Nyugdíjcsökkentés kommunistáknak: jogos felelősségre vonás vagy a rendszerváltás elárulása?

dobray I 2011.11.03. 07:14

A kommunista pártállami vezetők nyugdíjainak csökkentése a Galamus szerzője szerint a rendszerváltás presztízsének lerombolása: „Orbán Viktor – a rendszerváltás lényegének meggyalázásához érkezett el, kizárólag a maga hatalommániájának érvényesítése érdekében”. Orbánék csak a szélsőjobbnak akarnak kedvezni hatalmi érdekeik mentén. „Eközben mindazok, akik szólhatnának, mert itt éltek, vagy mert egyszerűen tudnak és szoktak is olvasni, nem fognak szólni, mert mintha itt mindenki Orbánnak és a szélsőjobbnak akarna megfelelnie”, mivel ha nem, rájuk sütik, hogy komcsik.
 
Lévai Júlia szerint a rendszerváltó pártok (az MDF és az SZDSZ) szisztémákkal és nem emberekkel akartak leszámolni, a kárpótlás mindenkit kárpótolt, Wittner Mária pedig nem képvisel senkit. Továbbá elemezgeti, hogy akkor mostan miért is nem volt totális diktatúra Kádár alatt Magyarországon.
 
„Hogy működhettek amatőr színházak, táncházak, rocker-klubok, sikeres iskolák, egyetemek, hogy épülhettek új templomok, hogy jöhetett be nyugati irodalom, szociológia, Bécsből a hűtőszekrény, gyógyszergyártáshoz az alapanyag, búzaföldre a korszerű gép, hogy szálltak le nyugati repülők Ferihegyen, ha valóban totális volt a diktatúra?” „Rocker-klubok”, ugye. Lévai szerint 56-osok a hatvanas évek közepéig ültek börtönbe, utána csak katonai szolgálatmegtagadók.
 
Hát akkor: Lénárt Ödön piarista szerzetest „1948. június 17-én letartóztatják, majd 6 év börtönre elítélik. Raboskodott a Gyűjtőfogházban és a váci börtönben. 1953 augusztusában szabadul amnesztiával. 1961 februárjában államellenes bűncselekmény miatt letartóztatják és 7 év 6 hónapi börtönbüntetésre ítélik. 1963-ban szabadul amnesztiával. 1966 áprilisában letartóztatják és államellenes összeesküvés vádjával elítélik 8 év börtönre. A bíróság a korábbi ítéleteket összevonja és 19 év börtönbüntetést állapít meg. 1977 júniusában VI. Pál pápa közbenjárására szabadul, mint utolsó a bebörtönzött papok közül.”
 
Ez azért már jócskán benne van a Kádár-rendszerben, nem? És jóval túlhaladja a hatvanas évek közepét. Lévai kérdezze körbe azokat, akik a nyolcvanas években egyházi kisközösségek nyári táboraiba mentek, hogy milyen konspirációs körülmények közt kellett szervezkedniük, kit mikor s hogy követtek az ügynökök, a „sikeres egyetemekre” pedig hanyadszorra vették fel azokat, akik egyházi iskolából érkeztek! Érdekes lenne utána nézni, hogy a felépült templomok mennyi alkudozás után épülhettek fel (és vajon mennyi és milyen templomok épültek volna, ha nincs Kádár-rendszer)! A repülőgépek pedig Rákosi alatt is jöttek-mentek. Természetesen a történelemből nem lehet kitörölni, és sokan akkor élték a gyerekkorukat, szép emlékeket őriznek Zánkáról, de ez kábé olyasmi, mint hogy én is szép időszakként tartom számon egyetemi éveimet, de nem azért, mert szoci kormány volt, hanem annak ellenére. Hát, valóban, ugye „puha diktatúrának” meg „gulyáskommunizmusnak” szoktuk nevezni a korszakot, de ez attól még diktatúra volt, dögivel. Meg kellene köszönnie annak, akit megfigyeltek, zaklattak, hátráltattak, hogy csak ennyit tettek vele, és nem vitték el az Andrássy út 60-ba? De rendes Lenin bácsi, hogy visszaadta a gyerekeknek a labdát, holott közéjük is lövethetett volna?
 
Nem lehet, hogy Lévai Júlia a szembesávban autózik? „Vigyázat, egy őrült szembe megy a forgalommal!” „Egy?? Sok!” Az egykori pártállami vezetők nyugdíjának csökkentését (adóztatásról csökkentésre váltottak ugyanis) az MSZP kivételével minden parlamenti párt támogatja (az MSZP nem jelent meg az egyeztetésen – persze ez galamusos interpretációban annyit tesz, hogy a többiek „félnek”). Ezek szerint pedig nem csupán a „szélsőjobb” igényeinek hatalmi megfontolásokon alapuló kielégítéséről van szó.
 
Nem hiszem, hogy Wittner Máriának – akinek számos megnyilvánulásával nehezen azonosulok, és nehéz személyiségnek tartom, de azt hiszem, mindez megbocsátható neki, tudván, hogy a meghurcolás mindenkit megvisel – bárkit is hivatalosan képviselnie kellene törvényjavaslatával. Tulajdonképpen a törvényjavaslatot akárki beterjeszthette volna (persze Wittner ebben is jelkép). Egyébiránt: a „jóvátételt” 56-os szervezetek kezdeményezték. Szóval Wittner mégis csak képvisel valakit. És már 1991-ben is volt egy törvény (a XII.), ami az ’56-os forradalom leverésében részt vevők nyugdíját és a pártszolgálatért adott „kommunista nyugdíjakat” megnyirbálta – összesen 87 emberét.
 
A mostani csökkentés részleteit illetően még vita van, az érintettek körét és a pontos módozatot tekintve is. Biztosan lehet vitázni arról is, hogy egyáltalán van-e gyakorlati értelme ennek az egésznek. Mindazonáltal azt, hogy a volt pártállami vezetők nem érdemelnek magas nyugdíjat, szerintem ép erkölcsi érzékkel könnyen be lehet látni. Valószínű egy részük börtönt érdemelne (már aki él még), sokukat pedig jó lett volna eltiltani a közéleti szerepléstől még a rendszerváltáskor (igen, ismerem a Zétényi-Takács-féle törvényjavaslat történetét). Mindez okozott volna némi katarzist. Hogy késő van-e mindehhez? Lehet. Ez ugye régi vita és lerágott (de még mindig szopogatott) csont. De ha legalább a nyugdíjcsökkentés megvalósul – figyelem –, nem lesz európai példák nélküli.
 
A Magyar Nemzet hétvégi magazinjának összefoglalója szerint (Elvonókúra Kelet-Európában) az 1991-es cseh lusztrációs törvény szerint a kommunista párt, a munkásőrség vezető beosztású tagja volt, és aki az államvédelem, vagy a katonai elhárítás tisztje, munkatársa volt, sem az államigazgatásban, sem a hadseregben és a rendőrségben nem tölthet be magasabb tisztséget (gondolom, meghatározták a pontos listát). Novemberben pedig megtörténik a magyar tervhez hasonló nyugdíjcsökkentés. Lengyelországban 2005-2007 közt is napirenden volt a nyugdíjcsökkentés ötlete, azt végül, némi huzavona után Donald Tusk Polgári Platformja vitte sikerre (bár az érintettek egy része rokkantnyugdíjassá nyilváníttatta magát, így kikerülve a dolgot). Szlovákiában nem volt ilyen intézkedés, Romániában többször próbálkoztak, de végül kudarcot vallott, Bulgáriában valószínű az új kormány fogja megvalósítani.
 
Persze lehet, hogy a gyakorlatban végül megvalósíthatatlannak bizonyul a nyugdíjcsökkentés, például a mérték és az érintetti kör megállapítása körüli problémák miatt. Ugyanakkor valamiképp a csehek és lengyelek ezekben is dűlőre tudtak jutni. Viszont akár megvalósítható, akár nem, magát az ötletet szerintem nehéz volna igazságtalannak minősíteni.

A nyugdíjkérdésről el kell választanunk az ’56-os forradalom megtorlásában részt vevők jogi felelősségre vonását lehetővé tevő törvény tervezetét (lex Biszku), amely sokkal fontosabb az előzőnél (és előterjesztését minden párt, az MSZP is támogatta). Ha van olyan javaslat, amit nehéz erkölcsileg kétségbe vonni, akkor az ez.  Hogy aztán mennyien vannak, akik ellen még pert lehet indítani, és hogy az sikeres lesz-e, ez más kérdés. Az is kérdés, hogy miért kellene csak az 1956-os megtorlások felelőseire korlátozni a jogi vagy legalábbis politikai felelősségre vonást – kár lenne attól eltekinteni, hogy a diktatúra nem csak úgy volt, hanem működtetői is voltak, akik önként segítették fenntartani.

Jogos Gulyás Gergely kérdése is: elfogadhatónak tartanánk-e, hogy büntetőeljárás folyik egy közkatona ellen a kommunizmusban elkövetett bűnök miatt, miközben Szálasi helyettese egy rózsadombi villában élvezi nyugdíját?

Kétlem, hogy a rendszerváltásnak az lett volna az érdeme, hogy senki ellen nem lépett fel. Érdeme volt, hogy vértelen volt, de a jogi felelősségre vonás teljesen megalapozott lett volna, ennek elmaradása pedig erős erkölcsi deficitet hagyott hátra maga után. A jogi felelősségre vonás nem bosszúállás, épp az utóbbi elkerülésének kiváló eszköze. Sem a nyugdíjcsökkentésnek, sem a megtorlók felelősségre vonásának nincs semmi köze a Kádár-rendszer „méltányolható elemeihez” és ahhoz, hogy totális volt-e vagy nem az „átkos” diktatúrája. Emellett nyilvánvaló képtelenség, hogy ugyanazok oktassák ki a társadalmat demokráciából vagy szabad piacból, akik évekig sőt évtizedekig a proletárdiktatúráról és tervgazdaságról beszéltek.

A Kádár-rendszer mentegetése, minimális, negatív hatásaival és diktatúra-mivoltával sehogy sem összehasonlítható, inkább csak szelepnek szánt, megtűrt „pozitív vonásait” emlegetni pedig egyszerűen undorító. Nem hiszem, hogy ezekért az „engedményekért” hálával tartoznánk Kádáréknak. Ráadásul ezekért az engedményekért Magyarország már előre fizetett, 1956-ban. A forradalom emléke, a rezsim 33 éve alatt végig létező ellenzéki mozgalmak illetve a külgazdasági realitások állandó nyomás alatt tartották a pártállam képviselőit, akik ezért engedményekre kényszerültek. Az elmaradt felelősségre vonás (nem pedig bosszú) pedig éppen nem érdeme a rendszerváltásnak, hanem fogyatékossága, ami miatt egyre nehezebbé válik bármiféle gyakorlati föllépés, mint azt a fenti két javaslat gyakorlati megvalósításának problémái is mutatják.

A nyugdíjak csökkentése és a jogi felelősségre vonás legalább elvi lehetősége, ha esetleg az elfogadott törvényeknek gyakorlati következménye nem is lesz sok a nehézségek miatt, rámutat arra, hogy mi járna azoknak, akikre vonatkozik. Hogy legalább magukban elmotyogjanak annyit: ez alapján engem felelősségre kellene vonni. És hogy lássa az ország, hogy egy diktatúra nem marad annyiban – ha annyiban hagyjuk, mondván, hogy „hagyjuk őket békén”, ezt tekintve a rendszerváltás tisztaságának, akkor az demoralizál. Lehet, hogy szimbolikus törvényeknél többet nem tehetünk, de ez is több, mint a semmi. Mindez nem a rendszerváltás elárulása, hanem inkább kései, részleges kiegészítése.
 

Kövesd a Konzervatóriumot a Facebookon is!

 


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr353347380

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Rózsadombi paktum – igaz vagy nem? 2011.11.05. 16:05:47

Valóban úgy történt a rendszerváltás, ahogyan azt annak idején elmagyarázták? Vagy az egész egy előre lepapírozott forgatókönyv szerint zajlott, ahol végül minden korábbi nagykutya megkapta a neki szánt szerepet? Igaz-e, hogy az egészet egy rózsadombi ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Altaïr 2011.11.03. 07:24:57

Hát még olcsón megúszták, úgyhogy csak kussoljanak az elvtársak.

Én eleve az állampolgárság megvonásával kezdtem volna kiindulópontként, annak minden jogi következményével együtt.

Altaïr 2011.11.03. 07:26:28

Ja, arról nem beszélve, hogy egy normális rendszerben már jópár eszdéesszest (is) elítéltek volna hazaárulásért.

Vidéki 2011.11.03. 09:09:36

Remek dobray cikke, nagyon jól megvilágítja „az érem három oldalát”.

Elképesztő, hogy Biszku, aki a megszállókkal kollaborálók legbelső köréhez tartozva, a megfélemlítés gépezetét működtette és kevesellve a kivégzéseket a terror fokozásáért szállt síkra, ma háborítatlanul él és a magyar átlagnyugdíjat sokszorosan meghaladó nyugdíjat kap a magyar államtól, amelyet ma már elméletileg nem a megszállók irányítanak.

Elképesztő, hogy a balliberális közvélemény deformáló értelmiségi, Lévai Júlia képes úgy lefesteni a valóság égi mását, hogy azok akik gondolkodni merészelnek ezen az igazságtalan helyzeten, a rendszerváltás presztízsének lerombolására törnek.

„Orbán Viktor – a rendszerváltás lényegének meggyalázásához érkezett el, kizárólag a maga hatalommániájának érvényesítése érdekében”.

A Galamus szerzője teljes mellszélességgel kiáll a megszállókkal kollaborálók legbelső köréhez tartozó Biszku mellett, viszont szerinte:

„ Wittner Mária pedig nem képvisel senkit.”

Az MSZP vezetés legbelső köréhez tartozó Havas Szófia, az MSZP prominens politikusa nyilvánosan "nyilas csürhének" nevezhette az 56-os felkelőket, akik az ország függetlensége mellett kiálltak.

Mégis pozíciójában maradhatott, senki sem intette le, hogy „Ha (legalább) hallgattál volna, bölcs maradtál volna”.

Az MSZP vezetésnek arcizma sem rándult, Havas Szófiának haja szála sem görbült, kifejezve azt, hogy az MSZP vezetése valójában hogyan gondolkodik a 1956 hőseiről és azt, hogy számukra a megszállókkal lelkesen kollaborálók a példaképek.

Akik pedig a Biszku félékről gondolkodni merészelnek, azok szerintük állítólag „meggyalázzák a rendszerváltás lényegét”.

Őrült eszme, de nincs benne rendszer.

Altaïr 2011.11.03. 09:39:28

56 hősei: Ők embereket húztak lámpavasra válogatás nélkül és hősök.

A 2006-osok felgyújtottak pár autót, felborogattak pár kukát, és hőzöngő csőcselék.

Úgy látszik, ez is olyan, mint a sikkasztás: csak nagyban érdemes csinálni.

Otido · http://monarchista.blogspot.com/ 2011.11.03. 13:42:18

"épülhettek új templomok, hogy jöhetett be nyugati irodalom..."
1) Hollóháza, az Isten háta mögött hat lépéssel, a csehszlovák határnál Rákosi villája alatt. érthetetlen, miért engedélyezték, mert hogy a régi templom összeomlott az kevés indoknak.
2) Győr-Szabadhely a 80-as évek elején.
3) Gazdagrét a 80-as évek végén.

Tényleg templomok, mert három, és az már többes szám. De ha ebből levonjuk a Regnum Marianumot, akkor már csak kettő az eredmény.
De nehogy már Kádár váljon a templomépítők kommunista védőszentjévé, mert elsírja magát a sok letartóztatott, "illegálisan" hittant tanító pap.

@Altair: Jól olvasom? "...embereket húztak lámpavasra válogatás nélkül..." Ezt meg melyik kiadású történelemkönyvből olvasta? Talán mellőzni kellene Hollós Ervin remekművét a téma érdekében való objektivitás érdekében.
Volt ott "válogatás", volt bizony. És azt az ávéhás egyenruhát le is lehetett vetni. Volt rá tizenvalahány nap. És át is lehetett adni a fegyvert a felkelőknek. És a szervezetlen népítéletet ne nevezzük már "lámpavasra húzásnak", ha megkérhetem.
és azt se felejtsük már el, hogy a Honvédség állományából 14a katona halt meg a felkelők öldalán.
Havas Szófia, meg vándoroljon ki Észak-Koreába és vigye magával ezt a szemrebbenés nélkül hazudozó Lévai Júliát.
Ez a "rendszerváltás" igazi szégyene, hogy 20 év elteltével újra mindent le lehet tagadni, pedig még 88-ban megmondta a Pozsgai-bizottság, egy posztkommunista grémium, a "vonalas" Grósz tudtával és belenyugvásával, hogy "népfelkelés" volt.

Altaïr 2011.11.03. 19:23:26

@Otido: Erre azt tudom mondani, hogy szemtanúkkal nehéz vitatkozni. A piros ing is elég indok volt az akasztásra.

A szervezetlen népítéletet pedig nyugodtan nevezzük csak lámpavasra húzásnak. Vagy legyen inkább lincselés? Felkoncolás? Pogrom? Az egy dolog, hogy igény volt a szervezetlen népítéletre, de az attól még szervezetlen népítélet marad, és nem hősiesség. Pl. én sem leszek hős, ha megkéselem a területi képviselőnket. A sorkatonákat nem értem, miért hozod ide. A sorkatonák nem követnek el bűnt, vagy mi? Ha gondolod, ezt meséld el nagyanyámnak á la 2. ukrán front.

Sajnálattal olvasom, hogy szerinted egy bizonyos egyenruha viselése miatt jogos "ítéletnek" tartod a halált. Remélem, soha nem lesz igazi hatalom a kezedben.

A különböző undorító megnyilvánulások szerintem sem tolerálhatóak, ebben egyetértünk.

Otido · http://monarchista.blogspot.com/ 2011.11.03. 21:02:36

@Altaïr: Kedves Altair! Megbocsát, de teljesen érdektelen a téma szempontjából, hogy mit remél, hogy lesz-e hatalom a kezemben valamikor is, mert nem ez volt a kérdés. Így jobban tennénk, ha nem rólam, hanem a kérdésről beszélnénk. Hiszen maga is tudja, a személyeskedés nem pótol semmiféle véleményt.

Igen - nevezheti akár népítéletnek is. Egy valaminek ne nevezze - szerintem - pogromnak. A lincselés kifejezésnek pedig szerintem van egy pejoratív íze, ezért ezt a kifejezést én nem használnám (ezt sem).

De amikor sértetten, mintegy megbántva emlegeti a lámpavasakat, szeretném felhívni a figyelmét arra az apróságra, hogy a népítélet akkor szedte az áldozatait, amikor ezek az "ártatlan" pirosingesek bizonyos épületekből nagy lelkesülten, elvhűen kilövöldözgettek, mint a búcsuban a pálcikákra, ahogyan pl. az MDP székház vagy a Rádió, s hogy még árnyaltabb legyen a kép, szirénázó mentőautókból, fegyvertelen civilekre, vagy az FM tetejéről. Ezeket minden bizonnyal maga is tanulta.

A lincselés kifejezésben van egy pejoratív és elítélendőségi mellékíz. Én viszont meg tudom érteni azokat, akik hirtelen felindulásból a kezükbe vették az ítélkezést, azokban a napokban, amikor valójában káosz és "rend"-etlenség volt, amit ezek a nép és hazaáruló pirosingesek is kihasználtak, s így a velük szemben állók lettek "a" törvény - pár napra.
Aztán harminchárom évig meg a pirosingesek.

Szemtanúkkal tényleg nehéz vitatkozni, s mivel egyik legközelebbi rokonom mellett közvetlenül lőttek le valakiket, s szerencsére ő túlélte, (nem volt nála fegyver, az ÁVH-s merénylő vaktában lőtt, mint egy amerikai ámokfutó) én is tudom, miről beszélek, mert az ilyen epizódok a családi legendáriumban nálunk is benne vannak.

Tudja, szerintem az a baj a fogalmazásával, hogy implicit módon mentegeti az ÁVH-t. Azzal, hogy áldozati szerepbe helyezte őket. S ezzel már fel is mentette őket a fogalmazás hangsúlyaival. Mármint a "munkásosztály ökleiről" beszélünk. Akik brutális jelzőjükre igencsak rászolgáltak és mai napig is büntetlenek szörnyű tetteikét és nem üldözi őket semmiféle SW Központ. Ezt a felelősség elmaszatolást, relativizálást követi majd, ha ideológiai szinten következetes, a nyilas csőcselékezés, az antiszemita pogromok rémképe, az "ellenforradalmazás" (miközben az üvöltözött definíciónak, ami így csak egyszer használatos jelszó lett, semmi egzaktsága nincs - mi a forradalom és mi az "ellen", és ki ellen az "ellen", tanácsos megállapodni előre a fogalmakban) és a "lincselő prostituált" címke. Ide talán nem kellene eljutnunk.
Annak ellenére, hogy a történelem óhatatlanul is magán viseli a szubjektív motívumukat, hiszen akik átélték, egyénként, emlékekkel terhelten élték át és adták át azt utódaiknak. Nincs objektív történelem. Azt mindig mindenki megpróbálja átírni és az ellen(ség/fel)ét besározni. Ez csak a sztálini módszerrel lehet hatékony, amikor a máshogyan emlékezőket megsemmisítik. Talán ide sem kellene - utólag - eljutni. De amikor harc van, akkor nem baráti kvaterkázás van. Valaki valakit végképp el akar törölni. Mint a múltat. És olyankor nem filozofálni, merengeni, moralizálni kellett, hanem lőni. És így túlélni.
Bocsásson meg, nem kioktatásnak, szántam soraimat, ezért ne is vegye úgy.

slingsh0t 2011.11.03. 21:33:40

Amíg Magyarország köztársasági elnöke az aki, és az ami, addig ezt az egészet fölvetni tényleg pofátlanság.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.11.03. 23:37:43

Egyik sem. Egyszerű figyelemelterelés a valóban fontos dolgokról.

Most áltathatod magad azzal, hogy ez igenis fontos, de nem az. Ha tényleg fontos dolog lenne, hogy már 22 éve ezzel foglalkozna mindenki, ezzel szemben 22 évig a mindenki leszarta Biszkut. Azt se tudtuk, hogy él-e, vagy hal-e. Amíg pár embernek eszébe nem jutott, hogy még mindig él, a kutya nem törődött vele.

Ráadásul összesen 2 embert érintene a törvény. Most úgy őszintén, normális az
az ember, aki két ember miatt törvényt alkot?
Pláne úgy, hogy simán lehet, hogy meg sem érik az érvénybelépését. Most képzeld el, hogy elfogadják a törvényt, Biszku lelép és az életéből hátralevő pár hónapot külföldön kibekkeli. Te meg itt eszed majd a kefét.
Áh, hagyd a csába. Nem ér ennyit az egész.
Hogy ez demoralizálna? Demoralizál a nagy lószart. 22 évig nem demoralizált? Most hirtelen elkezdett. Van, aki ezt beveszi? Egy olyan országban, ahol a kormánypárt és az ellenzéke is tele van volt pártfunkcival? Ne, már.

futura 2011.11.04. 00:19:23

A cikkel és a hozzászólókkal egyetértenék, DE.
Nem kéne a naptárra nézni, 2011 végét írjuk! Ennek a számomra boldog, de sajnos egyre nyomorultabbá váló országnak ezen már rég tovább kellett volna jutnia. Sok ismerősöm él Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban. Húsz éve szinte büszkék voltak ránk, hogy a szocializmusból így is ki lehet lábalni, szerették volna hazájukat is hasonló helyzetbe látni. Utóbbi időben már nem is keresem társaságukat, ÉN szégyenlem magam.
Sajnos az általam kedvelt Konzervatórium sem tud ellenállni a szirénhangoknak, és leközli ezt az írást is, amivel semmi baj nincs, ha húsz évvel ezelőtt jelent volna meg.
Most már csak a seb újbóli sóval beszórása,
Amúgy dögöljön meg a Biszku, mindig utáltam, de ez magánvélemény, és fél éve azt sem tudtam hogy él-e még. Más nem érzi, hogy ez a vonat már rég elment? Vagy itt valami egész másról van szó. Akkor bocs, nem szóltam.

Altaïr 2011.11.04. 13:27:05

@Otido: Szia, ha nem gond, én nem modoroskodok a hozzászólásomban, és simán tegezlek.

Szánalmasnak tartom a demagógiádat. Nem fogom a mondataidat egyesével megcáfolni, mivel nem látom értelmét.

Azzal meg, hogy "implicit módon" (bocs, hogy mégis modoroskodtam) ÁVH-snak és nácinak tituláltál, egyszerűen az undorító féreg kategóriába dob vissza téged, plusz a nácik megemlítésével el is vesztetted a vitát (á la Godwin törvénye).

További szép napot.

Otido · http://monarchista.blogspot.com/ 2011.11.04. 17:31:30

@Altaïr: Rendben! Demagóg vagyok, meg undorító féreg vagyok. Már megbocsásson, de ez a módszer biztosan, sőt minden bizonnyal nem engem minősít, mert én nem személyeskedtem.

De libbenjünk ezen is túl! "Spongyát rá!" - mondta Virág elvtárs.
Ezek szerint mindenben igazam volt, csak maga ezt nem tolerálja, viseli el. Rendben. Tudomásul veszem.

A "nácik megemlítésével" kitételről meg ne is beszéljünk, mert ez a kitétel az objektivitását kérdőjelezi meg. Már miért ne lehetne egy történelmi epizódról, a nemzetiszocialista múltról beszélni? Vagy összehasonlítani más korokkal? Mondjuk az ÁVH-val.

No, én csak ennyit akartam mondani a magam modoros módján, s valóban, mi nem tegeződtünk össze és megbocsát, ha azt mondom, a sokszor hivatkozott net-etika, meg net-modor engem ebből a szempontból nem érdekel: nem ismerjük egymást, maga csak nyugodtan magázzon, megígérem, én sem fogom önhatalmúlag letegezni, úgy "csendőrpertuilag", mármint úgy proletár és elvtársi módon. Ragaszkodjunk az elvekhez, én is azt teszem. Az önéről én leírtam, amit akartam, személyeskedni meg sem erőm, sem kedvem, sem neveltetésem nem engedi. Mármint hogy az 56-os népítéletek sem nem lincselések, sem nem pogromok nem voltak, és az ávéhások meg egyáltalán nem voltak szentek, egyáltalán nem.
S lám, nem is vagyunk elv-társak. És nem is kellett hozzá anyázni, meg mit-tudom-én milyen alja módszert használni.
Köszönöm a beszélgetést! Egy öröm és tanulság volt.
S ja, majd elfelejtettem, ma valami "nemzeti gyásznap" van. Dicsőség a hősöknek és a "Forgószél" hadművelet áldozatainak.

Vidéki 2011.11.05. 08:57:31

@Altaïr:

A te szíved a megszállókkal dobban egy ütemre.

Voltak lincselések, de ezek száma eltörpül azon fegyvertelen áldozatok számához képest, akiket a szívednek kedves ávósok géppuskáztak halálra.

Ne mossa egybe ezeket, ne tegyen egyenlőségjelet közéjük.

Az ávósok fegyvertelen tüntető tömegbe lőttek géppuskával rengeteg embert küldve a másvilágra, vagy nyomorítottak meg.

Tiszakécskén a szolnoki repülőtérről felszálló vadászgépek géppuskázták a tüntető fegyvertelen tömeget, rengeteg halálesetet és sebesülést okozva.

Vidéki 2011.11.05. 09:08:19

@Altaïr:

Írja arcátlanul hazudozva: „szemtanúkkal nehéz vitatkozni. A piros ing is elég indok volt az akasztásra.”

A szemtanúk akikre ön hivatkozik ugyanolyan megbízható szemtanúk lehetettek, mint a„Salemi boszorkányok” történetében a hisztériázó rosszakaratú fiatal lányok, akiknek látomásai alapján, a bíró csaknem 20 embert ítélt halálra, akik egyre inkább vérszemet kapva megfélemlítették a közösséget. (A perek 19 ember felakasztásával, egy agyonzúzásával, és sokak bebörtönzésével zárultak.)

Oxenstierna 2011.11.05. 09:32:04

Azért szánalmas h holocaustban résztvevő nyilas szarháziakat meg tudtunk büntetni, ott számít h ilyen kegyetlen bűntett nem évülhet el, itt meg pár komcsi szarházinak a nyugdíja(!!!!) elvételéről vitatkozunk... Vita elkerülése végett egyformán az emberiség aljának tartom a két végletet. Bűnös bűnhődjön.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.11.05. 11:54:54

@Oxenstierna:
Az a nagy különbség, hogy ott már egy létező (némileg vitatható) törvény alapján járunk el. Itt viszont van egy elvárt ítélet, amihez most törvényt akarunk hozni...

Egyébiránt azt is szánalmasnak tartom, ahogy vén trottyokat rángatnak elő külföldről, hogy most aztán jelképesen jól megbüntessék őket.

Iustizmord 2011.11.05. 14:14:15

pozsgayt ugye nem fogja érinteni? lesz egy kis klauzula a tv-ben, ugye?

Iustizmord 2011.11.05. 14:16:16

jelzem a bloggazdáknak h még úgy február körül bannolva lettem itt az azóta való nevéhez visszataláló gabrilo IRL munkája közzétételemiatt(bár azóta ez köztudott), csak új gépről írok. tehát ha a bant fent akarja tartani, csak bátran...

Silcon 2011.11.05. 20:57:34

Jobb későn, mint soha. A láthatatlan alkotmányozós Sólyomnak is levonnék a tiszteletdíjából a Zétényi-Takács törvény elmeszeléséért. Kártérítés címszóval. Jogfolytonosság, az. Egy diktatúrával.

Silcon 2011.11.05. 21:00:17

@Iustizmord: a mulasztásokról jut eszembe: mikor lesz Börtönválogatott 2 a lemilen?

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2011.11.07. 18:21:53

@Iustizmord:

A nickek valós kiléte csak a ti ballib kurucinfós kultúrkörötökben köztudott, kisbarátom.

Iustizmord 2011.11.07. 18:50:34

@Gabrilo: thx , ezen most jót nevettem. ballib kurucinfo... ha saját költés akkor jár a pacsi. milyen ott a melegedőben menza? az ott dolgozó többi barátom dícséri... már nem mentél hiába

Iustizmord 2011.11.07. 18:51:25

@Silcon: lassan nekilátok... de lesz egy project amiben részt veszek és a khmmm tapasztalatokat beépíteném (nem, nem engem zárnak be :-) )

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2011.11.07. 21:39:15

@Iustizmord:

A melegedő menzájára maga, meg a kedves haverjai járnak, én nem. Így őket kérdezze.
Keresse mán meg legyen szíves, hol tettem nyilvánossá, a G. nick kit rejt. Utána beszélhetünk.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2011.11.07. 23:43:38

@Iustizmord: tőlem érinthetné, sose voltam nagy Pozsgay-fan. Meg Szűröst is, why not. Viszont az a sejtésem, hogy ők még nem a nyugdíjukból élnek. A klauzúra egy esetben működne, ha név szerint megemlítenék, hogy mondjuk ők kivételek. Tekintve, hogy máshogy nem lehet körülírni. :)

Iustizmord 2011.11.08. 00:37:38

@Gabrilo: hehe kis muskétás, én nem állami pénzből vitézkedek ergo nem is magyarázom. ez a magázódás meg... én vagyok az öregebb, tegezz vissza bátran. s tán szégyelled hogy gabrilo = ki? de mért? legyen coming out... úgyis aki itt olvas kb tudja. de azért zsívesen megnézném mi a kedves G nick napi feladata ott a nagy házban :-) majd ha arra járok GAL-t megkérdem :-D

@dobray: na, komolyság on, szvsz az ötlet hüjjeség. morálisan védhető sőt tán indokolt is, de múmiákat hagyjuk mán.... ez is egy töketlen lényegtelen mellékzönge. tá élénkíccsük a gazda(g)ságot, matolcsysan. vagy ahogy kijön. de nem pótcseleedjünk mán

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2011.11.08. 15:05:42

@Iustizmord: szerintünk fontosak az ilyen ügyek. Evvan. SZvsz az ügy nem hüjjeség.

tútmirlájd 2011.11.11. 20:13:38

Kedves szerző,
nekem a készülő nyugdíjcsökkentéssel és a többi intézkedéssel mindössze csak az a bajom, hogy mindez egy jól körvonalazható orbáni rendszerbe ágyazódik, amitől akárhogy is, de az ember irtózik, és amitől nem tudok elvonatkoztatni.
Wittner Máriától lábrázást kap az ember. Aki terrorkommandókat avat Sólyom palotájánál, az nekem ne hivatkozzon 56-os múltjára, még akkor sem, ha 1970-ig ült börtönben. Látnivaló, hogy a korlátolt képességű idős asszony az átjárást jelenti a Jobbik felé. Akármerről nézem, nem látok mást, mint hogy Viktorka Fidesze érintkezik a szélsőjobbal, és ezek az intézkedések nekik odavetett koncot jelentenek.
Egy hangyányit sem javítanak a magyar demokrácián, és sajnos az igazságtételhez sincs közük, ha egy másik szélsőség kedvéért léptetik életbe az egészet.

Otido · http://monarchista.blogspot.com/ 2011.11.12. 21:27:50

@tútmirlájd: "korlátolt képességű idős asszony"?
Megbocsásson, de ezt a dánielpéteri, gyurcsány-imágó, molnárcsabás hangot én kérem ki. magának ilyen hang megütéséhez sem joga nincs, sem alapja hozzá.
Egyelőre a maga által vizionált "terrorkommandó" többet volt a gáton zsákot pakolni, mint talán mi ketten. Együtt, de együtt főleg nem, mert az ilyenek . mint pl. én meg más - elbújnak a 13. kerületi paneljukban és a kilencedikről szidják a "rendszert", ami nem is létezik, egy "demokrácia" nevében, ami ebben az országban sosem volt és "igény" sincs rá. Igen, igen! Hogy egy ismerős sláger címére emlékeztessem.
De ha már terrorról beszélget kegyed - mond valamit magának az a dátum, hogy 2006. október 23? Na, az terror volt, amit egy maga szerint "állati jó jelölt" rendelt meg nagy valószínűséggel és nem egy Wittner Mária.
És elnézést a személyesebb hangért, nem megsérteni kívántam büszke, összeborulós, minden bizonnyal "megbékélést" kereső (hallom, manapság ez a trendi szöveg a balon) mélylelkét, csak pár ízlésbeli különbségre felhívni a figyelmét. Tudom, úgy sem sikerül, mert a bal ma ördögűzőst játszik - megint - valódi baloldali alternatíva kidolgozása helyett. Mert a "legyen úgy mint régen" az önmagában nem elmélet, csak kádári nosztalgia. De az ördögűzésre visszatérve, az azért is pikáns, mert ha ördögöt keresnek, elég lenne a vezetőikre és magukra nézniük. Egy Csernyire, egy Szamuelyre, egy Rákosira, egy Rajkra, egy Kádárra, egy Marosánra, egy Biszkura, egy Hornra és még sorolhatnám a listát sajnos napokig.

tútmirlájd 2011.11.12. 21:56:57

@Otido: 2006. október 23-án, jó lenne már leszögezni, nem volt terror. Lassan mondom, hogy mindenki megértse: neeeem vooolt terrrrrror. Világos? Legfeljebb Kerényi ikonfestő piktorának képén fedezhető ez fel, ami minden valószínűség szerint bele is kerül a történelmi kánonba a magyar nemzet dicsőségére. Egy dologban igazad van, kedves Otido, nincs ki megállítsa Orbánt, és ez maga a katasztrófa!
Wittner Mária meg attól, hogy 56-ban jó ügyért harcolt nem lett ám okosabb, empatikusabb, stb. Butuska, hát mit csináljunk? Kötögessen, horgolgasson, az való neki.

Otido · http://monarchista.blogspot.com/ 2011.11.12. 22:34:04

@tútmirlájd: No, ez a véleménye a nézőpont különbözőségéből adódhat, mert a józan észből semmiképpen. A viperát lengető és használó "rendőr" valószínű nem gondolta át, miféle "rendet" véd, ami a maguk vesszőparipája lett, mármint hogy az a "rend", amit maguk annak tartanak. De az nem rend, hanem csak a rend árnyképe, amit még rosszul sem közelített meg soha a magyar-bal. A terror, az terror. Hol zsarnokság van, ott zsarnokság van. Ha valakit vernek, az terror, ha valakit tömegesen, utasításra vernek, az terrorcselekmény. És ezt valakinek meg kellett szervezni. És ne nézzük ki egy Gergényiből, hogy neki erre lett volna szellemi kapacitása. Lovagolhatunk a szavakon, de ez nem más, mint szerecsenmosdatás.

Fél Orbántól? Tegye. De azt sose felejtse el, hogy Orbánból maguk csináltak miniszterelnököt és azt a bizonyos "demokratikus" 2/3-ot is maguk lapátolták össze nagy buzgalommal neki. Most, hogy "demokratikusan" elege lett egy országnak magukból, maguk egyből "demokráciáért" kiáltanak. Hát legalább a saját elveiket tartsák már tiszteletben! Vagy ha az maguknak nem tetszik, akkor az már nem demokrácia? Miért? Maguknál van a bölcsek köve? Na, ez a Harry Potteres hozzáállás mérgezi meg a magyar baloldalt (amiről állapítsuk meg, hogy nem is létezik, Orbán nagyobb baloldali, mint bárki a mai balnak nevezett oldalon, és állapítsuk meg, hogy Orbánban éppen a baloldalisága az a rossz, amit éppen maguk balosok szidnak, és annyira kevés jobboldaliság van benne, mint bálnán a szőr). Egy esélyt kaptak, ezzel a Gyurcsánynak nevezett futóbolonddal, de azt is elszúrták, mert nem voltak képesek felismerni a valódi baloldaliságot. Maguknak csak egy ellen-Orbán kellett, bármilyen IQ hiányos is, bármilyen bohóc és hazudozó is. Ezt akarták, megkapták, most meg nyöszörögnek. A fene sem érti magukat. Szervezzenek egy új Munkásőrséget és vágjanak bottal a jobboldal pofájába - ehhez értenek a történelmi példák alapján. Ha meg még azt sem tudnak szervezni... akkor ne Brüsszelbe (az új-Moszkvába) rohangáljanak, mint kiscsoportos az óvónénihez árulkodni.

A Wittner Mária kérdésbe meg ne menjünk bele, mert látom ez a dánielpéteri hullámhossz túlságosan nagy gondokat okozott a boot-szektorában. 13 év börtönnel, halálos ítélettel neki még ahhoz is joga lenne, hogy köpjön egyet a Parlament lépcsőjén, amikor bemegy. És hogy nem teszi meg, az az ő emberi nagyságát igazolja. A mai baloldal a cipőjét bekötni is méltatlan. Tehát ne gyalázzuk Wittnert, mert ő nem árulta el, amiért fegyverrel is harcolt. Nem úgy, mint a bal híres-hirhedt Mécse és Göncze. Mert nyugodjanak bele, maguknak az árulók jutottak, akik 56-ban is gerinctelenek voltak és 89-ben is. És ma is a hazát árulják, csak nem Moszkvában, hanem a Die Pressében és csatolt részeiben. Ez a "minél rosszabb, annál jobb" hozzáállás nem fogja magukat visszasegíteni a hatalomba.
És amíg el nem felejtem, december 5-e szégyenét még 100 évig nem fogják magukról lemosni, amikor "saját" országukat, "népüket" tagadták meg, köpték szembe, mert annyira rettegtek már akkor is Orbántól. És ezt sem a Felvidék, sem Erdély nem felejti el maguknak. Mai napig sem.
Na, mindegy! Lesz száz évük gondolkodni, hol rontották el. "Mózes nemzedéke nem mehet be a Kánaánba". Addig meg papoljanak "demokráciáról" meg "Orbánról", meg "Kerényiről", ez nem felejteti el az ellopott rendszerváltást, az ellopott polgári vagyonokat, a szovjetek terrorját, az ország kifosztását, a kitelepítéseket. A terrort! Remélem! Hha nem jön egy új horngyula, aki beeteti a prolit megint, hogy kolbászból lesz a kerítés, vagy egy új Petya a "jóléti rendszerváltással", hogy 3,60 lesz a kenyér és azt nem teszik hozzá, hogy ez igaz is lesz, de ez €-ban értendő. Baloldalról nem egy zsidó szőnyegkereskedő elkonfiskált budai villájából kellene nagyot álmodni. Nem így gondolja? Amíg maguk nem tisztulnak meg, amíg a lopott vagyont nem adják vissza, nem kérnek bocsánatot 1919-ért, a Marót-csoportért, egy Ságvári nevű terroristáért, 1945-ért, 1949-ért, 1956-ért, és csatolt részeiért, sokunk ellopott ifjúságáért, addig még orbánozni sincs joguk, mert Orbán a maguk kreatúrája, akit éppen maguk teremtettek és csináltak egy ifjú liberálisból "jobboldali" államférfit.

Ismét mondom: el a kezekkel Wittner Máriától! Vegyünk le a dánielpéteri kriptokommunista nagyképűségből! Amíg 1956 forradalom. Ha meg már nem lesz, újra küldhetik a "pufajkásokat", indulhat a Jászai Mari téri "húsdaráló", ahhoz még talán értenek, újra beindítani. Aztán mindenkit ott ledarálhatnak, lesavazhatnak, aki nem ért egyet a maguk "demokrácia-felfogásával". De ehhez kell legalább egy szovjet szurony, vagy egy sztálini vagon kontingens.

Otido · http://monarchista.blogspot.com/ 2011.11.12. 22:42:55

@tútmirlájd: S még egy. Kifelejtettem. Ez a "Lassan mondom, hogy mindenki megértse:" kezdetű szöveg nekem olyan ismerős. Vajon honnan? Csak nem a gázáremelésről mondta valaki valamikor. Úgy emlékszem, mégis lett gázáremelés. Hát, ennyire lehet a maguk lassú beszédében megbízni?
Ha bal úgy kezdi: Lassan mondom, hogy mindenki megértse, és bármit hozzátesz ehhez, az magyarul, népiül, csőcselékül azt jelenti, hogy éppen az ellenkezője igaz. De ezt már a maguk Hofija is megmondta, amikor televásárolta a kádat benzinnel... mert akkor is lassan mondták, ezeknek a szellemi atyamesterei, hogy nem lesz bezinár emelés.

tútmirlájd 2011.11.13. 06:46:15

@Otido: Hol hülyeség van, ott meg hülyeség van...

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása