Semjén hiúsága, avagy az elveszett politikai hatékonyság

Raoul Duke & Dr. Gonzo I 2012.12.10. 07:01

semjénzsolt.jpgDr. Semjén Zsolt kora gyakorlatának megfelelően összeollózott egy szakdolgozatot (amit később átminősítettek doktori dolgozattá). Akármit is állít, az idézőjel nélküli szövegazonosságok és fordítások: plágiumok. Ha a rendszerváltás joga szerint nem is, erkölcsileg mindenképpen.

Semjén arra hivatkozott, témája, a new age újszerű volt, és alig volt magyar szakirodalom. No de a hivatkozások feltüntetése nem nyelvfüggő. Amúgy teológián komoly dolgozatot általában biblikumból, patrológiából, egyháztörténelemből, vagy filozófikus témákból írnak, nem a new age-ből. Rendes dolgozatban pedig nem hivatkozik senki Az öt világvallásra, ami egy minden család alsó polcán megtalálható, ismeretterjesztő alapkönyv.

Semjén Zsolt teológiai dolgozata, amit 1997-ben PhD-vé minősítettek át, egy akkoriban (és talán ma is) átlagos szakdolgozat. A tanárok tudják, hogy az illető nem megy tudományos pályára, megcsinálta a szakot tisztességgel, átengedték (az ELTE-n aztán keresztbe tehetett Semjénnek a foximaxi ellenszél is). Nem hiába hallgat az ügyről az egyetemi világ, és nyilatkozta róla Hiller István, hogy jelentéktelen.
Nem tudjuk, milyen szándék vezette a HVG-t, de mivel egy újságról (illetve ezen esetben hírportáljáról) beszélünk, talán evidens, hogy munkatársai igazából csak a dolgukat végezték. Kíváncsiak vagyunk, Semjén Gyurcsány szakdolgozatának előtúrását is politikai támadásnak gondolta-e – de akár így, akár úgy, a politikusokat bizony politikailag szokták megtámadni. Elvégre a HVG egy politikai-közéleti médium. Valószínűleg nem újságírói fejéből pattant ki, hogy most utánanéznek ennek a szakdolgozatnak, hanem valaki bejelentkezett náluk, hogy van egy jó ötlete. Alighanem így történhetett Schmitt Pál esetében is – csak ott nagyobbat durrant a dolog. Persze ettől még Semjén politikusként nyilván politikai ellenfelei támadásának állítja be a dolgot – ki nem tenné ezt a helyében. Semjén ügye nem azonos súlyú a volt köztársasági elnökével: Schmitt az ország elsőszámú közjogi méltósága volt, Semjén viszont csak egy szimbolikus ügyekkel leszerelt kirakatpolitikus. Ettől még persze a dolog minimum kínos.

Vajon mennyiben van azonban befolyással egy politikus teljesítményére szakdolgozata? Elvégre Semjén nem lett egyetemi tanár. Alapvetően azt gondoljuk, semennyire, habár amennyiben diszkvalifikálja magát és például tárgyalópartnerei lehet, hogy emiatt nem fogják komolyan venni, annyiban veszélyes lehet egy ilyen ügy. Mondhatnánk: a házasságtörés sem befolyásolja egy politikus teljesítményét (vagy mégis…?), de ha kiderül, le szokás mondani utána – legalábbis egyes kultúrákban (Amerika, szemben a franciákkal), de ahol nem szokás miatta lemondani, ott nem is csinálnak belőle akkora ügyet (ugyanakkor utóbbi tökösebb dolog, mint a lúzer plagizálás). Vagy ha igen, akkor inkább ellenkező előjellel – amit nehéz volna megtenni egy rosszul sikerült szakdolgozattal vagy plágiumüggyel.

De még az is lehet, hogy Semjén tényleg jóhiszeműen, tanárai útmutatásának megfelelően járt el. Szép volna, ha az ügy elindítaná a magyar felsőoktatás öntisztulását – vagy megtisztítását. Azonban nem fogja, mivel nincs szó kizárólagos elitképzésről, a tömegképzésnek meg velejárója az átrugdalt diákok nagy mennyisége, akiktől csak annyit kérnek, hogy ne forduljanak meg többet az egyetemi világ környékén (vagy az adott szakmában). Mindenesetre, most már talán mindenki számára világos, hogy a tudomány, akárcsak a „demokratikus közélet”, nem sine ira et studio működik, „tiszta demokrácia” és „tiszta tudomány” pedig nem létezik. Emellett  ha elővennénk politikusok és egyetemi professzorok szakdolgozatait, az történne, hogy a publikum egy idő után teljesen megunná a sztorikat, és úgyszintén nem történne semmi, legyintenénk, hogy na, ez is.

Semjén mindenesetre azért is kínos helyzetbe került, mert ugye pártja alapállása szerint „az örök értékeknek” van elkötelezve, hangsúlyosan fontosnak tartják a jogok feletti morált – abba pedig szépen beletúrnak az ilyen esetek, hisz hiába mondogatja a miniszterelnök-helyettes, hogy „jogszerű volt”, attól még erkölcsileg bele lehet kötni a dologba. Természetjogi értelemben mindenképp necces az ügy, még ha a pozitív jog szempontjából esetleg rendben is van.

Akárhogy is, Semjén jobban tenné, ha ezentúl nem hangoztatná fennen, hogy ő „teológus, szociológus”; még egy középiskolai történelem tanár sem állítja magáról, hogy ő történész, holott több joga lenne hozzá, mint Semjénnek ehhez. Emellett a KDNP elnöke lemondhatna arról is, hogy tovább gyűjtögeti a díszdoktori és egyéb címeket, amelyekről jobb lenne inkább hallgatnia („1996-ban címzetes egyetemi docensi kinevezést kapott, vizsgáztat. 1999-ben a Pápai Tiberina Akadémia rendes tagja”), bár jobb ha tudjuk, hogy ezek is inkább politikai-diplomáciai címek, nem (csak) tudományos tevékenységért osztogatják őket.

És persze kérdés, mennyiben tud ezután a magyar nemzet egyesítése ügyében (például a szintén plagizátor román Pontával szemben) hatékonyan fellépni a miniszterelnök-helyettes, s mennyire veszik majd komolyan például tárgyalópartnerei.

Kövesd a Konzervatóriumot a Facebookon is!


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr844956119

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Jézus szerint is bunkóság a sok kereszt mindenütt 2012.12.13. 08:32:49

Jézus mondá vala, hogy erkölcstelen és bubkóság is: " Szóval, visszajövök a földre és mit látok? Kibaszott keresztek mindenütt! Emberek, most komolyan:szerintetek például akit fejbe lőttek, mit szólna ha kurva pisztolyokat látna m...

Trackback: Viktor ragozza a lop igét 2012.12.10. 10:30:14

ÉN: lopok, az helyes;   TE: lopsz, megbüntetünk; Ő: lop, becsukjuk a szemünket; MI: lopunk, az természetes; TI; loptok, az nemérdekes; ŐK: lopnak, az sem érdekes

Trackback: Semjén Zsolt takarodj a közéletből! 2012.12.10. 10:29:55

ErkölcsTan és etikaoktatás Semlyén Zsolt részre: A plágium lopás és csalás. Takarodj a közéletből!  Semjénnek mennie kell.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nu pagagyí 2012.12.10. 10:44:14

@scsaba1: Gyurcsány "plágium" ügyével kapcsolatban van egy pici probléma. Nincs meg a szakdolgozat. Az állítások így a HörrTv magánvéleményének minősülnek.

makacs szennyeződés 2012.12.10. 10:45:16

Jaj de várom már, hogy Semjén, hivatkozva a Pázmány Péter Szociális Foglalkoztató és Felzárkoztató Szakiskola tanárára (miszerint Molnár szövegazonos publikációja jelent meg később) feljelentse Molnár Tölgy tanár urat, amiért az plagizált tőle!
:)

Rive 2012.12.10. 10:47:11

Hümm.

Valószinűnek tartom, hogy Semjénnel fogják az efféle diplomaügyeket súlytalanitani: ő lesz a precedens, hogy ez semmit se jelent, semmi következménye nincs.

A pofája elbirja, morális érzéke (mivel nem sok akad neki) tuti nem szól közbe, a KDNP úgysem létezik önállóan, viszont prima szemetesvödör...

Szóval maradni fog a fószer oszt pofabefog, igy jártunk.

makacs szennyeződés 2012.12.10. 10:48:59

Ugyanis Molnár ezzel belegázolt Semjén morális erkölcsébe.

:D

A HVG pedig csak leleplezte Molnárt, azaz megvédte Semjén gerincének erkölcsi tartását, morális szilárdságát.

:D:D

Régi Péter 2012.12.10. 10:49:00

@saci02: Igen, minden évfolyamban van egy vagy kettő ilyen elhivatott ember, a többi ollóval írja a szakdogáját, sőt a kisdoktoriját is. Hogyan tudna önállóan kutatni az, akinek még az államvizsgája sincs meg, és nulla gyakorlati tapasztalta van az adott tudományterületen? A szakdogák, doktorik 95%át vissza lehetne vonatni, erre jön a nagyokos HVG, és kiemeli a jobboldal emblematikus politikusait, és bemutatja őket, mint akik "loptak." Ugyanezt megtehetné a Heti Válasz is, náluk meglenne a kapacitás, rengeteg mutyit lepleztek már le. Ám ez egy hányingert keltő eljárás, ezért nem csinálják. Ez egy parasztvakítás olyanoknak, akik nem jártak egyetemre (a népesség nagyobb hányada ilyen ugyebár), és nem tudják, hogyan készülnek a szakdogák, phd-k. Szomorú, hogy ezt a részét nem domborította ki a konzervatóriumos cikk, és itt a HVG lett a maga neoliberálynik csőlátásával a "korrekt sajtótermék".

Node Ilyet 2012.12.10. 10:49:40

Jó kis írás, de a kommentek se kutyák!
Utóbbiak jól tükrözik, hol tartunk jelenleg: kettészakadt ország, óriási szakadékkal középen.
Görcsös igyekezetek a saját igazunk védelmében, betegesen elkerülve a magunkba nézést: tényleg komolyan gondoljuk, amit mondunk?
A hazugság a másik oldalé, ők éjjel-nappal hazudnak, miközben mi vagyunk az igazság bajnokai.
A konkrét ügyről: Nagy valószínűséggel az egyik vagy a másik oldal szekerét toló egyetemi embernek egyaránt nem érdeke, hogy ilyen ügyek napfényre kerüljenek. Mert még kiderülhet, hogy a tudományos dolgozatok jelentős része így készült, sőt készül még ma is. Csak a noname emberek dolgozatait senki nem veszi górcső alá. Nem éri meg a fáradságot, mert abból nem lesz hírértékű eset.
Nekem legalább is a jelenségek alapján ez az erőteljes gyanúm…

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2012.12.10. 10:50:46

Ukrán nyugdíjasok tömegesen lépik át a magyar határt

Sokan el sem hitték azt, amikor elsőként írtunk arról, hogy import nyugdíjasok viszik a magyar TB kasszát. Azt a tényt, hogy ukrán időskorúak jönnek naponta százával a magyar nyugdíjakért. Ha már viszont ideruccantak, akkor a hasznost a kellemessel is összekötik, és egyúttal elintézik, hogy az ingyenes magyar egészségügyi ellátást is igénybe vegyék, mert „megérdemlik”, vagy, mert „nekik az jár”?
Gazdag ország a miénk! Hogyan és mire költi kormányunk a rokkantaktól elvett összeget a lehetséges szavazatok fejében? Rövid áttekintés a határmenti osztogatásról:
Egy, az országhatártól nem túl messze élő lakos, valamint egy másik, aki az egyik közeli település önkormányzatának dolgozója, és még egy környékbeli ápolónő is szem és fültanúi az ott zajló történéseknek. Ők mind ugyanazt állítják - ukránok jönnek a magyar nyugdíjért, kihasználva a jogszabály nyújtotta lehetőséget.

Kételyre adnak okot a papírok, amiket hoznak, első látásra egyenesen hamisítványoknak tűnnek - mondja az önkormányzatnál dolgozó illető -, mert 80 százalékban olyan magas keresetről hoznak igazolást, ami nehezen hihető. Van, akinek havi 160 ezer Ft/fő/hó nyugdíjat számol ki, és fizet meg a magyar állam. A másik furcsaság hogy szinte minden ukrán korábban vezető beosztásban dolgozott. Az ügyintézőknek nincs jogosultságuk vizsgálni a papírok hitelességét.

A másik nyilatkozó ápolónőként a kisvárdai kórház sürgősségi osztályán dolgozott 30 éven át. Állítja, hogy Ukrajnából naponta százan, olykor több százan is jönnek a magyar állampolgárságért, az idősek egyúttal a magyar nyugdíjat is igénylik. A határ mentén élők elmondása szerint: " Itt csak jönnek és jönnek az ukránok de már a kismamák is, az ingyen orvosi kezelésekre. De, nem csak a magyar-ukrán, hanem az orosz-ukrán kismamák is!
És bizony való igaz, mind a 45,6 millió (!) ukrán lakosnak jár az ingyen magyar egészségügyi ellátás a mai napig érvényben lévő 1962. 12. 20-án aláírt magyar-szovjet államközi szociális szerződés alapján. Végül is gazdag ország a miénk!

A magyar rokkantat tönkreteszik, a kintieknek meg osztogat a sunyi, aljas fidesz banda!

Régi Péter 2012.12.10. 10:51:30

@scsaba1: Persze azt is lehetne piszkálni, sőt végigmenni minden politikus szakdogáján, doktoriján. Csak egy a baj, hogy nincsen diplomához kötve a politikusi pálya, így az egész téma egy műbalhé, parasztvakítás hangulatkeltés: a gyúrcsány ügye is, a semjéné is. De még a Schmizié is az volt.

arod75 2012.12.10. 10:53:14

Na de kényszerítette bárki is doktorira és második/harmadik diplomára? Ha nem tud önálló munkát írni, nem kell. Csak olyan vagány dolog több diplomát lobogtatni, nehéz ellenállni a kísértésnek.

Prof. Dr. Lencsés István 2012.12.10. 11:00:24

A karióti Júdás vagy Júdás Iskáriótes A ragadványnév eredetét többen – köztük Vermes Géza – úgy határozzák meg, hogy Júdás Galileából származott több más apostolhoz hasonlóan, és a jelző a latin sīcārius (= késelő) torzított változata. Ők a zélóta mozgalom ultraradikálisai, a politikai terrorizmus első képviselői voltak. Ha ez a feltevés igaz, akkor az apostolok közösségének politikai irányvonalára nézve érdekes lehetőségeket tár fel.
A 12 tanítvány egyike volt, Jézus árulója. Júdás az egyetlen Júda törzsbeli apostol, Simon fia (Jn 6,71). Az evangéliumok szerint Júda déli részéből származott; Jézus az apostolok közé választja (Mt "10,4; Mk 3,19; Lk 6,16); a tizenkettő közös pénzét kezelte (Jn 12,6; 13,29), pénzsóvár (Mt 26,14-16); Jézust kiszolgáltatta az ellenségeinek (Mt 26,47-49).
Júdás megbánja tettét és visszaviszi a harminc ezüstöt a főpapoknak és a véneknek: "Vétkeztem, mondta, elárultam az igaz vért" (Mt 27,34)."

Na, most akkor mikor is adja vissza a doktorit?

Lencsés István _ 2012.12.10. 11:07:59

@Régi Péter: Magadból indulsz ki. A keresztény erkölcs látjuk, hogy ilyen hitvány, mint a tied. Az én diplomamunkáimat pl. nyugodtan nézhetné a HVG betűről betűre, mivel azokat én írtam. Ennyi az egész. Ha neked meghaladta a képességeid, hogy egy 3-5 évig hallgatott témán belül írj valamit önállóan, akkor nem vagy jogosult a diplomádra, ez ilyen egyszerű. Pedig nem olyan nagy dolog az. Ha pedig egy a köztársasági elnök is így csal, mint te, akkor az szégyen. Már akinek. Mondjuk az is szégyen, hogy egy ilyen minőségű és múltú ember egyáltalán odakerült.

Semjén pedig ne mondjon le, ő így képviseli hitelesen a Nemzeti Együttműködést. Ebben egyet tudok érteni veled, ha te is így véled.

hackbard.celine 2012.12.10. 11:10:09

@ZF2: "Ezt valaki megyarázza el nekem. Észérvekkel."
Az egyik legfontosabb érv: Semjén nem állítja, hogy nem MAK anyagát vette át, MAK pedig akár bíróság elé is hajlandó vinni az ügyet a legutóbbi nyilatkozata szerint.
Ennek nyilvánvaló oka, hogy MAK az eredeti szerző és a szerzői jog szempontjából nem számít, hogy publikálták-e az anyagot vagy sem, hiszen minden mű megszületésekor szerzői jogi oltalom alá kerül. Egy kézirat is ha az a szerző eredeti műve.
A Semjén ügy azért igen pikáns, mert a nyilvánosságra került információk szerint Semjén ugyanazt a dolgozatot adta le az ELTÉ-n, amit korábban a Pázmányon. A társtud tanszéken az egyik értékelőtől erre elégtelent kapott, mert nem volt szociológiai tárgyú. Ezt követően kb. két hét alatt ollózódott bele a MAK féle anyag, ami több kérdést is felvet:
- Végzett-e egyáltalán abban abizonyos két hétben érdemi kutatást Semjén? Vagy csak simán átvette az anyagot. A szövegazonos egyezés nem az önálló munkát igazolja, ez az a tudományetikai vétség, amit az ELTE bizottsága megállapíthatott.
- Ha MAK tudtával került bele, milyen ellenszolgáltatásért cserébe? Miért nem hivatkozik sehol egyikük se a másikra? Ez elég korrupciógyanús, MAK bíráló bizottsági tagságával együtt több mint gyanús. Nagyon nehezen elképzelhető-hogy ne lett volna tudomása róla, a legvalószínűbb, hogy tevőlegesen is hozzájártult Semjén dolgozatához, nem csak konzulensi minőségben.

EMP 2012.12.10. 11:14:30

@ZF2: Tisztaban vagyok vele hogy nem kell teljesen uj anyagot irni. Egy diplomamunka vagy doktori, eleg nagy reszben epul masok munkaira es ezzel nincs is semmi baj. A delikvens nem a dolgozatnak erre a reszere kapja az ertekeleset hanem arra hogy a felhasznalt alapanyagokbol milyen uj kovetkezteteseket, uj gondolatokat vagy uj eredmenyeket hoz ki. A gond akkor van amikor az alapok nem mint hivatkozott anyagok szerepelnek a dolgozatban, hanem mint sajat munka. Forrasmegjeloles nelkul pedig ez a helyzet, es akar csak elfelejtette a hivatkozasokat, akar szandekosan nem irta bele, a dolgozat nem felel meg az eloirasoknak. Elobbi esetben formai kovetelmenyeknek nem felelt meg, pedig a formai kovetelmenyeket az elso evtol sulykoljak az emberbe az egyetemeken/foiskolakon, utobbi esetben pedig szandekos plagium a helyzet, ami pedig meg durvabb megsertese az akademiai eloirasoknak.

Elobbi esetben, ha feltesszuk hogy nem volt szandekos, akkor az illeto meg az alap elsoeves dolgokkal sincs tisztaban ez pedig elarul egyet s mast az illeto dolgozatanak a maximum szinvonalarol es a sajat szellemi kepessegeirol.
Utobbi esetben ha szandekos, akkor az bizony ordas csalas. Nyilvan megtortenik az ilyen, de mar ha ez a helyzet, az illeto ne nevezze mar ki magat a nemzet ket labon jaro joerkolcsenek.

A felhaborito ebben az esetben az, hogy nincs onvizsgalat, meg semmi. Elutasitas van ezerrel. Mint egy durcas ovodas akit rajtakapnak azon, hogy ellopta a tarsa almajat, hangos bomboles van kezeben az almaval, hogy nem is o volt, meg nem is ugy tortent, meg kulonben is, ez nem is alma hanem egy domper.
Az oviban Pistike kapna egy pofont, az almat elvennek tole, Pistike, es a katicabogar csoport meg megtanulna hogy elvenni a maset meg hazudni csunya dolog, aztan minden menne tovabb ahogy kell.
A politikaban nem igy van.
Hol a pofon? Ja hogy az nem lesz, mert a Zsoltika az ovoneni elkenyeztetett kisfia. Azt nem lehet pofozni.
Hol az erkolcsi tanulsag? Perpill a tanulsag az, hogy ha eleg magas pozicioban vagy, akkor lophatsz barmit, ugy sem lesz belole semmi, mert ez egy kovetkezmenyek nelkuli orszag.
Az elet meg megy tovabb. Kerdes, hogy jol van-e ez igy?

Runciter 2012.12.10. 11:14:47

"Kíváncsiak vagyunk, Semjén Gyurcsány szakdolgozatának előtúrását is politikai támadásnak gondolta-e"

Megpróbálom kitalálni: szerintem nem.

"Beszéljünk nyíltan. Ez egy politikai feladat is volt: Gyurcsány Ferenc amortizálása. Ez száz százalékosan sikerült. Nagyon nagyot hibázott, hogy ebbe a harcba belement."

magyarnarancs.hu/belpol/ha_en_ezt_megirom_mondjuk_a_nepszabadsagban_-_semjen_zsolt_a_kdnp_elnok-frakciovezetoje-72892

FIDES AGITÁTOR 2012.12.10. 11:14:48

@Prof. Dr. Lencsés István:

Látod Júdásnál is rosszabb "dr." júdás Semjén, aki elárulta Jézust és az egyházat.

Júdás megbánja tettét és visszaviszi a harminc ezüstöt a főpapoknak és a véneknek: "Vétkeztem, mondta, elárultam az igaz vért" (Mt 27,34)."

Várhatod, hogy Semjén júdás visszaviszi ..........

Robinzon Kurzor 2012.12.10. 11:15:33

@Vidéki: "Akkor miért nem észrevételezte idejében a konzulens?"

Mert -- állítása szerint -- nem mutatták meg neki.

A másolás (plágium) ténye nem attól függ, hogy mikor vették észre, vagy ha észrevették, miért nem léptek fel "idejében".

saci02 2012.12.10. 11:19:48

@Régi Péter: minden évfolyamban van egy vagy kettő ilyen elhivatott ember, a többi ollóval írja a szakdogáját

Csak sajat tapasztalatbol: nalunk mindenkinek azaz az egesz evfolyamnak kellett temavezetohoz jarnia rendszeresen, aki osztalyozta is a feleves munkajat. Vagyis produkalnia kellett valamit, ha mar felevkor nem akart maganak problemat.

Hogyan tudna önállóan kutatni az, akinek még az államvizsgája sincs meg, és nulla gyakorlati tapasztalta van az adott tudományterületen?

Masodevtol tobb hetes szakmai gyakorlat nyaron. Akinek lehetosege volt, tombositeni tudta az orait, szabad idejeben is bejart a temavezetohoz. En kepes voltam Pestrol Szegedre lejarni hetente, kethetente. Ez az utja annak aki becsuletes munkaval akar diplomat szerezni. Persze ez nem jelenti az "onallo kutatast", de mindenkeppen ertekes diplomamunkat. Tehat nem egy lehetetlen kuldetes.

A tobbiben valoszinuleg igazad van...

zZz 2012.12.10. 11:20:52

@Régi Péter: hát lehet, hogy te ollóztad a szakdolgozatodat, én nem.
Igen, forrást (ipari szabványt) használtam, kellett is, mert az szolgálta az alapot, diplománál tilos saját kútfőből írni mindent ugyebár.

Tehát én jogosan mondhatom, hogy Semjén Zsolt mondjon le és konkrétan lesz*rom, hogy mások ollózták-e vagy sem.

lfleto 2012.12.10. 11:21:11

@Salemi boszorkány: Ez egy vicc, amit írsz. Az az inkompetencia süt a szavaidból, ami a balliberális gondolkozást (inkább kommunikációt, nagyon is tudatos ez) jellemzi keresztény-ügyben. Miért nem a politika, a Szentírás által egyértelműen kipellengérezett nem hívő magatartás, kapzsiság, hatalomvágy, emberi kicsinység felelős a máglyákért, az erőszakos térítésekért és a vallásháborúkért? Miért pont a vallás? Azért mert annak nevében követték el? Azért mert valakik visszaéltek vele? Talán a baloldali gondolkozás nem ilyen? Nem lett mindenütt diktatúra a nagy egyenlősítésből, a szociális (szocialista) forradalmakból? A gazdagoktól vegyünk el és adjuk a szegényeknek elvekből? Nem? Ez nem pont ugyanaz, mint a hatalmat fenntartani a vallás által? Nem arról van-e szó, hogy az emberhez való élet alapjoga egy jó eszme, de a gulág már nem az?

Spirituális, vallási kérdéseket összemosni aktuálpolitikával, a legjobb manipuláció és a legnagyobb hazugság egyben. Ha valaki, legyen rajta akármilyen reverenda, esküdjön akármilyen feszületre, áldja meg akármilyen pap a fegyvereit, ellentétesen cselekszik a tanítással, a tanítás szerint bűnt követ el. Ez a tény, a többi kamu és politikai uszítás. Legyen már elég abból, hogy a szólásszabadság, a tolerancia és a kirekesztés-ellenesség nevében folyamatosan megpróbálják kirekeszteni az egyetlen tanítás híveit, amely a szeretet hirdeti!

Urfang 2012.12.10. 11:26:36

@veresspal:

Ez így nagyon szépen hangzik, csak az a baj, hogy a választáson nem a Konzervatóriumra, Mandinerre, és Heti Válaszra lehet szavazni, hanem a fideszre.

Úgyhogy nem tudom neked ebben mi ad reménykedésre okot, mert azok ugyanolyan gazemberek maradnak attól, hogy néhány jobbos portál kritizálja őket.

Node Ilyet 2012.12.10. 11:27:20

@Vidéki 2012.12.10. 09:26:53:
Dicséretes az energiaráfordítás!
Vajon megérte?
A 9 ponttal szemben egyetlen kérdés csupán:
Miért állapította meg az egyetemi bizottság a súlyos etikai vétséget?
Csak nem egy csupa elfogult ballibes emberekből álló csapatról van szó?
Én azt mondanám: ami menthetetlen, azt nem érdemes mentegetni!
Ha valaki ilyen esetben nem áll fel önként, az csak az illető gerinctelenségének a bizonyítéka.
De előre borítékolom: úgy fog járni, mint Schmitt Pál.
Csak idő kérdése.

zajos1 2012.12.10. 11:31:15

@doggfather: @Node Ilyet: Az nem tűnt fel, hogy a kérdéses dolgozat egy évvel később készült, mint Semjén szakdolgozata? Akkor, Semjén időutazó elugrott 1993-ba, hogy 1992-es dolgozatába másolja??? mindegy , csak Semjén neve benne legyen? Az ELTE megszüntesse meg a Matek oktatást, ha a számokat sem ismerik a vezetői...

zZz 2012.12.10. 11:31:59

@lfleto: ne keverjük a vallást az egyházzal.
Mondom ezt úgy, hogy nem vagyok vallásos.

Régi Péter 2012.12.10. 11:34:03

@Lencsés István _: Köszönöm, hogy bebizonyítottad, hogy az egész ügy egy keresztényellenes provokáció a magas szintű erkölcsiséggel egyáltalán nem vádolható neoliberálnyikoktól. Attól, hogy valaki keresztény, még nem fog úgy élni mint maga Jézus, ha valaki még egyszer 40%ban a saját szövegét megírja Phd címszó alatt az meg nem tolvaj. Nem tudom neked milyen diplomád van nem is érdekel, de azt továbbra is fenntartom, hogy komoly természettudományos szakon egy-két zsenipalántán kívül nemigen tudnak végzősként teljesen önálló kutatásokat végezni, pl. mert mert azt kutatók csinálják komoly (több milliós) technikával.

zZz 2012.12.10. 11:34:36

@zajos1: ez akár még igaz is lehetne, akkor ki kéne deríteni, ki is írta meg valójában a szöveget.
Furcsa mód Semjénnek esze ágában sem volt felvetni, hogy na de ő írta az eredetit és tőle plagizáltak. Ellenben a másik oldal kész bizonyítani, hogy ő a valódi szerző.
Itt bukik az elméleted.

zZz 2012.12.10. 11:36:25

@Régi Péter: na most döntsük el, hogy diplomamunkáról vagy tudományos szakdolgozatról beszélünk-e. Mert a kettő nem ugyanaz.
Amire te hivatkozol, az inkább a doktorihoz kell, diplomamunkához nem.

Rive 2012.12.10. 11:36:32

@lfleto: "Spirituális, vallási kérdéseket összemosni aktuálpolitikával, a legjobb manipuláció és a legnagyobb hazugság egyben. "

Ennek jegyében a hivő keresztények mikor akarják már végre elküldeni a p*csába a KDNP-t?

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.12.10. 11:37:14

Azt leírjátok, h biza ilyen szintű 1 átlag szakdolgozat, és h azért engednek át ilyesmivel embereket, mert úgysem megy többé egyetem közelébe. De Semjén dolgozatát mégiscsak csont nélkül átminősítettek doktorivá, és ez az igaz botrány, mert vsz százával vannak hasonló munkákon alapuló doktori címek.
Az átlagos szakdolgozatokról egyébként annyit, hogy azt várják el tőle, hogy átfogóan és alaposan ismertesse a választott téma szakirodalmát (a terjedelmi korlátok miatt, egy alaposan feldolgozott témánál saját kutatásra már gyak hely sincs, mivel ennek mindenképp benne kell lennie). Semjén munkája ennek a követelménynek akkor sem felelne meg, hha rendesen hivatkozott volna, mivel csak pár összefoglaló munkából dolgozott. Persze ezt ő is tudta, ezért tette magáévá az elolvasott pár mű hivatkozásait, mintha azok a sajátjai lennének.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.12.10. 11:38:14

@Node Ilyet: "Én azt mondanám: ami menthetetlen, azt nem érdemes mentegetni!"
Vidékinek pont ez a szakmája :)

EMP 2012.12.10. 11:40:02

@zajos1: Szerinted melyik eletszerubb:

1. Semlyen elegtelen diplomamunkaja utan az oktato, valoszinuleg presztizsbol, adott infot a keszulo dolgozatabol a hallgatojanak, hogy feljavitsa az elegtelen dolgozatot kisse (mert ugye mit gondolnak az emberek arrol az oktatorol akinel sorban megbuknak az emberek).

vagy

2. Semlyen az elegtelen diplomamunkaja utan 2 het alatt osszedobott egy jeles munkat ami annyira jol sikerult hogy meg az oktatoja is lenyulta egy ev mulva.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.12.10. 11:40:24

@lfleto: Hát igen, a balodal is pont így járt. Milyen szép eszme is a kommunizmus, aztán mi mindent olvasnak állandóan a fejére amiatt, h azt a sok csúnyaságot mind a kommunizmus nevében követték el :)

lfleto 2012.12.10. 11:41:29

@saci02: Írtam is szakdolgozatot és voltam is konzulens. Bölcsész vonalon. Többször. A sajátom saját kutatáson alapult, terepi munkán, de nyilván komoly hivatkozásjegyzékkel állt csak meg. Az én konzulensem ötöst adott rá, sőt, felkért, hogy folytassuk a kutatást, mert ilyen még nem volt, de én azon a nyáron mindennel akartam foglalkozni, csak ezzel nem... Ő írt egy ilyen cikket, amiben korrekt módon megemlítette, mi inspirálta a kutatásra, igaz meg nem hivatkozott. Most olvastam újra, már a legfrissebb sajtóhírek tükrében a dolgozatom. Bizony, ha én lennék Semjén Zsolt, most kellemetlenül érezhetném magam. Hiába volt korrekt a dolgozat, a hivatkozásjegyzék, bizonyos szakmai alapvetéseket átvettem úgy, hogy nem használtam idézőjelet, csak számozott lábjegyzetet a hivatkozással. A konzulensem több hasonló témájú kutatást is publikált azóta, nyilván nem a kis hallgatócskára hivatkozva, úgyhogy plagizáltam a később megjelent cikkeit is. Ötöst adott, végig jelen volt és nem rajta múlott, hogy a védés után nem a jelesért kellett küzdenem. Egyébként így 15 év távlatából a dolgozat sem a legjobb munka. Egy csomó következtetésemet érhetné ma már kritika, akár a saját részemről is. Igen, az egy húszas évei elején járó, magát komoly kutatónak gondoló hallgató munkája, ami sajnos nem egy komoly munka... De kié az? Hol van tömegével annyi zseni, aki nem a nagy elődkutatók és az általa ismert és tisztelt szakemberek (konzulens, hiszen nagyrészt miatta választja a témát és a témafelelőst) alapján dolgozik, helyes, vagy helytelen hivatkozásjegyzékkel. Ha ez a védéskor megáll, szerintem utána nincs miről beszélni.

Olyan meg nem létezik, hogy lop valaki a témavezetőjétől egy szöveget, az engedélye nélkül és az aztán ötöst ad rá. Legalábbis nálam ilyen biztos nem lenne.

Schmitt doktorija tényleg nem állt meg. Szinte az egész szöveg azonos átvétel volt, még ha szerepeltette is a szerzőit az irodalomjegyzékben. Ez egy doktorinál kevés. Semjén nem követett el ilyen hibát. Nem az egész dolgozata, csak egy része feleltethető meg egy később megjelenő cikknek. A hvg.hu is érezte ezt. Azért nyitott a teológia dolgozatról - ami teljesen rendben volt - azért tüntette fel csalásnak azt, hogy Semjén a szociológián is ugyanazt a témát dolgozta fel - ez sem állt meg. Végül az ELTE sietett a megdőlni látszó plágiumvádolók segítségére - azóta egy másik egyetem nagy tekintélyű tanárától tudjuk, nem teljesen megalapozottan. Ez egy klasszikus karaktergyilkosság. Vád van, megalapozottság meg majd lesz, ha talál valaki...

A kérdés, hol van Gyurcsány szakdolgozata? Ott, már a cím is plagizált és az értékelés szerint a szöveg is meglehetős átfedéseket mutathat, nem egy megjelölt forrásmunkával, hanem egy rokon két évvel korábbi szakdolgozatával... Semjén ügy inkább vitatható, ha van ügy egyáltalán.

2012.12.10. 11:42:33

@Régi Péter: Semjén létezése és politikai pályája a keresztényellenes provokáció pubi.

cönde 2012.12.10. 11:45:37

Én azért szétválasztanám a tudományterületeket "komoly" és "kevésbé komoly" részekre. Egy igazi doktorit, ami nem filozófiai, vallási, irodalmi tudományterületeken születik (lásd: nem komoly), nagyon nagy munka összehozni. Vagy 3 évig nyomod nappalin, rengeteg vizsga (köztük irodalmi feldolgozás is alaptantárgy, ahol már az első órán beléd verik, mik a tudomány alapszabályai) szigorlatok, abszolutorium, disszertáció írása, plusz órákat is tartasz egyetemistáknak, vagy levelező, de akkor is komolyan be kell számolnod, mit is idétlenkedsz. Egy valamire való doktori alapja majd minden tudományterületen a STATISZTIKA!! Durva analízisek, tesztek, T-próbák, mifene. Oké, hogy minden tudományos kutatás (kivéve a nagyon kuriózumokat) ráépül másokéra, de azt nagyon komolyan feltüntettjük, majd ezt követően kísérleteket állítunk fel (szintén alaptantárgy a kísérletek tervezése), adatokat gyűjtünk, értékeljük, matematikai számításokat végzünk orrvérzésig. Közben havonta beszámolunk a konzulenseknek, félévente pedig a doktori iskola összes hallgatója és tanára előtt konferencia keretében elő kell adni az addigi munkát.

Számomra amelyik egyetemen, doktori iskolában nem így működik a dolog, az komolytalan. Ezek után ki -ki döntse el, valóban mindenki ollózzta e a phd-ját , akinek tudományos fokozata van. Szerintem kevesek, azok is inkább a súlytalan doktori iskolákban. (egy konferencián az egyik doktoandusz témája: az Arthúr mondakör és a Harry Potter regények irodalomtörténeti kapcsolata. Jó mi?)

lfleto 2012.12.10. 11:47:13

@zZz: A vallás és az egyház kéz a kézben jár, ez igaz. Assisi Szent Ferenc éppúgy egyháztag volt, mint Luther, vagy Böjte Csaba. Az egyház önmagában nem rossz és nem jó, legyen szó bármelyikről. Attól, hogy valaki egyházfiként él a tanítással ellentétes életet csak az ő bűne lesz nagyobb. Az egyház ugyanis a tanítás alapján kell, hogy álljon, így magán kívül éppen az egyház ellen követi el a legrútabb bűnt az, aki papként ellene cselekszik... Az aktuálpolitikai keverés a vallás, a hit és az egyház viszonylatában ugyanaz. Káros. Hit létezhet egyház nélkül, de nem szervezett formában. A szervezett formája, ahol a tanítás teljes mértékben átmegy a vallás. A tanítás, legyen az bármelyik - hangsúlyozom - nem jut el a hívőkhöz hitelesen, ha nincs földi közvetítő közeg. Ez persze már valahol politika, de annak az igazsághoz, a hithez nincs köze, csak a tanítókhoz. Ők pedig emberek, vagyis gyarlók...

Lencsés István _ 2012.12.10. 11:49:30

@Régi Péter: Hát persze, ha elítélem a lopást, csalást, akkor keresztényellenes liberál-izé vagyok, akit nem lehet magas szintű erkölcsiséggel vádolni.
:)

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.12.10. 11:50:53

@cönde: Itt valójában szimpla szakdoliról van szó, amit utólag minősítettek át PHD-vé (pont ez a legnagyobb botrány).

lfleto 2012.12.10. 11:54:53

@Lencsés István _: Nem erről van szó. Hanem arról, hogy csak a lopást, a csalást, a máglyákat, a kirekesztést stb. említik mindig, amikor a keresztényekről van szó. Az egy vicc, hogy azért nem állítanak karácsonyfát egy keresztény gyökerű ország (Belgium a vallásháborúk miatt, a katolicizmusa okán maradt Habsburg tartomány, nem csatlakoztak a vallon részei Hollandiához a XVI. században), mert mit szólnak majd hozzá a nem keresztények... Mit szólnának? Ha toleránsak, tisztelik, hogy valaki hisz a karácsony szeretet-üzenetében. Így elvárhatják a keresztények toleranciáját is a saját ügyeik iránt. Ez a harcos keresztényellenes, liberál-toleráns valami, ez minden csak nem az, aminek nevezi magát. A szeretet ellentéte a gyűlölet.

zajos1 2012.12.10. 11:56:40

@zZz: Akkor bizonyítsa, de akkor is Semjén dolgozata volt előbb, nem furcsa, akkor, hogy tudott a másikból másolni??@EMP: Hmmm, akkor nem volt baja a konzulensnek?? Mert ugye, azért biztos tudjátok, hogy minden sikeres dolgozat után pénzt kaptak..., de miét ne, én isi ismerek olyan oktatót aki a diákjai munkájából ollóz be magának, kutatásoknál ez előfordul.

zajos1 2012.12.10. 11:58:56

Ja, és Hol van Gyurcsány dolgozata??? Még mindig keresi :DD

merre 2012.12.10. 12:16:05

@Gróf Úr: Gróf úr, inkább maga hazudik a poszt írójával együtt.
Olyat ugyanis nem hallottam, hogy valaki saját magától plagizált volna.
De olyan jól esik minden igazságtartalom nélkül egyet fújni, mint a pereces, ugye?

2012.12.10. 12:18:45

uncsi ez a szakdolgozat ügy, kurvára nem érdekelne, ha nem ez a faszi akarná etikára oktatni a gyerekemet

Régi Péter 2012.12.10. 12:28:31

@_zulu_: Igen, és miatta ment ki tőlünk a NOKIA, mert 93-ban "lopott".

jo.e 2012.12.10. 12:29:17

@Régi Péter: Teljesen igazad van! + hozzátenném, hogy akárki akármit mond, 1 szakdolgozattal kapcsolatban soha nem volt követelmény (szabályzatilag sem!) az eredetiség. Jó, nem volt sportszerű beadni a 1 haver 2 évvel ezelőtti dolgozatát, de ilyet csak tényleg az engedett meg magának aki valamiért nagyon jóban volt a tanszékkel. Ráadásul szociológia ... Muhaha!

Jellemző 1ébként, hogy pl. fizikusi diplomamunkákat valahogy nem találnak meg az újságírók :)) (van 1általán ttk-n végzett vezető politikus?)

Régi Péter 2012.12.10. 12:30:59

@Lencsés István _: Én inkább a HVG-s fiúkra gondoltam, akiknek a multik lopásai, pénzszivattyúja maga a megtestesült "gazdaságélénkítés".

a katona fehérben 2012.12.10. 12:34:40

Abban azért van valami pikáns, amikor az a Semjén hápog karaktergyilkossági kísérletről, aki két-három éve még büszkén hirdette, hogy az ő magasztos feladata Gyurcsány személyi amortizálása volt, és milyen jól végezte. Karma kicks your ass, még akkor is, ha két egyforma nulláról beszélünk.

2012.12.10. 12:43:13

@Régi Péter: Némi közgazdaságtan alapjai kurzus rádférne, akkor nem írnál hülyeségeket.

jo.e 2012.12.10. 12:44:09

@Lencsés István _: Asszem te is magadból indulsz ki, amikor ezt írod: "egy 3-5 évig hallgatott témán belül írj valamit önállóan, akkor nem vagy jogosult a diplomádra" Segítek 1 kicsit: a btk csodálatos világa mellett van 1 párhuzamos univerzum is, ahol bizony néhány zsenin kívül nem nagyon szül újat senki 20onéves korában.

Régi Péter 2012.12.10. 12:48:36

@_zulu_: Persze, hiszen kizárólag szabad piacos-neoliberálnyik közgazdaságtan létezik. Jártam egyébként a Perfekthez, ott ki is fejtették, hogy amikor a FED beindítja a dollár fedezet nélküli kibocsátását, azt úgy kell nevezni, hogy "pénzteremtés".

Rive 2012.12.10. 12:50:01

@jo.e: "...akárki akármit mond, 1 szakdolgozattal kapcsolatban soha nem volt követelmény (szabályzatilag sem!) az eredetiség."

Lóf@szt nem.

A tudományos szintű, új kutatásokon alapuló, vagy új eredményeket hozó munka, az nem volt követelmény (szakdolgozattal kapcsolatban).

Az eredetiség, az mindig is követelmény volt.

2012.12.10. 12:53:00

@Régi Péter: "kizárólag szabad piacos-neoliberálnyik közgazdaságtan létezik"

Vannak más iskolák is. De olyan egy sincs, amelyik egy multi cégre elve úgy néz, hogy tolvaj, meg pénzszivattyú.

És Simicska cégei akkor micsodák barátom?

A tudatlan bolsevikoktól mentsen meg az isten, mégha fideszesek is....

jo.e 2012.12.10. 12:55:47

@Rive: jó, igen félreérthetően fogalmaztam. Persze eredetinek kellett lennie: neked magadnak kellett összeollóznod pár könyvből és valami következtetést is illett levonni.

Putyilov gyári melós 2012.12.10. 12:56:00

Még hogy nincs elitképzés nálunk!

Ez az elitképzés, amit a Schmittek, Semjének, Gyurcsányok, Deutschok esetében látunk.

PÁRTÁLLAMI KONTRASZELEKCIÓ a neve!

Amúgy jó a cikk, de ez a következteése fals.

jog-ász 2012.12.10. 12:57:39

azt gondolom a lényeget megfogtátok, az ilyen dolgozatok egy tanulósabb egyetemen(orvosi, jog stb) inkább évfolyamdolgozatnak talán még elmentek a 90es években, de pl az én diplomamunkámhoz is alaposabb és több kutatás kellett 1999-ben mint sok más karon a diplomamunkához, nagydoktorikról meg ne is szóljunk.

semjénnel az álszentség a baj, ha nem hangoztatná fennhangon hogy ő mi és mennyit ér, senkinek eszébe nem jutna lebuktatni, mert ha nem hazudik nem bukik le.

a másik hogy talán olyanokat sem kéne egyetem köré engedni akik alig várják hogy örökre vége legyen.

KG2000 2012.12.10. 12:59:02

A problémát jóval általánosabban kell szemlélni. Ha Schmitt ill. esetleg Semjén lemondása a közélet megtisztulásához vezetne, akkor ám legyen. De erről szó sincs. Ahogy sokan írták, Schmittnek valójában azért kellett mennie, mert saját táborúból, a polgári oldalról is sokan azt követelték, beleértve a SOTE rektorát .

Csakhogy itt van Gyurcsány esete, akinek egyik dolgozata sincs meg, viszon egyik dolgozatának a címe megegyezik sógora dolgozatának címével. A baloldalon senki nem követelte a lemondását, sőt, a HVG, amely Semjént támadja most, éppenséggel gőzerővel mosdatta s szerecsent. Általában is igaz, hogy a baloldalon nem látom semmilyen jelét az öntisztulásnak, legfeljebb, hogy az idősebb gazemberek előbb-utóbb kiöregednek a politikából.

Lencsés István _ 2012.12.10. 13:04:57

@jo.e: Btk? :) Én BME-n végeztem, _MINDENKI_ saját kezűleg írta a diplomamunkáját, saját eredményeiből. Mindenki.

Figyelj, kezdek hinni nektek, komolyan, csak basszus tényleg hihetetlen, hogy ennyi év után kell megtudnom, hogy BME-n kívül Hungarisztánban mindenki ollózta a kis szirszar munkáit, mert ahhoz olyan zsenialitás kell. Lóf@szt kell.

"Tök újat szültem" a diplomamunkámban, pedig most kézbe véve elég sutácska-butácska dolgozat. Alapfeltétel volt, hogy olyan munkának állj neki, amiből bármilyen formában valami új minőséget nyersz ki.
Nem nemzetközi lapba publikálható minőséget, az egy következő szint, de új eredményt, saját munkát, aminek a végén dereng valami logikai végpont az alagút végén.

Nekem ez döbbenetes, de kezdem elhinni, hogy ez tényleg unikumnak számít.
Még a végén támogatni fogom a kdnp felsőoktatás-leépítését. :)
Sőt. Itt van az élükön ez a remek ember, aki két lábon bizonyítja, hogy itt nincs értelme tanulni semmit.

KG2000 2012.12.10. 13:10:37

@lfleto: "Olyan meg nem létezik, hogy lop valaki a témavezetőjétől egy szöveget, az engedélye nélkül és az aztán ötöst ad rá. Legalábbis nálam ilyen biztos nem lenne."
Ez az, ez teljesen életszerűtlen. Különösen Semjén esetében, mivel egy külső bíráló által adott elégtelen miatt kellett 2 hét alatt átírnia Semjénnek a dolgozatát. Ebben az esetben fokozottan életszerűtlen az, hogy a témavezetője ne tudott volna egy ilyen lemásolásról. Formálisan egyébként tényleg az a helyzet, hogy a témavezető plagizált, mert az ő cikke 1993-ban jelent meg, míg Semjén dolgozata 1992-ben. Lehet, hogy a témavezető szövege már megvolt, és azt ő átengedte Semjénnek, de azzal súlyos hibát, követett el ő is, ez nem is kétséges. Ha ez tényleg így volt, az ugyan nem menti fel teljesen Semjént, de az enyhítő körülmény nagyobb.

KG2000 2012.12.10. 13:18:15

@Lencsés István _: Ugyan már, hamisítások mindenhol előfordulnak. A BMEén másképp hamisítanak, pl. úgy, hogy a mérési eredményeket " megszépítik". Aztán ott is előfordulnak másolások, legalábbis részlegesek mint pl. a témavezetőm 8 évvel később a magyar diplomamunkáméhoz nagyon hasonló angol nyelvű cikket jelentetett meg. Az más kérdés, hogy nem érdekel, mert végül is az övé volt az ötlet (ő írta ki a témát, amit választottam nála), és valószínűleg hozzá is tett valamit, volt ideje rá.

Edison is sokszor lopott ötleteket, megvalóstíásokat stb., és akkor mi van?

zZz 2012.12.10. 13:18:58

@zajos1: időrendben lehet, hogy az jelent meg előbb. Lehet oka annak, hogy MAK irománya miért jelent meg később, nem lehetetlen.
Mindenesetre fura, hogy az egyezés leleplezésénél Semjén nem vitatta, nem az övé az eredeti szöveg. Ez tkp. be is vallotta, hogy nem az övé, nem ezen megy vita, hanem azon, hogy akkor most ez a másolás, ill. a kezelése (nem szóltak neki akkor) most morális/erkölcsi probléma-e vagy sem.

Lencsés István _ 2012.12.10. 13:21:16

@KG2000: Én simán elhiszem, hogy ő is csalt, én azok közé tartozom, akik szerint az eltűnt bizonyíték közvetett bizonyíték. Őszintén ezt gondolom.

De figyelj, komolyan, mit követeljek tőle, miről mondjon le?
Saját 2% pártja éléről? Hát felőlem, oké, követelem.

De most ennek tényleg van súlya?

Annyira bele akarjátok adni egy "ellenség" szájába ezt a Gy. rajongást, miközben a kutyát nem érdekli Gy. és a kutya nem védi. Nincs gyurcsányista ellenséged, nem létezik.

KG2000 2012.12.10. 13:21:32

@zajos1: Ebben az ügyben a témavezető mindenképpen követett el hibát (ha megengedte a lemásolást, azért, ha pedig Semjéntől plagizált, azért), tehát már önmagában az, hogy azt állírtják, ő aztán semmilyen mértékben nem hibás, nem teszi lehetővé az egyetemi/tudományos élet megtisztulását.

Lencsés István _ 2012.12.10. 13:25:03

@KG2000: Ezek a dolgok még nagyon-nagyon messze állnak más munkájának a _szövegazonos_ beemelésétől, szerintem.

Putyilov gyári melós 2012.12.10. 13:26:15

@KG2000:

Gyurcsány bukott politikus, semmilyen állami tisztséget nem tölt be.

Ráadásul nem egy magasabb rendű erkölcsi rendszer magas polcra helyezett politikusa, aki ay egyházakat, vallást képviselné a parlamentben.

Nem tudom, hogy érted-e a különbséget.

Amúgy az érvrendszeredet értelmezve tulajdonképpen azt mondod, hogy Semjén semmivel sem különb, mint Gyurcsány.
Ugyanúgy a pártállami kontraszelekció terméke.

Semjén és az őt hatalomban tartó Orbán tulajdonképpen hatékonyabb, mint az egyházakat erővel támadó Rákosi, mert ők nevetségessé, komolytalanná teszik, kifigurázzák a vallást, Jézus tanításait.

Ez a keresztény embertípus, ez a keresztény nevelés?
Ugyan mit tanult Semjén a vallásból?

A jelek szerint semmit, csak felvett mez rajta, politikai színpadi szerep, ami úgy áll rajta, mint tehénen a gatya.

KG2000 2012.12.10. 13:26:20

@Lencsés István _: Két lehetőség van: vagy komolyan gondoljuk a megtisztulást vagy nem. Ha komolyan gondoljuk a megtisztulást, akkor Gyurcsány nem tölthetne be egyetlenegy közjogi funkciót sem. A megtisztulás esetén arról van szó, hogy annak a személy helyzetétől függetlenül kell bekövetkeznie. Ilyen egyszerű.

zZz 2012.12.10. 13:26:33

@zajos1: hogy jön ide Gyurcsány dolgozata? Igen, ott is simlis valami, de Gyurcsány már nem lényegi tényező a politikai életben, csak a Fidesz-KDNP rángatja elő mint figyelemelterelő jelenséget, amikor érdekében áll. Lehet kezelni az ő ügyét is, de valaki találja már meg a dolgozatát. Mindenesetre Semjén Zsolt plágiumügye nem függ Gyurcsány ügyétől.

Semjén egy méltósági személy, a miniszterelnök-helyettes, ezért igen erős aktualitása van ennek az ügynek. Ha nagyon párhuzamot akarunk vonni Gyurcsány és Semjén között, akkor ez a helyzet: Gyurcsány kompromittálódott, ezért lemondani kényszerült. Semjén kompromittálódott, tehát illene lemondania.
Ezek a mentegetési kísérletek egészen szürreálisak számomra.

Lencsés István _ 2012.12.10. 13:27:38

@KG2000: Na most erre pedig azt mondta Tölgy, a témavezető, hogy kész bíróságon megvédeni az igazát, hogy a közös szöveg az ő szellemi tulajdona.

Putyilov gyári melós 2012.12.10. 13:29:07

@KG2000:

Beteges a Gyurcsány imádatod :o)))

KG2000 2012.12.10. 13:31:18

@Putyilov gyári melós: Gyurcsány parlamenti képviselő, amelyre nem méltó. A pártállam terméke csak ő, Semjén nem. Ez lényeges különbség.

Azt pedig, hogy ki a károsabb a kereszténység számára, hadd ítéljék meg a keresztények maguk.

KG2000 2012.12.10. 13:31:55

@Lencsés István _: Akkor is csalásban vett részt, tehát csaló.

KG2000 2012.12.10. 13:34:10

@Lencsés István _: Ha tehát 100%-ban igaza van a témavezetőnek abban, hogy tőle vett át szöveget Semjén, 100%-ban következik belőle, hogy bűnsegéd volt egy diploma megszerzésében.

zZz 2012.12.10. 13:35:47

@KG2000: nemigen van belelátásom Gyurcsány esetébe, de a cím egyezősége semmit nem jelent. Az, hogy a sógora dolgozatának címével egyezik meg, az már valóban erős gyanúra ad okot. A dolgozat eltűnése tovább fokozza a gyanút.
De itt vagyunk meglőve: a gyanú nem bizonyíték.
Semjénre és Schmittre bizonyíték van.
Igen, lehet erre azt mondani, hogy akkor csak el kell tüntetni a dolgozatot és már nem lehet megfogni. Sajnos valóban ez a helyzet. Amíg nincs bizonyíték, addig nem tüntetheted fel tényként.
Amúgy meg, bár más okból kifolyólag, Gyurcsány lemondott és el is süllyedt, nem lényegi szereplő már.
Vagy milyen megtisztulási folyamatra gondoltál? A bal oldal csak akkor tisztulna meg, ha Gyurcsány seppukut követne el?

zZz 2012.12.10. 13:41:11

@KG2000: még az is meglehet. De ez hogyan mentené fel Semjént? Mert hogy itt te arra törekszel, ebbe kétség nem férhet.

jo.e 2012.12.10. 13:42:29

@Lencsés István _: Akkor ezt benéztem :) Mindig tudtam, h. a BME jó egyetem. Azért hidd el, nem mindenki ilyen elkötelezett a tudományok iránt, sőt még az az igény sincs meg mindenkiben, h. úgy érezze, ha már csinálni kell valamit legalább értelme legyen. (vö. pl.: a sorkatonai szolgálat)

Globetrotter2014 2012.12.10. 13:44:46

@hackbard.celine: Semjén nem álltí semmit, nyilván kivár ahogy minden potenciális jogi vitává fajuló ügyben kell. Minden értelmes ember ezt tenné.
De akárhogy is, nem tudott volna olyan forrást megjelölni amit egy évvel később adnak ki.

Eleve ahgy látom a lábjegyzék elég új dolog, az pedig pláne hogy százával követelik meg. A PhDnál ez az elváérható, de én láttam nem egy olyan közelmúltban írt PHD-t ami alig tartalmazott lábjegyzetet. Ugyanakkor ezek között volt olyan ami szövegátemelések meleltt is önálló és értékes munka, előre viszi az akadémiai életet. És volt ami nem. Adott esetben a szerző nagyon jó szakembere a témának, nem a könyvtározással ment el az ideje, van amelyiknél tényleg necces volt, és nem is engedték védésre...

Globetrotter2014 2012.12.10. 13:45:56

@Putyilov gyári melós: áááácsi, Gyorcsány tkp már sáros volt amikor a Minszterelnök lett, mégis gond náélkül újrajelölték és újraváalsztották. Nagy képességek, nagy egó, nem hiszem hogy le szabad őt írni.

Globetrotter2014 2012.12.10. 13:47:10

@KG2000: Schmidt lemondott. Ez azért eléggé precedens nélküli. Nem büntetőjogi dolog, nem volt felétele a közt elnöki posztnak.

Csak a teljeség kedvéért.

Lencsés István _ 2012.12.10. 13:47:17

@KG2000:

Egyetértünk ebben, én elfogadom.

Csak az a baj, hogy ha én a megtisztulást folytatnám pl. komcsi besúgók lebuktatásával, akkor máris megint gyurcsányistának meg ballibnek bélyegeznek, amiért ez pl. ellentétes a magát egyébként antikommunistának beállító kormánypárttal.
És így tovább.
Egy pillanat alatt gyurcsányistává változtatnak, ha a megtisztulást véletlenül a most hatalmon lévőkre IS értem.

Ha egy védett madarakra lövöldöző aberrált csalónak nem tetszik a képe, akkor még keresztényellenes is vagyok. Pedig dehogy.

Védett madarakra lövöldöző aberrált csaló-ellenes vagyok.
Csalóellenes, sunyiellenes, hazugellenes vagyok.

Lencsés István _ 2012.12.10. 13:50:03

@KG2000:

"Ha tehát 100%-ban igaza van a témavezetőnek abban, hogy tőle vett át szöveget Semjén, 100%-ban következik belőle, hogy bűnsegéd volt egy diploma megszerzésében. "

Igen, ez így van.

Lencsés István _ 2012.12.10. 13:51:20

@KG2000: "Két lehetőség van: vagy komolyan gondoljuk a megtisztulást vagy nem. Ha komolyan gondoljuk a megtisztulást, akkor Gyurcsány nem tölthetne be egyetlenegy közjogi funkciót sem. A megtisztulás esetén arról van szó, hogy annak a személy helyzetétől függetlenül kell bekövetkeznie. Ilyen egyszerű. "

Az előző válaszom erre ment.

Lord Snow 2012.12.10. 14:00:30

Szegény, szegény Molnár, úgy érzem, tényleg rá lesz maszatolva ez trutyi. Pedig csak ki kéne állni, és elmondani, hogy mi az igazság.
Hogy egyesekben micsoda erős a gátlás és a félelem, hogy egyenes úton járjanak.
Pedig sokszor mennyivel könnyebb is.

Robinzon Kurzor 2012.12.10. 14:11:16

@KG2000:

Tartalmilag szinte teljesen egyetértek.

Mindössze azt kérdezném, hogy Gyurcsány miről mondjon le?
A kemény 3%-ról, amire a választáson számíthat?

Az, hogy Gyurcsány "nem mondott le" (mondjuk a képviselői mandátumról), inkább Semjénre nézve hátrányos, mert így egy kategóriába kerülnek.

Plágium miatt lemondott: Schmitt.
Plagizált, de nem mondott le: Gyurcsány, Semjén.

Robinzon Kurzor 2012.12.10. 14:13:15

@Lencsés István _: "Nekem ez döbbenetes, de kezdem elhinni, hogy ez tényleg unikumnak számít."

A műszaki-természettudományos felsőoktatásban egészen más mérce volt akkor is.

Robinzon Kurzor 2012.12.10. 14:18:49

@KG2000: " Formálisan egyébként tényleg az a helyzet, hogy a témavezető plagizált, mert az ő cikke 1993-ban jelent meg, míg Semjén dolgozata 1992-ben."

Meglehetett már az a szöveg kézirat formájában.
A konzulens odaadta Semjénnek, hogy ezzel javítsa fel, aztán úgy intézték a bírálatot, hogy a dolgozat hivatalosan már ne jusson vissza a konzulenshez (mert akkor észre kellene vennie benne a saját szövegét egy az egyben).

Még az is lehet, hogy valami belső villongás miatt Molnárt akarták szívatni a hallgatóján keresztül, ezért érezte úgy, hogy segítenie kell Semjénen.

KG2000 2012.12.10. 14:19:54

@zZz: Az, hogy én mire "törekszem", az abból következik, hogy Semjén ügyében a "ballib" mire törekszik. A "ballib"et ugyanis nem a közélet megtisztítása érdekli, még kevésbé a tudományos élet megtisztítása, hanem az, hogyan tudnak visszakerülni ismét a hatalomba. Szerintem viszont éktelenül rossz lenne, ha a "ballib" visszajönne a hatalomba 2014-ben. Csalók, korruptak gyülekezete, akinek a "teljesítménye" legalább olyan rossz osztályzatot érdemel, amelyet ők Semjén dolgozatára adnak.

KG2000 2012.12.10. 14:24:15

@Robinzon Kurzor: ne keverjük a témavezető és a konzulens fogalmát. A konzulens egyest adott az első dolgozatra, amelyre a témavezető ötöst. Ezután jelent meg a második verzió, amelyben a témavezető 1993-as publikációjához hasonló szövegek vannak. Számomra rendkívüli módon életszerűtlen, hogy a témavezető nem látta a javított változatot, amelyben az ő szövegei voltak.

cönde 2012.12.10. 14:42:35

@KG2000: Igen? Szerinted akkor mi a különbség a konzulens és a témavezető között? Itt Molnár konzulensként van feltüntetve, aki segítségével íródik a mű. Aki minősíti a munkát azt opponensnek hívják, és az adhatott egyest szerintem. Bár már régen jártam ebben a cipóben, asszem jól emlékszem a titulusukra.

És hozzád még:"Szerintem viszont éktelenül rossz lenne, ha a "ballib" visszajönne a hatalomba 2014-ben. Csalók, korruptak gyülekezete"

Aha.... Ami most van, esetleg lehet azt is éktelenül rossznak nevezni??
Én magam gyakran magamnak hozzáteszem: sohasem volt még ennyire rossz. Soha.

Node Ilyet 2012.12.10. 15:00:56

@zajos1: "Az nem tűnt fel, hogy a kérdéses dolgozat egy évvel később készült, mint Semjén szakdolgozata? Akkor, Semjén időutazó elugrott 1993-ba, hogy 1992-es dolgozatába másolja???"

De igen, feltűnt! Csak mivel a fordítottja (hogy a konzulens plagizált Semjéntől) igencsak abszurd feltételezés, ezért csak egy harmadik változat képzelhető el:
A konzulens írása már létezett a megjelenés előtti évben, és Semjén hozzájutott (akár úgy is, hogy a témájába vágó írásként megkapta tanulmányozásra).
Hogy a tanulmányozásnak másolás lett a vége? Hát, Istenem! Ez nyilván nem mondott ellent Semjén erkölcsi magaslatainak (bár inkább mélységeit kellene írnom), de a kor szellemének sem: Egy ilyen kis lopás igazán bocsánatos bűn! Lebukni is csak úgy lehet vele, ha valaki pl. politikai okból ezt fontosnak tartja. Aki az uborkafa alacsonyabb ágán megáll, az nem is bukik le.

Putyilov gyári melós 2012.12.10. 15:07:13

@ZF2:

Nem lesz ő már mértékadó állami pozícióban.

zZz 2012.12.10. 15:13:49

@KG2000: "... ugyanis nem a közélet megtisztítása érdekli, még kevésbé a tudományos élet megtisztítása, hanem az, hogyan tudnak visszakerülni ismét a hatalomba."

A ... helyére nyugodtan berakhatod a fideszt is, őket sem érdekelte semmi más, csak a hatalomba visszajutás. Most pedig az, hogy ott is maradjanak, ezért igyekszenek pl. bevezetni a regisztrációt.
Az, hogy homlokegyenest az ellenkezőjét csinálják annak, amiért harcoltak 4 éve? Á, kit érdekel, a lényeg az, hogy csak ballibezni lehessen. (Mielőtt leballibeznél engem is, én pl. nem voltam szavazni legutóbb, mert én is kiábrándultam az mszp-ből. Ma már bánom, mert kevésbé voltak rosszak, mint amilyen most a fidesz, és hát legalább a 2/3-ot meg kellett volna úszni, így viszont a fidesz úgy barmolja szét az országot, ahogy nem szégyelli. Márpedig semmit sem szégyellnek.)

Putyilov gyári melós 2012.12.10. 15:17:11

@KG2000:

"Gyurcsány parlamenti képviselő, amelyre nem méltó. "

Ott a 2/3, ott a "jobbos" médiabértollnokhad, tessék rákényszeríteni.

"A pártállam terméke csak ő, Semjén nem. Ez lényeges különbség."
Tévedsz, az a Molnár ayért adta oda Semjénnek a tanulmányát, mert leszóltak neki, hogy ay amúgy rossy tanuló, bukdácsoló Semjén elvtárs egy feltörekvő nagyon fontos jómunkásember elvtárs, a kormánypárti kutyák kölke. Asszem épp KDNP titkár volt.
Eyt hívják PÁRTÁLLAMI KONTRASzELEKCIÓNAK, amikor nem a tudás, nem a teljesítménz, hanem a pártkapcsolatok miatt jut valaki előnyökhöz, pozícióba.

"Azt pedig, hogy ki a károsabb a kereszténység számára, hadd ítéljék meg a keresztények maguk."
Az erkölcsös viselkedés, a közmorál nem a keresztények belső ügye, hanem egy társadalom legfőbb íratlan szabályai, szokásrendje.

Amúgy elég szépen teszik tönkre a Semjén-Gyurcsány félék és a politikai elit:
"A MAGYAR FIATALOK 80%-A SZERINT NEM ÉRI MEG MA BECSÜLETESNEK LENNI"

"A politikusok rendkívül alacsony népszerűségnek örvendenek a magyar fiatalok körében, ugyanis a válaszadók 90%-a gondolja úgy, hogy nem mutatnak jó példát, egyáltalán nem tartják a politikusokat követendő példának."

www.transparency.hu/Fiatalok_es_korrupcio?bind_info=index&bind_id=0

Robinzon Kurzor 2012.12.10. 15:18:01

@KG2000:

Igen, tényleg: nem konzulens volt, hanem témavezető.

És igen, normál esetben tényleg életszerűtlen, de ezt ugye ezt a témavezető állítja, és eddig senki nem cáfolta.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.10. 15:20:16

Szerintem se Semjén, se Gyurcsány ne mondjon le. A két eset párhuzamos: gyanú van, de nincs bizonyíték. Ilyenkor a jogállami megoldás az, hogy az illető ártatlan. Ha valamit nem lehet kétséget kizáróan bizonyítani, akkor az jogilag NINCS.

A Schmitt-ügy más volt: ott bizonyíték is volt, s szankció is.

Putyilov gyári melós 2012.12.10. 15:32:51

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Bizonyíték Semjén esetében is van, 25 oldalnyi copy-paste.
Ráadásu esetében ott a keresztény erkölcsiség, ami a jog felett áll.

laci0011 2012.12.10. 15:44:25

Semjén úr,ön csak a szokásos selejtje az átkosnak.Muszáj az összes répát benyalnia,amit plagi bá is bevett?Már az is rendkívül szórakáztató volt,de ez azért már inkább röhejes.A nagyképűség nem istentől kapott adomány.

laci0011 2012.12.10. 15:51:12

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Semjén és Gyurcsány is ugyanannak a produkció kontroll nélküli közéletnek az áldozata,na meg a nagyképűségüknek.Vannak tőlük sokkal jobbak.Húzzanak el a közéletből,jogászkodás nélkül.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.10. 16:07:31

@laci0011:

Eleve maguk a szabályok nem egyértelműek.

Manapság sokan azt hiszik, egy dolgozat 100 %-ban saját gondolat kell, hogy legyen. Pedig nem. Nekem annak idején évfolyamdolgozatnál mondták azt: nem jó így, mert ebben csak saját gondolat van, viszont kell bele sok idézet, mert a szakirodalmat kell ismernem, s nem "fantáziálnom".

Robinzon Kurzor 2012.12.10. 22:13:46

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

A szakirodalom feldolgozásának akkor is volt pontos módszertana (hivatkozások stb.).

Semjén úgy használt fel és tüntetett fel saját gondolatként sok oldalnyi szöveget, hogy tudta, az bizony nem az övé.

Ez egyértelműen a szabályok megszegése volt akkor is.
Csak akkor nem derült ki.

Node Ilyet 2012.12.11. 13:40:01

Ha valaki még idetéved:
Saját tegnapi bejegyzésemre hivatkozom (Node Ilyet 2012.12.10. 11:27:20)
miszerint „ami menthetetlen, azt nem érdemes mentegetni”. Lassan, de biztosan halad az ügy. Semjén kijelentése, hogy részéről lezártnak tekinti azt, csak egy vágyálom.

Íme az újabb fejlemény:
hvg.hu/itthon/20121211_Semjen_ervenytelen_ELTE_professzorai

Ennek alapján kezd kirajzolódni Semjén sorsa, mely hasonlítani fog Schmittére. Ahogy Schmitt sem akarta először elhinni, Semjén sem hiszi (még) el, hogy végleg leszerepelt. Majd észreveszi, ahogy egyre fogy körülötte a levegő, és végül légüres térben lesz.
Ez akkor fog bekövetkezni, amikor Orbán rájön, hogy számára politikailag már több hasznot hoz, ha nem támogatja tovább Semjént. (Ebből a szempontból is nagy a hasonlóság a Schmitt-esettel.)

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása