Kommunista ármány-e a nőnap?

dobray I 2012.03.08. 15:01

Nemzetközi nőnek érzed magad? – tette fel a kérdést sok évvel ezelőtt egy ismerősömnek egy másik ismerősöm, amikor az a nőnapi köszöntést hiányolta. Internacionalista trükk-e a nőnap? Fasiszta hipszter is rámutat: „a nőnap, mint olyan a Kommunista Internacionálé találmánya, Magyarországon pedig Rákosi Mátyás utasítására vezették be”. A Wikipédia szerint a nőnapot 1917 óta, Magyarországon 1948 óta ünneplik. Az ENSZ is a világnapok közt tartja számon. 

 

Az első március 8-hoz kötődő esemény 1857-ben történt, amikor március 8-án emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követelő textilipari nődolgozók tüntettek New York utcáin. A nemzetközi munkásmozgalom fejlődésével a nők egyenlőségének kérdése is egyre inkább előtérbe került: 1866. szeptember 3. és 8. között az I. Internacionálé (hivatalosan: Nemzetközi Munkásszövetség) első kongresszusán határozatot fogadtak el a nők hivatásszerű munkavégzéséről. Ez a határozat annak az évezredes sztereotípiának kívánt véget vetni, mely szerint a nők helye kizárólag otthon van. Az 1899. július 14-én kezdődő II. Internacionálé alakuló közgyűlésén Clara Zetkin beszédében hirdette a nők jogát a munkához, az anyák és gyerekek védelmét és a nők széles körű részvételét az országos és nemzetközi eseményekben. 1909-ben az Egyesült Államokban tartották meg az első nemzeti nőnapot, február utolsó vasárnapjára, 28-ára igazítva. A II. Internacionálé VIII. kongresszusán 1910. augusztus 28. és szeptember 3. között határoztak arról, hogy a nők választójogának kivívása érdekében nemzetközileg is nőnapot tartanak. A határozatot a kongresszus elfogadta, de a megemlékezés pontos dátumáról nem született döntés. 1911. március 19-én Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban tartották meg a világon először a nemzetközi nőnapot. 1917. március 8-án (a juliánus naptár szerint február 23-án, azaz: február utolsó vasárnapján) Oroszországban nők tüntettek kenyérért és békéért. Négy nappal később – nem közvetlenül ennek a tüntetésnek a hatására – II. Miklós cár lemondott, s polgári kormány alakult, mely szavazójogot biztosított a nőknek. Ezzel vált véglegessé a nőnap dátuma is, mely a világ legtöbb országában március 8-a. Magyarország a nőnapi felhíváshoz először 1913-ban csatlakozott, amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztott. A következő évben, 1914-ben már országszerte rendezvényeket szerveztek. A Rákosi-korszakban a nőnap ünneplése kötelezővé vált, és az eredetileg különböző időpontokban rendezett nőnapot 1948-tól szovjet mintára március 8-án tartották meg. A rendszerváltás után a nőnap Magyarországon is elvesztette eredeti munkásmozgalmi hangulatát, helyette a virágajándékozás dominál.
Na most. Egyrészt van itt számos olyan, akkor még cél, ami megvalósult, és alapvetően nincs vele bajunk, sőt örülünk neki. Az viszont tényleg vicces, ha a női egyenlőség jelképe a nőnap, és sokáig nem volt férfinap (ahogy van apák napja is, csak általában ez elintézik annyival, hogy a cég egy palack bort ajándékoz apukaként is tevékenykedő munkatársainak). Persze értjük a történelmi okokat, a nőnap mint a figyelemfelhívás és egyenlősítés eszköze, csak ugye vicces, amikor az asszimetria az egyenlőség jelképe, például Nagy-Britanniában a skótok számára a skót parlament, miközben Angliának nincs külön ilyenje. (1999 óta létezik férfinap is, november 19., így ez a dolog kiegyenlítődött.)
 
Mindezzel együtt azt hiszem, túlléphetünk ezeken az előzményeken. A kereszténység is innovatív módon telepítette nagy ünnepeit olyan pogány ünnepek napjára, amelyek valamiképp kapcsolatba voltak hozhatók a rátelepített ünneppel (például fényünnep és karácsony). Rákosiék új kenyér ünnepét csináltak augusztus 20-ból (kitalált hagyomány), és Munkás Szent József május elsejei ünnepét is szekularizálták, kommunistásították. 
 
Így aztán szerintem egyáltalán nem kell, hogy elriasszanak minket a nőnap munkásmozgalmi gyökerei a megünneplésétől (egyébként a katolikus egyház is „tartja” a nőnapot). Jegyezzük meg, a vidéki nőknek külön világnapja van október 15-én (diszkrimináció!). Egyébként érdekes, hogy alig maradt már hétköznapunk a rengeteg, furábbnál furább világnap közt. Mintha a világnapok sora alternatív, szekuláris ünnepeket akarna teremteni, ahogy a Nobel-békedíj megteremi a szekuláris szentek panteonját. 
 
Mindenesetre a nőnap eredete nyugodtan nyugdíjazható, és ha már itt van nekünk, örüljünk neki. Ha pedig valaki mindenképp kommunista ármánynak tekinti a nőnapot, vigasztalhatja magát azzal, hogy az ünnep átértelmezésével jól kicseszett a komcsikkal. Egy felköszöntésben, odafigyelésben szerintem nem könnyű kommunista ármányt felfedezni. A harcos jelszavakat nyugodtan meg lehet hagyni másoknak, könnyen ideológiátlanítani lehet az eredetileg ideológiavezérelt világnapot. Az csak az ellenforradalmi tett, nem igaz? A nők többsége számára szerint úgyis mellékes a nap körüli világnézeti csatározás. Mindenki nyugodtan ünnepelheti a nőket úgy, ahogy akarja, mozgalmi jelleggel vagy anélkül!
 

Kövesd a Konzervatóriumot a Facebookon is!

 


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr324297768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Catius 2012.03.09. 02:05:47

A nőnap - ahogy az előttem szóló is mondta , kommunista kitaláció. Én soha nem ünnepeltem, már csak ezért sem, mert a komcsik így akarták látványossá tenni a nők iránti tiszteletüket. Van tisztelet egy kommunistában? Kérdem én! Nos ugye tudjuk rá a választ. A nőket ünnepelni ott van az anyák napja.Bezzeg ezt nem nagyon favorizálják, mert az anyák fogalma beletartozik a család fogalmába, ezt pedig nem szeretik, mert a családba nehéz belelátni (többször megpróbálták, sokszor sikerrel)Amúgy a család értelmezését az egyházak sajátították ki, és emelték méltó rangra, ezért akarták a komcsik az anyák napját elfeledtetni a nemzetközi nőnappal.A III. Komintern végén megegyeztek abban, ha eljön a Kommunista világszabadság, akkor csak annyi fizetést fognak adni a férjnek, hogy a család ne tudjon megélni, mert akkor az asszonynak is dolgozni kell. Ennek az lett a hozadéka, hogy a gyerekeket bölcsödékbe, óvódákba kellett vinni,ahol ragyogó, szenvtelen janicsárokat neveltek belőlük, sőt tízezer számra szervezték be őket besugóknak a rendőrségen, mint ahogy ezt Romániában is tették, akik aztán jelentettek apjukról, anyjukról, nagyszülőkről, a nők munkája megnőtt, a munkától a nők kihasználtabbak, még elnyűttebbek lettek, ráadásúl sexuális kiszolgáltatottakká is válhattak a munkahelyi férfiaknak, főnököknek.Sajnos tervüket meg is valósították!! Az egyenjogúságukat pedig hamis, csalóka mesékkel - mint Menenius Agrippa - próbálták beléjük sulykolni, pl. azzal hogy traktorra ültették őket, sztahanovisták is lettek némelyikükből. Ennek következménye lett 20 évvel később a sok izületi beteg., az elvált szülők, torzsalkodó házastársak, zilált életek, melyet aztán a gazember liberálisok elneveztek emantipatiónak.

notib 2012.03.09. 07:46:44

A nőnap igazán a rendőröknek fájhat igazán, korábban ez volt az egyetlen nap, amikor legálisan megverhették az asszonyt, most meg még ajándékot is kell neki venni....

ügyfélszolgálatos 2012.03.09. 08:35:19

@Catius: Te tényleg ennyire hülye vagy?

Tilikov (törölt) 2012.03.09. 09:01:11

Mekkora betegek ezek a komcsimániások. Az se zavarja őket, hogy komcsik már nincsenek (na jó, a fidesz és az mszp környékén még akad), viszont nők még mindig vannak, és remélhetőleg lesznek is.

Most tényleg azért kell utálni a nőnapot, mert a komcsizmus alatt találták ki? És akkor mi van? A komcsizmus összeomlott, a nőnap meg nőnap maradt. Mi itt a probléma?

Gyanítom, hogy nem is a nőnappal van bajuk, csak itt egy remek indok, hogy komcsizhassanak, amit nem hagyhatnak ki.

nemstatikus 2012.03.09. 09:09:18

Nagyon tanulságos volt a cikk, és a facebbookon is nagyon jók a hozzászólások. El is határoztam, hogy minden nőnap előtt feltérképezem nőismerőseim politikai hovatartozását és a nőnappal kapcsolatos álláspontjukat, és akiknek ellenérzéseik vannak, azokat nem köszöntöm, mert nem kívánom megsérteni őket. De lehet, hogy ezt a módszert kiterjesztem a többi ünnepre is. Békés karácsonyt csak azoknak kívánok, akik hisznek a mi Urunkban, viszont ajándékot ők nem kapnak, mivel ez nem tartozik az ünnep lényegéhez. Azt majd megkapják a hitetlen szeretteim a fenyővel együtt. Jut eszembe! Jézus születésének napját nem kellene más napra tenni? Csak, hogy a nemzetközi kommunista ármány ne tudja összemosni a pogány hagyományokkal?!

Sparti300 2012.03.09. 09:09:25

Hülye kérdésre hülye kérdés a válasz. Véletlenül nem cionista,fasiszta, zsidó találmány a nőnap?

atila68 (törölt) 2012.03.09. 09:15:24

Valentin nap, Zoltán nap... Nehogy már a naptár mondja meg mikor veszek a csajomnak virágot.
Kell valami karácsony meg húsvét közé, hogy legyen ok költeni.
Klara Zetkin csóku'ltat mindenkit.

nemstatikus 2012.03.09. 09:20:04

@atila68: Nem volt ennek a Zetkinnek valami virágbóttya?

mithrandir 2012.03.09. 09:32:55

És az "asszimetria" minek a jelképe? ;-)

Kandeláber 2012.03.09. 15:29:43

Ez olyan, mint a szilveszter, amikor én például ritkán iszom alkoholt, mert a sok állat akkor kötelezőnek érzi, hogy "jól érezze magát".
A nőket az év minden napján tisztelni és szeretni kell, az ilyen "munkásmozgalmi" ünnepeket el lehet felejteni a felszabadúlás és a nagy okt. szoc. forr. ünnepével együtt.

nemstatikus 2012.03.09. 17:44:29

@Kandeláber: Végre egy liberális hozzáállás. "A nőket az év minden napján tisztelni és szeretni kell,..." Tehát semmi ok nincs arra, hogy március 8-án ne így tennénk.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása