Antidemokratikus eszközökkel a demokráciáért

Konzervatorium I 2013.03.09. 07:02

Antidemokratikus eszközökkel a demokráciáért és jogellenes eszközökkel a jogállamiságért. Ezt így nem. Tegnapelőtt tüntetők foglalták el a Fidesz székházának udvarát, ezzel így fejezve ki tiltakozásukat az alkotmány negyedik módosítása ellen.

Szolomayer Balázs írása

A civilek a szombati millás megmozdulás jelszavát skandálták: „az alkotmány nem játék”. Több olyan szereplő is megjelent a „tömegben”, mint Rózsa Milán, aki az Leszbikusok, Melegek, Biszexuálisok és Transzneműek civil szervezet nevében szólalt már fel Milla-tüntetésen vagy Turai Eszter, akit a Humán Platform és a Haha aktivistájaként ismerhetünk. Vagyis a civilekről igazából megint kiderült, hogy nem civilek, meg az is, hogy egy szervezett demonstrációról van szó, nem pedig valami spontán megmozdulásról. Mivel ezen szervezetek is részt vesznek a szombati millás demonstráción, így azt hiszem, a függetlenségről is ennyit, nem hiszem, hogy külön ki kellene arra térni, hogy a Milla melyik politikus, illetve melyik ma alakuló politikai párthoz köthető. Bizony, Bajnai Gordonhoz és az Együtt 2014-hez.

De a visszássága nem is ez a történetnek. Közhely manapság, hogy aki civil az általában ballib és aki független az minden esetben ballib. Ugyanis arról van szó, hogy gyakorlatilag ezek a fiatalok antidemokratikus eszközökkel harcolnak a demokráciáért és jogellenes eszközökkel a jogállamiságért. Lehet éppenséggel szeretni, meg nem szeretni a Fideszt. De mégis, bármilyen civil szervezettel szemben, képviselőit egy demokratikus választáson választották meg. Sőt, a régi alkotmány alapján jutottak a kétharmados többség birtokába, ezzel szemben a civilek marginális csoportosulásokat képviselnek, bár még ezt is tagadják.

Egyes esetekben egyet is lehet érteni a követeléseikkel – gondolok itt a gyűlöletbeszéd elleni törvényre – de akkor sem tud az ember konzervatívként odaállni melléjük, mert egy konzervatív nem fog részt venni egy magántulajdon elleni támadásban. Láthatóan nehezen tudott mit kezdeni a helyzettel Bajnai Gordon is: a Haza és Haladás kijelentette, hogy semmi köze sincs a rendezvényhez. Vagyis nem vállalt közösséget vele. Nem csoda, hisz a nyugodt, higgadt és szakmai politizálással nem nagyon fér össze az, ami tegnap zajlott. Nem így a Párbeszéd Magyarországért, mely egyértelműen támogatásáról biztosította a tüntetőket. Tőlük mondjuk ez nem meglepő, hisz köreikben nagy hagyománya van az ide-oda láncolgatásnak. Hogy ez mennyire egy őszinte tiltakozási forma és mennyire nyílt provokáció, szerintem ezt mindenki döntse el maga.

De. A nyílt provokációra gyakran rossz választ ad a jobboldal is. Érthető, hogy egy rendpárti jobboldali párt nem mutathat gyengeséget, ugyanakkor az eszközöket jobban is megválogathatná. Ugyanis egy tüntetésre – kiváltképp, ha jogellenes – a legritkább esetben helyes reakció egy ellentüntetés. Ebben a Békemenet felelőssége óriási. Mert a tüntetők száma az ATV becslése alapján 100-150 fős volt, kérdéses mi értelme van odaszervezni a Békemenetet. Inkább ügybuzgóságnak hat az ilyesmi, mintsem logikus lépésnek, hisz hasonló helyzettel van dolgunk, mint a Haha-s megmozdulásokkal kapcsolatban, ahol több újságíró ugrabugrált a diákok körül, mint ahányan azok voltak. Különösen felelőtlen odaszervezni ellentüntetőket vezető nélkül. Mert abból olyan szituációk tudnak kialakulni, amit épp a provokátorok szeretnének. Mindent megtesznek, hogy rendőrök vigyék el őket, hogy az ellentüntetők homofób és rasszista megjegyzéseket tegyenek rájuk. Ezt mindenképp ajánlatos lenne elkerülni.

Kövesd a Konzervatóriumot a Facebookon is!


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr875123817

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Antidemokratikus eszközökkel a demokráciáért 2013.03.10. 15:52:01

Aki civil az általában ballib és aki független az minden esetben ballib.

Trackback: Biztos savazók 2013.03.09. 22:03:43

Pártot választani tudó, biztos savazópolgárok lelkiismeretükre hallgatva kezükbe vették a Fidesz székház kiürítését, és láss csodát, a helyszínen tartózkodó rendőrök, mintegy varázsütésre, egyszerre másfelé kezdtek nézni A főtrógerről hamar elterjedt

Trackback: Behívót kaptak a Békemenet-aktivisták 2013.03.09. 18:16:26

Szaros lett a Békemenet molinója: önkénteseket toboroz Facebookon a Fidesz-székház védelmére Bencsik András. "Siess Andrásnak Sürgős" - SAS-behívó Fidesz-módra. Ő maga sajnos nem ért rá, hogy életével és vérével védje meg a fülkeforradalmat. A mozgósí...

Trackback: Beállnál gyakornoknak a Fidesz-maffiához? 2013.03.09. 18:15:20

A garázda Habony Árpádtól, a listázó Kubatov Gábortól, vagy a főnökét meggyilkoló, diáklányokkal dulakodó Sz. Ferenc biztonsági őrtől tanulhatnád meg a szakma alapjait, ha ügyesen forgolódsz a Fidesz-birodalomban. Gyakornokokat keres a Miniszterelnöksé...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.09. 08:37:50

Önmagában nem gond az antidemokratikus eszköz, ez is része a politikai harcnak.

Vidéki 2013.03.09. 08:43:25

Szolomajer Balázs jól érzékeli: „Mindent megtesznek, hogy rendőrök vigyék el őket,”

„A fő cél, hogy a törvényesség határáig elmenő vagy azt át is lépő tiltakozó vágóképpé váljon, mint a hatalmi önkény áldozata, lehetőleg a CNN tudósításában.” (MNO)

Ez egy kényes helyzet a garázdák számára, ezért is lehet ennyire puha a rendőrség a garázdálkodókkal szemben, mert nem akar muníciót szolgáltatni az úgynevezett „szabad sajtónak”, amely annyira szabad, hogy képes a bolhából is elefántot csinálni.

A „szabad sajtó” kemény fellépése lehetővé teszi a garázdálkodók számára, hogy büntetlenül törjenek zúzzanak, másokat megfélemlítsenek, megalázzanak, hidakat zárjanak le, hosszú időre megbénítva a közlekedést.

Ha ugyanezt Budaházy csinálja sokkal kisebb mértékben, akkor az a „szabad sajtó” tálalásában ez már égbekiáltó bűncselekmény, ami a hatóságok és az igazságszolgáltatás azonnali beavatkozását teszi szükségessé.

dr. jenőke (jenőke) 2013.03.09. 09:55:00

Nem értem ezt az írást.
Ez is jogellenes, meg az is.
Ez így nem jó, az meg amúgy... meg ilyesmik.
Végülis akartál mondani valamit, vagy csak vagy?

panaszos1 2013.03.09. 10:16:47

@Vidéki: Ki garázdálkodott?Csak nem az ellentunteto nyugdijasra gondolsz?
Provokálni is o akart.

karpackie 2013.03.09. 11:16:13

Nem értem ezt az írást, a politikai harc ilyen.Amikor az ellenfél nagy ívben szrik a párbeszédre mit kellene csinálni? Amennyiben a tüntetők provokáltak, mit csináltak az ellen tüntetők? Na az valóban provokáció volt.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2013.03.09. 12:21:07

"Több olyan szereplő is megjelent a „tömegben”, mint Rózsa Milán, aki az Leszbikusok, Melegek, Biszexuálisok és Transzneműek civil szervezet nevében szólalt már fel Milla-tüntetésen vagy Turai Eszter, akit a Humán Platform és a Haha aktivistájaként ismerhetünk. Vagyis a civilekről igazából megint kiderült, hogy nem civilek, meg az is, hogy egy szervezett demonstrációról van szó, nem pedig valami spontán megmozdulásról."

Nem igazán látom, hogy az első állításból hogy következik a második. Azaz ha egy megmozduláson megjelenik egy már korábban is ismert név, abból hogy következik, hogy az nem spontán?

"Mivel ezen szervezetek is részt vesznek a szombati millás demonstráción, így azt hiszem, a függetlenségről is ennyit, nem hiszem, hogy külön ki kellene arra térni, hogy a Milla melyik politikus, illetve melyik ma alakuló politikai párthoz köthető. Bizony, Bajnai Gordonhoz és az Együtt 2014-hez."

Ugyanaz a problémám, mint előbb: abból, hogy Bajnaihoz köthető emberek is megjelennek a megmozduláson, hogyan következik, hogy maga a megmozdulás Bajnaihoz köthető?

" ... nem fog részt venni egy magántulajdon elleni támadásban." Állami pénzből fizetett tulajdon nem magántulajdon.

"A nyílt provokációra gyakran rossz választ ad a jobboldal is. Érthető, hogy egy rendpárti jobboldali párt nem mutathat gyengeséget, ugyanakkor az eszközöket jobban is megválogathatná."

Más oldalról közelíteném meg a problémát: abból, hogy valaki rendpárti, miért következik, hogy erővel kell fellépnie? Rendet nem csak erővel lehet elérni.

És végül az összkép: értem én, hogy ez a megmozdulás finoman szólva sem volt sem elegáns, sem produktív, viszont nem értem, hogy miért nem amiatt merül fel a kritika, ami a legnagyobb probléma, konkrétan:
- A tüntetőkön nem igazán látszott, hogy pontosan mi ellen is tüntettek. Ha például én képviselő lettem volna, akkor kimegyek és felolvasom az alkotmánymódosítás pontjait, és egyesével megkérdezem, hogy mi a baj velük.
- Az egésznek elsősorban protest jellege volt, az eddigi diákmegmozdulásokkal ellentétben itt csak az derült ki, hogy mit nem akarnak, hogy mit akarnak, az nem.

Károsnak tartom, hogy ha egy megmozdulást - függetlenül attól, hogy egyetértünk az ott történtekkel vagy sem - nem az 'eredményei' alapján ítélünk meg, hanem a vélt/valós szándéka alapján ("Mert abból olyan szituációk tudnak kialakulni, amit épp a provokátorok szeretnének.").

peterd127 2013.03.09. 14:19:08

@karpackie:

olvass egy kicsit figyelmesebben, egyet hátra lépve

toportyánzsóti 2013.03.09. 14:58:29

Gandhista provokáció ,jesszum pepi...Beengedték és verni kezdték a gyermekeinket,demokratikussan.Az ilyen értelmiség az ország veszte!1% igazsággal csak másokat megtéveszteni akarók dolgoznak!

peterd127 2013.03.09. 15:00:51

@toportyánzsóti:

A balliberális értelmiség az ország veszte.

toportyánzsóti 2013.03.09. 15:01:15

@panaszos1: Nem tehet róla sötétoldali idióta.1% igazsággal oltogatja akik még szóba állnak vele.Értelmesebb elkerülni ezt a narancsbögrést.

toportyánzsóti 2013.03.09. 15:03:45

@peterd127: Ellőték a jobbheréd polgár?Vezess inkább 1 muraközi lovat kubatov elvtársadra,legyen jó napja a minapi után.

peterd127 2013.03.09. 15:04:48

@toportyánzsóti: Hogy kiszámoltad már azt a százalékot!? azta:)
Ezt nevezem én forráskritikának!:D

peterd127 2013.03.09. 15:06:14

@toportyánzsóti: nem értem miért vagy ellenséges velem, ezzel kilövőd az egyik szemét Gandhinak ;)

fogsz te meg mosolyogni! 2013.03.09. 17:40:28

kosa lali meg hazudni sem tud olyan folyekonyan mint orban, szijjarto vagy selmeczi:

www.youtube.com/watch?v=toD3F02loyI

centenárium 2013.03.09. 18:06:28

Komcsik,buzik, becsapott cigánygyerekek,betelepült sfejek.
EZEK ELLEN KELL MINDEN eszközt bevetni most a magyar embereknek.

centenárium 2013.03.09. 18:07:55

MAGYAR!!!! légy résen,tartsd szárazon a puskaport!!!

Mária 2013.03.09. 18:08:30

Jáj, jáj, mennyire antidemokratikusak ezek a diákok...!

Az nem esett le, kicsi csillag, hogy amit a Főnököd művel, az maga az antidemokrácia? A demokratikus jogállam lebontása?

2013.03.09. 18:13:47

A visszamenőleges törvénykezés antidemokratikus.
Jogerős bírói itéletek politikai megsemmisítése antidemokratikus.
Alkotmányellenes intézkedések beírása az alkotmányba antidemokratikus.
Embereket törvénnyel megfosztani a családjuktól antidemokratikus.

A mostani tüntetések éppen a demokratikus vélemménynyilvánítás mintái. A valódi demokráciák vezetői örülnének, ha ott egy-egy tüntetés ennyivel el lenne intézve.

Az ún. jobboldalnak inkább tanulnia kellene a mostani tüntetőktől. El lehet egy székházat foglalni úgy is, hogy sem a székház nincs felgyújtva, szétverve és kifosztva, sem az előtte parkoló autók.

Ráadásul nehéz úgy demokratikusan nyomást gyakorolni a kormányra, hogy az már minden erre használható eszközt ellehetlenített. Egyetlen igazi demokratikus megoldás van, a 2014-es választás, bár igyekszik a kormány azt is egyenlőtlenné tenni. Persze amíg az ellenzéki pártok a saját hatalmuk megerősítésével és megtartásával vannak elfoglalva összefogás helyett, addig nem a fideszen múlik, hogy le lesznek-e váltva.

Tiborpapa 2013.03.09. 18:20:38

"Antidemokratikus eszközökkel a demokráciáért és jogellenes eszközökkel a jogállamiságért."
Így igaz. A kormány pont ezt teszi, és pillanatnyi készségem sincs, hogy ezt még fokozni tudja. És fogja is.

csárli hárper 2013.03.09. 18:25:27

figyuzzá' má' szerzőkém, te a kumin vagy a gfg-hez jársz megvilágosodási szemináriumra, mert ők írnak még ekkora marhaságokat...

Tiborpapa 2013.03.09. 18:31:02

@Tiborpapa: "Antidemokratikus eszközökkel a demokráciáért és jogellenes eszközökkel a jogállamiságért."
Így igaz. A kormány pont ezt teszi, és pillanatnyi készségem sincs, hogy ezt még fokozni tudja. És fogja is.

És közben hazudik.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.09. 18:31:45

Mi a szerző véleménye a kordonbontó fidesz honatyákról?!?!

Andal 2013.03.09. 18:39:17

@stoic79: " abból hogy következik, hogy az nem spontán?"

Természetesen a "spontán" dumát a rendőröknek kell mondani, hogy ne legyenek elzavarva (egy ismerősöm kilakoltatások ellen szokott tiltakozni, a rendőrnek meg ezt a fals "épp erre jártam, spontán demonstráltam" dumát kell beadni).

Amúgy szánalmasan pitiáner volt az egész, ballib bagázs anno Horn, Medgyessy, Gyurcsány ellen nem demonstrált, szépen kussoltak a nagy demokraták.

zobod 2013.03.09. 18:43:36

Az ellenzék túl sokat foglalkozik Orbánnal, és túl keveset valami megszavazható alternatíva kimunkálásával.

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2013.03.09. 18:48:25

kijaf@szom ez a Szolomajer Balázs?

campobaszo 2013.03.09. 18:48:56

Hol van Magyarországon "rendpárti jobboldali",konzervatív párt?Bárcsak lenne!
Nem a demokrácia,a jogállam lebontásán kéne munkálkodnia a Fidesznek,hanem ígéretéhez hűen azok megerősítésén.Mert ha lebontani próbálja,tudnia kell,hogy demokráciát nem demokratikus,jogállamot nem jogállami eszközökkel szoktak létrehozni,helyreállítani.

parandroid 2013.03.09. 18:50:25

@doggfather: a hivatalos verzió szerint a kordon törvénytelen és antidemokratikus volt, ezért nincs probléma. vagyis törvénytelen eszközökkel is lebontható volt.

várjál már, törvénytelen eszközzel az antidemokratikus lépések ellen? de hát a poszt szerint ezt nem szabad! (négy láb jó, ugye.)

Andal 2013.03.09. 19:01:47

@doggfather: fideszes honatyák nem várták meg a "gyors" bírósági ítéletet az ügyben, a kossuth-téri kordon illetve műveleti terület fenntartása volt törvénytelen.
www.origo.hu/itthon/20101116-indokolatlan-volt-a-kossuth-ter-2006os-kordonjanak-fenntartasa.html

Az alkotmányozásban nem tudom, mi a törvénytelen (bár szerintem is etikátlan, arrogáns és felesleges akaratoskodás).

Mária 2013.03.09. 19:14:00

@Andal:

"Az alkotmányozásban nem tudom, mi a törvénytelen"

1. Nem kaptak rá felhatalmazást. A 33%-os választási győzelem nem az.

2. Nem folytattak egyeztetéseket.

3. Nem felel meg a jogalkotás alapvető szabályainak.

4. Nem bocsátották népszavazásra.

nincs semmi baj! 2013.03.09. 19:14:56

A kedvenc részem az, amikor a végén kiderül, hogy igazából arról is a ballib demonstárók tehetnek, hogy a fidesz szimpatizánsok zsidóznak, meg buziznak :)

Saga 2013.03.09. 19:16:47

Költői kérdés: a a zsidó törvények elleni tiltakozás elfogadható formája lett volna-e a Horthy villa elfoglalása?

Andal 2013.03.09. 19:27:30

@Mária: Alkotmány megváltoztatásához az országgyűlési képviselők kétharmadának a szavazata szükséges. Ez a fidesznek megvan, vagyis törvényes, így 1-4 pontod teljesen irreleváns.

PokerPeti 2013.03.09. 19:29:35

tehát aki gyurcsány ellen tüntetve szétveri a fél várost, az nem köthető a fideszhez és törvényes......

PokerPeti 2013.03.09. 19:31:34

az már röhej, hogy az összes orbán ellenes tüntetés törvénytelen, hazaáruló provokáció. mi lesz ennek a vége?

PokerPeti 2013.03.09. 19:32:50

amúgy meg ez az egész írás egy fidesznekbenyaló f@szság

safranek 2013.03.09. 19:35:30

Antidemokratikus ???? Mindíg a másik antidemokratikus eszköze a büdös?

balage_81 reloaded (törölt) 2013.03.09. 19:37:43

@Andal: akkor legközelebb nem állok meg a rendőrnek, tovább hajtok, úgyse büntettek volna meg, elvégre a kocsiban minden rendben, szabályosan közlekedem. viszont az adóellenőrt is elhajtom, úgyis befizettem mindent, ha jobban megnézi, maga is rájöhet.

lehet ezt így is csinálni...

meg lehet úgy is, hogy betartjuk a törvényeket. és pl nem prejudikálunk bírósági ítéleteket, pláne, ha egymillió zombi a fekáliát is lenyelné a kedvünkért.

viszont az alkotmányozás érdekes: amiről kimondja az AB, hogy alaptörvény ellenes, azt másnap beleírjuk. ennyi erővel a lopást holnap törvényessé tehetjük és máris nem lesz bűncselekmény. mindezt a szavazók jó egyharmadának aktív támogatásával.

és persze lehet azon is lamentálni (ezt már a szerzőnek), hogy csúnya dolog bemenni a székházba. de akár azon is agyalhatnál, hogy miért rúgta föl eddig az összes megállapodást (akár elvi, akár írásos) ez a kormány, vagyis annak a vezetője. például a bankszövetséggel. vagy a diákokkal a röghöz kötés ügyében, még a tárgyalás közepén. beszélhetnénk a tandíjról is. hova is tetszett tenni az ikszet 2008-ban? ugye a tandíj ellen? akkor jó, mert most épp bevezetik. persze legalább röghöz is kötnek, ennek ellenére:

www.youtube.com/watch?v=T-Yhi8SEWjU

2:52-től tessék nagyon alaposan figyelni.

persze értem én, talán mondhatom többesben, értjük mi, itt a másik oldalon: vakon követtetek egy vezért ki tudja hány éven át. aztán jött, és csoda helyett jól pofán vert benneteket, például a fent linkelt videóban elmondottakkal gyökeresen szemben politizálva már kormányon.

meg hát függtök is tőle, tőlük rendesen. egy-két minisztériumi hely, állami megbízások, hirdetések, miegymás. a mandiner tudna erről igazán mesélni, meg lehet nézni, 2010 óta mennyivel emelkedtek a cég bevételei.

de skacok, ennyi maradt a pucátokban??? bajnaira kenni egy lmbt-s meg egy haha-s tüntetőt, és mocskolni befele a nevét minden létező fórumon?

be vagytok fosva, továbbra is ezt lehet látni. ja és hazaárulók is vagytok, de kedves egészségetekre. sz. ferenc például nyilván kitűnő elvbarátotok.

safranek 2013.03.09. 19:38:29

Tv székházat szétverni, autókat borogatni, buzizni, zsidózni az demokratikus, ha a Fidesz szervezi, ha ellenük szervezik, akkor antidemokratikus.

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.03.09. 19:40:19

Mi közpénzbe kerül a március 20-i kormányülés Kémesen a pár száz lakosú ormánsági faluban? Óriási pénzkidobás, de hát kit érdekel, ha úri passzióként erre van kedve a bóvli kormánynak. Este majd a szokás szerinti alpári berúgás Villányban a tiffán lőrétől!
Erre persze megint van pénz? 3 hete csekkolják a falut, vegzálnak mindenkit, mert jön a nagyvezír!
Jöjjön mindenki Kémesre, találkozhattok a nagy magyar valósággal és az átmeneti kormány tagjaival. Talán kérdezni is lehet, ha addig meg nem buknak!

Március 20, gyönyörű ormánsági falu, kirándulás, múzeum látogatás, lovaglás, fideszhalászlé, nemzetiségi találkozó, számháború, téged is vár!
Talán nem lesz itt a fideszes-békemenetes savazós bácsi, vagy?

2013.03.09. 19:44:44

@safranek: A 2006-os tömegtüntetést nem a fidesz szervezte. A provokatív gyújtogatásokat viszont valószínűleg a kormány tudtával szervezték 2006-ban. A fidesz akkor annyit tett hogy szinte hallgatólagosan védte a kormánypártokat, kifogva a lázadás vitorlájából a szelet, nem állva az ellenállás élére, nem lépve fel erőteljesen a parlamentben a kormány ellen.

camilló 2013.03.09. 19:50:25

Már megint balliberális! Vagy liberális, vagy baloldali. A kettő együtt nem megy! Miért kell összemosni a kettőt!

2013.03.09. 19:53:16

@dr kotász: erős a a hited barátom

nincs semmi baj! 2013.03.09. 19:55:23

@camilló: Ez egy közkeletű tévedés. A libertárius nézetek valóban nem egyeztethetők össze a baloldalisággal, de a libertárius és a liberális nem ugyanaz. Ha nem hiszed, nézz utána. Még csak komolyabb szakirodalom sem kell hozzá, a google a barátod!

Krutzifix 2013.03.09. 20:01:42

@dr kotász: Ennek fuss neki még egyszer!

Mária 2013.03.09. 20:03:07

@Andal:

Hülyeséget írtál.

Az alkotmány egyes pontjainak a módosításához kell kétharmad.

Alkotmánymódosítás NEM egyenlő új alkotmány írásával.

A Fidesz-kormány senkitől nem kapott felhatalmazást arra, hogy alkotmányozzon.

Még attól az egyharmadtól sem, aki 2010-ben rá szavazott.

Mária 2013.03.09. 20:04:40

@PokerPeti:

"amúgy meg ez az egész írás egy fidesznekbenyaló f@szság"

Megnézted, melyik blogon vagy?

:DDD

Mária 2013.03.09. 20:06:43

@safranek:

"Antidemokratikus ???? Mindíg a másik antidemokratikus eszköze a büdös?"

Persze.

A civilek politikai célokra felhasználása miatt is mindig akkor sír az a redves pofájuk, amikor éppen nem ők vezényelik az álcivil birkamenetet az utcára, hanem felháborító módon a VALÓDI civilek is az utcára mernek menni.

Andal 2013.03.09. 20:08:36

@balage_81 reloaded:
A fideszesek 2007-ben vállalták is törvénytelen tettükért a felelősséget, lemondtak a mentelmi jogukról, a rendőrség meg is indította ellenük az eljárást, bírósági ügy is lett belőle.
www.origo.hu/itthon/20080518-kordonbontas-mashogy-ertelmezi-a-birosagi-vegzest-a-fidesz-es-az.html

Az alkotmányozás módszerét én sem tartom elegánsnak, erkölcsösnek, de törvénytelennek nem lehet nevezni. Az AB formai hibák miatt semmisítette meg az átmeneti rendelkezéseket, tartalmilag nem is vizsgálta.

Mária 2013.03.09. 20:09:42

@dr kotász:

"A 2006-os tömegtüntetést nem a fidesz szervezte."

Hát persze hogy nem. Mind egy szálig békés civil jómunkásemberek voltak.

PokerPeti 2013.03.09. 20:11:09

@dr kotász: huh....ez tényleg igaz? a fidesz védte a kormánypártot, vagy mi?

milyen tudatmódosítót szedsz?

2013.03.09. 20:16:27

@h.kovacs: @Krutzifix: @Mária: A tv székháznál a legnagyobb balhé alatt, szinte a szomszéd saroknál vártak a rohamosztagos rendőrök. Parancs volt hogy várniuk kell. AZ hogy ti megeszitek a tömegmédia mesét a ti dolgotok, de a kioktatást mellőzzétek. Hasonló események Gliwice-nél is történtek. Utána lehet nézni. A 2006-os eseményektől a fidesz ugyanúgy tartott mint az akkori kormánypártok...

2013.03.09. 20:19:16

@PokerPeti: Nem a kormánypártot közvetlenül, az mszp és fidesz kétpólusú hatalomváltó helyzetet védte. 2006-ban, ha a lázadás átterjed az egész országra, a fidesz ugyanúgy vesztett volna mint az mszp.

Andal 2013.03.09. 20:20:16

@Mária:

Mellélőttél megint, Te kevered a fogalmakat.

Kukorellitől idéznék, még a régi alkotmány bevezetőjéből:

"A folyamatos alkotmányozásban alkotmány-módosítások sora állapította meg az alkotmány ma hatályos normaszövegét. A köznyelv akkor is módosításnak nevezi az alkotmányváltoztatást, ha tartalmilag az sokkal többet jelent. Az alkotmány-jogtudományban az alkotmány változtatásának gazdag tipológiája ismert az egyszerű alkotmánymódosítástól a részleges vagy teljes alkotmányrevízióig. Teljes revízió volt pl. az 1989. évi XXXI. törvény és az 1990. évi XL. törvény...."

camilló 2013.03.09. 20:23:54

@nincs semmi baj!: Egyik sem egyeztethető össze a baloldalisággal! Ennek meg Te nézz utána, mert a gugli Neked is a barátod!:))

2013.03.09. 20:24:12

@PokerPeti: Viszont próbáld megcáfolni, írd le hogy a fidesz 2006-ban milyen lépéseket tett annak érdekében hogy az mszp-t lemondassák. Gyakorlatilag semmit, holott normális esetben, az lett volna várható hogy minden eszközt bevetnek hogy olyan durva események amik akkor történtek, véget vetnek az mszp hatalmának.

2013.03.09. 20:25:53

*olyan durva események után

Kerek négyszög 2013.03.09. 20:35:49

"De mégis, bármilyen civil szervezettel szemben, képviselőit egy demokratikus választáson választották meg."

Adolf Hitlert is jogszerű demokratikus választásokon választották meg.

Tehát akkor minden további tevékenysége automatikusan igazolva van egy demokratikusan megválasztott vezetőnek? Bármit megtehet?

Kerek négyszög 2013.03.09. 20:40:04

@dr kotász:

"Viszont próbáld megcáfolni, írd le hogy a fidesz 2006-ban milyen lépéseket tett annak érdekében hogy az mszp-t lemondassák."

Elég sokat. Jogi formában úgy mondják, hogy "Alkotmányoa rend erőszakos megdöntésének kísérlete"
Hétköznapi szavakkal: addig uszították a csőcselék garázdákat, aminek utcai terror lett a vége.

Kerek négyszög 2013.03.09. 20:45:53

"mert egy konzervatív nem fog részt venni egy magántulajdon elleni támadásban."

Hááát az narancsos tákolmányban fektünően kimaradtak a magántulajdon védelmének passzusai...

Miröl beszélünk akkor?

balage_81 reloaded (törölt) 2013.03.09. 20:47:12

@Andal: LOL:) lehet törvénytelenséget csinálni, ha vállalják a következményeit. szép ország lenne ez, ha mindenki így gondolkodna.

@dr kotász: akkor az ország többsége azt akarta, hogy nyugalom legyen. a fidesz minden nap utcára vitte az embereket, aztán rájött, hogy a hidegben mégse olyan jó tüntetni és behúzta fülét-farkát.

de azért volt dolga a tüntetőkkel, akik között meglepő módon huligánok is akadtak:

gepnarancs.hu/2012/01/orban-kapcsolata-az-eroszakos-tuntetokkel/

2013.03.09. 20:50:57

@kerek négyszög: A tömeg nem uszítás miatt ment az utcára. Nyilvánvaló volt, hogy durva hazugságok árán nyerték meg a választásokat, ez vezetett a tüntetésekhez. Az utcai terror leginkább provokáció volt.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.03.09. 20:54:53

"mert egy konzervatív nem fog részt venni egy magántulajdon elleni támadásban."

kispofám:

- a manyup-nyúlást támogattad?
- az energiacégek tönkretételét támogatod?

épp csak a bankszámlánkat nem államosítja "nemzeti" érdekre hivatkozva.

legalább kussolnátok, de nem, nektek ilyen cikkeket kell írnotok. gondolom jól fizetnek, mert más oka nem lehet: azt csak nem gondoljátok, hogy bárki beveszi ezt a szemetet

balage_81 reloaded (törölt) 2013.03.09. 20:56:25

@dr kotász: "ogy durva hazugságok árán nyerték meg a választásokat" - a politikusok hazudnak néha, ez a játék része. de persze a fidesz nyíltan beszélt a kampányában a 27%-os áfáról, a rendőrök korkedvezményes nyugdíjának elvételéről, baleseti adóról, manyup-pénzek államosításáról. ugye?

ugye azt mondod, hogy őket is elítéled, mert ők nem hazudtak? ugye nem vagy egy idióta?

tarackos 2013.03.09. 21:18:21

"de akkor sem tud az ember konzervatívként odaállni melléjük, mert egy konzervatív nem fog részt venni egy magántulajdon elleni támadásban"

Ez még rendben is lenne ha az az igazi konzervatív legalább kinyitjá a pofáját. Mint pl. Sólyom.

De kussolni és fanyalogni? Ez nem konzervatív hanem gyáva.

Vagy pedig a hallgatás beleegyezés.

(Csak szólok: nem érdekel az ügyek mentén történő kritizálás amikor a rendszert bontják. A gyűlöletbeszédre hivatkozni a jogállam lebontása közben ennek ekletáns példája. Az illetőnek vagy lövése sincs arról mi folyik vagy uolyan erkölcstelen mint akik elkövetik csak más formában.)

Andal 2013.03.09. 21:19:57

@balage_81 reloaded:

"lehet törvénytelenséget csinálni, ha vállalják a következményeit. szép ország lenne ez, ha mindenki így gondolkodna. "

A törvénysértésnek vannak következményei, ennek meg van visszatartó ereje, ennyi. A bíróság meg megszüntette az eljárást a fideszesek ellen.

" a politikusok hazudnak néha, ez a játék része."

Nem a hazugság tényével, hanem a hazugság árával és következményével volt a gond, sajnos mindig megy a félremagyarázás ebben az ügyben. 2002-ben 8,2 ezer mrd-os államadósságot sikerült 2010-re 20ezer mrd fölé tornázni (+önkormányzatok, állami vállalatok +2ezer mrd, +lakosság adóssága). Az adósságspirált meg a gyurcsányéknak sikerült teljesen felpörgetni: még a 2006-os nyár végi konvergencia-programban azt vázolták fel, hogy az akkori kb. 14ezerről 2010-re 20ezer mrd-ra nő az adósság (gazdasági válság még sehol). A 2006 végétől kezdődő megszorítások miatt már 2007-től 1,1% alatt volt a gdp növekedés (gazdasági válság még sehol), 2008-ban is max. 2%-ot vártak, a régiós országoktól már ekkor leszakadtunk. A teljesen elbaltázott eu-csatlakozás a ballib sara, nem volt uniós válság, recesszió, volt viszont az öszödi beszédből megismert trükközés, adósságfelhalmozás.

A fideszre maradt a ballib utáni trágyadomb eltakarítása, mint '90-ben az mdf-re a komcsik csődtömege. Szvsz a fidesz rosszul kezeli a válságot, sok hibával, de sajnos más sem tudná megoldani ezt a problémát (magas államadósság, alacsony növekedés, hiánycél tartása miatt megszorítások 2006 óta folyamatosan). Ha nincsenek új, felemelt adók, manyup lenyúlás stb., akkor a hiányzó ezermrd-okat más módon kell megoldani, de az is megszorítás.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.03.09. 21:44:46

@Andal: " hanem a hazugság árával és következményével volt a gond" - miért, most nincs nagy ára? kétszázezer egy szemeszterért nem sok az egyetemen? az mnyp egyéni számlád hol van? nem sok a 3 ezer milliárd, amit elköltöttek? mire költötték el? recesszió van, a gazdaság nem élénkült belőle. ilyen pénzből 10 évig válság lehetne a világban akkor is minimum 1-2% gdp-bővülést illene produkálni. persze ezt hagyjuk, mert a németek közel 1%-ot nőttek 2012-ben, mi meg -1,7%-on állunk. mindezt úgy, hogy bajnai 1,1%-os növekedéssel adta át az országot. ha már tényeket akarsz, rajta, bontsd ki a dolog minden szeletét!

na és mennyi nyugdíjat fogsz kapni? hogyan kamatozott a pénzed az államnál 3 év alatt?

a monitort kilyuggatja, akkora a gerenda, amit nem veszel észre a saját szemedben.

és még hazudsz is: a fidesz MINDEN jóléti kiadást megszavazott, majd 2006-ban a 14. havi nyugdíjjal kampányolt. pedig akkor már összejött az mszp-s 8 év adósságának jó része. na? ez nem zavar?

amikor meg 2006-tól erős megszorítás kezdődött. ezt épp a fidesz ellenezte minden létező módon és épp a fidesz kaszálta el még a maradék reformokat is a népszavazással. azért, hogy most meg bevezesse pl a tandíjat.

tedd már meg azt a szívességet, hogy legközelebb elsőre beírod, hogy egy fideszes pártkatona vagy, aki a szokásos hülyeségeket mantrázza teljesen egyoldalúan, és akkor nem reagál senki

balage_81 reloaded (törölt) 2013.03.09. 21:46:28

@Andal: "A bíróság meg megszüntette az eljárást a fideszesek ellen." - ettől még kurvára nem fér bele a törvény szándékos megsértése. egy rohadt kordonról beszélünk. orbán viktor be tudott menni a parlamentbe ezzel együtt is és a beszédeit is bárhol meg tudta tartani. tudod hova menjél te kispofám. utálom a hazug fajtádat, hernyó magatartás az egész

Andal 2013.03.09. 22:21:25

@balage_81 reloaded: Személyeskedést mellőzhetnénk, köszönöm.

Arra próbáltam utalni, hogy a jelenlegi gondok a ballib által felhalmozott adósságban és lefékezett növekedésben gyökereznek, amire még rátett egy jó nagy lapáttal a gazdasági válság is, legvégül a fidesz szvsz rossz gazdaságpolitikája (de nem ez a fő és egyetlen ok).

A válság előtt a fidesz bőszen kampányolt a ballib megszorítások miatt, amikre a ballib elkúrás miatt volt szükség. A válság miatt is bekeményített az eu, a 2004 óta be nem tartott hiánycélt már nem a ballib, hanem a fidesz-kormányon kérik számon. Nincs lehetőség az adósság és a hiány további növelésére, így nincs pénz se az oktatásra (kevesebb ingyenes képzés), se a mnyp-ra (-360mrd/év) stb.

"nem sok a 3 ezer milliárd, amit elköltöttek? mire költötték el?"
MNYP vagyon főleg az adósság-kezelésre ment el
www.vg.hu/penzugy/megtakaritas/tizedelodott-a-nyugdijvagyon-399291

"mindezt úgy, hogy bajnai 1,1%-os növekedéssel adta át az országot. ha már tényeket akarsz, rajta, bontsd ki a dolog minden szeletét!"

Bajnai nem adta át ilyen növekedéssel. Amikor 2008-2009-ben gazdasági miniszter volt, akkor +0,6 és -7,5% volt, 2010-ben volt +1,2, érdemes azonban megjegyezni, hogy Bajnai mandátuma májusig tartott (az újabb, görögös válsághullám meg márciusban indult), kissé túlzásnak tartom az ő "érdemeként" elkönyvelni azt a +1,2-t
index.hu/gazdasag/magyar/2010/03/24/lehuzta_brusszel_a_magyar_konvergenciaprogramot/

" a fidesz MINDEN jóléti kiadást megszavazott, majd 2006-ban a 14. havi nyugdíjjal kampányolt. pedig akkor már összejött az mszp-s 8 év adósságának jó része. na? ez nem zavar?"

Nem szavazott meg mindent, az első 100napost igen, 2002-03-ban még sokkal jobb helyzetben volt az ország (4% feletti növekedés pl.) A 2006-os programot valóban rendesen elszúrták, 3* annyit ígértek, mint gyurcsányék, miközben azzal jöttek, hogy sokkal rosszabb lett minden. A gyurcsány-veres trükkök (hiányadatok és adósságfelvételek titkolása, infokiadás késleltetése, vészmadarak lehurrogása stb.) mellett ezért is bukták el a választást.

"amikor meg 2006-tól erős megszorítás kezdődött. ezt épp a fidesz ellenezte minden létező módon és épp a fidesz kaszálta el még a maradék reformokat is a népszavazással. azért, hogy most meg bevezesse pl a tandíjat."

A megszorítások a ballib balfékség és hazugságok miatt kellettek. Bármilyen ellenzéknek ez magas labda, nem tudom mi ezzel a probléma. A "reformokat" nem az ellenzék kaszálta el, hanem a ballib saját maga. Az összes gazdasági, adó, oktatási, egészségügyi stb törvény ugyanis egyszerű feles többséggel megszavazható, ez a ballibnek egyre szűkebben megvolt, csak az akarat hiányzott. A népszavazásra feltett tételek pitiáner összegek voltak a megszorítások, költségvetés nagyságrendjéhez képest.

"edd már meg azt a szívességet, hogy legközelebb elsőre beírod, hogy egy fideszes pártkatona vagy, aki a szokásos hülyeségeket mantrázza teljesen egyoldalúan, és akkor nem reagál senki "

Nem vagyok fideszes pártkatona, eddig ugyan rájuk szavaztam, de 2010-ben utoljára. Az zavar, hogy most hirtelen mindenért a fidesz lett a hibás, és jönni akarnak vissza azok a figurák (mszp, bajnai), akik elkúrták anno az egészet, és erről sokan hajlamosak megfeledkezni.

"ettől még kurvára nem fér bele a törvény szándékos megsértése. egy rohadt kordonról beszélünk. orbán viktor be tudott menni a parlamentbe ezzel együtt is és a beszédeit is bárhol meg tudta tartani. "

Valóban nem fér bele. Azt a rohadt kordont egyébként a rendőrség délután visszaállította, de bezsuppolni nem merte a fideszeseket, mert akkor a bírósági tárgyaláson meg kellett volna védeni a védhetetlent, a műveleti területes marhaságot (ami sokkal nagyobb jogsértés, mint a kordonbontás). A helsinkisek pereltek 2007-ben, és csak 3 éves jogi hercehurca után mondta ki a bíróság, hogy törvénytelen a rendőrség gyakorlata. Törvénytelenségre törvénytelenség, nem túl jó megoldás.

Nils. H 2013.03.09. 22:42:46

"Vagyis a civilekről igazából megint kiderült, hogy nem civilek, meg az is, hogy egy szervezett demonstrációról van szó, nem pedig valami spontán megmozdulásról. Mivel ezen szervezetek is részt vesznek a szombati millás demonstráción, így azt hiszem, a függetlenségről is ennyit, nem hiszem, hogy külön ki kellene arra térni, hogy a Milla melyik politikus, illetve melyik ma alakuló politikai párthoz köthető. Bizony, Bajnai Gordonhoz és az Együtt 2014-hez."

Ezzel csak egyetlen baj van:
A mai tüntetés NEM milla tüntetés volt, a milla NEM szervezte, NEM volt benne, NEM volt jelen szervezetileg. Ha benne lett volna, nem jött volna létre - többek között a hallgatók ellenérzése miatt. Tehát amit itt Szolomajer Balázs leírt, az netto HAZUGSÁG...

Az a logika ugrás pedig, hogy x és y személyek ennek és ennek a civil szervezetnek a tagjai, tehát nem is civilek, azt hiszem felülmúlhatatlan, gratulálok.

"Mindent megtesznek, hogy rendőrök vigyék el őket, hogy az ellentüntetők homofób és rasszista megjegyzéseket tegyenek rájuk."

Azt hogy csinálják? Csúnya zsidó orrot ragasztanak, vagy mi? Komolyan az a téma, hogy a székházfoglalók ellen tüntető zsidózó, sósavazó, üvöltő arcokat szegényeket hogy behúzta a csőbe ez a bajnaista csőcselék? Hát ez rettentő gyenge.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.03.09. 23:17:11

@Andal: " a jelenlegi gondok a ballib által felhalmozott adósságban és lefékezett növekedésben gyökereznek, amire még rátett egy jó nagy lapáttal a gazdasági válság is" - nem, a válság az egyetlen oka annak, hogy 2009-ben visszaesés volt. sem 2006-ban, sem 2007-ben nem volt ugyanis recesszió, de még 2008-ban sem.

ami "rátett" az orbán népszavazása, ami kivett néhány fontos milliárdot pl az egészségügyből és elhitette a zemberekkel hogy van ingyen ebéd.

legvégül a fidesz szvsz rossz gazdaságpolitikája (de nem ez a fő és egyetlen ok)." - mikor jutunk el oda, hogy a mostani kormányzásért a mostani kormányt okoljuk? a gyurcsánybajnaizás tipikus fideszes védekezés. matolcsyt és az unortodoxiát okold, 3 ezer mrd ment el, plusz az extra adók. és kb ugyanott az adósság, ahol előtte.

"válság miatt is bekeményített az eu, a 2004 óta be nem tartott hiánycélt már nem a ballib, hanem a fidesz-kormányon kérik számon." - mivel képtelenek egy fenntartható pályára állítani minket. olvass többet már matolcsy is beismeri, hogy lehet, hogy tényleg nem lesz tartható a 3% alatti hiány. és ismét: mindezt 3 ezer mrd eltapsolása után.

ajánlott olvasmány számodra az lmp alternatív ktg.vetési javaslata. le van vezetve cds-felár és kamatkülönbözetek alapján, hogy mennyivel fizetünk többet az adósságfinanszírozásra, mint lehetne. kb 500 mrd körüli összeg jött ki, de nézd meg magad. ennek SEMMI köze a ballib pártokhoz. SEMMI.

"Bajnai nem adta át ilyen növekedéssel. Amikor 2008-2009-ben gazdasági miniszter volt," - igen. amikor gazdasági miniszter volt, akkor döntöttek pl a mercedes-beruházásról. a költségvetést nem ő írta, az ő felelőssége ebben kereken annyi, mint a tiéd. amikor min. elnök volt, azt az időszakot tessék elemezni. pl nézd meg az euró vagy a chf árfolyamát akkor és most.

"akkor +0,6 és -7,5% volt, 2010-ben volt +1,2, érdemes azonban megjegyezni, hogy Bajnai mandátuma májusig tartott (az újabb, görögös válsághullám meg márciusban indult), kissé túlzásnak tartom az ő "érdemeként" elkönyvelni azt a +1,2-t" - akkor tessék mondani, kinek az érdeme? orbán viktoré? de azért a -7,5% bajnai hibája gondolom. miközben a világ akkorát zuhant, hogy a fal adta a másikat. aha.

"Nem szavazott meg mindent" - de igen. sőt, még a 13. havi nyugdíj eltörlését is ellenezte a válság kellős közepén. de kiba... szelektív a memóriád ecsém.

"A megszorítások a ballib balfékség és hazugságok miatt kellettek." - és ha helyre akarják hozni az ország érdekében, akkor azt meg kell akadályozni?

"Bármilyen ellenzéknek ez magas labda, nem tudom mi ezzel a probléma." - az, hogy kádár népe ezáltal is tovább él. meg az, hogy ez picit nehezíti a dolgok helyrehozását, pl sokan mennek az utcára, nő a nyugtalanság, esik a forint és a többi.

"A "reformokat" nem az ellenzék kaszálta el, hanem a ballib saját maga. " - szociális népszavazás. ezt nem gyurcsány szervezte. ne hazudj kérlek.

"A népszavazásra feltett tételek pitiáner összegek voltak a megszorítások, költségvetés nagyságrendjéhez képest." - akkor miért kellett lenépszavaztatni őket? a háziorvosoknak fontos összeg volt. a felsőoktatásban tisztább viszonyokat teremtett volna. mára diplomáztak volna az első fizető tanulók, kevesebb lett volna a "romkocsmák félhomályában merengő értelmiségi". és most kétszer annyit fizet mindenki. ajjaj, csúszós talajon tetszel lenni.

"Nem vagyok fideszes pártkatona" - csak a szöveged az.

"eddig ugyan rájuk szavaztam, de 2010-ben utoljára" - az első értelmes gondolatod eddig.

"Az zavar, hogy most hirtelen mindenért a fidesz lett a hibás" - nem. matolcsyért ő a hibás. az unortodoxiáért, kerényiért és fekete györgyért. a sajtó elfojtásáért, az alkotmány szétveréséért. az oda nem illő orbáni agymenések bebetonozásáért, na azért ő a felelős. senki nem mondta soha, hogy gyf nem hibás a saját 8 évükért.

"és jönni akarnak vissza azok a figurák (mszp, bajnai), akik elkúrták anno az egészet, és erről sokan hajlamosak megfeledkezni." - hazugság. veress jános nem akar visszajönni. gyurcsány ferenc sem. van az e14-nek sok alapvetése. azokkal valahogy nem szokásotok vitatkozni. még kiderülne, hogy van értelmük és nehezebb racionális érvekkel jönni, mint elmúltnyócévezni, tudom, értem.

"Valóban nem fér bele. " - a második értelmes gondolat.

Gyuri bá 2013.03.10. 06:28:23

@Andal: Konzervatív létedre nem illik hazudni. Ki semmisítette meg az egyházügyi törvényt? Az alkotmánybíróság. Formai okok miatt? Nem.
Ki semmisítette meg a hajléktalan törvényt? Az alkotmánybíróság. Formai okok miatt? Nem. Ki semmisítette meg a választójogi törvény egyes rendelkezéseit?
Az alkotmánybíróság. Formai okok miatt? Nem. stb.
És most többek között ezeket tuszmákolják bele az alaptörvényükbe.
Ki az, aki jogellenes eszközöket használ, kérdezem?

Gyuri bá 2013.03.10. 06:50:25

A blog írójától kérdezem: Mi volt a célja azzal, hogy az első bekezdésben név szerint kiemeli Rózsa Milánt és azt, hogy milyen szervezet tagja?
Talán csak nem azért, hogy bélyeget tegyen rá? Érdekes, hogy a megmozdulás idején pénteken a Hír-tv is pont ezt emelte ki.

El Topo (Sgt. Elias) 2013.03.10. 07:26:07

Hiába, Szolomajer úr! Nerországban nem elég tehetségtelen, bérenclelkületű senkiházinak lenni, de annak is kell látszani. Magának remekül megy ez a dolog.

Andal 2013.03.10. 08:08:36

@balage_81 reloaded:

"nem, a válság az egyetlen oka annak, hogy 2009-ben visszaesés volt. sem 2006-ban, sem 2007-ben nem volt ugyanis recesszió, de még 2008-ban sem. "
A visszaesés mértéke nálunk volt az egyik legnagyobb 2009-en, de már 2007-től, a korábbi 3-4%-os növekedés lement 1% alá, a válság előtt, pontosan azért, mert 2006 végétől komoly megszorításokra volt szükség az elkúrás miatt. Akik ma a növekedés beindulását hiányolják, hallgatnak róla, hogy még a válság és folyamatos megszorítások előtt gondok voltak a növekedéssel.

"mikor jutunk el oda, hogy a mostani kormányzásért a mostani kormányt okoljuk? a gyurcsánybajnaizás tipikus fideszes védekezés. matolcsyt és az unortodoxiát okold, 3 ezer mrd ment el, plusz az extra adók. és kb ugyanott az adósság, ahol előtte.
"
Mivel a felhalmozott adósságot örökölte az elődjétől, fura lenne, ha nem hivatkozna rájuk. A 2006 végétől hozott összes megszorítás csak arra volt elég, hogy az államadósság ne szabaduljon el még jobban, mondjuk 25-30ezer mrd-os szintre. Bajnainak is volt egy 1300mrd-os csomagja, amit követtek matolcsy csomagjai (közel 3ezer mrd). Az összes intézkedés csak arra volt elég, hogy ne romoljon tovább a ballib által adósságspirálba került ország helyzete.
index.hu/chart/2012/11/25/allamadossag/
index.hu/gazdasag/magyar/2012/05/24/gdp/

"mikor min. elnök volt, azt az időszakot tessék elemezni. pl nézd meg az euró vagy a chf árfolyamát akkor és most.
"
Bajnai miniszterelnökségére esik a 2009-es -7,5% (míg máshol alig vagy nem volt recesszió), 2010-ből 3hónap az övé, 9 a fideszé. Az árfolyam és cds felár már a fidesz kormányra kerülése előtt, a görög események, azaz az újabb európai válsághullám hatására már romlottak. Bajnainak az az egy szerencséje volt, hogy az újabb válsággal már nem neki kellett foglalkoznia, innen a hamis illúzió, hogy ő mindent rendbe rakott.

"de igen. sőt, még a 13. havi nyugdíj eltörlését is ellenezte a válság kellős közepén."

A 2. Gyurcsány kormány összes intézkedését ellenezte, legitimitását megkérdőjelezte, szakértői kormányt vagy előrehozott választásokat akart.

"akkor miért kellett lenépszavaztatni őket?"

Ahogy Horn Gábor találóan megjegyezte anno, ez a szavazás arról szólt, hogy a ballib menjen a picsába. Elkúrták a kormányzást, nem voltak hajlandóak lemondani, felelősséget vállalni, hanem a népet hülyézték le (nincs ingyenebéd, el lehet menni, majd mi jól megreformálunk titeket, ami nem megszorítás). A népszavazás pár tízmrd-os tétele eltörpült az akkori kiigazítások (1600mrd körül) szintjétől. Az ellenzékre fogni azt, hogy nem tudtak kormányozni, szánalmas érvelés.

"most kétszer annyit fizet mindenki. ajjaj, csúszós talajon tetszel lenni."

2008 őszétől jött a válság, +20mrd euro imf-hitel, árfolyam és növekedés zuhanása stb., a 2006-08 közötti "reformok" elégtelenek voltak, a válság még jobban a padlóra küldte az országot, amit a régióban a kevesebb adóssággal, jobb növekedési pályával rendelkező országok könnyebben vészeltek át. 2010 tavaszától a válság újabb hulláma, eu bekeményítése (3% hiány tartása) még rosszabb helyzetbe sodort minket. Igen, gáz, hogy a tandíj ellen küzdő fidesz most tandíjat vezet be, csak épp 2008 tavaszán sokkal jobbak voltak a kilátásaink, mint akár fél évvel később, vagy manapság.

@Gyuri bá:
Nem vagyok konzervatív, egyrészt nincs is mit nagyon konzerválni, másrészt kissé idejétmúltak ezek az ideológiák.

Az alkotmányozáshoz visszatérve: az átmeneti rendelkezéseket emeli be az alaptvbe, ezekről írtam. Jogilag megteheti a fidesz, nincs benne semmi törvénysértés. Az, hogy nem elegáns, vitatható stb., azzal egyetértek, magáról állít ki szegénységi bizonyítványt a fidesz, hogy nem képes egy sor olyan törvényt hozni, amibe nem tud belekötni az ab, ezért inkább
megkerüli az egészet. Sajnos azonban ez a megkerülés is törvényes, megtehetik.

Gyuri bá 2013.03.10. 08:20:33

Ha csak az átmeneti rendelkezéseket emelné be a fidesz, akkor lenne igaza
Önnek, de ez nem így van. A megsemmisített törvényeket is beemeli úgymint az egyházi törvény, a hajléktalan törvény, egyes választási eljárási törvényt
Ez milyen kategória: elegáns, vagy nem elegáns, vagy mi?

PokerPeti 2013.03.10. 08:41:00

@dr kotász: Mély meggyőződésű és hitű emberekkel nem szabad vitatkozni, ezért nem is teszem.
Ha úgy érzed, hogy most jól mennek a dolgok, a fidesz minden választási ígéretét maradéktalanul betartotta (benzinártól a tandíjon át a magánnyugdíjakig), ha az eddig meghozott intézkedései elnyerték tetszésed (a kifüggesztett ner szövegtől az alkotmány asztalán át a palota őrségig), ha úgy gondolod, hogy megszűnt a korrupció, semmilyen alkotmányos aggály nem merül fel (a médiahatóságtól a közgépnyeréseken át a tákolmány módosításokig ), ha szárnyal a gazdaság és mindenki boldog a "kétharmadon" túl is, akkor lelked rajta. Boldog ember vagy!

Andal 2013.03.10. 08:52:25

@Gyuri bá:

Természetesen nem elegáns, nem is értek vele egyet. Ettől még törvényesen megteheti. Ha egy törvényt az ab megsemmisít, az még nem azt jelenti, hogy abban a tárgykörben nem hozhat újabb törvényt a parlament, vagy nem változtathatja meg az alkotmányt. Utóbbi nem elegáns, inkább szánalmas, de törvényes, ezzel jár a 2/3.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.10. 09:31:01

@Mária:

Sajnos tévedsz.

Felhatalmazást kaptak, nem kell egyeztetni, s nem kell népszavazásra bocsátani.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.10. 09:32:28

@balage_81 reloaded:

"ennyi erővel a lopást holnap törvényessé tehetjük"

Ez így van. Az bűncselekmény, amit jogszabály annak nyilvánít. Más kritérium nem létezik.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.10. 09:33:53

@Mária:

Örülnék, ha igazad lenne, de sajnos nincs.

Az 1949-es alkotmány 2011-ben hatályos szövege:

“19. § (1) A Magyar Köztársaság legfelsőbb államhatalmi és népképviseleti szerve az Országgyűlés.
(2) Az Országgyűlés a népszuverenitásból eredő jogait gyakorolva biztosítja a társadalom alkotmányos rendjét, meghatározza a kormányzás szervezetét, irányát és feltételeit.
(3) E jogkörében az Országgyűlés
a) megalkotja a Magyar Köztársaság Alkotmányát;”

“24. § (1) Az Országgyűlés akkor határozatképes, ha a képviselőknek több mint a fele jelen van.
(2) Az Országgyűlés a határozatait a jelenlévő képviselők több mint a felének szavazatával hozza.
(3) Az Alkotmány megváltoztatásához, valamint az Alkotmányban meghatározott egyes döntések meghozatalához az országgyűlési képviselők kétharmadának a szavazata szükséges.”

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.10. 09:36:48

@Andal:

A gond az, hogy semmi szükség nem volt új alkotmányra. A Fidesz érve az volt: a régi agyonfoldozgatott, ezért kell egy új, koherens szöveg.

Oké. Na most, az új alkotmány 95 %-ban azonos a régivel. Plusz hozzá lett téve egy nevetséges preambulum. Meglett a koherens, tökéletes szöveg,

Ehhez képest most lesz a negyedik módosítása. Ez egyszerűen nevetséges.

Andal 2013.03.10. 09:52:32

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

A '89-es alkotmányból:
„A többpártrendszert, a parlamenti demokráciát és a szociális piacgazdaságot megvalósító jogállamba való békés politikai átmenet elősegítése érdekében az Országgyűlés - hazánk új Alkotmányának elfogadásáig - Magyarország Alkotmányának szövegét a következők szerint állapítja meg:”

Más országokban az új alkotmányt a '90-es években elfogadták, nálunk 20 évvel később. Az elmúlt 20 évben többször is felmerült az új alkotmány létrehozása (pl. 1995-ben is). Természetesen a szöveg nagy része hasonló, ez az alkotmányok nagy részére is igaz, hiszen jórészt általános alapvetések vannak benne. Az alkotmányozás folyamata állandó, 1990-98 között is 14 alkalommal módosították pl., nem azt jelenti, hogy amit egyszer beleírtak, azt minimum 100 év múlva lehet megváltoztatni.

karpackie 2013.03.10. 10:48:07

Hm. dr kotász nem válaszol.Hm

Jack Torrance 2013.03.10. 11:26:12

Nem konzervatív vagy te, hanem hülye, aki kettős mércével mér.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.03.10. 12:04:50

"Akik ma a növekedés beindulását hiányolják, hallgatnak róla, hogy még a válság és folyamatos megszorítások előtt gondok voltak a növekedéssel." - persze így nagyon nehéz lesz, ha te ragaszkodsz a fidesz szokásos mantráihoz. az előbb még az újrakezdődő görög válságot említetted, most már azt, hogy 2007-2008-ban is gondok voltak a növekedéssel. csakhogy akkor volt növekedés és mikor átvették az országot, akkor is. ha az 500 mrd plusz kamatkiadást vennéd, vagy az unortodoxia miatt leálló hitelezést, közelebb kerülnél a megoldáshoz, de látom szándékosan felvettél ma egy szemellenzőt.

"Mivel a felhalmozott adósságot örökölte az elődjétől, fura lenne, ha nem hivatkozna rájuk. " - minden kormány örököl egy adósságot az elődjétől. medgyessyék egy elb***tt lakáshitel programot örököltek. orbánék kisebb növekedéssel és nagyobb kiadásokkal adták át az országot, mint vették át horn gyulától. mindig lehet visszafelé mutogatni. a meglepő a kommentjeidben az, hogy egy szóval elintézed a mostani gazdpolt, és 100-at vesztegetsz az előző kormányokéra.

"A 2006 végétől hozott összes megszorítás csak arra volt elég, hogy az államadósság ne szabaduljon el még jobban, mondjuk 25-30ezer mrd-os szintre" - ezt is gáncsolta a fidesz, ahol tudta. de továbbra is tény, hiába próbálod elmaszatolni: nőtt a gazdasági teljesítmény (és nőhetett volna tovább is, ha nem jönnek ezek a balfaszok az unortodoxiával)

"Bajnai miniszterelnökségére esik a 2009-es -7,5% (míg máshol alig vagy nem volt recesszió), 2010-ből 3hónap az övé, 9 a fideszé." - na ez végleg arról tanúskodik, hogy mennyire dilettáns vagy a témában. ez nem így működik, hogy ki hány hónapig miniszterelnök. ha orbánéknál 2013-ban arra hivatkozol, hogy mit örököltek, akkor bajnainál miért nem arra, hogy mit örökölt gyurcsánytól?

"Az árfolyam és cds felár már a fidesz kormányra kerülése előtt, a görög események, azaz az újabb európai válsághullám hatására már romlottak." - ezt azért nézd csak át újra. különösen, hogy azóta is magasabb, mint 2010-ben.

"Ahogy Horn Gábor találóan megjegyezte anno, ez a szavazás arról szólt, hogy a ballib menjen a picsába." - ti menjetek. pontosan ezért a gondolkodásért.

"Elkúrták a kormányzást," - viktorék is. és? lemondtak? nekörül)

"a 2006-08 közötti "reformok" elégtelenek voltak" - nem voltak azok. az eu ad haladékot, ha csökkenő pályán a deficit. orbán első dolga volt, hogy hadd vigye fel 7%-ra. ezért keményített be barroso, mert látta, hogy itt egy új görögország lesz, ha engedi ezt a majmot szórakozni. igaza lett, még így is alig van meg a 3%, pedig bankadó, lakossági terhek növekedése (áfa, baleseti adó, stb) közben és 3 ezer mrd eltapsolása után vagyunk

"a válság még jobban a padlóra küldte az országot, amit a régióban a kevesebb adóssággal, jobb növekedési pályával rendelkező országok könnyebben vészeltek át" - süket fideszes duma már megint. és orbánék 3 éve óta hová kerültünk? nagyon kussolsz, amikor az ő kormányzásukról van szó.

"csak épp 2008 tavaszán sokkal jobbak voltak a kilátásaink, mint akár fél évvel később, vagy manapság" - nahát, egy új érv! eddig úgy tudtam, rohadjanak meg a diákok, amiért a mi pénzünkön tanulnak, illetve sok a büfészak. erre tessék, kiderül, hogy költségvetési oka van? hát a ló**t. ennek egyetlen oka van, ugyanaz, mint 2008-ban, amikor leszavaztatták. plusz így a röghöz kötésről sem volt szó. sőt, éppen a totális ellenkezőjéről.

de jó hírem van neked: ott van gyurcsány 5 éve, bajnai 1 éve meg orbán 3 éve. plusz az lmp, a jobbik és még kismillió párt. eldöntheted, melyiknek hiszel. eddig bajnaiék hoztak nyilvánosságra érdemi alapvetéseket, a többi párt kussol. ahogy a fidesz rendületlenül folytatja az elk***rást, lehet gondolkodni, meddig mutogass vissza és hagyd figyelmen kívül az ő ámokfutásukat. ismétlem: lmp alternatív ktgvetési javaslat. le van vezetve szépen, mennyibe fájt eddig orbánék dilettantizmusa.

PokerPeti 2013.03.10. 14:45:04

@Andal: "Az alkotmányozás folyamata állandó, 1990-98 között is 14 alkalommal módosították"

tehát 8 év alatt annyiszor módosították, mint most havonta...
és akkor ebből mennyi volt a kifejezett pártérdekű módosítás?
komolyan kérdem, nem néztem utána....

mert most úgy tűnik, hogy az egész katyvasz egy fidesz megrendelésre készül....

PokerPeti 2013.03.10. 15:02:58

@Andal:
a fidesz első kormányzásában is voltak katasztrofális hibák, amiket a szocik örököltek.......

3 éve a fidesz van hatalmon, így neked is csak azt tudom mondani, amit Kotász úrnak írtam:
Mély meggyőződésű és hitű emberekkel nem szabad vitatkozni, ezért nem is teszem.
Ha úgy érzed, hogy most jól mennek a dolgok, a fidesz minden választási ígéretét maradéktalanul betartotta (benzinártól a tandíjon át a magánnyugdíjakig), ha az eddig meghozott intézkedései elnyerték tetszésed (a kifüggesztett ner szövegtől az alkotmány asztalán át a palota őrségig), ha úgy gondolod, hogy megszűnt a korrupció, semmilyen alkotmányos aggály nem merül fel (a médiahatóságtól a közgépnyeréseken át a tákolmány módosításokig ), ha szárnyal a gazdaság és mindenki boldog a "kétharmadon" túl is, akkor lelked rajta. Boldog ember vagy!

Geo_ 2013.03.10. 15:18:34

Kedves Szolomajer Balázs!

Illő tisztelettel megkérdem: mit csináltál a demokráciáért, a demokrácia lebontása ellen?

HaCS 2013.03.10. 16:55:00

"Közhely manapság, hogy aki civil az általában ballib és aki független az minden esetben ballib."

Ezzel mindent elmondott a posztoló a saját és a FIDESZ szörnyű kifacsart világképéből.

1.) Mindenki ballib, aki nem ért egyet a MI véleményünkkel, identitástól, pártállástól, céloktól és azok jogosságától függetlenül. Összemosunk mindenkit a komlói bányásztól, a "panelburzsuj" nyugdíjason át a budapesti bölcsészhallagatóig.

Azt áruld el drága lelkem, hogy ha az összes civil ballib, akkor mi a francot kerestek a kormányrúdnál?

2.) Mit nekünk tények, adatok, források?

Bőven elég bárminek az igazolásához, hogy az "közhely manapság".
Persze a bíróságokon, ahol azért mégiscsak kérnek valami kézzelfoghatót az állítások alátámasztására, ott sorra felmentő ítéletek születnek.

Ezekért neveznek titeket aljas hazug senkiknek.

Stofix 2013.03.10. 17:47:17

Már írtam választ a mandineren,bemásolom ide is csak néhány dolgot kiegészítek.
Tisztelt Szolomayer Balázs úr!
Több hiba is van az érvelésében.
Ön demokráciáról beszél meg "nem demokratikus" eszközökről.Kérem akkor definiálja nekem,hogy mi is az a demokrácia.Szerintem a demokrácia nem azt jelenti,hogy van 100 ember és ebből 51 megszavazza,hogy ugorjunk a szakadékba és a többi 49-nek követnie kell őket.Én úgy gondolom az igazság akkor is igazság marad,ha a többség nem látja be.Viszont akik látják az igazságot azoknak kötelessége harcolni érte,aki nem ezt teszi az a legutolsó hitvány ember.Egy demokráciában a kormány van a népért és nem a nép a kormányért.Ha pedig a kormányban rablók és maffiózók ülnek-mint most-akkor a népnek joga és kötelessége fellázadni.Ami ma nálunk van az nem demokrácia hanem a mennyiség zsarnoksága a minőség felett.
Az Athéni demokráciában csak a társadalom elitjének volt szavazati joga,ugyanígy az Osztrák-Magyar monarchia idején is.Ha ma is bevezetnének egy választójogi cenzust,hogy például az emberek a befizetett adójuk mennyisége után szavazhatnak,akkor a fidesz a parlamenti küszöb közelébe sem jutna.Nem lenne például szavazati joga a nyuggereiknek meg a büdös szájú naplopó proliknak akik csütörtökön ott örjöngtek,mert ők erre ráérnek hiszen nem dolgoznak.Tudja mindenki,hogy a fidesz szavazóinak jelentős része a rendkívül alúlképzett roma népességből kerül ki.Ezért is tartják őket szegénységben és tanulatlanságban,hogy etetéssel itatással és pénzen való szavazatvásárlással lehessen őket a szavazófülkékhez terelni.A fidesz szavazók másik legnagyobb része a nyugdíjasok.Ha bevezetnének egy vagyoni/műveltségi cenzust,akkor csak az MSZP és az LMP jutna be a parlamentbe.Én például demokrata vagyok,de azt nem tudom elfogadni,hogy egy habzó pofával őrjöngő fideszes panelprolinak ugyanannyit ér a szavazata mint az oktatói hálózat professzorainak.Van abban valami ellentmondás,hogy 8 általánost végzett emberek mondják meg,hogy mi a helyes a felsőoktatással,csak azért mert ők vannak többen.Engem nem érdekel a fidesz akárhány harmada mert én a minőséget a mennyiség fölé helyezem.Nem hiszek az egyenlőségben,a szabadságban hiszek,ez a kettő egyszerre nem teljesülhet.Azért nem mert az emberek különbözőek,ezért mindenfajta erőltetett egyenlősítés kudarcra van ítélve.
A fidesz esetében demokráciáról beszélni egyszerűen nevetséges.Saját magukhoz szabják a választási rendszert,a saját törvényeiket sem tartják be,úgy módosítják a pártalkotmányukat,ahogy nekik megfelel.
Tényleg az tetszik gondolni,hogy ezekkel szemben be kéne tartani a demokratikus szabályokat?
Tudomásul kell venni,hogy Magyarországon egy békés,vértelen de valódi puccs zajlott le.Orbánék megdöntötték a magyar köztársaság alkotmányát,felszámolták az alkotmányos rendet ebben az országban.
Ezekkel a gonosztevőkkel szemben tiszteletben kéne tartani az alkotmányos kereteket?
Lehetne még sorolni hosszan,hogy az a bizonyos kétharmad-ami már rég nincs meg-távolról sem az összes választók kétharmada,hogy nem volt joguk alkotmányozni többek között azért mert ők az előző alkotmány védelmére esküdtek fel,stb.
Remélem érthető volt így az okfejtésem.

Stofix 2013.03.10. 17:55:14

@Vidéki: A rendőrök azért nem lépnek fel keményen mert ők is egyértelműen szimpatizálnak velünk.A Hallgatói Hálózat jó kapcsolatot tart fenn rendőrökkel.Orbánék elvették tőlük a korkedvezményes nyugdíjat,a fizetésük nálunk a legalacsonyabb egész Európában.Ezek a magyar rendőrök tényleg velünk vannak.Eljöhet még a nap,hogy Orbánék ellen fordítják a fegyvereiket.

nincs semmi baj! 2013.03.10. 18:55:25

@camilló: Igen, nekem is a barátom, csak én használni is tudom :)

camilló 2013.03.10. 20:41:07

@nincs semmi baj!: No akkor biztos megtaláltad, mi jellemzi a baloldali politikát. Én azt mondtam, hogy nincs olyan hogy ballib! Vagy baloldali valaki vagy liberális! A kettő együtt nem megy, kizárja egymást!

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.03.10. 21:59:58

öröm olvasni, ahogy a rákosista paranoiával vegyes frász üt ki a cikkíróra... nyugi nem fog fájni a bukta :DDD

2013.03.11. 18:20:36

@PokerPeti: "Mély meggyőződésű és hitű emberekkel nem szabad vitatkozni, ezért nem is teszem.
Ha úgy érzed, hogy most jól mennek a dolgok, a fidesz minden választási ígéretét maradéktalanul betartotta (benzinártól a tandíjon át a magánnyugdíjakig), ha az eddig meghozott intézkedései elnyerték tetszésed (a kifüggesztett ner szövegtől az alkotmány asztalán át a palota őrségig), ha úgy gondolod, hogy megszűnt a korrupció, semmilyen alkotmányos aggály nem merül fel (a médiahatóságtól a közgépnyeréseken át a tákolmány módosításokig ), ha szárnyal a gazdaság és mindenki boldog a "kétharmadon" túl is, akkor lelked rajta. Boldog ember vagy! "

Fel sem fogtad amit leírtam. Meg sem próbáltad értelmezni. A válasz amit írtál nekem mintha nem is nekem szólna. A véleményeim logikusan azt a vonalat követik hogy a fidesz és az mszp, de a többi parlamenti párt is, következetesen fojtják el a nép önrendelkezési erejét kereső akaratát, lépéseit. Erre írsz nekem egy maszlagot hogy örülnék a fidesz kormány eredményeinek. Ugyanolyan vagy mint a többi troll, mindegy hogy vörös vagy narancs. Ha valaki elutasítja mindkét oldalt, egyáltalán az oldalak mellé állást azt rögtön próbáljátok benyomni, beskatulyázni.
Olvasgasd ezt a cikket ha van rá időd, kiegészítésként a gondolatmenethez:

www.kibulizottorszag.net/

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2013.03.11. 23:57:54

Több olyan szereplő is megjelent a „tömegben”, mint Kovács János Mercédesz, az ELTE-BTK hallgatója, akit egyszer láttak a BTK HÖK tagjaival beszélgetni. Ma már tudott, hogy a BTK HÖK a Jobbik káder-neveldéje volt. Vagyis nyilvánvaló a Jobbik áll a tünti mögött!

...és így tovább.

Bloodscalp 2013.03.16. 21:50:05

Nem értem hogy a Pázmány fiókás blogok miért írják le szolgaszerűen mindenhol hogy ez a Milángyerek itt és itt már felszólalt, és ezért nem is nagyon civil. Kitérnek a rendpártiságra épp, de a Gyilkos úr securitys tevékenységéig már nem jutnak el-szokás szerint KETTŐS MÉRCE!!!!!:)
Pedig teljesen élethű hogy börtönviselt focihuligánokkal&maffiozókkal szemben nyilván pár bölcsész keménykedik, igen ez elég gyakori, Debrecenben is divat ez. Ott nyilván csak a kamera előtt nem verték szét a drukker úr fejét az egyetemisták.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása