltam a Szovjetunió Kommunista Pártjának, és nem csak kommunista párttag voltam, hanem közel húsz évig dolgoztam az állambiztonságnak” – mondta Putyin.
„Igenis szerettem és szeretem ma is a kommunista és szocialista eszméket” – jelentette ki az orosz elnök, hozzátéve, hogy a kommunizmus építésének eszméi hasonlítanak a Bibliáéhoz. Szerinte a kommunizmus eszméi az egyenlőség, testvériség és boldogság voltak. „De ezeknek a nagyszerű eszméknek a gyakorlati megvalósítása távol került az utópista szocializmustól. Az országunk nem lett olyan, mint a nap állama.”
 Interfax Путин признался в симпатии к созвучным Библии коммунистическим идеям
Newsweek PUTIN: “I LIKED COMMUNIST AND SOCIALIST IDEAS VERY MUCH AND I LIKE THEM STILL.”

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása